UNICEF Nederland. Totaal te besteden met Giro555*: *Totaal te besteden is inclusief eventuele rentebaten en apparaatskostenvergoeding.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "UNICEF Nederland. Totaal te besteden met Giro555*: *Totaal te besteden is inclusief eventuele rentebaten en apparaatskostenvergoeding."

Transcriptie

1 UNICEF Nederland Over ons UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de VN en draagt wereldwijd bij aan het borgen van de rechten van kinderen, zowel in reguliere context als noodhulpsituaties. Basale voorzieningen als gezondheidszorg, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en bescherming dragen bij aan het overleven van kinderen. Daarnaast is onderwijs essentieel voor de ontplooiing en ontwikkelingskansen van kinderen. Afhankelijk van de context verleent UNICEF directe hulp aan getroffenen of via de overheid en lokale partners. De hulp wordt uitgevoerd vanuit het UNICEF landenkantoor in het betreffende land. Als onderdeel van de hulpverlening worden lokale hulpverleningsstructuren, waaronder die van de overheid, versterkt. In drie van de door honger en droogte getroffen landen Nigeria, Jemen en Kenia verleent UNICEF op grote schaal hulp aan ondervoede kinderen. Kinderen worden structureel gescreend op ondervoeding en behandeld waar nodig. De behandeling is zowel poliklinisch als via een opname voor de ergste gevallen. Voor de hongerramp was UNICEF aanwezig om de overheid en de bevolking te ondersteunen en de situatie voor kinderen en moeders te verbeteren. Zo werkte UNICEF al geruime tijd aan het verbeteren van onder meer gezondheid, voeding, water en sanitaire voorzieningen, sociale bescherming en onderwijs. Historie in het gebied waar met Giro555-geld hulp wordt geboden Noordoost-Nigeria Al sinds 1953 is UNICEF actief in Nigeria met verschillende programma s. De prioriteiten zijn onder meer gezondheid, voeding, onderwijs, noodhulp, HIV/AIDS en kinderbescherming. Sinds de uitbraak van het conflict in de staat Borno en de grote humanitaire noden heeft UNICEF de hulpverlening in het gebied sterk uitgebreid. Door het extreme geweld en continue vluchtelingen/idp-stromen is de operationele context uitdagend. Kinderbescherming is een groot aandachtspunt. Jemen Sinds de jaren 70 werkt UNICEF in Jemen om de kinderrechten te verbeteren. In deze tijd van hevig conflict en ineenstorting van basisvoorzieningen waardoor cholera kon uitbreken, concentreert UNICEF zich op: gezondheid, voeding, water en hygiëne, onderwijs en kinderbescherming. Kenia In Kenia is UNICEF al decennialang actief op het gebied van onderwijs, gezondheid waar voeding, schoon water en sanitaire voorzieningen onder vallen en de sociale zekerheid van kinderen en gezinnen. Totaal te besteden met Giro555*: Totaal besteed : (62 % van te besteden bedrag) *Totaal te besteden is inclusief eventuele rentebaten en apparaatskostenvergoeding.

2 Resultaten van de hulpverlening met geld van Giro555 Noordoost-Nigeria In Noordoost-Nigeria is UNICEF werkzaam in de deelstaten Adamawa, Borno en Yobe. Het Giro555-geld wordt voornamelijk ingezet om gebruiksklare therapeutische voeding (RUTF, een voedzame pasta) in te kopen. In gezondheidsklinieken krijgen kinderen met ondervoeding een behandeling van 4 tot 6 weken met deze pasta, zodat ze snel aansterken. In totaal zijn dozen Ready to Use Therapeutic Food gedistribueerd via gezondheidsklinieken om ernstige, acute ondervoeding te behandelen. Hiermee zijn kinderen (0-5 jaar) behandeld in 14 gebieden in de staten Borno en Yobe. 84,2 procent van deze kinderen herstelde volledig, 1,1 procent overleed en het overige deel maakte de behandeling niet volledig af. Er zijn 661 vrijwilligers getraind in de gebieden om kinderen met ernstige ondervoeding te identificeren en door te verwijzen naar de dichtstbijzijnde gezondheidskliniek. Door vrijwilligers te trainen in de gemeenschappen worden de gemeenschappen actief betrokken bij het welzijn van kinderen tijdens deze voedselcrisis UNICEF heeft wereldwijd het mandaat om bij een ramp in bepaalde sectoren het clusterleiderschap op zich te nemen. UNICEF is bij de respons in Noordoost-Nigeria clusterleider van de sector Voeding. Clusterleiderschap houdt in dat UNICEF ervoor zorgt dat er gecoördineerd wordt tussen de overheid en alle hulporganisaties die in die sector werkzaam zijn, dat er een informatie management systeem is en dat hulp adequaat wordt verleend volgens kwaliteitsstandaarden zoals Sphere. UNICEF zet extra personeel en middelen in om deze rol te kunnen vervullen. Onder programma management vallen ook algemene kosten zoals monitoring, logistiek en personeel Uitdagingen en beperkingen Noordoost-Nigeria In bepaalde gebieden zijn er relatief hoge uitvalcijfers onder kinderen die worden behandeld. Dit betekent dat er relatief veel kinderen zijn die hun behandeling niet helemaal afmaken. UNICEF zorgt er samen met sectorpartners voor dat mensen zich er bewust van zijn dat kinderen gescreend en behandeld moeten worden tegen ondervoeding en dat de behandeling afgerond moet worden om er weer helemaal bovenop te komen. Daartoe is voorlichting nodig en huisbezoek door vrijwilligers, zodat kinderen die vroegtijdig zijn gestopt met de behandeling weer worden gevonden en hun behandeling af kunnen maken. Hulp komende maanden Noordoost-Nigeria De komende maanden zal UNICEF zich in Noordoost-Nigeria blijven inzetten om het aanbod van ondervoedingsprogramma s te versterken zodat kinderen doorlopend hulp kunnen krijgen. UNICEF zal zich ook blijven inzetten samen met partners en vrijwilligers om de

3 gemeenschappen te blijven bezoeken en voor te lichten, zodat ieder kind maandelijks gescreend wordt door een wijkverpleegkundige of andere zorgverlener. Met het Giro555-geld zal tot februari 2018 on-the-job training en ondersteuning worden geboden aan zorgverleners. Door trainingen en supervisie zal datamanagement worden verbeterd, evenals het rapportagesysteem, zodat er maandelijks een volledig en correct beeld van de ondervoedingssituatie is. Jemen Het Giro555-geld voor Jemen is ingezet om gebruiksklare therapeutische voeding (RUTF) aan te schaffen en te distribueren om ernstig ondervoede kinderen te kunnen behandelen in Ibb, Dhamar, Amanat al Asimah, al Bayda, Taiz, al Jawf, Hajjah, Hodeidah, Sa ada, Sana a, Mareb, al Mahweet, Amran en Raymah. Er zijn dozen met therapeutische voeding ingevoerd en dit is voldoende voor de behandeling van kinderen van 0-5 jaar UNICEF heeft wereldwijd het mandaat om bij een ramp in bepaalde sectoren (clusters) het clusterleiderschap op zich te nemen. UNICEF was bij deze respons in Jemen clusterleider van de sector Voeding. Clusterleiderschap houdt in dat UNICEF er voor zorgt dat er gecoördineerd wordt tussen de overheid en alle hulporganisaties die in die sector werkzaam zijn, dat er een informatie management systeem is en zorgt dat hulp adequaat wordt verleend volgens kwaliteitsstandaarden zoals Sphere. UNICEF zet extra personeel en middelen in om deze rol te kunnen vervullen. Onder programma management vallen ook algemene kosten zoals monitoring, logistiek en personeel Uitdagingen en beperkingen Jemen In Jemen wordt hulpverlening al langere tijd ernstig bemoeilijkt door actief conflict. Door de gewelddadige burgeroorlog waarbij actief gevochten wordt, is het moeilijk om hulpgoederen het land binnen te krijgen en te verspreiden. De haven van Hodeidah is de belangrijkste haven van het land en hier wordt gevochten. Dit jaar zijn de hijskranen vernietigd en daardoor kunnen grote zeeschepen niet meer worden gelost. De enige manier is om de goederen met kleinere boten vanuit Djibouti naar Jemen te transporteren en daar te lossen met vorkheftrucks, wat veel langer duurt. Deze vertraging maakt dat hulp er langer over doet om slachtoffers te bereiken. Hulp komende maanden Jemen Nu de therapeutische voeding het land heeft bereikt kan UNICEF het verspreiden over de gezondheidsklinieken in Jemen. Op deze manier zullen van oktober tot februari de ruim kinderen behandeld kunnen worden tegen ondervoeding.

4 Kenia In de ergst getroffen gebieden Garissa en Marsabit, waar de ondervoedingscijfers zeer hoog zijn, zorgt UNICEF voor screening en behandeling tegen ondervoeding. Dit gebeurt via gezondheidscentra, gezondheidsklinieken en via de wijkverpleegkundigen. Daarnaast zet UNICEF mobiele ondervoedingsteams in. Deze trekken de afgelegen gebieden in om ondervoede kinderen op te sporen en te behandelen. Deze aanpak is nodig vanwege de nomadische levensstijl van de bevolking. Er zijn meerdere voorlichtingscampagnes gevoerd. Hiermee is belangrijke informatie over voeding verstrekt aan de bevolking. Mensen worden zich hierdoor bewuster van de negatieve effecten van ondervoeding en zoeken eerder hulp. UNICEF heeft ook de overheid ondersteund met onderzoeken naar de noden en waar deze het hoogst waren in het land dozen therapeutische voeding zijn ingekocht voor de behandeling van bijna kinderen. Aan de behandelde kinderen van het ondervoedingsprogramma zijn ook vitamine A, vaccinaties en behandeling voor veel voorkomende kinderziektes gegeven. Door informatieverspreiding via mediakanalen worden op dit moment veel mensen bereikt met levensreddende informatie over de droogte en (onder)voeding. Door samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid is een continuerend en uitgebreider aanbod van voedingsprogramma s verzekerd. UNICEF heeft assessments uitgevoerd om de gevolgen van de droogte en de noden van kinderen te evalueren en heeft op deze manier actuele informatie over de gebieden waar hulp het hardst nodig is. Op basis hiervan wordt hulpverlening gepland UNICEF heeft wereldwijd het mandaat om bij een ramp in bepaalde sectoren (clusters) het clusterleiderschap op zich te nemen. UNICEF was bij deze respons in Kenia clusterleider van Voeding. Clusterleiderschap houdt in dat UNICEF ervoor zorgt dat er gecoördineerd wordt tussen de overheid en alle hulporganisaties die in die sector werkzaam zijn, dat er een informatie management systeem is en zorgt dat hulp adequaat wordt verleend volgens de kwaliteitsstandaarden zoals Sphere. UNICEF zet extra personeel en middelen in om deze rol te kunnen vervullen. Onder programma management vallen ook algemene kosten zoals monitoring, logistiek en personeel Uitdagingen en beperkingen Kenia Door de instabiliteit in veel regio s van Kenia was het lastig om genoeg personeel te vinden. Daarnaast was het voor de uitvoerende partners van UNICEF soms lastig om hun werk te doen en de functionaliteit van de gezondheidsklinieken te waarborgen. Hierdoor kwam de kwaliteit van de dienstverlening ook in gevaar. UNICEF zorgt dat via bijvoorbeeld telefoon en andere verbindingen op afstand technisch advies wordt gegeven aan de klinieken, zodat ze zo goed mogelijk blijven functioneren. UNICEF spreekt partijen aan op hun verantwoordelijkheid om basale gezondheidsvoorzieningen toegankelijk te houden voor

5 kinderen. Het werk werd ook bemoeilijkt door een nationale staking van verpleegsters in juni en juli en door de landelijke en provinciale verkiezingen op 8 augustus. Er was hierdoor te weinig capaciteit om voldoende zorg te bieden. Via een partnerschap tussen UNICEF en het Keniaanse Rode Kruis kon snel tijdelijk personeel naar de gebieden worden gestuurd om de hulpverlening op peil te houden. Hulp komende maanden Kenia De hulpverlening wordt voortgezet omdat de voedselcrisis nog niet voorbij is. Er zal een evaluatie van de hulpverlening tot nu toe worden uitgevoerd. Met andere fondsen wordt de hulpverlening de komende tijd in stand gehouden.

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO

Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Overzicht hulpwerkzaamheden SHO Stichting Vluchteling Stichting Vluchteling werkt samen met haar lokale partners om noodhulp te verlenen aan de vele vluchtelingen in Kenia, Ethiopië en Somalië. Voor de

Nadere informatie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie

Noodhulp in de Hoorn van. Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Noodhulp in de Hoorn van Afrika Jeroen Jurriens, Disaster Management Unit ICCO & Kerk in Actie Wat is er aan de hand? Hoe komt dat? Wat kunnen we er aan doen? Een paar praktijkvoorbeelden Opbouw presentatie

Nadere informatie

ICCO & Kerk in Actie. Nederland, FSAN).

ICCO & Kerk in Actie. Nederland, FSAN). ICCO & Kerk in Actie Over ons ICCO & Kerk in Actie is in samenwerking met het internationale netwerk de ACT Alliance al jaren actief in Zuid-Soedan, Nigeria, Somalië, Ethiopië, en Kenia. De ACT Alliance

Nadere informatie

Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal. Over ons. Verslag: World Vision

Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal. Over ons. Verslag: World Vision Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal Verslag: World Vision Over ons World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn, onderwijs krijgen en opgroeien in een veilige

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 30 november 2017 Het conflict in Syrië gaat de zevende oorlogswinter in. Er wordt nog dagelijks gevochten met grote gevaren voor kinderen. De reserves van de gezinnen

Nadere informatie

Hulp in de Hoorn van Afrika

Hulp in de Hoorn van Afrika Hulp in de Hoorn van Afrika Foto: Save the Children/Petterik Wiggers Sorry Afrika, wij zijn op vakantie 2 Hulpverlening in Somalië, Kenia en Ethiopië 3 Straks kan ik mijn gezin voeden 5 Lees verder op

Nadere informatie

Totaal ontvangen van Giro555: Totaal besteed tot : (50 % van te besteden bedrag)

Totaal ontvangen van Giro555: Totaal besteed tot : (50 % van te besteden bedrag) Terre des Hommes Over ons Terre de Hommes werkt aan een wereld waarin alle kinderen een menswaardig bestaan hebben en kunnen opgroeien tot zelfstandige volwassenen. Een wereld waarin kinderen niet worden

Nadere informatie

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten.

UNICEF in Mozambique: 2010 2014. Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. UNICEF in Mozambique: 2010 2014 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten. 2 Preventie en behandeling van gevaarlijke kinderziekten In Mozambique overlijden ieder jaar tienduizenden kinderen

Nadere informatie

UNICEF algemene informatie

UNICEF algemene informatie UNICEF algemene informatie Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF helpt kinderen in de hele wereld UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De opdracht van UNICEF is:

Nadere informatie

UNICEF algemene informatie

UNICEF algemene informatie UNICEF algemene informatie Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF helpt kinderen in de hele wereld UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De opdracht van UNICEF is:

Nadere informatie

Rampenmanagement Zuid-Soedan

Rampenmanagement Zuid-Soedan Rampenmanagement Zuid-Soedan In Zuid-Soedan zijn honderdduizenden mensen op de vlucht. Er is groot gebrek aan schoon water, voedsel en medicijnen. De dreiging van hongersnood groeit, miljoenen mensen zullen

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

UPDATE NOODHULP NEPAL

UPDATE NOODHULP NEPAL UPDATE NOODHULP NEPAL nieuwsbrief #03 / mei 2015 Samen voor Nepal Onmiddellijk na de aardbeving in Nepal sloegen de ADID-organisaties de handen ineen, ter plekke en in Nederland. We staan geen van allen

Nadere informatie

Onze missie en ambities

Onze missie en ambities Onze missie en ambities Wij helpen mensen in nood. Dat doen we om de hoek en ver weg. Dat doen we vanuit ons hart en met de mouwen opgestroopt. Want wij zijn het Rode Kruis. Hier om te helpen. Onze missie

Nadere informatie

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË

CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË NEDERLAND CRISIS UPDATE: KINDEREN VAN SYRIË 09 november 2018 Het conflict in Syrië duurt al zeven jaar en gaat nu de achtste oorlogswinter in. Veel vluchtelingen wonen al jaren in tentenkampen, dochters

Nadere informatie

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen.

Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Omdat álle kinderen een kans moeten krijgen. Daarom neem ik UNICEF op in mijn testament. Akash (1) en zijn moeder Patir uit Pakistan zijn beschermd tegen malaria dankzij een muskietennet. Paul van Vliet:

Nadere informatie

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder grenzen Artsen zonder grenzen Dianne van den Bosch Inhoud Zo kwam het... 2 En in Nederland... 2 Hallo hallo!... 3 Wanneer in actie?... 3 Reizen in een vrachtvliegtuig... 3 En verder... 3 Laat maar waaien... 3

Nadere informatie

Voor de delegaties gaan in bijlage dezes de conclusies van de Raad over Jemen, die de Raad in zijn zitting op 18 februari 2019 heeft aangenomen.

Voor de delegaties gaan in bijlage dezes de conclusies van de Raad over Jemen, die de Raad in zijn zitting op 18 februari 2019 heeft aangenomen. Raad van de Europese Unie RESULTAAT BESPREKINGEN van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: de delegaties Betreft: Conclusies van de Raad over Jemen - Conclusies van de Raad (18 februari 2019) Voor

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Derde tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: World Vision Over ons World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. World Vision wil

Nadere informatie

Nationale actie Help slachtoffers hongersnood

Nationale actie Help slachtoffers hongersnood Nationale actie Help slachtoffers hongersnood Eindrapportage Mei 2018 DEELNEMENDE ORGANISATIES ACTIE Help slachtoffers hongersnood : CARE Nederland! Cordaid! Nederlandse Rode Kruis! ICCO & Kerk in Actie!

Nadere informatie

Hulp aan Syrische vluchtelingen II

Hulp aan Syrische vluchtelingen II Aan alle diaconieën van de Hersteld Hervormde Kerk Generale diaconale commissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefoon (0318) 505541 Internet www.hersteldhervormdekerk.nl Email diaconaat@hersteldhervormdekerk.nl

Nadere informatie

Nationale actie Help slachtoffers hongersnood

Nationale actie Help slachtoffers hongersnood Nationale actie Help slachtoffers hongersnood Zes-maandenrapportage November 2017 D E E L N E M E N D E O R G A N I S A T I E S A C T I E H e l p s l a c h t o f f e r s h o n g e r s n o o d : CARE Nederland!

Nadere informatie

Datum 19 september 2014 Betreft Noodhulp: herziening Nederlandse humanitaire hulp en de inzet van het Relief fund.

Datum 19 september 2014 Betreft Noodhulp: herziening Nederlandse humanitaire hulp en de inzet van het Relief fund. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 19 september 2014 Betreft Noodhulp:

Nadere informatie

Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen. Over ons. Historie in het gebied. Verslag: World Vision

Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen. Over ons. Historie in het gebied. Verslag: World Vision Tweede tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: World Vision Over ons World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. We willen dat kinderen

Nadere informatie

Enkele projecten... De Health post in Aalapot

Enkele projecten... De Health post in Aalapot Enkele projecten... De Health post in Aalapot De health post of huisartsenkliniek van dr. Jagat Nepali in Aalapot (20 km ten noordoosten van Kathmandu) bereikt een verzorgingsgebied van 10.000 inwoners.

Nadere informatie

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging

Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging Structuur De Internationale Rode Kruisbeweging bestaat uit drie onderdelen: Nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (onder meer het Belgische

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 32 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking Nr. 150 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Aan

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 32 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking Nr. 212 LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN Vastgesteld 27 oktober 2017 De algemene commissie

Nadere informatie

87,6 Mensen met behoefte aan humanitaire. Dollar hadden de VN en partners in 2016 nodig om mensen in nood te helpen

87,6 Mensen met behoefte aan humanitaire. Dollar hadden de VN en partners in 2016 nodig om mensen in nood te helpen Humanitaire hulp Als gevolg van (langlopende) conflicten en natuurrampen hadden 87,6 miljoen mensen over de hele wereld behoefte aan humanitaire hulp. Miljoenen mensen ontvluchtten hun huis op zoek naar

Nadere informatie

32605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking

32605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking nr. Lijst van vragen en antwoorden Vastgesteld (wordt door griffie ingevuld als antwoorden er zijn) De vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Nadere informatie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie

Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE. naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie EUROPEES PARLEMENT 2009-2014 Zittingsdocument 12.9.2011 B7-0493/2011 ONTWERPRESOLUTIE naar aanleiding van de verklaringen van de Raad en de Commissie ingediend overeenkomstig artikel 110, lid 2, van het

Nadere informatie

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 PUBLICATIE BETREFFENDE KALENDERJAAR 2012 STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 Contactgegevens STICHTING HOVERAID NEDERLAND Website: www.hoveraid.nl

Nadere informatie

Help kinderen die geen eten hebben

Help kinderen die geen eten hebben GIRO LESPAKKET Help kinderen die geen eten hebben In veel landen in Afrika hebben veel kinderen niet genoeg te eten. Ze eten de hele dag niks of maar een heel klein beetje. Dat is een ramp. Want eten is

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Arm en rijk

Werkstuk Levensbeschouwing Arm en rijk Werkstuk Levensbeschouwing Arm en rijk Werkstuk door een scholier 1728 woorden 11 januari 2006 5,8 55 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Inhoud: Deel 1(A); kinderrechten Deel 1(B); organisaties Novib

Nadere informatie

Meerderheid Nederland niet van plan om geld te geven Nederlander twijfelt of geld voor noodhulp Hoorn van Afrika goed terecht komt

Meerderheid Nederland niet van plan om geld te geven Nederlander twijfelt of geld voor noodhulp Hoorn van Afrika goed terecht komt Onderzoekssamenvatting NCDO, 5 augustus 2011 Meerderheid Nederland niet van plan om geld te geven Nederlander twijfelt of geld voor noodhulp Hoorn van Afrika goed terecht komt In de Hoorn van Afrika vindt

Nadere informatie

Datum 19 september 2014 Betreft Beantwoording vragen van de leden van Laar en Sjoerdsma over de strijd tegen Ebola

Datum 19 september 2014 Betreft Beantwoording vragen van de leden van Laar en Sjoerdsma over de strijd tegen Ebola Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl DSH-2014.500215 Datum 19 september 2014

Nadere informatie

Datum 25 juli 2017 Betreft Beantwoording vragen van het lid Karabulut over de cholera-uitbraak in Jemen

Datum 25 juli 2017 Betreft Beantwoording vragen van het lid Karabulut over de cholera-uitbraak in Jemen Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 25 juli 2017 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria

Nigeria. 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Nigeria 1. Bevolking en welvaart in Nigeria 2. Voedselvoorziening in Nigeria 3. Nigeria in de wereldeconomie 4. Gezond in Nigeria Marèl Smit & Anne Jekel H3T3 1.Bevolking en welvaart in Nigeria Nigeria

Nadere informatie

Een passie voor zorg. Een partner voor u.

Een passie voor zorg. Een partner voor u. Een passie voor zorg. Een partner voor u. Linde Healthcare Benelux De Keten 7, 5651 GJ Eindhoven Tel. +31.40.2825825, Fax +31.40.2816875 info.healthcare.nl@linde.com, www.linde-healthcare.nl 1100_004 (0713/1500)

Nadere informatie

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin

Katakle Business Plan 2011 2018. Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin Katakle Business Plan 2011 2018 Groeiplan voor het programma van The Hunger Project in Benin 0 1. Inleiding Achtergrond De Katakle investeerdersgroep werkt sinds 2008 met The Hunger Project aan het einde

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Uw Referentie 2017Z02412 Datum 31 maart

Nadere informatie

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer

STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer PUBLICATIE 2018 STICHTING HOVERAID NEDERLAND Ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24398318 Contactgegevens STICHTING HOVERAID NEDERLAND Website: www.hoveraid.nl Email: office.nl@hoveraid.com

Nadere informatie

De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti

De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti Fotopresentatie De Hoorn van Afrika Het getroffen gebied omvat een viertal landen in Oost-Afrika: Somalië, Ethiopië, Kenia en Djibouti De Hoorn van Afrika Situatieschets WFP/Maria Katajisto De Hoorn van

Nadere informatie

4 oktober 2016: orkaan Matthew raast over Haïti

4 oktober 2016: orkaan Matthew raast over Haïti 4 oktober 2016: orkaan Matthew raast over Haïti Land Bevolking Inwoners: 10.485.800 (België: 11.409.077) Levensverwachting bij geboorte: 63,8 jaar (België: 81 jaar) Oppervlakte: 27.750 km² (België: 30.528

Nadere informatie

Pakistan ZES MAANDEN HULP VERLENING. Marco Borsato: Deze actie was heel hard nodig. 2 Waar is uw gift terecht gekomen? 3 Boer oogst weer 5

Pakistan ZES MAANDEN HULP VERLENING. Marco Borsato: Deze actie was heel hard nodig. 2 Waar is uw gift terecht gekomen? 3 Boer oogst weer 5 ZES MAANDEN HULP VERLENING Pakistan Marco Borsato: Deze actie was heel hard nodig. 2 Waar is uw gift terecht gekomen? 3 Boer oogst weer 5 Lees verder op de volgende pagina Nederland in actie We zijn Pakistan

Nadere informatie

Een bijzondere manier van helpen Een fonds op naam binnen Artsen zonder Grenzen

Een bijzondere manier van helpen Een fonds op naam binnen Artsen zonder Grenzen Een bijzondere manier van helpen Een fonds op naam binnen Artsen zonder Grenzen Doelgericht helpen Olga Victorie Verpleegkundige Kate helpt bij de evacuatie van een zwangere vrouw na overstromingen in

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 32 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking Nr. 213 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Aan

Nadere informatie

Datum 21 februari 2018 Betreft Planning intensiveringsmiddelen humanitaire hulp 2018 en korte terugblik op 2017

Datum 21 februari 2018 Betreft Planning intensiveringsmiddelen humanitaire hulp 2018 en korte terugblik op 2017 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Bijlage(n) Datum 21 februari 2018 Betreft Planning

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

UNICEF en kindersterfte

UNICEF en kindersterfte UNICEF en kindersterfte Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later wil ik dokter worden! James uit Sierra Leone Hallo, ik ben James en ik ben 11 jaar. Ik woon in Sierra Leone, een land in Afrika.

Nadere informatie

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven.

De artsen houden spreekuur in diverse dorpen en naar behoefte worden medicamenten voorgeschreven. Begroting 2014-2016 Stg Time to help Nederland 2014 2015 2016 Opbrengsten 156.500,00 172.150,00 189.365,00 Projecten Medische missie 25.000,00 27.500,00 30.250,00 Noodhulp 4.000,00 4.400,00 4.840,00 Vluchtelingen

Nadere informatie

Eindrapportage Giro555-Actie Help slachtoffers hongersnood. Deel 1: Financiële rapportage. Mei 2018

Eindrapportage Giro555-Actie Help slachtoffers hongersnood. Deel 1: Financiële rapportage. Mei 2018 Eindrapportage Giro555-Actie Help slachtoffers hongersnood Deel 1: Financiële rapportage Mei 2018 DEELNEMENDE ORGANISATIES ACTIE Help slachtoffers hongersnood : CARE Nederland! Cordaid! Nederlandse Rode

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 13 februari 2019 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Eerste tussenrapportage Giro555-actie Nederland helpt Nepal Verslag: Oxfam Novib Over ons 1 op de 3 mensen ter wereld leeft in armoede. Miljoenen mensen gaan met honger naar bed en hebben geen toegang

Nadere informatie

Ons merk. Onze visie. Onze boodschap. IEDER KIND KIND LATEN ZIJN NEDERLAND

Ons merk. Onze visie. Onze boodschap. IEDER KIND KIND LATEN ZIJN NEDERLAND Ons merk. Onze visie. Onze boodschap. IEDER KIND KIND LATEN ZIJN NEDERLAND Samen zijn we UNICEF. Samen komen we op voor de rechten van ieder kind. Het verhaal van UNICEF vertelt waarom we dat doen. Het

Nadere informatie

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555

Resultaten van onze hulpverlening met geld van Giro555 Eindrapportage Giro555-Actie Stop de ebola-ramp Verslag: World Vision Over ons World Vision wil dat kinderen in ontwikkelingslanden gezond zijn en onderwijs krijgen. World Vision wil dat kinderen opgroeien

Nadere informatie

Pakistan ZO IS UW GIFT BESTEED

Pakistan ZO IS UW GIFT BESTEED ZO IS UW GIFT BESTEED Pakistan Joost Karhof: De giften bleven binnenstromen 2 Zo redde Mohammad zijn dorp 4 Giften vooral besteed aan onderdak, voedsel en water 6 Lees verder op de volgende pagina Alles

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

Workshop Fondsenwerving

Workshop Fondsenwerving Cursus Goed besturen voor Studentbestuurders Workshop Fondsenwerving 6 oktober 2009 Wat gaan we doen? Introductie Uitgangspunten fondsenwerving Oefening 1 Koffie Aan de slag met fondsenwerving (1) Oefening

Nadere informatie

het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling

het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling het afwegingskader in de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling Martenjan Poortinga Amsterdam, 15 oktober 2018 programma u u u u u u u u kennismaking, verwachtingen kader en proces: de aangescherpte

Nadere informatie

betreffende onderwijs in ontwikkelingssamenwerking

betreffende onderwijs in ontwikkelingssamenwerking ingediend op 439 (2014-2015) Nr. 1 16 juli 2015 (2014-2015) Voorstel van resolutie van Ingeborg De Meulemeester, Sabine de Bethune, Herman De Croo, Tine Soens en Wouter Vanbesien betreffende onderwijs

Nadere informatie

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5

Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5 S T A T E N V O O R S T E L Datum : 6 januari 2005 Nummer PS :PS2005BEM01 Dienst/sector : Bestuurs- en Managementstaf Commissie : --- Registratienummer : 2005CGC000003i Portefeuillehouder : B. Staal Titel

Nadere informatie

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen

Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Voortgangsrapportage januari - juni 2014 Geïntegreerd veeteeltproject II Noord Kameroen Far North II 2013-2015 Onder andere vanwege de droogte en grote bevolkingsdruk heerst er grote armoede op het platteland

Nadere informatie

SHO. Honger in de Hoorn van Afrika! Eerste gezamenlijke SHO-rapportage. Rapportage periode: 11 juli 2011 31 december 2011

SHO. Honger in de Hoorn van Afrika! Eerste gezamenlijke SHO-rapportage. Rapportage periode: 11 juli 2011 31 december 2011 SHO Honger in de Hoorn van Afrika! Eerste gezamenlijke SHO-rapportage Samenwerkende Hulporganisaties Rapportage periode: 11 juli 2011 31 december 2011 Foto: Petterik Wiggers, Save the Children, Dollo,

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over de aanpak van pgb-fraude (persoonsgebonden budget) (2013Z07932).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Bergkamp (D66) over de aanpak van pgb-fraude (persoonsgebonden budget) (2013Z07932). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Onderstaande activiteiten hebben bijgedragen aan de zekerstelling van veilig - en menswaardig onderdak voor de getroffenen door tyfoon Haiyan.

Onderstaande activiteiten hebben bijgedragen aan de zekerstelling van veilig - en menswaardig onderdak voor de getroffenen door tyfoon Haiyan. Derde tussenrapportage Giro555-actie Help slachtoffers Filipijnen Verslag: Het Rode Kruis Over ons Het Rode Kruis is in bijna elk land ter wereld vertegenwoordigd door een nationale Rode Kruis- of Rode

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten Digitale les UNICEF Ondervoeding in Mozambique Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten Digitale les UNICEF Ondervoeding in Mozambique Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les UNICEF Ondervoeding in Mozambique Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording De digiles informeert de leerlingen van groep 6, 7 en 8 over het recht op goede en gezonde

Nadere informatie

Droogte in Oost-Afrika

Droogte in Oost-Afrika Droogte in Oost-Afrika Ethiopië Addis-Ababa 120.000 Djibouti Djibouti Somalië 3.200.000 2.500.000 600.000 Oeganda Kenia Mogadishu Kampala 3.500.000 Naïrobi noodgebied crisisgebied beperkte noodtoegang

Nadere informatie

Artsen zonder Grenzen. Februari 2009. Foto omslag: Dirk-Jan Visser 2

Artsen zonder Grenzen. Februari 2009. Foto omslag: Dirk-Jan Visser 2 Artsen zonder Grenzen Februari 2009 Foto omslag: Dirk-Jan Visser 2 Elke dag steken Zimbabwanen de Limpoporivier over naar Zuid-Afrika en brengen ze hun leven in gevaar om het land te ontvluchten. Naar

Nadere informatie

Medical Mission International. Beleidsplan

Medical Mission International. Beleidsplan Medical Mission International Planetenweg 5 2132 HN Hoofddorp Medical Mission International Beleidsplan Vooraf Voor u ligt het beleidsplan van Medical Mission International. Het plan omvat een overzicht

Nadere informatie

Programma. De uitdaging Crisisbeheersing in 2010 Conclusies

Programma. De uitdaging Crisisbeheersing in 2010 Conclusies Programma De uitdaging Crisisbeheersing in 2010 Conclusies 1 De uitdaging Wat willen we waarom bereiken? Motto Een crisis bestrijd je samen 2 Burger als hulpverlener kalm behulpzaam effectief Reflectie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 20 september 2019 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Call to Action. voor de gezondheid van pasgeborenen in Europa. Powered by

Call to Action. voor de gezondheid van pasgeborenen in Europa. Powered by Call to Action voor de gezondheid van pasgeborenen in Europa Powered by Het VN verdrag voor de rechten van het kind is door 196 landen geratificeerd en stelt vast dat het kind, wegens zijn lichamelijke

Nadere informatie

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling Advies 7 april 2010 1 2 Inhoudsopgave Samenvatting 5 Aanbevelingen 7 Aanleiding en context voor dit advies 9 Algemeen 11 Opmerkingen bij tekst en opzet van

Nadere informatie

SHO. Honger in de Hoorn van Afrika! Gezamenlijke SHO-eindrapportage. Rapportage periode: 11 juli 2011 31 juli 2012

SHO. Honger in de Hoorn van Afrika! Gezamenlijke SHO-eindrapportage. Rapportage periode: 11 juli 2011 31 juli 2012 Honger in de Hoorn van Afrika! Gezamenlijke SHO-eindrapportage SHO Samenwerkende Hulporganisaties Rapportage periode: 11 juli 2011 31 juli 2012 Deelnemers actie Honger in de Hoorn van Afrika!: Cordaid

Nadere informatie

Meldcode bij signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling SWOM

Meldcode bij signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling SWOM Meldcode bij signalen van Huiselijk Geweld en Kindermishandeling SWOM Inhoud Inleiding...2 Stappenplan bij signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling, toe te passen door de medewerkers van SWOM....4

Nadere informatie

Q&A thema ondervoeding - Mozambique

Q&A thema ondervoeding - Mozambique Q&A thema ondervoeding - Mozambique versie 1 september 2014 Q. Waarom is er gekozen voor ondervoeding als thema voor de campagne? A. Wereldwijd zijn 162 miljoen kinderen overvoed; een belangrijke onderliggende

Nadere informatie

Beter voorbereid op toekomstige rampen

Beter voorbereid op toekomstige rampen Beter voorbereid op toekomstige rampen Gezamenlijke eindrapportage Giro555-actie Help slachtoffers ramp Filipijnen Deel 1: Financieel rapport 11 november 2013-31 december 2015 Publicatiedatum: mei 2016

Nadere informatie

Veerkracht en zelfredzaamheid vanuit internationaal perspectief Keynote Congres Voorbereid op zelfredzaamheid

Veerkracht en zelfredzaamheid vanuit internationaal perspectief Keynote Congres Voorbereid op zelfredzaamheid Veerkracht en zelfredzaamheid vanuit internationaal perspectief Keynote Congres Voorbereid op zelfredzaamheid Georg Frerks Hoogleraar Rampenstudies, Wageningen Universiteit Bredere Context Globalisering

Nadere informatie

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis

Afdeling Sociaal Beleid Participatie en Onderwijs. Aan de leden van de gemeenteraad. Onderwerp: Afronding project economische crisis Aan de leden van de gemeenteraad ambtenaar : Hr. Jan Willem Steeman uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 362 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/00946/SPO/jws email : J.W.Steeman@ridderkerk.nl bijlage(n)

Nadere informatie

De Verpleeg & Beweeg afdeling Zorgvernieuwingsproject. Ada van Apeldoorn Isala klinieken Zwolle

De Verpleeg & Beweeg afdeling Zorgvernieuwingsproject. Ada van Apeldoorn Isala klinieken Zwolle De Verpleeg & Beweeg afdeling Zorgvernieuwingsproject Ada van Apeldoorn Isala klinieken Zwolle Inhoud presentatie Waarom een verpleeg en beweegafdeling? Voor wie is het bedoeld? Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Mensenrechten en Vredesopbouw Afdeling Humanitaire Hulp Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag Datum

Nadere informatie

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika

Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Bedankt voor uw steun! Droogte en hongersnood in de Hoorn van Afrika Binnengekomen giften 2017 510.276,23 Duurzame noodhulp Directe noodhulp Waterpompen en irrigatiesystemen 3 scholen zijn voorzien van

Nadere informatie

Voorkomen is beter. Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru. Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen

Voorkomen is beter. Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru. Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen Voorkomen is beter Voorlichting aan kinderen over de risico s van dakloos worden in Peru Stichting Los Cachorros, een thuis voor straatkinderen Postbus 545, 3500 AM UTRECHT www.loscachorros.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid

Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid Activiteiten gericht op het behalen van de doelstellingen van de Regionale Nota Gezondheidsbeleid 2016-2019 Bijlage bij adviesnota AB 2 juli 2015 20 mei 2015 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Gezondheidsbescherming

Nadere informatie

Help slacht offers aardbeving Haïti

Help slacht offers aardbeving Haïti Tweede voortgangsrapportage 13 januari - 30 juni 2010 sho s a m e n w e r k e n d e hulporganisaties SHO-actie Help slacht offers aardbeving Haïti Deelnemende orga nisaties Haïti-actie: Cordaid Mensen

Nadere informatie

CENTRO EDUCATIVO GOLONDRINAS Verslag eerste semestre 2014 (vertaling Monique Duyvestijn)

CENTRO EDUCATIVO GOLONDRINAS Verslag eerste semestre 2014 (vertaling Monique Duyvestijn) CENTRO EDUCATIVO GOLONDRINAS Verslag eerste semestre 2014 (vertaling Monique Duyvestijn) PROYECTO Atención Integral a la Niñez y Adolescencia en Riesgo Social de las Comunidades de Nuevo Milenio y Sebastián

Nadere informatie

Datum 13 maart 2014 Betreft Beantwoording vragen Van Laar over de Humanitarian Action for Children van UNICEF

Datum 13 maart 2014 Betreft Beantwoording vragen Van Laar over de Humanitarian Action for Children van UNICEF Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag Postbus 20061 NederlandNederland www.rijksoverheid.nl BZ-2014.19096 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

CHRISTELIJKE GEZONDHEIDSORGANISATIE VAN KENIA (Christian Health Association of Kenya) PMTCT PROJECT VOORUITGANGS RAPPORT SEPT.

CHRISTELIJKE GEZONDHEIDSORGANISATIE VAN KENIA (Christian Health Association of Kenya) PMTCT PROJECT VOORUITGANGS RAPPORT SEPT. CHRISTELIJKE GEZONDHEIDSORGANISATIE VAN KENIA (Christian Health Association of Kenya) PMTCT PROJECT VOORUITGANGS RAPPORT SEPT. 2009 JUNI 2010 Voor ICCO en Kerkinactie, NEDERLAND 1 Datum: Juli 2010 PMTCT

Nadere informatie

UNICEF en onderwijs Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

UNICEF en onderwijs Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF en onderwijs Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk NEDERLAND Spreekbeurtinformatie onderwijs 1. Dung uit Vietnam 3 2. Wat doet UNICEF in Vietnam? 4 3. Cijfers en weetjes over onderwijs 5 4.

Nadere informatie

6,6. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april keer beoordeeld. Nederlands. Kinderen in problemen.

6,6. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april keer beoordeeld. Nederlands. Kinderen in problemen. Spreekbeurt door een scholier 1049 woorden 6 april 2003 6,6 297 keer beoordeeld Vak Nederlands Kinderen in problemen. Er wonen veel meisjes op Haïti. Ze werken bij mensen in het huishouden. Sommige kinderen

Nadere informatie

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken

We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood. Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken We sluiten onze ogen niet voor mensen in nood Maak een blijvend verschil door een deel van uw nalatenschap te schenken 1 Medair/Nath Fauveau De waarden die we doorgeven aan de volgende generatie zijn onze

Nadere informatie

Projectrapportage noodhulp Syrie

Projectrapportage noodhulp Syrie Introductie Deze rapportage geeft een beeld van de voortgang en de resultaten van het noodhulpproject Syrië, waaraan de Generale Diaconale Commissie van de Hersteld Hervormde Kerk een bijdrage van 25.000,-

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië

28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië 28 september 2018: Aardbevingen en tsunami verwoesten Indonesië Land Inwoners: 260.580.739 (België: 11.491.346) Oppervlakte: 1.910.931 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $ 13 120 (België: $ 48 258) Bevolking

Nadere informatie

UNICEF en kindersterfte

UNICEF en kindersterfte UNICEF en kindersterfte Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later wil ik dokter worden! James uit Sierra Leone Hallo, ik ben James en ik ben 11 jaar. Ik woon in Sierra Leone, een land in Afrika.

Nadere informatie

12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti

12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti 12 januari 2010: aardbeving verwoest Haïti Land Inwoners: 9.035.536 (België: 10.414.336) Oppervlakte: 27.750 km² (België: 30.528 km²) BNP/capita: $1.300 (België: $37.400) Bevolking Levensverwachting bij

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 32 605 Beleid ten aanzien van ontwikkelingssamenwerking Nr. 194 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING Aan

Nadere informatie