HET BLOEIPLAN VOOR INGELMUNSTER

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "HET BLOEIPLAN VOOR INGELMUNSTER"

Transcriptie

1 HET BLOEIPLAN VOOR INGELMUNSTER De electronische nieuwsbrief van DE BRUG, jaargang EXTRA-NUMMER JUNI. Gratis verspreid naar al wie intekent bij WE GAAN VAN START! Eind 2005 voerde De Brug in samenwerking met de Arteveldehogeschool Gent (opleiding communicatiemanagement) een marktonderzoek in onze gemeente. Een 20-tal sympathieke studenten namen enquêtes af bij de inwoners. Eén van de vaststellingen was dat De Brug nog niet bij alle Ingelmunsternaren gekend is. Vandaar dat De Brug deze week start met een campagne om de naambekendheid op te krikken. Daarbij wordt extra beklemtoond dat de partij geen nieuwkomer is, maar reeds 6 jaar actief in de politiek. De affiches kan je bewonderen op de aanplakborden, voor de ramen van de Brugleden en in de wagens. In t Krantje van deze week komt dezelfde boodschap in kaartvorm. Eind deze week worden er 1000 bloemen verdeeld op drukbezochte plaatsen.

2 Waarom deze bloem? De Brug vertrekt van het feit dat Ingelmunster een prachtige gemeente is met veel groen, de Mandel, de mooie kanaaloevers, het kasteelpark,tal van kleine zelfstandigen en grotere bedrijven die zorgen voor werkgelegenheid, met kwalitatief onderwijs, bekwaam en enthousiast personeel, een enthousiast verenigingsleven, een uitgebreide, kwalitatieve bibliotheek, Alles is aanwezig om van Ingelmunster een bloeiende gemeente te maken. Alleen wordt dit alles te weinig benut en te weinig ondersteund. We hebben niet echt het gevoel in een bloeiende gemeente te wonen. De Brug heeft dan ook als missie de gemeente te doen bloeien. De bloem staat daarnaast symbool voor het jonge, vernieuwende en de open aanpak van De Brug. Het programma van De Brug kreeg dan ook de toepasselijke naam Bloeiplan mee. Ina Cool, campagneleider. HET BLOEIPLAN 41 pagina s, 15 hoofdstukken: het BLOEIPLAN is een mooi bewijs dat DE BRUG nog steeds, zoals bij de start in 2000, de partij van het gezond verstand wil zijn, die zijn politiek wil baseren op een weldoordachte visie die Ingelmunster alleen maar ten goede kan komen. We zijn dus al heel lang van start gegaan, eigenlijk. Aan het publiceren van dit bloeiplan gaan ruim zes maanden denk-, discussie- en schrijfwerk vooraf. Maar die investering aan tijd loont zeker de moeite. Het BLOEIPLAN beschikt zo over een rijke waaier van maar liefst 117 concrete maatregelen om deze gemeente te doen bloeien. Daarbij zijn twee opvallende nieuwkomers: een hoofdstuk TOERISME en een hoofdstuk INTERNATIONALE SOLIDARITEIT, twee zaken waarrond in Ingelmunster nog nooit een ernstige visie ontwikkeld is, ondanks het feit dat toerisme ter plekke heel wat ongebruikt potentieel heeft, en dat internationale solidariteit ook op gemeentelijk vlak gewoon een menselijke plicht is. Het BLOEIPLAN wordt op maandag 19 juni voorgesteld aan de pers. U kan het vanaf nu nalezen op onze website Heeft u het liever op papier, geef dan een seintje op het mailadres in de hoofding, we zorgen dan wel voor een exemplaar. DE BRUG weet ook wel dat je zo n uitgebreid pakket moeilijk verpakt krijgt in de korte, maar krachtige boodschappen die bij een kiescampagne horen. Daarom hebben we uit onze 117 maatregelen er 15 geselecteerd waar we prioritair willen voor gaan. We hebben ze de SPEERPUNTEN in ons BLOEIPLAN genoemd. We geven ze u op de volgende pagina graag mee. Binnenkort mag u ook nog meer nieuws van DE BRUG verwachten. Over de sterke lijst waarmee we ons aan de kiezer zullen voorstellen. En eind deze maand (26 of 27 juni) krijgt u een nieuwe DORIE gebust.

3 DE 15 SPEERPUNTEN IN HET BLOEIPLAN 1. Beschikbaarheid voor zijn ambt en bereikbaarheid voor de bevolking voor al wie een uitvoerend mandaat opneemt. Het is evident dat wie een middelgroot bedrijf als een gemeente mee wil runnen en daarvoor betaald wordt door de gemeenschap zijn job ook ernstig opneemt en er de nodige tijd voor vrij maakt en bereikbaar is voor de inwoners. 2. Maximale inzet bij de bevoegde overheden voor het vervangen van de huidige centrumbrug door een platte brug. Dit is reeds jaren een belangrijk item voor DE BRUG, en het blijft in onze visie een van de basispijlers uitmaken van een geslaagde dorpskernvernieuwing, een geslaagd verkeersbeleid dat zich op traag en veilig verkeer door de dorpskernen richt, en een goede ruimtelijke ordening binnen het centrum. 3. Het, ook onmiddellijk met voorlopige maatregelen, herinrichten van de kruispunten van de Bruggestraat met de Nieuwstraat en de 11-Julisingel. DE BRUG sluit zich aan bij de ruime ontevredenheid onder de inwoners over deze kruispunten, en legde de raad reeds in april 2006 een uitgewerkt voorstel voor dat als basis voor voorlopige maatregelen kan dienen. 4. Het prioritair herzien van de dossiers doortrekking van de kanaalweg (N382) tot de Ring (N50) over de Oostrozebekestraat en van de Izegemstraat. DE BRUG blijft bezorgd over de Oost-Westas. Voor de Oostrozebekestraat vond ook CD&V het voorstel van de hogere overheid niet goed, Canal Link stelde ook al alternatieven voor. DE BRUG blijft de huidige plannen een aanslag vinden op de Oostrozebekestraat-buiten-de-ring, en wil het dossier daarom heropenen. Ook de Izegemstraat wordt in het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan slecht behandeld en heeft dringend nood aan bescherming tegen (sluipend) zwaar verkeer. DE BRUG wil zowel de Oostrozebekestraat-buiten-de-ring als de Izegemstraat ten volle als woonstraat inrichten en er het zware verkeer doeltreffend weren, en zeker geen extra doorgaand verkeer naar Ingelmunster aanzuigen. 5. Zone 30 in ALLE woonwijken. Het ontwerp van Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan voorziet in zone 30 in NIEUWE woonwijken. Omdat veiligheid voor iedereen belangrijk is wil DE BRUG deze invoeren in ALLE woonwijken, ook de bestaande, met de daartoe geëigende straatinrichting. 6. Het opstarten van een Adviesraad Lokale Economie en een BIZZKAFFEE. Reeds jaren gevraagd. Een structureel werkende adviesraad en een informeel maar regelmatig Bizzkaffee, waar lokale actoren in de economie mekaar kunnen ontmoeten, moet meer resultaat opleveren dan eenmalige etentjes.

4 7. Het BLOEIPLAN TOERISME voor Ingelmunster. Een absolute nieuwkomer in het Ingelmunsters politiek denken. Een reeks concrete plannen om recreatief dagtoerisme naar Ingelmunster te halen, en zo de lokale economie en de uitstraling van deze gemeente te bevorderen: de moeite waard om dit hoofdstuk na te lezen m2 groen per inwoner. Dit is een haalbare norm voor natuurontwikkeling in een gemeente die zich bevindt in de groen-armste streek van Vlaanderen, maar toch potentieel voor groenontwikkeling in zich heeft. 9. Een doordacht waterbeleid voor Ingelmunster. Wateroverlast is een reëel probleem in Ingelmunster. DE BRUG heeft een visie en een reeks concrete maatregelen die moeten toelaten om er doeltreffend op in te spelen. Geen paniekvoetbal, maar een doordachte visie en reeks maatregelen. 10. Waarderingstoelage: ook voor personen en kinderen met een handicap. De bestaande mantelzorgtoelage voor senioren wil DE BRUG uitbreiden naar de gehandicapten. Op welke manier leest u in het hoofdstuk sociaal beleid. 11. Steun aan senioren en hun verenigingen bij vervoer van en naar activiteiten. Oud, maar niet out : DE BRUG wil senioren de kans bieden om zo lang mogelijk actief deel te nemen aan het lokale verenigingsleven. DE BRUG wil daarom in samenwerking met lokale taxi-bedrijven, een regeling uitwerken die het vervoer van en naar deze verenigingen voor senioren makkelijker toegankelijk moet maken. 12. Verenigingen eigen inkomsten laten verwerven bij eigen activiteiten. Dit richt zich vooral op verenigingen die van het sportcentrum gebruik maken en deze vraag al jaren stellen. De bestaande concessies, en de nieuwe voor het gebruik van de nieuwe sporthal dienen in die zin herbekeken te worden. 13. Een gemeentelijke huisvesting voor jeugdhuis Kontrabas, die zekerheid biedt. Het jeugdhuis bestaat bijna 40 jaar en is een blijver die in een minder gebonden structuur ook ongebonden jongeren kan aantrekken. Kontrabas is daarom een belangrijke schakel in het lokale aanbod. Met een privé-huiseigenaar heeft het jeugdhuis evenwel geen bestaanszekerheid. DE BRUG is er dan ook voorstander van om het jeugdhuis zekerheid te geven door het aankopen door de gemeente van geschikt eigendom, dat het jeugdhuis dan van de gemeente kan huren. Na alle inspanningen voor de huisvesting van andere jeugdverenigingen is dit zeker een te verantwoorden investering. 14. Naast een welkomcheque ook een cultuurcheque! DE BRUG pakte eerder al uit met een welkomcheque om nieuwe inwoners zich vlot te laten thuisvoelen, en om het lokale verenigingsleven te stimuleren. Een cultuurcheque voor elke inwoner moet de cultuurbeleving, en deze verenigingen, nog een extra duwtje in de rug geven.

5 15. INGELMUNSTER Bloeit grenzenloos in een doordacht plan voor internationale solidariteit rond projecten met een sterke lokale band. In een steeds meer globaliserende wereld heeft DE BRUG met dit concreet plan een tweede absolute nieuwkomer in het poltiek denken om op gemeentelijk niveau zinvol aan internationale solidariteit te doen. Een concreet plan, met een nieuwe adviesraad, projectkeuze met betrokkenheid op de eigen gemeente, en een duidelijke financiële norm bewijzen dat DE BRUG ook op dit vlak een concrete en doordachte visie heeft.

Politiek gaat over de mensen sp.a - beginselprogramma

Politiek gaat over de mensen sp.a - beginselprogramma Politiek gaat over de mensen sp.a - beginselprogramma Twaalf keer gelijke kansen 1. Alle mensen verdienen een toekomst. Voor ons is het dat wat telt. Wij willen voor iedereen dezelfde kansen op een goede

Nadere informatie

WONEN WERKEN WELZIJN

WONEN WERKEN WELZIJN DUIVEN WONEN WERKEN WELZIJN Op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen 2014 WAT WIL DE SP? Een samenleving waarin menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit voorop staan. Daarvoor strijden

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Brussels Hoofdstedelijk Gewest 7 juni 2009

Verkiezingsprogramma Brussels Hoofdstedelijk Gewest 7 juni 2009 Verkiezingsprogramma Brussels Hoofdstedelijk Gewest 7 juni 2009 Inleiding Brussel. Een stad gedroomd. Gedroomde stad? 1) Brussel is uniek en fascineert Van oorsprong is Brussel een Vlaamse stad; nu is

Nadere informatie

De verandering begint in Herne!

De verandering begint in Herne! De verandering begint in Herne! De vijf N-VA-krachtlijnen zijn de fundamenten waarop ook ons programma gebouwd is. Ze vormen de rode draad die doorheen alle lokale N-VA-programma s loopt en die ook van

Nadere informatie

Vraag om uitleg van mevrouw Sabine Poleyn tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over het

Vraag om uitleg van mevrouw Sabine Poleyn tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over het Vraag om uitleg van mevrouw Sabine Poleyn tot de heer Pascal Smet, Vlaams minister van Onderwijs, Jeugd, Gelijke Kansen en Brussel, over het versterken van leraren voor wetenschappen en techniek - 988

Nadere informatie

SCHOUDERS ERONDER, dat WERKT

SCHOUDERS ERONDER, dat WERKT SCHOUDERS ERONDER, dat WERKT Verkiezingsprogramma voor een sociale stad 2014-2018 PvdA Den Haag Inhoud 1. Schouders eronder 3 2. Den Haag aan de slag 6 2.1 Werk, werk werk 6 2.2 Goed onderwijs: iedereen

Nadere informatie

de mens, onze maat inleiding in de politiek waar christendemocratie voor staat.

de mens, onze maat inleiding in de politiek waar christendemocratie voor staat. de mens, onze maat de mens, onze maat inleiding in de politiek waar christendemocratie voor staat. De mens is de maat van ons politiek denken en handelen. Elke mens is uniek. Elke mens telt. Maar hoe uniek

Nadere informatie

- Ook voor de gemeentelijke bevoegdheden Inhoud: op vlak cultuur, jeugd, sport, milieu - doelstelling beleid 2020

- Ook voor de gemeentelijke bevoegdheden Inhoud: op vlak cultuur, jeugd, sport, milieu - doelstelling beleid 2020 1. Bestuursakkoord 2013-2018 De gemeenteraad neemt kennis van het hiernavolgend bestuursakkoord : OCMW-personeel taken van Overeenkomst tussen gemeentepersoneel uitvoeren en vice-versa, gezamenlijke aankoopdienst

Nadere informatie

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij

Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Kunstbalie over het belang van een goed netwerk door Jacolien de Nooij Afgelopen jaar hebben we diverse pioniers op het gebied van Foto s Ad en Clara Cultuur in de Spiegel geïnterviewd om een beeld te

Nadere informatie

Randsymposium van de Orde van den Prince

Randsymposium van de Orde van den Prince Randsymposium van de Orde van den Prince Dilbeek 18 november 2006 De problematiek van de rand is een oud zeer waar reeds vele colloquia, studies en publicaties werden aan gewijd. Het blijft een actueel

Nadere informatie

be europe be.brussels

be europe be.brussels Enquête over het leven van de internationale gemeenschap in Brussel be europe be.brussels 01 Inleiding 02 Werkwijze en doelgroepen 06 01 Algemene cijfers 14 02 Culturele participatie 22 03 Politieke participatie

Nadere informatie

Edegem Bestuursakkoord 2013-2018. N- VA Groen Open VLD

Edegem Bestuursakkoord 2013-2018. N- VA Groen Open VLD Edegem Bestuursakkoord 2013-2018 N- VA Groen Open VLD Inhoudstafel EDEGEM, EEN UITDAGENDE GEMEENTE! 4 1 OPEN BESTUUR, PARTICIPATIE EN LOKALE DEMOCRATIE 6 Een open en transparant bestuur 6 Een sterke gemeenteraad

Nadere informatie

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek

Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven. De economische route voor de regio Stedendriehoek Onszelf vernieuwen om onszelf te blijven De economische route voor de regio Stedendriehoek 1In de regio Stedendriehoek is het prima wonen, recreëren en werken. De regionale economie is veelzijdig van aard.

Nadere informatie

Op weg naar een duurzame sportvereniging

Op weg naar een duurzame sportvereniging Op weg naar een duurzame sportvereniging 1 Inhoud Inleiding... 4 De fasen op een rij... 10 1. Dromen... 11 1.1 Het begint met een droom... 11 1.2 Mandaat van bestuur en leden... 12 1.3 Wijs verantwoordelijke(n)

Nadere informatie

Maak je buurt uitmuntend!

Maak je buurt uitmuntend! Maak je buurt uitmuntend! Handboek gemeenschapsmunten voor lokale besturen en organisaties 1 Vlaamse overheid Inhoudstafel Woord vooraf 4 Hoe dit handboek te lezen? 5 Inleiding 7 1. Verken de mogelijkheden

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG VOOR

SAMEN AAN DE SLAG VOOR SAMEN AAN DE SLAG VOOR DUURZAAM WOONGENOT Onderlegger voor het samen aanpakken van woningen (ADV-aanpak in impulsprojecten, buurt- en burgerinitiatieven) STICHTING ACHTERHOEK DUURZAAM VERBOUWEN AUTEUR:

Nadere informatie

Wat moed. Dat moet. Krachten verbinden

Wat moed. Dat moet. Krachten verbinden Wat moed. Dat moet. Krachten verbinden Coalitieakkoord 2014 2018 CDA GB/VVD [Geef een citaat uit het document of de samenvatting van een interessant punt op. Het tekstvak kan overal in het document worden

Nadere informatie

Weten wat er speelt en doen wat nodig is! Verkiezingsprogramma PvdA De Bilt

Weten wat er speelt en doen wat nodig is! Verkiezingsprogramma PvdA De Bilt Weten wat er speelt en doen wat nodig is! Verkiezingsprogramma PvdA De Bilt Vastgesteld door Ledenvergadering PvdA De Bilt op 27 november 2013 1 Inhoudsopgave Voorwoord PvdA, weten wat er speelt en doen

Nadere informatie

SAM staat voor kwaliteit van leven in onze plattelandsgemeente, voor kwaliteit van onderwijs, wonen en werken

SAM staat voor kwaliteit van leven in onze plattelandsgemeente, voor kwaliteit van onderwijs, wonen en werken 1 Vol energie gaat SAM de uitdaging aan om ook de komende jaren een bijdrage te leveren aan een samenleving met aandacht voor de menselijke maat en de gemeenschap waarin we wonen. De komende veranderingen

Nadere informatie

Budget. Gemeente Langemark-Poelkapelle. Dienstjaar 2015. Kasteelstraat 1 8920 Langemark-Poelkapelle. Secretaris: Sabine De Wandel

Budget. Gemeente Langemark-Poelkapelle. Dienstjaar 2015. Kasteelstraat 1 8920 Langemark-Poelkapelle. Secretaris: Sabine De Wandel Gemeente Langemark- (NIS 33040) Budget Dienstjaar 2015 Kasteelstraat 1 8920 Langemark- Secretaris: Sabine De Wandel Financieel beheerder: Mireille Cappelle Deel 1 : beleidsnota Inhoudstafel AP-19: Verbeteringswerken

Nadere informatie

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015

Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Toespraak Freya Saeys, actualiteitsdebat VP 13.05.2015 Collega s, Voorzitter, Armoede is moeilijk te bestrijden. Ook de collega s van de oppositie zullen dat moeten toegeven. Zo is mevrouw Lieten 5 jaar

Nadere informatie

Factsheet. Uitleg over VN-verdrag De cliëntenraad aan zet

Factsheet. Uitleg over VN-verdrag De cliëntenraad aan zet Factsheet Uitleg over VN-verdrag De cliëntenraad aan zet Colofon Uitgave Landelijke Cliëntenraad Postbus 95966 2509 CZ Den Haag T (070) 3499790 www.landelijkeclientenraad.nl info@lcr-suwi.nl Auteur Martin

Nadere informatie

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn:

De punten die in de zes werkbladen een voor een aan de orde komen zijn: in zes stappen voorblad Voorblad 1 Inleiding Bij vrijwilligersbeleid gaat het er om op een meer doordachte en planmatige manier aandacht te geven aan de mensen die het werk doen in de vereniging. De werkbladen

Nadere informatie

Crowdfunding. Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe Steunpunt Dorpshuizen Drenthe

Crowdfunding. Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe Steunpunt Dorpshuizen Drenthe Crowdfunding Sinds enkele jaren is in de wereld van fonsenwerving een nieuwe telg geboren genaamd Crowdfunding. Tot voor kort zagen we crowdfunding vooral als succesvol middel in de kunstzinnige hoek (muziek,

Nadere informatie

Iedereen moet kunnen meedoen

Iedereen moet kunnen meedoen Nieuwe wet voor maatschappelijke ondersteuning in uw gemeente Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Inhoud 2 Voorwoord 5 Wat is de Wmo? 5 Waarom is de Wmo belangrijk? 9 Negen taken voor uw

Nadere informatie

KORTE KETEN INITIATIEF

KORTE KETEN INITIATIEF KORTE KETEN INITIATIEF Brochure 2: korte keten opstarten Samen Sterk Het is bij de meeste gemeentes een misvatting dat het stimuleren en organiseren van de korte keten binnen de gemeente een dure aangelegenheid

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Haaksbergen

Verkiezingsprogramma D66 Haaksbergen D66 Haaksbergen Verkiezingsprogramma 2014-2018 VOORWOORD Het verkiezingsprogramma van D66 Haaksbergen gaat over de wijken en kernen van ons dorp en over het prachtige en waardevolle groene buitengebied

Nadere informatie

Acedemiejaar 2012-2013. Arteveldehogeschool opleiding Communicatiemanagement Voetweg 66 9000 Gent. Begeleidster:

Acedemiejaar 2012-2013. Arteveldehogeschool opleiding Communicatiemanagement Voetweg 66 9000 Gent. Begeleidster: Arteveldehogeschool opleiding Communicatiemanagement Voetweg 66 9000 Gent Begeleidster: Machteld Weyts Acedemiejaar 2012-2013 Eindproject voorgedragen door Céline Delodder tot het behalen van het diploma

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2012 PROGRAMMATEKSTEN Onderwerpen: (in alfabetische volgorde)

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2012 PROGRAMMATEKSTEN Onderwerpen: (in alfabetische volgorde) GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2012 PROGRAMMATEKSTEN Onderwerpen: (in alfabetische volgorde) Inhoud Armoedebeleid: elke Breeënaar telt... 1 Bree Centrum... 2 Dienstbetoon.... 3 Duurzaamheid... 3 Financiën...

Nadere informatie

Denken in groei, niet in krimp Verkiezingsprogramma D66 Valkenburg aan de Geul 2014-2018

Denken in groei, niet in krimp Verkiezingsprogramma D66 Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Denken in groei, niet in krimp Verkiezingsprogramma D66 Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Pagina 1 van 33 Inhoudsopgave Voorwoord Lijsttrekker Lloyd Wagemans: Denken in groei, niet in krimp... 3 Wat wil

Nadere informatie