Groepsdiscussie met stellingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groepsdiscussie met stellingen"

Transcriptie

1 Groepsdiscussie met stellingen Wilt u met uw klas discussiëren over het belang van kinderrechten? Dan komen de prikkelende stellingen op ongetwijfeld van pas. Ze vormen een uitstekende inhoudelijke verkenning van het thema kinderrechten. U kunt de stellingen bovendien gebruiken op het digitale schoolbord. Tip: u kunt de stellingen inleiden met één van de filmpjes van de winnaars van de Internationale Kindervredesprijs. U kunt zelf kiezen hoeveel stellingen u met de leerlingen wilt bespreken. Hieronder vindt u de toelichting op de stellingen. Stelling 1 Kinderrechten gelden alleen voor kinderen in arme landen. Toelichting bij stelling 1 Kinderrechten gelden voor alle kinderen overal ter wereld. Arm, rijk, in oorlog of oorlogsvrij. De kinderrechten zijn vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind. Deze zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Het verdrag geldt sinds 20 november 1989 en is getekend door 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties. Het kinderrechtenverdrag gaat over alles dat voor kinderen belangrijk is. Onderwijs bijvoorbeeld, maar ook gezondheid, wonen en geloof. De VN heeft het Comité van de Rechten van het Kind opgedragen toe te zien dat de landen het verdrag ook echt nakomen en hen erop aan te spreken als ze het niet zo nauw nemen met kinderrechten. Niet in alle landen worden de kinderrechten goed nageleefd, ook in rijkere landen is dit soms een probleem. Kindermishandeling of discriminatie van minderjarige asielzoekers bijvoorbeeld. In arme landen moeten sommige kinderen werken voor de kost, soms in gevaarlijke omstandigheden. Of in landen waar oorlog is, worden ze gedwongen mee te vechten met het leger of met de rebellen. Het kinderrechtenverdrag moet alle kinderen beschermen, of ze nou in arme of rijke landen wonen.

2 Stelling 2 Het is belangrijk dat álle kinderen in álle landen naar school kunnen. Toelichting bij stelling 2 Onderwijs is voor alle kinderen ter wereld belangrijk, want daar leren ze lezen, schrijven, rekenen en nog veel meer. Daardoor hebben ze later meer kans op werk. Het kinderrechtenverdrag gaat over alles dat voor kinderen belangrijk is, dus ook over onderwijs. Kinderen hebben niet alleen recht op onderwijs, maar ook de verplichting om naar school te gaan. In Nederland is basisonderwijs verplicht en gratis. Alle kinderen moeten tot hun 18e jaar naar school of tot zij (al eerder) een startkwalificatie hebben gehaald. Dat is een havo-, vwo- of een mbo-diploma (minimaal op niveau 2) of hoger. Tip: bekijk het filmpje van Thandiwe Chama uit Zambia, op Zij was 8 jaar oud toen haar school dichtging, omdat al haar leraren weg waren. Ze ging lopend op zoek naar een nieuwe school en andere kinderen volgden haar. Ze eisten onderwijs, en met succes: alle kinderen werden ingeschreven op een andere school. Sindsdien vecht Thandiwe voor het naleven van kinderrechten, met name het recht op onderwijs. Thandiwe ontving hiervoor de Internationale Kindervredesprijs. Stelling 3 Omdat er in India veel werk is, mogen kinderen daar wél werken. Toelichting bij stelling 3 In het Verdrag voor de Rechten van het Kind is vastgelegd dat jonge kinderen niet mogen werken en oudere kinderen niet zo veel. Als ze wél werken, dan mag dat geen gevaarlijk werk zijn en moeten kinderen nog steeds naar school kunnen. In sommige landen zijn er daarom mogelijkheden om les te volgen voor of na werktijd. Deze regels gelden dus ook in India. In Nederland zijn de regels nog wat strenger. Kinderen tot en met 15 jaar mogen niet werken in een fabriek of de bouw. In de arbeidstijdenwet is bovendien opgenomen hoeveel uur een kind mag werken. Kinderen van 13 of 14 mogen bijvoorbeeld 12 uur per week werken en nooit tijdens schooluren. In veel landen is dit niet zo goed geregeld. In India werken de meeste kinderen in de landbouw-, kleding- of schoenenindustrie. Ze leren het vak van hun ouders en moeten helpen om het gezinsinkomen aan te vullen. India is niet het enige land waar veel kinderen werken. De schatting is dat wereldwijd 158 miljoen kinderen tussen de 5 en 14 jaar moeten werken. Tip: bekijk het filmpje over Om Prakash Gurjar op Ook hij moest al heel jong aan het werk. Hij werd weggenomen van zijn ouders toen hij vijf jaar oud was om vervolgens als afbetaling van een lening van zijn opa als kindslaaf op het land te werken. Zodra hij bevrijd was, voerde hij campagne tegen kinderarbeid en voor gratis onderwijs. Hij won daarvoor de Internationale Kindervredesprijs. Hij gaat nu naar de universiteit van Jaipur in India. Nog steeds zet hij zich in voor kinderrechten, vooral tegen kinderarbeid.

3 Stelling 4 Als kinderen thuis klusjes moeten doen, dan is dat kinderarbeid. Toelichting bij stelling 4 In Nederland is kinderarbeid verboden en zijn de regels streng. Kinderen mogen niet werken in een fabriek of de bouw. In de Arbeidstijdenwet is opgenomen hoeveel uur een kind mag werken. Kinderen van 13 of 14 mogen bijvoorbeeld 12 uur per week werken en nooit tijdens schooluren. In sommige landen moeten kinderen soms iedere dag werken, omdat hun ouders niet genoeg verdienen. Daardoor kunnen ze niet naar school en kunnen ze vaak niet lezen en schrijven, waardoor ze later weinig kans hebben op een baan. Het kinderrechtenverdrag moet deze kinderen beschermen. In Nederland is dit niet aan de orde, want ouders kunnen altijd bij de regering terecht voor financiële ondersteuning. Zo is er dus geen goede reden voor hen om kinderen niet naar school te laten gaan. Er is natuurlijk een verschil tussen werken, en je ouders of verzorgers af en toe helpen. Er is niets mis mee als kinderen verantwoordelijkheid leren door hun eigen spullen op te ruimen en een bijdrage te leveren aan het huishouden door af en toe een klusje te doen. Het staat hun gezondheid en scholing niet in de weg en is juist goed voor hun ontwikkeling. Stelling 5 Gehandicapte kinderen moeten behandeld worden als alle andere kinderen. Toelichting bij stelling 5 Alle kinderen zijn gelijk en hebben dezelfde rechten. Het maakt niet uit hoe ze eruitzien, waar ze wonen, en of ze rijk of arm zijn. Ook als kinderen een handicap hebben, moeten ze een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Ze hebben recht op onderwijs, aangepaste zorg en moeten naar de dokter kunnen. Voor gehandicapte kinderen is kunnen participeren in de samenleving even belangrijk als kinderen zonder handicap. Maar dagelijks staan zij voor praktische problemen die hen daarin belemmeren. Bijvoorbeeld een gebouw van vier verdiepingen zonder lift, of een trap zonder leuningen die gevaarlijk is voor slechtzienden. Tip: bekijk het filmpje over Chaeli Mycroft op Zij zit in een rolstoel en won in 2011 de Kindervredesprijs voor haar inzet voor kinderen met een handicap in Zuid-Afrika. Jaarlijks helpt zij meer dan gehandicapte kinderen aan apparatuur en fysiotherapie. Daarnaast komt ze op voor hun rechten en acceptatie. Chaeli is de eerste student in een rolstoel die op de campus van haar universiteit woont. Daar gaat ze dagelijks verder met haar inzet voor gehandicapte kinderen in Zuid-Afrika en wereldwijd.

4 Stelling 6 Oorlog is iets van volwassenen. Kinderen mogen hier geen last van hebben. Toelichting bij stelling 6 Miljoenen kinderen leven als vluchteling met de gevolgen van oorlog. Zij groeien niet in een beschermde omgeving op, missen vaak één of beide ouders, en hebben geen toegang tot basale levensbehoeften zoals goed voedsel, schoon drinkwater of onderwijs. Nog steeds leven heel veel kinderen in landen waar oorlog is. Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen en verdienen daarom extra bescherming. De regering is verplicht ervoor te zorgen dat ze niet mee hoeven te vechten in de oorlog. In sommige oorlogsgebieden is het fenomeen kindsoldaat helaas eerder regelmaat dan uitzondering. Voor naar schatting enkele honderdduizenden kinderen is het bestaan als kindsoldaat de dagelijkse realiteit. Tip: bekijk het filmpje over Baruani Ndume op Hij woont in Tanzania. Door de oorlog in de Democratische Republiek Congo moest hij vluchten en kwam in een vluchtelingenkamp terecht. Hij ontving de Internationale Kindervredesprijs voor zijn inzet voor kinderenrechten in het vluchtelingenkamp waar hij woont. Hij startte niet alleen een radiozender, maar organiseert ook voetbalwedstrijden voor kinderen binnen én buiten het kamp om hen met elkaar in contact te brengen en meer begrip voor elkaar te creëren. Inmiddels geeft hij bovendien voorlichting binnen en buiten het vluchtelingenkamp en is hij hoofd van het kinderparlement in het kamp. Stelling 7 Het registreren van de naam van een kind moet gratis zijn. Toelichting bij stelling 7 In Nederland worden kinderen bij hun geboorte geregistreerd in het gemeentehuis. Hun ouders geven een voornaam en een achternaam, die officieel geregistreerd worden. Zo weet de regering wie ze zijn. Ook krijgen ze de Nederlandse nationaliteit. Deze registratie is niet in alle landen even vanzelfsprekend. Zo staan veel kinderen in de Dominicaanse Republiek, maar ook bijvoorbeeld in het zuiden van Azië, niet officieel geregistreerd. Onderzoek uit 2007 toont aan hoe vaak het voortkomt dat kinderen geen officiële naam hebben: in dat jaar zijn er wereldwijd zo n 51 miljoen kinderen geboren, die niet werden geregistreerd en dus geen geboortebewijs kregen. Deze kinderen komen vaak uit arme gezinnen, die op het platteland leven. Ouders die hun kinderen niet laten registreren, geven als redenen op dat het te duur is en dat het registratiekantoor te ver weg is. Niet-geregistreerde kinderen worden niet erkend door de regering en kunnen dus geen beroep doen op hun rechten, zoals het recht om naar school te gaan of het recht op gezondheidszorg. Tip: bekijk het filmpje over Francia Simon uit de Dominicaanse Republiek, op Zij mocht niet meer naar school omdat zij geen geboortebewijs had. Zij was het hier niet mee eens. Ze is gaan uitzoeken hoe ze aan een geboortebewijs kon komen en hoe dit hele proces verliep. Niet zonder slag of stoot heeft Francia uiteindelijk haar geboortebewijs gekregen. Nu helpt zij andere kinderen aan een geboortebewijs, zodat zij ook naar school kunnen en toegang krijgen tot andere belangrijke rechten. Francia ontving hiervoor in 2010 de Internationale Kindervredesprijs.

5 Stelling 8 Naar de winnaar van de Internationale Kindervredesprijs wordt geluisterd. Toelichting bij stelling 8 Op vindt u alle informatie over Nkosi Johnson, Kesz Valdez en de andere winnaars van de Internationale Kindervredesprijs. Daar leest u méér over hun werk en over kinderrechten. KidsRights biedt deze kinderen een podium. Door de uitreiking van de Internationale Kindervredesprijs krijgen deze kinderen wereldwijd aandacht voor hun werk en het kinderrecht of thema waar zij zich voor inzetten. Kinderrechten zijn belangrijk. Niet alleen voor kinderen in het buitenland, ook voor kinderen in Nederland. Helaas zijn ze niet altijd even vanzelfsprekend. Ieder kind kan een bijdrage leveren en zo de wereld in beweging brengen. Maar opkomen voor kinderrechten in de eigen omgeving is gemakkelijker dan ver weg. Kinderen zijn dan vanzelf meer betrokken.

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2

Multiple choice quiz Vraag 1 Vraag 2 Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten en discussiëren. De vragen worden kort ingeleid. Onderwerpen zijn onder meer de

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Multiple choice quiz Op www.kidsrights.nl/scholen vindt u quizvragen met multiple choice antwoorden, die uitnodigen tot doorpraten

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING. Met opdrachten voor het digitale schoolbord. Belangrijke thema s in praktische werkvormen

DOCENTENHANDLEIDING. Met opdrachten voor het digitale schoolbord. Belangrijke thema s in praktische werkvormen DOCENTENHANDLEIDING Met opdrachten voor het digitale schoolbord Belangrijke thema s in praktische werkvormen Kinderrechtenlespakket: opzet en doelen Speciaal voor leraren van groep 7 en 8 stelt Stichting

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING DIGILES DISCUSSIEVRAGEN OVER KINDERRECHTEN

DOCENTENHANDLEIDING DIGILES DISCUSSIEVRAGEN OVER KINDERRECHTEN DOCENTENHANDLEIDING DIGILES DISCUSSIEVRAGEN OVER KINDERRECHTEN Leuk dat u aan de slag gaat met de digiles van KidsRights. Deze Nederlandse stichting komt op voor de positie van zeer kwetsbare kinderen

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Waarom? Alle kinderen in de hele

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN UITGAVE VAN UNICEF NEDERLAND Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij

Nadere informatie

Met het Kinderrechtenverdrag

Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Met het Kinderrechtenverdrag Voor kinderen die meer willen weten over kinderrechten Wat is het Kinderrechtenverdrag? Welke rechten heb ik? Zijn Kinderrechten er voor alle kinderen?

Nadere informatie

Verdrag over de rechten van het kind

Verdrag over de rechten van het kind Verdrag over de rechten van het kind Een verdrag is een afspraak tussen landen. Op 20 november 1989 is in New York het Verdrag over de Rechten van het Kind gesloten. Dit Verdrag is een afspraak tussen

Nadere informatie

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER

UNICEF Kinderrechten SPORT EN VRIJE TIJD GELIJKE BEHANDELING VOEDING FAMILIE GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER UNICEF Kinderrechten INFORMATIE EEN EIGEN MENING SPORT EN VRIJE TIJD FAMILIE GELIJKE BEHANDELING Patricia Willocq VOEDING GEZONDHEIDSZORG ONDERWIJS SCHOON WATER Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Kinderrechtenverdrag VOOR KINDEREN EN JONGEREN Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren

Kinderrechtenverdrag. Voor kinderen en jongeren Kinderrechtenverdrag Voor kinderen en jongeren 2 Waarom? Alle kinderen in de hele wereld hebben rechten. Jij dus ook. Omdat jij het recht hebt om je eigen rechten te kennen, hebben wij dit boekje speciaal

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Een wereld vol Kindervredesprijswinnaars ontmoet ze allemaal! NEHA GUPTA 2014 MALALA YOUSAFZAI 2013 FRANCIA SIMON 2010 KESZ

Nadere informatie

Rechten van alle kinderen

Rechten van alle kinderen Rechten van alle kinderen Uitgeverij Eenvoudig Communiceren Lezen voor Iedereen www.eenvoudigcommuniceren.nl www.lezenvooriedereen.be LEZEN VOOR IEDEREEN UITGEVERIJ EENVOUDIG COMMUNICEREN Rechten van alle

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Kinderarbeid Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten Digitale les Kinderarbeid Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Kinderarbeid Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Elk kind heeft rechten! Zo heeft iedereen tot achttien jaar recht op schoon water, onderwijs en goede voeding.

Nadere informatie

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld

Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld Naam KIDS FOR WARCHILD Oorlog en vrede in de wereld In meer dan dertig landen in de wereld is er oorlog. Wereldwijd zijn er dus miljoenen kinderen die een oorlog meemaken. Vraag 1. Kun je drie landen noemen

Nadere informatie

5. De overheidsbril - Hoe is kinderarbeid in Nederland afgeschaft en wanneer wat waren de maatregelen van onze overheid?

5. De overheidsbril - Hoe is kinderarbeid in Nederland afgeschaft en wanneer wat waren de maatregelen van onze overheid? Boekverslag door S. 1702 woorden 8 maart 2004 6.3 168 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer 1: Inhoud. 2. inleiding. 3. normen en waarden bril -waar komt kinderarbeid voor en in welke soort ervan. 4. De

Nadere informatie

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1 LESPAKKET KINDerrechten 1 Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen zij inzicht

Nadere informatie

HANDLEIDING KINDERARBEID NIET VAN DEZE TIJD. Tijd voor actie. Een klusje met je klas! Zo zamel je geld in

HANDLEIDING KINDERARBEID NIET VAN DEZE TIJD. Tijd voor actie. Een klusje met je klas! Zo zamel je geld in NIET VAN DEZE TIJD Een klusje met je klas! Zo zamel je geld in Hoe ging het vroeger? Kinderarbeid in Nederland Tijd voor actie HANDLEIDING Docentenhandleiding bij de digitale les Kinderarbeid niet van

Nadere informatie

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans :

Rechten van het kind. Internationaal verdrag inzake de rechten van het kind. Verenigde Naties (VN) Dit is een uitgave van Edukans : Rechten van het kind Edukans vzw is een onderwijs- en solidariteits-initiatief met expertise en ervaring in het ontwikkelingswerk. Edukans werkt van school tot school, van gemeenschap tot gemeenschap.

Nadere informatie

Alle rechten op een rij:

Alle rechten op een rij: Alle rechten op een rij: voor iedereen 18 JAAR onder de 8 Kinderrechtenverdrag voor kinderen en jongeren Artikel 01 Wie is een kind? Een persoon die jonger dan achttien jaar is, is een kind. Alles wat

Nadere informatie

LESPAKKET KINDERRECHTEN

LESPAKKET KINDERRECHTEN LESPAKKET KINDERRECHTEN 1 schrijf op Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12

Inhoud. Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Inhoud Inleiding... 4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van de rechten... 6 Hoofdstuk 2 De belangrijkste rechten...12 Onderwerp 1 Gelijkheid...13 De rechten van Tim... 14 Onderwerp 2 Toegankelijkheid...17 De rechten

Nadere informatie

UNICEF algemene informatie

UNICEF algemene informatie UNICEF algemene informatie Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF helpt kinderen in de hele wereld UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De opdracht van UNICEF is:

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Een wereld vol Kindervredesprijswinnaars... Ontmoet ze allemaal NEHA GUPTA 2014 MALALA YOUSAFZAI 2013 FRANCIA SIMON 2014 KESZ

Nadere informatie

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1

LESPAKKET KINDErrEchTEN 1 LESPAKKET KINDerrechten 1 Met dit lespakket maken kinderen in Nederland kennis met de Rechten van het Kind. Zij leren welke rechten kinderen hebben en waarom deze zo belangrijk zijn. Ook krijgen zij inzicht

Nadere informatie

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren

Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Samenvatting Kinderrechtenmonitor 2012 voor kinderen en jongeren Het gaat goed met kinderen in Nederland. Uit onderzoeken blijkt dat Nederlandse kinderen in vergelijking met kinderen uit andere rijke landen

Nadere informatie

Elk kind heeft het recht om...

Elk kind heeft het recht om... Elk kind heeft het recht om... Rechten is hetgeen je mag doen en mag hebben. Je hoeft er niet eerst iets anders voor te doen. Rechten heb je gewoon. Ook jij hebt rechten. Iedereen heeft ze. Kinderrechten

Nadere informatie

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs

Handleiding voor leerkrachten. Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Handleiding voor leerkrachten Digitale les Bovenbouw basisonderwijs Verantwoording Syrië, Irak, Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en het door ebola getroffen West-Afrika. Nooit eerder werden

Nadere informatie

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG

WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1. D3. KINDERRECHTENVERDRAG WIJ HEBBEN RECHTEN SOLIDARITEIT 1 Kinderrechten tellen voor iedereen die jonger is dan 18 jaar. Zowel kleuters van 3 jaar als jongeren van 17 worden beschermd door het Kinderrechtenverdrag. Kinderrechten

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten

Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten Werkstuk Maatschappijleer Kinderrechten Werkstuk door een scholier 1811 woorden 2 februari 2010 5,5 48 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Wat is een recht? Een recht is een geheel van regels die bepalen

Nadere informatie

20 jaar kinderrechten!

20 jaar kinderrechten! Over kinderrechten gesproken... Op 20 november is het feest! 20 jaar geleden, in 1989, ondertekenden de Verenigde Naties (VN) het Verdrag van de rechten van het kind. In dit internationale verdrag staat

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Unicef Hoofdstuk 1: Geschiedenis van Unicef Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (VN). De Verenigde Naties zijn een verbond van (bijna) alle landen van de wereld. Deze landen hebben

Nadere informatie

UNICEF en kinderrechten

UNICEF en kinderrechten UNICEF en kinderrechten Informatie voor een gastles Leerdoelen (groep 7 & 8) Leerlingen weten waar UNICEF voor staat en wat UNICEF doet Leerlingen weten dat zij rechten hebben en kunnen een aantal rechten

Nadere informatie

Het Kinderrechten lespakket

Het Kinderrechten lespakket Het Kinderrechten lespakket want ieder kind kan de wereld in beweging brengen Een wereld vol Kindervredesprijswinnaars... Ontmoet ze allemaal NEHA GUPTA 2014 MALALA YOUSAFZAI KEHKASHAN BASU FRANCIA SIMON

Nadere informatie

DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 NOVEMBER 2011 EEN LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 6-8

DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 NOVEMBER 2011 EEN LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 6-8 DAG VAN DE RECHTEN VAN HET KIND 20 NOVEMBER 2011 EEN LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 6-8 Inleiding Op 20 november 1989 werd in de Verenigde Naties het Verdrag van de Rechten van het Kind aanvaard. Sindsdien is

Nadere informatie

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb

WWW.HOPE-XXL.COM. Mede mogelijk gemaakt door de Iona Stichting en Vos/Abb De meeste mensen in Nederland hebben het goed voor elkaar. We hebben genoeg eten, we hoeven niet bang te zijn voor oorlog en we zijn dan ook tevreden met ons leven. Maar dat is niet overal op de wereld

Nadere informatie

En daarom werk ik,14 jaar later

En daarom werk ik,14 jaar later En daarom werk ik,14 jaar later opdrachtenblad Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele Jaar: 2013 Duur: 55 minuten (film), 10 37 minuten (portret Raihan) Website: www.filmcompagnie.nl De jonge Raihan Opdrachten

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Spreekbeurtinformatie kinderarbeid 1. Trésor uit Ivoorkust 2. Van de plantages terug de klas in 3. Feiten en cijfers over kinderarbeid

Nadere informatie

Stichting JEI presenteert: 29 jaar KinderRechten

Stichting JEI presenteert: 29 jaar KinderRechten Stichting JEI presenteert: 29 jaar KinderRechten Iedereen heeft recht op een Italiaans kerstpakketje! voorwoord Dit boekje is uitgebracht ter gelegenheid van het 29-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag.

Nadere informatie

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2

Platform Mensenrechteneducatie WERKBLADEN - 2 INTRODUCTIELES OP MIJN RECHTEN = JOUW RECHTEN De snelle mensenrechtenquiz Vul de vragen snel in zonder al te lang na te denken. Je krijgt er maar drie minuten voor! 1) Geef je eigen definitie van een mensenrecht.

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Moeder werkt. Als de baby er eenmaal is, leg ik m dicht tegen z n moeder aan. Rhoda. werkblad 03

Moeder werkt. Als de baby er eenmaal is, leg ik m dicht tegen z n moeder aan. Rhoda. werkblad 03 Moeder werkt Als de baby er eenmaal is, leg ik m dicht tegen z n moeder aan. Rhoda werkblad 03 moeder werkt In Kenia worden gemiddeld 4,9 baby s per vrouw geboren. Nederlandse vrouwen baren gemiddeld 1,7

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN De leerlingen leren het verschil tussen basisbehoeften en luxebehoeften: tussen iets écht nodig hebben en iets willen omdat het gewoon leuk is. Vervolgens leren ze dat

Nadere informatie

KidsRights Index 2015 gepubliceerd

KidsRights Index 2015 gepubliceerd Winter 2015 Nieuwsbrief voor donateurs en relaties van Stichting KidsRights Keita wint de Internationale Kindervredesprijs 2015! KidsRights Index 2015 gepubliceerd 10 jaar Kindervredesprijs projectfonds

Nadere informatie

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl

Dichter bij Vrijheid. Docentenhandleiding Boek 3. www.dichterbijvrijheid.nl Dichter bij Vrijheid Docentenhandleiding Boek 3 Dichter bij Vrijheid Een onderwijsproject van Amnesty International Dit is boek 3 uit de docentenhandleiding Dichter bij Vrijheid. Op de boekenplank staan

Nadere informatie

UNICEF algemene informatie

UNICEF algemene informatie UNICEF algemene informatie Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF helpt kinderen in de hele wereld UNICEF is de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties. De opdracht van UNICEF is:

Nadere informatie

Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten

Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten Bijzonder procesdoel 3: ontdekken van mensenrechten Eerste leerjaar B 3.1. Mijn rechten Beroepsvoorbereidend leerjaar 3.1. Mijn rechten Wie ben ik? * De leerlingen ontdekken wie ze zelf zijn - de mogelijkheden

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Werkstuk door Jos 2325 woorden 15 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Wat is kinderarbeid?

Werkstuk door Jos 2325 woorden 15 maart keer beoordeeld. Aardrijkskunde. Wat is kinderarbeid? Werkstuk door Jos 2325 woorden 15 maart 2018 6 1 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Wat is kinderarbeid? De definitie van kinderarbeid is, kinderen die werken. Niet al het werk van kinderen wordt als kinderarbeid

Nadere informatie

6,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 7 juni keer beoordeeld. Inleiding en taakverdeling.

6,3. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 7 juni keer beoordeeld. Inleiding en taakverdeling. Werkstuk door een scholier 2417 woorden 7 juni 2004 6,3 457 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding en taakverdeling. Dit werkstuk gaat over kinderarbeid. Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat het ons

Nadere informatie

Sustainable development goals

Sustainable development goals Sustainable development goals The road to dignity by 2030 Ending Poverty, Transforming all Lives and Protecting the Planet = De weg naar waardigheid, Armoede beëindigen, alle levens veranderen en de aarde

Nadere informatie

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING Kinderen leren wat discriminatie inhoudt Discrimineren gebeurt overal ter wereld Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden MATERIAAL Spelregels Pionnen (zie

Nadere informatie

Achter gesloten ogen: Spencer

Achter gesloten ogen: Spencer Achter gesloten ogen: Spencer Opdrachtenblad Regie: Dulco Tellegen Jaar: 2000 Duur: 25 minuten 1 Filmbeschrijving Spencer (18) woont in een opvangcentrum voor voormalig kindsoldaten in Liberia (West-Afrika).

Nadere informatie

World Press Photo en KidsRights geven samen aandacht aan kinderrechten

World Press Photo en KidsRights geven samen aandacht aan kinderrechten Winter 2016 Nieuwsbrief voor donateurs en relaties van Stichting KidsRights Kehkashan wint de Internationale Kindervredesprijs 2016 World Press Photo en KidsRights geven samen aandacht aan kinderrechten

Nadere informatie

Yasmina JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES:

Yasmina JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES: JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: Yasmina Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld. Er leven hier zo n 4 miljoen kinderen en met de meeste gaat het prima. Maar

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Kinderarbeid

Werkstuk Maatschappijleer Kinderarbeid Werkstuk Maatschappijleer Kinderarbeid Werkstuk door een scholier 2638 woorden 23 juni 2004 6,5 272 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding. Dit werkstuk gaat over kinderarbeid. Ik heb dit onderwerp

Nadere informatie

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic

Kleur? Oorlog? Wanneer? Verhaal van. Blauw Iran-Irakoorlog 1980-1988 Neimar. Groen Oorlog in Rwanda 1994 Dominic OPDRACHT Op de volgende pagina vind je een tijdslijn. Daarnet werden er vijf verschillende oorlogen besproken. Duid deze oorlogen aan op de tijdslijn. Kleur de balkjes onder de tijdslijn in de juiste kleur.

Nadere informatie

LESBRIEF NR 2 OPDRACHT 1 ANDERS? VOOR GROEP 7 + 8 +

LESBRIEF NR 2 OPDRACHT 1 ANDERS? VOOR GROEP 7 + 8 + LESBRIEF NR 2 VOOR GROEP 7 + 8 + GROEP 7 + 8 DOWNLOAD DEZE LESBRIEF OOK OP SAMSAM.NET SAMSAM MIDDEN IN DE WERELD De wheelie van Robert uit Zambia ANDERS? NOU EN! Een slangenbeet veranderde Christabels

Nadere informatie

KidsRights lanceert The KidsRights Youngsters

KidsRights lanceert The KidsRights Youngsters Nieuwsbrief voor donateurs en relaties van Stichting KidsRights Winter 2014 Neha wint de Internationale Kindervredesprijs 2014! KidsRights lanceert The KidsRights Youngsters Boek tien jaar Internationale

Nadere informatie

Gaat het de kinderen goed, dan gaat het de wereld goed

Gaat het de kinderen goed, dan gaat het de wereld goed Aspecten: Ethisch besef Medemenselijkheid Uitgave: juli 2017 2 * Inleiding Op 20 november 2014 was het 25 jaar geleden dat de definitieve tekst van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind door de Algemene

Nadere informatie

GETUIGENISSEN. Hoe beleven kinderen in de wereld hun recht op kind zijn?

GETUIGENISSEN. Hoe beleven kinderen in de wereld hun recht op kind zijn? GETUIGENISSEN Hoe beleven kinderen in de wereld hun recht op kind zijn? 33 ELK KIND HEEFT HET RECHT OP EEN EIGEN MENING Ik heet Gabriela Azurduy Arrieta. In mei 2002 werd ik samen met 600 andere kinderen

Nadere informatie

5 manieren om Samsam te gebruiken

5 manieren om Samsam te gebruiken Vraag de leerlingen waarom dit zeepje de vorm van een waterdruppel heeft.* Vertel dat handen wassen de makkelijkste manier is om te voorkomen dat bacteriën en ziektes zich verspreiden. Kinderen die regelmatig

Nadere informatie

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK

Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche 25 jaar IVRK Eindtermen: Wereldoriëntatie 3.1* ; 4.13 ; 4.15 ; 5.8 ; 5.9* Sociale vaardigheden 1.6 ; 3 Nederlands 2.9* ; 2.10* ; 3.4 ; 4.6 ; 4.7 Muzische vorming Handleiding/verbetersleutel voor de leerkracht bij themafiche

Nadere informatie

Naar school Ik houd van m n zus Faith, want ze maakt m n schooluniform schoon. Ze poetst m n schoenen en kamt m n haren. Jeremiah, 8 jaar werkblad 05

Naar school Ik houd van m n zus Faith, want ze maakt m n schooluniform schoon. Ze poetst m n schoenen en kamt m n haren. Jeremiah, 8 jaar werkblad 05 Naar school Ik houd van m n zus Faith, want ze maakt m n schooluniform schoon. Ze poetst m n schoenen en kamt m n haren. Jeremiah, 8 jaar werkblad 05 naar school Kinderen in de sloppen Kijk eens goed naar

Nadere informatie

Informatie over Kinderarbeid.

Informatie over Kinderarbeid. Informatie over Kinderarbeid. (bron: lesbrief Per dag wijzer). Wat is kinderarbeid? Kinderen hebben recht op vrije tijd. Die kunnen ze gebruiken om te spelen, naar een museum of een popconcert te gaan,

Nadere informatie

KOM OP VOOR JE RECHTEN. Kun je je voorstellen?

KOM OP VOOR JE RECHTEN. Kun je je voorstellen? informatieblad voor jongeren KINDERRECHTEN KOM OP VOOR JE RECHTEN Voor wie? Dit informatieblad is bedoeld voor jongeren van de tweede en derde klas van het voortgezet onderwijs die meer willen weten over

Nadere informatie

Groep 7/8 Rechten van het kind

Groep 7/8 Rechten van het kind Groep 7/8 Rechten van het kind Rechten van het kind GROEP 7/8 Instructie lesmateriaal Het gedicht vormt een goede introductie voor het thema Kinderrechten. Gebruik de achtergrondinformatie om meer te vertellen

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

DAG VAN DE VLUCHTELING

DAG VAN DE VLUCHTELING DAG VAN DE VLUCHTELING 20 juni Inleiding De Verenigde Naties hebben 20 juni uitgeroepen tot Internationale Dag van de Vluchteling. Wereldwijd is er dan aandacht voor het lot van vluchtelingen. In deze

Nadere informatie

Kinderen over kinderrechten. onderzoeksreeks 24

Kinderen over kinderrechten. onderzoeksreeks 24 Kinderen over kinderrechten onderzoeksreeks 24 NCDO is het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. NCDO voert onderzoek uit, geeft trainingen en stimuleert

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

En daarom werk ik, 14 jaar later

En daarom werk ik, 14 jaar later En daarom werk ik, 14 jaar later Regie: Maarten Schmidt & Thomas Doebele Jaar: 2013 Duur: 55 minuten (film), 7 24 minuten (portret Asia) Website: www.filmcompagnie.nl Opdrachtenblad De klas van 1998 Urenpakket

Nadere informatie

UNICEF en onderwijs. Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

UNICEF en onderwijs. Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF en onderwijs Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Hier zit ik op de schommel. Dat is het fijnste plekje van de school. Dung uit Vietnam Hoi! Mijn naam is Dung en ik ben 10 jaar oud. Ik woon

Nadere informatie

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland

Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Hervestiging van vluchtelingen in Nederland Wereldwijd zijn miljoenen mensen op de vlucht voor geweld en vervolging. Zo n 30 miljoen mensen verblijven daardoor in vluchtelingenkampen van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie

Nadere informatie

JIJ en. de EU! Het kinderrechtenbeleid van de Europese Commissie: wat houdt het in en wat is jouw mening

JIJ en. de EU! Het kinderrechtenbeleid van de Europese Commissie: wat houdt het in en wat is jouw mening JIJ en de EU! Het kinderrechtenbeleid van de Europese Commissie: wat houdt het in en wat is jouw mening "Plan" zet zich wereldwijd in voor een duurzame verbetering van de situatie van arme kinderen in

Nadere informatie

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn

Recht op een gelijke behandeling. Recht op een goed leven. Recht op een eigen mening en op inspraak. Recht om iemand te zijn Recht op een goed leven Gezonde voeding, water, kleding en onderdak zijn nodig om goed te kunnen opgroeien. Alle kinderen hebben recht op drinkbaar water en eten. Kinderen mogen geen gevaar lopen door

Nadere informatie

Maak het waar hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52446

Maak het waar hv123. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/52446 Auteur VO-content Laatst gewijzigd 18 augustus 2016 Licentie CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie Webadres https://maken.wikiwijs.nl/52446 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken

Nadere informatie

Ziek zijn in Kenia. Als ik ziek ben voel ik me rot. Dan raak ik achter met school en haal slechte cijfers. Faith, 14 jaar.

Ziek zijn in Kenia. Als ik ziek ben voel ik me rot. Dan raak ik achter met school en haal slechte cijfers. Faith, 14 jaar. Ziek zijn in Kenia Als ik ziek ben voel ik me rot. Dan raak ik achter met school en haal slechte cijfers. Faith, 14 jaar werkblad 04 ziek zijn in kenia In Kenia is het vaak ver lopen naar een ziekenhuis

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Marcha JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES:

Marcha JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: HOBBIES: JIJ NAAM: LEEFTIJD: WOONPLAATS: SCHOOL: NATIONALITEIT: Marcha Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste van de wereld. Er leven hier zo n 4 miljoen kinderen en met de meeste gaat het prima. Maar

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14

Inhoud. Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inhoud Inleiding...4 Hoofdstuk 1 Het ontstaan van mensenrechten...6 Hoofdstuk 2 Dertig mensenrechten...14 Inleiding Je hoort of leest vaak over mensenrechten. Maar kun je ook een paar mensenrechten opnoemen?

Nadere informatie

Sloppenwijken in de media

Sloppenwijken in de media Sloppenwijken in de media Opdrachtenblad I want to be a Pilot Regie: Diego Quemada-Diez Jaar: 2006 Duur: 12 minuten Website: www.iwantobeapilot.com Meet the Muthuku Family, aflevering 2: Hoe wonen ze?

Nadere informatie

Dit wist ik al. Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.! Dit valt me op!

Dit wist ik al. Dit klopt niet met wat ik al wist/dacht. * Dit is belangrijk.? Hier heb ik een vraag bij.! Dit valt me op! Voorspellen en tekst lezen 1. Kijk naar de tekst. Voorspel waar de tekst over gaat. Let op de titel, de kopjes en de plaatjes. 2. Lees de tekst actief. Gebruik de volgende tekens bij de tekst om te laten

Nadere informatie

7,3. Werkstuk door een scholier 2076 woorden 22 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde

7,3. Werkstuk door een scholier 2076 woorden 22 oktober keer beoordeeld. Aardrijkskunde Werkstuk door een scholier 2076 woorden 22 oktober 2002 7,3 324 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Kinderarbeid in India India is een land met meer dan 1 miljard inwoners. Van die 1 miljard inwoners is

Nadere informatie

Naam: INDIA EN ARMOEDE

Naam: INDIA EN ARMOEDE Naam: INDIA EN ARMOEDE In India is het verschil tussen arme en rijke mensen erg groot. Een klein deel van de Indiërs is heel rijk. Maar de meeste mensen zijn er erg arm. Ze werken hard voor weinig geld

Nadere informatie

RECHT OP EEN GELIJKE BEHANDELING

RECHT OP EEN GELIJKE BEHANDELING EEN GELIJKE BEHANDELING EEN GELIJKE BEHANDELING EEN GELIJKE BEHANDELING EEN GELIJKE BEHANDELING EEN GOED LEVEN EEN GOED LEVEN www.unicef.be/leerkrachten www.unicef.be/leerkrachten EEN GOED LEVEN EEN GOED

Nadere informatie

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus

Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Kritisch kijken op verschillende schaalniveaus Inleiding In het eerste jaar van Geogenie ben je begonnen vanuit België naar de wereld te kijken. In het tweede jaar heb je veel geleerd over Europa en in

Nadere informatie

UNICEF en onderwijs Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk

UNICEF en onderwijs Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk UNICEF en onderwijs Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk NEDERLAND Spreekbeurtinformatie onderwijs 1. Dung uit Vietnam 3 2. Wat doet UNICEF in Vietnam? 4 3. Cijfers en weetjes over onderwijs 5 4.

Nadere informatie

A L G E M E E N M A A R T

A L G E M E E N M A A R T A L G E M E E N Oorlogsbron van de Maand M A A R T 2 0 1 7 De Oorlogsbron van de Maand is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en

Nadere informatie

INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND. Artikel 1 Definitie van het kind Ieder mens jonger dan achttien jaar is een kind.

INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND. Artikel 1 Definitie van het kind Ieder mens jonger dan achttien jaar is een kind. INTERNATIONAAL VERDRAG INZAKE DE RECHTEN VAN HET KIND Artikel 1 Definitie van het kind Ieder mens jonger dan achttien jaar is een kind. Artikel 2 Non-discriminatie Alle rechten gelden voor alle kinderen,

Nadere informatie

Het woord Unicef is gevormd van de beginletters van de Engelse naam van de organisatie: United Nations International Children s Emergency Fund.

Het woord Unicef is gevormd van de beginletters van de Engelse naam van de organisatie: United Nations International Children s Emergency Fund. Werkstuk door een scholier 2004 woorden 15 mei 2003 6,7 269 keer beoordeeld Vak Verzorging Hallo, ik hou mijn werkstuk over: Unicef en de rechten van het kind Unicef Mijn oma doet vrijwilligerswerk voor

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Framing the Other. Opdrachtenblad

Framing the Other. Opdrachtenblad Framing the Other Ilja Kok & Willem Timmers 2013 25 minuten (film), 13 minuten (interview) http://framingtheother.wordpress.com/ 1 Kijkopdracht 1. Titel hoofdstuk Toeriste Nell maakt foto van Mursi Nadonge

Nadere informatie

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen

Handleiding. UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6. Ruilen UNICEF Handleiding lessuggestie Ruilen groep 5-6 Handleiding Ruilen Alle kinderen in de wereld hebben rechten. In het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties zijn deze opgenomen. Rechten over school,

Nadere informatie

Mijn reisdagboek. Lou en Lena ontdekken de rechten van het kind. Reisdagboek van:... Klas:... Reisdagboek voor de leerlingen 3 e en 4 e leerjaar

Mijn reisdagboek. Lou en Lena ontdekken de rechten van het kind. Reisdagboek van:... Klas:... Reisdagboek voor de leerlingen 3 e en 4 e leerjaar Wij zijn de tweeling Lou en Lena. Vertrek met ons op wereldreis! Ontmoet onze vrienden wereldwijd... Je ontdekt samen met hen de kinderrechten. Open snel dit reisdagboek... www.planbelgie.be Auteurs: Anne

Nadere informatie

Beste jongens en meisjes, excellentie, geachte Kamerleden, dames en heren,

Beste jongens en meisjes, excellentie, geachte Kamerleden, dames en heren, Beste jongens en meisjes, excellentie, geachte Kamerleden, dames en heren, Ik hoop dat u het niet erg vindt dat ik als Koning van de Jeugd 2015 met het welkom voor de jongeren begonnen ben. Deze bijzondere

Nadere informatie