GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 14 OKTOBER 2012 PROGRAMMA N-VA TESSENDERLO

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 14 OKTOBER 2012 PROGRAMMA N-VA TESSENDERLO"

Transcriptie

1 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 14 OKTOBER 2012 PROGRAMMA N-VA TESSENDERLO

2 INLEIDING De gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012 zullen de eerste zijn waar N-VA Tessenderlo aan deelneemt. N-VA Tessenderlo wil zich hiervoor aan alle inwoners van onze gemeente aanbieden als HET ALTERNATIEF voor onze gemeente. De jarenlange overmacht van de traditionele partijen, hebben onze gemeente in een slaapmodus gebracht. Verder doen zoals men al jaren doet, is geen optie! Temeer dat in deze tijden van economische crisis, verwatering van het samenleven, opleving van het individualisme, sterke migratie, sociale vervreemding, toename van een onveiligheidsgevoel en een algemene ontevredenheid; onze inwoners verlangen dat een gemeentebestuur deze dingen aanpakt. Uiteraard kan een lokaal bestuur niet alles regelen en organiseren. Maar het is wel DE kerntaak van een gemeentebestuur om een referentiekader de creëren waarin alle burgers, jong en oud, zich kunnen identificeren, ontplooien en goed - voelen. Daarom acht N-VA Tessenderlo het nodig om een aantal zaken te veranderen. DE KRACHT VAN VERANDERING is niet zomaar een verkiezingsslogan. Nee, N-VA Tessenderlo is er van overtuigd dat U, beste Looienaar, aan ons de kracht kan geven om een aantal dingen te veranderen ten behoeve van de ganse bevolking. En, wij, N-VA Tessenderlo, willen dit via onze kandidaten de volgende 6 jaar voor U bewerkstelligen. DE INWONERS VAN TESSENDERLO ZIJN DE KRACHT VAN DE VERANDERING!

3 NIEUWE VERANTWOORDE AANPAK N-VA Tessenderlo is nieuw en neemt voor een eerste maal deel aan de verkiezingen in onze gemeente. Vele van onze kandidaten zijn ook nieuw in de politiek. Dus ook vernieuwend en niet bevooroordeeld en éénieder met bepaalde verdiensten in onze maatschappij. Niet vastgeroest in zuilen, niet verbonden aan drukkingsgroepen. Vrij en ongebonden kunnen wij maatschappelijke thema s beoordelen. Met een open, heldere en vrije geest oplossingen zoeken voor tal van zaken waarmee een gemeente geconfronteerd wordt. Het is vanuit die ongebondenheid dat wij op een objectieve manier standpunten zullen innemen. N-VA Tessenderlo staat voor een nieuwe manier van besturen.

4 NIEUWE VERANTWOORDE AANPAK Verantwoordelijkheid opnemen, beslissingen nemen en besturen is nu éénmaal de opdracht van een gemeentebestuur. Een mandaat krijgen van de kiezer is mooi. Maar daar moet je dan ook iets mee doen. Uiteraard kan je nooit voor iedereen goed doen. Elke beslissing kent zijn medeen tegenstanders. Door goede informatie en communicatie kan er evenwel een maatschappelijk draagvlak gecreëerd worden waarmee elkéén zich kan verzoenen. Wij willen deze verantwoordelijkheid opnemen en beslissingen nemen die het algemeen belang dienen. N-VA Tessenderlo staat voor een verantwoorde manier van besturen.

5 NIEUWE VERANTWOORDE AANPAK De dingen aanpakken is ook een opdracht van een lokaal bestuur. Elke beslissing, elke investering, elke opdracht moet steeds na een grondige analyse getoetst worden aan de voorwaarde of het algemene belang van onze gemeente en haar inwoners ermee gediend is. Geen vluchtige, maar krachtdadige beslissingen. Geen half werk. Eerst denken, dan durven en uiteindelijk doen. N-VA staat voor een aanpak die het algemeen belang van Tessenderlo en al haar inwoners voor ogen heeft.

6 KRACHTLIJNEN VOOR TESSENDERLO 1. GEMEENTEBEGROTING IN EVENWICHT ZONDER BELASTINGVERHOGINGEN 2. RUIMTE VOOR JEUGD 3. HET GEZIN STAAT CENTRAAL 4. SENIOREN : OUD IS NIET OUT 5. OPWAARDERING GEHUCHTEN 6. LOOIS DIGITAAL LOKET 7. KANSEN VOOR ONDERNEMENDE LOOIENAARS 8. VERSTERKEN SOCIALE WEEFSELS

7 1. GEMEENTEBEGROTING IN EVENWICHT ZONDER BELASTINGVERHOGINGEN! N-VA Tessenderlo zal, na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012, steeds ijveren voor een gemeentebegroting in evenwicht zonder belastingverhogingen! Wij geloven in een sterk en autonoom lokaal bestuur. Met die autonomie zullen wij een beleid voeren dat ten dienste staat van de hele gemeenschap. Een modern en slank ambtenarenapparaat speelt doeltreffend en snel in op de verwachtingen van de inwoners. De tering naar de nering zetten, geldt ook voor ons gemeentebestuur. Dat vraagt een spaarzaam beleid en duidelijke keuzes. Dit zijn wij aan u, de Looienaars, verplicht! Alle Vlaamse gemeenten en steden zullen de volgende jaren geconfronteerd worden met een groter spanningsveld tussen hun uitgaven en inkomsten. Dus de keuzes inzake investeringen en bestedingen van uw belastinggeld in onze gemeente zullen anders moeten dan voorheen. Meer doen met minder is de boodschap! N-VA Tessenderlo zal erop toezien dat er niet meer geld wordt uitgegeven dan dat er binnenkomt. Efficiëntie in alle geledingen van het gemeentebestuur zal de rode draad zijn. Géén verkwistingen, géén voorkeursbehandelingen, geen zelfbediening! Steeds overwegen wat het algemene belang dient, zonder dat men verder springt dan de stok lang is. Dit houdt ook in dat er prioriteiten moeten worden gesteld. Het is aan onze verkozenen om deze prioriteiten om te zetten in beleid. N-VA Tessenderlo is ervan overtuigd dat ook met een strak beleid inzake gemeentefinanciën er steeds plaats en ruimte zal zijn om onze gemeente aantrekkelijker en dynamischer voor de dag te laten komen. Een fijne gemeente waar iedereen zich thuis kan voelen en waar een gemeentebestuur als een goede huisvader uw geld beheert! UW BELASTINGGELD IS ONZE ZORG!

8 2. RUIMTE VOOR JEUGD De jeugd is de toekomst en dat zal ze altijd blijven! Zonder jeugd en de daaraan gekoppelde nieuwe ideeën en enthousiasme, zou een maatschappij en dus ook onze gemeente snel verstarren en verzanden. Jeugd zorgt steeds voor een kritische en niet-alledaagse kijk op de dingen. N-VA Tessenderlo wil, binnen de mogelijkheden van een gemeentelijk bestuur, alle pistes openhouden om onze jeugd de ruimte te verschaffen om zich te ontplooien en voor te bereiden op hun volwassenheid. Ruimte qua denken, ruimte qua doen! Het belang van de jeugdraad staat buiten kijf. Een goed werkende jeugdraad, gekoppeld aan een open communicatie met onze lokale mandatarissen, moet volgens ons alle kansen en ondersteuning krijgen. Enkel op die manier kunnen verschillende leeftijdsgroepen hun wensen aan elkaar op een gestructureerde manier communiceren. Zo kunnen mogelijke misverstanden en daaraan gekoppelde frustraties tussen jong en oud aan de bron worden aangepakt of beter nog, vermeden worden. Ruimte om mekaar te ontmoeten, ruimte om zich te verenigen, ruimte om uit te gaan en te fuiven. N-VA Tessenderlo wil dat ons gemeentebestuur hier een duidelijke rol in speelt. In samenspraak met de jeugdraad, willen wij ijveren dat onze jeugd lokalen en de mogelijkheden krijgt om activiteiten allerhande binnen onze gemeente te organiseren. Het is voor ons ondenkbaar dat zij daarvoor alternatieven moeten zoeken in andere naburige gemeenten. Onze gemeente dient in te staan voor een kader waarin onze jeugd zich gesteund voelt door een bestuur dat mogelijkheden en kansen biedt om hun vrije tijd, van welke aard dan ook, in te vullen binnen de geografische grenzen van Tessenderlo. Dit is voor N-VA Tessenderlo de enige manier om hen thuis te laten voelen in onze gemeente, en zich vlak bij huis te kunnen ontplooien.

9 3. HET GEZIN STAAT CENTRAAL Het gezin is de hoeksteen van onze maatschappij. N-VA Tessenderlo wil geen mogelijkheid onbenut laten om onze gemeente zo aantrekkelijk mogelijk te maken om in hier te komen wonen en te leven. Zowel tweeverdieners als eenoudergezinnen hebben hun specifieke moeilijkheden en beperkingen. Het is voor ons dan ook een kerntaak van de gemeente om hiervoor een duidelijk en toegankelijk kader te scheppen. Betaalbaar kunnen wonen is een grote zorg voor gezinnen. Zowel op de huurmarkt als de koopmarkt kan onze gemeente mogelijkheden aanreiken. Gemeentelijke bouwgronden die voor handen zijn, aanbieden tegen correcte prijzen. Toekomstige bouwprojecten in onze gemeente steeds toetsen aan de mogelijkheid om er een combi-project van te maken. ( bv. woonmogelijkheden scheppen boven een school, sporthal of burelen ) Voldoende kinderopvang, ook op uitzonderlijke uren, is vaak een probleem voor jonge gezinnen. De verschillende mogelijkheden die zich in onze gemeente voordoen, zouden moeten worden geïnventariseerd en via een duidelijk informatiesysteem kunnen worden geraadpleegd door zij die hieraan behoefte hebben. Ondanks dat Tessenderlo geen gemeentescholen heeft, moet het gemeentebestuur steeds een goede communicatie met de scholen van de verschillende netten onderhouden om alzo een vinger aan de pols te houden en interactief de wederzijdse problemen en noden in kaart te brengen. Gemeentelijke speelpleintjes, goed onderhouden en veilige fietspaden, een door de gemeente ondersteund verenigingsleven, een proper straatbeeld en een grotere toegankelijkheid van de gemeentelijke administratieve diensten Allemaal zaken die voor N-VA Tessenderlo erg belangrijk zijn om een gezinsvriendelijke gemeente te worden.

10 4. SENIOREN : OUD IS NIET OUT Onze maatschappij is aan het vergrijzen, daar kunnen we nu éénmaal niet omheen. Toch zijn senioren nooit zo actief geweest als nu. Het is dan ook voor N-VA Tessenderlo erg belangrijk dat wij onze senioren niet aan hun lot overlaten. Deze leeftijdsgroep heeft een schat aan ervaring en levenswijsheid. Het zou dom zijn om hen niet ten volle te betrekken in allerhande maatschappelijke activiteiten. Uiteraard bestaan er reeds in de schoot van o.a. het OCMW bepaalde voorzieningen voor deze groep. Hulpbehoevenden in deze leeftijdscategorie moeten kunnen teruggrijpen naar verschillende mogelijkheden inzake zorg. En dat is maar goed ook! Toch willen wij hierin nog een stapje verder gaan. N-VA Tessenderlo wil concreet een kans bieden aan onze senioren om in samenspraak met de gemeente een project te starten. Het huidige Muzaaike zou, gezien de centrale ligging en gemakkelijke bereikbaarheid met het openbare vervoer, na een grondige facelift, de mogelijkheid kunnen bieden om als ontmoetingsplaats te fungeren. Een ondernemende seniorenraad die de mogelijkheden aanreikt om elkaar te ontmoeten, een kaartje te leggen, T.V. te kijken, hobby-clubs te huisvesten e.d. Onze samenleving is het aan zichzelf verplicht om onze senioren de mogelijkheden te bieden om hun vrije tijd actief in te vullen, wanneer zij daar de behoefte toe hebben.. N-VA Tessenderlo wil op deze manier hen een steun in de rug geven en samen met een seniorenraad hierin een voortrekkersrol te spelen. Want velen onder hen zijn en voelen zich niet out! Volkomen terecht trouwens!

11 5. OPWAARDERING GEHUCHTEN Onze gehuchten ( Hulst, Engsbergen, Schoot en Berg ) zijn in het verleden steeds te stiefmoederlijk behandeld. Voor N-VA Tessenderlo MOET daar dringend verandering in komen! De verschillende gehuchten samen, hebben evenveel inwoners dan het centrum. Dus het kan niet zijn dat er geen rekening wordt gehouden met deze gehuchten en dat er geen inspraak mogelijk is. Uiteraard zijn er steeds mensen die in de gehuchten wonen, ook verkozen als gemeenteraadslid. Toch willen wij ijveren om na de volgende gemeenteraadsverkiezingen voor elk gehucht een gehucht-raad in het leven te roepen. Volgens ons is dit de enige manier om op een constructieve wijze een interactieve en open communicatie met de toekomstige gemeenteraad te onderhouden. Het voorstel van N-VA Tessenderlo schuilt hierin dat er op regelmatige basis in elk gehucht zulk een gehuchtraad zou worden georganiseerd. Alle raadsleden van het betreffende gehucht zouden hieraan deel moeten nemen. Op die manier kan elk gehucht bepaalde vragen stellen via een gevraagde dagorde op de gemeenteraad. Voor ons is dit opperste democratie. De inwoners van uw gemeente uitnodigen om inspraak en uitspraak te hebben via haar verkozenen in de gemeenteraad; en dit alles op een door het gemeentebestuur georganiseerde manier en dit op regelmatige basis. Wij zijn overtuigd dat op deze manier de opwaardering van de gehuchten een kans maakt, zodat héél Tessenderlo een bruisende gemeente kan zijn in al haar geledingen op haar ganse grondgebied. Frustraties, onbegrip en slechte communicatie die we allen uit het verleden kennen, kunnen hierdoor vermeden worden. N-VA Tessenderlo ijvert voor een evenwaardige behandeling en inspraak van de gehuchten!

12 6. LOOIS DIGITAAL LOKET Een gemeente heeft de opdracht om tal van diensten en voorzieningen te organiseren. Wettelijk omschreven en verplicht door de hogere overheidsinstellingen. Toch beschikt een gemeentebestuur over verregaande mogelijkheden en vrijheden hoe zij dit wil en kan bewerkstelligen. N-VA Tessenderlo wil van deze mogelijkheden gebruik maken om de toegankelijkheid van deze diensten en algemene informatiemogelijkheden te verbeteren. Via een Loois digitaal loket willen wij onze inwoners, onze verenigingen, onze handelaars en bedrijven een betere en snellere toegang tot informatie aanreiken. Via dit digitaal loket moet het mogelijk worden gemaakt om snel en upto-date informatie in te winnen over tal van zaken. Beschikbare gronden, vrijstaande handelspanden, opvangmogelijkheden en open plaatsen voor kinderopvang, openstaande vacatures van bedrijven, allerhande informatie over verenigingen.te veel om op te noemen. Dit kan enkel een succes worden, wanneer zowel de aanbieder van en de geïnteresseerde in, bereid gevonden worden om via dit loket interactief informatie te verschaffen en in te winnen. N-VA Tessenderlo is ervan overtuigd dat op deze manier de gemeente, haar inwoners, haar verenigingen allerhande, handelaars en bedrijven véél sneller een weg kunnen vinden naar elkaar toe. Het gemeentebestuur zou deze mogelijkheid te baat moeten nemen om hiervoor een kader te scheppen. Tevens wil N-VA Tessenderlo ook ijveren om bepaalde gemeentelijke diensten ook op zaterdagochtend open te houden om alzo een grotere toegankelijkheid voor de Looienaar te creëren.

13 7. KANSEN VOOR ONDERNEMENDE LOOIENAARS Mensen die ondernemen zorgen voor een actieve en dynamische schwung in elke samenleving, dus ook in Tessenderlo. Of het nu in de sfeer van het professionele, het vrije-tijds of sociale gebeuren is, ze zijn voor een gemeente altijd even belangrijk. Ze dragen bij tot werkgelegenheid, financiële inkomsten, sociaal weefsel, de dynamiek van een gemeente en dus tot onze samenleving en meer nog tot het samen leven in Tessenderlo. N-VA Tessenderlo is er dan ook stellig van overtuigd dat ondernemers allerhande, samen met ons gemeentebestuur steeds op zoek moeten gaan naar win win - situaties. Daar wordt uiteindelijk iedereen beter van. Professionele Ondernemers Bedrijven, handelaars, horeca.zonder hen stelt een gemeente weinig voor. Ze zorgen voor leven in de brouwerij, centen in de kas, werkgelegenheid en zoveel meer. Het lijkt ons dan ook evident om steeds, in een sfeer van rechten en plichten, van goede verstandhouding en begrip voor elkaars grieven en wensen, een open communicatie tussen gemeentebestuur en hen te onderhouden. Via lokale handelsorganisaties moet een gemeente steeds in overleg treden over wat er langs beide kanten speelt. Bedrijven de kans geven om zich te vestigen of verder te ontwikkelen. Nadenken over mogelijke nieuwe bedrijventerreinen en daar de nodige voorzieningen treffen opdat ze aantrekkelijk zijn en blijven. Mobilitieit, veiligheid en administratief beleid aanpassen, vereenvoudigen en afstemmen op elkaar. Op deze manier kunnen we een mooier handelscentrum creëren, kernversterkend werken, zonder onze gehuchten over het hoofd te zien. In combinatie met een verstandig woonbeleid, een samenwerking tussen horeca, toerisme en gemeentelijke diensten, kan Tessenderlo een nog mooiere gemeente worden om te werken, te wonen en samen te leven.

14 Niet professionele ondernemers Jeugdverenigingen, sportverenigingen, cultuurverenigingen, sociale verenigingen.te veel om op te noemen. Door hun ijver, dynamiek en tal van activiteiten, kan een gemeente pas leven en opleven. Veelal zijn het vrijwilligers die hier, voor en na, zéér actief en gedreven mee bezig zijn. Zij dragen in grote mate toe tot de sociale verbondenheid in een gemeente. Het is dan ook de opdracht om als gemeentebestuur hen alle kansen en steun te geven om hen in dit opzet te laten slagen. Lokalen, infrastructuur en logistieke steun allerhande dienen aan verantwoorde prijzen aangeboden te worden. Een goed-werkend en gecentraliseerd reservatie- en informatieloket voor tal van deze zaken is dan ook onontbeerlijk. Steeds bereikbaar en up-to- date moeten verenigingen kunnen terugvinden ( al dan niet inter-actief ) wat de mogelijkheden hierin zijn. Niet zoals nu; waar je niet weet waar je moet zijn of bij wie je moet zijn. Als ze er sowieso al zijn? N-VA Tessenderlo vindt dat de gemeente hier een zeer belangrijke rol moet spelen om al deze initiatieven mede in goede banen te leiden. Onze gemeente kan er enkel goed mee varen! Tessenderlo als ondernemer Onze gemeente is zelf ook ondernemer, organisator en investeerder. N-VA Tessenderlo vindt dat dit alles op een maatschappelijk aanvaardbare manier dient te gebeuren. Als werkgever dient de gemeente te denken zoals een bedrijf en als dusdanig waken over een gezond personeelsbeleid, dus zowel kwalitatief en kwantitatief. Steeds in het achterhoofd dat haar middelen het belastinggeld van onze inwoners is. Als organisator is er een goede communicatie noodzakelijk met de plaatselijke horeca en mag er nooit een spanningsveld inzake concurrentie gecreëerd worden met anderen. Als investeerder moet de gemeente in al haar plannen en projecten tevens oog hebben om ecologische en economische voordelen en overwegingen in harmonie op elkaar af te stemmen. Groen denken kan ook gedurfd denken zijn!

15 8. VERSTERKEN SOCIALE WEEFSELS Ons kostbare sociale weefsel wordt van onderuit opgebouwd, niet van bovenaf opgelegd. Het gemeenschapsleven bloeit waar mensen zich thuis voelen, waar er jeugd- en cultuurbewegingen zijn, waar er een bruisende horeca is en een gezond ondernemingsklimaat heerst. De hoekstenen daarvan zijn gezinnen, actieve senioren, een geëngageerde jeugd, burgers die ondernemen, Ons gemeentebestuur moet optimale omstandigheden creëren waarin dit gemeenschapsleven kan bloeien en groeien, maar het is ook de verantwoordelijkheid van elke burger om mee te willen bouwen aan deze hechte gemeenschap. Oprichting van BIN s (buurt informatie netwerk) waar er een actief contact is tussen burger en politie om gevaarlijke of verdachte situaties aan elkaar te melden, zijn in deze een aandachtspunt. Voor N-VA TESSENDERLO is samenleven een verhaal van rechten en plichten. Inwoners en verenigingen die zich willen engageren voor hun gemeenschap botsen nog te vaak op een muur van regels. Het gemeentebestuur moet het gemeenschapsleven bevorderen in plaats van het te verstikken in meerjarenplanningen of erkenningen. Wij willen die ruimte geven aan de gemeenschap. Want wat de burger zelf kan, kan de overheid niet noodzakelijk altijd beter. Via allerlei infovergaderingen en adviesraden wekt men vaak de indruk te luisteren naar de Looienaar. Inspraak is natuurlijk zeer belangrijk, maar uitspraak - de burgers actief betrekken bij de uitvoering van het beleid - is nog beter. Het is de verantwoordelijkheid van verkozen politici om beslissingen te nemen, maar dat neemt niet weg dat ook de inwoners hun rol moeten spelen bij de uitvoering van dat besliste beleid. Inburgeringscoaches die nieuwkomers vrijwillig helpen met hun integratie, jeugdverenigingen die zwerfvuil opruimen, buurtcomités die de parkjes en speelpleinen in de buurt onderhouden... Inwoners verantwoordelijkheid geven om zélf actie te ondernemen, daar gaat het om. Tessenderlo is een Vlaamse en Europese gemeente. Onze gemeenschap maakt deel uit van een groter geheel. Die hechte gemeenschap kan enkel slagen als burgers met elkaar kunnen communiceren. Kennis van het Nederlands is hierbij cruciaal. Als we niet letterlijk dezelfde taal spreken, zullen we dat figuurlijk ook nooit doen. Taal verbindt ons allemaal.

16 BESLUIT Het is uiteraard onmogelijk om in een lokaal verkiezingsprogramma alle maatschappelijke thema s te behandelen. Het programma dat N-VA Tessenderlo voorlegt, haalt evenwel een aantal zaken aan die voor ons primordiaal zijn qua beleidsvoering. Uiteraard hebben wij ook over niet - aangehaalde thema s een duidelijke mening en visie. Wij zijn er ten stelligste van overtuigd dat vele zaken anders kunnen en anders moeten. Vele zaken moeten veranderen, maar dat vergt durf en moed. N-VA Tessenderlo staat garant voor de realisatie van deze noodzakelijke veranderingen, steeds met het algemene belang van Tessenderlo en haar inwoners voor ogen. Vanuit een kritisch, realistisch en financieel verantwoorde invalshoek, zullen wij elke toekomstige beleidsbeslissing afwegen aan haar economische, ecologische en sociaal aanvaardbare nut. Als democratische Vlaams-nationalistische partij hechten wij uiteraard erg veel belang aan de Vlaamse normen en waarden, die Vlaanderen door de jaren heen een identiteit heeft gegeven waarop wij erg fier mogen en durven zijn. N-VA Tessenderlo biedt zich daarom dan ook aan met een nieuwe, verantwoorde aanpak voor een kwalitatief gemeentelijk beleid. Een beleid waarin alleenstaanden, gezinnen, bedrijven en verenigingen vele kansen geboden worden om samen met ons de veranderingen die noodzakelijk zijn mee vorm te geven en te realiseren. In samenspraak en overleg, met respect ten opzichte van elk individu of elke groep, samenwerken naar een beter Tessenderlo waar het voor iedereen goed vertoeven is. Dat betekent voor ons : DE KRACHT VAN VERANDERING!! De auteur, Eric Vangeel.

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme een aantrekkelijker een veiliger een Vlaamser Hamme Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme 1. Het imago van Hamme als sterk verouderde gemeente moet omgezet worden naar een landelijke gemeente met leefbare

Nadere informatie

DE KRACHT VAN VERANDERING

DE KRACHT VAN VERANDERING STEM N-VA Beste inwoners van Kortemark, De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 staan voor de deur. N-VA Kortemark is een nieuwe partij die voor de eerste maal de handschoen opneemt. De voorbije

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen Kaderprogramma ANDERS! Anders dan gewoon, gewoon anders, gewoon spirit!

Gemeenteraadsverkiezingen Kaderprogramma ANDERS! Anders dan gewoon, gewoon anders, gewoon spirit! ANDERS! Anders dan gewoon, gewoon anders, gewoon spirit! Inleiding Spirit Hageland, de overkoepelende spiritwerking in de driehoek Tienen Diest Aarschot, wil u vandaag een eerste stand van zaken meegeven

Nadere informatie

Zo kijkt VVJ naar participatie 1

Zo kijkt VVJ naar participatie 1 Zo kijkt VVJ naar participatie Groeien naar meer participatief besturen Groeien naar, want kun je niet snel snel, en niet in je eentje Participatief besturen : is voor VVJ een voorwaarde voor goed beleid

Nadere informatie

Gemeenteraadsverkiezingen. hooglede-gits. Verkiezingsprogramma. Lijst

Gemeenteraadsverkiezingen. hooglede-gits. Verkiezingsprogramma. Lijst Gemeenteraadsverkiezingen hooglede-gits Lijst 2 Verkiezingsprogramma 2012 Dag kiezer, Op 14 oktober beslist u wie Hooglede-Gits de volgende zes jaar bestuurt. Uw keuze bepaalt dus de toekomst van uw gemeente.

Nadere informatie

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG!

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > > DE GEMEENTE: WAT, WAAR, HOE EN WAAROM? Simpel gezegd is een gemeente een stuk grondgebied met een eigen bestuur, dat verkozen is door en verantwoording aflegt

Nadere informatie

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG

ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG ONZE TOEKOMST BOUWEN WE SAMEN VERKIEZINGSPROGRAMMA GROENLINKS HARDENBERG 2018-2022 INHOUD VOORWOORD ANNE VAN DEN HOEK 3 GELIJKE KANSEN 4 ONZE LEEFOMGEVING 5 KRACHT VAN DE INWONERS 6 ONZE LIJST 7 SLOTWOORD

Nadere informatie

IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT

IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT IK WIL EEN BURGEMEESTER WORDEN DIE MENSEN VERBINDT ANN VAN DAMME LIJSTTREKKER ZWIJNDRECHT IK BEN ER KLAAR VOOR MOOIE DINGEN KUNNEN DOEN Ann is psychiatrisch verpleegkundige van opleiding en voelt een grote

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE JEUGDRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE JEUGDRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT STEDELIJKE JEUGDRAAD COLOFON Uitgave stadsbestuur Halen, Markt 14, 3545 Halen Ontwerp & realisatie Tekst - stadsbestuur Halen Ontwerp - dienst Communicatie stad Halen Beelden -

Nadere informatie

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner

Beleidsverklaring 15 thema s u als inwoner Beste inwoner, Wij stellen u graag onze Beleidsverklaring voor. Een mooi woord om te zeggen hoe we onze gemeente willen besturen de volgende 6 jaar. We werken rond 15 thema s. In deze folder leest u een

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

Sport is belangrij r k

Sport is belangrij r k Sport is belangrijk Voor de gezondheid Voor de sociale cohesie Voor de integratie Voor de economische effecten Voor de uitstraling als gemeente daarom is SPORT ERG BELANGRIJK Sport is niet alleen goed

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

SCHOTEN WEER VAN ONS

SCHOTEN WEER VAN ONS SCHOTEN WEER VAN ONS LIJSTTREKKER TOM VAN GRIEKEN Beste Schotenaar, Samen met mijn vriendin heb ik een huis opgeknapt in Den Deuzeld. Schoten is een leuke plek om te wonen en inwoners zijn dan ook terecht

Nadere informatie

Programma Bestuur en communicatie

Programma Bestuur en communicatie Programma 2013 2018 Bestuur en communicatie Goede communicatie loopt in twee richtingen. Momenteel gebeurt dit bijna uitsluitend van gemeentebestuur naar inwoners. De andere richting willen we de volgende

Nadere informatie

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1

2015 BEtrokken Noord-Beveland. juli BEetrokken Noord-Beveland. Pagina: 1 juli -2015 BEetrokken Noord-Beveland Pagina: 1 Toekomstvisie voor Noord-Beveland BEN is bezig met de ontwikkeling van een lange(re)termijnvisie voor Noord-Beveland. Daarbij maken wij o.a. gebruik van de

Nadere informatie

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar?

Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? Wat verwachten de ondernemers van Sint- Niklaasvan het nieuwe gemeentebestuur in de volgende zes jaar? UNIZO-Sint-Niklaasheeft, naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen 2012, zich gebogen over

Nadere informatie

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO

EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO EERLIJK DELEN, KRACHTEN BUNDELEN EN NIEMAND AAN DE KANT IN VENLO 29 juni 2011 1 / 5 Kadernota 2012-2015 PvdA Venlo 29 juni 2011 Eerlijk delen, krachten bundelen en niemand aan de kant in Venlo. Bezuinigen

Nadere informatie

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR

NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR NAAR EEN VITALE SAMENWERKING tussen KINDEROPVANG en LOKAAL BESTUUR Een lokale engagementsverklaring als basis voor een vitale samenwerking tussen kinderopvang en lokaal bestuur Zowel in het decreet van

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be

Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Gemeentelijke basisschool De Knipoog Cardijnlaan 10 2290 Vorselaar 014/51 27 00 0478/28 82 63 014/ 51 88 97 directie@deknipoog.be Elementen van een pedagogisch project 1 GEGEVENS M.B.T. DE SITUERING VAN

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke cultuurraad

Statuten gemeentelijke cultuurraad G E M E E N T E Hoofdstuk 1 Erkenning. T E R N A T Statuten gemeentelijke cultuurraad Artikel 1 De bestaande gemeentelijke cultuurraad wordt erkend als gemeentelijke adviesraad in uitvoering van het decreet

Nadere informatie

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving STATUTEN Gemeenteraad 14 januari 2014 Statuten stedelijke jeugdraad Waregem Titel I Een inleidende omschrijving De stedelijke jeugdraad van Waregem is het parlement waar jongeren, met interesse voor het

Nadere informatie

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 1. DOELSTELLING : ADVIES EN INSPRAAK BIJ HET LOKAAL CULTUURBELEID 1.1. Met het oog op de voorbereiding en de evaluatie van het

Nadere informatie

Voor een transparant, integer en verbindend bestuur State of the Union Burgemeester Gerda Van den Brande, 21 januari 2019

Voor een transparant, integer en verbindend bestuur State of the Union Burgemeester Gerda Van den Brande, 21 januari 2019 Voor een transparant, integer en verbindend bestuur State of the Union Burgemeester Gerda Van den Brande, 21 januari 2019 INLEIDING Voor u staat een trotse, gemotiveerde en dankbare burgemeester. Trots

Nadere informatie

Wauters. Hoe geeft u volmacht?

Wauters. Hoe geeft u volmacht? 2 An Wauters 42 jaar Emiel Opdebeecklaan 39, Keerbergen an.wauters@telenet.be 0484 67 11 19 tekent, droomt en geniet van de natuur Er is nog zoveel meer mogelijk in Keerbergen Na een periode van ziekte

Nadere informatie

Het Affligemse JeugdraadFundament

Het Affligemse JeugdraadFundament Het Affligemse JeugdraadFundament Statuten van de gemeentelijke jeugdraad Vastgesteld door de gemeenteraad tijdens de zitting van 11 juni 2013. Benaming en zetel Artikel 1. De jeugdraad van Affligem is

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Werk > flexibelere arbeidsmarkt > verminderen bureaucratie > betere kansen voor startende (jonge) ondernemers Werk Algemeen Op dit moment hebben mensen die langs de kant staan te weinig kans

Nadere informatie

Want doen we nu echt zoveel samen?

Want doen we nu echt zoveel samen? Dames en heren, Welkom in het DOEK en welkom in 2014. Dit welkom spreek ik uit namens de organisatoren van deze Ommer Nieuwjaarsreceptie; de Ondernemersvereniging Ommen, de Handelsvereniging Ommen, Koninklijke

Nadere informatie

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017

Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal. Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Opvang en vrije tijd van schoolgaande kinderen kleurt lokaal Samen voor een lokaal gezinsbeleid maart 2017 Ann Lobijn Diensthoofd Kinderopvang VVSG 02 211 55 73 Ann.lobijn@vvsg.be Leen Walravens Stafmedewerker

Nadere informatie

HET BLOEIPLAN VOOR INGELMUNSTER

HET BLOEIPLAN VOOR INGELMUNSTER HET BLOEIPLAN VOOR INGELMUNSTER De electronische nieuwsbrief van DE BRUG, jaargang 5 2006 EXTRA-NUMMER JUNI. Gratis verspreid naar al wie intekent bij rob.kindt@pandora.be WE GAAN VAN START! Eind 2005

Nadere informatie

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016

NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, maart 2016 NissewaardPanel overopvang vluchtelingen, NissewaardPanel over opvang vluchtelingen, Deze nieuwsbrief beschrijft in het kort de resultaten van een peiling over de opvang van vluchtelingen in Nissewaard.

Nadere informatie

Kandidatenboek lijsttrekkersverkiezing GR 2018

Kandidatenboek lijsttrekkersverkiezing GR 2018 Lijsttrekkersverkiezing Gemeenteraadsverkiezingen 2018 1 Woord van de voorzitter Aan de leden van D66 Alphen aan den Rijn 10 mei 17 Democraten! Terwijl in Den Haag hard word gewerkt aan de formatie van

Nadere informatie

Rotterdam. Kandidatenboek Gebiedscommissie Hoogvliet

Rotterdam. Kandidatenboek Gebiedscommissie Hoogvliet Rotterdam Kandidatenboek Gebiedscommissie Hoogvliet Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Kandidatenboek Gebiedscommissie Hoogvliet Gemeenteraadsverkiezingen 2018 De namen van de kandidaat-gebiedscommissieleden

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

Vandaag, 20 februari, is een dag waar wij als nieuw bestuur naar hebben uitgekeken.

Vandaag, 20 februari, is een dag waar wij als nieuw bestuur naar hebben uitgekeken. Beste vrienden, Vandaag, 20 februari, is een dag waar wij als nieuw bestuur naar hebben uitgekeken. Sinds afgelopen zomer hebben we achter de schermen heel wat werk verricht om terug een volwaardig Open

Nadere informatie

MORTSEL» DE WEG VOORUIT. Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel.»

MORTSEL» DE WEG VOORUIT. Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel.» MORTSEL DE WEG VOORUIT Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel. Winkelen? Dan moet je in Mortsel zijn! Mortsel heeft veel troeven in handen om de winkelkern toekomstbestendig te maken.

Nadere informatie

Gemeente Stichtse Vecht

Gemeente Stichtse Vecht LIJST 11 Programma 2018 Gemeente Stichtse Vecht 1 VOORWOORD Op 21 maart 2018 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats in gemeente Stichtse Vecht. Voor het eerst stelt LP zich verkiesbaar in onze gemeente

Nadere informatie

Bijzonder procesdoel 4: beleven van de democratie

Bijzonder procesdoel 4: beleven van de democratie Bijzonder procesdoel 4: beleven van de democratie Eerste leerjaar B 4.1. Herkennen en verkennen Mijn gedrag - hoe gedraag ik mij en waarom? - mijn waarden: - aan welke waarde(n) hecht ik belang? - thuis

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK

opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK opdrachtsverklaring centrum voor volwassen personen met handicap MOZAÏEK Bij het begin van de jaren 70 zoeken enkele ouders een dagcentrum voor hun volwassen gehandicapt kind. Voordien was het bijna evident

Nadere informatie

De identiteit van Domo vzw: een goede buur

De identiteit van Domo vzw: een goede buur De identiteit van Domo vzw: een goede buur 1. Ideologie Waar geloven wij in? De uitspraak van Adèle, oprichtster van Domo, geeft de belangrijkste bestaansreden van Domo weer: Je kán zoveel doen door eenvoudigweg

Nadere informatie

Financiën en economie

Financiën en economie Open VLD Zemst VAN Wij wat VAN is Financiën en economie De economische crisis laat zich ook voelen in de plaatselijke besturen, de inkomsten dalen. De volgende bestuursploeg zal het moeilijk hebben om

Nadere informatie

CDA Hendrik-Ido-Ambacht Verkiezingsprogramma

CDA Hendrik-Ido-Ambacht Verkiezingsprogramma CDA Hendrik-Ido-Ambacht Verkiezingsprogramma 2018-2021 Inleiding Voor u ligt het programma van het CDA in Hendrik-Ido-Ambacht voor de periode 2018 tot en met 2021. Als u dit programma leest, herkent u

Nadere informatie

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur.

2. Deze adviesraad heeft als doel advies te verlenen over het algemeen beleid rond jeugd en jeugdwerk van het gemeentebestuur. STATUTEN JEUGDRAAD Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "jeugdraad". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet van 15 juli

Nadere informatie

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13.

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13. Statuten gemeentelijke adviesraad Adviesorgaan voor toerisme Goedgekeurd door de raad van bestuur dd. 19 maart 2013 Goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 28 mei 2013 Artikel 1. Het adviesorgaan voor toerisme

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking!

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Doelstelling: Deze nota heeft als doel om het overleg en de samenwerking op gemeentelijk niveau tussen de lokale dienstencentra en

Nadere informatie

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten

Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten MEEDOEN AAN DE CAMPAGNE Handreiking voor het organiseren van campagneactiviteiten Politieke partijen voeren verkiezingscampagnes om aandacht te krijgen voor hun standpunten. Organisaties in het sociaal

Nadere informatie

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE

SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel SOCIALE EN BURGERSCHAPSCOMPETENTIE Algemene vorming op het einde van de derde graad secundair onderwijs Voor de sociale

Nadere informatie

#Jij bent mee aan zet. Klaar voor een nieuwe stad»

#Jij bent mee aan zet. Klaar voor een nieuwe stad» #Jij bent mee aan zet Klaar voor een nieuwe stad Luisteren naar mensen, ze met elkaar in contact brengen, debatteren en samen bouwen aan de stad, dat is precies waar CD&V 4.0 voor staat. Een nieuwe stad

Nadere informatie

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen

Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Maatschappelijke uitdagingen voor brede scholen Inspiratiedag Brede School - 29 april 2014 - BRONKS Programma armoedebestrijding cijfers Armoede in Kortrijk In Kortrijk leven in 2011 11.227 inwoners in

Nadere informatie

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017.

Dit nieuwe verkiezingsjaar volgt op het bijzondere politieke jaar 2017. Speech Sybrand Buma nieuwjaarsbijeenkomst CDA Almere Stadhuis van Almere Wat goed om hier weer met zoveel CDA ers bij elkaar te zijn. We wensen elkaar bij het start van het nieuwe jaar altijd alle goeds

Nadere informatie

Voor een meer persoonlijk gesprek kan je steeds terecht bij de verantwoordelijke voor een babbel of afspraak!

Voor een meer persoonlijk gesprek kan je steeds terecht bij de verantwoordelijke voor een babbel of afspraak! TEVREDENHEIDSMETING BEGELEIDERS KINDERPVANG Beste begeleider Dagelijks ben je druk in de weer met het zorgen voor veel jonge levens. Dankzij je warme lieve zorgen en een veilige plek kunnen de aan jou

Nadere informatie

BENCHMARKRAPPORT 2018 HARMONIE LAURA - LANDGRAAF - CULTUURVERENIGING

BENCHMARKRAPPORT 2018 HARMONIE LAURA - LANDGRAAF - CULTUURVERENIGING BENCHMARKRAPPORT 2018 HARMONIE LAURA - LANDGRAAF - CULTUURVERENIGING HOOFDSTUK 1: INLEIDING Harmonie Laura heeft deelgenomen aan de Verkiezing Vereniging van het Jaar 2018. Bij het uitbrengen van een stem

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE De sp.a fractie staat klaar voor Jabbeke. Op een positieve manier en met concrete voorstellen willen we de leefbaarheid voor elke inwoner verhogen.

Nadere informatie

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers.

Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. Bij de heraanleg van straten moet er vooral ruimte gemaakt worden voor voetgangers en fietsers. EENS Bredene heeft nood aan een veilig mobilitietsplan dat aandacht heeft voor de zwakke weggebruiker. Bij

Nadere informatie

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK

v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK v.u.: Ward Van Hoorde, Kwatrechtsteenweg 168, 9260 Wetteren opdrachtsverklaring SINT-LODEWIJK OPDRACHTSVERKLARING SINT- LODEWIJK cliënt-organisatie-medew MISSIE SINT-LODEWIJK - biedt aangepast onderwijs

Nadere informatie

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.»

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.» BOORTMEERBEEK DE WEG VOORUIT Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek. Een open bestuur ten dienste van de inwoners. Communicatie en dialoog zijn enorm belangrijk in de moderne maatschappij. Wij vinden

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind.

We willen kansen scheppen om uw kind evenwichtig te laten ontplooien. We houden rekening en hebben respect voor de eigen mogelijkheden van elk kind. 1. VERWELKOMING. NAAR DE OUDERS TOE Van harte welkom in onze school. Wij danken u voor het vertrouwen dat u in onze school stelt. Het verheugt ons dat u voor het onderwijs en de opvoeding van uw kind een

Nadere informatie

PERSMEDEDELING Persconferentie N-VA Lennik Kwadraat

PERSMEDEDELING Persconferentie N-VA Lennik Kwadraat PERSMEDEDELING Persconferentie N-VA Lennik Kwadraat 1. Voorstelling van enkele nieuwe kandidaten van N-VA Lennik Kwadraat (door Bé Fries voorzitter N-VA Lennik en Etienne Van Vaerenbergh voorzitter Lennik

Nadere informatie

AFSPRAKENNOTA tussen OCMW-RAAD en MANAGEMENTTEAM

AFSPRAKENNOTA tussen OCMW-RAAD en MANAGEMENTTEAM AFSPRAKENNOTA tussen OCMW-RAAD en MANAGEMENTTEAM De Raad voor Maatschappelijk Welzijn maakt met de OCMW-secretaris mede namens het managementteam de hiernavolgende afspraken over de onderlinge samenwerking

Nadere informatie

Een gemeente besturen wil zeggen : - een toekomstvisie uitwerken - Zele verder doen groeien - Zele vooruit

Een gemeente besturen wil zeggen : - een toekomstvisie uitwerken - Zele verder doen groeien - Zele vooruit Samen Vooruit! Open Vld Zele gaat samen met de Zelenaars Zele verder vooruit duwen. Het is goed wonen, werken en leven in Zele. Dit moet zo blijven. Open Vld wil hier de komende jaren verder aan werken.

Nadere informatie

VVD VENRAY OPTIMISME & REALISME

VVD VENRAY OPTIMISME & REALISME VOORWOORD OPTIMISME Een optimistisch verkiezingsprogramma omdat de VVD uitgaat van de kracht van Venray en zijn bewoners. Dit in een tijd dat er in onze gemeente kansen en mogelijkheden liggen die de moeite

Nadere informatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Vergaderen in West Betuwe Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Herindelingsadvies Par.4.3.: Samen met de samenleving West Betuwe Voert haar wettelijke

Nadere informatie

Verzelfstandiging en outsourcing van gemeentelijke diensten

Verzelfstandiging en outsourcing van gemeentelijke diensten Verzelfstandiging en outsourcing van gemeentelijke diensten Lokale besturen worden de laatste jaren steeds meer geconfronteerd met een divers takenpakket. In tijden van besparingen krijgen de lokale overheden

Nadere informatie

Statuten Gemeentelijke Jeugdraad Boechout en Vremde (GJR)

Statuten Gemeentelijke Jeugdraad Boechout en Vremde (GJR) Statuten Gemeentelijke Jeugdraad Boechout en Vremde (GJR) Artikel 1 In de gemeente Boechout-Vremde werd een gemeentelijke jeugdraad (GJR) opgericht in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! VERKIEZINGSPROGRAMMA PVDA DUIVEN 2018 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

PvdA Duiven - Samen Vooruit!

PvdA Duiven - Samen Vooruit! v 1 PvdA Duiven - Samen Vooruit! Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de PvdA Duiven voor de verkiezingen van 21 maart 2018. Voor ons is dit de basis om verder te werken aan concrete plannen om samen

Nadere informatie

In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG

In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG In dialoog met je ondernemers: Waarom en hoe? Regionale overlegtafel economie VVSG Vaststellingen Nood aan een vernieuwd perspectief; De klassieke adviesraad heeft aan betekenis ingeboet. In vele gemeenten

Nadere informatie

LIJSTTREKKER PIET PENNEMAN

LIJSTTREKKER PIET PENNEMAN LIJSTTREKKER PIET PENNEMAN Een klare kijk op de toekomst! Gewoon doen! geboren en getogen Wachtebekenaar! 45 jaar, gehuwd en papa van drie kinderen zelfstandig verzekeringsmakelaar & syndicus Politiek:

Nadere informatie

N-VA WILT BESPAREN OP HET POLITIEK APPARAAT

N-VA WILT BESPAREN OP HET POLITIEK APPARAAT N-VA WILT BESPAREN OP HET POLITIEK APPARAAT 1,1 miljoen euro besparen na 2012 27 mei 2012 1 Persbericht (samenvatting) N-VA wilt meer dan 1 miljoen euro besparen op politiek apparaat na 2012 Om de hachelijke

Nadere informatie

lijst 2 Pennekamp en Breunissen

lijst 2 Pennekamp en Breunissen lijst 2 Pennekamp en Breunissen herindeling, groter takenpakket en bezuinigingen Gemeenteraadsverkiezingen gaan ergens over Op 19 maart mag u weer naar de stembus om het nieuwe bestuur van uw gemeente

Nadere informatie

Werken aan diversiteit Visie en missie van de stad Mechelen

Werken aan diversiteit Visie en missie van de stad Mechelen Werken aan diversiteit Visie en missie van de stad Mechelen 1 1. Aanleiding Een aantal bovenlokale processen en gebeurtenissen maken het aanzicht van en het leven in onze stad heel divers. Migratiestromen,

Nadere informatie

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD

Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD p/a Molenstraat 5 2310 Rijkevorsel Gemeente Rijkevorsel HUISHOUDELIJK REGLEMENT CULTUURRAAD Goedgekeurd door de cultuurraad op 26 november 2008. Goedgekeurd op de Gemeenteraad van 17 december 2008 Hoofdstuk

Nadere informatie

Realisatie masterplan/beleidsvisie Houthalen-Helchteren

Realisatie masterplan/beleidsvisie Houthalen-Helchteren Realisatie masterplan/beleidsvisie Houthalen-Helchteren Nood aan citymarketing Houthalen-Helchteren had nood aan citymarketing omwille van ondermeer de volgende zaken Relatief hoge werkloosheid en lage

Nadere informatie

Van harte welkom hier vanmorgen in het JOC. Als plaatselijk ACW-voorzitter, ben ik blij jullie hier te mogen ontmoeten.

Van harte welkom hier vanmorgen in het JOC. Als plaatselijk ACW-voorzitter, ben ik blij jullie hier te mogen ontmoeten. Goedemorgen, Van harte welkom hier vanmorgen in het JOC. Als plaatselijk ACW-voorzitter, ben ik blij jullie hier te mogen ontmoeten. Voor sommigen is het misschien de eerste maal dat men hier binnenkomt.

Nadere informatie

Een gids over onderhandelen

Een gids over onderhandelen Een gids over onderhandelen Een gids over ONDERHANDELEN Onderhandelen doen we voortdurend en niet alleen in zakelijke situaties. Vaak worden onderhandelingen beschouwd als een compromis om een probleem

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming.

Een democratie is een staatsvorm waarbij de bevolking direct of indirect invloed uitoefent op de politieke besluitvorming. Samenvatting door L. 1165 woorden 13 januari 2013 4,8 12 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Maatschappijleer Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie Paragraaf 1 t/m 4 1; Wat is politiek? Deelvraag: Wat

Nadere informatie

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019

DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 DE KRACHT VAN SPEELPLEIN WERK Memorandum Vlaamse, federale en Europese verkiezingen 2019 Vlaamse Dienst Speelpleinwerk vzw 26 mei 2019 vinden er verkiezingen plaats op Vlaams, federaal en Europees niveau.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS

PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS PEDAGOGISCH PROJECT VBS SINT-LUTGARDIS Het opvoedingsproject van onze school bestaat uit een aantal krachtlijnen die onze identiteit weerspiegelt. Het gaat om basisbeginselen die zoveel mogelijk in wisselwerking

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Hoofdstuk 1: Doel Artikel 1: In de gemeente Alken is een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 9 juni 1993,

Nadere informatie

24 punten voor 2024 Toekomstvisie Jong VLD Lier-Koningshooikt

24 punten voor 2024 Toekomstvisie Jong VLD Lier-Koningshooikt 24 punten voor 2024 Toekomstvisie Jong VLD Lier-Koningshooikt In de aanloop naar 14 oktober hebben wij met Jong VLD Lier- Koningshooikt gewerkt aan een jongerenprogramma voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening Ruimtelijke - Ordening 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn Ruimtelijke Ordening serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te verkrijgen

Nadere informatie

KBO Zeeland. beleidsplan

KBO Zeeland. beleidsplan KBO Zeeland beleidsplan 2014-2018 Vroeger was er ook een jeugd van tegenwoordig. 1 Inhoudsopgave. 1 Inleiding 3 2 Missie en opdracht 4 3 Strategische koers 5 4 Kerntaken 6 Belangenbehartiging Dienstverlening

Nadere informatie

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus

Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus VJR-20100511 Inputnota Vlaamse Jeugdraad: lokaal jeugdbeleid in de nieuwe gemeentelijke beleids- en beheerscyclus Inleiding De Vlaamse regering wil de lokale sectorale en thematische beleidsplannen, waaronder

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

GALMAARDEN I I nr. 2 juli 2017

GALMAARDEN I   I nr. 2 juli 2017 Geef uw mening over Galmaarden op de binnenpagina s GALMAARDEN galmaarden@n-va.be I www.n-va.be/galmaarden I nr. 2 juli 2017 V.U.: RUDY THIEBAUT, FLIETERKOUTER 29, 1570 TOLLEMBEEK N-VA trekt met uw programma

Nadere informatie

Stap 3 Stellingen 01 02

Stap 3 Stellingen 01 02 Stap 3 Stellingen 01 NIET AKKOORD NEUTRAAL AKKOORD ALS IK MAG GAAN STEMMEN, HOOR IK PAS ECHT BIJ DE VOLWASSENEN. 01 IN EEN DEMOCRATIE HEBBEN ALLE BURGERS INSPRAAK DOORDAT ZE MOGEN GAAN STEMMEN. DAT IS

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie

Programma JONG CD&V Ravels. Els Van Loon, Nic Andriessen, Femke Verheyen, Marijke Van Der Moeren, Mieke Van Ostaeyen, Inge Broeckx en Mieke Heyns

Programma JONG CD&V Ravels. Els Van Loon, Nic Andriessen, Femke Verheyen, Marijke Van Der Moeren, Mieke Van Ostaeyen, Inge Broeckx en Mieke Heyns Programma JONG CD&V Ravels Els Van Loon, Nic Andriessen, Femke Verheyen, Marijke Van Der Moeren, Mieke Van Ostaeyen, Inge Broeckx en Mieke Heyns Aandacht voor betaalbaar wonen Een gemeente moet een plaats

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma sp.a Sint Gillis Waas. 10 puntenplan

Verkiezingsprogramma sp.a Sint Gillis Waas. 10 puntenplan Verkiezingsprogramma sp.a Sint Gillis Waas 10 puntenplan Inleiding. Sint-Gillis-Waas is een goede gemeente om in te wonen. De typische elementen die onze gemeente kenmerken, namelijk de rust, de goede

Nadere informatie

Besluit Geen globale terugval in actieve lidmaatschappen, wel onderlinge verschuivingen tussen verenigingen

Besluit Geen globale terugval in actieve lidmaatschappen, wel onderlinge verschuivingen tussen verenigingen Verenigingen (evolutie 1996 tot 2015) Meer dan de helft van de Vlamingen minstens actief in 1 vereniging, een kwart is minstens in 2 verenigingen actief: stabiele cijfers > bevolking tussen 18 en 75 jaar:

Nadere informatie

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Hoofdstuk 1: ERKENNING - ZETEL - DOEL Artikel 1: Het gemeentebestuur van Moorslede bevestigt de erkenning van de gemeentelijke jeugdraad Moorslede in uitvoering

Nadere informatie