De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti"

Transcriptie

1 Fotopresentatie

2 De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti

3 De Hoorn van Afrika Situatieschets

4 WFP/Maria Katajisto De Hoorn van Afrika is een droog gebied.

5 WFP/ Elaine Reinke De bevolking in de Hoorn van Afrika leeft grotendeels van landbouw en veeteelt. Een belangrijk landbouwproduct is maïs.

6 WFP/ Peter Smerdon Er worden verschillende soorten vee gehouden. Bijvoorbeeld geiten.

7 WFP/ Marcus Prior Naast geiten worden ook schapen en kamelen gehouden. Kamelen kunnen heel goed tegen droogte.

8 WFP/ Marcus Prior Normaal gesproken kunnen mensen in de Hoorn van Afrika door landbouw en veeteelt in hun eigen onderhoud voorzien.

9 WFP/ Siegfried Modola Door de extreme droogte vanaf september 2010 zijn de oogsten in veel door droogte getroffen gebieden mislukt. Bovendien is er een hoge veesterfte.

10 WFP/ David Orr Door de voedselschaarste in de Hoorn van Afrika is een voedselcrisis ontstaan. De prijzen voor voedsel zijn torenhoog. Veel mensen kunnen de hoge voedselprijzen niet betalen.

11 WFP/ Rebecca Richards Een ander probleem is de burgeroorlog in Somalië. Delen van dit land zijn onveilig.

12 WFP/ Elaine Reinke Door het conflict in Somalië moeten veel mensen van huis vluchten. Dit zorgt voor grote vluchtelingenstromen naar onder meer de buurlanden Kenia en Ethiopië.

13 WFP/ David Orr De hongersnood in de Hoorn van Afrika wordt ook wel de Children s famine genoemd. Met name kinderen onder de vijf jaar worden getroffen door de ramp.

14 WFP/ Gabrielle Menezes Het World Food Programme (WFP) is één van de organisaties die actief zijn in het getroffen gebied. Zij geven bijvoorbeeld voedselhulp en helpen met de wederopbouw van samenlevingen.

15 WFP/ Maria Katajisto Het WFP is volledig afhankelijk van vrijwillige donaties. Regeringen van verschillende landen zijn de grootste donoren. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar bij dit voedseldistributiepunt in een vluchtelingenkamp in Kenia.

16 Vluchtelingen Leven in een vluchtelingenkamp

17 WFP/ Rose Ogola Vluchtelingen uit Somalië reizen meestal te voet naar de buurlanden Kenia en Ethiopië. De reis is vaak lang, zwaar en gevaarlijk. Veel kinderen raken verzwakt en ondervoed.

18 WFP/ Siegfried Modola Bij aankomst in een vluchtelingenkamp worden vluchtelingen eerst geregistreerd. Er staan vaak lange rijen.

19 WFP/ Rose Ogola Alle vluchtelingen krijgen bij registratie een polsbandje. Bij aankomst in het kamp krijgen vluchtelingen van het WFP een voedselrantsoen voor twee weken.

20 WFP/ Peter Smerdon Een deel van de vluchtelingen woont in tenten. In één familietent wonen vaak meerdere gezinnen.

21 WFP/ Rose Ogola De vluchtelingenkampen zijn overvol. Er zijn niet genoeg tenten voor iedereen.

22 WFP/ David Orr Veel vluchtelingen wonen in zelfgemaakte hutjes aan de randen van de kampen. De hutjes worden gemaakt van wat stokken, oude doeken en plastic zeil.

23 WFP/ Siegfried Modola De voorzieningen in de kampen zijn beperkt in verhouding tot het aantal mensen dat er woont. Er staan vaak lange rijen voor waterpunten, wasplaatsen en latrines (wc s).

24 WFP/ Peter Smerdon Gezondheid is belangrijk met zoveel mensen bij elkaar. Schoon water is dan ook van levensbelang.

25 WFP/ Marcus Prior In de overvolle kampen is ook beveiliging nodig. Kampen in Somalië worden soms overvallen door rebellen.

26 WFP/ Rose Ogola In veel kampen worden snel scholen opgezet. Kinderen krijgen les in tenten of in de buitenlucht.

27 WFP/ Peter Smerdon Ondervoeding is in veel gevallen goed te behandelen. Zodra de kinderen weer energie hebben, wordt er gespeeld!

28 Voedsel Soorten voedselhulp

29 WFP/ David Orr Het WFP geeft verschillende soorten voedselhulp. In Afrika is maïs(meel) een belangrijk product.

30 WFP/ Siegfried Modola Veel vluchtelingen hebben langere tijd geen eten gehad. Zij krijgen speciaal voedsel om aan te sterken zoals CSB. Dit is een soort pap van maïs en soja met extra voedingsstoffen.

31 WFP/ David Orr Veel vluchtelingen hebben niets meer. Zij zijn afhankelijk van voedselhulp. Er staan vaak lange rijen als er voedsel wordt uitgedeeld.

32 WFP/ David Orr Mensen komen met bakken, kommen, bekers en blikken om de CSB (maïspap) in te doen.

33 WFP/ Rose Ogola Er zijn ook kant en klare aanvullende voedingsmiddelen zoals BP-5. Een soort reep met extra voedingsstoffen.

34 WFP/ Natasha Scripture Voor jonge kinderen zijn er producten zoals plumpy nut, een soort pindakaasreep met extra voedingsstoffen.

35 WFP/ Siegfried Modola Het WFP geeft niet alleen voedselhulp aan vluchtelingen maar ook aan de lokale bevolking. Deze vrouwen nemen voedsel mee terug naar huis vanaf een voedseldistributiepunt in Noord-Kenia.

36 WFP/ Rose Ogola De lokale bevolking is ook getroffen door de droogte. Zij hebben vaak nog wel wat voedsel. Met de hulp van het WFP kunnen zij zelf voor een complete maaltijd zorgen.

37 Transport Transport van hulpgoederen

38 WFP/ David Orr Het WFP krijgt vaak donaties in geld. Het WFP moet zelf voor aankoop en transport van het voedsel zorgen.

39 WFP/ Maria Katajisto Voor transport over grote afstanden heeft het WFP eigen vliegtuigen.

40 WFP/ David Orr Per vliegtuig worden hulpgoederen zoals voedsel naar vliegvelden in de buurt van de eindbestemming vervoerd.

41 WFP/ Peter Smerdon Ook zeeschepen worden ingezet om hulpgoederen over grote afstand te vervoeren. De goederen worden naar havens in de buurt van de eindbestemming gebracht.

42 WFP/ Jonathan Thompson Vanaf vliegvelden of havens worden andere transportmiddelen ingezet. Vaak wordt gebruik gemaakt van trucks of vrachtwagens om de hulpgoederen naar de eindbestemming te brengen.

43 WFP/ Photolibrary In gebieden met veel water worden soms kleine bootjes ingezet.

44 WFP/ Peter Smerdon Soms zijn wegen en bruggen stuk door natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen. Ook in conflictsituaties worden transportwegen vernield. Het WFP zet dan lokaal transport in zoals ezelkarren.

45 WFP/ Barry Came In droge gebieden kunnen kamelen worden ingezet als transportmiddel.

46 WFP/ Stephanie Tremblay Als transport per weg, spoor of water niet mogelijk is, worden ook helikopters ingezet om hulpgoederen naar de eindbestemming te krijgen.

47 WFP/ Mohamed Siddig In sommige gevallen worden voedseldroppings gedaan. Dit vliegtuig van de Verenigde Naties strooit zakken met voedsel uit.

48 WFP/ Mohamed Siddig Voedseldroppings worden alleen gedaan als er geen andere mogelijkheden zijn. De droppings zijn niet efficiënt en soms gevaarlijk. Het voedsel kan in verkeerde handen vallen.

49 WFP/ Fred Noy In Somalië zijn sommige gebieden niet toegankelijk voor het WFP. Dit komt door het conflict. Het WFP kan voedseldroppings inzetten om mensen in deze gebieden toch te helpen.

50 WFP/ Abeer Etefa Dit was de fotopresentatie over het WFP in de Hoorn van Afrika.

51 Meer weten? Download ons lesmateriaal op

Het WFP in de Hoorn van Afrika

Het WFP in de Hoorn van Afrika WFP-Elaine_Reinke Project Het WFP in de Hoorn van Afrika Thema: Hoorn van Afrika Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World WFP-Rikke_Kasse WFP-Marcus_Prior Inhoudsopgave Inhoudsopgave Introductie

Nadere informatie

Groep 5/6 Thema: Voedselhulp. Project Het WFP in de Hoorn van Afrika. Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World.

Groep 5/6 Thema: Voedselhulp. Project Het WFP in de Hoorn van Afrika. Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World. WFP-Rose_Ogola Project Het WFP in de Hoorn van Afrika Thema: Voedselhulp Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World WFP-Rose_Ogola WFP-David_Orr Inhoudsopgave Inhoudsopgave Introductie 2

Nadere informatie

Groep 1/2 Thema: Transport. Project Het WFP in de Hoorn van Afrika. Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World.

Groep 1/2 Thema: Transport. Project Het WFP in de Hoorn van Afrika. Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World. WFP-Barry_Came Project Het WFP in de Hoorn van Afrika Thema: Transport Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World WFP-Marcus_Prior WFP-Marcus_Prior Inhoudsopgave Inhoudsopgave Introductie

Nadere informatie

WFP-Rose_Ogola. Project Het WFP in de Hoorn van Afrika. Groep 3/4 Thema: Vluchtelingenkamp. Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World

WFP-Rose_Ogola. Project Het WFP in de Hoorn van Afrika. Groep 3/4 Thema: Vluchtelingenkamp. Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World WFP-Rose_Ogola Project Het WFP in de Hoorn van Afrika Thema: Vluchtelingenkamp Hoorn van Afrika is een project van Kids Moving the World WFP-Rose_Ogola WFP-Siegfried_Modola Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

Droogte in Oost-Afrika

Droogte in Oost-Afrika Droogte in Oost-Afrika Ethiopië Addis-Ababa 120.000 Djibouti Djibouti Somalië 3.200.000 2.500.000 600.000 Oeganda Kenia Mogadishu Kampala 3.500.000 Naïrobi noodgebied crisisgebied beperkte noodtoegang

Nadere informatie

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen Artsen zonder grenzen Dianne van den Bosch Inhoud Zo kwam het... 2 En in Nederland... 2 Hallo hallo!... 3 Wanneer in actie?... 3 Reizen in een vrachtvliegtuig... 3 En verder... 3 Laat maar waaien... 3

Nadere informatie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 110, lid 2, van het

Nadere informatie

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Stichting Vluchteling Stichting Vluchteling werkt samen met haar lokale partners om noodhulp te verlenen aan de vele vluchtelingen in Kenia, Ethiopië en Somalië. Voor de

Nadere informatie

Droogte en honger in Afrika

Droogte en honger in Afrika Droogte en honger in Afrika Ik ben bang. Als het de komende week niet regent, mislukt de oogst. Dan verlies ik mijn boerderij, zegt boer Pieter Uys in Zuid-Afrika. Mijn drie broers, mijn twee zussen, mijn

Nadere informatie

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren.

Het project wil in Mesera een educatief-medisch centrum realiseren. Kititenebo, (allemaal samen) noodhulp voor de kinderen februari 2017 De aanhoudende droogte in Afrika bereikt het nieuws in Europa. In de Standaard (25.02.2017) stond het te lezen: nomaden zoeken wanhopig

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

Help kinderen die geen eten hebben

Help kinderen die geen eten hebben GIRO LESPAKKET Help kinderen die geen eten hebben In veel landen in Afrika hebben veel kinderen niet genoeg te eten. Ze eten de hele dag niks of maar een heel klein beetje. Dat is een ramp. Want eten is

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Voedselverspilling, er is genoeg voedsel en voedselspeculatie is immoreel Nederlandse consumenten gooien ieder jaar voor zo n 2,5 miljard aan voedsel weg. Dat is ruim 150 per persoon. Ofwel zo n 50 kilo.

Nadere informatie

Hulp in de Hoorn van Afrika

Hulp in de Hoorn van Afrika Hulp in de Hoorn van Afrika Foto: Save the Children/Petterik Wiggers Sorry Afrika, wij zijn op vakantie 2 Hulpverlening in Somalië, Kenia en Ethiopië 3 Straks kan ik mijn gezin voeden 5 Lees verder op

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 22 831 De Hoorn van Afrika Nr. 44 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BUITENLANDSE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon

Ayush Nadir woont al maanden met haar 12-jarige dochter in een tent in een kamp in Minyara, in Noord Libanon Situatie vluchtelingen Syrië steeds nijpender Er zijn zulke grote tekorten in de hulpfondsen dat Syrische vluchtelingen binnenkort niet langer de meest basale voedselhulp kan worden gegeven. Die conclusie

Nadere informatie

UNICEF en voeding. Informatie 1 voor een spreekbeurt of werkstuk

UNICEF en voeding. Informatie 1 voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF en voeding Informatie 1 voor een spreekbeurt of werkstuk Ieder kind heeft recht op goede voeding Kinderen hebben recht op goede en gezonde voeding. Een Mozambique Mozambique is een land in het zuidoosten

Nadere informatie

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Binnengekomen giften 2017 510.276,23 Duurzame noodhulp Directe noodhulp Waterpompen en irrigatiesystemen 3 scholen zijn voorzien van

Nadere informatie

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas

Vluchtig Nieuws. vluchtelingenkrant. Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Vluchtig Nieuws vluchtelingenkrant Speciale editie uitgave 24 maart 2017 onder redactie van groep 6 CBS Het Kompas Niet meer veilig Van Ruben en Rick Mensen zijn niet meer veilig in hun eigen land, zoals

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 2975 woorden 26 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer

6,3. Werkstuk door een scholier 2975 woorden 26 februari keer beoordeeld. Maatschappijleer Werkstuk door een scholier 2975 woorden 26 februari 2008 6,3 106 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Hoofdstuk 1. Hoe is het er op dit moment in Afrika aan toe? Op dit moment zijn er ongeveer 800.000.000

Nadere informatie

CRISIS IN AFRIKA. Heb je vragen of opmerkingen of zoek je extra informatie, kijk dan op Internet: www.cmo.nl

CRISIS IN AFRIKA. Heb je vragen of opmerkingen of zoek je extra informatie, kijk dan op Internet: www.cmo.nl Editie 19 Februari 2003 Leerkrachten: didactische aanwijzingen vindt u op pagina 3/4 van de handleiding. De leerlingenpagina s zijn kopieerbaar voor gebruik in de klas CRISIS IN AFRIKA Het wereldvoedselprogramma

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

Rampenmanagement Zuid-Soedan

Rampenmanagement Zuid-Soedan Rampenmanagement Zuid-Soedan In Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Er is groot gebrek aan schoon water, voedsel en medicijnen. De dreiging van hongersnood groeit, miljoenen mensen zullen

Nadere informatie

Resolutie van het Europees Parlement van 15 september 2011 over de hongersnood in Oost-Afrika

Resolutie van het Europees Parlement van 15 september 2011 over de hongersnood in Oost-Afrika P7_TA(2011)0389 Hongersnood in Oost-Afrika Resolutie van het Europees Parlement van 15 september 2011 over de hongersnood in Oost-Afrika Het Europees Parlement, gezien zijn eerdere resoluties over de Hoorn

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

DANKJEWEL VOOR JOUW STEUN AAN VLUCHTELINGEN IN 2018

DANKJEWEL VOOR JOUW STEUN AAN VLUCHTELINGEN IN 2018 DANKJEWEL VOOR JOUW STEUN AAN VLUCHTELINGEN IN 2018 Bedankt! Je kunnen verplaatsen in de situatie van mensen die dit overkomt en medeleven tonen helpen al enorm. Maar als je dan ook nog eens besluit er

Nadere informatie

Honger in de Hoorn; een drama in kaarten en grafieken

Honger in de Hoorn; een drama in kaarten en grafieken Honger in de Hoorn; een drama in kaarten en grafieken De regenseizoenen van de laatste jaren waren al niet goed geweest, al werd de regio van de Hoorn van Afrika ook af en toe opgeschrikt door stortregens

Nadere informatie

SHO. Honger in de Hoorn van Afrika! Gezamenlijke SHO-eindrapportage. Rapportage periode: 11 juli 2011 31 juli 2012

SHO. Honger in de Hoorn van Afrika! Gezamenlijke SHO-eindrapportage. Rapportage periode: 11 juli 2011 31 juli 2012 Honger in de Hoorn van Afrika! Gezamenlijke SHO-eindrapportage SHO Samenwerkende Hulporganisaties Rapportage periode: 11 juli 2011 31 juli 2012 Deelnemers actie Honger in de Hoorn van Afrika!: Cordaid

Nadere informatie

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ...

Vraag 1b. Wat was de oorzaak van deze ramp? Vraag 1a. In welke provincie was de Watersnoodramp van 1953? ... Naam: DE WATERSNOOD- RAMP Het is 31 januari 1953. Het stormde vreselijk In Zeeland. Toch waren de meeste mensen gewoon rustig naar bed gegaan. Zij werden in hun slaap overvallen door een zware stormvloed.

Nadere informatie

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven.

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven. Begroting 2014-2016 Stg Time to help Nederland 2014 2015 2016 Opbrengsten 156.500,00 172.150,00 189.365,00 Projecten Medische missie 25.000,00 27.500,00 30.250,00 Noodhulp 4.000,00 4.400,00 4.840,00 Vluchtelingen

Nadere informatie

Meerderheid Nederland niet van plan om geld te geven Nederlander twijfelt of geld voor noodhulp Hoorn van Afrika goed terecht komt

Meerderheid Nederland niet van plan om geld te geven Nederlander twijfelt of geld voor noodhulp Hoorn van Afrika goed terecht komt Onderzoekssamenvatting NCDO, 5 augustus 2011 Meerderheid Nederland niet van plan om geld te geven Nederlander twijfelt of geld voor noodhulp Hoorn van Afrika goed terecht komt In de Hoorn van Afrika vindt

Nadere informatie

IHH FINANCIEEL RAPPORT

IHH FINANCIEEL RAPPORT IHH FINANCIEEL RAPPORT 2018 WWW.IHHNL.ORG Nr Projecten Bedrag 1 Overige inkomsten 5.434,72 2 Sadaqa jariah donaties 5.552,12 3 Spaarpot donaties 18.199,90 4 Landbouwproject donaties 48.906,52 5 Gezondheidsproject

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: ds. Tonny Nap Welkom in de Hoeksteen Voorganger: ds. Tonny Nap Lezen : Lucas 16: 19-31 Gezang 149 : 1 Opwekking 428 Psalm 146 : 5, 6 en 7 Psalm 40 : 2, 3 en 6 (NPB) Gezang 95 : 3 en 4 Collecte zondag 9 juli Hongersnood

Nadere informatie

1 Nigeria: rijk maar toch arm.

1 Nigeria: rijk maar toch arm. Samenvatting door een scholier 1570 woorden 25 juni 2008 6.7 99 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 1 Nigeria: rijk maar toch arm. Verwaarlozing van landbouw & industrie. Veel boeren zijn

Nadere informatie

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl

Vrienden van dorcas. www.dorcas.nl Vrienden van dorcas www.dorcas.nl Dit is dorcas 2 3 Dorcas komt in actie voor mensen in nood en diepe armoede, ongeacht hun religie, ras, geslacht of politieke overtuiging. Dorcas werkt al 35 jaar aan

Nadere informatie

Projectvoorstel Ondernemers. voor Ondernemers

Projectvoorstel Ondernemers. voor Ondernemers Pagina 1 van 7 Projectvoorstel Ondernemers voor Ondernemers Verbeteren van de landbouwproductie (2008-2014) CDI-Bwamanda Noordelijke Evenaarsprovincie, D.R. Congo Pagina 2 van 7 1. Projectlocatie, lokale

Nadere informatie

20 jaar kinderrechten!

20 jaar kinderrechten! Over kinderrechten gesproken... Op 20 november is het feest! 20 jaar geleden, in 1989, ondertekenden de Verenigde Naties (VN) het Verdrag van de rechten van het kind. In dit internationale verdrag staat

Nadere informatie

Met een koffer in de hand

Met een koffer in de hand Met een koffer in de hand Lessenserie over uitgenodigde vluchtelingen voor groep 7/8 bij De Vluchtelingenjackpot Najib, Faisal, Ayub en Zakaria Faisal Hallo! Dit is Faisal van 11. Op deze foto zie je Faisal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 22 831 De Hoorn van Afrika Nr. 6 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BUITENLANDSE ZAKEN EN VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Opnieuw een voedselcrisis in de Hoorn van Afrika?! Oorzaken en oplossingen van de laattijdige humanitaire respons volgens Belgische NGO s.

Opnieuw een voedselcrisis in de Hoorn van Afrika?! Oorzaken en oplossingen van de laattijdige humanitaire respons volgens Belgische NGO s. UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT POLITIEKE EN SOCIALE WETENSCHAPPEN Opnieuw een voedselcrisis in de Hoorn van Afrika?! Oorzaken en oplossingen van de laattijdige humanitaire respons volgens Belgische NGO s.

Nadere informatie

UNICEF Nederland. Totaal te besteden met Giro555*: *Totaal te besteden is inclusief eventuele rentebaten en apparaatskostenvergoeding.

UNICEF Nederland. Totaal te besteden met Giro555*: *Totaal te besteden is inclusief eventuele rentebaten en apparaatskostenvergoeding. UNICEF Nederland Over ons UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de VN en draagt wereldwijd bij aan het borgen van de rechten van kinderen, zowel in reguliere context als noodhulpsituaties. Basale voorzieningen

Nadere informatie

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1

09/2015. Dit bundeltje is van. Actua. De vluchtelingencrisis. Dit bundeltje is van /70 = /10. Leen Van Damme. Pagina 1 09/2015 Dit bundeltje is van Actua De vluchtelingencrisis Dit bundeltje is van /70 = /10 Leen Van Damme Pagina 1 Bekijk de onderstaande reportage en los de volgende vragen op. http://www.ketnet.be/kijken/karrewiet/3-september-2015

Nadere informatie

CHECKPOINT 1 Uitleg aan de deelnemers door spelleider Instructie voor spelleider Benodigdheden: Instructie:

CHECKPOINT 1 Uitleg aan de deelnemers door spelleider Instructie voor spelleider Benodigdheden: Instructie: CHECKPOINT 1 Water is van levensbelang! Dat geldt zeker voor een migrant, die een lange en zware tocht voor de boeg heeft. Hij of zij moet zorgen voor voldoende drinkwater onderweg. In veel ontwikkelingslanden

Nadere informatie

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU. Commissie politieke zaken ONTWERPVERSLAG

PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU. Commissie politieke zaken ONTWERPVERSLAG PARITAIRE PARLEMENTAIRE VERGADERING ACS-EU Commissie politieke zaken 27.7.2012 ONTWERPVERSLAG over "Een antwoord bieden op de politieke en humanitaire crisis in Somalië: de uitdagingen voor de Europese

Nadere informatie

foto: Vera Siemons Resultaten onderzoek naar klimaatbeleving Uitgevoerd door Gfk i.o.v. Achmea - oktober 2016

foto: Vera Siemons Resultaten onderzoek naar klimaatbeleving Uitgevoerd door Gfk i.o.v. Achmea - oktober 2016 foto: Vera Siemons Resultaten onderzoek naar klimaatbeleving Uitgevoerd door Gfk i.o.v. Achmea - oktober 2016 1 De meeste jongeren (34%) houden zich niet bezig met de gevolgen van klimaatverandering Toch

Nadere informatie

Zuid Afrika gaat dezelfde weg op als VS

Zuid Afrika gaat dezelfde weg op als VS Home (/plus) Correspondent 'Suiker' (http://www.standaard.be/plus/tag/suiker) INTERVIEW DAVID SANDERS PROFESSOR VOLKSGEZONDHEID IN ZUID AFRIKA Zuid Afrika gaat dezelfde weg op als VS 07 JULI 2015 loa Professor

Nadere informatie

Groepsdiscussie met stellingen

Groepsdiscussie met stellingen Groepsdiscussie met stellingen Wilt u met uw klas discussiëren over het belang van kinderrechten? Dan komen de prikkelende stellingen op www.kidsrights.nl ongetwijfeld van pas. Ze vormen een uitstekende

Nadere informatie

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia

Ik ben minister van landbouw in Kenia Ik ben de koe van de familie Osomo uit Kenia Ik ben minister van landbouw in Kenia Steeds meer bedrijven uit Europa en Azië willen in ons land hun bedrijf zetten. Hier is immers veel grond, er zijn minder regels dan in hun land en de lonen van onze

Nadere informatie

Inzamelingen in de maand juli m 2 JOP Collecte jeugdwerk. Werelddiaconaat. Geen afscheidsfeestjes meer

Inzamelingen in de maand juli m 2 JOP Collecte jeugdwerk. Werelddiaconaat. Geen afscheidsfeestjes meer Inzamelingen in de maand juli 2017. Datu 1e inzameling m 2 JOP Collecte jeugdwerk. Eindinzameling Werelddiaconaat. Geen afscheidsfeestjes meer Enigszins verlegen staan ze vooraan in de kerk. De leiding

Nadere informatie

BELEIDSPLAN. Stichting MAGO CARE

BELEIDSPLAN. Stichting MAGO CARE BELEIDSPLAN Stichting MAGO CARE april 2013 Stichting Mago Care Magocare.org E-mail: info@magocare.org Bank: 60.25.06.492 Mago Care is erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dit betekent

Nadere informatie

Morgo steunt stichting Woord & Daad

Morgo steunt stichting Woord & Daad Morgo steunt stichting Woord & Daad Op zondag 26 December 2004 berooft een vloedgolf van water meer dan 100.000 mensen van het leven. Bijna een jaar later zijn Woord en Daad en ZOA- vluchtelingenzorg nog

Nadere informatie

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2015

Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct. Jaarverslag 2015 Het Nederlandse Rode Kruis helpt direct Jaarverslag 2015 Kijk voor het volledige jaarverslag op: www.rodekruis.nl/jaarverslag2015 2015: het jaar van de vluchteling Honderdduizenden mensen sloegen dit jaar

Nadere informatie

Pakistan ZO IS UW GIFT BESTEED

Pakistan ZO IS UW GIFT BESTEED ZO IS UW GIFT BESTEED Pakistan Joost Karhof: De giften bleven binnenstromen 2 Zo redde Mohammad zijn dorp 4 Giften vooral besteed aan onderdak, voedsel en water 6 Lees verder op de volgende pagina Alles

Nadere informatie

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF en kinderen op de vlucht Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk NEDERLAND Spreekbeurtinformatie kinderen op de vlucht 1. Vluchten doe je niet zomaar 3 2. Check de cijfers over kinderen op de

Nadere informatie

Luisterend Dienen Postbus 456 3500 AL Utrecht info@luisterenddienen.nl www.luisterenddienen.nl

Luisterend Dienen Postbus 456 3500 AL Utrecht info@luisterenddienen.nl www.luisterenddienen.nl Luisterend Dienen Postbus 456 3500 AL Utrecht info@luisterenddienen.nl www.luisterenddienen.nl Rapportage noodhulp Hoorn van Afrika 2011 Zomer 2012 Geachte lezer, In juli 2011, nu ongeveer een jaar geleden,

Nadere informatie

Noodhulp Zuid-Sudaneze vluchtelingen

Noodhulp Zuid-Sudaneze vluchtelingen Zuid-Sudan, Ethiopië en Uganda Noodhulp Zuid-Sudanese vluchtelingen Een jaar later Zuid-Sudaneze vluchtelingen in Ethiopië Land: Zuid-Sudan, Ethiopië en Uganda Project: Noodhulp Zuid-Sudaneze vluchtelingen

Nadere informatie

Ontwikkelingssamenwerking vmbo-kgt34

Ontwikkelingssamenwerking vmbo-kgt34 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 24 August 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/73827 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein. Wikiwijsleermiddelenplein

Nadere informatie

El Niño Niño El Niño

El Niño Niño El Niño El Niño Een voedselpakket voor Timu Lokuwam en zijn kinderen Ik zorg in mijn huis voor zeven weeskinderen. We hebben nauwelijks wat te eten. Eigenlijk zijn we nu afhankelijk van wilde bessen die we zelf

Nadere informatie

Eredienst 19 maart :00 uur Voorganger: Ds. H. van den Berg

Eredienst 19 maart :00 uur Voorganger: Ds. H. van den Berg Eredienst 19 maart 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. H. van den Berg Liturgie Intochtlied: Gezang 158 Afkondigingen Votum / zegengroet Gezang 132 : 1, 2, 4, 5 Lezing van de Wet Psalm 32 : 1, 2 Gebed Kaars

Nadere informatie

REDEMPTION CHILDREN S HOME

REDEMPTION CHILDREN S HOME REDEMPTION CHILDREN S HOME JAARVERSLAG 2015 P.O. Box DM 4, Damongo, Tel: (+233) 024 4726 732 Email: abrahamsaaka@gmail.com, redemptionchildren@gmail.com 1 Jaarverslag 2015 Redemption Children s Home 2015

Nadere informatie

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage juli - december 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 In het verre Noorden van Kameroen heerst er grote armoede op het platteland. Dit wordt onder

Nadere informatie

HONGER IN OOST-AFRIKA EEN JAAR HULPVERLENING IN BEELD

HONGER IN OOST-AFRIKA EEN JAAR HULPVERLENING IN BEELD HONGER IN OOST-AFRIKA EEN JAAR HULPVERLENING IN BEELD ZOMER 211 - ZOMER 212 Ook mijn gezin leed honger, mijn vrouw Ragma stierf een maand geleden, uitgehongerd Nur Aden Sadik (6) ziet zijn toekomst somber

Nadere informatie

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550

NalateN. aan zoa. www.zoa.nl GIRO 550 NalateN aan zoa www.zoa.nl GIRO 550 Geven voor schoon drinkwater De beschikbaarheid van schoon drinkwater spreekt na een ramp of conflict niet vanzelf. Het aanleggen van waterputten is de eerste stap op

Nadere informatie

Europe Aid Foundation Jaarverslag 2014

Europe Aid Foundation Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 2 Europe Aid Foundation Jaarverslag 2014 Inhoud 1 Algemene informatie 1 Algemene informatie 3 2 Missie 4 3 Visie 4 4 Internationaal netwerk 4 5 Projecten 5 6 Organisatie en Bestuur 17

Nadere informatie

p. 4-5 Ethiopië: Nooit meer!

p. 4-5 Ethiopië: Nooit meer! Helpt waar hulp het meest nodig is p. 4-5 Ethiopië: Nooit meer! Hoe kan Oost-Afrika ontsnappen aan de honger? Nieuwsbrief voor donateurs N 2 september-december 2011 inhoud van de schrijver, Joseph Lam

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

: Trinidad en Tobago, Grenada, Sint Lucia. : Onafhankelijkheidsdag op 27 oktober.

: Trinidad en Tobago, Grenada, Sint Lucia. : Onafhankelijkheidsdag op 27 oktober. Oppervlakte : - alle eilanden bij elkaar: 389 km2 (bijna 2½x het eiland Texel). - hoofdeiland Sint Vincent: 344 km2. Hoofdstad : Kingstown. Aantal inwoners : 104.600. Aantal inwoners per km2 : 262. Grootste

Nadere informatie

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders.

5,1. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart keer beoordeeld. Geschiedenis. Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Samenvatting door Anoniem 686 woorden 2 maart 2013 5,1 27 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Memo Hoofdstuk 3 De tijd van monniken en ridders. Paragraaf 1 De Romeinen trekken zich terug. 1. Welke

Nadere informatie

Totaal ontvangen van Giro555: Totaal besteed tot : (50 % van te besteden bedrag)

Totaal ontvangen van Giro555: Totaal besteed tot : (50 % van te besteden bedrag) Terre des Hommes Over ons Terre de Hommes werkt aan een wereld waarin alle kinderen een menswaardig bestaan hebben en kunnen opgroeien tot zelfstandige volwassenen. Een wereld waarin kinderen niet worden

Nadere informatie

Een gedeelte van een stad of een groter dorp. Een wijk bestaat uit meerdere buurten.

Een gedeelte van een stad of een groter dorp. Een wijk bestaat uit meerdere buurten. Meander groep 5 Thema 1 Onderweg Aardrijkskunde Waarom is een nieuwe wijk hier gebouwd en niet daar? Wat voor gebouwen staan er? Waarom staan ze juist op die plek? Huizen, boerderijen, fabrieken en kantoren

Nadere informatie

Nieuwsbrief Uitnodiging en meer 6 e jaargang, december 2017

Nieuwsbrief Uitnodiging en meer 6 e jaargang, december 2017 Nieuwsbrief Uitnodiging en meer 6 e jaargang, december 2017 Kom naar de ADRA Contactdag! Het jaar 2017 heeft veel gebracht. We willen u daar graag persoonlijk over informeren op de ADRA Contactdag op 21

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Stichting Because We Carry Amsterdam. Balans en Verantwoording Inkomsten en Uitgaven 2015

Stichting Because We Carry Amsterdam. Balans en Verantwoording Inkomsten en Uitgaven 2015 Stichting Because We Carry Amsterdam Balans en Verantwoording Inkomsten en Uitgaven 2015 BALANS ultimo 2015 ACTIVA Materiële vaste activa Vervoermiddelen 3.793 Vlottend activa Debiteuren 0 Liquide Middelen

Nadere informatie

STICHTING PARWIN Jaarverslag Stichting Parwin 2016

STICHTING PARWIN Jaarverslag Stichting Parwin 2016 STICHTING PARWIN Jaarverslag Stichting Parwin 2016 1. Inleiding jaarverslag Stichting Parwin 2. Een korte terugblik 3. Doelen en Resultaten Doel 1: inkomsten genereren Doel 2: langs meerdere weeshuizen

Nadere informatie

6,6. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april keer beoordeeld. Nederlands. Kinderen in problemen.

6,6. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april keer beoordeeld. Nederlands. Kinderen in problemen. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april 2003 6,6 297 keer beoordeeld Vak Nederlands Kinderen in problemen. Er wonen veel meisjes op Haïti. Ze werken bij mensen in het huishouden. Sommige kinderen

Nadere informatie

Inhoudsopgave atlas. Aardrijkskunde. Vraag 1 van 12

Inhoudsopgave atlas. Aardrijkskunde. Vraag 1 van 12 Vraag 1 van 12 Inhoudsopgave atlas kaart 1 De Aarde Godsdiensten kaart 2 De Aarde Ziekenhuizen per land kaart 3 De Aarde Talen kaart 4 Azië Grote steden kaart 5 Azië Telefoons kaart 6 Amerika Auto's en

Nadere informatie

AFGERONDE PROJECTEN SINDS STATUS OP 14 MAART 2019

AFGERONDE PROJECTEN SINDS STATUS OP 14 MAART 2019 AFGERONDE PROJECTEN SINDS 2012 - STATUS OP 14 MAART 2019 Voedselhulp aan de slachtoffers van de overstromingen, Bangladesh Het aanbieden van overlevingspakketten voor de kinderen en hun families uit het

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 32 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking Nr. 212 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 27 oktober 2017 De algemene commissie

Nadere informatie

LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt. Noord-Kivu DR Congo

LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt. Noord-Kivu DR Congo LUSAPEL Lutte pour la Sécurité Alimentaire par le Petit Elevage Strijd voor voedselzekerheid middels kleinveeteelt Noord-Kivu DR Congo Lusapel: lokale context DEMOCRATISCHE REPUBLIEK CONGO PROVINCIE NOORD-KIVU

Nadere informatie

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8.

INHOUD. Time to Help Nederland Hang GG Rotterdam. Voorwoord 4. Stichting Time to Help Nederland 6. Projecten & Campagnes 8. 2 INHOUD Voorwoord 4 Stichting Time to Help Nederland 6 Visie & Missie 6 Doelstellingen 6 Projecten & Campagnes 8 Time to Help Nederland Hang 4 3033 GG Rotterdam Telefoon: +31 0(10) 766 66 66 Mobiel: +31

Nadere informatie

32605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking

32605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking nr. Lijst van vragen en antwoorden Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn) De vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

87,6 Mensen met behoefte aan humanitaire. Dollar hadden de VN en partners in 2016 nodig om mensen in nood te helpen

87,6 Mensen met behoefte aan humanitaire. Dollar hadden de VN en partners in 2016 nodig om mensen in nood te helpen Humanitaire hulp Als gevolg van (langlopende) conflicten en natuurrampen hadden 87,6 miljoen mensen over de hele wereld behoefte aan humanitaire hulp. Miljoenen mensen ontvluchtten hun huis op zoek naar

Nadere informatie

JAARVERSLAG Stichting Fadhili

JAARVERSLAG Stichting Fadhili JAARVERSLAG 2015 Stichting Fadhili Inhoudsopgave Voorwoord 2 1. Activiteiten in Afrika 3 A. Burundi 3 B. Democratische Republiek Congo 4 C. Rwanda 6 2. Activiteiten in Nederland 7 A. Fondsenweving 7 B.

Nadere informatie

wandelen voor water! woensdag 23 maart

wandelen voor water! woensdag 23 maart wandelen voor water! woensdag 23 maart Water halen in Uganda! 6 km lopen met 6 liter 24% heeft nog geen schoon water slechts 19% heeft een WC Inzamelen voor water Nederland Uganda 41.526 km2 oppervlak

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF LA SONRISA NARANJA

NIEUWSBRIEF LA SONRISA NARANJA NAAM BEDRIJF NIEUWSBRIEF 2 LA SONRISA NARANJA JAARGANG 8 Nummer 2 juni 2016 De aardbeving... INHOUD 1. De aardbeving. 2. Berichten van Els 3. Weekend aan zee afgelast 4. Geslaagd verjaardagsfeest Stichting

Nadere informatie

School. Luchthaven. Ziekenhuis. Dorp. Fabriek. Militair hoofdkwartier. Vluchtelingenkamp

School. Luchthaven. Ziekenhuis. Dorp. Fabriek. Militair hoofdkwartier. Vluchtelingenkamp X School 3 6 Luchthaven Ziekenhuis 8 9 Fabriek Dorp 10 11 Militair hoofdkwartier Vluchtelingenkamp 12 14 Je hebt een school geraakt met de aanval. 10 kinderen en 2 leerkrachten werden gedood 25 kinderen

Nadere informatie

DORCAS SAMENVATTING VAN HET DORCAS JAARVERSLAG UITGAVE: JUNI Beschermen van de meest kwetsbaren

DORCAS SAMENVATTING VAN HET DORCAS JAARVERSLAG UITGAVE: JUNI Beschermen van de meest kwetsbaren SAMENVATTING VAN HET JAARVERSLAG 2018 - UITGAVE: JUNI 2019 - WWW..NL Beschermen van de meest kwetsbaren Voorwoord In 2018 gaf Dorcas aan meer dan 750.000 mensen hulp. Dat deden we in 14 landen, verspreid

Nadere informatie

Nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief o.a.

Nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief o.a. Nieuwsbrief In deze nieuwsbrief o.a. Kinderen in weeshuis Noël Onderwijs voor alle kinderen Eet en Leef gezond projecten Bouw van magazijn, winkel en slagerij Nummer 19 issn 1878-4771 december 2013 Wat

Nadere informatie

pakket Spreekbeurt na een ramp of oorlog HULP HOOP HERSTEL WWW.ZOA.NL/KINDEREN

pakket Spreekbeurt na een ramp of oorlog HULP HOOP HERSTEL WWW.ZOA.NL/KINDEREN Spreekbeurt pakket HULP HOOP HERSTEL na een ramp of oorlog Jij wilt een spreekbeurt houden over mensen die moesten vluchten door een ramp of een oorlog. Dit pakket gaat je helpen! Je vindt hier: Informatie

Nadere informatie

ICCO & Kerk in Actie. Nederland, FSAN).

ICCO & Kerk in Actie. Nederland, FSAN). ICCO & Kerk in Actie Over ons ICCO & Kerk in Actie is in samenwerking met het internationale netwerk de ACT Alliance al jaren actief in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië, Ethiopië, en Kenia. De ACT Alliance

Nadere informatie

Scholengroep Amnesty International Nijmegen WERKBLADEN - 2

Scholengroep Amnesty International Nijmegen WERKBLADEN - 2 VREEMDELINGEN IN NEDERLAND ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS VREEMDELINGEN Waaraan denken we bij het woord vreemdeling? We beginnen deze les direct met een opdracht. 1. We schrijven op het bord in een grote

Nadere informatie

Honger, droogte, oorlog en gebrek aan seks

Honger, droogte, oorlog en gebrek aan seks Honger, droogte, oorlog en gebrek aan seks Dagelijks sterven er mensen in de Hoorn van Afrika. In Nederland lijkt de discussie over de negatieve effecten van noodhulp belangrijker geworden dan het verlenen

Nadere informatie

een zee van tijd een zee van tijd Er worden heel veel kinderen geboren. Werkblad 22 Ω Na 1945 Ω Les 1: Dertig jaar verschil Naam:

een zee van tijd een zee van tijd Er worden heel veel kinderen geboren. Werkblad 22 Ω Na 1945 Ω Les 1: Dertig jaar verschil Naam: Werkblad Ω Na 945 Ω Les : Dertig jaar verschil In de Tweede Wereldoorlog is er veel vernield in Nederland. Na de oorlog is er Na de Tweede Wereldoorlog geen geld meer om het land op te bouwen. De Verenigde

Nadere informatie

6,2. Opdracht door een scholier 1535 woorden 20 juni keer beoordeeld. Vluchtelingenkamp

6,2. Opdracht door een scholier 1535 woorden 20 juni keer beoordeeld. Vluchtelingenkamp Opdracht door een scholier 1535 woorden 20 juni 2004 6,2 44 keer beoordeeld Vak ANW Vluchtelingenkamp Inleiding Er zijn rond de 5000 Bosnische vluchtelingen die zo snel mogelijk hulp nodig hebben. In ons

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

7,5. Samenvatting door een scholier 1422 woorden 27 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Samenvatting H1 AK

7,5. Samenvatting door een scholier 1422 woorden 27 januari keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Samenvatting H1 AK Samenvatting door een scholier 1422 woorden 27 januari 2018 7,5 11 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo Samenvatting H1 AK 1. leven in Ethiopië in Ethiopië zijn veel voedsel tekorten; de groene

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie