Les 1 - Plankenkoorts in de Stadsschouwburg!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 1 - Plankenkoorts in de Stadsschouwburg!"

Transcriptie

1 Les 1 - Plankenkoorts in de Stadsschouwburg! Benodigdheden: Introductie bezoek Theaterkraken groep 3 en 4 Krantenartikel (bijlage 1.1) Woordenlijst (bijlage 1.2) Inleiding - 5 min. Gesprek: Bespreek met de kinderen: Wie is er wel eens in een theater geweest? Wat is een theater? Wat gebeurt daar? Wie heeft er wel eens opgetreden? Was je toen zenuwachtig? Kern - 15 min. Voorlezen en bespreken: Laat de leerlingen het krantenartikel zien en lees het voor. (Zie bijlage 1.1) Onderzoek of de leerlingen alle woorden uit de tekst begrijpen. Gebruik eventueel de woordenlijst om de woorden toe te lichten. (Zie bijlage 1.2) Noteer de nog onbekende woorden op het bord, opdat ze die de komende dagen regelmatig zien Vraag de leerlingen hoe je plankenkoorts kunt genezen. Afsluiting - 10 min. Spelen/ uitbeelden: Als een toneelspeler de voorstelling gespeeld heeft en geen last meer heeft van plankenkoorts krijgt hij een applaus van het publiek. De toneelspeler maakt dan een mooie buiging. Verdeel de groep in twee helften en laat hen om beurten applaudisseren en buigen: Laat de groep die moet buigen eerst verlegen voor de klas staan als acteurs die plankenkoorts hebben (bespreek met hen hoe je dat kunt laten zien: Schouders omhoog, blik afgewend, in elkaar gedoken, beetje trillen etc.) Laat hen stap voor stap naar voren komen en bij iedere stap iets zekerder en vrolijker worden. Als ze eenmaal vooraan staan, staan ze zelfverzekerd voor het publiek en maken ze een buiging; de klas applaudisseert.

2 Bijlage 1.1

3 Bijlage 1.2 Woordenlijst Stadsschouwburg Een groot gebouw, ook wel theater genoemd, waar toneelvoorstellingen worden gespeeld voor publiek. In Amsterdam hebben we meerdere theaters, maar er mag er maar één zich dé Stadsschouwburg noemen. Première Eerste voorstelling met publiek. Plankenkoorts Vroeger was ieder podium gemaakt van houten planken. Toneelspelen voor een publiek noemde men dan ook op de planken staan. Vlak voor een optreden is een toneelspeler vaak zenuwachtig, wie zou dat niet zijn? Omdat dat gevoel een beetje lijkt op koorts, noemen we de angst van een toneelspeler voor een voorstelling; plankenkoorts. Acteurs / Actrices Een deftig woord voor toneelspelers, mensen die toneelspelen. Het komt uit het Frans. Een acteur is een man en een actrice is een vrouw. Toneelspelers Iedereen die doet alsof, speelt eigenlijk toneel. Waarschijnlijk heb jij dus ook al weleens toneel gespeeld. Wanneer je heel goed kan toneelspelen, zo goed dat mensen denken dat het echt waar is, dan kan je later toneelspeler worden. Eerst moet je dan naar een speciale toneelschool en voordat je het weet sta je misschien wel in de Stadsschouwburg! Regisseur De regisseur helpt de toneelspelers om hun rol goed te spelen. Hij geeft ze tips en aanwijzingen en bedenkt hoe de voorstelling er uit moet komen te zien. Hij is eigenlijk de baas over de hele voorstelling. Toneelstuk Het verhaal van een toneelvoorstelling staat opgeschreven in een boek, het toneelstuk. Daarin staat precies wat de toneelspelers tegen elkaar moeten zeggen. Samenspelen Een toneelstuk speel je niet alleen. Om iedereen de kans te geven zo goed mogelijk te zijn, kan je elkaar helpen door goed naar elkaar te kijken en te luisteren. Samen speel je dan een mooi toneelstuk. Orkestbak Dat is de ruimte onder het toneel waar de muzikanten van het orkest zitten. Als de muzikanten er zijn, gaat het luik van de orkestbak open, als ze er niet zijn dan is het luik dicht en kun je er dus gemakkelijk opgesloten worden Rekwisieten Soms heb je op het toneel spullen nodig, die spullen noemen we rekwisieten. Dat kan een koffiekopje zijn, maar ook een tafel of een stoel. Hoofdrolspeelster De actrice / toneelspeelster die in het toneelstuk de belangrijkste rol heeft. Rol De persoon die een toneelspeler moet uitbeelden.

4 Les 2 - Teken je eigen portret! Benodigdheden: Beeldende Vorming voor groep 3 en 4 Afbeeldingen van portretten uit de Stadsschouwburg (bijlage 2.1, 2.2 en 2.3) Voor iedere leerling een portretkaart Potloden (tekenpotloden en kleurpotloden) Voorbeeld portret tekenen (bijlage 2.4) Inleiding - 10 min. De docent vertelt: Deze portretten hangen in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Deze mensen hebben veel in de Stadsschouwburg opgetreden en zijn belangrijk geweest voor het theater. Jullie zijn ook belangrijk voor het theater want jullie gaan op bezoek in de Stadsschouwburg. Daarom maken jullie ook een mooi portret op een speciale kaart (toon leerlingen de kaart). Laat de leerlingen de afbeeldingen zien van de portretten uit de Stadsschouwburg (bijlage 2.1, 2.2 en 2.3). Bespreek: Wat valt je op? Wat zijn dit voor mensen? Bespreek met de leerlingen daarna: Wat valt je op aan je gezicht? Welke vorm heeft een gezicht? Op welke hoogte zitten je ogen/oren/neus en mond? Opdracht: Laat de leerlingen in tweetallen een lijstje maken van kenmerken van hun gezicht (kleur haar/ogen/bolle wangen/smalle neus etc.) Dit lijstje gaat hen straks helpen bij het tekenen van hun portret.

5 Kern - 25 min. De leerlingen gaan nu een zelfportret tekenen. De leerkracht helpt hen met het tekenen van de juiste verhoudingen door de eerste stappen met hen klassikaal te zetten. Toon het voorbeeld (bijlage 2.4) op het digibord. 1. Teken een ei. 2. Trek een heel dun lijntje door het midden van boven naar beneden. 3. Trek een heel dun lijntje van links naar rechts. 4. Zet twee stippen op de horizontale lijn, daar komen straks de ogen. (Bespreek met de leerlingen welke vorm de ogen hebben: rond, een eivorm etc.?) 5. Aan de onderkant van de horizontale streep, aan de buitenkant van het ei komt de bovenkant van het oor te zitten. 6. Trek nog een dunne streep van links naar rechts tussen de horizontale lijn en de onderkant van het ei. Onder deze streep komt de mond, boven deze streep komt de neus. (Bespreek: welke vorm heeft een neus? Hoe kun je hem tekenen? Een mond is geen streepje maar heeft ook een vorm). De leerlingen gaan nu hun eigen portret tekenen. Wijs hen erop dat het portret natuurlijk op hen gaat lijken, maar dat er ook iets bij getekend mag worden dat nog iets speciaals over hen vertelt. Joop Admiraal heeft een feesthoedje bij zijn portret omdat hij dat leuk vond, de balletdanseres koos voor een zwaan omdat ze in het ballet Het Zwanenmeer heeft gedanst. Wat hoort specifiek bij de kinderen? Denk aan hobby, sport en interesse. Let erop dat ze de hulplijnen weer uitgummen! Geef hen tevens kleurpotloden om het portret in te kleuren. Wijs hen ook op de details van de tekening: werk de ogen af met wenkbrauwen, wimpers etc. Draag je ook oorbellen? Wat voor kleding zien we nog? Enzovoorts. U kunt er ook voor kiezen de leerlingen eerst schetsen te laten maken op een A4 en pas later het definitieve portret op de kaart te tekenen. Afsluiting - 10 min. Laat elk kind het portret tonen aan de groep en laat hen het portret voorstellen aan de klas: Voorbeeld: 'Dit is Lena, ze heeft een vogel op haar schouder, dat is haar parkiet Berend, waar ze veel van houdt.' Vertel de leerlingen dat het portret mee gaat naar de Stadsschouwburg als ze daar op bezoek gaan.

6 BIJLAGE 2.1 Joop Admiraal

7 BIJLAGE 2.2 Olga de Haas

8 BIJLAGE 2.3 Siem Vroom

9 BIJLAGE 2.4 Portret Tekenen

10 Les 3 - De Schouwburg, De Gijsbrecht en een Picknick met Vondel Cultureel Erfgoed voor groep 3 en 4 Benodigdheden: Afbeelding Mozaïek Gijsbrecht van Aemstel (Bijlage 3.1) Afbeelding Vondelstraat (Bijlage 3.2) Afbeelding Vondelpark (Bijlage 3.3) Afbeelding standbeeld Vondel (Bijlage 3.4) Afbeeldingen Joop Admiraal, Siem Vroom en Olga de Haan (Zie les Beeldende Vorming) Link naar YouTube: geluiden uit het park: ( Pennen en papier Inhoud In deze les Cultureel Erfgoed komen de leerlingen in aanraking met het begrip 'schouwburg': waar komt dit woord vandaan en wat gebeurt er van oudsher eigenlijk allemaal in een schouwburg? Daarnaast denken ze na over verschillende vormen van kunst en maken ze kennis met Gijsbrecht van Aemstel. Door middel van deze kennismaking aangevuld met een rollenspel, ervaren de leerlingen de overeenkomsten en verschillen tussen een 'personage' en een 'persoon'. Vervolgens worden ze meegenomen in de historische toneelverhalen en rijmen van Joost van den Vondel, de bedenker van het 'personage' Gijsbrecht van Aemstel. Tot slot wanen ze zich even in het Vondelpark, waar ze hun zelfgeschreven rijmpjes ten gehore zullen brengen onder het genot van een pauzehapje en -drankje. U kunt deze les als een geheel geven. U kunt er ook voor kiezen om er twee lessen van te maken. Daarom hebben we een deel 1 en een deel 2 gemaakt.

11 DEEL 1 Inleiding - Kunst & Schouwburg - 10 min. De docent vertelt: We hebben de portretten besproken en ons eigen portret gemaakt, maar in de Schouwburg hangen niet alleen maar schilderijen van mensen die belangrijk waren voor de Schouwburg. Bespreek met de leerlingen: Wat zou er nog meer te zien kunnen zijn in de Stadsschouwburg? Wat gebeurt er eigenlijk in een Schouwburg? In het krantenartikel hebben we het gehad over verschillende woorden die je wel of niet kent; wat betekent het woord Schouwburg denk je? Benadruk dat elk antwoord goed is het is een open gedachtewisseling. Vertel: In de Schouwburg gebeurt van alles, maar de meeste dingen hebben met kunst te maken: theater, muziek, dans en verschillende schilderijen. Eén van de prachtige dingen die je kan zien in de Stadsschouwburg is dit mozaïek. (Zie bijlage 3.1) Bespreek: Wat is een mozaïek en hoe is het gemaakt? Is het kunst? Waarom wel/niet? Wat vind je mooi? Wat vind je niet zo mooi? Wat is er te zien op het mozaïek? Waar gaat het over denk je? Vertel: Dit mozaïek gaat over Gijsbrecht van Aemstel. Gijsbrecht van Aemstel is een personage uit een heel beroemd toneelstuk. Dit toneelstuk werd ieder jaar op 1 januari gespeeld in de schouwburg. En elke keer was er een andere toneelspeler die het mocht spelen. Kernvraag: Wat is het verschil tussen een persoon en een personage(rol)?

12 Kern - Opdracht Personage/Persoon - 10 min. Doen: Ga in een kring staan. Ga staan als jezelf. Denk nog even aan je zelfportret. Wat hoort er bij jou? Ga in een positie staan die bij je past. Als je vaak lacht, sta dan lachend en als je juist ernstig bent, probeer dan een ernstig gezicht te maken. Ik noem nu een personage en als je het personage hoort, ga je zo snel mogelijk als dat personage staan. Als ik zeg 'jezelf', dan ga je weer terug in de houding die je net voor jezelf had bedacht. Bijvoorbeeld: Jezelf Koningin Zwaan Gijsbrecht Jezelf Clown Jezelf Dokter Moeder/Vader Juf/Meester Jezelf De opdracht kan je uitbreiden door korte ontmoetingen uit te laten spelen tussen verschillende personages. Naast de houding van het personage kan ook in worden gegaan op hoe het personage praat en loopt. Afsluiting - 5 min. Bespreek met de leerlingen: Hoeveel personages heb je gespeeld? Hoeveel personen was je? Wanneer was je jezelf?

13 DEEL 2 Inleiding - Vondel en De Stadsschouwburg - 10 min. De docent vertelt: Sommige mensen die je in de Stadsschouwburg ziet op een portret, beeld of mozaïek zijn als zichzelf afgebeeld en sommigen als personage, in hun rol. Gijsbrecht is afgebeeld als personage, maar iemand heeft deze rol bedacht. Vroeger werden de acteurs afgebeeld in de beste rol die ze ooit hadden gespeeld. Bespreek met de leerlingen: Wie bedenkt een personage? Hoe maak je een personage? Vertel: Personages zijn de rollen in een toneelstuk. De schrijver bedenkt de personages en bedenkt het verhaal. De schrijver die Gijsbrecht van Aemstel heeft bedacht heet Joost van den Vondel. Een hele beroemde toneelschrijver die lang geleden leefde in Amsterdam. Joost van den Vondel heeft ook het woord schouwburg verzonnen. Vroeger gebruikten mensen in plaats van het woord 'kijken' het woord 'schouwen' en in plaats van het woord 'gebouw' of 'kasteel' het woord 'burcht'. Een gebouw waar je kan kijken naar toneel en andere kunsten noemde Vondel daarom 'Schouw Burcht'. Vondel woonde en werkte in Amsterdam en daarom is het in de Amsterdamse Stadsschouwburg natuurlijk extra bijzonder dat de naam door hem bedacht is. Bespreek: Wie heeft er weleens gehoord van het woord Vondel? Evt. Als het in de eerste vraag nog niet aan de orde is gekomen: Wie heeft er weleens gehoord van het Vondelpark? Wie is er weleens geweest? Ken je nog meer namen in Amsterdam waar het woord Vondel in voorkomt? Vertel: Het Vondelpark, de Vondelkerk, de Vondelschool en de Vondelstraat zijn allemaal vernoemd naar Joost van den Vondel, omdat hij zo'n beroemde toneelschrijver was en zijn verhaal Gijsbrecht van Aemstel door veel mensen gezien en gehoord wordt. Bespreek: Wie kent er nog meer straatnamen, of namen van een park of een pleintje die vernoemd zijn naar bekende mensen? Waarom zou dat gebeuren? Waar komt jouw naam vandaan? Hoe zou jij een straat of plein of park willen noemen?

14 Vertel: Vondel maakte ook gedichten. Hij schreef zelfs het kortste Nederlandstalige gedicht ooit: U Nu! Misschien vind je het wel een heel kort gedicht, maar wat opvalt is dat het wel rijmt. Er bestaan ook gedichten die niet rijmen, maar de meeste gedichten van Vondel rijmen wel. Zo schreef hij onder andere de tekst voor op zijn eigen grafsteen: 'Hier leid Vondel, zonder rouw. Hij is gestorven van de kou'. Vondel klaagde over de kou hier in Nederland toen hij nog leefde, dus het was een soort grapje op zijn eigen grafsteen. Kern - Gedicht Schrijven - 10 min. De docent vertelt: Nu gaan we net als Vondel een gedicht schrijven. Ons gedicht hoeft niet te rijmen maar heeft wel een vaste vorm. Die vorm noem je een Elfje. Een elfje is een gedicht dat uit vijf regels bestaat en in totaal elf woorden heeft. Elke regel in een elfje heeft een vast aantal woorden dat gebruikt mag worden. De opbouw van het aantal woorden per regel is als volgt: Voorbeeld: 1. Vondelpark 2. Lekker spelen 3. Rennen en voetballen 4. Daar staat een standbeeld 5. Vondel (Laat de kinderen een Elfje schrijven waarin De Schouwburg, theater, Amsterdam, een rol/ personage, Vondelstraat/park of hun eigen straat in voorkomen.)

15 Afsluiting min. BIJLAGE 3.15 De docent vertelt: Om deze les samen met Vondel af te sluiten, gaan we onze gedichten voorlezen alsof we aan het picknicken zijn in het Vondelpark. Als persoon zijn we niet in het Vondelpark, maar we doen net alsof we een personage zijn die in het park is. De docent laat zachtjes de geluiden van het park horen. (Zie link YouTube). Bespreek met de leerlingen: Wie wil er gaan staan als het standbeeld van Vondel? Een kind gaat staan als een standbeeld, alsof hij of zij Vondel is. (Laat bijlage 3.4 zien) Welk personage zou jij in het park willen spelen? Geef voorbeelden, denk terug aan de spelopdracht: wil je als juf in het park zitten, of als koningin of als jezelf? Speel die persoon die je leuk vindt om te spelen. Wat heb je nodig voor een picknick? Doe alsof je deze dingen hebt, bijvoorbeeld doe alsof je een kleed neerlegt etc. De leerlingen kunnen hun eigen pauzehapje en drinken nuttigen. Doen: Als de klas in 'parksfeer' is, met de parkgeluiden, het standbeeld van Vondel en de picknick- spullen, laat dan de leerlingen één voor één hun elfjes voorlezen en sluit de picknick af met een luid applaus.

16 Afsluiting min. BIJLAGE 3.16

17 BIJLAGE 3.2

18 BIJLAGE 3.3

19 BIJLAGE 3.4

20 Les 4 - De Prinses, de Dinges en het Bosmonster Theaterles voor groep 3 en 4 Inhoud De theaterles bestaat uit een korte introductie met wat startvragen om de tocht in de Schouwburg nog even op te frissen. Vervolgens gaat u zelf met de kinderen aan de slag met de 3 W s die in het maken van een theaterstuk altijd belangrijk zijn: wie, waar en wat. Het doel van de les is om uiteindelijk een korte scène te maken. Daarin komen de personages uit de voorstelling in de Schouwburg weer terug, maar mogen de kinderen nu zelf een vervolg en locatie verzinnen. Daarnaast is er een mogelijkheid om een extra opdracht te doen, waarin de kinderen dieper ingaan op het maken en presenteren van een scène. Inleiding - Startvragen - 5 min. Bespreek met de leerlingen: Wat was er aan de hand in de Schouwburg? Wat vond je het leukste aan de tocht? En het minst leuke? Waarom? Is het probleem in de Schouwburg opgelost? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe dan? Kern - Personages - 10 min. Doen: Verdeel alle leerlingen over de ruimte, ieder heeft een eigen plek. De leerlingen maken op uw teken achtereenvolgens een standbeeld van: Een prins/prinses Een bosmonster Een dinges Bespreek kort waarom de leerlingen bepaalde houdingen kiezen. Voeg vervolgens stem toe aan de houdingen. Dit betekent dat de leerlingen/beelden tot leven mogen komen op uw teken.

21 Mogelijke zinnetjes/woorden: Hoe gaat het? Goedemorgen! Eet smakelijk. Gefeliciteerd! Bespreek kort wat het verschil in stemgeluid is tussen de drie personages. Voeg vervolgens emoties toe. Plaats de leerlingen in twee rijen tegenover elkaar en experimenteer met onderstaand dialoogje: Rij1: Dinges (verliefd): Hoi Rij 2: Prinses (verlegen): Hoi Rij 1: Dinges (vrolijk): Ga je met mij mee? Rij 2: Prinses (verdrietig): En mijn familie dan? Rij 1: Dinges (boos): Ik dacht dat je me leuk vond Rij 2: Prinses (bang): Dat vind ik ook! Maar mijn vader wordt vast boos als ik zomaar wegloop. Rij 1: Dinges (lief): Dan gaan we het samen aan hem vragen. Rij 2: Prinses (opgelucht en blij): Ja dat is goed! Zullen we nu gaan? Rij 1: Dinges (verliefd en blij): Ja!! Bespreek kort hoe de houding en stem veranderen, doordat de emotie verandert. Wat is de leukste/moeilijkste emotie om te spelen? Extra: speel ook eens dat de personages heel jong/oud zijn. Kern - Waar: Locatie/Geluiden decor - 10 min. Bespreek: Het is belangrijk dat je als acteur het publiek ook laat zien waar de personages zijn. Deze plek kan je uitbeelden (decor), maar je kan de plek ook laten horen (geluiden decor). Net zoals de paarden (kokosnoten tegen de muur), het vogeltje (vogelfluitje) en het bosmonster (stem leerlingen) in de Schouwburg samen het bos voorstelden, probeer je voor elk personage een verzameling geluiden te laten maken: de locatie. Doen: Maak met de leerlingen onderstaande geluidendecors. Prins/prinses Kasteel Bosmonster Bos Dinges Drukke stad Begeleidende vragen kunnen zijn: Wat is het belangrijkste geluid wat je op die plek hoort? Wat zijn de zachte/harde geluiden? Wat zijn de snelle/langzame geluiden? Op wat voor verschillende manieren kan je een geluid maken? Welke voorwerpen in de klas kunnen we gebruiken bij ons geluiden decor? Hoe zou het echte decor eruit zien?

22 Extra: Maak met de leerlingen de volgende geluidendecors: Dierentuin Op de oceaan Ziekenhuis In de ruimte Station Bibliotheek. Laat de leerlingen zelf ook locaties bedenken en maak daar met de groep een geluidendecor van. Kern - Wat: Fantasie - 15 min. Bespreek: De leerlingen hebben nu personages en geluidendecors gemaakt, nu mogen ze zelf bedenken wat er met de personages in dat geluidendecor gaat gebeuren. Bespreek met de leerlingen hoe het verhaal van de prinses, de dinges en het bosmonster afliep (de prinses en de dinges gingen samen weg, verliefd op elkaar ). Doen: Verdeel de klas in drie groepen. 1. Verzint een vervolg-gebeurtenis, bijvoorbeeld: de dinges en de prinses krijgen ruzie, het bosmonster komt ze achterna en verandert ze weer in iets anders, ze verdwalen. 2. Verzint een locatie waar de prinses en de dinges heengaan en daar maken ze een geluidendecor van, bijvoorbeeld: Vondelpark, strand, kasteel, sprookjesland. 3. Bestaat uit 5-7 leerlingen die het geluidendecor maken en 2 of 3 acteurs die de scène spelen (Dinges, Prinses, eventueel bosmonster). Afsluiting - 5 min. Doen: De groepjes laten aan elkaar zien wat ze bedacht hebben, en het publiek geeft applaus. Extra: Om de eindopdracht waarin de leerlingen een zelf een kort vervolg maken op het verhaal in de Schouwburg nog wat meer aan te kleden, zou de opdracht uitgebreid kunnen worden door: 3 leerlingen per groep aan te wijzen die de PR bedenken en doen. Deze groep kan een flyer ontwerpen (tekenen of op de computer) en bedenkt hoe ze de scène het beste kunnen aanprijzen. 3 leerlingen per groep maken het geluidendecor en verzamelen daarbij ook spullen van thuis die de geluiden kunnen maken die zij nodig hebben. 3 leerlingen per groep schrijven de scène die ze bedacht hebben op papier in dialoogvorm (Zie opdracht Personages als voorbeeld). Zo ontstaat er een echt script.

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...'

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Cultureel Erfgoed voor groep 7 en 8 Benodigdheden: Foto van Stadsschouwburg Amsterdam (bijlage 1.1) Kaartjes met herkenbare personage (bijlage 1.2) Afbeelding

Nadere informatie

Les 1 - Teken je eigen portret!

Les 1 - Teken je eigen portret! Les 1 - Teken je eigen portret! Beeldende Vorming voor groep 5 en 6 Benodigdheden: Afbeeldingen van portretten uit de Stadsschouwburg (bijlage 1.1, 1.2 en 1.3) Voor iedere leerling een portretkaart Potloden

Nadere informatie

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...'

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Cultureel Erfgoed voor groep 7 en 8 Benodigdheden: Foto van Stadsschouwburg Amsterdam (bijlage 1.1) Kaartjes met herkenbare personage (bijlage 1.2) Afbeelding

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Docent HET HOUTEN HUIS

Docent HET HOUTEN HUIS HET HOUTEN HUIS Docent IN DE KLAS Muziek van beneden Het Houten Huis is het beeldend muziektheatergezelschap van het Noorden. Jullie gaan onze theatervoorstelling Muziek van Beneden bezoeken. Dit is een

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Ons theaterwoordenboek

Ons theaterwoordenboek Ons theaterwoordenboek Soorten theater 1. een soort theater dat uitgevonden is door de Romeinen i 2. woorden zeggen of noten spelen die niet van tevoren zijn bedacht of opgeschreven i i i 3. gebarenspel

Nadere informatie

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO

Sta in je recht. Lessen over (kinder)rechten voor PO Sta in je recht Lessen over (kinder)rechten voor Speed-date Wij hebben een rechtsysteem waar iedereen zich aan moet houden. Maar welke rechten zijn dat dan? Welke ken je en welke rechten lijken jou vanzelfsprekend?

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

JE CULTURELE ZELFPORTRET

JE CULTURELE ZELFPORTRET JE CULTURELE ZELFPORTRET Dit is het culturele zelfportret van Vul alles in hele antwoordzinnen in. Gebruik een ander lettertype of een andere kleur voor de antwoorden. Plak hier je pasfoto Film/tv 1 Ga

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Les 3 Voorspellen Leestekst: Mijn droom. Introductiefase:

Les 3 Voorspellen Leestekst: Mijn droom. Introductiefase: Les 3 Voorspellen Leestekst: Mijn droom "Welkom:..." Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we voor de laatste keer voorspellen." 2. Vraag: "Kan iemand mij vertellen welke vraag wij onszelf moeten stellen om

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Deze lesbrief is geschreven voor de groepen 2, 3 en 4 Beste leerkracht, wat ontzettend leuk dat u binnenkort met uw klas naar een voorstelling van Sprietsels Improvisatietheater

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8

Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Lesbrief bij Ik weet je te vinden van Netty van Kaathoven voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad Thema s

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als

4 Denken. in het park een keer gebeten door een hond. Als Kim een hond ziet wil ze hem graag aaien. Als 4 Denken In dit hoofdstuk vertellen we hoe jij om kan gaan met je gedachten. Veel gedachten maak je zelf. Ze bepalen hoe jij je voelt. We geven tips hoe jij jouw gedachten en gevoelens zelf kunt sturen.

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Inhoud 1. Over de schrijver Edmond Rostand 2. Het verhaal 3. Thema: werkelijke schoonheid 4. De speelstijl 5. De verteller 6. Vooraf 7.

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats.

LESMAP VINKENSLAG. opdracht: help de vogels op de speelplaats en maak voor hen een voederplaats. LESMAP VINKENSLAG Welkom op de voorstelling 'Vinkenslag'. Op de volgende bladzijden vind je, en en over de voorstelling om rechtstreeks in de klas te gebruiken. Paragrafen voorzien van een groen bolletje

Nadere informatie

Auditieve oefeningen thema: theater

Auditieve oefeningen thema: theater Auditieve oefeningen thema: theater Boek van de week: 1; Angelina Ballerina; muziektheater en pop-up boek 2; De verkleedkist; Dick Bruna 3; Hoe word ik een ballerina 4; Nijntje danst; Dick Bruna 5; Poppentheater;

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen.

Het Amsterdam Museum gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. 2 INTRODUCTIE Het programma is gemaakt door het. Het gaat over Amsterdam. In het museum hangen schilderijen. Een schilderij is gemaakt door een schilder. In het museum zijn ook voorwerpen te zien. Het

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 1 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht

Werkvormen: Lesdoelen: Filmpjes: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 8: Verliefd. Lesoverzicht Les 8: Verliefd Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten dat gevoelens van verliefdheid leuk maar ook lastig kunnen zijn; Kinderen zijn zich ervan bewust dat je op verschillende types mensen verliefd kunt

Nadere informatie

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK

Lesmap Wij ook HETGEVOLG WIJ OOK WIJ OOK Spel: Jason Van Laere en Marjan De Schutter Tekst & Regie: Stijn Van de Wiel Scenografie: Jan Strobbe Camera, Montage: Dries Segers Dramaturgie: Bram Verschueren 1 7+ Ik ben ik. Jason. Dat is mijn

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Dag van Respect & Twinning

Dag van Respect & Twinning Dag van Respect & Twinning In contact met een klas aan de andere kant van de wereld De Dag van Respect heeft in samenwerking met Cordaid Kinderstem, een lesprogramma ontwikkeld om vorm en inhoud te geven

Nadere informatie

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah

Lesbrief. Voetstappen Kader Abdolah Lesbrief Voetstappen Kader Abdolah Doe meer met Leeslicht! Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan vragen,

Nadere informatie

Groep 5/6 - Joris en de draak

Groep 5/6 - Joris en de draak Groep 5/6 - Joris en de draak Inleiding Introductie "Joris en de draak" Techniek: Tijdsduur: Beginopstelling: Benodigdheden: Bewegingsspel 5 minuten Kring Verhaal "Joris en de draak" (download) Een bekend

Nadere informatie

Lesbrief Sirkoes Boediman

Lesbrief Sirkoes Boediman Lesbrief Sirkoes Boediman Geachte leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw groep de voorstelling Sirkoes Boediman. Dit is een maskerspel voorstelling waarin gesproken wordt met jabbertalk (brabbeltaal).

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10

Ben ik dat? voorstelling 2d Hoofdstuk 10 voorstelling 2d Hoofdstuk 10 Ben ik dat? 1 Een pasfoto is zo gemaakt. Maar lijkt hij wel? De meeste mensen zijn nooit zo tevreden over hun pasfoto. Dat ligt niet aan de foto maar aan jezelf: je ziet jezelf

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar?

Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? Hoe zit het in elkaar? 2 vogel Piet Wat ga je doen? Wat zet je klaar? Wie doet er mee en waar? De peuters luisteren en spelen met het prentenboek Vogel Piet. Het verhaal gaat over vogel Piet, een vogeltje zonder veren. het prentenboek

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) onderbouw (groep 1 t/m 4) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten.

Benodigdheden: A. Inleiding: kringgesprek 15 minuten. Handleiding Groep Les Thema Wat zie je en wat vind je ervan? Weet wat je ziet Welkom bij de eerste les van het Nationaal Media paspoort voor uw groep! De kinderen (en u als leerkracht) worden zich in deze

Nadere informatie

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart

Lesbrief Robotje. Opdracht 1: voorkant opdrachtkaart Lesbrief Robotje Wist je dat het woord robot ooit bedacht is door een toneelschrijver, voor een toneelstuk! Namelijk in 1921 door de Tsjechische toneelschrijver Karel Čapek voor zijn voorstelling R.U.R.

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5-

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5- LESMATERIAAL BOVENBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 8 Groep 5- LESMATERIAAL CLINICLOWNS, GEEN KINDERACHTIG EFFECT _ GROEP 5-8 In deze handleiding staat de lesbeschrijving voor groep

Nadere informatie

Vollenhove Wonen op een havezate

Vollenhove Wonen op een havezate D S T R K C N T Opdracht 1 Nodig: foto van jezelf als klein kind, fotoblad opdracht 1 In Vollenhove staat de havezate Oldruitenborgh. De havezate is al heel oud. Bijna 250 jaar geleden, rond 1770, woonden

Nadere informatie

De Stilte danst Alice

De Stilte danst Alice Lesbrief Alice Als in het boek begint de voorstelling met het boottochtje op de Theems van Lewis Carroll met de drie zusjes Liddell. Wat er daarna gebeurt? De schrijver verandert in een konijn en de achtervolging

Nadere informatie

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts

Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts Les 1 Vragen stellen Leestekst: De tandarts "Welkom:... " Introductiefase: 1. "Vandaag gaan we weer een tekst lezen. Daarbij gaan we een nieuwe strategie leren. Deze strategie heet vragen stellen. We gaan

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift

Bijlage 1 Thema 1. De helppagina van een tijdschrift 98 De helppagina van een tijdschrift Bijlage 1 Thema 1 Ik ben een meisje van 10 jaar en zit in groep 6. Wij zijn in nieuwe groepjes gezet en nu zit ik tegenover een meisje waar ik me heel erg aan erger.

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design

Auteur: Mirjam Wind, docent en coördinator NT2, Educatie Video s: Gabe Dijkstra en Rick Biemolt, studenten Alfa-college, MultiMedia en Design Woord voor Woord is een programma mondelinge vaardigheden NT2 voor analfabete beginners. Het omvat 12 lessen. De ontwikkeling van het programma en de daarbij behorende video s is mogelijk gemaakt door

Nadere informatie

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen

KOPPen bij elkaar en schouders eronder. Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen KOPPen bij elkaar en schouders eronder Informatie voor kinderen van ouders met psychiatrische problemen Mama, waarom huil je? Mama, ben je nu weer verdrietig? Papa, gaan we naar het zwembad? Waarom niet?

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Erik Satie. BV De Pianomannen. Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie.

Erik Satie. BV De Pianomannen. Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie. BV De Pianomannen Erik Satie Ken je Erik Satie? Erik Satie is een componist. Weet je wat dat is? Dit is een foto van Satie. Herken je hem ook op de andere plaatjes? Zet steeds een pijltje bij Satie. (Op

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties

VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties 4+ VLIEG OP! Laura van Hal & STIP Producties GRENZELOZE LESBRIEF Deze lesbrief is bedoeld als ondersteuning van de voorstelling VLIEG OP!. Er zijn opdrachten die voorafgaand aan de voorstelling gedaan

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan?

Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een. Hoe pak je het schrijven van een gedicht aan? Les 1: Een poëziekaart maken poëziekaart Lees over Verbonden zijn. Wat schrijf je en voor wie: een gedicht voor op een Verbonden zijn De Nieuwsbegrip leesles gaat over de ramadan. Tijdens de ramadan voelen

Nadere informatie