Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 2 september 2012) Nummer 2706

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 2 september 2012) Nummer 2706"

Transcriptie

1 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 2 september 2012) Nummer 2706 Onderwerp Tussenlandingen op Rotterdam The Haque Airport. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting GroenLinks is niet persé tegen vliegen, maar wel tegen onnodig vliegen. Als er een redelijk alternatief wordt geboden vinden we vliegen, vanwege de geluidsoverlast en luchtvervuiling onnodig. Vliegen op kortere afstanden, zoals Parijs, Brussel en Londen zijn intussen sneller, goedkoper en schoner te bereizen met de trein. Binnenlandse vluchten zijn per definitie onnodig in ons kleine Nederland. Luchtvaart is een van de meest milieu-aantastende vormen van reizen, ondanks dat vliegtuigen minder lawaai maken en zuiniger omgaan met brandstoffen. De milieuwinst die wordt gemaakt door verbetering van de vliegtuigen wordt teniet gedaan als men vaker gaat vliegen of als men onnodige vluchten gaat maken. Over dat laatste gaan onze vragen Per dag gaan er tot wel 8 vluchten vanaf of naar de Rotterdamse luchthaven die Eindhoven als tussenstop hebben. Deze vliegbewegingen hebben veelal Turkije of Griekenland als bestemming of komen er vandaan. Ook komen en gaan er vluchten van en naar Groningen. Transavia en Onur Air, die meestal deze vluchten maken, vliegen veelal met een Boeing 737. De feiten op een rijtje: Mensen kiezen vaak Rotterdam als vertrekpunt van hun reis, omdat dat veel tijd zou schelen, ten opzichte van vertrek van Schiphol. Het zou ook gemakkelijker zijn. Veelal weten de reizigers niet dat hun vluchten lopen via Eindhoven, waar de tijdwinst méér dan verloren gaat door een tussenlanding op Eindhoven. Pas een week voor vertrek, als de tickets bij de reizigers in de brievenbus vallen, komt men erachter dat men een tussenlanding heeft. Het is niet ongebruikelijk dat slechts 50 passagiers vanaf Rotterdam vertrekken, om vervolgens in Eindhoven meer reizigers te laten stappen. De luchthaven van Eindhoven ligt slechts op zo n 85 km van de Rotterdamse luchthaven. Reistijd OV Rotterdam CS naar de Rotterdamse luchthaven is 21 minuten en Den Haag 30 minuten. Reistijd OV Rotterdam CS naar Schiphol is 20 minuten en Den Haag 24 minuten. Incheckbalies Rotterdam en Schiphol sluiten beiden 1 uur voor vertrek (zie vermelding tickets). Vliegbewegingen zorgen voor veel geluidsoverlast in de omgeving en veroorzaken stank en luchtvervuiling. FZ/GS/Alg

2 Pagina 2/5 Opstijgen van een vliegtuig kost veel brandstof en zorgt voor luchtvervuiling. Opstijgen en landen zorgen voor de meeste risico s. Inclusief stijgen, landen in-uitstappen passagiers wordt de vliegreis, met tussenlanding, verlengd met 1.15 uur tot 1.45 uur ten opzichte van vliegen vanaf Schiphol. Het komt zelfs voor dat een leeg vliegtuig van Schiphol naar Rotterdam komt en vervolgens een tussenlanding maakt op Eindhoven. Een tussenlanding kost tenminste - aan personeelskosten (piloten en cabinepersoneel). Dit is exclusief, toestelkosten, servicekosten en start/landingskosten. Met de Fyra van Rotterdam CS naar Schiphol kost een enkeltje tussen de,50 en e klasse (prijzen NS-Highspeed). Er is dus geen enkel voordeel voor de reiziger als een tussenlanding wordt gemaakt. Ook financieel niet, want de extra kosten van een tussenlanding is immers ook verdisconteerd in de ticketprijs, waardoor deze onnodig duur is. Of het moet zo zijn dat de luchtvaartmaatschappij verlies maakt met een tussenlanding. Dat zou helemaal wonderlijk zijn, want dan is er zelfs geen economische reden om een tussenlanding te maken en daardoor de leefomgeving extra te belasten. De enige partijen die altijd verdienen aan de tussenlanding zijn de luchthavens en toeleveringsbedrijven. Maar is dat wel de bedoeling? Een vakantievlucht is immers geen werkgelegenheidsproject. GroenLinks vindt deze binnenlandse vluchten helemaal niet in het voordeel van de reiziger, maar juist nadelig voor de leefomgeving van veel Rijnmonders. Om inzichtelijk te krijgen hoe nadelig e.e.a. is hebben we de volgende vragen en vragen we ook naar uw opvatting over de binnenlandse vluchten. 1. Bent u bekend dat een toenemend aantal van deze vakantievluchten tussenlandingen hebben in Eindhoven en Groningen? Het is ons bekend dat er tussenlandingen worden gemaakt. Dat dit een toenemend aantal is is ons niet bekend. Op de website van Rotterdam The Hague Airport staat wel het aantal transito (overstap) passagiers aangegeven maar niet het aantal vluchten dat een tussenlanding maakt. Uit deze gegevens is geen stijgende trend waar te nemen van het aantal transito passagiers. Het fluctueert de afgelopen jaren van tot passagiers en voor 2012 is de verwachting dat het er zullen zijn. 2. Gaat het hier inderdaad om vakantiecharters of zijn het lijndienstvluchten of beiden? Bij navraag geeft RTHA aan dat in 2012 alleen vakantievluchten een dergelijke tussenlanding hebben gemaakt. 3. Wat zijn de redenen van deze tussenlandingen? Volgens RTHA zijn er twee redenen: Operationeel (vanaf Eelde kan ivm een te korte baan tot april 2013 niet met een volgeladen en volgetankt vliegtuig gestart worden en daarom wordt een tussenlanding uitgevoerd op RTHA) en commercieel (onvoldoende

3 Pagina 3/5 aanbod vanuit één regio waardoor aanbod van regio s gecombineerd worden, dit voorkomt halfvolle vliegtuigen) 4. Zijn de vluchten met tussenlandingen op zichzelf rendabel voor de maatschappijen? Wij beschikken niet over informatie met betrekking tot de exploitatie van maatschappijen. Deze informatie is vertrouwelijk. Verder zijn er diverse spelers die een rol hebben in deze vluchten met tussenlandingen: touroperators, de luchthaven en vliegtuigmaatschappijen. 5. Hoeveel brandstof verbruikt een Boeing om op te stijgen tot de hoogte die nodig is om Eindhoven aan te vliegen? 6. Hoe hoog zijn de brandstofkosten van deze starts? 7. Met hoeveel passagiers (gemiddeld) vertrekt een vliegtuig met tussenlanding Eindhoven? Dat is ons niet bekend, RTHA antwoordt hierop: Dit verschilt sterk per vlucht en bestemming, hier is geen algemene verdeling voor aan te geven maar is afhankelijk van de product-markt-combinatie. 8. Wat kost het de luchtvaartmaatschappij gemiddeld extra om een tussenlanding op Eindhoven te maken (landingsrechten, servicekosten, belastingen etc.)? 9. Rotterdam heeft een zakenvliegveld. Past vakantievluchten binnen dit kader? Graag ook uw antwoord toelichten RTHA is inderdaad een zakenluchthaven en wordt geëxploiteerd op basis van afspraken die gemaakt zijn tussen de gemeente Rotterdam en de Schiphol Group (als 100% eigenaar van RTHA). In deze afspraken is vastgelegd dat RTHA zich primair zal ontwikkelen tot een zakenluchthaven voor het in de (Rotterdamse/Haagse) regio gevestigde bedrijfsleven maar dat er op (beperkte schaal) ook ruimte is voor vakantievluchten. Een en ander is vastgelegd in Overeenkomst tussen Gemeente Rotterdam en NV Luchthaven Schiphol en Rotterdam Airport BV betreffende Ontwikkeling Rotterdam Airport tot zakenluchthaven van februari Dit is de actualisatie van het onderhandelaarakkoord tussen Rotterdam en NV Luchthaven Schiphol (nu Schiphol Group) van januari 1998.

4 Pagina 4/5 Volgens Rotterdam The Hague Airport heeft RTHA voor een goede ondergrond voor haar exploitatie, naast zakelijke vluchten en maatschappelijke vluchten (zoals traumavluchten), ook vakantievluchten nodig omdat zakenvluchten meer conjunctuur gevoelig zijn. Bovendien bestaat het vermoeden dat het aanbieden van vakantievluchten een positieve bijdrage levert aan het maatschappelijk draagvlak van de luchthaven in de regio omdat de luchthaven naast een regionaal economische functie ook een nutsfunctie heeft voor de omwonenden. 10. Wat vindt het College het feit dat het zakenvliegveld van Rotterdam vaker wordt gebruikt voor vakantiecharters en vakantiebestemmingen dan zakenvluchten, terwijl juist andere regionale luchthavens daarvoor zijn aangewezen (Cie. Alderstafel). Zie ook het antwoord bij vraag 9. Volgens de cijfers van 2012 zijn tot en met de maand augustus lijndienstvluchten en vakantievluchten van/naar RTHA uitgevoerd. RTHA maakt geen deel uit van de Tafel van Alders. In de afspraken tussen Schiphol Group en de gemeente Rotterdam werd immers vastgelegd dat RTHA niet als overloopluchthaven voor Schiphol gebruikt mocht worden. Wel is Rotterdam The Hague Airport de uitwijkluchthaven voor bijvoorbeeld slechte weersomstandigheden op Schiphol. 11. Is het College het met ons eens dat tussenlandingen in een klein land als Nederland overbodig zijn? Graag uw antwoord toelichten. Zolang deze tussenlandingen plaatsvinden binnen de huidige milieugebruiksruimte dan nemen Gedeputeerde Staten geen stelling in of deze overbodig zijn. Wij nemen de milieugebruiksruimte van de luchthaven zoals dat is vastgelegd in het wijzigingsbesluit van de aanwijzing Rotterdam The Hague Airport namelijk als uitgangspunt. Daarbinnen zal GS, bijvoorbeeld in haar rol als voorzitter van de BRR, de betrokkenen (luchthaven en rijk) adviseren om met name de hinder in de nacht zo veel mogelijk terug te dringen in het belang van omwonenden en stimuleren en ondersteunen Gedeputeerde Staten een goede communicatie en informatie over de luchthaven richting belanghebbenden. 12. Vindt het College van het feit dat afstanden van 85 km worden overbrugd met een vliegtuig, terwijl andere schonere en zelfs veel snellere opties voorhanden zijn (o.a. trein of bus)? Graag ook een toelichting op uw antwoord. Zie antwoord Worden (mogelijk zelfs onrendabele) vluchten met tussenlandingen uitgevoerd om alleen slots te behouden of zijn er andere redenen, welke zijn deze dan? Gedeputeerden Staten beschikken niet over de redenen om slots te willen behouden of over andere redenen.

5 Pagina 5/5 14. Wat gaat het College, binnen haar mogelijkheden, doen om genoemde binnenlandse vluchten (vluchten met tussenlanding Eindhoven) te ontmoedigen, in het belang van de omwonenden? Het is de bedrijfsvrijheid van Rotterdam The Hague Airport om binnen de huidige milieugebruiksruimte en de overige afspraken die zijn opgenomen in de aanwijzing de luchthaven te exploiteren. Dus zolang deze binnenlandse vluchten plaatsvinden binnen de huidige milieugebruiksruimte dan kunnen deze vluchten plaatsvinden. Wij nemen de milieugebruiksruimte van de luchthaven zoals dat is vastgelegd in het wijzigingsbesluit van de aanwijzing Rotterdam The Hague Airport als uitgangspunt. Daarbinnen zullen Gedeputeerden Staten betrokkenen (luchthaven en rijk) adviseren om met name de hinder in de nacht zo veel mogelijk terug te dringen in het belang van omwonenden en stimuleren en ondersteunen Gedeputeerden Staten een goede communicatie en informatie over de luchthaven richting belanghebbenden. Den Haag, 23 oktober 2012 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, secretaris, voorzitter, mw. drs. J.A.M. Hilgersom J. Franssen

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001 Onderwerp Belevingsonderzoek en economisch belang Rotterdam The Hague Airport Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

Agendapunt 8. Beraad Vlieghinder moet minder (BVM2) Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) BVM2

Agendapunt 8. Beraad Vlieghinder moet minder (BVM2) Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) BVM2 Agendapunt 8 Beraad Vlieghinder moet minder (BVM2) Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) 1 BVM2 Beraad waaraan deelnemen: 10gebodenvoorEA Geen Vluchten na Elven (GVNE) BOW BMF Doel: Gezamenlijk de

Nadere informatie

Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA

Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA Rotterdam, 08 november 2017. Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA Geachte aanwezigen, Mijn naam is Dirk Breedveld bestuurslid van de verenging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast,

Nadere informatie

5 mei Onderzoek: Vliegverkeer in Nederland

5 mei Onderzoek: Vliegverkeer in Nederland 5 mei 2018 Onderzoek: Vliegverkeer in Nederland Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Factsheet Eindhoven Airport

Factsheet Eindhoven Airport Factsheet Eindhoven Airport Geschiedenis: - 1932 Vliegveld Welschap geopend - 1984 Passagiers terminal gebouwd - 2002 Komst Ryanair - 2006 Komst Wizz Air en Transavia - 2009 KLM stopt - 2013 Ryanair opent

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Oerle. 27 november 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Oerle. 27 november 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Oerle 27 november 2017 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie 10

Nadere informatie

Suggesties reactie op internetconsultatie Omgevingsraad Schiphol

Suggesties reactie op internetconsultatie Omgevingsraad Schiphol Suggesties reactie op internetconsultatie Omgevingsraad Schiphol Vraag 1. Ontwikkeling Schiphol na 2020 Schiphol heeft afgelopen jaren het afgesproken plafond van 500.000 vliegtuigbewegingen (optelsom

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Meerhoven. 5 juli 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Meerhoven. 5 juli 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Meerhoven 5 juli 2017 1 Ontwikkeling Eindhoven Airport: 1. Tot 2009 18.000 vliegbewegingen,lag vast in regionale overeenkomst 2. 2009 Alders Tafel ontlasting

Nadere informatie

Het economisch belang van luchtvaart. Is stilstand of krimp slecht voor Nederland?

Het economisch belang van luchtvaart. Is stilstand of krimp slecht voor Nederland? Het economisch belang van luchtvaart Is stilstand of krimp slecht voor Nederland? CE Delft Onafhankelijk onderzoek en advies sinds 1978 Energie, transport en grondstoffen Economische, technische en beleidsmatige

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Veldhoven. 22 Februari 2018

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Veldhoven. 22 Februari 2018 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Veldhoven 22 Februari 2018 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie

Nadere informatie

Notitie Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport (RTHA)

Notitie Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport (RTHA) Notitie Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport (RTHA) De luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft plannen om het aantal vluchten fors uit te bereiden: bijna een verdubbeling van het

Nadere informatie

Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad. Uitbreidingsplannen Lelystad Airport

Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad. Uitbreidingsplannen Lelystad Airport Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad Werkgroep Vliegop uit Biddinghuizen Dorpsbelangen Biddinghuizen Postbus 2 8256ZG Biddinghuizen www.dorpsbelangen.net secretariaat@dorpsbelangen.net

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Knegsel mei 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Knegsel mei 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Knegsel 7 20 mei 2017 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie 10

Nadere informatie

De leefomgeving en toekomstige

De leefomgeving en toekomstige De leefomgeving en toekomstige ontwikkelingen RTHA Mini master class 2 juni 2015 Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Natuur en Milieufederatie Zuid- Holland De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

Schiphol, 12 september 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy Hoe verder? Hoe duurzaam?

Schiphol, 12 september 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy   Hoe verder? Hoe duurzaam? Schiphol, 12 september 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy www.ariebleijenberg.nl Hoe verder? Hoe duurzaam? NASA 2018, Met office 2019, LOLA 2019 Trend CO 2 wereldluchtvaart past niet binnen Parijs Peeters

Nadere informatie

& Droogleever. U heeft mij gevraagd ter adviseren ter zake van het volgende.

& Droogleever. U heeft mij gevraagd ter adviseren ter zake van het volgende. New Babylon Bezuidenhoutseweg 57 2594 AC Den Haag Postbus "756 2502 AT Den Haag telefoon (070) 5'5 3000 www.pelsrijcken.nl Pels Rijeken & Droogleever Fortuijn advocaten en notarissen De heer J.G.M. Alders

Nadere informatie

Presentatie uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Gebiedscommissie HiS, 10 januari 2017 John Poot

Presentatie uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Gebiedscommissie HiS, 10 januari 2017 John Poot Presentatie uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Gebiedscommissie HiS, 10 januari 2017 John Poot Bewonersvertegenwoordiger Rotterdam in de CRO RTHA Waarom Rotterdam The Hague Airport? (mening

Nadere informatie

MaaS pilot: Rotterdam The Hague Airport. Marktconsultatiedag 29 november

MaaS pilot: Rotterdam The Hague Airport. Marktconsultatiedag 29 november MaaS pilot: Rotterdam The Hague Airport Marktconsultatiedag 29 november RTHA ligt centraal in de regio Mogelijkheid tot opschaling naar andere luchthavens NL en Internationaal HUIDIG VERVOERSAANBOD Trein

Nadere informatie

Procedures RTHA 2014

Procedures RTHA 2014 Procedures RTHA 2014 Steven van der Kleij Manager Informatie, Capaciteit en Beleid Procedures Bestemmingsplan Luchthavenbesluit Procedure bestemmingsplan Regelt de ontwikkeling van het terrein (ruimtelijke

Nadere informatie

ANALYSE MELDINGEN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

ANALYSE MELDINGEN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT 6 mei 2019 Rob Algra ANALYSE MELDINGEN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT JAARRAPPORTAGE 2018 1 MELDINGEN OVERZICHT MELDINGEN 2018 36.850 meldingen over luchtvaart 35.000 meldingen gerelateerd aan RTHA (16.000)

Nadere informatie

Statenvoorstel. Concept advies Bestuurlijke Regiegroep RTHA over regionaal draagvlak ontwikkeling Rotterdam The Hague Airport aan Staatssecretaris

Statenvoorstel. Concept advies Bestuurlijke Regiegroep RTHA over regionaal draagvlak ontwikkeling Rotterdam The Hague Airport aan Staatssecretaris Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 april 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: 28 juni 2017 Behandeld ambtenaar : K. de Jong E-mailadres: k.de.jong@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Inzet Aalsmeerbaan als startbaan

Inzet Aalsmeerbaan als startbaan Inzet Aalsmeerbaan als startbaan veelgestelde vragen winter 2013/2014 >>> Veelgestelde vragen Is de Aalsmeerbaan in de winterperiode 2013/2014 vaker ingezet als startbaan dan in de periode daarvoor? >>>

Nadere informatie

Rechtstreeks & dichtbij!

Rechtstreeks & dichtbij! Kroatië: Welke vluchtroutes zijn er? Rechtstreeks & dichtbij! Kroatië ligt relatief dichtbij: de landsgrenzen liggen vanuit België gemiddeld op slechts 1300 km. U kan het land makkelijk per wagen bereiken

Nadere informatie

Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens,

Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens, Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens, 1997-2014 Indicator 19 oktober 2015 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere

Nadere informatie

Samenvatting Regionaal-Economische betekenis Lelystad Airport

Samenvatting Regionaal-Economische betekenis Lelystad Airport Samenvatting Regionaal-Economische betekenis Lelystad Airport Inhoud Blz. 1 Inleiding 1 2 Trends in de luchtvaart 2 3 SWOT Lelystad Airport 2 4 Scenario s 5 5 Economische betekenis 5 6 Hoe nu verder? 7

Nadere informatie

Schiphol, 12 september 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy Hoe verder? Hoe duurzaam?

Schiphol, 12 september 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy   Hoe verder? Hoe duurzaam? Schiphol, 12 september 2019 Arie Bleijenberg Koios strategy www.ariebleijenberg.nl Hoe verder? Hoe duurzaam? NASA 2018, Met office 2019, LOLA 2019 Trend CO 2 wereldluchtvaart past niet binnen Parijs Peeters

Nadere informatie

Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens,

Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens, Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens, 1997-2016 Indicator 17 mei 2017 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens,

Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens, Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens, 1997-2017 Indicator 24 oktober 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van van Gedeputeerde Staten op vragen van B.K. Potjer (GroenLinks), B. Canton (PvdD), J.W.A. Struijlaard (50PLUS) en W.A. Minderhout (PvdA) (d.d. 17 februari 2017 ) Nummer 3274 Onderwerp Maatschappelijke baten

Nadere informatie

Luchthavens in Nederland

Luchthavens in Nederland Fact Sheet Luchthavens in Nederland In deze fact sheet worden de belangrijkste feiten, cijfers en ontwikkelingen weergeven die over de Nederlandse luchthavens gaan. Alleen de luchthavens die aangesloten

Nadere informatie

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink

Vliegverkeer. Toenemende overlast Eindhoven Airport. Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Vliegverkeer Toenemende overlast Eindhoven Airport Overleg Bewonersplatform Woensel-Noord 1 December 2016 Voorbereid door: Willem van den Brink Wat is er aan de hand? Toename vliegbewegingen van 33000

Nadere informatie

Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens,

Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens, Vliegbewegingen en handelsverkeer op Nederlandse luchthavens, 1997-2015 Indicator 7 september 2016 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere

Nadere informatie

Een impressie uit de toelichting van Pieter van Geel:

Een impressie uit de toelichting van Pieter van Geel: De regionale vertegenwoordiging organiseert deze avond om de essentie van het advies te laten toelichten door Pieter Van Geel, maar ook om in te gaan op de eerste gevoelens van raden en staten en met elkaar

Nadere informatie

BAS rapportage gebruiksjaar 2013

BAS rapportage gebruiksjaar 2013 BAS rapportage gebruiksjaar 213 Op 14 februari 214 heeft het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) de rapportage over het gebruiksjaar 213 uitgebracht. Het gebruiksjaar loopt niet gelijk met het kalenderjaar,

Nadere informatie

Luchtvaartmaatschappijen Sundio Group vliegt met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar de vakantiebestemmingen.

Luchtvaartmaatschappijen Sundio Group vliegt met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar de vakantiebestemmingen. Sundio Group Luchtvaartmaatschappijen Sundio Group vliegt met verschillende luchtvaartmaatschappijen naar de vakantiebestemmingen. Transavia (Griekse bestemmingen) Onur Air (overige bestemmingen) Vueling

Nadere informatie

Kwartaalmonitor Luchtvaart 01

Kwartaalmonitor Luchtvaart 01 Kwartaalmonitor Luchtvaart 01 2 e kwartaal 2019 Het aantal aangekomen en vertrokken passagiers op de vijf nationale luchthavens lag in het tweede kwartaal van 2019 2,7 procent hoger dan een jaar eerder.

Nadere informatie

Advies Lelystad Airport

Advies Lelystad Airport Advies Lelystad Airport Toelichting op uitwerking en resultaat van opdracht aan Alderstafel Lelystad door Hans Alders 1 Context Alderstafel Advies Alderstafel Schiphol (2008) en reactie kabinet en Kamer

Nadere informatie

Hi vakantieganger, hierbij enkele tips voor het zo goedkoop mogelijk boeken van vliegtickets Wendy's reistips Puur Kroatië

Hi vakantieganger, hierbij enkele tips voor het zo goedkoop mogelijk boeken van vliegtickets Wendy's reistips Puur Kroatië H i v a k a n t i e g a n g e r, h i e r b i j e n k e l e t i p s v o o r h e t z o g o e d k o o p m o g e l i j k b o e k e n v a n v l i e g t i c k e t s Wendy's reistips P u u r K r o a t i ë Het

Nadere informatie

PRESENTATIE Eindhoven Airport. Airneth 14 februari 2013

PRESENTATIE Eindhoven Airport. Airneth 14 februari 2013 PRESENTATIE Eindhoven Airport Airneth 14 februari 2013 Ondernemingsvisie Eindhoven Airport Een goede internationale bereikbaarheid faciliteert de regio Zuidoost-Brabant bij de economische ontwikkeling.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Aan: de Bestuurlijke regiegroep Rotterdam The Hague Airport p/a provincie Zuid-Holland Postbus LP Den Haag

Aan: de Bestuurlijke regiegroep Rotterdam The Hague Airport p/a provincie Zuid-Holland Postbus LP Den Haag Aan: de Bestuurlijke regiegroep Rotterdam The Hague Airport p/a provincie Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP Den Haag directie/afdeling dro/ruimtelijk beleid en advies contactpersoon E. ten Cate telefoon

Nadere informatie

Luchtvaartfeiten. Overzicht van aantallen vluchten, passagiersstromen en goederenstromen op de Nederlandse luchthavens

Luchtvaartfeiten. Overzicht van aantallen vluchten, passagiersstromen en goederenstromen op de Nederlandse luchthavens Luchtvaartfeiten Overzicht van aantallen vluchten, passagiersstromen en goederenstromen op de Nederlandse luchthavens Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid KiM In het Regeerakkoord heeft het kabinet een

Nadere informatie

Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO

Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO #BRU2040 Connecting Belgium to the future ARNAUD FEIST CEO 4 1958: STRATEGISCHE BESLISSING DE WERELD IN 2040 OPPORTUNITEITEN VOOR BELGIË STRATEGISCHE VISIE 2040 EVENWICHTIGE AANPAK 5 6 DE WERELD IN 2040

Nadere informatie

3VRAAGT: 8 juli 2018 Auteur: Lotte Kamphuis VLIEGEN

3VRAAGT: 8 juli 2018 Auteur: Lotte Kamphuis VLIEGEN 3VRAAGT: 8 juli 2018 Auteur: Lotte Kamphuis VLIEGEN Samenvatting Vliegschaamte? Daar hebben de meeste jongeren geen last van De zomer is losgebarsten. Hét moment voor vakantiegangers om met hun handdoekje

Nadere informatie

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Voorzitter BRR Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Contact Dhr. K. de Jong T 070-441 82 97 k.de.jong@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

STANDPUNTEN SCHIPHOL 50PLUS AMSTERDAM

STANDPUNTEN SCHIPHOL 50PLUS AMSTERDAM STANDPUNTEN SCHIPHOL 50PLUS AMSTERDAM 1) Er komt een blijvend plafond op Schiphol (tenminste tot 2030) van 500.000 vluchten. Vliegverkeer heeft nadelige gevolgen voor het klimaat en de gezondheid, veiligheid

Nadere informatie

Opdracht Aardrijkskunde Problemen rond Schiphol

Opdracht Aardrijkskunde Problemen rond Schiphol Opdracht Aardrijkskunde Problemen rond Schip Opdracht door een scier 2387 woorden 14 mei 2003 6,5 82 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Onderzoek Aardrijkskunde over Schip. Verslag Aardrijkskunde over

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Toekomst Groningen Airport Eelde. Groningen, 24 oktober 2016

Informatiebijeenkomst Toekomst Groningen Airport Eelde. Groningen, 24 oktober 2016 Informatiebijeenkomst Toekomst Groningen Airport Eelde Groningen, 24 oktober 2016 Meer dan 25 jaar ervaring in de luchtvaartsector Van 1989 2001 gewerkt voor de Schiphol Groep Geeft leiding aan de implementatie

Nadere informatie

Ambitie Rotterdam The Hague Airport Steven van der Kleij Directeur ICT, Capaciteit en Innovatie. Aangenaam en innovatief

Ambitie Rotterdam The Hague Airport Steven van der Kleij Directeur ICT, Capaciteit en Innovatie. Aangenaam en innovatief Ambitie Rotterdam The Hague Airport Steven van der Kleij Directeur ICT, Capaciteit en Innovatie Aangenaam en innovatief Rotterdam The Hague Airport 1,7 miljoen passagiers in 2016 Meer dan 40 Europese bestemmingen

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus AA Pijnacker. 8 januari 2015

Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus AA Pijnacker. 8 januari 2015 Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus 1 2640 AA Pijnacker. 8 januari 2015 Onderwerp: Helikopterhaven Ypenburg Geacht college, De provincie Zuid-Holland heeft in november en december

Nadere informatie

Bijlage 1: recente flight tracks vliegtuigen over de wijk

Bijlage 1: recente flight tracks vliegtuigen over de wijk Bijlage 1: recente flight tracks vliegtuigen over de wijk Bijlage 2: onderzoeksresultaat DUO market research (december 2016) Bijlage 3 Milieufederatie - impact voorstel gebruik Helikopterruimte voor lijnvluchten

Nadere informatie

"Overheidsondersteuning van regionale vliegvelden"

Overheidsondersteuning van regionale vliegvelden Provinciale Staten renthe Dagdeelvraag "Overheidsondersteuning van regionale vliegvelden" Aan Leden van Provinciale Staten en bijzondere commissieleden, niet zijnde statenleden Fractiemedewerkers, college

Nadere informatie

Jetairfly keert op maandag 11 april terug naar Brussels Airport met 5 vliegtuigen en 18 bestemmingen

Jetairfly keert op maandag 11 april terug naar Brussels Airport met 5 vliegtuigen en 18 bestemmingen 07 april 2016 Gedeeltelijke heropstart vluchten vanuit Brussels Airport Jetairfly keert op maandag 11 april terug Brussels Airport met 5 vliegtuigen en 18 bestemmingen Vanaf maandag 11 april voert luchtvaartmaatschappij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 34 802 Wijziging van de Wet luchtvaart in verband met de implementatie van richtlijn nr. 2009/12/EG van het Europese Parlement en de Raad van de

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG a > Retouradres: Postbus 2090, 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der StatenGeneraal Binnenhof 4 253 AA DEN HAAG Plesmanweg 6 2597 JG Den Haag Postbus 2090 2500 EX Den Haag T 070 35 6 7

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Bombardier DB-700 e kwartaal 201 Datum : december 201 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus

Nadere informatie

Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde

Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde Vereniging Omwonenden Luchthaven Eelde 'voor de kwaliteit van de leefomgeving' Aan Provinciale Staten van Drenthe en Groningen Eelde, 15-11-2009 Betreft: Oplopende verliezen Luchthaven Eelde en perspectief

Nadere informatie

Ontheffing Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (artikel 8a.51)

Ontheffing Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (artikel 8a.51) Wet luchtvaart Ontheffing Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (artikel 8a.51) Aanvrager : Heli Holland Airservice B.V. Type ontheffing : Locatiegebonden TUG-ontheffing voor helikoptervluchten Datum ontvangst

Nadere informatie

Proefcasus Eindhoven Airport (I)

Proefcasus Eindhoven Airport (I) Proefcasus Eindhoven Airport (I) 1 Proefcasus Eindhoven Airport Op dit moment wordt de proefcasus Eindhoven uitgevoerd. Het gewenste resultaat van deze proefcasus is de oplevering in april 2019 van: 1)

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 17 mei 2018 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Advies tafel van Alders

Advies tafel van Alders Advies tafel van Alders toekomst Schiphol en de regio 2020 Workshop Is er nog Lucht(ruim) voor de Kleine Luchtvaart? Adrie de Jong Advies tafel van Alders 2 Inhoud Opdracht middellange termijn Samenstelling

Nadere informatie

Tabel 1: De bijdrage van RtHA aan de regionale economie op basis van 2,4 miljoen passagiers

Tabel 1: De bijdrage van RtHA aan de regionale economie op basis van 2,4 miljoen passagiers Prognose 2020 Door Alexander Otgaar, RHV Erasmus Universiteit Rotterdam Diverse studies zijn in het verleden uitgevoerd met als doel om de economische bijdrage van Rotterdam the Hague Airport (hierna aan

Nadere informatie

Het NL Luchtvaartbeleid & Lelystad Airport

Het NL Luchtvaartbeleid & Lelystad Airport Het NL Luchtvaartbeleid & Lelystad Airport Alexander ter Kuile Werkgroep Luchtruim Overijssel Luchtvaart = 1x Systeem...nog NIET in Nederland Luchtvaart vraagt: 1x Beleid Politiek stelt Visie en Kader

Nadere informatie

Alternatieve vervoermiddelen voor de luchtvaart

Alternatieve vervoermiddelen voor de luchtvaart Workshop Alternatieve vervoermiddelen voor de luchtvaart Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Fons Savelberg 1 ken je kennis! 2 Waar en wanneer reed de eerste hogesnelheidstrein in een reguliere dienstregeling?

Nadere informatie

ffi '?îffhorrand EIhf;E] 1 3 okt 2015 Lid Gedeputeerde Staten eerder aan u verstuurde voordracht en bevat de tekst van de regeling. Provinciale Staten

ffi '?îffhorrand EIhf;E] 1 3 okt 2015 Lid Gedeputeerde Staten eerder aan u verstuurde voordracht en bevat de tekst van de regeling. Provinciale Staten Lid Gedeputeerde Staten A. Bom - Lemstra '?îffhorrand Provinciale Staten Contact 070 441 70 87 aw.bom@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum

Nadere informatie

Met het vliegtuig. Op het vliegveld: en dan?

Met het vliegtuig. Op het vliegveld: en dan? Met het vliegtuig Je gaat op reis met het vliegtuig. Lekker op vakantie, bij familie op bezoek of op pad voor werk. Hoe reis je met het vliegtuig als je een blessure of handicap hebt? En mag je hulpmiddel

Nadere informatie

INVESTEREN IN UW REGIO

INVESTEREN IN UW REGIO INVESTEREN IN UW REGIO HEEFT DE TOEKOMST AIRPORTHOLLAND O B L I G A T I E S - O N T W I K K E L I N G - V A S T G O E D Looptijd 3 jaar Vast rendement van 8% Rente per 4 weken uitgekeerd Inhoudsopgave

Nadere informatie

provincie HQLLAND ZUID

provincie HQLLAND ZUID Gedeputeerde Staten provincie HQLLAND ZUID Provinciale Staten van Zuid-Holland Contact J.C. Wassens T 070 441 6923 jc.wassens@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66

Nadere informatie

Hierbij beantwoord ik de schriftelijke vragen van het lid Kröger (GroenLinks) over luchthaven Lelystad (ingezonden op 9 februari 2018).

Hierbij beantwoord ik de schriftelijke vragen van het lid Kröger (GroenLinks) over luchthaven Lelystad (ingezonden op 9 februari 2018). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Actiegroep. Belangenvereniging. Omwonenden Welschap. Geen Vluchten Na Elven

Actiegroep. Belangenvereniging. Omwonenden Welschap. Geen Vluchten Na Elven Belangenvereniging Actiegroep Omwonenden Welschap Geen Vluchten Na Elven 1 Hinder Eindhoven is beperkt, Hinder vooral bij randgemeenten Opstijgen 2014 Dalen 2014 2 Terugblik: Eindhoven Airport begon als

Nadere informatie

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport

Kwartaalrapportage. Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Kwartaalrapportage Vliegtuigmeldingen rondom Rotterdam The Hague Airport Robin DR-00 2 e kwartaal 201 Datum : 15-09-201 Auteur : J.P. van Nieuwenhuizen Organisatie: DCMR Milieudienst Rijnmond Postbus 8,

Nadere informatie

De uitbreiding van schiphol moet doorgaan ongeacht de consequenties voor het milieu.

De uitbreiding van schiphol moet doorgaan ongeacht de consequenties voor het milieu. Spreekbeurt door een scholier 1980 woorden 9 januari 2002 6 184 keer beoordeeld Vak Nederlands Inleiding De toekomst van Nederland binnen de wereldhandel staat op de tocht. Een groot deel van de inkomsten

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN ONTWERP-LUCHTHAVENBESLUIT

VRAGEN EN ANTWOORDEN ONTWERP-LUCHTHAVENBESLUIT Aan de colleges van B&W en de Gemeenteraden van Eindhoven en de randgemeenten van Eindhoven Airport, aan gedeputeerden en provinciale staten Noord-Brabant Best/Veldhoven, 17 april 2014 Betreft: Opmerkingen

Nadere informatie

Geachte mijnheer/mevrouw,

Geachte mijnheer/mevrouw, Stichting Freedom of Mobility Parkstraat 35 1544 AM Zaandijk Mobiel: 06-46064181 stichtingfrom@gmail.com www.stichtingfrom.nl KVK: Zaanstad nr. 50204157 Bank: Rabobank Zaanstad IBAN: NL63 RABO 0131 1490

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Betreft : Verslag bijeenkomst CRO RTHA d.d. 21 januari 2016 Aanwezig: Voorzitter : Hr. J. van der Vlist Secretaris : Hr. E. Struch Leden / plaatsvervangende leden / ambtelijke

Nadere informatie

Luchthavenbesluit & Communicatie

Luchthavenbesluit & Communicatie Luchthavenbesluit & Communicatie Steven van der Kleij Directeur Ontwikkeling en Capaciteit Inhoud Luchthavenbesluit Communicatie Procedure voor nieuw luchthavenbesluit Wat regelt een luchthavenbesluit?

Nadere informatie

Het idee van reisadviezen uit de Kaartautomaat

Het idee van reisadviezen uit de Kaartautomaat Het idee van reisadviezen uit de Kaartautomaat Na het kopen van een kaartje / opladen van een chipkaart krijgt men direct een precies advies naar de eindbestemming. Mogelijke optie: automaten krijgen het

Nadere informatie

F a c t s h e e t Voorstel voor een nieuw normen- en handhavingstelsel Schiphol

F a c t s h e e t Voorstel voor een nieuw normen- en handhavingstelsel Schiphol ALDERSADVIES F a c t s h e e t Voorstel voor een nieuw normen- en handhavingstelsel Schiphol Aldersadvies: Voorstel voor een nieuw normen- en handhavingstelsel voor Schiphol Als onlosmakelijk onderdeel

Nadere informatie

Airport Package Airneth/KiM Workshop 12 januari 2012

Airport Package Airneth/KiM Workshop 12 januari 2012 Airport Package Airneth/KiM Workshop 12 januari 2012 ArkeFly 24.01.2012 Page 1 ArkeFly s visie op de Airport Package ArkeFly, meer dan een airline Airport Package en de impact voor ArkeFly Conclusies &

Nadere informatie

Procedures RTHA 2014

Procedures RTHA 2014 Procedures RTHA 2014 Steven van der Kleij Manager Informatie, Capaciteit en Beleid Ontwikkeling vliegverkeer Luchthavenbesluit (Operationele vergunning) Geluidsruimte Jaarlijkse Emmer geluid Mag niet overstromen

Nadere informatie

6,2. Spreekbeurt door een scholier 2278 woorden 22 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Schiphol; onbeperkt of zijn er grenzen?

6,2. Spreekbeurt door een scholier 2278 woorden 22 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Schiphol; onbeperkt of zijn er grenzen? Spreekbeurt door een scholier 2278 woorden 22 januari 2007 6,2 8 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Schiphol; onbeperkt of zijn er grenzen? Inleiding Een paar jaar geleden heeft de overheid de omvang van

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Gezond weer thuis! www.klmhealthservices.nl Disclosure belangen spreker (Potentiële) belangenverstrengeling Geen Gezond weer thuis! www.klmhealthservices.nl Het vliegtuig als bestemming: wat adviseert

Nadere informatie

De maatschappelijke kosten en baten van een luchthaven in zee moeten in beeld komen

De maatschappelijke kosten en baten van een luchthaven in zee moeten in beeld komen ! Terug naar Krant Bas ter Weel, Carl Koopmans, Rogier Lieshout Opinie 14 uur Tekst Krant " # 5 reacties $ % De maatschappelijke kosten en baten van een luchthaven in zee moeten in beeld komen Opinie Carl

Nadere informatie

Wat of wie is BVM2? Ondersteund door ca. 30 wijk-, buurt-, actie, belangengroepen en politieke fracties, en nu al ruim 2000 inwoners van Brabant

Wat of wie is BVM2? Ondersteund door ca. 30 wijk-, buurt-, actie, belangengroepen en politieke fracties, en nu al ruim 2000 inwoners van Brabant 1 Wat of wie is BVM2? BVM2 is het Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers BVM2: - Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) - Brabantse Milieu Federatie (BMF) - Platform 10 geboden voor Eindhoven

Nadere informatie

SCHIPHOL. René ten Have

SCHIPHOL. René ten Have SCHIPHOL René ten Have Inhoud presentatie I. Aldersadvies II. Hinderbeperkende maatregelen III. CROS heroriëntatie IV. Positie Lelystad V. Betrokkenheid burgers I. Aldersadvies II. Hinderbeperkende maatregelen

Nadere informatie

Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2017

Handhavingsrapportage Rotterdam The Hague Airport 2017 Rotterdam The Hague Airport 2017 Rotterdam The Hague Airport 2017 Datum 7 december 2017 Colofon Uitgegeven door Inspectie Leefomgeving en Transport ILT/Luchtvaart Hoofddorp Postbus 575, 2130 AN Hoofddorp

Nadere informatie

Ontheffing Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (artikel 8a.51)

Ontheffing Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (artikel 8a.51) Wet luchtvaart Ontheffing Tijdelijk en Uitzonderlijk Gebruik (artikel 8a.51) Aanvrager : Heliflight Holland B.V. Type ontheffing : Locatiegebonden TUG-ontheffing voor helikoptervluchten Datum ontvangst

Nadere informatie

Onderzoek Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport

Onderzoek Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Rapportage Onderzoek Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport In opdracht van: Contactpersoon: Gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek André Hammink Utrecht, januari 2017 DUO Market Research Drs.

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Vliegverkeer Eindhoven Noord

Vliegverkeer Eindhoven Noord Vliegverkeer Eindhoven Noord Toenemende overlast Eindhoven Airport Document voor Dorpsraad Acht Achtergrond, aanleiding, feiten, aanbevelingen Voorbereid: 9 juni 2016 Toenemende overlast Eindhoven Airport

Nadere informatie

ZEER GOED ALTERNATIEF VOOR VLIEGROUTE OVER TEUGE BESCHIKBAAR

ZEER GOED ALTERNATIEF VOOR VLIEGROUTE OVER TEUGE BESCHIKBAAR ZEER GOED ALTERNATIEF VOOR VLIEGROUTE OVER TEUGE BESCHIKBAAR korter, stiller & schoner! Inleiding In de afgelopen jaren is een aantal routevarianten (zogeheten varianten A, A+, B en B+) voor vliegverkeer

Nadere informatie

Reiswijzer. Vliegen. Alles over je vliegreis en autohuur. Vliegen Reiswijzer 1

Reiswijzer. Vliegen. Alles over je vliegreis en autohuur. Vliegen Reiswijzer 1 Reiswijzer Vliegen Alles over je vliegreis en autohuur Vliegen Reiswijzer 1 voorwoord Vliegperikelen Het vliegtuig nemen naar de vakantiebestemming is tegenwoordig heel gewoon. Maar voor je daadwerkelijk

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Nieuwsflits 22 juni 2018

Nieuwsflits 22 juni 2018 reacties@hbvzflats.nl Nieuwsflits 22 juni 2018 Er is een landelijk platform voor omwonenden van regionale vliegvelden opgericht, het LBBL (Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart). Dit LBBL organiseert op

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst CDA Eersel. Manifest BVM2 over Eindhoven Airport. 06 sept 2017

Informatiebijeenkomst CDA Eersel. Manifest BVM2 over Eindhoven Airport. 06 sept 2017 Informatiebijeenkomst CDA Eersel Manifest BVM2 over Eindhoven Airport 06 sept 2017 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie

Nadere informatie

Wat of wie is BVM2? Ondersteund door ca. 30 wijk-, buurt-, actie, belangengroepen en politieke fracties, en nu al ruim 2000 inwoners van Brabant

Wat of wie is BVM2? Ondersteund door ca. 30 wijk-, buurt-, actie, belangengroepen en politieke fracties, en nu al ruim 2000 inwoners van Brabant 1 Wat of wie is BVM2? BVM2 is het Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers BVM2: - Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) - Brabantse Milieu Federatie (BMF) - Platform 10 geboden voor Eindhoven

Nadere informatie

1. Reis je wel eens met het vliegtuig?

1. Reis je wel eens met het vliegtuig? Handbagage 5 4 4 3 3 1 1 16% Ja, meerdere keren per jaar 1. Reis je wel eens met het vliegtuig? 31% 4 9% (n=521) Ja, een keer per jaar Nee, bijna nooit Nee, ik heb nog nooit gevlogen Ja, meerdere keren

Nadere informatie