Les 1 - Teken je eigen portret!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Les 1 - Teken je eigen portret!"

Transcriptie

1 Les 1 - Teken je eigen portret! Beeldende Vorming voor groep 5 en 6 Benodigdheden: Afbeeldingen van portretten uit de Stadsschouwburg (bijlage 1.1, 1.2 en 1.3) Voor iedere leerling een portretkaart Potloden (tekenpotloden en kleurpotloden) Voorbeeld portret tekenen (bijlage 1.4) Inleiding Duur 10 min. De docent vertelt: Deze portretten hangen in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Deze mensen hebben veel in de Stadsschouwburg opgetreden en zijn belangrijk geweest voor het theater. Jullie zijn ook belangrijk voor het theater want jullie gaan op bezoek in de Stadsschouwburg. Daarom maken jullie ook een mooi portret op een speciale kaart (toon leerlingen de kaart). Laat de leerlingen de afbeeldingen zien van de portretten uit de Stadsschouwburg (bijlage 1.1, 1.2 en 1.3). Bespreek: Wat valt je op? Wat zijn dit voor mensen? Bespreek met de leerlingen daarna: Wat valt je op aan je gezicht? Welke vorm heeft een gezicht? Op welke hoogte zitten je ogen/oren/neus en mond? Opdracht: Laat de leerlingen in tweetallen een lijstje maken van kenmerken van hun gezicht (kleur haar/ogen/bolle wangen/smalle neus etc.) Dit lijstje gaat hen straks helpen bij het tekenen van hun portret.

2 Kern: Duur 25 min. De leerlingen gaan nu een zelfportret tekenen. De leerkracht helpt hen met het tekenen van de juiste verhoudingen door de eerste stappen met hen klassikaal te zetten. Toon het voorbeeld (bijlage 1.4) op het digibord. 1. Teken een ei. 2. Trek een heel dun lijntje door het midden van boven naar beneden. 3. Trek een heel dun lijntje van links naar rechts. 4. Zet twee stippen op de horizontale lijn, daar komen straks de ogen. (Bespreek met de leerlingen welke vorm de ogen hebben: rond, een eivorm etc.?) 5. Aan de onderkant van de horizontale streep, aan de buitenkant van het ei komt de bovenkant van het oor te zitten. 6. Trek nog een dunne streep van links naar rechts tussen de horizontale lijn en de onderkant van het ei. Onder deze streep komt de mond, boven deze streep komt de neus. (Bespreek: welke vorm heeft een neus? Hoe kun je hem tekenen? Een mond is geen streepje maar heeft ook een vorm). De leerlingen gaan nu hun eigen portret tekenen. Wijs hen erop dat het portret natuurlijk op hen gaat lijken, maar dat er ook iets bij getekend mag worden dat nog iets speciaals over hen vertelt. Joop Admiraal heeft een feesthoedje bij zijn portret omdat hij dat leuk vond, de balletdanseres koos voor een zwaan omdat ze in het ballet Het Zwanenmeer heeft gedanst. Wat hoort specifiek bij de kinderen? Denk aan hobby, sport en interesse. Let erop dat ze de hulplijnen weer uitgummen! Geef hen tevens kleurpotloden om het portret in te kleuren. Wijs hen ook op de details van de tekening: werk de ogen af met wenkbrauwen, wimpers etc. Draag je ook oorbellen? Wat voor kleding zien we nog? Enzovoorts. U kunt er ook voor kiezen de leerlingen eerst schetsen te laten maken op een A4 en pas later het definitieve portret op de kaart te tekenen. Afsluiting Duur 10 min. Laat elk kind het portret tonen aan de groep en laat hen het portret voorstellen aan de klas: Voorbeeld: 'Dit is Lena, ze heeft een vogel op haar schouder, dat is haar parkiet Berend, waar ze veel van houdt.' Vertel de leerlingen dat het portret mee gaat naar de Stadsschouwburg als ze daar op bezoek gaan.

3 BIJLAGE 1.1 Joop Admiraal

4 BIJLAGE 1.2 Olga de Haas

5 BIJLAGE 1.3 Siem Vroom

6 BIJLAGE 1.4 Portret Tekenen

7 Les 2 - 'Er was/-is eens een schouwburg...' Verhalen van de Stadsschouwburg en verhalen van de klas Benodigdheden Cultureel Erfgoed voor groep 5 en 6 Zes afbeeldingen uit de Schouwburg met beschrijving (Bijlage 2.1 t/m. 2.6) Informatie over de verschillende afbeeldingen (Bijlage 2.7) Afbeelding Joost van den Vondel (Bijlage 2.8) Afbeelding Mozaïek Gijsbrecht van Aemstel (Bijlage 2.9) Portret/Verhalen- kaart Pennen en papier Computers Digibord Inhoud In deze voorbereidende les Cultureel Erfgoed draait het om het thema 'verhalen.' Om te beginnen krijgen de leerlingen verschillende afbeeldingen te zien van plekken en elementen uit de Stadsschouwburg. In kleine groepjes kiezen zij een afbeelding die hen aanspreekt en verzinnen hierbij een eigen verhaal. Vervolgens ontdekken ze wat het werkelijke verhaal is dat achter de afbeelding schuil gaat en wordt het belang van de schouwburgverhalen kort klassikaal besproken. Hierbij wordt gerefereerd aan het beroemde verhaal van Joost van den Vondel: de Gijsbrecht van Aemstel. Een verhaal dat 330 jaar lang elk jaar in de Schouwburg verteld werd door middel van een Nieuwjaarsopvoering. Vanuit de schouwburgverhalen wordt er een brug geslagen naar de verhalen die belangrijk zijn in het leven van de leerlingen zelf. Ze denken na over de verhalen die bepalend zijn binnen hun gezin, omgeving of land. Welke verhalen worden steeds opnieuw verteld? Je kunt hierbij denken aan Sinterklaas, het verhaal over je geboorte of een vertelling uit de familiegeschiedenis. Aan de hand van een voorwerp uit hun eigen leven vertellen de leerlingen elkaar over hun geschiedenis en/of tradities. Bij het bezoek aan de schouwburg zullen zij aan de hand van voorwerpen verhalen uit het heden en verleden van de schouwburg tegen komen. De les bestaat uit twee delen. In deel 1 wordt de schouwburg geïntroduceerd en denken leerlingen na over belangrijke verhalen uit hun eigen leven/traditie. Vervolgens gaan ze thuis op zoek naar een voorwerp dat voor hen aan een belangrijk verhaal refereert. In deel 2 hebben ze het voorwerp bij zich op school en schrijven ze hun eigen verhaal. Ze maken een power point of prezi en tonen deze aan de groep.

8 DEEL 1 Duur 45 minuten Inleiding Verhalen uit de Schouwburg De docent laat de groep op het digibord zes verschillende afbeeldingen zien van een plek of element uit de Amsterdamse Stadsschouwburg, bijlage 2.1 tot 2.6. Opdracht Verzin je eigen Schouwburg verhaal De docent verdeelt de groep in twee of drietallen. Vervolgens krijgt ieder groepje een afbeelding toegewezen. (Sommige koppels of groepjes hebben dezelfde afbeelding). De afbeeldingen kunnen op het digibord getoond worden of uitgeprint aan de groepjes gegeven worden. De docent vertelt: Binnen je groep bedenk je welk verhaal er bij jullie afbeelding zou kunnen horen en schrijf dit kort op. Bijvoorbeeld als je de afbeelding Portret van een Hond hebt zou je op kunnen schrijven: Het verhaal wat bij deze afbeelding hoort is het verhaal van een hele beroemde hond. Deze hond heeft in de jaren '50 een meisje gered dat in de schouwburg vast was komen te zitten in de lift. Hij heeft hulp gehaald en de lift met zijn poot op dezelfde plek gehouden tot de brandweer kwam etc. Presentatie Enkele groepjes vertellen het verhaal dat ze hebben bedacht bij de afbeelding. Vragen Welk verhaal zou weleens echt gebeurd kunnen zijn? Opdracht Laat de leerlingen op internet zoeken of in de bibliotheek naar informatie over de afbeelding. Komt het echte verhaal via het internet boven tafel? Vragen Welk groepje heeft informatie gevonden? En wijkt de informatie af van wat ze verzonnen hadden? Is de informatie volgens hen volledig? Of ontbreekt er nog informatie? Vertellen Geef de leerlingen nu de informatie uit bijlage 2.7. Laat enkele leerlingen de informatie voorlezen. Zijn er overeenkomsten tussen wat bedacht was, via internet opgezocht is en de informatie uit bijlage 2.7? Vragen Welk verhaal spreekt je nu het meest aan? Waarom? Welk verhaal zou het meest belangrijk zijn voor de Schouwburg? Waarom worden verhalen van vroeger nu nog steeds verteld?

9 Kern: Lezen & Schrijven Het verhaal van Vondel De docent toont de groep een foto van Joost van den Vondel en het mozaïek van Gijsbrecht van Aemstel. (Bijlage 2.8 en 2.9) De docent vertelt: Dit is de schrijver Joost van den Vondel. Wie heeft er weleens van Vondel gehoord? (refereer aan Het Vondelpark, De Vondelstraat.) Hij heeft een belangrijk verhaal geschreven dat jarenlang in de Stadsschouwburg werd gespeeld. Hij is beroemd geworden door de verhalen die hij schreef en een van deze verhalen was een toneelstuk en heette Gijsbrecht van Aemstel. De Gijsbrecht gaat over de ondergang van Amsterdam in het jaar Na een belegering van een jaar door troepen uit de omliggende dorpen wordt de stad platgebrand en geplunderd. De toeschouwers vonden het stuk een beetje lijken op een heel beroemd Grieks verhaal: de val van de Griekse stad Troje. In het Griekse verhaal wordt de stad Troje verslagen doordat de vijand een groot paard bouwt. De stad Troje haalt dat grote paard naar binnen en dan blijkt dat er allemaal soldaten van de vijand in zitten die de hele stad in nemen. In het stuk Gijsbrecht van Aemstel wordt er geen paard binnen gehaald maar een schip. De Amsterdammers denken dat ze het schip buit maken op de vijand. Maar als het eenmaal in de stad is blijken alle soldaten van de omliggende dorpen erin te zitten. Nadat Troje verslagen was is op de puinhopen de stad Rome ontstaan. Dat sprak de Amsterdamse toeschouwers wel aan. Na de vernietiging van het middeleeuwse Amsterdam was immers de welvarende stad Amsterdam ontstaan. Want er was nauwelijks een stad op aarde rijker, mooier en welvarender dan Amsterdam in de Gouden Eeuw. Vondel heeft met de Gijsbrecht de stad Amsterdam een prachtig verhaal geven waar ze trots op konden zijn. Gijsbrecht van Aemstel werd vroeger elk jaar op 1 januari werd opgevoerd. Af en toe werd er een jaar overgeslagen en ook tijdens de Tweede Wereldoorlog kon de Gijsbrecht niet opgevoerd worden. Toch is het in totaal 330 jaar lang elke keer op 1 januari opgevoerd en verteld. En ook dit jaar is het stuk op 1 januari in De Stadsschouwburg te zien. Vraag Welke verhalen ken jij die jaarlijks of in ieder geval regelmatig verteld worden? Voorbeelden die de docent kan noemen: Sinterklaas, Kerst, Suikerfeest, Oud en Nieuw, verhalen van hoe je vroeger was, je geboorte, waar je ouders vandaan komen etc. Wat maakt een verhaal belangrijk genoeg om jaarlijks of in ieder geval regelmatig verteld te worden?

10 Opdracht A Ga op zoek naar een voorwerp bij je thuis. De leerlingen gaan thuis op zoek naar een voorwerp dat te maken heeft met een verhaal uit zijn of haar leven. Het voorwerp kan een herinnering oproepen aan een traditie of gebeurtenis. Bijvoorbeeld: een kaars die met kerst gebrand wordt, een foto van de jaarlijkse familiedag, een horloge dat van vader op zoon doorgegeven wordt etc. DEEL 2 Duur: 30 minuten, exclusief presentaties (± 3 minuten per leerling) Opdracht Vertellen De docent verdeelt de klas in groepen en laat de leerlingen in hun groepje vertellen over de voorwerpen die meegebracht zijn. Vragen die de leerlingen elkaar kunnen stellen: Waar staat het voorwerp in je huis? Wat betekent het voorwerp voor jou? Beschrijven De leerlingen maken een presentatie op de computer waarin het voorwerp getoond wordt en het verhaal beschreven wordt. Ze mogen ook extra informatie en beeldmateriaal toevoegen om de presentatie zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Presenteren De leerlingen mogen hun presentatie tonen op het digibord. Laat in de dagen voor het bezoek aan de schouwburg steeds enkele kinderen het verhaal met het voorwerp presenteren opdat ieder zijn/ haar verhaal heeft kunnen vertellen.

11 BIJLAGE 2.1

12 BIJLAGE 2.2

13 BIJLAGE 2.3

14 BIJLAGE 2.4

15 BIJLAGE 2.5

16 BIJLAGE 2.6

17 BIJLAGE 2.7 Uitleg Bijlagen 2.1 Louis Bouwmeester Dit is de toneelspeler Louis Bouwmeester. (Geboren in 1842) Hij kwam uit een grote toneelfamilie. Zijn ouders speelden toneelstukken op markten en pleinen en Louis mocht als kleine jongen al meespelen. Op dit schilderij is hij afgebeeld als Shylock, een personage uit het stuk De Koopman van Venetië van William Shakespeare. Het was de beste rol die hij ooit heeft gespeeld. 2.2 Kniertje Dit is een schilderij waarop vissersvrouw Kniertje is afgebeeld uit het toneelstuk Op hoop van zegen. Kniertje is weduwe en heel arm. Haar zoons zijn vissers en verdienen niet veel geld. Bovendien is het werk van haar zoons heel gevaarlijk. De schepen waar ze mee vissen zijn oud en soms zo lek als een mandje. De jongste zoon van Kniertje heet Barend, hij is 12 jaar. Hij moet voor het eerst mee uit vissen. Maar hij durft niet omdat hij heeft gehoord dat het schip, met de naam Op hoop van zegen, lek is. Omdat de familie zo arm is heeft Kniertje geen andere keuze dan haar zoon toch de zee op te sturen. Anders komt er nog minder geld binnen. Barend gaat mee en het schip vergaat. Zo verliest Kniertje haar zoon. Ze is heel verdrietig en zegt de vis wordt duur betaald. Dat is nog steeds een bekende uitspraak. Het betekent eigenlijk een hoge prijs betalen voor iets. 2.3 De Koninklijke Loge Op het eerste balkon is een speciale plaats voor leden van Het Koninklijk Huis. Die noem je de Koninklijke loge. Achter de Koninklijke loge is de Koninklijke Foyer, een mooie grote zaal met gouden kroonluchters. Vroeger was daar ook een Koninklijk toilet. Als er koninklijk bezoek kwam, werd de loge nog extra versierd met kroontjes en bloemen. Op deze foto zie je Prinses Juliana (de oma van onze Koning Willem Alexander) samen met haar man Prins Bernhard. Bij aankomst in de zaal werd er geroepen: Zijne Koninklijke hoogheid de Prinses van Oranje!. Dan ging iedereen in de zaal beleefd staan en kon de Prinses naar binnen schrijden. 2.4 De brand Op 20 februari 1890 brak er brand uit in de Stadsschouwburg. Het was die dag Koningsdag en er was s avonds een groot vuurwerk. Waarschijnlijk is er een vuurpijl op het dak van De Stadsschouwburg terecht gekomen die de brand heeft veroorzaakt. Voor één van de technici was het helemaal een ramp. Hij had zijn spaargeld achter het toneel verstopt. Dat is allemaal verbrand.

18 2.5 Herdershond Ilja Geschilderd door Fred Schley Op dit schilderij zien we Herdershond Ilja ( ). Zij speelde mee in de voorstelling Going to the dogs in de Stadsschouwburg in Deze voorstelling werd helemaal door honden gespeeld. De honden waren vroeger politiehond geweest en konden heel goed bevelen opvolgen. Ze snuffelden, blaften, aten hun voerbakken leeg en gingen af en toe slapen of uit wandelen. Volgens de schrijver en regisseur Wim T. Schippers was er een script dat ze heel precies volgden. Het publiek was razend enthousiast hoewel ze de tekst (waf waf) soms wat eentonig vonden. 2.6 Het Ajax terras Op dit terras is Ajax vaak gehuldigd wanneer ze landskampioen waren geworden. Het hele Leidseplein stond dan vol met supporters. Ook andere beroemdheden hebben op deze plek gestaan zoals Nelson Mandela. Ieder jaar zwaait Sinterklaas vanaf deze plaats naar de kinderen van Amsterdam. Nu kun je op het terras iets drinken of een hapje eten.

19 BIJLAGE 2.8

20 BIJLAGE 2.9

21 Les 3 De repetitie en de voorstelling Theaterles voor groep 5 en 6 Inhoud In deze les worden de werkvormen waarmee de leerlingen in De Stadsschouwburg kennis hebben gemaakt opnieuw onder de aandacht gebracht. Door te benoemen waar de leerlingen aan gewerkt hebben en deze spelvormen opnieuw aan te bieden, raken deze verankerd en kan de leerkracht ze vaker inzetten in een theaterles of beweging/ taalles. De leerlingen gaan de scène die ze in de schouwburg op basis van improvisaties hebben gemaakt ontwikkelen tot een scene die gerepeteerd en herhaald kan worden. Dit resulteert in korte presentaties. Wanneer de groepen drie repetitie momenten van 20 minuten krijgen kunnen ze hun scène voldoende voorbereiden. De leerkracht kijkt zelf of alle scènes achter elkaar getoond worden of dat er op verschillende momenten een scène gespeeld wordt. Inleiding 5 minuten De leerkracht vraagt de leerlingen welke opdrachten ze zich herinneren van het bezoek aan de schouwburg. Wat hebben ze in de schouwburg geleerd over toneel spelen en theater maken? * spelen alsof je heel beroemd bent/ heel sjiek bent of juist niet (hoge status en lage status) * een tableau maken (stilstaand beeld dat iets uitdrukt) * uitbeelden terwijl iemand een verhaal vertelt (goed kijken, luisteren, reageren) * emoties spelen (breng in herinnering, waaraan zie je/ hoor je dat iemand boos is? gezicht/ fysiek/ intonatie/ volume) * concentratie (aandachtig en zorgvuldig kiezen wat je speelt, laat je niet afleiden) Warming up opdracht 10 minuten De leerlingen staan in een kring. Met de groep wordt de afspraak gemaakt dat in het

22 midden van de kring een denkbeeldige echoput staat. Alles wat je in de echoput roept krijg je van de gehele groep als echo terug (zowel in geluid als fysiek). De leerlingen mogen om beurten iets in de put roepen. De klas geeft als groep in een keer, tegelijk de echo terug: Ronde 1 Stem. Elke leerling roept iets in de echoput, de groep geeft de echo. Ronde 2 Beweging. Elke leerling doet een beweging, de groep doet de beweging collectief na. Ronde 3 Stem & Beweging: Elke leerling zegt een zin met een bijbehorende beweging, de groep geeft de echo. Ronde 4 Status: Elke leerling roept een groet in de echoput en laat daarbij zien en horen welke status hij/ zij heeft. (als leerlingen dit moeilijk vinden kunnen ze op weg geholpen worden door een rol erbij te bedenken: bijvoorbeeld een koning, een politieagent, een verlegen meisje etc.) Ronde 5 Emotie: De leerkracht kiest met de leerlingen 1 zin uit, bijvoorbeeld: 'wat is het warm.' Om beurten roepen de leerlingen de zin in de echoput met een zelf gekozen emotie. Kern Drie repetities. Per repetitie 20 minuten. De leerlingen gaan in dezelfde groepssamenstelling zitten waarmee ze in de Schouwburg hun improvisatie hebben gespeeld. Met elkaar moeten ze de eindimprovisatie met het voorwerp en de krantenkop in herinnering brengen en beslissen welke elementen geslaagd waren en welke elementen nog verbetering behoeven. Aan de hand van bijlage 1 verdelen ze de rollen. Vervolgens bedenken ze met elkaar hoe het decor eruit moet zien of er naast het voorwerp dat de aanleiding vormt voor de scène, nog andere rekwisieten nodig zijn. Ze besluiten met elkaar wat het begin, midden en einde van de scène is. En ze spreken met elkaar de 5 W's af (wie- watwaar- wanneer- waarom). De tekst hoeft niet uitgeschreven te worden, tenzij de leerkracht hier een aparte taalopdracht van wil maken. De scène mag uiteindelijk maximaal 5 minuten duren. De repetities worden op verschillende momenten in de week gehouden. Repetitie 1:

23 Afspraken maken, bijlage 1 invullen, rekwisieten en decor verzamelen en alles een keer doorspelen en vastleggen. Repetitie 2: Oefenen met behulp van de bijlage. Vervolgens proberen om zonder naar de afspraken op papier te kijken toch de hele improvisatie uit te spelen. Repetitie 3: De generale repetitie. Alles moet uit het hoofd gespeeld worden alsof het de voorstelling betreft. wat nog niet goed gaat moet opnieuw geoefend worden. Afsluiting: per scene max. 5 minuten De leerlingen spelen hun scène voor de andere leerlingen uit de groep. De leerkracht spreekt de scène kort na aan de hand van de onderdelen waar aan gewerkt is (zie bijlage 1). Per scène kiest de leerkracht een of twee onderdelen uit die in de scène opvallend aanwezig waren. De groep mag een tip formuleren waardoor de scène nog beter kan worden. De groep geeft ook een compliment aan de scène.

24 BIJLAGE Wie zien we in de scene? Rolverdeling: 1) naam: rol: 2) naam: rol: 3) naam: rol: 4) naam: rol: 5) naam: rol: 6) naam: rol: 2. Waar speelt de scene zich af? Decor:

25 3. Rekwisieten: Voorwerp waar het toneelstuk op gebaseerd is: Rekwisieten: 1) 2) 3) 4) 4. Wat is er aan de hand? Begin: Midden: Eind: 5. Wanneer speelt de scene zich af? 6. Waarom spelen we deze scene? Wat wil je dat het publiek mee maakt? (wil je ze iets leren? wil je ze laten lachen? wil je dat ze bang worden?)

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...'

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Cultureel Erfgoed voor groep 7 en 8 Benodigdheden: Foto van Stadsschouwburg Amsterdam (bijlage 1.1) Kaartjes met herkenbare personage (bijlage 1.2) Afbeelding

Nadere informatie

Les 1 - Plankenkoorts in de Stadsschouwburg!

Les 1 - Plankenkoorts in de Stadsschouwburg! Les 1 - Plankenkoorts in de Stadsschouwburg! Benodigdheden: Introductie bezoek Theaterkraken groep 3 en 4 Krantenartikel (bijlage 1.1) Woordenlijst (bijlage 1.2) Inleiding - 5 min. Gesprek: Bespreek met

Nadere informatie

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...'

Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Les 1 - 'De wereld is een schouwtoneel...' Cultureel Erfgoed voor groep 7 en 8 Benodigdheden: Foto van Stadsschouwburg Amsterdam (bijlage 1.1) Kaartjes met herkenbare personage (bijlage 1.2) Afbeelding

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekbespreking

Uitleg boekverslag en boekbespreking Uitleg boekverslag en boekbespreking groep 7 schooljaar 2014-2015 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Blz. 7 Blz. 7 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave

Nadere informatie

Groep 5/6 - Joris en de draak

Groep 5/6 - Joris en de draak Groep 5/6 - Joris en de draak Inleiding Introductie "Joris en de draak" Techniek: Tijdsduur: Beginopstelling: Benodigdheden: Bewegingsspel 5 minuten Kring Verhaal "Joris en de draak" (download) Een bekend

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Drama: verdeling vakinhoud leerlijn groep 1-8

Drama: verdeling vakinhoud leerlijn groep 1-8 Drama: verdeling vakinhoud leerlijn groep 1-8 Toelichting schema Groen gemarkeerd = aanbevolen door vakdocent (minimaal) Geel gemarkeerd = stapje verder Rol opbouw Houding: Fysiek en Mimiek Stem Hoofdemoties

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn theater Groep 3 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door CKC & partners. Mijn lichaam Informatie over Mijn lichaam Groep 3, lessenreeks basis,

Nadere informatie

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien.

De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan gebeuren vooraan in de klas. Iedereen moet dat goed kunnen zien. Foto s uitbeelden 1 Doel: de leerlingen kunnen een eenvoudige handeling uitbeelden in houding en mimiek Benodigdheden: een fototoestel De kinderen zitten in een hoefijzeropstelling, omdat er iets gaan

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater

Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Lesbrief SPRIETSELS Improvisatietheater Deze lesbrief is geschreven voor de groepen 2, 3 en 4 Beste leerkracht, wat ontzettend leuk dat u binnenkort met uw klas naar een voorstelling van Sprietsels Improvisatietheater

Nadere informatie

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les

Eenzaam. De les. Inhoud. Doel. Materiaal. Belangrijk. les 8 Inhoud 1 Eenzaam De Soms ben je alleen en vind je dat fijn. Als alleen zijn niet prettig aanvoelt, als je niet in je eentje wilt zijn, dan voel je je eenzaam. In deze leren de leerlingen het verschil

Nadere informatie

De Drakendokter: Gideon

De Drakendokter: Gideon De Drakendokter: Gideon Om hulp vragen Vervolgverhalen Groep 5 en 6 (SO en SBO) Overzicht De opdrachten zijn het leukst om te doen, als het hele boek in de klas is voorgelezen. Dit kan door elke dag in

Nadere informatie

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek

hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Groep 7 & 8 Team van maximaal 4 leerlingen Leerling materiaal TECHNIEK TOERNOOI hoge stroming Fase Ontdek en onderzoek Verdeel de rollen Je werkt in een groepje van vier leerlingen. Iedereen in je groepje

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling PING

Lesbrief bij de voorstelling PING Lesbrief bij de voorstelling PING U heeft met uw groep gekeken naar de theatervoorstelling PING, gemaakt en gepeeld door Esther de Koning. Deze lesbrief bestaat uit een nagesprek, toneelopdrachten en een

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië)

JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) lesbrief JA BUKA! Trešnja Municipal Theatre (Kroatië) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 afdeling techniek

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Les 1 Kikker en de Vreemdeling

Les 1 Kikker en de Vreemdeling Les 1 Kikker en de Vreemdeling Benodigdheden: - Kikker en de Vreemdeling voorleesboek - Kaartje met groene en rode stip - Rode en groene kaartjes Algemene beschrijving: Deze les is een inleiding op de

Nadere informatie

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME

LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME LES 2 THEMA S UIT DE FILM GODS LAM EN PANTOMIME Algemene opzet van de les Doelen: - Kinderen kunnen gedachten, gevoelens en houdingen bij thema s uit de film Gods Lam uitdrukken in dramavorm. - Kinderen

Nadere informatie

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4

Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 bas Educatief materiaal bij de voorstelling Buurman en Buurvrouw, groep 3 en 4 In deze lesbrief staan een aantal ideeën die u na de voorstelling met de kinderen kunt doen. U krijgt deze lesbrief voorafgaand

Nadere informatie

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1-

LESMATERIAAL ONDERBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 1- LESMATERIAAL ONDERBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 4 Groep 1- ACTIVITEIT 1: AANGENAAM KENNIS TE MAKEN In deze handleiding staat de activiteitenbeschrijving voor groep 1-4. Hier

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie

Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis (dubbele les) Groep 8 Verdiepingsles: Lagerhuis voorbereiding. Leerkrachtinformatie Leerkrachtinformatie (dubbele les) Lesduur: 2 x 50 minuten (klassikaal) Introductie van de activiteit 1. Deze klassikale les bestaat uit twee delen: Voorbereiding Uitvoering voorbereiding Lesduur: 50 minuten

Nadere informatie

Lesbrief thema: Identiteit

Lesbrief thema: Identiteit Lesbrief na Loser! Lesbrief thema: Identiteit Deze lesbrief is onderdeel van het na programma van de voorstelling Loser! van Theaterhart. Deze begeleidende brief is voor het thema: identiteit en hoort

Nadere informatie

... Dag 1... MentorMix Elke dag beter. Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee!

... Dag 1... MentorMix Elke dag beter. Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee! Maak de wereld iedere dag een beetje mooier. Help mee! In korte tijd kan er veel veranderen. Wat jij doet maakt uit! Begin vandaag en zorg een week lang voor een positieve verandering. Maak een plan voor

Nadere informatie

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden;

Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; Lesbrief 1 Beroemd worden Voorbereiding Doelen: - De leerlingen weten dat talent, hard werken en een goede voorbereiding belangrijk zijn als je beroemd wilt worden; - De leerlingen kennen de verschillende

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr

Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Lesbrief voor de voorstelling Cyrano de Bergerac door Joris Lehr Inhoud 1. Over de schrijver Edmond Rostand 2. Het verhaal 3. Thema: werkelijke schoonheid 4. De speelstijl 5. De verteller 6. Vooraf 7.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos)

LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) LESBRIEF NACHTREIS - Sahand Sahebdivani (evt. Anastasis Sarakatsanos) Bij deze versie hoort een digitale versie op Prezi: https://prezi.com/view/qdtwunxtktur20docoas/ Het is belangrijk om zelf alvast door

Nadere informatie

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland)

Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) lesbrief Buurman in de Winter Plan D / Andreas Denk (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival afdeling educatie Nieuwe Huizen 41 4811

Nadere informatie

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal.

Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. CKV. Opdracht lessenserie Een Helder Verhaal? Kunst verschaft de kunstenaar de mogelijkheid om zich te uiten. Door creatieve middelen te gebruiken, vertellen zij hun verhaal. Maar waarom zo moeilijk? En

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel

Over het toneelstuk Gijsbrecht van Amstel Voorwoord Gijsbrecht van Amstel leefde rond 1300. Hij was de belangrijkste man van de stad Amsterdam in die tijd. Gijsbrecht was geliefd bij de bevolking van Amsterdam, maar hij had ook veel vijanden.

Nadere informatie

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+

lesmap Wortel van Glas HETGEVOLG Wortel van Glas 16+ Wortel van Glas 16+ Naast de reguliere producties is en blijft het werk met en voor moeilijke doelgroepen een absolute noodzaak voor Stefan Perceval. Binnen dat kader presenteren we ook Wortel van Glas,

Nadere informatie

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo

Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Lesvoorbereiding Studie en loopbaan Keuze- en Loopbaanvaardigheden 3-4 vmbo Bespreek met vakdocenten mogelijkheden om leerlingen in de vaklessen feedback over zichzelf te laten vergaren. Deel Vaardigheid:

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens.

- ontdekken dat stilte en rust helpen om een gepaste uitdrukking te vinden voor gevoelens. Tuin van Heden 2 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld

Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Nationaal Gevangenismuseum Gevangen in beeld Groep 8 Les 1. Boeven in beeld Les 1. Boeven in beeld Nationaal Gevangenismuseum Groep 8 120 minuten Samenvatting van de les De les begint met een klassikaal

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Les 1 Ik en mijn selfie Les 1 Ik en mijn selfie Samenvatting van de les De kinderen kijken naar een selectie portretten waaronder selfies. Ze analyseren

Nadere informatie

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen

Bijeenkomst over geloofsopvoeding Moeilijke kindervragen DOELSTELLINGEN De ouders hebben ervaren dat hun kind niet het enige is dat moeilijke vragen stelt en dat zij elkaar kunnen ondersteunen in de omgang hiermee. De ouders kunnen met hun kind in gesprek gaan

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal

Een close-up illustratie maken bij een spannend verhaal Lesbrief bij Project Lekker griezelen?! Cultuurtraject 2015-2016 Een close- up illustratie maken bij een spannend verhaal Beste leerkracht, U heeft met uw klas deelgenomen aan het project Lekker griezelen?!

Nadere informatie

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties

Oefenen 1 punt verdienen Onderwerpen van de presentaties Presenteren vmbo-4 Presenteren is aan de ene kant een kunst de één is er beter in dan de ander maar aan de andere kant valt of staat elke presentatie met een goede voorbereiding en veel oefening. Bij presenteren

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen

t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen t Fort, een vesting vol vroeger les 3 Handleiding voor de leerlingen Les 3: Foto s kiezen en presenteren 1. Foto s kiezen Op het fort hebben jullie op drie verschillende locaties foto s gemaakt. De leerkracht

Nadere informatie

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar.

Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. LES 8: Spijsvertering (2) Chique woorden Weet jij wat deze woorden betekenen? Vraag om de beurt de betekenis van een chique woord aan elkaar. Defecatie - Poepen Borborygmus - Knorrende maag Monosodiumglutamaat

Nadere informatie

ADHD en lessen sociale competentie

ADHD en lessen sociale competentie ADHD en lessen sociale competentie Geeft u lessen sociale competentie én heeft u een of meer kinderen met ADHD in de klas, dan kunt u hier lezen waar deze leerlingen tegen aan kunnen lopen en hoe u hier

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo

Hotel Hallo - Thema 1 Hallo Hotel Hallo - Thema 1 Hallo opdrachten VISITE 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

2.5!"FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP

2.5!FAMILIETREKJES. # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP 2.5!"FAMILIETREKJES # basistaak DOEL MATERIAAL ORGANISATIE VERLOOP - luisteren: begrijpen van instructies voor een zoekopdracht, in dit geval een stamboom samenstellen van een denkbeeldige familie - begrijpen

Nadere informatie

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren

Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Handleiding Werkvormen Overtuigend presenteren Inhoud 1. Inleiding 2. Zeg geen Uhm 3. De emotionele bus 4. Boos op een mandarijntje 5. Levend memory Lichaamstaal 1. Inleiding In een debat is het geven

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap

Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Lesbrief bij de voorstelling Tik Tak Slaap Babette Groenewege Feikes Huis Introductie Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Tik Tak Slaap: een voorstelling over Pop die niet kan slapen en

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Presenteren. Oriëntatie

Presenteren. Oriëntatie Oriëntatie Dit ga je doen Je gaat een stand (marktkraam) inrichten om te laten zien wat je gedaan hebt tijdens dit project en wat je eindresultaat is. Je probeert jullie stand zo te maken dat het aantrekkelijk

Nadere informatie

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan.

Vertel de kinderen, of praat met hen over het verschil tussen film, tv kijken of naar het theater gaan. LESBRIEF Binnenkort gaan jullie met jullie groep naar de voorstelling Biggels en Tuiten Hieronder een aantal tips over hoe je de groep goed kan voorbereiden op de voorstelling. VOOR DE VOORSTELLING Vertel

Nadere informatie

PeerEducatie Handboek voor Peers

PeerEducatie Handboek voor Peers PeerEducatie Handboek voor Peers Handboek voor Peers 1 Colofon PeerEducatie Handboek voor Peers december 2007 Work-Wise Dit is een uitgave van: Work-Wise info@work-wise.nl www.work-wise.nl Contactpersoon:

Nadere informatie

Ons theaterwoordenboek

Ons theaterwoordenboek Ons theaterwoordenboek Soorten theater 1. een soort theater dat uitgevonden is door de Romeinen i 2. woorden zeggen of noten spelen die niet van tevoren zijn bedacht of opgeschreven i i i 3. gebarenspel

Nadere informatie

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland.

Leerdoel De leerlingen leren op een actieve wijze waarom de Gouden Eeuw zo belangrijk is geweest voor Nederland. Voorbereidende les bij de interactieve rondleiding Dagelijks leven in de Gouden Eeuw (groep 4-8) Geschiedenis Waarom is de Gouden Eeuw goud? Deze voorbereidende les hoort bij de interactieve rondleiding

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig.

Wanneer ze op het schoolplein rond keek, dan zag ze dat sommige kinderen blij waren en andere kinderen verdrietig. Ik wil sjoelemo (Sjoelen en uiten van emoties en gevoelens met kinderen tot ± 12 jaar) Een verhaaltje om in de klas voor te lezen. Een oefening om te doen in het gezin. Dit verhaaltje gaat over gevoelens;

Nadere informatie

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website).

Hang de Kwink van de Week onder de deelposter Zelfmanagement (zie Vooruitblik/ deelposter bij les 8 op de website). groepsfase performing VOORBEREIDING Lesdoel Nodig Kwink van de Week Een sterke groep Kwink thuis Emotiewoordenschat Ik herken reclame en kan er kritisch mee omgaan. - Pen en papier (bij Oriëntatie en Zelfstandig)

Nadere informatie

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis

en gezinsvorming Voortplanting Werkvormen: Lesdoelen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Basis II Voortplanting en gezinsvorming Les 5: Hoe ben ik geboren? Lesoverzicht Werkvormen: Lesdoelen: Kinderen weten meer over de zwangerschap en geboorte van een baby. Kinderen weten hoe een baby in de buik

Nadere informatie

Introductie: Brom en Bram

Introductie: Brom en Bram ! Activiteit 43 Brom, Bram en Brim Ontwikkelingsaspecten De kleuters doen ervaringen op met het onderscheiden van klanken (auditieve discriminatie). Materiaal kopies van de tekeningen van Brom en Bram

Nadere informatie

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht

en zelfbeeld Lichamelijke ontwikkeling Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Kinderboeken: Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht I Lichamelijke ontwikkeling en zelfbeeld Les 1: Wie ben ik Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen worden zich meer bewust van eigen talenten en eigenschappen en ontwikkelen een positief zelfbeeld. Kinderen kunnen

Nadere informatie

Tekenen met Licht. It s your time to shine!

Tekenen met Licht. It s your time to shine! Tekenen met Licht It s your time to shine! 1 Colofon Inhoud en samenstelling Patrick Couwenberg van 4XM www.workshopstartpagina.nl info@workshopstartpagina.nl 2 Tekenen met licht Inleiding Tekenen met

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Uitleg boekverslag en boekreclame

Uitleg boekverslag en boekreclame Uitleg boekverslag en boekreclame groep 7 schooljaar 2015-2016 Inhoudsopgave: Blz. 3 Blz. 3 Blz. 3 Blz. 4 Blz. 6 Stap 1: Het lezen van je boek Stap 2: Titelpagina Stap 3: Inhoudsopgave Stap 4: Inhoud boekverslag

Nadere informatie

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken:

Me, myself and I. Je gaat op de volgende manieren portretten maken: Me, myself and I Wat ga je doen? Je gaat een heel bijzonder boekje maken. Het wordt een vouwboekje (=leporello) zoals je op het plaatje hierboven duidelijk kunt zien. Dat boekje zal een heel persoonlijk

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Les 3 Camera, Set, Action! Les 1 Camera, Set, Action! Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Groep 6 90 minuten Samenvatting van de les De leerlingen

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4.

4 Gedrag. 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? 4.1 Opdrachten 1-24. 4.2 Opdrachten 1-20. 4. 4 Gedrag DO-IT Datum 4.2 Aapt een aap echt na? 4.4 Hoe leven dieren samen in een groep? PARAGRAFEN Datum 4.1 Opdrachten 1-24 4.2 Opdrachten 1-20 4.3 Opdrachten 1-16 4.4 Opdrachten 1-16 Samenvatten Test

Nadere informatie

7.1 Scheepsjournaals

7.1 Scheepsjournaals Thema/ onderwerp: Ontdekkaart 7.1 Scheepsjournaals Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen vullen de woorden op de goede plek in in de gatentekst. De leerlingen bevragen het scheepsjournaal

Nadere informatie

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië)

Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) l e s b ri ef Blocks 2+ Puppet Theatre Maribor (Slovenië) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe

Nadere informatie

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1:

lesbrieven water verzamelen avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 1: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 1: water verzamelen Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Opdracht 4: Brainstorm over water Bouw een water-takel-kraan

Nadere informatie

t Vuil Reclametruukske

t Vuil Reclametruukske t Vuil Reclametruukske Reclame graad 2 Lesvoorbereiding Toon de oproep van José op het smartboard. Voorzie twee dozen (schoendoos, andere kartonnen doos met deksel,...) Print informatieflarden opdracht

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina

Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant. 1. Voorpagina Perspectief 3e editie 2 vmbo Anders dan anderen krant 1. Voorpagina Geen mens is hetzelfde, want iedereen is weer anders. Elk mens heeft iets unieks. Dat maakt het soms lastig om elkaar te begrijpen. Of

Nadere informatie

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8)

Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Voorbereidende les bij de rondleiding Ik ruik, ik voel wat jij niet ziet Geschiedenis Werkblad voor leerlingen bij Gouden Eeuw (groep 7 en 8) Werkblad 1 Oorlog en vrede Nederland was in de 17de eeuw vaak

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Striptekenen deel 1. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Striptekenen deel 1 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

lesmateriaal Taalkrant

lesmateriaal Taalkrant lesmateriaal Taalkrant Toelichting Navolgend vindt u een plan van aanpak en 12 werkbladen voor het maken van de Taalkrant in de klas, behorende bij het project Taalplezier van Stichting Wereldleren. De

Nadere informatie

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 1 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Rollenspel Groep 1-2

Rollenspel Groep 1-2 Rollenspel Groep 1-2 Het Verhaal van Dronten Les 1 De leerlingen maken kennis met verschillende emoties en hoe deze in het gezicht en in het lichaam zichtbaar kunnen worden gemaakt. Ze ervaren hoe je iets

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar

Trainershandleiding Brugklas Bikkels. Inkijkexemplaar Trainershandleiding Brugklas Bikkels versie 2014 Inhoudsopgave Introductie Organiseer je training Praktische tips De werkmap Powerpoint presentatie Ouderbrieven Draaiboek Bijeenkomst 1 Bijeenkomst 2 Bijeenkomst

Nadere informatie