Aan de leden van B&W en de gemeenteraden rondom Eindhoven Airport en de leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de leden van B&W en de gemeenteraden rondom Eindhoven Airport en de leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant."

Transcriptie

1 Van: Bernard Gerard Verzonden: dinsdag 29 september :44 Aan: Bernard Gerard Onderwerp: Fwd: Alders Advies 2e fase ontwikkeling Eindhoven Airport Aan de leden van B&W en de gemeenteraden rondom Eindhoven Airport en de leden van Provinciale en Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant. Geachte dames en Heren, Wij zenden onderstaande mail ter informatie aan U door. Het Aldersadvies 2 e fase ontwikkeling Eindhoven Airport, zal naar verwachting woensdag aanstaande behandeld worden tijdens het zogenaamde Algemeen Overleg Luchtvaart. Voorzover U daartoe mogelijkheden ziet, verzoeken wij U het standpunt van omwonenden in uw contacten met leden van de Tweede kamer nogmaals te ondersteunen, in het belang van het behouden van een leefbaar Brabant, ook in de omgeving van Eindhoven Airport. Met vriendelijke groet Platform de 10 geboden voor Eindhoven Airport Aktiegroep Geen Vluchten na Elven Bernard Gerard bjmgerard@gmail.com Aan de leden van de subcommissie luchtvaart van de commissie Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer der Staten Generaal Betreft: Alders Advies 2 e fase ontwikkeling Eindhoven Airport Zoals U bekend is kunnen de Omwonenden van Eindhoven Airport (de 1 e en 2 e ringgemeenten, de Belangenvereniging Omwonenden Welschap (BOW), de Brabantse Milieu Federatie (BMF), de actiegroep Geen Vluchten Na Elven(GVNE) en Het platform De 10 geboden voor Eindhoven Airport) niet instemmen met het Alders Advies voor de 2 e fase

2 van de ontwikkeling van Eindhoven Airport (EA). Niet omdat wij tegen de verdere ontwikkeling van EA zijn. En zeker niet omdat wij geen oog hebben voor het economisch belang voor de ontwikkeling van Brainport. Waarom dan wel? Kortweg omdat er onvoldoende tot geen oog is voor de beheersing van de extra hinder die uit de verdere groei van de luchthaven zal voortvloeien en dat EA, in tegenstelling tot wat zij continu suggereert, vanuit een puur economisch belang niet aanspreekbaar wil zijn op het zoeken naar maatregelen om een verdere hindertoename zo veel mogelijk te voorkomen. Resultaten van GGD onderzoek 2014 zijn zeer verontrustend Ondanks alle in die jaren uitgevoerde hinderbeperkende maatregelen, ondervonden in 2014 ruim mensen ernstige geluidshinder van het vliegveld, een toename van 30% t.o.v. de ernstig gehinderden in In 2012 gaven mensen aan dat zij ernstig in hun slaap worden gestoord, in 2014 is dat met 33% gestegen tot ruim In 2014 zijn door Eindhoven Airport (EA) ongeveer vliegbewegingen uitgevoerd. De 2 e fase voorziet in een verdere groei met nog eens vliegbewegingen tot 2020, dus nog 45% extra. Volgens het 2 e GGD onderzoek ontwikkelt de hinderbeleving zich ongeveer rechtevenredig met deze toename. Dus ook het aantal ernstig gehinderden zal met nog 45% gaan toenemen. Dus zullen in 2020 ongeveer mensen in de omgeving van het vliegveld daarvan ernstige geluidshinder ondervinden. Dit mag niet gebeuren. Mensen worden vooral in hun slaap gestoord aan de randen van de dag. In 2014 is er nog maar zeer beperkt geland tussen en (minder dan 1 vliegtuig per dag). Eindhoven Airport wilde het aantal landingen tussen en uitbreiden tot 8 in 2020, waardoor het aantal slaapgestoorden nog met veel meer dan 45% zal toenemen. Slaapverstoring kan leiden tot gezondheidsschade. Groei van geluidshinder en slaapverstoring moet worden beperkt Realisatie van de 2e fase zoals door Alders voorgesteld is daarom onaanvaardbaar. Eigenlijk is het aantal ernstig gehinderden nu al te hoog en moet ten minste de ombuiging van een verder rechtevenredige toename in gang worden gezet. Zeker de hindertoename en slaapverstoring aan de randen van de dag moet worden tegengegaan. Daarnaast moet geleidelijk worden omgeschakeld naar stillere toestellen die in steeds toenemende mate beschikbaar komen en die substantieel minder geluidshinder produceren (bv de Airbus 320 van Wizz Air geeft in Best-Zuid een gemeten geluidsbelasting van 3 db minder dan de verouderde Boeing737 waarmee door Transavia en Ryan Air wordt gevlogen. 3 db is ongeveer half zoveel omdat decibels in een logaritmische schaal worden gemeten). De oorspronkelijke voorstellen vanuit de omwonenden waren dan ook gericht op beperking van de geluidshinder en de slaapverstoring:

3 1. Geen geplande vluchten na en in het weekend voor vanwege slaapverstoring. 2. De geluidshinder mag niet verder rechtevenredig toenemen met het aantal vliegbewegingen. Dat kan door zo snel mogelijk (te beginnen met de home base toestellen die vooral voor de vroege en late slaapverstoring zorgen) om te schakelen naar stillere vliegtuigen, die nu al op de markt zijn en in toenemende mate komen. Vlootvernieuwing heeft tijd nodig, die de vinden is door het groeitempo voor de tweede fase iets te vertragen tot 2000 extra p/jr. De beoogde vliegbewegingen worden dan in 2023 i.p.v. in 2020 bereikt Het Alders advies heeft geen tot onvoldoende oog voor ombuiging hindertoename In het Alders advies wordt nauwelijks tot niet aan voornoemde bezwaren tegemoet gekomen en voorzover dat wel gebeurt zijn de voorstellen feitelijk inhoudsloos. Allereerst neemt het advies vrij ongenuanceerd de resultaten over van de door EA uitgevoerde onderzoeken, inclusief de aannames en uitgangspunten die daaraan ten grondslag liggen. Van alle kanttekeningen die daarbij vanuit de diverse vertegenwoordigingen van omwonenden zijn gemaakt is nauwelijks iets terug te vinden. Van de door omwonenden gedane verbeteringsvoorstellen is al helemaal niets terug te vinden (bijlage 1) Voor vluchten na wordt een beperking voorgesteld tot 4 p/dag GEMIDDELD over het jaar gemeten (met een maximum van 6 per dag), met een beperking tot Dit betekent dat er juist in de zomerperiode, wanneer nachtventilatie gewenst is, nog 6 vluchten na gepland kunnen worden, waarop ook weer vertragingen in latere uren kunnen ontstaan. De compensatie in dewinter periode is inhoudsloos, omdat er dan enerzijds geen marktvraag voor dergelijke vluchten is en juist dan mensen met ramen dicht slapen. De voorgestelde regeling tot beperking van het aantal starts op alleen de zondagochtend tot maximaal 6 voor home-based toestellen tussen en is ook ronduit een farce en inhoudsloos. Omwonenden aan de startzijde van de baan hebben echt geen 6 starts nodig op de vroege zondagochtend om uit hun bed geblazen te worden, 1 of 2 is meer dan genoeg om wakker te worden en te blijven. Daarnaast is 6 in een half uur ongeveer het maximum wat vanuit de home based toestellen kan starten en andere dan home-based toestellen zijn er dan nog niet. Een vertraagd groeitempo, of andere afspraken met betrekking tot een geleidelijke omschakeling naar stillere toestellen, zijn simpelweg door Eindhoven Airport en de Alders Regie terzijde geschoven. Het nationale belang zou dit niet toestaan en er wordt al gevlogen met toestellen van de next generation (wat bij de huidig gebruikte toestellen volledig achterhaald is). Een verdere motivatie is nooit gegeven. Omwonenden konden dan ook niet instemmen met dit Alders Advies Handreiking vanuit omwonenden werd niet beantwoord.

4 Desondanks heeft de Hr. Alders zijn advies ongewijzigd uitgebracht aan de Staatssecretaris. Deze heeft daarop de Hr. Alders verzocht nogmaals een poging te doen om een breder regionaal draagvlak te vinden voor de verdere ontwikkeling van EA. De omwonenden hebben daarop, in een uiterste poging om overeenstemming te bereiken, hun wensen bijgesteld als volgt: 1. Zij zijn, onder de voorwaarde van een harde tijdsbegrenzing op met bijpassende boeteregeling, alsnog bereid in te stemmen met maximaal 4 regulier geplande vluchten na Zij zijn bereid de wens tot geen geplande vluchten voor in het weekend te beperken tot alleen de zon-en feestdagen en voor de zaterdag dus een openstelling gelijk aan de werkdagen te accepteren. 3. Zij zijn bereid tot andere en vervangende afspraken over de omschakeling naar stillere toestellen, als een vertraagd groeitempo zoals door hen voorgesteld tot problemen zou leiden. 4. Zij zijn bereid in te stemmen met tijdelijke vergunningsverlening voor bv de jaren 2016 en 2107, om tijd te creëren voor nader onderzoek, overleg en afspraken ten behoeve van de zo gewenste ombuiging van de hindertoename. De Aldersregie heeft dit slechts aangehoord, en meegedeeld dat met name Eindhoven Airport, Schiphol en de betrokken ministeries geen millimeter meer wensten te bewegen en vast houden aan hun standpunt zoals in het Alders Advies verwoord. De Hr. Alders heeft daarvan slechts kennis genomen en geen enkele poging meer gedaan tot verdieping en/ of bemiddeling. Het zal duidelijk zijn dat omwonenden zich hierbij opnieuw niet gehoord voelen en zelfs verontwaardigd zijn over de ijzerheinige opstelling van Eindhoven Airport en haar partners, en de passiviteit van de Alders regie daarbij. Verzoek aan de Tweede Kamer Noodzakelijkerwijze verzoeken wij Uw kamer om niet in te stemmen met het omzetten van het definitieve Aldersadvies in mede gebruiksvergunningen voor Eindhoven Airport, indien en voorzover deze het eindbod van de omwonenden zoals eerder geformuleerd te boven gaat: 1. Maximaal 4 regulier geplande vluchten na 23.00, onder de voorwaarde van een harde tijdsbegrenzing op met bijpassende boeteregeling. 2. Geen geplande vluchten voor op zon- en feestdagen. 3. Een vertraagd groeitempo tot 2023 met maximaal 2000 vluchten per jaar, of andere en vervangende afspraken over de geleidelijke omschakeling naar stillere toestellen, als dit vertraagde groeitempo tot problemen zou leiden.

5 4. Indien noodzakelijk, voor de jaren 2016 en 2017 alleen een tijdelijke medegebruiksvergunning te verlenen, om tijd te creëren voor nader onderzoek, overleg en afspraken ten behoeve van de zo gewenste ombuiging van de hindertoename. Ook al hebben zij uiteindelijk ingestemd met het Alders Advies, ook de Gemeente Eindhoven en Provinciale Staten van de provincie Noord Brabant constateren een ernstig gebrek aan draagvlak bij de omwonenden voor de verdere ontwikkeling van EA. Beiden hebben hun zorg daaromtrent vastgelegd in breed gedragen moties, die zij al aan U ter kennis hebben gebracht, en die wij gemakshalve nogmaals ter informatie bijvoegen (Bijlage 2 en Bijlage 3) Wij zijn niet tegen de luchthaven en de verdere ontwikkeling ervan. Wij onderkennen de economische waarde ervan en gunnen ook ieder zijn vakantieplezier. Maar mensen moeten wel kunnen thuiskomen in een Brabant wat leefbaar is en leefbaar blijft, ook in de directe omgeving van Eindhoven Airport. Wij zijn U bij voorbaat erkentelijk voor uw aandacht voor dit belang en gaan ervan uit dat U de redelijkheid van onze verlangens wilt in zien. Met vriendelijke groet Namens de Actiegroep Geen Vluchten Na Elven Namens het Platform De 10 geboden voor Eindhoven Airport Bijlage 1: Motivatie van Eindhoven Airport is niet transparant, en op doelredenering gebouwd. De directeur van EA heeft tijdens de hoorzitting van 21-9 gesteld dat hij het uiterste heeft gedaan om omwonenden tegemoet te komen en dat anders de businesscase van EA en de daar acterende vliegmaatschappijen ernstig wordt geschaad. Het is opvallend dat alle vertegenwoordigers van omwonenden zich hierin volstrekt niet herkennen en steeds moeten constateren dat EA niet aanspreekbaar wil zijn op het ombuigen van de hindertoename. De businesscase van EA wordt steeds als argument voor een maximale oprekking van de bedrijfstijd gehanteerd, zonder dat deze op dit aspect inzichtelijk wordt gemaakt. De businesscase van Low Cost Carriers (LCC) als Ryanair of Wizz Air ea is al helemaal niet transparant, terwijl ook deze als argument voor zo ruim mogelijke openstellingstijden wordt gebruikt.

6 In opdracht van Uw kamer zijn er diverse onderzoeken verricht naar nut, noodzaak, en consequenties van Vluchten na Elven. Deze zijn uiteindelijk allen in opdracht van en betaald door EA uitgevoerd, gebaseerd op de uitgangspunten die EA daaraan heeft meegegeven. De belangrijkste is dat de verdere groei met ca vluchten tot 2020 volledig met Home based Carriers (HBC) zou moeten worden gerealiseerd, die uiteraard dan allemaal een bedrijfstijd tot nodig zouden hebben. In 2014 waren er welgeteld 350 vluchten na 23.00, inclusief alle vertraagde vluchten. Die vervoerden van de in totaal 4 miljoen passagiers, met nu al 4 home carriers die nauwelijks na vliegen. Alle overige passagiers werden dus binnen de basis openingstijd van tot vervoerd. En het vliegveld draait als een tierelier, met een positief miljoenen resultaat en een explosieve groei, dwars door de crisis heen. Waarom zijn dan voor de nog tot 2020 beoogde groei met nog 2 miljoen passagiers ineens alleen maar home carriers nodig, en waarom zijn dan ineens die 8 vluchten na nodig? En moet de slaapverstoring daarvoor maar voor lief worden genomen? Dit noemt men motivated reasoning oftewel het opbouwen van een doelredenering. Het is gewoon absolute onzin, of kwats zoals wij dat in Brabant noemen. Met de Home Base Carriers als (zeer aanvechtbaar) uitgangspunt voor de verdere groei is door M3 een gedetailleerd bedrijfsmodel gebouwd voor het onderzoeken van de consequenties van een bedrijfstijdbeperking tot voor een fictieve HBC. Ook dit onderzoek is (ondanks vragen daartoe) nauwelijks transparant navolgbaar op gehanteerde uitgangspunten en berekeningswijze. Maar zelfs indien daaraan wordt voor bij gegaan, is het effect van het niet toestaan van geplande vluchten na maximaal geraamd op 2,- per ticket. In de wetenschap dat het resultaat van toonaangevende LCC s in 2014 ca. 10,- per ticket bedroeg, valt niet in te zien waarom dat niet oplosbaar zou zijn. Alle suggesties ( zoals bv. differentiatie van landingsrechten ten gunste van HBC s of een marginale ticketprijsverhoging) om dit op te lossen zijn simpelweg als onhaalbaar en onwenselijk van de hand gewezen, voorzover een iets lager positief resultaat voor de LCC al niet op zou wegen tegen de verminderde nachtrustverstoring. Van al deze suggesties of waarom deze niet haalbaar zouden zijn is het Aldersadvies niets terug te vinden Ook de andere uitgevoerde onderzoeken zijn niet transparant en sterk op doelredeneringen gebouwd. Inzet van stillere vliegtuigen, te beginnen met de HBC s die vooral in de randen van de nacht vliegen is onbespreekbaar en niet realistisch. Afspraken over een geleidelijk verscherping van de maximaal toelaatbare geluidscategorie van toestellen, wederom te beginnen met de HBC s, zijn nu niet opportuun, terwijl deze op andere soortgelijke vliegvelden (Bv Rotterdam) wel worden gemaakt. Gesteld wordt dat EA al een zeer krap openingsvenster heeft en dat verdere aantasting daarvan de concurrentie positie te zeer aantast, zonder verdere motivatie en zonder daarbij te vermelden dat bij vergelijkbare vliegvelden rondom de uren in de randen van de nacht vaak wel speciale geluidsbeperkende regels gelden. Allerlei resultaten van de objectieve onderzoeken zijn in het Aldersadvies sterk selectief gehanteerd en ook van de positief kritische inbreng van vertegenwoordigers van omwonenden daarbij is in het hele Aldersadvies niets terug te vinden.

Betreft: Ontwerp Luchthavenbesluit Eindhoven Airport Best, 26-3-2014

Betreft: Ontwerp Luchthavenbesluit Eindhoven Airport Best, 26-3-2014 Tweede Kamer der Staten-Generaal Commissie Infrastructuur en Milieu Tav I.B. Sneep griffier Postbus 20018 2500 EA Den Haag Betreft: Ontwerp Luchthavenbesluit Eindhoven Airport Best, 26-3-2014 Geachte Commissielid,

Nadere informatie

2 e fase groei Eindhoven Airport

2 e fase groei Eindhoven Airport 2 e fase groei Eindhoven Airport Klaas Kopinga Vereniging Belangenbehartiging Omwonenden Welschap Wim Scheffers Actiegroep Geen Vluchten Na Elven 1 De Alderstafel Eindhoven 1) Gestart in 2009 vanuit opdracht

Nadere informatie

Actiegroep. Belangenvereniging. Omwonenden Welschap. Geen Vluchten Na Elven

Actiegroep. Belangenvereniging. Omwonenden Welschap. Geen Vluchten Na Elven Belangenvereniging Actiegroep Omwonenden Welschap Geen Vluchten Na Elven 1 Hinder Eindhoven is beperkt, Hinder vooral bij randgemeenten Opstijgen 2014 Dalen 2014 2 Terugblik: Eindhoven Airport begon als

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN ONTWERP-LUCHTHAVENBESLUIT

VRAGEN EN ANTWOORDEN ONTWERP-LUCHTHAVENBESLUIT Aan de colleges van B&W en de Gemeenteraden van Eindhoven en de randgemeenten van Eindhoven Airport, aan gedeputeerden en provinciale staten Noord-Brabant Best/Veldhoven, 17 april 2014 Betreft: Opmerkingen

Nadere informatie

Eindhoven Airport na 2019

Eindhoven Airport na 2019 Eindhoven Airport na 2019 Klaas Kopinga Vereniging Belangenbehartiging Omwonenden Welschap 1 Luchtvaartterrein Eindhoven Is een militaire luchthaven met burgermedegebruik In elk geval t/m 2020 Tot 2014

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Knegsel mei 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Knegsel mei 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Knegsel 7 20 mei 2017 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie 10

Nadere informatie

HANS ALDERS. Aan De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mevrouw W. J. Mansveld Postbus EX Den Haag. Groningen, 7 september 2015.

HANS ALDERS. Aan De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mevrouw W. J. Mansveld Postbus EX Den Haag. Groningen, 7 september 2015. HANS ALDERS Aan De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mevrouw W. J. Mansveld Postbus 20906 2000 EX Den Haag Groningen, 7 september 2015. Geachte mevrouw Mansveld, Op 20 juli 2015 heb ik mijn

Nadere informatie

Eindhoven Airport na Klaas Kopinga

Eindhoven Airport na Klaas Kopinga Eindhoven Airport na 2019 Klaas Kopinga 1 Luchtvaartterrein Eindhoven Is een militaire luchthaven met burgermedegebruik In elk geval t/m 2020 Tot 2014 één geluidsruimte, waarvan civiel een (klein) deel

Nadere informatie

Geschiedenis Eindhoven Airport

Geschiedenis Eindhoven Airport 1 Geschiedenis Eindhoven Airport Eindhoven Airport (EA) is een militaire vliegbasis met burger medegebruik Groei burgerluchtvaart: - tot 2010 < 18.000 vliegbewegingen; - opdracht Alderstafel: groei met

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Meerhoven. 5 juli 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Meerhoven. 5 juli 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Meerhoven 5 juli 2017 1 Ontwikkeling Eindhoven Airport: 1. Tot 2009 18.000 vliegbewegingen,lag vast in regionale overeenkomst 2. 2009 Alders Tafel ontlasting

Nadere informatie

De oorspronkelijk business case van Eindhoven Airport is in de tabel hieronder weergegeven.

De oorspronkelijk business case van Eindhoven Airport is in de tabel hieronder weergegeven. Toelichting op de motie ontwikkeling Eindhoven Airport VERTRAAG, FASEER EN CONDITIONEER 1. Inleiding Het Aldersadvies van 2010 is bedoeld om Schiphol te ontlasten en de business case van Eindhoven Airport

Nadere informatie

Met vriendelijke groet Actiegroep GEENVLUCHTEN

Met vriendelijke groet Actiegroep GEENVLUCHTEN Aan de leden van Provinciale Staten en de commissie Mobiliteit en Financiën van de provincie Noord-Brabant Geachte Dames en Heren, Al een aantal malen hebben wij uw aandacht gevraagd voor het oprekken

Nadere informatie

Eindhoven Airport na Klaas Kopinga

Eindhoven Airport na Klaas Kopinga Eindhoven Airport na 2019 Klaas Kopinga 1 Luchtvaartterrein Eindhoven Is een militaire luchthaven met burgermedegebruik In elk geval t/m 2020 Tot 2014 één geluidsruimte, waarvan civiel een (klein) deel

Nadere informatie

Wat of wie is BVM2? Ondersteund door ca. 30 wijk-, buurt-, actie, belangengroepen en politieke fracties, en nu al ruim 2000 inwoners van Brabant

Wat of wie is BVM2? Ondersteund door ca. 30 wijk-, buurt-, actie, belangengroepen en politieke fracties, en nu al ruim 2000 inwoners van Brabant 1 Wat of wie is BVM2? BVM2 is het Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers BVM2: - Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) - Brabantse Milieu Federatie (BMF) - Platform 10 geboden voor Eindhoven

Nadere informatie

Geachte leden van GS en PS, geachte medewerkers van de griffie

Geachte leden van GS en PS, geachte medewerkers van de griffie Van: Bernard Gerard [mailto:bjmgerard@gmail.com] Verzonden: dinsdag 19 mei 2015 0:52 Aan: STATENGRIFFIE; Miriam van Kampen - Verlangen Onderwerp: Motie ontwikkeling EA Vertraag FaseerConditioneer Toelichting

Nadere informatie

Beeldvormende avond 17 januari 2019

Beeldvormende avond 17 januari 2019 Gemeenteraad Meierijstad Beeldvormende avond 17 januari 2019 Toekomst Eindhoven Airport Bernard Gerard www.bjmgerard.nl en www.bvm2.nl Beraad Vlieghinder Moet Minder (BVM2) Kerngegevens vliegbasis/eindhoven

Nadere informatie

De voorzitter opent om uur de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt vastgesteld.

De voorzitter opent om uur de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt vastgesteld. Belangenbehartiging Secretariaat Omwonenden Postbus 2255 Welschap 5500 BG Veldhoven 06 51 27 44 00 NL60 INGB 0000 170727 info@b-o-w.nl www.b-o-w.nl VERSLAG JAARVERGADERING 15 juni 2015 Plaats: Aanwezig:

Nadere informatie

Programma Knegsel Toekomst Eindhoven Airport na Aankondiging Proefcasus dmv brief Minister aan 2 e kamer

Programma Knegsel Toekomst Eindhoven Airport na Aankondiging Proefcasus dmv brief Minister aan 2 e kamer 1 Programma Knegsel 9 11.00 11.50 Toekomst Eindhoven Airport na 2019 - Aankondiging Proefcasus dmv brief Minister aan 2 e kamer 13-7-2018 - Toelichting Marc van Schuppen op aanloop tot en inhoud van de

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Oerle. 27 november 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Oerle. 27 november 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Oerle 27 november 2017 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie 10

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001 Onderwerp Belevingsonderzoek en economisch belang Rotterdam The Hague Airport Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

De voorzitter opent om uur de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt vastgesteld.

De voorzitter opent om uur de vergadering en heet iedereen van harte welkom. De agenda wordt vastgesteld. Belangenbehartiging Secretariaat Omwonenden Postbus 2255 Welschap 5500 BG Veldhoven 06 51 27 44 00 NL60 INGB 0000 170727 info@b-o-w.nl www.b-o-w.nl VERSLAG JAARVERGADERING 30 juni 2014 Plaats: Aanwezig:

Nadere informatie

CONCEPT PRINCIPE AKKOORD OP HOOFDLIJNEN GLOBE M.B.T. WIJZIGING VAN DE REGIONALE OVEREENKOMST

CONCEPT PRINCIPE AKKOORD OP HOOFDLIJNEN GLOBE M.B.T. WIJZIGING VAN DE REGIONALE OVEREENKOMST CONCEPT PRINCIPE AKKOORD OP HOOFDLIJNEN GLOBE M.B.T. WIJZIGING VAN DE REGIONALE OVEREENKOMST Uitgangspunten Op grond van het Structuurschema Militaire Terreinen 2 is vliegveld Eindhoven een militair veld

Nadere informatie

Factsheet Eindhoven Airport

Factsheet Eindhoven Airport Factsheet Eindhoven Airport Geschiedenis: - 1932 Vliegveld Welschap geopend - 1984 Passagiers terminal gebouwd - 2002 Komst Ryanair - 2006 Komst Wizz Air en Transavia - 2009 KLM stopt - 2013 Ryanair opent

Nadere informatie

PRESENTATIE Eindhoven Airport. Airneth 14 februari 2013

PRESENTATIE Eindhoven Airport. Airneth 14 februari 2013 PRESENTATIE Eindhoven Airport Airneth 14 februari 2013 Ondernemingsvisie Eindhoven Airport Een goede internationale bereikbaarheid faciliteert de regio Zuidoost-Brabant bij de economische ontwikkeling.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 31 936 Luchtvaartbeleid Nr. 298 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

PRINCIPE AKKOORD OP HOOFDLIJNEN GLOBE M.B.T. WIJZIGING VAN DE REGIONALE OVEREENKOMST

PRINCIPE AKKOORD OP HOOFDLIJNEN GLOBE M.B.T. WIJZIGING VAN DE REGIONALE OVEREENKOMST PRINCIPE AKKOORD OP HOOFDLIJNEN GLOBE M.B.T. WIJZIGING VAN DE REGIONALE OVEREENKOMST Uitgangspunten Op grond van het Structuurschema Militaire Terreinen 2 is vliegveld Eindhoven een militair veld met burgermedegebruik.

Nadere informatie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat T.a.v. de minister mevrouw C. van Nieuwenhuizen-Wijbenga Postbus EX s-gravenhage

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat T.a.v. de minister mevrouw C. van Nieuwenhuizen-Wijbenga Postbus EX s-gravenhage Uitvoeringstafel Eindhoven Airport Per adres: Brabantlaan 1 5216TV s-hertogenbosch Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat T.a.v. de minister mevrouw C. van

Nadere informatie

Evaluatie fase 1 - ontwikkeling Eindhoven Airport

Evaluatie fase 1 - ontwikkeling Eindhoven Airport Evaluatie fase 1 - ontwikkeling Eindhoven Airport Toelichting op conceptresultaten Alderstafel Eindhoven door Hans Alders Veldhoven, 11 juni 2015 1 Context Alderstafel 2009 Advies Alderstafel Schiphol

Nadere informatie

ONTWERP-RAADSVOORSTEL

ONTWERP-RAADSVOORSTEL ONTWERP-RAADSVOORSTEL Onderwerp : Vaststellen kaders ontwikkelingen Eindhoven Airport Bijlage nr. : Cie gz 9 04 2009. AAN de gemeenteraad; TOELICHTING Samenvatting: De komende maanden zullen gesprekken

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Veldhoven. 22 Februari 2018

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Veldhoven. 22 Februari 2018 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Veldhoven 22 Februari 2018 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie

Nadere informatie

Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA

Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA Rotterdam, 08 november 2017. Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA Geachte aanwezigen, Mijn naam is Dirk Breedveld bestuurslid van de verenging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 936 Luchtvaartbeleid Nr. 199 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 14 mei 2014 Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu

Nadere informatie

Eindhoven-Noord is overlast zat!

Eindhoven-Noord is overlast zat! Eindhoven-Noord is overlast zat! Gevolgen verplaatsen overlast naar Eindhoven Noord Buurt Initiatief Eindhoven Noord Willem van den Brink Ben Koenen Pim Rosendaal Paul Stuyvenberg Miriam Klein Sprokkelhorst

Nadere informatie

Eindhoven-Noord is overlast zat!

Eindhoven-Noord is overlast zat! Eindhoven-Noord is overlast zat! Gevolgen verplaatsen overlast naar Eindhoven Noord Buurt Initiatief Eindhoven Noord Willem van den Brink Ben Koenen Pim Rosendaal Paul Stuyvenberg Miriam Klein Sprokkelhorst

Nadere informatie

Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad. Uitbreidingsplannen Lelystad Airport

Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad. Uitbreidingsplannen Lelystad Airport Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad Werkgroep Vliegop uit Biddinghuizen Dorpsbelangen Biddinghuizen Postbus 2 8256ZG Biddinghuizen www.dorpsbelangen.net secretariaat@dorpsbelangen.net

Nadere informatie

Knegsel 19 november Presentatie Klaas Kopinga

Knegsel 19 november Presentatie Klaas Kopinga Knegsel 19 november 2016 Presentatie Klaas Kopinga 1 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Knegsel 6 19 november 2016 2 Aldersadvies 20 juli 2015: 1. Het is een uitvoeringsoverleg en geen

Nadere informatie

Een impressie uit de toelichting van Pieter van Geel:

Een impressie uit de toelichting van Pieter van Geel: De regionale vertegenwoordiging organiseert deze avond om de essentie van het advies te laten toelichten door Pieter Van Geel, maar ook om in te gaan op de eerste gevoelens van raden en staten en met elkaar

Nadere informatie

& Droogleever. U heeft mij gevraagd ter adviseren ter zake van het volgende.

& Droogleever. U heeft mij gevraagd ter adviseren ter zake van het volgende. New Babylon Bezuidenhoutseweg 57 2594 AC Den Haag Postbus "756 2502 AT Den Haag telefoon (070) 5'5 3000 www.pelsrijcken.nl Pels Rijeken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen De heer J.G.M. Alders

Nadere informatie

Ruim een halfjaar bewonersdeelname. Omgevings Raad Schiphol (ORS) wijkoverleg Stommeer 16 september Rob Lutgerhorst

Ruim een halfjaar bewonersdeelname. Omgevings Raad Schiphol (ORS) wijkoverleg Stommeer 16 september Rob Lutgerhorst Ruim een halfjaar bewonersdeelname Omgevings Raad Schiphol (ORS) wijkoverleg Stommeer 16 september 2015 Rob Lutgerhorst Ondewerpen: Het oude en nieuwe overlegstelsel Aldersakkoord: onderhandelingsakkoord

Nadere informatie

BAS rapportage gebruiksjaar 2013

BAS rapportage gebruiksjaar 2013 BAS rapportage gebruiksjaar 213 Op 14 februari 214 heeft het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) de rapportage over het gebruiksjaar 213 uitgebracht. Het gebruiksjaar loopt niet gelijk met het kalenderjaar,

Nadere informatie

Geluidmeetsysteem BOW. Agendapunt 6

Geluidmeetsysteem BOW. Agendapunt 6 Geluidmeetsysteem BOW Agendapunt 6 We hebben nu gegevens over de tweede helft van 2006 en het gehele jaar 2007 2006-2: 20.57 Ke, L den = 51.38 db(a) 2007: 20.93 Ke, L den = 51.30 db(a) We kunnen militair

Nadere informatie

BIJEENKOMST EINDHOVEN AIRPORT 22 FEBRUARI 2018

BIJEENKOMST EINDHOVEN AIRPORT 22 FEBRUARI 2018 BIJEENKOMST EINDHOVEN AIRPORT 22 FEBRUARI 2018 JEROEN ROOIJAKKERS? Functie(s): Fractievoorzitter PvdA-Veldhoven Docent Fontys (Marketing) Bestuurslid BOW Hobby s: Voetbal, Carnaval PROGRAMMA Informatieve

Nadere informatie

Promotie zweefvliegcentrum Someren. LTA-Someren - Internationaal Zweefvliegcentrum in Someren

Promotie zweefvliegcentrum Someren. LTA-Someren - Internationaal Zweefvliegcentrum in Someren pagina 1 van 8 Page 1 LTA-Someren Secretariaat LTA-Someren P/a J. van Lierop Limburglaan 36 5712PM Someren info@heidehoeve.nl - 1 - Datum 7 juni 2014 Onderwerp: LTA-Someren - Internationaal Zweefvliegcentrum

Nadere informatie

Advies over de regionale luchthaven Eindhoven

Advies over de regionale luchthaven Eindhoven Advies over de regionale luchthaven Eindhoven Alderstafel Eindhoven Toelichting opdracht, samenstelling en werkwijze Hans Alders 1 Inhoud Opdracht Alderstafel? Wie zitten aan de Tafel? Hoe werkt de Tafel?

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie 1ste fase luchthavenontwikkeling Eindhoven Airport.

Onderwerp: evaluatie 1ste fase luchthavenontwikkeling Eindhoven Airport. gemeente Eindhoven 15R6363 Raadsnummer Inboeknummer 15BST00785 Dossiernummer 15.25.352 Beslisdatum B&W 19 juni 2015 Commissie notitie Onderwerp: evaluatie 1ste fase luchthavenontwikkeling Eindhoven Airport.

Nadere informatie

HANS ALDERS. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mevrouw W. J. Mansveld Postbus 20906 2000 EX Den Haag. Groningen, 5 juni 2014.

HANS ALDERS. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mevrouw W. J. Mansveld Postbus 20906 2000 EX Den Haag. Groningen, 5 juni 2014. - de - hinderbeperking - het naar als HANS ALDERS Aan De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mevrouw W. J. Mansveld Postbus 20906 2000 EX Den Haag Groningen, 5 juni 2014. Geachte mevrouw Mansveld,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 936 Luchtvaartbeleid Nr. 192 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Hinderbeperkende. maatregelen Eindhoven Airport. Donderdag 28 februari 2019

Hinderbeperkende. maatregelen Eindhoven Airport. Donderdag 28 februari 2019 Hinderbeperkende maatregelen Eindhoven Airport Donderdag 28 februari 2019 Henk Veerbeek 28 februari 2019 NLR Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum Onafhankelijk kennisinstituut Rol in proefcasus: Inbrengen

Nadere informatie

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Vliegverkeer Toenemende overlast Eindhoven Airport Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Wat is er aan de hand? Toename vliegbewegingen van 33000

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst CDA Eersel. Manifest BVM2 over Eindhoven Airport. 06 sept 2017

Informatiebijeenkomst CDA Eersel. Manifest BVM2 over Eindhoven Airport. 06 sept 2017 Informatiebijeenkomst CDA Eersel Manifest BVM2 over Eindhoven Airport 06 sept 2017 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie

Nadere informatie

Ontwikkeling Lelystad Airport

Ontwikkeling Lelystad Airport Ontwikkeling Lelystad Airport Presentatie en toelichting van het Aldersadvies Lelystad Airport door Hans Alders Informatiebijeenkomsten juni / juli 2014 1 Opdracht Alderstafel Lelystad Advies Schiphol

Nadere informatie

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat T.a.v. De minister mevrouw drs. C. van Nieuwenhuizen Postbus EX s-gravenhage

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat T.a.v. De minister mevrouw drs. C. van Nieuwenhuizen Postbus EX s-gravenhage Uitvoeringstafel Eindhoven Airport Per adres: Brabantlaan 1 5216TV s-hertogenbosch Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat T.a.v. De minister mevrouw drs.

Nadere informatie

Belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring Schiphol

Belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring Schiphol Geachte raadsleden, Naar aanleiding van het belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring Schiphol van de GGD Zuid- Kennemerland zijn in de commissie Ruimte enkele vragen gesteld over het karakter van de

Nadere informatie

Vliegverkeer Eindhoven Noord

Vliegverkeer Eindhoven Noord Vliegverkeer Eindhoven Noord Toenemende overlast Eindhoven Airport Document voor Dorpsraad Acht Achtergrond, aanleiding, feiten, aanbevelingen Voorbereid: 9 juni 2016 Toenemende overlast Eindhoven Airport

Nadere informatie

Agendapunt 8. Beraad Vlieghinder moet minder (BVM2) Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) BVM2

Agendapunt 8. Beraad Vlieghinder moet minder (BVM2) Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) BVM2 Agendapunt 8 Beraad Vlieghinder moet minder (BVM2) Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) 1 BVM2 Beraad waaraan deelnemen: 10gebodenvoorEA Geen Vluchten na Elven (GVNE) BOW BMF Doel: Gezamenlijk de

Nadere informatie

Recente Ontwikkelingen. Schiphol Kees van Kuijen. m.b.t de Toekomst van

Recente Ontwikkelingen. Schiphol Kees van Kuijen. m.b.t de Toekomst van Recente Ontwikkelingen m.b.t de Toekomst van Schiphol Kees van Kuijen Lid Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Schiphol (CROS) en Clustervertegenwoordiger bewoners Zuid-West (Leiden en Bollenstreek)

Nadere informatie

Proefcasus Eindhoven Airport (I)

Proefcasus Eindhoven Airport (I) Proefcasus Eindhoven Airport (I) 1 Proefcasus Eindhoven Airport Op dit moment wordt de proefcasus Eindhoven uitgevoerd. Het gewenste resultaat van deze proefcasus is de oplevering in april 2019 van: 1)

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/4

PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/4 PROVINCIAAL BLAD VAN LIMBURG 2012/4 Officiële naam regeling: Citeertitel: Naam ingetrokken regeling: Besloten door: Onderwerp: Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd: n.v.t.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 19 maart 2014 Betreft Marktinteresse Lelystad Airport

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 19 maart 2014 Betreft Marktinteresse Lelystad Airport > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Onderwerp: evaluatie 1ste fase luchthavenontwikkeling Eindhoven Airport.

Onderwerp: evaluatie 1ste fase luchthavenontwikkeling Eindhoven Airport. Gemeente Eindhoven Raadsnummer 15R6363 Inboeknummer 15BST00785 Dossiernummer 15.25.352 Beslisdatum B&W 19 juni 2015 Commissie notitie Onderwerp: evaluatie 1ste fase luchthavenontwikkeling Eindhoven Airport.

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 2 september 2012) Nummer 2706

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 2 september 2012) Nummer 2706 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 2 september 2012) Nummer 2706 Onderwerp Tussenlandingen op Rotterdam The Haque Airport. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Overleg m.b.t. toekomst Eindhoven Airport in 'Tafel van Alders'

Raadsinformatiebrief. Onderwerp Overleg m.b.t. toekomst Eindhoven Airport in 'Tafel van Alders' Raadsinformatiebrief Onderwerp Overleg m.b.t. toekomst Eindhoven Airport in 'Tafel van Alders' Inleiding/aanleiding Op Eindhoven wil het kabinet tot 2015 uitbreiding van het burger-luchtverkeer met in

Nadere informatie

De leefomgeving en toekomstige

De leefomgeving en toekomstige De leefomgeving en toekomstige ontwikkelingen RTHA Mini master class 2 juni 2015 Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Natuur en Milieufederatie Zuid- Holland De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland

Nadere informatie

Buurt Initiatief Eindhoven-Noord

Buurt Initiatief Eindhoven-Noord Buurt Initiatief Eindhoven-Noord Hoe kunnen we gevolgen Eindhoven Airport beperken? Deelnemers Willem van den Brink Ad Boets Wopke Jousma Ben Koenen Pim Rosendaal Miriam Klein Sprokkelhorst 27 Nov 2017

Nadere informatie

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage

1. Huidige aandelenverhouding en verliesbijdrage 11 november 2003 Nr. 2003-19.448, EZ Nummer 38/2003 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen inzake aandelenoverdracht en baanverlenging van Groningen Airport Eelde N.V.

Nadere informatie

ZWARE KRITIEK OP MILIEURAPPORT SCHIPHOL

ZWARE KRITIEK OP MILIEURAPPORT SCHIPHOL Page 1 of 8 ZWARE KRITIEK OP MILIEURAPPORT SCHIPHOL 29 NOVEMBER 2018 Schiphol kan tot 540.000 vliegbewegingen groeien in 2020, zo becijfert de voorlopige milieurapportage (MER) opgesteld door Schiphol.

Nadere informatie

Presentatie: woensdag 17 oktober Schiphol

Presentatie: woensdag 17 oktober Schiphol Presentatie: woensdag 17 oktober 2018 Schiphol 1. Wat is er aan de hand? 2. Het Aldersakkoord 2. MER en eigen onderzoek 3. Wat vinden wij? 4. Wat doen wij? Inhoud presentatie 1. Wat is er aan de hand?

Nadere informatie

Ambitie Rotterdam The Hague Airport Steven van der Kleij Directeur ICT, Capaciteit en Innovatie. Aangenaam en innovatief

Ambitie Rotterdam The Hague Airport Steven van der Kleij Directeur ICT, Capaciteit en Innovatie. Aangenaam en innovatief Ambitie Rotterdam The Hague Airport Steven van der Kleij Directeur ICT, Capaciteit en Innovatie Aangenaam en innovatief Rotterdam The Hague Airport 1,7 miljoen passagiers in 2016 Meer dan 40 Europese bestemmingen

Nadere informatie

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid

Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Griffie Commissie Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid Datum commissievergadering : - DIS-stuknummer : 1475481 Behandelend ambtenaar : J.H.M. (Hans) Wassenberg Directie/bureau : Ecologie/ Bureau

Nadere informatie

Modelering openingsvenster

Modelering openingsvenster Modelering openingsvenster Eindrapportage. Definitieve versie, gepresenteerd aan de Alderstafel op 29 april 2015 Deze definitieve versie van de M3 rapportage bestaat uit twee deelrapporten: Ø Deel 1: 23

Nadere informatie

STANDPUNTEN SCHIPHOL 50PLUS AMSTERDAM

STANDPUNTEN SCHIPHOL 50PLUS AMSTERDAM STANDPUNTEN SCHIPHOL 50PLUS AMSTERDAM 1) Er komt een blijvend plafond op Schiphol (tenminste tot 2030) van 500.000 vluchten. Vliegverkeer heeft nadelige gevolgen voor het klimaat en de gezondheid, veiligheid

Nadere informatie

Vraag 1 Kent u het opiniestuk van Kees de Pater van de Vogelbescherming «Gevolgen van Lelystad Airport zijn voor vogels niet te overzien»?

Vraag 1 Kent u het opiniestuk van Kees de Pater van de Vogelbescherming «Gevolgen van Lelystad Airport zijn voor vogels niet te overzien»? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Statenvoorstel. Concept advies Bestuurlijke Regiegroep RTHA over regionaal draagvlak ontwikkeling Rotterdam The Hague Airport aan Staatssecretaris

Statenvoorstel. Concept advies Bestuurlijke Regiegroep RTHA over regionaal draagvlak ontwikkeling Rotterdam The Hague Airport aan Staatssecretaris Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 april 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: 28 juni 2017 Behandeld ambtenaar : K. de Jong E-mailadres: k.de.jong@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Groningen, 13 juni 2007

Groningen, 13 juni 2007 HANS ALDERS Aan De minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van VROM De heer C. Eurlings en mevrouw J. Cramer Groningen, 13 juni 2007 Geachte ministers, Graag breng ik u op de hoogte van de uitkomsten

Nadere informatie

BAS rapportage gebruiksjaar 2014

BAS rapportage gebruiksjaar 2014 BAS rapportage gebruiksjaar 214 Op 4 maart 215 heeft het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) de rapportage over het gebruiksjaar 214 uitgebracht. Het gebruiksjaar loopt niet gelijk met het kalenderjaar,

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Geacht College,

gemeente Eindhoven Geacht College, gemeente Eindhoven Inboeknummer STR11bst02386 Beslisdatum B&W 20 december 2011 Dossiernummer 11.51.103 2.7.1 Raadsvragen van het raadslid mw. A. Heesterbeek (SP) over de voorgenomen inzet van NOMOS als

Nadere informatie

i,«<jjfti» wmwwmmsmwmmmrirm

i,«<jjfti» wmwwmmsmwmmmrirm 10.0004423 Info Info - Uitbreiding geluidsruimte Eindhoven Airport i,«

Nadere informatie

Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mevrouw W.J. Mansveld Postbus EX S-GRAVENHAGE

Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mevrouw W.J. Mansveld Postbus EX S-GRAVENHAGE Ministerie van Infrastructuur en Milieu t.a.v. mevrouw W.J. Mansveld Postbus 20904 2500 EX S-GRAVENHAGE Onze ref. ORS15.027 Datum 16 april 2015, Hoofddorp Advies Omgevingsraad inzake vervroegen nachtprocedures

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 17 mei 2018 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 47829 28 december 2015 Vergunning burgermedegebruik exploitant militaire luchthaven Eindhoven ten behoeve van Eindhoven

Nadere informatie

Gevraagd besluit. Besluit. Partijen:

Gevraagd besluit. Besluit. Partijen: Beslisdocument Voortzetting samenwerking komende periode en beëindiging huidig Convenant ontwikkeling luchthaven Lelystad tussen Provincie Flevoland, Gemeente Lelystad, Schiphol Group en Lelystad Airport.

Nadere informatie

Groei (vracht)verkeer Maastricht Aachen Airport (MAA) Wim Derks Milieudefensie Meerssen

Groei (vracht)verkeer Maastricht Aachen Airport (MAA) Wim Derks Milieudefensie Meerssen Groei (vracht)verkeer Maastricht Aachen Airport (MAA) Wim Derks Milieudefensie Meerssen meerssen@milieudefensie.nl 1 Huidige milieuruimte Er mag op jaarbasis een hoeveelheid geluid geproduceerd worden

Nadere informatie

BAS rapportage gebruiksjaar 2012

BAS rapportage gebruiksjaar 2012 BAS rapportage gebruiksjaar 2012 Op 4 februari 2013 heeft het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) de rapportage over het gebruiksjaar 2012 uitgebracht, dat liep van 1 november 2011 tot en met 31 oktober

Nadere informatie

, 5 FEB 2009. Ministerie van Verkeer en Waterstaat

, 5 FEB 2009. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Ministerie van Verkeer en Waterstaat > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De heer J.G.M. Alders Ubbo Emmiussingel 41 9711 BC GRONINGEN Plesmanweg 1-6 2597 )G Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den

Nadere informatie

Reactie op conceptprojectplan inzake luchthavenbesluit Teuge

Reactie op conceptprojectplan inzake luchthavenbesluit Teuge Reactie op conceptprojectplan inzake luchthavenbesluit Teuge Aan: de heer J. Koot, provincie Gelderland Cc: de voorzitter en de leden van de Commissie Regionaal Overleg Teuge Van: Jolien Zwarts, CRO-lid

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus MC s-hertogenbosch

College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus MC s-hertogenbosch College van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Secretariaat van de hoor- en adviescommissie Postbus 90151 5200 MC s-hertogenbosch Betreft: Bezwaar tegen het verkeersbesluit A270, nummer 3059962 Zaaknummer

Nadere informatie

Suggesties reactie op internetconsultatie Omgevingsraad Schiphol

Suggesties reactie op internetconsultatie Omgevingsraad Schiphol Suggesties reactie op internetconsultatie Omgevingsraad Schiphol Vraag 1. Ontwikkeling Schiphol na 2020 Schiphol heeft afgelopen jaren het afgesproken plafond van 500.000 vliegtuigbewegingen (optelsom

Nadere informatie

L.S. Wij adviseren nogmaals de heroverweging van de plaatsing van windturbines op zee. Met vriendelijke groet namens de BHWP

L.S. Wij adviseren nogmaals de heroverweging van de plaatsing van windturbines op zee. Met vriendelijke groet namens de BHWP L.S. De stichting BHWP heeft een zienswijze (nr B0038) ingediend i.v.m. de voorgestelde locatie Beerenplaat. Mevrouw I. van Mulligen heeft ons bevestigd dat deze locatie niet meer in het voorstel opgenomen

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

VERZONDEN 2 k MEI AANTEKENEN Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag. Geachte voorzitter,

VERZONDEN 2 k MEI AANTEKENEN Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein CR Den Haag. Geachte voorzitter, AANTEKENEN Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Plein 2 2511 CR Den Haag Geachte voorzitter, U heeft op 3 mei 201 6 van het ministerie van Defensie een brief ontvangen inzake de stand

Nadere informatie

Nachtelijke hinder Eindhoven Airport

Nachtelijke hinder Eindhoven Airport Resultaten onderzoek nachtelijke hinder Eindhoven Airport april 2015 Nachtelijke hinder Eindhoven Airport Peter Frankena & Wilbert Haverdings Senior Airport Consultants info@airinfra.eu Inhoudsopgave Op

Nadere informatie

Luchthaven Rotterdam. Een nieuwe belevenis

Luchthaven Rotterdam. Een nieuwe belevenis Luchthaven Rotterdam Een nieuwe belevenis Presentatie 29 november 2007 Rotterdam Airport Vraagstelling Aanpak Uitkomsten vervolg 1 Vraagstelling Ontwikkel gezamenlijke visie op toekomst luchthaven en de

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

Schiphol Group. Jaarverslag

Schiphol Group. Jaarverslag Schiphol Group Jaarverslag 2013 Geluid en omgeving We hechten belang aan een open en goede relatie met onze buren. We dragen actief bij aan een aantrekkelijk woon- en werkgebied; we onderhouden directe

Nadere informatie

Cools, Luuk 24-12-2014

Cools, Luuk 24-12-2014 Inlichten instantie via e-mail Page 1 of 2 Cools, Luuk Van: VNG [VNG@VNG.NL] Verzonden: dinsdag 23 december 2014 16:24 Aan: VNG Onderwerp: Lbr. 14/097 - Uitkomst ledenraadpleging informatievoorziening

Nadere informatie

Luchthavens in Nederland

Luchthavens in Nederland Fact Sheet Luchthavens in Nederland In deze fact sheet worden de belangrijkste feiten, cijfers en ontwikkelingen weergeven die over de Nederlandse luchthavens gaan. Alleen de luchthavens die aangesloten

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 1374 Vragen van de leden

Nadere informatie

Inzet Aalsmeerbaan als startbaan

Inzet Aalsmeerbaan als startbaan Inzet Aalsmeerbaan als startbaan veelgestelde vragen winter 2013/2014 >>> Veelgestelde vragen Is de Aalsmeerbaan in de winterperiode 2013/2014 vaker ingezet als startbaan dan in de periode daarvoor? >>>

Nadere informatie

Met deze brief willen we u kort informeren over het proces en uiteindelijke resultaat.

Met deze brief willen we u kort informeren over het proces en uiteindelijke resultaat. Bezoekadres Westeinde 1, 2371 AS Roelofarendsveen M \ / % G E M E E N T E Kaag en Braassem Postadres Postbus 1,2370 AA Roelofarendsveen T: (071) 332 72 72 E: info@kaagenbraassem.nl w: www.kaagenbraassem.nl

Nadere informatie