AudioTest. Handleiding van audiometer. MCT Ganseman Steenweg Denderleeuw Belgium

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "AudioTest. Handleiding van audiometer. MCT Ganseman Steenweg Denderleeuw Belgium"

Transcriptie

1 Handleiding van audiometer AudioTest MCT Ganseman Steenweg Denderleeuw Belgium No copyrights mag vrij verspreid worden.

2 2 Inhoudsopgave page I Woord vooraf 3 Installatie van Audiotest 4 Software installatie. 4 Hardware installatie 5 Technische gegevens 6 II Hoofdmenu 7 III Setup 9 IV Comport keuze 9 Serieel nummer 10 Directory 10 Gebruikers 11 Equalizer 12 Ijken met decibelmeter 13 Automatische opname 14 Pulserende of continue tonen 15 Opname van een tonaal audiogram 16 Handmatige opname 16 Referentieopname gebruiken 18 Automatische opname 20 V Opname bekijken 21 VI PDF Afdruk - Image 22 VII Integratie 24 FAQ 25 Backup 25 Nieuwe PC 26

3 3 Woord vooraf De afgelopen decennia werden gekenmerkt door een enorme computerrevolutie. Steeds sneller, krachtiger, gebruikersvriendelijker en toch steeds relatief goedkoper. Professionele medische instrumenten zoals audiometers hebben deze evolutie niet gevolgd. AudioTest maakt gebruik van de PC voor aanmaken van de signalen en weergave van de curve. De voornaamste voordelen zijn Betaalbare precisie. Het gebruik is zeer eenvoudig, betere medewerking van de patiënt. Hij hoeft alleen op de knop te drukken langs de kant waar hij een signaal hoort. Mogelijkheid voor automatisch opname. Keuze tussen pulserende tonen en continue tonen. Aanduiden van de betrouwbaarheid van het onderzoek, m.a.w. het aantal verkeerde en correcte reacties van de patiënt. Dit is uniek! De computer zorgt voor een optimale lay-out. Mogelijkheden voor afdruk op A4 formaat en op de meest diverse printers. Ingebouwde database, waarmee u snel opnieuw een opname kunt oproepen. Sorteren van patienten volgens leeftijd, aantal decibels verlies is mogelijk met een enkele muisklik. Op het scherm kunt u eventueel vergelijken met een vorige opname van dezelfde patient of met een patient uit dezelfde leeftijdsklasse. Het signaal wordt bewaard in de computer en kan later terug worden opgeroepen of afgedrukt. Mogelijkheid tot integratie in uw patiënten dossier. Mogelijkheid om een PDF of image bestand te maken en via internet te versturen.

4 4 II Installatie van AudioTest 1 Software installatie Het programma wordt geleverd op CD-ROM. Het programma werkt onder iedere Windows 32 en 64 bits versie: Windows XP, Vista, 7,8 en 10. De CD-Rom start automatisch wanneer hij ingevoerd wordt. Kies Taal Nederlands. Vervolgens op installeer Audiometrie klikken. Dan even wachten. Kies nadien op volgende of ok. Op een bepaald ogenblik verschijnt er een dos venster. Dit mag u niet wegklikken. Gewoon even wachten. Er wordt een icoontje aan op het bureaublad geplaatst waarmee u kan starten. Het programma wordt standaard geinstalleerd in de directory C:\AudioTest. Hierin bevinden zich na de installatie onder andere volgende bestanden: AudioTest.exe de toepassing, het programma zelf. *.adf de opgeslagen opnames. AudConfig.xml. In dit bestand worden de setup gegevens bewaard. *.pdf deze handleiding of PDF afdrukken van opnames. De software instaleert ook enkele voorbeelden van audiograms zoals normaal gehoor op 50 jaar, op 75 jaar, tubair catarh, otitis serosa, lawaaitrauma. Wis deze nog niet dadelijk. Installatie vanaf onze site verloopt analoog: Na download van SetupAudioTest.zip, in Windows verkenner erop rechtsklikken en kiezen Extraheer alles ( Extract all) in een directory bvb C:\Temp en dan SetupAudioTest.exe uitvoeren.

5 5 2 Hardware installatie Het toestel bestaat uit twee delen die beiden met een USB poort verbonden worden: Hoofdtelefoon die niet met de speaker uitgang verbonden wordt, maar met de audio uitgang van een USB stick, 3D SOUND (2). Het serienummer van de hoofdtelefoon staat op een geel label, onderaan op een zwart doosje (1) Dit nummer moet in de setup van de software ingevoerd worden, anders is de ijking niet correct. Signalisatie toestel, verbonden met een USB poort (5) door middel van een USB-serieel omzetter (4). De knoppen 1 en 2 moet de patient met beide handen bedienen wanneer hij zeker is dat hij een signaal hoort. Deze reactie wordt op het scherm aangeduid. De groene LED 3 flitst even na het indrukken van een toets tijdens een opname en na het uitzenden van een toon.

6 6 De verbindingskabels naar de PC zijn 2 meter lang zodat de patient aan de overkant van de onderzoeker kan zitten. Indien de PC lawaaierig is, dan is het beter om de patient verder van de PC te plaatsen. Er zijn 2 verlengkabels, zodat de patient tot op 5 meter afstand van de PC kan plaatsnemen. Het signalisatietoestel valt dadelijk op door zijn handige vormgeving.( 19*13*6 cm). Het houdt gemakkelijk in de hand. De patient hoeft alleen op de knop te drukken langs de kant waar hij het signaal waarneemt. De drukknoppen zijn zeer stevig. Dit is nodig vermits sommige patienten er op kloppen. Andere patienten zijn echter te voorzichtig en drukken de knoppen niet diep genoeg in. Het flitsen van de groene LED helpt hen om de knoppen diep genoeg in te drukken. Een ander belangrijk voordeel van de LED is, dat de aandacht van de patient niet gericht is naar de muisklikken die de onderzoeker geeft. 3 Technische gegevens: Frequenties 125, 188, 250, 375, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000, 6000 en 8000 Hertz zijn beschikbaar en nauwkeuriger dan 0.1 (!) percent. Intensiteit van -10 db tot +85 db in stapjes van 5 db. De intensiteit is tot op 1.5 decibel geregeld en dit voor iedere frequentie en kant. De hoofdtelefoon biedt tot 30 decibels afscherming. FAQ Waarom wordt de hoofdtelefoon niet rechtstreeks met de hoofdtelefoonuitgang van de PC verbonden maar door middel van 3D SOUND usb stick met een usb poort? Uiteraard is het ook mogelijk om de hoofdtelefoon met de audio uitgang te verbinden, maar er zijn verschillen tussen verschillende PC's. Wat op de ene PC 20 db is, zou op een andere 30 db kunnen zijn. Het gebruik van de 3D SOUND usb stick heeft het grote voordeel dat de intensiteit op alle PC's gelijk is. In geval dat de audiouitgang van de PC toch gebruikt wordt, moet de software geijkt worden met een decibelmeter. De audio uitgang van een PC is meestal een stekker met lichtgroene kleur. Verder volgt de uitleg hoe je met een decibelmeter kan ijken.

7 7 II Hoofdmenu De 8 icoontjes zijn van links naar rechts: 1 Nieuwe opname 2 De geselecteerde opname bekijken. 3 De geselecteerde opname afdrukken. 4 Een PDF bestand aanmaken van de geselecteerde opname. 5.Een image bestand aanmaken van de geselecteerde opname. 6 Setup (rood errond) Eerst eenmaal uitvoeren, voor de eerste opname! 6 Hulp. Deze handleiding bekijken. 7 Stoppen, eventuele wijzigingen in de setup bewaren. Links staat een vak met een blauwe krans: terugvinden van een vorige opname. Voer een deel van de personalia van de patient in. De personalia bestaan uit achternaam, voornaam, geboortedatum en dossiernummer. Lijst van de verschillende opnames. Naam(10), voornaam(11), geboortedatum(12) en dossiernummer(13) van de patient. 14 = path en bestandsnaam 15,16 en 17 tonen het gemiddeld verlies en verlies rechts en links in db. Bij het opstarten zijn de patienten alfabetisch gerangschikt volgens hun achternaam. De geboortedatum wordt weergegeven met het geboortejaar eerst. Patienten kunnen dus volgens leeftijd geschikt worden. Klik hiervoor bovenaan de lijst op 'Geboren'. De patienten worden opstijgend gerangschikt volgens leeftijd. Bestandsnaam: formaat is jaartal_opnamemaand_opnamedag_opnametijdstip.adf Rangschikken volgens opnametijdstip is dus mogelijk. Gewoon klikken op 'Bestand' bovenaan.

8 8 Alle kolommen kunnen opstijgend of afdalend gerangschikt worden, door bovenaan op de titel ervan te klikken. Wenst u de patienten te rangschikken volgens leeftijd, klik dan bovenaan op Geboren Met de rechter muistoets klikken op de patientenlijst toont een snelmenu met de voornaamste opties. Kiezen van Persoonlijk besluit in het snelmenu toont de besluiten, zonder dat de opname zelf getoond wordt. Een opname die in de lijst geselecteerd is, kan men bekijken op 4 verschillende wijzen. De knop Bekijk van het hoofdmenu. Dubbelklikken op een opname. De toets Enter Snelmenu Bekijk Een opname verwijderen : selecteren, eenmaal erop klikken, en vervolgens 'Del' drukken.

9 9 III Setup Taal 2 Comport Seriele poort Bij de installatie kent Windows een nummer toe aan het toestel. Dit nummer is minstens 3 en maximum 128. Windows neemt hiervoor het eerste nummer dat vrij is. De gebruiker moet dit nummer kiezen. Een verkeerde opname kan uw PC of het toestel niet beschadigen maar de software kan niet reageren wanneer de patient een toets indrukt bij het waarnemen van een toon. Klik op het pijltje naar beneden (in de rode cirkel hierboven) om de mogelijkheden te zien. Vaak is het hoogste comportnummer waar OK bij staat het correcte. Het hoogste nummer is vaak het apparaat dat er laatst bijgekomen is. In het voorbeeld hierboven is Com5 het correcte nummer. Als je niet zeker bent, verbreek dan de verbinding tussen de USB poort en het toestel en klik opnieuw in de rode cirkel op het pijltje naar beneden. ComX is er dan niet meer bij. Na opnieuw verbinden van het toestel met de PC is ComX er opnieuw bij en dus de correcte keuze. Nadien mag u dit nummer nooit meer wijzigen, tenzij u het programma installeert op een nieuwe PC. Noteer ook best dit nummer: Als de PC later niet meer reageert wanneer de patient een knop drukt na het uitzenden van een toon, dan komt dit meestal doordat accidenteel een verkeerd comportnummer gekozen werd!

10 10 Belangrijk Windows 7, 8 en 10 gaan na het inpluggen op zoek naar de meest recente driver. De eerste installatie kan verschillende minuten duren. Wees geduldig en onderbreek Windows niet. Als het nummer na geruime tijd nog niet zichtbaar is, schakel de PC dan volledig uit en herstart hem. Meestal is dit niet nodig. 3 Setup - Serialnummer Hier moet het serienummer ingevoerd worden. De 4 cijfers ervan bevinden zich op een geel labeltje dicht bij de stekker van de hoofdtelefoon. Zie bladzijde 5 onder 1. Iedere hoofdtelefoon is individueel geijkt. Bij invoeren van een verkeerd serienummer, klopt de ijking niet. Indien u de software zonder toestel wenst te testen, voer dan 1234 in als serienummer. 4 Setup - Directory De directory waarin het programma werkt. In deze directory worden nieuwe opnames bewaard en van hieruit worden bestaande opnames opgeroepen. Het mag een andere directory zijn dan de installatie directory ( C:\AudioTest ) Verifier dat de schrijfwijze correct is! De knop '+' aan de rechterkant: Deze laat toe om een nieuwe dir aan de lijst toe te voegen. Tot 12 verschillende directories kunnen toegevoegd worden. Wanneer de naam van een nog niet bestaande directory toegevoegd wordt aan de lijst, dan wordt deze aangemaakt. De knop '-' uiterst rechts Deze laat toe om een directory uit de lijst te verwijderen. De directory zelf wordt erdoor niet verwijderd. Ze kan later opnieuw toegevoegd worden met de '+' knop. Netwerkgebruik is mogelijk: De software is niet beschermd tegen kopieren. Het is mogelijk om de software op verschillende workstations te installeren. Op de server maak je een gedeelde directory met als naam bvb \Audiometrie2017. Plaats er een paar audiometrie *.adf bestanden in. Op de verschillende workstations voer je onder dir dan in (let op de omgekeerde backslashes meestal toch ) //Servernaam/Audiometrie2017. Alle opnames die met de verschillende PC s van het netwerk gebeuren, worden dan bewaard in de gedeelde server directory. Ze zijn voor iedere gebruiker toegankelijk.

11 11 5 Setup - Gebruikers Hiermee kunt u uw naam invoeren. Deze wordt dan getoond in afdruk, PDF. Solo gebruiker : Vervang de bovenste lijn door uw naam. Laat user2 staan! Verschillende gebruikers : Er kunnen ook verschillende gebruikers van hetzelfde toestel zijn, bvb in een centrum voor medisch onderzoek of in een groepspraktijk. In dat geval kunnen er tot 10 verschillende gebruikers ingevoerd worden. Als er meer dan een gebruiker is, dan wordt er bij het opstarten een scherm getoond met de namen van de gebruikers. De gebruiker moet dan bij het opstarten op het keuzerondje voor zijn naam klikken. Later kan men dan nog steeds zien wie een bepaalde opname gemaakt heeft. 6 Setup - Interface. Wanneer het programma op zichzelf werkt, kies dan None ( Geen ) De andere opties dienen om het audiometrie programma vanuit een ander programma op te starten. Zie verder onder 'Integratie'

12 12 7 Setup - Equalizer Het menselijk gehoor is niet op alle frequenties even gevoelig. Vooral op lage en hoge tonen is de gevoeligheid minder. Even belangrijk is dat de responscurve van een hoofdtelefoon ook niet vlak is. Vooral op de hogere frequenties zijn er vaak pieken en dalen in de responscurve. Met de software equalizer maakt men de audiometrie kurve vlak. Bovenaan staan toont alle frequenties, rechts en links. Met de verticale schuif potentiometers kan men per frequentie en kant bepaalde waarden instellen, die de response curve geschikt maken voor een bepaalde hoofdtelefoon. Men kan alle waarden doen stijgen of dalen door de schuifpotentiometers te verplaatsen. Slechts 1 decibel wijzigen op een bepaalde frequentie gaat het eenvoudigst door een muisklik aan de boven of onderkant van de potentiometers. Onderaan staat de correctie in decibels per kant en voor iedere frequentie. Links onderaan staat het serienummer, het nummer dat op een geel labeltje staat, zie blz 5. Dit nummer werd door u in de setup ingevoerd. Onderaan in het midden staat een combobox Max -db Hiermee kan men de intensiteit op alle frequenties verminderen in stappen van 2 db. Opgelet echter! De software wordt geinstallleerd met de karakteristieken die aangepast zijn aan het apparaat en de hoofdtelefoon. Wijzigen van deze waarden is alleen nodig indien u met een andere hoofdtelefoon werkt. U dient dan over een decibelmeter te beschikken.

13 13 Uitweiding over ijken met een decibelmeter In de setup kiezen om een continu toon uit te zenden, lang genoeg bvb 5000 msec. Verwijder de omgevingslawaaidemper cup van de decibelmeter en klem de opnemer ervan tussen de hooftelefoon schelpen, zoals op de afbeelding hierboven. Ga nu naar het opnamescherm. Begin bvb met 1000 Hertz. Zend een toon uit, luid genoeg bvb 60 decibels. Veronderstel dat de decibelmeter 51 decibels toont. Dan moet je met de equalizer op die toonhoogte en kant 9 decibels toevoegen en nadien opnieuw controleren. Als een intensiteit correct is, dan zijn op die frequentie ook de andere intensiteiten correct. De meeste audiometers en ook onze software, werken met stapjes van 5 db. Men kan echter tot op 1 db ijken. Waarom niet kalibreren op 0 decibels? Zelfs een kamer waar het stil is, heeft meer dan 30 db achtergrondlawaai. De meeste decibelmeters meten pas vanaf 40 db. Waarom dan niet calibreren op de maximale intensiteit 85 decibels? Men moet nog een marge hebben voor calibratie. Op de laagste en hoogste toonhoogten moet men dus calibreren op maximaal 70 db om nog genoeg decibels te kunnen toevoegen met de equalizer. 8 Setup - Automatische opname

14 14 Frequenties De tijdsduur voor een automatische opname neemt toe met het aantal onderzochte frequenties. Hoe meer frequenties u kiest, hoe langer een automatische opname duurt. Voor een screening is het voldoende om 500, 1000, 2000 en 4000 Hertz te kiezen. Automatische opname duurt langer dan manuele. Begin best alleen met de frequenties zoals hierboven aangeduid. Het vakje willekeurige volgorde: Wanneer dit vakje niet aangekruist is dan wordt steeds dezelfde volgorde voor automatische opname gebruikt. Eerst wordt het linker oor volledig onderzocht, dan pas het rechter. De software gebruikt als volgorde 1000, 2000, 4000, 8000, 500, 250, 125 Hertz. Uiteraard worden alleen de frequenties onderzocht die aangevinkt staan. Wanneer dit vakje wel aangekruist is dan worden alle aangevinkte frequenties in een willekeurige volgorde onderzocht. Er is dan minder kans dat de patient gesensibiliseerd is en quasi automatisch op een van beide knoppen drukt. Klassieke toestellen zonder geavanceerde elektronica kunnen alleen in een vaste volgorde onderzoeken. Best is om het vakje Willekeurige volgorde aan te vinken. Er is slechts een uitzondering : indien u wenst dat alle patienten met dezelfde frekwentie volgorde onderzocht worden. Correcte reacties : Je kan kiezen om na 2 in plaats van na 3 correcte reacties naar de volgende frequentie te gaan. Twee gaat merkelijk sneller dan drie. Na afloop kan je manueel nog verder onderzoeken.

15 15 Voor de automatische opname, wordt een modified 'Hughson-Westlake' protocol gebruikt: Men begint met de minimale intensiteit 35 db. Is er geen correcte reactie dan voegt de sofware 5 db toe bij de volgende poging. Is er wel reactie dan wordt er 10 db afgetrokken. ( protocol ). Bij 3 (2) reacties op dezelfde en laagste intensiteit, wordt de volgende frequentie onderzocht. Per frequentie zijn er gemiddeld ongeveer 14 patient reacties nodig. Wanneer er na het uitzenden van 22 tonen nog steeds geen definitief besluit mogelijk is, nog steeds geen 3(2) reacties op een intensiteit, dan gaat de software toch verder naar de volgende toon. Bij een patient, met een gemiddelde reactietijd is de tijdsduur voor het onderzoek van een frequentie ongeveer 1 minuut per kant. Na afloop van de automatische opname, kan je zelf nog aanvullende metingen uitvoeren. Bij deze metingen kan u zich laten leiden door de intensiteiten die reeds bepaald zijn en tussenin interpoleren. 9 Setup - pulserende tonen of 10 Setup continu toon Keuze 9 pulserende tonen. Dan kan men ook kiezen: Aantal pulstonen, tussen 2 en 6, standaard wordt meestal 3 kozen. Tijdsduur van de pulstoon, 200 ms wordt vaak gekozen. Tijdsduur van de pause, ook bvb 200 ms. Keuze 10 kontinu toon. Rechts ervan kan men de maximale tijdsduur van de continue toon kiezen. De tijd dat het geluidssignaal uitgezonden wordt in milliseconden. 3 seconden = 3000 is meestal voldoende, behalve bij patienten die erg traag reageren. Neem zeker niet langer dan 5000ms om het gehoor van de patient niet uit te putten. Wat is best, pulserende tonen of continu toon? Bij dubbelblind studies is het resultaat van de test niet belangrijk verschillend. Er is hoogstens 2 decibels verschil in het voordeel van pulserende tonen. Dit is omdat pulsaties minder uitputting, gewenning van het gehoor geven. De keuze hangt af van de voorkeur van patient en onderzoeken. Patienten vinden pulserende tonen vaak aangenamer. Sommige onderzoekers geven de voorkeur aan een continu signaal. 11 Setup - OK. De setup gegevens worden opgeslagen in de installatie directory 12 Setup - Cancel. Afsluiten zonder opslaan.!

16 16 IV Opname van een tonaal audiogram 1 Manuele opname Plaats de patiënt niet vlak tegen een lawaaierige PC en geef hem het signalisatietoestel met de twee knoppen. Vooraleer de hoofdtelefoon op het hoofd van de patient te plaatsen, geef hem de volgende instructies: Slecht een van beide knopjes drukken langs de kant waar hij zeker is dat hij een signaal hoort. Wanneer de patient op een knopje drukt nadat de onderzoeker een toon uitgezonden heeft, dan brandt heel even de groene LED op het frontpaneel. Daardoor weet de patient dat hij het knopje diep genoeg ingedrukt heeft. Druk er ook op dat de patient zijn beide handen moet gebruiken. Zorg dat de patient het scherm van de monitor en de muis niet kan zien. Dit zou hem kunnen beinvloeden. Zet de hoofdtelefoon op met de rechter (R) oorschelp op zijn rechter oor en de linker (L) oorschelp links. Klik nu in het hoofdmenu op 'opname', het icon aan de linker zijde. Voer op het volgende schermpje de personalia van de patient in De gegevens van de vorige patient invoeren. Als je reeds vroeger een opname van deze patient uitvoerde, bekijk deze dan eerst. Dan kan je met deze knop de vorige gegevens overnemen. 2. Wissen. Alle personalia uitwissen 3. Naam. 4. Voornaam. 5. Geboren dag maand jaar. Het jaar moet met vier cijfers ingevoerd worden. Met de pijltjestoetsen rechts van deze invoervakken hoef je niet te typen. De invoer van het geboortejaar is verplicht. Anders zouden de opnames niet gerangschikt kunnen worden volgens leeftijd. 6. Dossiernummer 7. Man of Vrouw 8. Ok. Verder gaan naar opname. 9. Cancel. Dit scherm te verlaten zonder een opname uit te voeren.

17 17 Verloop van manuele opname Het volstaat om met de linker muistoets eenmaal op het scherm te klikken om het overeenkomstig signaal op te wekken. Zolang het uitgezonden signaal duurt, zie je op het scherm rechts onderaan een vakje rood oplichten. Wanneer er geen reactie van de patient komt, kan je een sterkere toon uitzenden door er op te klikken. De vorige toon wordt dan onderbroken. Je kan een nieuwe toon slechts uitzenden na een pause van 800 milliseconden met de vorige muisklik. Vroeger een nieuwe toon uitzenden is niet zinvol en dit dient om onbewust multipele muisklikken te vermijden ( debouncing ) Setup opname : Setup van de automatische opname en equalizer. Cfr supra. Deze opties leggen zichzelf uit, worden dadelijk zichtbaar en dienen om het opname en weergavescherm aan uw persoonlijke voorkeur aan te passen.

18 18 2 Manuele opname Referentie ( knop 2 bovenaan) gebruiken: Hiermee kan je de grafiek van een vorige opname gebruiken als leidraad. Je moet deze vorige opname eerst even bekeken hebben. Als er geen ander opname bekeken werd, dan is de knop Referentie niet zichtbaar! Indien je niet beschikt over een vorige opname van deze patient, dan kan je ook een opname van iemand uit dezelfde leeftijdsklasse gebruiken. Stel dat je voor het eerst een 80 jarige patient onderzoekt: bekijk dan eerst de opname van een andere tachtigjarige bvb Dupont Philemon. Start dan een opname en klik op de knop Referentie. De oranje curve hierboven is de opname van een andere tachtigjarige patient. Opname met behulp van een referentiecurve verloopt veel sneller. De patient zal de ganse tijd geconcentreerd blijven.

19 19 Detail rechterkant van opname of weergavescherm: 3 De automatische opname starten. 4,5,6 7 en 8 leggen zichzelf uit. Zo nodig kunnen de personalia nog Detail van de rechterkant van het opname secundair gewijzigd worden. db verlies, rechts, links en gemiddeld. 1 Totaal aantal uitgezonden tonen. 2 Correcte reacties. 3 Foute reacties, verkeerde knop gedrukt. 4 Geen reactie. 1= Uw eigen besluit toevoegen : tot 6 lijnen lijnen kunnen toegevoegd worden. Foute reacties Het aantal keren dat de patient een verkeerde knop ingedrukt heeft. Dit is een belangrijke parameter voor de betrouwbaarheid van het onderzoek. Een of een paar foute reacties zijn nog normaal. Als er teveel zijn, is het een teken dat de patient lukraak op de knoppen duwt. Neem de patient dan de hoofdtelefoon af en herhaal uw instructies vooraleer het onderzoek verder te zetten. De voornaamste instructies zijn, beide handen gebruiken en alleen de knop drukken wanneer men zeker een toon waarneemt.

20 20 3 Automatische opname ( knop 3 van het opnamescherm ) Wanneer u kiest voor automatische opname dan betekent dit dat de software zelf de patiënt onderzoekt. Eerst kan u met Setup-Automatisch of Setup-Opname bepalen op welke frequenties de patient automatisch onderzocht zal worden. Bovenaan klikt u op de knop 'Start automatisch'. De tekst ervan wijzigt dan in 'Stop automatisch'. Wacht tot de automatische opname gedaan is. Eventueel kan u vroeger stoppen door te klikken op 'Stop automatisch'. De frequentie die bezig is wordt eerst nog afgewerkt. Per frequentie zijn er gemiddeld ongeveer 14 patient reacties nodig. Wanneer er na het uitzenden van 22 tonen nog steeds geen definitief besluit mogelijk, nog steeds geen 3 reacties op dezelde intensiteit en dezelfde frequentie, dan gaat de software toch verder naar de volgende toon. Bij een patient, met een gemiddelde reactietijd is de tijdsduur voor het onderzoek van een frequentie ongeveer 1 minuut wanneer er in de setup van de automatische opname gekozen is om na 3 correcte reacties verder te gaan. Zo nodig kan u na de automatische opname nog een aantal aanvullende metingen uitvoeren. Verdere menukeuzes van het opnamescherm die zichzelf uitleggen, zijn 4 afdruk. 5 PDF aanmaak. 6 image aanmaak. 7 afbreken = het opnamescherm verlaten zonder bewaren (!) en 8 stoppen met bewaren van opname en uw besluit. Belangrijk, voor en na de opname: Vooraleer een audiometrie opname te beginnen mag de PC niet bezig zijn met een andere audio weergave, bvb van een internet radio. Anders zal de patient dit op volle geluidsterkte horen. Na afloop van een audiometrie opname wordt het geluid van de PC gedempt door onze software. U kan dit zien rechtonder op de taakbalk : Dempen is nodig omdat de audiometrie opname steeds de een flinke geluidsintensiteit gebruikt. Wanneer je na een audiometrie opname geen audio meer hoort, denk eraan om op het luidsprekertje rechts onder te klikken en het geluidsniveau in te stellen.

21 21 V. Opname bekijken icon 2 van het hoofdmenu. Dit scherm is ongeveer hetzelfde als dat voor opname. In dit scherm kan u echter geen nieuwe opname verrichten.! Wel kan u eventueel uw persoonlijk besluit nog wijzigen. Indien u een typefout maakte bij het invoeren van de personalia, dan kan u deze ook hier nog corrigeren. Dit scherm heeft slechts een enkele optie extra : Wanneer u 'Vorige' aanvinkt bovenaan, dan wordt de vorige opgeroepen en bekeken opname, eveneens op het scherm getoond en kan u beide opnames vergelijken Met Instellingen links bovenaan kan u het scherm aan uw persoonlijke voorkeur aanpassen, ook de kleur van de vorige curve kiezen.

22 22 VI PDF, afdruk en image aanmaak. Het PDF formaat is een standaard voor uitwisseling van gegevens die zowel tekst als grafieken bevatten. PDF bestanden kan men lezen met Acrobat reader. Deze kan men gratis downloaden op PDF filenaam: als naam worden datum en tijdstip van aanmaak voorgesteld. De gebruiker kan ook klikken in dit vak en zelf een naam naar keuze met de extensie.pdf invoeren. Password. Laat dit vak leeg wanneer je geen paswoord wil toekennen. Wil je dit bestand als bijlage bij een verzenden? Het gebruik van een paswoord is verplicht als de personalia van een patiënt ingevoerd werden. De ontvanger moet het audiometrie programma dan niet hebben. Hij moet wel het paswoord kennen. Rechts van password staat er een combobox met erin Beide Met deze combobox kan je kiezen tussen 3 mogelijkheden voor naam van het PDF bestand : Datumentijdstip.pdf, NaamVoornaam.pdf en NaamVoornaamTijd.pdf Dit dient om een pdf gemakkelijk te kunnen localiseren en bvb in een ander programma in te voeren. Met de knop Setup kan je de pdf aanmaak naar uw voorkeur aanpassen. De knop Standaard brengt u terug naar de originele instellingen. Start: beginnen met de PDF aanmaak. Stop: dit scherm verlaten.

23 23 Afdrukken naar printer Dezelfde instellingen als bij PDF. Indien u verschillende printers heeft, dan kunt u hiermede de printer kiezen, die voor de afdruk gebruikt wordt. Kopieren van het audiometriescherm in een ander programma, zoals de meeste tekstverwerkers is mogelijk. Druk in het audiometrieprogramma op Alt-Printscreen. Open uw favoriete tekstverwerker. Druk Ctlr-V of Shift-Insert. Vanuit hieruit kan men eveneens afdrukken, via versturen. Opmerking : hierboven staat PrimoPDF als printer gekozen, een virtuele printer. PrimoPDF is beschikbaar als freeware. Het biedt een alternatief voor PDF aanmaak in ons programma. Image aanmaak Dezelfde mogelijkheden als bij PDF aanmaak. Als image bestand kan men kiezen tussen alle courante mogelijkheden. *.BMP bestand staat er alleen bij voor de volledigheid, want de aangemaakte file neemt veel geheugen in beslag. Een image aanmaak start bij bekijken nog sneller op dan een pdf. Afdrukken of als bijlage met een versturen is ook mogelijk.

24 24 VII Integratie - vragen Integratie Een volledige integratie houdt in dat u vanuit uw patiënten programma het audiometrie programma kunt opstarten. Wanneer u dan dadelijk opname kiest, hoeft u de personalia van de patiënt niet meer in te voeren. Bij de audiometrie software is dit op drie manieren mogelijk. Onder setup interface moet dan een van de volgende drie mogelijkheden gekozen worden. 1/ Opstarten met parameters Het volstaat om het programma uit te voeren met als parameters achternaam" "voornaam geboortedatum en "dossiernummer". Een enkele lijn code volstaat, die in verschillende programmeertalen ongeveer als volgt is: Process.Start('C:\AudioTest\AudioTest.exe "VAN BEVER" "JAN" 20/08/ '); Het audiometrie programma wordt uitgevoerd en springt naar VAN BEVER JAN. Indien deze patiënt nog niet aanwezig was in het bestand, dan wordt hij automatisch toegevoegd. Vraag dus eventueel aan uw software ontwikkelaar om deze lijn code in zijn programma te schrijven. 2/ XML Minder gebruikte optie. Sommige programma's kunnen een ident.xml bestand aanmaken in de installatie directory met erin de identificatiegegevens van de patient. 3/ Data.txt Indien uw patient programma de mogelijkheid heeft om een tekstbestand met de volgende 5 lijntjes aan te maken: Naam Voornaam Geboortedatum Identificatienummer M of V Omgekeerde integratie. Wanneer de gebruiker een audiometrie bekijkt, dan worden de gegevens ervan weggeschreven naar 2 bestanden in de werkdirectory 'Protocol.xml' en 'Protocol.txt' Deze bestanden kunnen door software ontwikkelaars gebruikt worden om de gegevens, data en of het persoonlijk besluit te capteren. Ook een pdf of image bestand kan ingesloten worden.

25 25 Help De opname werkt niet Geen geluidsignaal: Wanneer de onderzoeker op het opnamescherm op een voldoende luide toon klikt en er is niets hoorbaar aan de overeenkomende kant : De 3D sound USB stick is niet verbonden met een werkende USB poort. De hoofdtelefoon of zijn verlengkabel zijn niet diep genoeg ingeplugd. Rechter en linker kant van de hoofdtelefoon zijn verwisseld. De hoofdtelefoon of zijn verlengkabel zijn defect. Ze kunnen getest worden door ze met een ander stereo audio toestel te verbinden of ook met een gewone speaker uitgang van uw PC, meestal is deze poort lichtgroen. Indrukken van rechter of linker knop geeft geen reactie op het scherm: Nadat de onderzoeker een toon uitgezonden heeft en de patient op de correcte knop gedrukt heeft, verschijnt er geen cirkeltje ( rechts ) of kruisje (links) op het scherm. Denk aan het volgende: - De verbindingspoort = seriele poort = comport keuze werd accidenteel verkeerd gekozen. Een verkeerde keuze maken kan niets beschadigen. De software reageert echter niet wanneer de patient een knop indrukt bij het horen van een toon. Correcte keuze van de seriele poort, zie setup. - U installeerde nieuwe andere Windows software en het scherm reageert niet meer wanneer de patient een toets indrukt: sluit onderaan op uw taakbalk tijdelijk de software die de seriële poort in beslag neemt. Opmerking over zelfonderzoek: Het toestel is gebouwd om een patient te onderzoeken die rechtover de onderzoeker aan de andere kant van de PC zit. Indien de onderzoeker zichzelf wenst te onderzoeken moet hij zich realiseren dat rechts links wordt en omgekeerd... Hoe moeten we backups nemen? Naar gelijk welk ander medium, bv externe hard disk,cd-r or RW rom, USB stick, andere PC enz. Met de Windows verkenner de directory C:\AudioTest en inhoud kopieren is voldoende voor een volledige backup. Er wordt niets in de Windows directory geinstalleerd.

26 26 Nieuwe PC en overzetten van de vorige opnames. Er zijn verschillende mogelijkheden: A/ Installeer het programma opnieuw vanop de CD-ROM en kopieer de oude *.adf audiometrie bestanden naar de installatiedirectory op de nieuwe PC. B/ Download het bestand SetupAudioTest.zip op onze site in de rubriek download software. Unzippen en SetupAudioTest.exe uitvoeren. Kopieer de oude *.adf bestanden naar de installatiedirectory op de nieuwe PC. C/ Kopieer de directory C:\AudioTest en haar inhoud naar de nieuwe PC. Bij A/ en B/ wordt de driver voor de USB serieel omzetter eveneens geinstalleerd. Bij C/ moet onder Windows soms de driver voor de USB-serieel omzetter ook geinstalleerd worden. Deze staat op de CD in CDMUSB.exe en ook op onze site in het bestand CDMUSB.zip. Downloaden, unzippen. 'CDMUSB.exe' eenmaal uitvoeren. Dit doet schijnbaar niets. Nadien de USB converter inpluggen en lang genoeg wachten. Keuze van het door Windows toegekende comportnummer : zie blz 9. Vergeet ook niet om het serieel nummer te verifieren, zie blz 10. Als je zeer veel opnames hebt, bvb vele duizenden, dan kan het opstarten van AudioTest.exe iets trager worden. Het is dan zinvol zijn om de oude opnames naar een aparte dir bvb C:\AudioOud te kopieren. Bekijken van een van deze opnames kan men dan doen door C:\AudioOud als directory te kiezen met setup directory.

Handleiding van audiometer PC-Audio

Handleiding van audiometer PC-Audio Handleiding van audiometer PC-Audio MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgium info@ganseman.com www.ganseman.com Mag vrij verspreid worden. 2 Inhoudsopgave Woord vooraf.................. p 3 I

Nadere informatie

Handleiding van audiometer PC-Audio

Handleiding van audiometer PC-Audio Handleiding van audiometer PC-Audio Dr. Ganseman Jose - Ir. Ganseman Pieter Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgium jose@ganseman.com www.ganseman.com 1 Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 2 Het apparaat PC-Audio

Nadere informatie

Audiobestanden. maken. Inleiding

Audiobestanden. maken. Inleiding maken Audiobestanden Bron afbeelding: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Inleiding In deze handleiding leert u hoe u digitale audiobestanden kunt creëren en hoe u streaming audiobestanden van een website

Nadere informatie

Opnemen met Odeo. Inleiding

Opnemen met Odeo. Inleiding Opnemen met Odeo Inleiding In deze handleiding leert u hoe u hoe u uw stem kunt opnemen met de computer. Hiervoor hoeft u niets te downloaden en te installeren, u kunt alles online doen via de website

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro

Installeren van het programma Shop Pro Installeren van het programma Shop Pro HET PROGRAMMA WERKT MOMENTEEL NOG NIET ONDER MS VISTA. GEBRUIK BINNEN EEN VIRTUELE MACHINE OP EEN VISTA-COMPUTER WORDT NOG UITGETEST. Deze handleiding met eventuele

Nadere informatie

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer.

13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. 13 tips tegen een trage PC. Een trage PC, wat zijn de mogelijkheden om dit te voorkomen of te verhelpen: 1.Taakbeheer. Houd de Ctrl-toets en de Shift-toets beide ingedrukt en tik met je vinger op de Esc-toets.

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

CLA-CMA ilab laboratory results v3.0 (mét bij-aanvragen, materiaal aanvragen en andere tools)

CLA-CMA ilab laboratory results v3.0 (mét bij-aanvragen, materiaal aanvragen en andere tools) CLA-CMA ilab laboratory results v3.0 (mét bij-aanvragen, materiaal aanvragen en andere tools) (ilab werkt met alle internetbrowsers: in de User Guide werd Mozilla Firefox v3.0.3 gebruikt. In de Annex werd

Nadere informatie

Les 8 Organisatie van Bestanden

Les 8 Organisatie van Bestanden Les 8 Organisatie van Bestanden 8.1 Bestanden of mappen zoeken Wanneer we niet meer weten waar we een Bestand of map hebben opgeslagen, of wat de juiste naam is, kunnen we een zoekfunctie uitvoeren op

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro versie 6

Installeren van het programma Shop Pro versie 6 Installeren van het programma Shop Pro versie 6 HET PROGRAMMA WERKT ZOWEL ONDER WINDOWS XP, WINDOWS VISTA ALS WINDOWS 7. 1 Inhoud van de cd Op de cd staan 4 mappen Drivers Dit zijn bijkomende drivers voor

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

Installatie- en gebruikershandleiding Arseus barcode scanner

Installatie- en gebruikershandleiding Arseus barcode scanner Installatie- en gebruikershandleiding Arseus barcode scanner Documentversie: 1 Installatiehandleiding Vóór ingebruikname 1. Controleer of u installatierechten heeft op uw Windows-computer. Macintosh wordt

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Deze handleiding wil een summier overzicht geven van de installatieprocedure van het digitaal aanvraagformulier. De handleiding is bedoeld voor de al wat ervaren

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Pagina 2 van 7 1 Inleiding Vanwege de zeer uitgebreide elektronica op Porsche voertuigen is het noodzakelijk dat de diagnosesoftware enorm snel evolueert. De installatie en verdere

Nadere informatie

Voer de bijgeleverde muis in een USB ingang voorop de recorder en controleer of het

Voer de bijgeleverde muis in een USB ingang voorop de recorder en controleer of het 1. Bediening met de muis Voer de bijgeleverde muis in een USB ingang voorop de recorder en controleer of het icoontje in beeld verschijnt. Beweeg uw muis om uw wachtwoord in het keypad in te voeren. Dat

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Digitale dossiers. Inhoudsopgave:

Digitale dossiers. Inhoudsopgave: Digitale dossiers Inhoudsopgave: Inleiding Openen van een dossier De werking van de dossiers Toelichting van de knoppen in het hoofdmenu Invoeren van gegevens Selecteren van hulpmiddelen en zorgverleners

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

GETEST EN WERKEND BEVONDEN VOOR ALLE NIEUWE EURO BILJETTEN!

GETEST EN WERKEND BEVONDEN VOOR ALLE NIEUWE EURO BILJETTEN! Wanneer een nieuw bankbiljet wordt uitgegeven, is het noodzakelijk dat u een update van de AT100 uitvoert. Gelieve de volgende instructies stap voor stap te volgen. GETEST EN WERKEND BEVONDEN VOOR ALLE

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro versie 6

Installeren van het programma Shop Pro versie 6 Installeren van het programma Shop Pro versie 6 HET PROGRAMMA WERKT ZOWEL ONDER WINDOWS XP, WINDOWS VISTA ALS WINDOWS 7. 1 Inhoud van de cd Op de cd staan 4 mappen Drivers Dit zijn bijkomende drivers voor

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Zoals velen wordt usb-stick gebruikt om bestanden op te slaan. Maar sommige zouden niet graag hebben dat de gegevens door vreemde wordt bekeken.

Zoals velen wordt usb-stick gebruikt om bestanden op te slaan. Maar sommige zouden niet graag hebben dat de gegevens door vreemde wordt bekeken. Usb-stick beveiligen. Zoals velen wordt usb-stick gebruikt om bestanden op te slaan. Maar sommige zouden niet graag hebben dat de gegevens door vreemde wordt bekeken. Je kan een usb-stick kopen van sommige

Nadere informatie

Handleiding bij de cd-rom. `Anatomie digitaal

Handleiding bij de cd-rom. `Anatomie digitaal Handleiding bij de cd-rom `Anatomie digitaal Inhoudsopgave (Klik op het betreffende onderdeel om er rechtstreeks naar toe te gaan.) Systeemeisen 3 Installatie 4 Software verwijderen 4 Copyrights 5 Keuzescherm

Nadere informatie

Installatie Accowin (versie 2)

Installatie Accowin (versie 2) Installatie Accowin (versie 2) Versie 2.0 Inhoudsopgave 1. Download Accowin... 2 2. Accowin2Setup uitvoeren... 3 2.1 Selecteer componenten...3 2.2 Selectie van installatie directory...4 2.2.1 Client locatie...

Nadere informatie

DE MODULE FOTOGALERIJ

DE MODULE FOTOGALERIJ DE MODULE FOTOGALERIJ Inhoudsopgave Inhoud Pagina 1. INLEIDING... 2 2. PROCEDURE... 3 2.1. De module Fotogalerij openen... 3 2.2. Een galerij creëren.....4 2.2.1 Een galerij openen....4 2.2.2 Een galerij

Nadere informatie

Windoc Lists. Versie november CompuGroup Medical Belgium bvba Boerestraat 11 A, Nevele - Belgium.

Windoc Lists. Versie november CompuGroup Medical Belgium bvba Boerestraat 11 A, Nevele - Belgium. Versie 8.8. 28 november 2011 1 Doel. Dit tool programma stelt u in de mogelijkheid een lijst te produceren van deze patiënte(s)n voor wie een preventieve planning verlopen is tussen 2 datums. Tevens kunt

Nadere informatie

PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? 2 EEN PDF BESTAND WEERGEVEN 3 EEN PDF BESTAND MAKEN 3.1 OFFICE 2007 / 2010

PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? 2 EEN PDF BESTAND WEERGEVEN 3 EEN PDF BESTAND MAKEN 3.1 OFFICE 2007 / 2010 PDF BESTANDEN 1 WAAROM PDF BESTANDEN GEBRUIKEN? PDF is de afkorting van Portable Document Format. Het is een bestandsformaat ontwikkeld door Adobe. PDF is een uiterst geschikt bestandsformaat voor het

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE Versie 2.14 / oktober 2006 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... pag. 3 2. SYSTEEM VEREISTEN... pag. 3 3. INSTALLEREN VAN DE SOFTWARE... pag. 4 4. OPSTARTEN VAN DE SOFTWARE... pag.

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv Print Manager USB Handleiding NL BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Website: www.bricon.be email: bricon@bricon.be Index : 1. Installatie

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC

TI-SMARTVIEW. Installeren op Windows PC TI SmartView 1 TI-SMARTVIEW Installeren op Windows PC De licentie van de school voor TI-SmartView is tot nader bericht een single-user licentie, hetgeen betekent dat deze op één pc mag geïnstalleerd worden,

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Installatie Klankie (stand-alone) en quick start

Installatie Klankie (stand-alone) en quick start Installatie Klankie (stand-alone) en quick start Klankie 2010 werkt stand-alone op Windows XP, Windows Vista en Windows 7 Er is ook een Multi-user (netwerkversie) maar deze handleiding gaat alleen over

Nadere informatie

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding

HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding HTA Software - Klachten Registratie Manager Gebruikershandleiding Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Opstarten en inloggen, overzicht startscherm, uitleg symbolen Hoofdstuk 2: aanmaken relaties Hoofdstuk 1: Opstarten

Nadere informatie

Beelden bekijken op Neptune DVR s

Beelden bekijken op Neptune DVR s Beelden bekijken op Neptune DVR s 1 Inhoudsopgave 1 OVERZICHT EN BEDIENING... 3 1.1 BEDIENING MET MUIS... 3 2 GEBRUIK VAN DE DVR... 3 2.1 INLOGGEN OP DE DVR... 3 2.2 GEBRUIKERSMENU BEELDEN LIVE BEKIJKEN...

Nadere informatie

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP

Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening. 11 april 2007 ZorgTTP Installatie- en gebruikshandleiding Risicoverevening 11 april 2007 ZorgTTP Inleiding In het kader van Risicoverevening wordt gepseudonimiseerd informatie aangeleverd aan het College voor Zorgverzekeringen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding NUUO Software

Gebruikershandleiding NUUO Software Gebruikershandleiding NUUO Software Handleiding voor het gebruik van de software wat geleverd wordt bij uw NUUO netwerkrecorder In deze handleiding wordt er vanuit gegaan dat uw installateur het programma

Nadere informatie

Handleiding Agenda. Animana B.V. [Pick the date] Animana B.V.

Handleiding Agenda. Animana B.V. [Pick the date] Animana B.V. Animana B.V. [Pick the date] Animana B.V. Inhoudsopgave 1 Afspraken maken...3 1.1 Agenda...3 1.1.1 Het begin...3 1.1.2 Opmerkingen...3 1.1.3 Nabellen...3 1.1.4 Condoleances...4 1.1.5 Andere weergave...4

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 10 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office

PowerPoint Basis. PowerPoint openen. 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office PowerPoint Basis PowerPoint openen 1. Klik op Starten 2. Klik op Alle programma s 3. Klik op de map Microsoft Office Klik op Microsoft PowerPoint 2010 Wacht nu tot het programma volledig is opgestart.

Nadere informatie

Start de VPN client op. U kan het programma terugvinden vinden via Start Alle programma s Cisco Systems VPN Client (zie afbeelding hieronder)

Start de VPN client op. U kan het programma terugvinden vinden via Start Alle programma s Cisco Systems VPN Client (zie afbeelding hieronder) Inloggen op het bekabeld netwerk met een laptop Om in de PC-lokalen uw laptop via kabel op het bestaande netwerk aan te sluiten, moet u éénmalig een VPN client (software voor beveiligde communicatie) installeren

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Installatie en configuratie documentatie

Installatie en configuratie documentatie Installatie en configuratie documentatie Assistance Web Portal v. 2.58, 2.60 Voor Windows 2003 / 2008 / XP / Vista / Windows 7 Assistance PSO handleiding, uitgegeven door Assistance Software. Alle rechten

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

OPTAC - DigiSave BEKNOPTE HANDLEIDING

OPTAC - DigiSave BEKNOPTE HANDLEIDING OPTAC - DigiSave Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEKNOPTE HANDLEIDING V.0 I. Algemeen De gegevens opgeslagen in de tachograaf en in de chauffeurskaart

Nadere informatie

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat

www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat www.seniorencomputerlessen.nl 199 Kruidvat laatst gewijzigd 27 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met software van Kruidvat. Deze cursus bestaat uit 5 delen. Deel 1 Foto's voor uw fotoboek

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft

Elbo Technology BV Versie 1.1 Juni 2012. Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 Gebruikershandleiding PassanSoft Versie 1.1 Juni 2012 2 Inhoud: Opstart scherm PassanSoft... 1 Het hoofdmenu van PassanSoft wordt geopend... 4 Verklaring extra knoppen weergegeven

Nadere informatie

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600

Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 1 Handleiding Albupad - Album Page Designer versie 1600 Albupad (Album Page Designer) is een computerprogramma waarmee u gemakkelijk en snel albumbladen voor bijvoorbeeld postzegels kunt maken. Met het

Nadere informatie

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software 811.1 Gebruiksaanwijzing WTW PC-software Inhoudsopgave 1 FUNCTIONELE SPECIFICATIES........................................................................... 1 2 INSTALLATIE.............................................................................................

Nadere informatie

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP.

Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Toegang Persoonlijke Schijf Piter Jelles via secure FTP. Datum: 05-01-2010 Door: B. Boonstra / J. Brouwer Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 1.0 DE SOFTWARE EN DE INSTELLINGEN... 4 1.1 DOWNLOADEN....

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking september 2015 Concept Carol Esmeijer

Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking september 2015 Concept Carol Esmeijer Sato CG4 Labelprinter Sato CG4 koppelen Document beheer Versie Datum Status Auteur(s) Opmerking 1.0 22 september 2015 Concept Carol Esmeijer Inleiding U kunt Compad Bakkerij koppelen aan de onder meer

Nadere informatie

Table of contents 2 / 15

Table of contents 2 / 15 Office+ 1 / 15 Table of contents Introductie... 3 Installatie... 4 Installatie... 4 Licentie... 7 Werken met Office+... 8 Instellingen... 8 Office+ i.c.m. module Relatiebeheer... 9 Office+ i.c.m. module

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

EnVivo EZ Converter. Gebruikershandleiding

EnVivo EZ Converter. Gebruikershandleiding EnVivo EZ Converter Gebruikershandleiding op met Teknihall support: 0900 400 2001 2 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE... 4 OPMERKINGEN... 4 FUNCTIES... 5 SPECIFICATIES... 5 SYSTEEMEISEN... 5 INHOUD VAN DE VERPAKKING

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen Declareren Stap 1 Openstaande behandelingen Bij het programma onderdeel Declaratie, Openstaande behandelingen (zorgverzekeraars) kunt u kijken welke welke behandelingen er nog niet gedeclareerd zijn. Druk

Nadere informatie

196 CEWE *)zie einde les

196 CEWE *)zie einde les www.sencomp.nl 196 CEWE *)zie einde les laatst gewijzigd 29 oktober 2012 Uw keuze voor het maken van een fotoboek met CEWE. Deze cursus bestaat uit 5 delen.indien u gekozen heeft voor Hema lees Hemafotoboek

Nadere informatie

We geven hier weer waar u wat vindt op de CD, voor het gebruik thuis.

We geven hier weer waar u wat vindt op de CD, voor het gebruik thuis. PC-Radio Express thuis Bij veel PC-Radio gebruikers bestaat de wens om ook thuis met het systeem aan de slag te gaan. Het is prettig als de databank eens geraadpleegd kan worden, bijvoorbeeld om te controleren

Nadere informatie

OpenVPN Client Installatie

OpenVPN Client Installatie OpenVPN Client Installatie Windows Vista, Windows 7 Auteurs: Sven Dohmen Laatste wijziging: 23-09-2013 Laatst gewijzigd door: Sven Dohmen Versie: 2.4 Inhoud Ondersteuning... 3 Troubleshooting... 4 Windows

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 augustus 2018 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING

OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING V.0 I. Algemeen - De gegevens opgeslagen in de tachograaf moeten minstens

Nadere informatie

Netwerk Interfacing Data Logging.

Netwerk Interfacing Data Logging. Handleiding Netwerk Interfacing Data Logging. EduTechSoft.nl 2009-2010 H.O.Boorsma. Pagina - 2 - Netwerk Interfacing Data Logging Pagina - 3 - Inhoud Inleiding.... 4 Beschrijving van het programma....

Nadere informatie

Handleiding Artsenviewer Radiologie

Handleiding Artsenviewer Radiologie Handleiding Artsenviewer Radiologie Het Heilig Hart Ziekebhuis Leuven biedt u de mogelijkheid om via een webbased applicatie onderzoeken, uitgevoerd op de afdeling Radiologie, te raadplegen. Wij hopen

Nadere informatie

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING SIM SAVER KORTE HANDLEIDING (WinXP en 2000: Indien u het toestel niet in dezelfde USB-poort steekt, zal de drive voor de tweede poort opnieuw moeten worden gedefinieerd. Dit probleem heeft te maken met

Nadere informatie

Fleet Pack Scan2FleetPack

Fleet Pack Scan2FleetPack Fleet Pack Scan2FleetPack Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 1 WAAROM SCAN2FLEETPACK?... 1 INSTALLATIE... 2 DOWNLOADEN... 2 CONFIGURATIE... 4 GEBRUIK... 5 Het programma openen... 5 Inscannen en uploaden...

Nadere informatie

UNetbootin downloaden en gebruiken.

UNetbootin downloaden en gebruiken. 1 UNetbootin downloaden en gebruiken. Download het programma UNetbootin van deze link: http://unetbootin.sourceforge.net/ Klik op de blauwe knop Download (for Windows) zie afbeelding Opslaan in de map

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden

Instructieblad. 6.1 PDF-bestand downloaden 6.1 PDF-bestand downloaden PDF-bestand downloaden Als je teksten, foto s of muziek van het internet wil opslaan op je computer, noem je dat downloaden. De teksten, foto s en de muziek noemen we bestanden.

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Installatie- en gebruikershandleiding Arseus barcode scanner

Installatie- en gebruikershandleiding Arseus barcode scanner Installatie- en gebruikershandleiding Arseus barcode scanner Installatiehandleiding Vóór ingebruikname 1. Controleer of u installatierechten heeft op uw Windows-computer. Macintosh wordt niet ondersteund.

Nadere informatie

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION 1 / 24 1 Inleiding Deze verkorte handleiding beschrijft de meest gebruikte mogelijkheden voor het live bekijken van beelden, evenals het opvragen van opgenomen beelden. Mochten er vragen, opmerkingen of

Nadere informatie

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows)

Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Installeren van het stuurprogramma USB-Audiostuurprogramma Installatiehandleiding (Windows) Inhoudsopgave Installeren van het stuurprogramma... Pagina 1 Verwijderen van het stuurprogramma... Pagina 3 Problemen

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl

AAN DE SLAG SYMWRITER INSTALLEREN. Aan de slag met Communicate Symwriter. www.leerhulpmiddelen.nl AAN DE SLAG AAN DE SLAG Aan de slag met Communicate Symwriter Symwriter, schrijven met symbolen, is een eenvoudige tekstverwerker, voor kinderen die beginnen met leren lezen en schrijven. De symbolen verschijnen

Nadere informatie

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Pagina 1 van 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet zullen alle gebruikersinstellingen, door de gebruiker

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

RAPPORT BASISONDERWIJS

RAPPORT BASISONDERWIJS HANDLEIDING RBO V4.0 RAPPORT BASISONDERWIJS Auteur : Dirk Heyvaert SBO Anjelierenlaan 24 1730 ASSE 02 452 29 52 info@sbosoftware.be www.sbosoftware.be INHOUD 1. Installatie. 2. Gebruikershandleiding. 2.1

Nadere informatie

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R

H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R H A N D L E I D I N G D A Z A T O O L S - O N T V A N G E R 2 0 1 6 0 8 2 4 INHOUDSOPGAVE 1. Software in 3 stappen geïnstalleerd...1 Stap 1: Downloaden van de software...1 Stap 2: Starten met de installatie...2

Nadere informatie

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen

Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen Google Drive Deel 1 bestanden uploaden en delen met anderen I) Wat? 1) documenten maken 2) meer dan 30 andere bestandstypen (vb worddocument, mp3, ) opslaan en vervolgens bestanden openen en delen vanaf

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Voordat je de software kunt gebruiken, moet je controleren of aan de volgende voorwaarden is voldaan:

Voordat je de software kunt gebruiken, moet je controleren of aan de volgende voorwaarden is voldaan: Page 1 of 8 I-Qbot PC Control I-Qbot PC Control is de Java software waarmee je je robot kunt verbinden met je computer en hem via Bluetooth op afstand kunt besturen. Deze software werkt op computers voorzien

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie