Wat gaan we daarvoor doen? Voor de toepassing van de ruimtelijke instrumenten hebben wij uitgangspunten geformuleerd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat gaan we daarvoor doen? Voor de toepassing van de ruimtelijke instrumenten hebben wij uitgangspunten geformuleerd."

Transcriptie

1 Nota van B&W Onderwerp Toepassen instrumentarium nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) Portefeuillehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering Z 8 0L-kib-C -8 Inlichtingen H.J.H. Nijman ( ) Registratienummer l. Samenvatting Wat willen we bereiken? De wijziging van de Wet op de ruimtelijke ordening brengt met zich mee dat instrumenten vervallen en nieuwe instrumenten voor de gemeentelijke praktijk worden ingevoerd. Vooral het afschaffen van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO oud) is van belang voor alle indieners van (bouw)plannen. Wat wij met deze nota willen bereiken is: e het initiëren van goed ruimtelijk beleid door een afgewogen toepassing van het wettelijk instrumentarium; e het scheppen van duidelijkheid aan bewoners en ontwikkelaars op welke wijze en tijdstip initiatieven die passen in het gemeentelijk beleid kunnen worden gerealiseerd; e ruimte bieden voor initiatieven door het inzetten van de instrumenten uit de nieuwe Wro. Met het vervallen van artikel 19 WRO is er feitelijk geen directe realisatie mogelijkheid meer voor individuele bouwaanvragen die niet passen in het geldende bestemmingsplan. In het kader van Focus klant en onze ambitie op dienstverlening is het nodig aan te geven dat het soms onvermijdelijk is dat gewacht wordt op herziening van het bestemmingsplan. In de Wro is de eis van het actueel zijn van bestemmingsplannen per 1 juli 2013 opgenomen met als sanctie het niet kunnen heffen van bouwleges. Dit heeft ons er toe gebracht primair te kiezen voor gebiedsgerichte bestemmingsplannen. Indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, zal voor een specifieke locatie of specifiek doel een locatiebestemmingsplan worden opgesteld. Wat gaan we daarvoor doen? Voor de toepassing van de ruimtelijke instrumenten hebben wij uitgangspunten geformuleerd. Wat mag het kosten? Aan de uitvoering van deze nota zijn verder geen kosten verbonden. In het plan van aanpak voor de invoering van de nieuwe Wro zijn de kosten voor de implementatie van de wetswijziging in beeld gebracht. Wie is daarvoor verantwoordelijk? De toepassing van de in deze nota genoemde instrumenten behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad als het gaat vaststelling van een bestemmingsplan en het nemen van een

2 Volgvei 2 projectbesluit en tot de bevoegdheid van ons college als het gaat om het verlenen van een (tijdelijke) ontheffing. Voor het projectbesluit zullen wij een algemeen delegatie besluit aan de gemeenteraad voorleggen. De raad is verantwoordelijk voor het nemen van het delegatiebesluit, waarmee hij het college verantwoordelijk maakt voor het nemen van projectbesluiten. Binnen het college is de portefeuillehouder R0 aanspreekpunt. Wanneer en hoe zal de raad over de voortgang worden geïnformeerd? Over de toepassing van het ruimtelijk instrumentarium op basis van deze nota zullen wij over 1 jaar een evaluatie houden en hiervan verslag doen aan de gemeenteraad. 2. Voorstel Op grond van het voorgaande besluit het college: 1. Gebiedsgerichte bestemmingsplannen te maken voor het actualiseren van beheersgebieden en ontwikkelgebieden; 2. Gebiedsgerichte bestemmingsplannen te maken voor de uitwerking van structuurvisies; 3. Locatiebestemmingsplannen te maken voor: a. een concreet bouwplan op een klein gebied (1 of enkele percelen), mits: zelfstandig te beoordelen in relatie met omliggende bebouwing en deze ontwikkeling niet kan worden meegenomen in een groter gebiedsgericht bestemmingsplan; b. evident noodzakelijke wijziging van functies en deze ontwikkeling niet kan worden meegenomen in een groter gebiedsgericht bestemmingsplan; c. maatschappelijk noodzakelijke enlof bestuurlijk wenselijke ontwikkeling en deze ontwikkeling niet kan worden meegenomen in een groter gebiedsgericht bestemmingsplan. 4. In voorkomende gevallen gebruik te blijven maken van de mogelijkheid de geldende bestemmingsplannen door middel van een parapluregeling te wijzigen. 5. De toepassing van het instrument beheersverordening te bezien op het moment dat de actualiteit van bestemmingsplannen gebiedsdekkend is; 6. Het instrument actualiseringbesluit in te zetten bij het actueel maken van bestemmingsplannen; 7. Het gebruik van het instrument projectbesluit alleen in uitzonderingsgevallen toe te passen. De uitzonderingssituaties zijn: a. uitvoeren van een urgent onderdeel van het bestemmingsplan; b. uitvoeren van plannen in strijd met het Luchthavenindelingsbesluit; 8. Voor de honorering van individuele bouwaanvragen die in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan: a. gebruik te maken van de reeds vastgestelde beleidsregels voor de toepassing van artikel 3:23 Wro; b. bij in ontwikkeling zijnde bestemmingsplannen de beoordeling van de aanvaardbaarheid van een bouwaanvraag meenemen; c. bij aanvragen in een gebied waarvoor recent een bestemmingsplan is vastgesteld de aanvragen te weigeren, tenzij sprake is van een situatie als hiervoor onder 3. d. bij aanvragen in een gebied waar een oud bestemmingsplan geldt en het bestemmingsplan nodeloos beperkend is ten opzichte van wat in recente bestemmingsplannen wordt geregeld in de volgende gevallen een locatiebestemmingsplan te maken:

3 Volgvel 3 het geldende bestemmingsplan geeft niet de feitelijke situatie weer en het overgangsrecht biedt niet voldoende mogelijkheid mee te werken aan de aanvraag; er zijn medische of maatschappelijke redenen gelegen in de persoon van de aanvrager waardoor niet gewacht kan worden op een algemene aanpassing van het bestemmingsplan; in het geval andere ruimtelijke ontwikkelingen gediend zijn met het zo snel mogelijk kunnen realiseren van bouwopties. 9. De wijze waarop door toepassing wordt gegeven aan het wettelijk instrumentarium over een jaar te evalueren. 10. Voor de gebruikmaking van het projectbesluit of het op verzoek vervaardigen van een locatiebestemmingsplan langs reguliere weg de legesverordening aan te passen. l l. de raad voor te stellen deze nota te agenderen ter bespreking. 3. Uitwerking Inleiding Per 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (hierna Wro) in werking getreden. Met het vervallen van de artikel 19 WRO (oud) vrijstelling is het bestemmingsplan het primaire instrument in de Wro. Daarnaast geeft de Wro andere planologische mogelijkheden aan die kunnen worden toegepast als een (bouw)plan niet voldoet aan de vigerende bestemming. In deze nota beschrijven wij de verschillende mogelijkheden en geven wij aan welke planologische oplossing per situatie kan en zal worden toegepast. Welke planolonische oplossinqen biedt de nieuwe Wro Hieronder hebben wij beschreven welke instrumenten de Wet ruimtelijke ordening kent. 1. Bestemmingsplannen in verschillende vormen, zoals: a. Lqrote) Gebiedsgerichte bestemmingsplannen: dit zijn zowel beheersgebieden waarvoor een actualiseringplan wordt gemaakt als projectplannen voor de ontwikkeling van nieuwe functies in gebieden. b. Locatiebestemmingsolannen: dit zijn gewone bestemmingsplannen. Deze onderscheiden zich van de plannen onder a. in die zin dat het voor een klein gebied gemaakt wordt (één of enkele percelen) dan wel ziet op een enkele functiewijziging. C. Paraplu bestemmingsplannen: dit zijn ook gewone bestemmingsplannen. Deze planvorm is vooral gericht op het in meerdere of alle geldende bestemmingsplannen doorvoeren van een specifieke beleidswijziging. Het gebruik van deze vorm is in verband met het digitaal maken van bestemmingsplannen nog maar te gebruiken tot 1 juli Beheersverordeninq: in gebieden waar geen ruimtelijke ontwikkelingen worden voorzien kan gebruik worden gemaakt van een beheersverordening. De beheersverordening legt de bestaande toestand vast. Bij een beheersverordening wordt het geldende bestemmingsplan ingetrokken. 3. Actualiserinasbesluit: in gebieden waar geen ruimtelijke ontwikkelingen worden voorzien kan de werkingsduur van het bestemmingsplan worden verlengd. Bij een actualiseringsbesluit blijft het bestemmingsplan van kracht.

4 Volgvei 4 4. Proiectbesluit: de wet maakt het mogelijk projectbesluiten vast te stellen. Het projectbesluit is het voorportaal van het bestemmingsplan. Het uiteindelijke bestemmingsplan moet ook verplicht volgen op het projectbesluit. Het is dan ook niet te zien als opvolger van de vroegere artikel 19 WRO (oud) procedure. 5. Ontheffingen: van het geldende bestemmingsplan kan ontheffing worden verleend in gevallen die zijn geregeld in het Besluit ruimtelijke ordening. Het gaat hierbij vooral om zogenaamde kruimelgevallen of ondergeschikte afwijkingen van een bestemmingsplan. 6. Tiideliike afwiikincien van de geldende bestemming: Voor tijdelijke behoeftes kan een tijdelijke ontheffing van het geldende bestemmingsplan worden verleend. Deze regeling is een voortzetting van het vroegere artikel 17 WRO (oud). Toepassing planolonische moaeliikheden Hierna werken wij uit in welke situaties wij de verschillende planologische instrumenten zouden kunnen of willen toepassen. 1. Bestemmingsplannen a. Gebiedsciericht bestemminns~lan: o voor gebiedsgerichte ontwikkelingen, zowel in geval van actualisatie van een beheersplan als voor het realiseren van nieuwe ontwikkelingen, waarbij de functies in samenhang moeten worden bezien; o voor uitwerking van structuurvisies. b. Locatiebestemmincisplan voor een concreet bouwplan op een klein gebied (1 of enkele percelen), mits: zelfstandig te beoordelen in relatie met omliggende bebouwing en deze ontwikkeling niet kan worden meegenomen in een groter gebiedsgericht bestemmingsplan dat in voorbereiding is; o bij evident noodzakelijke wijziging van functies (bijv. school wordt omgezet in appartementen) en deze ontwikkeling niet kan worden meegenomen in een groter gebiedsgericht bestemmingsplan dat in voorbereiding is; voor een maatschappelijk noodzakelijke enlof bestuurlijk wenselijke ontwikkeling en deze ontwikkeling niet kan worden meegenomen in een groter gebiedsgericht bestemmingsplan dat in voorbereiding is. C. Para~lubestemminasplan In geval er sprake is van aanpassing van meerdere (of alle) bestemmingsplannen op basis van gewijzigd beleid. Dit instrument is nog maar beperkt bruikbaar doordat per 1 juli 2009 de verplichting tot het digitaal maken van bestemmingsplannen ingaat. 2. Beheersverordening Als eerste opgave bij de uitvoering van de Wro zien wij het voldoen aan de wettelijke eis van actualiteit van bestemmingsplannen. Bij het daarop volgende toekomstig beheer van bestemmingsplangebieden kan worden beoordeeld of er gebieden zijn waarvoor het instrument beheersverordening toepasbaar is. Hiervoor kan gekozen worden als zich in het gebied, waarvoor een beheersverordening wordt vastgesteld, geen nieuwe ontwikkelingen meer zullen voordoen.

5 Volgvei 5 3. Actualiseringbesluit Het instrument actualiseringbesluit kan een bijdrage leveren aan het voldoen aan de wettelijke eis van actualiteit van bestemmingsplannen. Het kan alleen worden toegepast op bestemmingsplannen die op grond van de Wro als actueel zijn aangemerkt. Dit geldt voor bestemmingsplannen die op 1 juli 2003 niet ouder dan 5 jaar waren. 4. Projectbesluit Het Projectbesluit is het voorportaal van het bestemmingsplan. Het is daarom niet te beschouwen als de opvolger van de vroegere artikel 19 WRO (oud) procedure. Een projectbesluit is altijd gekoppeld aan een bestemmingsplan dat daarop verplicht moet volgen. Wij zijn van oordeel dat het in voorkomende gevallen beter is te kiezen voor een locatiebestemmingsplan en alleen in de hier na te noemen uitzonderingsgevallen te kiezen voor het nemen van een projectbesluit. De basis voor het uitvoeren van projecten moet worden gelegd in een bestemmingsplan. Het bestemmingsplan moet wel voldoende ruimte bieden voor de realisatie van het voor het project vastgestelde programma. Uitgangspunt is dat het projectbesluit zeker niet wordt toegepast voor geringe aanpassingen of afwijkingen van een voor een project al vastgesteld bestemmingsplan. De uitzonderingssituaties waar hiervoor op geduid is, zijn de volgende: a. Uraent onderdeel bestemminasplan Het is denkbaar dat bij een grotere gebiedsgerichte ontwikkeling een urgent onderdeel op het geheel vooruit zou moeten lopen. Dat kan dan alleen maar als de urgentie is gebaseerd op een belangrijk maatschappelijk belang (dus b.v. niet het enkele belang van de projectontwikkelaar) en tevens verzekerd is dat het bestemmingsplan dat moet volgen op het projectbesluit tijdig wordt vastgesteld. b. Striid met LIB Afwijken van het Luchthaven Indelingsbesluit (LIB) is mogelijk met een voorafgaande verklaring van geen bezwaar van de Inspectie VROM. Ingevolge artikel 8.9, 3e lid van de Wet luchtvaart kon dit onder de oude wet alleen bij toepassing van artikel 19 WRO (oud), niet in het kader van de vaststelling van een bestemmingsplan. Onder de nieuwe Wro komt hier in wezen geen verandering in. De Wet luchtvaart is zodanig aangepast, dat alleen bij de toepassing van artikel 3.10, (zijnde het Projectbesluit) een verklaring van geen bezwaar kan worden aangevraagd bij afwijking van het LIB. Tot nu toe is er binnen de gemeente nog geen beleid vastgesteld in welke gevallen de gemeente medewerking verleent aan afwijking van het LIB. Wij vinden het wenselijk dat dit beleid er volgend jaar komt. Enerzijds om rechtsgelijkheid te waarborgen, en anderzijds om te voorkomen dat iedere

6 Volgvei 6 keer dat een bouwplan afwijkt van het LIB zondermeer een projectbesluit genomen moet worden. Wij zullen bovendien terughoudend zijn bij de toepassing van het projectbesluit op grond van de volgende overwegingen: het gebruik van dit instrument vergt het opzetten van een administratie voor het innen van de leges. Bij niet tijdig vaststellen van het op het projectbesluit volgende bestemmingsplan ontstaat het risico van het uiteindelijk niet kunnen innen van de bouwleges; op een te nemen projectbesluit moet verplicht een bestemmingsplan volgen. Dit komt feitelijk neer op het verrichten van dubbel werk. 5. Ontheffing De wettelijke regeling voor ontheffingen van bestemmingsplannen in artikel 3:23 Wro is een voortzetting van de vroegere kruimelgevallen en de regeling van artikel 19, lid 3 WRO (oud). Voor de toepassing van de nieuwe wettelijke regeling hebben wij op 24 juni 2008 beleidsregels vastgesteld. 6. Tijdelijke ontheffingen Deze regeling is een voortzetting van de voormalige artikel 17 WRO (oud) procedure. Wij zullen deze mogelijkheid gebruiken voor alle gevallen die in een tijdelijke behoefte tot afwijken van het bestemmingsplan voorzien. Wel moet in alle gevallen de tijdelijkheid van de behoefte aangetoond worden. De maximale termijn voor een tijdelijke ontheffing bedraagt vijf jaar. Overige afwijkingen geldend bestemmingsplan Artikel 19 WRO (oud) werd in het verleden veelvuldig toegepast voor geringe afwijkingen in en om de woning. Deze aanvragen zullen met het verdwijnen van de artikel 19-procedure niet stoppen. Deze aanvragen zullen wij als volgt afhandelen: 1. Voor zover gebruik kan worden gemaakt van de beleidsregels voor ontheffing kan aan aanvragen worden meegewerkt; 2. Voor zover aanvragen liggen in een in voorbereiding zijnd bestemmingsplan is beoordeling van de aanvaardbaarheid onderdeel van het bestemmingsplan. De bouwvergunning kan worden verleend of geweigerd na inwerkingtreden van het bestemmingsplan. 3. Ligt de aanvraag in een gebied met een actueel bestemmingsplan dan wordt de aanvraag geweigerd, tenzij er aanleiding is voor het opstellen van een locatiebestemmingsplan in situaties als hieronder aangegeven. De bouwaanvraag kan dan worden verleend na inwerkingtreden van het locatiebestemmingsplan; 4. Ligt de aanvraag in een gebied waarvoor een niet actueel bestemmingsplan geldt en de in dat bestemmingsplan opgenomen bebouwingsmogelijkheden zijn nodeloos beperkend ten opzichte van wat in recente bestemmingsplannen in vergelijkbare gevallen aan bebouwingsmogelijkheden is geboden, dan kan pas vergunning voor een dergelijke aanvraag worden verleend als het betreffende bestemmingsplan is

7 Volgvei 7 geactualiseerd. In uitzonderingsgevallen kan met een locatiebestemmingsplan medewerking worden verleend aan de vraag. Dit kan in de volgende situaties: - het geldende bestemmingsplan geeft niet de feitelijke situatie weer en het overgangsrecht biedt niet voldoende mogelijkheid mee te werken aan de aanvraag; - er zijn zwaarwegende medische of maatschappelijke redenen gelegen in de persoon van de aanvrager waardoor niet gewacht kan worden op een algemene aanpassing van het bestemmingsplan; - in het geval andere ruimtelijke ontwikkelingen gediend zijn met het zo snel mogelijk kunnen realiseren van bouwopties. Als aan de hiervoor geformuleerde uitgangspunten niet kan worden voldaan, zal de aangevraagde bouwvergunning worden geweigerd. Effecten en risico's Het bestemmingsplan is het centrale instrument in de ruimtelijke ordening. Dit betekent dat vooral bij projectmatige ontwikkelingen het bestemmingsplan basis is voor de uitvoering van het project. Anders dan onder de oude wet zal het bestemmingsplan eerder in het proces van de planontwikkeling een plaats moeten krijgen. Dit vraagt enerzijds om een duidelijke visie op de invulling van een gebied, vooral het te realiseren programma en anderzijds om een flexibele regeling in het bestemmingsplan. De raad moet bij de vaststelling van een bestemmingsplan ook expliciet een besluit nemen over de financiële uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. Dit betekent dat in voorkomende gevallen de raad gelijktijdig met het bestemmingsplan een exploitatieplan moet vaststellen voor het verhalen van kosten. Nu de plicht tot verhaal van kosten zo nadrukkelijk aan het bestemmingsplan is gekoppeld moet dit aspect bij planontwikkeling eerder in het proces een plek krijgen en moet het kostenverhaal ook altijd expliciet worden gemaakt in de besluitvorming. Voor wat betreft de woonomgeving zien wij voor de toekomst dat uitbreidingen in de huistuin en keuken sfeer vooral mogelijk zijn op basis van de regeling voor ontheffingen en de mogelijkheid van vergunningsvrije bouwwerken. Bij toepassing van projectbesluiten wordt de inning van de bouwleges opgeschort tot is voldaan aan het tijdig vaststellen van het opvolgende bestemmingsplan. Dit betekent het bijhouden van administratie voor het innen van de leges. Het niet tijdig laten volgen van het bestemmingsplan heeft tot gevolg dat de bouwleges niet (meer) kan worden geïnd. Dit is dan ook een duidelijk financieel risico. Juridische aspecten De voorbereiding van bestemmingsplannen ligt bij ons college maar de vaststelling van het bestemmingsplan ligt bij de raad. Derhalve zullen wij onze uitgangspunten voor het maken van bestemmingsplannen met de gemeenteraad bespreken. Een bijzonder punt van aandacht is de mogelijkheid die de wet biedt om het nemen van projectbesluiten aan ons college te delegeren. In het algemeen zijn wij van mening dat een zo kort mogelijke procedure zou moeten worden gevolgd en dat derhalve een algemeen delegatiebesluit nodig zou zijn. Wij hebben hiervoor aangegeven dat de nadruk moet liggen op het maken van een bestemmingsplan en het gebruik van een projectbesluit beperkt moet blijven tot uitzonderingsgevallen. Wij stellen de raad voor de bevoegdheid tot het nemen van een projectbesluit aan ons college te delegeren. Dit in het belang van het snel kunnen

8 Volgvei 8 voeren van een procedure. Zoals hiervoor al aangegeven gaan wij terughoudend om met de toepassing van het projectbesluit. Wij zijn voorstander van (grote) gebiedsgerichte bestemmingsplannen en vinden dat deze plannen ook bij de vaststelling een volwaardige behandeling door de gemeenteraad verdienen. Daarvoor voldoet de bestaande werkwijze van behandeling in een sessie (al dan niet met insprekers). Op deze manier blijft er voor de grote gebieden ruimte voor inbreng van uit de raad en het politieke debat. De komende jaren zullen wij om gebiedsdekkend actueel te zijn meer bestemmingsplannen dan in de afgelopen jaren ter vaststelling aan de gemeenteraad voorleggen. Dit vraagt ook om een werkwijze waarbij binnen de wettelijke termijnen het bestemmingsplan door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Overigens zijn wij in deze nota niet ingegaan op onderwerpen die voortvloeien uit de wettelijke plicht tot kostenverhaal. Naast kostenverhaal zullen wij via de reguliere aanpassing van de legesverordening een bedrag voorstellen voor het nemen van een projectbesluit enlof een locatiebesluit. Locatiebestemmingsplannen kunnen naar ons oordeel direct ter stemming aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het betreft hier in de meeste gevallen een specifieke invulling van een locatie. Wij stellen ons hier een werkwijze voor als bij de vroegere artikel 19, lid1 procedures voor, waarbij wij verantwoordelijk zijn voor een zorgvuldige belangenafweging en de raad ons ook dat vertrouwen geeft. Het verschil met de vroegere artikel 19, lid 1 procedure is wel dat de raad uiteindelijk het locatiebestemmingsplan moet vaststellen. Evaluatie Wij stellen ons voor het in deze nota geformuleerde beleid na 1 jaar te evalueren. In- en externe communicatie Naar aanleiding van de vaststelling van deze nota wordt een persbericht uitgebracht waarmee het signaal wordt afgegeven dat de gemeente bezig is met de nieuwe wet. Daarnaast wordt een communicatieplan uitgewerkt waarvoor onderstaande punten de basis vormen. Externe communicatie De Wro heeft grote consequenties voor projectontwikkelaars, ondernemers en bewoners die plannen hebben om te bouwen en verbouwen. Procedures wijzigen waarvan de verschillende doelgroepen op de hoogte moeten worden gesteld. Het informeren over waarom, wie doet wat, uitleg bestemmingsplannen en andere nieuwe begrippen, wanneer is een bouwvergunning nodig, leges en doorlooptijden en op welke wijze kan de doelgroep haar mening geven (inspraak procedures). Daarbij is het van belang de communicatie ook te richten op houding en gedrag. Door aanvragers ervan te doordringen dat het zinvol is om in een zo vroeg mogelijk stadium contact te hebben met de gemeente. Als een aanvrager het bestemmingsplan kent, is de kans groter dat zijn aanvraag binnen dit plan past en een vrijstelling niet nodig is: Interne communicatie De interne organisatie moet op een eenduidige wijze geïnformeerd worden over het toepassen van het nieuwe instrumentarium met daarbij een toelichting op de consequenties

9 Volgvei 9 voor de interne (ook lopende) procedures. Daarbij ook aandacht voor de consequenties voor de externe doelgroepen. Verder moet iedereen moet ervan overtuigd worden dat een eenduidige wijze van communiceren en werken de invoering van de nieuwe wet ten goede komt. Hiervoor is een begin gemaakt op intranet 'Helpdesk Wro' en het digitale NWro-Bulletin. Behalve de gemeenteambtenaren aan het loket (burgerzaken) zijn ook ambtenaren werkzaam bij onder meer Projecten,Juridische zaken, Vergunningen, Vastgoed en Planvorming een doelgroep. Communicatiemiddelen Extern Opzetten van een kleine campagne, met als belangrijkste onderdeel een advertentie die projectontwikkelaars, bewoners en ondernemers wijst op het belang van vroeg starten met overleggen met de gemeente. Hierbij hoort een brochure of een Wro-krant die over de gemeente wordt verspreid. Daarnaast een reeks artikelen in de Informeer die op een aantal voorbeelden ingaan en op internet (o.a. een Q&A, één aanspreekpunt binnen de gemeente voor vragen). Intern Uitbreiding van bestaande Helpdesk Wro en het blijven brengen van informatie door het uitgeven van het digitale NWro-bulletin. Het aanbieden van verschillende hulpmiddelen via intranet kan de overgang gemakkelijk maken. Kosten Aan de uitvoering van deze nota zijn verder geen kosten verbonden. Besluit Op grond van het voorgaande besluit het college: 1. Gebiedsgerichte bestemmingsplannen te maken voor het actualiseren van beheersgebieden en ontwikkelgebieden; 2. Gebiedsgerichte bestemmingsplannen te maken voor de uitwerking van structuurvisies; 3. Locatiebestemmingsplannen te maken voor: d. een concreet bouwplan op een klein gebied (1 of enkele percelen), mits: zelfstandig te beoordelen in relatie met omliggende bebouwing en deze ontwikkeling niet kan worden meegenomen in een groter gebiedsgericht bestemmingsplan; e. evident noodzakelijke wijziging van functies en deze ontwikkeling niet kan worden meegenomen in een groter gebiedsgericht bestemmingsplan; f. maatschappelijke noodzakelijke enlof bestuurlijk wenselijke ontwikkeling en deze ontwikkeling niet kan worden meegenomen in een groter gebiedsgericht bestemmingsplan. 4. In voorkomende gevallen gebruik te blijven maken van de mogelijkheid de geldende bestemmingsplannen door middel van een parapluregeling te wijzigen. 5. De toepassing van het instrument beheersverordening te bezien op het moment dat de actualiteit van bestemmingsplannen gebiedsdekkend is; 6. Het instrument actualiseringbesluit in te zetten bij het actueel maken van bestemmingsplannen; 7. Het gebruik van het instrument projectbesluit alleen in uitzonderingsgevallen toe te passen. De uitzonderingssituaties zijn:

10 Ondeiwerp Voigvei 1 O a. uitvoeren van een urgent onderdeel van het bestemmingsplan; b. uitvoeren van plannen in strijd met het Luchthavenindelingsbesluit; 8. Voor de honorering van individuele bouwaanvragen die in strijd zijn met het geldende bestemmingsplan: a. gebruik te maken van de reeds vastgestelde beleidsregels voor de toepassing van artikel 3:23 Wro; b. bij in ontwikkeling zijnde bestemmingsplannen de beoordeling van de aanvaardbaarheid van een bouwaanvraag meenemen; c. bij aanvragen in een gebied waarvoor recent een bestemmingsplan is vastgesteld de aanvragen te weigeren, tenzij sprake is van een situatie als hiervoor onder 3. d. bij aanvragen in een gebied waar een oud bestemmingsplan geldt en het bestemmingsplan nodeloos beperkend is ten opzichte van wat in recente bestemmingsplannen wordt geregeld in de volgende gevallen een locatiebestemmingsplan te maken: het geldende bestemmingsplan geeft niet de feitelijke situatie weer en het overgangsrecht biedt niet voldoende mogelijkheid mee te werken aan de aanvraag; er zijn medische of maatschappelijke redenen gelegen in de persoon van de aanvrager waardoor niet gewacht kan worden op een algemene aanpassing van het bestemmingsplan; in het geval andere ruimtelijke ontwikkelingen gediend zijn met het zo snel mogelijk kunnen realiseren van bouwopties. 9. De wijze waarop door toepassing wordt gegeven aan het wettelijk instrumentarium over een jaar te evalueren. 10. Voor de gebruikmaking van het projectbesluit of het op verzoek vervaardigen van een locatiebestemmingsplan langs reguliere weg de legesverordening aan te passen. l l. de raad voor te stellen deze nota te agenderen ter bespreking. 4. Ondertekening Burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer, namens deze,

- het ontheffingsbeleid ex artikel 3.23 Wro (24 juni 2008) - de nota "Toepassen instrumentarium nieuwe Wet ruimtelijke ordening" (28 oktober

- het ontheffingsbeleid ex artikel 3.23 Wro (24 juni 2008) - de nota Toepassen instrumentarium nieuwe Wet ruimtelijke ordening (28 oktober gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuiliehouder drs. M.J. Bezuijen Collegevergadering 1 5 december 2009 inlichtingen mw mr. F. van der Heijden (023 567 6270) Registratienummer 2009.00231

Nadere informatie

H. van Heugten raad juli 2010

H. van Heugten raad juli 2010 H. van Heugten 599 hhe@valkenswaard.nl Delegatiebesluit 10raad00495 29 juli 2010 - De (raads-)bevoegdheid tot het nemen/weigeren van een projectbesluit ex. artikel 3.10 van de Wet ruimtelijke ordening

Nadere informatie

Beleidsnota projectbesluit / partiële herziening bestemmingsplan. Gemeente Wijk bij Duurstede

Beleidsnota projectbesluit / partiële herziening bestemmingsplan. Gemeente Wijk bij Duurstede Beleidsnota projectbesluit / partiële herziening bestemmingsplan Gemeente Wijk bij Duurstede Status: Ontwerp Afdeling: SBP Opgesteld door: Jacco de Feijter Datum: 20 februari 2009 Inleiding Op 1 juli 2008

Nadere informatie

Jaarverslag Wet ruimtelijke ordening 2018

Jaarverslag Wet ruimtelijke ordening 2018 O19.000244 O19.000244* Jaarverslag Wet ruimtelijke ordening 2018 Vastgesteld door college op 26 februari 2019 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Samenvatting, resultaten... 4 3. Bestemmingsplannen en beheersverordeningen...

Nadere informatie

Delegatie en mandaat in verband met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening

Delegatie en mandaat in verband met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening Betreft Delegatie en mandaat in verband met de nieuwe Wet ruimtelijke ordening Vergaderdatum 4 februari 2010 Gemeenteblad 2010 / 7 Agendapunt 10 Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld:

Nadere informatie

Nr Houten, 21 december 2010

Nr Houten, 21 december 2010 Raadsvoorstel Nr. 2011-001 Houten, 21 december 2010 Onderwerp: Evaluatie delegatie projectbesluiten Beslispunten: 1. Kennis te nemen van de evaluatie van de delegatie van projectbesluiten en ermee in te

Nadere informatie

Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o.

Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o. Openbaar megen Onderwerp Ontwerp beheersverordeningen Nijmegen Vossenpels Midden-Noord en Nijmegen Bedrijventerrein Oosterhout en Rietgraaf e.o. Programma Stedelijke Ontwikkeling BW-nummer Portefeuillehouder

Nadere informatie

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening

Notitie. Beleid ten behoeve van. Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Notitie Beleid ten behoeve van Ontheffingen in het kader van de Wet ruimtelijke ordening Gemeente Bussum Afdeling Ruimtelijke Inrichting September 2009 1 1. AANLEIDING De gemeente Bussum heeft in het jaar

Nadere informatie

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel

GEMEENTE HOOGEVEEN. Raadsvoorstel Datum raadsavond : Programma Onderwerp : Hoogeveen Ontwikkelt : Verklaring van geen bedenkingen en delegatie bevoegdheid tot het vaststellen van een exploitatieplan in het kader van de Wabo. Samenvatting

Nadere informatie

Onderwerp Categorieën van gevallen waarvoor afgeven verklaring van geen bedenkingen niet vereist is (Wabo)

Onderwerp Categorieën van gevallen waarvoor afgeven verklaring van geen bedenkingen niet vereist is (Wabo) Raadsvoorstel Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingrecht (Wabo) in werking getreden. Hiermee zijn enkele ruimtelijke instrumenten en bevoegdheden anders vormgegeven. Veel procedures

Nadere informatie

Onderwerp: Tussentijds voorbereidingsbesluit 2009 voor het perceel Leisteen te Hoofddorp

Onderwerp: Tussentijds voorbereidingsbesluit 2009 voor het perceel Leisteen te Hoofddorp OPLEGNOTITIE Onderwerp: Nummer / O911697 Versie P Indiener Steller Verzoek portefeuillehouder Beslispunten voor de raad drs. M.J. Bezuijen R. Hoep De raad voor te stellen dit raadsvoorstel ter besluitvorming

Nadere informatie

2010/ Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Beverwijk,

2010/ Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Beverwijk, Collegebesluit Registratienummer Afdeling Onderwerp 2010/65824 Stadszaken Projectbesluit en reguliere bouwvergunning *2010/65824* 2010/65824 Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Beverwijk, gezien

Nadere informatie

Nota van B&W. Inleiding

Nota van B&W. Inleiding gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Jaarverslag welstandsverantwoording 201 0 Portefeuillehouder J.J. Nobel Collegevergadering 10 mei 2011 Inlichtingen mw. mr. J.M. Metselaar (023-567 3528)

Nadere informatie

Raadsvoorstel tot het vaststellen van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening: gevolgen voor delegatiebesluiten en verordeningen

Raadsvoorstel tot het vaststellen van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening: gevolgen voor delegatiebesluiten en verordeningen gemeente Eindhoven Dienst Stedelijke Ontmikkeling en Beheer Raadsnummer O8. RZ 6 Z g. OOZ Inboeknummer o8bstorror Beslisdatum B&W ro juni 2008 Dossiernummer 8a4.8SB Raadsvoorstel tot het vaststellen van

Nadere informatie

Onderwerp Categorieën van gevallen waarvoor afgeven verklaring van geen bedenkingen niet vereist is (Wabo)

Onderwerp Categorieën van gevallen waarvoor afgeven verklaring van geen bedenkingen niet vereist is (Wabo) Zaaknummer: OLOGMM11-01 Collegevoorstel Inleiding Op 1 oktober 2010 is de Wet algemene bepalingen omgevingrecht (Wabo) in werking getreden. Hiermee zijn enkele ruimtelijke instrumenten en bevoegdheden

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Beheersverordening oud zandbergen e.o.

RAADSVOORSTEL Beheersverordening oud zandbergen e.o. RAADSVOORSTEL Beheersverordening oud zandbergen e.o. Portefeuillehouder S. Jansen Ronde Tafel N.v.t. Opsteller M.A.G. Dingemans Debat N.v.t. Zaak/stuknummer 0207261 Raadsvergadering 24 januari 2017 Raadsvoorstel

Nadere informatie

Raadsvergadering : 27 oktober Agendapunt : 9

Raadsvergadering : 27 oktober Agendapunt : 9 Raadsvergadering : 27 oktober 2008 Agendapunt : 9 Onderwerp : Voorstel tot het nemen van een delegatiebesluit met betrekking tot het overdragen van de bevoegdheid tot het nemen of weigeren van een projectbesluit

Nadere informatie

Delegatie vaststelling Exploitatieplan art lid 3 Wet ruimtelijke ordening

Delegatie vaststelling Exploitatieplan art lid 3 Wet ruimtelijke ordening Onderwerp Volgnr. 2014-001 Delegatie vaststelling Exploitatieplan art. 6.12 lid 3 Wet ruimtelijke ordening Portefeuillehouder wethouder B. de Peuter Ambtenaar S. Ouwerkerk Afdeling Ruimte Datum voorstel

Nadere informatie

Van WRO naar Wro (de gemeenteraad)

Van WRO naar Wro (de gemeenteraad) Van WRO naar Wro (de gemeenteraad) Op 1 juli 2008 zal de Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking treden. Deze wet vervangt de huidige Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). De Wro kent een vernieuwd stelsel

Nadere informatie

Informatie van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad

Informatie van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad RAADSBERICHT Informatie van het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad Nummer : 2012-29 Datum : 10 oktober 2012 Onderwerp : Informatie actualisatie bestemmingsplannen/toepassen beheersverordeningen

Nadere informatie

8 november Te besluiten om:

8 november Te besluiten om: Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: 8 november 2012 Onderwerp: Algemene verklaring van geen bedenkingen omgevingsrecht Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1.Op grond

Nadere informatie

I 1 exploitatieplannen te mandateren aan het college van I

I 1 exploitatieplannen te mandateren aan het college van I OPLEGNOTITIE : Mandatering digitale handtekening ruimtelijke plannen in het kader van de digitalisering Wro Nummer Versie Thema Indiener Steiler Verzoek portefeuillehouder I i Beslispunten voor de raad

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Maseda, R. Tel.nr. (0318) 68 06 21 Verzameling Raadsstukken registratienummer Afdeling datum: 2012/60 708815 RO 22 mei 2012 Cie.

Nadere informatie

Onderwerp Afwijken van het planologisch regime onder de Wabo (voorheen projectbesluit)

Onderwerp Afwijken van het planologisch regime onder de Wabo (voorheen projectbesluit) Agendapunt 8 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer: 2010/31424 Datum: 6 september 2010 programma: Blad: 1 van 6 cluster: Ruimte portefeuillehouder: ing. F.J.L.M. Cremer Informatie bij:

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan.

Aan de Gemeenteraad. Raad. Onderwerp : Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan. Aan de Gemeenteraad Raad Status 14 mei 2009 Besluitvormend Onderwerp Vervangende nieuwbouw van een vrijstaande woning op het perceel Boelenswei 76 te Boelenslaan Punt no. 10 Te besluiten om 1. de voorbereiding/procedure

Nadere informatie

Beoogd resultaat Betere dienstverlening aan de klant door een duidelijke, efficiënte procedure en het voorkomen van regeldruk of vertragingen.

Beoogd resultaat Betere dienstverlening aan de klant door een duidelijke, efficiënte procedure en het voorkomen van regeldruk of vertragingen. Onderwerp Verklaring van geen bedenkingen en delegatie bevoegdheid tot het vaststellen van een exploitatieplan in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (voortaan Wabo). Voorgesteld besluit:

Nadere informatie

Gemeente jn Bergen op Zoom

Gemeente jn Bergen op Zoom Gemeente jn Bergen op Zoom Voorlegger Raadsvoorstel Onderwerp Nummer voorstel Datum voorstel Contactpersoon Contactpersoon Email Contactpersoon Telefoon Programmanummer en naam Nieuwe Wet ruimtelijke ordening

Nadere informatie

De gemeente heeft hoger beroep ingesteld. Zo nodig kan bij de Raad van State meteen worden gezegd wat u zelf precies van de aanvraag vindt.

De gemeente heeft hoger beroep ingesteld. Zo nodig kan bij de Raad van State meteen worden gezegd wat u zelf precies van de aanvraag vindt. Raadsvoorstel Inleiding:Ons college heeft op 15 december 2006 op bezwaar besloten een besluit tot bouwvergunning- en vrijstellingverlening te handhaven, voor een carport en veranda op het perceel Laagstraat

Nadere informatie

Samenvatting: Inleiding: Afweging: Advies:

Samenvatting: Inleiding: Afweging: Advies: Samenvatting: Inleiding: Op 15 december 2006 is op bezwaar besloten een besluit tot bouwvergunning- en vrijstellingverlening te handhaven, voor een carport en veranda op het perceel Laagstraat 14 te Oudheusden.

Nadere informatie

Inhoud voorstel aan Raad

Inhoud voorstel aan Raad 2016/112134 Onderwerp Vaststelling Beheersverordening Inverdan Inhoud voorstel aan Raad Gevraagd besluit De beheersverordening Inverdan, bestaande uit de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in

Nadere informatie

DIT VOORSTEL IS NIET AAN DE ORDE GEWEEST IN DE RAADSVERGADERING VAN 21 JANUARI 2010, VANWEGE INTREKKEN VAN DE AANVRAAG.

DIT VOORSTEL IS NIET AAN DE ORDE GEWEEST IN DE RAADSVERGADERING VAN 21 JANUARI 2010, VANWEGE INTREKKEN VAN DE AANVRAAG. DIT VOORSTEL IS NIET AAN DE ORDE GEWEEST IN DE RAADSVERGADERING VAN 21 JANUARI 2010, VANWEGE INTREKKEN VAN DE AANVRAAG. RAADSVOORSTEL Agendanummer 6.1* Raadsvergadering van 21 januari 2010 Onderwerp: weigering

Nadere informatie

: Beleid artikel 19 WRO. : RWB / Ruimtelijke Inrichting Noord

: Beleid artikel 19 WRO. : RWB / Ruimtelijke Inrichting Noord Nota PS-commissie Vergaderdatum : 2 februari 2006 Commissie voor : ROV Agendapunt nr. : 7 Commissienr. : Onderwerp : Beleid artikel 19 WRO Opsteller/telefoon/e-mail-adres : Afdeling/bureau : RWB / Ruimtelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorstel: Burgemeester en wethouders. Kerngegevens. Jaargang : 2014 Registratienummer : 2014/46767 Datum : 14 oktober 2014

Raadsvoorstel. Voorstel: Burgemeester en wethouders. Kerngegevens. Jaargang : 2014 Registratienummer : 2014/46767 Datum : 14 oktober 2014 Raadsvoorstel Burgemeester en wethouders Jaargang : 2014 Registratienummer : 2014/46767 Datum : 14 oktober 2014 Onderwerp : Aanvraag om omgevingsvergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten in het

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Ronde Tafel N.v.t. Debat. Raadsvergadering 7 juli Toelichting

RAADSVOORSTEL. Ronde Tafel N.v.t. Debat. Raadsvergadering 7 juli Toelichting RAADSVOORSTEL VASTSTELLING BEHEERSVERORDENING "BUITENGEBIED ZUID-WEST" Gemeente Zeist Portefeuillehouder S. Jansen Opsteller P. Bchravendijk Zaak/stuknummer 15RV050 (15RAAD0045) Ronde Tafel N.v.t. Debat

Nadere informatie

In reactie op uw verzoek van 10 november 2011 namens uw cliënt de heer De Beer, waarin u

In reactie op uw verzoek van 10 november 2011 namens uw cliënt de heer De Beer, waarin u BIJLAGE 2 ABAB Vastgoedadvies B.V. Onze referentie: AZ09/000481-UA12/09987 T.a.v, De lieer 3. Lauwerijssen Postbus 10085 uw referentie: 5000 JB TILBURG Behandelaar: S.W. Vergeer-de Smit Telefoonnummer:

Nadere informatie

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1

Inhoudsopgave DEEL C - PROCEDURE 1 DEEL C - PROCEDURE . Inhoudsopgave pagina DEEL C - PROCEDURE 1 9. WELSTANDSPROCEDURE 1 9.1 De status van de welstandsnota 1 9.2 Organisatie van welstand 1 9.3 De welstandsprocedure 1 9.4 Nieuwe bouwprojecten

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1. Onderwerp: delegatie bevoegdheid inzake procedure op grond van artikel 3.10 Wro en 2.12 Wabo

RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1. Onderwerp: delegatie bevoegdheid inzake procedure op grond van artikel 3.10 Wro en 2.12 Wabo RAADSVOORSTEL Agendanummer 9.1 Raadsvergadering van 3 juni 2010 Onderwerp: delegatie bevoegdheid inzake procedure op grond van artikel 3.10 Wro en 2.12 Wabo Verantwoordelijke portefeuillehouder: C. Punt

Nadere informatie

Beheersverordening Krommeniedijk

Beheersverordening Krommeniedijk Beheersverordening Krommeniedijk ontwerpbestemmingsplan Beheersverordening Krommeniedijk 2 Regels ontwerpbestemmingsplan Beheersverordening Krommeniedijk 3 Hoofdstuk 1 Overgangs- en slotregels Artikel

Nadere informatie

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan

CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan CONCEPT t.b.v. ter inzage legging ontwerpbestemmingsplan Raadsvoorstel 2015/ Portefeuillehouder Collegevergadering Raadsvergadering Adam Elzakalai Steller C. Blankestijn (023 5676074 ) 1. Samenvatting

Nadere informatie

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het daarbij behorende Besluit ruimtelijke ordening (Bro) in werking getreden.

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het daarbij behorende Besluit ruimtelijke ordening (Bro) in werking getreden. Samenvatting Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het daarbij behorende Besluit ruimtelijke ordening (Bro) in werking getreden. In de bijgevoegde startnotitie met bijbehorende

Nadere informatie

Nota van B&VV. Evaluatie invoering nieuwe Wr0

Nota van B&VV. Evaluatie invoering nieuwe Wr0 gemeente Haarlemmermeer Nota van B&VV Onderwerp Evaluatie invoering nieuwe Wr0 Poriefeuillehouder drs M.J. Bezuijen Collegevergadering 15 juni 201 0 Inlichtingen drs. S.M.E. Dutmer(023-567 6081) 1 drs.

Nadere informatie

Informatie over bouwplannen die afwijken van een bestemmingsplan. Voor particuliere grondeigenaren, projectontwikkelaars en woningcorporaties

Informatie over bouwplannen die afwijken van een bestemmingsplan. Voor particuliere grondeigenaren, projectontwikkelaars en woningcorporaties Informatie over bouwplannen die afwijken van een bestemmingsplan Voor particuliere grondeigenaren, projectontwikkelaars en woningcorporaties Informatie over bouwplannen die afwijken van een bestemmingsplan

Nadere informatie

Raadsbesluit

Raadsbesluit gemeente Haarlemmermeer Raadsbesluit 2014.0049499 onderwerp Vaststelling beheersverordening Haarlemmermeer 2014 De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de raad,

Aan de leden van de gemeenteraad. Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: 7811 AP Emmen Postbus 30001 Telefoon (0591) 68 55 55 7800 RA Emmen Aan de leden van de gemeenteraad Dienst Beleid ons kenmerk uw brief van/kenmerk bijlage(n) afdeling

Nadere informatie

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp: 'Vaststellen beheersverordening 'Vijfboek BBVnr: 2016/533418

Raadsstuk. Haarlem. Onderwerp: 'Vaststellen beheersverordening 'Vijfboek BBVnr: 2016/533418 Haarlem Raadsstuk Onderwerp: 'Vaststellen beheersverordening 'Vijfboek BBVnr: 2016/533418 1. Inleiding De gemeente Haarlem actualiseert in overeenstemming met het door het college vastgestelde programma

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Beverwijk,

Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Beverwijk, Collegebesluit Registratienummer Afdeling Onderwerp 2010/57677 Stadszaken Projectbesluit en reguliere bouwvergunning Wijkerbaan Burgemeester en Wethouders van de Gemeente Beverwijk, gezien de aanvraag

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: voorstel tot delegatie in het kader van de nieuwe Wro. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: voorstel tot delegatie in het kader van de nieuwe Wro. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 15 december 2008 Agenda nr: Onderwerp: voorstel tot delegatie in het kader van de nieuwe Wro Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Voorstel aan de Gemeenteraad

Voorstel aan de Gemeenteraad 14-11-2013 Onderwerp Voorbereidingsbesluiten Beleidsveld Duurzame Ruimtelijke Ontwikkeling Portefeuillehouder H.J.W. Mulder Vragen bij H. Laheij Dienst Dienst Stedelijke Ontwikkeling Telefoon 036 5484386

Nadere informatie

afdeling ruimtelijke en economische ontwikkeling, I. Feenstra, telefoonnummer (0521) ;

afdeling ruimtelijke en economische ontwikkeling, I. Feenstra, telefoonnummer (0521) ; Raadsvoorstel nr. : 2002/180 Aan de gemeenteraad. Raadsvergadering : 17 december 2002 Agendapunt : 19 Steenwijk, 3 december 2002. Onderwerp: Rijstelling bestemmingsplan Giethoorn 1994 Voorstel besluit

Nadere informatie

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela

Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela Toelichting bij de beleidsnotitie voor bijbehorende bouwwerken Gemeente Pekela 2012 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Begrippen... 3 Het beleid uit 2005... 4 Vraagstelling... 4 Planologisch kader... 4 Juridisch

Nadere informatie

Vergaderdatum Gemeenteblad 2011 / Agendapunt. Aan de Raad

Vergaderdatum Gemeenteblad 2011 / Agendapunt. Aan de Raad Betreft: Het delegeren van bevoegdheden zoals bedoeld in de Wabo en het Bor (door aanwijzing van categorieën van gevallen waarvoor in het kader van de Wabo geen verklaring van geen bedenkingen is vereist)

Nadere informatie

Tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan voor het plaatsen van een woonwagen aan de Nassaulaan 93 te Vlijmen

Tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan voor het plaatsen van een woonwagen aan de Nassaulaan 93 te Vlijmen Samenvatting: Inleiding: In oktober 2008 heeft de bewoner van de Nassaulaan 93 te Vlijmen een bouwaanvraag ingediend voor de plaatsing van een woonwagen ter vervanging van de huidige, in slechte staat

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 02-11-2010 Onderwerp: Gevallen waarin geen verklaring van geen bedenkingen is vereist. Conceptbesluit: Samenvatting: Bijlagen: De raad

Nadere informatie

Na informeren betrokkenen. Openbaar op 7 juni 2018

Na informeren betrokkenen. Openbaar op 7 juni 2018 Onderwerp Motie realisatieplicht bouwinitiatieven Zaaknummer 400650 Teammanager Margon van den Hoek B & W datum 4 juni 2018 Afdeling/Team Stad Dorpen en Wijken/Ruimtelijke Ontwikkeling Naam steller Margo

Nadere informatie

WABO EN OVERGANGSRECHT; EEN NADERE BESCHOUWING

WABO EN OVERGANGSRECHT; EEN NADERE BESCHOUWING WABO EN OVERGANGSRECHT; EEN NADERE BESCHOUWING Dat het vaststellen van overgangsrecht bij nieuwe wet- en regelgeving niet altijd een gemakkelijke opgave is, bleek al met de invoering van de nieuwe Wet

Nadere informatie

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013

Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 Toelichting Beleidsnotie voor bedrijvigheid aan huis Pekela 2013 1. - Pagina 1 - Inleiding Algemene doelstelling Deze toelichting is opgesteld om duidelijkheid te geven over deze beleidsnotitie. Ook wordt

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo;

Burgemeester en wethouders van de gemeente Venlo; PROJECTBESLUIT GEBOUWDE OMGEVING ons kenmerk GO/ 20081333 behandeld door mevrouw J. Koppers-Kusters doorkiesnummer 077-3596494 emailadres j.kusters@venlo.nl besluit d.d. 20 december 2010 verzonden d.d.

Nadere informatie

Beleidsregels Intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. gemeente Bergen (L)

Beleidsregels Intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. gemeente Bergen (L) Beleidsregels Intrekken omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen gemeente Bergen (L) Door de gemeente Bergen worden jaarlijks veel omgevingsvergunningen verleend, zowel aan particulieren als aan bedrijven.

Nadere informatie

Gemeente Delft. Raadsvoorstel

Gemeente Delft. Raadsvoorstel Raadsvoorstel Gemeente Delft Aan de gemeenteraad c^cand archfef Van : college van B&W Datum : 19 april 2011 "' ^«1 2Ü1J Pfh. : Pieter Guldemond Steller : Friso Vossen tel.nr. : 2112 e-mail : fvossen@delft.nl

Nadere informatie

Delegatie bevoegdheid vaststelling exploitatieplan in geval van wijzigingsplan

Delegatie bevoegdheid vaststelling exploitatieplan in geval van wijzigingsplan Zaaknummer: BECDGB008 Onderwerp Delegatie bevoegdheid vaststelling exploitatieplan in geval van wijzigingsplan Collegevoorstel Inleiding Sinds 1 juli 2008 is de Grondexploitatiewet van kracht, die deel

Nadere informatie

VOORSTEL Wij stellen u voor om te besluiten tot aanwijzing van categorieën van gevallen waarin geen verklaring van geen bedenkingen is vereist.

VOORSTEL Wij stellen u voor om te besluiten tot aanwijzing van categorieën van gevallen waarin geen verklaring van geen bedenkingen is vereist. Portefeuille: J.Ph. Engelvaart No. B13.001001 Dronten, 2 juli 2013 Aanwijzen van categorieën van gevallen waarin geen verklaring van geen bedenken is vereist Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen u

Nadere informatie

Scan nummer 2 van 2 - Scanpagina 1 van 5

Scan nummer 2 van 2 - Scanpagina 1 van 5 aadsvergaderin er e n aaks I( ~~. ~9 y l' ~ i" f~_ ~t v irt ~~ ~'~

Nadere informatie

Beslispunt Vaststelling van de lijst categorieën verklaring van geen bedenkingen Stadskanaal 2016.

Beslispunt Vaststelling van de lijst categorieën verklaring van geen bedenkingen Stadskanaal 2016. Voor het kiezen van de datum voor de raadsvergadering --> Klik op het knopje ernaast om een raadsvergaderdatum te selecteren.onderstaande velden worden door tekstverwerking ingevuld!!!stuur DIT RAADSVOORSTEL

Nadere informatie

Voorbereidingsbesluit Lochemseweg 3 in Borculo. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein

Voorbereidingsbesluit Lochemseweg 3 in Borculo. Commissie Bestuurlijk Domein. Commissie Ruimtelijk Domein. Commissie Sociaal en Economisch Domein Raad VOORBLAD Onderwerp Voorbereidingsbesluit Lochemseweg 3 in Borculo. Agendering Commissie Bestuurlijk Domein Gemeenteraad Commissie Ruimtelijk Domein Lijst ingekomen stukken Commissie Sociaal en Economisch

Nadere informatie

Beheersverordening Koudekerk aan den Rijn 2018

Beheersverordening Koudekerk aan den Rijn 2018 CVDR Officiële uitgave van Alphen aan den Rijn. Nr. CVDR612094_1 2 augustus 2018 Beheersverordening Koudekerk aan den Rijn 2018 De raad van de gemeente Alphen aan den Rijn; Gezien het voorstel van het

Nadere informatie

De nieuwe Wro. Wet ruimtelijke ordening: een fundamentele herziening

De nieuwe Wro. Wet ruimtelijke ordening: een fundamentele herziening De nieuwe Wro Wet ruimtelijke ordening: een fundamentele herziening Inhoud van deze presentatie WRO Wro: de uitgangspunten De grootste veranderingen eruit gelicht WRO vs. Wro: een overzicht Wat betekent

Nadere informatie

Beheersverordening Gemengd gebied, Natte Natuurparel en Eerste Zeine

Beheersverordening Gemengd gebied, Natte Natuurparel en Eerste Zeine Beheersverordening Gemengd gebied, Natte Natuurparel en Eerste Zeine Inhoudsopgave Toelichting 3 Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding voor de beheersverordening 1.2 Doel van de beheersverordening 1.3

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. bestemming bedrijf naar wonen aan de Krullelaan 36 te Zeist

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. bestemming bedrijf naar wonen aan de Krullelaan 36 te Zeist VOORBLAD RAADSVOORSTEL 12RAAD0116 Ronde Tafel : N.v.t. Debat : N.v.t. Raadsvergadering : 04 december 2012 Gewijzigd voorstel : - Portefeuillehouder : Jacqueline Verbeek Organisatieonderdeel : Publiek &

Nadere informatie

Onderwerp: Reg.nummer: 1. Inleiding 2. Voorstel aan de raad

Onderwerp: Reg.nummer: 1. Inleiding 2. Voorstel aan de raad Raadsstuk Onderwerp: Wabo-projectbesluit: aanwijzing van categorieën van gevallen waarin geen verklaring van geen bedenkingen is vereist en delegatie van de bevoegdheid tot het vaststellen van een exploitatieplan

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt nr.:

Raadsvoorstel. Agendapunt nr.: Agendapunt nr.: Raadsvoorstel Onderwerp: Gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening Kattenbos 6 te Reusel Datum besluit B&W: 5 februari 2019 Vergaderdatum: 12 maart 2019

Nadere informatie

b e s l u i t : Pagina 1 van 7 Nr: De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr.

b e s l u i t : Pagina 1 van 7 Nr: De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. Nr: 13-13 De raad van de gemeente Barneveld; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders, nr. 13-13; gelet op artikel 3.30 Wet ruimtelijke ordening (Wro); b e s l u i t : vast te stellen de volgende:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. ONTWERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN Gramserweg 37 te Austerlitz

RAADSVOORSTEL. ONTWERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN Gramserweg 37 te Austerlitz RAADSVOORSTEL ONTWERPVERKLARING VAN GEEN BEDENKINGEN Gramserweg 37 te Austerlitz Portefeuillehouder Dhr. S. Jansen Ronde Tafel 24 januari 2017 Opsteller Mevrouw Y.W.E.P Kerkhof Debat 07 februari 2017 Zaak/stuknummer

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht

Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Raadsvoorstel Concept Aan de raad van de gemeente Sliedrecht Agendapunt: Sliedrecht, 2 september 2008 Onderwerp: Invoering nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro), delegatie van de bevoegdheid tot het nemen

Nadere informatie

Voorstel aan de Gemeenteraad

Voorstel aan de Gemeenteraad 16-10- Onderwerp Vaststelling bestemmingsplan 'Regenboogbuurt en Eilandenbuurt' Beleidsveld Beheer en Leefomgeving Portefeuillehouder Ed Anker Vragen bij T. de Bruijn- van der Wilt/E. Weijnen Dienst Dienst

Nadere informatie

Hoor- en adviescommissie

Hoor- en adviescommissie A D V I E S AAN GEDEPUTEERDE STATEN naar aanleiding van de behandeling van de bezwaarschriften ingevolge artikel 7:1 van de Awb van Gemeente Zijpe te Schagerbrug (bezwaarde) en B. Schuijt te Sint Maartensbrug

Nadere informatie

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo)

Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Beleidsregels binnenplans afwijken van het bestemmingsplan (artikel 2.12, eerste lid, onder a, onder 1 Wabo) Versie: vastgesteld Gemeente Landsmeer, januari 2011 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding...

Nadere informatie

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja

2 - Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja 2 - Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT05739 II III Datum vergadering: ŭ Nota openbaar: Ja ĵj ^ Onderwerp: Planologische regeling rondom huisvesting t.b.v. mantelzorg Advies: 1. Nota voor

Nadere informatie

V A L K E N S WA A R. D

V A L K E N S WA A R. D G E M E E N T E V A L K E N S WA A R. D Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email C. Evers 678 cev(o)valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 10raad00743 onderwerp Vaststellen

Nadere informatie

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp verwerving perceel Slachthuis Nijmegen

Alleen ter besluitvorming door het College Actief informeren van de Raad. Collegevoorstel Openbaar. Onderwerp verwerving perceel Slachthuis Nijmegen Openbaar Onderwerp verwerving perceel Slachthuis Nijmegen Programma / Programmanummer Ruimte & Cultuurhistorie / 1031 Portefeuillehouder H. Kunst Samenvatting Naar aanleiding van het advies van de Commissie

Nadere informatie

EERSTE HERZIENING BESTEMMINGSPLAN STEDELIJKE BEDRIJVENTERREINEN VLISSINGEN

EERSTE HERZIENING BESTEMMINGSPLAN STEDELIJKE BEDRIJVENTERREINEN VLISSINGEN EERSTE HERZIENING BESTEMMINGSPLAN STEDELIJKE BEDRIJVENTERREINEN VLISSINGEN Gemeente Vlissingen april 2016 TOELICHTING Planbeschrijving Op 12 oktober 2015 heeft de gemeente Vlissingen met Lidl Nederland

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel gemeente Raadsvoorstel 20061696726 Onderwerp Tussentijds ~oorbereiding~be~i~it voor de percelen IJweg 1336 te Nieuw-Vennep, Evert van Beekstraat (ong. hoek Evert van Beekstraat en Westeinde) te Schiphol

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad Onderwerp: Vaststelling bestemmingsplan Eerste herziening bestemmingsplan Drechterland Zuid RTG: 12-10-2015 Raadsvoorstel: 22-9-2015, nr. 2015-53 Portefeuillehouder: Programma:

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 10.0077 Rv. nr.: 10.0077 B&W-besluit d.d.: 27-4-2010 B&W-besluit nr.: 10.0478 Naam programma +onderdeel: Programma nummer 6 Stedelijke Ontwikkeling (product 810.02 Lokaal Ruimtelijk ordeningsbeleid)

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR367404_1. Coördinatieverordening gemeente Maastricht. 14 maart Officiële uitgave van Maastricht.

CVDR. Nr. CVDR367404_1. Coördinatieverordening gemeente Maastricht. 14 maart Officiële uitgave van Maastricht. CVDR Officiële uitgave van Maastricht. Nr. CVDR367404_1 14 maart 2017 Coördinatieverordening gemeente Maastricht Hoofdstuk 1 Artikel 1 Begripsomschrijvingen Deze verordening verstaat onder: d. e. f. g.

Nadere informatie

Gewijzigd voorstel aan Door tussenkomst van Nummer Onderwerp Bijlage(n) Samenvatting

Gewijzigd voorstel aan Door tussenkomst van Nummer Onderwerp Bijlage(n) Samenvatting Gewijzigd voorstel aan : Gemeenteraad van 26 september 2011 Door tussenkomst van : Raadscommissie van 13 september Nummer : 32 Onderwerp : Algemene verklaring van geen bedenkingen (Wabo) Bijlage(n) : 1.

Nadere informatie

Datum raadsvergadering 20 juli 2017

Datum raadsvergadering 20 juli 2017 Raadsvoorstel Datum vaststelling voorstel door het college 18 juli 2017 Datum raadsvergadering 20 juli 2017 Nummer raadsvoorstel 2017-447 Bijbehorend veld van de programmabegroting Ruimte, cultuurhistorie,

Nadere informatie

werkzaamheden en/of het daarbij veranderende gebruik van panden en/of percelen,

werkzaamheden en/of het daarbij veranderende gebruik van panden en/of percelen, Indieningsvereisten Ruimtelijke Plannen gemeente Woudenberg Zoals vastgesteld en van toepassing sinds januari 2012 en gewijzigd vastgesteld 16 juli 2015 Inleiding Voor het opstellen van een bestemmingsplan

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 augustus 2007 Nummer voorstel: 2007/89

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, 28 augustus 2007 Nummer voorstel: 2007/89 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 28 augustus 2007 Nummer voorstel: 2007/89 Voor raadsvergadering d.d.: 11-09-2007 Agendapunt: 27

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 8-1-2008 Nummer voorstel: 2008/7

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 8-1-2008 Nummer voorstel: 2008/7 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 8-1-2008 Nummer voorstel: 2008/7 Voor raadsvergadering d.d.: 22-01-2008 Agendapunt: 17 Onderwerp:

Nadere informatie

Gewaamierkte documenten

Gewaamierkte documenten Ons kenmerk- 2014/140140 gemeente Zaanstad Omgevingsvergunningen Gemeente Zaanstad De heer R. van Zonneveld Postbus 2000 1500 GA ZAANDAM Stadhuisplein 100 1506 MZ Zaandam Postbus 2000 1500 GA Zaandam Telefoon

Nadere informatie

Oplegvel Collegebesluit

Oplegvel Collegebesluit Oplegvel Collegebesluit Onderwerp vrijstelling en bouwvergunning eerste fase t.b.v. verbouwen van een bestaand pand tot appartementen aan Zijhuizen 1-7 te Haarlem Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur J.R.

Nadere informatie

Gemeente Olst-Wijhe. bestemmingsplan Noorder Koeslag partiële herziening regels

Gemeente Olst-Wijhe. bestemmingsplan Noorder Koeslag partiële herziening regels Gemeente Olst-Wijhe bestemmingsplan Noorder Koeslag partiële herziening regels Olst-Wijhe, 7 augustus 2009 Planidentificatienummer: NL.IMRO.1773.BP2009004002-0301 Toelichting augustus 2009 NL.IMRO.1773.BP2009004002-0301

Nadere informatie

Van Spoorbrug tot Sluis Toelichting

Van Spoorbrug tot Sluis Toelichting Onherroepelijk Beheersverordening Van Spoorbrug tot Sluis Toelichting Van Spoorbrug tot Sluis Inhoudsopgave Toelichting Hoofdstuk 1 1.1 1.2 1.3 1.4 Uitgangspunten en achtergrond Achtergrond beheersverordening

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging

Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Raadsvoorstel 2016./ ontwerp t.b.v. terinzagelegging Vaststellen bestemmingsplan Zwanenburg De Kom Noordwestzijde en vaststellen Portefeuillehouder Adam Elzakalai Steller D. Ong Collegevergadering 30 augustus

Nadere informatie

Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding voor de beheersverordening 1.2 Doel van de beheersverordening 1.3 Begrenzing van het plangebied

Toelichting Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding voor de beheersverordening 1.2 Doel van de beheersverordening 1.3 Begrenzing van het plangebied Woonwijken Inhoudsopgave Toelichting 5 Hoofdstuk 1 Inleiding 7 1.1 Aanleiding voor de beheersverordening 7 1.2 Doel van de beheersverordening 7 1.3 Begrenzing van het plangebied 8 Hoofdstuk 2 Juridische

Nadere informatie

Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, 1e herziening. Gemeente Rucphen Vastgesteld

Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, 1e herziening. Gemeente Rucphen Vastgesteld Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, 1e herziening Gemeente Rucphen Vastgesteld Bestemmingsplan Buitengebied Rucphen 2012, 1e herziening Gemeente Rucphen Vastgesteld Rapportnummer: IMRO-Idn: 211x06608.077039_1

Nadere informatie

: Beleid postzegelbestemmingsplannen (projectbesluiten)

: Beleid postzegelbestemmingsplannen (projectbesluiten) Aan de gemeenteraad ~atwijk Zaaknummer Programma Onderwerp : 2009-4904 : Wonen en ruimte : Beleid postzegelbestemmingsplannen (projectbesluiten) Katwijk, 10 maart 2009 Inleiding Op 1juli 2008 is de nieuwe

Nadere informatie

1 Verzoek portefeuillehouder

1 Verzoek portefeuillehouder Onderwerp: Nummer Versie Thema Indiener Steller 1 Verzoek portefeuillehouder Beslispunten voor de raad Overwegingen m.b.t. proces l (deadline) 2010.0001 803 1 Sociale Zaken dr. T.C.M. Horn 1 mr. A.Th.H.

Nadere informatie

't, RAADsvooRSTEL EN ontwerpbeslutr

't, RAADsvooRSTEL EN ontwerpbeslutr 't, RAADsvooRSTEL EN ontwerpbeslutr Registratienummer raad: 1 41 4033 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 1413609 Datum: 23 )anuari 2018 Behandeld door: S. Koot Domein/team: Ruimtelijke/Ontwi

Nadere informatie

Parafen met datum. Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico's:

Parafen met datum. Aard voorstel: Strategisch > Politiek gevoelig Regelgeving Risico's: r iiiii:: " H.09.01103* W Interne post H Hoogeveen l HOOGEVEEN Onderwerp: Delegatie van de bevoegdheden tot het nemen van een projectbesluit en tot het vaststellen van exploitatieplannen. Voorgesteld besluit:

Nadere informatie