2: Zebra s wel óf niet laten doorlopen over het aanliggende fietspad (op T- kruising Hofzichtlaan/Mgr. van Steelaan komt beide voor).

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2: Zebra s wel óf niet laten doorlopen over het aanliggende fietspad (op T- kruising Hofzichtlaan/Mgr. van Steelaan komt beide voor)."

Transcriptie

1 Verkeers en Vervoerplan Herijking 2014, met doorkijk naar 2040 onderwerp Reacties bewoners en belanghebbenden op het concept VVP van 18 maart 2014 d.d. 4 juni 2014 vastgesteld Collegevergadering 22 juli 2014 Opmerkingnr. Naam Suggestie/opmerking Reactie college Aanpassing van het ontwerp 1 J.W.D. van Krogten namens de Verkeerscommissie der Ouderenbonden 2 J.W.D. van Krogten namens de Verkeerscommissie der Ouderenbonden 3 J.W.D. van Krogten namens de Verkeerscommissie 1: Voor overstekende voetgangers (ook i.v.m. rollators e.d.) het drempelloos laten aansluiten van het trottoir, stoeprand, oversteekplaats enz., zodat men niet vast komt te zitten tijden het oversteken. 2: Zebra s wel óf niet laten doorlopen over het aanliggende fietspad (op T kruising Hofzichtlaan/Mgr. van Steelaan komt beide voor). 3: Pijlaanduidingen op het wegdek consequent uitvoeren, zodat er geen twijfel komt waar men moet rijden of 1: Maatregelen ten behoeve van een veilige en toegankelijke oversteek voor voetgangers, maar met name voor mensen met een mobiliteitsprobleem, zullen bij onderhoud, reconstructies en ruimtelijke plannen als onlosmakelijk onderdeel van de plannen worden meegenomen. Dit staat ook in het Handboek Beheer Openbare Ruimte van de gemeente. 2: Zebra s worden niet doorgezet over fietspaden. Vanwege de geringe snelheidsverschillen is dit niet noodzakelijk. Bovendien is de discipline bij fietsers om te stoppen bij een zebra beperkt. Bij reconstructies en groot onderhoud wordt dit standpunt aangehouden. Dit standpunt is opgenomen in onze beleidsnotitie oversteekplaatsen 2007, waar ook in het VVP 2014 naar verwezen wordt. 3: Pijlmarkeringen worden alleen aangebracht in rijstroken die daadwerkelijk bestemd zijn voor de

2 der Ouderenbonden 4 J.W.D. van Krogten namens de Verkeerscommissie der Ouderenbonden 5 J.W.D. van Krogten namens de Verkeerscommissie der Ouderenbonden 6 J.W.D. van Krogten namens de Verkeerscommissie der Ouderenbonden opstellen. 4: Voorbeeld: de busbaan bij de halte Damlaan richting Voorschoten gaat zonder aanduiding over in een opstelvak met ruimte voor twee auto s. Er heeft zich daar door de ter plaatse bekende automobilisten al een illegale opstelwijze ontwikkeld, die niet bekenden in verwarring brengt. 5: Op diverse plaatsen neemt het fietsen op (vrij liggende) paden toe, wat voor slecht ter been zijnden, slechtzienden enz. levensgevaarlijk kan zijn. Vaak is slechts aan een zijde één bord voetpad geplaatst (Essesteijn). 6: Voor (oudere) voetgangers zijn er te weinig zitbanken. Vooral het verdwijnen en niet meer terugplaatsen leidt tot verkleining van de persoonlijke leefomgeving. 7: Het kaartmateriaal in het document laat te wensen over. Uiteraard wil de overheid voorkomen dat men het getekende als exacte planning ziet, maar dat daarvoor bijv. RandstadRail lijn 3 en 4 in het niet verdwijnen (volgens de kaarten kunnen zij niet eens Den Haag CS bereiken!) doet de betrouwbaarheid geen goed. aangegeven richtingen(en). Dit is al vastgelegd in het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV 1990 / BABW). 4: Deze verkeerssituatie wordt aangepast in het kader van de evaluatie van het project kwadrant. 5: Wij streven naar het beperken van het aantal verkeersborden. Als de status van een pad niet duidelijk is, zal per situatie worden bezien of en zoja welk bord nodig. 6: In centrumgebieden van de gemeente zal de nadruk meer komen te liggen op de voetganger en daarbij zal er ook aandacht worden geschonken aan zitgelegenheden. In groengebieden zullen bij aantrekkelijke routes rustplekken komen om van bank naar bank te wandelen. 7: Het kaartmateriaal zal op het punt van de RandstadRail lijnen 3 en 4 worden aangepast. 6: Er zal opgenomen worden dat rustplekken een integraal onderdeel vormen van de bereikbaarheid en functionaliteit van gebieden. 7: In de kaarten Algemene verkeerstructuur en Openbaar vervoer lijnennet zullen RandstadRail lijnen 3 en 4 beter worden aangegeven en zal het ontbrekende gedeelte naar Den Haag CS worden ingetekend.

3 7 Dhr. Vermeulen 8: Een suggestie is om in het VVP ook op te nemen dat de gemeente LeidschendamVoorburg actief gebruik gaat maken van de planningstool, om zo haar bijdrage te leveren aan het waarborgen van de regionale bereikbaarheid. 8 Dhr. Vermeulen 9: Mooie foto. Jammer dat dit fietspaaltje niet voldoet aan hetgeen op pag. 36 van Plan B staat, namelijk dat een paaltje in een fietspad een goed zichtbaar type paaltje moet zijn, wordt verlicht en dat het wordt ingeleid met ribbelmarkering. 9 Dhr. Vermeulen 10: Kan er wellicht met een korte toelichting gegeven worden wat kwetsbare fietsers zijn. 11: Zijn er ook nietkwetsbare fietsers? 10 Dhr. Vermeulen 12: Bij het laatste opsommingsteken (pag. 16, paragraaf 3.4.2) is een randvoorwaarde waar de gemeente ook direct invloed op heeft het verbeteren van de routes van en naar de haltes. Zeker het vermelden waard. 11 Dhr. Vermeulen 13: Drie van de vier opgaven die in de paragraaf [deel A, red] genoemd worden, worden in Plan B nader besproken. Dat geldt echter niet voor de opgave die bij het tweede opsommingsteken staat. In plan B wordt niet benoemd dat de gemeente actie gaat ondernemen om de beschikbaarheid te stimuleren van 8: De gemeente is van plan om ook met de planningstool te gaan werken. 9: De foto geeft de huidige situatie weer en onderstreept daarmee juist de ambities van de gemeente om fietsveiligheid te vergroten. 10/11: Kwetsbare fietsers (10) zijn jongeren en ouderen. Zij zijn statistisch gezien vaker betrokken bij ongevallen dan andere fietsers (11). 12: Dit punt is een goede aanvulling op het gebruik van openbaar vervoervoorzieningen en de toegankelijkheid van en naar haltes. 13: Dit is een terechte opmerking. Onze gemeente is reeds enkele jaren partner van het regionale Convenant Rijden op aardgas / Groengas. In dat kader wordt de aanleg van aardgas / Groengas vulpunten gestimuleerd en ook de aanschaf van CNG / Groengas voertuigen gestimuleerd door middel van subsidie. 10: Het punt zal nader worden toegelicht onder het kopje opgaven. 12: Het punt zal worden toegevoegd aan de opgaven voor het openbaar vervoer. 13: Deel B wordt hierop aangevuld.

4 schone brandstoffen voor bedrijven en bewoners en ook niet hoe ze dat van plan is. 12 Dhr. Vermeulen 14: Op kaart 1.2 is de wijze waarop het spoor van RandstadRail in Zoetermeer is ingetekend, niet correct. De lus die door ZoetermeerNoord loopt, ontbreekt in de kaart. Ook zijn niet alle haltes van RandstadRail op de kart weergegeven. 13 Dhr. Vermeulen 15: Er staat op pagina 10 geschreven dat de gunstige ligging van de gemeente aan de belangrijke verbinding met Den Haag en Rotterdam ook kansen biedt en dat het herijkte VVP ook hier een visie moet bieden. Maar wat is die visie? Die visie is nergens in het VVP expliciet benoemd. 14 Dhr. Vermeulen 16: Bij het provinciaal en regionaal beleid in paragraaf ontbreekt in de opsomming het programma Rnet. Dit is ook voor LeidschendamVoorburg van belang omdat tramlijn 2, tramlijn 19 en de buslijn ZoetermeerLeiden (langs Stompwijk) bestempeld zijn als lijnen van het Rnet. 17: De term Rnet wordt, zonder dat er dus een toelichting heeft plaatsgevonden, overigens wel gebruikt in paragraaf Dhr. Vermeulen 18: De tekst (pag. 12) stelt dat er in het kader van het stimuleren van StedenbaanPlus afspraken worden 14: Dit is een goede constatering, de lus van de RR in ZoetermeerNoord ontbreekt in de kaart. 15: De visie staat in deel A verwoord en luidt dat onze gemeente staat voor een optimale (regionale) bereikbaarheid per auto, fiets en openbaar vervoer. 16: Rnet is een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincies NoordHolland, ZuidHolland, Utrecht en Flevoland, de Stadsregio's Amsterdam en Rotterdam, het Stadsgewest Haaglanden en Bestuur Regio Utrecht. Voor het aanpassen van infrastructuur en haltes vindt er samenwerking plaats tussen Rnet en de gemeente LeidschendamVoorburg. 17: De afkorting Rnet staat voor Randstadnet. 18: Beide passages zijn niet tegenstrijdig. Den Haag Mariahoeve is vooral een lokaal station. In nauwe 14: Het kaartmateriaal zal worden aangepast. 17: De volledige naam van R net zal bij de afkorting geplaatst worden in de tekst.

5 gemaakt over fietsvoorzieningen en P+R. Dan is het tegenstrijdig als het VVP vervolgens stelt dat de gemeente voor station Mariahoeve niet de ambitie heeft om het te ontwikkelen als regionale transferpunten (pag. 76). De gemeente moet dus ook inzetten op het stimuleren van het gebruik van station Mariahoeve. 16 Dhr. Vermeulen 19: De tekst op pagina 18 stelt dat de verkeersregelinstallatie op het kruispunt DamhouderstraatNieuwstraat de hoeveelheid verkeer in de spitsen vaak niet kan verwerken. Er wordt echter nergens beschreven wat er aan dat knelpunt gedaan gaat worden. 17 Dhr. Vermeulen 20: De tekst op pagina 20 stelt dat het van belang is om passende maatregelen te treffen om de bereikbaarheid van Leidsenhage op peil te houden. Het VVP laat een enorme kans liggen door niet te benoemen dat Leidsenhage prima dienst kan doen als P+R locatie. 18 Dhr. Vermeulen 21: Als dagelijkse passant van het kruispunt Laan van Nieuw Oosteinde Koningin Julianalaan valt mij op dat de doorstroming komende vanuit Den Haag naar Voorburg regelmatig te wensen overlaat. Als er onder het spoorviaduct twee rijstroken worden gerealiseerd, dan neemt de opstelcapaciteit voor de verkeerslichten aanzienlijk toe. 19 Dhr. Vermeulen 22: Op het kaartje (pag. 23) is een deel van de Rodelaan aangeduid als Stedelijke samenwerking tussen NS, het Stadsgewest, de gemeente Den Haag en onze gemeente zijn fietsstallingen bijgeplaatst en is het parkeerterrein deels opnieuw ingericht. Wij zetten daarom wel degelijk in op het stimuleren van het gebruik. 19: Op pagina 25 staat beschreven dat een extra oeververbinding Leidschendam Centrum kan ontlasten. Ook het kruispunt Damhouderstraat Nieuwstraat wordt dan ontlast. 20. De parkeerterreinen rondom Leidsenhage zijn bedoeld voor het winkelcentrum zelf en dus niet als P+R locatie. 21: De rijstrook onder het viaduct ligt in Den Haag. Wij zullen uw suggestie doorgeven aan de gemeente Den Haag. 22: Bij de verkeersregelinstallaties zijn meerdere opstelvakken nodig voor de 19: Aan de positieve effecten van een extra oeverververbinding zal LeidschendamZuid worden toegevoegd.

6 hoofdweg binnen de bebouwde kom. Wat gebeurt er als je die weg afwaardeert tot een Wijkontsluitingsweg binnen de bebouwde kom? Er is nu een zeer breed wegprofiel van bijna 2 x 2 rijstroken. Daardoor is het een racebaan. Waarom kan niet volstaan worden met 2 x 1 rijstrook? 20 Dhr. Vermeulen 23: In de paragraaf staat beschreven dat de principes van het toekennen van prioriteit aan bepaalde verkeersdeelnemers nader uitgewerkt zal worden in een nog op te stellen beleidsplan verkeersregelinstallaties. Het is goed om hier ook in het VVP op te nemen dat het onderhouden en monitoren van verkeersregelinstallaties en bij veranderingen in verkeersstromen anders inregelen ook van belang is voor het waarborgen van de doorstroming en bereikbaarheid. En dat dit item eveneens in het nog op te stellen beleidsplan verkeersregelinstallaties wordt meegenomen. 24: Wellicht is het een idee om ergens in het VVP te vermelden hoeveel verkeersregelinstallaties er in de gemeente LeidschendamVoorburg zijn. Dat geeft een indruk van de ontwikkelopgave die er ligt ten aanzien van het onderhouden van verkeersregelinstallaties. Dit kan bijvoorbeeld beschreven worden op de verkeersafwikkeling. Het tussenliggende wegvak houden wij breed vanwege de bereikbaarheid voor hulpdiensten. De breedte van de weg levert momenteel geen problemen op met de verkeersveiligheid. 23/24: In het nog op te stellen beleidsplan wordt het beleid omschreven op het gebied van inrichting van de verkeersregelinstallaties. Daarnaast wordt er momenteel gewerkt aan het beheeren onderhoudsplan voor de 47 verkeersregelinstallaties. Hierin wordt het onderhoud, monitoring en vervangingsschema opgenomen. 23: In de tekst zal onderscheid gemaakt worden in het beleidsplan verkeersregelinstallaties en het beheer en onderhoudsplan verkeersregelinstallaties. 24: Het aantal verkeersregelinstallaties zal worden toegevoegd.

7 plek waar geschreven staat dat VRI s zoveel mogelijk worden omgebouwd naar rotondes. 21 Dhr. Vermeulen 25: Mooie foto op pagina 28. Jammer dat dit fietspaaltje niet voldoet aan hetgeen op pag. 36 staat, namelijk dat een paaltje in een fietspad een goed zichtbaar type paaltje moet zijn, wordt verlicht en dat het wordt ingeleid met ribbelmarkering. 22 Dhr. Vermeulen 26: Een aantal zaken valt op in het kaartje (pag. 32) A Waarom wordt er niet ingezet om meer noordzuid fietsverbindingen in Leidschendam voor het regionale netwerk? Waarom bijvoorbeeld ook niet de Noortheylaan bestempelen als (nog te ontwikkelen) fietsverbinding voor het regionale netwerk? B Het kaartje suggereert dat je aan de noordzijde van Vlietlanden niet door kan fietsen in de richting van Leiden. Er ontbreekt in lichtroze pijl in de richting van Leiden die aangeeft dat die mogelijkheid er wel is. C Er ontbreekt een donkerrode pijl in de richting van Wassenaar bij de Horst en Voordelaan. Je kan daar namelijk wel degelijk richting Wassenaar fietsen. D Op het kaartje is geen pijl in de richting van Den Haag getekend bij de IJsclublaan / Spinozalaan. Daar is echter wel degelijke een mogelijkheid om naar Zie ook opmerking 8. 26: A De Noortheylaan maakt onderdeel uit van het regionale fietsnetwerk. B De verbinding aan de noordzijde van Vlietlanden met Leiden maakt onderdeel uit van het netwerk. C De verbinding tussen het Oude Veenpad richting de Horst en Voordelaan (Wassenaar) maakt onderdeel uit van het regionale netwerk. D Er is hier inderdaad een verbinding via het IJsclubpad richting Den Haag. E De pijl op de kaart is als een lokale verbinding aangeduid terwijl dit inderdaad onderdeel uitmaakt van het regionale netwerk. F De Spoorlaan maakt inderdaad onderdeel uit van het netwerk. G De gemeente zal aansluiten bij het fietsroutenet van Haaglanden en de Laan van Nieuw Oosteinde als regionaal fietspad toevoegen. 26: De kaart wordt aangepast.

8 Den Haag te fietsen. E Waarom zijn de pijlen naar Den Haag op het kaartje op de Binckhorstlaan en de Maanweg lichtroze? Dit zijn veel gebruikte routes door fietsers en hier is zeker sprake van aanzienlijke regionale fietsstromen. Een donkerrode pijl is hier op zijn plaats. F Over de Spoorlaan langs de Utrechtsebaan en het spoor naar Utrecht loopt ook een regionaal fietspad in de richting van Ypenburg. Dat fietspad is echter niet op de kaart ingetekend. G Waarom wordt de Laan van Nieuw Oosteinde niet aangemerkt als een weg voor het regionale fietsnetwerk? Hier liggen aan beide kanten van de weg vrijliggende fietspaden en de doorstroming voor fietsers is goed. 23 Dhr. Vermeulen 27: De tekst op pagina 33 stelt dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de wegbeheerders op het gebied van het faciliteren van elektrische fietsen. Het gaat dan o.a. om het plaatsen van oplaadpunten. Nergens in het VVP staat echter beschreven wat en waar de gemeente van plan is iets te doen met elektrische oplaadpunten. 24 Dhr. Vermeulen 28: De paragraaf beschrijft wel dat er belangrijke recreatieve fietsroutes door de gemeente lopen. Maar nergens in het VVP staat beschreven wat de gemeente gaat doen om recreatief 27: De gemeente zal als wegbeheerder geen oplaadpunten in de openbare ruimte aanleggen. De gemeente heeft wel een taak op het gebied van fietspaden en stallingsvoorzieningen. 28: De opmerking is niet van toepassing op deze paragraaf. In paragraaf komen de recreatieve fietsroutes wel aan bod. De gemeente wil een goede infrastructuur en 27: De tekst over oplaadpunten zal worden aangepast.

9 fietsverkeer te bevorderen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van fietspompen bij recreatieve voorzieningen te stimuleren. 25 Dhr. Vermeulen 29: Op diverse plaatsen in de gemeente hangen groene zeshoekige bordjes van een fietsroute Ontdek ZuidHolland. Veel van die bordjes zijn onduidelijk of hangen er zelfs niet meer. Nu hebben ze geen enkele toegevoegde waarde meer. Wat gaat de gemeente daarop ondernemen? Weghalen of (laten) actualiseren? 30: De paragraaf beschrijft o.a. een knelpunt ten aanzien van strooien bij gladheid. Nergens in het VVP is echter opgenomen wat de strooiroutes zijn. Dit is nog een omissie in het VVP, omdat gladheidbestrijding een belangrijk onderdeel is in het kader van verkeersveiligheid. Het VVP wint aan kwaliteit als er ook een stuk tekst wordt geschreven over gladheidbestrijding ten behoeve van autoverkeer en fietsverkeer. Wellicht met een kaartje als illustratie om welke wegen het dan gaat. Zie ook opmerking over pag. 59, Hoofdstuk Dhr. Vermeulen 31: Ten aanzien van het plaatsen van paaltjes is het uitgangspunt van de gemeente toch dat het aantal paaltjes geminimaliseerd wordt? Dan mag dat bewegwijzering aanbieden voor recreatieve fietsers. Hierdoor kan het recreatieve fietsverkeer toenemen. De gemeente zal het recreatieve fietsverkeer verder niet actief bevorderen. 29: Wij zullen dit in regionaal verband met de ANWB bespreken en daarna kiezen voor weghalen of (laten) actualiseren. 30: De gemeente heeft vigerend beleid ten aanzien van gladheidbestrijding. 31: De gemeente heeft beleid ten aanzien van afsluitpalen op fietspaden geformuleerd in de Lokale aanpak veilig fietsen. 30: Er zal een verwijzing in de tekst komen naar het beleidsstuk ten aanzien van gladheidbestrijding. 31: In paragraaf zal de actuele status van het beleidsdocument Lokale aanpak veilig fietsen

10 wel als zodanig in het VVP verwoord worden. Er was toch ook een actie Fietspaaltjes weg waarbij je kon aangeven welke fietspaaltjes overbodig lijken te zijn? 27 Dhr. Vermeulen 32: De oplossingen die in paragraaf geschetst worden zijn over de top en schreeuwend duur. Voorbeelden van dure zaken zijn: ondertunneling van RandstadRail; fietsverbinding door Loozone. De Velostrada kan prima op een andere locatie via een reeds bestaande fietsverbinding (bijvoorbeeld via Populierendreef Schipholboog) Den Haag binnen komen. De Laan van Nieuw Oosteinde is een prima alternatief voor de fietsverbinding door de Loozone. 28 Dhr. Vermeulen 33: De Koningin Julianalaan is aangewezen als een weg in het regionale fietsnetwerk. De fietspaden langs deze weg (rijden op een parallelbaan) zijn echter van zeer slechte kwaliteit (klinkerverharding en verkeersdrempels in het wegdek). Dit moet echt ook als verbetermogelijkheid benoemd worden in het VVP. 29 Dhr. Vermeulen 34: Paragraaf van Plan A stelt dat doorgaande fietsroutes zoveel mogelijk eenduidig uitgevoerd worden (rood asfalt). Zorg er voor dat in het ontwerp van het nieuwe winkelcentrum de trambaan NIET uitgevoerd wordt in de kleur rood. Dat wekt ten onrechte de 32: De genoemde tunnel is een ontbrekende schakel op het tracé van de regionale fietsroute Den Haag Leiden (ook wel Velostrada genoemd). Vanwege de relatief hoge kosten is dit een maatregel voor de langere termijn en wordt gezocht naar subsidies vanuit diverse hogere overheden. De Laan van NieuwOosteinde is niet verkeersluw en daardoor minder aantrekkelijk als (recreatieve) fietsroute. 33: Op details wordt per locatie niet ingegaan. Wel wordt aangegeven dat de gemeente er naar streeft om fietsroutes comfortabeler te maken. 34: In de nieuwe ontwikkelingen rondom Leidsenhage wordt bekeken op welke manier de fietsverbinding tot stand kan komen en hoe deze opgewaardeerd kan worden tot een veilige route. worden aangeven.

11 suggestie dat het om een fietspad gaat. En dat gebruik van de kleur rood voor de trambaan leidt in de huidige situatie bij het winkelcentrum Leidsenhage al tot de nodige verwarring en onduidelijkheid. 30 Dhr. Vermeulen 35: Er ontbreekt een paragraaf 4.6 Monitoring. Andere hoofdstukken hebben wel een paragraaf Monitoring. 31 Dhr. Vermeulen 36: De indeling van hoofdstuk 5 kent dezelfde paragrafen als die in de andere hoofdstukken. De beschrijvingen zijn echter veel minder uitgebreid en veel minder concreet dan in de andere hoofdstukken. Daardoor komt het hoofdstuk over voetgangers over als zijnde minder belangrijk en minder ambitieus. 32 Dhr. Vermeulen 37: Beschreven staat (pag. 43) dat de toegankelijkheid voor mindervaliden een belangrijk onderdeel vormt. Vanaf veel (RandstadRail)haltes lopen ribbeltegels voor visueel gehandicapten om hen van de halte naar het reguliere trottoir te geleiden. Niet zelden eindigen die ribbeltegels in struiken. Alsof visueel gehandicapten vanaf daar wel kunnen zien. Het zou mooi zijn als in het VVP als oplossingsrichting komt te staan dat die knelpunten worden weggenomen. 38: Op pag. 13 staat beschreven dat ook mensen met een fysieke beperking zich van A naar B moeten kunnen verplaatsen 35: Ieder hoofdstuk behoort een paragraaf monitoring te hebben. 36: Voetgangers zijn volwaardige verkeersdeelnemers die onderdeel uitmaken van het VVP. Oplossingen voor voetgangers moeten een onlosmakelijk onderdeel worden van ruimtelijke plannen (zie ook paragraaf 5.5) 37: Als situaties niet veilig zijn of er problemen zijn met de toegankelijkheid kunnen meldingen worden doorgegeven aan het Meldpunt Openbare Ruimte. 38: In het gemeentelijke Handboek Beheer Openbare Ruimte is opgenomen dat wij per project/werk bekijken of we de toegankelijkheid en gebruikswaarde voor mensen met een functionele beperking kunnen verbeteren. 35: Een paragraaf Monitoring zal aan hoofdstuk 4 worden toegevoegd.

12 omdat de openbare ruimte en het openbaar vervoer toegankelijk en betaalbaar zijn. Het zou mooi zijn als het VVP hieraan ook verbindt dat er ook maatregelen worden getroffen om de route van en naar de OVhalte (bijvoorbeeld tussen een winkelcentrum en een OVhalte) obstakelvrij en met een geleidestrook van ribbeltegels uit te voeren. 33 Dhr. Vermeulen 39: Er ontbreekt een paragraaf 5.6 Monitoring. Andere hoofdstukken hebben wel een paragraaf Monitoring. 34 Dhr. Vermeulen 40: Het is een grote omissie in het VVP dat er nergens beschreven staat, waar in de gemeente zich allemaal P+R locaties bevinden. En ook niet dat er in het VVP beschreven staat wat de ambitie is van de gemeente m.b.t. P+R locaties. Het toevoegen van een kaartje waarop de huidige (en gewenste) P+Rlocaties zijn ingetekend, zou het nog beter illustreren. 35 Dhr. Vermeulen 41: Bij het tweede opsommingsbolletje in paragraaf staat dat de gemeente via Den Haag Mariahoeve een sprinterverbinding heeft met Den Haag Hollands Spoor, Delft en Rotterdam. Dat is echter niet waar. De sprinter van Den Haag Mariahoeve rijdt naar Den Haag Centraal. 36 Dhr. Vermeulen 42: De spoorlijn (pag. 46) van RandstadRail in Zoetermeer is niet juist 39: Zie antwoord : Een paragraaf Monitoring zal aan hoofdstuk 5 worden toegevoegd. 40: Paragraaf gaat in op de P+R voorzieningen in onze gemeente. De omschrijving is duidelijk; de P+R locaties worden niet aan de kaart toegevoegd. 41: Het klopt dat de sprinter een directe verbinding heeft met Den Haag CS. Wij zullen de tekst aanpassen. 41: De tekst wordt aangepast. 42: De opmerking is juist. 42: Ontbrekende RR stations en stukken spoorlijn zullen

13 weergegeven. Er ontbreekt een stuk spoor en de haltes die op dat gedeelte liggen zijn dus ook niet ingetekend. 37 Dhr. Vermeulen 43: Er staat geschreven (pag. 47) Van het netwerk 2013 valt op dat:. Terwijl op pagina 45 is vermeld dat de kaart het openbaar vervoernetwerk volgens de dienstregeling 2014 weergeeft. 38 Dhr. Vermeulen 44: Bij het tweede opsommingsteken onder Plaats en bereikbaarheid haltes vermelden dat ook buslijn Zoetermeer Leiden een verbindende lijn is. 39 Dhr. Vermeulen 45: Pagina 49, kaart 6.2 A Op de kaart ontbreekt een blauwe cirkel voor tramlijn 19 van de halte Weigelia. B Bij Stompwijk zijn twee bushaltes getekend. Voor dit moment nog een juiste weergave, maar nu al is bekend dat RNet tussen Zoetermeer en Leiden gaat rijden. Er blijft dan bij Stompwijk maar één halte over. De toekomstvastheid van het VVP neemt toe door in de kaart al uit te gaan van slechts één bushalte bij Stompwijk. C Op pagina 48 staat beschreven dat voor verbindende lijnen een hemelsbrede maximale loopafstand van 570 meter wordt aangehouden. Als voorbeeld wordt buslijn 45 Den Haag Leiden genoemd. Van de haltes van die buslijn zijn de haltecirkels echter in kaart 6.2 klein getekend. Dat is niet correct worden ingetekend in de kaart : Het jaartal is : De kaart is juist, de toelichtende tekst wordt aangepast. 44: De opmerking is juist. 44: De tekst wordt aangepast. 45: A De halte ontbreekt in de kaart. B Als lijnen momenteel deel uit maken van het openbaar vervoer in de gemeente LeidschendamVoorburg wordt er niet ingespeeld op mogelijke toekomstige veranderingen. C Er zal nog een keer nader naar het kaartmateriaal worden gekeken en de afstandscirkels van de buslijnen. D Zie antwoord C 45: A Het kaartmateriaal wordt aangepast.

14 consequent D De buslijn Zoetermeer Leiden is ook een verbindende lijn. De haltecirkels van deze buslijn moeten dus ook groter getekend worden 40 Dhr. Vermeulen 46: Pagina 50, kaart 6.3 A Op de kaart ontbreekt een cirkel van RandstadRailhalte Leidschenveen. B Voor Rnet geldt ook dat er voorzieningen bij haltes zijn om fietsen te stallen. Een gedachte bij Rnet is dat mensen ook naar die haltes komen fietsen, waardoor het invloedgebied van de halte toeneemt. De Rnet halte bij Stompwijk verdient om die reden ook een cirkel op de kaart. 41 Dhr. Vermeulen 47: Inderdaad zijn er bij veel bus en tramhaltes DRISpanelen geplaatst. Maar bij een belangrijke bus/tramhalte, namelijk Station Laan van NOI, zijn die panelen niet aanwezig. Dit terwijl station Laan van NOI in het VVP wel als een van de belangrijkste OVknopen in de gemeente wordt bestempeld. Actie dus om op die halte ook nog een DRIS te krijgen. 42 Dhr. Vermeulen 48: Bij het zesde opsommingsteken (Eigen visie op openbaar vervoer netwerk, pag. 54) staat dat een halte Overgoo pas wordt toegevoegd op het moment dat het gebied wordt getransformeerd. Het is beter om die halte nu al te realiseren vooruitlopend op 46: A RRhalte Leidschenveen heeft geen invloed op de aantrekkingskracht binnen de gemeente Leidschendam Voorburg. B Klopt. Rnet is inderdaad ook hoogwaardig openbaar vervoer 47: DRISpanelen worden in overleg met het Stadsgewest Haaglanden geplaatst. Wij zullen uw suggestie met het Stadsgewest Haaglanden opnemen. 48: Er zijn nu onvoldoende reizigers om de investering in een halte te rechtvaardigen. Dit verandert mogelijk zodra stedelijk verdichting plaats vindt. 46: B Het kaartmateriaal wordt aangepast.

15 de transformatie van het gebied. 43 Dhr. Vermeulen 49: Een oplossingsrichting die nog ontbreekt is het voor mindervaliden toegankelijk maken van looproutes van en naar haltes. Dus een ruimer gebied dan alleen tot aan het trottoir bij de halte. Zie ook opmerking over pagina 43, Lopen van en naar het openbaar vervoer. 44 Dhr. Vermeulen 50: Bij het tweede opsommingsteken (pag. 56) staat dat de inzet van de gemeente is om bij NSstations parkeergelegenheid voor auto s te verzorgen. Dat is echter geen oplossingsrichting meer, want bij alle NSstations in de gemeente is al parkeergelegenheid voor auto s aanwezig. A Wat nog wel ontbreekt en dus ver onder de maat is, is de verwijzing naar die P+R locaties in onze gemeente. Een oplossingsrichting die dus toegevoegd moet worden is het implementeren van een goede bewegwijzering naar de P+R locaties in de gemeente. 45 Dhr. Vermeulen 51: Wat ik mis in het VVP is het benoemen van het strooien van wegen. Het strooien van wegen draagt in het winterseizoen bij aan de verkeersveiligheid. In het hoofdstuk over fietsverkeer staat wel als opmerking dat een knelpunt is dat er twee bruggen zijn die niet gestrooid worden in het winterseizoen. Door een kaartje in het 49: In het Handboek Beheer Openbare Ruimte is de basiskwaliteit van looproutes opgenomen. O.a. richtlijnen op het gebied van toegankelijkheid van de openbare ruimte en dus ook routes van en naar haltes van het openbaar vervoer. 50: De gemeente wil het reizen per trein stimuleren. Naar gelang de vraag naar parkeergelegenheid wil de gemeente de mogelijkheid hebben om het aantal parkeerplaatsen voor de doelgroep van treinreizigers te kunnen uitbreiden. A Daar waar nodig verbeteren wij de bewegwijzering naar P+R terreinen. 50: De tekst wordt aangescherpt. De gemeente zorgt voor een goede bewegwijzering naar P+R terreinen. 51: Zie antwoord : Zie antwoord 30.

16 VVP op te nemen waaruit blijkt wat de (hoofd)strooiroutes zijn en te beschrijven wat het strooibeleid is van de gemeente, wint het VVP aan kwaliteit. 46 Dhr. Vermeulen 52: Beschreven staat dat de gemeente gebruik maakt van initiatieven en acties van Stadsgewest Haaglanden. Maar waarom doet de gemeente dan zelf niet mee aan de actie Op de fiets werkt beter? 47 Dhr. Vermeulen 53: Op pag. 76 gaat het slechts om vier vrachtwagenparkeerplekken, het is wellicht verstandig om even aan te geven waar die vier plekken zich in de gemeente bevinden. 48 Dhr. Vermeulen 54: Klopt het dat in 2014 weer een parkeerdrukmeting wordt uitgevoerd? 49 Dhr. Vermeulen 55: Is het wellicht mogelijk dat de parkeerplekken voor deelauto s en de parkeerplekken voor elektrische auto s in één kaartje weergegeven worden? 50 Dhr. Vermeulen 56: De gemeente heeft een voorbeeldfunctie ten aanzien van vervoermanagement. Het geeft meer blijk van actie als het VVP vervolgens stelt en daarom gaat de gemeente ook zelf een vervoermanagementplan opstellen in plaats van nu en dient daarom ook zelf een vervoermanagementplan te hebben. 52: De meerwaarde is beperkt, er zijn op de lange termijn geen duidelijke uitkomsten wat het doet met het fietsgebruik. 53: De vrachtwagenparkeerplaatsen worden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) nader benoemd en omschreven. 54: In 2014 zal naar verwachting een nieuwe parkeerdrukmeting worden uitgevoerd. 55: Vanwege de frequente veranderingen raken deze kaartjes snel verouderd. Actuele informatie is te vinden op de betreffende websites van de aanbieders. 56: Wij passen deze zin aan. 56: Wij passen deze zin aan.

17 51 Dhr. Vermeulen 57: (Vracht)vervoer over water is in het VVP niet benoemd. 52 Gemeente Wassenaar 58: Bij deze willen wij u verzoeken om ook in het Verkeers en Vervoerplan aan te geven dat een goede bereikbaarheid per openbaar vervoer en fiets voor de bezoekers van de gezamenlijke sociale dienst belangrijk is. 53 Dhr. Wang Ch. Choy namens MKB Leidschendam Voorburg 54 Dhr. Wang Ch. Choy namens MKB Leidschendam Voorburg 55 Dhr. Wang Ch. Choy namens MKB Leidschendam Voorburg 59: Een groene Woonstad zouden we graag aangepast zien als Groene Woon Werkstad met economische kansen het MKB heeft nl. ca arbeidsplaatsen en daarom kan er niet meer gesproken worden van een Woonstad. 60: Bij de herinrichting van het promenadegebied (Herenstraat in Oud Voorburg) fietsverkeer uitzonderen. 61: Het beperken in de winkelgebieden van parkeervergunningen voor ondernemers en eventueel omzetten naar laad en losvergunningen. 62: Het parkeren van vergunninghouders in de directe omgeving van het 57: Er is bewust voor gekozen vaarwegen en vervoer over water niet op te nemen in het VVP. De provincie ZuidHolland is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de vaarwegen, bruggen en sluizen in de gemeente. 58: Het kaderstellend beleid geeft aan dat de gemeente Leidschendam Voorburg zich inzet voor een solide sociale infrastructuur voor het welzijn en de participatie van de inwoners. Daar hoort ook de bereikbaarheid van een sociale dienst ( Werkplein Corbulo ) bij. 59: De Structuurvisie Ruimte voor Wensen 2040 (herijking 2012) ondersteunt het economisch gehalte voldoende. In de omschrijving van de visie worden economische kansen en voorzieningenstructuur letterlijk benoemd. 60: Fietsverkeer is onderdeel van de Herenstraat en zal niet uitgezonderd worden bij een mogelijke herinrichting van het promenadegebied. 61/62: In de Uitwerking parkeerbeleid, waarmee naar verwachting in 2014 wordt gestart, worden de regels omtrent de blauwe zones en ontheffingen nader uitgewerkt. Het VVP beperkt zich tot de hoofdlijnen. 58: De tekst wordt aangescherpt op dit punt.

18 winkelgebied verbieden of beperken van dinsdag t/m zaterdag van uur tot uur. 56 Dhr. Wang Ch. Choy namens MKB Leidschendam Voorburg 57 Dhr. Wang Ch. Choy namens MKB Leidschendam Voorburg 63: Op pagina 10 (Bdeel) bij ruimtelijke ontwikkelingen de herontwikkeling van Stompwijk toevoegen. 64: In het VVP een stuk opnemen over het beleid ten behoeve van snorfietsen. 63: In de lijst staan ruimtelijke ontwikkelingen met een grotere impact op het vervoersysteem. De ontwikkelingen in Stompwijk zijn van een andere orde en passen daarom niet in deze lijst. 64: Snorfietsen maken gebruik van de fietsvoorzieningen. Er is daarom geen apart beleid voor snorfietsen nodig.

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP)

Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) GEMEENTE HILLEGOM Hoofdstraat 115 2181 EC Hillegom T 14 0252 Postbus 32, 2180 AA Hillegom F 0252-537 290 E info@hillegom.nl I www.hillegom.nl Rapport: Hillegoms Verkeers- en Vervoerplan (HVVP) Onderdeel

Nadere informatie

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid

Factsheet Verkeer. 1. Inleiding. 2. Ambities. Definities, bestaande wetgeving en beleid Factsheet Verkeer 1. Inleiding In deze factsheet Verkeer staan de voertuigen en personen centraal die de openbare weg gebruiken. Het gaat hier dus niet om de fysiek aanwezige infrastructuur (die komt aan

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Bij woningen geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroomwegen (50 km/uur

Nadere informatie

ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM

ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM ZIENSWIJZENNOTA GVVP WINSUM Nr. Vragen/opmerkingen (gebundeld) 1 Er is vanuit nut en noodzaak, geluidsoverlast, benodigde investeringen en mogelijke route Ranum - Tinallinge - Onderdendam bezwaar tegen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag DSO/ RIS VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag DSO/2015.959 RIS 287217 VASTSTELLEN RECHTTREKKEN FIETSPAD IJSCLUBPAD HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de gemeente de groei van het autoverkeer wil beperken

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT)

VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) RIS297062 VRIJGAVE INSPRAAK FIETSVERBINDING KRUISPUNT WALDORPSTRAAT-VIADUCTWEG (ONDERDEEL STERFIETSROUTE RIJSWIJK/DELFT) Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag, overwegende dat: - het

Nadere informatie

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden,

*U14.04544* Ruimtelijke Ontwikkeling. De leden van de gemeenteraad. Onderwerp Aanpak veilig fietsen - fase 1. Geachte raadsleden, *U14.04544* *U14.04544* De leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk Telefoon 14 010 E-mail info@lansingerland.nl

Nadere informatie

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 482318 Programma 3 Commissie Ruimte Portefeuillehouder: Drs I.C.J. Nieuwenhuizen Informatie bij : H Hellinga

Nadere informatie

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West

Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Resultaten Fietsen met Inwoners woensdagavond 5 april, IJsselstein West Op woensdagavond 5 april zijn we door de wijk Ijsselstein West: Achterveld en Groenvliet gefietst met een aantal inwoners. Opvallend

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

Verkeersbesluit herinrichting De Lairessestraat en de Cornelis Krusemanstraat tussen het Concertgebouwplein en de Amstelveenseweg te Amsterdam-Zuid.

Verkeersbesluit herinrichting De Lairessestraat en de Cornelis Krusemanstraat tussen het Concertgebouwplein en de Amstelveenseweg te Amsterdam-Zuid. STAATSCOURANT 14 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 72662 december 2017 Verkeersbesluit herinrichting De Lairessestraat en de Cornelis Krusemanstraat tussen het Concertgebouwplein

Nadere informatie

Module 3. Fiets. Inleiding

Module 3. Fiets. Inleiding Module 3. Fiets Inleiding Modulaire opbouw GVVP Het GVVP van Reusel-De Mierden kent een flexibele, modulaire opbouw. Er is een inventarisatie en evaluatiedocument opgesteld. Vervolgens is een verkeersvisie

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Súdwest-Fryslân Lokale aanpak, Veilig Fietsen! Inleiding Aanleiding De beleidsimpuls Verkeersveiligheid is een actieplan van de minister van Infrastructuur en

Nadere informatie

Statenfractie Zuid-Holland

Statenfractie Zuid-Holland Statenfractie Zuid-Holland Voorstel: verkenning naar een thematische fietsroute, die de Kennisas in Zuid-Holland met elkaar verbindt; van Noordwijk naar Rotterdam: het Sciencepad. PvdA Zuid-Holland Petra

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%.

RESPONS Er zijn panelleden benaderd. Van hen hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit resulteert in een respons van 66%. Samenvatting mobiliteit, 4-meting 2014 Het Delft Internet Panel (DIP) is ingezet om een beeld te krijgen van de door Delftenaren gebruikte vervoersmiddelen voor verplaatsingen binnen de stad en de regio.

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Holland Nr. 1254 20 februari 2019 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 12-02-2019, nr. 1098062/1173310, tot wijziging van de Uitvoeringsregeling

Nadere informatie

1 Beleidskader. 1.1 Gemeente Zoetermeer. 1.2 Vervoermanagementplan Politieacademie

1 Beleidskader. 1.1 Gemeente Zoetermeer. 1.2 Vervoermanagementplan Politieacademie 1 Beleidskader 1.1 Gemeente Zoetermeer De parkeernota van de gemeente Zoetermeer is vastgesteld door de gemeenteraad op 27 juni 2005. In deze nota worden de parkeernormen van het CROW toegespitst op de

Nadere informatie

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk

Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Wonen in Woerden: geen overlast, veilig en prettig wandelen en fietsen in de wijk Woning en straat: veilig, stil en aangenaam Geluid beperkt tot af en toe een auto. Stroom van auto s met 50 km/uur of meer

Nadere informatie

Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen

Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen Addendum bij nota Fietsen in Lelystad: Voldoen de gestelde voorrangsregels aan CROW-richtlijnen Aanleiding Tijdens de raadsbehandeling van de nota Fietsen in Lelystad op 15 maart 2016 is door het college

Nadere informatie

Onveilige verkeerssituaties

Onveilige verkeerssituaties Dossier: Onveilige verkeerssituaties Een bloemlezing van bijna 40 verkeersonveilige situaties en aandachtsgebieden in de gemeente Leidschendam-Voorburg, opgetekend uit de monden van bewoners van deze gemeente.

Nadere informatie

Ideeën en acties lunchbijeenkomst

Ideeën en acties lunchbijeenkomst Ideeën en acties lunchbijeenkomst PANEEL ANALYSE Reactie Actie Opnemen in DO Bleek uithoek gaat daar ook iets gebeuren? Geen aantrekkelijke inrichting ap Bijzerwetering -> noordzijde: Veel beton, wandelen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de Commissie VS en LY

Gemeente Den Haag. Aan de voorzitter van de Commissie VS en LY RIS102458_03-02-2003 Wethouder van Verkeer, Binnenstad en Monumenten mr drs B.J. Bruins Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van Aan de voorzitter van de Commissie VS

Nadere informatie

Vragen en antwoorden bewonersavond Fietsroute Romeinse Route (SW Churchilllaan) 20 juni 2017

Vragen en antwoorden bewonersavond Fietsroute Romeinse Route (SW Churchilllaan) 20 juni 2017 Vragen en antwoorden bewonersavond Fietsroute Romeinse Route (SW Churchilllaan) 20 juni 2017 Deel 2a Ik zou graag zien dat er weinig wordt aangepast, alleen het weggedeelte asfalteren en enkele verkeersdrempels

Nadere informatie

Handout inloopbijeenkomst Stationsgebied 7 maart

Handout inloopbijeenkomst Stationsgebied 7 maart Handout inloopbijeenkomst Stationsgebied 7 maart Schetsen inrichting Koninginneweg De gemeente wil in het project Stationsgebied de doorstroming van de centrumring en de bereikbaarheid verbeteren. Daartoe

Nadere informatie

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016

Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Kansen voor inrichting van Julianastraat e.o. Bijeenkomst 25 mei 2016 Ontwerpsessie Eerste Emmastraat en Tempeliersstraat Indrukken van de buurt - Fijne leefomgeving - Karakteristieke/monumentale panden

Nadere informatie

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen

Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Fietsplan Heumen Onderdeel Fietsnetwerk gemeente Heumen Datum: 5 juni 2015 Projectnr: 2015004 Opdrachtgever: Peter Rutten (gemeente Heumen) Opstellers: Bart Christiaens (Tibs) Koen van Neerven (& Verkeersadvies)

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 469186 Datum : 22 augustus 2017 Programma : 3 Blad : 1 van 5 Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. J.H. Lappee Informatie

Nadere informatie

Deel C: Van oplossingen naar uitvoering

Deel C: Van oplossingen naar uitvoering Deel C: Van oplossingen naar uitvoering 1. Inleiding Deel A van het Verkeers- en Vervoerplan (VVP) [kenmerk 940193] geeft de visie en opgaven ten aanzien van verkeer en vervoer tot en met 2020, met een

Nadere informatie

*U * *U *

*U * *U * *U14.04544* *U14.04544* De leden van de gemeenteraad Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Ron van Noortwijk Telefoon 14 010 E-mail info@lansingerland.nl

Nadere informatie

Veilig naar links via keerbewegingen

Veilig naar links via keerbewegingen Veilig naar links via keerbewegingen Na de heraanleg van de sesteenweg (N8) is het niet meer mogelijk om linksaf te slaan. Daarom zijn er drie keerpunten voorzien waar het verkeer veilig kan keren. Dankzij

Nadere informatie

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek

Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Een STREEPJE voor... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Wat betekenen al die strepen toch? In Nederland verplaatsen zich dagelijks miljoenen personen lopend, fietsend en rijdend in het verkeer.

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

ADVIES OVERSTEEKPLAATSEN DEN HAAG

ADVIES OVERSTEEKPLAATSEN DEN HAAG ADVIES OVERSTEEKPLAATSEN DEN HAAG Den Haag, december 2009 Voorall Van Diemenstraat 196 2518 VH Den Haag 070 365 52 88 info@voorall.nl www.voorall.nl Inleiding Voor een groot deel van de bevolking kan het

Nadere informatie

Verkeers- en Vervoerplan

Verkeers- en Vervoerplan Verkeers- en Vervoerplan Herijking 2014, met doorkijk naar 2040 Deel A: Visie en opgaven 2 Versie 3.0: 15 oktober 2014 Vastgesteld door de gemeenteraad op 14 oktober 2014. 3 Inhoudsopgave Voorwoord 5 1.

Nadere informatie

Leidraad opstellen mobiliteitsplan. Voor evenementen in de gemeente Ermelo.

Leidraad opstellen mobiliteitsplan. Voor evenementen in de gemeente Ermelo. Leidraad opstellen mobiliteitsplan Voor evenementen in de gemeente Ermelo. Over dit document In de gemeente Ermelo worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zowel de organisator als de gemeente Ermelo

Nadere informatie

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP

Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP Regionale Fietsnet met Sternet AANSCHERPING RVVP 2006-2015 10179-10405/PG/HB zoals vastgesteld in Regioraad van 25 september 2008 Colofon Regionale Fietsnet met Sternet Aanscherping RVVP 2006-2015 In

Nadere informatie

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park

Adviesnota. Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Adviesnota Verkeerscirculatieplan Columbiz Park Datum: 7 april 2016 Versie: 3 Status: Definitief Revisie: Afdeling(en): Team(s): i.o.m.: Steller: Afdelingsmanager: Projectleider: Wethouder: Vastgoed en

Nadere informatie

Verkeer op koers met de Haagse Mobiliteitsagenda

Verkeer op koers met de Haagse Mobiliteitsagenda Verkeer op koers met de Haagse Mobiliteitsagenda Minisymposium Duurzaamheid in Mobiliteitsbeleid Crow 18 september 2017 Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken 13 september 2017 Haags Mobiliteit:

Nadere informatie

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen.

Huidige inrichting Aan de ventweg Zeeweg liggen 12 woningen. De Ventweg wordt voornamelijk gebruikt door bewoners en bezoekers van deze woningen. Inleiding Parallelweg Zeeweg Vraag van de gemeenteraad: Kan de voorgestelde fietsroutestructuur nog verder geoptimaliseerd worden? Wij achten het noodzakelijk om de door belanghebbenden en raadsleden gedane

Nadere informatie

Revitalisering bedrijventerrein Larserpoort - Opmerkingen in participatietraject door bedrijven, gebruikers en bezoekers

Revitalisering bedrijventerrein Larserpoort - Opmerkingen in participatietraject door bedrijven, gebruikers en bezoekers Revitalisering bedrijventerrein Larserpoort - Opmerkingen in participatietraject door bedrijven, gebruikers en bezoekers Wat Wordt dit Actie/reden niet uitgevoerd? 1 Stopbord bij Larserpoortweg richting

Nadere informatie

ACTIEPLAN FIETS 2009. Actieplan Fiets 2009 1

ACTIEPLAN FIETS 2009. Actieplan Fiets 2009 1 ACTIEPLAN FIETS 2009 1 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 2 MAATREGELEN...4 2.1 VERBETERING/ COMPLETERING FIETSNETWERK...4 2.2 FIETSPARKEREN...4 2.3 EDUCATIE, COMMUNICATIE EN HANDHAVING...5 2.4 MONITORING DOELSTELLING

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER

INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER INFORMATIEAVOND HERINRICHTING GEVERSSTRAAT GEMEENTE OEGSTGEEST 5 SEPTEMBER 2017 1 Programma Welkom (Sushil Lachman, Sweco Nederland) Aanleiding herinrichting (Alma de Jong, gemeente Oegstgeest) Voorstel

Nadere informatie

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever

Inleiding. Kruising Biltlaan - Rijnsoever Inleiding Kruising Biltlaan - Rijnsoever Vraag van de gemeenteraad: Het ontwerp van de voorrangskruising Biltlaan/Rijnsoever achten wij nog onvoldoende uitgewerkt om er mee in te stemmen. Dit wordt gesterkt

Nadere informatie

Verkeer en vervoer. Op weg naar de toekomst

Verkeer en vervoer. Op weg naar de toekomst Verkeer en vervoer Op weg naar de toekomst Aanleiding en doel Veel projecten in voorbereiding en uitvoering Regionale ontwikkelingen Informeren over lopende projecten Ophalen input over enkele vraagstukken

Nadere informatie

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg

Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen aan en reacties van bewoners door René van den Berg Vragen Vraag 1a Welke plek in Theresia en Spoorzone vindt u voor de fietser qua verkeer het gevaarlijkst. Kunt u ook aangeven waarom? Vraag 1b

Nadere informatie

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen

Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Haalbaarheidsonderzoek Snelle Fietsroute Ede - Wageningen Toelichting proces, onderzoeken en advies Aletta Koster 11 december 2017 Open Opbouw presentatie 1. Aanleiding & doel 2. Wat is een snelle fietsroute?

Nadere informatie

Resultaten Fietsen met Inwoners Woensdagavond 12 april, IJsselstein Noord

Resultaten Fietsen met Inwoners Woensdagavond 12 april, IJsselstein Noord Resultaten Fietsen met Inwoners Woensdagavond 12 april, IJsselstein Noord Met een grote groep inwoners zijn we op een regenachtige woensdagavond 12 april door de wijk IJsselstein Noord gaan fietsen. Mede

Nadere informatie

44 a van DEN HAAG naar WASSENAAR

44 a van DEN HAAG naar WASSENAAR 43 a van DEN HAAG naar LEIDEN via WASSENAAR MAANDAG T/M VRIJDAG 44 a van DEN HAAG naar WASSENAAR lijnnr. 43 43 44 43 44 43 44 43 44 43 ritnr. 1 3 1 5 3 7 5 9 7 11 plaats en halte 1 1 Den Haag, Centraal

Nadere informatie

Beheer Openbare Ruimte Opgesteld door: R.W. Uijterwaal Versie: concept Datum: oktober Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan

Beheer Openbare Ruimte Opgesteld door: R.W. Uijterwaal Versie: concept Datum: oktober Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan Beheer Openbare Ruimte Opgesteld door: R.W. Uijterwaal Versie: concept Datum: oktober 2014 Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan 2014-2015 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Beleid 4 2.1. Inleiding 4 2.2. Beleidsdoelen

Nadere informatie

B en W nummer ; besluit d.d

B en W nummer ; besluit d.d B en W nummer 11.1362 ; besluit d.d.20-12- 2011 Onderwerp Ontwerp verkeersbesluit "Kleine aanpassingen Infrastructuur i.v.m. de vervanging van de verkeerslichten Rijnsburgerweg-Warmonderweg Besluiten:Behoudens

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Drechtsteden >

Mobiliteitsplan Drechtsteden > De zeven Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, s-gravendeel, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) brengen twee nota s in de inspraak. Deze beschrijven hun visie op bereikbaarheid

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d P r o v i n c i e F l e v o l a n d N o t a C o m m i s s i e Onderwerp Aanbeveling voor de verduidelijking van snelheidslimieten langs provinciale wegen. Samenvatting Een te hoge snelheid vormt in veel

Nadere informatie

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat

Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Bijzondere plekken: Jan van Houtkade / Korevaarstraat Vormgeving entree Binnenstad De kruising van de Centrumroute met de Jan van Houtkade-Korevaarstraat is een bijzondere plek in het tracé waar extra

Nadere informatie

Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan

Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan Gladheidbestrijding Uitvoeringsplan 2015-2016 Beheer Openbare Ruimte Datum: Juni 2015 Inhoud 2 1. Inleiding 1.1. Inleiding De gemeente Lelystad heeft in 2013, voor de periode 2013-2018, haar beleidsuitgangspunten

Nadere informatie

Onderwerp: St. Jacobslaan; verkeersmaatregelen deel tussen Slotemaker de Bruïrieweg - Hatertseweg. Kenmerk: Nijmegen,

Onderwerp: St. Jacobslaan; verkeersmaatregelen deel tussen Slotemaker de Bruïrieweg - Hatertseweg. Kenmerk: Nijmegen, Verkeersbesluit GEMEENTE Onderwerp: St. Jacobslaan; verkeersmaatregelen deel tussen Slotemaker de Bruïrieweg - Hatertseweg. Kenmerk: 15.1890483 Nijmegen, BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN NIJMEGEN; 29 JUNI

Nadere informatie

Overstappen op hoogwaardig OV. HOV-NET Zuid-Holland Noord

Overstappen op hoogwaardig OV. HOV-NET Zuid-Holland Noord Overstappen op hoogwaardig OV HOV-NET Zuid-Holland Noord Overstappen op hoogwaardig OV 2 Zuid-Holland biedt veel mogelijkheden om te wonen, werken en recreëren. Het is het economisch hart van Nederland

Nadere informatie

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad.

Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Zienswijzennotitie Betreft ontwerp verkeersbesluit kruising Zwartemeerlaan Westlanderwerf - Teunisbloem: opheffen voetgangersoversteekplaats, Wervepad wordt fietspad. Er zijn zeven brieven met zienswijzen

Nadere informatie

Stedenbouwkundige reactie

Stedenbouwkundige reactie Stedenbouwkundige reactie 1. Stedenbouwkundige visie Stationsgebied Buitenpost Naast het voornemen voor de bouw van een passerelle over het spoor, is er ook een plan gemaakt voor de totale invulling van

Nadere informatie

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit

Overwegende: dat wij op grond van artikel 18, lid 1, sub d van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn dit verkeersbesluit STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 21507 26 april 2016 VERKEERSBESLUIT Nummer 2016.12175 Onderwerp: wijzigingen rondom Bilderdijkstraat en Bezelhorstweg

Nadere informatie

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort

VVP 2005 VVP 2005 VVP 2005. De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort 4 4 De kaders voor het Verkeers- en Vervoerbeleid 2005-2015 van de gemeente Amersfoort Bereikbaar en bewegen Voorwoord van H. Brink, Wethouder verkeer gemeente Amersfoort Hoe houden we Amersfoort bereikbaar

Nadere informatie

De verbinding tussen station en binnenstad

De verbinding tussen station en binnenstad De verbinding tussen station en binnenstad De gemeente Arnhem heeft eind september 2014 een eerste schets gepresenteerd voor de nieuwe inrichting van de verbinding station - binnenstad. Ongeveer 200 bewoners,

Nadere informatie

Definitief ontwerp Willemskade

Definitief ontwerp Willemskade op stap Expertisecentrum Projecten, Realisatie en Beheer Stadskantoor Lübeckplein 2 Postbus 10007 8000 GA Zwolle Telefoon (038) 422 69 66 NH.Munnik@zwolle.nl www.zwolle.nl Inhoud 1 Inleiding 3 2 Ontwerp

Nadere informatie

Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek

Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek Halte Grubbenvorst/Greenpark Venlo locatieonderzoek Dorpsraad, 7 april 2015 inhoudsopgave 1. Eisen en wensen halte 2. Locaties 1. Californische weg 2. Burgemeester van Kempenstraat 3. Sportpark 3. Vragen

Nadere informatie

Vervoerregio Amsterdam. Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn

Vervoerregio Amsterdam. Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn Vervoerregio Amsterdam Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn I Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn II Variantenstudie Halte Aan de Zoom Uithoorn Vervoerregio

Nadere informatie

Jessy Riesthuis, Gerrie Meijer, Nirmala Rambocus, Ad Tourne, Jasper Fastl, Annette van den Bosch, Barend Olde Rikkert

Jessy Riesthuis, Gerrie Meijer, Nirmala Rambocus, Ad Tourne, Jasper Fastl, Annette van den Bosch, Barend Olde Rikkert Postadres Postbus 16200, 3500 CE Utrecht Telefoon 030-286 00 00 www.utrecht.nl Vergaderverslag Bijeenkomst herontwikkeling openbare ruimte Verslag door K. Wolswijk-Deckers Centrumgebied Overvecht Datum

Nadere informatie

TEDEWEST. 1. Fietssnelwegen in netwerk 2. Masterplan Leie-Schelde 3. Fietsfonds

TEDEWEST. 1. Fietssnelwegen in netwerk 2. Masterplan Leie-Schelde 3. Fietsfonds TEDEWEST 1. Fietssnelwegen in netwerk 2. Masterplan Leie-Schelde 3. Fietsfonds 1 Fietssnelwegen in netwerk Fietssnelwegen zijn doorgaande fietsroutes op een kwalitatief hoogwaardige infrastructuur. Ze

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011;

PROVINCIAAL BLAD. Gelet op artikel 2 van de Algemene subsidieverordening Noord-Holland 2011; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van de provincie Noord-Holland Nr. 6911 20 september 2018 Besluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland van 11 september, nr. 1098062/1121901, tot vaststelling van

Nadere informatie

Fietsen, lopen en veiligheid

Fietsen, lopen en veiligheid Uitkomsten stellingendebat Als onderdeel van de Startbijeenkomst Verkeersbeleidsplan Bunnik (datum: 10-10-2013) is een Stellingendebat gehouden. Er waren circa 18 mensen aanwezig die hebben meegedaan met

Nadere informatie

Richtlijnen mobiliteitsplan evenement

Richtlijnen mobiliteitsplan evenement Richtlijnen mobiliteitsplan evenement Inleiding Voor u ligt de richtlijn mobiliteitsplan evenement. Voordat u verder gaat is er een aantal belangrijke punten over deze richtlijn. Deze richtlijn bevat (uitgebreide)

Nadere informatie

Openbaar vervoer concessie

Openbaar vervoer concessie Openbaar vervoer concessie Gemeenteraad Jordy van Slooten, fysiekdomein@regiogv.nl Januari 2019 1 2 3 Opgave en inzet Gooi en Vechtstreek MIRT Bereikbaarheid per weg en spoor staat onder druk. OV is onvoldoende

Nadere informatie

Fietsersbond Oegstgeest Presentatie gemeenteraadsleden

Fietsersbond Oegstgeest Presentatie gemeenteraadsleden Fietsersbond Oegstgeest Presentatie gemeenteraadsleden 19 juni 2012 Peter van Boxtel 19-6-2012 1 Verzoek aan de gemeente voor actief beleid: Verbetering fietsparkeermogelijkheden bij (lagere) scholen en

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN REINIER DE GRAAFWEG

PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN REINIER DE GRAAFWEG PROGRAMMA VAN EISEN EN WENSEN REINIER DE GRAAFWEG Samengestelde versie 3 / 19-12-2014 1. Inleiding 2. Ruimtelijk programma - doorlopende bomenrijen volgen de Reinier de Graafweg en maken er een laan van,

Nadere informatie

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Groene Scheg- Oldenzaalsestraat. d.d. 8 mei 2013.

Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Groene Scheg- Oldenzaalsestraat. d.d. 8 mei 2013. Nota Samenvatting en beantwoording zienswijzen Bestemmingsplan Groene Scheg- Oldenzaalsestraat d.d. 8 mei 2013. 1 Zienswijzenverslag bestemmingsplan Oldenzaalsestraat-N733 Het bestemmingsplan Groene Scheg-Oldenzaalsestraat

Nadere informatie

Fiets snelweg. de snelste fietsverbinding voor het woon-werk verkeer. hoe vormgeving kan bijdragen aan de herkenbaarheid van een regionaal netwerk

Fiets snelweg. de snelste fietsverbinding voor het woon-werk verkeer. hoe vormgeving kan bijdragen aan de herkenbaarheid van een regionaal netwerk Fiets snelweg de snelste fietsverbinding voor het woon-werk verkeer hoe vormgeving kan bijdragen aan de herkenbaarheid van een regionaal netwerk Utrecht, juli 2009 in opdracht van Bestuur Regio Utrecht

Nadere informatie

Verbeterideeën digitale consultatie Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar

Verbeterideeën digitale consultatie Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar Verbeterideeën digitale consultatie Utrecht Aantrekkelijk en Bereikbaar UTRECHT Maart 2015 Gebiedsagenda West Overzichtskaart verbeterideeën Nummer Titel van het Omschrijving 90 Ik woon sinds kort in lombok

Nadere informatie

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013

Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart februari 2013 Voorbereiding raadsbijeenkomst Verkeers- en vervoersvisie 7 maart 9 februari Inleiding Om de toekomstige verkeers- en vervoersvisie van Krimpen aan den IJssel aan te laten sluiten op de behoeften van de

Nadere informatie

Nationaal Fietscongres Groningen 2 juni 2016. Hoe fietst Bedum?

Nationaal Fietscongres Groningen 2 juni 2016. Hoe fietst Bedum? Nationaal Fietscongres Groningen 2 juni 2016 Hoe fietst Bedum? Even voorstellen: Johannes de Vries Wethouder gemeente Bedum van o.a. : Openbare Werken en Verkeer en Vervoer Wat heb ik met fietsen? Kop

Nadere informatie

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1

Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april p 1 Inventarisatie van verkeersknelpunten en oplossingen in de omgeving van Buytewech-Noord Verslag 25 april 2018 p 1 Tijdens participatiebijeenkomsten is een aantal keren aangegeven dat niet alleen gekeken

Nadere informatie

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016 Onderzoek ontlasten Vlietbruggen Onderzoeksresultaten Adviesgroep 10 mei 2016 2 Algemene conclusies Verkeer Voertuigverliesuren ochtendspits Voertuigverliesuren avondspits 10000 9000 8000 7000 6000 5000

Nadere informatie

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren

5.1 Autoverkeer. 5.2 Parkeren 5 52 Verkeer 5.1 Autoverkeer Huidige situatie De verkeersstructuur van de Stationsbuurt en de Schilderswijk is historisch gegroeid, de wijken liggen ingeklemd tussen de historische grachten en het spoor.

Nadere informatie

Samenvatting reizigersconsultatie 2018 Maxim Meijers Syntus Utrecht

Samenvatting reizigersconsultatie 2018 Maxim Meijers Syntus Utrecht Maxim Meijers Syntus Utrecht 07-05-2018 Inleiding In 2018 heeft Syntus Utrecht voorafgaand aan het schrijven van het vervoerplan de Utrechtse reizigers en inwoners gevraagd om mee te denken over het OV

Nadere informatie

TOP 10 KNELPUNTEN OP DE HOOFDFIETSROUTES PER REGIO IN NOORD-HOLLAND. 6 februari 2008 op verzoek van de provincie Noord-Holland

TOP 10 KNELPUNTEN OP DE HOOFDFIETSROUTES PER REGIO IN NOORD-HOLLAND. 6 februari 2008 op verzoek van de provincie Noord-Holland 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 KNELPUNTEN OP DE HOOFDFIETSROUTES PER REGIO IN NOORD-HOLLAND 6 februari 00 op verzoek van de provincie Noord-Holland 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 4 5 6 7 KNELPUNTEN

Nadere informatie

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo

Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 13414 11 maart 2016 Definitief verkeersbesluit rotonde Hamburgerstraat-Oude Telgterweg gemeente Ermelo Het college van

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving DSO/ RIS janauri 2016

Gemeente Den Haag. De voorzitter van Commissie Leefomgeving DSO/ RIS janauri 2016 Wethouder Financiën, Verkeer, Vervoer en Milieu Tom de Bruijn Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Leefomgeving DSO/2015.1245 RIS 290600 8 janauri 2016 Stand van zaken maatregelen aan inprikkers

Nadere informatie

Een helder antwoord Het is belangrijk de werkelijke behoefte achter de vraag te achterhalen. Deze mobiliteitsambitie is de basis voor het beantwoorden van specifieke vraagstukken. Met dit inzicht én de

Nadere informatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie

Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Impressie nieuwe HOV halte Ruimzicht aan het Osdorpplein Project HOV Westtangent Amsterdamse tracédelen Planpresentatie Westtangent Route en haltes STUDIO ZWAAN NOV 2016 2 Wat is de Westtangent? Volgens

Nadere informatie

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016

Aanvragen in Subsidieaanvraag BDU Kleine Infrastructuur 2016 Algemene aspecten: Aanvragen indienen: eind 2015. Voorlopige gunning voor 1 november 2016. Uitvoering 2016/2017 Aanvragen in 2015 De Draai - Van Veenweg - Voetpad naast Van Veenweg - Knip Van Veenweg (afhankelijk

Nadere informatie

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k Verkeersveiligheidspla n Harderwij k Verkeersveiligheidsplan Harderwijk aanleiding insteek route input analyseren strategie acties per thema programma actiepunten en verder Aanleiding Mobiliteitsvisie

Nadere informatie

Zuidtangent t.h.v. Stadshart

Zuidtangent t.h.v. Stadshart Zuidtangent t.h.v. Stadshart Aan: Het college van B&W Van: Martien Ippel Datum: 12 oktober 2010 Betreft: Verkeerssituatie Zuidtangent t.h.v. Stadshart Afschrift aan: - Geacht college, Hierbij enige aanvullende

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Update fietsprojecten Fietsstrategie Steller Jaap Valkema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 367 8980 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 5775070 Datum Uw brief van Uw

Nadere informatie

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016

Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Vragen en antwoorden stadsstrand en Westerdijk oktober 2016 Op 5 oktober 2016 heeft de alliantie Markermeerdijken twee informatiebijeenkomsten gehouden in Hoorn: één over de dijkversterking voor het deel

Nadere informatie

ALGEMENE VRAGEN* TIJDENS BEWONERSAVOND HERINRICHTING AMBYERWEG

ALGEMENE VRAGEN* TIJDENS BEWONERSAVOND HERINRICHTING AMBYERWEG ALGEMENE VRAGEN* TIJDENS BEWONERSAVOND HERINRICHTING AMBYERWEG Woensdag 2 september 2015, gemeenschapshuis de Koel in Rothem *vragen die individuele bewoners aangaan, zijn niet in dit overzicht opgenomen.

Nadere informatie

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344

Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 Hoe van fietspad spoorbrug naar N344 (en vice versa) Huidige situatie: Fietsers moeten afstappen en met de trap (½ minuut tijdverlies, risico van vallen, zwaar met de trap met e-bike). Of fietsers moeten

Nadere informatie

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt:

Het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer wordt gewijzigd als volgt: Concept tbv internetconsultatie november 2016 Besluit van tot wijziging van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid snorfietsers in

Nadere informatie

Schouw Warande Oost +

Schouw Warande Oost + Schouw Warande Oost + Schouwroute De Warande Oost +, 21-05-2015 Route: Wierlaan, Pasteurlaan, Boerhaaveplein, Versaliusstraat, van Swietenlaan, Mathijssenstraat, Dr.de Ramlaan via rotonde Dr, de Ramlaan,

Nadere informatie

Breda Duurzaam Bereikbaar

Breda Duurzaam Bereikbaar Masterplan Mobiliteit Breda Duurzaam Bereikbaar D66 krijgt het voor elkaar Inhoud Aanleiding 3 Visie 4 Fietsen en wandelen 5 Openbaar vervoer 6 Autoverkeer 7 Aanleiding 3 Breda slibt dicht. Niet alleen

Nadere informatie

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord

FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord FAQ Fietspad Helmond-Eindhoven: Nr. Categorie Vraag Antwoord De fiets is voor velen het ideale vervoermiddel op kortere afstanden. Op dit moment is er geen directe, snelle en kwalitatief hoogwaardige fietsverbinding

Nadere informatie