Courante vragen en hun antwoorden, versie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Courante vragen en hun antwoorden, versie"

Transcriptie

1 Hormonale anticonceptie: Courante vragen en hun antwoorden, versie Betrouwbaarheid combinatiepreparaat versus minipil: is de minipil minder betrouwbaar dan de combinatiepil? Er zijn bijna geen studies die de combinatiepil vergelijken met de minipil. De studies die gevonden werden (prescrire) zijn uitgevoerd met minipillen die niet beschikbaar zijn in België. Er is dus geen rechtstreeks vergelijkend onderzoek tussen levonorgestrel of desogestrel minipil en combinatiepreparaten. Men baseert zich op indirecte vergelijkingen om te zeggen dat de minipil iets minder betrouwbaar zou zijn dan de combinatiepil bij correct gebruik. Het is wel zo dat er met de combinatiepil meer fouten mogen gebeuren alvorens de 2 betrouwbaarheid wordt aangetast (meerdere pillen mogen vergeten worden naargelang cyclus versus 3 tot 12 u te laat voor levonorgestrel en desogestrel minipil) Je mag niet vergeten dat de dosis progestageen in de minipil lager ligt dan in de combinatiepil; het is het progestageen dat de ovulatie onderdrukt; het oestrogeen wordt gegeven voor betere cycluscontrole. Minipillen werden aanvankelijk zelfs ontworpen om ovulatie en menstruatie toe te staan (werd natuurlijker geacht). Jamaar, wanneer je de lijst van contraindicaties van de combinatiepil vergelijkt met progesteronalleen, lijken deze veel veiliger te zijn en lijkt het logisch de minipil of progesteron-alleen methodes te promoten als eerste keuze. Waarom gebeurt dit dan niet? Bij minipil alvast toch omwille van vermoeden van verminderde betrouwbaarheid? Er zijn duidelijk minder contra-indicaties voor de POP s, maar dat is dan ook hun enige voordeel tov de COC s. Tenzij we de continue inname (en het kleinere risico op vergeten pillen: niet bewezen) ook als een theoretisch voordeel zien. Nadelen zijn dat indirecte vergelijkingen een mindere betrouwbaarheid tonen dan COC (bij afwezigheid van directe vergelijkingen moeten we het hiermee doen; de enige bruikbare direct vergelijkende studie toont overigens een niet significante trend in dezelfde richting). Daarnaast mogen we niet vergeten dat de POP ontwikkeld en vooral onderzocht is voor vrouwen die geen COC mogen krijgen; een aantal van deze categoriën vrouwen kennen een verminderde vruchtbaarheid (oudere vrouwen, borstvoedende vrouwen). We hebben dus nood aan een hele grote direct vergelijkende studie bij jonge, niet borstvoedende vrouwen om de grootte van het verschil in betrouwbaarheid exact in te kunnen schatten. Daarnaast is er ook het feit dat de minipil door veel vrouwen niet getolereerd wordt omwille van het effect op de cyclus (onregelmatige bloedingen of amenorree): dit dient als een groot nadeel beschouwd te worden.

2 Vergelijking van betrouwbaarheid van minipillen onderling? Is desogestrel beter? Er zou maar 1 studie zijn die LNG vergelijkt met desogestrel. (zie syllabus en presentatie). Het verschil tussen LNG en desogestrel is niet significant. Dit komt omdat de studiepopulatie te klein is om een significant verschil te kunnen aantonen. Wanneer we het relatief risico bekijken zien we dat dit in het voordeel van desogestrel pleit, al zijn de betrouwbaarheidsintervallen te groot. Op basis van studies is dus geen uitspraak te doen of desogestrel meer betrouwbaar is dan levonorgestrel-minipil. De diverse richtlijnen die een voorkeur aangeven (voor desogestrel), of de argumenten die gebruikt worden om een voorkeur aan te geven, zijn de volgende De oude NHG richtlijn(wetenschappelijk comité) besluit uit bovenstaande studie (ondanks het niet significante verschil) dat de minipil met desogestrel meer betrouwbaar is dan de levonorgestrel minipil. Nieuwe domus medica richtlijn zegt mogelijk niet veel over minipillen maar als ze iets zeggen zullen ze desogestrel minipil verkiezen. Wanneer men naar de instructies vergeten pillen kijkt, is er ook een verschil tussen lng en desogestrel: een lng minipil is 3 u later nemen al te laat, terwijl een desogestrel minipil pas na 12 u innemen te laat is. Gezien het niet eenvoudig is maar 3 uur te mogen variëren is het handiger om desogestrel te nemen. Men aanziet dit ook als een argument qua betrouwbaarheid: de betrouwbaarheid van desogestrel vermindert pas indien 12 u te laat Men gebruikt soms het argument van ovulatieonderdrukking om desogestrel te verkiezen: men vindt bij lng 50% onderdrukking van de ovulatie en bij desogestrel 96% onderdrukking. In kader van obesitas: roeger werd gezegd: microlut dosis verdubbelen als meer dan 70 kg (gezien vermoeden verminderde betrouwbaarheid). Men argumenteerde dat dit met desogestrel niet moest. Voor verminderde werkzaamheid met levonorgestrel is geen bewijs en het advies >70 kg wordt nu niet meer weerhouden. acné met de verschillende combinatiepillen: wat zeggen de individuele studies? Antwoord van Joachim: Cochrane Arowojolu 2009: - onderzocht vs placebo : levonorgestrel, norgestimaat, drospirenon, norethidron (niet in B): allen meer werkzaam dan placebo - onderlinge vgl: nauwelijks noemenswaardige verschillen in hoofdzakelijk kortlopende studies (6 cycli)

3 - drospirenon = cyproteron - drospirenon > norgestimaat - cyproteron >= desogestrel - desogestrel = gestodeen - chlormadinon (niet in B) > levonorgestrel - cyproteron > levonorgestrel (brede BI) - desogestrel >=< levonorgestrel - levonorgestrel = norethindron (niet in B) - enkel met cyproteron is het effect van verschillende doses oestrogeen vergeleken: geen verschil - cyproteron is enige dat is vgl met andere anti-acne middelen (antibiotica): vergelijkbaar effect (kleine studie) Je kan hier echt niets meer uit concluderen dan wat er in de syllabus staat: Sommige individuele onderzoeken tonen een gunstig effect, maar ofwel is het klein, ofwel is niet NS, ofwel zijn er zeer brede betrouwbaarheidsintervallen, ofwel wordt het tegengesproken door resultaten van een ander onderzoek, ofwel is er onvoldoende power. Er worden ook tal van verschillende uitkomstmaten gehanteerd, waarvan het klinische belang niet steeds duidelijk is. Los hiervan waren het allemaal kort- tot zeer kortlopende studies. Mi blijft de boodschap: geen enkele pil is beter dan een andere voor acne, ook cyproteron niet. Meer kan je echt niet zeggen obv de voorliggende evidentie. Informatie en argumenten rond Qlaira (sequentiële pil: estradiolvaleraat + dienogest) Qlaira is geregistreerd als contraceptiemiddel en als behandeling van zware menstruele bloedingen bij vrouwen die anticonceptie wensen. Qlaira zou een natuurlijker milieu creëren, gezien de variatie in dosis (natuurlijk) oestrogeen en progestageen: Dit is niet echt een valabel argument: - Qlaira bevat als enige estradiol (natuurlijk oestrogeen) ipv ethinylestradiol (een synthetisch oestrogeen) - Dit estradiol wordt evenwel synthetisch aangemaakt - Het progestageen is van de vierde generatie en ook geheel synthetisch aangemaakt. Deze pil werd in 1 kleine studie bekeken ivm invloed op zware menstruele bloedingen (syllabus): Overvloedige menstruaties - Een Cochrane Review vond geen placebogecontroleerde studie die de invloed van orale contraceptiva op overvloedige menstruaties onderzocht. Bovendien vonden de auteurs ook maar één klein (45 deelnemers) vergelijkend onderzoek met andere geneesmiddelen gebruikt voor deze indicatie. In deze studie werd geen verschil gezien tussen orale contraceptiva, NSAID s (mefenaminezuur en naproxen) en danazol (Cochrane Farquhar 2009 via Domus). Op basis van deze ene studie kan geen uitspraak gedaan worden over het effect van orale contraceptiva bij overvloedige menstruaties. (studie met Qlaira in Obstet Gynecol 2011) Er zijn geen studies met andere pillen voor deze indicatie. We weten niet of qlaira het beter doet dan andere pillen in het verminderen van overvloedig bloedverlies.

4 Ondanks het feit dat er geen studies zijn (behalve deze ene) die een vermindering van bloedverlies onder orale anticonceptie onderzoeken, wordt toch algemeen aanvaard (gezien de ervaring uit de praktijk) dat de pil de hoeveelheid bloedverlies vermindert. Bloedingsonregelmatigheden Deze pil werd ook bestudeerd ivm bloedingsonregelmatigheden: In een groot vergelijkend onderzoek werd een sequentiële pil met estradiolvaleraatdiënogest (Qlaira ) vergeleken met een monofasische laaggedoseerde (20 µg EE) pil met ethinylestradiol-levonorgestrel. Vrouwen die de sequentiële pil innamen hadden significant minder bloedings- en spottingsdagen. Dit verschil werd vooral veroorzaakt door een vermindering in duur en een verlichting van de maandelijkse onttrekkingsbloeding en door een grotere amenorree-frequentie onder de gebruiksters van de sequentiële pil. Het aantal intracyclische bloedingen (doorbraakbloedingen en spotting) verschilde echter niet significant. Hoewel de verschillen voor een aantal eindpunten significant waren, concluderen de auteurs toch dat de sequentiële pil een vergelijkbaar bloedingspatroon heeft als andere combinatiepillen (Ahrendt 2009 via Domus). De kanttekening dient toch gemaakt te worden dat de pil waarmee vergeleken werd een lage dosis oestrogenen bevatte en dat deze pillen gekend zijn voor een mindere cycluscontrole en bloedingsonregelmatigheden (zie boven). Hoe de seqientiële pil zich voor deze eindpunten verhoudt tot een pil met een iets hogere dosis oestrogenen is niet gekend. (Prescrire 2009, DTB 2010) Met andere woorden: qlaira doet het zeker niet slecht qua menstruele bloedingen en bloedingsdagen, maar er zijn geen argumenten om te zeggen dat qlaira voor deze eindpunten superieur zou zijn aan andere pillen. Qlaira is daarenboven duurder, heeft een 4 e generatie progestageen, waarvan thromboserisico niet gekend is en men moet extra opletten bij vergeten pillen: de instructies bij qlaira zijn anders dan bij de gewone monofasische pillen. Drospirenon: informatie en argumenten Yasmin (30µg EE + 3mg drospirenon) is geregistreerd voor orale anticonceptie Yasminelle (20µg EE + 3mg drospirenon) is geregistreerd voor orale anticonceptie Yaz (20µg EE + 3mg drospirenon in 24+4 ) is geregistreerd als orale anticonceptie, in de VS heeft deze ook de indicatie: behandeling premenstrueel dysforia syndroom (niet zo ernstig als premenstrueel syndroom) Yaz wordt ook gepromoot met het argument dat het bloedverlies minder zou zijn (dit is niet zo vreemd met een kortere stopweek) Behandeling PMS Uit de syllabus Recent werd de pil met drospirenon voorgesteld als een mogelijke behandeling voor PMS. In kortlopende studies met een lage dosering waren er gunstige effecten bij vrouwen met eerder ernstige PMS-klachten. Vergelijkende studies met andere combinatiepillen tonen geen eenduidig positief resultaat. Het blijft dus onduidelijk of het effect van drospirenon langer dan 3 cycli aanhoudt, of het ook werkzaam is bij minder uitgesproken klachten en of het beter werkzaam is dan andere contraceptiva. (Cochrane Lopez 2009). Thromboserisico: de fabrikant heeft een studie laten uitvoeren waaruit blijkt dat het tromboserisico niet hoger zou zijn dan levonorgestrel. Er zijn evenwel studies die dat tegenspreken: Uit de syllabus Een grote Europese observationele studie (EURAS, vrouwen, gemiddelde leeftijd: 25 jaar; personenjaren) in opdracht van de producent onderzocht het risico op VTE met drospirenon. Deze studie vergeleek het tromboserisico met drospirenon met dat van levonorgestrel en met dat van alle andere progestagenen, specifiek bij vrouwen die startten met een nieuwe pil. Het gebruik van drospirenon bleek in

5 deze studie niet gepaard te gaan met een verhoogd risico van trombose tov gebruik van levonorgestrel (HR 1,0: 95%BI: 0,6-1,8) of gebruik van andere combinatiepreparaten (HR 0,8: 95%BI: 0,5-1,3) (Dinger 2007). Twee recentere case-control-studies tonen echter toch een verhoogd risico op veneuze trombose met drospirenon (in vergelijking met levonorgestrel). Een Amerikaanse studie (867 vrouwen tussen jaar) toonde een OR van 2,3 (95%BI: 1,6-3,2) (Jicks 2011), terwijl een Britse studie (276 vrouwen tussen jaar) een OR toonde van 3,3 (95%BI: 1,4-7,6) (Parkin 2011). Het is obv deze laatste studies dat de FDA en EMA het verhoogde tromboserisico met drospirenon verder gaan onderzoeken. Ivm doorbraakbloedingen bij pilgebruik: Wat zeggen de diverse aanbevelingen rond veranderen van pil bij doorbraakbloedingen? (het enige wat we leren uit onderzoek is dat dosis 15-20µg meer bloedingsonregelmatigheden geeft dan hogere doses. De richtlijnen variëren in hun aanbevelingen: Allen stellen ze eerste 3 m af te wachten (gebruikelijke periode van doorbraakbloedingen), en verder eerst compliance, gelijktijdig geneesmiddelengebruik, rookgedrag te controleren. En chlamydia uit te sluiten, natuurlijk. Indien aanhoudend tussentijds bloedverlies -oude domus richtlijn: 20µg is slechter dan 30µg, schakel over naar hoger gedoseerde pil. - oude NHG richtlijn: schakel over op andere pil. - CKS: ga naar pil met hoger E, of pil met hogere P of pil met ander P Wie of wat is FFPRHC en wat is hun band met NICE? De UK Medical eligibility criteria werden opgesteld door de FFPRHC (nieuwe naam: FSRH: Faculty of Sexual and Reproductive Healthcare), een onderdeel van het Royal College of Obstetricians and Gynaecologists; een academische vakvereniging dus. Zij zijn in Engeland de belangrijkste leveranciers van betrouwbare (EBM-)informatie ivm contraceptie. Blijkbare vindt de overheidsinstelling NICE het, gezien de goede kwaliteit van de FFPRHC-publicaties, niet nodig hiernaast nog richtlijnen te maken over contraceptie (met uitzondering van deze over langdurige reversiebele contraceptie. MEC: waar komt deze definitie vandaan? Voor vele artsen is het de eerste keer dat ze hierover horen spreken Antwoord Joachim Ook voor mij was het de eerste keer dat ik hoorde praten over medical eligibility criteria. Ik weet niet of dit concept in andere gebieden van de geneeskunde wordt gebruikt en weet er dus ook nauwelijks meer over. Als je googlet met medical eligibility criteria als zoekterm, vind je

6 ook enkel links naar sites over contraceptie. Ik vermoed dat het concept dan ook enkel hiervoor gebruikt wordt. Ik vermoed da t de term door het WHO is uitgevonden. Prikpil en implant kunnen langdurige bloedingen geven wanneer start vlak na bevalling. Zijn er ook meer langdurige bloedingen als de minipil vlak na bevalling wordt gestart? Dat wordt niet vermeld (maar er wordt eveneens niet vermeld dat het niet zo zou zijn). De lactatie-amenorree methode in detail (uit de syllabus): Het geven van borstvoeding werkt contraceptief. Een vrouw kan met grote zekerheid betrouwen op borstvoeding als enige contraceptiemiddel als voldaan is aan de volgende voorwaarden (FFPRHC Postnatal, CKS NFP): er wordt volledige (of bijna volledige) borstvoeding gegeven (borstvoeding op vraag, max. 4u interval (6u s nachts), geen bijvoeding (met uitzondering van water en vitaminen (FFPRHC Postnatal)), er is amenorree (geen bloedingen meer na de eerste 56 dagen postpartum) gedurende maximaal de eerste 6 maanden postpartum Indien aan deze voorwaarden voldaan is, is de zwangerschapskans 0,5% (perfect gebruik) tot 2% (courant gebruik) (ANAES, CKS NFP). CKS stelt dat een vrouw geen volledige of bijna volledige borstvoeding meer geeft vanaf minder dan 85% van de voedingen als borstvoeding wordt gegeven (CKS NFP) Combinatiepil en obesitas/geneesmiddeleninteracties: Wat met orlistat? Wat met alli? Antwoord Joachim : Cfr BCFI, CKS en FFPRHC: The anti-obesity drug orlistat (Xenical ), also available over the counter as Alli, may theoretically affect absorption of oral contraceptives by inducing diarrhoea. The SPC27 states that orlistat has the potential to reduce contraceptive efficacy and advises additional precautions in those with severe diarrhoea. Blijkbaar worden bijkomende maatregelen enkel aangeraden bij ernstige diarree. Domus vermeldt Orlistat niet. Persoonlijk zou ik, veiligheidshalve een andere methode aanraden. Waarom zijn er met de prikpil geen interacties met medicatie? Uit de NICE-richtlijn: The UK Summary of Product Characteristics (SPC) for DMPA states that the clearance of medroxyprogesterone acetate is approximately equal to the rate of hepatic blood flow. Because of this fact it is unlikely that drugs which induce hepatic enzymes will significantly affect the kinetics of medroxyprogesterone acetate. Therefore no dosage adjustment is recommended in patients receiving drugs known to affect hepatic metabolising enzymes.

7 Zijn er aparte aanbevelingen ivm contraindicaties pil bij familiale hypercholesterolemie? Antwoord Joachim De Domus-richtlijn stelt dat er onvoldoende evidentie is om hierover een uitspraak te doen. In de UKMEC wordt een score 2/3 gegeven, als is me niet duidelijk in welke gevallen 2 geldt en in welke gevallen 3. Dit is hun verklaring; Clarification: Routine screening is not appropriate because of the rarity of the conditions and the high cost of screening.while some types of hyperlipidaemias are risk factors for vascular disease, the category should be assessed according to the type, its severity, and the presence of other cardiovascular risk factors. Lipid levels alone are poor predictors of risk of coronary heart disease. In the UK screening and treatment are aimed towards those at greatest risk of coronary heart disease, and this may also influence hormonal contraceptive use. Risk categories will vary depending on risk of premature coronary heart disease and the presence of other risk factors.54 Common hypercholesterolaemia and Familial combined hyperlipidaemia are associated with an increased risk of coronary heart disease but usually this occurs over the age of 60 years.54 Familial hypercholesterolaemia (autosomal dominant) has a prevalence of about 1 in 500. People with this condition have a four-fold increase in the risk of premature coronary heart disease.54 Twee mogelijke verklaringen voor de verschillende categoriën, in mijn ogen: - familiale: UKMEC 3; andere UKMEC 2 - of in functie van bijkomende cardiale risicofactoren: 2 indien geïsoleerd, 3 indien ook andere risicofactoren (of een combinatie van beide interpretaties natuurlijk)

ok, doen wat de bijsluiter zegt is nooit verkeerd. Zou hier ook de bijsluiter volgen. Hierover is sowieso weinig evidentie te vinden.

ok, doen wat de bijsluiter zegt is nooit verkeerd. Zou hier ook de bijsluiter volgen. Hierover is sowieso weinig evidentie te vinden. 1. een vrouw van 20 jaar met een DVT, longembolie en vena cava filter en die levenslang Marcoumar moet gebruiken en waarbij de Marcoumar dosis goed ingesteld is, kreeg terug de combinatiepil voorgeschreven.

Nadere informatie

Hormonale anticonceptie

Hormonale anticonceptie Hormonale anticonceptie Juni 2011 vzw FARMAKA asbl Onafhankelijk centrum voor geneesmiddeleninformatie WZC-formularium www.formularium.be Geneesmiddelenbrief Transparantiefiches BCFI Artsenbezoekers Birgit

Nadere informatie

1.Welke argumenten worden er gebruikt om de pillen met de derde en vierde generatie progestagenen te verkopen?

1.Welke argumenten worden er gebruikt om de pillen met de derde en vierde generatie progestagenen te verkopen? 1.Welke argumenten worden er gebruikt om de pillen met de derde en vierde generatie progestagenen te verkopen? Ik weet dit niet goed, want zie zelf nooit vertegenwoordigers: Vaak zal het argument voor

Nadere informatie

m e n o p a u z e D i a g n o s e en b e h a n d e l i n g

m e n o p a u z e D i a g n o s e en b e h a n d e l i n g m e n o p a u z e D i a g n o s e en b e h a n d e l i n g InformatiE EN ADVIES pathophys.org Diagnose perimenopauze en menopauze thelancet.com Diagnose perimenopauze en menopauze Diagnose ZONDER labotest

Nadere informatie

Factsheet Anticonceptie bij Rifampicine en Rifabutin gebruik

Factsheet Anticonceptie bij Rifampicine en Rifabutin gebruik Factsheet Anticonceptie bij Rifampicine en Rifabutin gebruik Preambule: Dit factsheet is bedoeld als achtergrondinformatie is voor artsen en verpleegkundigen betrokken bij de behandeling van tbc-patiënten.

Nadere informatie

Anticonceptie anno 2013 De visie van de clinicus PROF, M. DHONT

Anticonceptie anno 2013 De visie van de clinicus PROF, M. DHONT Anticonceptie anno 2013 De visie van de clinicus PROF, M. DHONT Soorten anticonceptieve middelen voor de vrouw Gecombineerde hormonale anticonceptie Puur progestatieve anticonceptie Het IUD Noodanticonceptie

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/26110 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Raps, Marjolein Title: Effectiveness and side effects of hormonal contraceptives

Nadere informatie

KEUZE VAN EEN ANTICONCEPTIEVE BEHANDELING

KEUZE VAN EEN ANTICONCEPTIEVE BEHANDELING KEUZE VAN EEN ANTICONCEPTIEVE BEHANDELING De oestroprogestagene associaties voor anticonceptie en de intra-uteriene devices zijn de meest doeltreffende reversibele anticonceptiemiddelen. Wanneer hormonale

Nadere informatie

A N T I - C O N C E P T I E V A N D A A G. Dr Tine Deckers

A N T I - C O N C E P T I E V A N D A A G. Dr Tine Deckers A N T I - C O N C E P T I E V A N D A A G Dr Tine Deckers Agenda Overzicht Oestroprogestativa Werkingsmechanisme Verschillende types oestrogeen en progestageen Pilladder Risico VTE Gerelateerde klachten:

Nadere informatie

(1) en methoden met alleen progestageen

(1) en methoden met alleen progestageen Hormonale anticonceptie: combinatiepreparaten (1) en methoden met alleen progestageen (2) Inleiding Dit document is een afgeleid product van de NHG-Standaard Anticonceptie en bevat alleen informatie over

Nadere informatie

Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding

Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding Onderbouwing Conclusies Bij seksueel actieve moeders die exclusief voeden met de borst (dus niet kolven) en amenorroisch zijn, is de kans op zwangerschap

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20865 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Stegeman, Berendina Hendrika (Bernardine) Title: Hormonal contraceptives and venous

Nadere informatie

Werking OAC preparaten:

Werking OAC preparaten: Mei 2010 Werking OAC preparaten: Anticonceptief effect voornamelijk door progestagene component Oestrogenen dienen vooral voor endometriumstabilisatie Progestativa en Oestrogenen tezamen geven suppressie

Nadere informatie

BIJLAGEN. Anticonceptiekeuze

BIJLAGEN. Anticonceptiekeuze BIJLAGEN 56 - WERKBLAD - LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo BIJLAGE 1 Kaartjes bij opdracht 2 ANTICONCEPTIE- MIDDELEN Print deze en de volgende pagina op dik papier en knip de kaartjes

Nadere informatie

Anticonceptiepil VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Anticonceptiepil VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Anticonceptiepil VEEL VOORKOMENDE VRAGEN VOORDAT U DE PIL GAAT GEBRUIKEN VEEL VOORKOMENDE VRAGEN ALS U DE PIL AL GEBRUIKT WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL ANTICONCEPTIEPIL

Nadere informatie

Moderne Contraceptie. Dr. Kristof Kinget Dienst Gynaecologie Verloskunde A.Z. KLINA - Brasschaat

Moderne Contraceptie. Dr. Kristof Kinget Dienst Gynaecologie Verloskunde A.Z. KLINA - Brasschaat Moderne Contraceptie Dr. Kristof Kinget Dienst Gynaecologie Verloskunde A.Z. KLINA - Brasschaat Vriijdag 14 september 2012 Evolutie van de Contraceptie Daling Dosering Vermindering Androgeniciteit Niet

Nadere informatie

Gynaecologie en Verloskunde in beweging De combinatiepil anno 2016

Gynaecologie en Verloskunde in beweging De combinatiepil anno 2016 Gynaecologie en Verloskunde in beweging De combinatiepil anno 2016 Veerle Verhaeghe Overzicht 1. Inleiding 2. Classificatie 3. Doeltreffendheid 4. Veiligheid kankerrisico Tromboserisico 5. Praktische casussen

Nadere informatie

over Anticonceptie VOORBEELD

over Anticonceptie VOORBEELD over Anticonceptie ... valt veel te vertellen Bijna de helft van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebruikt een hormonale anticonceptiemethode. Het merendeel hiervan gebruikt de pil. Deze folder gaat

Nadere informatie

Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de conclusies

Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de conclusies Bijlage IV Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging van de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen, en nadere uitleg over het onderscheid in de aanbeveling van het

Nadere informatie

1. Zij maakt het slijm bij de baarmoedermond dikker, waardoor zaadcellen moeilijker uit de vagina in de

1. Zij maakt het slijm bij de baarmoedermond dikker, waardoor zaadcellen moeilijker uit de vagina in de Werkstuk door een scholier 1664 woorden 17 april 2002 7,2 55 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Ik ga mijn werkstuk houden over de anticonceptiepil. Dit voorbehoedmiddel dat bepaalde hormonen bevat worden

Nadere informatie

Anticonceptiepil APOTHEEK DRUDI411970

Anticonceptiepil APOTHEEK DRUDI411970 APOTHEEK Anticonceptiepil DRUDI411970 Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. BENU Apotheek BV is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor welke directe en/of indirecte schade, van

Nadere informatie

www.farmaka.be Anticonceptie Februari 2012

www.farmaka.be Anticonceptie Februari 2012 Anticonceptie Februari 2012 vzw Farmaka asbl Onafhankelijk centrum voor geneesmiddeleninformatie WZC-Formularium www.formularium.be Transparantiefiches BCFI Geneesmiddelenbrief Onafhankelijke Artsenbezoekers

Nadere informatie

Bijlage II. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor het positieve advies, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau

Bijlage II. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor het positieve advies, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau Bijlage II Wetenschappelijke conclusies en redenen voor het positieve advies, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau 6 Wetenschappelijke conclusies Algehele samenvatting van de wetenschappelijke

Nadere informatie

contraceptie na de bevalling

contraceptie na de bevalling contraceptie na de bevalling Inleiding Na de bevalling is het een ideaal moment om even stil te staan bij uw contraceptie. Afhankelijk van uw keuze om al dan niet borstvoeding te geven is de keuze van

Nadere informatie

De pil bij vrouwen met verhoogd tromboserisico

De pil bij vrouwen met verhoogd tromboserisico 17 februari 2016 De pil bij vrouwen met verhoogd tromboserisico Karina Meijer Minisymposium ter gelegenheid van de promotie van Lies van Vlijmen 170216 De pil Met stip populairste anticonceptivum Veneuze

Nadere informatie

Doc.Ref.: CMDh/PhVWP/042/2012 January 2012 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS. New Class Warnings

Doc.Ref.: CMDh/PhVWP/042/2012 January 2012 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS. New Class Warnings HMG-CoA Reductase Inhibitors and safety the risk of new onset diabetes/impaired glucose metabolism Final SmPC and PL wording agreed by PhVWP December 2011 Doc.Ref.: CMDh/PhVWP/042/2012 January 2012 SUMMARY

Nadere informatie

Gevalideerd door Cebam in december 2011

Gevalideerd door Cebam in december 2011 Richtlijn VOOR GOEDE MEDISCHE PRAKTIJKVOERING Gevalideerd door Cebam in december 2011 AUTEURS L. Peremans, E. van Leeuwen, N. Delvaux, K. Keppens, H. Yikilkan Uitgave van Domus Medica vzw bijlage bij Huisarts

Nadere informatie

Antwoord op veelvoorkomende vragen

Antwoord op veelvoorkomende vragen Antwoord op veelvoorkomende vragen De vragen Hoe werkt de pil? Welke soorten zijn er? Hoe betrouwbaar is de pil? Hoe kom ik aan de pil? Wat moet ik weten als ik de pil voor het eerst slik? Is de pilcontrole

Nadere informatie

Uw brief van Uw kenmerk Datum 9 januari 2009 Farmatec/FZ-2904872 12 mei 2009

Uw brief van Uw kenmerk Datum 9 januari 2009 Farmatec/FZ-2904872 12 mei 2009 Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ s-gravenhage Uw brief van Uw kenmerk Datum 9 januari 2009 Farmatec/FZ-2904872 12 mei 2009 Ons kenmerk Behandeld door Doorkiesnummer

Nadere informatie

Voor en na de bevalling

Voor en na de bevalling Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. Overzichtelijk ingedeeld en duidelijk beschreven.

Nadere informatie

Pilperikelen en spiraalverhalen. Monique Peerden Suzy de Swart Kaderhuisartsen Urogynaecologie

Pilperikelen en spiraalverhalen. Monique Peerden Suzy de Swart Kaderhuisartsen Urogynaecologie Pilperikelen en spiraalverhalen Monique Peerden Suzy de Swart Kaderhuisartsen Urogynaecologie Introductie Disclosure belangen NHG spreker (Potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk

Nadere informatie

Betrouwbaar vrijen. Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB

Betrouwbaar vrijen. Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB Betrouwbaar vrijen Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB Inhoud Wie is er betrokken op jongeren? Knelpunten van CLB-artsen Vragen van jongeren Wat kunnen

Nadere informatie

Voor en na de bevalling

Voor en na de bevalling Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. De website geeft een overzicht van de diverse anticonceptiemethoden

Nadere informatie

Goed om te weten. Raadpleeg voor meer informatie de betreffende patiëntenbijsluiter.

Goed om te weten. Raadpleeg voor meer informatie de betreffende patiëntenbijsluiter. Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. De website geeft een overzicht van de diverse anticonceptiemethoden

Nadere informatie

Anticonceptie is maatwerk

Anticonceptie is maatwerk 18-09-2008 Anticonceptie is maatwerk Rik van Lunsen, Ellen Laan, Hanneke Termeer. Afdeling Seksuologie & Psychosomatische Gynaecologie Yvette Zimmerman en Herjan Coelingh Bennink Pantarhei Bioscience B.V.

Nadere informatie

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely)

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely) De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely) Gebruikt u de combinatiepil? Bent u 2 meer pillen vergeten ( meer dan 12 uur te laat ingenomen )? 1 e 5 dagen

Nadere informatie

Anticonceptie. Wat is anticonceptie en hoe werkt het?

Anticonceptie. Wat is anticonceptie en hoe werkt het? Anticonceptie Om zwangerschap te voorkomen bestaan er verschillende methoden: de pil (in verschillende soorten samenstellingen), een ring in de schede, een hormoonpleister, de prikpil, een hormoonstaafje

Nadere informatie

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur M. Zander MSc. Eerste begeleider: Tweede begeleider: dr. W. Waterink drs. J. Eshuis Oktober 2014 Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen

Nadere informatie

Dr. Frans J.M.E. Roumen, gynaecoloog Atrium Medisch Centrum Parkstad Heerlen Workshop Symposium Anticonceptie is maatwerk 18 september 2008, Ede Autonomie Flexibiliteit Emancipatie Sociale ontwikkeling

Nadere informatie

KGBN. Zin en onzin van statines bij de hoogbejaarde patiënt. De neuroloog & statines.

KGBN. Zin en onzin van statines bij de hoogbejaarde patiënt. De neuroloog & statines. KGBN Zin en onzin van statines bij de hoogbejaarde patiënt. De neuroloog & statines. A/ ISCHEMIC STROKE / TIA & geen CHD : Heart Protection Study : Subgroep stroke antec. gerandomiseerd naar simvastatine

Nadere informatie

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely)

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely) De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely) Gebruikt u de combinatiepil? Bent u 2 meer pillen vergeten ( meer dan 12 uur te laat ingenomen)? 1 e 5 dagen voor

Nadere informatie

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE M O R N I N G - A F T E R P I L WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN WANNEER KUNT JE BETER NAAR DE HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE MORNING-AFTERPIL

Nadere informatie

(Her)opstart van anticonceptie postpartum, een kwaliteitsverbeterend project

(Her)opstart van anticonceptie postpartum, een kwaliteitsverbeterend project (Her)opstart van anticonceptie postpartum, een kwaliteitsverbeterend project Ita Terpstra, Universiteit Antwerpen Promotor: Prof. Dr. Lieve Peremans, Universiteit Antwerpen Praktijkopleiders: Dr. Josefien

Nadere informatie

Stenen en cement. Diagnostiek en behandeling van cyclusstoornissen Kitty van Groeningen Huibertien Oosterlee

Stenen en cement. Diagnostiek en behandeling van cyclusstoornissen Kitty van Groeningen Huibertien Oosterlee Stenen en cement Diagnostiek en behandeling van cyclusstoornissen Kitty van Groeningen Huibertien Oosterlee programma De menstruele cyclus stenen en cement model Onregelmatig bloedverlies Intermenstrueel

Nadere informatie

Tromboseprofylaxe bij niet-chirurgische gehospitaliseerde patiënten. Dr. Marieke J.H.A. Kruip Internist-hematoloog Erasmus MC

Tromboseprofylaxe bij niet-chirurgische gehospitaliseerde patiënten. Dr. Marieke J.H.A. Kruip Internist-hematoloog Erasmus MC Tromboseprofylaxe bij niet-chirurgische gehospitaliseerde patiënten Dr. Marieke J.H.A. Kruip Internist-hematoloog Erasmus MC achtergrond veneuze trombose komt frequent voor Medisch jaarverslag FNT 2014

Nadere informatie

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW M O R N I N G - A F T E R P I L WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN WWW.APOTHEEK.NL M O R

Nadere informatie

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Samenvatting Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap. Anticonceptiemiddelen verschillen in werking, gebruik, betrouwbaarheid en bijwerkingen.

Nadere informatie

Inhoud. Hormonale methoden. Anticonceptiepil. Anticonceptiering. Anticonceptiepleister. Minipil. Prikpil. Hormoonstaafje.

Inhoud. Hormonale methoden. Anticonceptiepil. Anticonceptiering. Anticonceptiepleister. Minipil. Prikpil. Hormoonstaafje. Anti conceptie 1 Inhoud Hormonale methoden Anticonceptiepil Anticonceptiering Anticonceptiepleister Minipil Prikpil Hormoonstaafje Hormoonspiraal Inter-uteriene methoden Koperspiraal Hormoonspiraal Natuurlijke

Nadere informatie

Anticonceptie voor tienermeiden Meisjes en meiden in de gynaecologie

Anticonceptie voor tienermeiden Meisjes en meiden in de gynaecologie Anticonceptie voor tienermeiden Meisjes en meiden in de gynaecologie Martini ZH 17-11-2011 Nascholing Gynaecologie D.H.Bogchelman O&G UMCG Indeling: adolescent en sexueel gedrag pil als anticonceptivum

Nadere informatie

Goed om te weten. Daarnaast kun je er ook gratis diverse handige materialen of andere brochures downloaden. Neem gerust een kijkje.

Goed om te weten. Daarnaast kun je er ook gratis diverse handige materialen of andere brochures downloaden. Neem gerust een kijkje. Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. Overzichtelijk ingedeeld en duidelijk beschreven. Handig voor vrouwen

Nadere informatie

Bijlage II. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de weigering, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau

Bijlage II. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de weigering, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau Bijlage II Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de weigering, opgesteld door het Europees Geneesmiddelenbureau 5 Wetenschappelijke conclusies Samenvatting van de wetenschappelijke beoordeling van

Nadere informatie

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS Gezondheidsgedrag als compensatie voor de schadelijke gevolgen van roken COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS Health behaviour as compensation for the harmful effects of smoking

Nadere informatie

Menopauze, plaats voor HST? Jan Willem de Leeuw Gynaecoloog Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam

Menopauze, plaats voor HST? Jan Willem de Leeuw Gynaecoloog Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam Menopauze, plaats voor HST? Jan Willem de Leeuw Gynaecoloog Ikazia Ziekenhuis, Rotterdam Disclosures spreker GEEN Definities Menopauze: de laatste menstruatie in het leven van een vrouw. Deze wordt in

Nadere informatie

Disclosure belangen spreker

Disclosure belangen spreker Disclosure belangen spreker (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder

Nadere informatie

Morning-afterpil. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Morning-afterpil. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Morning-afterpil Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud De morning-afterpil 3 De menstruatiecyclus 8 Anticonceptie 12 Begrippenlijst 18 Morning-afterpil

Nadere informatie

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen

Onderwijsmateriaal voor toetsgroepen 1. Toelichting op dit onderwijsmateriaal 1 Dit materiaal is gebaseerd op de NHG-Standaard M02 van december 2011. Het is lastig om actueel te zijn bij het onderwerp anticonceptie, omdat de ontwikkelingen

Nadere informatie

Anticonceptie. Welk middel kies je? Hormonale middelen

Anticonceptie. Welk middel kies je? Hormonale middelen Anticonceptie Algemeen Anticonceptie betekent letterlijk het tegengaan van bevruchting. Ofwel voorkomen van zwangerschap. Om zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden: middelen met

Nadere informatie

Vragen over anticonceptie

Vragen over anticonceptie Gynaecologie Patiënteninformatie Vragen over anticonceptie U ontvangt deze informatie, omdat u bij onze afdeling Gynaecologie langs bent geweest met vragen over anticonceptie. In deze informatie kunt u

Nadere informatie

NHG-Behandelrichtlijn Menstruatie-uitstel

NHG-Behandelrichtlijn Menstruatie-uitstel NHG-Behandelrichtlijn Menstruatie-uitstel I.M. Wichers, M. Bouma, M.M. Verduijn Kernboodschappen Vrouwen die hormonale anticonceptie met combinatiepreparaten gebruiken, kunnen de stopweek overslaan om

Nadere informatie

Seksualiteit en anticonceptie bij adolescenten

Seksualiteit en anticonceptie bij adolescenten Seksualiteit en anticonceptie bij adolescenten Suzy de Swart, Monique Peerden, Liesanne Bouwma en Herman Oosterbaan duodagen 2010: anticonceptie 1 Adolescentie is leeftijd tussen 10-19 jaar World Health

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie PATIËNTEN INFORMATIE Anticonceptie In het kort Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden. Anticonceptiemiddelen verschillen

Nadere informatie

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa Physical factors as predictors of psychological and physical recovery of anorexia nervosa Liesbeth Libbers

Nadere informatie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie 00 Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Poli Gynaecologie Wat is anticonceptie? Een anticonceptiemiddel (of voorbehoedmiddel) voorkomt dat een zwangerschap ontstaat. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat er

Nadere informatie

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Morning-afterpil WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid op reis Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. Overzichtelijk ingedeeld en duidelijk beschreven.

Nadere informatie

STIGMATISERING VAN PATIENTEN MET LONGKANKER 1. Stigmatisering van Patiënten met Longkanker: De Rol van Persoonlijke Relevantie voor de Waarnemer

STIGMATISERING VAN PATIENTEN MET LONGKANKER 1. Stigmatisering van Patiënten met Longkanker: De Rol van Persoonlijke Relevantie voor de Waarnemer STIGMATISERING VAN PATIENTEN MET LONGKANKER 1 Stigmatisering van Patiënten met Longkanker: De Rol van Persoonlijke Relevantie voor de Waarnemer Stigmatization of Patients with Lung Cancer: The Role of

Nadere informatie

Voor en na de bevalling

Voor en na de bevalling Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. De website geeft een overzicht van de diverse anticonceptiemethoden

Nadere informatie

Dr. Esther van Leeuwen Inwooncursus ism Domus Medica 10 april 2013

Dr. Esther van Leeuwen Inwooncursus ism Domus Medica 10 april 2013 Dr. Esther van Leeuwen Inwooncursus ism Domus Medica 10 april 2013 Zoely Diane Annabelle Elisa Yasmin Een heerlijk parfum? Een datingsite? NEE Een explosie van orale anticonceptiva Daphne Zoely Chloe Helen

Nadere informatie

Academisch schrijven Inleiding

Academisch schrijven Inleiding - In this essay/paper/thesis I shall examine/investigate/evaluate/analyze Algemene inleiding van het werkstuk In this essay/paper/thesis I shall examine/investigate/evaluate/analyze To answer this question,

Nadere informatie

VRIJ VAN HORMONEN VRIJ OM TE ZIJN WIE JE BENT

VRIJ VAN HORMONEN VRIJ OM TE ZIJN WIE JE BENT VRIJ VAN HORMONEN VRIJ OM TE ZIJN WIE JE BENT DISCLOSURE BELANGEN SPREKER (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken.

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. I N F O R M A T I E Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. 3 jaar onbezorgde anticonceptie Inhoud Introductie Introductie............................................ 3 Eigenschappen........................................

Nadere informatie

Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie.

Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie. 0 Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie. Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve

Nadere informatie

Voor en na de bevalling

Voor en na de bevalling Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. Overzichtelijk ingedeeld en duidelijk beschreven.

Nadere informatie

Farmacotherapie bij ontwikkelingsstoornissen ADHD medicatie: te snel en te lang?

Farmacotherapie bij ontwikkelingsstoornissen ADHD medicatie: te snel en te lang? Farmacotherapie bij ontwikkelingsstoornissen ADHD medicatie: te snel en te lang? Pieter Hoekstra Kinder- en jeugdpsychiatrie Accare, Universitair Centrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie Groningen Relaties

Nadere informatie

PCSK9-remming: voor welke patienten?

PCSK9-remming: voor welke patienten? PCSK9-remming: voor welke patienten? Symposium tijdens het NVVC voorjaarscongres 2016 Noordwijkerhout, 1 april 2016 F.L.J. Visseren Disclosures Afdeling Vasculaire Geneeskunde UMC Utrecht: Onderzoek wordt

Nadere informatie

UTROGESTAN VAGINAL 100 mg zachte capsules UTROGESTAN VAGINAL 200 mg zachte capsules Gemicroniseerd progesteron

UTROGESTAN VAGINAL 100 mg zachte capsules UTROGESTAN VAGINAL 200 mg zachte capsules Gemicroniseerd progesteron BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER UTROGESTAN VAGINAL 100 mg zachte capsules UTROGESTAN VAGINAL 200 mg zachte capsules Gemicroniseerd progesteron Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

Anticonceptie. Informatie over de diverse methoden voor het voorkomen van zwangerschap.

Anticonceptie. Informatie over de diverse methoden voor het voorkomen van zwangerschap. Anticonceptie Informatie over de diverse methoden voor het voorkomen van zwangerschap. Om zwangerschap te voorkomen bestaan er verschillende methoden: de pil (in verschillende soorten samenstellingen);

Nadere informatie

Bijlage IV. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging in de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen

Bijlage IV. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging in de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen Bijlage IV Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging in de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen 28 Wetenschappelijke conclusies Algehele samenvatting van de wetenschappelijke

Nadere informatie

UTROGESTAN 100 mg zachte capsules UTROGESTAN 200 mg zachte capsules Gemicroniseerd progesteron

UTROGESTAN 100 mg zachte capsules UTROGESTAN 200 mg zachte capsules Gemicroniseerd progesteron BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER UTROGESTAN 100 mg zachte capsules UTROGESTAN 200 mg zachte capsules Gemicroniseerd progesteron Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. CETURA 0,5 mg tabletten Estradiol (in de vorm van hemihydraat)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. CETURA 0,5 mg tabletten Estradiol (in de vorm van hemihydraat) B. BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CETURA 0,5 mg tabletten Estradiol (in de vorm van hemihydraat) Lees goed de hele bijsluiter voordat je dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar

Nadere informatie

kijk, dit is mijn baby

kijk, dit is mijn baby kijk, dit is mijn baby Anticonceptie na de bevalling Je wilt het beste voor je kindje, maar hoe zit het met je anticonceptie? Wanneer kun je weer starten? Kun je anticonceptie gebruiken tijdens het geven

Nadere informatie

Anticonceptiva progestageen + inductoren Etonogestrel implantaat (Implanon)

Anticonceptiva progestageen + inductoren Etonogestrel implantaat (Implanon) Anticonceptiva + Etonogestrel implantaat (Implanon) 3425a Implanon Bacon L. Contraception 2006;73:111-2. zwangerschap bij vrouw (29), 2.5 jaar na plaatsing Implanon en 6 maanden na start rifampicine 300

Nadere informatie

Welke behandeling voor obese type 2 patiënten? Gewoon insuline?

Welke behandeling voor obese type 2 patiënten? Gewoon insuline? Welke behandeling voor obese type 2 patiënten? Gewoon insuline? Joost Hoekstra, internist, AMC Potentiële belangenverstrengeling Klinische Diabetologie AMC ontvangt sponsoring van cq doet projecten met

Nadere informatie

Hartpatiënten Stoppen met Roken De invloed van eigen effectiviteit, actieplannen en coping plannen op het stoppen met roken

Hartpatiënten Stoppen met Roken De invloed van eigen effectiviteit, actieplannen en coping plannen op het stoppen met roken 1 Hartpatiënten Stoppen met Roken De invloed van eigen effectiviteit, actieplannen en coping plannen op het stoppen met roken Smoking Cessation in Cardiac Patients Esther Kers-Cappon Begeleiding door:

Nadere informatie

Kwaliteitsverbeterend project: Hoe kunnen we de kwaliteit van zorg verbeteren bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar die de combinatiepil nemen en roken?

Kwaliteitsverbeterend project: Hoe kunnen we de kwaliteit van zorg verbeteren bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar die de combinatiepil nemen en roken? Kwaliteitsverbeterend project: Hoe kunnen we de kwaliteit van zorg verbeteren bij vrouwen tussen 35 en 55 jaar die de combinatiepil nemen en roken? Inge Van den Bergh, Universiteit Antwerpen Promotor:

Nadere informatie

De Hormonale anticonceptiepil

De Hormonale anticonceptiepil 1 De Hormonale anticonceptiepil Hoe werkt de pil? De pil bevat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze voorkomen op 3 manieren zwangerschap. Wanneer je stopt met de pil zorgen je eigen

Nadere informatie

Goed om te weten. Raadpleeg voor meer informatie de betreffende patiëntenbijsluiter.

Goed om te weten. Raadpleeg voor meer informatie de betreffende patiëntenbijsluiter. Postbus 581 2003 PC Haarlem www.msd.nl Op Anticonceptie.nl vind je alle informatie over anticonceptie, compleet met veelgestelde vragen en antwoorden. De website geeft een overzicht van de diverse anticonceptiemethoden

Nadere informatie

Maagbescherming bij salicylaat-/coxibgebruik 108

Maagbescherming bij salicylaat-/coxibgebruik 108 Maagbescherming bij salicylaat-/coxibgebruik 108 Deze Medisch Farmaceutische Beslisregel (MFB) is ontwikkeld door de KNMP en Health Base, in samenwerking met de Expertgroep MFB. Datum 04-03-2014 Doel Verlagen

Nadere informatie

Farmacotherapeutische behandelmogelijkheden bij alcoholafhankelijkheid. Dr. De Mulder Psychiater-PsychotherapeutePAAZ H.-Hartziekenhuis Lier

Farmacotherapeutische behandelmogelijkheden bij alcoholafhankelijkheid. Dr. De Mulder Psychiater-PsychotherapeutePAAZ H.-Hartziekenhuis Lier Farmacotherapeutische behandelmogelijkheden bij alcoholafhankelijkheid Dr. De Mulder Psychiater-PsychotherapeutePAAZ H.-Hartziekenhuis Lier Alcohol: Epidemiologische gegevens WHO: Europa, regio hoogste

Nadere informatie

Belangrijke Veiligheidsinformatie over prasugrel

Belangrijke Veiligheidsinformatie over prasugrel Belangrijke Veiligheidsinformatie over prasugrel Prasugrel behoort tot de farmacotherapeutische groep van de bloedplaatjesaggregatieremmers (heparine niet meegerekend), een groep waaronder ook clopidogrel

Nadere informatie

Ik wil een voorbehoedmiddel (anticonceptie) gaan gebruiken

Ik wil een voorbehoedmiddel (anticonceptie) gaan gebruiken 1/6 Gynaecologie Ik wil een voorbehoedmiddel (anticonceptie) gaan gebruiken Inleiding Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden.

Nadere informatie

Minder zwangerschappen met de T-Safe spiraal 1, 2

Minder zwangerschappen met de T-Safe spiraal 1, 2 Minder zwangerschappen met de T-Safe spiraal 1, 2 1 Geneesmiddelen Bulletin november 2008; jaargang 42, nummer 11 2 Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 4. Art. No.: CD005347. DOI: 10.1002/14651858.CD005347.pub3.

Nadere informatie

geneesmiddelen bulletin

geneesmiddelen bulletin geneesmiddelen bulletin 99 november 2008 jaargang 42, nummer 11 Redactie-adres: postbus 320, 1110 AH Diemen, telefoon 020-797 86 79 Literatuurreferenties zijn te vinden op de website www.geneesmiddelenbulletin.nl

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

Acetylcysteine bij ouderen met COPD. Reduceert acetylsteine exacerbaties?

Acetylcysteine bij ouderen met COPD. Reduceert acetylsteine exacerbaties? Home no. 3 Juni 2018 Eerdere edities Verenso.nl Acetylcysteine bij ouderen met COPD. Reduceert acetylsteine exacerbaties? Critical Appraisal of Topics Mariëlle Winters mariellewinters@gmail.com Aanleiding

Nadere informatie

Samenvatting. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2

Samenvatting. Hoofdstuk 1. Hoofdstuk 2 Samenvatting 125 Samenvatting Hoofdstuk 1 Gedurende de laatste 20 jaar is binnen de IVF de aandacht voornamelijk uitgegaan naar de verbetering van zwangerschapsresultaten. Hierdoor is er te weinig aandacht

Nadere informatie