Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel."

Transcriptie

1 Super Symphonics

2

3 The Two Note Club Inleiding De aankomende maanden zullen wij een aantal muziekstukken instuderen. Bij elk nieuw stuk zullen we aandacht geven aan muziektheorie om de stukken nog beter te leren. De eerste stukken zijn speciaal voor jullie geschreven door een componist van het Leerorkest. Daarna zullen we ook stukken spelen van bekende componisten zoals Beethoven, maar ook game- en filmmuziek. Two Note Club Blue Note Club Two Note Club is een zelfgeschreven nummer geïnspireerd op de Blue Note Club. De Blue Note Club is één van de bekendste jazzcafés ter wereld. De grootste jazzartiesten komen daar om hun muzikale kunsten te vertonen, zoals DizzÁ Gillespie, StanleÁ Turrentine, RoÁ Hargrove, Victor Àooten, John Scofield en wie al niet meer. Dit stuk is speciaal voor jullie geschreven en bestaat maar uit twee noten. Voeren we het goed uit dan kunnen we misschien wel eens met de Two Note Club in de Blue Note Club spelen! Lang en kort Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel. Muziek bestaat niet alleen uit noten, soms speel je eventjes niet, dan heb je rust. Een halve rust duurt twee tellen en een kwartrust duurt één tel. Ó Œ Halve rust Kwartrust

4 Opdrachten 1. Schrijf de namen van de noten onder de noten in je partij. Je docent gaat dit eerst uitleggen. 2. Zoek op Áoutube naar een leuk stuk muziek dat gespeeld wordt op jouw eigen instrument. a. Hoe heet het? b. Hoe klinkt het? c. Àaarom vind je het mooi? 3. Ritme-rekenen. Maak de volgende sommen, antwoord steeds met één noot of rust. + = Œ + Œ = - = Ó - Œ =

5 The Two Note Club Baritone Àouter Hakhoff & # 0 # Œ Ó 0 Œ Ó 12 Œ Ó 12 Œ Ó 0 Œ Ó 0 Œ Ó 12 w 12 Œ Ó! A & # 0 # Œ Ó 0 0 Œ Œ 12 Œ Ó Œ Œ 1 & # # 0 Œ Ó 0 Œ Ó 12 w Œ B & # # 8 C & # # & # # w 12 0 Œ Œ 3 & # # 12 0 Œ Œ 12 w 12 Œ Ó Expertisecentrum Leerorkest Creative Commons BY NC

6 Super Samba De Samba is van oorsprong Braziliaanse muziek. Er zijn veel soorten Samba, soms hoort hier een dans bij maar soms ook niet. Een hele bekende sambasoort is de samba enredo. Dit is de samba die geschreven wordt voor de parade tijdens het Braziliaanse carnaval. Verschillende sambascholen uit heel Brazilië schrijven muziek om mee te doen aan de parade. Ze schrijven allemaal een samba enredo. Een jurá beslist tijdens het carnaval wie de wedstrijd wint en wie dus de beste samba enredo heeft geschreven. Een belangrijk onderdeel is het meezingen van het publiek. Als het publiek niet meezingt met je nummer krijg je strafpunten. Dit betekent dat de sambascholen maanden van te voren cd s maken en feesten organiseren om zoveel mogelijk fans te krijgen. Deze fans zingen hopelijk mee tijdens de parade op het carnaval om punten te scoren bij de jurá. In de bladmuziek zie je een aantal nieuwe tekens staan. Het eerste nieuwe teken is een dubbele maatstreep waarbij er puntjes voor of achter staan. Kijk maar eens bij letter C. Een dubbele maatstreep met puntjes en acht maten later eerst puntjes en dan een dubbele maatstreep. Alles wat tussen deze maatstrepen met puntjes staat moet herhaald worden. Àe noemen dit teken daarom een herhalingsteken. Er zijn twee accenten in de bladmuziek te zien. 1. Het accent dat naar rechts wijst geeft aan dat je extra nadruk geeft op de toon en deze mooi uit laat klinken. 2. Het accent dat naar boven wijst (dat als een soort van hoedje op de noot staat) geeft ook aan dat er extra nadruk ligt op de toon, maar je speelt deze toon kort. Het ritme van Super Samba is vrij lastig. Àij proberen dit eerst te klappen en daarna ook te stampen. Als dit lukt kunnen we de Super Samba ook spelen. Dit ritme komt namelijk heel vaak terug. Het ritme ziet er als volgt uit:

7 Kort en korter Naast de notenwaardes die je voor de Two Note Club hebt geleerd (halve noot en kwartnoot) bestaan er nog kleinere waardes. Een achtste noot duurt een halve tel, een zestiende noot een kwart tel. Voor de rusten geldt weer hetzelfde. J Achtste noot R Zestiende noot! Achtste rust Zestiende rust Een punt achter de noot verlengd de noot met de helft van de waarde. Een kwartnoot met punt duurt dus niet één tel, maar anderhalve tel. Een achtste met punt duurt driekwart tel.

8 Opdrachten 1. Schrijf de namen van de noten onder de noten in je partij. Je docent gaat dit eerst uitleggen. 2. Dansstijlen a. Zoek op welke andere dansstijlen uit Zuid Amerika komen? b. Zoek ze op op Áoutube, hoe klinken ze? c. Àat is je favoriet? 3. Maak de volgende sommen (antwoord steeds met één noot of rust)!!

9 Super Samba Baritone Àouter Hakhoff & # # #! " j.! " j. 5& # # #! " j.! Œ A & # # #! " j.! " j. 13 & # # #! " j.! Œ B Optioneel: improvisatie met dirigent 12 & # # #. Œ Ó! Ó! & # # # Œ!!. C & # # #! " j.! " j. 29 & # # #! " j.! Œ Expertisecentrum Leerorkest Creative Commons BY NC

10 Canon in D Johann Pachelbel ( ) was een Duits organist en componist. Zijn bekendste compositie is de Canon in D. In dit stuk wordt een speciale manier van componeren gebruikt. Àe noemen deze manier van componeren de canon, zoals de titel van het stuk eigenlijk al zegt. Voordat je een compositie (muziekstuk) een canon mag noemen moet het aan een aantal regels voldoen. Hieronder zie je de eerste maten van de originele versie van de Canon in D van Johann Pachelbel. Bij een canon is het een regel dat de verschillende stemmen elkaar constant blijven imiteren. Je ziet in het notenschrift ook dat de eerste stem (violin 1) begint, dat de tweede stem hetzelfde doet en de derde stem ook. De imitatie blijft tot het einde van het stuk. Dit maakt het componeren van canons erg lastig, want de verschillende stemmen moeten natuurlijk wel mooi samen klinken. Er zijn wel een aantal uitzonderingen op de regel: Pachelbel s Canon in D is een driestemmige canon met een extra stem die de basstem speelt. Er zijn ook tweestemmige canons, vierstemmige canons en er is zelfs een 2-stemmige canon geschreven. De hoeveelheid stemmen die je gebruikt mag je zelf bepalen, het maakt het alleen wel steeds complexer. De andere stemmen mogen volledig achterstevoren staan. Dat betekent wel dat de stemmen tegelijk beginnen. De andere stemmen mogen twee keer zo snel of twee keer zo langzaam zijn. De andere stemmen mogen op een andere toonhoogte beginnen. Muziek componeren met zulke strenge regels maakt het schrijven erg lastig en de muziek erg complex, toch kan het wel heel eenvoudig en speels klinken.

11 Maten Om de muziek overzichtelijk te houden, zetten we alle noten in hokjes. Deze hokjes heten maten. Na elke maat staat een maatstreep. Op het einde van het muziekstuk staat een speciale maatstreep, de slotstreep. In elke maat zitten altijd precies evenveel tellen. Dit wordt aangegeven door de maatsoort. Een vierkwartsmaat geeft aan dat er vier tellen in elke maat zitten en dat de kwartnoot één tel duurt.

12 Opdrachten 1. Schrijf de namen van de noten onder de noten in je partij. Je docent gaat dit eerst uitleggen. 2. Johann Pachelbel was een componist uit de barok. a. Zoek zelf op internet andere historische periodes op en vind bij elke periode een componist. b. Zoek deze muziek op op Áoutube en kijk welke muziek je het mooist vindt. 3. In onderstaand muziekstuk staan nog geen maatstrepen. Zet deze er zelf in op de goede plaats. Vergeet niet op het einde een slotstreep te zetten.. J. J w!!!

13 Baritone Canon in D Johann Pachelbel arr. Jan Gerrit Adema & # # # # & # # # # & # # # # 12 2 f & # # # # 12 2 ƒ poco 2 á 12 poco 12 diminuendo Expertisecentrum Leerorkest Creative Commons BY NC f Ó

14 Oh Fortuna Carl Orff Het Oh Fortuna is origineel niet van Carl Orff. Oh Fortuna komt uit de Carmina Burana, dat is een middeleeuws manuscript dat gevonden is in een abdij in Beieren. Het bestaat uit ongeveer 200 liederen met zeer verschillende thema s. Zoals de natuur en de overheid, maar ook drank, gokken en liefde. De liederen zijn geschreven in de twaalfde en dertiende eeuw door verschillende, onbekend gebleven schrijvers. Het notenschrift van vroeger zag er heel anders uit dan nu. De eerste notaties waren niet meer dan een aantal streepjes bij de tekst van het lied. Liederen werden mondeling doorgegeven, er was dus geen bladmuziek nodig. Een klein geheugensteuntje was voldoende. Pas rond de negende eeuw werd er een notenbalk gebruikt met vier lijnen en neumen. Neumen zijn de noten die vroeger gebruikt werden om muziek op te schrijven. Guido van Arezzo bracht in de elfde eeuw een extra lijn toe waardoor er vijf lijnen gebruikt werden. Echter was er nu alleen een houvast aan de melodie. Omdat neumen het ritme niet aangeven, weten we niet precies hoe die muziek geklonken heeft. Eeuwen lang is er heel veel geëxperimenteerd met het noteren van ritme en daar is ook veel bladmuziek van bewaard gebleven. Toch is het voor ons niet altijd mogelijk om te achterhalen hoe deze werken precies werden uitgevoerd. De bladmuziek van de originele Carmina Burana is opgeschreven met neumen zonder lijnen. Carl Orff heeft dus zelf bepaald wat de toonhoogte en het ritme is. Het neumenschrift heeft hij als leidraad gebruikt om zijn versie van de Carmina Burana te maken, waarvan Oh Fortuna het eerste deel is. Neumenschrift zonder lijnen. De noten werden bij de tekst geschreven. Neumenschrift met lijnen.

15 Neumenschrift met 5 lijnen van Guido van Arezzo. Dit is het eerste stuk wat wij gaan spelen met een andere maatsoort. Tot nu toe hebben we alleen nog maar gespeeld met de vierkwartsmaat. Het bovenste cijfer staat voor hoeveel tellen er in de maat zitten. Het onderste cijfer staat voor de noot die één tel is. De vierkwartsmaat heeft dus vier tellen in de maat en de kwartnoot is één tel. De maatsoort 6/ heeft zes tellen in de maat en de kwartnoot is één tel. De maatsoort 3/8 heeft drie tellen in de maat en de achtste noot is één tel. De kwartnoot duurt dan dus twee tellen! Opdrachten 1. Schrijf de namen van de noten onder de noten in je partij. Je docent gaat dit eerst uitleggen. 2. Middeleeuwse muziek a. Zoek op welke muziekinstrumenten er al bestonden in de middeleeuwen? b. Zoek op Áoutube op hoe ze klonken. Àat is je favoriet? c. Zoek naar stuk middeleeuwse muziek met instrumenten op Áoutube. Àat vind je hiervan? 3. Invuloefening met verschillende maatsoorten. Gebruik alle noten en rusten die je al kent en vul de lege maten in. Gebruik elke notenwaarde en rust tenminste één keer.

16 Call of DutÁ MÀ3 Muziek in games is steeds belangrijker aan het worden. De game wordt herkenbaarder maar ook leuker om te spelen. Denk eens aan de muziek van Super Mario. Je hoort het gelijk. Het is van belang dat de muziek de spelbeleving groter maakt. Tijdens het spelen ben jij het personage en alle beelden en geluiden om je heen moet je echt ervaren, elk takje dat breekt, elke deur die opengaat. Muziek kan hier sterk aan bijdragen. Dit is voor een componist een enorme uitdaging. Bij elke omgeving wordt er nieuwe muziek gecomponeerd om een zo goed mogelijke sfeer te maken bij het spel. Naast het componeren moet de muziek ook in het spel geïntegreerd worden. Als je een spel speelt hoor je wel eens andere muziek als je in een andere ruimte komt. De componist moet dus tijdens het componeren al rekening houden met deze mogelijke overgangen in de muziek. Al met al komt er enorm veel bij kijken om muziek te schrijven voor een spel. Het is ook niet voor niets de snelst groeiende markt is als het gaat om muziek verkopen. Iedereen speelt spelletjes. Op de telefoon, tablet en computer en allemaal hebben ze muziek.

17 Opdrachten 1. Schrijf de namen van de noten onder de noten in je partij. Je docent gaat dit eerst uitleggen. 2. Muziek kan veel verschillende functies bedienen, zoals hier om een spel te begeleiden, of om sfeer op te wekken in een film. Voor welke andere doelen kan muziek ingezet worden in ons maatschappij? Geef als het kan ook een voorbeeld. 3. Boven Call of DutÁ staat = 98. Dit betekent dat er per minuut 98 kwartnoten gespeeld moeten worden. Hoe meer noten er per minuut gespeeld worden, hoe sneller het tempo van een muziekstuk is. a. Bij welk tempo worden er twee kwartnoten per seconde gespeeld? b. Hoeveel zestiende noten worden er per minuut gespeeld in dat tempo? c. Een stuk begint in een vierkwartsmaat met een tempo van = 120. De maatsoort verandert naar een 6/8 maatsoort en er staat bij =. Hoeveel achtsten zitten er dan in een minuut in het nieuwe tempo? d. Bij een 6/8 maat wordt de tempo aanduiding altijd als. =... genoteerd. Àat moet dit zijn voor dit tempo? Tip: hoeveel achtste noten passen er in een kwartnoot met punt?

18 Ode an die Freude Ludwig van Beethoven Ludwig van Beethoven componeerde zijn eerste stukken rond 1790 en heeft een grote invloed gehad. Het was rond 1790 nog erg gebruikelijk dat componisten een baan hadden bij de kerk of bij een hof. Hier maakte Beethoven verandering in en hij begon voor zichzelf. De eerste zelfstandig ondernemer in de muziekwereld! Dit betekent dat Beethoven veel vrijer was in zijn werk en kon doen wat hij zelf graag wilde. Dit was toen ongekend. Een mooi voorbeeld is de derde sámfonie van Beethoven. Deze wilde Beethoven opdragen aan Napoleon Bonaparte. Hij zag in hem de held die een nieuw tijdperk zou beginnen. Een tijdperk van Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap. Op het moment dat Beethoven hoorde dat Napoleon zichzelf tot keizer had gekroond (in mei 180) verscheurde hij de titel van het stuk en gaf het een andere naam (Eroica). Zwaar teleurgesteld was hij in zijn idool, de zoveelste heerser op weg om een tiran te worden. Omdat Beethoven niet aan het hof werkte of voor een andere werkgever, kon hij gewoon de titel veranderen zonder dat iemand daar problemen mee had. Aan het einde van zijn leven begon Beethoven steeds dover te worden. Dit had een grote invloed op zijn composities. Deze gingen steeds meer lijken op wat hij vroeger geleerd had. Hij gebruikte oudere compositietechnieken en dreef hier heel erg in door. Het Ode an die Freude komt uit de negende en laatste sámfonie die Beethoven geschreven heeft.

19 Opdrachten 1. Schrijf de namen van de noten onder de noten in je partij. Je docent gaat dit eerst uitleggen. 2. De tekst van de Ode an die Freude komt van een Duits gedicht. a. Zoek op internet naar een vertaling en lees deze. b. Àaar gaat het over? c. Àaar is deze muziek nog meer bekend van? 3. Naast de derde en negende sámfonie van Beethoven is ook de vijfde sámfonie ontzettend beroemd geworden. Echt iedereen kent het begin daarvan. Zoek het maar eens op op Áoutube. a. Hieronder staan de noten van het beginthema van de vijfde sámfonie, maar de lengte van de noten is nog niet ingevuld. Probeer dit zelf in te vullen: kies uit hele noten (dan hoef je niks te doen), halve noten (dan moeten ze nog een stok krijgen), kwartnoten (dan moeten ze zwart zijn met een stok) en achtste noten (zwart met een stok en een vlaggetje). Tip 1: Luister goed naar de opname. Àelke noten zijn even lang? Tip 2: Kijk eens naar de achtste rust in het begin en denk eraan dat je wil uitkomen op een logisch aantal tellen in de maat. b. Als het goed is heb je in elke maat precies evenveel tellen geschreven. Hoeveel tellen zijn dat en wat is dan de maatsoort van dit thema? & b b U b U

20 Baritone Ode an die Freude Ludwig van Beethoven arr. Jan Gerrit Adema Moderato A & # # # #. B & # # # # Œ Ó - p - Œ Ó - Œ Ó Œ C & # # # # Œ Ó - p - Œ Ó - Œ Ó Œ D & # # # #... w. w w f Expertisecentrum Leerorkest Creative Commons BY NC U w Í n n n n

21 E & f Ode an die Freude - Baritone. j 6 &. j F & 3 Ó Œ U 56 &. j U # # # # U n n n! n G &. j. j 0 0. Œ 6 &! Ó Œ H & ƒ Œ Ó 72 & 0 0 Œ Œ 0 w

22 Baritone teacher Ode an die Freude Ludwig van Beethoven arr. Jan Gerrit Adema Moderato A & # # # #. B & # # # # Œ Ó - p - Œ Ó - Œ Ó Œ C & # # # # Œ Ó - p - Œ Ó - Œ Ó Œ D 2 2. & # # # 1. #.. w.. w w f Expertisecentrum Leerorkest Creative Commons BY NC U w Í n n n n

23 E & f Ode an die Freude - Baritone teacher. J 6 &. J F & Œ U 5 &. U J # # # # U n n n! n G & Œ! Ó Œ. Œ 6 &! Ó Œ H & ƒ 72 & Œ Œ w

24 Rue s Àhistle Song The Hunger Games Filmmuziek begint een groot onderdeel te worden van de muziek die we dagelijks luisteren. Het nummer Let it go is een echte hit en is een tijd lang dagelijks te horen geweest. De invloed van muziek in films is zo groot geworden dat er zelfs bedrijven zijn opgericht om materiaal te schrijven voor films. HollÁwood Scoring is zo n bedrijf. HollÁwood Scoring is gevestigd in Los Angeles en zij leveren composities, maar ook nummers die zij al volledig opgenomen hebben. Het bedrijf wordt ingeschakeld als de maker van de film weet wat voor muziek hij wil. Juist iets droevigs of heroïsch of misschien wel een koor met alleen maar oude vrouwen. Als de opdracht binnen is beginnen de componisten met het schrijven van muziek. De muziek wordt in een studio opgenomen en de opnames worden verkocht aan makers van de film. Dit kan een klein stukje muziek zijn van 12 seconden, maar ook veel langer. Vroeger werd er vooral bestaande muziek gebruikt voor films. Dit is eigenlijk veel goedkoper. Zeker muziek die geschreven is voor Die mag je vrijwel allemaal gebruiken zonder dat iemand betaald hoeft te worden. Dit heeft te maken met het auteursrecht. Toch is het interessant om nieuwe stukken te componeren. Het melodietje op klokkenspel van HarrÁ Potter en de muziek van The Pirates of the Caribbean vergeet je nooit meer en doen je altijd weer aan die films denken. In de partij van de strijkers staat Tremolo. Tremolo is een techniek van spelen waarbij je (bij strijkinstrumenten) heel snel je strijkstok heen en weer beweegt. De klank wordt heel anders dan als je de hele noot uitspeelt. De klank wordt veel spannender. Gitaristen kunnen dit ook doen door heel snel met hun plectrum dezelfde noot te spelen.

25 Opdrachten 1. Schrijf de namen van de noten onder de noten in je partij. Je docent gaat dit eerst uitleggen. 2. Filmmuziek. a. Zoek op wie de muziek heeft geschreven van jouw favoriete films? b. Zoek dan naar die componist. Voor welke andere films heeft hij ook de muziek geschreven? c. Vind je die muziek ook mooi? 3. Ritme opdracht a. Vul de maatstrepen in op de juiste plaats. b. Vul de ontbrekende rusten in.

26 Stichting Leerorkest P/a Muziekcentrum Zuidoost Hofgeest 139,1102 EG Amsterdam Telefoon Van Lange fonds, Sayers Fonds en Mijndershuis Fonds W.J.O de Vriesfonds Pauluc Fonds Illustratie Guida Joseph

Dwarsfluit. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje)

Dwarsfluit. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) Super Symphonics 2 Dwarsfluit De dwarsfluit is een houtblaasinstrument, maar is gemaakt van metaal. De voorloper van de dwarsfluit is de traverso, een houten instrument zonder kleppen. Het kleppensysteem

Nadere informatie

Cello. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje)

Cello. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) Super Symphonics 2 Cello De cello is een groot snaarinstrument met vier snaren. Je maakt geluid door met je rechterhand een strijkstok over de snaren van de cello te strijken. Met je linkerhand kun je

Nadere informatie

Trombone. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) uitschuiven. Hiermee kun je de trombone stemmen.

Trombone. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) uitschuiven. Hiermee kun je de trombone stemmen. Super Symphonics 2 Trombone De trombone is net als de trompet een koperblaasinstrument. Door je lippen tegen het mondstuk te zetten en ze te laten trillen kun je geluid maken op de trombone. Door je lipspanning

Nadere informatie

Dwarsfluit. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje)

Dwarsfluit. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) Super Super Symphonics 2 Dwarsfluit De dwarsfluit is een houtblaasinstrument, maar is gemaakt van metaal. De voorloper van de dwarsfluit is de traverso, een houten instrument zonder kleppen. Het kleppensysteem

Nadere informatie

Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel.

Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel. Super Super Symphonics The Two Note Club Inleiding e aankomende maanden zullen wij een aantal muziekstukken instuderen. Bij elk nieuw stuk zullen we aandacht geven aan muziektheorie om de stukken nog beter

Nadere informatie

Trompet. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) weer terugduwen. Hiermee kun je de trompet stemmen.

Trompet. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) weer terugduwen. Hiermee kun je de trompet stemmen. Super Super Symphonics Trompet De trompet is een blaasinstrument van koper. Vierduizend jaar geleden bestonden er al voorlopers van de trompet. Mensen kwamen erachter dat je op holle buizen geluid kon

Nadere informatie

Slagwerk of percussie

Slagwerk of percussie Super Symphonics Slagwerk of percussie Bij slagwerk maken we onderscheid tussen melodisch en niet-melodisch slagwerk. Een voorbeeld van melodisch slagwerk is een marimba. Een voorbeeld voor niet-melodisch

Nadere informatie

Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel.

Aan de vorm van de noten kun je zien hoe lang ze duren. Een halve noot duurt twee tellen en een kwartnoot duurt één tel. Super Super Symphonics The Two Note Club Inleiding e aankomende maanden zullen wij een aantal muziekstukken instuderen. Bij elk nieuw stuk zullen we aandacht geven aan muziektheorie om de stukken nog beter

Nadere informatie

Slagwerk of percussie

Slagwerk of percussie Super Super Symphonics Slagwerk of percussie Bij slagwerk maken we onderscheid tussen melodisch en niet-melodisch slagwerk. Een voorbeeld van melodisch slagwerk is een marimba. Een voorbeeld voor niet-melodisch

Nadere informatie

Trompet. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) weer terugduwen. Hiermee kun je de trompet stemmen.

Trompet. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) weer terugduwen. Hiermee kun je de trompet stemmen. Super Super Symphonics Trompet De trompet is een blaasinstrument van koper. Vierduizend jaar geleden bestonden er al voorlopers van de trompet. Mensen kwamen erachter dat je op holle buizen geluid kon

Nadere informatie

Viool. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje)

Viool. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) Super Super Symphonics 2 Viool De viool is een snaarinstrument met vier snaren. Hi is het kleinste lid van de vioolfamilie en kan daardoor ook de hoogste tonen voortbrengen. Je maakt geluid door met e

Nadere informatie

Viool. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje)

Viool. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) Super Symphonics 2 Viool De viool is een snaarinstrument met vier snaren. Hi is het kleinste lid van de vioolfamilie en kan daardoor ook de hoogste tonen voortbrengen. Je maakt geluid door met e rechterhand

Nadere informatie

Viool. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje)

Viool. Onderdelen (schrijf deze op de juiste plaats bij het plaatje) Super Super Symphonics 2 Viool De viool is een snaarinstrument met vier snaren. Hi is het kleinste lid van de vioolfamilie en kan daardoor ook de hoogste tonen voortbrengen. Je maakt geluid door met e

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

Voorwoord voor docenten

Voorwoord voor docenten Voorwoord voor docenten Dit is de eerste versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. In de toekomst willen we deze methode graag nog verder uitwerken met extra oefeningen, werkbladen en een

Nadere informatie

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A.

De namen van de noten komen uit het alfabet. We gebruiken de eerste zeven letters: A B C D E F G Na de G komt opnieuw de noot A. blz. 1 Toonhoogte a Eeuwen lang hebben mensen gezocht naar een goede manier om muziek op te schrijven. De eerste voorbeelden van genoteerde muziek komen uit de 9e eeuw. Deze vorm van muziekschrift was

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk.

Hoe hoog of laag je de toon moet spelen kun je zien aan de plek van de noot op de notenbalk. Als je muziek gaat opschrijven moet je van elke toon het volgende aangeven: De toonhoogte: - Hoe hoog/laag moet je de toon spelen Het ritme: - Hoe lang moet je de toon laten doorklinken - Wanneer precies

Nadere informatie

Project nootwaarden en maatstrepen

Project nootwaarden en maatstrepen Auteurs Laatst gewijzigd Licentie Webadres Paul Wagemakers; Paul Wagemakers; martin de groot 03 january 2016 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/70281 Dit lesmateriaal

Nadere informatie

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende.

Les 4. keer zo lang als een kwartrust, een kwartrust is weer twee keer zo lang als een achtste rust, en een achtste is twee keer een zestiende. Notenwaarden en rusten Les 4 TELLEN TELLEN! Om muziek duidelijk op te schrijven gebruiken we noten van verschillende lengte. Anders gezegd: we gebruiken verschillende notenwaarden. En bij elke notenwaarde

Nadere informatie

Begrippenlijst muziektheorie

Begrippenlijst muziektheorie Begrippenlijst muziektheorie Hieronder staat de begrippenlijst muziektheorie. De meeste begrippen worden uitgelegd in diverse video s op pabowijzer als onderdeel van het boek Nieuw Geluid. ISBN: 978 90

Nadere informatie

THEORIE A INHOUD. Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2. Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3. Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz.

THEORIE A INHOUD. Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2. Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3. Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz. THEORIE A INHOUD Hoofdstuk 1 Het muziekschrift blz. 2 Hoofdstuk 2 Notenwaarden en rusttekens blz. 2 / 3 Hoofdstuk 3 Maatsoorten I blz. 3 Hoofdstuk 4 Tempo blz. 4 Hoofdstuk 5 Dynamische tekens blz. 4 Hoofdstuk

Nadere informatie

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten

2 punten. 3 punten. 4 punten. 1 punt. 3 punten Speel het vierde stuk uit één van je boeken. Hoeveel verschillende tonen kennen we. 1 2 Schrijf in ritme het woord pianoleerling in kwarten en achtsten. Is dit het ritme van Kortjakje, Vader Jacob, Zie

Nadere informatie

naam groep school

naam groep school naam............................ groep............................. school.......................... 2 Voorwoord Dit is de tweede versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. Tijdens een studiedag

Nadere informatie

Lesweek 11: Overzicht. Vervolgcursus

Lesweek 11: Overzicht. Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 11: Overzicht Inleiding Deze bonus lesweek krijgt u van onlinepianoles.nl omdat wij graag willen dat u in de toekomst nog veel meer gaat pianospelen en u zichzelf hierin verder ontwikkelt.

Nadere informatie

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding LEERLINGENHANDLEIDING Inleiding Jullie gaan binnenkort naar de voorstelling De dag- en nachtegaal. Dit jeugdconcert wordt gespeeld door een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. De muziek

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

naam groep school

naam groep school naam............................ groep............................. school.......................... 2 Voorwoord it is de tweede versie van de lesmethode van het Leerorkest in msterdam. Tijdens een studiedag

Nadere informatie

Week 5 Lengte van de noten

Week 5 Lengte van de noten LE E R NO T E N LEZ E N W E E K 5 LE N G T E VA N DE NO T E N Week 5 Lengte van de noten Hoelang duurt een noot? Je weet nu dat iedere toon op een andere plek kan staan in de notenbalk. Ze hebben verschillende

Nadere informatie

Voor polyfone muziek bestaan er een aantal specifieke vormen. De belangrijkste daarvan zijn de canon en de fuga.

Voor polyfone muziek bestaan er een aantal specifieke vormen. De belangrijkste daarvan zijn de canon en de fuga. Polyfone muziek Inleiding Polyfonie is een Grieks woord dat letterlijk veel klank betekent. Het wordt gebruikt voor meerstemmige muziek waarbij elke stem zelfstandig is. Er is dus niet één melodie met

Nadere informatie

Afdeling I. 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten:

Afdeling I. 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten: - 1 - Notatie en toonstelsel Afdeling I 1. Zet er zelf een G- of F-sleutel voor (Wat voor instrument speel je?) en benoem dan de volgende noten:. Noteer de noten op de notenbalk. Zet weer de juiste sleutel

Nadere informatie

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018

A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 A-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 1 Naam: LUISTERVRAGEN 1 Op de band staan 7 noten. Luister goed of de gespeelde noot lager, hoger of gelijk is aan de voorafgaande noot. Noot 2 is lager hoger gelijk dan noot

Nadere informatie

De variatievorm. Soorten variaties. Luistervoorbeelden. Johann Pachelbel: Canon in D

De variatievorm. Soorten variaties. Luistervoorbeelden. Johann Pachelbel: Canon in D De variatievorm Stel: je hebt een thema geschreven waar je erg tevreden over bent. Of je vindt een bestaand liedje prachtig. Dan kan je hierop variaties schrijven: je verandert het tempo, het ritme, de

Nadere informatie

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen!

Onthoud wel dat dit alleen een oefening is. Als je dit examen goed maakt, betekent dat niet dat je genoeg weet voor het echte examen! Theorie Examen A01 Niveau A Dit examen kun je maken om te oefenen voor je theorie examen. Het examen bestaat uit 3 onderdelen; Luistervragen, Leervragen en Inzichtvragen. Je kunt in totaal 8 halen, maar

Nadere informatie

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Als je wandelt in het bos kan je verschillende dieren tegenkomen zoals een muis, een vos een uil.

Nadere informatie

Het verschil tussen mp en mf is niet erg groot. Het verschil tussen ppp en fff is heel groot!

Het verschil tussen mp en mf is niet erg groot. Het verschil tussen ppp en fff is heel groot! Week 7 Muziektekens Muziektekens In deze les laat ik je kennis maken met de meest voorkomende muziektekens. Je leert ze niet allemaal, want dat zou veel te moeilijk en te veel zijn. In deze les staan geen

Nadere informatie

Het notenschrift De basis

Het notenschrift De basis Vervolgcursus Lesweek 1: Het notenschrift De basis Inleiding In deze eerste lesweek van de gevorderden cursus wordt de basis besproken van het notenschrift. Hoe ziet het notenschrift eruit en hoe kunt

Nadere informatie

Week 6 Maten en rusten

Week 6 Maten en rusten Week 6 Maten en rusten Even rusten... en maten... Hoe gaat het? Nog niet zo makkelijk dat noten leren lezen he? In deze les leer je wat rusten zijn en je leert de noten te verdelen in maten. Dit is niet

Nadere informatie

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles

Verslag leerorkest studieochtend. Zingen tijdens de instrumentale groepsles Verslag leerorkest studieochtend Zingen tijdens de instrumentale groepsles 6 maart 2012 Muziekcentrum Zuidoost 7 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Noord 9 maart 2012 Muziekschool Amsterdam Docent: Otto

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus?

Inleiding. Beste cursist, ... Waarom deze cursus? LEER NOTEN LEZEN INLEIDING Inleiding Beste cursist, Waarom deze cursus? Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt leren noten lezen: Misschien ben je een zanger(es) die het fijn vindt om mee

Nadere informatie

THEORIE EXAMEN A 2019

THEORIE EXAMEN A 2019 THEORIE EXAMEN A 2019 LUISTERVRAGEN VRAAG 1 Je hoort 4 grote tertstoonladders, geef aan of ze goed of fout klinken. Je hoort eerst een voorbeeld: Voorbeeld: goed fout Toonladder 1 goed fout Toonladder

Nadere informatie

De Notenboom. AMV-methode - Deel 1. Johan Peeters. Leerlingenboek

De Notenboom. AMV-methode - Deel 1. Johan Peeters. Leerlingenboek De Notenboom AMV-methode - Deel 1 Johan Peeters Leerlingenboek INHOUD Solsleutel (vioolsleutel). pagina 3 Hoog en laag.. pagina 4 Noten schrijven.. pagina 5 Notenbalk.. pagina 5 Sol en mi.. pagina 6 Ademhalingsteken.

Nadere informatie

Muziekhuis MCV. Karl Vanneste Dirk Lievens Bert Lietaert

Muziekhuis MCV. Karl Vanneste Dirk Lievens Bert Lietaert Muziekhuis MCV Karl Vanneste Dirk Lievens Bert Lietaert Muziekhuis is een uitgave van Echo vzw en Auurk vzw. www.muziekhuis.org Alle rechten voorbehouden 018 LES 1 - WELKOM! Startertje 5 NIEUW h q halve

Nadere informatie

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK

Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Annemieke Hooijschuur en Hanneke de Jong Les 3 Monniken en Ridders MUZIEK Wereldlijke en Geestelijke Voorkennis De leerlingen zijn enigszins op de hoogte van de levenswijze

Nadere informatie

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500)

Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Klassieke Muziekgeschiedenis De Middeleeuwen (500 1500) Algemeen Als je aan de Middeleeuwen denkt, dan denk je waarschijnlijk aan grote kastelen, ridders en jonkvrouwen. Natuurlijk, dit is een gedeelte

Nadere informatie

De notenbalk met vijf lijntjes

De notenbalk met vijf lijntjes Klas 2 Het notenschrift Ieder land heeft zijn eigen taal. In Frankrijk spreken ze Frans, in Engeland Engels en in Nederland Nederlands. Er is één taal die in ieder land gesproken wordt: Het notenschrift!

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 6 1.1. Lied allemaal voor jou tekst & muziek: Jennemieke Snijders 3 Opdracht 1.1.a. Omcirkel

Nadere informatie

NOTENSCHRIFT. Jeanne qui sautte uit de 17e eeuw, melodie en baspartij.

NOTENSCHRIFT. Jeanne qui sautte uit de 17e eeuw, melodie en baspartij. NOTENSCHRIFT Inleiding Als je duizend mensen de vraag zou stellen: Wat is muziek? zou je waarschijnlijk duizend en één antwoorden krijgen. Een goede vergelijking is misschien wel die met een internationale

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

Introductie in de muziektheorie oftewel Hoe zit muziek nou in elkaar?

Introductie in de muziektheorie oftewel Hoe zit muziek nou in elkaar? Introductie in de muziektheorie oftewel Hoe zit muziek nou in elkaar? Tom Overtoom - e Muzelinck Inleiding Muziek klinkt zo vanzelfsprekend dat we er vaak niet bij stilstaan dat wat wij heel gewoon vinden

Nadere informatie

Het einde van een muziekstuk wordt aangegeven doormiddel van een dubbele maatstreep.

Het einde van een muziekstuk wordt aangegeven doormiddel van een dubbele maatstreep. Hoofdstuk 2 Het muziekaspect maat Tijdens dit onderzoek zal het muziekaspect maat centraal staan. Zo zal het muziekaspect maat ook terug komen in de praktijklessen die worden gegeven. In dit hoofdstuk

Nadere informatie

regelmatig of onregelmatig

regelmatig of onregelmatig Maatsoorten Maatsoorten en muzikaliteit horen bij elkaar. Afhankelijk van de maatsoort is er een hoofdaccent en kunnen er nevenaccenten (kleine accenten) zijn. Hierna volgt de uitleg van maatsoorten en

Nadere informatie

Orfeus in de onderwereld : French Cancan. sample. Noteer het ritme. ( Golden River Music

Orfeus in de onderwereld : French Cancan. sample. Noteer het ritme. ( Golden River Music 2. Orfeus in de onderwereld : rench ancan Jacques Offenbach 2 4 2 4 2 4 $ $ $ Noteer het ritme. ( 2 4 1 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 3 olden River Music LES 19 De hele toon = grote secunde

Nadere informatie

NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES

NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES NOTEN LEZEN VOOR DUMMIES Door Ingrid Brandse Beste Harlem Nocturners, Als nieuw redactielid van Jif & Vim werd mij onlangs gevraagd om het één en ander uit te leggen over het notenschrift. De bedoeling

Nadere informatie

Basale muziektheorie. Basale Muziek Theorie.

Basale muziektheorie. Basale Muziek Theorie. Basale muziektheorie Basale Muziek Theorie www.rogierijmker.nl 2 Inleiding 3 De notenbalk 4 Het systeem 4 De sleutels 5 De notennamen 5 Voortekens 6 Notenwaarden 8 Verbindingsbogen en legatobogen 10 Herhalingstekens

Nadere informatie

Alle noten op de lijnen (E)en (G)oede (B)oer (D)ie (F)ietst 2 Alle noten tussen de lijnen F A C E FACE is het engelse woord voor gezicht Voor de notennamen gebruiken we de eerste 7 letters van het alfabet:

Nadere informatie

Lesbrief. Kinderboekenweek

Lesbrief. Kinderboekenweek Lesbrief Kinderboekenweek 1. UIT E VIEO Oefen het lied Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen)

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017

ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 ANTWOORDBLAD A-EXAMEN SLAGWERK THEORIE 2017 LUISTERVRAGEN 1 Op de opname staan 6 klanken van het drumstel, omcirkel de volgorde van de gespeelde instrumenten. Voor dat de oefening begint hoor je een voorbeeld

Nadere informatie

Ta, titi, tiritiri, too

Ta, titi, tiritiri, too NOTATIE VAN DE TOONDUUR Toonduur In de muziek wordt de duur van de tonen niet uitgedrukt in seconden, maar in tellen. Een toon kan één tel lang zijn, of twee of drie De toonduur wordt genoteerd door de

Nadere informatie

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn.

Theater. De theaterworkshop is eenmalig mogelijk, maar ook in meerdere sessies waarbij de laatste keer het optreedmoment zal zijn. Inleiding In deze brochure vind je ons aanbod van creatieve workshops. Een workshop is leuk, leerzaam, en een mogelijkheid om anderen beter te leren kennen. We hebben verschillende mogelijkheden voor scholen,

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhacker Muziekmaker. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhacker Muziekmaker. wat is jouw talent? Workshop Handleiding wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Wat zijn Boomwhackers en wat is de Muziekmaker? Boomwhackers zijn gekleurde

Nadere informatie

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK

HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK HOOFDSTUK 18 : INLEIDING TOT DE RITMIEK Hierbij starten we met het 2de deel van deze gitaarcursus; de ritmiek. Het noteren van ritmische patronen is in de muzieknotatie als laatste ingevoerd, in het begin

Nadere informatie

Gehoor AMV1. deel 1. mi sol la vierde noot 2 achtste noten vierde rust. Cecilia Gehoor deel1.indd 1 18/06/ :11:48

Gehoor AMV1. deel 1. mi sol la vierde noot 2 achtste noten vierde rust. Cecilia Gehoor deel1.indd 1 18/06/ :11:48 Gehoor MV1 deel 1 of mi sol la vierde noot 2 achtste noten vierde rust 1 ecilia Gehoor deel1.indd 1 18/06/2014 10:11:48 Naam: Oefening 1 Welke prent past bij de muziek? Welke niet? lfred Schnittke Geboren:

Nadere informatie

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme

Boomwhackers. pag. 1. Boomwhackers. Deel I. Ritme 1 Boomwhackers Deel I Ritme Ritme-woorden voor de BoomWhackers leeuw (een twee) di-no-sau-rus (e-ne-twee-e) struis-vo-gel (een-twee-e) o-li-fant (e-ne-twee) tij-ger (een-twee) Les 1 Schrijf de ritme-woordjes

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Introductie Auteursrecht. Auteursrecht Werkblad Introductie Auteursrecht Auteursrecht Wanneer jij een verhaal, foto, filmpje of muziek maakt, heb je daar automatisch auteursrecht op. Je hoeft daar helemaal niets voor te doen. Wat je gemaakt

Nadere informatie

Bij het muzikaal spelen wordt gebruik gemaakt van dynamiek en articulatie.

Bij het muzikaal spelen wordt gebruik gemaakt van dynamiek en articulatie. Muzikaliteit en ritmiek Muzikaliteit is emotie toevoegen aan tonen en de verbanden van tonen. Emotie uit zich heel verschillend: van droevig tot agressief en van gevoelloos tot romantisch. Bij het muzikaal

Nadere informatie

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen.

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen. KUNST?! door TOONZETTERS GROEP 6-7 8 Vaardigheden Luisteren naar en analyseren van vorm, spelen van een meerstemmige ritmische begeleiding en kennismaken met compositie. Context Het bovenbouwlied KUNST?!'

Nadere informatie

Noten lezen voor gitaar

Noten lezen voor gitaar Noten lezen voor gitaar Voor leerlingen, die met gitaarlessen beginnen, maar nog niet met het notenbeeld bekend zijn. www.coumou.nl Vernieuwde editie: Tekst geredigeerd door H. Coumou-Gerbrandy. - 2 -

Nadere informatie

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 7

Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 7 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 7 Muziek en meer MUZIEK METHODE VOOR BASISONDERWIJS GROEP 7 Opdracht 1.1.a. Je hoorde zojuist een akoestisch en een elektrisch gitaar. Hier ontdek

Nadere informatie

naam groep school ... ... ...

naam groep school ... ... ... naam............................ groep............................. school.......................... 2 Voorwoord Dit is de tweede versie van de lesmethode van het Leerorkest in Amsterdam. Tidens een studiedag

Nadere informatie

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8

Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Curriculum Leerorkest groep 5 t/m 8 Alle nieuwe doelen per leerjaar worden cursief- en dikgedrukt. Zingen Spelen Groep 5 Groep 6 Groep 7 Groep 8 20 liedjes correct zingen, klassikaal en in een groepje

Nadere informatie

ANTWOORDBLAD D-EXAMEN THEORIE 2017

ANTWOORDBLAD D-EXAMEN THEORIE 2017 ANTWOORDBLAD D-EXAMEN THEORIE 017 LUISTERVRAGEN Je hoort vier drieklanken. Geef aan of ze majeur, mineur, overmatig of verminderd zijn Punten 1 1. majeur mineur overmatig verminderd. majeur mineur overmatig

Nadere informatie

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument.

3. Delen oefenen: De groepjes van 2 verzinnen een eigen melodie en noteren deze op de melodiekaartjes. Ze oefenen dit op hun instrument. spel melodie grafisch notatie Groep Groep 5/6 en 7/8 afhankelijk van niveau Eindproduct De kinderen maken in groepjes van 2 x 2 een samenspel van hun eigen melodieimprovisatie Onderdeel O Zingen X Muziek

Nadere informatie

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin)

Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Vervolgcursus Lesweek 6: Het Notenschrift The Entertainer (Joplin) Inleiding Deze lesweek leert u The Entertainer spelen van Scott Joplin. Dit bekende nummer herkent u ongetwijfeld en zal u helpen beter

Nadere informatie

Schrijven en Componeren

Schrijven en Componeren Schrijven en Componeren Muziek Havo 5 Naam.. Klas.. Wikipedia: Een componist(e) of toondichter(es) is een persoon die muziek componeert. Dit wil zeggen dat hij/zij deze bedenkt, creëert en meestal opschrijft.

Nadere informatie

HOOFDSTUK Introductie video

HOOFDSTUK Introductie video HOOFDSTUK 1 1. Introductie video 2. Houding gitaarspelen/ solo gitaar Het aannemen van een goede houding tijdens het gitaarspelen is erg belangrijk. Gitaarspelen is erg intensief en vraagt veel van de

Nadere informatie

Allemaal instrumenten

Allemaal instrumenten Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Allemaal instrumenten Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaokeband (hier openen) OF eigen

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie

B-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018

B-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 B-EXAMEN THEORIE Slagwerk 2018 Naam: LUISTERVRAGEN 1 Je hoort het liedje Light my Fire A. Met wat voor een Instrument begint dit liedje? B. In welke maat begint de Drummer te spelen? Punten In maat op

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen.

De symfonie. Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. De symfonie Welke symfonie hoor je? Schrijf de juiste volgorde in de kaders bij de cd-hoezen. Welke van deze symfonieën spreekt je het meest aan en waarom? Welke van deze symfonieën spreekt je het minst

Nadere informatie

1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek.

1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek. Werkblad A Les 1 Naam:... 1. Het ritme wat ik voor ga spelen, bestaat uit 2 bouwstenen en een extra halve noot. Schrijf de nummers van de juiste bouwstenen op de goede plek. a. b. c. d. 2. Het ritme wat

Nadere informatie

les 1 The sunshine doel

les 1 The sunshine doel 44 Moet je doen muziek groep 7 les 1 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen The sunshine De les begint met het zingen van een zomers lied over activiteiten in de zon. Daarna beelden de leerlingen met

Nadere informatie

1. Train je gehoor. 4 Step Boost - Ebook DanceComposer.com

1. Train je gehoor. 4 Step Boost - Ebook DanceComposer.com 4 step BOOST 1. Train je gehoor Luisteren naar muziek doen we allemaal. Op de dansvloer, vanaf de ipod, of tijdens het eten. Als je zelf muziek maakt, is een belangrijke vraag: Waar luister je naar, en

Nadere informatie

Begintermen Basiscursus 1

Begintermen Basiscursus 1 Begintermen Basiscursus 1 noten kunnen lezen en benoemen in de vioolsleutel, met kruisen en mollen notenwaarden en rusten van hele t/m zestiende kunnen lezen en benoemen inzicht hebben in maatsoorten:

Nadere informatie

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN

algemene muziekleer voor het schriftelijke examen ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN ALGEMENE MUZIEKLEER VOOR HET A-EXAMEN 1 INHOUDSOPGAVE DE SLEUTELS... 3 DE NAMEN VAN DE NOTEN... 4 NOTEN EN RUSTEN... 5 VOORTEKENS... 6 HERHALINGSTEKENS... 7 HERHALINGSTEKENS - OVERZICHT... 8 DYNAMIEK...

Nadere informatie

Examen HAVO. Muziek. Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 1 Woensdag 26 mei uur. Opgavenboekje. Examennummer ... Naam ...

Examen HAVO. Muziek. Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Tijdvak 1 Woensdag 26 mei uur. Opgavenboekje. Examennummer ... Naam ... Muziek Examen HAVO Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs Tijdvak 1 Woensdag 6 mei 900 110 uur 19 99 Opgavenboekje Examennummer Naam Dit examen bestaat uit 59 vragen Voor elk vraagnummer is aangegeven hoeveel

Nadere informatie

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING

Slaven in Florida Verhalenwedstrijd voor GROEP 5-8 BASISONDERWIJS DOCENTENHANDLEIDING Lesdoel Leerlingen verdiepen zich in het thema slavernij en in een compositie van Frederick Delius: Florida Suite. Dit muziekstuk is geïnspireerd op muziek van de slaven. Met deze achtergrondkennis en

Nadere informatie

?Theorie. Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie.

?Theorie. Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie. ?Theorie Kort overzicht met de belangrijkste dingen die je wilt of moet weten over muzieknotatie Deel2: Muziektheorie Tom Overtoom - De Muziekclub TH - pag 27 Noten en notatie = hele noot ( tellen) = hele

Nadere informatie

Muziekschrift is een hulpmiddel voor de muzikant om muziek te reproduceren. Resultaatnotatie Traditionele mensurale notatie:

Muziekschrift is een hulpmiddel voor de muzikant om muziek te reproduceren. Resultaatnotatie Traditionele mensurale notatie: Muziekschrift is een hulpmiddel voor de muzikant om muziek te reproduceren. Zonder muziekschrift zouden we nauwelijks weten hoe muziek uit de tijd voor de uitvinding van de grammofoon heeft geklonken,

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: ⅞ Thema: Canonzingen Inhoud: Het welbekende Engelstalig liedje, bedoeld als 4-stemmige canon. Daarnaast 4 eenvoudige ritmes om te spelen op instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus

Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Vervolgcursus Vervolgcursus Lesweek 7: Het Notenschrift In the Hall of the Mountain King (Grieg) Inleiding Deze lesweek staat in het teken van het muziekstuk In the Hall of the Mountain King van Edward Grieg. Ook deze

Nadere informatie

AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren en de weg ernaartoe! Diane Reynders Walter Schraeyen

AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren en de weg ernaartoe! Diane Reynders Walter Schraeyen AnnA Boek I Begeleidingsboek Samen musiceren...... en de weg ernaartoe! sample Diane Reynders Walter Schraeyen AnnA...... is een nieuwe methode voor MCV én GroepsMusiceren. Centraal staan het verwerven

Nadere informatie

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven.

In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. Locomotief 33 Naam: Klas: In deze opdracht ga je een langere melodie maken, door een aantal motieven achter elkaar te zetten. Zo krijg je een trein van motieven. HET MOTIEF MAKEN Dit deel van de opdracht

Nadere informatie

samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer

samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer Werkblad C Les 1 Naam:.. enkelvoudig bovenste cijfer is 2 of samengesteld bovenste cijfer is 4 of meer regelmatig onregelmatig 2-delig (binair) -delig (ternair) 2 2 2 2 4 8 2 4 8 4 4 4 6 6 12 4 2 8 4 8

Nadere informatie

Toelatingsexamen LUISTERVAARDIGHEDEN

Toelatingsexamen LUISTERVAARDIGHEDEN ANTWOORDEN Toelatingsexamen blad Conservatorium Utrecht - Bmus-klassiek LUISTERVAARDIGHEDEN 206 OPDRACHT : omcirkel het voorgespeelde fragmentje A B 2A 2B A B 4A 4B OPDRACHT 2: geef de maatsoort van de

Nadere informatie