Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...'

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...'"

Transcriptie

1 Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Cultureel Erfgoed voor groep 7 en 8 Benodigdheden: Foto van Stadsschouwburg Amsterdam (bijlage 1.1) Kaartjes met herkenbare personage (bijlage 1.2) Afbeelding Joost van den Vondel (bijlage 1.3) Afbeelding Gijsbrecht mozaïek (bijlage 1.4) Afbeelding Louis Bouwmeester als Shylock (bijlage 1.5) Afbeelding Hans Kesting (bijlage 1.6) Afbeelding Louis d' Or (bijlage 1.7) Link naar AVRO - Uitreiking Louis d' Or Inhoud: In deze les maken de leerlingen kennis met de Stadsschouwburg als Cultureel Erfgoed. Ze verhouden zich tot het theater door zelf rollen te spelen en na te denken over wat het spelen van een rol inhoudt. Hoe keken de mensen vroeger naar toneel en hoe kijken we er nu naar? De leerlingen maken kennis met Joost van den Vondel en zijn uitspraak 'De wereld is een schouwtoneel...' Spelen mensen dagelijks toneel, of heeft de werkelijkheid van alledag niks met theater in de Schouwburg te maken? Ze leren over de traditie van de portrettengalerij en de toneelprijzen van vroeger en nu. Uiteindelijk sluiten ze af met het verbeelden van hun eigen favoriete rol.

2 Inleiding: De Stadsschouwburg en haar bespelers De docent toont de afbeelding (bijlage 1.1) van de Stadsschouwburg op het digibord en vertelt dat de leerlingen een bezoek zullen brengen aan de Schouwburg. Vragen: Wat is er te zien in een Schouwburg? Wie werken er in een Schouwburg? Kern 1: Wie ben ik? De docent vertelt: Acteurs en actrices doen alsof ze iemand anders zijn. Soms kan een toneelrol, ook wel personage genoemd, dicht bij het karakter van de acteur of actrice zelf staan, maar het blijft altijd spel. Er wordt ook weleens gezegd dat acteurs 'in de huid van een ander kruipen.' Vragen: Wat wordt daarmee bedoeld? Op wat voor manieren kan je in de huid van de ander kruipen? Wie is er weleens in de huid van een ander gekropen? Opdracht Maak groepen van vier kinderen. Per groep krijgen de kinderen één minuut de tijd om zoveel mogelijk personages uit te beelden. De groepen kijken naar elkaar maar raden niet mee. Twee leerlingen uit de groep moeten uitbeelden, twee leerlingen moeten raden. Alle personages staan op kaartjes, zie bijlage 1.2. Als ze het geraden hebben, krijgen zij een kaartje en beelden een personage uit. Als de minuut voorbij is gaat de groep zitten en nemen de kaartjes die geraden zijn mee naar hun plaats. De volgende groep is aan de beurt. Als je groep niet aan de beurt is, is het niet verstandig hardop mee te raden, want alleen de groep die aan de beurt is kan punten verdienen. Mocht het de groep die aan de beurt is niet lukken om binnen één minuut het personage te raden, dan mogen de andere groepen een poging wagen. De groep die als eerste een vinger opsteekt mag beginnen. Regels: Per groep 1 minuut de tijd. Er mag niet gepraat worden en geen geluid gemaakt worden. Liplezen en aanwijzen van voorwerpen mag ook niet.

3 De docent vertelt: Wat wij net gedaan hebben is een snelle vorm van even iemand anders worden. Een acteur of actrice heeft over het algemeen niet een paar seconden, maar zes tot acht weken de tijd om door middel van repetities, speloefeningen en onderzoek zich zo goed mogelijk voor te doen als een ander. Niet alleen kunnen ze dan een ander uitbeelden met hun lichaam, maar ook gaan ze hun stem aanpassen, hun manier van lopen en hun kleding. Om beter te kunnen doen alsof zijn er voor acteurs en actrices vele hulpmiddelen. Vraag: Wat kan je als acteur of actrice helpen om te doen alsof? Hoe word je iemand anders? Voorbeelden zijn: kap/grime/kostuum/tekstzegging en stem. Toneelspelen kan op veel verschillende manieren, heel extreem in de vorm van typetjes, of juist heel realistisch om het zo echt mogelijk te laten lijken. Denk maar aan het verschil tussen spel in een soap of spel in een theaterstuk of in een speelfilm. Kern 2: Toneelspelen volgens Vondel De docent voert een kort gesprek met de leerlingen: Hoe kijken jullie tegen toneelspelen/acteren aan? Aan de hand van onderstaande vragen. Vragen: Wie heeft er weleens op een toneel gestaan? Hoe was dat? Wat is je het meeste bijgebleven? Opdracht Kies bij de volgende stellingen over toneelspelen steeds of het volgens jou waar of niet waar is. Dit kan door middel van hand opsteken, gaan staan, naar een bepaalde kant van het lokaal lopen etc. De docent zegt de volgende stellingen: Toneelspelen is denken dat je een ander bent. Toneelspelen is emoties spelen. Toneelspelen is heel overdreven doen. Toneelspelen is je inleven in een ander. Toneelspelen is de echte wereld nadoen. Toneelspelen is leuk om te doen. Toneelspelen is moeilijk om te doen. Vraag: Wat is toneelspelen volgens jou?

4 De docent vertelt: Joost van den Vondel was een dichter en toneelschrijver. Hij is de beroemdste Nederlandse schrijver uit De Gouden Eeuw. Het Vondelpark is naar hem genoemd. Net als de Vondelkerk, de Vondelstraat en de Vondelschool. Daarnaast is Vondel ook degene die het woord 'Schouwburg' heeft bedacht. 'Schouwen' betekent 'kijken' en 'burg' komt van het woord 'burcht' dit is een plaats, een gebouw (toon bijlage 1.3 op het digibord.) Vondel schreef een beroemd toneelstuk 'Gijsbrecht van Aemstel' over de verovering van Amsterdam. Elk jaar werd dit stuk opgevoerd op 1 januari, ook dit jaar is dat gebeurd. Van het verhaal is een mooi mozaïek gemaakt dat in de Schouwburg hangt (toon afbeelding Gijsbrecht mozaïek, bijlage 1.4, op het digibord.) Vondel schreef ook gedichten, soms hele korte, zoals 'U, Nu' waar hij zelfs een gedichtenwedstrijd mee won in Een ander kort gedicht was 'De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel.' Vraag: Wat zou Vondel hiermee bedoelen? Kern 3: Wat is jouw rol? De docent bespreekt: Als je het idee van Vondel volgt dat de wereld een schouwtoneel is dan zou het zo zijn dat iedereen in het dagelijks leven eigenlijk toneel speelt. Wie denkt dat dit waar is? Vragen: Waarom denk je van wel/niet? Welke verschillende rollen speel of ben jij? (Voorbeelden kunnen zijn dochter, voetballer, broer, pestkop, slachtoffer, dromer etc.) Doen: Hang in het lokaal vier A4 papieren op met duidelijke rollen op (bijvoorbeeld Denker, Dromer, Helper, Leider) zodat het lokaal in vier kanten wordt verdeeld. Vervolgens stel je onderstaande vragen aan de leerlingen. Als antwoord op de vraag mogen de leerlingen bij één van de vier rollen in het lokaal gaan staan. Dus als je antwoord op de vraag 'Welke rol heb je het vaakst'? de Helper is, dan lopen de kinderen toe naar het vel papier waar Helper op staat. Benadruk dat de leerlingen voor zichzelf kiezen en niet achter vriendjes/vriendinnetjes aanlopen richting één van de vier kanten. Het gaat er om dat de leerlingen reflecteren op de verschillende rollen die ze innemen in het dagelijks leven. Welke rol heb je het vaakst? Welke rol zou je het liefst willen hebben? Welke rol vind je het minst fijn? Welke rol vind je het engst? Welke rol past het beste bij jou?

5 Kern 4: De beste toneelrol, de Louis d' Or De docent vertelt: In de Stadsschouwburg hangen veel schilderijen van acteurs die vroeger en nu belangrijk waren voor het Nederlandse Toneel. Vroeger werden mensen in hun rol geportretteerd (toon bijlage 1.5, Louis Bouwmeester in zijn rol van Shylock.) Tegenwoordig worden mensen als zichzelf geportretteerd (toon bijlage 1.6, de foto van het schilderij van Hans Kesting, voor hen wellicht bekend uit Het Klokhuis.) Als je tegenwoordig de belangrijkste toneelprijs wint dan wordt er een portret van je gemaakt dat in de Schouwburg komt te hangen. De belangrijkste prijs voor een acteur heet de Louis d' Or (de gouden Louis, genoemd naar Louis Bouwmeester, toon bijlage 1.7.) De belangrijkste prijs voor een actrice heet de Theo d' Or (de gouden Theo, genoemd naar de zus van Louis Bouwmeester, Theo Mann Bouwmeester.) Een Louis d' Or of Theo d' Or is eigenlijk een soort Oscar, maar dan voor toneel in Nederland. Toon het filmfragment van AVRO - Opium TV op Theatergala 10 september > tot en met de uitspraak van Joop van den Ende, minuut Afsluiting: Wat is jouw favoriete rol? Opdracht: Laat alle leerlingen een plek in de klas opzoeken waar ze kunnen staan zonder iemand anders aan te stoten. Laat ze hun ogen sluiten. De docent vertelt: Bedenk wie jij graag zou willen zijn en/of spelen. Alles is mogelijk. (Bijvoorbeeld: moeder/zus/oud omaatje/superman/beyonce/politieagent.) Hou je ogen dicht en ga nu staan als die persoon die je in je hoofd hebt. Hoe staan zijn of haar voeten? Handen? Benen, wijd uit elkaar of juist dicht bij elkaar, doorgezakt of juist stevig? Is het hoofd van degene die je speelt naar beneden of juist omhoog. Hou je ogen dicht. Hoe staan de schouders? Zorg dat elk lichaamsdeel helemaal klopt. Heupen, buik, nek en rug. Hou je ogen nog even dicht. Ik tel af van tien naar nul en bij nul doe je de ogen open en sta je helemaal als de persoon die jij wil zijn/spelen. Tel af en laat iedereen zijn ogen open doen. Een beeldentuin is ontstaan. Laat enkele leerlingen rondlopen in deze beeldentuin en laat hen vertellen welke personages ze denken te zien. Bespreek welke personages de kinderen uitbeelden. De docent vertelt: In de les Beeldende Vorming zal een zelfportret worden gemaakt. Op de achterkant van het portret kaartje dat je krijgt, mag je opschrijven wat jouw favoriete rol is en hoe deze eruit ziet. Variatie: Laat de leerlingen elkaar fotograferen als hun favoriete rol en plak de foto op de achterzijde van het portretkaartje.

6 BIJLAGE 1.1 Stadsschouwburg Amsterdam

7 BIJLAGE 1.2 Bekende personages Sinterklaas Zwarte Piet De Klokkenluider van de Notre Dame Koningin Beatrix Sneeuwwitje Justin Bieber Kerstman Mega Mindy Hans & Grietje Superman Assepoester Bassie & Adriaan

8 Harry Potter Juf of meester Roodkapje Wesley Sneijder Prinses Amalia Lady Gaga Donald Duck Ali B Kruimeltje K3

9 BIJLAGE 1.3 Joost van den Vondel

10 BIJLAGE 1.4 Mozaïek Gijsbrecht van Aemstel

11 BIJLAGE 1.5 Louis Bouwmeester als Shylock

12 BIJLAGE 1.6 Hans Kesting

13 BIJLAGE 1.7 Louis d' Or

14 Les 2 - Teken je eigen portret! Beeldende Vorming voor groep 7 en 8 Benodigdheden: Afbeeldingen van portretten uit de Stadsschouwburg (bijlage 2.1, 2.2 en 2.3) Voor iedere leerling een portretkaart Potloden (tekenpotloden en kleurpotloden) Voorbeeld portret tekenen (bijlage 2.4) Inleiding Duur 10 min. De docent vertelt: Deze portretten hangen in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Deze mensen hebben veel in de Stadsschouwburg opgetreden en zijn belangrijk geweest voor het theater. Jullie zijn ook belangrijk voor het theater want jullie gaan op bezoek in de Stadsschouwburg. Daarom maken jullie ook een mooi portret op een speciale kaart (toon leerlingen de kaart.) Laat de leerlingen de afbeeldingen zien van de portretten uit de Stadsschouwburg (bijlage 2.1, 2.2 en 2.3). Bespreek: Wat valt je op? Wat zijn dit voor mensen? Bespreek met de leerlingen daarna: Wat valt je op aan je gezicht? Welke vorm heeft een gezicht? Op welke hoogte zitten je ogen/oren/neus en mond? Opdracht: Laat de leerlingen in tweetallen een lijstje maken van kenmerken van hun gezicht (kleur haar/ogen/bolle wangen/smalle neus etc.) Dit lijstje gaat hen straks helpen bij het tekenen van hun portret.

15 Kern: Duur 25 min. De leerlingen gaan nu een zelfportret tekenen. De leerkracht helpt hen met het tekenen van de juiste verhoudingen door de eerste stappen met hen klassikaal te zetten. Toon het voorbeeld (bijlage 2.4) op het digibord. 1. Teken een ei. 2. Trek een heel dun lijntje door het midden van boven naar beneden. 3. Trek een heel dun lijntje van links naar rechts. 4. Zet twee stippen op de horizontale lijn, daar komen straks de ogen. (Bespreek met de leerlingen welke vorm de ogen hebben: rond, een eivorm etc.?) 5. Aan de onderkant van de horizontale streep, aan de buitenkant van het ei komt de bovenkant van het oor te zitten. 6. Trek nog een dunne streep van links naar rechts tussen de horizontale lijn en de onderkant van het ei. Onder deze streep komt de mond, boven deze streep komt de neus. (Bespreek: welke vorm heeft een neus? Hoe kun je hem tekenen? Een mond is geen streepje maar heeft ook een vorm.) De leerlingen gaan nu hun eigen portret tekenen. Wijs hen erop dat het portret natuurlijk op hen gaat lijken, maar dat er ook iets bij getekend mag worden dat nog iets speciaals over hen vertelt. Joop Admiraal heeft een feesthoedje bij zijn portret omdat hij dat leuk vond, de balletdanseres koos voor een zwaan omdat ze in het ballet Het Zwanenmeer heeft gedanst. Wat hoort specifiek bij de kinderen? Denk aan hobby, sport en interesse. Let erop dat ze de hulplijnen weer uitgummen! Geef hen tevens kleurpotloden om het portret in te kleuren. Wijs hen ook op de details van de tekening: werk de ogen af met wenkbrauwen, wimpers etc. Draag je ook oorbellen? Wat voor kleding zien we nog? Enzovoorts. U kunt er ook voor kiezen de leerlingen eerst schetsen te laten maken op een A4 en pas later het definitieve portret op de kaart te tekenen. Afsluiting Duur 10 min. Laat elk kind het portret tonen aan de groep en laat hen het portret voorstellen aan de klas: Voorbeeld: 'Dit is Lena, ze heeft een vogel op haar schouder, dat is haar parkiet Berend, waar ze veel van houdt.' Vertel de leerlingen dat het portret mee gaat naar de Stadsschouwburg als ze daar op bezoek gaan.

16 BIJLAGE 2.1 Joop Admiraal

17 BIJLAGE 2.2 Olga de Haas

18 BIJLAGE 2.3 Siem Vroom

19 BIJLAGE 2.4 Portret Tekenen

20 Les 3 - Theaterles Groep 7 en 8 U heeft met uw groep deelgenomen aan Theaterkraken in De Stadsschouwburg. Daar hebben de leerlingen kennis gemaakt met toneel spelen. In de klas kan hier nog verder op in gegaan worden door de volgende opdrachten met de leerlingen uit te voeren. Wij wensen u daarbij veel plezier! Opdracht: Verdeel de klas in vijf groepen van 4 tot 6 leerlingen (afhankelijk van groepsgrootte.) Elk groepje maakt een presentatie in een andere vorm. Hiervoor krijgt elk groepje een half uur de tijd. Vervolgens mag elk groepje 5 minuten presenteren. Geef elk groepje de tekst van Enne Koens (zie bijlage 1) en laat hen de tekst op verschillende manieren uitwerken. Geef elk groepje ook een handleiding. De vijf korte handleidingen die u hieronder aantreft geven de groepen houvast en laten hen werken met de vijf 'doen alsof' elementen die ze in de Schouwburg zijn tegengekomen. Wanneer u nabespreekt kunt u de volgende vragen aan de spelers en de regisseur stellen: Ben je tevreden waarom wel/niet? Vraag hierbij aan het publiek: Wat hebben jullie gezien? Welk element van 'doen alsof' heeft dit groepje gebruikt? Wat was er goed aan de presentatie? Wat viel je op? Hoe zou het nog beter kunnen?

21 Handleiding 1 Groep 1: Tekst en subtekst Lees samen de tekst van Enne Koens en bespreek waar die volgens jullie over gaat. Schrijf met je groepje de gedachten van de personages naast de tekst. Maak 1 versie waarbij je de gedachtes van de personages helemaal laat kloppen met de tekst: Voorbeeld: 'Ik haat jou' TEKST 'Jij bent echt vreselijk' GEDACHTES Maak 1 versie waarbij je de gedachtes van de personages tegenovergesteld maakt aan de tekst: Voorbeeld: 'Ik haat jou' TEKST 'Ik vind jou echt leuk' GEDACHTES Met je groepje kies je een regisseur. Met de regisseur ga je alle twee de versies repeteren. (dus degene waarbij de gedachtes van het personage kloppen met de tekst en degene waarbij de gedachtes juist niet kloppen met de tekst). De regisseur kiest welke versie jullie aan de klas gaan laten zien en vertelt waarom jullie voor die versie gekozen hebben.

22 Handleiding 2 Groep 2: De boodschap Doen: Lees samen de tekst van Enne Koens en bespreek waar die volgens jullie over gaat. Kies met je groep het belangrijkste thema van de tekst. Maak een woordenweb rondom het thema. Bijvoorbeeld als het thema 'opgroeien' is: Baby's Verjaardag Reizen Vergeten Leeftijd Opgroeien Leuk Kiezen Leren Oud worden Volwassen Familie Opa/oma Kies van al deze woorden er drie uit die jullie het meeste aanspreken en bedenk hierbij een mogelijke boodschap, verzin een mening die je over het woord kan hebben, of zelf hebt. Voorbeeld: Familie: De familie is het allerbelangrijkste in je leven. Kiezen: Als je kiest moet je altijd je hart volgen. Oud worden: Oud worden is eenzaam dus je moet zorgen dat je genoeg vrienden hebt als je oud bent. Kies een van jullie thema's uit en kies de boodschap die je bij dit thema wil vertellen aan de ander kinderen uit je klas en de rest van Nederland. Kies een regisseur en maak onder leiding van de regisseur een scene waarin je deze boodschap overbrengt.

23 Handleiding 3 Groep 3: Opkomen in je rol Lees samen de tekst van Enne Koens en bespreek waar die volgens jullie over gaat. Schrijf alle personages op die voorkomen in de scene. Gebruik je fantasie en bedenk voor elk personage: Hoe loopt het personage? Hoe praat het personage? Welke kleren draagt het personage? Hoe oud is het personage? Wat doet het personage voor werk/studie, waar zit personage op school? (ligt aan leeftijd) Heeft het personage broers of zussen? Waar woont het personage? Wat is het lievelingseten van het personage? Wat zijn de hobby's van het personage? Als je dit voor elk van de personages besproken hebt kies je een regisseur. De regisseur verdeelt de rollen: Wie gaat welk personage spelen? Onder leiding van de regisseur maak je vervolgens voor elk personage een opkomst waarin je let op houding en stem. De regisseur kiest vervolgens een interviewer die alle personages vragen stelt. Belangrijk is hierbij dat de personages in hun rol blijven! Als de interviewer vraagt 'wat is je hobby' dan antwoord je alsof je je rol bent. Repeteer dit een aantal keer. Bedenk een tv programma waarin mensen geïnterviewd worden. Dit tv programma speel je na voor je klasgenoten waarbij je alle personages laat opkomen en laat interviewen.

24 Handleiding 4 Groep 4: Rekwisieten Doen: Lees samen de tekst van Enne Koens en bespreek waar die volgens jullie over gaat. Vragen: Waar denk je dat de scene zich afspeelt? Wat zijn de belangrijkste voorwerpen die er in de scene gebruikt worden door de personages? Wat is de sfeer van de scene? Opdracht Maak een tekening op papier of op de computer waarin je een schets maakt van hoe jullie het decor voor deze scene zouden inrichten. wat moet er staan? welke kleuren worden er gebruikt? waar is het? Maak een lijst van rekwisieten die de scene nodig heeft: welke rekwisieten zijn er nodig om deze scene te spelen? Een boek, een portemonnee, een bril... etc. Tot slot maak je het toneelbeeld op ware grootte. Samen met de juf/meester ga je op zoek naar voorwerpen en kleuren die zoveel mogelijk het beeld weergeven wat jullie hebben geschetst. Zoek ook zoveel mogelijk rekwisieten op die er op de lijst staan. Je presenteert jouw toneelbeeld inclusief rekwisieten aan de klas en vertelt waarom je hebt gekozen voor dit decor en deze rekwisieten.

25 Handleiding 5 Groep 5: Geluid Lees samen de tekst van Enne Koens en bespreek waar die volgens jullie over gaat. Vragen: Welke sfeer heeft de scene? Welk geluiden komen er voor in de scene? Denk aan: deurbel, voetstappen etc. Welke muziek zou er goed bij de opkomst passen? Denk aan: vrolijk, snel, verdrietig, neutraal etc. En bij het midden? En het einde? Opdracht Maak nu een geluiden decor voor de scene dat wil zeggen dat je de geluiden die er bij de scene hoort zelf gaat maken. Gebruik je eigen stem, maar eventueel ook voorwerpen die je op school/in de klas kan vinden. Als de scene op een station is kan je denken aan: fluitje, een roepende conducteur, trein geluiden, etc. Kies een liedje voor de opkomst en een liedje voor het slot. Speel de scene nu een keer door, maar zonder tekst, alleen met de muziek en de geluiden. Presenteer je muzikale vondsten aan de klas.

26 Slot opdracht Facultatief Laat tot slot de leerlingen van groep 1 spelen in het decor van groep 4, de leerlingen van groep 2 spelen met de geluiden van groep 5 en de leerlingen van groep 3 opkomen in het decor van groep 4 begeleidt door de muziek van groep 5.

27 BIJLAGE 1 - In de winkel 2 Broer 2 Winkeljuffrouw Ik heb gif nodig Waar gaat u dat voor gebruiken als ik vragen mag? Broer 2 Winkeljuffrouw Ik moet mijn broer vermoorden Waarom? Broer 2 Winkeljuffrouw Omdat hij mijn broer is. Maar dat is verschrikkelijk. Broer 2 Winkeljuffrouw Zulke dingen gebeuren dagelijks hoor mevrouw. Maar uw broer... Toch niet uw broer? Broer 2 Winkeljuffrouw Mijn broer is een verschrikkelijk vervelend mannetje. Hij speelt vals en houdt dingen achter. Daar kunt u toch met hem over praten? Broer 2 Winkeljuffrouw Nee, nee! Het is verschrikkelijk! Er valt niet met hem samen te leven. Ik kan u een slot verkopen. Voor op uw kamerdeur.

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...'

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Cultureel Erfgoed voor groep 7 en 8 Benodigdheden: Foto van Stadsschouwburg Amsterdam (bijlage 1.1) Kaartjes met herkenbare personage (bijlage 1.2) Afbeelding

Nadere informatie

Les 1 - Plankenkoorts in de Stadsschouwburg!

Les 1 - Plankenkoorts in de Stadsschouwburg! Les 1 - Plankenkoorts in de Stadsschouwburg! Benodigdheden: Introductie bezoek Theaterkraken groep 3 en 4 Krantenartikel (bijlage 1.1) Woordenlijst (bijlage 1.2) Inleiding - 5 min. Gesprek: Bespreek met

Nadere informatie

Les 1 - Teken je eigen portret!

Les 1 - Teken je eigen portret! Les 1 - Teken je eigen portret! Beeldende Vorming voor groep 5 en 6 Benodigdheden: Afbeeldingen van portretten uit de Stadsschouwburg (bijlage 1.1, 1.2 en 1.3) Voor iedere leerling een portretkaart Potloden

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid

Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Spreekopdrachten thema 4 Gezondheid Opdracht 1 bij 4.1 * Doe de opdracht in groepjes. Uitleg voor de docent: Verdeel de klas in groepjes van vier à vijf cursisten. Op deze pagina staan kaartjes met lichaamsdelen

Nadere informatie

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe?

Deze opdracht doe je met een maatje. Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Vertel aan elkaar wat je hebt onthouden van de tekst. Gebruik de woorden: Wie? Wat? Welke? Waar? Wanneer? Hoe? Deze opdracht doe je alleen, in tweetallen of in een Maak een woordveld bij de tekst. Je mag

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Vliegende Koe de Stilte (Nederland)

Vliegende Koe de Stilte (Nederland) lesbrief Vliegende Koe de Stilte (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee bezoekadres Markendaalseweg 75a www.stiltefestival.com

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5-

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5- LESMATERIAAL BOVENBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 8 Groep 5- LESMATERIAAL CLINICLOWNS, GEEN KINDERACHTIG EFFECT _ GROEP 5-8 In deze handleiding staat de lesbeschrijving voor groep

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten)

Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Ik geef mijn grenzen aan (lessenserie Omgaan met pesten) Inleiding Introductie Ik geef mijn grenzen aan Beginopstelling: Kring Deze dramales "Ik geef mijn grenzen aan" voor groep 7/8 maakt onderdeel uit

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) onderbouw (groep 1 t/m 4) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren

AUGUSTUS. ergens op de vlakte. naverwerking lesmap voor leraren AUGUSTUS ergens op de vlakte naverwerking lesmap voor leraren !! OPGELET!! Wij gaan er bij Publiekswerking steeds van uit dat er geen vaststaande antwoorden zijn op onderstaande vragen. De associaties

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1 Inleiding U

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met bloemen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Met non-verbaal theaterspel en een levensgrote robot

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk

Lesbrief. Een goeie truc Marjan Berk Lesbrief Een goeie truc Marjan Berk Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië)

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) l e s b ri ef Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe

Nadere informatie

Belangrijk dichtwerkboekje van

Belangrijk dichtwerkboekje van Verder dichten Vink af wat je gedaan hebt! Belangrijk dichtwerkboekje van Belangrijk gedicht Heb je nog een ander onderwerp (bij opdracht 2c opgeschreven) dat belangrijk voor je is? Schrijf daar ook een

Nadere informatie

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS

Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesideeën beroepenkaarten WERKEND NEDERLANDS Lesidee: Wat is weg? Speel dit spel met een klein groepje. Leg steeds vijf tot acht kaarten open op tafel. Geef de cursisten even de tijd om alle foto s in

Nadere informatie

Het misdrijf. Inleiding. Warming-up klassikaal. Introductie Het misdrijf. Val dood

Het misdrijf. Inleiding. Warming-up klassikaal. Introductie Het misdrijf. Val dood Het misdrijf Inleiding Introductie Het misdrijf In deze dramales creëren de leerlingen scènes rondom een misdrijf. Hierbij leren ze spanning op te bouwen in een verhoor, getuigenverklaring en reconstructie.

Nadere informatie

EDUCATIE BIJ LEO & LENA

EDUCATIE BIJ LEO & LENA EDUCATIE BIJ LEO & LENA Binnenkort komt u met uw leerlingen naar de voorstelling Leo & Lena van NTjong. Bij deze ontvangt u het educatie materiaal zodat u de voorstelling met uw leerlingen kan voorbereiden

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie

VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties

VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties 4+ VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties GRENZELOZE LESBRIEF Deze lesbrief is bedoeld als ondersteuning van de voorstelling VLIEG OP!. Er zijn opdrachten die voorafgaand aan de voorstelling gedaan

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk

Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Lesbrief: Beroepenmagazine Thema: Mens & Dienstverlenen aan het werk Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de lesbrieven van het thema Aan het werk hebben jullie

Nadere informatie

Drukte bij de molen groep 5/6

Drukte bij de molen groep 5/6 Verhalend ontwerp over Olie- en Koren Woldzigt in Roderwolde Drukte bij de groep 5/6 Episode 1: Mensen rond 1900 De leerkracht laat een oud kistje of blikje zien. Daarin zitten allemaal kaartjes. Op die

Nadere informatie

Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren.

Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren. Gruwelijk eng! Vertellen in De Kinderboekenweek Opdracht: de kinderen gaan zelf een verhaal bedenken, prenten bij het verhaal ontwerpen en het verhaal presenteren. Duur: 2 lessen van respectievelijk 50

Nadere informatie

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Inhoud 1. Over de schrijver Edmond Rostand 2. Het verhaal 3. Thema: werkelijke schoonheid 4. De speelstijl 5. De verteller 6. Vooraf 7.

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken

Grafieken. 10-13 jaar. Rekenles over het maken van grafieken. Rekenen. 60 minuten. Weerstation, data, grafieken Grafieken Rekenles over het maken van grafieken 10-13 jaar Rekenen Weerstation, data, grafieken 60 minuten Op het digitale schoolbord bekijkt de leerkracht met de klas verschillende grafieken over het

Nadere informatie

Gezond thema: DE HUISARTS

Gezond thema: DE HUISARTS Gezond thema: DE HUISARTS 1. Wat gaan we doen? Praten over de huisarts en wat de huisarts doet. Nieuwe woorden leren over de huisarts. Het gesprek met de huisarts oefenen. 2. Wat vind ik van? Als je een-op-een

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Nederlands in Uitvoering

Nederlands in Uitvoering Nederlands in Uitvoering Leerjaar 1 Toekomst Een interview houden Algemene modulegegevens Leerjaar: 1 Taaltaak: Een interview houden Thema: Toekomst Leerstijlvariant: BEKIJK - DENK - DOE - ERVAAR Beschrijving

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website).

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website). groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik herken reclame en kan er kritisch mee omgaan. - Pen en papier (bij Oriëntatie en Zelfstandig)

Nadere informatie

... Dag 1... MentorMix Elke dag beter. Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee!

... Dag 1... MentorMix Elke dag beter. Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee! Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee! In korte tijd kan er veel veranderen. Wat jij doet maakt uit! Begin vandaag en zorg een week lang voor een positieve verandering. Maak een plan voor

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel:

Het leesspel Voorbereiding: Doel van het spel: Het spel: Het leesspel Dit spel is gebaseerd op vragen over boeken zoals weergegeven in het boekje Vertel eens van Aiden Chambers en op vragen over boeken uit het boek Open Boek van Jos Walta. Voorbereiding: Kopieer

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE

SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE SHAKESPEARE VOOR BEGINNERS LESBRIEF HOFPLEIN EDUCATIE 'DE VOORSTELLINGEN VAN HOFPLEIN ROTTERDAM WORDEN GESPEELD MÉT JONGEREN, VÓÓR JONGEREN.' HOFPLEIN ROTTERDAM Hofplein Rotterdam richt zich op theater

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn theater Groep 3 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door CKC & partners. Mijn lichaam Informatie over Mijn lichaam Groep 3, lessenreeks basis,

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers

Jouw leven & werk. Werkboek voor deelnemers Jouw leven & werk Werkboek voor deelnemers Colofon Dit werkboek voor deelnemers hoort bij de cursus Jouw leven & werk. Dit is een cursus voor laaggeletterden die nadenken over de vraag of zij willen gaan

Nadere informatie

Lestips. Tekst Emy Geyskens Kolet Janssen Illustraties Jessica Raes

Lestips. Tekst Emy Geyskens Kolet Janssen Illustraties Jessica Raes De pyjamareus Lestips P LE I S T ER Tekst Emy Geyskens Kolet Janssen Illustraties Jessica Raes OVE R BE 1. Overal pijn DNET Verteloefening Materiaal: ruimte om in een kring te zitten, stickers of etiketten

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 1 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Lesbrief. Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland

Lesbrief. Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland Lesbrief Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland Ets-beest is een voorstelling voor en met een jong publiek. Op een groot vel papier worden lijnen van beweging, geluid en houtskool gemaakt -

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile?

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile? TITEL: Kunst wip-wap voorbereidende les Leerjaar PO groep 5 / 6. Type les Een voorbereidende les in aansluiting op: Kunst wip-wap, workshop. Lesduur 45 minuten. Omschrijving van de les Een les waarin de

Nadere informatie

een uitvinding voor het circus

een uitvinding voor het circus lesbrieven leerlingenbestand Lesbrief 4: een uitvinding voor het circus Verhaal deel 1: Wat al gebeurd is Verhaal deel 2: Een uitvinding voor het circus Opdrachtomschrijving: Bedenk een uitvinding voor

Nadere informatie

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Inleiding: U gaat binnenkort naar Romeo is op Julia en Layla op Majnun met uw klas. Voordat u deze theatervoorstelling bezoekt, kunt u al het een en ander

Nadere informatie

Lesbrief. Mongens en Jeisjes

Lesbrief. Mongens en Jeisjes Lesbrief Mongens en Jeisjes Blauw of roze, vanaf de geboorte wordt het onderscheid tussen jongens en meisjes benadrukt. Maar wat als de baby zelf geen kleur bekent? Zes dansers, drie mannen en drie vrouwen,

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

project Escher Je werkt tijdens dit project individueel en samen. Welke opdracht je alleen doet en welke samen wordt per opdracht beschreven.

project Escher Je werkt tijdens dit project individueel en samen. Welke opdracht je alleen doet en welke samen wordt per opdracht beschreven. instructie De komende vijf weken gaan we drie uur per week aan dit project werken. Binnen dit project zijn er vijf opdrachten die je moet doen. Je mag zelf weten wanneer je welke opdracht maakt, maar denk

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo Hotel Hallo - Thema 1 Hallo opdrachten VISITE 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

LOB excursie opdracht

LOB excursie opdracht LOB excursie opdracht VMBO Groen Kesteren Naam: Klas: Opdracht excursie Inleiding In het LOB-programma gaat het er vooral om een beeld te geven van de mogelijkheden voor het vervolg van je studie na VMBO

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte

Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken. Wat voor tekst schrijf je en voor wie: een gedicht over Egypte Les 1: Een gedicht over Egypte schrijven Waarom ga je schrijven: Nieuwsbegripfilmpje kijken 1. Bekijk het Nieuwsbegripfilmpje van het Jeugdjournaal op www.nieuwsbegrip.nl. Het filmpje gaat over de situatie

Nadere informatie

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt.

Basisschool de Triangel. Het houden van een spreekbeurt. Basisschool de Triangel Het houden van een spreekbeurt. 1 INHOUDSOPGAVE SPREEKBEURT GROEP 5 1 GROEP 6 5 GROEP 7 EN 8 9 2 HOE BEREID IK MIJN SPREEKBEURT VOOR? SPREEKBEURT IN GROEP 5 Wat is een spreekbeurt?

Nadere informatie

Dag 5: Als de kast aan t praten gaat

Dag 5: Als de kast aan t praten gaat Dag 5: Als de kast aan t praten gaat 1 Voorbereiding - Kopieer, als je het niet kunt projecteren, het bronnenblad op leerlingenaantal. - Kopieer de vraagkaartjes van kopieerblad 1. Zorg voor één kaartje

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal Lesbrief bij Project Lekker griezelen?! Cultuurtraject 2015-2016 Een close- up illustratie maken bij een spannend verhaal Beste leerkracht, U heeft met uw klas deelgenomen aan het project Lekker griezelen?!

Nadere informatie

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z

VAN HANZEHUIS TOT L EVEL Z DOCENT Het thema architectuur was voor groep 5 en 6 vooral gericht op huizen van vroeger, die in en rondom het huidige stonden. De leerlingen keken naar verschillen en overeenkomsten tussen de huizen van

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw

LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE. Figurentheater Propop vzw LESBRIEF BIJ DE VOORSTELLING KNUFFEL OP ZEE Figurentheater Propop vzw Figurentheater Propop en De Poppenzaal Steenweg op oosthoven 114 2300 Turnhout - België Tel : 014.423322 Email : info@propop.be Website

Nadere informatie

WonderWoordenWinkel. T-shirt Labelles

WonderWoordenWinkel. T-shirt Labelles WonderWoordenWinkel T-shirt Labelles WonderWoordenWinkel 2016 1 T-shirt Labelles OB + BB Inhoudsopgave - Lessen: Les groep 1/3 Wat heb ik nodig? P.3 Les groep 4/8 Wat heb ik nodig? P.5 - Bijlagen: Bijlage

Nadere informatie

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland)

Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) l e s b ri ef Mongens en Jeisjes De Stilte (Nederland) 4811 TL Breda F facebook.com/ stiltefestival 4811 KB Breda t +31(0)76-513 81 25 +31 (0)76-515 49 84 techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl

Nadere informatie

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal

Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal Lesbrief Barrowland Ballet Tiger Tale / Tijgerverhaal ~ Verenigd Koninkrijk Luister goed. Hoor je dat? Dat gehuil? Dat gejank dat door alle muren en vensters te horen is? Er sluipt buiten iets wilds rond!

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen Tekst lezen en vragen stellen 1. Je gaat tijdens het lezen vragen stellen. Lees de uitleg. Een tekst lezen gaat niet vanzelf. Je bent dan druk bezig. Tijdens het lezen komen er vragen in je hoofd op. Sommige

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

Knarselijke groet, Nynke en Jeroen, Theatergroep Knars Educatie Eva en Sara Vesseur, Het Educatie Bureau

Knarselijke groet, Nynke en Jeroen, Theatergroep Knars Educatie Eva en Sara Vesseur, Het Educatie Bureau Beste leerkracht, U gaat met de klas naar de voorstelling De Wenteltoren van Theatergroep Knars. De Wenteltoren is een beeldende poppentheater voorstelling. De voorstelling is gemaakt voor kinderen van

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4)

lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4) lesbrief Miravella ACT2 (Frankrijk) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival Dansvoorstelling die doet denken aan een natuurdocumentaire over de

Nadere informatie

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF. LIEVE ASSEPOESTER.

Studio de Bakkerij Bergweg EM Rotterdam LESBRIEF.  LIEVE ASSEPOESTER. Inhoud Inleiding Pagina 2 Kijken naar theater Pagina 3 Lesopdrachten middenbouw Pagina 4 Lesopdrachten bovenbouw Pagina 6 Nagesprek middenbouw Pagina 8 Nagesprek bovenbouw Pagina 9 Pagina 1" Inleiding

Nadere informatie

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Bewust sociaal Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Zonder dat we het door hebben worden we steeds asocialer. Dit

Nadere informatie

De Stilte 3x3 Festival op school

De Stilte 3x3 Festival op school Lesbrief De Stilte 3x3 Festival op school ~ Nederland Binnen het programma Festival op School coproduceren de Stilte, Greenbag en Dans Brabant een 3x3. We experimenteerden er in 2015 al uitgebreid mee

Nadere informatie

Ik ben de voet, en ik loop heel goed.

Ik ben de voet, en ik loop heel goed. Eén lliichaam, velle lleden Ik ben de voet, en ik loop heel goed. www.bijbelidee.nl (( voorbeelld )) Eén lliichaam, velle lleden Voorbereiding Op het werkblad staan een oor, mond, oog, neus, hand,voet,

Nadere informatie

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6

Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Oefenen met breuken. Circuitles voor groep 6 Circuit met verschillende hoeken. Hierbij meerder intellegenties aanspreken. De kinderen wel in vele hoeken laten komen, zodat ze op verschillende manieren

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart Lesbrief Robotje Wist je dat het woord robot ooit bedacht is door een toneelschrijver, voor een toneelstuk! Namelijk in 1921 door de Tsjechische toneelschrijver Karel Čapek voor zijn voorstelling R.U.R.

Nadere informatie

Werkvormen beroepenkaarten

Werkvormen beroepenkaarten Werkvormen beroepenkaarten Tessa Boff Tonella Werkvorm 1: De beroepenkaarten om te onderzoeken wat je leuk vindt Doel: Naast dat de beroepenkaarten een beroep op de kaart hebben, staat er ook een foto

Nadere informatie

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei.

Conversatieleidraad. Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. 2 Conversatieleidraad Beste leerkracht of docent Je kan deze conversatieleidraad gebruiken bij de nabespreking van Zot van A in filmhuis Klappei. Je moet deze vragen dus niet op voorhand in de klas bekijken.

Nadere informatie

De ideale duurzame stad! 10-14

De ideale duurzame stad! 10-14 De ideale duurzame stad! 10-14 Inhoud Inleiding... 1 Stap 1: De stad verkennen... 2 Stap 2: Jullie ideale stad maken!... 6 Stap 3: Het vormen van groepjes... 8 Stap 4: Help, wat is duurzaam?... 9 Stap

Nadere informatie