Jan Eggermont. Wannes Verheyen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jan Eggermont. Wannes Verheyen"

Transcriptie

1 Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan Brussel Tel Fax: Verslag Datum 28 augustus 2015 Aanwezig Jan Eggermont, Jan De Maeseneer, Wanda Guedens, Marcel Ameloot, Chantal Van Audenhove, Brigitte Velkeniers, Thierry Backeljau, Godelieve Moons, Kristiaan Temst, Stefaan Caenepeel, Johan Quaegebeur, Wannes Verheyen, Sarah Loi, Johan van Braak, Dominique Declercq, Isabel Van Driessche, Ward Dejaegher Verontschuldigd : Luc Martens, Wilfried De Backer Voorzitter Verslaggever Onderwerp Jan Eggermont Wannes Verheyen Deliberatievergadering examencommissie toelatingsexamen 28 augustus 2015 Agenda Deliberatievergadering examencommissie toelatingsexamen 2015, augustusexamen Bijlagen: Agenda 1. Verwelkoming 2. Goedkeuring deliberatieverslag examensessie juli Verloop van toelatingsexamen arts/tandarts 25 augustus Onregelmatigheden 5. Vaststelling van de examenresultaten toelatingsexamen arts/tandarts 25 augustus Kwaliteitszorg toelatingsexamen Varia

2 1. Verwelkoming Voor de vergadering wordt aangevat, deelt de voorzitter mee dat het rondgestuurde verslag van de deliberatievergadering niet de finale versie is. De finale versie wordt ter zitting uitgedeeld. Op de doorgestuurde agenda worden nog twee punten aangevuld onder 7. Varia, met name: a. Behandeling interne beroepen b. Afspraken communicatie naar aanleiding van de inzagemomenten. 2. Goedkeuring deliberatieverslag examensessie juli 2015 Opmerkingen: - De commissie wil graag aan het verslag toevoegen dat de gebruikte methodologie voor de itemresponsanalyse enkel van toepassing is op het huidige werkingsjaar van het toelatingsexamen en dat dit dus geen voorafname doet op toekomstige edities. Het deliberatieverslag wordt goedgekeurd. 3. Verloop van toelatingsexamen arts/tandarts 25 augustus 2015 Het examenmoment van 25 augustus 2015 is zonder noemenswaardige incidenten verlopen. 4. Onregelmatigheden Sarah Loi en Ward Dejaegher verlaten de vergadering. ID kandidaten 3 kandidaten hadden geen geldig ID 1 kandidate heeft zich de volgende dag aangemeld. 2 kandidaten zijn zich niet meer komen aanmelden. Zij worden geschrapt van de lijst van effectieve deelnemers aan het examen. 3 kandidaten hebben aantekeningen gemaakt op het tafelpapier/instructieblad. Een kandidaat schreef tijdens het chemie-deel een aantal elementen over uit een tabel. Een kandidaat schreef tijdens communicatieproef deel 1 enkele woorden op het tafelpapier. De tekst was niet meer goed leesbaar aangezien er over werd getippext. De woorden Nederland en Eindhoven konden nog worden gelezen. De kandidaat wist niet dat dit een probleem kon opleveren. Een kandidaat schreef tussen Biologie en de communicatieproef deel 1 op haar instructieblad dat zij 10 minuten tijd per tekst had. Bovenstaande gebeurtenissen worden zonder gevolg geklasseerd. Gebruik GSM Een kandidaat zat tijdens het examen aan haar gsm. Naar eigen zeggen was de kandidaat vergeten om die uit te zetten. Dit wordt bevestigd door een toezichter die na het examen mailde over dit incident. De gsm ging af tijdens het examen en kandidaat heeft getracht deze zo snel mogelijk uit te zetten. Deze gebeurtenis wordt zonder gevolg geklasseerd.

3 5. Vaststelling van de examenresultaten toelatingsexamen arts/tandarts 25 augustus 2015 Methodologie Op de resultaten van elke vraag werden itemanalyses uitgevoerd die een indicatie geven van de psychometrische kwaliteit en de moeilijkheidsgraad van elke vraag. Volgende criteria werden gebruikt om de psychometrische kwaliteit van een vraag te beoordelen: 1. Criterium 1: frequentie van het juiste antwoord en de afleiders a. Wordt het juiste antwoord meer frequent gekozen dan de afleiders? 2. Zo Criterium 1 negatief, dan Criterium 2: vergelijking van de antwoordpatronen van de hoogst scorenden (top 27%, H-groep) met deze van de laagst scorenden (onderste 27%, L-groep). a. Wordt de frequenter gekozen afleider vooral gekozen door de laagst scorende deelnemers? 3. Criterium 3: de relatie van de vraag tot de totale toets (RIT score). a. Is de RIT score 0.15? 4. Aanvullend criterium indien 2 neen op criterium 1 tem 3: antwoordfrequentie van de hoogst scorende groep a. Kiest de hoogst scorende groep meer frequent het juiste antwoord? Bijkomend werd ook gebruik gemaakt van de input van de deelnemers via de briefjes die tijdens het examen aan de examencommissie overhandigd werden en van de input van deelnemers die na het examen aan de examencommissie overhandigd werd De vragen die aan de hand van bovenstaande analyse geïdentificeerd werden, werden vervolgens inhoudelijk geanalyseerd. Analyse 14 vragen werden op basis van de itemanalyse geïdentificeerd (zie onderstaande tabel voor de oplijsting van deze vragen); 7 vragen (WIS01, WIS13, FYS05, FYS06, BIO09, BIO12, BIO13) werden op basis van de feedback tijdens of na het examen gemerkt. vraag criterium 1 criterium 2 criterium 3 criterium 4 WIS08 neen ja ja nvt FYS07 neen neen ja neen FYS08 neen neen ja ja FYS14 neen neen ja neen CHE01 neen ja ja nvt CHE05 neen ja ja nvt CHE08 neen ja ja nvt CHE12 neen ja ja nvt CHE13 neen neen ja neen BIO07 neen ja ja nvt BIO10 neen neen ja neen GES15 neen neen neen neen STA07 neen ja ja nvt STB05 neen neen ja ja De opgelijste vragen werden inhoudelijk geanalyseerd. Voor de vragen WIS08, CHE01, CHE05, CHE08, CHE12, BIO07 en STA07 bleken er geen problemen te zijn. Deze vragen werden behouden in het examen.

4 De volgende vragen werden aan een meer diepgaande inhoudelijke analyse onderworpen. 1. Wiskunde Vraag 1 (WIS01) - Na het examen werd aan de commissie gemeld dat deze vraag zonder rekenmachine haast niet op te lossen was. Dit is in tegenspraak met het uitgangspunt van het examen, m.n. dat alles zonder rekenmachine kan worden opgelost. Deze vraag kan makkelijk zonder een rekenmachine opgelost worden. De vraag is inhoudelijk correct opgesteld en duidelijk geformuleerd. Vraag 13 (WIS13) - Na het examen werd aan de commissie gemeld dat deze vraag dubbelzinnig was en niet kon worden opgelost. De vraag is inhoudelijk correct opgesteld en duidelijk geformuleerd. De vermelde gegevens laten toe om de vraag eenduidig op te lossen. 2. Fysica Vraag 5 (FYS05) - Na het examen werd aan de commissie gemeld dat deze vraag dubbelzinnig was aangezien twee wagens nooit op hetzelfde moment op dezelfde plaats kunnen staan. Wanneer de ruimtelijke uitgebreidheid van de wagens in rekening wordt gebracht kunnen de volgende scenario s worden beschouwd: de wagens kunnen botsen. de wagens kunnen in verschillende rijvakken rijden; het bestaan van verschillende rijvakken is duidelijk omdat op t = 0 wagen B de wagen A voorbijrijdt. Bij dergelijke vraagstelling is het de gewoonte de ruimtelijke uitgebreidheid niet in rekening te brengen en de voorwerpen als mathematische punten te beschouwen. In die zin kunnen punten zich wel degelijk op eenzelfde tijdstip in een ruimtelijk mathematisch punt bevinden.

5 Vraag 6 (FYS06) - Na het examen werd aan de commissie gemeld dat de oefening enkel kon worden opgelost mits kennis van de niet-eenparig versnelde lineaire beweging. Dit was echter geen onderdeel van de leerstof. De vraag peilt naar het inzicht hoe een snelheidsvector verandert door de aanwezigheid van een versnelling. De feitelijke, analytische tijdsafhankelijke uitdrukking van de versnelling dient in deze vraag niet te worden beschouwd. Daardoor is deze vraag ook niet te beschouwen als een vraag omtrent de niet-eenparig versnelde rechtlijnige beweging. Het goede antwoord kan worden gevonden op basis van een redenering waarmee de kandidaat vertrouwd wordt gemaakt in het secundair onderwijs bij de bespreking van de eenparig versnelde rechtlijnige beweging. Vraag 7 (FYS07) - De afleider C wordt frequenter gekozen dan het juiste antwoord A (834 versus 517). groep (laag scorenden): 250 versus De RIT-waarde van het item is goed (0,38). - De H-groep kiest meer frequent voor het juiste antwoord dan voor de afleider. De vraag is inhoudelijk correct opgesteld en duidelijk geformuleerd. Vraag 8 (FYS08) - De afleider A wordt frequenter gekozen dan het juiste antwoord C (922 versus 545). - De afleider A wordt frequenter gekozen door de L-groep (laag scorenden) dan de H- groep (hoog scorenden): 281 versus De afleider D wordt frequenter gekozen dan het juiste antwoord C (772 versus 545). - De afleider D wordt frequenter gekozen door de H-groep (hoog scorenden) dan de L- groep (laag scorenden): 194 versus De RIT-waarde van het item is laag (0,20). - De H-groep kiest meer frequent voor het juiste antwoord dan voor de afleider. Vraag 14 (FYS14) - De afleider C wordt frequenter gekozen dan het juiste antwoord B (1156 versus 554). groep (laag scorenden): 375 versus De RIT-waarde van het item is goed (0,31).

6 - De H-groep kiest meer frequent voor de afleider dan voor het juiste antwoord. 3. Chemie Vraag 13 (CHE13) - De afleider B wordt frequenter gekozen dan het juiste antwoord D (539 versus 346). - De afleider B wordt frequenter gekozen door de H-groep (hoog scorenden) dan de L- groep (laag scorenden): 189 versus De afleider C wordt frequenter gekozen dan het juiste antwoord D (414 versus 346). - De afleider C wordt frequenter gekozen door de H-groep (hoog scorenden) dan de L- groep (laag scorenden): 131 versus De RIT-waarde van het item is laag (0,21). - De H-groep kiest meer frequent voor de afleider B dan voor het juiste antwoord. 4. Biologie Vraag 9 (BIO09) - Na het examen werd aan de commissie gemeld dat de antwoordmogelijkheden niet eenduidig geformuleerd zijn wegens verwarring tussen spermatozoiden en spermatiden. De antwooordmogelijkheden verwijzen naar de overeenkomstige stadia tijdens de productie van de zaad- en eicellen, nl. het "-tide" stadium (spermatide vs oötide). Het is juist dat een spermatide nog geen spermatozoïde is, maar doordat de vraag consequent naar de "homologe" stadia tijdens de vorming van de gameten verwijst, kan er geen verwarring bestaan met betrekking tot de inhoud van de vraag (i.e. waarin verschillen de productie van zaad- en eicellen). Vraag 10 (BIO10) - De afleider B wordt frequenter gekozen dan het juiste antwoord C (1658 versus 950). groep (laag scorenden): 496 versus De RIT-waarde van het item is laag (0,28). - De H-groep kiest meer frequent voor de afleider dan voor het juiste antwoord.

7 Vraag 12 (BIO12) - Na het examen werd aan de commissie gemeld dat de betekenis van zuivere lijn niet duidelijk is en dat het aantal ouderlijke genotypen niet afgeleid kan worden. De zuivere lijn is een duidelijk gedefinieerde term in de erfelijkheidsleer die in het secundair onderwijs wordt gehanteerd. Uit het genotype van de nakomelingen (dubbel heterozygoot) kan afgeleid worden dat de ouders dubbel homozygoot dienen te zijn met 4 mogelijke ouderlijke genotypes. De vraag is inhoudelijk correct opgesteld en duidelijk geformuleerd. Vraag 13 (BIO13) - Na het examen werd aan de commissie gemeld dat de betekenis van DNA ligase niet duidelijk is. De term DNA ligase is een duidelijk gedefinieerde term die in het secundair onderwijs wordt gehanteerd. De vraag is inhoudelijk correct opgesteld en duidelijk geformuleerd. 5. Communicatie Vraag 15 (GES15) - De afleider C wordt frequenter gekozen dan het juiste antwoord B (2677 versus 474). groep (laag scorenden): 724 versus De RIT-waarde van het item is zeer laag (0,071). - De H-groep kiest meer frequent voor de afleider dan voor het juiste antwoord. De commissie besluit dat de vraag niet eenduidig op te lossen is. Er is bij 18-jarige jongeren blijkbaar een misvatting over wat opbouwende feedback is. Hoewel antwoord B effectief het enige antwoord is dat objectief geformuleerd is en om die reden het meest constructief voor de relatie, kan antwoord C vanuit het perspectief van een 18-jarige eerder vergoelijkend begrepen worden en antwoord B eerder confronterend. De commissie besluit deze vraag te schrappen 6. Stilleestekst Vraag 25 (STB05)

8 - De afleider B wordt frequenter gekozen dan het juiste antwoord A (1136 versus 731). groep (laag scorenden): 316 versus De RIT-waarde van het item is laag (0,257). - De H-groep kiest meer frequent voor het juiste antwoord dan voor de afleider. Er is bij deze vraag een discrepantie in de terminologie van de vraagstelling en de bijhorende tabellen. Er is potentieel een misverstand tussen de termen geluidshinder en percentage ernstig gehinderden. De commissie beslist deze vraag te schrappen. CONCLUSIE De commissie schrapt volgende vragen voor alle deelnemers: - Vraag 25 van de stilleesproef - Vraag 15 van de communicatieproef Hierdoor worden er 522 kandidaten geslaagd verklaard. Op een totaal van 3716 regelmatige deelnemers, bedraagt dit 14,1%. 6. Kwaliteitszorg toelatingsexamen 2015: De commissie behandelt het voorstel van een commissielid om bijkomende kwaliteitscontroles uit te voeren op basis van de datasets van het toelatingsexamen arts en tandarts Het betreft itemanalyses volgens de principes van Item Response Theory (IRT). De bedoeling is om naast de itemanalyse gebaseerd op de klassieke testtheorie de items verder te onderzoeken op onzuiverheden om zo een beter zicht te krijgen op de kwaliteit van de vragen en het antwoordpatroon van de deelnemers. Deze analyses zijn uitsluitend voor intern gebruik. Zij gebeuren post hoc en hebben geen invloed op de vaststelling van de examenresultaten zoals besproken in punt 5. De commissie gaat hiermee akkoord. 7. Varia Voorafgaand aan de behandeling van volgende punten verlaten mevrouw Wanda Geudens en mevrouw Chantal Van Audenhoven de vergadering 7.1 Behandeling interne beroepen De commissie behandelt de voorliggende beroepen en keurt het voorstel van antwoord goed. 7.2 Afspraken communicatie met kandidaten. De examencommissie neemt volgend standpunt in met betrekking tot de communicatie die zij voert met de kandidaten: - Briefjes met opmerkingen die tijdens het examen aan de commissie worden overhandigd, krijgen geen individueel antwoord, maar worden wel bekeken ifv de itemanalyse.

9 - De mails die na het examenmoment naar het mailadres van het toelatingsexamen worden gestuurd, krijgen geen individueel antwoord, maar worden wel bekeken ifv de kwaliteitscontrole van de vragen. - De opmerkingen die worden geformuleerd naar aanleiding van een inzagemoment krijgen geen individueel antwoord, maar worden wel bekeken ifv de kwaliteitscontrole van de vragen. Brussel, vrijdag 28 augustus 2015, De Voorzitter Prof. Jan Eggermont De Secretaris Wannes Verheyen

Verslag. Agenda Deliberatievergadering examencommissie toelatingsexamen 2015, sessie juli. Bijlagen:

Verslag. Agenda Deliberatievergadering examencommissie toelatingsexamen 2015, sessie juli. Bijlagen: Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel Tel. 02 553 89 14 Fax: 02 553 88 05 Verslag Datum

Nadere informatie

Jan Eggermont. Wannes Verheyen. Sarah Loi

Jan Eggermont. Wannes Verheyen. Sarah Loi Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel Tel. 02 553 89 14 Fax: 02 553 88 05 Verslag Datum

Nadere informatie

Jan Eggermont. Wannes Verheyen. Sarah Loi

Jan Eggermont. Wannes Verheyen. Sarah Loi Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel Tel. 02 553 89 14 Fax: 02 553 88 05 Verslag Datum

Nadere informatie

Jan Eggermont. Wannes Verheyen. Sarah Loi

Jan Eggermont. Wannes Verheyen. Sarah Loi Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel Tel. 02 553 89 14 Fax: 02 553 88 05 Verslag Datum

Nadere informatie

Jan Eggermont. Wannes Verheyen

Jan Eggermont. Wannes Verheyen Agentschap voor Kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel Tel. 02 553 89 14 Fax: 02 553 88 05 Verslag Datum 20 februari 2015 Aanwezig Jan

Nadere informatie

Datum 28 augustus Wannes Verheyen. Sarah Loi, Marleen Deputter

Datum 28 augustus Wannes Verheyen. Sarah Loi, Marleen Deputter Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel Tel. 02 553 89 14 Fax: 02 553 88 05 Verslag Datum

Nadere informatie

Verslag. Sarah Loi en Liselotte Van de Perre

Verslag. Sarah Loi en Liselotte Van de Perre Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel Tel. 02 553 89 14 Fax: 02 553 88 05 Verslag Datum

Nadere informatie

Wannes Verheyen. Sarah Loi, Karla Van Lint

Wannes Verheyen. Sarah Loi, Karla Van Lint Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel Tel. 02 553 89 14 Fax: 02 553 88 05 Verslag Datum

Nadere informatie

Verslag. Agenda Beraadslagingsvergadering examencommissie toelatingsexamen arts 3 juli 2018 en toelatingsexamen tandarts 4 juli 2018.

Verslag. Agenda Beraadslagingsvergadering examencommissie toelatingsexamen arts 3 juli 2018 en toelatingsexamen tandarts 4 juli 2018. Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen Toelatingsexamen Arts-Tandarts Koning Albert II-laan 15 1210 Brussel Tel. 02 553 89 14 Fax: 02 553 88 05 Verslag Datum

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de organisatie van het toelatingsexamen arts en het toelatingsexamen tandarts

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de organisatie van het toelatingsexamen arts en het toelatingsexamen tandarts Besluit van de Vlaamse Regering houdende de organisatie van het toelatingsexamen arts en het toelatingsexamen tandarts DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Codex Hoger Onderwijs van 11 oktober 2013, bekrachtigd

Nadere informatie

VR DOC.0076/2BIS

VR DOC.0076/2BIS VR 2018 0202 DOC.0076/2BIS Besluit van de Vlaamse Regering houdende de organisatie van het toelatingsexamen arts en het toelatingsexamen tandarts DE VLAAMSE REGERING, Gelet op artikel 20 van de bijzondere

Nadere informatie

Vroegtijdige schoolverlaters Inschrijvingen en kwalificaties in tweedekansleerwegen. Beleidsdomein Onderwijs en Vorming

Vroegtijdige schoolverlaters Inschrijvingen en kwalificaties in tweedekansleerwegen. Beleidsdomein Onderwijs en Vorming Vroegtijdige schoolverlaters Inschrijvingen en kwalificaties in tweedekansleerwegen Beleidsdomein Onderwijs en Vorming Mei 019 COLOFON Coördinatie en redactie Anton Derks Departement Onderwijs en Vorming

Nadere informatie

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015.

Eerder stelde ik reeds een schriftelijke vraag (nr 510 van 16 juli 2015) over de eerste sessie van het toelatingsexamen in juli 2015. SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 557 van ANN BRUSSEEL datum: 9 september 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toelatingsexamen arts en tandarts -

Nadere informatie

nr. 510 van ANN BRUSSEEL datum: 16 juli 2015 aan HILDE CREVITS Toelatingsexamen arts en tandarts - Slaagpercentages

nr. 510 van ANN BRUSSEEL datum: 16 juli 2015 aan HILDE CREVITS Toelatingsexamen arts en tandarts - Slaagpercentages SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 510 van ANN BRUSSEEL datum: 16 juli 2015 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Toelatingsexamen arts en tandarts - Slaagpercentages

Nadere informatie

Samenstelling van de punten

Samenstelling van de punten Samenstelling van de punten De examencommissie ontvangt voor iedere haio de beoordeling voor elk opleidingsonderdeel uitgedrukt in een score op 20 of geslaagd/niet-geslaagd. Het betreft de opleidingsonderdelen:

Nadere informatie

36 ste Toelatingsexamen arts/tandarts

36 ste Toelatingsexamen arts/tandarts 36 ste Toelatingsexamen arts/tandarts Tijd om augustus-sessie te sluiten RAPPORT 2014-08 36 ste toelatingsexamen arts/tandarts: tijd om augustus-sessie te sluiten Met 3 deliberaties en 12 niet-valide vragen

Nadere informatie

Ter voorbereiding van het academiejaar waren de resultaten als volgt:

Ter voorbereiding van het academiejaar waren de resultaten als volgt: VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Vraag nr. 26 van 10 september 2014 van ANN BRUSSEEL Toelatingsexamen arts

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR. INBURGERING. WONEN. GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRI J DING

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR. INBURGERING. WONEN. GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRI J DING ~\'~..\ Vlaa~se 't~ \ Regering Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bls. 5. van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij

Nadere informatie

Werkingsreglement 2015

Werkingsreglement 2015 Werkingsreglement 2015 Werking commissie Artikel 1 De verantwoordelijkheid voor de praktische aspecten van de organisatie en het afsluiten van contracten berust bij de administrateur-generaal van AKOV.

Nadere informatie

Kwantitatieve analyse toetskwaliteit

Kwantitatieve analyse toetskwaliteit Kwantitatieve analyse toetskwaliteit Auteur: Rob Kayzel Aan de hand van de resultaten van het tentamen (de scores van de studenten) is het mogelijk om de kwaliteit van het tentamen onderzoeken. De analyse

Nadere informatie

TOETSONTWIKKELAAR. Het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs,, Kwalificaties en Studietoelagen werft

TOETSONTWIKKELAAR. Het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs,, Kwalificaties en Studietoelagen werft Het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs,, Kwalificaties en Studietoelagen werft aan: DEELTIJDS (40%) TOETSONTWIKKELAAR CHEMIE OF FYSICA BIJ DE EXAMENCOMMISSIE VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

Nadere informatie

Goedkeuringsverslag milieueffectrapport

Goedkeuringsverslag milieueffectrapport Vlaamse overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Koning Albert II-laan 20, bus 8 1000 BRUSSEL tel: 02/553.80.79 fax: 02/553.80.75 Goedkeuringsverslag

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Raad Levenslang en Levensbreed Leren 13 maart 2018 RLLL-RLLL-ADV-1718-004 Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs Studiegebied Slagerij Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan

Nadere informatie

DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN

DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN PROVINCIE VLAAMS BRABANT ---- OCMW LUBBEEK ---- DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN ZITTING VAN 21 februari 2011, 19.30 u AANWEZIG: Voorzitter : Maria Elisabeth DEPRET Leden : Maria SCHREVENS, Ingrid

Nadere informatie

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs (OP Bibliotheekmedewerker informatiebemiddelaar )

Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs (OP Bibliotheekmedewerker informatiebemiddelaar ) Raad Levenslang en Levensbreed Leren 14 maart 2017 RLLL-RLLL-ADV-1617-006 Advies over een voorstel van opleidingsprofiel volwassenenonderwijs (OP Bibliotheekmedewerker informatiebemiddelaar ) Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR HET RESERVATIEPORTAAL

HANDLEIDING VOOR HET RESERVATIEPORTAAL HANDLEIDING VOOR HET RESERVATIEPORTAAL Deel I : Toelatingsexamen p.2 p. 11 Deel II: Tussentijdse proef p.12- p. 19 Deel III: Rugzak p.20- p. 27 1 DEEL I Handleiding reservatieportaal toelatingsexamen INHOUD

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE OPLEIDINGSCOMMISSIES VAN RITS SCHOOL OF ARTS d.d. 3 februari 2015

REGLEMENT VAN DE OPLEIDINGSCOMMISSIES VAN RITS SCHOOL OF ARTS d.d. 3 februari 2015 REGLEMENT VAN DE OPLEIDINGSCOMMISSIES VAN RITS SCHOOL OF ARTS d.d. 3 februari 2015 Hoofdstuk I. Algemeen reglement van de opleidingscommissies aan de Erasmushogeschool Brussel (goedgekeurd door het College

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER SYNTRA BRUSSEL 2018 Examenreglement EPB-verslaggever Inhoud Dit les- en examenreglement voor EPB-verslaggever omvat volgende hoofdstukken: - Hoofdstuk 1 Algemeen - Hoofdstuk

Nadere informatie

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts Dinsdag 25 augustus 2015 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts Dinsdag 25 augustus 2015 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts Dinsdag 25 augustus 2015 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel Lees deze richtlijnen aandachtig door. Bekijk ook zeker de brochure, de veel gestelde

Nadere informatie

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts voor kandidaten met meer tijd wegens een functiebeperking

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts voor kandidaten met meer tijd wegens een functiebeperking Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts voor kandidaten met meer tijd wegens een functiebeperking Dinsdag 4 juli 2017 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel Lees deze richtlijnen aandachtig

Nadere informatie

Verslag m&o vwo 2018 tijdvak 1 ten behoeve voor het Tijdschrift voor het Economisch Onderwijs.

Verslag m&o vwo 2018 tijdvak 1 ten behoeve voor het Tijdschrift voor het Economisch Onderwijs. Verslag m&o vwo 2018 tijdvak 1 ten behoeve voor het Tijdschrift voor het Economisch Onderwijs. In dit verslag wordt ingegaan op de beoordeling van het examen m&o vwo 2018 tijdvak 1 door de docenten en

Nadere informatie

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts voor kandidaten met meer tijd wegens een functiebeperking

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts voor kandidaten met meer tijd wegens een functiebeperking Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts voor kandidaten met meer tijd wegens een functiebeperking Dinsdag 5 juli 2016 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel Lees deze richtlijnen aandachtig

Nadere informatie

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten?

3 Zijn er op regionaal niveau netoverschrijdende afspraken gemaakt over het al dan niet toepassen van één of meerdere flexibele trajecten? Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT VVKSO 201v2 Evaluatie flexibele leertrajecten Vragenlijst voor coördinerend directeurs 1 Zijn er op het niveau

Nadere informatie

Beslissing over het voorstel van Elia System Operator nv betreffende een wijziging van de regels die de energieoverdracht organiseren

Beslissing over het voorstel van Elia System Operator nv betreffende een wijziging van de regels die de energieoverdracht organiseren (B)1807 17 september 2018 Beslissing over het voorstel van Elia System Operator nv betreffende een wijziging van de regels die de energieoverdracht organiseren Artikel 19bis, 2 van de wet van 29 april

Nadere informatie

Werkingsreglement toelatingsexamen arts en tandarts 2017

Werkingsreglement toelatingsexamen arts en tandarts 2017 Werkingsreglement toelatingsexamen arts en tandarts 2017 Werking examencommissie De verantwoordelijkheid voor de praktische aspecten van de organisatie en het afsluiten van contracten berust bij de administrateur-generaal

Nadere informatie

INHOUD. 1. Voorwaarden om te mogen reserveren. 2. Vanaf wanneer kan u reserveren? 3. Hoe kan u reserveren?

INHOUD. 1. Voorwaarden om te mogen reserveren. 2. Vanaf wanneer kan u reserveren? 3. Hoe kan u reserveren? INHOUD 1. Voorwaarden om te mogen reserveren 2. Vanaf wanneer kan u reserveren? 3. Hoe kan u reserveren? >> maximale aantal door u te reserveren examenmomenten 4. Reserveren A. Een reservatie maken B.

Nadere informatie

Examenreglement Examens Betonkernactivering

Examenreglement Examens Betonkernactivering Examenreglement Examens Betonkernactivering Dec 2014 ISSO Postbus 557 3000 AN Rotterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt verstaan onder: 1 Examencommissie:

Nadere informatie

Toelatingsexamen arts en tandarts

Toelatingsexamen arts en tandarts Vlaanderen is onderwijs en vorming Toelatingsexamen arts en tandarts Infobrochure 2015 Agentschap voor kwaliteitszorg in Onderwijs en Vorming ond.vlaanderen.be/toelatingsexamen Het Toelatingsexamen Wil

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER Titel I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1. De Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Huishoudelijk reglement gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Dit huishoudelijk reglement dient als aanvulling bij de statuten en geen enkele interpretatie die in strijd is met de statuten

Nadere informatie

Advies. Wijzigingen HBO en hoger onderwijs. Brussel, 12 juni 2017

Advies. Wijzigingen HBO en hoger onderwijs. Brussel, 12 juni 2017 Advies Wijzigingen HBO en hoger onderwijs Brussel, 12 juni 2017 SERV_20170612_SenSeHBO_ADV.docx Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 info@serv.be www.serv.be

Nadere informatie

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING

Uitspraak nr. WB DE VLAAMSE MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE KANSEN EN ARMOEDEBESTRIJDING Ministerieel besluit betreffende de beroepsprocedure met toepassing van artikel 29bis, 5, van de Vlaamse Wooncode betreffende de beslissing van de sociale huisvestingsmaatschappij < verwijderd > voor de

Nadere informatie

REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE: COÖRDINATIECOMMISSIE

REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE: COÖRDINATIECOMMISSIE BELAC 3-08 Rev 4-2011 REGLEMENT VAN INWENDIGE ORDE: COÖRDINATIECOMMISSIE De versies van documenten van het managementsysteem van BELAC die onder elektronisch vorm beschikbaar zijn op de website van BELAC

Nadere informatie

Examenreglement. Examens Bodemenergie

Examenreglement. Examens Bodemenergie Examenreglement Examens Bodemenergie Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt verstaan onder: 1. Examencommissie: de door BodemenergieNL ingestelde Examencommissie.

Nadere informatie

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts Dinsdag 4 juli 2017 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts Dinsdag 4 juli 2017 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts Dinsdag 4 juli 2017 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel Lees deze richtlijnen aandachtig door. Bekijk ook zeker het werkingsreglement, de veel

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Thema's - Activiteitencoöperaties A 03 Brussel, 16.12.2008 MH/SL/LC A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT TOT BEPALING VAN HET STATUUT VAN KANDIDAAT-ONDERNEMER

Nadere informatie

CIM - Aankoopprocedure - aanbesteding

CIM - Aankoopprocedure - aanbesteding Centre d Information sur les Médias A.S.B.L. Centrum voor Informatie over de Media V.Z.W.. 1. Algemeen Principe CIM - Aankoopprocedure - aanbesteding (Tekst goedgekeurd door de Raad van Bestuur van 26/01/2016

Nadere informatie

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts Dinsdag 5 juli 2016 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel

Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts Dinsdag 5 juli 2016 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel Richtlijnen voor het toelatingsexamen arts en tandarts Dinsdag 5 juli 2016 Brussels Expo, Belgiëplein 1, 1020 Brussel Lees deze richtlijnen aandachtig door. Bekijk ook zeker het werkingsreglement, de veel

Nadere informatie

Advies over de voorstellen van opleidingsprofielen volwassenenonderwijs voordrachten januari, februari en maart 2016

Advies over de voorstellen van opleidingsprofielen volwassenenonderwijs voordrachten januari, februari en maart 2016 Raad Levenslang en Levensbreed Leren 19 april 2016 RLLL-RLLL-ADV-1516-006 Advies over de voorstellen van opleidingsprofielen volwassenenonderwijs voordrachten januari, februari en maart 2016 Vlaamse Onderwijsraad

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Bijzondere Leergang Pensioenrecht

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Bijzondere Leergang Pensioenrecht Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Bijzondere Leergang Pensioenrecht Vooraf Dit basisreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding Getuigschrift Bijzondere

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 16 mei 2017 Betreft Motie Voortman

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 16 mei 2017 Betreft Motie Voortman > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

3 Principe tot verkoop 9 loten bouwgrond in "Schippersbos"

3 Principe tot verkoop 9 loten bouwgrond in Schippersbos ZITTING VAN DE RAAD VAN 25 FEBRUARI 2016 Aanwezig: Willy Cornelis, Voorzitter André Marguillier, Marc Michiels, Johan Neefs, Remy Peelaerts, Ann Sleyp, Roger Swinnen, Rita Van Cleynebreugel, Ann Wils,

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4546 16 maart 2011 Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie d.d. 15 maart 2011, nr. 5687494/11, houdende de

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A

EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A / examenreglement EXAMENREGLEMENT CENTRAAL EXAMEN ENERGIEDESKUNDIGE TYPE A AFDELING 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Toepassingsgebied Dit examenreglement is van toepassing op het centraal examen voor energiedeskundigen

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK PRO De Baander Plaats : Amersfoort BRIN nummer : 03SX 00 PRO BRIN nummer : 03SX C1 Onderzoeksnummer : 259727 Datum onderzoek : 11 september

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BESLUIT VAN DE RAAD VAN HET BIPT VAN 12 FEBRUARI 2016 BETREFFENDE DE OPLIJSTING EN INDELING VAN PRODUCTEN EN DIENSTEN VERSTREKT DOOR DE UNIVERSELEDIENSTAANBIEDER

Nadere informatie

Extra proeven Air Traffic Control Hulpkader

Extra proeven Air Traffic Control Hulpkader Individuele psychotechnische proeven officier Collectieve psychotechnische proeven officier Eerste landstaal Engels Wiskunde Fysica Testbatterij Air Vragenlijst Interview Bijkomend medisch onderzoek Individuele

Nadere informatie

DESKUNDIGE PLANNING EN ORGANISATIE (CONTRACT VAN 1 JAAR, MET MOGELIJKHEID TOT VERLENGING)

DESKUNDIGE PLANNING EN ORGANISATIE (CONTRACT VAN 1 JAAR, MET MOGELIJKHEID TOT VERLENGING) De afdeling Naric & Examencommissie van het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen zoekt voor het team Examencommissie secundair onderwijs een contractuele DESKUNDIGE

Nadere informatie

Certificeringschema: Veiligheidspersoon tram (vhp-tram)

Certificeringschema: Veiligheidspersoon tram (vhp-tram) Certificeringschema: Veiligheidspersoon tram (vhp-tram) Nummer Datum Titel Goedgekeurd vz W Pag. 1.1 20171120 Certificeringsschema vhp-tram 1/10 Inhoud Versiebeheer 2 1 De taak 3 2 Het certificaat 4 2.1

Nadere informatie

T G7091. G1-fase en bevat A chromosomen en B DNA. M-fase en bevat 1 2 A chromosomen en 1 2 B DNA. S-fase en bevat A chromosomen en 1 2 B DNA

T G7091. G1-fase en bevat A chromosomen en B DNA. M-fase en bevat 1 2 A chromosomen en 1 2 B DNA. S-fase en bevat A chromosomen en 1 2 B DNA . Tijdens welke fase van de celcyclus gebeurt DNA-replicatie van het genoom? Hoeveel chromosomen en hoeveel DNA bevat een cel onmiddellijk na de mitose als je weet dat het aantal chromosomen van die cel

Nadere informatie

Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS) Toetswijzer deel l voor de kandidaat. Versie: 1.0 Datum: 19 juli 2018

Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS) Toetswijzer deel l voor de kandidaat. Versie: 1.0 Datum: 19 juli 2018 Gezondheidskundig Adviseur Gevaarlijke Stoffen (GAGS) Toetswijzer deel l voor de kandidaat Versie: 1.0 Datum: 19 juli 2018 Instituut Fysieke Veiligheid GHOR Academie Postbus 7010 6801 HA Arnhem Kemperbergerweg

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1402992 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot de wedstrijd voor projecten rond de Eerste Wereldoorlog

Nadere informatie

Rooster voor de centrale examens van de eindexamens en de staatsexamens 2002

Rooster voor de centrale examens van de eindexamens en de staatsexamens 2002 CEVO-mededelingen examens van de eindexamens Bestemd voor: de directeuren van scholen voor voortgezet onderwijs; de voorzitters van examencommissies VAVO en de staatsexamencommissie. Algemeen verbindend

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Gilde van Vrijwillige Molenaars

Huishoudelijk Reglement Gilde van Vrijwillige Molenaars Huishoudelijk Reglement Gilde van Vrijwillige Molenaars Vastgesteld op de ledenvergadering van 5 april 2014, met aanpassingen goedgekeurd op de bijzondere ledenvergadering van 7 november 2015. Lidmaatschap

Nadere informatie

Examen besturingssystemen

Examen besturingssystemen Examen besturingssystemen Vrijdag 21 januari 2011, 8u30 Prof. Koen De Bosschere Richting: Naam: Belangrijk 1. Vergeet niet uw naam te vermelden. 2. Schrijf de antwoorden in de daarvoor voorziene ruimte.

Nadere informatie

PISA IN FOCUS 5: HEBBEN DE LEERLINGEN DE WIL OM TE SLAGEN? VERSCHILT DE WIL OM TE SLAGEN OVER DE ONDERWIJSVORMEN?

PISA IN FOCUS 5: HEBBEN DE LEERLINGEN DE WIL OM TE SLAGEN? VERSCHILT DE WIL OM TE SLAGEN OVER DE ONDERWIJSVORMEN? INLEIDING PISA IN FOCUS 5: HEBBEN DE LEERLINGEN DE WIL OM TE SLAGEN? VERSCHILT DE WIL OM TE SLAGEN OVER DE ONDERWIJSVORMEN? Om uitstekende vaardigheden te ontwikkelen zijn niet alleen talent en mogelijkheden

Nadere informatie

Werkingsreglement toelatingsexamen arts en tandarts 2016

Werkingsreglement toelatingsexamen arts en tandarts 2016 Werkingsreglement toelatingsexamen arts en tandarts 2016 Werking examencommissie De verantwoordelijkheid voor de praktische aspecten van de organisatie en het afsluiten van contracten berust bij de administrateur-generaal

Nadere informatie

Examenreglement Examens Ventilatie Woningen

Examenreglement Examens Ventilatie Woningen Examenreglement Examens Ventilatie Woningen December 2014 ISSO Postbus 557 3000 AN Rotterdam Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen In dit examenreglement wordt verstaan onder: 1 Examencommissie:

Nadere informatie

BESLISSING (B) CDC-495

BESLISSING (B) CDC-495 Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas Nijverheidsstraat 26-38 1040 Brussel Tel.: 02/289.76.11 Fax: 02/289.76.09 COMMISSIE VOOR DE REGULERING VAN DE ELEKTRICITEIT EN HET GAS BESLISSING

Nadere informatie

Examenreglement BIJLAGE Inleiding. 2. Inschrijving en toelating. 3. Examens en examengedragscode

Examenreglement BIJLAGE Inleiding. 2. Inschrijving en toelating. 3. Examens en examengedragscode Examenreglement 1. Inleiding Dit specifiek examenreglement is van toepassing op de deelnemers aan het examen EPBverslaggever aan de Hogeschool Vives. Met de term de cursist en verwijswoorden als hij en

Nadere informatie

BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING. donderdag 18 januari 2018 te uur onder het Voorzitterschap van de heer Dirk Abbeloos, Voorzitter

BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING. donderdag 18 januari 2018 te uur onder het Voorzitterschap van de heer Dirk Abbeloos, Voorzitter BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING Zitting van : donderdag 18 januari 2018 te 18.30 uur onder het Voorzitterschap van de heer Dirk Abbeloos, Voorzitter Aanwezig : Aandelen A Lasthebber Aantal stemmen BERLARE

Nadere informatie

Klachtenreglement van. Het Oranje Kruis. Datum van ingang: 1 januari 2015

Klachtenreglement van. Het Oranje Kruis. Datum van ingang: 1 januari 2015 Klachtenreglement van Het Oranje Kruis 2015 Datum van ingang: 1 januari 2015 Inleiding Het Oranje Kruis streeft voortdurend naar een hoge kwaliteit van de dienstverlening. Het serieus nemen en correct

Nadere informatie

VERSLAG M&O havo 2018 tijdvak 1

VERSLAG M&O havo 2018 tijdvak 1 VERSLAG M&O havo 2018 tijdvak 1 In dit verslag wordt ingegaan op de beoordeling van het examen m&o havo 2018 tijdvak 1 door de docenten en de VECON en wordt het examen geanalyseerd op de p -waarde en de

Nadere informatie

Reglementen Commissie van Beroep Examens

Reglementen Commissie van Beroep Examens Reglementen Commissie van Beroep Examens GELDIG VOOR DE VOLGENDE ORGANISATIE-ONDERDE(E)L(EN) ROC West-Brabant Middelbaar Beroepsonderwijs en Educatie (opleidingen die vallen onder de WEB) Datum: 16 februari

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Overzicht instructies voor digitale examens

Overzicht instructies voor digitale examens Overzicht instructies voor digitale examens 1. Hoe start je het examen? 1 2. Welk materiaal heb je nodig om je examen af te leggen? 1 3. Hoe weet je hoeveel tijd je nog hebt om je examen af te leggen?

Nadere informatie

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent 1. Algemeenheden 1.1. Het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, afgekort IAB, dient overeenkomstig artikel

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT BC DE BOERDERIE

WEDSTRIJDREGLEMENT BC DE BOERDERIE 1 Algemeen 1.1 Clubcompetitie: Serie zittingen voor clubleden waarover een gemiddelde score per paar wordt bijgehouden. 1.2 Zomercompetitie: Serie zittingen voor clubleden en belangstellenden waarover

Nadere informatie

Mantis Handleiding. Inhoud. Versie 1.1 Datum: 01/08/2014

Mantis Handleiding. Inhoud. Versie 1.1 Datum: 01/08/2014 Mantis Handleiding Versie 1.1 Datum: 01/08/2014 Mantis is de online toepassing die Tactics aanbiedt aan haar klanten voor het aanmelden en opvolgen van problemen en feature requests. In deze handleiding

Nadere informatie

SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING

SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING SYNTHESERAPPORT EVALUATIE WETENSCHAPPELIJKE OLYMPIADES SAMENVATTING Studiedienst en Prospectief Beleid 1 Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Vlaamse Overheid Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030

Nadere informatie

Hoe komt de n-term tot stand?

Hoe komt de n-term tot stand? Hoe komt de n-term tot stand? normering centrale examens voortgezet onderwijs algemene vakken Lody Smeets, Clustermanager Exacte vakken Centrale Examen Cito Plexs Conferentie 13 februari 2017 Programma

Nadere informatie

VO RAPPORT VAN BEVINDINGEN OV 2013. Gymnasium Felisenum

VO RAPPORT VAN BEVINDINGEN OV 2013. Gymnasium Felisenum VO RAPPORT VAN BEVINDINGEN OV 2013 Gymnasium Felisenum Plaats : Velsen-Zuid BRIN-nummer : 20DG Onderzoeksnummer : 150930 Datum onderzoek : 17-18 januari 2013 Datum vaststelling : 18 december 2012-14 maart

Nadere informatie

De eenparige rechtlijnige beweging

De eenparige rechtlijnige beweging De eenparige rechtlijnige beweging Inleidende experimenten Via opdrachten met de robot LEGO NXT willen we de leerstof van mechanica aanbrengen en op een creatieve en speelse manier leren nadenken over

Nadere informatie

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit

Agenda. Buitengewone AV IVCA. Audio vereniging voor interne audit voor lokale besturen. Audio. Interne audit Vergadering Commissie 1 dinsdag 26 februari 2013 Agenda - Buitengewone Algemene Vergadering IVCA - Statutenwijziging Audio - Omvorming AGB - Wijziging toelagereglement buurt en wijk - Huishoudelijk Reglement

Nadere informatie

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE Kenmerk : raadpleging ontwerpbesluit tot de toekenning van gebruiksrechten in de frequentiebanden die gebruikt worden voor draadloze CT1+-telefoons

Nadere informatie

Gewenst gedrag en sanctiebeleid. Een 4 lademodel. Monique D aes

Gewenst gedrag en sanctiebeleid. Een 4 lademodel. Monique D aes Gewenst gedrag en sanctiebeleid. Een 4 lademodel Monique D aes monique.daes@g-o.be Klassiek sanctiebeleid Lineair stappenplan: mondelinge waarschuwingen opmerkingen in de agenda strafstudie (met taak)

Nadere informatie

Advies over nieuwe opleidingen in het dbso voor textielverzorging en de groensector

Advies over nieuwe opleidingen in het dbso voor textielverzorging en de groensector Raad Secundair Onderwijs 9 maart 2017 RSO-RSO-ADV-1617-008 Advies over nieuwe opleidingen in het dbso voor textielverzorging en de groensector Vlaamse Onderwijsraad Koning Albert II-laan 37 B-1030 Brussel

Nadere informatie

Observatie ll interactie leerling

Observatie ll interactie leerling Observatie ll interactie leerling Datum: 16 Mei Student: Carolien Kliffen Student nr.: 500617968 School: PCC Fabritiusstraat Vak: Biologie Lesuur: 4 e uur Klas: 2b3 Docent: Mevr. Klasssen Inleiding Als

Nadere informatie

INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND IVM O.V.

INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND IVM O.V. INTERGEMEENTELIJKE OPDRACHTHOUDENDE VERENIGING VOOR HUISVUILVERWERKING MEETJESLAND IVM O.V. Vergadering directiecomité van dinsdag 3 juli 2018 om 14.30 u. in de vergaderzaal van het administratief gebouw

Nadere informatie

REGLEMENT BIJ HET LEERSTOF- EN TOETSOVERZICHT 4 HAVO, 4 VWO en 5 VWO 2015-2016

REGLEMENT BIJ HET LEERSTOF- EN TOETSOVERZICHT 4 HAVO, 4 VWO en 5 VWO 2015-2016 REGLEMENT BIJ HET LEERSTOF- EN TOETSOVERZICHT 4 HAVO, 4 VWO en 5 VWO 2015-2016 Dit reglement betreft alle toetsen voor 4 havo, 4 vwo en 5 vwo. De toetsen voor de onderstaande vakken tellen niet alleen

Nadere informatie

Examinator/Toetsontwikkelaar Engels (gedetacheerde leerkracht)

Examinator/Toetsontwikkelaar Engels (gedetacheerde leerkracht) De Examencommissie voor het Secundair Onderwijs van het Agentschap Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen zoekt een: Examinator/Toetsontwikkelaar Engels (gedetacheerde leerkracht)

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, 5 februari 2015

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, 5 februari 2015 GEMEENTE ZWALM Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, 5 februari 2015 Aanwezig: Brigitte Vermeersch, voorzitter Didier Van Coppenolle Johan Rotsaert Dirk Remue, ondervoorzitter Thierry Ghyselinck

Nadere informatie

De Vlaamse kwalificatiestructuur

De Vlaamse kwalificatiestructuur De Vlaamse kwalificatiestructuur Naar een coherent EVC-beleid Debby Peeters Strategisch Onderwijs- en Vormingsbeleid Beleidskader: Competentieagenda Situatie: vele bestaande EVC-initiatieven Fiche 4 Competentieagenda:

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Vergaderingen en agenda s 2.1. De medezeggenschapsraad komt tenminste zes keer per schooljaar bijeen of zo veel vaker als noodzakelijk.

Hoofdstuk 2: Vergaderingen en agenda s 2.1. De medezeggenschapsraad komt tenminste zes keer per schooljaar bijeen of zo veel vaker als noodzakelijk. Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van De Regenboog, school voor katholiek basisonderwijs en peuterspeelzaal, te Rotterdam en vastgesteld door de medezeggenschapsraad op 10 november 2014.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Economie, Landbouw & Platteland, Europese en Internationale samenwerking dienst Economie, Europese & Internationale samenwerking dossiernummer: 1304485 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever

Nadere informatie

INTERNE KLACHTENPROCEDURE

INTERNE KLACHTENPROCEDURE INTERNE KLACHTENPROCEDURE WAARVOOR KAN JE BIJ ONS TERECHT? Het SVK zoekt woningen op de privé-huurmarkt en verhuurt ze door aan kandidaat-huurders. We werken met een wachtlijst en een puntensysteem voor

Nadere informatie

Verslag Algemene vergadering

Verslag Algemene vergadering Verslag Algemene vergadering 2 december 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Aanwezigheidslijst is als bijlage toegevoegd aan dit verslag. Documenten Vooraf verstuurd: 1 Uitnodiging en agenda

Nadere informatie

Bestuursvergadering Gemeentelijke Gezinsraad Beveren 3 september 2015 VERSLAG

Bestuursvergadering Gemeentelijke Gezinsraad Beveren 3 september 2015 VERSLAG Bestuursvergadering Gemeentelijke Gezinsraad Beveren 3 september 2015 VERSLAG Aanwezige bestuursleden: Pieter Van Bastelaere (voorzitter), Bart Van Dosselaer, Sylvain De Boey, Machteld Van Raemdonck, Marleen

Nadere informatie

Ouders over tevredenheidmetingen.

Ouders over tevredenheidmetingen. Vzw Roppov Martelaarslaan 212 9000 Gent tel 09/224.09.15 fax 09/233.35.89 e-mail info@roppov.be web www.roppov.be Mei 2009 december 2010 Ouders over tevredenheidmetingen. Dit is een bundeling van bemerkingen

Nadere informatie