Omnio en RVV onder de loep!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omnio en RVV onder de loep!"

Transcriptie

1 PRAKTISCH Omnio en RVV onder de loep!

2 Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat Brussel T F commu@mloz.be Foto s > Reporters ( ) Onafhankelijke Ziekenfondsen / Brussel, september 2010 (Ondernemingsnummer )

3 Omnio en RVV onder de loep! Voor gezinnen met een laag inkomen kan de financiële impact van geneeskundige verzorging zwaar zijn. Gelukkig kunnen zij onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op een verhoogde verzekeringstegemoetkoming, in de vorm van een Omnio- of RVV-statuut. Dankzij deze statuten geniet je een hogere terugbetaling van je medische kosten, aangevuld met enkele sociale voordelen. Wat zijn de voorwaarden om de verhoogde tegemoetkoming te genieten? Hoe vraag je zo n statuut aan? En om welke voordelen gaat het precies? In deze brochure vind je het antwoord op deze en nog veel meer vragen over zowel Omnio als RVV! Wens je nog meer informatie over de verhoogde tegemoetkoming? Dan kan je altijd terecht bij je ziekenfonds!

4 4 Omnio en RVV: een klein overzicht Omnio en RVV (recht op verhoogde verzekeringstegemoetkoming) worden vaak met elkaar verward. Het is dus belangrijk om deze twee statuten eens duidelijk af te bakenen. Wat zijn Omnio en RVV? Zowel Omnio als RVV zijn vormen van een verhoogde tegemoetkoming. Personen met een laag gezinsinkomen kunnen onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op zo n statuut. Hierdoor hebben zij recht op een hogere terugbetaling van hun medische kosten. Personen met een Omnio- of RVV-statuut betalen bijvoorbeeld minder of geen remgeld voor: een ziekenhuisverblijf verstrekkingen door een arts, tandarts, kinesitherapeut, sommige geneesmiddelen bij de apotheker Naast de verhoogde tegemoetkoming bieden het Omnio- en RVV-statuut ook nog andere voordelen. Een korting op het openbaar vervoer en een lagere bijdrage voor de

5 5 Vlaamse Zorgverzekering (enkel in Vlaanderen) zijn slechts enkele voorbeelden. Deze voordelen zijn geldig voor alle gezinsleden van de persoon die de verhoogde tegemoetkoming geniet. Welke verschillen tussen Omnio en RVV? Zowel Omnio als RVV zijn vormen van een verhoogde verzekeringstegemoetkoming. Toch zijn deze statuten niet helemaal dezelfde. Het verschil schuilt in hun toekenningsvoorwaarden: bij RVV wordt zowel rekening gehouden met de hoedanigheid van de rechthebbende (invalide, gepensioneerde, ) als met een inkomensplafond; bij Omnio geldt enkel een inkomensvoorwaarde. Let op: Voor het Omnio-statuut moet het bruto belastbare gezinsinkomen voor een volledig kalenderjaar worden bewezen terwijl voor het RVV-statuut enkel de inkomens op het moment van de aanvraag moeten worden goedgekeurd. Omnio werd in het leven geroepen voor gezinnen met een laag inkomen die geen aanspraak konden maken op het RVV-statuut vanwege de strengere voorwaarden. Het gaat om een uitbreiding van de verhoogde tegemoetkoming die specifiek gericht is op gezinnen met een bescheiden inkomen. Omnio is dus geen vervanging van het RVVstatuut. Als je al recht hebt op RVV, heeft het dus absoluut geen zin om over te schakelen naar het Omnio-statuut. Het biedt namelijk geen extra rechten!

6 6 Voorwaarden en procedures Heb je recht op Omnio of RVV? En zoja, hoe verkrijg je zo n statuut dan? De voorwaarden en procedures op een rijtje. Wie heeft recht op RVV? Personen met de volgende hoedanigheid: - gepensioneerde - weduwe of weduwnaar - wees - invalide - langdurig werkloze - eenoudergezin - ambtenaar die langer dan een jaar om gezondheidsredenen in disponibiliteit werd gesteld - ingezetene van 65 jaar of ouder - persoon met een handicap zonder tegemoetkoming - lid van een kloostergemeenschap van 65 jaar of ouder - militair die langer dan een jaar om gezondheidsredenen onder het statuut van tijdelijke ambtsontheffing valt

7 7 Personen die een sociaal voordeel genieten: - leefloon of OCMW-bijstand - inkomensgarantie voor ouderen (IGO) - inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap - integratietegemoetkoming voor personen met een handicap - erkenning van de handicap van een kind - inschrijving bij het ziekenfonds van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen Opgelet! Naast de hoedanigheid geldt ook nog een inkomensvoorwaarde om aanspraak te kunnen maken op RVV, behalve voor personen die een sociaal voordeel genieten en RVV automatisch krijgen. Bovenstaande personen hebben namelijk enkel recht op RVV op voorwaarde dat hun bruto belastbare gezinsinkomen niet hoger is dan ,99 euro, te verhogen met 2.844,47 euro per persoon ten laste (bedragen van kracht sinds 1 september 2010). Belangrijk Kom je in aanmerking voor het RVVstatuut? Dan gelden de voordelen van dat statuut niet alleen voor jezelf, maar ook voor de personen van je gezin (samenwonende, kind(eren), ). Wie heeft recht op Omnio? De inkomensvoorwaarde Omnio richt zich specifiek op gezinnen met een bescheiden inkomen. Het kan dus gaan om arbeiders, bedienden, zelfstandigen, werklozen, die kampen met een moeilijke financiële gezinssituatie. Daarom bestaat er slechts één criterium om recht te hebben op Omnio, met name een inkomensvoorwaarde. Je krijgt het Omnio-statuut toegekend als je bruto belastbare gezinsinkomen uit 2009 niet groter is dan: ,26 euro voor de aanvrager vermeerderd met 2.735,85 euro per gezinslid dat deel uitmaakt van het Omniogezin (alle personen die op 1 januari 2010 op je adres ingeschreven waren)

8 8 Plafondbedragen* Gezin Omnio 1 persoon ,26 2 personen ,11 3 personen ,96 4 personen ,81 *Op basis van het bruto belastbare gezinsinkomen (2009) Hoe raam je je recht op Omnio? Volg volgende stappen: Tel alle personen op die met je samenwonen op 1 januari Bereken vervolgens het plafondbedrag voor je gezin: ,26 euro voor jezelf ,85 euro voor elke persoon die met je samenwoont op 1 januari Vergelijk dit bedrag met je bruto belastbare gezinsinkomen uit 2009 (beroepsinkomen, uitkeringen, pensioenen, ). Let wel: je moet aan dit bedrag ook nog de jaarlijkse bruto-inkomsten toevoegen van alle personen die met je samenwonen. Wil je niks over het hoofd zien? Raadpleeg dan de laatste berekeningsnota van je aanslagbiljet. Let op: enkel de bruto-inkomens komen in aanmerking! Bij je berekening wordt rekening gehouden met volgende types van inkomens: beroepsinkomens roerende en onroerende inkomens (bv. kadastraal inkomen van de gezinswoning) vervangingsinkomens (bv. werkloosheidsuitkeringen) alle andere inkomens (Belgisch of buitenlands). Voorbeelden Op 1 januari 2010 ziet je gezinssituatie er als volgt uit: Je bent alleenstaande: het plafondbedrag voor Omnio is ,26 euro. Je woont samen met je vrouw: het plafondbedrag voor Omnio is ,26 euro + (1 x 2.735,85 euro) = ,11 euro. Je woont samen met je vrouw, dochter en grootmoeder: het plafondbedrag voor Omnio is ,26 euro + (3 x 2.735,85 euro) = ,81 euro. Wil je weten of je recht hebt op Omnio? Dan zijn er twee mogelijkheden. Overschrijdt je bruto belastbare gezinsinkomen uit 2009 het plafondbedrag? Dan kom je niet in aanmerking voor Omnio. Is je bruto belastbare gezinsinkomen uit 2009 lager dan het plafondbedrag? Neem dan contact op met je ziekenfonds. Zij zullen je verder helpen bij het invullen van de Omnio-aanvraag.

9 9 Hoe vraag je Omnio of RVV aan? Elke aanvraag gebeurt via een verklaring op erewoord. Dit document is beschikbaar bij je ziekenfonds. Voor Omnio: vermeld het bruto belastbare inkomen (2009) van alle personen die op 1 januari 2010 op je adres zijn ingeschreven. Voor RVV: vermeld het bruto belastbare inkomen van je gezin op het moment van de aanvraag. Zorg daarnaast ook voor volgende documenten: een kopie van je laatste aanslagbiljet kopieën van de inkomensbewijzen van alle gezinsleden (loonfiches, attesten van de werkloosheidskas, ) voor zelfstandigen: een geloofwaardig document over het bedrag van de inkomsten. Denk je in aanmerking te komen voor Omnio of RVV? Contacteer dan je ziekenfonds. Zij zullen je helpen met je aanvraag! Let op: Was je verklaring op erewoord niet correct ingevuld (vrijwillig weglaten van inkomens)? Dan moet je de onterecht ontvangen bedragen terugbetalen en krijg je daarbovenop nog een administratieve geldboete aangerekend. Vanaf wanneer heb je recht op de verhoogde tegemoetkoming? Kom je in aanmerking voor een Omnio- of RVV-statuut? Dan gaat je recht op de verhoogde tegemoetkoming in op: voor Omnio: de eerste dag van het trimester van de indiening van je dossier bij je ziekenfonds; voor RVV: de dag van de onder tekening van je verklaring op erewoord (of van de verwerving van je hoeda nigheid als je verklaring op erewoord getekend is binnen de drie maanden). Als je je aanvraag hebt gedaan, zal je ziekenfonds je bruto belastbare gezinsinkomen berekenen. Heb je recht op het Omnio- of RVV-statuut? Dan zal je ziekenfonds je contacteren voor een update van je SIS-kaart.

10 10 Tegemoetkomingen en sociale voordelen Wie recht heeft op het Omnio- of RVV-statuut, kan rekenen op een aantal voordelen. We zetten ze even op een rijtje! Hogere terugbetaling van medische kosten Wie een Omnio- of RVV-statuut heeft, krijgt een hogere terugbetaling van verschillende medische kosten. Verstrekkingen door arts, kinesitherapeut, tandarts, : het remgeld is lager bij een bezoek aan verschillende zorgverstrekkers. Geneesmiddelen: voor bepaalde geneesmiddelen krijg je een hogere terugbetaling. Ziekenhuisverblijf: het remgeld is lager voor de verblijfskosten in het ziekenhuis. Ook ereloonsupplementen door niet- geconventioneerde artsen bij een opname in een gemeenschappelijke of tweepersoonskamer hoef je niet te betalen. Voorbeeld: Voor een raadpleging bij een geconventioneerde huisarts betaal je 22,67 euro. Een normale terugbetaling door je ziekenfonds bedraagt 16,86 euro, maar als je recht hebt op Omnio of RVV krijg je 21,18 euro terugbetaald. Je betaalt dus 4,32 euro minder uit eigen zak!

11 11 Daarnaast heb je ook recht op andere financiële voordelen. Maximumfactuur: dit is een financiële beschermingsmaatregel. Overschrijden de remgelden van je gezin het bedrag van 450 euro in de loop van het jaar? Dan krijg je voor de daaropvolgende kosten het remgeld volledig terugbetaald. Uitzonderingen: gehandicapte kinderen en gehandicapten die de integratietegemoetkoming genieten en waarvan de echt geno(o)t(e) of samenwonende een vermindering op de inkomsten geniet. Derde betaler: via dit systeem vereffent de zorgverstrekker (arts, tandarts, ) je medische kosten rechtstreeks met je ziekenfonds. Op die manier moet je enkel het remgeld betalen. Wat is remgeld? Het remgeld is het verschil tussen het verbintenistarief bij alle verstrekkers en de tegemoetkoming van je ziekenfonds. Voorbeeld: Je betaalt bij de dokter 22,67 euro voor een consultatie. De tegemoetkoming van je ziekenfonds bedraagt 16,86 euro. Het remgeld: 22,67 16,86 = 5,81 euro (1,49 euro als je de verhoogde tegemoetkoming geniet). Andere voordelen Naast een hogere terugbetaling van je medische kosten kan je via het Omnio- of RVV-statuut onder bepaalde voorwaarden ook nog rekenen op een aantal andere voordelen: lagere bijdrage voor de Vlaamse Zorgverzekering (enkel in Vlaanderen) korting op het openbaar vervoer (trein en bus) verminderd tarief voor telefoon en internet bij sommige maatschappijen lagere of geen provinciale- en gemeentebelastingen verwarmingstoelage Heb je nog vragen over deze sociale voordelen? Neem dan contact op met je ziekenfonds. Zij helpen je graag verder!

12 12 Vaak gestelde vragen Waar moet ik het Omnio- of RVV-statuut aanvragen? Je moet je aanvraag indienen bij je plaatselijke ziekenfondskantoor. Zij helpen je graag verder. Als je aan alle voorwaarden van de verhoogde tegemoetkoming voldoet, zal je ziekenfonds je contacteren om je SIS-kaart te laten aanpassen. Komt iedereen in aanmerking voor het Omnio-statuut? In tegenstelling tot RVV (beperkt tot bepaalde hoedanigheden) geldt het Omniostatuut voor iedereen. Of je nu loontrekkende, zelfstandige of werkloze bent, maakt dus niks uit. Je moet enkel voldoen aan de inkomensvoorwaarde! Hoelang heb ik recht op het Omnio-statuut? Je kan het Omnio-statuut genieten tot het einde van het kalenderjaar dat volgt op je aanvraag. Wordt je aanvraag bijvoorbeeld goedgekeurd in november 2010? Dan geldt je recht op Omnio tot 31 december Voldoe je dan nog steeds aan de inkomensvoorwaarde? Dan wordt je recht op Omnio gewoon met een jaar verlengd. Tellen de inkomens van alle personen die met me samenwonen ook mee om te voldoen aan de inkomens voorwaarde voor het Omnio-statuut? Ja! Om te kijken of je voldoet aan de inkomensvoorwaarde voor Omnio worden de inkomens opgeteld van de personen die op 1 januari 2010 op jouw adres stonden ingeschreven. Dus ook de inkomens van personen die geen familie zijn (bv. de vriend van je dochter). Kan ik zowel recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming als op de maximumfactuur? Zeker en vast! Het gaat namelijk om twee verschillende maatregelen. Dankzij de verhoogde tegemoetkoming moet je minder remgeld betalen en de maximumfactuur beperkt dit bedrag tot 450 euro per gezin. Het is dus mogelijk om zowel de verhoogde tegemoetkoming als de maximumfactuur te genieten. Wie Omnio of RVV geniet, heeft trouwens bijna altijd ook recht op de sociale maximumfactuur. Wat moet ik doen als m n inkomen of gezinssituatie wijzigt? In die situaties hoef je niets te doen. Je ziekenfonds gaat namelijk na of je nog aan de voorwaarden voor de verhoogde tegemoetkoming voldoet. Is dat niet langer het geval? Dan zal je ziekenfonds je dossier herbekijken.

13

14 14 Nuttige adressen Je ziekenfonds Heb je nog verdere vragen over de verhoogde tegemoetkoming? Wil je een aanvraag voor een Omnio-statuut indienen? Dan kan je altijd terecht bij je ziekenfonds. Zij helpen je graag verder! De website van de FOD Sociale Zekerheid. De website van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering. De website van de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

15

16 Brochures en praktische info om u te helpen Verantw. Uitgever: G. Nowicki - Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen / Sint-Huibrechtsstraat Brussel / 2010/09 de Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen groepeert:

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Het omnio-statuut en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Nuttige info Verhoogde tegemoetkoming

Nadere informatie

Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481)

Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481) Onafhankelijk Ziekenfonds Verklaring op erewoord (verhoogde verzekeringstegemoetkoming - ZIV-hoedanigheid + inkomens) - (bijdrage ingezetene) (DV0481) Identificatie van het ziekenfonds : 516 Voornaam en

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE

GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE Ontvangt u een eerder laag pensioen? Of heeft u als alleenstaande (met of zonder kinderen) een bescheiden inkomen? Wordt uw gezinsbudget verzwaard door het aantal personen ten

Nadere informatie

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur

De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur De verhoogde tegemoetkoming en de sociale maximumfactuur 41 Nuttige info Verhoogde tegemoetkoming De verhoogde tegemoetkoming (VT) is een beschermingsmaatregel voor personen met een laag gezinsinkomen.

Nadere informatie

PRAKTISCH. De adviserend geneesheer van je ziekenfonds

PRAKTISCH. De adviserend geneesheer van je ziekenfonds PRAKTISCH De adviserend geneesheer van je ziekenfonds Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat, 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be Foto s > Isopix,

Nadere informatie

Wacheul Magali - HZIV - Vorming gezondheidszorg 25/09/08 afdeling maatschappelijk welzijn 1

Wacheul Magali - HZIV - Vorming gezondheidszorg 25/09/08 afdeling maatschappelijk welzijn 1 Verhoogde tegemoetkoming (VT) Wettelijke basis Programmawet 27 /12/2006 KB OMNIO 01/04/2007 2 Wat is de verhoogde tegemoetkoming? De verzekerde draagt een kleiner persoonlijk aandeel voor bepaalde prestaties,

Nadere informatie

Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag voor gezinnen BUI TEN België

Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag voor gezinnen BUI TEN België Terug te sturen naar: PB 10020 1070 ANDERLECHT Ons kenmerk: Dossierbeheerder: Telefoon: 02 643 18 11 E-mail: infokbaf@attentia.be De gegevens die u op dit formulier invult, worden verzameld voor de vestiging

Nadere informatie

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN

DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN DE INHOUD, VOORWAARDEN EN DE PROCEDURE OM DE MEDISCHE KOSTEN VIA DE ZIEKTEVERZEKERING TE LATEN BETALEN 1. Welke medische kosten worden door het ziekenfonds betaald? De ziekenfondsen vergoeden geneeskundige

Nadere informatie

Met dit formulier kunt u als u met uw gezin in België woont een VOORLOPIGE toeslag op de kinderbijslag aanvragen als:

Met dit formulier kunt u als u met uw gezin in België woont een VOORLOPIGE toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: Mevrouw Mijnheer Met dit formulier kunt u als u met uw gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: - Langdurig werkloze (tenminste 6 maanden) - Zieke (tenminste 6 maanden) - Bruggepensioneerde

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE

GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE GEMEENTELIJKE GEZINSTOELAGE Ontvangt u een eerder laag pensioen? Of heeft u als alleenstaande (met of zonder kinderen) een bescheiden inkomen? Wordt uw gezinsbudget verzwaard door het aantal personen ten

Nadere informatie

MAXIMUMFACTUUR. staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden.

MAXIMUMFACTUUR. staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden. Wegwijs in de MAF MAXIMUMFACTUUR MAF staat voor 'Maximumfactuur', een socialezekerheidssysteem dat uw uitgaven voor medische verzorging binnen de perken moet houden. Omdat het een vrij complexe materie

Nadere informatie

De aansluiting bij een ziekenfonds

De aansluiting bij een ziekenfonds Versie nr. 1 Laatste update: 14-12-2007 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een ziekenfonds? 3) Wat verstaan we onder de aansluiting bij een ziekenfonds? 4) Wat verstaan we onder de terugbetaling van

Nadere informatie

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst

Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Datum: 21-05-2013 Voor: Document: nota Volg nr. : ph Onderzoek kosten Vlaams Patiëntenpanel Ontwerp vragenlijst Een chronische ziekte kan gepaard gaan met belangrijke meeruitgaven. Met deze bevraging van

Nadere informatie

Verhoogde tegemoetkoming vanaf 2014

Verhoogde tegemoetkoming vanaf 2014 Verhoogde tegemoetkoming vanaf 2014 Tom de Spiegeleer, Rik Lemkens, Marijke Claes, Infocel ledenbeheer Info-fiche december 2013 Bijvoegsel bij CM-Informatie nr 254 De basis voor de verhoogde tegemoetkoming

Nadere informatie

Betreft: Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag voor gezinnen buiten België

Betreft: Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag voor gezinnen buiten België MOD. 19_Fisc dienst datum onze ref. uw ref. contact telefoon telefax De gegevens die u op dit formulier invult, worden verzameld voor de vestiging van het recht op kinderbijslag en de betaling ervan. Ze

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de verwarmingsperiode 2007-2008

Omzendbrief betreffende de verwarmingsperiode 2007-2008 Vragen naar: Petra Romelart E-mail: petra.romelart@mi-is.be Tel 02/5078727 Url : www.mi-is.be Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend

Nadere informatie

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als:

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: Model S Mevrouw Mijnheer Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: - langdurig werkloze (ten minste 6 maanden), - zieke (ten minste 6 maanden),

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Nakuurhome Papiermoleken Oudebaan 293 3000 Leuven TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Inleiding Met dit document willen

Nadere informatie

Overleg mdt en ouders Timing

Overleg mdt en ouders Timing Mariska Waldukat Sociaal werker Patiëntenbegeleiding Overleg mdt en ouders Timing Wat nu? Aanvraagprocedure Rechten? Indienen van de aanvraag Medisch onderzoek Beslissing 1 Contact kinderbijslagfonds Bedienden

Nadere informatie

Reglement Vrijetijdspas

Reglement Vrijetijdspas Gemeente Schilde s-gravenwezel Binnen het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede Schilde en het daaraan verbonden trekkingsrecht en goedgekeurd door de gemeenteraad van 20 augustus

Nadere informatie

De verwarmingstoelage

De verwarmingstoelage Versie nr: 1 Laatste wijziging: 04-02-2009 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is dat een verwarmingstoelage? 3) Wordt elke brandstof in aanmerking genomen voor de toekenning van de verwarmingstoelage?

Nadere informatie

Reglement vrijetijdspas

Reglement vrijetijdspas Gemeente Schilde s-gravenwezel Binnen het lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie voor mensen in armoede Schilde en het daaraan verbonden trekkingsrecht en goedgekeurd door de gemeenteraad van worden door

Nadere informatie

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER?

HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? HEB JE NOOD AAN ZIEKENVERVOER? Wij voorzien een tegemoetkoming in de kostprijs! 3 Wij zijn echt met je gezondheid bezig! Wie komt in aanmerking voor deze tegemoetkoming? Alle leden die al 6 maanden bijdragen

Nadere informatie

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap) terecht voor: De

Nadere informatie

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: UMC Sint-Pieter Hoogstraat 322 1000 Brussel RIZIV num. : 7/10076/61 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een klassieke opname of een opname in dagziekenhuis Inleiding

Nadere informatie

Persoonlijke gegevens. In te vullen door de behandelende afdeling

Persoonlijke gegevens. In te vullen door de behandelende afdeling In te vullen door de behandelende afdeling Wie komt in aanmerking voor een tegemoetkoming? U kunt in aanmerking komen voor een tegemoetkoming als u en uw eventuele partner meerderjarig zijn en voor eigen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE academiejaar 2013 2014

AANVRAAGFORMULIER INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE academiejaar 2013 2014 STIP THOMAS MORE MECHELEN Adres: Zandpoortvest 11, 2800 Mechelen Tel.: +32(0)15 369 140 Fax: +32(0)15 369 149 E-mail: stip.mechelen@thomasmore.be www: www.thomasmore.be/stipmechelen AANVRAAGFORMULIER INFORMATIEVE

Nadere informatie

Betreft: Toeslag op de kinderbijslag. Mevrouw, mijnheer,

Betreft: Toeslag op de kinderbijslag. Mevrouw, mijnheer, dienst datum onze ref. uw ref. contact telefoon telefax Betreft: Toeslag op de kinderbijslag Mevrouw, mijnheer, Werklozen, gepensioneerden, invaliden, gehandicapten, zieken en eenoudergezinnen kunnen recht

Nadere informatie

Nieuwe aanvraagprocedure 2016. FAQ voor de burger

Nieuwe aanvraagprocedure 2016. FAQ voor de burger Nieuwe aanvraagprocedure 2016 FAQ voor de burger 1 Screening Kom ik in aanmerking... 5 Wat is de bedoeling van de screening?... 5 Kan ik niet meteen de vragenlijst invullen?... 5 Zijn de resultaten van

Nadere informatie

Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag

Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: langdurig werkloze (tenminste 6 maanden) zieke

Nadere informatie

Toeslag op de kinderbijslag

Toeslag op de kinderbijslag Toeslag op de kinderbijslag De gegevens die u op dit formulier invult, worden verzameld voor de vestiging van het recht op kinderbijslag en de betaling ervan. Ze worden beschermd door de wet verwerking

Nadere informatie

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING BIJ LM WEST-VLAANDEREN 404 1

AANVRAAG TOT INSCHRIJVING BIJ LM WEST-VLAANDEREN 404 1 Revillpark 1-8000 Brugge - T. 050/45.01.00 - F. 050/45.01.02 - www.lmwvl.be - info@lmwvl.be Naam personeelslid Nummer personeelslid Bur/sec AANVRAAG TOT INSCHRIJVING BIJ LM WEST-VLAANDEREN 404 1 Verplichte

Nadere informatie

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING:

Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: Psychiatrisch Ziekenhuis Sint-Franciscus Penitentenlaan 7 9620 Zottegem Bijlage 5 TOELICHTING BIJ DE OPNAMEVERKLARING: kamerkeuze & financiële voorwaarden voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis

Nadere informatie

Toepassing voor statistieken over personen aangesloten bij een ziekenfonds (ledentallen) 1. Zoekopdracht ingeven

Toepassing voor statistieken over personen aangesloten bij een ziekenfonds (ledentallen) 1. Zoekopdracht ingeven Toepassing voor statistieken over personen aangesloten bij een ziekenfonds (ledentallen) 1. Zoekopdracht ingeven Als u de toepassing start, verschijnt er aan de linkerkant een venster (lijstmenu). Aan

Nadere informatie

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als:

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: Model S Mevrouw Mijnheer Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: - langdurig werkloze (ten minste 6 maanden), - zieke (ten minste 6 maanden),

Nadere informatie

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering

Welkom bij de Vlaamse Zorgkas. Wat meer uitleg over de zorgverzekering Wat meer uitleg over de zorgverzekering Welkom bij de Vlaamse Zorgkas Wat is de zorgverzekering? De Vlaamse Regering heeft aan het eind van de jaren negentig de zorgverzekering in het leven geroepen. Waarom?

Nadere informatie

infobrochure tarieven en factuur

infobrochure tarieven en factuur infobrochure tarieven en factuur Auteur: dienst facturatie KEI - Versie 2016 Mevrouw, Mijnheer, Met deze brochure willen we u informeren over het financiële aspect van uw ziekenhuisverblijf. In het KEI

Nadere informatie

TB-IT-30. Bezorg je attest inkomenstarief 2016 voor KIND met kindcode CODE aan je opvang

TB-IT-30. Bezorg je attest inkomenstarief 2016 voor KIND met kindcode CODE aan je opvang Hallepoortlaan 27 B-1060 BRUSSEL Centrale administratie www.kindengezin.be afzender: IKT Hallepoortlaan 27, B-1060 BRUSSEL afdeling contactpersoon telefoon Kinderopvang je opvang uw kenmerk ons kenmerk

Nadere informatie

Ouderen Informatie Punt

Ouderen Informatie Punt OCMW LICHTERVELDE Sociaal Huis Ouderen Informatie Punt Tegemoetkomingen Wat, wanneer, waar en hoe aanvragen DE TEGEMOETKOMING VOOR HULP AAN BEJAARDEN VOOR WIE? De tegemoetkoming kan worden aangevraagd

Nadere informatie

Wij zijn echt met je gezondheid bezig. Invaliden

Wij zijn echt met je gezondheid bezig. Invaliden Wij zijn echt met je gezondheid bezig Invaliden Je bent langer dan 1 jaar ziek. Waarschijnlijk zit je met heel wat vragen omtrent je rechten en plichten als invalide. In de volgende uiteenzetting trachten

Nadere informatie

Gezinnen of alleenstaanden die thuis of in een voorziening verblijven en in de gemeente gedomicilieerd zijn op 1 januari 2018.

Gezinnen of alleenstaanden die thuis of in een voorziening verblijven en in de gemeente gedomicilieerd zijn op 1 januari 2018. 1 Voor wie Gezinnen of alleenstaanden die thuis of in een voorziening verblijven en in de gemeente gedomicilieerd zijn op 1 januari 2018. Welk inkomen wordt in aanmerking genomen indien thuis: het inkomen

Nadere informatie

Woordje uitleg. Formulier 225 Deel A. Aangifte van de gezinssituatie en de inkomsten teneinde het uitkeringspercentage te bepalen

Woordje uitleg. Formulier 225 Deel A. Aangifte van de gezinssituatie en de inkomsten teneinde het uitkeringspercentage te bepalen Woordje uitleg Formulier 225 Deel A Aangifte van de gezinssituatie en de inkomsten teneinde het uitkeringspercentage te bepalen 1. Waarom ontvangt u deze vragenlijst? U ontvangt een uitkering van uw ziekenfonds.

Nadere informatie

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN

GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN GEMEENTELIJKE SOCIALE TOELAGEN TOELAGE VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Voor wie Om in aanmerking te komen voor deze toelage dient men over één van onderstaande attesten te beschikken. Het bedrag van de

Nadere informatie

Stroomdiagram Gebruikersbijdrage Gezinszorg

Stroomdiagram Gebruikersbijdrage Gezinszorg Stroomdiagram Gebruikersbijdrage Gezinszorg VVSG 2014 Vaststellen middelen - maandelijks netto-inkomen - alleenstaande/alleenwonende of samenwonenden van dezelfde generatie - beroepsinkomen, inkomsten

Nadere informatie

Opnameverklaring voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Kamerkeuze & financiële voorwaarden

Opnameverklaring voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Kamerkeuze & financiële voorwaarden Opnameverklaring voor een opname in een psychiatrisch ziekenhuis Kamerkeuze & financiële voorwaarden Barcode van het ziekenhuis Identificatie van de patiënt of kleefvignet van het ziekenfonds Psychosociaal

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/049 BERAADSLAGING NR. 08/016 VAN 4 MAART 2008 BETREFFENDE DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS VERVAT IN

Nadere informatie

Stroomdiagram gebruikersbijdrage gezinszorg

Stroomdiagram gebruikersbijdrage gezinszorg Stroomdiagram gebruikersbijdrage gezinszorg Versie 7 augustus 2014 Onderstaande tabel toont de verschillende stappen waarmee je de juiste cliëntbijdrage kan berekenen voor gezinszorg. De onderlijnde tekst

Nadere informatie

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als :

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als : Uw consulent: Tel.: Fax: aanvraag ontvangen op uw kenmerk ons kenmerk Betreft : Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag Mevrouw, Mijnheer Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont

Nadere informatie

TEKST VOOR HET INFOBLAD

TEKST VOOR HET INFOBLAD TEKST VOOR HET INFOBLAD Brussel, 1 september 2013 Betreft: kant-en-klare info om uw doelpubliek in te lichten over het Sociaal Verwarmingsfonds Geachte heer, mevrouw, U ontvangt heel wat vragen aangaande

Nadere informatie

Naam van de persoon die recht heeft op de uitkeringen:... INSZ-nummer (rechterbovenhoek op de keerzijde van de SIS-kaart):...

Naam van de persoon die recht heeft op de uitkeringen:... INSZ-nummer (rechterbovenhoek op de keerzijde van de SIS-kaart):... Aansluitingsnummer: (0Ð0Í:000) INSZ: FORMULIER 225 AANGIFTE VAN DE GEZINS-SITUATIE EN DE INKOMSTEN TENEINDE HET UITKERINGSPERCENTAGE TE BEPALEN DEEL A DEEL A DE PERSOON DIE RECHT HEEFT OP DE UITKERING,

Nadere informatie

WGC De Zilveren Knoop Brouwerijstraat 3 2500 Lier 03/298.29.20. Wij zijn gestart! Nieuwsbrief

WGC De Zilveren Knoop Brouwerijstraat 3 2500 Lier 03/298.29.20. Wij zijn gestart! Nieuwsbrief WGC De Zilveren Knoop Brouwerijstraat 3 2500 Lier 03/298.29.20. Wij zijn gestart! Nieuwsbrief Jaargang 1, Editie 1, Okt-Nov-Dec 2012 Wijkgezondheidscentrum De Zilveren Knoop te Lier heet u van harte welkom!

Nadere informatie

AANSLUITINGSVERKLARING

AANSLUITINGSVERKLARING AANSLUITINGSVERKLARING VOORBEHOUDEN VOOR OZ Titularis 1: 501 Titularis 2: 501 Kantoor: ATP Nummer: Regionale zetel Antwerpen Boomsesteenweg 5 2610 Wilrijk Antwerpen Regionale zetel Brugge Gistelsesteenweg

Nadere informatie

AANSLUITINGSVERKLARING

AANSLUITINGSVERKLARING 501... AANSLUITINGSVERKLARING Antwerpen Boomsesteenweg 5 2610 Wilrijk Antwerpen Brugge Gistelsesteenweg 294 bus 1 8200 Sint-Andries Brugge info@oz.be www.oz.be Persoonlijke gegevens Ik, ondergetekende:

Nadere informatie

Scheiden? Pas je ziekenfondsdossier. en blijf goed verzekerd zonder zorgen. Partena, de gezonde reflex.

Scheiden? Pas je ziekenfondsdossier. en blijf goed verzekerd zonder zorgen. Partena, de gezonde reflex. Scheiden? Pas je ziekenfondsdossier aan en blijf goed verzekerd zonder zorgen Partena, de gezonde reflex. BIJ EEN SCHEIDING KOMT HEEL WAT PAPIERWERK KIJKEN. OOK VOOR JE ZIEKENFONDSDOSSIER, EN EVENTUEEL

Nadere informatie

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap) terecht voor: De

Nadere informatie

ADMB KINDERBIJSLAGFONDS VZW, SINT-CLARASTRAAT 48, 8000 BRUGGE

ADMB KINDERBIJSLAGFONDS VZW, SINT-CLARASTRAAT 48, 8000 BRUGGE ADMB KINDERBIJSLAGFONDS VZW, SINT-CLARASTRAAT 48, 8000 BRUGGE Mevrouw, mijnheer, Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: langdurig werkloze

Nadere informatie

Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België

Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Algemeen 2 Gezin 2 Medische zorg 3 Nabestaanden 3 Werkloos 4 Ziek of arbeidsongeschikt 5 Zwangerschap en bevalling 5 Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

Naam :... Voornaam :... Rijksregisternummer :... Burgerlijke staat :... sinds :... Woonplaats :

Naam :... Voornaam :... Rijksregisternummer :... Burgerlijke staat :... sinds :... Woonplaats : INLICHTINGENFORMULIER A DAT AANGETEKEND MOET WORDEN TERUGGESTUURD NAAR HET SOCIAAL VERZEKERINGSFONDS IN HET KADER VAN EEN AANVRAAG VOOR VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN ALS ZELFSTANDIGE Gelieve een antwoord

Nadere informatie

AANVRAAG OM TOESLAG. KidsLife Vlaanderen, Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge T: M:

AANVRAAG OM TOESLAG. KidsLife Vlaanderen, Sint-Clarastraat 48, 8000 Brugge T: M: AANVRAAG OM TOESLAG Met het bijgevoegde formulier kun je aangeven dat je gezins onder de sgrens ligt voor een periode van minstens zes opeenvolgende maanden De periode die je aangeeft kan ten vroegste

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Personen met een handicap Januari 2013

NIEUWSBRIEF Personen met een handicap Januari 2013 NIEUWSBRIEF Personen met een handicap Januari 2013 1. De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) is een federale tegemoetkoming die toegekend wordt door

Nadere informatie

Voorbereiding van mijn aanvraag, Te bewaren

Voorbereiding van mijn aanvraag, Te bewaren FOD SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Personen met een handicap 1712 Voorbereiding van mijn aanvraag, Te bewaren Verklaring voor het verkrijgen van een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB) Deze

Nadere informatie

U woont alleen met de kinderen: uw belastbare beroepsinkomsten en/of uitkeringen mogen maximum 2309,58 EUR per maand bedragen.

U woont alleen met de kinderen: uw belastbare beroepsinkomsten en/of uitkeringen mogen maximum 2309,58 EUR per maand bedragen. MODEL S Stuur alle documenten ingevuld en ondertekend terug naar: Acerta Kinderbijslagfonds vzw, Groenenborgerlaan 16, B-2610 Wilrijk. Gelieve uw dossiernummer (ons kenmerk) of indien u het niet kent uw

Nadere informatie

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2

Cijferbijlage. Inhoud Algemeen 2 BBZ Cijferbijlage Wonen in Nederland en werken in België Inhoud Algemeen 2 Gezin 2 Medische zorg 3 Nabestaanden 3 Werkloos 4 Ziek of arbeidsongeschikt 5 Zwangerschap en bevalling 5 Zo blijft u op de hoogte

Nadere informatie

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als:

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: Mevrouw, mijnheer, Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als: langdurig werkloze (tenminste 6 maanden) zieke (tenminste 6 maanden) bruggepensioneerde

Nadere informatie

Terug te sturen naar: PB ANDERLECHT Je rijksregisternummer: Ons kenmerk: Telefoon:

Terug te sturen naar: PB ANDERLECHT Je rijksregisternummer: Ons kenmerk: Telefoon: Terug te sturen naar: PB 10020 1070 ANDERLECHT Je rijksregisternummer: Ons kenmerk: Telefoon: 02 643 18 11 E-mail: infokbaf@attentia.be Betreft: Aanvraag voor een toeslag op de kinderbijslag Beste Met

Nadere informatie

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen

Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen vzw BRUSSELSE HUISARTSEN KRING Regeling sociaal betalende derde Handleiding voor huisartsen 1. Inleiding Uit onderzoek blijkt dat ondanks het invoeren van verschillende drempelverlagende financiële maatregelen,

Nadere informatie

Verklaring op erewoord: verhoogde tegemoetkoming. Informatieve brochure

Verklaring op erewoord: verhoogde tegemoetkoming. Informatieve brochure Verklaring op erewoord: verhoogde tegemoetkoming (na onderzoek van de inkomsten) Informatieve brochure Belangrijk: Lees aandachtig deze informatieve brochure alvorens uw aanvraagformulier in te vullen.

Nadere informatie

Zorgtraject voor chronische nierinsufficiëntie. Kom jij in aanmerking?

Zorgtraject voor chronische nierinsufficiëntie. Kom jij in aanmerking? Zorgtraject voor chronische nierinsufficiëntie Kom jij in aanmerking? ZORGTRAJECT VOOR CHRONISCHE NIERINSUFFICIËNTIE Heb je chronische nierinsufficiëntie? Dan kom je misschien in aanmerking voor een zorgtraject.

Nadere informatie

Gezondheidszorg in België

Gezondheidszorg in België Gezondheidszorg in België Inhoud 4 Hoe gebruik ik deze map? 5 De vaste huisdokter 13 Het Globaal Medisch Dossier (GMD) 17 De regeling sociale derdebetaler 21 Het systeem van forfaitaire betaling 25 De

Nadere informatie

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten

Oncologisch Centrum Sociale dienst. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Oncologisch Centrum Sociale dienst Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun naasten Inhoud 1. De Vlaamse Zorgverzekering (VZ)...5 2. De hospitalisatieverzekering...6 3. Tussenkomst in reisonkosten

Nadere informatie

INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE VOOR VERMINDERD STUDIEGELD EN/OF VOORSCHOT OP DE STUDIETOELAGE Academiejaar

INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE VOOR VERMINDERD STUDIEGELD EN/OF VOORSCHOT OP DE STUDIETOELAGE Academiejaar INFORMATIEVE BEREKENING STUDIETOELAGE VOOR VERMINDERD STUDIEGELD EN/OF VOORSCHOT OP DE STUDIETOELAGE Academiejaar 2019-2020 Je betaalt verminderd studiegeld als beursstudent als je (gezins)inkomen onder

Nadere informatie

De verwarmingstoelage

De verwarmingstoelage Laatste wijziging: 19-08-2016 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is dat een verwarmingstoelage? 3) Wordt elke brandstof in aanmerking genomen voor de toekenning van de verwarmingstoelage? 4) Welke zijn

Nadere informatie

Het GMD? Niets dan voordelen!

Het GMD? Niets dan voordelen! Het GMD? Niets dan voordelen! HET GMD? NIETS DAN VOORDELEN! Opgestart in 1999, heeft het Globaal Medisch Dossier (GMD) in 10 jaar al een hele weg afgelegd en neemt het een steeds grotere plaats in aan

Nadere informatie

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als :

Met dit formulier kun je als je met je gezin in België woont een toeslag op de kinderbijslag aanvragen als : Stuur alle documenten ingevuld en ondertekend terug naar: Infino, Groenenborgerlaan 16, B2610 Wilrijk Gelieve uw dossiernummer (ons kenmerk), of indien u dit niet kent, uw rijksregisternummer, hier in

Nadere informatie

VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN VAN DE ZELFSTANDIGE

VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN VAN DE ZELFSTANDIGE VRIJSTELLING VAN SOCIALE BIJDRAGEN VAN DE ZELFSTANDIGE INLICHTINGENFORMULIER A1 dat AANGETEKEND moet teruggestuurd worden naar het sociaal verzekeringsfonds in het kader van een aanvraag voor vrijstelling

Nadere informatie

U gaat met vakantie naar Frankrijk

U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk U gaat met vakantie naar Frankrijk Welke formaliteiten vóór uw vertrek? Vraag aan het ziekenfonds een Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK)). Met deze kaart kunt u

Nadere informatie

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres

Het referentieadres. Versie nr. 1. Laatste update: 18-12-2006. http://www.ocmw-info-cpas.be. Het referentieadres Versie nr. 1 Laatste update: 18-12-2006 1) Waartoe dient deze fiche? 2) Wat is een referentieadres? 3) Welke zijn de voordelen van een referentieadres? 4) Wie kan een referentieadres nemen? 5) Bij wie

Nadere informatie

Recht op een toeslag op de kinderbijslag

Recht op een toeslag op de kinderbijslag Terug te sturen naar: PB 10020 1070 ANDERLECHT Ons kenmerk: Dossierbeheerder: Telefoon: 02 643 18 11 E-mail: infokbaf@attentia.be De gegevens die u op dit formulier invult, worden verzameld voor de vestiging

Nadere informatie

Federale overheidsmaatregelen voor eenoudergezinnen

Federale overheidsmaatregelen voor eenoudergezinnen Bijlage Federale overheidsmaatregelen voor eenoudergezinnen Geel: specifieke maatregelen voor eenoudergezinnen Blauw: maatregelen voor een persoon met gezinslast (waartoe ook eenoudergezinnen behoren),

Nadere informatie

Directie-generaal Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen

Directie-generaal Personen met een handicap. Tegemoetkomingen en andere maatregelen Directie-generaal Personen met een handicap Tegemoetkomingen en andere maatregelen 1 Heb je een handicap? Heeft je kind een handicap? Dan kan je bij ons (de Directiegeneraal Personen met een handicap)

Nadere informatie

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON

het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON het leefloon Versie december 2013 LEEFLOON HET RECHT OP EEN LEEFLOON in twaalf stappen... Een leefloon, wat is dat? Wanneer krijg ik het leefloon? Waar moet ik het leefloon aanvragen? Wat zal er na de

Nadere informatie

praktisch Chronisch ziek? Op welke voordelen hebt u dan recht?

praktisch Chronisch ziek? Op welke voordelen hebt u dan recht? praktisch Chronisch ziek? Op welke voordelen hebt u dan recht? Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 commu@mloz.be www.mloz.be

Nadere informatie

Opnameverklaring. De opnameverklaring bestaat uit verschillende delen. tegen welk tarief u wil verzorgd te worden (zonder of met ereloonsupplementen)

Opnameverklaring. De opnameverklaring bestaat uit verschillende delen. tegen welk tarief u wil verzorgd te worden (zonder of met ereloonsupplementen) Wilrijkstraat 10 / 2650 Edegem Tel 03 821 30 00 / Fax 03 829 05 20 www.uza.be / BE 0874.619.603 Opnameverklaring Opnameverklaring Sinds 1 september 2004 zijn alle ziekenhuizen verplicht eenzelfde document

Nadere informatie

Recht op een toeslag op de kinderbijslag. Mevrouw, mijnheer,

Recht op een toeslag op de kinderbijslag. Mevrouw, mijnheer, P19Fisc-B dienst datum onze ref. uw ref. contact telefoon telefax De gegevens die u op dit formulier invult, worden verzameld voor de vestiging van het recht op kinderbijslag en de betaling ervan. Ze worden

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB maximumfactuur--uitvoering. KB 20/11/2009 BS 24/12/2009 in voege 24/12/2009 (blz 5) gdp 1

Coordinatie--ZIV--KB maximumfactuur--uitvoering. KB 20/11/2009 BS 24/12/2009 in voege 24/12/2009 (blz 5) gdp 1 15 JULI 2002. - Koninklijk besluit tot uitvoering van Hoofdstuk IIIbis van Titel III van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli

Nadere informatie

STUDIETOELAGEN VAN DE

STUDIETOELAGEN VAN DE 4 5 1 Nationaliteitsvoorwaarden 1 STUDIETOELAGEN 3 Financiële voorwaarden STUDIETOELAGEN VAN DE VLAAMSE OVERHEID 2016-2017 Studievoorwaarden 1 2 Je moet aan 3 voorwaarden voldoen om een studietoelage van

Nadere informatie

FORMULIER 225. INKOMSTENAANGIFTE (Document ingevuld en ondertekend zo snel mogelijk terug te sturen) Mevrouw, Meneer,

FORMULIER 225. INKOMSTENAANGIFTE (Document ingevuld en ondertekend zo snel mogelijk terug te sturen) Mevrouw, Meneer, FORMULIER 225 INKOMSTENAANGIFTE (Document ingevuld en ondertekend zo snel mogelijk terug te sturen) Mevrouw, Meneer, Teneinde het dagtarief van uw uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid te bepalen, dienen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERD STUDIEGELD academiejaar

AANVRAAGFORMULIER VERMINDERD STUDIEGELD academiejaar STIP THOMAS MORE MECHELEN Adres: Zandpoortvest 11, B-2800 Mechelen Tel.: +32(0)15 369 140 Fax: +32(0)15 369 149 E-mail: stip.mechelen@thomasmore.be Web: www.thomasmore.be/stip AANVRAAGFORMULIER VERMINDERD

Nadere informatie

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie november 2015 Medische hulp

WEGWIJS IN. medische hulp. Versie november 2015 Medische hulp WEGWIJS IN medische hulp Versie november 2015 Medische hulp WEGWIJS IN DE (DRINGENDE) MEDISCHE HULP in zes stappen... Wat is medische hulp? Is de medische hulp afhankelijk van mijn verblijfsituatie? Hoe

Nadere informatie

Hoe hou ik mijn G E ZO N D H E? B E TA A L B A A R. betaalbare gezondheidszorg_versie4.indd 1 6/09/2011 10:31:24

Hoe hou ik mijn G E ZO N D H E? B E TA A L B A A R. betaalbare gezondheidszorg_versie4.indd 1 6/09/2011 10:31:24 ? Hoe hou ik mijn G E ZO N D H E I D? G E ZO N D H E? I D? B E TA A L B A A R betaalbare gezondheidszorg_versie4.indd 1 6/09/2011 10:31:24 Inleiding Gezondheid kost geld. Deze kosten kunnen soms snel oplopen.

Nadere informatie

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET

10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID 10 ZAKEN DIE JE MOET WETEN VOOR JE IN HET SYSTEEM STAPT WERKEN MET EEN ZIEKTE- EN INVALIDITEITSUITKERING TOEGELATEN ARBEID Vorig jaar

Nadere informatie

FISC brief 1: provisionele ambtshalve beslissing tot toekenning

FISC brief 1: provisionele ambtshalve beslissing tot toekenning FISC brief 1: provisionele ambtshalve beslissing tot toekenning Volgens onze gegevens is X / bent u sinds... zes maanden werkloos / ziek. is X sinds... gepensioneerd. ontvangt X / u sinds... een overbruggingsuitkering

Nadere informatie

Kanker. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving. T +32(0) F +32(0)

Kanker. Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving. T +32(0) F +32(0) Kanker Wegwijs in de voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat

Nadere informatie

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen

2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen zorg 2. Ziekteverzekering en financiële tegemoetkomingen De ziekteverzekering dekt de medische kosten, terwijl de zorgverzekering de niet-medische kosten vergoedt. De tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden

Nadere informatie

Vlaams Patiëntenpanel

Vlaams Patiëntenpanel Vlaams Patiëntenpanel Onderzoek kosten: Toelichting resultaten 1. Beschrijving respondenten 571 ingevulde bevragingen 71% vrouw Geografische spreiding: lichte oververtegenwoordiging Oost- en West- Vlaanderen,

Nadere informatie

FOD SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Personen met een handicap

FOD SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Personen met een handicap FOD SOCIALE ZEKERHEID Directie-generaal Personen met een handicap 1702 DEVRESSE DUGENOU MAXIMILIEN JEAN-CLAUDE RUE ZWARTEWITTESTRAAT DU MONT 13 330c 1000 BRUSSEL 5640 METTET DOOR MIJ, DEVRESSE JEAN-CLAUDE,

Nadere informatie

P19Fisc-A. Recht op een toeslag op de kinderbijslag voor gezinnen buiten België. Mevrouw, mijnheer,

P19Fisc-A. Recht op een toeslag op de kinderbijslag voor gezinnen buiten België. Mevrouw, mijnheer, P19Fisc-A dienst datum onze ref. uw ref. contact telefoon telefax De gegevens die u op dit formulier invult, worden verzameld voor de vestiging van het recht op kinderbijslag en de betaling ervan. Ze worden

Nadere informatie

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving sociale dienst informatiebrochure Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten en hun omgeving Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Financiële tussenkomst 4 3. Sociale tussenkomsten en tegemoetkomingen 8 4. Werk

Nadere informatie

Coordinatie--ZIV--KB maximumfactuur--uitvoering. KB 05/09/2017 BS 20/09/2017 (blz. 11, 13 en 17) retroactief in voege vanaf 1 januari 2017

Coordinatie--ZIV--KB maximumfactuur--uitvoering. KB 05/09/2017 BS 20/09/2017 (blz. 11, 13 en 17) retroactief in voege vanaf 1 januari 2017 15 JULI 2002. - Koninklijk besluit tot uitvoering van Hoofdstuk IIIbis van Titel III van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli

Nadere informatie

Tijdskrediet Verklaring gezinstoestand van de werknemer

Tijdskrediet Verklaring gezinstoestand van de werknemer Tijdskrediet Verklaring gezinstoestand van de werknemer Voor zover nodig dient u dit formulier C1-CAO77bis in samen met uw aanvraagformulier C61-CAO77bis wanneer u gelijktijdig: - een volledig of halftijds

Nadere informatie