Voorstellen Investering 5x5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorstellen Investering 5x5"

Transcriptie

1 Voorstellen Investering 5x5 Categorie A: en waarvan het wenselijk is dat deze op korte termijn in uitvoering worden genomen. Wij hebben hier, in de meeste gevallen indicatief, een benodigd bedrag aan gekoppeld. Voor ieder project volgt nog deze collegeperiode een apart raadsvoorstel. Verzelfstandigen Zwembaden Giessenburg, Arkel, Hoogblokland, Noordeloos ,= Planning 2014 Met het besluit dat de gemeente stopt met het subsidiëren van de zwembaden heeft de raad gevraagd een verzelfstandigingbijdrage ter beschikking te stellen van 1 miljoen. Een raadsvoorstel met die strekking staat op de agenda van de raadsvergadering van december. Deze verzelfstandiging zorgt voor een structurele lastenverlichting in de gemeentelijke begroting. De eigen kracht en cohesie van het dorp, één van de doelstellingen van de visie, worden gestimuleerd. Mochten de besturen van de zwembaden er niet in slagen de zwembaden zelfstandig te exploiteren, kan het zijn dat deze voorziening (deels) verdwijnt uit. Noorderhuis Noordeloos ,=* Planning 2015 In Noordeloos is het de wens om het bestaande dorpshuis en de sportzaal te vervangen door een nieuw gebouw waarin de functie gecombineerd worden, het Noorderhuis, wat voldoet aan de huidige eisen en energieneutraal gerealiseerd kan worden. Een nieuw dorpshuis op initiatief van het dorp zelf, zal de cohesie bevorderen. Het sluit aan bij één van de doelstellingen van de visie. De bevolking wil ook zelf de exploitatie op zich nemen, wat de eigen kracht stimuleert. Belangrijke kaders voor het plan zijn dat het aantal m2 afneemt en er geen sprake is van een structurele kostenstijging. Een dorpshuis is van groot maatschappelijk belang voor de leefbaarheid van het dorp. Dorpsbewoners kunnen elkaar ontmoeten en aan verenigingen wordt onderdak geboden. Een zorgsteunpunt is onderdeel van het plan. *Een globale doorrekening van de huidige plannen komt uit op een bedrag van 4,5 miljoen. Op dit bedrag is een efficiencyprikkel van 15% toegepast. Met slimme combinaties moet een dergelijke besparing haalbaar zijn. De exploitatie door bewoners is strijdig met de huidige inrichting van De Til Groep. Bij het herschikken van de exploitatie van alle dorpshuizen, zal ook het Noorderhuis worden meegenomen.

2 Multifunctioneel gebouw Hoogblokland ,=* Afboeken boekwaarde ,= Planning 2016 In Hoogblokland wordt gedacht aan een mogelijke samenvoeging van de beide scholen en het dorpshuis met sportzaal in een multifunctioneel gebouw. Daarmee kunnen diverse locaties worden afgestoten, wordt onderhoud en beheer eenvoudiger en voldoet de kwaliteit weer aan de huidige eisen. Daarnaast kan het nieuwe pand energieneutraal gerealiseerd worden. Het samenvoegen van de scholen in een gebouw ondersteunt het in stand houden van basisonderwijs in elke kern, één van de uitgangspunten van het Masterplan voorzieningen. Een dorpshuis, in dit geval een multifunctionele voorziening, is van groot maatschappelijk belang voor de leefbaarheid van het dorp. Dorpsbewoners kunnen elkaar ontmoeten en aan verenigingen wordt onderdak geboden. Het blijven bestaan van deze voorzieningen komt de sociale cohesie in het dorp ten goede en zal de inwoners stimuleren meer activiteiten met elkaar op te pakken. Een zorgsteunpunt is onderdeel van het plan, net als een klein aantal (ca. 5) woningen. *Een globale doorrekening van de huidige plannen komt uit op een bedrag van 5,2 miljoen, waarvan 1 miljoen voor woningbouw. Op het bedrag exclusief de woningbouw is een efficiencyprikkel van 15% toegepast. Met slimme combinaties moet een dergelijke besparing haalbaar zijn. De leerlingenprognoses in combinatie met het mogelijk wegvallen van de kleine scholen toeslag, kunnen een bedreiging zijn voor één of beide scholen. 2 e ontsluitingsweg Arkel ,= Planning Voor de veiligheid en bereikbaarheid, ook voor hulpdiensten, van het centrum van Arkel is het gewenst om de wijk beter te ontsluiten. Een tweede ontsluitingsweg vermindert daarnaast de geluidsdruk op de gevels langs de bestaande route; deze vermindering is al meegenomen bij de isolatiewaarde van de nieuwbouw. Al vele jaren is een tweede ontsluitingsweg onderwerp van discussie; een gevolg van de uitbreidingsplannen in het verleden. Een eventuele investering hierin verschoven naar de volgende collegeperiode. De definitieve tracékeuze, deze collegeperiode op de agenda, bevindt zich in de afrondende fase. De bestemmingsplannen en openbare inrichting van de deelgebieden van de centrumontwikkeling Arkel voorzien in de aanleg van een tweede ontsluitingsweg. Het betreft een eenmalige investering met alleen het reguliere onderhoud als structurele last.

3 Toekomstbestendig welzijn in de kern/wijk ,= Planning Eind 2013 juli 2014 De overgang van de verzorgingsstaat naar de participatiesamenleving vraagt van de overheid om de zelfregie en samenredzaamheid van de burgers te vergroten en te faciliteren. Samenhang in de dienstverlening, een combinatie van formele en informele zorg, een sterke lokale en integrale infrastructuur vragen om een kanteling in het denken, organiseren en uitvoeren van het welzijnswerk. 5% van de bevolking heeft behoefte aan langdurige ondersteuning op meerdere levensgebieden en is daar afhankelijk van. Hier zijn voorzieningen voor. 15% heeft lichte tot intensieve ondersteuning nodig, dit is de groep waar het welzijnswerk zich traditioneel gezien op richt. De overige 80% lost zijn problemen zelf op met behulp van de omgeving of marktpartijen. De komende jaren is juist deze laatste groep (80%) hard nodig om de 20% burgers die wel ondersteuning behoeft te kunnen blijven helpen. Het welzijnswerk zal zich moeten richten op het faciliteren en versterken van de verbondenheid en wederkerigheid in die groep burgers, twee dimensies die bij het benutten van sociale netwerken cruciaal zijn. Sociale steunstructuren versterken de sociale cohesie, versterken sociale netwerken, versterken de leefbaarheid en zorgen voor dalende kosten. De inzet van vitale burgers heeft een preventieve werking en zal de groep burgers die behoefte heeft aan ondersteuning doen krimpen. Met minder budget, het zoeken naar vernieuwende combinaties en de inbreng van sociale economie zullen de kosten ook structureel dalen en wordt recht gedaan aan de participatiesamenleving. De betrokken instellingen zullen de komende periode ondersteuning nodig hebben om deze kanteling waar te kunnen maken en toekomstbestendige en betaalbare zorg en ondersteuning te kunnen leveren. Resultaat: 1 juli dienen betrokken partijen een gezamenlijke subsidieaanvraag in die in lijn is met bovenstaande ontwikkeling. Bij voorkeur in GLZ verband. Duurzaamheid openbare LED verlichting. Gehele gemeente ,= Planning Na het opdoen van ervaring in de onlangs opgestarte pilot LED verlichting is het gewenst in de komende jaren alle openbare verlichting om te bouwen naar LED verlichting. Dit type lamp gaat langer mee, bespaart op jaarlijkse exploitatielasten, leidt tot verminderde CO2 uitstoot en beperking van lichtvervuiling/lichthinder. Met deze eenmalige investering zullen de jaarlijkse exploitatielasten dalen en zullen milieudoelstellingen gehaald worden. -

4 Ondergrondse afvalcontainers ,= Planning 2014 Op dit moment staan op diverse plaatsen in de gemeente bovengrondse afvalcontainers. Deze zorgen voor overlast en een minder fraai straatbeeld. Met het plaatsen van ondergrondse containers wordt de overlast verminderd en verbetert het dorpsgezicht. Het gaat om een incidentele investering die geen structurele lasten oplevert. Waardlanden plaatst de containers in de ondergrondse betonnen bakken en zorg voor het onderhoud. - Speelveld Schelluinen Schelluinen ,= Planning 2014 De dorpsraad Schelluinen heeft n.a.v. een enquête onder jongeren aan de gemeente medewerking gevraagd voor het upgraden van het speelveld aan de Kerkboomstraat door op een deel ervan een sportveld/sportkooi te plaatsen. Op deze manier verwacht de dorpsraad de leefbaarheid in Schelluinen voor met name de jongeren te kunnen verbeteren. De huidige dorpsraad is bereid het onderhoud op zich te nemen en euro van hun eigen budget (twee jaar lang de helft van hun budget) hiervoor in te zetten. Daarnaast gaat de dorpsraad op zoek naar partijen die kunnen bijdragen aan de financiering. De dorpsraad hoopt ook van de gemeente een bijdrage te krijgen. - Speelkooi /voetbalkooi Giessenburg ,= Planning 2015 In Giessenburg is het lastig voor de oudere jeugd (ongeveer 12 tot 20 jaar) om een plaats te vinden waar ze kunnen verblijven. De wens bestaat dan ook om een voetbalkooi in het dorp aan te leggen. Dit past in de visie. Hierin is o.a. opgenomen dat zich richt op de jeugd. Door deze eenmalige investering wordt de sociale cohesie bevordert. Vanuit de Halte (jeugd- en jongerenwerk Giessenburg) is aangegeven dat zij zelf de aanleg willen regelen, sponsoren willen zoeken en ook de kooi willen onderhouden. -

5 De Wielen Hoornaar Hoornaar ,=* Planning Eind 2013 juli 2014 De Wielen is een gebiedje (ca. 1,2 ha) dat ligt tussen de Dorpsweg en de Oudendijk in Hoornaar. Het totale terrein (incl. de waterpartijen) wordt sinds de jaren 60 door de gemeente verpacht aan een lokale boomkwekerij. Dorpsraad Bruisend Hoornaar! heeft de gemeente benaderd met ideeën over De Wielen. De pachter heeft de pachtovereenkomst per beëindigd zodat het mogelijk wordt om een nieuw inrichtingsplan te maken. Met de eenmalige investering wordt het mogelijk om het gebied om te vormen naar een recreatief natuurgebied met picknickgelegenheid, natuurlijke begrazing en een wandelpad. De dorpsraad neemt het onderhoud over. *De totale kosten worden geraamd op ,=. De gemeente stelt maximaal ,= ter beschikking; de dorpsraad zorgt voor de rest van het benodigde bedrag. Het is mogelijk dat de participatie van het onderhoud mislukt.

6 Categorie B: en die in aanmerking kunnen komen voor investeringen, maar die op dit moment nog zo prematuur zijn dat er nog niet aan te geven is wat het gaat kosten. Dit zal in de verdere uitwerking moeten blijken. Over de invulling van de projecten moet nog met betrokkenen worden overlegd. Verzelfstandigen voetbal Hoornaar, Giessenburg, Schelluinen, Arkel, Noordeloos Planning 2015 In de discussie over de voorzieningen hebben de voetbalverenigingen aangeven wel te willen praten over het stoppen van de bijdrage van de gemeente. De gemeente moet dan helpen de voetbalverenigingen selfsupporting te maken. Over het hoe en wat gaan we met de verenigingen in gesprek. De ontgroening kan een bedreiging gaan vormen voor het groot aantal verenigingen in de gemeente. Plan Doet Giessenburg Planning Nnb Plan Doet is een particulier initiatief voor het realiseren van een regionaal voorzieningencentrum nabij het zwembad in Giessenburg. Het plan is bedacht in de vorm van een publiek- private samenwerking voor het in standhouden van (sport)voorzieningen voor Giessenburg en Schelluinen. De basisgedachte voor het plan behelst de volgende functies: een hotel, een restaurant/bistro, welness, congres- en vergaderfaciliteiten, zorg en dagbesteding, feesten en partijen en een moderne multifunctionele sporthal voor de sociaal- culturele- en sportactiviteiten. De activiteiten die hier gepland zijn, kunnen gevolgen hebben voor de huidige exploitatie van de Til Groep. Oplossen knelpunten verkeer en vervoer per dorp. Planning Uit de dorpsontwikkelplannen van de dorpsraden blijkt dat er veel wensen leven met betrekking tot verkeer en vervoer. Het kan gaan om het aanleggen van een rotonde, het plaatsen van gekleurde palen bij de oversteekplaatsen bij scholen of het extra markeren van een fietspad. Met het beschikbaar stellen van een budget per dorp kunnen die zaken worden opgepakt die in een dorp als belangrijk worden ervaren. Het gaat om eenmalige investeringen die ten goede komen aan het dorp. Niet alle plannen van de dorpsraden kunnen verkeerstechnisch worden uitgevoerd.

7 Planning Speelvoorzieningen Nnb Gestart is met het project Natuurlijk anders spelen. Enerzijds ter besparing van jaarlijkse lasten en anderzijds als mogelijkheid om de sociale cohesie van een buurt rondom de speeltuin te bevorderen. Buurten gaan immers samen aan de slag met hun speeltuin en dat schept een band. Met alleen overdragen van taken en bevoegdheden zijn we er echter nog niet. Wij als gemeente zullen eerst moeten investeren in de speeltuinen om ze daadwerkelijk over te kunnen dragen aan de buurt. Met het beschikbaar stellen van een budget per dorp kunnen er die investering gedaan worden die nodig zijn om daarna de speeltuinen over te dragen aan de burgers met her daarbij horende onderhoud en vervanging. Op deze manier investeren we eenmalig in de speeltuinen met een besparing op de jaarlijkse onderhouds- en vervangingskosten. In de toekomst de gemeente weer geconfronteerd wordt met kosten voor vervanging. Planning Zorgsteunpunten Nnb De komende jaren gaat met name in de zorg veel gebeuren. Veel taken worden verlegd van rijksoverheid en provincie naar de gemeente. Ten gevolge hiervan zal een moderniseringsslag gemaakt moeten worden in de zorgverlening in onze dorpen. Het inrichten van een pilot met zorgsteunpunten kan hierbij helpen. Vanuit de steunpunten kan de gewenste en noodzakelijke kanteling ondersteund worden. Het ondersteunen van de kanteling zal het op termijn mogelijk moeten maken met minder budget toch zorg op niveau te kunnen blijven bieden.

8 Categorie C: en die mogelijk in aanmerking kunnen komen om te investeren. en dorpsraden Giesenlanden Meer dan voorheen komt het er op aan de zelfredzaamheid van de burger te stimuleren om de vitaliteit van de dorpen te behouden. De burgers moeten meer de regie over hun leefomgeving oppakken en de rol van de overheid wordt meer faciliterend. Om invulling te geven aan deze nieuwe rolverdeling zijn dorps(be(raden opgericht/worden nog opgericht. De dorpsraden komen met initiatieven en overleggen met de gemeente over invulling van lokale plannen. Ter financiering van plannen van de dorpsraden is een investeringsbudget per dorp mogelijk. Voor de plannen van de nieuwe dorpsraad Hoornaar en die van de nog op te richten dorpsraden van Hoogblokland, Giessenburg en Giessen- Oudekerk blijft ruimte bestaan. Geluidswerende of beperkende maatregelen Schelluinen De inwoners van Schelluinen ervaren geluidshinder veroorzaakt door met name Rijksweg A15. Door geluidswerende of beperkende maatregelen over een lengte van 1500 meter kan de geluidshinder verminderd worden. Een ander alternatief is het vervangen van het wegdek doormiddel van het aanbrengen van dubbellaags ZOAB waardoor het wegverkeerlawaai met 5 a 6 DB afneemt. Rijkswaterstaat is voor de komende 10 tot 15 jaar niet van plan groot onderhoud te gaan plegen op de A15. De enige manier om geluidreductie voor elkaar te krijgen is samen met Rijkswaterstaat optrekken en bezien of voorinvesteren een optie is. Beide oplossingen hebben voor en nadelen maar de benodigde investeringen liggen omtrent de drie miljoen euro. Verwezen wordt naar de eerder hierover geschreven RIB s. Deelgebieden 2 en 3 centrumplan Arkel Arkel In 2010 is het Centrumplan Arkel gefaseerd en versoberd. Deelgebied 2 (Plein 983) en deelgebied 3 (Het Waardje en de Melkfabriek) zijn doorgeschoven naar de volgende collegeperiode. Deelgebied 2 behelst voornamelijk het opnieuw inrichten van Plein 983 passend bij De Peperhof en de Pr. Margrietstraat. Deelgebied 3 betreft het opnieuw inrichten van Het Waardje waarbij de lokale economie en recreatiemogelijkheden worden verstrekt. Voor de locatie Melkfabriek kunnen in overleg opnieuw de mogelijkheden worden bekeken om deze locatie ter herstructureren. Er zijn geen structurele lasten verbonden aan deze deelgebieden, terwijl ze de leefbaarheid van Arkel ten goede komen.

Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde

Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde Hart van Oosterwolde Verdere uitwerking Plan Hart van Oosterwolde Initiatiefgroep VSCO 61 (voetbal) Dorpshuis De Heerdt (culturele activiteiten) Stichting Dorpsbelang Oosterwolde Stichting Sportvoorziening

Nadere informatie

Raadsnotitie Bestemming Vermogen Bijlage 1.

Raadsnotitie Bestemming Vermogen Bijlage 1. Raadsnotitie Bestemming Vermogen Bijlage 1. Inleiding Giessenlanden kent vitale, sterke dorpen waar burgers zich betrokken voelen bij wat er speelt. Daarbij is het belangrijk voor onze inwoners dat ze

Nadere informatie

Noordeloos heeft een plan

Noordeloos heeft een plan Noordeloos heeft een plan 2016 t Noorderhuis Situatie Situatie De gemeente Giessenlanden is de rijkste van Nederland. Toch heeft de gemeente een tekort. Situatie Dat tekort kun je dichten met 70 miljoen

Nadere informatie

IMPRESSIE GESPREKSAVONDEN INWONERS

IMPRESSIE GESPREKSAVONDEN INWONERS #HETGESPREKWAARD IMPRESSIE GESPREKSAVONDEN INWONERS Onderdeel van het onderzoek naar de meerwaarde van een fusie tussen gemeenten Giessenlanden en Molenwaard juni / juli 2016 Inhoud Inleiding 3 Gespreksavonden

Nadere informatie

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM

INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM INTENTIEOVEREENKOMST CENTRUMPLAN MARUM Partijen 1. Gemeente Marum, Zonnehuisgroep Noord (ZhgN) en Wold & Waard; 2. Er zijn mogelijkheden om andere partijen toe te voegen; Aanleiding en overwegingen 3.

Nadere informatie

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum )

Steenderen vitaal! Persbericht De 8 e Steen (datum ) Persbericht De 8 e Steen (datum 01-02-2018) Steenderen vitaal! Natuurlijk is Steenderen vitaal. Dat hebben we de afgelopen jaren wel bewezen met honderden vrijwilligers. Op diverse plekken in ons dorp

Nadere informatie

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving Op basis van het masterplan, zijn diverse concrete en samenhangende actiepunten geformuleerd. In dit deel, de uitvoeringsagenda, worden deze actiepunten weergegeven. Per actiepunt is aangegeven wat de

Nadere informatie

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten:

Met het nieuwe welzijnsbeleid werkt de gemeente Tiel vanuit de volgende uitgangspunten: Opdrachtformulering kwartiermaker integrale welzijnsopdracht Aanleiding De gemeenteraad van de gemeente Tiel heeft in haar vergadering van juli 2014 het besluit genomen om een inhoudelijke discussie te

Nadere informatie

Korte termijn visie 2014 2018

Korte termijn visie 2014 2018 Korte termijn visie 2014 2018 Wij willen een dorp met een constant of licht groeiend bewonersaantal, waarin alle basisvoorzieningen minimaal op het huidige peil blijven. Wij willen dat jong en oud elkaar

Nadere informatie

Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer

Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer Meer voor Elkaar in Haarlemmermeer meer voo lkaar re De samenleving verandert van een verzorgingsstaat in een samenleving waar mensen meer voor elkaar doen. Steeds meer inwoners van Haarlemmermeer pakken

Nadere informatie

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING

PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING PROCEDURE EN CRITERIA VOOR VERSTREKKING financiële bijdragen uit het leefbaarheidsbudget 1 1. Inleiding De gemeenteraad van Hellendoorn heeft enkele budgeten overgedragen aan de dorpen en wijken in de

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2016

Subsidieregels Hof van Twente 2016 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten maatschappelijke participatie Vergroten

Nadere informatie

Coalitieakkoord CDA, VVD en SGP

Coalitieakkoord CDA, VVD en SGP Giessenlanden vitaal: samenwerken tot in de kern! Vooraf Voor u ligt het coalitieakkoord van CDA, VVD en SGP voor de periode 2014-2018. Wij hebben het akkoord de titel Giessenlanden vitaal: samenwerken

Nadere informatie

Het college stelt u voor de criteria voor het Fonds Samenlevingsinitiatieven vast te stellen.

Het college stelt u voor de criteria voor het Fonds Samenlevingsinitiatieven vast te stellen. Raadsvoorstel Nummer: 205088 Datum : 21 mei 2013 Hoort bij collegeadviesnr. 205085 Datum raadsvergadering 10 juli 2013 Portefeuillehouder Rolle Onderwerp Criteria Fonds Samenlevingsinitiatieven Verzoek

Nadere informatie

Voorzieningenkaart Macharen

Voorzieningenkaart Macharen Voorzieningenkaart 2016-2030 Macharen Wat is er gedaan Algemeen Na de dorpsraad van oktober heeft een groep bewoners het initiatief genomen actie te ondernemen t.b.v. de voorzieningenkaart; Hieruit is

Nadere informatie

Bloemendaal, 27 september Bijpraatavond Project Vitaal Vogelenzang Terugblik en vooruitzicht

Bloemendaal, 27 september Bijpraatavond Project Vitaal Vogelenzang Terugblik en vooruitzicht Bloemendaal, 27 september 2017 Bijpraatavond Terugblik en vooruitzicht Welkom Bijpraatavond Vitaal Vogelenzang Doel van de avond Bijpraten over het project: - Terugblik & vooruit kijken Kennismaken Ruimte

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma DoeMee! Molenlanden IEDEREEN DOET MEE! Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma DoeMee! Molenlanden IEDEREEN DOET MEE! Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma DoeMee! Molenlanden 2019-2022 IEDEREEN DOET MEE! Verkiezingsprogramma 2019-2022 1 BESTE INWONER, Wij zijn DoeMee! Molenlanden, een nieuwe beweging die krachten bundelt. Uitdagend,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Led verlichting sportverenigingen. Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 7 september 2017 17-062 Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Aan de raad, Onderwerp Led verlichting sportverenigingen Gevraagde beslissing 1. In te stemmen

Nadere informatie

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden

Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Made, 16 januari 2002 Commissievergadering d.d. 31 januari 2002 Aan de commissie Maatschappelijke Aangelegenheden Agendapunt: Onderwerp: woon-zorg-sportcentrum Lage Zwaluwe Toelichting: Bijgaand treft

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

WIJ WEER! Partij van de Arbeid & Giessenlanden. Investeren doe je zo

WIJ WEER! Partij van de Arbeid & Giessenlanden. Investeren doe je zo WIJ WEER! Partij van de Arbeid & Giessenlanden Investeren doe je zo Verkiezingsprogramma PvdA Giessenlanden 2014-2018 Inhoudsopgave I. MISSIE EN VISIE 3 II. 2010 2014 WAT HEBBEN WE BEREIKT? 4 III. 2014

Nadere informatie

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM

ARENADEBAT 1. Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM ARENADEBAT 1 Dinsdag 13 september - t Bruisend Hart - Hoornaar WELKOM PROGRAMMA 19.30 uur: welkom, wethouder Teus van Houwelingen 19.40 uur: toelichting gespreksleider Bas Verbruggen 19.45 uur: eerste

Nadere informatie

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017

Vitaal Vogelenzang: een tussenstand. Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Vitaal Vogelenzang: een tussenstand Dorpsbijeenkomst Vogelenzang 14 maart 2017 Agenda Leefbaarheid en vitaliteit Mogelijke maatregelen Openbare ruimte en groen Welzijn en zorg Leren en spelen Wonen Sport

Nadere informatie

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen.

Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen. Doelen en beoogde resultaten van de plannen van Herxen. Eenmalige budgetten voor onderwerpen die op korte termijn kunnen starten. De verschillende werkgroepen hebben eenmalig een budget aangevraagd en

Nadere informatie

De Zweede FASE-3. Compleet & Verenigd. Realisatie afronding MFA De Zweede Boekelo Startnotitie december 2017

De Zweede FASE-3. Compleet & Verenigd. Realisatie afronding MFA De Zweede Boekelo Startnotitie december 2017 De Zweede FASE-3 Compleet & Verenigd Realisatie afronding MFA De Zweede Boekelo Startnotitie december 2017 2 Achtergrond & Historie Boekelo ijvert al sinds 1998, in samenwerking met de gemeente Enschede,

Nadere informatie

Langer zelfstandig wonen

Langer zelfstandig wonen Langer zelfstandig wonen Inspiratiedag 5 oktober 2013 Kenniscentrum Leefbaarheid en Gemeenschapsvoorzieningen HAN Centre of Expertise Krachtige Kernen Martha van Biene, martha.vanbiene@han.nl Daniëlle

Nadere informatie

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost

Regionale visie op welzijn. Brabant Noordoost-oost Regionale visie op welzijn Brabant Noordoost-oost Inleiding Als gemeenten willen we samen met burgers, organisaties en instellingen inspelen op de wensen en behoeften van de steeds veranderende samenleving.

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN Projectleider Afdeling Iris van Gils Kerngroep Visie/Missie Datum 28 november 2014 Planstatus Vastgesteld in de Fusieraad 24 november 2014 Opdrachtgever Stuurgroep

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

5. Vaststellen van de besluitenlijsten van de vergaderingen van 28 januari 2016 en 4 februari 2016 Conform vastgesteld.

5. Vaststellen van de besluitenlijsten van de vergaderingen van 28 januari 2016 en 4 februari 2016 Conform vastgesteld. Conceptbesluitenlijst van de openbare vergadering van de raad van de gemeente Giessenlanden, gehouden op donderdag 31 maart 2016, vervolgd op 7 april 2016 in het gemeentehuis te Hoornaar. Voorzitter: Griffier:

Nadere informatie

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur RAADSVOORSTEL status: B Agendapunt: 14 Onderwerp: Wavin-gelden Commissie: 30-1-, nr. 5 Raadsvoorstel: 7-2-, nr. 132 Portefeuillehouder : Beleidsterrein: Programma: dhr. J. Ophoff - Financiën 1. Bestuur

Nadere informatie

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014

ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 ONTWIKKELVISIE CENTRUM ROCKANJE DECEMBER 2014 1. Inleiding De visie heeft betrekking op het dorpscentrum van Rockanje. Met het dorpscentrum wordt in de eerste plaats bedoeld het Dorpsplein. Dit plein moet

Nadere informatie

Stadskanaal Noord Projectenagenda

Stadskanaal Noord Projectenagenda Stadskanaal Noord Projectenagenda 2016-2017 Projectenagenda Stadskanaal Noord Dit stuk beschrijft de visie vanuit de gemeente Stadskanaal en de projecten van Stadskanaal Noord in 2016 en 2017. De projectenagenda

Nadere informatie

HERSTRUCTURERING WIERINGERWERF. 12 december 2017

HERSTRUCTURERING WIERINGERWERF. 12 december 2017 12 december 2017 INTRODUCTIE Doel van vanavond 2015 start van proces en bewonersavonden Juni 2016 raad stelt vlekkenplan vast December 2016 raad stelt geld beschikbaar April 2017 cultuurhistorie (Steenhuis

Nadere informatie

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan.

De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan. De dorpen zijn aan zet! LEADER Noordoost Fryslan v www.streekwurk.frl .. Werk maken van ideeen van inwoners Inwoners van dorpen en steden in Fryslân nemen steeds vaker zelf het initiatief om de leefbaarheid

Nadere informatie

Advies aan de gemeenteraad

Advies aan de gemeenteraad Advies aan de gemeenteraad Postregistratienummer *16.0006110* 16.0006110 Raadsvergadering: 7-7-2016 Voorstel: 5.41 Agendapunt: 8 Onderwerp Vaststelling Beleidskader 'Wijksteunpunten en dorpshuizen. Een

Nadere informatie

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013

ûjlhlu. Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 Roden, 11 december 2013 Raadd.d.\s l2.iľ? Aan de gemeenteraad î Agendapunt: 6.2/18122013 Documentnr.: RV13.1005 BesSuit: ûjlhlu. Roden, 11 december 2013 Onderwerp Privatisering Dörpshuus NijRoon Onderdeel programmabegroting:

Nadere informatie

WELKOM Agenda van de avond

WELKOM Agenda van de avond WELKOM WELKOM Agenda van de avond Welkom Wat is de bedoeling Wat is een Open Club Maatschappelijke opbrengst Gebiedsontwikkeling Toekomst Open Club Klimmen Vragen / discussie DOELSTELLING 8 november 2016

Nadere informatie

Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard

Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard Bureau-onderzoek 2 soorten onderzoek gedaan: Vergelijking Giessenlanden en Molenwaard Onderzoek naar herindelingen in het verleden Giessenlanden -

Nadere informatie

Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard

Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard Bureau-onderzoek herindeling Giessenlanden-Molenwaard Bureau-onderzoek 2 soorten onderzoek gedaan: Vergelijking Giessenlanden en Molenwaard Onderzoek naar herindelingen in het verleden 1 Giessenlanden

Nadere informatie

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard

Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Subsidieregelingen 2017 Gemeente Krimpenerwaard Vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpenerwaard, gehouden op 25 april 2015. de secretaris, de burgemeester, mw.

Nadere informatie

Presentatie aan inwoners Schelluinen over de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek MFA Schelluinen. Informatieavond MFA Schelluinen

Presentatie aan inwoners Schelluinen over de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek MFA Schelluinen. Informatieavond MFA Schelluinen Presentatie aan inwoners Schelluinen over de stand van zaken van het haalbaarheidsonderzoek MFA Schelluinen Informatieavond MFA Schelluinen Dorpshuis Schelluinen - 31 oktober 2016 Laride Vastgoedstrategie

Nadere informatie

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012

Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016. Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Leefbaarheidplan Zwaagdijk-West 2012-2016 Opgesteld door Dorpsraad Zwaagdijk West d.d. september 2012 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 3 2. Algemene informatie dorp / kern 4 2.1 Historie 2.2 Ligging,

Nadere informatie

Bijlage : Uiteenzetting varianten. Variant 1

Bijlage : Uiteenzetting varianten. Variant 1 Bijlage : Uiteenzetting varianten Variant 1 Deze variant is getekend met in achtneming van het uitgangspunt dat er met zo min mogelijk aanpassingen aan het sportcomplex een verbindingsweg en een zesde

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie

Sociale Windenergie. Windenergie langs de A16. Wind A16 & Sociale windenergie Sociale Windenergie & Windenergie langs de A16 1 Ons idee Samen Sociale Windenergie realiseren door samenwerking lokale initiatieven in Zundert?? 2 Wat zijn onze doelstellingen? DUURZAAM LOKAAL BETAALBAAR

Nadere informatie

Nieuwe arrangementen. Workshop 5

Nieuwe arrangementen. Workshop 5 Nieuwe arrangementen Workshop 5 De kaders (1) De 3 transities met minder middelen Geven mogelijkheden tot betere afstemming Meer preventie minder hulpverleners Meer lichter vormen van ondersteuning minder

Nadere informatie

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA

BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA = 1 = BIJLAGE: UITVOERINGSSCHEMA Registratienummer: 13UIT11428 (behoort bij nummer: 13INT03360 )- Uitvoeringsschema (Bijlage bij ontwerp omgevingsvisie Hellendoorn. Beleidsveld Project Thema s / beleidskader

Nadere informatie

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda.

Raadsvergadering. Bovendien wijzen wij u er op dat in deze kadernota nog geen rekening is gehouden met de implementatie van de strategische agenda. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 30 juni 2016 16-049 Onderwerp Kadernota 2017-2020 Aan de raad, Onderwerp Kadernota 2017-2020. Gevraagde beslissing 1. De Kadernota 2017-2020 vast te stellen. Grondslag

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. capaciteit voor het jaar 2018 om te voldoen aan de extra capaciteitsvraag vanuit diverse projecten en opdrachten.

B en W Adviesnota ADVIES. capaciteit voor het jaar 2018 om te voldoen aan de extra capaciteitsvraag vanuit diverse projecten en opdrachten. Onderwerp Budget voor inhuur projectcapaciteit SDW Zaaknummer Teammanager Marco Van de Voort B & W datum 8 mei 2018 Team Civiel en Verkeer Naam steller Marco Van de Voort Portefeuillehouder Ike Busser

Nadere informatie

Bijlage 1: Notitie Bakkeveen Dúndelle

Bijlage 1: Notitie Bakkeveen Dúndelle Bijlage 1: Notitie Bakkeveen Dúndelle Achtergrond De (her)ontwikkeling van Dúndelle en het daaruit voortvloeiende bredere perspectief van Dúnsân speelt al een aantal jaren. Ondertussen zijn marktomstandigheden

Nadere informatie

G e m e e n t e S l u i s

G e m e e n t e S l u i s Raadsvoorstel Pag. 1 Datum vergadering 26 november 2009 Nr. Omschrijving agendapunt Portefeuillehouder Voorstel om een krediet van maximaal 350.000 beschikbaar te stellen om de capaciteitsproblemen van

Nadere informatie

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken

Verkiezingsdebat maandag 5 maart terugkijken Verkiezingsdebat maandag 5 maart 2018 3. terugkijken : - Woongemeente / woningbouw - Recreatieve ontwikkeling - Nostalgisch en concreet invullen - Jeugdzorg - WMO - Verkiezingsprogramma van 4 jaar geleden

Nadere informatie

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014

Beleidsregels subsidies Hof van Twente 2014 3. Beleidsterrein Zorg Preventie (leefbaarheid en participatie) en Zorg (zorg en ondersteuning) Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen - Vergroten eigen kracht en zelfredzaamheid -

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-047 Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld met garantstelling Aan de raad, Onderwerp Kunstgras SV Odijk voetbal, renovatie trainingsveld

Nadere informatie

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort

CONCEPT STEDELIJK PLAN. Amersfoort CONCEPT STEDELIJK PLAN Amersfoort Amersfoort, 9 november 2016 INLEIDING De gemeente Amersfoort werkt wijkgericht, met als basis een wijkplan en stedelijk plan. In de plannen beschrijven we de doelen en

Nadere informatie

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo

College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo College van Burgemeester en wethouders gemeente Tynaarlo Vergadering d.d. Agendapunt: 19 juni 2018 Zaaknummer: 479483 Portefeuillehouder : J. Gopal Openbaar Besloten Team : Team Mens en Maatschappij Adviseur

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2015 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief

wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief wonen met zorg vanuit een nieuw perspectief scheiden van Verblijf van wonen naar Wonen en zorg & van verblijf naar wonen door extramuralisering en scheiden wonen/zorg Programma Doel van vandaag Meer grip

Nadere informatie

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012

REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN. Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 REALISATIE MASTERPLAN CENTRUM ZEVENBERGEN Presentatie raadscommissie Fysieke Infrastructuur 25 september 2012 Opening Doel presentatie van vandaag: Toelichting op het raadsvoorstel dat u heeft ontvangen

Nadere informatie

Subsidieregels Hof van Twente 2018

Subsidieregels Hof van Twente 2018 9. Subsidieregel éénmalige subsidies Sport, Cultuur, Zorg en Jeugd Maatschappelijke effecten Doelstellingen Subdoelstellingen Vergroten zelfredzaamheid Vergroten zelfredzaamheid inwoners gemeente Hof van

Nadere informatie

Raadsvergadering. Relatie met Strategische Agenda Onderdeel van de leefbaarheid van de dorpen is een goede sportvoorziening.

Raadsvergadering. Relatie met Strategische Agenda Onderdeel van de leefbaarheid van de dorpen is een goede sportvoorziening. RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 26-01-2017 16-104 Onderwerp Kunstgras hockey, aanleg tweede veld met garantstelling Aan de raad, Onderwerp Kunstgras hockey, aanleg tweede veld met garantstelling

Nadere informatie

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE

HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp. Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE HAALBAARHEIDSSTUDIE Nieuwbouw basisschool St. Jan te Leenderstrijp Opdrachtgever Gemeente Heeze-Leende Jan Deckersstraat 2 5590 GA HEEZE Huisvestingsconsultancy Laride, Hart voor huisvesting Bastion 58

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 AANDACHT VOOR VITALE KLEINE KERNEN IN TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Politieke partijen schrijven daarvoor hun verkiezingsprogramma

Nadere informatie

Programma. 25 oktober

Programma. 25 oktober 25 oktober 2017 1 Programma Welkom dorpsraad Wil Princen Toespraak wethouder Frank den Brok Presentatie en vragenstellen diverse ambtenaren gemeente Oss Pauze Peiling van draagvlak voor scenario s 25 oktober

Nadere informatie

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen

Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen Verkiezingsprogramma 2018 - D66 Rhenen Onderwijs Meedoen Klimaat & Groen D66 krijgt het voor elkaar 20180118171714_3960.adpro.indd 1 1/18/2018 5:17:27 PM Inhoud 2 Voorwoord 3 1. Onderwijs, sport & bewegen

Nadere informatie

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 18 oktober 2018 Onderwerp: Herhuisvesting beheer buitenruimte Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: a.

Nadere informatie

Buurthuizen en activiteiten

Buurthuizen en activiteiten Invalshoek: een wijkbudget voor activiteiten We stoppen met de financiering van (een gedeelte van) de huidige activiteiten in de wijk en stellen per wijk een budget beschikbaar voor initiatieven van inwoners

Nadere informatie

Leefbaarheidsalliantie Gelderland

Leefbaarheidsalliantie Gelderland Griffie Beuningen Onderwerp: Bijlagen: FW: Informatie over Leefbaarheidsalliantie Gelderland Web Factsheet Samenwerken aan leefbaarheid april 2018pdf Leefbaarheidsalliantie Gelderland Hierbij informatie

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma visiedocument inclusief financiële paragraaf "Sport- en welzijnsaccommodaties gemeente Olst- Wijhe"

Uitvoeringsprogramma visiedocument inclusief financiële paragraaf Sport- en welzijnsaccommodaties gemeente Olst- Wijhe Uitvoeringsprogramma visiedocument inclusief financiële paragraaf "Sport- en welzijnsaccommodaties gemeente Olst- Wijhe" Olst/Wijhe, september 2007. doc. nr.: 0749-4-BZ-MS 1. Uitvoeringsprogramma visiedocument

Nadere informatie

Visie Beheer Openbare Ruimte

Visie Beheer Openbare Ruimte Visie Beheer Openbare Ruimte De openbare ruimte bestaat uit de ondergrondse en bovengrondse voorzieningen die in beheer zijn de gemeenten en bestaat uit riolering, plantsoenen, bomen, wegen, straten, pleinen,

Nadere informatie

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein

Raadsvergadering. Basis van de besluitvorming Collegeagenda Binden en Bewegen. Visie Sociaal Domein en de Beleidsagenda Sociaal Domein RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 22 juni 2017 17-049 Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Aan de raad, Onderwerp Transformatieplan Sociaal Domein 2017-2018 Voorstel 1. Het Transformatieplan

Nadere informatie

Mei 2012 versie 1. WK versie 1

Mei 2012 versie 1. WK versie 1 2012 Mei 2012 versie 1 WK versie 1 Jong en oud samen in beweging De stichting de Buitenham heeft tot doel het bevorderen van het maatschappelijk welzijn van de inwoners van Varsselder-Veldhunten en omgeving

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2014 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG GEMEENTELIJK BELEID In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013,

Ontwikkelingen. in zorg en welzijn. Wij houden daarbij onverkort vast aan de Koers 2010-2013, KOERS 2014-2015 3 Het (zorg)landschap waarin wij opereren verandert ingrijpend. De kern hiervan is de Kanteling, wat inhoudt dat de eigen kracht van burgers over de hele breedte van de samenleving uitgangspunt

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 23 oktober 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 23 oktober 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 23 oktober 2012 Steller : J. Bosma Telefoonnummer: (0343) 565839 E-mailadres : jan.bosma@heuvelrug.nl Onderwerp : Voortgang haalbaarheidsonderzoek gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08

Commissienotitie Reg. nr : 0810242 Comm. : MZ Datum : 15-05-08 Comm. : MZ Onderwerp Voortzetten UITpunt Boxtel en opstarten servicepunt te Liempde Status oordeelvormend Voorstel Advies uitbrengen over de ontwikkelingen omtrent het UITpunt Boxtel en servicepunt Liempde

Nadere informatie

Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016.

Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016. Uitwerking dorpsbijeenkomst accommodatieplan Tienray 3 februari 2016. Liever samen een brug gebouwd die net iets te lang is dan alleen een brug gebouwd waarmee je de overkant niet bereikt. Doel van de

Nadere informatie

Vereniging Dorpsbelangen Ressen

Vereniging Dorpsbelangen Ressen Vereniging Dorpsbelangen Ressen Intro Nieuwe bedrijvigheid Ressen Leefbaarheid en Sluipverkeer Oplossingsrichting leefbaarheid en bereikbaarheid Ressen, Lent,Bemmel Intro -- Vereniging Dorpsbelangen Ressen

Nadere informatie

: 9 mei 2011 : 23 mei : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen

: 9 mei 2011 : 23 mei : H.T.J. van Beers : J.C. Teeuwen RAADSVOORSTEL ter besluitvorming in de raad Datum Forum vergadering Datum Raad vergadering : 9 mei 2011 : 23 mei 2011 Documentnr. Zaaknummer : 593 : PR-09-10271 Portefeuillehouder Verantwoordelijk MT-lid

Nadere informatie

Coöperatie Ons Net Eindhoven. Méér dan een glasvezelprovider

Coöperatie Ons Net Eindhoven. Méér dan een glasvezelprovider Coöperatie Ons Net Eindhoven Méér dan een glasvezelprovider Programma Provincie Noord-Brabant en Futura 1. Welkom 2. Wie zijn wij 3. Innovatie 4. Vragen Geschiedenis Begonnen in 2004 vanuit initiatief

Nadere informatie

het plan in hoofdlijnen

het plan in hoofdlijnen an badhoevedorp het plan in hoofdlijnen vhet toekomstbeeld De A9 gaat om! Een langgekoesterde wens van de inwoners van Badhoevedorp en de gemeente Haarlemmermeer gaat in vervulling. Het nieuwe tracé van

Nadere informatie

Stimuleringsregeling Wonen en Zorg

Stimuleringsregeling Wonen en Zorg Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Stimuleringsregeling Wonen en Zorg Frank.vandervoort@rvo.nl 088-0421630 pg.alders@minvws.nl 070 340 7221 maart 2019

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding

Raadsvoorstel. 1. Aanleiding Raadsvoorstel Aan : Raad van Geertruidenberg Raadsvergadering : 27 november 2014 Agendanummer : 09 Datum collegebesluit : 9 september 2014 Onderwerp : Evaluatie beleidsuitgangspunten en vervangingsplannen

Nadere informatie

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN!

WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015. Wat is het doel van deze avond? Wat is een DOP? DUS LAAT VAN U HOREN! WELKOM...bij de inloopbijeenkomst DOP 21 april 2015 Wat is het doel van deze avond? Verzamelen van informatie, meningen en wensen vanuit het dorp; Peilen van reacties op voorgenomen plannen; De eerste

Nadere informatie

1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in Nieuwjaarsborrel. 1. MFC en Kerk. 2. Bushalte. 3.

1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in Nieuwjaarsborrel. 1. MFC en Kerk. 2. Bushalte. 3. 25 januari 2019 1. Welkom en opening door de voorzitter 2. Wat deed de Dorpsraad in 2018 1. MFC en Kerk 2. Bushalte 3. Minibieb 4. Missie en visie 5. Financiën 3. Nieuwjaarsborrel 1. Welkom en opening

Nadere informatie

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019

SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 SAMEN AAN DE SLAG: BELEIDSREGELS BEWONERSBIJDRAGE GEMEENTE DRIMMELEN 2019 Het college van Burgemeester en Wethouders, Gelet op de Algemene subsidieverordening Drimmelen 2007; overwegende dat; Het college

Nadere informatie

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014

Leefbaar Grashoek. Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Leefbaar Grashoek Resultaten kerngesprekken, georganiseerd door Werkgroep Leefbaar Grashoek November 2013 april 2014 Kerngesprekken, met wie? November 2013: verenigingen: sport en spel December 2013: verenigingen

Nadere informatie

Naar een toekomstbestendige en vitale. Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport

Naar een toekomstbestendige en vitale. Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport Naar een toekomstbestendige en vitale Naar een toekomstbestendige en vitale buitensport Hoe vitaal zijn de clubs? Wat is de kwaliteit van de accommodaties? Wat zal er veranderen in de toekomst? Zijn huurprijzen

Nadere informatie

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015

PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 PROVINCIALE VERKIEZINGEN 2015 BEÏNVLOEDING TOEKOMSTIG PROVINCIAAL BELEID In maart 2015 zijn er weer provinciale statenverkiezingen. Het is daarom van belang dat u nu al begint met het uitoefenen van belangenbehartiging

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 12 september 2013 Agendapuntnummer : XII, punt 5 Besluitnummer : 1049 Portefeuillehouder : Wethouder Henk Lammers Aan de gemeenteraad Onderwerp: Beleidsplan

Nadere informatie

Dorpsvisie Middelstum

Dorpsvisie Middelstum Dorpsvisie Middelstum 2016-2020 INLEIDING In 2015 eindigt de periode van de dorpsvisie 2005-2015 In balans voor de toekomst. De projecten uit de dorpsvisie zijn zo goed als gerealiseerd. Voor Stichting

Nadere informatie

Samenwerken aan welzijn

Samenwerken aan welzijn Samenwerken aan welzijn Richting en houvast 17 november 2017 Het organiseren van welzijn Het afgelopen jaar hebben we met veel inwoners en maatschappelijke partners gesproken. Hiermee hebben we informatie

Nadere informatie

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. "Alles van waarde is weerloos"

Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard. Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018. Alles van waarde is weerloos Verkiezingsprogramma GroenLinks Hoeksche Waard 2014-2018 Werken en Leven in een Groene Hoeksche Waard "Alles van waarde is weerloos" Lucebert Dat moet dus beschermd worden 1 December 2013 Inhoud 1. Maatschappelijke

Nadere informatie

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030

Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 6 september 2016 1 Ravenstein uitvoering Voorzieningenkaart 2030 Startbijeenkomst 6 september 2016 http://www.oss.nl/voorzieningenkaart 6 september 2016 2 Agenda Welkom door Dorpsraad Stand van zaken en

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016

Meerjarenplan. Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Meerjarenplan Vereniging Plaatselijk Belang Hoonhorst 2013-2016 Inleiding Dit meerjarenplan is het vervolg op het meerjarenplan 2009 2012. Veel uit het vorige plan is gerealiseerd, maar er zijn ook projecten

Nadere informatie

Laarzenpad Kollumerzwaag

Laarzenpad Kollumerzwaag Laarzenpad Kollumerzwaag 1. Inleiding Kollumerzwaag is het op een na grootste dorp van de gemeente Kollumerland c.a. Het is gelegen aan de spoorlijn van Groningen naar Leeuwarden. In 1443 kwam het dorp

Nadere informatie