praktisch Chronisch ziek? Op welke voordelen hebt u dan recht?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "praktisch Chronisch ziek? Op welke voordelen hebt u dan recht?"

Transcriptie

1 praktisch Chronisch ziek? Op welke voordelen hebt u dan recht?

2 Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat Brussel T F commu@mloz.be > Coördinatie & redactie: Jan Dhondt - Pascale Janssens > layout@mloz.be > Foto's: Isopix - Cover: Shutterstock ( ) Onafhankelijke Ziekenfondsen / Brussel (Ondernemingsnummer )

3 Chronisch ziek? Op welke voordelen hebt u dan recht? Een chronische ziekte is een zware last om dragen, zowel emotioneel als financieel. Om de financiële gevolgen van de ziekte zoveel mogelijk in te dijken, heb je, afhankelijk van je situatie, via de verplichte ziekteverzekering als chronisch zieke recht op een aantal tegemoetkomingen. Deze brochure maakt je daar wegwijs in. In het eerste deel vind je de algemene maatregelen, die zowel voor chronisch zieken als anderen gelden. Het tweede deel van de brochure overloopt de specifieke tegemoetkomingen voor personen met een chronische ziekte.

4 4 Algemene maatregelen

5 5 De Maximumfactuur (MAF) Door de Maximumfactuur betaal je maximaal een bepaald bedrag aan kosten voor gezondheidszorgen. Eens die kosten hoger oplopen dan het maximumbedrag, betaalt je ziekenfonds naast de normale tegemoetkoming ook nog eens het remgeld terug. Het maximumbedrag is afhankelijk van het nettojaarinkomen van het hele gezin. Jaarlijks gezinsinkomen Remgeldplafond tussen 0 en , tussen ,74 en , tussen ,41 en , tussen ,11 en , hoger dan , Over welke kosten gaat het? Remgelden die in aanmerking komen voor de berekening van het maximumbedrag: courante medische verzorging: huisbezoeken en raadplegingen van huisartsen en specialisten verstrekkingen van kinesitherapeuten, verpleegkundigen en logopedisten tandzorg bevallingen protheses en geneesmiddelen uit categorie A, B of C verzorging die voortvloeit uit beroepsrevalidatie het persoonlijk aandeel voor geneesmiddelen die in het ziekenhuis toegediend werden (zowel in algemene als psychiatrische ziekenhuizen) het persoonlijk aandeel in de verpleegdag bij opname in een algemeen ziekenhuis in een psychiatrisch ziekenhuis (tot de 365e verblijfsdag) vaste bijdrage voor de spoeddienst in ziekenhuizen supplementen en honoraria voor sondevoeding of stomie bij de patiënt thuis, voor patiënten jonger dan 19 jaar de afleveringsmarge voor implantaten magistrale bereidingen

6 6 De volgende kosten tellen niet mee: supplementen die artsen bij hun honorarium rekenen de kosten voor een verblijf in een instelling voor bejaarden of in een rust- en verzorgingstehuis de kostprijs van niet-terugbetaalde geneesmiddelen het persoonlijk aandeel in de kostprijs van wel terugbetaalde geneesmiddelen, maar die niet in categorie A, B of C zitten Wat moet je hiervoor doen? Je hoeft niets te doen. Je ziekenfonds heeft een overzicht van de remgelden die je hebt betaald. Eens het maximumbedrag overschreden, krijg je automatisch de maximumfactuur toegekend. De MAF voor chronisch zieken Specifiek voor personen met een chronische ziekte biedt de MAF een bijkomende bescherming. Als een lid van een MAF-gezin 450 euro aan remgeld betaalt op een termijn van twee aaneensluitende jaren, dan wordt het remgeldplafond voor het hele gezin in het daaropvolgende jaar verlaagd met 100 euro. Opgelet: deze verlaging geldt niet voor kinderen met een handicap. Je hoeft hiervoor geen specifieke aanvraag in te dienen. Je ziekenfonds beheert alles, net zoals voor de normale MAF-regeling.

7 7 Omnio en RVV Zowel Omnio als RVV zijn vormen van een verhoogde tegemoetkoming. Personen met een laag gezinsinkomen kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een dergelijk statuut. Hierdoor hebben zij recht op een hogere terugbetaling van hun medische kosten. Zo betaal je bijvoorbeeld minder of geen remgeld voor een ziekenhuisverblijf, verstrekkingen door een arts, tandarts of kinesitherapeut en sommige geneesmiddelen bij de apotheker. Naast de verhoogde tegemoetkoming bieden Omnio en RVV ook nog andere voordelen. Een korting op het openbaar vervoer en een lagere bijdrage voor de Vlaamse Zorgverzekering zijn slechts enkele voorbeelden. De voordelen zijn geldig voor alle gezinsleden van de persoon die de verhoogde tegemoetkoming geniet. Het enige verschil tussen beide statuten zit hem in de toekenningsvoorwaarden: bij RVV wordt zowel rekening gehouden met de hoedanigheid van de rechthebbende als met een inkomensplafond bij Omnio geldt enkel een inkomens voorwaarde

8 8 Omnio Om recht te hebben op het Omnio-statuut geldt enkel een inkomensvoorwaarde. Men richt zich specifiek op gezinnen met een bescheiden inkomen voor wie hoge medische kosten zwaar om dragen zijn. Je krijgt het Omnio-statuut toegekend als je bruto belastbare gezinsinkomen uit 2011 niet groter was dan: ,71 euro voor de aanvrager vermeerderd met 2.889,22 euro per gezinslid dat deel uitmaakt van het Omnio-gezin (alle personen die op 1 januari 2012 op je adres ingeschreven waren) RVV Volgende personen maken automatisch aanspraak op het RVV-statuut: personen die een leefloon ontvangen, ofwel gedurende drie opeenvolgende maanden, ofwel gedurende een onderbroken periode van zes maanden in het tijdsbestek van een jaar personen die sociale hulp van het OCMW ontvangen ouderen met een inkomensgarantie personen met een handicap die hiervoor een vergoeding ontvangen kinderen met een handicap Voor volgende personen geldt ook nog een inkomensvoorwaarde: weduwen, invaliden, gepensioneerden of wezen personen met een handicap die geen tegemoetkoming ontvangen langdurig werklozen ingezetenen ouder dan 65 jaar personen die een verwarmingstoelage van het OCMW ontvangen leden van een eenoudergezin leden van een kloostergemeenschap ouder dan 65 jaar Hun bruto belastbare gezinsinkomen mag niet hoger zijn dan ,16 euro, te verhogen met 2.959,47 euro per persoon ten laste (bedragen van kracht sinds 1 mei 01/01/2012). Wat moet je hiervoor doen? Om aanspraak te maken op beide statuten, moet je een verklaring op erewoord indienen bij je ziekenfonds. Contacteer je ziekenfonds voor meer informatie.

9 9 Het Globaal medisch dossier (GMD) Een GMD bundelt al je medische gegevens in één dossier dat door je huisarts wordt bijgehouden, op voorwaarde dat die erkend is. Zo krijgt je huisarts een volledig beeld van je gezondheidstoestand en vermijd je nutteloze onderzoeken en dubbele behandelingen. Bovendien kunnen je zorgverleners zo makkelijker gezondheidsgegevens uitwisselen, als je hiervoor de toestemming geeft. Voordelen Met een GMD betaal je 30 % minder remgeld bij een raadpleging bij je huisarts en bij elke verstrekker die toegang heeft tot je gegevens uit je GMD en hiervoor de toestemming heeft gekregen. Als chronisch zieke geldt deze vermindering ook op huisbezoeken. Bovendien krijg je het supplement dat je arts aanrekent voor een consultatie tussen 18 en 21u volledig terugbetaald. De remgeldvermindering is echter niet van toepassing op speciale verstrekkingen voor raadplegingen of huisbezoeken s nachts, tijdens het weekend of op feestdagen. Wat moet je hiervoor doen? Een GMD openen is kinderspel. Je kan een GMD openen of verlengen tijdens een consultatie of huisbezoek van je huisarts. Hiervoor zal hij je een extra honorarium van 28,57 euro per jaar aanrekenen. Geen nood echter, je ziekenfonds betaalt dit bedrag volledig terug.

10 10 Naast de algemene maatregelen voor chronisch zieken en andere personen, kom je als chronisch zieke ook in aanmerking voor een aantal specifieke maatregelen binnen de verplichte ziekteverzekering. Deze hangen af van je persoonlijke situatie. Specifieke maatregelen

11 11 Het zorgforfait Het zorgforfait is een jaarlijkse tegemoetkoming voor chronisch zieken die door hun ziekte sterk afhankelijk zijn van anderen en hierdoor hoge uitgaven hebben voor hun verzorging. Er gelden twee basisvoorwaarden: 1. Remgeld Gedurende de twee opeenvolgende jaren voor je aanvraag moet je minstens 450 euro aan remgeld betaald hebben. Heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming (OMNIO of RVV)! Dan is dat bedrag 365 euro. 2. Verlies aan zelfredzaamheid Dit kan op drie manieren bepaald worden: Je moet van de adviserend geneesheer de toestemming gekregen hebben voor een behandeling met verpleegkundige verzorging of kinesitherapie. Je verbleef in de twee jaren voorafgaand aan de aanvraag minstens 120 dagen in een ziekenhuis of hebt minstens zes dagopnames in het ziekenhuis of zes dialysedagen achter de rug. Je had in het jaar voor je aanvraag recht op een tegemoetkoming voor gehandicapten of bejaarden of een vergoeding voor behoefte aan hulp van derden of op verhoogde kinderbijslag. bedrag 288,05 geen 432,08 576,10 extra voorwaarden recht hebben op een integratietegemoetkoming voor personen met een handicap recht hebben op een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden recht hebben op een tegemoetkoming voor hulp aan derden minstens drie maanden recht hebben op het forfait B of C voor thuisverpleging Hoe verkrijg je het? Meestal zal je ziekenfonds het zorgforfait automatisch toekennen. Indien dat niet het geval is, moet je je aanvraag staven met de nodige bewijsstukken.

12 12 Tegemoetkoming voor incontinentiemateriaal Zwaar zorgbehoevende personen met incontinentie hebben recht op een jaarlijks forfait om de kosten voor hun incontinentiemateriaal te dekken. De personen met incontinentie die gedurende minstens vier maanden thuisverpleging krijgen met het forfait B of C van de adviserend geneesheer een voldoende score krijgen op de Katz-schaal voor incontinentie (score van 3 of 4) Opgelet! De laatste dag van de periode van vier maanden mag je niet verblijven in een rust- of verzorgingstehuis, een rustoord voor bejaarden, een psychiatrisch verzorgingstehuis of beschut wonen. De tegemoetkoming bedraagt 473,33 euro per jaar. Hoe verkrijg je het? Indien je thuisverpleging krijgt, zal je ziekenfonds de tegemoetkoming automatisch toekennen. Krijg je geen thuisverpleging? Dan moet je door je huisarts een Katz-schaal laten invullen en deze aan je ziekenfonds bezorgen. Die gaat dan na of je aan alle voorwaarden voldoet. Wat is een Katz-schaal? De Katz-schaal is een schaal om de zorgbehoefte van een persoon te meten aan de hand van een aantal criteria. Men krijgt een score van 1 tot 4 toegekend op elk van de volgende punten: zich zelfstandig kunnen wassen zich zelfstandig kunnen kleden zelfstandig kunnen eten zich kunnen verplaatsen zelfstandig een bezoek kunnen brengen aan het toilet al dan niet incontinent zijn al dan niet problemen ondervinden bij het waarnemen van tijd en ruimte Aan de hand van die criteria wordt een score toegekend aan de persoon. Deze kan gaan van O (volledig zelfstandig bij alle handelingen of slechts lichte hulp vereist), over A, naar B en C, tot Cd (zwaar zorgbehoevend en gedesoriënteerd qua tijd en ruimte).

13 13 Tegemoetkoming voor actieve verbandmiddelen Patiënten met chronische wonden gebruiken vaak actieve verbanden. Dit zijn verbanden die een geneesmiddel bevatten. Je komt ervoor in aanmerking indien je minstens zes weken behandeld werd en je wonde na deze periode nog niet voldoende genezen is. Het gaat om de volgende wonden: verschillende soorten ulcera oncologische wonden post-chirurgische wonden wonden ten gevolge van hidradenitis suppurativa (of acne inversa) brandwonden chronische ulcera waarvoor een actief verband volgens de diagnose van een dermatoloog de enige therapie is De tegemoetkoming bedraagt 21,98 euro per maand. Daarbovenop krijg je bij de apotheker een tegemoetkoming van 0,25 euro per verband. Het resterende bedrag voor je verzorging betaal je zelf, maar kan je wel in rekening brengen voor je maximumfactuur. Deze tegemoetkoming is cumuleerbaar met het zorgforfait. Opgelet! Personen die opgenomen zijn in een ziekenhuis komen hiervoor niet in aanmerking. Hoe verkrijg je het? Hiervoor dien je via je huisarts een verklaring in bij de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Als deze zijn goedkeuring geeft, ontvang je een toelating die drie maanden geldig is en maximaal drie keer hernieuwd kan worden voor een periode van drie maanden. Je huisarts moet daarvoor telkens een nieuwe verklaring indienen. Je huisarts geeft je ook een voorschrift mee voor de actieve verbanden met de vermelding derdebetalersregeling van toepassing. Hiermee krijg je een tegemoetkoming voor de aankoop van verbanden in de apotheek. Je ziekenfonds betaalt je tegemoetkoming per trimester.

14 14 Vergoeding reiskosten voor kankerpatiënten Personen met kanker die een chemo- of radiotherapie ondergaan, hebben vaak hoog oplopende vervoerskosten. Zij hebben daarom recht op een tegemoetkoming in die kosten. Personen die chemo- of radiotherapie krijgen en een verplaatsing maken naar een gespecialiseerde dienst voor diagnose, behandeling en heelkunde. vervoerswijze openbaar vervoer ander vervoermiddel (taxi, persoonlijk voertuig, ambulance, ) Je ziekenfonds betaalt een vast bedrag per kilometer terug tussen je verblijfplaats en de verzorgingsinstelling, en dat voor een traject heen en terug. tegemoetkoming volledig bedrag van de reis in 2e klasse 0,25 euro/km Opgelet! Voor personen die opgenomen zijn in een inrichting of psychiatrische dienst geldt een begrenzing van het traject tot maximaal 2 x 30 km (heen en terug). Ouders of voogden van gehospitaliseerde kankerpatiënten, jonger dan 18 jaar, hebben recht op een vergoeding van 0,25 euro/km voor hun verplaatsing naar het ziekenhuis. Die vergoeding wordt toegekend voor elke volledige verpleegdag met overnachting in het ziekenhuis. De tegemoetkoming is echter begrensd tot 75 euro per dag. Hoe te verkrijgen? Je dient hiervoor een formulier in bij je ziekenfonds met de vermelding van datum, naam en adres van de verzorgingsinstelling, en ondertekend door de behandelende arts.

15 15 Vergoeding reiskosten voor dialysepatiënten Ook dialysepatiënten hebben vaak hoog oplopende vervoerskosten. Zij hebben daarom recht op een tegemoetkoming in de verplaatsingskosten tussen hun woonplaats en het gespecialiseerde dialysecentrum. Nierdialysepatiënten die een behandeling krijgen in een gespecialiseerd centrum. Nierdialysepatiënten die thuis aan de dialyse liggen, maar zich dienen te verplaatsen voor een controleonderzoek. Je ziekenfonds betaalt een tegemoetkoming voor het traject tussen je effectieve woonplaats en het gespecialiseerde centrum. vervoerswijze openbaar vervoer ander vervoermiddel (taxi, persoonlijk voertuig, ambulance, ) tegemoetkoming volledig bedrag van de reis in 2e klasse 0,25 euro/km met een beperking van 2 x 30 km (heen en terug) Opgelet! Er geldt geen afstandsbeperking voor rechthebbenden jonger dan 14 jaar en voor rechthebbenden vanaf 14 jaar die een dialyse nodig hebben, aangepast aan hun situatie (bv. schoolopvang tijdens de dialyse), mits akkoord van de Commissie Geneesheren-directeurs van het RIZIV.

16 16 Tegemoetkoming voor pijnstillers Pijnstillers op basis van paracetamol of een samenstelling van paracetamol en codeïne worden niet terugbetaald door de ziekteverzekering. Gezien chronische pijnpatiënten deze middelen veel gebruiken, hebben zij wel recht op een tegemoetkoming voor de pijnstillers die voorkomen op de lijst van het RIZIV. Deze tegemoetkoming geldt voor personen die van de adviserend geneesheer een erkenning van hun aanhoudende chronische pijn verkregen hebben. Daaronder verstaat men pijn die na een normale behandeling gedurende minstens drie maanden blijft aanhouden of die aanhoudt na een behandeling van een ziektebeeld van maligne chronische pijn ten gevolge van tumoren, metastasen of kankerbehandeling. Het gaat om kankerpatiënten, patiënten met chronische artritis/artrosepijn, patiënten met neurogene pijn van centrale of perifere oorsprong (zoals MS), patiënten met perifere vasculaire pijn of post-chirurgische pijn en fibromyalgie-patiënten. Je ziekenfonds betaalt een tegemoetkoming van 20 % op de prijs van de pijnstiller. Het overblijvende bedrag komt in aanmerking voor je maximumfactuur. Opgelet! Deze tegemoetkoming geldt niet voor pijnstillers toegekend in een ziekenhuis. Hoe verkrijg je het? Je behandelende arts dient hiervoor een medische verklaring in bij de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Keurt die je aanvraag goed, dan verkrijg je een toelating voor een periode van een jaar. Op vertoon van je doktersvoorschrift en de toelating kent je apotheker de prijsvermindering toe. Hij rekent die dan door aan je ziekenfonds.

17 17 Forfait voor Sjögren-patiënten Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte waarbij de traan- en speekselklieren chronisch ontstoken raken. Patiënten met dit syndroom hebben vaak last van droge ogen en een droge mond. Met de tegemoetkoming kunnen ze de kosten dekken voor de aankoop van kunsttranen en oftalmologische gel. Sommige patiënten kunnen ook een verhoogde tegemoetkoming voor kinesitherapie aanvragen. Personen voor wie de reumatoloog een aanvraag heeft ingediend bij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds en daarvoor een goedkeuring gekregen hebben. De tegemoetkoming bedraagt 21,98 euro per maand. Hoe verkrijg je het? Je ziekenfonds kent de maandelijkse tegemoetkoming toe na voorlegging van een verklaring door de reumatoloog, waaruit blijkt dat je aan het Sjögren-syndroom lijdt. Forfait voor coeliakie-patiënten Patiënten met glutenintolerantie of coeliakie hebben behoefte aan specifieke dieetproducten. Om de kosten daarvan te dekken, kunnen ze een maandelijkse tegemoetkoming genieten. Personen met coeliakie die de goedkeuring hebben van de adviserend geneesheer. Ook personen met herpetiformische dermatitis komen in aanmerking. De maandelijkse tegemoetkoming bedraagt 38 euro per maand. Hoe verkrijg je het? Je dient een aanvraag in bij de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. Daarbij maak je een verslag over van een arts, gespecialiseerd in gastro-enterologie, interne geneeskunde, pediatrie of dermatologie. Het forfait wordt automatisch toegekend voor een periode van maximaal twee jaar en is verlengbaar.

18 18 Tegemoetkoming voor bijzondere voeding Personen die lijden aan een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte hebben recht op een tegemoetkoming voor bijzondere voeding. Dit zijn eiwitbeperkte producten waarvoor je in geen enkel ander geval een tegemoetkoming krijgt. Personen met een stofwisselingsziekte die hiervoor in een gespecialiseerd centrum revalideren, maar thuis verblijven. Je ziekenfonds betaalt jaarlijks een maximumbedrag terug van 1.932,96 euro. Tijdens het eerste jaar van de tegemoetkoming wordt het bedrag verminderd met 161,08 euro per maand die voorafgaat aan de datum van de eerst terugbetaalde factuur. Hoe verkrijg je het? Je overhandigt het voorschrift voor je voeding, uitgeschreven door de leidende geneesheer van het gespecialiseerde centrum, aan je apotheker. Die zal het document vervolledigen en als factuur gebruiken. Je bezorgt die aan je ziekenfonds, waarna je de prijs van het product terugbetaald krijgt.

19 19 Tegemoetkoming voor kinderen met chronische nierinsufficiëntie Jonge nierpatiënten hebben eveneens recht op een maandelijkse tegemoetkoming voor de kosten van bijzondere voeding. Personen jonger dan 18 jaar met chronische nierinsufficiëntie of tubulopathie. De diagnose moet gesteld zijn door een kinderarts verbonden aan een centrum voor pediatrische nefrologie. De tegemoetkoming bedraagt 30 euro per maand en wordt om de drie maanden uitbetaald door je ziekenfonds. Hoe verkrijg je het? De kinderarts vult een verklaring in die hij of zij aan de adviserend geneesheer overhandigt. Daarna betaalt je ziekenfonds automatisch om de drie maanden een tegemoetkoming uit. Na het eerste jaar evalueert de kinderarts of speciale voeding nog steeds nodig is. Oordeelt hij van wel, dan geeft hij een nieuwe goedkeuring aan de adviserend geneesheer. Deze is dan geldig voor vijf jaar en is verlengbaar.

20 20 Forfait palliatieve zorg in de thuisomgeving Personen die thuis wensen te sterven komen in aanmerking voor een forfaitaire tegemoetkoming. Hiermee kunnen de kosten voor geneesmiddelen, verzorgingsmiddelen (bv. naalden, verbanden, infusen, ) en medische hulpmiddelen (bv. ziektebed, matras, toiletstoel, zelfoprichter, ) terugbetaald worden. Het forfait dekt eveneens de kosten van de verzorging door een thuisverpleegkundige, huisbezoeken van de huisarts en kinesitherapiebehandelingen. Het forfait bedraagt 621,15 euro. Je ziekenfonds betaalt het zo snel mogelijk na de ontvangst van het advies van de adviserend geneesheer. Het dekt 30 zorgdagen, te rekenen vanaf de verzending van het advies van de huisarts. Het kan een tweede keer toegekend worden als de patiënt nog altijd beantwoordt aan de voorwaarden. Daarvoor moet het ziekenfonds een nieuwe aanvraag ontvangen van de aanvrager. Hoe verkrijg je het? De huisarts stuurt aan de adviserend geneesheer van het ziekenfonds een verklaring dat de patiënt aan de voorwaarden voor het palliatief forfait voldoet. Opgelet! Personen die verblijven in een verpleeg- of verzorgingsinstelling maken geen aanspraak op het forfait. Zij hebben echter recht op een volledige terugbetaling van huisbezoeken door de huisarts. Hiervoor dient die laatste een kennisgevingsformulier in bij de adviserend geneesheer van het ziekenfonds. De palliatieve patiënt = elke persoon die: aan een of meerdere ongeneeslijke aandoeningen lijdt ongunstig evolueert geen baat meer heeft bij een therapie en revalidatie een slechte prognose heeft en waarbij een overlijden op relatief korte termijn verwacht wordt (levensverwachting tussen een dag en drie maanden) nood heeft aan ernstige fysieke, psychische en sociale ondersteuning zo erkend is door de adviserend geneesheer van het ziekenfonds De palliatieve patiënt betaalt geen persoonlijk aandeel meer voor thuisverpleging, huisbezoeken van de arts en kinesitherapiebehandelingen.

21 21 Tegemoetkoming sondagemateriaal Personen met urine-incontinentie gebruiken sondes. Ze hebben recht op een tegemoetkoming voor het sondagemateriaal (sonde en glijmiddel). Personen met urine-incontinentie die thuis zelf sonderen of daarvoor hulp van iemand uit hun omgeving krijgen. Dit mag echter geen thuisverpleegkundige zijn. Voor elke geplaatste sonde betaalt je ziekenfonds een maximumbedrag van 3 euro, met een maximum van vier sondes per dag. Hoe verkrijg je het? Je dient een urologisch onderzoek te laten uitvoeren door een specialist in de urologie, neurologie, neuropediatrie of fysische geneeskunde en revalidatie. Het verslag daarvan bezorg je aan de adviserend geneesheer van je ziekenfonds. De tegemoetkoming gebeurt op basis van facturen die je bij je ziekenfonds indient. Daarop staan het aantal sondes en het gebruikte materiaal vermeld. De tegemoetkoming geldt voor een periode van maximaal 12 maanden. Een verlenging is mogelijk na de goedkeuring van een nieuw verslag door de adviserend geneesheer.

22 22 Forfait voor PVS- of PRS-patiënten in de thuisomgeving Personen in een persisterende vegetatieve status (PVS) of pauci relationele status (PRS, minimale vorm van bewustzijn) hebben recht op een jaarlijkse tegemoetkoming. Het forfait is bedoeld om de kosten van langdurige thuisverzorging te dekken voor geneesmiddelen die op geen enkele andere manier terugbetaald worden, en voor verzorgings- en hulpmiddelen. Personen die door hersenbeschadiging (en dus geen aangeboren hersenletsel) in een langdurige comatoestand verkeren en thuis of in een centrum voor dagverzorging verzorgd worden. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 7.911,79 euro per jaar. Hoe verkrijg je het? De behandelende arts van het gespecialiseerde ziekenhuiscentrum stelt een document op dat aangeeft dat de patiënt in PVS (of PRS) verkeert. Dat document bezorg je aan het ziekenfonds ten vroegste 1 maand voor de patiënt naar huis terugkeert en ten laatste voor het einde van de 5e maand na de thuiskomst. Om de grote kosten van de thuisverpleging op te vangen, betaalt het ziekenfonds de helft van het forfait in één keer bij de terugkeer van de patiënt naar huis. Nadien betaalt het maandelijks 1/12e van het maximumbedrag. Het forfait is cumuleerbaar met het zorgforfait, het incontinentieforfait en het forfait voor palliatieve zorg in de thuisomgeving.

23 23 Het Bijzonder Solidariteitsfonds Voor personen met een ernstige aandoening waarvoor de verplichte ziekteverzekering geen tegemoetkoming voorziet, is er het Bijzonder Solidariteitsfonds. Om beroep te kunnen doen op dit fonds, moet je voldoen aan zeer strenge criteria. Het Fonds is een ultiem vangnet voor personen die zich in een uitzonderlijke situatie bevinden (zeldzame ziektes die om weinig voorkomende behandeling of medicatie vragen, uitzonderlijke chronische verzorging). Raadpleeg de website van het RIZIV om er meer over te weten ( Meer info? Je ziekenfonds Twijfel je of je in aanmerking komt voor een bepaalde tegemoetkoming? Zit je nog met een aantal vragen die niet aan bod komen in deze brochure? Neem dan contact op met de sociale dienst van je ziekenfonds. Ze zullen je met veel plezier verder helpen! Op de website van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (RIZIV) vind je alle actuele informatie over de toekenningsvoorwaarden en bedragen van de verschillende tegemoetkomingen. Opgelet! De vermelde bedragen zijn van toepassing sinds de publicatiedatum van deze brochure. Neem steeds contact op met je ziekenfonds om de actuele bedragen te kennen.

24 Brochures en praktische info om u te helpen Verantw. Uitgever: X. Brenez - Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen / Sint-Huibrechtsstraat Brussel / 2012/04 de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen groepeert:

Omnio en RVV onder de loep!

Omnio en RVV onder de loep! PRAKTISCH Omnio en RVV onder de loep! Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Foto s > Reporters www.mloz.be

Nadere informatie

MAXIMUMFACTUUR. staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden.

MAXIMUMFACTUUR. staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden. Wegwijs in de MAF MAXIMUMFACTUUR MAF staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden. Omdat het een vrij complexe materie

Nadere informatie

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving sociale dienst informatiebrochure Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Financiële tussenkomst 4 3. Sociale tussenkomsten en tegemoetkomingen 8 4. Werk

Nadere informatie

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg

Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Financiële tegemoetkomingen in de thuiszorg Uschi De Coster Wit-Gele Kruis van Vlaanderen 1 Inhoudstafel 1. Inleiding 2. Wist je dat 3. Een brede waaier 4. Casus 1: Jules 5. Casus 2: Martha 6. Waar vind

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Oncologisch Centrum Sociale dienst Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Inhoud 1. De Vlaamse Zorgverzekering (VZ)...5 2. De hospitalisatieverzekering...6 3. Tussenkomst in reisonkosten

Nadere informatie

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Het omnio-statuut en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Nuttige info Verhoogde tegemoetkoming

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Nuttige info Verhoogde tegemoetkoming De verhoogde tegemoetkoming (VT) is een beschermingsmaatregel voor personen met een laag gezinsinkomen.

Nadere informatie

Zorgtraject voor chronische nierinsufficiëntie. Kom jij in aanmerking?

Zorgtraject voor chronische nierinsufficiëntie. Kom jij in aanmerking? Zorgtraject voor chronische nierinsufficiëntie Kom jij in aanmerking? ZORGTRAJECT VOOR CHRONISCHE NIERINSUFFICIËNTIE Heb je chronische nierinsufficiëntie? Dan kom je misschien in aanmerking voor een zorgtraject.

Nadere informatie

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER?

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? Wij voorzien een tegemoetkoming in de kostprijs! 3 Wij zijn echt met je gezondheid bezig! Wie komt in aanmerking voor deze tegemoetkoming? Alle leden die al 6 maanden bijdragen

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Nakuurhome Papiermoleken Oudebaan 293 3000 Leuven TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Inleiding Met dit document willen

Nadere informatie

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Datum: 21-05-2013 Voor: Document: nota Volg nr. : ph Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Een chronische ziekte kan gepaard gaan met belangrijke meeruitgaven. Met deze bevraging van

Nadere informatie

Thuisverpleging. Goed verzorgd in je eigen omgeving

Thuisverpleging. Goed verzorgd in je eigen omgeving Thuisverpleging Goed verzorgd in je eigen omgeving 2 3 GOED VERZORGD IN JE EIGEN OMGEVING Thuisverpleging is voor hulpbehoevenden vaak een lichtpunt in een moeilijke periode. Er bestaan verschillende vormen

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Vlaams gewest April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

Aanvraagformulier voor financiële steun

Aanvraagformulier voor financiële steun 1) Regels en algemene criteria Aanvraagformulier voor financiële steun De aanvraag kan pas ingediend worden nadat alle andere mogelijke officiële of privé-instanties gecontacteerd werden (mutualiteit,

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: UMC Sint-Pieter Hoogstraat 322 1000 Brussel RIZIV num. : 7/10076/61 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een klassieke opname of een opname in dagziekenhuis Inleiding

Nadere informatie

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan

tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan tegemoetkomingen Netwerk Palliatieve Zorg Limburg tegemoetkomingen Als genezen niet meer kan De palliatieve patiënt verblijft: 1 thuis in een woon- en zorgcentrum of thuisvervangend 2 milieu op de palliatieve

Nadere informatie

Het GMD? Niets dan voordelen!

Het GMD? Niets dan voordelen! Het GMD? Niets dan voordelen! HET GMD? NIETS DAN VOORDELEN! Opgestart in 1999, heeft het Globaal Medisch Dossier (GMD) in 10 jaar al een hele weg afgelegd en neemt het een steeds grotere plaats in aan

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

Kanker. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving. T +32(0) F +32(0)

Kanker. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving. T +32(0) F +32(0) Kanker Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Kas der geneeskundige verzorging

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Kas der geneeskundige verzorging TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Kas der geneeskundige verzorging April 2019 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Franciscus Penitentenlaan 7 9620 Zottegem Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten

Voorstel van resolutie. betreffende het automatisch toekennen van een tenlasteneming van de Vlaamse zorgverzekering voor palliatieve thuispatiënten stuk ingediend op 2262 (2013-2014) Nr. 1 30 oktober 2013 (2013-2014) Voorstel van resolutie van mevrouw Vera Van der Borght, de heer Peter Gysbrechts, de dames Gwenny De Vroe en Lydia Peeters en de heren

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Kas van de sociale solidariteit HR Rail

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Kas van de sociale solidariteit HR Rail TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Kas van de sociale solidariteit HR Rail Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen zorg 2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen De ziekteverzekering dekt de medische kosten, terwijl de zorgverzekering de niet-medische kosten vergoedt. De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden

Nadere informatie

Wacheul Magali - HZIV - Vorming gezondheidszorg 25/09/08 afdeling maatschappelijk welzijn 1

Wacheul Magali - HZIV - Vorming gezondheidszorg 25/09/08 afdeling maatschappelijk welzijn 1 Verhoogde tegemoetkoming (VT) Wettelijke basis Programmawet 27 /12/2006 KB OMNIO 01/04/2007 2 Wat is de verhoogde tegemoetkoming? De verzekerde draagt een kleiner persoonlijk aandeel voor bepaalde prestaties,

Nadere informatie

PRAKTISCH. De adviserend geneesheer van je ziekenfonds

PRAKTISCH. De adviserend geneesheer van je ziekenfonds PRAKTISCH De adviserend geneesheer van je ziekenfonds Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat, 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Foto s > Isopix,

Nadere informatie

FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE. Meer info vindt u op

FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE. Meer info vindt u op FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE Meer info vindt u op www.pvtdelandhuizen.be e-mail: pvtdelandhuizen@emmaus.be Wat kost het verblijf in een psychiatrisch verzorgingstehuis? Met deze financiële informatiebrochure

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Italië

U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië U gaat met vakantie naar Italië Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds.

Nadere informatie

Vlaams Patiëntenpanel

Vlaams Patiëntenpanel Vlaams Patiëntenpanel Onderzoek kosten: Toelichting resultaten 1. Beschrijving respondenten 571 ingevulde bevragingen 71% vrouw Geografische spreiding: lichte oververtegenwoordiging Oost- en West- Vlaanderen,

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering NL1 Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2009/201 van 27 mei 2009 3910/808 Van toepassing vanaf 1 juni 2009 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen

Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen Wet- en Regelgeving rond de Palliatieve Zorg in Vlaanderen In dit document wordt een samenvatting gegeven van de belangrijkste wet- en regelgeving met betrekking tot palliatieve zorg: 1. m.b.t. de zorgverlening

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Frankrijk

U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK)). Met deze kaart kunt u

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Nederland

U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland U gaat met vakantie naar Nederland Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter

Nadere informatie

ofwel voor de korte termijn zuurstoftherapie ofwel voor een zuurstoftherapie op lange termijn via overeenkomst.

ofwel voor de korte termijn zuurstoftherapie ofwel voor een zuurstoftherapie op lange termijn via overeenkomst. Beste collega, Alle info betreffende de nieuwe reglementering van zuurstof heeft u ondertussen gevonden via http://www.kava.be/diensten/tarifering/tariferingsberichten/. Onderstaand overzicht sturen we

Nadere informatie

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Dalstraat 84 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 00 41 Info: www.hieronymus.be Inhoudstafel Inleiding 4 Onderdelen van uw factuur bij opname

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Zwitserland

U gaat met vakantie naar Zwitserland U gaat met vakantie naar Zwitserland U gaat met vakantie naar Zwitserland Dit geldt enkel voor wie de nationaliteit van een lidstaat van de Europese Unie of de Zwitserse nationaliteit heeft, of voor staatlozen

Nadere informatie

HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS

HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS HET BIJZONDER SOLIDARITEITSFONDS Viviane Gendreike Anne-Marie Van Campenhout 11 december 2007 1 PROGRAMMA 1. Het Bijzonder Solidariteitsfonds (BSF): wat, voor wie? 2. In welke gevallen kunt u een beroep

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoud 1 Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid... 5 1.1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden (THAB)...

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

Avantages - Voordelen. Détails - Details. Organisation - Organisatie. Acupunctuur

Avantages - Voordelen. Détails - Details. Organisation - Organisatie. Acupunctuur Organisation - Organisatie Euromut onafhankelijk ziekenfonds 509 Acupunctuur Avantages - Voordelen Brillen en lenzen Détails - Details Jongeren tot en met 18 jaar: een tegemoetkoming tot 75 voor de aankoop

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit regio Mechelen-Turnhout Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE. Meer info vindt u op

FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE. Meer info vindt u op FINANCIËLE INFORMATIEBROCHURE Meer info vindt u op www.pvtdelandhuizen.be e-mail: pvtdelandhuizen@emmaus.be Wat kost het verblijf in een psychiatrisch verzorgingstehuis? Met deze financiële informatiebrochure

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Spanje

U gaat met vakantie naar Spanje U gaat met vakantie naar Spanje U gaat met vakantie naar Spanje Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u ter plaatse

Nadere informatie

FORUM. De Dialysefaktuur, oorzaak van hoge bloeddruk?

FORUM. De Dialysefaktuur, oorzaak van hoge bloeddruk? De Dialysefaktuur, oorzaak van hoge bloeddruk? Zegres Cathy, sociaal werker, UZ Leuven Verheyden Denise, sociaal werker, Imeldaziekenhuis, Bonheiden De Dialysefaktuur, oorzaak van hoge bloeddruk? Cathy

Nadere informatie

Het statuut van persoon met een chronische aandoening

Het statuut van persoon met een chronische aandoening Het statuut van persoon met een chronische aandoening Heb je grote ziektekosten of heb je recht op het forfait voor chronisch zieken? Dan heb je automatisch recht op het statuut van persoon met een chronische

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN TOELAGE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Voor wie Om in aanmerking te komen voor deze toelage dient men over één van onderstaande attesten te beschikken. Het bedrag van de

Nadere informatie

Mogelijkheden van ondersteuning voor patiënt en omgeving

Mogelijkheden van ondersteuning voor patiënt en omgeving Mogelijkheden van ondersteuning voor patiënt en omgeving Thuis Patiënt: palliatieve premie sociaal fonds van de VLK (voor kankerpatiënten) Omgeving: werknemers: zelfstandigen: werklozen: loopbaanonderbreking:

Nadere informatie

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis

Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Informatie over uw factuur bij opname in ons psychiatrisch ziekenhuis Dalstraat 84 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 00 41 Info: www.hieronymus.be Inhoudstafel Inleiding 4 Onderdelen van uw factuur bij opname

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2014/512 van 24 december 2014 3910/1422 Van toepassing vanaf 23 december 2014 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Oostenrijk

U gaat met vakantie naar Oostenrijk U gaat met vakantie naar Oostenrijk U gaat met vakantie naar Oostenrijk Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK). Met deze kaart kunt u

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Brugge Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het per ziekenfonds. Het overzicht

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Liberale mutualiteit Limburg Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per ziekenfonds. Het

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Socialistische mutualiteit Bond Moyson West-Vlaanderen

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Socialistische mutualiteit Bond Moyson West-Vlaanderen TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Socialistische mutualiteit Bond Moyson West-Vlaanderen April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

Op welke tegemoetkomingen heb je recht?

Op welke tegemoetkomingen heb je recht? Op welke tegemoetkomingen heb je recht? Wie in een thuiszorgsituatie belandt, kijkt vaak aan tegen een berg extra rekeningen, meestal net op een moment dat er een inkomensverlies is. De overheid voorziet

Nadere informatie

Avantages - Voordelen. Détails - Details Tegemoetkoming van 10 euro per behandeling tot maximaal 50 euro per jaar. Organisation - Organisatie

Avantages - Voordelen. Détails - Details Tegemoetkoming van 10 euro per behandeling tot maximaal 50 euro per jaar. Organisation - Organisatie Organisation - Organisatie Acupunctuur Avantages - Voordelen Détails - Details Tegemoetkoming van 10 euro per behandeling tot maximaal 50 euro per jaar. De Voorzorg Socialistische Mutualiteit van Limburg

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door de socialistische mutualiteit De Voorzorg Limburg

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door de socialistische mutualiteit De Voorzorg Limburg TERUGBETALING VAN NIETDRINGEND ZIEKENVERVOER door de socialistische mutualiteit De Voorzorg Limburg Juli 2016 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN 1. Welke medische kosten worden door het ziekenfonds betaald? De ziekenfondsen vergoeden geneeskundige

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Roeselare - Tielt

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Roeselare - Tielt TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Roeselare - Tielt April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer per

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: VZW WERKEN GLORIEUX Az Glorieux Erk.nr. E 550 Glorieuxlaan 55-9600 Ronse Tel. (055)23 30 11 Fax (055)23 30 22 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een klassieke

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand van

Nadere informatie

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar

Thuiszorg informatie punt. Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden. ouder dan 65 jaar 2 Thuiszorg informatie punt Tegemoetkomingen aan hulpbehoevenden ouder dan 65 jaar Inhoudstafel 1. Tegemoetkoming mindervaliden van de FOD Sociale Zekerheid pag 1 De tegemoetkoming hulp aan bejaarden pag

Nadere informatie

Ouderen Informatie Punt

Ouderen Informatie Punt OCMW LICHTERVELDE Sociaal Huis Ouderen Informatie Punt Tegemoetkomingen Wat, wanneer, waar en hoe aanvragen DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VOOR WIE? De tegemoetkoming kan worden aangevraagd

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE centrum voor psychotherapie ELIM Jagersdreef 1 B-295 KAPELLEN T 3 317 11 administratie.elim@emmaus.be www.elim.be Binnen en buiten met aandacht verbonden Deze voorziening

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2017/388 van 21 december 2017 3910/1636 Van toepassing vanaf 1 januari 2018 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE centrum voor psychotherapie ELIM Jagersdreef 1 B-295 KAPELLEN T 3 317 11 administratie.elim@emmaus.be www.elim.be Deze voorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs Maatschappelijke

Nadere informatie

Opnameverklaring voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Kamerkeuze & financiële voorwaarden

Opnameverklaring voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Kamerkeuze & financiële voorwaarden Opnameverklaring voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Kamerkeuze & financiële voorwaarden Barcode van het ziekenhuis Identificatie van de patiënt of kleefvignet van het ziekenfonds Psychosociaal

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis 1 U kan als patiënt een aantal keuzes in verband met uw opname in het ziekenhuis maken die een belangrijke invloed

Nadere informatie

A. Raadplegingen, bezoeken en adviezen van huisartsen en geneesheren-specialisten, psychotherapieën en andere verstrekkingen

A. Raadplegingen, bezoeken en adviezen van huisartsen en geneesheren-specialisten, psychotherapieën en andere verstrekkingen A. Raadplegingen, bezoeken en adviezen van huisartsen en geneesheren-specialisten, psychotherapieën en andere verstrekkingen I. Raadplegingen van huisartsen en geneesheren-specialisten Codenummer Omschrijving

Nadere informatie

Om de vijf jaar 50 euro terugbetaald.

Om de vijf jaar 50 euro terugbetaald. Organisation - Organisatie Bond Moyson Oost-Vlaanderen 311 Tramstraat 69 9052 ZWIJNAARDE Tél. : (09) 333 50 00 Fax : (09) 333 50 59 Acupunctuur Avantages - Voordelen Brillen en lenzen Chiropraxie Dag-

Nadere informatie

praktisch Hoe een vergoeding krijgen in geval van medische schade?

praktisch Hoe een vergoeding krijgen in geval van medische schade? praktisch Hoe een vergoeding krijgen in geval van medische schade? Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Cover

Nadere informatie

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE

FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE FINANCIELE INFORMATIEBROCHURE Deze voorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 28 Mechelen INLEIDING Deze financiële informatiebrochure wil u zo goed mogelijk

Nadere informatie

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Oostende Veurne - Diksmuide

TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Oostende Veurne - Diksmuide TERUGBETALING VAN NIET-DRINGEND ZIEKENVERVOER door Christelijke mutualiteit Oostende Veurne - Diksmuide April 2018 Het Vlaams Patiëntenplatform maakte een overzicht van de terugbetaling van het ziekenvervoer

Nadere informatie

Derdebetalersregeling

Derdebetalersregeling Derdebetalersregeling www.tarimed.be Praktische informatie 1 Algemene info i.v.m. derdebetalersregeling Per patiënt wordt een getuigschrift van verstrekte hulp opgemaakt. De specifieke derdebetalersprocedures

Nadere informatie

infobrochure tarieven en factuur

infobrochure tarieven en factuur infobrochure tarieven en factuur Auteur: dienst facturatie KEI - Versie 2016 Mevrouw, Mijnheer, Met deze brochure willen we u informeren over het financiële aspect van uw ziekenhuisverblijf. In het KEI

Nadere informatie

Nomenclatuur. Lesdoelstellingen. Een beetje geld. Dirk Devroey. 13 november 2006

Nomenclatuur. Lesdoelstellingen. Een beetje geld. Dirk Devroey. 13 november 2006 Nomenclatuur Dirk Devroey 13 november 2006 Lesdoelstellingen Het ontstaan van de nomenclatuur De conventie, het sociaal statuut Gebruik van de nomenclatuur Adviezen, raadplegingen, huisbezoeken, technische

Nadere informatie

Lesdoelstellingen. Nomenclatuur. Het ontstaan van de nomenclatuur. Pas op!

Lesdoelstellingen. Nomenclatuur. Het ontstaan van de nomenclatuur. Pas op! Nomenclatuur Dirk Devroey 10 november 2004 Lesdoelstellingen Het ontstaan van de nomenclatuur De conventie, het sociaal statuut Gebruik van de nomenclatuur Adviezen, raadplegingen, huisbezoeken, technische

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Boemerangstraat 2 B-3900 Overpelt 7/10116/21/000 Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname.

Nadere informatie

BS 08/05/2017 in voege vanaf 1 november 2017, tenzij anders bepaald. Coordinatie--ZIV--KB autosondage-thuis

BS 08/05/2017 in voege vanaf 1 november 2017, tenzij anders bepaald. Coordinatie--ZIV--KB autosondage-thuis 18 APRIL 2017. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de voorwaarden waaronder de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen tegemoetkomt in de kosten van autosondage bij de

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een belangrijke invloed hebben op de uiteindelijke kostprijs van uw ziekenhuisopname. Deze keuzes maakt u aan de hand van

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2014/512 van 24 december 2014 3910/1422 Van toepassing vanaf 23 december 2014 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

Informatie over uw ziekenhuisfactuur

Informatie over uw ziekenhuisfactuur Infobrochure Informatie over uw ziekenhuisfactuur mensen zorgen voor mensen 2 Beste mevrouw, meneer, Na uw ziekenhuisopname krijgt u een ziekenhuisfactuur. Ervaring leert dat dit geen eenvoudig document

Nadere informatie

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE

TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE TERUGBETALING ZUURSTOFTHERAPIE De reglementering voor terugbetaling van de zuurstoftherapie thuis wijzigt grondig vanaf 1 juli 2012. A. Belangrijkste wijzigingen Onderscheid tussen korte termijn en chronische

Nadere informatie

Informatie over uw factuur in ons psychiatrisch verzorgingstehuis

Informatie over uw factuur in ons psychiatrisch verzorgingstehuis Informatie over uw factuur in ons psychiatrisch verzorgingstehuis Dalstraat 84 9100 Sint-Niklaas Tel. 03 776 00 41 Info: www.hieronymus.be Inhoudstafel Onderdelen van uw factuur in ons psychiatrisch verzorgingstehuis

Nadere informatie

Metabole ziekten i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n

Metabole ziekten i n f o r m a t i e v o o r p a t i ë n t e n Metabole ziekten informatie voor patiënten 2 Metabole ziekten M e ta b o l e zi e k t e n 3 4 Inleiding Een metabole ziekte is een aangeboren, erfelijke afwijking van het metabolisme. De stofwisseling

Nadere informatie

Gezondheidszorg in België

Gezondheidszorg in België Gezondheidszorg in België Inhoud 4 Hoe gebruik ik deze map? 5 De vaste huisdokter 13 Het Globaal Medisch Dossier (GMD) 17 De regeling sociale derdebetaler 21 Het systeem van forfaitaire betaling 25 De

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/049 BERAADSLAGING NR. 08/016 VAN 4 MAART 2008 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VERVAT IN

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis Versie 2016 01-01 Alexianen zorggroep Tienen Psychiatrische kliniek Liefdestraat 10, 3300 Tienen alexianentienen@fracarita.org www.alexianentienen.be RIZIV: 72094754 Toelichting bij het document opnameverklaring

Nadere informatie

... Contactpersoon. Telefoon.. Mutualiteit Verbond.. Inschrijvingsnummer Hoedanigheid. 2)... 3)...

... Contactpersoon. Telefoon.. Mutualiteit Verbond.. Inschrijvingsnummer Hoedanigheid. 2)... 3)... Dit document dient samen met de Katzschaal binnen gebracht te worden bij de maatschappelijk werker van het woonzorgcentrum. We hechten ook veel belang aan persoonlijk contact. Vandaar dat de inschrijving

Nadere informatie

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering

R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering R.I.Z.I.V. Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering Geneeskundige Verzorging Omzendbrief VI nr 2016/355 van 20 december 2016 3910/1540 Van toepassing vanaf 1 januari 2017 Tarieven ; geneesheren

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring

Toelichting bij de opnameverklaring HHZH/OPN/040.14(0509) h.-hartziekenhuis vzw Mechelsestraat 24 2500 Lier tel. 03 491 23 45 fax 03 491 23 46 www.hhzhlier.be Toelichting bij de opnameverklaring U kan als patiënt een aantal keuzes maken

Nadere informatie

"#$#%&#"'&%()$#)! *&&+!,#+-&)#)!%#"!##)!.#,#+'()$/!

#$#%&#'&%()$#)! *&&+!,#+-&)#)!%#!##)!.#,#+'()$/! !!!!! "#$#%&#"'&%()$#)! *&&+!,#+-&)#)!%#"!##)!.#,#+'()$/!!!!!! Tegemoetkomingen voor personen met een beperking. 1. Inkomensvervangende tegemoetkoming Mensen met een handicap kunnen niet altijd een voldoende

Nadere informatie

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie januari 2017 Medische hulp

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie januari 2017 Medische hulp WEGWIJS IN medische hulp Versie januari 2017 Medische hulp WEGWIJS IN DE (DRINGENDE) MEDISCHE HULP in zes stappen... Wat is medische hulp? Is de medische hulp afhankelijk van mijn verblijfsituatie? Hoe

Nadere informatie

Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis

Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis Toelichting bij de opnameverklaring klassieke opname en opname in dagziekenhuis Moorselbaan 164, 9300 Aalst T. 053 72 41 11 F. 053 72 45 86 www.olvz.be U kan als patiënt een aantal keuzes maken die een

Nadere informatie

(...) Art. 11. In de bijlage van hetzelfde besluit wordt er een hoofdstuk VI ingevoegd dat als volgt luidt:

(...) Art. 11. In de bijlage van hetzelfde besluit wordt er een hoofdstuk VI ingevoegd dat als volgt luidt: Uittreksel uit het ontwerp van koninklijk besluit tot wijziging van het Koninklijk Besluit van 10 januari 1991 tot vaststelling van de nomenclatuur van de revalidatieverstrekkingen, bedoeld in artikel

Nadere informatie

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis PC Sint-Amandus Reigerlostraat, 10 8730 Beernem RIZIV 72089219000 Toelichting bij het document opnameverklaring bij opname in een psychiatrisch ziekenhuis U kan als patiënt een aantal keuzes in verband

Nadere informatie

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie november 2015 Medische hulp

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie november 2015 Medische hulp WEGWIJS IN medische hulp Versie november 2015 Medische hulp WEGWIJS IN DE (DRINGENDE) MEDISCHE HULP in zes stappen... Wat is medische hulp? Is de medische hulp afhankelijk van mijn verblijfsituatie? Hoe

Nadere informatie