Handleiding van audiometer PC-Audio

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding van audiometer PC-Audio"

Transcriptie

1 Handleiding van audiometer PC-Audio MCT Ganseman Steenweg Denderleeuw Belgium Mag vrij verspreid worden.

2 2 Inhoudsopgave Woord vooraf p 3 I Installatie p 4 1. Hardware p 4 2. Software p 5 3. Technische gegevens p 5 II Hoofdmenu p 6 III Setup p 8 Comport p 8 Equalizer p 9 Calibratie p 10 Gebruikers p 11 Setup automatische opname... p 12 IV Opname van een audiometrie....p 14 1 Manuele opname p 14 2 Automatische opname p 16 3 Bekijken p 17 V PDF Print Image p 18 VI Integratie Vragen p 20 Integratie p 20 Backup p 21 Nieuwe PC p 22

3 3 Woord vooraf De afgelopen decennia werden gekenmerkt door een enorme computerrevolutie. Steeds sneller, krachtiger, gebruikersvriendelijker en toch steeds relatief goedkoper. Professionele medische instrumenten zoals audiometers hebben deze evolutie niet gevolgd. PC-Audio maakt gebruik van de PC voor weergave van de curve. De voornaamste voordelen zijn: Betaalbare precisie. Het gebruik is zeer eenvoudig. Betere medewerking van de patiënt. Hij hoeft alleen op de knop te drukken langs de kant waar hij een signaal hoort. Mogelijkheid voor automatisch opname. Aanduiden van de betrouwbaarheid van het onderzoek, m.a.w. het aantal verkeerde en correcte reacties van de patiënt. De computer zorgt voor een optimale lay-out. Mogelijkheden voor afdruk op A4 formaat en op de meest diverse printers. Ingebouwde database, waarmee u snel opnieuw een opname kunt oproepen. Sorteren van patienten volgens leeftijd, aantal decibels verlies is mogelijk met een enkele muisklik. Op het scherm kunt u eventueel vergelijken met een vorige opname. Het signaal wordt bewaard in de computer en kan later terug worden opgeroepen of afgedrukt. Mogelijkheid tot integratie in uw patiënten dossier. Mogelijkheid om een PDF of image bestand te maken en via internet te versturen.

4 4 II Het apparaat PC-Audio 1. Hardware Audiometer PC-Audio type B Het toestel wordt geleverd met volgende toebehoren: toestel zelf 1 is de aan en uitknop. Hoofdtelefoon Verbindingskabel van 5 meter Verbinding naar USB (2 ) Handleiding Software op CD. Het signalisatietoestel valt dadelijk op door zijn handige vormgeving.( 19*13*6 cm). Het houdt gemakkelijk in de hand. De patient hoeft alleen op de knop (5 of 6) te drukken langs de kant waar hij het signaal waarneemt. Het signalisatietoestel wordt op een vrije USB poort aangesloten(2). We leveren een verlengkabel van 5 meter mee. De verbinding met de hoofdtelefoon is de aansluiting gemerkt met 3 De LED op het toestel (4) hierboven moet groen branden. Het toestel heeft aan de achterkant een aan- en uitschakelknop(1). Verbinding met PC dmv USB serieel omzetter ( 1 van beide ) 2 Software installatie Het programma wordt geleverd op CD-ROM.Het programma werkt onder iedere Windows 32 en 64 bits versie: Windows XP, Vista, 7 en 8.

5 5 De CD-Rom start automatisch wanneer hij ingevoerd wordt. Kies Taal Nederlands. Vervolgens op installeer Audiometrie klikken. Dan even wachten. Kies telkens volgende of ok. Op een bepaald ogenblik verschijnt er een dos venster. Dit mag u niet wegklikken. Gewoon wachten. Het programma wordt standaard geinstalleerd in de directory C:\Audio_B. Hierin bevinden zich na de installatie volgende bestanden: Aud.exe Het programma zelf. *.adf de opgeslagen opnames. AudConfig.xml. In dit bestand worden de setup gegevens bewaard. *.pdf de handleidingen of PDF afdrukken van opnames. Met Start Programma's - Audio.exe kunt u starten. De software instaleert ook enkele voorbeelden van audiograms zoals normaal gehoor op 50 jaar, op 75 jaar, tubair catarh, otitis serosa, lawaaitrauma. Wis deze nog niet dadelijk. 3. Technische gegevens: Alle frequenties 125, 187, 250, 375, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000, 6000 en 8000 Hertz zijn beschikbaar en nauwkeuriger dan 1 percent. De intensiteit is tot op een decibel afregelbaar en dit voor iedere frequentie en kant. De hoofdtelefoon biedt tot 30 decibels afscherming.

6 6 II Hoofdmenu De 8 icoontjes zijn van links naar rechts. 1 Nieuwe opname 2 De geselecteerde opname bekijken. 3 De geselecteerde opname afdrukken. 4 Een PDF bestand aanmaken van de geselecteerde opname. 5.Een image bestand aanmaken van de geselecteerde opname. 6 Setup (rood errond) Eerst eenmaal uitvoeren vooraleer een opname te proberen! 6 Hulp. De handleiding bekijken. 7 Stoppen, eventuele wijzigingen in de setup bewaren. Het vak met een blauwe krans: terugvinden van een vorige opname. Voer een deel van de personalia van de patient in. De personalia bestaan uit achternaam, voornaam, geboortedatum en dossiernummer. Lijst van de verschillende opnames. Naam(10), voornaam(11), geboortedatum(12) en dossiernummer(13) van de patient. 14: bestandsnaam 15,16 en 17 tonen het gemiddeld verlies en verlies rechts en links in db. Bij het opstarten zijn de patienten alfabetisch gerangschikt volgens hun achternaam. De geboortedatum wordt weergegeven met het geboortejaar eerst. Patienten kunnen dus volgens leeftijd geschikt worden. Klik hiervoor bovenaan de lijst op 'Geboren'. De patienten worden opstijgend gerangschikt volgens leeftijd. 11 Bestandsnaam. De bestandsnaam heeft het formaat jaartal_opnamemaand_opnamedag_opnametijdstip.adf Rangschikken volgens opnametijdstip is dus mogelijk. Gewoon klikken op 'Bestand' bovenaan. Al deze gegevens kunnen opstijgend of afdalend gerangschikt worden, door bovenaan op de titel ervan te klikken.

7 7 Met de rechter muistoets klikken op de patientenlijst toont een snelmenu met de voornaamste opties. Kiezen van Persoonlijk besluit in het snelmenu toont de besluiten, zonder dat de opname getoond wordt. Een vorige opname die in de lijst geselecteerd is, kan men bekijken op 4 verschillende wijzen. De knop Bekijk van het hoofdmenu (2) Dubbelklikken op een opname. De toets Enter Snelmenu Bekijk Een opname verwijderen : selecteren en op 'Del' drukken.

8 8 III Setup Taal 2 Comport Seriele poort Bij de installatie kent Windows een nummer toe aan het toestel. Dit nummer is minstens 3 ( maximum255). Windows neemt hiervoor het eerste nummer dat vrij is. De gebruiker moet dit nummer kiezen. Een verkeerde opname kan uw PC of het toestel niet beschadigen maar het toestel zal niet werken. Klik op het pijltje naar beneden (rode cirkel) om de mogelijkheden te zien. Meestal is het hoogste comportnummer waar OK bij staat het correcte. Het hoogste nummer is meestal het apparaat dat er laatst bijgekomen is. In het voorbeeld hierboven is Com5 het correcte nummer. Als je niet zeker bent, verbreek dan de verbinding tussen de USB poort en het toestel. Stop en start de software opnieuw. ( of druk op de knop Refresh ) Wacht even en klik nogmaals op het pijltje naar beneden. Com5 is er dan niet meer bij. Na opnieuw verbinden van het toestel met de PC is Com5 in dit geval dus de correcte keuze. Nadien mag u dit nooit meer wijzigen, tenzij u het programma installeert op een nieuwe PC. Noteer ook best dit nummer: Als het toestel later niet meer werkt, dan komt dit meestal doordat accidenteel een verkeerd comportnummer gekozen werd. Belangrijk : Windows7 en 8 gaan na het inpluggen op zoek naar de meest recente driver. De eerste installatie kan verschillende minuten duren. Wees geduldig en onderbreek Windows niet. Als het nummer na geruime tijd nog niet zichtbaar is, schakel de PC dan volledig uit en herstart hem. Meestal is dit niet nodig.

9 9 3 Setup - Directory De directory waarin het programma werkt. In deze directory worden nieuwe opnames bewaard en van hieruit worden bestaande opnames opgeroepen. Het mag een andere directory zijn dan de installatie directory ( C:\Audio_B ) Zorg dat de schrijfwijze correct is! Indien u de naam van een directory invoert die nog niet bestaat, dan wordt deze aangemaakt, zodra u onderaan op OK klikt. De knop '+' aan de rechterkant: Deze laat toe om een nieuwe dir aan de lijst toe te voegen. Tot 12 verschillende directories kunnen toegevoegd worden. Wanneer de naam van een nog niet bestaande directory toegevoegd wordt aan de lijst, dan wordt deze aangemaakt. De knop '-' uiterst rechts Deze laat toe om een directory uit de lijst te verwijderen. De directory zelf wordt erdoor niet verwijderd. Ze kan later opnieuw toegevoegd worden met de '+' knop. Netwerkgebruik is mogelijk: De software is niet beschermd tegen kopieren. Het is mogelijk om de software op verschillende workstations te installeren. Op de server maak je een gedeelde directory met als naam bvb \Audiometrie2015. Plaats er een paar audiometrie *.adf bestanden in. Op de verschillende workstations voer je onder dir dan in (let op de omgekeerde backslashes) //Servernaam/Audiometrie2015. Alle opnames die met de verschillende PC s van het netwerk gebeuren, worden dan bewaard in de gedeelde server directory en zijn voor iedere gebruiker toegankelijk.

10 10 4 Setup - Equalizer Het menselijk gehoor is niet op alle frequenties even gevoelig. Vooral op lage en hoge tonen is de gevoeligheid minder. 1 toont alle frequenties, links en rechts. 2 Met deze schuif potentiometers kan men per frequentie en kant bepaalde waarden instellen, die de response curve geschikt maken voor een bepaalde hoofdtelefoon. Men kan alle waarden samen per decibel doen stijgen of dalen. 3 toont de correctie in decibels per kant en voor iedere frequentie Opgelet echter! De software wordt geinstallleerd met de karakteristieken die aangepast zijn aan het apparaat en de hoofdtelefoon. Wijzigen van deze waarden is alleen nodig indien u met een andere hoofdtelefoon werkt. U dient dan over een decibelmeter te beschikken. Uitweiding over calibratie met een decibelmeter

11 11 Plaats de opnemer van de decibelmeter tussen de hooftelefoon zoals op de afbeelding op vorige pagina. Ga nu naar het opnamescherm. Begin bv met 1000 Hertz. Zend een toon uit, luid genoeg bvb 70 decibels. Veronderstel dat de decibelmeter 66 decibels toont. Dan moet je met de equalizer op die toonhoogte en kant 4 decibels toevoegen. Als een intensiteit correct is, dan zijn op die frequentie ook de andere intensiteiten correct. De meeste audiometers en ook onze software, werken met stappen van 5 decibels. Het volstaat dus om tot 3 decibels nauwkeurig te ijken. Waarom niet kalibreren op 0 decibels? Zelfs een kamer waar het stil is, heeft meer dan 30 decibels achtergrondlawaai. De meeste decibelmeters meten pas vanaf 40 decibels. Waarom dan niet calibreren op de maximale intensiteit - 85 decibels? Men moet nog een marge hebben voor calibratie. Op de laagste en hoogste toonhoogten moet men dus calibreren op bvb 65 decibels om nog genoeg decibels te kunnen toevoegen met de equalizer. 5 Setup - Gebruikers Hiermee kunt u uw naam invoeren. Deze wordt dan getoond in afdruk, PDF. Solo gebruiker : Vervang de bovenste lijn door uw naam. Laat user2 staan! Verschillende gebruikers : Er kunnen ook verschillende gebruikers van hetzelfde toestel zijn, bvb in een centrum voor medisch onderzoek of in een groepspraktijk. In dat geval kunnen er tot 10 verschillende gebruikers ingevoerd worden. Als er meer dan een gebruiker is, dan wordt er bij het opstarten een scherm getoond met de namen van de gebruikers. De gebruiker moet dan bij het opstarten op het keuzerondje voor zijn naam klikken. Later kan men dan nog steeds zien wie een bepaalde opname gemaakt heeft.

12 12 6 Setup - Automatische opname Hiermee kunt u de frequenties instellen die bij automatische opname onderzocht worden. De tijdsduur voor een automatische opname neemt toe met het aantal onderzochte frequenties. Hoe meer frequenties u kiest, hoe langer een automatische opname duurt. Voor een screening is het voldoende om 500, 1000, 2000 en 4000 Hertz te kiezen. Automatische opname duurt langer dan manuele. Begin best alleen met de frequenties zoals hierboven aangeduid. Na afloop van de automatische opname, kan je zelf nog aanvullende metingen uitvoeren. Bij deze metingen kan u zich laten lijden door de intensiteiten die reeds bepaald zijn en tussenin interpoleren. Het vakje willekeurige volgorde: Wanneer dit vakje niet aangekruist is dan wordt steeds dezelfde volgorde voor automatische opname gebruikt. Eerst wordt het linker oor volledig onderzocht, dan pas het rechter. De software gebruikt als volgorde 1000, 2000, 4000, 8000, 500, 250, 125 Hertz. Uiteraard worden alleen de frequenties onderzocht die aangevinkt staan. Wanneer dit vakje wel aangekruist is dan worden alle aangevinkte frequenties in een willekeurige volgorde onderzocht. Er is dan minder kans dat de patient gesensibiliseerd is en quasi automatisch op de knop drukt. Klassieke toestellen zonder geavanceerde elektronica kunnen alleen in een vaste volgorde onderzoeken. Best is om het vakje Willekeurige volgorde aan te vinken!

13 13 Als protocol wordt een modified 'Hughson-Westlake' gebruikt: Men begint met de minimale intensiteit 35 db. Is er geen correcte reactie dan wordt 5 db toegevoegd. Is er wel reactie dan wordt er 10 db afgetrokken. ( protocol ). Bij driemaal reactie op dezelfde en laagste intensiteit, wordt de volgende frequentie onderzocht. Per frequentie zijn er gemiddeld ongeveer 14 patient reacties nodig. Wanneer er na het uitzenden van 22 tonen nog steeds definitief besluit mogelijk is ( nog steeds geen 3 reacties op een intensiteit ) dan gaat de software toch verder naar de volgende toon. Bij een patient, met een gemiddelde reactietijd is de tijdsduur voor het onderzoek van een frequentie ongeveer 1 minuut per kant. Zo nodig kan u na de automatische opname nog een aantal aanvullende metingen uitvoeren. 7 Setup - Maximale tijdsduur signaal: De tijd dat het geluidssignaal uitgezonden wordt in milliseconden. 3 seconden = Dit is meestal voldoende, behalve bij patienten die erg traag reageren. Indien de patient de correcte knop drukt op het toestel dan stopt het uitzenden van het signaal. 8 Setup - Interface. Wanneer het programma op zichzelf werkt, kies dan None ( Geen ) De andere opties dienen om het audiometrie programma vanuit een ander programma op te starten. Zie verder onder 'Integratie' 9 Setup - OK. De setup gegevens worden opgeslagen in de installatie directory 10 Setup - Cancel : Afsluiten zonder opslaan.!

14 14 IV Opname van een tonaal audiogram 1 Manuele opname Plaats de patiënt niet vlak tegen een lawaaierige PC. Geef hem het signalisatietoestel met de twee knoppen. Vraag hem op het knopje te drukken langs de kant waar hij een signaal waarneemt. A/ De patient moet zeker zijn dat hij een signaal hoort. B/ De patient moet zijn beide handen hiervoor gebruiken. Zorg dat de patient het scherm van de monitor en de muis niet kan zien. Dit zou hem kunnen beinvloeden. Zet de hoofdtelefoon op met de rechter (R) oorschelp op zijn rechter oor en de linker (L) oorschelp links. Klik nu in het hoofdmenu op 'opname', het icon aan de linker zijde. Voer op het volgende schermpje de personalia van de patient in De gegevens van de vorige patient invoeren. Als je reeds vroeger een opname van deze patient uitvoerde, bekijk deze dan eerst. Dan worden zijn gegevens overgenomen. 2. Wissen. Alle personalia uitwissen 3. Naam. 4. Voornaam. 5. Geboren dag maand jaar. Het jaar moet met vier cijfers ingevoerd worden. Met de pijltjestoetsen rechts van deze invoer vakken hoef je niet te typen. De invoer van het geboortejaar is verplicht. Anders zouden de opnames niet gerangschikt kunnen worden volgens leeftijd. 6. Dossiernummer 7. Man of Vrouw 8. Ok om verder te gaan naar opname 9. Om dit scherm te verlaten zonder een opname uit te voeren.

15 15 Verloop van manuele opname. Het volstaat om met de linker muistoets op het scherm te klikken om het overeenkomstig signaal op te wekken. Zolang het uitgezonden signaal duurt, zie je op het scherm rechts onderaan een vakje rood oplichten. Wanneer er geen reactie van de patient komt, kan je een sterkere toon uitzenden door er op te klikken. De vorige toon wordt dan onderbroken Setup opname : Setup van de automatische opname en equalizer. Cfr supra. Deze opties leggen zichzelf uit en dienen om opname en weergavescherm aan uw persoonlijke voorkeur aan te passen. 2 Referentie: Vanaf versie 4.0 kan je hiermee de grafiek van een vorige opname gebruiken als leidraad. Je moet deze vorige opname eerst even bekijken. Als er geen ander opname bekeken werd, dan is Referentie niet zichtbaar! Indien je niet beschikt over een vorige opname van deze patient, dan kan je ook een opname van iemand uit dezelfde leeftijdsklasse gebruiken. Stel dat je voor het eerst een 80 jarige patient onderzoekt: bekijk dan bvb Dupont Philemon eerst.

16 16 Detail van de rechterkant van het opname of weergavescherm: 3 De automatische opname starten. 4,5,6 7 en 8 leggen zichzelf uit. Zo nodig kunnen de personalia nog Detail van de rechterkant van het opname secundair gewijzigd worden. db verlies Totaal aantal uitgezonden frequenties (1 ) 2 Correcte reacties 3 Foute reacties, verkeerde knop gedrukt. 4 Geen reactie 1=2+3+4 Uw eigen besluit toevoegen : tot 6 lijnen Foute reacties Het aantal keren dat de patient een verkeerde knop ingedrukt heeft. Dit is een belangrijke parameter voor de betrouwbaarheid van het onderzoek. Een of een paar foute reacties zijn nog normaal. Als er teveel zijn, is het een teken dat de patient lukraak op de knoppen duwt. Neem hem dan de hoofdtelefoon af en herhaal uw instructies vooraleer het onderzoek verder te zetten. Automatische opname ( knop 3 van het opnamescherm ) Wanneer u kiest voor automatische opname dan betekent dit dat de software zelf de patiënt onderzoekt. Eerst kan u met Setup-Automatisch bepalen op welke frequenties de patient automatisch onderzocht zal worden. Bovenaan klikt u op de knop 'Start automatisch'. De tekst ervan wijzigt dan in 'Stop automatisch'. Wacht tot de automatische opname gedaan is. Eventueel kan u vroeger stoppen door te klikken op 'Stop automatisch'. De frequentie die bezig is wordt eerst nog afgewerkt. Per frequentie zijn er gemiddeld ongeveer 14 patient reacties nodig. Wanneer er na het uitzenden van 22 tonen nog steeds definitief besluit mogelijk, nog steeds geen 3 reacties op een intensiteit, dan gaat de software toch verder naar de volgende toon. Bij een patient, met een gemiddelde reactietijd is de tijdsduur voor het onderzoek van een frequentie ongeveer 1 minuut. Zo nodig kan u na de automatische opname nog een aantal aanvullende metingen uitvoeren.

17 17 3. Een opname bekijken Dit scherm is ongeveer hetzelfde als dat voor opname. In dit scherm kan u echter geen nieuwe opname verrichten.! Wel kan u eventueel uw persoonlijk besluit nog wijzigen. Indien u een typefout maakte bij het invoeren van de personalia, dan kan u deze hier nog corrigeren. Dit scherm heeft slechts een enkele optie extra : Wanneer u 'Vorige' aanvinkt bovenaan, dan wordt de vorige opgeroepen opname, eveneens op het scherm getoond en kan u beide opnames vergelijken

18 18 V PDF, afdruk of image aanmaak. Het PDF formaat is een standaard voor uitwisseling van gegevens die zowel tekst als grafieken bevatten. PDF bestanden kan men lezen met Acrobat reader. Deze kan men gratis downloaden op PDF filenaam: als naam worden datum en tijdstip van aanmaak voorgesteld. De gebruiker kan ook klikken in dit vak en zelf een naam naar keuze met de extensie.pdf invoeren. Password. Laat dit vak leeg wanneer je geen paswoord wil toekennen. Wil je dit bestand als bijlage bij een verzenden? Het gebruik van eenpaswoord is verplicht als de personalia van een patiënt ingevoerd werden. De ontvanger moet het audiometrie programma dan niet hebben. Hij moet wel het paswoord kennen. Rechts van paswoord staat er een combobox met erin Beide Met deze combobox kan je kiezen tussen 3 mogelijkheden voor naam van het PDF bestand : Datumentijdstip.pdf, NaamVoornaam.pdf en NaamVoornaamTijd.pdf Dit dient om een pdf gemakkelijk te kunnen localiseren en bvb in een ander programma in te voeren. Met de knop Setup kan je de pdf aanmaak naar uw voorkeur aanpassen. De knop Standaard brengt u terug naar de originele instellingen. Start: beginnen met de PDF aanmaak Stop: stoppen

19 19 Afdrukken naar printer Dezelfde instellingen als bij PDF. Indien u verschillende printers heeft, dan kunt u hiermede de printer kiezen, die voor de afdruk gebruikt wordt. Interessant kan ook het kopieren van het audiometriescherm in een ander programma zoals de meeste tekstverwerkers. Druk in het audiometrieprogramma op AltPrintscreen. Open uw favoriete tekstverwerker. Druk Ctlr-V of Shift-Insert Vanuit hieruit kan men eveneens afdrukken, via versturen. Image aanmaak Dezelfde mogelijkheden als bij PDF aanmaak. Als image bestand kan men kiezen tussen alle courante mogelijkheden. Een image aanmaak start bij bekijken nog sneller op dan een pdf.

20 20 VI Integratie - vragen Integratie Een volledige integratie houdt in dat u vanuit uw patiënten programma het audiometrie programma kunt opstarten en wanneer u dan dadelijk opname kiest, de personalia van de patiënt niet meer door u moeten ingevoerd worden. Bij onze software is dit op drie manieren mogelijk. Onder setup interface moet dan een van de volgende drie mogelijkheden gekozen worden. 1/ Opstarten met parameters Het volstaat om het programma uit te voeren met als parameters achternaam" "voornaam geboortedatum en "dossiernummer". Een enkele lijn code volstaat, die in verschillende programmeertalen ongeveer als volgt is: Process.Start('C:\AUDIO\AUDIO.EXE "VAN BEVER" "JAN" 20/08/ '); Het AUDIO programma wordt uitgevoerd en springt naar VAN BEVER JAN. Indien deze patiënt nog niet aanwezig was in het bestand, dan wordt hij automatisch toegevoegd. Vraag dus eventueel aan uw software ontwikkelaar om deze lijn code in zijn programma te schrijven. 2/ XML Sommige programma's kunnen een ident.xml bestand aanmaken in de installatie directory. Dit bestand bevat de identificatiegegevens van de patient. 3/ Data.txt Indien uw programma de mogelijkheid heeft om een tekstbestand met de volgende 5 lijntjes aan te maken: Naam Voornaam Geboortedatum Identificatienummer M of V Omgekeerde integratie. Wanneer de gebruiker een audiometrie bekijkt, dan worden de gegevens ervan weggeschreven naar 2 bestanden in de werkdirectory 'Protocol.xml' en 'Protocol.txt' Deze bestanden kunnen door software ontwikkelaars gebruikt worden om de gegevens, data en of het persoonlijk besluit te capteren. Ook een pdf of image bestand kan ingesloten worden.

21 21 Help De opname werkt niet Er wordt geen signaal uitgezonden of het indrukken van een toets bij het horen van een signaal geeft geen reactie op het scherm. Denk aan het volgende. - De verbindingspoort = seriele poort = comport keuze werd accidenteel verkeerd gekozen. Een verkeerde keuze maken kan het toestel niet beschadigen. Het toestel werkt echter niet. Wanneer het toestel op een bepaalde PC werkt, verander dan nooit de seriele poort op die PC! - U installeerde nieuwe andere software en de opname werkt niet meer: sluit onderaan op uw taakbalk tijdelijk de software die de seriële poort in beslag neemt. Ook bij een Pocket PC die via USB communiceert moet u aanduiden in de setup om de seriële poorten niet te blokkeren.( In de setup van Microsoft Active Sync Connection settings - het item 'allow serial cable of infrared connection to this comport' afvinken!!! ) Hoe moeten we backups nemen? Naar gelijk welk ander medium, bv externe hard disk,cd-r or RW rom, USB stick, andere PC enz. Gewoon met de Windows verkenner de directory C:\Audio_B en inhoud kopieren. Nieuwe PC - ik wil ook mijn vorige opnames overzetten - wat moet ik doen? Dit is niet moeilijk. Er zijn drie mogelijkheden: A/ Installeer het programma opnieuw vanop de CD-ROM en kopieer de oude *.adf audiometrie bestanden naar de installatiedirectory op de nieuwe PC. B/ Download het bestand audio.zip op onze site in de rubriek download software. Unzippen en SetupAudio.exe uitvoeren. Kopieer de oude *.adf bestanden naar de installatiedirectory op de nieuwe PC. C/ Kopieer de directory C:\Audio_B en haar inhoud naar de nieuwe PC. Bij B/ en C/ moet onder Windows soms de driver voor de USB-serieel omzetter ook geinstalleerd worden. Deze staat op de CD in CDMUSB.exe en ook op onze site in het bestand CDMUSB.zip. Downloaden, unzippen. 'CDMUSB.exe' eenmaal uitvoeren. Dit doet schijnbaar niets. Nadien de converter inpluggen en even wachten. Correcte comportkeuze : cfr Setup. Als je zeer veel opnames hebt, bv enkele duizenden, kan het opstarten van Aud.exe trager worden. Het is dan zinvol zijn om de oude opnames naar een aparte dir bvb C:\AudioOud te kopieren. Bekijken van een van deze opnames kan men dan doen door C:\AudioOud als directory te kiezen met setup directory

Handleiding van audiometer PC-Audio

Handleiding van audiometer PC-Audio Handleiding van audiometer PC-Audio Dr. Ganseman Jose - Ir. Ganseman Pieter Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgium jose@ganseman.com www.ganseman.com 1 Inhoudsopgave 1 Woord vooraf 3 2 Het apparaat PC-Audio

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 8 en Windows 8.1 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Opnemen met Odeo. Inleiding

Opnemen met Odeo. Inleiding Opnemen met Odeo Inleiding In deze handleiding leert u hoe u hoe u uw stem kunt opnemen met de computer. Hiervoor hoeft u niets te downloaden en te installeren, u kunt alles online doen via de website

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Handleiding Artsenviewer Radiologie

Handleiding Artsenviewer Radiologie Handleiding Artsenviewer Radiologie Het Heilig Hart Ziekebhuis Leuven biedt u de mogelijkheid om via een webbased applicatie onderzoeken, uitgevoerd op de afdeling Radiologie, te raadplegen. Wij hopen

Nadere informatie

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren.

U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. HELP BIJ HET RAADPLEGEN VAN HET PORTAAL HDP Hoe internet-cookies aanvaarden? U krijgt de melding dat uw browser geen cookies aanvaardt? Volg dan onderstaande weg om ze wel te accepteren. Internet Explorer

Nadere informatie

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler

Voeler ingang van de ilog recorder. Stop de temperatuurvoeler 1) Standaard interface (EA-INT) Oud model. 2) Universele interface (EA-INT-U) Nieuw model. Beide interfaces hebben een DB9 (9 pins) connector en uw PC heeft een RS232 seriële poort nodig. Escort ilog Dataloggers

Nadere informatie

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Schakel in Windows 10 automatische driver update uit : Uitleg driver (her) installeren nadat Windows 10 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Schakel in

Nadere informatie

Installatie handleiding

Installatie handleiding Installatie handleiding Pagina 2 van 7 1 Inleiding Vanwege de zeer uitgebreide elektronica op Porsche voertuigen is het noodzakelijk dat de diagnosesoftware enorm snel evolueert. De installatie en verdere

Nadere informatie

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE

HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE HANDLEIDING INFOBOARD SOFTWARE Versie 2.14 / oktober 2006 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... pag. 3 2. SYSTEEM VEREISTEN... pag. 3 3. INSTALLEREN VAN DE SOFTWARE... pag. 4 4. OPSTARTEN VAN DE SOFTWARE... pag.

Nadere informatie

Handleiding bij de cd-rom. `Anatomie digitaal

Handleiding bij de cd-rom. `Anatomie digitaal Handleiding bij de cd-rom `Anatomie digitaal Inhoudsopgave (Klik op het betreffende onderdeel om er rechtstreeks naar toe te gaan.) Systeemeisen 3 Installatie 4 Software verwijderen 4 Copyrights 5 Keuzescherm

Nadere informatie

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac

Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Installatie handleiding Reinder.NET.Optac Versie : 2012.1.0.1 Inhoudsopgave 1 Systeemvereisten... 2 2 Pincode... 2 3 Licentie... 2 4 Installatie... 2 5 Eerste gebruik... 4 Titel Pagina 1 van 6 23-1-2012

Nadere informatie

Handleiding voor installatie en gebruik van

Handleiding voor installatie en gebruik van Handleiding voor installatie en gebruik van Opticon OPN-2001 Data Collector Inhoud pakket: - OPN-2001 - USB Communicatie kabel - Neckstrap Voordat u kunt communiceren met de OPN-2001 dient u de volgende

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro versie 6

Installeren van het programma Shop Pro versie 6 Installeren van het programma Shop Pro versie 6 HET PROGRAMMA WERKT ZOWEL ONDER WINDOWS XP, WINDOWS VISTA ALS WINDOWS 7. 1 Inhoud van de cd Op de cd staan 4 mappen Drivers Dit zijn bijkomende drivers voor

Nadere informatie

Netwerk Interfacing Data Logging.

Netwerk Interfacing Data Logging. Handleiding Netwerk Interfacing Data Logging. EduTechSoft.nl 2009-2010 H.O.Boorsma. Pagina - 2 - Netwerk Interfacing Data Logging Pagina - 3 - Inhoud Inleiding.... 4 Beschrijving van het programma....

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro

Installeren van het programma Shop Pro Installeren van het programma Shop Pro HET PROGRAMMA WERKT MOMENTEEL NOG NIET ONDER MS VISTA. GEBRUIK BINNEN EEN VIRTUELE MACHINE OP EEN VISTA-COMPUTER WORDT NOG UITGETEST. Deze handleiding met eventuele

Nadere informatie

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB10-201 XENTA 10ic 10 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 10 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Ashampoo Rescue Disc

Ashampoo Rescue Disc 1 Ashampoo Rescue Disc Met de software kunt u een Rescue (Herstel) CD, DVD of USB-stick maken. Het rescue systeem (redding systeem) is voor twee typen situaties bedoeld: 1. Om een back-up naar uw primaire

Nadere informatie

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer

Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Installatiehandleiding bij overzetten op nieuwe computer Dit stappenplan kunt u gebruiken als u een nieuwe computer heeft aangeschaft om een oude computer te vervangen. Er is een ander document voor de

Nadere informatie

We geven hier weer waar u wat vindt op de CD, voor het gebruik thuis.

We geven hier weer waar u wat vindt op de CD, voor het gebruik thuis. PC-Radio Express thuis Bij veel PC-Radio gebruikers bestaat de wens om ook thuis met het systeem aan de slag te gaan. Het is prettig als de databank eens geraadpleegd kan worden, bijvoorbeeld om te controleren

Nadere informatie

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014

Handleiding Pétanque Competitie Beheer. (versie 1.1) April 2014 Handleiding Pétanque Competitie Beheer (versie 1.1) April 2014 2 Algemeen Het programma Pétanque Competitie Beheer is gratis software voor de verwerking van halve en hele competities tot en met 99 speelrondes

Nadere informatie

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet.

Nieuw toegevoegd: Uitleg driver (her) installeren nadat Windows Vista en Windows 7 automatisch de driver heeft geüpdatet. Bij voorkeur de Sweex CD005 gebruiken bij de communicatie tussen Autokon voor Windows en Uw elektronische systeem. Hier komen bijna geen problemen mee voor als U de handleiding goed opvolgt. Nieuw toegevoegd:

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows Vista 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter

Nadere informatie

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2

Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Upgrade Accowin van versie 1 naar versie 2 Versie 2.0.2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. AccowinUpgrade uitvoeren... 2 2.1 Taalkeuze... 2 2.2 Belangrijke opmerking... 2 2.3 Selecteren map waarin de huidige

Nadere informatie

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING

SIM SAVER KORTE HANDLEIDING SIM SAVER KORTE HANDLEIDING (WinXP en 2000: Indien u het toestel niet in dezelfde USB-poort steekt, zal de drive voor de tweede poort opnieuw moeten worden gedefinieerd. Dit probleem heeft te maken met

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv

Print Manager USB. Handleiding. BRICON nv Print Manager USB Handleiding NL BRICON nv Europark Oost 15C, 9100 Sint-Niklaas, Belgium. Tel: +32 3 777 39 74 Fax: +32 3 778 07 35 Website: www.bricon.be email: bricon@bricon.be Index : 1. Installatie

Nadere informatie

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA

HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA HANDLEIDING INSTALLEREN MODEM XP/VISTA WELKOM BIJ CAIWAY! In deze handleiding wordt het installeren van het Webstar modem voor gebruik op het internet met Windows XP en Windows Vista behandeld. Heeft u

Nadere informatie

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket.

De ontwikkelaar heeft het recht om af te zien van verdere ontwikkeling en/of ondersteuning van dit pakket. 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft u het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

Installatie shortform Rodin.NET

Installatie shortform Rodin.NET Installatie shortform Rodin.NET A. Algemeen Met deze installatie beschrijving installeert U Rodin.NET op een PC werkstation (met Stand-alone database) Het installeren van Rodin.NET op een netwerk is mogelijk,

Nadere informatie

Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding

Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding Poeltuyn Ordersysteem Voor Windows Handleiding Poeltuyn voor Windows V1.2.4 d.d. 1 November 2003 pagina 1 Inleiding Na vele jaren te hebben gewerkt met Poeltuyn voor Dos wordt nu met trots ons nieuwe Poeltuyn

Nadere informatie

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB09-410 NOBLE 97ic FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Pagina 1 van 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet zullen alle gebruikersinstellingen, door de gebruiker

Nadere informatie

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar.

Menu Door op de menuknop te klikken kunt u het hoofdmenu sluiten of openen. De menuknop is het icoon met drie streepjes vlak onder elkaar. Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button om in te loggen. Na inloggen opent het hoofdmenu automatisch. Menu Door op de menuknop te klikken kunt u

Nadere informatie

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES

TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES TAB13-201 XENTA 13c 13,3 TABLET FIRMWARE UPGRADE INSTRUCTIES Page 1 of 9 VOORDAT U BEGINT: BACKUP BELANGRIJKE GEGEVENS! Bij het upgraden van uw Yarvik tablet naar Android 4.1.1 zullen alle gebruikersinstellingen,

Nadere informatie

Les 3 De basis (deel 2)

Les 3 De basis (deel 2) Les 3 De basis (deel 2) 3.1 Een Backup maken Uw computer kost je honderden, misschien wel duizenden Euro's, maar toch is dit niet het belangrijkste onderdeel. Je gegevens op je harde schijf zijn dat wel.

Nadere informatie

Start de VPN client op. U kan het programma terugvinden vinden via Start Alle programma s Cisco Systems VPN Client (zie afbeelding hieronder)

Start de VPN client op. U kan het programma terugvinden vinden via Start Alle programma s Cisco Systems VPN Client (zie afbeelding hieronder) Inloggen op het bekabeld netwerk met een laptop Om in de PC-lokalen uw laptop via kabel op het bestaande netwerk aan te sluiten, moet u éénmalig een VPN client (software voor beveiligde communicatie) installeren

Nadere informatie

Watcheye AIS op ipad

Watcheye AIS op ipad Watcheye AIS op ipad Deel uw NMEA / AIS informatie met uw ipad met tussenkomst van uw PC/Laptop. Het is mogelijk om de Watcheye AIS applicatie op uw ipad te koppelen met uw AIS, door de NMEA data die de

Nadere informatie

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet

MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet MEDIA NAV navigatiesysteem Handleiding voor het downloaden van content via internet Dit document beschrijft hoe u de software of content van uw navigatiesysteem kunt bijwerken. De screenshots die in deze

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007)

Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) werken met webmail - OWA 2007 pag. 1 Werken met Webmail (Outlook Web Access 2007) Deze handleiding beschrijft de meest voorkomende handelingen bij het gebruik van OWA 2007. Het is ook tegelijkertijd cursusmateriaal

Nadere informatie

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29

Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Handleiding Zorgverzekeraar Winmens versie 7.29 Zorgverzekeraar oproepen Als u een zorgverzekeraar wilt oproepen om de gegevens te bekijken of te bewerken kunt boven in het zorgverzekeraars scherm, op

Nadere informatie

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden.

Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. 884.467-00 Intergas Verwarming B.V. 2013 - Wijzigingen voorbehouden. Intergas Verwarming BV Europark Allee 2 Postbus 6 7740 AA Coevorden t (0524) 512 345 f (0524) 516 868 e info@intergasverwarming.nl i

Nadere informatie

AZO@Home installatie

AZO@Home installatie AZO@Home installatie OPGELET Deze nieuwe technologie kan enkel gebruikt worden op de door Microsoft courant ondersteunde versies van Windows. Momenteel is dit: Windows 7, Windows 8 en 8.1 0. Registratie

Nadere informatie

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3

HANDLEIDING VIEW DESKTOP. Handleiding VIEW Desktop. P. de Gooijer. Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 HANDLEIDING VIEW DESKTOP Document: Auteur: Datum: 09-01-2013 Versie: 1.3 Handleiding VIEW Desktop M. Huibers P. de Gooijer Inleiding Het Hoornbeeck College en Van Lodenstein maakt gebruik van VMware View.

Nadere informatie

Les 8 Organisatie van Bestanden

Les 8 Organisatie van Bestanden Les 8 Organisatie van Bestanden 8.1 Bestanden of mappen zoeken Wanneer we niet meer weten waar we een Bestand of map hebben opgeslagen, of wat de juiste naam is, kunnen we een zoekfunctie uitvoeren op

Nadere informatie

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP

Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Handleiding voor de update naar TouchSpeak 10 op Windows XP Inhoudsopgave Fase 1: maak een backup... 3 Fase 2: Installatie TouchSpeak 10 op PC... 5 Fase 3: Updaten TouchSpeak 10 op PC... 6 Fase 4: TouchSpeak

Nadere informatie

DE MODULE FOTOGALERIJ

DE MODULE FOTOGALERIJ DE MODULE FOTOGALERIJ Inhoudsopgave Inhoud Pagina 1. INLEIDING... 2 2. PROCEDURE... 3 2.1. De module Fotogalerij openen... 3 2.2. Een galerij creëren.....4 2.2.1 Een galerij openen....4 2.2.2 Een galerij

Nadere informatie

Printer delen in een thuisnetwerk. Onsma. Printers kunnen op verschillende manieren met een computer worden verbonden.

Printer delen in een thuisnetwerk. Onsma. Printers kunnen op verschillende manieren met een computer worden verbonden. Handleiding door XP Printer delen in een thuisnetwerk. VISTA Printers kunnen op verschillende manieren met een computer worden verbonden. 1. Directe communicatie Om te kunnen printen moet de computer kunnen

Nadere informatie

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken

In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Auteur: Evert-Jan Steenvoorden Datum: 24-06-2015 Printers configureren In dit artikel zal ik u uitleggen hoe u rechtstreeks vanuit Troublefree Retail kan afdrukken Wat heb je nodig Om rechtstreeks af te

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing voor de DS150E. Dangerfield March. 2009V3.0 Delphi PSS

Gebruiksaanwijzing voor de DS150E. Dangerfield March. 2009V3.0 Delphi PSS Gebruiksaanwijzing voor de DS150E 1 INHOUD Hoofdonderdelen...3 Installatie....5 Configuratie Bluetooth...26 Diagnostisch programma...39 Schrijven naar ECU (OBD)...86 Scannen...89 Onderhoudsgeschiedenis...94

Nadere informatie

OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING

OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING OPTAC / DigiSave+ Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEPERKTE HANDLEIDING V.0 I. Algemeen - De gegevens opgeslagen in de tachograaf moeten minstens

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Outlookkoppeling installeren

Outlookkoppeling installeren Outlookkoppeling installeren Voordat u de koppeling kunt installeren, moet outlook afgesloten zijn. Stappenplan Controleer of het bestand VbaProject.OTM aanwezig is. (zie 3.2) Controleer of de map X:\RADAR\PARAMETERS\

Nadere informatie

Installeren van het programma Shop Pro versie 6

Installeren van het programma Shop Pro versie 6 Installeren van het programma Shop Pro versie 6 HET PROGRAMMA WERKT ZOWEL ONDER WINDOWS XP, WINDOWS VISTA ALS WINDOWS 7. 1 Inhoud van de cd Op de cd staan 4 mappen Drivers Dit zijn bijkomende drivers voor

Nadere informatie

FAQ LVS 2010. versie januari 2013

FAQ LVS 2010. versie januari 2013 Updateversie 2.1.8. FAQ LVS 2010 versie januari 2013 Op http://www.nelissenadvies.nl/elsevier/lvsbs.htm kun je de laatste update 2.1.8 ophalen en over de oude versie installeren op 'C:\Elsevier'. N.B.

Nadere informatie

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 Snelle installatie handleiding Versie 1.0 1 1. Inleiding Deze handleiding is bedoeld voor gebruikers van de Trust Ami Mouse Wireless 300 waarmee u kunt scrollen in al uw favoriete

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail

Live Mail Windows. Deel 1 Downloaden en installeren van Windows Live Mail Live Mail Windows Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima programma

Nadere informatie

RAPPORT BASISONDERWIJS

RAPPORT BASISONDERWIJS HANDLEIDING RBO V4.0 RAPPORT BASISONDERWIJS Auteur : Dirk Heyvaert SBO Anjelierenlaan 24 1730 ASSE 02 452 29 52 info@sbosoftware.be www.sbosoftware.be INHOUD 1. Installatie. 2. Gebruikershandleiding. 2.1

Nadere informatie

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION

1 Inleiding 1 / 24. DATUM UITGIFTE : 24-1-2014 DATUM HERZIENING : 18-7-2014 Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.0 HIKVISION 1 / 24 1 Inleiding Deze verkorte handleiding beschrijft de meest gebruikte mogelijkheden voor het live bekijken van beelden, evenals het opvragen van opgenomen beelden. Mochten er vragen, opmerkingen of

Nadere informatie

Album samenstellen met behulp van de Hema album software.

Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Album samenstellen met behulp van de Hema album software. Kies de Hema webside www.hema.nl Plaats de muisaanwijzer op foto en klik op Fotoalbums. Klik op download de software (geschikt voor Windows) Vul

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

CoZo handleiding. voor de huisarts

CoZo handleiding. voor de huisarts CoZo handleiding voor de huisarts Inhoud 3 2 Start!... Hoe kan ik (i.v.m. patiënten) Een overzicht van mijn patiënten zien.... 3 Een nieuwe patiënt registreren.... 4 Een therapeutische relatie delen met

Nadere informatie

Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server

Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server Windows Xp professional op de werkstations en Windows 2000 op de Server Uitleg over het implementeren van Microsoft Windows XP Professional op de werkstations en de bijbehorende management tools. Dit boekje

Nadere informatie

Ledenlijsten + etiketten maken

Ledenlijsten + etiketten maken Ledenlijsten + etiketten maken Eerst wordt uitgelegd hoe je een ledenlijst (van alle clubleden of leden per lesjaar) kan opvragen en bewerken en nadien hoe je met deze lijst etiketten kan maken. De ledenlijst

Nadere informatie

Handleiding Management Drives

Handleiding Management Drives Handleiding Management Drives Viewer Download de Management Drives viewer op: www.managementdrives.com/md-viewer-update Start de Management Drives Viewer. Voer uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik

Nadere informatie

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen

Declareren. Stap 1 Openstaande behandelingen Declareren Stap 1 Openstaande behandelingen Bij het programma onderdeel Declaratie, Openstaande behandelingen (zorgverzekeraars) kunt u kijken welke welke behandelingen er nog niet gedeclareerd zijn. Druk

Nadere informatie

Audiobestanden. maken. Inleiding

Audiobestanden. maken. Inleiding maken Audiobestanden Bron afbeelding: http://web.uvic.ca/hcmc/clipart/ Inleiding In deze handleiding leert u hoe u digitale audiobestanden kunt creëren en hoe u streaming audiobestanden van een website

Nadere informatie

Aanvullende gebruiksaanwijzing Chicago 390 USB Deze aanvullende gebruiksaanwijzing hoort bij de gebruiksaanwijzing van de Chicago 390 USB.

Aanvullende gebruiksaanwijzing Chicago 390 USB Deze aanvullende gebruiksaanwijzing hoort bij de gebruiksaanwijzing van de Chicago 390 USB. Aanvullende gebruiksaanwijzing Chicago 390 USB Deze aanvullende gebruiksaanwijzing hoort bij de gebruiksaanwijzing van de Chicago 390 USB. 1 Controleren of de Chicago 390 USB goed is geïnstalleerd op uw

Nadere informatie

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager

Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Installatiehandleiding TiC Narrow Casting Manager Inhoudsopgave 1. Algemeen - 3-2. Installatie PostgreSQL database server - 4-3. Installatie FTP server - 9-4. Aanmaken account in FileZilla server - 13

Nadere informatie

Doe het zelf installatiehandleiding

Doe het zelf installatiehandleiding Doe het zelf installatiehandleiding Inleiding Deze handleiding helpt u bij het installeren van KSYOS TeleDermatologie. De installatie duurt maximaal 30 minuten, als u alle onderdelen van het systeem gereed

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Image Manager hoofdscherm... 2 1.1 Onderdelen van het venster... 2 1.2 Het scherm veranderen... 2 1.3 Een andere

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Office+ Introductie Met de module Office+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

SECRETZIP HANDLEIDING

SECRETZIP HANDLEIDING SECRETZIP COMPRESSIE & ENCRYPTIE programma (enkel voor Windows). Het programma bevindt zich op de USB Flash-drive. Raadpleeg a.u.b. de handleiding op de USB Flash-drive of bezoek integralmemory.com om

Nadere informatie

Printen met de NAS-server (PO50696)

Printen met de NAS-server (PO50696) Printen met de NAS-server (PO50696) Attentie : De Nas-server accepteert enkel gewone USB printers; multifunctionele printers worden niet ondersteund. Printen vanuit Windows 2000 is ook niet ondersteund.

Nadere informatie

Handleiding IPlan 1.3

Handleiding IPlan 1.3 Handleiding IPlan 1.3 Dit document beschrijft de werking van het programma IPlan op een Windows 7 SP1 en Windows 8.1 update 1 machine. Windows 8 (zonder.1) wordt niet ondersteund. Windows 7 moet worden

Nadere informatie

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer

Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Invoeren/importeren van digitale foto s in je computer Foto s die je importeert worden altijd opgeslagen in: Afbeeldingen. Windows 7 beschikt daarnaast over een apart programma om digitale foto s en videoclips

Nadere informatie

Voer de bijgeleverde muis in een USB ingang voorop de recorder en controleer of het

Voer de bijgeleverde muis in een USB ingang voorop de recorder en controleer of het 1. Bediening met de muis Voer de bijgeleverde muis in een USB ingang voorop de recorder en controleer of het icoontje in beeld verschijnt. Beweeg uw muis om uw wachtwoord in het keypad in te voeren. Dat

Nadere informatie

Elektronisch factureren

Elektronisch factureren Elektronisch factureren Inleiding Elektronisch Factureren in RADAR is mogelijk vanaf versie 4.0. Deze module wordt niet standaard meegeleverd met de RADAR Update maar is te bestellen via de afdeling verkoop

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler

Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler Beknopte handleiding voor de PLEXTALK Pocket online speler 1 Installatie van de PLEXTALK Pocket 1. Draai de PLEXTALK Pocket om. Vergewis u ervan dat de 2 gemarkeerde punten naar boven wijzen. Druk op de

Nadere informatie

Installatie Accowin (versie 2)

Installatie Accowin (versie 2) Installatie Accowin (versie 2) Versie 2.0 Inhoudsopgave 1. Download Accowin... 2 2. Accowin2Setup uitvoeren... 3 2.1 Selecteer componenten...3 2.2 Selectie van installatie directory...4 2.2.1 Client locatie...

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

1 Inleiding 1 / 18. DATUM UITGIFTE : DATUM HERZIENING : Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.3 HIKVISION

1 Inleiding 1 / 18. DATUM UITGIFTE : DATUM HERZIENING : Gebruikershandleiding ivms-4200-client 2.3 HIKVISION 1 / 18 1 Inleiding Deze verkorte handleiding beschrijft de meest gebruikte mogelijkheden voor het live bekijken van beelden, evenals het opvragen van opgenomen beelden. Mochten er vragen, opmerkingen of

Nadere informatie

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS

Handleiding CMS Online Identity Webontwikkeling. Handleiding CMS Handleiding CMS 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen... 3 2. Het CMS... 3 3. Websitecontent... 4 3.1 Een nieuwe pagina toevoegen... 4 3.2 Een pagina wijzigen... 4 3.3 Een pagina verwijderen... 5 4. De WYSIWYG editor...

Nadere informatie

Handleiding harde schijf wissen:

Handleiding harde schijf wissen: Tim de Hoog www.timdehoog.nl v1 Handleiding harde schijf wissen: Tijdens het gebruik van een pc worden er veel gegevens opgeslagen op de harde schijf. Te denken valt aan foto s, documenten, e-mails, films

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Installatie- en gebruikershandleiding Arseus barcode scanner

Installatie- en gebruikershandleiding Arseus barcode scanner Installatie- en gebruikershandleiding Arseus barcode scanner Documentversie: 1 Installatiehandleiding Vóór ingebruikname 1. Controleer of u installatierechten heeft op uw Windows-computer. Macintosh wordt

Nadere informatie

Installatie Mplus Touch Screen Kassa

Installatie Mplus Touch Screen Kassa Installatie Mplus Touch Screen Kassa Deze handleiding beschrijft de installatie van Mplus Touch Screen Kassa en de installatie van Mplus Touch Screen Kassa Update. Index Hoofdstuk 1 - Downloaden van de

Nadere informatie

Financiële analyse op maat

Financiële analyse op maat Installatie Financiële analyse op maat Via de link http://www.id-soft.be/img/zip/hannahlisa.zip kunt u de gezipte map HannaHLisa downloaden. 1. U pakt het bestand uit op een door u gewenste locatie 2.

Nadere informatie

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding

WBelectronics. Infinity USB Phoenix - Handleiding WBelectronics Infinity USB Phoenix - Handleiding Introductie Dank u voor de aanschaf van de Infinity USB Phoenix van WB Electronics! Het installeren van de Infinity USB Phoenix geschiedt in 3 eenvoudige

Nadere informatie

Het installeren van de software.

Het installeren van de software. Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Het installeren van de software.... 2 De Printserver Bekabeld Configureren... 8 Instellen van je IP adres... 10 Netwerk poorten configureren... 12 Een printer Toevoegen....

Nadere informatie

Handleiding schermen VAC. Principe:

Handleiding schermen VAC. Principe: Handleiding schermen VAC Principe: Het scherm speelt elke powerpoint presentatie af die op een pendrive (USB stick) staat. De enige voorwaarde is dat de presentatie presentatie.ppt is genoemd. De pendrive

Nadere informatie

Windows Live Mail Windows 8

Windows Live Mail Windows 8 Windows Live Mail Windows 8 Dit programma kan alleen onder MS Windows worden geïnstalleerd en is één van de betere programma's om mee te E-mailen op een Windows computer Windows Live Mail is een prima

Nadere informatie

OPTAC - DigiSave BEKNOPTE HANDLEIDING

OPTAC - DigiSave BEKNOPTE HANDLEIDING OPTAC - DigiSave Systeem voor het archiveren en behandelen van de gegevens uit tachografen en chauffeurskaarten BEKNOPTE HANDLEIDING V.0 I. Algemeen De gegevens opgeslagen in de tachograaf en in de chauffeurskaart

Nadere informatie

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl

Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Installatie Epson TM-T88III/TM-T88IV t.b.v. OnlineKassa.nl Voor Windows XP 1 Voordat u begint met de installatie: 1 Controleer eerst welk type bonprinter u heeft. Het type bonprinter vindt u achter op

Nadere informatie