Handleiding van audiometer PC-Audio

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Handleiding van audiometer PC-Audio"

Transcriptie

1 Handleiding van audiometer PC-Audio MCT Ganseman Steenweg Denderleeuw Belgium Mag vrij verspreid worden.

2 2 Inhoudsopgave Woord vooraf p 3 I Installatie p 4 1. Hardware p 4 2. Software p 5 3. Technische gegevens p 5 II Hoofdmenu p 6 III Setup p 8 Comport p 8 Equalizer p 9 Calibratie p 10 Gebruikers p 11 Setup automatische opname... p 12 IV Opname van een audiometrie....p 14 1 Manuele opname p 14 2 Automatische opname p 16 3 Bekijken p 17 V PDF Print Image p 18 VI Integratie Vragen p 20 Integratie p 20 Backup p 21 Nieuwe PC p 22

3 3 Woord vooraf De afgelopen decennia werden gekenmerkt door een enorme computerrevolutie. Steeds sneller, krachtiger, gebruikersvriendelijker en toch steeds relatief goedkoper. Professionele medische instrumenten zoals audiometers hebben deze evolutie niet gevolgd. PC-Audio maakt gebruik van de PC voor weergave van de curve. De voornaamste voordelen zijn: Betaalbare precisie. Het gebruik is zeer eenvoudig. Betere medewerking van de patiënt. Hij hoeft alleen op de knop te drukken langs de kant waar hij een signaal hoort. Mogelijkheid voor automatisch opname. Aanduiden van de betrouwbaarheid van het onderzoek, m.a.w. het aantal verkeerde en correcte reacties van de patiënt. De computer zorgt voor een optimale lay-out. Mogelijkheden voor afdruk op A4 formaat en op de meest diverse printers. Ingebouwde database, waarmee u snel opnieuw een opname kunt oproepen. Sorteren van patienten volgens leeftijd, aantal decibels verlies is mogelijk met een enkele muisklik. Op het scherm kunt u eventueel vergelijken met een vorige opname. Het signaal wordt bewaard in de computer en kan later terug worden opgeroepen of afgedrukt. Mogelijkheid tot integratie in uw patiënten dossier. Mogelijkheid om een PDF of image bestand te maken en via internet te versturen.

4 4 II Het apparaat PC-Audio 1. Hardware Audiometer PC-Audio type B Het toestel wordt geleverd met volgende toebehoren: toestel zelf 1 is de aan en uitknop. Hoofdtelefoon Verbindingskabel van 5 meter Verbinding naar USB (2 ) Handleiding Software op CD. Het signalisatietoestel valt dadelijk op door zijn handige vormgeving.( 19*13*6 cm). Het houdt gemakkelijk in de hand. De patient hoeft alleen op de knop (5 of 6) te drukken langs de kant waar hij het signaal waarneemt. Het signalisatietoestel wordt op een vrije USB poort aangesloten(2). We leveren een verlengkabel van 5 meter mee. De verbinding met de hoofdtelefoon is de aansluiting gemerkt met 3 De LED op het toestel (4) hierboven moet groen branden. Het toestel heeft aan de achterkant een aan- en uitschakelknop(1). Verbinding met PC dmv USB serieel omzetter ( 1 van beide ) 2 Software installatie Het programma wordt geleverd op CD-ROM.Het programma werkt onder iedere Windows 32 en 64 bits versie: Windows XP, Vista, 7 en 8.

5 5 De CD-Rom start automatisch wanneer hij ingevoerd wordt. Kies Taal Nederlands. Vervolgens op installeer Audiometrie klikken. Dan even wachten. Kies telkens volgende of ok. Op een bepaald ogenblik verschijnt er een dos venster. Dit mag u niet wegklikken. Gewoon wachten. Het programma wordt standaard geinstalleerd in de directory C:\Audio_B. Hierin bevinden zich na de installatie volgende bestanden: Aud.exe Het programma zelf. *.adf de opgeslagen opnames. AudConfig.xml. In dit bestand worden de setup gegevens bewaard. *.pdf de handleidingen of PDF afdrukken van opnames. Met Start Programma's - Audio.exe kunt u starten. De software instaleert ook enkele voorbeelden van audiograms zoals normaal gehoor op 50 jaar, op 75 jaar, tubair catarh, otitis serosa, lawaaitrauma. Wis deze nog niet dadelijk. 3. Technische gegevens: Alle frequenties 125, 187, 250, 375, 500, 750, 1000, 1500, 2000, 3000, 4000, 6000 en 8000 Hertz zijn beschikbaar en nauwkeuriger dan 1 percent. De intensiteit is tot op een decibel afregelbaar en dit voor iedere frequentie en kant. De hoofdtelefoon biedt tot 30 decibels afscherming.

6 6 II Hoofdmenu De 8 icoontjes zijn van links naar rechts. 1 Nieuwe opname 2 De geselecteerde opname bekijken. 3 De geselecteerde opname afdrukken. 4 Een PDF bestand aanmaken van de geselecteerde opname. 5.Een image bestand aanmaken van de geselecteerde opname. 6 Setup (rood errond) Eerst eenmaal uitvoeren vooraleer een opname te proberen! 6 Hulp. De handleiding bekijken. 7 Stoppen, eventuele wijzigingen in de setup bewaren. Het vak met een blauwe krans: terugvinden van een vorige opname. Voer een deel van de personalia van de patient in. De personalia bestaan uit achternaam, voornaam, geboortedatum en dossiernummer. Lijst van de verschillende opnames. Naam(10), voornaam(11), geboortedatum(12) en dossiernummer(13) van de patient. 14: bestandsnaam 15,16 en 17 tonen het gemiddeld verlies en verlies rechts en links in db. Bij het opstarten zijn de patienten alfabetisch gerangschikt volgens hun achternaam. De geboortedatum wordt weergegeven met het geboortejaar eerst. Patienten kunnen dus volgens leeftijd geschikt worden. Klik hiervoor bovenaan de lijst op 'Geboren'. De patienten worden opstijgend gerangschikt volgens leeftijd. 11 Bestandsnaam. De bestandsnaam heeft het formaat jaartal_opnamemaand_opnamedag_opnametijdstip.adf Rangschikken volgens opnametijdstip is dus mogelijk. Gewoon klikken op 'Bestand' bovenaan. Al deze gegevens kunnen opstijgend of afdalend gerangschikt worden, door bovenaan op de titel ervan te klikken.

7 7 Met de rechter muistoets klikken op de patientenlijst toont een snelmenu met de voornaamste opties. Kiezen van Persoonlijk besluit in het snelmenu toont de besluiten, zonder dat de opname getoond wordt. Een vorige opname die in de lijst geselecteerd is, kan men bekijken op 4 verschillende wijzen. De knop Bekijk van het hoofdmenu (2) Dubbelklikken op een opname. De toets Enter Snelmenu Bekijk Een opname verwijderen : selecteren en op 'Del' drukken.

8 8 III Setup Taal 2 Comport Seriele poort Bij de installatie kent Windows een nummer toe aan het toestel. Dit nummer is minstens 3 ( maximum255). Windows neemt hiervoor het eerste nummer dat vrij is. De gebruiker moet dit nummer kiezen. Een verkeerde opname kan uw PC of het toestel niet beschadigen maar het toestel zal niet werken. Klik op het pijltje naar beneden (rode cirkel) om de mogelijkheden te zien. Meestal is het hoogste comportnummer waar OK bij staat het correcte. Het hoogste nummer is meestal het apparaat dat er laatst bijgekomen is. In het voorbeeld hierboven is Com5 het correcte nummer. Als je niet zeker bent, verbreek dan de verbinding tussen de USB poort en het toestel. Stop en start de software opnieuw. ( of druk op de knop Refresh ) Wacht even en klik nogmaals op het pijltje naar beneden. Com5 is er dan niet meer bij. Na opnieuw verbinden van het toestel met de PC is Com5 in dit geval dus de correcte keuze. Nadien mag u dit nooit meer wijzigen, tenzij u het programma installeert op een nieuwe PC. Noteer ook best dit nummer: Als het toestel later niet meer werkt, dan komt dit meestal doordat accidenteel een verkeerd comportnummer gekozen werd. Belangrijk : Windows7 en 8 gaan na het inpluggen op zoek naar de meest recente driver. De eerste installatie kan verschillende minuten duren. Wees geduldig en onderbreek Windows niet. Als het nummer na geruime tijd nog niet zichtbaar is, schakel de PC dan volledig uit en herstart hem. Meestal is dit niet nodig.

9 9 3 Setup - Directory De directory waarin het programma werkt. In deze directory worden nieuwe opnames bewaard en van hieruit worden bestaande opnames opgeroepen. Het mag een andere directory zijn dan de installatie directory ( C:\Audio_B ) Zorg dat de schrijfwijze correct is! Indien u de naam van een directory invoert die nog niet bestaat, dan wordt deze aangemaakt, zodra u onderaan op OK klikt. De knop '+' aan de rechterkant: Deze laat toe om een nieuwe dir aan de lijst toe te voegen. Tot 12 verschillende directories kunnen toegevoegd worden. Wanneer de naam van een nog niet bestaande directory toegevoegd wordt aan de lijst, dan wordt deze aangemaakt. De knop '-' uiterst rechts Deze laat toe om een directory uit de lijst te verwijderen. De directory zelf wordt erdoor niet verwijderd. Ze kan later opnieuw toegevoegd worden met de '+' knop. Netwerkgebruik is mogelijk: De software is niet beschermd tegen kopieren. Het is mogelijk om de software op verschillende workstations te installeren. Op de server maak je een gedeelde directory met als naam bvb \Audiometrie2015. Plaats er een paar audiometrie *.adf bestanden in. Op de verschillende workstations voer je onder dir dan in (let op de omgekeerde backslashes) //Servernaam/Audiometrie2015. Alle opnames die met de verschillende PC s van het netwerk gebeuren, worden dan bewaard in de gedeelde server directory en zijn voor iedere gebruiker toegankelijk.

10 10 4 Setup - Equalizer Het menselijk gehoor is niet op alle frequenties even gevoelig. Vooral op lage en hoge tonen is de gevoeligheid minder. 1 toont alle frequenties, links en rechts. 2 Met deze schuif potentiometers kan men per frequentie en kant bepaalde waarden instellen, die de response curve geschikt maken voor een bepaalde hoofdtelefoon. Men kan alle waarden samen per decibel doen stijgen of dalen. 3 toont de correctie in decibels per kant en voor iedere frequentie Opgelet echter! De software wordt geinstallleerd met de karakteristieken die aangepast zijn aan het apparaat en de hoofdtelefoon. Wijzigen van deze waarden is alleen nodig indien u met een andere hoofdtelefoon werkt. U dient dan over een decibelmeter te beschikken. Uitweiding over calibratie met een decibelmeter

11 11 Plaats de opnemer van de decibelmeter tussen de hooftelefoon zoals op de afbeelding op vorige pagina. Ga nu naar het opnamescherm. Begin bv met 1000 Hertz. Zend een toon uit, luid genoeg bvb 70 decibels. Veronderstel dat de decibelmeter 66 decibels toont. Dan moet je met de equalizer op die toonhoogte en kant 4 decibels toevoegen. Als een intensiteit correct is, dan zijn op die frequentie ook de andere intensiteiten correct. De meeste audiometers en ook onze software, werken met stappen van 5 decibels. Het volstaat dus om tot 3 decibels nauwkeurig te ijken. Waarom niet kalibreren op 0 decibels? Zelfs een kamer waar het stil is, heeft meer dan 30 decibels achtergrondlawaai. De meeste decibelmeters meten pas vanaf 40 decibels. Waarom dan niet calibreren op de maximale intensiteit - 85 decibels? Men moet nog een marge hebben voor calibratie. Op de laagste en hoogste toonhoogten moet men dus calibreren op bvb 65 decibels om nog genoeg decibels te kunnen toevoegen met de equalizer. 5 Setup - Gebruikers Hiermee kunt u uw naam invoeren. Deze wordt dan getoond in afdruk, PDF. Solo gebruiker : Vervang de bovenste lijn door uw naam. Laat user2 staan! Verschillende gebruikers : Er kunnen ook verschillende gebruikers van hetzelfde toestel zijn, bvb in een centrum voor medisch onderzoek of in een groepspraktijk. In dat geval kunnen er tot 10 verschillende gebruikers ingevoerd worden. Als er meer dan een gebruiker is, dan wordt er bij het opstarten een scherm getoond met de namen van de gebruikers. De gebruiker moet dan bij het opstarten op het keuzerondje voor zijn naam klikken. Later kan men dan nog steeds zien wie een bepaalde opname gemaakt heeft.

12 12 6 Setup - Automatische opname Hiermee kunt u de frequenties instellen die bij automatische opname onderzocht worden. De tijdsduur voor een automatische opname neemt toe met het aantal onderzochte frequenties. Hoe meer frequenties u kiest, hoe langer een automatische opname duurt. Voor een screening is het voldoende om 500, 1000, 2000 en 4000 Hertz te kiezen. Automatische opname duurt langer dan manuele. Begin best alleen met de frequenties zoals hierboven aangeduid. Na afloop van de automatische opname, kan je zelf nog aanvullende metingen uitvoeren. Bij deze metingen kan u zich laten lijden door de intensiteiten die reeds bepaald zijn en tussenin interpoleren. Het vakje willekeurige volgorde: Wanneer dit vakje niet aangekruist is dan wordt steeds dezelfde volgorde voor automatische opname gebruikt. Eerst wordt het linker oor volledig onderzocht, dan pas het rechter. De software gebruikt als volgorde 1000, 2000, 4000, 8000, 500, 250, 125 Hertz. Uiteraard worden alleen de frequenties onderzocht die aangevinkt staan. Wanneer dit vakje wel aangekruist is dan worden alle aangevinkte frequenties in een willekeurige volgorde onderzocht. Er is dan minder kans dat de patient gesensibiliseerd is en quasi automatisch op de knop drukt. Klassieke toestellen zonder geavanceerde elektronica kunnen alleen in een vaste volgorde onderzoeken. Best is om het vakje Willekeurige volgorde aan te vinken!

13 13 Als protocol wordt een modified 'Hughson-Westlake' gebruikt: Men begint met de minimale intensiteit 35 db. Is er geen correcte reactie dan wordt 5 db toegevoegd. Is er wel reactie dan wordt er 10 db afgetrokken. ( protocol ). Bij driemaal reactie op dezelfde en laagste intensiteit, wordt de volgende frequentie onderzocht. Per frequentie zijn er gemiddeld ongeveer 14 patient reacties nodig. Wanneer er na het uitzenden van 22 tonen nog steeds definitief besluit mogelijk is ( nog steeds geen 3 reacties op een intensiteit ) dan gaat de software toch verder naar de volgende toon. Bij een patient, met een gemiddelde reactietijd is de tijdsduur voor het onderzoek van een frequentie ongeveer 1 minuut per kant. Zo nodig kan u na de automatische opname nog een aantal aanvullende metingen uitvoeren. 7 Setup - Maximale tijdsduur signaal: De tijd dat het geluidssignaal uitgezonden wordt in milliseconden. 3 seconden = Dit is meestal voldoende, behalve bij patienten die erg traag reageren. Indien de patient de correcte knop drukt op het toestel dan stopt het uitzenden van het signaal. 8 Setup - Interface. Wanneer het programma op zichzelf werkt, kies dan None ( Geen ) De andere opties dienen om het audiometrie programma vanuit een ander programma op te starten. Zie verder onder 'Integratie' 9 Setup - OK. De setup gegevens worden opgeslagen in de installatie directory 10 Setup - Cancel : Afsluiten zonder opslaan.!

14 14 IV Opname van een tonaal audiogram 1 Manuele opname Plaats de patiënt niet vlak tegen een lawaaierige PC. Geef hem het signalisatietoestel met de twee knoppen. Vraag hem op het knopje te drukken langs de kant waar hij een signaal waarneemt. A/ De patient moet zeker zijn dat hij een signaal hoort. B/ De patient moet zijn beide handen hiervoor gebruiken. Zorg dat de patient het scherm van de monitor en de muis niet kan zien. Dit zou hem kunnen beinvloeden. Zet de hoofdtelefoon op met de rechter (R) oorschelp op zijn rechter oor en de linker (L) oorschelp links. Klik nu in het hoofdmenu op 'opname', het icon aan de linker zijde. Voer op het volgende schermpje de personalia van de patient in De gegevens van de vorige patient invoeren. Als je reeds vroeger een opname van deze patient uitvoerde, bekijk deze dan eerst. Dan worden zijn gegevens overgenomen. 2. Wissen. Alle personalia uitwissen 3. Naam. 4. Voornaam. 5. Geboren dag maand jaar. Het jaar moet met vier cijfers ingevoerd worden. Met de pijltjestoetsen rechts van deze invoer vakken hoef je niet te typen. De invoer van het geboortejaar is verplicht. Anders zouden de opnames niet gerangschikt kunnen worden volgens leeftijd. 6. Dossiernummer 7. Man of Vrouw 8. Ok om verder te gaan naar opname 9. Om dit scherm te verlaten zonder een opname uit te voeren.

15 15 Verloop van manuele opname. Het volstaat om met de linker muistoets op het scherm te klikken om het overeenkomstig signaal op te wekken. Zolang het uitgezonden signaal duurt, zie je op het scherm rechts onderaan een vakje rood oplichten. Wanneer er geen reactie van de patient komt, kan je een sterkere toon uitzenden door er op te klikken. De vorige toon wordt dan onderbroken Setup opname : Setup van de automatische opname en equalizer. Cfr supra. Deze opties leggen zichzelf uit en dienen om opname en weergavescherm aan uw persoonlijke voorkeur aan te passen. 2 Referentie: Vanaf versie 4.0 kan je hiermee de grafiek van een vorige opname gebruiken als leidraad. Je moet deze vorige opname eerst even bekijken. Als er geen ander opname bekeken werd, dan is Referentie niet zichtbaar! Indien je niet beschikt over een vorige opname van deze patient, dan kan je ook een opname van iemand uit dezelfde leeftijdsklasse gebruiken. Stel dat je voor het eerst een 80 jarige patient onderzoekt: bekijk dan bvb Dupont Philemon eerst.

16 16 Detail van de rechterkant van het opname of weergavescherm: 3 De automatische opname starten. 4,5,6 7 en 8 leggen zichzelf uit. Zo nodig kunnen de personalia nog Detail van de rechterkant van het opname secundair gewijzigd worden. db verlies Totaal aantal uitgezonden frequenties (1 ) 2 Correcte reacties 3 Foute reacties, verkeerde knop gedrukt. 4 Geen reactie 1=2+3+4 Uw eigen besluit toevoegen : tot 6 lijnen Foute reacties Het aantal keren dat de patient een verkeerde knop ingedrukt heeft. Dit is een belangrijke parameter voor de betrouwbaarheid van het onderzoek. Een of een paar foute reacties zijn nog normaal. Als er teveel zijn, is het een teken dat de patient lukraak op de knoppen duwt. Neem hem dan de hoofdtelefoon af en herhaal uw instructies vooraleer het onderzoek verder te zetten. Automatische opname ( knop 3 van het opnamescherm ) Wanneer u kiest voor automatische opname dan betekent dit dat de software zelf de patiënt onderzoekt. Eerst kan u met Setup-Automatisch bepalen op welke frequenties de patient automatisch onderzocht zal worden. Bovenaan klikt u op de knop 'Start automatisch'. De tekst ervan wijzigt dan in 'Stop automatisch'. Wacht tot de automatische opname gedaan is. Eventueel kan u vroeger stoppen door te klikken op 'Stop automatisch'. De frequentie die bezig is wordt eerst nog afgewerkt. Per frequentie zijn er gemiddeld ongeveer 14 patient reacties nodig. Wanneer er na het uitzenden van 22 tonen nog steeds definitief besluit mogelijk, nog steeds geen 3 reacties op een intensiteit, dan gaat de software toch verder naar de volgende toon. Bij een patient, met een gemiddelde reactietijd is de tijdsduur voor het onderzoek van een frequentie ongeveer 1 minuut. Zo nodig kan u na de automatische opname nog een aantal aanvullende metingen uitvoeren.

17 17 3. Een opname bekijken Dit scherm is ongeveer hetzelfde als dat voor opname. In dit scherm kan u echter geen nieuwe opname verrichten.! Wel kan u eventueel uw persoonlijk besluit nog wijzigen. Indien u een typefout maakte bij het invoeren van de personalia, dan kan u deze hier nog corrigeren. Dit scherm heeft slechts een enkele optie extra : Wanneer u 'Vorige' aanvinkt bovenaan, dan wordt de vorige opgeroepen opname, eveneens op het scherm getoond en kan u beide opnames vergelijken

18 18 V PDF, afdruk of image aanmaak. Het PDF formaat is een standaard voor uitwisseling van gegevens die zowel tekst als grafieken bevatten. PDF bestanden kan men lezen met Acrobat reader. Deze kan men gratis downloaden op PDF filenaam: als naam worden datum en tijdstip van aanmaak voorgesteld. De gebruiker kan ook klikken in dit vak en zelf een naam naar keuze met de extensie.pdf invoeren. Password. Laat dit vak leeg wanneer je geen paswoord wil toekennen. Wil je dit bestand als bijlage bij een verzenden? Het gebruik van eenpaswoord is verplicht als de personalia van een patiënt ingevoerd werden. De ontvanger moet het audiometrie programma dan niet hebben. Hij moet wel het paswoord kennen. Rechts van paswoord staat er een combobox met erin Beide Met deze combobox kan je kiezen tussen 3 mogelijkheden voor naam van het PDF bestand : Datumentijdstip.pdf, NaamVoornaam.pdf en NaamVoornaamTijd.pdf Dit dient om een pdf gemakkelijk te kunnen localiseren en bvb in een ander programma in te voeren. Met de knop Setup kan je de pdf aanmaak naar uw voorkeur aanpassen. De knop Standaard brengt u terug naar de originele instellingen. Start: beginnen met de PDF aanmaak Stop: stoppen

19 19 Afdrukken naar printer Dezelfde instellingen als bij PDF. Indien u verschillende printers heeft, dan kunt u hiermede de printer kiezen, die voor de afdruk gebruikt wordt. Interessant kan ook het kopieren van het audiometriescherm in een ander programma zoals de meeste tekstverwerkers. Druk in het audiometrieprogramma op AltPrintscreen. Open uw favoriete tekstverwerker. Druk Ctlr-V of Shift-Insert Vanuit hieruit kan men eveneens afdrukken, via versturen. Image aanmaak Dezelfde mogelijkheden als bij PDF aanmaak. Als image bestand kan men kiezen tussen alle courante mogelijkheden. Een image aanmaak start bij bekijken nog sneller op dan een pdf.

20 20 VI Integratie - vragen Integratie Een volledige integratie houdt in dat u vanuit uw patiënten programma het audiometrie programma kunt opstarten en wanneer u dan dadelijk opname kiest, de personalia van de patiënt niet meer door u moeten ingevoerd worden. Bij onze software is dit op drie manieren mogelijk. Onder setup interface moet dan een van de volgende drie mogelijkheden gekozen worden. 1/ Opstarten met parameters Het volstaat om het programma uit te voeren met als parameters achternaam" "voornaam geboortedatum en "dossiernummer". Een enkele lijn code volstaat, die in verschillende programmeertalen ongeveer als volgt is: Process.Start('C:\AUDIO\AUDIO.EXE "VAN BEVER" "JAN" 20/08/ '); Het AUDIO programma wordt uitgevoerd en springt naar VAN BEVER JAN. Indien deze patiënt nog niet aanwezig was in het bestand, dan wordt hij automatisch toegevoegd. Vraag dus eventueel aan uw software ontwikkelaar om deze lijn code in zijn programma te schrijven. 2/ XML Sommige programma's kunnen een ident.xml bestand aanmaken in de installatie directory. Dit bestand bevat de identificatiegegevens van de patient. 3/ Data.txt Indien uw programma de mogelijkheid heeft om een tekstbestand met de volgende 5 lijntjes aan te maken: Naam Voornaam Geboortedatum Identificatienummer M of V Omgekeerde integratie. Wanneer de gebruiker een audiometrie bekijkt, dan worden de gegevens ervan weggeschreven naar 2 bestanden in de werkdirectory 'Protocol.xml' en 'Protocol.txt' Deze bestanden kunnen door software ontwikkelaars gebruikt worden om de gegevens, data en of het persoonlijk besluit te capteren. Ook een pdf of image bestand kan ingesloten worden.

21 21 Help De opname werkt niet Er wordt geen signaal uitgezonden of het indrukken van een toets bij het horen van een signaal geeft geen reactie op het scherm. Denk aan het volgende. - De verbindingspoort = seriele poort = comport keuze werd accidenteel verkeerd gekozen. Een verkeerde keuze maken kan het toestel niet beschadigen. Het toestel werkt echter niet. Wanneer het toestel op een bepaalde PC werkt, verander dan nooit de seriele poort op die PC! - U installeerde nieuwe andere software en de opname werkt niet meer: sluit onderaan op uw taakbalk tijdelijk de software die de seriële poort in beslag neemt. Ook bij een Pocket PC die via USB communiceert moet u aanduiden in de setup om de seriële poorten niet te blokkeren.( In de setup van Microsoft Active Sync Connection settings - het item 'allow serial cable of infrared connection to this comport' afvinken!!! ) Hoe moeten we backups nemen? Naar gelijk welk ander medium, bv externe hard disk,cd-r or RW rom, USB stick, andere PC enz. Gewoon met de Windows verkenner de directory C:\Audio_B en inhoud kopieren. Nieuwe PC - ik wil ook mijn vorige opnames overzetten - wat moet ik doen? Dit is niet moeilijk. Er zijn drie mogelijkheden: A/ Installeer het programma opnieuw vanop de CD-ROM en kopieer de oude *.adf audiometrie bestanden naar de installatiedirectory op de nieuwe PC. B/ Download het bestand audio.zip op onze site in de rubriek download software. Unzippen en SetupAudio.exe uitvoeren. Kopieer de oude *.adf bestanden naar de installatiedirectory op de nieuwe PC. C/ Kopieer de directory C:\Audio_B en haar inhoud naar de nieuwe PC. Bij B/ en C/ moet onder Windows soms de driver voor de USB-serieel omzetter ook geinstalleerd worden. Deze staat op de CD in CDMUSB.exe en ook op onze site in het bestand CDMUSB.zip. Downloaden, unzippen. 'CDMUSB.exe' eenmaal uitvoeren. Dit doet schijnbaar niets. Nadien de converter inpluggen en even wachten. Correcte comportkeuze : cfr Setup. Als je zeer veel opnames hebt, bv enkele duizenden, kan het opstarten van Aud.exe trager worden. Het is dan zinvol zijn om de oude opnames naar een aparte dir bvb C:\AudioOud te kopieren. Bekijken van een van deze opnames kan men dan doen door C:\AudioOud als directory te kiezen met setup directory

PC versie. Handleiding bij ECG apparaat L12. MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgie email: info@ganseman.com web: http://www.ganseman.

PC versie. Handleiding bij ECG apparaat L12. MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgie email: info@ganseman.com web: http://www.ganseman. PC versie Handleiding bij ECG apparaat L12 MCT Ganseman Steenweg 278 9470 Denderleeuw Belgie email: info@ganseman.com web: http://www.ganseman.com 2 Inhoudsopgave 1 Technische specificaties p4 2 Installatie

Nadere informatie

Addenda bij de handleidingen voor de ecg apparaten

Addenda bij de handleidingen voor de ecg apparaten 1 Addenda bij de handleidingen voor de ecg apparaten F12 en Hoofdstuk 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 L12 De berekende waarden van PQRST Setup van de hints Setup van het ecg protocol Motivatie van

Nadere informatie

FOTO... 3. Foto s importeren... 3. Foto s importeren/overbrengen met het bijgeleverde kabeltje... 3

FOTO... 3. Foto s importeren... 3. Foto s importeren/overbrengen met het bijgeleverde kabeltje... 3 INHOUD FOTO... 3 Foto s importeren... 3 Foto s importeren/overbrengen met het bijgeleverde kabeltje.... 3 Foto s importeren/overbrengen met de kaartlezer.... 11 Basisbewerkingen met foto s... 13 Installeren

Nadere informatie

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING

DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING DigiSave OptimDrive GEBRUIKERS- HANDLEIDING V 3.0 1 We danken u voor de aankoop van onze DigiSave software bestemd voor de opslag van de gegevens uit de digitale tachografen, uit de kaarten en visualisatie

Nadere informatie

FlexiPlan. Inleiding. Andere voordelen zijn nog:

FlexiPlan. Inleiding. Andere voordelen zijn nog: FlexiPlan Inleiding FlexiPlan van Dynamic Software n.v. is het computerprogramma voor uw agendabeheer. De voordelen van een virtuele agenda t.o.v een fysieke agenda zijn talrijk. Zo kan deze agenda gedeeld

Nadere informatie

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids

Datec Score Manager 3.0 Opstartgids Datec Score Manager 3.0 Opstartgids 2001-2010, Datec Correspondentie richten aan: Datec Torenwacht 31 2353 DB Leiderdorp Nederland Tel: 071-5890056 Fax: 071-5238607 E-mail: info@datec.nl DATEC Internet:

Nadere informatie

WORKSHOP 2: WERKEN MET BESTANDEN/MAPPEN EN BASISGEBRUIK INTERNET

WORKSHOP 2: WERKEN MET BESTANDEN/MAPPEN EN BASISGEBRUIK INTERNET WORKSHOP 2: WERKEN MET BESTANDEN/MAPPEN EN BASISGEBRUIK INTERNET INHOUD Bestanden en mappen... 3 Selecteren in Verkenner... 3 Navigeren in Verkenner... 3 Favorieten... 5 Bibliotheken... 5 Wat zijn bibliotheken?...

Nadere informatie

Hoe start je ClaroRead op vanaf de USB stick

Hoe start je ClaroRead op vanaf de USB stick Hoe start je ClaroRead op vanaf de USB stick 1. Stop de USB stick in de computer 2. Open de bestanden op de USB stick 3. Dubbelklik op Start ClaroRead 4. ClaroRead zal nu opgestart worden. Welkom bij ClaroRead

Nadere informatie

NTSV vzw Holdestraat 42 8700 Tielt Ondernemingsnr: BE 0446 472 984

NTSV vzw Holdestraat 42 8700 Tielt Ondernemingsnr: BE 0446 472 984 Editie 2015 NTSV vzw Holdestraat 42 8700 Tielt Ondernemingsnr: BE 0446 472 984 Draaiboek Interclubjury 2015 Pagina 2 van 24 Dit draaiboek bevat 4 delen: Inhoud DEEL 1 ALGEMENE INFO 3 Inleiding 4 Installatieprocedure

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

Welkom. Over on-line Help

Welkom. Over on-line Help Welkom Over on-line Help Dit is de gebruikershandleiding Versie V4R1 NL voor SEE Electrical in de niveau's Basic, Standard en Advanced. U kunt het laatste nieuws etc. vinden op onze internetpagina's, de

Nadere informatie

B-Logicx Handleiding BLSoftXE3

B-Logicx Handleiding BLSoftXE3 B-Logicx Handleiding BLSoftXE3 Copyright 2015 by B-Logicx. All Rights Reserved. Table of contents Introductie... 6 Wat is er nieuw?... 7 Readme... 8 SoftwareUpdates... 9 Starten... 13 Systeemvereisten...

Nadere informatie

Basis Cursus Deel 1. Personal Computer Windows VISTA

Basis Cursus Deel 1. Personal Computer Windows VISTA Basis Cursus Deel 1 Personal Computer Windows VISTA INHOUD 1 INLEIDING 3 1.1 INHOUD VAN DE LESSEN 3 1.2 EN NOG EEN VERSJE OM TE STARTEN FOUT! BLADWIJZER NIET GEDEFINIEERD. 2 KENNISMAKING MET DE COMPUTER

Nadere informatie

MICROSOFT WINDOWS 7. Microsoft Windows 7. 2012 Training voor 50-plussers

MICROSOFT WINDOWS 7. Microsoft Windows 7. 2012 Training voor 50-plussers MICROSOFT WINDOWS 7 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S Inhoudsopgave:

Nadere informatie

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN!

BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! 1. Licentieovereenkomst BELANGRIJK! LEES DEZE OVEREENKOMST ALVORENS DE SOFTWARE TE INSTALLEREN! Het aanvaarden van deze overeenkomst geeft U het recht tot gebruik van deze software, de software blijft

Nadere informatie

Uitgebreide informatie over de vernieuwingen van Vista vindt u op Wikipedia.

Uitgebreide informatie over de vernieuwingen van Vista vindt u op Wikipedia. Deel 1 van de serie In dit eerste deel van de Vista-serie leert u vier zaken: 1. Wat is er nieuw aan Windows Vista? 2. Welke versies van Windows Vista zijn er? 3. Waarom zou ik wel of niet overstappen?

Nadere informatie

TimeWriter Freeware. Handleiding

TimeWriter Freeware. Handleiding TimeWriter Freeware Handleiding XSO; xbase Software Ontwikkeling Lytsedyk 16 9036ML Menaldum 088-0011800 www.timewriter5.nl 2015 xbase Software Ontwikkeling Inhoudsopgave Inleiding..........................................................5.

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding V1.0 Januari 2008 Inhoudsopgave 1. VOORWOORD....3 2. MINIMALE SYSTEEMEISEN....3 3. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE...4 3.1. INSTALLATIE WIZARD OPENEN....4 3.2. ACCEPTATIE VAN DE LICENTIEOVEREENKOMST....5

Nadere informatie

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Basiskennis computer Computersysteem-Hardware-Software De

Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Basiskennis computer Computersysteem-Hardware-Software De Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Basiskennis computer Computersysteem-Hardware-Software De computer uitzetten/slaapstand Als de computer vastloopt

Nadere informatie

Slipstreamen met nlite

Slipstreamen met nlite Slipstreamen met nlite INDEX: Inleiding: nlite downloaden: Wat heb je verder nog nodig? Het extracten van de Boot Image Start nlite Een installatie-cd schrijven met NERO 6 Ultra Een installatie-cd schrijven

Nadere informatie

WINDOWS LIVE TRAINING

WINDOWS LIVE TRAINING WINDOWS LIVE TRAINING INHOUDSTAFEL VOORWOORD VOORWOORD... 3 LES 1: JOUW ONLINE IDENTITEIT AANMAKEN... 4 LES 2: ZET ESSENTI√čLE HULPMIDDELEN OP JOUW PC... 5 2.1. De Windows Live Essentials software downloaden...

Nadere informatie

Handleiding. AstroTotaal

Handleiding. AstroTotaal Handleiding (c) 1991-2015, Easy Brothers Software www.easybrothers.nl info@easybrothers.nl De tekst in dit document komt overeen met de tekst zoals deze is opgenomen in de helpfunctie (handleiding) van

Nadere informatie

Tips van en voor Haza-21 v.3

Tips van en voor Haza-21 v.3 Tips Haza 21 v3 versie 23 maart 2011 - pag. 1 Tips van en voor Haza-21 v.3 Verzameld door Marianne Teunis Mocht u in dit bestand iets tegenkomen dat niet klopt of niet werkt, wilt u het dan even aan mij

Nadere informatie

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be

KashExpert v2014.1 Handleiding. http://www.kashexpert.be v2014.1 Handleiding http://www.kashexpert.be Inhoudsopgave 1 Inleiding 1 2 Kennismaking 3 2.1 installeren.................................... 4 2.2 opstarten..................................... 4 2.2.1

Nadere informatie

Source 2 Software Handleiding

Source 2 Software Handleiding 200.120.100127 BUILDING EFFICIENCY & ENERGY SYSTEMS Source 2 Software Handleiding 16-04-2012 Alle verwijzingen in dit document zijn klikbaar! 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 Begrippen 3 2. Source configureren

Nadere informatie

Cerium CMS versie 3.8. Handboek voor web redacteuren

Cerium CMS versie 3.8. Handboek voor web redacteuren Cerium CMS versie 3.8 Handboek voor web redacteuren www.cerium.nl januari 2013 Cerium BV 1997-2013 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 1.1 Afbakening 5 1.2 Voorkennis 5 1.3 Werkwijze 5 2 Content Manager 6 2.1

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE SOFTWARE VOOR HET CODEREN VAN DE JAARLIJKSE STATISTISCHE GEGEVENS OP 31/12 VAN HET VOORGAANDE JAAR (versie 3.2.

GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE SOFTWARE VOOR HET CODEREN VAN DE JAARLIJKSE STATISTISCHE GEGEVENS OP 31/12 VAN HET VOORGAANDE JAAR (versie 3.2. GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE SOFTWARE VOOR HET CODEREN VAN DE JAARLIJKSE STATISTISCHE GEGEVENS OP 31/12 VAN HET VOORGAANDE JAAR (versie 3.2.1) I. Inhoudsopgave: I. Inhoudsopgave II. Inleiding III. Installatie

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE SOFTWARE VOOR HET CODEREN VAN DE JAARLIJKSE STATISTISCHE GEGEVENS OP 31/12 VAN HET VOORGAANDE JAAR (versie 3.2.

GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE SOFTWARE VOOR HET CODEREN VAN DE JAARLIJKSE STATISTISCHE GEGEVENS OP 31/12 VAN HET VOORGAANDE JAAR (versie 3.2. GEBRUIKSAANWIJZING VAN DE SOFTWARE VOOR HET CODEREN VAN DE JAARLIJKSE STATISTISCHE GEGEVENS OP 31/12 VAN HET VOORGAANDE JAAR (versie 3.2.1) I. Inhoudsopgave: I. Inhoudsopgave II. Inleiding III. Installatie

Nadere informatie

Storec Viewer. Storec Viewer

Storec Viewer. Storec Viewer Storec Viewer Storec Viewer Inhoudsopgave 1. Welkom bij Storec Viewer's help 1 2. Algemeen 2 2.1. Contactinformatie 2 2.2. Abonnement 2 2.3. Recente wijzigingen 3. Installatie 5-7 3.2. Accountgegevens

Nadere informatie

Basiscursus Computergebruik. Windows 7

Basiscursus Computergebruik. Windows 7 Basiscursus Computergebruik Windows 7 1 Inhoud Voor u begint 4 Les 1: De basis 5 1.1 Soorten computers 5 1.2 Onderdelen van de computer 6 1.3 De computer aanzetten en aanmelden 7 1.4 De computermuis 8

Nadere informatie