Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001"

Transcriptie

1 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 30 januari 2015 ) Nummer 3001 Onderwerp Belevingsonderzoek en economisch belang Rotterdam The Hague Airport Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Sinds enige tijd wordt er een belevingsonderzoek uitgevoerd onder bewoners om meer inzicht de krijgen in de hinderbeleving als gevolg van het vliegverkeer van Rotterdam The Hague Airport (RTHA). De opzet van dit belevingsonderzoek voldeed echter niet om tot bruikbare resultaten te kunnen komen. De Bestuurlijke Regiegroep RTHA (BRR) heeft daarom in december 2013 geconcludeerd dat er in het kader van het nieuwe Luchthavenbesluit opnieuw een belevingsonderzoek moet worden uitgevoerd 1 2. Daarbij moet meer recht wordt gedaan aan de differentiatie van de hinderbeving per deelgebied. De provincie maakt deel uit van de BRR en wordt hierin vertegenwoordigd door gedeputeerde de Bondt. In de meest recente vergadering van de BRR van 19 december 2014 is het voorstel om een nieuw belevingsonderzoek uit te laten voeren in het kader van het Luchthavenbesluit echter opeens gewijzigd. Door een meerderheid van de BRR leden is besloten het nieuwe belevingsonderzoek pas te houden na een eventueel Luchthavenbesluit 3. Als reden wordt aangegeven dat er op dit moment geen plausibel onderzoek gehouden kan worden omdat de bewoners waarschijnlijk geen objectieve reactie kunnen geven over hinderbeleving met in het achterhoofd een eventueel Luchthavenbesluit voor uitbreiding van RTHA. Dit betekent dat vooralsnog wordt vastgehouden aan het belevingsonderzoek uit Verder heeft onze fractie nog vragen over het economisch belang van RTHA. 1 Brief aan Commissie Ruimte, gemeente Lansingerland, 5 maart 2014, kenmerk U Terugkoppeling vergadering Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport 6 december Brief aan Commissie Ruimte, gemeente Lansingerland, 20 januari 2015, kenmerk U FZ/GS/Alg

2 Pagina 2/5 1. Uit welke partijen bestond de meerderheid in de BRR die het belevingsonderzoek pas wil laten plaatsvinden nadat het Luchthavenbesluit genomen is? De BRR bestaat uit de gemeenten Rotterdam, Lansingerland en Schiedam en de provincie Zuid-Holland. Belangrijk om te vermelden is dat de BRR geen besluiten neemt maar slechts een adviserende rol richting de luchthaven heeft. In de laatste vergadering van de BRR is in gezamenlijkheid geconcludeerd dat het nu niet opportuun is om een geheel nieuw belevingsonderzoek uit te voeren, maar dat een verdieping van het laatste onderzoek wel gewenst is. Overigens betreuren de leden van de BRR het dat er in 2013 niet is gestart met een geheel nieuw belevingsonderzoek. Het is echter aan de luchthaven om te bepalen welke onderzoeken zij (naast de wettelijk verplichte onderzoeken) uitvoeren ter voorbereiding op het nieuwe luchthavenbesluit. Overigens heeft de BRR aangegeven het wenselijk te vinden dat het laatst uitgevoerde belevingsonderzoek wordt uitgewerkt. 2. Wat is het doel van het belevingsonderzoek? Het belevingsonderzoek heeft tot doel inzicht te geven in de mate waarin omwonenden (in een ruim gebied rond de luchthaven) hinder beleven van de luchthaven. 3. Is het juist dat het eerstvolgende belevingsonderzoek een verbeterde opzet kent omdat de resultaten van de eerdere belevingsonderzoeken eigenlijk slecht bruikbaar waren? De resultaten van het huidige onderzoek zijn voor sommige gebieden niet voldoende om er locatiespecifieke conclusies uit te kunnen trekken. Daarvoor is een nadere verdiepingsslag nodig. Voor het overige bevat het belevingsonderzoek wel degelijk informatie die zinvol is om te bepalen hoe de beleving van hinder zich in de jaren ontwikkeld heeft. 4. Is het College het met ons eens dat er op dit moment eigenlijk geen bruikbare resultaten van een belevingsonderzoek zijn om te betrekken bij de vorming van een standpunt over het Luchthavenbesluit? Zie antwoord op vraag Is het College het met ons eens dat een goed uitgevoerd belevingsonderzoek zinvolle informatie kan verschaffen bij het maken van een zorgvuldige afweging over het verzoek om uit te mogen breiden van de luchthaven? Bij de advisering over de groeiambities van de luchthaven zal alle beschikbare informatie worden meegewogen. Dan zal ook worden bezien welke waarde toegekend kan worden aan het belevingsonderzoek.

3 Pagina 3/5 6. Wat is de toegevoegde waarde van een belevingsonderzoek wanneer dit uit wordt gesteld wanneer er besluitvorming over de toekomst van de luchthaven op korte termijn voorzien wordt? Het laatst opgestelde belevingsonderzoek bevat zinvolle informatie waar het gaat om de hinderbeleving als gevolg van de luchthaven. Tegelijkertijd is de uitwerking van het onderzoek naar locatiespecifieke conclusies niet gedetailleerd. Daarom is geadviseerd om, vooruitlopend op het luchthavenbesluit, het laatste belevingsonderzoek te verdiepen. Een geheel nieuw belevingsonderzoek kan dan als nulmeting fungeren, ongeacht welk besluit er genomen wordt in het kader van het luchthavenbesluit. 7. Kan het College aangeven op basis van welke inzichten in de BRR is aangenomen dat inwoners minder objectief deelnemen aan het belevingsonderzoek wanneer besluitvorming over de luchthaven voorzien is? Zullen bewoners die overlast van de luchthaven ervaren dit niet gewoon altijd in een belevingsonderzoek aangeven, ongeacht of er besluitvorming over de luchthaven voorzien is? Ja, de bewoners die overlast ervaren zullen dit altijd aangeven in een belevingsonderzoek. De wens van de luchthaven om te groeien heeft echter invloed op de referentiesituatie waar binnen een nieuw belevingsonderzoek wordt uitgevoerd, waardoor de ambitie van de luchthaven kan leiden tot een onevenwichtig onderzoeksresultaat. 8. Wat wordt er met de resultaten van het belevingsonderzoek gedaan wanneer dit pas na het luchthavenbesluit wordt uitgevoerd? Er wordt al jaren onderzoek naar de beleving van hinder als gevolg van de luchthaven. De resultaten van het nieuwe belevingsonderzoek zullen dus ook worden gebruikt om trends en ontwikkelingen op het gebied van de beleving van hinder inzichtelijk te blijven houden, zoals we dat gewend zijn. 9. Is het College het met ons eens dat uitbreiding van RTHA alleen maar kan geschieden als er meer overlast wordt veroorzaakt door de vliegbewegingen? U bevestigde in eerdere antwoorden op onze vragen dat de dominante partij op RTHA Transavia voor de komende jaar niet heeft gekozen voor stillere en schonere vliegtuigen, omdat ze nu heeft gekozen voor vernieuwing van haar vloot en niet heeft gewacht tot 2018 als er schonere vliegtuigen op de markt komen. Het College heeft nog geen standpunt ingenomen over eventuele groei van de luchthaven en wacht de onderzoeken van de luchthaven af.

4 Pagina 4/5 10. Is het College het met ons eens dat nu reeds, zelfs in theorie, bewoners in de regio van RTHA niet kunnen beschikken over 8 uur nachtrust? De rust wordt immers vrijwel dagelijks verstoord door laatkomende vliegtuigen en de bijna 1000 nachtvluchten per jaar. Het College is op de hoogte van het nachtregime van RTHA. 11. Is het College op de hoogte van het feit dat slaapverstoring schadelijk is voor de gezondheid? Het College is op de hoogte van de onderzoeken die hierover zijn gepubliceerd. 12. Is het College met ons van mening dat de provincie moet waken over de gezondheid van haar inwoners? Binnen de mogelijkheden en taken die de provincie heeft op dit gebied zijn wij het met u eens dat de provincie moet waken over de gezondheid van haar inwoners. 13. Op welke wijze wordt dit hier op dit onderwerp geeffectueerd? Binnen de mogelijkheden en taken, die de provincie heeft, zorgt de provincie zoveel als mogelijk voor een goede belangenafweging tussen economische groei en de kwaliteit van de leefomgeving. Onder andere hebben wij dit geeffectueerd in de door PS vastgestelde Visie Ruimte en Mobiliteit. Ook in het kader van het luchthavenbesluit zullen wij waken voor een zorgvuldige afweging van belangen. 14. Op welke wijze wordt de afweging gemaakt tussen aantasting van gezondheid van omwonenden en de economische belangen van de luchthaven die vooral carriers faciliteert die mensen vervoeren naar toeristische bestemmingen? In het kader van het nieuwe luchthavenbesluit worden alle effecten van de luchthaven (zowel in de huidige situatie als in relatie tot groeiscenario s) onderzocht. Uiteindelijk zal de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu een afweging maken, waarbij de resultaten van de diverse onderzoeken en het advies van regionale overheden een zware rol spelen. 15. In eerdere antwoorden kon u niet aangeven hoe groot het economisch belang is van RTHA. Dat moest nog worden onderzocht. Is er nu al duidelijkheid over de toegevoegde waarde voor Nederland van RTHA. Nee. Dit wordt op dit moment nog onderzocht.

5 Pagina 5/5 16. Is er ook al duidelijkheid m.b.t. de toegevoegde economische waarde voor Nederland van de vluchten naar vakantie oorden? De vakantiegangers betalen immers geen BTW, geen accijnzen en de carriers vliegen met belastingvrije brandstoffen. Verder geven de vakantiegangers vooral geld uit in het buitenland en niet in Nederland. Nee. 17. Wat zou economisch gezien de schade zijn voor Nederland als de vakantievluchten worden uitgevoerd op Schiphol, Eindhoven en Lelystad en niet op RTHA? Eigenlijk is dat vasthouden aan de afspraak dat vakantievluchten op deze 3 luchthavens zou worden afgewikkeld en niet op RTHA. De verdeling van vakantievluchten over de luchthavens in Nederland is een afweging die door het Rijk gemaakt moet worden, aangezien deze afweging onze regio overstijgt. Wij zien het dan ook niet als onze taak om dit inzichtelijk te maken. 18. Meer dan 1000 (jaarlijks) vluchten vanaf RTHA zijn vluchten vanaf en naar Eindhoven of Groningen. Dit omdat er te weinig passagiers zijn om de vliegtuigen vol te krijgen. Eindhoven Airport is absoluut niet blij met de tussenlandingen omdat er wel 2x milieuruimte wordt opgesoupeerd, maar dat daar voor Eindhoven vrijwel geen of heel lage revenuen tegenover staan. Dus het economisch belang van RTHA is schadelijk voor het economisch belang van Eindhoven Airport. Is het College bereid om te pleiten voor het tegengaan van binnenlandse vluchten van carriers. Hierdoor ontstaat voor RTHA immers meer ruimte voor andere vluchten en nieuwe bestemmingen binnen de huidige regels. Zoals al eerder gemeld heeft noch de provincie noch het Rijk instrumentarium om binnenlandse vluchten te verbieden. Wij zien het niet als onze taak om dit te veranderen. Den Haag, 13 maart 2015 Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, secretaris, voorzitter, mw. drs. J.A.M. Hilgersom drs. J. Smit

De leefomgeving en toekomstige

De leefomgeving en toekomstige De leefomgeving en toekomstige ontwikkelingen RTHA Mini master class 2 juni 2015 Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland Natuur en Milieufederatie Zuid- Holland De Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 2 september 2012) Nummer 2706

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 2 september 2012) Nummer 2706 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.B. Blokhuizen (GroenLinks) (d.d. 2 september 2012) Nummer 2706 Onderwerp Tussenlandingen op Rotterdam The Haque Airport. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

provincie HQLLAND ZUID

provincie HQLLAND ZUID Gedeputeerde Staten provincie HQLLAND ZUID Provinciale Staten van Zuid-Holland Contact J.C. Wassens T 070 441 6923 jc.wassens@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66

Nadere informatie

Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA

Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA Rotterdam, 08 november 2017. Inspreektekst Commissie Leefomgeving Den Haag op bezoek bij RTHA Geachte aanwezigen, Mijn naam is Dirk Breedveld bestuurslid van de verenging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast,

Nadere informatie

Statenvoorstel. Concept advies Bestuurlijke Regiegroep RTHA over regionaal draagvlak ontwikkeling Rotterdam The Hague Airport aan Staatssecretaris

Statenvoorstel. Concept advies Bestuurlijke Regiegroep RTHA over regionaal draagvlak ontwikkeling Rotterdam The Hague Airport aan Staatssecretaris Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 18 april 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: 28 juni 2017 Behandeld ambtenaar : K. de Jong E-mailadres: k.de.jong@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Voorzitter BRR Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Contact Dhr. K. de Jong T 070-441 82 97 k.de.jong@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport

Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2015 CRO Rotterdam The Hague Airport Concept : 3 december 2014 Vastgesteld : Vergadering 11 december 2014 Opgemaakt : 15 december 2014 1. Inleiding

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam

Jaarplan 2017 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2017 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam vastgesteld d.d. 6 oktober 2016 1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2017 van de Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam, ook

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van van Gedeputeerde Staten op vragen van B.K. Potjer (GroenLinks), B. Canton (PvdD), J.W.A. Struijlaard (50PLUS) en W.A. Minderhout (PvdA) (d.d. 17 februari 2017 ) Nummer 3274 Onderwerp Maatschappelijke baten

Nadere informatie

Aan: de Bestuurlijke regiegroep Rotterdam The Hague Airport p/a provincie Zuid-Holland Postbus LP Den Haag

Aan: de Bestuurlijke regiegroep Rotterdam The Hague Airport p/a provincie Zuid-Holland Postbus LP Den Haag Aan: de Bestuurlijke regiegroep Rotterdam The Hague Airport p/a provincie Zuid-Holland Postbus 90602 2509 LP Den Haag directie/afdeling dro/ruimtelijk beleid en advies contactpersoon E. ten Cate telefoon

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Procedures RTHA 2014

Procedures RTHA 2014 Procedures RTHA 2014 Steven van der Kleij Manager Informatie, Capaciteit en Beleid Procedures Bestemmingsplan Luchthavenbesluit Procedure bestemmingsplan Regelt de ontwikkeling van het terrein (ruimtelijke

Nadere informatie

Rotterdam, 6 maart 2017.

Rotterdam, 6 maart 2017. Rotterdam, 6 maart 2017. Reactie van de vereniging Bewoners tegen Vliegtuigoverlast Rotterdam Airport (BTV) op het advies van de verkenner Rotterdam the Hague Airport (RTHA) over draagvlak Luchthavenbesluit

Nadere informatie

Jaarplan 2016 Commissie Regionaal Overleg Rotterdam the Hague Airport

Jaarplan 2016 Commissie Regionaal Overleg Rotterdam the Hague Airport Jaarplan 2016 Commissie Regionaal Overleg Rotterdam the Hague Airport Vastgesteld 21 januari 2016 1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarplan van de Commissie regionaal overleg Rotterdam the Hague Airport

Nadere informatie

ffi STnTEN '?",ïjhorrand fl l,jul 2019 Lid Gedeputeerde Staten Actualiteiten I uchtvaart.

ffi STnTEN '?,ïjhorrand fl l,jul 2019 Lid Gedeputeerde Staten Actualiteiten I uchtvaart. Lid Gedeputeerde Staten A. Bom - Lemstra '?",ïjhorrand STnTEN Contact 070 441 70 87 aw.bom@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Provinciale

Nadere informatie

Nieuwsflits 22 juni 2018

Nieuwsflits 22 juni 2018 reacties@hbvzflats.nl Nieuwsflits 22 juni 2018 Er is een landelijk platform voor omwonenden van regionale vliegvelden opgericht, het LBBL (Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart). Dit LBBL organiseert op

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 5 augustus 2015) Nummer 3066

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 5 augustus 2015) Nummer 3066 van Gedeputeerde Staten op vragen van B.K. Potjer (GroenLinks) (d.d. 5 augustus 2015) Nummer 3066 Onderwerp A13-A16 niet horen, zien, noch ruiken Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam

Jaarplan 2018 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2018 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam vastgesteld d.d. 14 september 2017 1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2018 van de Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam, ook

Nadere informatie

Oostroute Lelystad Airport

Oostroute Lelystad Airport Oostroute Lelystad Airport In opdracht van: Natuur en Milieu Flevoland en Staatsbosbeheer To70 Postbus 43001 2504 AA Den Haag tel. +31 (0)70 3922 322 fax +31 (0)70 3658 867 E-mail: info@to70.nl Door: Ruud

Nadere informatie

Presentatie uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Gebiedscommissie HiS, 10 januari 2017 John Poot

Presentatie uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Gebiedscommissie HiS, 10 januari 2017 John Poot Presentatie uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Gebiedscommissie HiS, 10 januari 2017 John Poot Bewonersvertegenwoordiger Rotterdam in de CRO RTHA Waarom Rotterdam The Hague Airport? (mening

Nadere informatie

Omgevingsombudsman Rotterdam The Hague Airport Kwartiermaker Ewald van Vliet 3 oktober 2018

Omgevingsombudsman Rotterdam The Hague Airport Kwartiermaker Ewald van Vliet 3 oktober 2018 Omgevingsombudsman Rotterdam The Hague Airport Kwartiermaker Ewald van Vliet 3 oktober 2018 Omgevingsombudsman Rotterdam The Hague Airport Ewald van Vliet 7 juni 2018 De Opdracht De kwartiermaker komt

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Jaarverslag 2015 Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam 31 oktober 2016 adres: CRO luchthaven Rotterdam, t.a.v. E.R. Struch secretaris p/a provincie Zuid-Holland, postbus

Nadere informatie

Ervaren hinder omwonenden Rotterdam The Hague Airport

Ervaren hinder omwonenden Rotterdam The Hague Airport Ervaren hinder omwonenden Rotterdam The Hague Airport Gezondheidsmonitor Aanleiding De GGD Rotterdam-Rijnmond heeft in februari 2017 een advies opgesteld over gezondheidseffecten van vliegverkeer van de

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Betreft : Verslag bijeenkomst CRO RTHA d.d. 8 oktober 2015 Aanwezig: Voorzitter : Hr. J. van der Vlist Secretaris : Hr. E. Struch Leden / plaatsvervangende leden / ambtelijke ondersteuning:

Nadere informatie

Recente Ontwikkelingen. Schiphol Kees van Kuijen. m.b.t de Toekomst van

Recente Ontwikkelingen. Schiphol Kees van Kuijen. m.b.t de Toekomst van Recente Ontwikkelingen m.b.t de Toekomst van Schiphol Kees van Kuijen Lid Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Schiphol (CROS) en Clustervertegenwoordiger bewoners Zuid-West (Leiden en Bollenstreek)

Nadere informatie

Procedures RTHA 2014

Procedures RTHA 2014 Procedures RTHA 2014 Steven van der Kleij Manager Informatie, Capaciteit en Beleid Ontwikkeling vliegverkeer Luchthavenbesluit (Operationele vergunning) Geluidsruimte Jaarlijkse Emmer geluid Mag niet overstromen

Nadere informatie

Jaarplan 2020 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam

Jaarplan 2020 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2020 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam vastgesteld d.d. xx september 2019 1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2020 van de Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam, ook

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Betreft : Verslag bijeenkomst CRO RTHA d.d. 8 april 2016 Aanwezig: Voorzitter : Hr. J. van der Vlist Secretaris : Hr. E. Struch Leden / plaatsvervangende leden / ambtelijke ondersteuning/

Nadere informatie

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport

Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Voorzitter BRR Bestuurlijke Regiegroep Rotterdam The Hague Airport Contact Dhr. K. de Jong T 070-441 82 97 k.de.jong@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport

Factsheet Lelystad Airport. Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Factsheet Lelystad Airport Toekomstige vliegroutes Lelystad Airport Lelystad Airport Schiphol Group ontwikkelt Lelystad Airport tot een luchthaven voor vakantievluchten binnen Europa en andere bestemmingen

Nadere informatie

Onderzoek Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport

Onderzoek Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Rapportage Onderzoek Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport Respondenten van buiten Hillegersberg-Schiebroek (gebaseerd op n=175 respondenten) In opdracht van: Contactpersoon: Gebiedscommissie

Nadere informatie

Bijlage 1: recente flight tracks vliegtuigen over de wijk

Bijlage 1: recente flight tracks vliegtuigen over de wijk Bijlage 1: recente flight tracks vliegtuigen over de wijk Bijlage 2: onderzoeksresultaat DUO market research (december 2016) Bijlage 3 Milieufederatie - impact voorstel gebruik Helikopterruimte voor lijnvluchten

Nadere informatie

Verslag van het overleg van 9 oktober 2017

Verslag van het overleg van 9 oktober 2017 Verslag van het overleg van 9 oktober 2017 Aanwezig: Dhr. Van Bochove (voorzitter), Dhr Fackeldey (Gemeente Lelystad), Dhr. Van Amerongen (Gemeente Dronten), Dhr. Van der Es (Gemeente Zeewolde), Mw. Buis

Nadere informatie

ANALYSE MELDINGEN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

ANALYSE MELDINGEN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT 6 mei 2019 Rob Algra ANALYSE MELDINGEN ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT JAARRAPPORTAGE 2018 1 MELDINGEN OVERZICHT MELDINGEN 2018 36.850 meldingen over luchtvaart 35.000 meldingen gerelateerd aan RTHA (16.000)

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 van Gedeputeerde Staten op vragen van A. van Hunnik (GroenLinks) (d.d. 15 maart 2016) Nummer 3156 Onderwerp Sloop sociale huurwoningen Rotterdam Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam ACTIELIJST 16 maart 2017 vergadering nummer wat wie wanneer status 2017 03 16 1 N.a.v. mail Ouderaa aan Zuidveld over avondvlucht die wegdraaide RTHA/LVNL Mei juli 2017 (Canniuslaan

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Veldhoven. 22 Februari 2018

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Veldhoven. 22 Februari 2018 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Veldhoven 22 Februari 2018 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie

Nadere informatie

VRAGEN EN ANTWOORDEN ONTWERP-LUCHTHAVENBESLUIT

VRAGEN EN ANTWOORDEN ONTWERP-LUCHTHAVENBESLUIT Aan de colleges van B&W en de Gemeenteraden van Eindhoven en de randgemeenten van Eindhoven Airport, aan gedeputeerden en provinciale staten Noord-Brabant Best/Veldhoven, 17 april 2014 Betreft: Opmerkingen

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

2. zaak - uitgaande documenten Ministerie van Infrastructuur en Milieu, nummer. Postbus 30316

2. zaak - uitgaande documenten Ministerie van Infrastructuur en Milieu, nummer. Postbus 30316 Gemeente H a re n uw brief van Ministerie van Infrastructuur en Milieu, nummer Directie Participatie behandeld door Dhr. WA Holtjer t.a.v. Luchthaven Groningen Airport Eelde doorkiesnummer 050 5339911

Nadere informatie

Vragenaanledenvan de CRO

Vragenaanledenvan de CRO Vragenaanledenvan de CRO Vragen: 1. Per maatregel is een inschatting gemaakt van de technische haalbaarheid. a. Zijn er maatregelen waarvan u de haalbaarheid hoger inschat (waarom)? b. Zijn er maatregelen

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus AA Pijnacker. 8 januari 2015

Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus AA Pijnacker. 8 januari 2015 Burgemeester en wethouders van Pijnacker-Nootdorp Postbus 1 2640 AA Pijnacker. 8 januari 2015 Onderwerp: Helikopterhaven Ypenburg Geacht college, De provincie Zuid-Holland heeft in november en december

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam ACTIELIJST 13 december 2017 vergadering nummer wat wie wanneer Status 2017 12 13 1 Samenwerkingsagenda regiodoelen/ aanpak hinderbeperking: gesprek BRR met voorzitter en secretaris.

Nadere informatie

Vliegroutes Lelystad Airport open brief Swollwacht en GroenLinks

Vliegroutes Lelystad Airport open brief Swollwacht en GroenLinks Informatienota voor de raad Onderwerp Versienummer V3.0 Vliegroutes Lelystad Airport open brief Swollwacht en GroenLinks Portefeuillehouder M.W.J. van Willigen Informant C.H. Dijkhuizen Afdeling Ruimte

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 14 mei 2014) Nummer 2935 Onderwerp Provinciaal maaibeleid en bermbeheer: bescherming broedvogels en andere dieren Aan de leden van Provinciale

Nadere informatie

AAN: DE LEDEN VAN DE BESTUURLIJKE REGIEGROEP ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT, BRR ANALYSE PROCES GROEIAMBITIE RTHA ADVIES VERKENNER

AAN: DE LEDEN VAN DE BESTUURLIJKE REGIEGROEP ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT, BRR ANALYSE PROCES GROEIAMBITIE RTHA ADVIES VERKENNER AAN: DE LEDEN VAN DE BESTUURLIJKE REGIEGROEP ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT, BRR ANALYSE PROCES GROEIAMBITIE RTHA ADVIES VERKENNER VAN: J.R.H. Schendstok, Molenlaan 14 3055 EL Rotterdam Rotterdam, 11 april

Nadere informatie

Jaarplan 2019 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam

Jaarplan 2019 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam Jaarplan 2019 Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam vastgesteld d.d. xx september 2018 1 1. Inleiding Voor u ligt het jaarplan 2019 van de Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam, ook

Nadere informatie

INSIGHTSCAN VNO-NCW WEST - ONDERNEMERS ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT 2016 MeMo². All rights reserved.

INSIGHTSCAN VNO-NCW WEST - ONDERNEMERS ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT 2016 MeMo². All rights reserved. INSIGHTSCAN VNO-NCW WEST - ONDERNEMERS ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT 2016 MeMo². All rights reserved. Voor meer informatie over de onderzoeksmethode, zie disclaimer. INTRODUCTIE & METHODOLOGIE InsightScan

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Betreft : Verslag bijeenkomst CRO RTHA d.d. 21 januari 2016 Aanwezig: Voorzitter : Hr. J. van der Vlist Secretaris : Hr. E. Struch Leden / plaatsvervangende leden / ambtelijke

Nadere informatie

2 e fase groei Eindhoven Airport

2 e fase groei Eindhoven Airport 2 e fase groei Eindhoven Airport Klaas Kopinga Vereniging Belangenbehartiging Omwonenden Welschap Wim Scheffers Actiegroep Geen Vluchten Na Elven 1 De Alderstafel Eindhoven 1) Gestart in 2009 vanuit opdracht

Nadere informatie

H.M. Kamps, voorzitter gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek

H.M. Kamps, voorzitter gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek Inspreekbijdrage inzake RTHA H.M. Kamps, voorzitter gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek 24 Mei 2017 Geen steun uitbreiding Er is geen draagvlak voor de uitbreiding van Rotterdam The Hague Airport.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Oerle. 27 november 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Oerle. 27 november 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Oerle 27 november 2017 1 Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers: (BVM2) Belangenvereniging Omwonenden Welschap Brabantse Milieu Federatie 10

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Meerhoven. 5 juli 2017

Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport. Meerhoven. 5 juli 2017 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Meerhoven 5 juli 2017 1 Ontwikkeling Eindhoven Airport: 1. Tot 2009 18.000 vliegbewegingen,lag vast in regionale overeenkomst 2. 2009 Alders Tafel ontlasting

Nadere informatie

Bijgaand treft u aan de reactie met bijlage van de BTV op dat concept advies.

Bijgaand treft u aan de reactie met bijlage van de BTV op dat concept advies. Van: Vereniging BTV-RotterdamAirport [mailto:info@btv-rotterdamairport.nl] Verzonden: maandag 15 mei 2017 14:55 Aan: Duizer, BM Onderwerp: reactie BTV op het concept advies van de BRR mei 2017 Geachte

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Betreft : Verslag bijeenkomst CRO luchthaven Rotterdam d.d. 15 dec. 2016 Aanwezig: Voorzitter : dhr. J. van der Vlist Secretaris : dhr. E. Struch Leden / plaatsvervangende leden

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA Den Haag > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Advies Lelystad Airport

Advies Lelystad Airport Advies Lelystad Airport Toelichting op uitwerking en resultaat van opdracht aan Alderstafel Lelystad door Hans Alders 1 Context Alderstafel Advies Alderstafel Schiphol (2008) en reactie kabinet en Kamer

Nadere informatie

Overleg Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde

Overleg Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde Overleg Commissie regionaal overleg luchthaven Eelde Vastgesteld verslag inclusief actie- en besluitenlijst Datum overleg en tijd: Aanwezig: Verhinderd: Secretariaat: Overige aanwezige: Volgend overleg:

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Jaarverslag 2016 Commissie regionaal overleg luchthaven Rotterdam 16 maart 2017 adres: CRO luchthaven Rotterdam, t.a.v. E.R. Struch secretaris p/a provincie Zuid-Holland, postbus

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Betreft : Verslag bijeenkomst CRO RTHA d.d. 30 juni 2016 Aanwezig: Voorzitter : Hr. J. van der Vlist Secretaris : Hr. E. Struch Leden / plaatsvervangende leden / ambtelijke ondersteuning/

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 19 juni 2013) Nummer Onderwerp Publicatie van besluiten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 19 juni 2013) Nummer Onderwerp Publicatie van besluiten van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 19 juni 2013) Nummer 2831 Onderwerp Publicatie van besluiten Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Vanaf 2014

Nadere informatie

Wethouder P.J. Langenberg Van Beethovenlaan 60

Wethouder P.J. Langenberg Van Beethovenlaan 60 Gemeente Rotterdam Bewonersorganisatie InHillegersberg Wethouder P.J. Langenberg Van Beethovenlaan 60 Coolsingel 40 3055JD Rotterdam 3011AD Rotterdam info@inhillegersberg.nl Betreft: uitbreidingsplannen

Nadere informatie

Commissie Milieuhygiëne Luchtvaartterrein Rotterdam

Commissie Milieuhygiëne Luchtvaartterrein Rotterdam Commissie Milieuhygiëne Luchtvaartterrein Rotterdam december 2011 nieuwsbrief 16 In dit nummer: - Tijdelijke baansturingsmaatregel: nadere uitleg - Politiehelikopter één jaar op Rotterdam The Hague Airport

Nadere informatie

Knegsel 19 november Presentatie Klaas Kopinga

Knegsel 19 november Presentatie Klaas Kopinga Knegsel 19 november 2016 Presentatie Klaas Kopinga 1 Informatiebijeenkomst Ontwikkeling Eindhoven Airport Knegsel 6 19 november 2016 2 Aldersadvies 20 juli 2015: 1. Het is een uitvoeringsoverleg en geen

Nadere informatie

NOTITIE. Aanleiding. Wettelijk kader. Betreft

NOTITIE. Aanleiding. Wettelijk kader. Betreft NOTITIE Betreft QRA Rotterdam - The Hague Airport Bestemmingsplan Leeuwenhoekweg Plaats Gemeente Lansingerland Werknummer 123.602.00 Datum 16 oktober 2013 Aanleiding De gemeente Lansingerland heeft het

Nadere informatie

28 COMMISSIE MILIEUHYGIËNE LUCHTVAARTTERREIN ROTTERDAM

28 COMMISSIE MILIEUHYGIËNE LUCHTVAARTTERREIN ROTTERDAM 28 COMMISSIE MILIEUHYGIËNE LUCHTVAARTTERREIN ROTTERDAM CMLR 25/10 WERKPLAN 2011 Commissie 28 Vastgesteld: 29 november 2010 Opgesteld door: Commissie Milieuhygiëne Luchtvaartterrein Rotterdam (CMLR) Bijlage:

Nadere informatie

Hierbij beantwoord ik de schriftelijke vragen van het lid Kröger (GroenLinks) over luchthaven Lelystad (ingezonden op 9 februari 2018).

Hierbij beantwoord ik de schriftelijke vragen van het lid Kröger (GroenLinks) over luchthaven Lelystad (ingezonden op 9 februari 2018). > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Resultaten na correctie appendices

Resultaten na correctie appendices NLR-notitie: Onderwerp Opdrachtgever Resultaten na correctie appendices : Resultaten herberekeningen De Kooy : Ministerie van Defensie Datum : 11 december 2017 1. Inleiding Onlangs is gebleken dat bij

Nadere informatie

STICHTING ONDERSTEUNING COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG LUCHTHAVEN ROTTERDAM. JAARREKENING 2014 (d.d. 27 februari 2016)

STICHTING ONDERSTEUNING COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG LUCHTHAVEN ROTTERDAM. JAARREKENING 2014 (d.d. 27 februari 2016) STICHTING ONDERSTEUNING COMMISSIE REGIONAAL OVERLEG LUCHTHAVEN ROTTERDAM JAARREKENING 2014 (d.d. 27 februari 2016) Algemene gegevens De Stichting Ondersteuning Commissie Regionaal Overleg Luchthaven Rotterdam

Nadere informatie

Notitie Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport (RTHA)

Notitie Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport (RTHA) Notitie Uitbreidingsplannen Rotterdam The Hague Airport (RTHA) De luchthaven Rotterdam The Hague Airport (RTHA) heeft plannen om het aantal vluchten fors uit te bereiden: bijna een verdubbeling van het

Nadere informatie

Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad. Uitbreidingsplannen Lelystad Airport

Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad. Uitbreidingsplannen Lelystad Airport Aan de Provinciale Staten van Flevoland Postbus 55 8200 AB Lelystad Werkgroep Vliegop uit Biddinghuizen Dorpsbelangen Biddinghuizen Postbus 2 8256ZG Biddinghuizen www.dorpsbelangen.net secretariaat@dorpsbelangen.net

Nadere informatie

Suggesties reactie op internetconsultatie Omgevingsraad Schiphol

Suggesties reactie op internetconsultatie Omgevingsraad Schiphol Suggesties reactie op internetconsultatie Omgevingsraad Schiphol Vraag 1. Ontwikkeling Schiphol na 2020 Schiphol heeft afgelopen jaren het afgesproken plafond van 500.000 vliegtuigbewegingen (optelsom

Nadere informatie

Meldingenloket vliegverkeer GAE

Meldingenloket vliegverkeer GAE Meldingenloket vliegverkeer GAE Meldingenrapportage Tweede kwartaal 2016 Het Meldingenloket vliegverkeer GAE wordt mede mogelijk gemaakt door: Inleiding Het Meldingenloket vliegverkeer GAE (hierna: loket)

Nadere informatie

28 COMMISSIE MILIEUHYGIËNE LUCHTVAARTTERREIN ROTTERDAM

28 COMMISSIE MILIEUHYGIËNE LUCHTVAARTTERREIN ROTTERDAM 28 COMMISSIE MILIEUHYGIËNE LUCHTVAARTTERREIN ROTTERDAM CMLR 23/11 WERKPLAN 2012 Commissie 28 Vastgesteld: 29 september 2011 Opgesteld door: Commissie Milieuhygiëne Luchtvaartterrein Rotterdam (CMLR) Bijlage:

Nadere informatie

Luchthaven Rotterdam. Een nieuwe belevenis

Luchthaven Rotterdam. Een nieuwe belevenis Luchthaven Rotterdam Een nieuwe belevenis Presentatie 29 november 2007 Rotterdam Airport Vraagstelling Aanpak Uitkomsten vervolg 1 Vraagstelling Ontwikkel gezamenlijke visie op toekomst luchthaven en de

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. R. van Aelst (SP) (d.d. 14 oktober 2015) Nummer 3091

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. R. van Aelst (SP) (d.d. 14 oktober 2015) Nummer 3091 van Gedeputeerde Staten op vragen van R. van Aelst (SP) (d.d. 14 oktober 2015) Nummer 3091 Onderwerp Bereikbaarheid Gorinchemse Lingewijk per OV Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller

Nadere informatie

2. BESLUITVORMINGSPROCES NIET CONFORM BESTUURSOPDRACHT EN STRUCTUURVISIE

2. BESLUITVORMINGSPROCES NIET CONFORM BESTUURSOPDRACHT EN STRUCTUURVISIE 1. INLEIDING Geachte leden van de Statencommissie Duurzaamheid van de provincie Flevoland. Als lid van de Belangenvereniging Almere-Hout vertegenwoordig ik bewoners van de Almeerse woonkernen in de nabijheid

Nadere informatie

5 mei Onderzoek: Vliegverkeer in Nederland

5 mei Onderzoek: Vliegverkeer in Nederland 5 mei 2018 Onderzoek: Vliegverkeer in Nederland Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam ACTIELIJST 7 juni 2018 2018 06 07 1 Advies kwartiermaker Omgevingsombudsman: eventueel commentaar op Allen Juni 2018 concept z.s.m. doorgeven (concept advies is door secretaris

Nadere informatie

Belevingsonderzoek Rotterdam The Hague Airport 2012

Belevingsonderzoek Rotterdam The Hague Airport 2012 Belevingsonderzoek Rotterdam The Hague Airport 2012 (Aanvullende analyses op enkele geografische factoren) Rotterdam, 25 juni 2015 1 Probleemstelling. In 2012 onderzocht MEIJERS RESEARCH in hoeverre bewoners

Nadere informatie

Belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring Schiphol

Belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring Schiphol Geachte raadsleden, Naar aanleiding van het belevingsonderzoek hinder en slaapverstoring Schiphol van de GGD Zuid- Kennemerland zijn in de commissie Ruimte enkele vragen gesteld over het karakter van de

Nadere informatie

Vraag 1 Kent u het opiniestuk van Kees de Pater van de Vogelbescherming «Gevolgen van Lelystad Airport zijn voor vogels niet te overzien»?

Vraag 1 Kent u het opiniestuk van Kees de Pater van de Vogelbescherming «Gevolgen van Lelystad Airport zijn voor vogels niet te overzien»? > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Portefeuillehouder deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek Kleine luchtvaart

Portefeuillehouder deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek Kleine luchtvaart Verslag CRO Luchthaven Rotterdam Rotterdam 18 november 2013 20.00 uur-22.00 uur Aan-/afwezig Voorzitter Secretaris Provincie Zuid-Holland Wethouder gemeente Schiedam Wethouder gemeente Lansingerland Portefeuillehouder

Nadere informatie

GEWIJZIGD. Gelet op: Artikel 2.2 van de Wro en artikel 5 van de Planwet Verkeer en Vervoer;

GEWIJZIGD. Gelet op: Artikel 2.2 van de Wro en artikel 5 van de Planwet Verkeer en Vervoer; GEWIJZIGD Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Juli 2014 Nummer 6721 Onderwerp Visie ruimte en mobiliteit 2014 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober Nummer 2730 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD) d.d. 19 oktober 2012 Nummer 2730 Onderwerp Grotere bouwvlakken dan 2 ha veehouderij. Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting In een

Nadere informatie

ffi '?îffhorrand EIhf;E] 1 3 okt 2015 Lid Gedeputeerde Staten eerder aan u verstuurde voordracht en bevat de tekst van de regeling. Provinciale Staten

ffi '?îffhorrand EIhf;E] 1 3 okt 2015 Lid Gedeputeerde Staten eerder aan u verstuurde voordracht en bevat de tekst van de regeling. Provinciale Staten Lid Gedeputeerde Staten A. Bom - Lemstra '?îffhorrand Provinciale Staten Contact 070 441 70 87 aw.bom@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Datum

Nadere informatie

De Vereniging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) EPICENTRUM

De Vereniging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) EPICENTRUM De Vereniging Bewoners Tegen Vliegtuigoverlast (BTV) Rotterdam komt sinds 1985 op voor bewoners die worden geconfronteerd met de gevolgen van de activiteiten op en van Rotterdam The Hague Airport. Oorspronkelijk

Nadere informatie

CRO Luchthaven Rotterdam

CRO Luchthaven Rotterdam CRO Luchthaven Rotterdam Concept Jaarverslag 2018 Commissie Regionaal Overleg luchthaven Rotterdam d.d. xx februari 2019 adres: CRO luchthaven Rotterdam, t.a.v. E.R. Struch secretaris p/a provincie Zuid-Holland,

Nadere informatie

Ambitie Rotterdam The Hague Airport Nieuwe balans voor de luchthaven

Ambitie Rotterdam The Hague Airport Nieuwe balans voor de luchthaven Ambitie Rotterdam The Hague Airport Nieuwe balans voor de luchthaven Aanleiding Nieuw luchthavenbesluit uiterlijk eind 2017 noodzakelijk als gevolg van nieuwe (NL en EU) wet- en regelgeving Grenzen van

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van. A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292 van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PvdD), A. van Hunnik (GL) en H. van Dieren (SGP/CU) (d.d. 4 mei 2017) Nummer 3292 Onderwerp Schriftelijke vervolgvragen bebouwing strand Hoek van

Nadere informatie

Raadsplein info/debat Raadzaal. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein info/debat Raadzaal. Voorgesteld besluit raad Raadsplein info/debat Raadzaal Datum 12 november 2018 onderwerp Bouwstenen zienswijze Lelystad Airport (19.40 21.15 uur) portefeuillehouder William Dogger informant Janssen, Geert (2092) medeopstellers

Nadere informatie

Wat of wie is BVM2? Ondersteund door ca. 30 wijk-, buurt-, actie, belangengroepen en politieke fracties, en nu al ruim 2000 inwoners van Brabant

Wat of wie is BVM2? Ondersteund door ca. 30 wijk-, buurt-, actie, belangengroepen en politieke fracties, en nu al ruim 2000 inwoners van Brabant 1 Wat of wie is BVM2? BVM2 is het Beraad Vlieghinder Moet Minder Initiatiefnemers BVM2: - Belangenbehartiging Omwonenden Welschap (BOW) - Brabantse Milieu Federatie (BMF) - Platform 10 geboden voor Eindhoven

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 31 936 Luchtvaartnota D VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 27 augustus 2014 Ordening 1 hebben kennis genomen van het voorgehangen

Nadere informatie

VLIEGEN MET INSPRAAK?

VLIEGEN MET INSPRAAK? VLIEGEN MET INSPRAAK? ONDERZOEK VAN HET BURGERPANEL ROTTERDAM NAAR DE WIJZE WAAROP DE BURGER IS BETROKKEN BIJ HET BESLUITVORMINGSPROCES VAN DE AANVRAAG VOOR UITBREIDING VAN HET AANTAL VLUCHTEN VAN ROTTERDAM

Nadere informatie

Onderwerp: Oprichten stichting Bevordering kwaliteit omgeving Schipholregio

Onderwerp: Oprichten stichting Bevordering kwaliteit omgeving Schipholregio Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 70 Haarlem, 14 augustus 2007 Onderwerp: Oprichten stichting Bevordering kwaliteit omgeving Schipholregio Bijlagen: - Ontwerpbesluit - Convenant Omgevingskwaliteit

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Geachte voorzitter,

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Geachte voorzitter, Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon Doorkiesnummer Datum 16 mei 2006 Ons kenmerk DGTL/06.007918 Onderwerp "Buitengebied" Schiphol Bijlage(n)

Nadere informatie

Informatienota. Onderwerp Ontwikkeling Schiphol

Informatienota. Onderwerp Ontwikkeling Schiphol Informatienota Onderwerp Ontwikkeling Schiphol Nummer 2018/836449 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling OMB Auteur Plantaz, M.A.H.G. Telefoonnummer

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 15 juli 2013) Nummer Onderwerp Gebruik glyfosaat

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 15 juli 2013) Nummer Onderwerp Gebruik glyfosaat van Gedeputeerde Staten op vragen van A.H.K. van Viegen (PVDD) (d.d. 15 juli 2013) Nummer 2836 Onderwerp Gebruik glyfosaat Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting vragensteller Uit een recent onderzoek

Nadere informatie

Presentatie: woensdag 17 oktober Schiphol

Presentatie: woensdag 17 oktober Schiphol Presentatie: woensdag 17 oktober 2018 Schiphol 1. Wat is er aan de hand? 2. Het Aldersakkoord 2. MER en eigen onderzoek 3. Wat vinden wij? 4. Wat doen wij? Inhoud presentatie 1. Wat is er aan de hand?

Nadere informatie