1.Welke argumenten worden er gebruikt om de pillen met de derde en vierde generatie progestagenen te verkopen?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1.Welke argumenten worden er gebruikt om de pillen met de derde en vierde generatie progestagenen te verkopen?"

Transcriptie

1 1.Welke argumenten worden er gebruikt om de pillen met de derde en vierde generatie progestagenen te verkopen? Ik weet dit niet goed, want zie zelf nooit vertegenwoordigers: Vaak zal het argument voor 3 e generatie toch te maken hebben met de theoretisch( moleculair) lagere androgene invloed (ook zo bij 4 e generatie) : dus minder nevenwerkingen als acné (al is hiervoor dus geen bewijs) Voor drospirenon: Anti-mineralocorticoide werking: minder vochtophoping: minder premenstruele symptomen. Er werd vroeger altijd gezegd dat je hiervan niet in gewicht zou bijkomen. Ik weet niet dat dit zo gepromoot wordt; Joachim: Ik zie zelf geen vertegenwoordigers Het vaakst terugkerende argument is minder bijwerkingen in het algemeen: minder androgene bijwerkingen (theoretisch; geen studies), maar ook minder cardiovasculaire (AMI/CVA; op basis van enkele studies, waaronder Khader 2003; maar ook hier beperkte evidentie en geen gegevens uit directe vergelijkingen tussen de verschillende generaties en bovendien tegengesproken door andere studies, waaronder Chan 2004). Vooral voor drospirenon (maar soms ook voor derde generatie progestagenen): minder gewichtstoename (geen evidentie) en minder stemmingswisselingen (ook maar beperkte evidentie). 2.Weet men hoe medroxyprogesteron het lipidemetabolisme beïnvloed? Joachim? Sorry, dit uitspitten zou ons te ver weg brengen. Ik kan en wil hier geen tijd meer in steken. Herneming antwoord opleidingsdag 4 : Dit is wat UKMEC hierover vertelt: Vascular disease, current and history of ischaemic heart disease and stroke: There is concern regarding hypoestrogenic effects and reduced HDL levels, particularly among users of DMPA and NET-EN. However, there is little concern about these effects with regard to POPs or implants. The effects of DMPA and NET-EN may persist for some time after discontinuation. Verder ben ik het eerlijk gezegd niet gaan zoeken en ik vraag me af of dit relevant is. Ik vermoed dat medroxyprogesteron toch andere eigenschappen heeft dan de progestagenen in de minipillen en het implant, zie ook de verschillen voor een nadelig effect op de botdensiteit en zie ook de verschillen (al dan niet vermeend) tussen de verschillende generaties progestagenen in de combinatiepreparaten. 3.In de Mectabel staat er bij huidig infarct, TIA en CVA voor de pop s 3/2 en voor de prikpil 2 eigenlijk 3 Een arts vroeg mij wat de reden daarvan was omdat het niet bewezen is dat de progestagenen een invloed hebben daarop?

2 Het gaat dus om een theoretisch risico. (zie ook definitie van de verschillende MEC categoriën: theoretische of bewezen risico s) Medroxyprogesteron zou een negatieve invloed hebben op het lipidenmetabolisme. Dit is geobserveerd in enkele studies. Daarom rubriek 3 (extra cardiovasculair risico) Voor de minipil en het staafje zijn deze invloeden niet geobserveerd. (ook enkele kleine studies) Daarom rubriek 2 in geval van vroeger infarct. Indien een infarct optreedt tijdens gebruik van minipil of staafje : rubriek 3, uit voorzichtigheid, omwille van de theoretische bijdrage van dit anticonceptiemiddel aan het infarct. Nb: de MEC tabel geeft richtlijnen, gebaseerd op de huidige evidenties. Een aantal van deze cijfers zijn dus een keuze, een consensus. Het is belangrijk dat de arts de evidentie kent, en zich bewust is van de aanbevelingen (vb rubriek 2 of 3), maar rekening houdend met de bestaande evidentie, plus wensen en situatie van de patiënt en klinische situatie kan de arts afwijken van de richtlijn 4. Op de slide met Andere interacties Braken-Diarree staat er : mogelijk de werkzaamheid en ongewenste effecten van voriconazol is dit niet zo voor alle azoolderivaten? De azoolderivaten zorgen voor een milde stijging in serumconcentraties van het oestrogeen- en progestageen van de combinatiepreparaten Omgekeerd is enkel voor voriconazol is een milde stijging van voriconazol zelf vastgesteld. Klinische betekenis nog onduidelijk. (FFPRHC jan 2011) Het is mij niet duidelijk of dit bestudeerd werd of niet voor andere azolen 5.Een patiënte heeft het druk gehad op seksueel vlak en -ze is 2 dagen te laat gestart met haar nieuwe strip (van de pil). De arts geeft haar Ellaone mee, hij vraagt zich af wanneer zij dan moet starten met haar pil. ze dient zo snel mogelijk te starten. Let wel op: - ze heeft ellaone genomen: De invloed van ulipristal op hormonale anticonceptie Ellaone(ulipristal) is een progesteronreceptormodulator die zich met hoge affiniteit aan de progesteronreceptor bindt en zal dus de werkzaamheid van de pil (theoretisch gezien) beïnvloeden. De interactie tussen ulipristal en hormonale anticonceptie is niet bestudeerd. Men weet niet (of en) hoe lang ulipristal de werking van hormonale anticonceptie zal verstoren. - De bijsluiter en CKS zeggen om bijkomende barrièremethode te gebruiken tot de volgende menstruatie. - Recente FFPRHC aanbevelingen rond interacties (januari 2011) gebruiken een meer pragmatische benadering : Deze zeggen om ged 14 dagen extra voorzorgsmaatregelen (condoom) te gebruiken. Bij qlaira is dat 16 dagen, bij pop 9 dagen.

3 Theoretische redenering: 1 week (voor volledige eliminatie uit lichaam) + tijd nodig om contraceptieve betrouwbaarheid te bekomen met hormonale anticonceptie: 7 d bij coc, (of 9d bij qlaira of 2d bij pop). (outside product license) De invloed van hormonale anticonceptie op de werking van ulipristal Nogmaals: de interactie tussen ulipristal en hormonale anticonceptie is niet bestudeerd. Gezien progestagenen en ulipristal binden aan dezelfde receptor (ulipristal weliswaar veel hogere affiniteit) is er een theoretische kans dat gelijktijdig of kort opeenvolgend gebruik van ulipristal en hormonale middelen, de werking van ulipristal kunnen verminderen. Nochtans is ulipristal goedgekeurd in België (en andere landen) voor gebruik in geval van falen van contraceptie (alle methodes). Ulipristal mag dus gegeven worden indien kort voordien nog pil gebruikt. Geen enkele richtlijn, ook niet bijsluiter zegt dat moet gewacht worden om hormonale anticonceptie terug te starten; In de bijsluiter staat wel dat combinatie met levonorgestrel noodpil niet aanbevolen is. - indien ze levonorgestrel had genomen ipv ulipristal: In dit geval dient ze ged 7 dagen extra voorzorgsmaatregelen te gebruiken (condoom). Dit is de normale tijdsduur voor een pil om volledige contraceptieve werkzaamheid te bereiken. Bij levonorgestrel zijn er dus niet alle problemen met mogelijke of ongekende interacties en is er sneller zekerheid dat de gebruikelijke hormonale anticonceptie weer zal werken. -ze heeft in de eerste pilweek meer dan 2 pillen vergeten. Hij geeft haar Ellaone mee, moet zij dan de pil doornemen of er mee stoppen? Niet stoppen met de pil, gewoon doornemen maar rekening houden twijfelachtige betrouwbaarheid van de pil nadien. Indien wel stoppen met de pil: Betrouwbaarheid condoom?: - Zal de vrouw dit gebruiken? - Condoom is minder betrouwbaar dan de pil in het voorkomen van zwangerschappen. Wachten tot volgende menstruatie?: - het kan zijn dat de patiënte lang dient te wachten (vlgs bijsluiter was bij 20% vd vrouwen een vertraging van meer dan 7 dagen in verwachte menstruatiedatum). - Indien een tussentijdse bloeding optreedt als gevolg van ellaone gebruik, (die dus geen echte menstruatiebloeding is), is er nadien nog een mogelijkheid van ovulatie (uitgestelde ovulatie door ulipristal). Indien deze bloeding als menstruatiebloeding wordt geïnterpreteerd, is er een probleem. In dit geval dient het (vroeg) herstarten van de pil dus toch gepaard te gaan met extra voorzorgsmaatregelen. (14-dagen regel van ffprhc kan hier nuttig zijn)

4 De kans ongewenst zwanger te worden is dus waarschijnlijk hoger met scenario stoppen met de pil. Besluit: bij het nemen van noodanticonceptie dient de patiënte NOOIT te stoppen met haar pil. Ik denk dat ze na het nemen van de noodpil gewoon haar menstruatie moet afwachten en dan de eerste dag starten met een nieuwe reeks. Ik heb dat toch zo voorgesteld. Juist? Neen, dit is niet correct Zie ook schema vergeten pil : er wordt steeds gezegd dat rest van pilstrip dient genomen te worden op het normale tijdstip. 6. een arts heeft een vraag gesteld over een eventueel verhoogd risico op kanker van het centraal zenuwstelsel (meningeoom, hypofysaire tumoren) Nergens in de MEC, andere aanbevelingen of bijsluiters is hierover informatie te vinden. De FFPRHC bespreekt de Hannaford studie: "The smaller GP data set was used to look at duration of oral contraceptive use and cancer risk. Comparatively few women less than a quarter of pill users in the study used oral contraceptives for + 8 years. In the GP data set long term oral contraceptive use ( 8 years) was associated with a 22% increase in the risk of any cancer (adjusted relative risk RR 1.22, 95% confidence intervals CI 1.07 to 1.39) and in particular cervical cancer (adjusted RR 2.73, 95% CI ) and central nervous system or pituitary cancers (adjusted RR 5.51, 95% CI ). As can be seen confidence intervals are wide. A statistically significant decrease in the risk of ovarian cancer is seen with prolonged use (adjusted RR 0.38, 95% CI ). The protective effect of OC use on ovarian cancer risk lasts for at least 15 years after stopping. For both ever and never users the risk of cancer increases with age and smoking." Ook zou er volgens diezelfde arts sprake zijn van verhoogd risico op otosclerose bij pilgebruik? Dit wordt vaag vermeld in bijsluiter van alle pillen, waarbij wordt gezegd dat er geen eenduidig bewijs is dat er verband bestaat met het gebruik van COAC aan cholestase gerelateerde geelzucht en/of pruritus; vorming van galstenen; porfyrie; systemische lupus erythematodes; hemolytisch uremisch syndroom; chorea van Sydenham; herpes gestationis; aan otosclerose gerelateerd gehoorverlies. Wat is het risico bij HPV-positieve vrouwen die combinatiepreparaten nemen? Op p. 51 van de syllabus staat dat het risico op cervixkanker toenam met duur van gebruik van de orale contraceptiva en dat pilgebruik minder dan 5 jaar niet geassocieerd was met verhoogd risico op

5 invasieve cervixkanker. Tien jaar na gebruik was risico op invasieve cervixkanker niet meer verhoogd. Cijfers voor carcinoma in situ waren vergelijkbaar, net als cijfers bij HPV-positieve vrouwen Wat ik met de zin in de syllabus bedoelde is inderdaad dat de trend die bij alle vrouwen wordt gezien (verhoogd risico indien gebruik gedurende meer dan 5 jaar, dat verdwijnt 10 jaar na stoppen), dat die ook bij HPV-positieve vrouwen wordt gezien. Of HPV-positiviteit en gebruik van hormonale contraceptie onafhankelijke risicofactoren zijn voor cervixkanker en of hun risico's addititef zijn, werd niet onderzocht en daarover kan ik dus ook geen uitspraak doen. - wat is de achterliggende motivatie of onderzoek om af te stappen van de aanbeveling dat breedspectrum antibiotica interageren met de combinatiepil? wat heeft men ontdekt? en indien de antibiotica toch veel diarree geven, geldt dan toch niet het advies bij diarree? Er was nooit bewijs van een causaal verband tussen antibiotica-gebruik en onbetrouwbaarheid van anticonceptie; enkel observaties van ongewenste zwangerschappen na antibiotica-gebruik. er zijn geen bewijzen voor significante farmacokinetische interacties tussen de combinatiepil en antibiotica; enkel zouden antibiotica de enterohepatische cyclus van ethinylestradiol vertragen door hun invloed op de darmflora: hiervoor is geen bewijs; de progestagenen worden niet beïnvloed (dit alles komt uit de Domusrichtlijn, die hierbij geen bronnen vermeldt...). Vroeger gold daarom het voorzichtigheidsprincipe bij antibioticagebruik. Dat wordt nu verlaten, nadat de WHO-MEC in zijn aanbevelingen hieromtrent aanpaste. WHOMEC states that there is intermediate level evidence that the contraceptive effectiveness of COCs is not affected by co-administration of most broadspectrum antibiotics, and advises no restriction on use (WHOMEC Category 1) of CHC with antibiotics Direct evidence 1 Several studies looking at combined hormonal methods have not demonstrated a decrease in levels of EE with antibiotic use Several small non-randomised trials have found no effect on the pharmacokinetics of EE or progestogens when combined contraceptives have been administered in conjunction with tetracycline,57,58 amoxicillin60 or doxycycline.59,60 3 Small, prospective, non-randomised studies61 63 have failed to show that ampicillin has any effect on gonadotrophin concentration or progesterone in women using a COC with 30 μg EE. 4 Three small randomised trials64 66 suggest that ciprofloxacin and ofloxacin may not affect COC. One study noted no differences in serum concentrations of gonadotrophins or estradiol with concomitant use of ciprofloxacin 500 mg daily.64 No evidence of ovulation was found in the two other studies when looking at interactions between hormonal contraception and ciprofloxacin65 and also ofloxacin.66

6 Uiteraard gelden de aanbevelingen bij diarree en braken ook bij antibiotica-geïndiuceerde diarree en braken.?is voor rifampicine en rifabutine bewezen dat de contraceptieve werkzaamheid wel afneemt? de FFPRHC richtlijn over contraceptie en interacties met geneesmiddelen zegt: - Rifabutine is geassocieerd met een milde reductie van ethinylestradiol of estradiol en progestageen. - Rifampicine heeft een meer uitgesproken effect; De belangrijkste bronnen die vermeld werden zijn nationale formularia en Stockley's Drug Interactions, maar toch zijn er ook publicaties verschenen over de interactie tussen rifampicine en hormonale anticonceptie. 1 vermelde studie is van dezelfde opzet als de studies over gewone antibiotica: er worden serumconcentraties van de hormonen gemeten en die zijn lager met rifampicine dan met niet-enzyminducerende antibiotica; enkele vrouwen in de studie zouden ovulatie doorgemaakt hebben met rifampicine.1 publicatie betreft een serie case-reports. Een kleine pubmed zoektocht toont al zeker 1 andere kleine studie die ook aantoont dat zowel rifampicine als rifabutine serumconcentraties van de toegediende hormonen EE en P doet dalen. In die groep werden 14 perimenopauzale vrouwen bestudeerd, die chronisch 35µg EE + 1mg norethindrone namen. Ze kregen ged 14 dagen rifampicin of rifabutine. Hoewel serumconcentraties van EE en P significant daalden (rifampicine meer dan rifabutine), werden in deze groep gedurende deze ene bestudeerde cyclus geen ovulaties vastgesteld. De opvolging van accuraat pilgebruik was in deze studie erg strikt. De evidentie over interacties is dus eerder schaars, gezien de duidelijke problemen die zich stellen als men wil onderzoeken of zwangerschap zou optreden wanneer enzyminducerende medicatie wordt gebruikt samen met contraceptie. Men moet zich dus baseren op zachtere eindpunten zoals serumconcentraties van toegediende hormonen en indicaties van optreden van ovulatie. Op basis van de huidige gegevens lijkt de waarschuwing voor rifampicine en rifabutine evenwel gerechtvaardigd. (FFPRHC, CEU guidance : drug interactions with hormonal contraception, jan 2011) (Barditch-Crovo P, Clin Pharmacol Ther, 1999) hoe lang moet men de pil stoppen vooraleer majeure chirurgie met langdurige immobilisatie? UKMEC stelt 4 weken voor, ik vermoed op basis van consensus? minipil niet zo betrouwbaar?

7

ok, doen wat de bijsluiter zegt is nooit verkeerd. Zou hier ook de bijsluiter volgen. Hierover is sowieso weinig evidentie te vinden.

ok, doen wat de bijsluiter zegt is nooit verkeerd. Zou hier ook de bijsluiter volgen. Hierover is sowieso weinig evidentie te vinden. 1. een vrouw van 20 jaar met een DVT, longembolie en vena cava filter en die levenslang Marcoumar moet gebruiken en waarbij de Marcoumar dosis goed ingesteld is, kreeg terug de combinatiepil voorgeschreven.

Nadere informatie

Courante vragen en hun antwoorden, versie

Courante vragen en hun antwoorden, versie Hormonale anticonceptie: Courante vragen en hun antwoorden, versie 06062011 Betrouwbaarheid combinatiepreparaat versus minipil: is de minipil minder betrouwbaar dan de combinatiepil? Er zijn bijna geen

Nadere informatie

Factsheet Anticonceptie bij Rifampicine en Rifabutin gebruik

Factsheet Anticonceptie bij Rifampicine en Rifabutin gebruik Factsheet Anticonceptie bij Rifampicine en Rifabutin gebruik Preambule: Dit factsheet is bedoeld als achtergrondinformatie is voor artsen en verpleegkundigen betrokken bij de behandeling van tbc-patiënten.

Nadere informatie

over Anticonceptie VOORBEELD

over Anticonceptie VOORBEELD over Anticonceptie ... valt veel te vertellen Bijna de helft van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd gebruikt een hormonale anticonceptiemethode. Het merendeel hiervan gebruikt de pil. Deze folder gaat

Nadere informatie

Antwoord op veelvoorkomende vragen

Antwoord op veelvoorkomende vragen Antwoord op veelvoorkomende vragen De vragen Hoe werkt de pil? Welke soorten zijn er? Hoe betrouwbaar is de pil? Hoe kom ik aan de pil? Wat moet ik weten als ik de pil voor het eerst slik? Is de pilcontrole

Nadere informatie

m e n o p a u z e D i a g n o s e en b e h a n d e l i n g

m e n o p a u z e D i a g n o s e en b e h a n d e l i n g m e n o p a u z e D i a g n o s e en b e h a n d e l i n g InformatiE EN ADVIES pathophys.org Diagnose perimenopauze en menopauze thelancet.com Diagnose perimenopauze en menopauze Diagnose ZONDER labotest

Nadere informatie

Hormonale anticonceptie

Hormonale anticonceptie Hormonale anticonceptie Juni 2011 vzw FARMAKA asbl Onafhankelijk centrum voor geneesmiddeleninformatie WZC-formularium www.formularium.be Geneesmiddelenbrief Transparantiefiches BCFI Artsenbezoekers Birgit

Nadere informatie

Anticonceptiepil VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Anticonceptiepil VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Anticonceptiepil VEEL VOORKOMENDE VRAGEN VOORDAT U DE PIL GAAT GEBRUIKEN VEEL VOORKOMENDE VRAGEN ALS U DE PIL AL GEBRUIKT WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN VRAGEN OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL ANTICONCEPTIEPIL

Nadere informatie

Bijlage IV. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging in de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen

Bijlage IV. Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging in de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen Bijlage IV Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging in de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen 28 Wetenschappelijke conclusies Algehele samenvatting van de wetenschappelijke

Nadere informatie

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW M O R N I N G - A F T E R P I L WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL EN WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN WWW.APOTHEEK.NL M O R

Nadere informatie

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE

WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE M O R N I N G - A F T E R P I L WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER NEEM JE DE MORNING-AFTERPIL WAT KAN DE APOTHEKER VOOR JE DOEN WANNEER KUNT JE BETER NAAR DE HUISARTS GAAN NA GEBRUIK VAN DE MORNING-AFTERPIL

Nadere informatie

Betrouwbaar vrijen. Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB

Betrouwbaar vrijen. Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB Betrouwbaar vrijen Lieve Peremans Centrum voor Huisartsgeneeskunde UA Maatschappelijke gezondheidszorg VUB Inhoud Wie is er betrokken op jongeren? Knelpunten van CLB-artsen Vragen van jongeren Wat kunnen

Nadere informatie

Anticonceptiepil APOTHEEK DRUDI411970

Anticonceptiepil APOTHEEK DRUDI411970 APOTHEEK Anticonceptiepil DRUDI411970 Deze folder is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. BENU Apotheek BV is niet verantwoordelijk of aansprakelijk voor welke directe en/of indirecte schade, van

Nadere informatie

Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten.

Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten. Het Effect van Verschil in Sociale Invloed van Ouders en Vrienden op het Alcoholgebruik van Adolescenten. The Effect of Difference in Peer and Parent Social Influences on Adolescent Alcohol Use. Nadine

Nadere informatie

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Morning-afterpil VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL Morning-afterpil WAT IS DE MORNING-AFTERPIL WANNEER WEL WANNEER GEEN MORNING-AFTERPIL WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

IMPLANON NXT informatiebrochure voor patiënten

IMPLANON NXT informatiebrochure voor patiënten De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel IMPLANON NXT. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze

Nadere informatie

De Hormonale anticonceptiepil

De Hormonale anticonceptiepil 1 De Hormonale anticonceptiepil Hoe werkt de pil? De pil bevat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron. Deze voorkomen op 3 manieren zwangerschap. Wanneer je stopt met de pil zorgen je eigen

Nadere informatie

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely)

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely) De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely) Gebruikt u de combinatiepil? Bent u 2 meer pillen vergeten ( meer dan 12 uur te laat ingenomen )? 1 e 5 dagen

Nadere informatie

BIJLAGEN. Anticonceptiekeuze

BIJLAGEN. Anticonceptiekeuze BIJLAGEN 56 - WERKBLAD - LANG LEVE DE LIEFDE - Entreeopleidingen in het mbo BIJLAGE 1 Kaartjes bij opdracht 2 ANTICONCEPTIE- MIDDELEN Print deze en de volgende pagina op dik papier en knip de kaartjes

Nadere informatie

Anticonceptie anno 2013 De visie van de clinicus PROF, M. DHONT

Anticonceptie anno 2013 De visie van de clinicus PROF, M. DHONT Anticonceptie anno 2013 De visie van de clinicus PROF, M. DHONT Soorten anticonceptieve middelen voor de vrouw Gecombineerde hormonale anticonceptie Puur progestatieve anticonceptie Het IUD Noodanticonceptie

Nadere informatie

Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding

Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding Richtlijn Multidisciplinaire richtlijn Borstvoeding Onderbouwing Conclusies Bij seksueel actieve moeders die exclusief voeden met de borst (dus niet kolven) en amenorroisch zijn, is de kans op zwangerschap

Nadere informatie

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely)

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely) De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik en niet voor Qlaira, Yaz en Zoely) Gebruikt u de combinatiepil? Bent u 2 meer pillen vergeten ( meer dan 12 uur te laat ingenomen)? 1 e 5 dagen voor

Nadere informatie

contraceptie na de bevalling

contraceptie na de bevalling contraceptie na de bevalling Inleiding Na de bevalling is het een ideaal moment om even stil te staan bij uw contraceptie. Afhankelijk van uw keuze om al dan niet borstvoeding te geven is de keuze van

Nadere informatie

Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme

Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme Effecten van contactgericht spelen en leren op de ouder-kindrelatie bij autisme Effects of Contact-oriented Play and Learning in the Relationship between parent and child with autism Kristel Stes Studentnummer:

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Eleonor 0,1 mg/0,02 mg omhulde tabletten levonorgestrel/ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Eleonor 0,1 mg/0,02 mg omhulde tabletten levonorgestrel/ethinylestradiol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Eleonor 0,1 mg/0,02 mg omhulde tabletten levonorgestrel/ethinylestradiol Lees de volledige bijsluiter zorgvuldig door voor u met dit geneesmiddel begint. -

Nadere informatie

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur

Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur Invloed van het aantal kinderen op de seksdrive en relatievoorkeur M. Zander MSc. Eerste begeleider: Tweede begeleider: dr. W. Waterink drs. J. Eshuis Oktober 2014 Faculteit Psychologie en Onderwijswetenschappen

Nadere informatie

Anticonceptiva progestageen + inductoren Etonogestrel implantaat (Implanon)

Anticonceptiva progestageen + inductoren Etonogestrel implantaat (Implanon) Anticonceptiva + Etonogestrel implantaat (Implanon) 3425a Implanon Bacon L. Contraception 2006;73:111-2. zwangerschap bij vrouw (29), 2.5 jaar na plaatsing Implanon en 6 maanden na start rifampicine 300

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Eleonor 20 0,1 mg/0,02 mg omhulde tabletten levonorgestrel/ethinylestradiol

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER. Eleonor 20 0,1 mg/0,02 mg omhulde tabletten levonorgestrel/ethinylestradiol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Eleonor 20 0,1 mg/0,02 mg omhulde tabletten levonorgestrel/ethinylestradiol Lees de volledige bijsluiter zorgvuldig door voor u met dit geneesmiddel begint.

Nadere informatie

De causale Relatie tussen Intimiteit en Seksueel verlangen en de. modererende invloed van Sekse en Relatietevredenheid op deze relatie

De causale Relatie tussen Intimiteit en Seksueel verlangen en de. modererende invloed van Sekse en Relatietevredenheid op deze relatie Causale Relatie tussen intimiteit en seksueel verlangen 1 De causale Relatie tussen Intimiteit en Seksueel verlangen en de modererende invloed van Sekse en Relatietevredenheid op deze relatie The causal

Nadere informatie

Minder zwangerschappen met de T-Safe spiraal 1, 2

Minder zwangerschappen met de T-Safe spiraal 1, 2 Minder zwangerschappen met de T-Safe spiraal 1, 2 1 Geneesmiddelen Bulletin november 2008; jaargang 42, nummer 11 2 Cochrane Database of Systematic Reviews 2007, Issue 4. Art. No.: CD005347. DOI: 10.1002/14651858.CD005347.pub3.

Nadere informatie

Flash: chemotherapie en allergie

Flash: chemotherapie en allergie Flash: chemotherapie en allergie Karen Geboes UZ Gent 4 december 2015 Opbouw Herkennen/graderen Bij welke producten/wanneer Behandeling Preventie? 2 Herkennen/graderen 3 4 5 6 Allergy 2013 7 Bij welke

Nadere informatie

KGBN. Zin en onzin van statines bij de hoogbejaarde patiënt. De neuroloog & statines.

KGBN. Zin en onzin van statines bij de hoogbejaarde patiënt. De neuroloog & statines. KGBN Zin en onzin van statines bij de hoogbejaarde patiënt. De neuroloog & statines. A/ ISCHEMIC STROKE / TIA & geen CHD : Heart Protection Study : Subgroep stroke antec. gerandomiseerd naar simvastatine

Nadere informatie

Werking OAC preparaten:

Werking OAC preparaten: Mei 2010 Werking OAC preparaten: Anticonceptief effect voornamelijk door progestagene component Oestrogenen dienen vooral voor endometriumstabilisatie Progestativa en Oestrogenen tezamen geven suppressie

Nadere informatie

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken.

Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. I N F O R M A T I E Drie jaar niet meer aan mijn anticonceptie denken. 3 jaar onbezorgde anticonceptie Inhoud Introductie Introductie............................................ 3 Eigenschappen........................................

Nadere informatie

Morning-afterpil. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Morning-afterpil. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Morning-afterpil Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud De morning-afterpil 3 De menstruatiecyclus 8 Anticonceptie 12 Begrippenlijst 18 Morning-afterpil

Nadere informatie

Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie.

Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie. 0 Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve en reflectieve cognitie. Denken en Doen Doen of Denken Het verband tussen seksueel risicovol gedrag en de impulsieve

Nadere informatie

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen

Anticonceptiemiddelen met oestrogeen en progestageen Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Samenvatting Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap. Anticonceptiemiddelen verschillen in werking, gebruik, betrouwbaarheid en bijwerkingen.

Nadere informatie

Chemotherapie en stolling

Chemotherapie en stolling Chemotherapie en stolling Therapie, preventie en risicofactoren Karen Geboes UZ Gent 4 december 2015 Avastin en longembolen: hoe behandelen en Avastin al dan niet verder? Chemotherapie en stolling: Therapie,

Nadere informatie

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and

Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch. en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa. Physical factors as predictors of psychological and Lichamelijke factoren als voorspeller voor psychisch en lichamelijk herstel bij anorexia nervosa Physical factors as predictors of psychological and physical recovery of anorexia nervosa Liesbeth Libbers

Nadere informatie

Richtlijnen voor patiënten: Acitretine 10 mg en 25 mg harde capsules Voorkoming zwangerschap & blootstelling van de foetus

Richtlijnen voor patiënten: Acitretine 10 mg en 25 mg harde capsules Voorkoming zwangerschap & blootstelling van de foetus Richtlijnen voor patiënten: Acitretine 10 mg en 25 mg harde capsules Voorkoming zwangerschap & blootstelling van de foetus De risico minimalisatie materialen voor Acitretine, zijn beoordeeld door het College

Nadere informatie

Modererende Rol van Seksuele Gedachten. Moderating Role of Sexual Thoughts. C. Iftekaralikhan-Raghubardayal

Modererende Rol van Seksuele Gedachten. Moderating Role of Sexual Thoughts. C. Iftekaralikhan-Raghubardayal Running head: momentaan affect en seksueel verlangen bij vrouwen 1 De Samenhang Tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen van Vrouwen en de Modererende Rol van Seksuele Gedachten The Association Between

Nadere informatie

Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten?

Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten? Beïnvloedt Gentle Teaching Vaardigheden van Begeleiders en Companionship en Angst bij Verstandelijk Beperkte Cliënten? Does Gentle Teaching have Effect on Skills of Caregivers and Companionship and Anxiety

Nadere informatie

Belangrijke Veiligheidsinformatie over prasugrel

Belangrijke Veiligheidsinformatie over prasugrel Belangrijke Veiligheidsinformatie over prasugrel Prasugrel behoort tot de farmacotherapeutische groep van de bloedplaatjesaggregatieremmers (heparine niet meegerekend), een groep waaronder ook clopidogrel

Nadere informatie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie INFORMATIE IMPLANON NXT Inhoud Introductie 3 Eigenschappen 4 Werking 6 Inbrengen 8 Het juiste startmoment 10 Menstruatie 13 Betrouwbaarheid 14 Bijwerkingen 15 Veilig vrijen 15 Combinatie met andere geneesmiddelen

Nadere informatie

Het verband tussen alledaagse stress en negatief affect bij mensen met een depressie en de rol van zelfwaardering daarbij

Het verband tussen alledaagse stress en negatief affect bij mensen met een depressie en de rol van zelfwaardering daarbij Het verband tussen alledaagse stress en negatief affect bij mensen met een depressie en de rol van zelfwaardering daarbij Een vergelijking van een depressieve en een niet-depressieve groep met Experience-Sampling-Method

Nadere informatie

NeoCon tabletten 1/0,035 mg norethisteron/ethinylestradiol

NeoCon tabletten 1/0,035 mg norethisteron/ethinylestradiol BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER NeoCon tabletten 1/0,035 mg norethisteron/ethinylestradiol Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van dit geneesmiddel. - Bewaar

Nadere informatie

IMPLANON NXT informatiebrochure voor patiënten

IMPLANON NXT informatiebrochure voor patiënten De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel IMPLANON NXT. Het verplicht plan voor risicobeperking in België, waarvan deze

Nadere informatie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie

INFORMATIE IMPLANON NXT. 3 jaar onbezorgde anticonceptie. 3 jaar onbezorgde anticonceptie INFORMATIE IMPLANON NXT Inhoud Introductie 3 Eigenschappen 4 Werking 6 Inbrengen 8 Het juiste startmoment 10 Menstruatie 13 Betrouwbaarheid 14 Introductie Je hebt gekozen voor IMPLANON NXT. Dit is een

Nadere informatie

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik)

De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik) De combinatiepil (geldig vanaf de 2 e maand van gebruik) Gebruikt u de combinatiepil? Bent u minstens 2 pillen vergeten ( meer dan 12 uur te laat ingenomen )? 1 e 5 dagen voor de week na de vergeten pil

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle   holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/20865 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Stegeman, Berendina Hendrika (Bernardine) Title: Hormonal contraceptives and venous

Nadere informatie

1. Zij maakt het slijm bij de baarmoedermond dikker, waardoor zaadcellen moeilijker uit de vagina in de

1. Zij maakt het slijm bij de baarmoedermond dikker, waardoor zaadcellen moeilijker uit de vagina in de Werkstuk door een scholier 1664 woorden 17 april 2002 7,2 55 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Ik ga mijn werkstuk houden over de anticonceptiepil. Dit voorbehoedmiddel dat bepaalde hormonen bevat worden

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. ellaone 30 mg tablet Ulipristalacetaat

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. ellaone 30 mg tablet Ulipristalacetaat Bijsluiter: informatie voor de gebruiker ellaone 30 mg tablet Ulipristalacetaat Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke informatie in voor u. Gebruik

Nadere informatie

Inhoud. Hormonale methoden. Anticonceptiepil. Anticonceptiering. Anticonceptiepleister. Minipil. Prikpil. Hormoonstaafje.

Inhoud. Hormonale methoden. Anticonceptiepil. Anticonceptiering. Anticonceptiepleister. Minipil. Prikpil. Hormoonstaafje. Anti conceptie 1 Inhoud Hormonale methoden Anticonceptiepil Anticonceptiering Anticonceptiepleister Minipil Prikpil Hormoonstaafje Hormoonspiraal Inter-uteriene methoden Koperspiraal Hormoonspiraal Natuurlijke

Nadere informatie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie

Ik wil anticonceptie gaan gebruiken. Poli Gynaecologie 00 Ik wil anticonceptie gaan gebruiken Poli Gynaecologie Wat is anticonceptie? Een anticonceptiemiddel (of voorbehoedmiddel) voorkomt dat een zwangerschap ontstaat. Bijvoorbeeld door te voorkomen dat er

Nadere informatie

Wanneer mag men Fem7 50µg, Fem7 75µg en Fem7 100µg niet gebruiken? U mag Fem7 niet gebruiken:

Wanneer mag men Fem7 50µg, Fem7 75µg en Fem7 100µg niet gebruiken? U mag Fem7 niet gebruiken: BIJSLUITER FEM7 50µg/ FEM7 75µg / FEM7 100µg (14-05-2001) blz. 1 Bijsluiter Fem7 50µg / Fem7 75µg / Fem7 100µg Informatie voor de gebruikster Samenstelling Fem7 50µg, Fem7 75µg en Fem7 100µg zijn pleisters

Nadere informatie

INVLOED VAN CHRONISCHE PIJN OP ERVAREN SOCIALE STEUN. De Invloed van Chronische Pijn en de Modererende Invloed van Geslacht op de Ervaren

INVLOED VAN CHRONISCHE PIJN OP ERVAREN SOCIALE STEUN. De Invloed van Chronische Pijn en de Modererende Invloed van Geslacht op de Ervaren De Invloed van Chronische Pijn en de Modererende Invloed van Geslacht op de Ervaren Sociale Steun The Effect of Chronic Pain and the Moderating Effect of Gender on Perceived Social Support Studentnummer:

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER ETHINYLESTRADIOL/LEVONORGESTREL RICHTER 0,03 mg/0,15 mg, omhulde tabletten ethinylestradiol en levonorgestrel Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation.

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation. Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/26110 holds various files of this Leiden University dissertation. Author: Raps, Marjolein Title: Effectiveness and side effects of hormonal contraceptives

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. CETURA 0,5 mg tabletten Estradiol (in de vorm van hemihydraat)

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER. CETURA 0,5 mg tabletten Estradiol (in de vorm van hemihydraat) B. BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER CETURA 0,5 mg tabletten Estradiol (in de vorm van hemihydraat) Lees goed de hele bijsluiter voordat je dit geneesmiddel gaat gebruiken - Bewaar

Nadere informatie

De Relatie tussen Betrokkenheid bij Pesten en Welbevinden en de Invloed van Sociale Steun en. Discrepantie

De Relatie tussen Betrokkenheid bij Pesten en Welbevinden en de Invloed van Sociale Steun en. Discrepantie De Relatie tussen Betrokkenheid bij Pesten en Welbevinden en de Invloed van Sociale Steun en Discrepantie The Relationship between Involvement in Bullying and Well-Being and the Influence of Social Support

Nadere informatie

Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de conclusies

Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de conclusies Bijlage IV Wetenschappelijke conclusies en redenen voor de wijziging van de voorwaarden van de vergunningen voor het in de handel brengen, en nadere uitleg over het onderscheid in de aanbeveling van het

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie

PATIËNTEN INFORMATIE. Anticonceptie PATIËNTEN INFORMATIE Anticonceptie In het kort Een anticonceptiemiddel (voorbehoedmiddel) beschermt u tegen zwangerschap als u seks heeft en niet zwanger wilt worden. Anticonceptiemiddelen verschillen

Nadere informatie

De relatie tussen Stress Negatief Affect en Opvoedstijl. The relationship between Stress Negative Affect and Parenting Style

De relatie tussen Stress Negatief Affect en Opvoedstijl. The relationship between Stress Negative Affect and Parenting Style De relatie tussen Stress Negatief Affect en Opvoedstijl The relationship between Stress Negative Affect and Parenting Style Jenny Thielman 1 e begeleider: mw. dr. Esther Bakker 2 e begeleider: mw. dr.

Nadere informatie

INSTRUCTIEFOLDER: ANTICONCEPTIE TIGRINYA

INSTRUCTIEFOLDER: ANTICONCEPTIE TIGRINYA Hoe voorkom je een zwangerschap? Informatie over anticonceptiemiddelen die zwangerschap tegengaan. Deze folder is voor iedereen die wil weten hoe je een zwangerschap voorkomt. INSTRUCTIEFOLDER: ANTICONCEPTIE

Nadere informatie

STIGMATISERING VAN PATIENTEN MET LONGKANKER 1. Stigmatisering van Patiënten met Longkanker: De Rol van Persoonlijke Relevantie voor de Waarnemer

STIGMATISERING VAN PATIENTEN MET LONGKANKER 1. Stigmatisering van Patiënten met Longkanker: De Rol van Persoonlijke Relevantie voor de Waarnemer STIGMATISERING VAN PATIENTEN MET LONGKANKER 1 Stigmatisering van Patiënten met Longkanker: De Rol van Persoonlijke Relevantie voor de Waarnemer Stigmatization of Patients with Lung Cancer: The Role of

Nadere informatie

Postdatum. Geachte Dokter,

Postdatum. Geachte Dokter, De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Quetiapine Krka 50 mg / 200 mg / 300 mg/400 mg tabletten met verlengde afgifte.

Nadere informatie

VRIJ VAN HORMONEN VRIJ OM TE ZIJN WIE JE BENT

VRIJ VAN HORMONEN VRIJ OM TE ZIJN WIE JE BENT VRIJ VAN HORMONEN VRIJ OM TE ZIJN WIE JE BENT DISCLOSURE BELANGEN SPREKER (potentiële) belangenverstrengeling Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium

Nadere informatie

Positieve, Negatieve en Depressieve Subklinische Psychotische Symptomen en het Effect van Stress en Sekse op deze Subklinische Psychotische Symptomen

Positieve, Negatieve en Depressieve Subklinische Psychotische Symptomen en het Effect van Stress en Sekse op deze Subklinische Psychotische Symptomen Positieve, Negatieve en Depressieve Subklinische Psychotische Symptomen en het Effect van Stress en Sekse op deze Subklinische Psychotische Symptomen Positive, Negative and Depressive Subclinical Psychotic

Nadere informatie

NorLevo 1,5 mg tabletten

NorLevo 1,5 mg tabletten NorLevo 1,5 mg tabletten Deze bijsluiter geeft informatie over NorLevo 1,5 mg. Leest u hem voor gebruik zorgvuldig en volledig door want er staat belangrijke informatie in. Bewaar deze bijsluiter, misschien

Nadere informatie

Anticonceptie. Welk middel kies je? Hormonale middelen

Anticonceptie. Welk middel kies je? Hormonale middelen Anticonceptie Algemeen Anticonceptie betekent letterlijk het tegengaan van bevruchting. Ofwel voorkomen van zwangerschap. Om zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende mogelijkheden: middelen met

Nadere informatie

NeoCon tabletten norethisteron/ethinylestradiol 1/0,035 mg

NeoCon tabletten norethisteron/ethinylestradiol 1/0,035 mg J-C 2003 Ned. Het is belangrijk dat u eerst deze gebruiksaanwijzing leest, ook als u NeoCon al vaker heeft gebruikt. Er kan nieuwe belangrijke informatie in staan. Vraag uw arts of apotheker om uitleg

Nadere informatie

Karen J. Rosier - Brattinga. Eerste begeleider: dr. Arjan Bos Tweede begeleider: dr. Ellin Simon

Karen J. Rosier - Brattinga. Eerste begeleider: dr. Arjan Bos Tweede begeleider: dr. Ellin Simon Zelfwaardering en Angst bij Kinderen: Zijn Globale en Contingente Zelfwaardering Aanvullende Voorspellers van Angst bovenop Extraversie, Neuroticisme en Gedragsinhibitie? Self-Esteem and Fear or Anxiety

Nadere informatie

Oncologische behandeling en fertiliteit. Vivianne Tjan-Heijnen Symposium AYA zorg & (in)fertiliteit Nascholing Maastricht UMC+ 29 november 2018

Oncologische behandeling en fertiliteit. Vivianne Tjan-Heijnen Symposium AYA zorg & (in)fertiliteit Nascholing Maastricht UMC+ 29 november 2018 Oncologische behandeling en fertiliteit Vivianne Tjan-Heijnen Symposium AYA zorg & (in)fertiliteit Nascholing Maastricht UMC+ 29 november 2018 Disclosures Potentiële belangenverstrengeling Voor bijeenkomst

Nadere informatie

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Zwangerschapspreventie programma Richtlijnen voor de patiënt bij het gebruik van isotretinoïne Deze materialen beschrijven aanbevelingen om belangrijke risico

Nadere informatie

Gevalideerd door Cebam in december 2011

Gevalideerd door Cebam in december 2011 Richtlijn VOOR GOEDE MEDISCHE PRAKTIJKVOERING Gevalideerd door Cebam in december 2011 AUTEURS L. Peremans, E. van Leeuwen, N. Delvaux, K. Keppens, H. Yikilkan Uitgave van Domus Medica vzw bijlage bij Huisarts

Nadere informatie

Invloed van Mindfulness Training op Ouderlijke Stress, Emotionele Self-Efficacy. Beliefs, Aandacht en Bewustzijn bij Moeders

Invloed van Mindfulness Training op Ouderlijke Stress, Emotionele Self-Efficacy. Beliefs, Aandacht en Bewustzijn bij Moeders Invloed van Mindfulness Training op Ouderlijke Stress, Emotionele Self-Efficacy Beliefs, Aandacht en Bewustzijn bij Moeders Influence of Mindfulness Training on Parental Stress, Emotional Self-Efficacy

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor gebruikers Marvelon 0,150 mg/0,030 mg tabletten desogestrel en ethinylestradiol

Bijsluiter: informatie voor gebruikers Marvelon 0,150 mg/0,030 mg tabletten desogestrel en ethinylestradiol Bijsluiter: informatie voor gebruikers Marvelon 0,150 mg/0,030 mg tabletten desogestrel en ethinylestradiol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat belangrijke

Nadere informatie

De Relatie tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen; de Modererende Rol van de Aanwezigheid van de Partner

De Relatie tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen; de Modererende Rol van de Aanwezigheid van de Partner De Relatie tussen Momentaan Affect en Seksueel Verlangen; de Modererende Rol van de Aanwezigheid van de Partner The association between momentary affect and sexual desire: The moderating role of partner

Nadere informatie

Doc.Ref.: CMDh/PhVWP/042/2012 January 2012 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS. New Class Warnings

Doc.Ref.: CMDh/PhVWP/042/2012 January 2012 SUMMARY OF PRODUCT CHARACTERISTICS. New Class Warnings HMG-CoA Reductase Inhibitors and safety the risk of new onset diabetes/impaired glucose metabolism Final SmPC and PL wording agreed by PhVWP December 2011 Doc.Ref.: CMDh/PhVWP/042/2012 January 2012 SUMMARY

Nadere informatie

Back to lipids lange termijn effecten van sta6nes

Back to lipids lange termijn effecten van sta6nes Back to lipids lange termijn effecten van sta6nes Prof Dr Johan De Su.er Universiteit Gent AZ Maria Middelares Gent Sta:ne gebruikers in België : 2005-2015 CM rapport 2015 ZIV uitgaven voor sta:nes: 2005-2015

Nadere informatie

De pil bij vrouwen met verhoogd tromboserisico

De pil bij vrouwen met verhoogd tromboserisico 17 februari 2016 De pil bij vrouwen met verhoogd tromboserisico Karina Meijer Minisymposium ter gelegenheid van de promotie van Lies van Vlijmen 170216 De pil Met stip populairste anticonceptivum Veneuze

Nadere informatie

Welke behandeling voor obese type 2 patiënten? Gewoon insuline?

Welke behandeling voor obese type 2 patiënten? Gewoon insuline? Welke behandeling voor obese type 2 patiënten? Gewoon insuline? Joost Hoekstra, internist, AMC Potentiële belangenverstrengeling Klinische Diabetologie AMC ontvangt sponsoring van cq doet projecten met

Nadere informatie

Ethinylestradiol/Levonorgestrel Teva 0,03/0,15 mg, omhulde tabletten ethinylestradiol/levonorgestrel

Ethinylestradiol/Levonorgestrel Teva 0,03/0,15 mg, omhulde tabletten ethinylestradiol/levonorgestrel 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKSTER Ethinylestradiol/Levonorgestrel Teva 0,03/0,15 mg, ethinylestradiol/levonorgestrel Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat

Nadere informatie

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING

2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING 1 1. NAAM VAN HET GENEESMIDDEL Cerazette, 75 microgram filmomhulde tabletten. 2. KWALITATIEVE EN KWANTITATIEVE SAMENSTELLING Elke tablet bevat 75 microgram desogestrel. Hulpstof: lactose < 65 mg. Voor

Nadere informatie

Seksdrive, Stresscoping en Extrinsieke Ambitie : De Verschillen tussen Mannen en Vrouwen. Sexdrive, Stresscoping and Extrinsic Ambition :

Seksdrive, Stresscoping en Extrinsieke Ambitie : De Verschillen tussen Mannen en Vrouwen. Sexdrive, Stresscoping and Extrinsic Ambition : Seksdrive, Stresscoping en Extrinsieke Ambitie : De Verschillen tussen Mannen en Vrouwen Sexdrive, Stresscoping and Extrinsic Ambition : The Differences between Men and Women Karine Garcia Eerste begeleider:

Nadere informatie

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Preventie van zwangerschap & blootstelling van de foetus

isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Preventie van zwangerschap & blootstelling van de foetus isotretinoïne 10 mg en 20 mg zachte capsules Preventie van zwangerschap & blootstelling van de foetus Richtlijnen voor de patiënt bij het gebruik van isotretinoïne Waarvoor dient deze brochure? Deze brochure

Nadere informatie

TriNovum tabletten. WANNEER GEBRUIKT U TRINOVUM? TriNovum gebruikt u om te voorkomen dat u zwanger wordt.

TriNovum tabletten. WANNEER GEBRUIKT U TRINOVUM? TriNovum gebruikt u om te voorkomen dat u zwanger wordt. J-C 2003 Ned. Het is belangrijk dat u eerst deze gebruiksaanwijzing leest, ook als u TriNovum al vaker heeft gebruikt. Er kan nieuwe belangrijke informatie in staan. Vraag uw arts of apotheker om uitleg

Nadere informatie

The relationship between social support and loneliness and depressive symptoms in Turkish elderly: the mediating role of the ability to cope

The relationship between social support and loneliness and depressive symptoms in Turkish elderly: the mediating role of the ability to cope The relationship between social support and loneliness and depressive symptoms in Turkish elderly: the mediating role of the ability to cope Een onderzoek naar de relatie tussen sociale steun en depressieve-

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Ethinylestradiol/levonorgestrel Richter 0,03 mg/0,15 mg, omhulde tabletten ethinylestradiol en levonorgestrel Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel

Nadere informatie

0515 DUTCH (FOREIGN LANGUAGE)

0515 DUTCH (FOREIGN LANGUAGE) UNIVERSITY OF CAMBRIDGE INTERNATIONAL EXAMINATIONS International General Certificate of Secondary Education MARK SCHEME for the May/June 2011 question paper for the guidance of teachers 0515 DUTCH (FOREIGN

Nadere informatie

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en

Effecten van een op MBSR gebaseerde training van. hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en Effecten van een op MBSR gebaseerde training van hospicemedewerkers op burnout, compassionele vermoeidheid en compassionele tevredenheid. Een pilot Effects of a MBSR based training program of hospice caregivers

Nadere informatie

Bijsluiter: Informatie voor de gebruik(st)er. GESTODELLE20 75 microgram/20 microgram omhulde tabletten gestodeen/ethinylestradiol

Bijsluiter: Informatie voor de gebruik(st)er. GESTODELLE20 75 microgram/20 microgram omhulde tabletten gestodeen/ethinylestradiol Bijsluiter: Informatie voor de gebruik(st)er GESTODELLE20 75 microgram/20 microgram omhulde tabletten gestodeen/ethinylestradiol Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat innemen want

Nadere informatie

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS

COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS COGNITIEVE DISSONANTIE EN ROKERS Gezondheidsgedrag als compensatie voor de schadelijke gevolgen van roken COGNITIVE DISSONANCE AND SMOKERS Health behaviour as compensation for the harmful effects of smoking

Nadere informatie

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren

(1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs. (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (1) De hoofdfunctie van ons gezelschap is het aanbieden van onderwijs (2) Ons gezelschap is er om kunsteducatie te verbeteren (3) Ons gezelschap helpt gemeenschappen te vormen en te binden (4) De producties

Nadere informatie

STANDAARD ADVIES VOOR DE GEBRUIKSTER

STANDAARD ADVIES VOOR DE GEBRUIKSTER STANDAARD ADVIES VOOR DE GEBRUIKSTER Lees deze bijsluiter zorgvuldig voordat u Harmonet gaat gebruiken. De hierin gegeven informatie kan u helpen bij uw beslissing óf u Harmonet wilt gaan gebruiken en

Nadere informatie

Het Effect van Gender op de Relatie tussen Persoonlijkheidskenmerken en Seksdrive

Het Effect van Gender op de Relatie tussen Persoonlijkheidskenmerken en Seksdrive Gender, Persoonlijkheidskenmerken en Seksdrive 1 Het Effect van Gender op de Relatie tussen Persoonlijkheidskenmerken en Seksdrive Gender Effect on the Relationship between Personality Traits and Sex Drive

Nadere informatie