Voorwoord voor docenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Voorwoord voor docenten"

Transcriptie

1

2

3 Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een meespeel-cd. Ook willen we vergelijkbare methodes ontwikkelen voor de hogere groepen. De reden dat we een eigen methode hebben ontwikkeld, is dat er nog geen methode bestaat voor alle instrumenten van het s fon eorkes is speciaal afgestemd op instrumentaal groepsonderwijs in de basisschool. Ze is gebaseerd op het ijkpuntens t e lesdoelen. Zo kunnen bijvoorbeeld na les 4 alle leerorkeststukken met ijkpunt 5.4 gespeeld worden. Elk docent kan natuurlijk ook zelf extra oefeningen bedenken met de lesdoelen die bij elke les staan. Als je deze oefeningen opstuurt naar kunnen ze in de volgende editie van de boekjes worden opgenomen.

4

5 Noten lezen Muzieknoten worden geschreven op een notenbalk, vijf lijnen onder elkaar. De onderste lijn heet de eerste lijn en de bovenste is de vijfde. Hoge noten staan hoog op de notenbalk en lage noten staan laag op de notenbalk. Je leest ze precies hetzelfde alsof je een tekst leest, van links naar rechts. Noten kunnen op de lijntjes staan, maar ook tussen de lijntjes, erboven of eronder. Zo passen er elf noten in een notenbalk.

6 Soms is zelfs dat niet genoeg, dan gebruiken we hulplijntjes. Sleutels Hoe hoog of hoe laag een noot op de notenbalk staat, geeft aan hoe hoog of laag de noot klinkt. Maar je kunt pas echt weten hoe een noot heet, als er een sleutel voor de notenbalk staat. Met deze sleutel kun je het geheimschrift van het notenlezen ontcijferen! Er zijn drie verschillende sleutels. Welke jij moet kennen, ligt eraan welk instrument je bespeelt. Als je fluit, hobo, klarinet, hoorn, trompet, bariton of viool speelt, moet je de G-sleutel kennen. Deze geeft aan dat de G op het tweede lijntje staat. Als je altviool speelt, moet je de C-sleutel kennen. Deze geeft aan dat de C op het derde lijntje staat. Als je fagot, trombone, cello of contrabas speelt moet je de F-sleutel kennen. Deze geeft aan dat de F op het vierde lijntje staat. Als je harp of slagwerk speelt, moet je zowel de G-sleutel als de F- sleutel kunnen lezen!

7 Probeer de sleutel van je eigen instrument te tekenen. Trek hem eerst over en probeer daarna of je hem helemaal zelf kan tekenen. Doe dit een paar keer.

8 Lang en kort Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel: Muziek bestaat niet alleen uit noten, soms speel je eventjes niet, dan heb je rust. Een halve rust duurt twee tellen en een kwartrust duurt één tel. Ritme-rekenen Maak de volgende sommen:

9 Maten Om de muziek overzichtelijk te houden, zetten we alle noten in hokjes. Deze hokjes heten maten. Na elke maat staat een maatstreep. Op het einde van het muziekstuk staat een speciale maatstreep: de slotstreep. In elke maat zitten altijd precies evenveel tellen. Dit wordt aangegeven door de maatsoort. Een tweekwartsmaat geeft aan dat er twee tellen in een maat zitten en dat de kwartnoot één tel duurt. Teken zelf noten en rusten in deze notenbalk en zorg dat er in elke maat precies twee tellen staan. Oefening: maatstrepen trekken In dit muziekstuk staan nog geen maatstrepen. Zet deze er zelf in op de goede plaats. Vergeet niet op het einde een slotstreep te zetten.

10 Herhalingen Het komt vaak voor dat stukjes muziek herhaald worden. Daarom zijn hier allerlei tekens voor bedacht. Een slotstreep met twee puntjes heet een herhalingsteken. Dit betekent dat je vanaf het begin moet herhalen. Bij een dubbele herhaling staan er twee herhalingstekens, de eerste staat precies andersom. Dan herhaal je vanaf het eerste herhalingsteken. Soms wordt een stukje muziek herhaald, maar is het einde anders. Dat wordt aangegeven met hokje één en hokje twee. De tweede keer sla je de maten onder het eerste hokje over en spring je direct naar het tweede hokje.

11 Wegwijzers Muziekstukken zijn vaak best lang. Omdat je niet steeds helemaal bij het begin wilt beginnen, is het handig als er plaatsen zijn waar je gemakkelijk met zijn allen kan beginnen. Daarom hebben alle maten een nummer (een maatcijfer). Daarnaast zijn er ook repetitiecijfers. Cijfers of letters die de hoofdstukken van een muziekstuk aangeven. Soms wordt zo'n nieuw hoofdstuk ook aangegeven met een dubbele maatstreep. Componist Een componist is iemand die muziekstukken schrijft. Schrijf hieronder je eerste eigen muziekstuk. Geef het stuk een naam en schrijf je naam erboven. Vergeet niet om aan het begin van elke regel je eigen sleutel te tekenen en schrijf aan het begin van het stuk de maatsoort. Gebruik de noten die je hebt geleerd op je eigen instrument. Let goed op dat er in elke maat precies twee tellen staan.

12

13 Rusten Als je in een orkest speelt, heb je soms lang rust. Omdat een heel blad vol met rusten er onoverzichtelijk uitziet, gebruik je dan speciale rusttekens. Vier maten rust ziet er dan niet zo uit: maar zo: Teken hieronder zelf een rust van zestien maten:

14 Vierkwartsmaat Tot nu toe stonden alle liedjes en oefeningen in een tweekwartsmaat. Er zijn ook liedjes die in een vierkwartsmaat staan. Dan zitten er dus vier tellen in elke maat. Dat ziet er zo uit: Achtste noten en rusten Bij achtste noten speel je twee noten per tel. Eén van de noten komt dus steeds tussen twee tellen in. De achtste noot duurt dus een halve tel. Een achtste noot herken je aan zijn vlaggetje. Om het lezen gemakkelijker te maken, worden die vlaggetjes met elkaar verbonden als er meerdere achtste noten na elkaar komen. Deze strepen heten waardestrepen.

15 Ritme-rekenen Maak de volgende sommen:

16

17 Punten Een punt achter een noot verlengt de waarde van de noot met de helft. Dat klinkt heel ingewikkeld. Een kwartnoot duurt normaal één tel. Een kwartnoot met punt duurt dus anderhalve (1½) tel. Een ritme dat vaak voorkomt is een kwartnoot met punt gevolgd door een achtste noot. Samen duren deze noten 1½ + ½ = 2 tellen. Maatstrepen trekken

18 Componeer weer zelf een muziekstuk. Je mag alle noten gebruiken die je al kent. Kies zelf een maatsoort uit.

19 Maatsoort Veel muziekstukken staan in een vierkwartsmaat. Omdat deze maatsoort zo veel voorkomt, bestaat hier een speciaal teken voor. Hard en zacht Vaak staat er bij de muziek geschreven hoe hard je moet spelen, dit heet d. De twee belangrijkste kens piano (=zacht). Ze worden afgekort tot:

20 Het kruis Naast alle noten op, tussen, onder en boven de lijntjes, bestaan er nog andere noten die zijn afgeleid van de normale noten. Als er een kruis voor een noot staat, wordt die noot een klein beetje hoger (een halve toon). Ook verandert de naam van de toon, de F wordt bijvoorbeeld een Fis. Op je instrument speel je de noot met een kruis met een andere greep of positie dan de noot zonder kruis. Een kruis voor de noot blijft één maat geldig, daarna mag je hem weer vergeten. Vaak staan er één of meerdere kruisen aan de sleutel, dan gelden ze voor het hele muziekstuk.

21 Het mol Het kruis geeft aan dat een noot een klein beetje hoger wordt. De mol geeft aan dat een noot een klein beetje lager wordt (ook weer een halve toon). De noot b heet bes als er een mol voor staat. Op je instrument speel je deze noot met een andere greep of positie dan de noot zonder mol.

22 Componeer weer een eigen liedje. Gebruik ook

23 D In les vijf heb je geleerd dat forte sterk is en piano zacht. Er komen echter nog veel meer Sterker en zachter worden

24

25 Maatsoort Tot nu toe heb je steeds de kwartnoten geteld in de maat. Daarom spraken we van een tweekwartsmaat of een vierkwartsmaat. Bij een 2/2-maat (die noem je ook wel "alla breve") gaan er twee halve noten in een maat, net zoals bij de vierkwartsmaat. Maar hier is de halve noot één tel! Maatstrepen trekken

26

27 Componeer weer een eigen muziekstuk. Je mag alle noten en tekens gebruiken die je kent. Kies zelf een maatsoort uit.

28

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen!

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen! Theorie Examen A01 Niveau A Dit examen kun je maken om te oefenen voor je theorie examen. Het examen bestaat uit 3 onderdelen; Luistervragen, Leervragen en Inzichtvragen. Je kunt in totaal 8 halen, maar

Nadere informatie

THEORIE A INHOUD. Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2. Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3. Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz.

THEORIE A INHOUD. Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2. Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3. Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz. THEORIE A INHOUD Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2 Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3 Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz. 3 Hoofdstuk 4 Tempo blz. 4 Hoofdstuk 5 Dynamische tekens blz. 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

naam groep school

naam groep school naam............................ groep............................. school.......................... 2 Voorwoord Dit is de tweede versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. Tijdens een studiedag

Nadere informatie

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN 1 INHOUDSOPGAVE DE SLEUTELS... 3 DE NAMEN VAN DE NOTEN... 4 NOTEN EN RUSTEN... 5 VOORTEKENS... 6 HERHALINGSTEKENS... 7 HERHALINGSTEKENS - OVERZICHT... 8 DYNAMIEK...

Nadere informatie

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A.

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A. blz. 1 Toonhoogte a Eeuwen lang hebben mensen gezocht naar een goede manier om muziek op te schrijven. De eerste voorbeelden van genoteerde muziek komen uit de 9e eeuw. Deze vorm van muziekschrift was

Nadere informatie

naam groep school

naam groep school naam............................ groep............................. school.......................... 2 Voorwoord it is de tweede versie van de lesmethode van het Leerorkest in msterdam. Tijdens een studiedag

Nadere informatie

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk.

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk. Als je muziek gaat opschrijven moet je van elke toon het volgende aangeven: De toonhoogte: - Hoe hoog/laag moet je de toon spelen Het ritme: - Hoe lang moet je de toon laten doorklinken - Wanneer precies

Nadere informatie

Week 6 Maten en rusten

Week 6 Maten en rusten Week 6 Maten en rusten Even rusten... en maten... Hoe gaat het? Nog niet zo makkelijk dat noten leren lezen he? In deze les leer je wat rusten zijn en je leert de noten te verdelen in maten. Dit is niet

Nadere informatie

De Notenboom. AMV-methode - Deel 1. Johan Peeters. Leerlingenboek

De Notenboom. AMV-methode - Deel 1. Johan Peeters. Leerlingenboek De Notenboom AMV-methode - Deel 1 Johan Peeters Leerlingenboek INHOUD Solsleutel (vioolsleutel). pagina 3 Hoog en laag.. pagina 4 Noten schrijven.. pagina 5 Notenbalk.. pagina 5 Sol en mi.. pagina 6 Ademhalingsteken.

Nadere informatie

Begrippenlijst muziektheorie

Begrippenlijst muziektheorie Begrippenlijst muziektheorie Hieronder staat de begrippenlijst muziektheorie. De meeste begrippen worden uitgelegd in diverse video s op pabowijzer als onderdeel van het boek Nieuw Geluid. ISBN: 978 90

Nadere informatie

Het verschil tussen mp en mf is niet erg groot. Het verschil tussen ppp en fff is heel groot!

Het verschil tussen mp en mf is niet erg groot. Het verschil tussen ppp en fff is heel groot! Week 7 Muziektekens Muziektekens In deze les laat ik je kennis maken met de meest voorkomende muziektekens. Je leert ze niet allemaal, want dat zou veel te moeilijk en te veel zijn. In deze les staan geen

Nadere informatie

Waarde van de noten en rusten:

Waarde van de noten en rusten: Waarde van de noten en rusten: Lezen doe je met letters en woorden. Muziek lezen doe je met noten en rusten. Als je een liedje speelt, dan speel je de noten die bij dat liedje horen, als je even stopt

Nadere informatie

De notenbalk met vijf lijntjes

De notenbalk met vijf lijntjes Klas 2 Het notenschrift Ieder land heeft zijn eigen taal. In Frankrijk spreken ze Frans, in Engeland Engels en in Nederland Nederlands. Er is één taal die in ieder land gesproken wordt: Het notenschrift!

Nadere informatie

Week 5 Lengte van de noten

Week 5 Lengte van de noten LE E R NO T E N LEZ E N W E E K 5 LE N G T E VA N DE NO T E N Week 5 Lengte van de noten Hoelang duurt een noot? Je weet nu dat iedere toon op een andere plek kan staan in de notenbalk. Ze hebben verschillende

Nadere informatie

Algemene muziektheorie. Algemene. A-examen. Muziektheorie. Samenstelling: Hans Buld Hans Hilgerink Rob Holleman 1

Algemene muziektheorie. Algemene. A-examen. Muziektheorie. Samenstelling: Hans Buld Hans Hilgerink Rob Holleman 1 Algemene muziektheorie Algemene A-examen Muziektheorie Samenstelling: Hans Buld Hans Hilgerink Rob Holleman 1 Inhoud 1 Noten en notenbalken 3 2 Sleutels 4 4 De maat 6 5 Maatsoorten 6 6 De opmaat 7 7 Tempo

Nadere informatie

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus?

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus? LEER NOTEN LEZEN INLEIDING Inleiding Beste cursist, Waarom deze cursus? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt leren noten lezen: Misschien ben je een zanger(es) die het fijn vindt om mee

Nadere informatie

Lesweek 11: Overzicht. Vervolgcursus

Lesweek 11: Overzicht. Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 11: Overzicht Inleiding Deze bonus lesweek krijgt u van onlinepianoles.nl omdat wij graag willen dat u in de toekomst nog veel meer gaat pianospelen en u zichzelf hierin verder ontwikkelt.

Nadere informatie

Basale muziektheorie. Basale Muziek Theorie.

Basale muziektheorie. Basale Muziek Theorie. Basale muziektheorie Basale Muziek Theorie www.rogierijmker.nl 2 Inleiding 3 De notenbalk 4 Het systeem 4 De sleutels 5 De notennamen 5 Voortekens 6 Notenwaarden 8 Verbindingsbogen en legatobogen 10 Herhalingstekens

Nadere informatie

NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES

NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES Door Ingrid Brandse Beste Harlem Nocturners, Als nieuw redactielid van Jif & Vim werd mij onlangs gevraagd om het één en ander uit te leggen over het notenschrift. De bedoeling

Nadere informatie

THEORIE EXAMEN A 2019

THEORIE EXAMEN A 2019 THEORIE EXAMEN A 2019 LUISTERVRAGEN VRAAG 1 Je hoort 4 grote tertstoonladders, geef aan of ze goed of fout klinken. Je hoort eerst een voorbeeld: Voorbeeld: goed fout Toonladder 1 goed fout Toonladder

Nadere informatie

Klas 1 vmbo-t. Docent:...

Klas 1 vmbo-t. Docent:... Klas 1 vmbo-t Naam: Klas: Docent:... Inleiding In deze reader behandelen we Algemene Muziekleer, Solfège en Instrumentenleer. Deze onderdelen worden elk jaar meer uitgebreid. In de reader vind je de lesstof

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L1 - Oefeningenboek p. 1

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L1 - Oefeningenboek p. 1 Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGEN BOEK L 1 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L1 - Oefeningenboek p. 1 Oefenblad 1 Solsleutel - sol - mi 3 Oefenblad 2 Vierde noot,

Nadere informatie

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 1 Naam: LUISTERVRAGEN 1 Op de band staan 7 noten. Luister goed of de gespeelde noot lager, hoger of gelijk is aan de voorafgaande noot. Noot 2 is lager hoger gelijk dan noot

Nadere informatie

?Theorie. Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie.

?Theorie. Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie. ?Theorie Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie Deel2: Muziektheorie Tom Overtoom - De Muziekclub TH - pag 27 Noten en notatie = hele noot ( tellen) = hele

Nadere informatie

Begrippenlijst Muziek Begrippenlijst

Begrippenlijst Muziek Begrippenlijst Begrippenlijst Muziek Begrippenlijst Begrippenlijst door Quantain 1014 woorden 9 januari 2018 6 6 keer beoordeeld Vak Methode Muziek Intro Instrumenten Blaasinstrumenten Hout 5. 6. 7. 8. 9. Dwarsfluit;

Nadere informatie

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten Speel het vierde stuk uit één van je boeken. Hoeveel verschillende tonen kennen we. 1 2 Schrijf in ritme het woord pianoleerling in kwarten en achtsten. Is dit het ritme van Kortjakje, Vader Jacob, Zie

Nadere informatie

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 1.1. Lied allemaal voor jou tekst & muziek: Jennemieke Snijders 3 Opdracht 1.1.a. Omcirkel

Nadere informatie

Week 3 Nog meer noten

Week 3 Nog meer noten LEER NOTEN LEZEN WEEK 3 NOG MEER NOTEN Week 3 Nog meer noten Nog meer... In de eerste les leerde je de noten van c tot c zonder kruizen of mollen ervoor. In deze les leer je nog meer noten die verder gaan

Nadere informatie

Alle noten op de lijnen (E)en (G)oede (B)oer (D)ie (F)ietst 2 Alle noten tussen de lijnen F A C E FACE is het engelse woord voor gezicht Voor de notennamen gebruiken we de eerste 7 letters van het alfabet:

Nadere informatie

Noten lezen voor gitaar

Noten lezen voor gitaar Noten lezen voor gitaar Voor leerlingen, die met gitaarlessen beginnen, maar nog niet met het notenbeeld bekend zijn. www.coumou.nl Vernieuwde editie: Tekst geredigeerd door H. Coumou-Gerbrandy. - 2 -

Nadere informatie

Klas 1 Naam: Klas: Docent:...

Klas 1 Naam: Klas: Docent:... Klas 1 Naam: Klas: Docent:... Inleiding In deze reader behandelen we Algemene Muziekleer, Solfège en Instrumentenleer. Deze onderdelen worden elk jaar meer uitgebreid. In de reader vind je de lesstof +

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN 1 Op de opname staan 6 klanken van het drumstel, omcirkel de volgorde van de gespeelde instrumenten. Voor dat de oefening begint hoor je een voorbeeld

Nadere informatie

1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek.

1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek. Werkblad B Les 1 Naam:. 1. Het ritme wat ik voor ga spelen bestaat uit twee bouwstenen en extra halve noot. Schrijf de nummers van de goede bouwstenen op de juiste plek.. Het ritme wat ik voor ga spelen

Nadere informatie

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin)

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Vervolgcursus Lesweek 6: Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Inleiding Deze lesweek leert u The Entertainer spelen van Scott Joplin. Dit bekende nummer herkent u ongetwijfeld en zal u helpen beter

Nadere informatie

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland

Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Handleiding bij de website van het lesmateriaal van de SamenDOOR!-dag met philharmonie zuidnederland Op 27 juni vindt de SamenDOOR!-dag plaats. Jullie leerlingen treden samen met philharmonie zuidnederland

Nadere informatie

Alice in Wonderland.

Alice in Wonderland. Groep: 5/6 Thema: Alice in Wonderland Inhoud: Deze les is gemaakt ter voorbereiding van de voorstelling door Philharmonie Zuidnederland i.s.m. theatergezelschap Het Laagland. De gebruikte filmfragmenten

Nadere informatie

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding LEERLINGENHANDLEIDING Inleiding Jullie gaan binnenkort naar de voorstelling De dag- en nachtegaal. Dit jeugdconcert wordt gespeeld door een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. De muziek

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGEN BOEK L2 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L 2 - Oefeningenboek p.

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGEN BOEK L2 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L 2 - Oefeningenboek p. Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGEN BOEK L2 NAAM:... Hagelandse Academie voor Muziek en woord - AMV L 2 - Oefeningenboek p. 1 Oefenblad 1 Wijzigingstekens 3-4 Oefenblad 2 Hele en halve

Nadere informatie

Afdeling I. 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten:

Afdeling I. 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten: - 1 - Notatie en toonstelsel Afdeling I 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten:. Noteer de noten op de notenbalk. Zet weer de juiste sleutel

Nadere informatie

THEORIEBOEK fase 1. Inhoudsopgave

THEORIEBOEK fase 1. Inhoudsopgave THEORIEBOEK fase Inhoudsopgave Het notenstelsel Waarde van noten en rusten 3 Verlenging van noten en rusten 4 Metrum, maat en ritme 5 Maatsoorten 6 Maatsoorten voorbeelden 7 Toonsterkte 8 Articulatie 9

Nadere informatie

Week 2 Kruizen en Mollen

Week 2 Kruizen en Mollen Week 2 Kruizen en Mollen Meteen door naar de volgende stap In de vorige les heb je de noten van C tot C geleerd. Dat was al een flinke hap, maar wie denkt dat je het al bijna gehad hebt, heeft het helemaal

Nadere informatie

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord.

Een computer met internet, geluidsapparatuur en een beamer, groot scherm of digibord. VOORBEREIDEND LESMATERIAAL BIJ PIETER ROELF JEUGDCONCERT NOOTTOCHT Les 1 Het symfonieorkest Groep 6/7/8 Doelstelling Benodigd materiaal Ruimte en opstelling Organisatorische voorbereiding Aan het einde

Nadere informatie

Pianospelen PianoForte 1

Pianospelen PianoForte 1 Samengesteld door Tanya Tienpont Een cursus om te leren pianospelen met behulp van bladmuziek Copyright by Tanya Tienpont Voorwoord: Gefeliciteerd met het aanvragen van de twee gratis pianolessen. In deze

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Muziek Reader. Sociaal Agogisch Werk. Cohort: 2014-2015. Onderdeel van: creatieve basisvaardigheden

Muziek Reader. Sociaal Agogisch Werk. Cohort: 2014-2015. Onderdeel van: creatieve basisvaardigheden Muziek Reader Sociaal Agogisch Werk Cohort: 2014-2015 Onderdeel van: creatieve basisvaardigheden Lessen creatieve basisvaardigheden Muziek, Beeldend en Drama Als s.a.w. er maak je contact met mensen. Dit

Nadere informatie

Anouk Platenkamp 2015

Anouk Platenkamp 2015 Wat als een sessie overleven niet meer genoeg is? Anouk Platenkamp In het artikel hoe overleef ik een sessie? heb je kunnen lezen over de eerste stappen om mee te spelen met een sessie. We hebben gekeken

Nadere informatie

NOTENSCHRIFT. Jeanne qui sautte uit de 17e eeuw, melodie en baspartij.

NOTENSCHRIFT. Jeanne qui sautte uit de 17e eeuw, melodie en baspartij. NOTENSCHRIFT Inleiding Als je duizend mensen de vraag zou stellen: Wat is muziek? zou je waarschijnlijk duizend en één antwoorden krijgen. Een goede vergelijking is misschien wel die met een internationale

Nadere informatie

samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer

samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer Werkblad C Les 1 Naam:.. enkelvoudig bovenste cijfer is 2 of samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer regelmatig onregelmatig 2-delig (binair) -delig (ternair) 2 2 2 2 4 8 2 4 8 4 4 4 6 6 12 4 2 8 4 8

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse academie voor Muziek en Woord - AMV L1 : Theorie p.

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord L 1 NAAM:... Hagelandse academie voor Muziek en Woord - AMV L1 : Theorie p. Hagelandse Academie voor Muziek en Woord THEORIE L 1 NAAM:... Hagelandse academie voor Muziek en Woord - AMV L1 : Theorie p. We schrijven noten op een NOTENBALK. Die bestaat uit 5 lijnen. We tellen ze

Nadere informatie

naam groep school

naam groep school naam............................ groep............................. school.......................... 2 Voorwoord Dit is de tweede versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. Tijdens een studiedag

Nadere informatie

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest.

Luister naar de muziekfragmenten en verbind de juiste bezetting met elk orkest. Met z n allen samen! Toeters en kloppers Er zijn drie soorten orkesten die enkel uit blazers en slagwerk bestaan. Samen worden deze orkesten hafabra genoemd, naar de eerste letters van hun naam. Luister

Nadere informatie

IK EN MIJN BLOKFLUIT

IK EN MIJN BLOKFLUIT IK EN MIJN BLOKFLUIT METHODE VOOR SOPRAANBLOKFLUIT METHODE VOOR SOPRAANBLOKFLUIT WERKBOEK BIJ DEEL 1 MUZIEKUITGEVERIJ TALL & SMALL INHOUD BLADZIJDE 1 Hoe werkt dit werkboek 2 Verzorging van de blokfluit

Nadere informatie

Introductie in de muziektheorie oftewel Hoe zit muziek nou in elkaar?

Introductie in de muziektheorie oftewel Hoe zit muziek nou in elkaar? Introductie in de muziektheorie oftewel Hoe zit muziek nou in elkaar? Tom Overtoom - e Muzelinck Inleiding Muziek klinkt zo vanzelfsprekend dat we er vaak niet bij stilstaan dat wat wij heel gewoon vinden

Nadere informatie

Het Notenstelsel. Noten worden geschreven door of tussen de lijnen van de notenbalk.

Het Notenstelsel. Noten worden geschreven door of tussen de lijnen van de notenbalk. Het Notenstelsel Voor notennamen gebruiken we de eerste zeven letters van het alfabet: A, B, C, D, E, F en G. Na de G komt weer de A. Noten worden geschreven en kun je dus zien. Tonen zijn klanken die

Nadere informatie

Theorie voor het HAFABRA examen A

Theorie voor het HAFABRA examen A Theorie voor het HAFABRA examen A Versie 1 - oktober 2009. Theorie voor het HAFABRA examen A Inleiding... 3 Hoofdstuk 1: noten, notennamen, notenbalk en sleutels... 4 1.1 Stamtonen, notenbalk en sleutels...

Nadere informatie

regelmatig of onregelmatig

regelmatig of onregelmatig Maatsoorten Maatsoorten en muzikaliteit horen bij elkaar. Afhankelijk van de maatsoort is er een hoofdaccent en kunnen er nevenaccenten (kleine accenten) zijn. Hierna volgt de uitleg van maatsoorten en

Nadere informatie

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest

Apenootje Rotterdams Philharmonisch Orkest Apenootje U bezoekt met een groep een concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest in de Doelen. Voor veel kinderen kan het de eerste keer zijn dat ze een concert meemaken in de Doelen. Wij geven u

Nadere informatie

Het notenschrift De basis

Het notenschrift De basis Vervolgcursus Lesweek 1: Het notenschrift De basis Inleiding In deze eerste lesweek van de gevorderden cursus wordt de basis besproken van het notenschrift. Hoe ziet het notenschrift eruit en hoe kunt

Nadere informatie

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende.

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende. Notenwaarden en rusten Les 4 TELLEN TELLEN! Om muziek duidelijk op te schrijven gebruiken we noten van verschillende lengte. Anders gezegd: we gebruiken verschillende notenwaarden. En bij elke notenwaarde

Nadere informatie

1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek.

1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek. Werkblad A Les 1 Naam:... 1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek. a. b. c. d. 2. Het ritme wat

Nadere informatie

ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN

ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET B-EXAMEN INHOUDSOPGAVE TEMPO AANDUIDINGEN... 3 INTERVALLEN... 4 MAATSOORTEN EN RITME TRIOLEN... 5 MAATSOORTEN EN RITME - SYNCOPEN... 6 MAATSOORTEN EN RITME - HET SWINGRITME...

Nadere informatie

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Inleiding Deze lesweek staat in het teken van het muziekstuk In the Hall of the Mountain King van Edward Grieg. Ook deze

Nadere informatie

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 PAS OP JE TELLEN Werken met breuken, inhoud en oppervlakte m.b.v. muziek(les) GROEP 7-8 maatsoort, akkoordschema, vormschema Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 Oktober/november 2015 1 Overzicht

Nadere informatie

naam groep school ... ... ...

naam groep school ... ... ... naam............................ groep............................. school.......................... 2 Voorwoord Dit is de tweede versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. Tidens een studiedag

Nadere informatie

DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK

DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK DOMEIN MUZIEK:KLASSIEKE & OUDE MUZIEK GRAAD 1: MUZIEKINITIATIE De eerste graad is toegankelijk voor leerlingen vanaf 6 jaar. De eerste graad bestaat uit 1 wekelijkse lestijd. (60 min.) GRAAD 1: muziekinitiatie

Nadere informatie

Doe de app-scanner test en hoor de stemtoon

Doe de app-scanner test en hoor de stemtoon TIM0007-0 9 789492 526 Doe de app-scanner test en hoor de stemtoon Stap : Download de gratis fluitmethode.nl Deel app in de App Store of de Play Store. Stap 2: Open de app en klik op scanner. Stap : Richt

Nadere informatie

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL

DE INSTRUMENTENTOCHT. Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL DE INSTRUMENTENTOCHT Muiekale voorseling van het Noord Nederlands Orket voor kinderen in groep 3 en 4 LESMATERIAAL Beste docent, Binnenkort geven een acteur en vier musici van het Noord Nederlands Orkest

Nadere informatie

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme 1 Boomwhackers Deel I Ritme Ritme-woorden voor de BoomWhackers leeuw (een twee) di-no-sau-rus (e-ne-twee-e) struis-vo-gel (een-twee-e) o-li-fant (e-ne-twee) tij-ger (een-twee) Les 1 Schrijf de ritme-woordjes

Nadere informatie

Theorie A examen G I T A A R

Theorie A examen G I T A A R Theorie A examen G I T A A R De stemming van de gitaar is e b g D A E E E N P A A R S P E C I A L E E F F E C T E N Z I J N : G O L P E : T I K O P D E K L A N K K A S T G L I S S A N D O : H O O R B A

Nadere informatie

Eindexamen Muziek vwo 2002-I

Eindexamen Muziek vwo 2002-I 3 Antwoordmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt 1 punt toegekend. Josquin des Prez - Tu solus qui facis mirabilia 1 maat 6: een mol voor de e 2 parallel 3 per haak 1 4 A 5 stemparen

Nadere informatie

Project nootwaarden en maatstrepen

Project nootwaarden en maatstrepen Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Paul Wagemakers; Paul Wagemakers; martin de groot 03 january 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/70281 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

naam groep school

naam groep school naam............................ groep............................. school.......................... 2 Voorwoord Dit is de tweede versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. Tidens een studiedag

Nadere informatie

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw:

Het Symfonie orkest. Lessuggestie bovenbouw: Lesdoelen: Lesopbouw: Lessuggestie bovenbouw: Het Symfonie orkest Lesdoelen: Kinderen maken kennis met klassieke muziek. Ze weten welke instrumenten er in een symfonieorkest te vinden zijn. De kinderen kunnen de verschillende

Nadere informatie

Liefde voor muziek. Deze bundel is van:

Liefde voor muziek. Deze bundel is van: Liefde voor muziek Deze bundel is van: Hou jij van muziek? Zeker weten! Op de radio hoor je elke dag leuke liedjes. Maar er is ook muziek die een beetje anders klinkt: klassieke muziek. Ze wordt niet gespeeld

Nadere informatie

OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP

OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP OVERZICHT VAKKENPAKKET PER GROEP In onderstaande pagina s vindt u een overzicht van de studieonderdelen / examenvakken die nodig zijn als u de studie volgt met als doel het behalen van het vakdiploma Docerend

Nadere informatie

Paradiddle-drums Drummethode deel

Paradiddle-drums Drummethode deel Paradiddle-drums Drummethode deel 1 1 Inhoud Het drumstel blz. 3 en 4. De notenbalk, de noten en rusten blz. 5, 6, 7 en 8. Ritmische waarde blz. 9. Stokken vasthouden blz. 10. Les 1 kwart noten blz. 11

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee).

THEORIE B. Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. Een melodie die voorgespeeld wordt opschrijven (melodisch dictee). THEORIE B Wat moet je leren : Basisstof (laatste twee bladen). Begrippen : toonsoort,toonladder,akkoord,drieklank,grondtoon,leidtoon. De grote terts toonladders t/m drie kruizen en mollen. Voortekens van

Nadere informatie

Bijlage 1. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen. Eigenschappen. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen

Bijlage 1. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen. Eigenschappen. Familie: Instrument: Familie: Instrument: Eigenschappen download extra exemplaren op www.defi lharmonie.be/lesmap en blaasinstrumenten fagot en blaasinstrumenten klarinet en blaasinstrumenten dwarsfluit 2 2 enkel riet op mondstuk geplaatst warm en vol lucht

Nadere informatie

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument.

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument. spel melodie grafisch notatie Groep Groep 5/6 en 7/8 afhankelijk van niveau Eindproduct De kinderen maken in groepjes van 2 x 2 een samenspel van hun eigen melodieimprovisatie Onderdeel O Zingen X Muziek

Nadere informatie

REIMSREISJE. Lesmateriaal

REIMSREISJE. Lesmateriaal REIMSREISJE Lesmateriaal LES 1 OPDRACHT 1: WAT IS...? Bekijk het filmpje Opera, wat is dat? Hierin zie je wie en wat er allemaal nodig is om een opera te maken. Wat is een opera eigenlijk? A Een voorstelling

Nadere informatie

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles

Begrijpend en studerend lezen. leerlingmateriaal proefles instructieles Begrijpend en studerend lezen B leerlingmateriaal proefles instructieles 5 BLOK 2 LES 3 MUZIEK 1 Mijn vader maakt muziek. Hij kan niet anders. Componist is zijn beroep. Hij verzint muziek die er eerst

Nadere informatie

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGENBOEK. Naam:...

Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGENBOEK. Naam:... Hagelandse Academie voor Muziek en Woord OEFENINGENBOEK L3 Naam:.... INHOUDSTABEL A. HERHALING GROTE EN KLEINE TERTSTOONLADDERS... 3 B. GROTE EN KLEINE TERTSTOONLADDERS MET # EN B... 4 C. DE KLEINE TERTSTOONLADDER

Nadere informatie

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven.

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. Locomotief 33 Naam: Klas: In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. HET MOTIEF MAKEN Dit deel van de opdracht

Nadere informatie

Instrumentenleer klas 2

Instrumentenleer klas 2 Klas 2 Instrumentenleer Er zijn ontzettend veel muziekinstrumenten, je hebt ze in allerlei soorten en maten. Allemaal maken ze geluid. Hoe dit geluid klinkt (de klankkleur van een instrument), is afhankelijk

Nadere informatie

AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren en de weg ernaartoe! Diane Reynders Walter Schraeyen

AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren en de weg ernaartoe! Diane Reynders Walter Schraeyen AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren...... en de weg ernaartoe! sample Diane Reynders Walter Schraeyen AnnA...... is een nieuwe methode voor MCV én GroepsMusiceren. Centraal staan het verwerven

Nadere informatie

Schrijven en Componeren

Schrijven en Componeren Schrijven en Componeren Muziek Havo 5 Naam.. Klas.. Wikipedia: Een componist(e) of toondichter(es) is een persoon die muziek componeert. Dit wil zeggen dat hij/zij deze bedenkt, creëert en meestal opschrijft.

Nadere informatie

Orka boek. voor gitaar. Samengesteld door. Dingeman Coumou. www.coumou.nl

Orka boek. voor gitaar. Samengesteld door. Dingeman Coumou. www.coumou.nl Orka boek voor gitaar Samengesteld door Dingeman Coumou www.coumou.nl Dit boek is gratis te downloaden: http://www.coumou.nl/edu/orka/orka_boek.pdf Ga er maar zo bij zitten Snaar nummer: 6 5 4 3 2 1 --Bas

Nadere informatie

Les 1 C 1 D 1 E 1/2 F 1 G 1 A 1 B 1/2 C. Zeven letters voor alle noten. De zwarte toetsen. Deze kom je niet vaak tegen!

Les 1 C 1 D 1 E 1/2 F 1 G 1 A 1 B 1/2 C. Zeven letters voor alle noten. De zwarte toetsen. Deze kom je niet vaak tegen! Zeven letters voor alle noten Les 1 HET MUZIKALE ALFABET We gebruiken de eerste 7 letters van het alfabet om de muzieknoten een naam te geven: A, B, C, D, E, F en G. Als je die op een piano speelt, gebruik

Nadere informatie

1 Notatie en toonstelsel

1 Notatie en toonstelsel -3- Inhoud 1 Notatie en toonstelsel 5 2 De notenwaarden en de rusttekens 7 3 Maat en ritme.. 7 4 Maatsoorten. 8 5 De opmaat 8 6 Rusttekens in maatsoorten 9 7 Een stip (of 2 stippen) achter de noot, de

Nadere informatie

Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel.

Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel. Super Symphonics The Two Note Club Inleiding De aankomende maanden zullen wij een aantal muziekstukken instuderen. Bij elk nieuw stuk zullen we aandacht geven aan muziektheorie om de stukken nog beter

Nadere informatie

Lesbrief bij workshop PBones

Lesbrief bij workshop PBones Lesbrief bij workshop PBones Introductie Deze lesbrief is gemaakt ter ondersteuning van het project PBones. De methode PBones bestaat uit drie workshops gegeven door een musicus van de philharmonie zuidnederland

Nadere informatie

NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT BEZETTINGSCODE BLADMUZIEK I. INSTRUMENTAAL / SOLO

NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT BEZETTINGSCODE BLADMUZIEK I. INSTRUMENTAAL / SOLO NEDERLANDS MUZIEK INSTITUUT BEZETTINGSCODE BLADMUZIEK I. INSTRUMENTAAL / SOLO 1. Toetsinstrumenten 11.1 Clavecimbel/clavichord 2 handen 11.2 Clavecimbel/clavichord 4 handen 11.3 2 clavecimbels 12.1 Piano

Nadere informatie

Eindexamen muziek havo 2005-I

Eindexamen muziek havo 2005-I 4 Beoordelingsmodel Aan het juiste antwoord op een meerkeuzevraag wordt één punt toegekend. J.H. Schein - Wir gläuben all an einen Gott een kruis voor de twee lage c s per voorteken 2 unisono 3 Het al

Nadere informatie

Hobo. bewerkt door: Bram Soentjens

Hobo. bewerkt door: Bram Soentjens Hobo Sinterklaas, goed heiligman Zie ginds komt de stoomboot Zie de maan schijnt door de bomen Zachtjes gaan de paardevoetjes Daar wordt aan de deur geklopt De zak van Sinterklaas bewerkt door: ram Soentjens

Nadere informatie

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding

Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Op zoek naar muziek Een introductie van de instrumenten van het symfonieorkest Groep 5-6 Docentenhandleiding Vooraf Voor u ligt de docentenhandleiding bij de educatieve website Introductie van het symfonieorkest

Nadere informatie

Wie is er bang voor braille bladmuziek?

Wie is er bang voor braille bladmuziek? Wie is er bang voor braille bladmuziek? Wie is er bang voor braille bladmuziek. Richard Taesch & William McCann 02 Wie is er Bang voor Braille Bladmuziek? Een methode voor beginnende muziekstudenten, hun

Nadere informatie

Ta, titi, tiritiri, too

Ta, titi, tiritiri, too NOTATIE VAN DE TOONDUUR Toonduur In de muziek wordt de duur van de tonen niet uitgedrukt in seconden, maar in tellen. Een toon kan één tel lang zijn, of twee of drie De toonduur wordt genoteerd door de

Nadere informatie