Lean trainingen. De trainingen gefaciliteerd door 12Mprove worden momenteel gemiddeld beoordeeld met een 9,4.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Lean trainingen. De trainingen gefaciliteerd door 12Mprove worden momenteel gemiddeld beoordeeld met een 9,4."

Transcriptie

1 Lean trainingen De trainingen zitten vol met actiegericht leren. Geen powerpoint - trainingen, maar met veel gebruik van flip- overs en tekeningen. Deze trainingen verzorgen wij samen met onze samenwerkingspartner 12Mprove. De trainingen gefaciliteerd door 12Mprove worden momenteel gemiddeld beoordeeld met een 9,4.

2 Deze inspirerende Lean trainingen zijn bedoeld om Lean kennis en vaardigheden op te doen, jezelf voor te bereiden op een rol als Lean expert en/of voor (interim) managers die geconfronteerd worden met aspecten van Lean in hun rol of functie. Het Adviesbureau verzorgt in samenwerking met 12Mprove Lean trainingen op vier niveaus die internationaal erkend gecertificeerd zijn door het Lean Competency System van de Cardiff University. Lean Basis (2 dagen) De Lean Basis laat de deelnemers ervaren wat Lean kan betekenen. Na de basistraining kennen de deelnemers de basisprincipes van Lean en weten ze hoe ze enkele instrumenten kunnen toepassen om verbetermogelijkheden te identificeren. Lean Yellow Belt (2 dagen) De Yellow Belt is een verdieping op Lean Basis. Na de Yellow Belt training kennen de deelnemers onder andere de technieken die zorgen voor een goede doorvertaling van visie naar operationele doelen en kennen ze het belang van standaardisatie. Lean Green Belt (2 dagen) De Green Belt training bouwt voort op de Yellow Belt training en sluit af met een formeel examen. De training stoomt de deelnemers klaar om een Lean implementatie te begeleiden. Vaardigheden om zelfstandig een verbetertraject te begeleiden worden geoefend. Lean Black Belt (volgend op Lean Green Belt) Het Black Belt examen beoordeeld een zelfstandig verbetertraject van de deelnemers. Hiervoor wordt een individueel traject bestaande uit gerichte coaching op een concreet verandertraject aangeboden.

3 Lean basis (2 dagen kosten 1050) Lean basis Tijdens de Lean Basis training ervaren de deelnemers wat Lean kan betekenen. Ze maken kennis met de Lean basisprincipes, leren enkele instrumenten te gebruiken en weten welk gedrag randvoorwaardelijk is voor continue verbetering. Na afloop van de training zijn de deelnemers in staat om een beeld te vormen hoe Lean toegepast kan worden in de eigen organisatie, hebben ze geleerd verspillingen te zien en hoe waardestroomanalyse en Kaizen gebruikt worden bij continue en structurele verbetering. Purpose, Process, People Lean Basis- principes Lean Houding & Gedrag Klantwaarde Waardestroom Kaizen Deelnemers kennen de kapstok van het Lean systeem, Purpose, Process, People en begrijpen dat het Lean systeem draait om continue verbetering van effectiviteit en efficiëntie van organisaties. Deelnemers zijn bekend met de 5 Lean basisprincipes en hebben ervaren wat het is om vanuit deze principes te werken. Deelnemers zijn bekend met de houding en het gedrag dat randvoorwaardelijk is voor continue verbetering. Deelnemers zijn bekend met het begrip klantwaarde en kennen enkele technieken (Kano model, Moments of Truth, Customer journey, Klantarena) om klantwaarde te achterhalen. Deelnemers kennen de methode van het analyseren van de waardestroom en begrijpen waarom op deze wijze processen in kaart gebracht worden. Deelnemers zijn in staat om verspillingen te identificeren en te kwantificeren in de waardestroom. Deelnemers zijn in staat om de kernoorzaken van problemen te achterhalen en te analyseren en deze structureel op te lossen.

4 Lean yellow belt Lean yellow belt (2 dagen kosten 900) De Yellow Belt training bouwt voort op de Lean Basis training. Deelnemers leren onder andere hoe ze Lean instrumenten kunnen toepassen om verbeterkansen te zien, op te lossen en structureel te borgen. Ze hebben geleerd op welke wijze ze flow en pull in processen kunnen bereiken. Ze weten op welke wijze ze kunnen zorgen dat iedereen in een organisatie alleen aan de belangrijkste zaken werkt die bijdragen aan de doelen. Doelen doorvertalen (Policy Deployment, A3, Hoshin matrix, KPI- boom) Deelnemers weten op welke manieren je de visie door vertaald naar alle lagen in de organisatie zodat elke organisatieniveau alleen met die zaken bezig zijn die bijdragen aan het behalen van de doelen. Kort cyclisch sturen / prestatiedialoog Deelnemers hebben ervaren wat het is om met kort cyclisch sturen en een prestatiedialoog elke dag een stukje dichter bij het doel te komen. Capaciteitsmanagement Deelnemers kennen de technieken waarmee de eigen capaciteit afgestemd wordt op de klantvraag zodat aan die klantvraag voldaan kan worden. Visueel Management Deelnemers kennen het belang van visueel management binnen een Lean organisatie. Standaardisatie / 5S Deelnemers kennen het belang van standaardisatie en begrijpen hoe standaardisatie zorgt voor borging van verbeterinitiatieven.

5 Lean green belt Lean Green Belt (2 dagen kosten 900) De Green Belt training bouwt voort op de Yellow Belt training. Naast de geleerde zaken in de Yellow Belt training leren de deelnemers de vaardigheden die nodig zijn om een organisatie te ondersteunen bij het invoeren van Lean. Deelnemers leren onder andere hoe je spreekt met impact, welke beïnvloedingsstijlen je kunt gebruiken en hoe je kort cyclisch coacht naar resultaat. De Green Belt training wordt afgesloten met een formeel examen. Verbeterkata / Coachingskata Spreken met meer impact Beïnvloedings- technieken Lean systeem Lean implementatie Deelnemers hebben geleerd hoe verbeteren een routine kan worden zodat elke dag een een stapje gezet kan worden richting de doeltoestand en visie van een organisatie. Deelnemers hebben geleerd op welke wijze de verbeterroutine gecoacht kan worden. Deelnemers kennen de technieken waarmee ze meer impact kunnen behalen bij het spreken Deelnemers hebben de 6 technieken geleerd waarmee ze anderen kunnen overtuigen. Deelnemers zijn bekend met de elementen van het Lean systeem, begrijpen de onderlinge verbanden en snappen wat het effect is van het ontbreken van een bepaald element op een ander element. Deelnemers hebben geleerd op welke wijze een start kan worden gemaakt met Lean werken binnen een organisatie.

6 Lean black belt Lean Black Belt (2 dagen kosten 795) Voor het Black Belt certificaat is een Green Belt certificaat een vereiste. Verder hebben de deelnemers actief deelgenomen aan een recent Lean verbeterprogramma. Ze moeten op basis van de eigen ervaring aantonen de beschikking te hebben over Lean kennis en vaardigheden. Aan de hand van een A3- rapport vertellen deelnemers welke stappen ze waarom hebben genomen, wat het effect daarvan is geweest, wat goed ging, wat niet gelukt is en wat ze hebben geleerd. Verbetertrajecten Examen Deelnemers hebben zelfstandig minimaal 2 verbetertrajecten begeleid. Aan de hand van een A3- rapport kunnen de deelnemers toelichten waarom ze welke stappen hebben gezet en wat daar het meetbare resultaat van was. Ze kunnen toelichten waarom ze welke Lean technieken hebben ingezet en wat wel en niet heeft gewerkt. Deelnemers hebben met goed gevolg een schriftelijk examen afgerond af waarbij kennis en inzicht van het Lean systeem en haar instrumenten getoetst zijn.

7 Enkele reacties van deelnemers De trainers weten in korte tijd (één maand) met energie, humor en interactie het Lean systeem onder de huid van hun deelnemers te krijgen. Ik heb slechts één nadeel kunnen ontdekken: je kunt nooit meer kijken zonder verspillingen te zien Dikke 10! Inspirerende training, professioneel en met een praktisch toepasbare inhoud. De trainers hebben veel ervaring en kunnen deze ervaring enthousiast overbrengen. De totale training gaat goed in op het Lean systeem, het gebruik van de gereedschappen en het belang van de correcte toepassing van het geheel. De 'a- ha' momenten waren voor mij legio. Nog nooit zoveel geleerd in 6 dagen. Onder leiding van twee actieve cursusleiders, in een prettige werkomgeving en gestimuleerd door ethousiaste medecursisten ben ik volledig bekeerd tot de Lean- filosofie. Professionele, energieke, interessante training met goede eyeopeners in een luxe kantoorruimte. Ik heb een aantal tools meegekregen die mij in een eerder stadium enorm geholpen zouden hebben. Ik heb er dus veel van geleerd en het was eveneens een zeer plezierige ervaring. Een aanrader voor iedereen die Lean wilt gaan doen.

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Lean- & Proces Management De cursus Lean & Process Management duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

A C A D E M Y. Facilitators van eigen verantwoordelijkheid. Workshops ITSM trainingen Competentie trainingen

A C A D E M Y. Facilitators van eigen verantwoordelijkheid. Workshops ITSM trainingen Competentie trainingen A C A D E M Y Facilitators van eigen verantwoordelijkheid Workshops ITSM trainingen Competentie trainingen ACADEMY Inhoudsopgave ITSM workshops ITSM en ITIL Awareness 7 ISO/IEC 20000 Awareness 7 Management

Nadere informatie

Voorwoord. Organisatie Fricolore Akademy: Annemarie Kingma, akingma-douma@bornego.nl Anne Leijenaar, a.leijenaar@emelwerda.nl

Voorwoord. Organisatie Fricolore Akademy: Annemarie Kingma, akingma-douma@bornego.nl Anne Leijenaar, a.leijenaar@emelwerda.nl Voorwoord Professionalisering in de school is een belangrijk aspect in de onderwijsontwikkeling. Naast het individuele aanbod krijgt de Fricolore Academy steeds vaker het verzoek voor teamtrainingen vanuit

Nadere informatie

Bondgenoten in de decentralisaties

Bondgenoten in de decentralisaties Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties Invulling geven aan het transformatieproces en de coalitieaanpak TransitieBureau Begeleiding in de Wmo Januari 2013 Bondgenoten in de decentralisaties TransitieBureau

Nadere informatie

Haal je kop uit het zand!

Haal je kop uit het zand! Haal je kop uit het zand! Leren met zichtbaar resultaat Stephan Obdeijn l Metteke Lubberts Introductie Organisaties investeren veel tijd én geld in het leren en ontwikkelen van hun management en medewerkers.

Nadere informatie

Evaluatierapport 'Handhaven is een vak'

Evaluatierapport 'Handhaven is een vak' A gemeente Eindhoven Evaluatierapport 'Handhaven is een vak' Professionaliseringstraject Handhavers Gemeente Eindhoven Dienst Algemene en Publiekszaken December 2004 Colofon Uitgave gemeente Eindhoven

Nadere informatie

Lean Management: minder doen met meer resultaat De tijd is rijp voor Lean

Lean Management: minder doen met meer resultaat De tijd is rijp voor Lean 26 Lean Management: minder doen met meer resultaat De tijd is rijp voor Lean Drs. C. Huesmann is Master Black Belt en verantwoordelijk voor Lean Six Sigma-advies binnen KPMG. Vanuit zijn praktische ervaring

Nadere informatie

InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers

InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers InterCoach - Leergang tot coach voor Middenmanagers, Project- en Programmamanagers De leergang van InterCoach is bestemd voor managers die plezier ontlenen aan het begeleiden van anderen bij het ontwikkelen

Nadere informatie

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk.

LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE. Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. LEIDERSCHAP IN DE CORPORATE JUNGLE Bagage voor een succesvolle reis naar je eigen doel. Een training met wortels in de praktijk. PROFESSIONALISEREN DOOR ALLE BENODIGDE SOFTSKILLS VAN DE MANAGER TE TRAINEN

Nadere informatie

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven.

Beginnen met leidinggeven en. Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. Beginnen met leidinggeven en dan Dé zeven dingen die je moet weten over leidinggeven. S o n j a v a n B e v e r e n, M e l k w e g 2 3, K l i j n d i j k R e g i e & R e s u l t a a t r e g i e @ s o n

Nadere informatie

Management, Consulting & Research

Management, Consulting & Research Het rendement van leiderschapsopleidingen verhogen Jos, 42 jaar, is altijd al onze sterke man geweest op het financieel departement. Hij weet zeer goed waar hij mee bezig is en heeft een vlot contact met

Nadere informatie

Drijfveren in de. zakelijke dienstverlening

Drijfveren in de. zakelijke dienstverlening Drijfveren in de zakelijke dienstverlening INHOUDSOPGAVE De methode 2 In gesprek met: Pierre Mellegers - Manager Management & Human Resource Development bij Eneco 6 Edwin Kist - Senior Vice President Human

Nadere informatie

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven

Verandering. in organisaties. Erik H. Greven Verandering in organisaties Erik H. Greven Verandering in organisaties is een uitgave van DynaVision Management Consultancy, Wassenaar. Uitgegeven in maart 2010. 2010 Niets uit deze uitgave mag worden

Nadere informatie

Welkom. bij Djoj training & opleiding

Welkom. bij Djoj training & opleiding Cursusprogramma najaar 2011 Welkom bij Bedrijven hebben te maken met snelle en complexe veranderingen. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk. Sterker nog, het beroep dat op flexibiliteit en improvisatievermogen

Nadere informatie

OVER DE VERBETER KATA. Mike Rother / Verbeter Kata Handboek Over de Verbeter Kata 1

OVER DE VERBETER KATA. Mike Rother / Verbeter Kata Handboek Over de Verbeter Kata 1 OVER DE VERBETER KATA Mike Rother / Verbeter Kata Handboek Over de Verbeter Kata 1 Lean Management Teachers Deze Nederlandse vertaling wordt u aangeboden door: Lean Management Teachers Prins Willem Alexanderlaan

Nadere informatie

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics

Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics Lange cursus beschrijving van de cursus: ITIL basics ALGEMEEN Het inrichten van een ICT Beheerorganisatie is een complexe en tijdrovende aangelegenheid. Het resultaat is afhankelijk van veel aspecten.

Nadere informatie

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd

Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd thema 70 Ondersteunen bij werk, scholing en vrije tijd 1 Inleiding Als pedagogisch medewerker jeugdzorg ondersteun je jongeren bij werk, scholing en vrije tijd. Bij de uitvoering kun je een aantal hulpmiddelen

Nadere informatie

ACADEMY TRAININGSGIDS

ACADEMY TRAININGSGIDS ACADEMY TRAININGSGIDS EXCELLENT DIGITAL PEOPLE C O N T E N T INTRODUCTIE WEBANALYSE WEB ANALYTICS & DIGITAL MARKETING KPI WORKSHOP DASHBOARDING ADVANCED WEB ANALYTICS CUSTOMER INTELLIGENCE EVANGALISE INSIGHTS

Nadere informatie

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink F lagcom op le idingsb rochure 2 011-2012 Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink Beste werknemer, Voor je ligt de Brochure

Nadere informatie

DE HERSTEL SPECIAL. De route naar herstelondersteunende zorg: wat werkt en wat niet

DE HERSTEL SPECIAL. De route naar herstelondersteunende zorg: wat werkt en wat niet DE HERSTEL SPECIAL De route naar herstelondersteunende zorg: wat werkt en wat niet Een speciale uitgave in het kader van herstel en gelijkwaardig burgerschap i.s.m. de SBWU Colofon Ellen de Haan GGZ Nederland,

Nadere informatie

Handen en voeten aan beoordelen. handreiking invoering beoordelingssysteem in het hbo

Handen en voeten aan beoordelen. handreiking invoering beoordelingssysteem in het hbo Handen en voeten aan beoordelen handreiking invoering beoordelingssysteem in het hbo Inleiding In de cao voor het Hoger Beroepsonderwijs hebben cao partijen afspraken vastgelegd over de invoering van

Nadere informatie

HANDLEIDING KWALITEITSVERBETERING ZIEKENHUISZORG VANUIT DE ERVARING VAN PATIËNTEN

HANDLEIDING KWALITEITSVERBETERING ZIEKENHUISZORG VANUIT DE ERVARING VAN PATIËNTEN HANDLEIDING KWALITEITSVERBETERING ZIEKENHUISZORG VANUIT DE ERVARING VAN PATIËNTEN Auteurs: Femke Vennik, Hester van de Bovenkamp, Ilse Raats, Femke de Wit, Ella Visserman, Kor Grit Datum: Augustus 2013

Nadere informatie

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl

Just share it! Geef je kennis een goed doel. CIVIQ Plompetorengracht 17 Postbus 12080 3501 AB Utrecht www.civiq.nl Colofon Titel Just share it! Geef je kennis een goed doel. Samengesteld door CIVIQ instituut vrijwillige inzet House of Sharing * Datum Oktober 2004 Contactadressen voor deze publicatie: CIVIQ Plompetorengracht

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Bureau Onderzoek Gemeente Groningen, oktober 2005

Bureau Onderzoek Gemeente Groningen, oktober 2005 Hoe werk jij? Methodiekontwikkeling bij de dienst SOZAWE Jeanine Vosselman Monique Beukeveld Bureau Onderzoek Gemeente Groningen, oktober 2005 Bureau Onderzoek heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling

Nadere informatie

Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Ze bewust maken van die mogelijkheden is wat de inzet van Shared Ambition succesvol maakt.

Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Ze bewust maken van die mogelijkheden is wat de inzet van Shared Ambition succesvol maakt. Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken. Ze bewust maken van die mogelijkheden is wat de inzet van Shared Ambition succesvol maakt. 2014 Het aanbod van Shared Ambition Inhoudsopgave Shared Ambition

Nadere informatie

OPEN-BOOK MANAGEMENT ALS ZINVOL INSTRUMENT

OPEN-BOOK MANAGEMENT ALS ZINVOL INSTRUMENT Management accounting control Resultaatverbetering en cultuurverandering OPEN-BOOK MANAGEMENT ALS ZINVOL INSTRUMENT Open-Book Management is een manier van bedrijfsvoering die past bij organisaties die

Nadere informatie

Resultaat voorop dus mens centraal 1. Resultaat voorop dus mens centraal

Resultaat voorop dus mens centraal 1. Resultaat voorop dus mens centraal Resultaat voorop dus mens centraal 1 Resultaat voorop dus mens centraal Inhoud CiEP Basis 4 CiEP en Het Nieuwe Werken 8 CiEP Waardenprofielen 10 CiEP Energiek 14 CiEP voor Teams 18 e-ciep Basis 20 CiEP

Nadere informatie

Handboek. Werken aan duidelijke klantinformatie

Handboek. Werken aan duidelijke klantinformatie Handboek Werken aan duidelijke klantinformatie Autoriteit Financiële Markten De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten

Nadere informatie

Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan?

Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? elfredzaameid: Hoe akt u het an? Zelfredzaamheid: Hoe pakt u het aan? Inspirerende voorbeelden van acht zorgorganisaties Voorwoord Het versterken van zelfredzaamheid

Nadere informatie