Schaken op meerdere borden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schaken op meerdere borden"

Transcriptie

1 Laat ons eens uitgaan van een fictieve bouwstop en onderzoeken hoever we komen met stapelen, combineren, delen, hergebruik, herverkaveling en tijdelijk gebruik. Een heel eind, durf ik denken ISB congres 2017 Slim is het nieuwe sterk Linda Boudry Kenniscentrum Vlaamse Steden 22 maart 2017 Schaken op meerdere borden

2 Context

3 Maatschappelijke uitdagingen met een ruimtelijke impact Van 6 naar 7 miljoen De bevolking groeit van 6 naar 7 miljoen en verandert bovendien van samenstelling. Het onmiddellijke gevolg is een nood aan meer betaalbare woningen in een gezonde leefomgeving, 3 miljoen verplaatsingen meer per dag en de behoefte aan meer dan 1 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen en aan bijkomende scholen en andere voorzieningen. Die aangroei is ongelijk gespreid in ons gemeenten en varieert van groei, status quo over krimp verdere suburbanisatie loert om de hoek Vergroening, vergrijzing, buitenlandse migratie en gezinsverdunning creëren andere dienstverleningsnoden Bovenstaande vraagt een gedifferentieerd en kwalitatief woonaanbod waaraan meteen ook een voldoende aanbod aan voorzieningen gelinkt wordt

4 Maatschappelijke uitdagingen met een ruimtelijke impact Werken met klimaat Het klimaat verandert. Men verwacht de komende decennia wijzigende neerslag, wateroverlast, waterschaarste, zeespiegelstijging, stormen en droogte. De ruimte moet zo georganiseerd dat de behoefte aan energie vermindert wat een uitstootverlaging van broeikasgassen en fijn stof oplevert Open ruimte is noodzakelijk om water op te kunnen vangen bij zware regenval en water te kunnen bijhouden om periodes van grote droogte en watertekort te kunnen overbruggen. Open ruimte in stedelijke gebieden kunnen voor koeling van de temperatuur in de stad zorgen.

5 Maatschappelijke uitdagingen met een ruimtelijke impact Bewuster omspringen met grondstoffen en energie De wereldbevolking gebruikt steeds meer grondstoffen en energie. Vlamingen gebruiken meer dan ze zelf produceren. Hernieuwbare hulpbronnen kunnen deels een antwoord bieden op deze uitdaging. In België ligt het aandeel hernieuwbare energie ver onder het Europees gemiddelde van 10,5% en van de door Europa vereiste 13% tegen Zuinig omgaan met energie draagt bij aan een koolstofarmere maatschappij. Ons gebouwenpatrimonium moet veel zuiniger worden, hetgeen een aanpassing vraagt in onze manier van bouwen. Gebouwen en activiteiten kunnen energiezuiniger geschikt worden in de ruimte.

6 Maatschappelijke uitdagingen met een ruimtelijke impact In beweging blijven Mobiliteit is essentieel in onze samenleving. Vlaanderen heeft met 52 m weg per ha een van de meest dichte wegennetten van Europa. Toch stonden we in 2009 met zijn allen ongeveer 4 miljoen uren stil. We moeten de ruimte zo organiseren dat de vraag naar verplaatsingen afneemt. Vandaag zijn vervoerssystemen onvoldoende aangepast aan de ruimtelijke organisatie, en vice versa. Intensieve activiteiten worden nog vaak ontwikkeld op plaatsen die onvoldoende multimodaal bereikbaar zijn. Interessante vervoersknooppunten worden dan weer onvoldoende benut.

7 Maatschappelijke uitdagingen met een ruimtelijke impact Bio- en voedseldiversiteit De biodiversiteit op onze planeet wordt kleiner. In Vlaanderen blijkt het bestaande netwerk van natuur en bosgebieden ontoereikend om het verlies van plant- en diersoorten te voorkomen. Door demografische evoluties, klimaatverandering en geopolitieke spanningen zal de druk op de mondiale voedselzekerheid waarschijnlijk toenemen. In Vlaanderen concurreren landbouw, recreatie, natuur en verstedelijking met elkaar om ruimte. Mensen snakken in deze dichtbevolkte regio immers naar groen en water in de buurt, om er te wandelen, te fietsen en te verpozen. Een delicaat evenwicht kenmerkt het gebruik van de open ruimte voor zowel minimum kritische voedselproductie, de exportgerichte landbouwniches, het medegebruik voor waterbeheer, natuur, energie, landschapsbeheer en als ademruimte voor de stedelijke Vlaming.

8 Ruimtelijke condities voor evenwichtige maatschappelijke vooruitgang

9 De toename van ruimtebeslag houdt aan We hebben in Vlaanderen sinds de start van de industriële revolutie heel wat ruimte in beslag genomen voor nieuwe woongelegenheden, werkplekken, voorzieningen en infrastructuren. Samen nemen de Vlamingen vandaag (2015) 33% van de ruimte in beslag. Bij ongewijzigd beleid loopt dit volgens berekeningen van het VITO naar verwachting op tot 41,5% in 2050 en in het slechtste geval zelfs tot 50%. Het ruimtelijk beleid staat voor de uitdaging een ommekeer te realiseren. Het doel is harde ruimtefuncties zo veel mogelijk een plaats te geven binnen het goed gelegen bestaand ruimtebeslag. Het rendement van de ingenomen ruimte moet toenemen en de druk op de open ruimte moet de komende decennia aanmerkelijk dalen. Bijkomend ruimtebeslag moet vermeden worden.

10 Ruimtelijke condities voor evenwichtige maatschappelijke vooruitgang In de ruimte komen we elkaar tegen. Het ruimtelijke beleid brengt de vele ruimtelijke vragen en ingrepen bij elkaar. Het geheel is hierbij meer dan de som van de delen. Elke individuele ruimtelijke vraag moeten we steeds vanuit een integrerend perspectief benaderen. Ruimte is de ontmoetingsplaats - 'arena' volgens sommigen - van alle maatschappelijke activiteiten die er een plaats in vragen (woningen, wegen, scholen, zorginstellingen, winkels, sport en recreatie,...) We zitten nu nog te veel in een ruimtelijke concurrentiestrijd van 'sectoren' die mekaar ruimte willen afsnoepen (natuur, landbouw, industrie, infrastructuur, woningbouw,...). Die strijd wordt steeds harder, net omdat de ruimte schaarser wordt. Er loert daarom een stilstand om de hoek van de Vlaamse ruimtelijke ontwikkeling. We moeten oplossingen aandragen over de grenzen van beleidsdomeinen en beleidsniveaus heen. Het betrekken van partners en burgers is essentieel. Alleen zo kunnen we de vele individuele vragen integreren tot een gezamenlijk belang.

11 Meer doen met dezelfde ruimte. Drie pistes naar een doordacht ruimtegebruik 1. Bijkomende activiteiten moeten een plaats zoeken binnen de reeds bebouwde ruimte. Een meer compacte oplossing is meestal mogelijk door intensiever, gedeeltelijk ondergronds of meer in de hoogte te bouwen. Ruimte kan in vele gevallen meervoudig gebruikt worden door activiteiten in elkaars nabijheid te brengen of te verweven. 2. We moeten maximaal gaan voor hergebruik van goed gelegen ruimte die reeds bebouwd werd en in onbruik raakte. 3. We moeten werk maken van omkeerbaar ruimtegebruik, zeker daar waar nog open ruimte wordt aangesneden. Dit betekent dat ruimtegebruik als recycleerbaar wordt opgevat, waarbij de oorspronkelijke toestand eenvoudig kan hersteld worden of waarbij gebouwen zo ontworpen worden dat ze eenvoudig van functie kunnen veranderen.

12 Ruimtelijke principes

13 Ruimtelijke principes Intensivering Intensivering is het verhogen van het aantal activiteiten binnen dezelfde oppervlakte. Ruimtelijke ingrepen zoals verdichten, stapelen, ondergronds bouwen en collectieve woon- en werkvormen kunnen intensivering bevorderen. Interne reorganisatie, zoals ondergronds of op het dak parkeren of het efficiënter benutten van bestaande percelen of gebouwen, is een vorm van intensivering.

14 Ruimtelijke principes Verweving Verweving is het samenbrengen van verschillende activiteiten in dezelfde ruimte. Activiteiten mogen elkaar niet in de weg staan en de hoofdfunctie is gegarandeerd. Verweving kan een ruimte gelijktijdig of op verschillende momenten gebruiken voor meerdere activiteiten. Het gemeenschappelijk gebruik van delen van de ruimte, lokalen en infrastructuren is ook een vorm van verweving.

15 Ruimtelijke principes Hergebruik Hergebruik is het opnieuw benutten van bestaande terreinen, gebouwen en constructies die bijna niet meer worden gebruikt. Hergebruik betreft zowel renovatie als sloop- en nieuwbouwopgaven van vandaag. Kansen vanuit bodemsanering worden benut. Hergebruik is een hefboom om een ruimte efficiënter te gebruiken dan inde oorspronkelijke situatie.

16 Ruimtelijke principes Tijdelijk gebruiken Tijdelijk ruimtegebruik is het toelaten van activiteiten in een ruimte die is bedoeld voor andere doeleinden op een ander of later moment. De voorlopige activiteit mag een toekomstig ander gebruik niet hypothekeren en is dus omkeerbaar. Het is nodig om te anticiperen op toekomstig ander gebruik bij nieuwbouw en constructies aanpasbaar of verplaatsbaar te ontwerpen zodat het gebruik ervan doorheen de tijd kan veranderen.

17 Ruimtelijke ingrepen Strategieën

18 Ruimtelijke ingrepen Strategie 1 - Stapelen

19 Ruimtelijke ingrepen Strategie 2 - Combineren

20 Ruimtelijke ingrepen Strategie 3 - Delen

21 Ruimtelijke ingrepen Strategie 4 - Hergebruik

22 Ruimtelijke ingrepen Strategie 5 Tijdelijke invullingen

23 Ruimtelijke ingrepen Strategie 6 - Herverkavelen

24 Zo doen ze dat elders Herbestemmen

25 Virgin Active Repton Park Essex Verenigd Koninkrijk Herbestemming

26 Basic Fit Ieper Herbestemming

27 David Barton Gym New York Verenigde Staten Herbestemming

28 David Barton Gym New York Verenigde Staten Herbestemming

29 Le Saint-Jude Space Tonus Québec Canada Herbestemming

30 El Kaos temple Asturias Spanje Herbestemming

31 El Kaos temple Asturias Spanje Herbestemming

32 Skatehal Sint-Jozefkerk Arnhem Nederland Herbestemming

33 Trampolinekerk Jump xl Eindhoven Nederland Herbestemming

34 Sportkapel Sint-Paulus Zwijnaarde Herbestemming

35 Performance Factory Enschede Nederland Herbestemmen

36 Performance Factory Enschede Nederland Herbestemmen

37 Spare Bowling Manchester- Verenigd Koninkrijk Herbestemmen

38 Centre d escalade interieure Québec Canada Herbestemming

39 Gymnasium Central Christian Church Lexington Verenigde Staten Herbestemming

40 Planet Jump Den Haag Nederland Herbestemming

41 Mimersparken Kopenhagen Denemarken Herbestemmen

42 Mimersparken Kopenhagen Denemarken Herbestemmen

43 Sporttorens SESC Pompeia San Paulo Brazilië Herbestemmen Stapelen Delen

44 Sporttorens SESC Pompeia San Paulo Brazilië Herbestemmen Stapelen Delen

45 Avonturenberg be-mine Beringen Herbestemmen Delen

46 Avonturenberg be-mine Beringen Herbestemmen Delen

47 Zo doen ze dat elders Delen

48 Buurtsporthal Parkloods Antwerpen Herbestemming Delen

49 Buurtsporthal Parkloods Antwerpen Herbestemming Delen

50 Sporthal PIVO site - Asse Delen

51 Sporthal PIVO site - Asse Delen

52 Topsporthal Landstede Arena Zwolle Nederland Herbestemmen Delen Combineren

53 Topsporthal Landstede Arena Zwolle Nederland Herbestemmen Delen Combineren

54 Sporthal Kinrooi Delen

55 Sportcentrum universiteit Odense Denemarken Delen

56 Sportcentrum universiteit Odense Denemarken Delen

57 Sportcentrum universiteit Odense Denemarken Delen

58 Binnenstedelijke zwemrivier Berlijn Duitsland Delen

59 Zo doen ze dat elders Combineren

60 Militair Kwartier Moorslede Ledopoldsburg Herbestemming Combineren

61 Sportpark Superkillen 1 Kopenhagen Denemarken Delen Combineren

62 Sportpark Superkillen 2 Kopenhagen Denemarken Delen Combineren

63 Tempelhof Berlijn Duitsland Herbestemmen Tijdelijk gebruiken Combineren

64 Tempelhof Berlijn Duitsland Herbestemmen Tijdelijk gebruiken Combineren

65 Daverlo complex Brugge Combineren Delen

66 Mobiele basketring Oostende Combineren

67 Mobiele basketring Oostende Combineren

68 Zo doen ze dat elders Stapelen

69 David Lloyd Akragon Rotterdam - Nederland Stapelen

70 David Lloyd Akragon Rotterdam Nederland Stapelen

71 David Lloyd Akragon Rotterdam - Nederland Stapelen

72 David Lloyd Akragon Rotterdam - Nederland Stapelen

73 Downtown Athletic Club New York Verenigde Staten Stapelen

74 Vertical Gym Caracas Venezuala Stapelen

75 Vertical Gym Caracas Venezuala Stapelen

76 Vertical Gym Caracas Venezuala Stapelen

77 Leutschenbach school Zürich Zwitserland Stapelen

78 Leutschenbach school Zürich Zwitserland Stapelen

79 Voetbaldak Tokio Japan Stapelen

80 Zo doen ze dat elders Tijdelijk gebruiken

81 Mellow Park Berlijn - Duitsland Tijdelijk gebruiken Combineren

82 Mellow Park Berlijn - Duitsland Tijdelijk gebruiken Combineren

83 Beachmitte Berlijn Duitsland Tijdelijk gebruiken

84 Beachmitte Berlijn Duitsland Tijdelijk gebruiken

85 Trampoline Bridge Parijs Frankrijk Tijdelijk gebruiken

86 Gymzaal Zwolle Nederland Tijdelijk gebruiken

87 Klimtouw Das Netz Berlijn - Duitsland Tijdelijk gebruiken

88 Klimtouw Das Netz Berlijn - Duitsland Tijdelijk gebruiken

89 Klimtouw Das Netz Berlijn - Duitsland Tijdelijk gebruiken

90 Nike Laserfield Madrid Spanje Tijdelijk gebruiken

91 Nike Laserfield Madrid Spanje Tijdelijk gebruiken

92 Indoorsportcomplex Olymiakwartier Almere Nederland Stapelen Tijdelijk gebruiken

93 Indoorsportcomplex Olymiakwartier Almere Nederland Stapelen Tijdelijk gebruiken

94 Indoorsportcomplex Olymiakwartier Almere Nederland Stapelen Tijdelijk gebruiken

95 Skatehall The Boneyard Turnhout Tijdelijk gebruiken Combineren

96 Skatehall The Boneyard Turnhout Tijdelijk gebruiken Combineren

97 Badeshiff Berlijn Duitsland Tijdelijk gebruiken

98 Vragen aan mezelf en de anderen als ik aan de slag moet

99 Bezint eer ge begint. Bij elke nieuwe vraag met ruimtelijke impact stel ik mezelf en de anderen een aantal vragen over de ruimtelijke consequenties Moet deze vraag in onze stad of gemeente een plek krijgen of moeten we dat op een grotere schaal bekijken (regio)? Hebben wij een zicht op wat leeg staat (gebouwen en gronden) of wat binnen afzienbare termijn leeg komt te staan in onze stad of gemeente? Hebben wij een inventaris van alle patrimonium waar de stad eigenaar van is? Is er een gedragen visie op stapelen, ondergronds werken, delen / combineren en tijdelijk gebruiken voorhanden? Heb ik zicht op ruimteclaims die bij collega s uit andere sectoren op bureau of in mailbox belanden en valt er te delen of te combineren, Plegen we structureel overleg met de collega s van ruimtelijke planning? Hebben we zicht op eventuele opportuniteiten tot samenwerking in private ontwikkelingen, met voorzieningen als scholen, kinderkribbes, private sportclubs,.. Is er een structureel overleg waar ruimteclaims uit verschillende sectoren samen bekeken worden? Hebben we een zicht wat bewoners verwachten aan voorzieningen en op het vlak van de openbare ruimte?

100

Slim verdichte sport- en recreatie-infrastructuur

Slim verdichte sport- en recreatie-infrastructuur Slim verdichte sport- en recreatie-infrastructuur Combineren Militair Kwartier Moorslede Ledopoldsburg Herbestemming Combineren Sportpark Superkillen 1 Kopenhagen Denemarken Delen Combineren Sportpark

Nadere informatie

Congres Slim Gedeeld. Slotreflecties 12 juni 2018

Congres Slim Gedeeld. Slotreflecties 12 juni 2018 Congres Slim Gedeeld Slotreflecties 12 juni 2018 Uitdaging 1 Veel volk verwacht De bevolking groeit in Vlaanderen van 6,5 naar 7,5 miljoen tegen 2060. Volgens de laatst beschikbare bevolkingsprognoses

Nadere informatie

Ruimtelijk rendement op het platteland: creatief binnen de grenzen. Inspiratiemoment Herbestemmen op het platteland - 2 december 2016

Ruimtelijk rendement op het platteland: creatief binnen de grenzen. Inspiratiemoment Herbestemmen op het platteland - 2 december 2016 Ruimtelijk rendement op het platteland: creatief binnen de grenzen Inspiratiemoment Herbestemmen op het platteland - 2 december 2016 Inhoud Ruimtelijk rendement Zonevreemd Ruimtelijk beleid Agrarische

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Geïntegreerde gebiedsontwikkeling in regio s met een landelijk karakter.

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Geïntegreerde gebiedsontwikkeling in regio s met een landelijk karakter. Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Geïntegreerde gebiedsontwikkeling in regio s met een landelijk karakter. Studiedag Hoera, open ruimte! (VVSG) Deinze, 1 december 2015 Kaat Smets & René van der Lecq Stand

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek Beleidsatria Lokaal Leuven, 24 november 2015 / Gent, 25 november 2015 / Antwerpen, 2 december 2015 / Hasselt, 14 december 2015 / Brugge, 15 december 2015

Nadere informatie

Hoe versnipperde ruimte duurzamer inrichten? Het Vlaams beleid

Hoe versnipperde ruimte duurzamer inrichten? Het Vlaams beleid Hoe versnipperde ruimte duurzamer inrichten? Het Vlaams beleid Peter Cabus Duurzaam Ruimtegebruik Antwerpen, 23 maart 2018 Leiegardens 2014, Your Estate Solution Inhoud 1. Context 2. Witboek Beleidsplan

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. BBL Studienamiddag Brussel, 13 december 2016

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. BBL Studienamiddag Brussel, 13 december 2016 Beleidsplan Ruimte Vlaanderen BBL Studienamiddag Brussel, 13 december 2016 Inhoud Ruimte in een veranderende wereld We nemen veel ruimte in, een hypotheek op de toekomst Resultaat van de structuur en gewestplanning

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk. Partnerforum Gent 18 oktober 2016

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk. Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Logistiek Netwerk Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Ruimtebeslag in Vlaanderen 33% Prognose VITO: kan oplopen tot 50% in 2050 Ruimtebeslag = Ruimte ingenomen door

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek VRP Brussel, 12 januari 2016 Stand van zaken en vooruitblik, Samen werken aan de toekomst Groenboek, relance en synthese Werktekst Witboek BRV (november

Nadere informatie

De ruimte van het wonen

De ruimte van het wonen De ruimte van het wonen Ruimte voor wonen. Trends en uitdagingen Vlaams parlement, 17 september 2010 Michael Ryckewaert De ruimte van het wonen Wonen in Vlaanderen in kaart Recente trends in beeld Focus

Nadere informatie

Ruimteneutraliteit meten en verkennen

Ruimteneutraliteit meten en verkennen 29/11/2013 Ruimteneutraliteit meten en verkennen Guy Engelen, VITO Studiedag Ruimte Vlaanderen 28 november 2013 Brussel Ruimteneutraal: wat is het? ❷ evolueren naar ruimtelijke ontwikkeling waarbij de

Nadere informatie

In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam

In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam LEESWIJZER In deze presentatie: algemeen beeld uit startbijeenkomst, online enquête en alle gesprekken op locatie overeenkomsten en aanvullingen op het Tourteam 29/5/18 1 INTEGRAAL KOERSDEBAT LANGETERMIJNVISIE

Nadere informatie

CHALLENGE LANDSCHAP Kwaliteit door ontwikkelen

CHALLENGE LANDSCHAP Kwaliteit door ontwikkelen CHALLENGE LANDSCHAP 2070 Kwaliteit door ontwikkelen 54 JAAR TERUG, 54 JAAR VOORUIT landschap in transitie - 1962 1962 54 JAAR TERUG, 54 JAAR VOORUIT landschap in transitie - 2016 2016 LANDSCHAP IN 2070

Nadere informatie

Ruimte voor zorg Zorg voor ruimte

Ruimte voor zorg Zorg voor ruimte Ruimte voor zorg Zorg voor ruimte proces van dromen naar uitvoeren procesverloop (co) productie onderzoek participatie Parallelle processen medio 2014 procesverloop Vlaamse Regering stuurgroep kernteam

Nadere informatie

Ruimtelijke transitie

Ruimtelijke transitie Ruimtelijke transitie De stad groeit _ Slim verdichten in een metropolitaan landschap Bart Steenwegen Team Vlaams Bouwmeester Vlaanderen bouwt + 330.000 tegen 2030 + extra voorzieningen & werk Welvaartstaat

Nadere informatie

ABiodiversiteit en natuur & landschap in de samenleving

ABiodiversiteit en natuur & landschap in de samenleving ABiodiversiteit en natuur & landschap in de samenleving Voorzichtig herstel bedreigde soorten Verdere achteruitgang functioneren van ecosystemen en biodiversiteit Meer aandacht voor natuur als basisvoorwaarde

Nadere informatie

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010

TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 UPDATE CIJFERS TOERISTISCHE AANKOMSTEN EN OVERNACHTINGEN IN 2010 Bron: FOD Economie, Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie Verwerking: Stad Genk, Dienst Beleidsplanning Aankomsten en overnachtingen

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werkgroep Gebiedsontwikkeling in regio s Partnerforum Gent 18 oktober 2016 Ruimtelijke staat van Vlaanderen Demografische evoluties (groei, krimp, vergrijzing, gezinsverdunning,

Nadere informatie

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening

Speerpunt 2018 Ruimtelijke Ordening. Ruimtelijke - Ordening Ruimtelijke - Ordening 1 2 Woord vooraf Een gemeente die zijn Ruimtelijke Ordening serieus neemt, streeft ernaar dat dit gedragen wordt door de meerderheid van zijn inwoners. Om draagkracht te verkrijgen

Nadere informatie

RUIMTELIJKE VISIE REGIO LEIE & SCHELDE. Griet Lannoo Brussel, BRV partnerforum 16 maart 2017

RUIMTELIJKE VISIE REGIO LEIE & SCHELDE. Griet Lannoo Brussel, BRV partnerforum 16 maart 2017 RUIMTELIJKE VISIE REGIO LEIE & SCHELDE Griet Lannoo Brussel, BRV partnerforum 16 maart 2017 Regio van 13 gemeenten KORTRIJK I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 2 1910 Waregem Kortrijk Menen 1940

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening voor een klimaatneutrale gemeente. 30 recepten voor stads- en dorpskernen

Ruimtelijke ordening voor een klimaatneutrale gemeente. 30 recepten voor stads- en dorpskernen Ruimtelijke ordening voor een klimaatneutrale gemeente 30 recepten voor stads- en dorpskernen Het traject in Vlaams-Brabant project in samenwerking met gemeentelijke stedenbouwkundige en duurzaamheidsambtenaren

Nadere informatie

Sessie. 8 richtlijnen voor een open sportcentrum

Sessie. 8 richtlijnen voor een open sportcentrum Sessie 8 richtlijnen voor een open sportcentrum Wat zal je vandaag horen. 1. Waarom willen we een switch in wat bestaat? 2. 8 richtlijnen voor een open sportcentrum 3. Van sportcentrum naar andere ruimten

Nadere informatie

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening & Omgevingstrein 2016

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening & Omgevingstrein 2016 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening & Omgevingstrein 2016 VCRO & Omgevingstrein 2016 1. Ruimtelijk rendement 2. Zorgwonen 3. Ruimte voor ondernemen 4. Watergevoelige openruimtegebieden 5. Reservatiestroken

Nadere informatie

Sven Taeldeman Schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen

Sven Taeldeman Schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen Sven Taeldeman Schepen van Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Planning en Wonen Waarom een structuurplan? Mensgericht plannen: proces Voorjaar 2015: Ideeëncampagne 4 oktober 2015: inspiratiedag Voorjaar 2016:

Nadere informatie

Malthus (1766 1834) Kan landbouw de wereld blijven redden? Het ongelijk van Malthus. An essay on the principle of population 25/11/2013

Malthus (1766 1834) Kan landbouw de wereld blijven redden? Het ongelijk van Malthus. An essay on the principle of population 25/11/2013 Kan landbouw de wereld blijven redden? Malthus (1766 1834) Piet VANTHEMSCHE Voorzitter Boerenbond KULeuven Universiteit 3 e Leeftijd 03-12-2013 An essay on the principle of population Het ongelijk van

Nadere informatie

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012

Meer met minder. Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel. Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI. 6 juni 2012 Meer met minder Waterschaarste en grotere vraag naar voedsel Laan van Staalduinen, Algemeen directeur LEI 6 juni 2012 Inhoud presentatie Mondiale trends die van invloed zijn op toekomstige watervraag Nationale

Nadere informatie

De kost van adaptatie aan de klimaatverandering in de Brugse poort. Johan Bogaert

De kost van adaptatie aan de klimaatverandering in de Brugse poort. Johan Bogaert De kost van adaptatie aan de klimaatverandering in de Brugse poort 1. Het Vlaams Klimaatplan. 2. De studie: Adaptatie aan klimaatverandering: globale kosten en praktische voorbeelden Literatuurstudie

Nadere informatie

Portfolio omgevingsbeleid studie en advies

Portfolio omgevingsbeleid studie en advies Portfolio omgevingsbeleid studie en advies betrouwbare partner in advies Samenwerken aan het Vlaanderen van de toekomst De druk op open ruimte is groot. Daarvan zijn wij ons bewust. Om hier iets aan te

Nadere informatie

Actualisatie en gedeeltelijke herziening. Informatie- en inspraakvergadering

Actualisatie en gedeeltelijke herziening. Informatie- en inspraakvergadering Actualisatie en gedeeltelijke herziening Informatie- en inspraakvergadering Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen? - is geen bestemmingsplan - bevat geen informatie over individuele percelen Ruimtelijk Structuurplan

Nadere informatie

Provincie Vlaams Brabant

Provincie Vlaams Brabant 156 Provincie Vlaams Brabant OPEN RUIMTE Open ruimte is de zuurstof van onze ruimte. Het is dus een kostbaar goed, dat we moeten beschermen. Voor de Visienota Ruimte betekent dit dat we de verdere inname

Nadere informatie

ruimtelijke planning kernnota

ruimtelijke planning kernnota ruimtelijke planning 2020-2050 kernnota Aanleiding voor de kernnota ruimtelijk beleid kan onvoldoende antwoord bieden op een aantal maatschappelijke trends en uitdagingen de ruimtelijke context heeft verruiming

Nadere informatie

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017 Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven Emiel Reiding directeur NOVI Aanleiding Omgevingsvisie Omgevingswet De maatschappij verandert Stapeling van wensen en claims op leefomgeving Herijken

Nadere informatie

Better cities, better lives. De bijdrage van ondergronds ruimtegebruik aan duurzame stedelijke ontwikkeling

Better cities, better lives. De bijdrage van ondergronds ruimtegebruik aan duurzame stedelijke ontwikkeling Better cities, better lives De bijdrage van ondergronds ruimtegebruik aan duurzame stedelijke ontwikkeling Introductie Han Admiraal Zelfstandig adviseur op het gebied van ondergronds ruimtegebruik en omgevingsmanagement

Nadere informatie

Website Tijdelijk Gebruiken Frederik Serroen 23 februari 2016

Website Tijdelijk Gebruiken Frederik Serroen 23 februari 2016 Website Tijdelijk Gebruiken Frederik Serroen 23 februari 2016 1 De aanleiding Demografische uitdagingen en het capaciteits-vraagstuk was één van programma s in het meerjarenprogramma 2012 2016. Elk programma

Nadere informatie

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5

GEBIEDEN. 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 GEBIEDEN 4 havo 3 Stedelijke gebieden 4-5 Probleemwijken Groot aandeel sociale huurwoningen Slechte kwaliteit woonomgeving Afname aantal voorzieningen Toename asociaal gedrag Sociale en etnische spanningen

Nadere informatie

Zonnewind CVBA Samen energie besparen en groene energie produceren in Zandhoven

Zonnewind CVBA Samen energie besparen en groene energie produceren in Zandhoven Zonnewind CVBA Samen energie besparen en groene energie produceren in Zandhoven Danny Gladines - danny.gladines@zonnewind.org - +32479297228 Waarom? Bezorgdheid om onze planeet 1. 200 jaar technologische

Nadere informatie

Lokaal woonbeleid binnenmilieubesluit

Lokaal woonbeleid binnenmilieubesluit Lokaal woonbeleid binnenmilieubesluit Energie en renovatie Energiehuizen 2.0 Vlaamse Wooncode Ruimtelijke ordening RUIMTEMONITOR WONEN Nele Vandaele Vaststellingen Beperkte groei te verwachten in de regio

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Raadsvoorstel van het college inzake Agenda groen voor de stad 2016

Raadsvoorstel van het college inzake Agenda groen voor de stad 2016 Registratienummer DSB 2016.297 RIS294705 Raadsvoorstel van het college inzake Agenda groen voor de stad 2016 De wereld om ons heen is in beweging en ook onze stad verandert. Den Haag is echter nog steeds

Nadere informatie

Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking

Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking Voedselvoorziening in het tijdperk van verstedelijking Prof.dr.ir. Han Wiskerke Wageningen Universiteit Leerstoelgroep Rurale Sociologie http://www.rso.wur.nl/uk/ http://ruralsociologywageningen.wordpress.com/

Nadere informatie

Witboek. Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Infomomenten Januari 2017

Witboek. Beleidsplan Ruimte Vlaanderen. Infomomenten Januari 2017 Witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Infomomenten Januari 2017 Het Witboek BRV als mijlpaal in een traject van samenwerking Witboek BRV Mijlpaal in het globaal traject Groenboek BRV (5 mei 2012) Witboek

Nadere informatie

1-WAT IS PLANOLOGIE? PLANOLOGIE VAN STAD & LAND. Wie ben ik? Wat gaan we doen? BNB Huub Hooiveld Eikelhof, 2018 PLANNEN MAKEN IN NEDERLAND

1-WAT IS PLANOLOGIE? PLANOLOGIE VAN STAD & LAND. Wie ben ik? Wat gaan we doen? BNB Huub Hooiveld Eikelhof, 2018 PLANNEN MAKEN IN NEDERLAND PLANOLOGIE VAN STAD & LAND BNB Huub Hooiveld Eikelhof, 2018 Wie ben ik? Huub Hooiveld Planoloog/strategisch adviseur/docent gemeente Apeldoorn provincie Gelderland Trends, visievorming en strategie Hoofdlijnen

Nadere informatie

Natuurverkenning 2030

Natuurverkenning 2030 Natuurverkenning 2030 Aanpak Terrestrische verkenning Scenario s Verlies en versnippering van leefgebied Vermesting Klimaatverandering Aquatische verkenning Scenario s Verontreiniging Versnippering van

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Werktekst witboek Atrium centrumsteden Brussel, 7 december 2015 Stand van zaken februari 2011 mei 2012 Coproductie Groenboek BRV (mei 2012) mei 2012 juni 2013 Consultatie

Nadere informatie

De bruisende stad. Beleidskader

De bruisende stad. Beleidskader De bruisende stad Vlaams Regeerakkoord: Beleidskader» Werk maken van duurzame, creatieve steden» Stedelijke kernen uitbouwen tot aantrekkelijke woonkernen met een interessant cultureel, onderwijs-, verzorgings-,

Nadere informatie

Inzetten op kernversterking basis voor een doordacht ruimtelijk beleid

Inzetten op kernversterking basis voor een doordacht ruimtelijk beleid Inzetten op kernversterking basis voor een doordacht ruimtelijk beleid 17 juni 2015 1-17/06/2015 Bron: www.volkskrant.nl Bron: SVR-projectie 2015 Bron: getty 2-17/06/2015 De druk op de ruimte blijft toenemen

Nadere informatie

WAAROM STEDELIJKE KLIMAATADAPTATIE?

WAAROM STEDELIJKE KLIMAATADAPTATIE? WAAROM STEDELIJKE KLIMAATADAPTATIE? 13 november 2018 waarom stedelijke klimaatadaptatie wat verandert er aan ons klimaat meer: wateroverlast hitte droogte toenemende verstedelijking, meer verharding en

Nadere informatie

toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010

toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010 toerisme vlaanderen Toerisme in Kerncijfers 2010 Toerisme in Vlaanderen Aantal overnachtingen en aankomsten in België (2010) overnachtingen % aankomsten % gemiddelde verblijfsduur (nachten) Vlaamse Gewest

Nadere informatie

Studie SLIM VERDICHTEN 08.05.2014. Uitgevoerd door AG Stadsplanning Antwerpen In opdracht van de Interlokale Vereniging Kenniscentrum Vlaamse Steden.

Studie SLIM VERDICHTEN 08.05.2014. Uitgevoerd door AG Stadsplanning Antwerpen In opdracht van de Interlokale Vereniging Kenniscentrum Vlaamse Steden. Studie SLIM VERDICHTEN 08.05.2014 Uitgevoerd door AG Stadsplanning Antwerpen In opdracht van de Interlokale Vereniging Kenniscentrum Vlaamse Steden. OPZET PRESENTATIE 1. AFBAKENING ONDERZOEK 2. VERDICHTINGSSTRATEGIEËN

Nadere informatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie

Structuurvisie Noord-Holland. Achtergrondinformatie Structuurvisie Noord-Holland Achtergrondinformatie Structuurvisie: waarom en wat? - Inwerkingtreding Wro 1 juli 2008 - elke overheidslaag stelt eigen structuurvisie op (thema of gebied) - structuurvisies

Nadere informatie

Sporten doe je spoorloos! van sportevenement tot club

Sporten doe je spoorloos! van sportevenement tot club Sporten doe je spoorloos! van sportevenement tot club I. Ecosportief, sporten doe je spoorloos! II. Belangrijke uitdagingen voor de sport III. Ecosportieve instrumenten IV. Ecosportieve evenementen V.

Nadere informatie

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid

Slim. Zakelijk. Dynamisch. Maasterras Drechtsteden. Kansen voor Duurzaamheid Slim Maasterras Drechtsteden Zakelijk Kansen voor Duurzaamheid Dynamisch Voorbeeld van hoogwaardig functioneel groen in stedelijke context Boston Children s Museum Plaza, Boston Michael van Valkenburg

Nadere informatie

Ruimtelijke strategieën voor slim verdichten

Ruimtelijke strategieën voor slim verdichten Ruimtelijke strategieën voor slim verdichten Stuurgroep 25.10.2013 In opdracht van Kenniscentrum Vlaamse Steden AGENDA 1. Voorstellingsronde 2. Afbakening en benadering van de opdracht SG legt inhoud definitief

Nadere informatie

Programma. Welkom Inleiding WLO Presentatie WLO Aanbieding rapport Reactie Minister van IenM Tijd voor vragen Afronding. #wlo

Programma. Welkom Inleiding WLO Presentatie WLO Aanbieding rapport Reactie Minister van IenM Tijd voor vragen Afronding. #wlo Programma Welkom Inleiding WLO Presentatie WLO Aanbieding rapport Reactie Minister van IenM Tijd voor vragen Afronding #wlo Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving (WLO) Demografische en macro-economische

Nadere informatie

Voor meer cijfers, zie beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen

Voor meer cijfers, zie  beleidsdomein Woonstad. Stad Genk Publicatie Stedenbouwkundige vergunningen De cijfers over het aantal stedenbouwkundige vergunningen zijn gebaseerd op de inzameling via de gemeenten of de Vlaamse Overheid, en worden verwerkt en gepubliceerd door de FOD Economie. De gegevens voor

Nadere informatie

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen 28 november 2013

Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen 28 november 2013 Inleiding tot WORKSHOP NIEUWE CONCEPTEN VOOR ZUINIG RUIMTEGEBRUIK ' prof. Jan Schreurs (Steunpunt Promotor-coördinator & WP3; KU Leuven ASRO/LUCA) Studiedag Onderzoek Ruimte Vlaanderen 28 november 2013

Nadere informatie

Steven Hoornaert Antwerpen, VVSG Energie- en Klimaatdag 4 mei 2017

Steven Hoornaert Antwerpen, VVSG Energie- en Klimaatdag 4 mei 2017 Steven Hoornaert Antwerpen, VVSG Energie- en Klimaatdag 4 mei 2017 KORTRIJK I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 2 Waregem Kortrijk Menen Waregem Kortrijk Menen Waregem Kortrijk Menen Waregem Kortrijk

Nadere informatie

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025

Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Persbericht PB13 062 1 oktober 2013 9:30 uur Grote gemeenten goed voor driekwart van bevolkingsgroei tot 2025 Tussen 2012 en 2025 groeit de bevolking van Nederland met rond 650 duizend tot 17,4 miljoen

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Op 11 september 2018 zijn zo n 80 medewerkers van verschillende Noord- en Midden-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk, Provinciale Staten, andere

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. 800023-1-050b

Bijlage HAVO. aardrijkskunde. tijdvak 1. Bronnenboekje. 800023-1-050b Bijlage HAVO 2008 tijdvak 1 aardrijkskunde Bronnenboekje 800023-1-050b Migratie en vervoer Opgave 1 Emigratie uit Afrika bron 1 Top 3 van populairste landen van gewenste bestemming Landen van Populairste

Nadere informatie

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren,

Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau, Dames en heren, Vrijdag 10 september 2010 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Comité van de Regio s Resource Efficient Europa Mevrouw de voorzitter, Geachte leden van het Bureau,

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten van verspreide bebouwing voor het eerst becijferd

Maatschappelijke kosten van verspreide bebouwing voor het eerst becijferd PERSMEDEDELING DEPARTEMENT OMGEVING Donderdag 28 maart 2019 Maatschappelijke kosten van verspreide bebouwing voor het eerst becijferd De maatschappelijke kosten voor infrastructuur, mobiliteit en open

Nadere informatie

Klik om de opmaak van de overzichtstekst te bewerken Tweede overzichtsniveau Derde overzichtsniveau Vierde overzichtsnivea u Vijfde overzichtsn iveau

Klik om de opmaak van de overzichtstekst te bewerken Tweede overzichtsniveau Derde overzichtsniveau Vierde overzichtsnivea u Vijfde overzichtsn iveau Klik om de opmaak van de overzichtstekst te bewerken Tweede Derde Vierde ivea u Vijfde Zesde Zevende Achtste Klik om de opmaak van de overzichtstekst te bewerken MOGELIJKE ANTWOORDEN OP DE Tweede PROBLEMATIEK

Nadere informatie

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland

Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland MEMO/08/76 Brussel, 7 februari 2008 Grensoverschrijdende territoriale samenwerking: België Duitsland Ierland Frankrijk Luxemburg Nederland Verenigd Koninkrijk Zwitserland 1. Operationeel programma voor

Nadere informatie

Klimaateffectschetsboek West-en Oost-Vlaanderen NATHALIE ERBOUT ZWEVEGEM, 5 DECEMBER 2014

Klimaateffectschetsboek West-en Oost-Vlaanderen NATHALIE ERBOUT ZWEVEGEM, 5 DECEMBER 2014 Klimaateffectschetsboek West-en Oost-Vlaanderen NATHALIE ERBOUT ZWEVEGEM, 5 DECEMBER 2014 Klimaateffectschetsboek Scheldemondraad: Actieplan Grensoverschrijdende klimaatbeleid, 11 september 2009 Interregproject

Nadere informatie

SPORT IN EEN GEMEENTE met aantrekkelijke publieke ruimtes

SPORT IN EEN GEMEENTE met aantrekkelijke publieke ruimtes 1 2 3 4 5 6 7 8 SPORT IN EEN GEMEENTE met aantrekkelijke publieke ruimtes Intensiveren, verweven, hergebruiken, stapelen, combineren en delen: hoe kan je met deze strategieën de publieke ruimtes en (sport)infrastructuur

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Stand van zaken van de voorbereidingen 26/06/2015 1

Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Stand van zaken van de voorbereidingen 26/06/2015 1 Beleidsplan Ruimte Vlaanderen Stand van zaken van de voorbereidingen 26/06/2015 1 Historiek BRV in een notendop Fase 0: Oriëntatie en voorbereiding (04/2010-01/2011) Startnota VR Fase 1: Coproductie Groenboek

Nadere informatie

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op

Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op Neem plaats voor plannen voor plaats en zet je GruunRant-bril op GruunRant = 40 km² potentieel samenhangend geheel GruunRant bestaat al! 10x oppervlakte Central Park New York GruunRant is een quasi eiland

Nadere informatie

Programma van Toetsing en Afsluiting

Programma van Toetsing en Afsluiting Leerweg: TL Klas: 3 Vak: Aardrijkskunde Methode: De Geo Toetsnr 3.1.1 Arm en rijk H1 + Atlasopdrachten Wat moet je voor de toetsing doen? Weet hoe de verschillen ontstaan tussen arm en rijk in NL, VS en

Nadere informatie

Conceptnota herwerking decreet 19 april 1995

Conceptnota herwerking decreet 19 april 1995 Conceptnota herwerking decreet 19 april 1995 Leegstand en verwaarlozing bedrijfsruimten Bart Palmaers, VVSG Algemeen Algemene bedenkingen Trends Duurzaam ruimtegebruik / hergebruik Verweving (cf. BRV)

Nadere informatie

Het weer in Vlaanderen wordt grilliger. Juni 2016 was heel nat, juni 2017 extreem droog. Die uitersten zijn slecht nieuws, in het bijzonder voor de

Het weer in Vlaanderen wordt grilliger. Juni 2016 was heel nat, juni 2017 extreem droog. Die uitersten zijn slecht nieuws, in het bijzonder voor de 1. Het weer in Vlaanderen wordt grilliger. Juni 2016 was heel nat, juni 2017 extreem droog. Die uitersten zijn slecht nieuws, in het bijzonder voor de land- en tuinbouwsector. Daarom lanceert Vlaams Minister

Nadere informatie

Klimaatverandering, waterhuishouding en adaptatienoden in Vlaanderen

Klimaatverandering, waterhuishouding en adaptatienoden in Vlaanderen Klimaatverandering, waterhuishouding en adaptatienoden in Vlaanderen enkele aanvullende beschouwingen prof. dr. ir. Patrick Willems K.U.Leuven Afdeling Hydraulica Toekomstig klimaat? huidig klimaat: gematigd

Nadere informatie

Strategieën voor ruimtelijke ontwikkeling. 1) Duurzame ontwikkeling, governance, gebiedsontwikkeling, monitoring en kennisvragen

Strategieën voor ruimtelijke ontwikkeling. 1) Duurzame ontwikkeling, governance, gebiedsontwikkeling, monitoring en kennisvragen Strategieën voor ruimtelijke ontwikkeling 1) Duurzame ontwikkeling, governance, gebiedsontwikkeling, monitoring en kennisvragen Ina Horlings Lezing Waddenacademie, 2-12- Opgaven voor de Waddenregio 1.

Nadere informatie

Inleiding tot het debat

Inleiding tot het debat Inleiding tot het debat Publieksmoment Woonbeleidsplan Vlaanderen 29 november 2011 Naar een Woonbeleidsplan Vlaanderen Startfase (2011) Toekomstverkenning Steunpunt Ruimte en Wonen Advies Vlaamse Woonraad

Nadere informatie

DE RIVIER MAAKT DE STAD

DE RIVIER MAAKT DE STAD Masterplan Leieboorden Hoe kunnen beleidsdocumenten bijdragen aan slim ruimtegebruik? DE RIVIER MAAKT DE STAD VISIE VOOR DE LEIEBOORDEN KORTRIJK Masterplan Leieboorden - situering Masterplan Leieboorden

Nadere informatie

Natuur weer verbinden met de mens: kansen creëren voor biodiversiteit in Zuid Holland. Paul Opdam. Wageningen Universiteit en Alterra

Natuur weer verbinden met de mens: kansen creëren voor biodiversiteit in Zuid Holland. Paul Opdam. Wageningen Universiteit en Alterra Natuur weer verbinden met de mens: kansen creëren voor biodiversiteit in Zuid Holland Paul Opdam Wageningen Universiteit en Alterra paul.opdam@wur.nl 3 kernpunten EHS: verzekering voor biodiversiteit Klimaatverandering

Nadere informatie

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa)

Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Docentenvel opdracht 19 (campagne voor een duurzame wereld en een samenwerkend Europa) Lees ter voorbereiding onderstaande teksten. Het milieu De Europese Unie werkt aan de bescherming en verbetering van

Nadere informatie

Bodem in het offensief

Bodem in het offensief Bodem in het offensief Petra Deproost, Departement Omgeving Ellen Luyten en Nele Bal, OVAM Thematische tafel Grondzaken 24 september 2018 Bodem is onzichtbaar, maar cruciaal! From the soil we have come,

Nadere informatie

T.OP Kustzone Ruimte Vlaanderen en gebiedsontwikkeling

T.OP Kustzone Ruimte Vlaanderen en gebiedsontwikkeling T.OP Kustzone Ruimte Vlaanderen en gebiedsontwikkeling Stijn Vanderheiden Ruimte Vlaanderen Oostende, 21 september 2016 Vlaams ruimtelijk ontwikkelingsbeleid: 4 ambities 1. Nieuw beleidskader voor de lange

Nadere informatie

GruunRant. memorandum gemeenteraadsverkiezingen Brasschaat

GruunRant. memorandum gemeenteraadsverkiezingen Brasschaat GruunRant memorandum gemeenteraadsverkiezingen 2018 Brasschaat WAAROM GRUUNRANT? Rode draad: behouden versterken - verbinden GruunRant begint stilaan een begrip te worden als het gaat over de versterking

Nadere informatie

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15

Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit. Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 Workshop Afstemmen van ruimte en mobiliteit Mobiliteit tussen regio s met een stedelijk karakter 23/11/15 BRV strategische visie Het Vlaams ruimtelijk beleid maakt zich sterk voor een goede integratie

Nadere informatie

De kustpolders: Hoe behoud een essentiële stap is richting duurzame ontwikkeling

De kustpolders: Hoe behoud een essentiële stap is richting duurzame ontwikkeling De kustpolders: Hoe behoud een essentiële stap is richting duurzame ontwikkeling Prof. dr. Patrick Meire Universiteit Antwerpen Ecosystem management research group De polders, tussen de kust en zandig/zandlemig

Nadere informatie

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen.

Deze formule is uitstekend geschikt voor de jonge studenten om zich voor te bereiden op school of een examen. EASY LANGUAGES Verblijf bij een privéleraar - Taalbad U wilt graag een taalprogramma volgen en een verbluffend resultaat behalen? Een verblijf bij een privé leraar is ideaal om binnen een korte tijd een

Nadere informatie

De klimaatuitdaging ruimtelijk aangepakt

De klimaatuitdaging ruimtelijk aangepakt De klimaatuitdaging ruimtelijk aangepakt Robin De Smedt - robin.desmedt@vlaanderen.be Geert Stichelbaut geert.stichelbaut@vlaanderen.be Griet Verstraeten griet.verstraeten@vlaanderen.be 1. Beleidsplan

Nadere informatie

GB53 GB54 Titel GB54 ten opzichte van GB53. 4 2 Algemene inhoud 5 3 Algemene inhoud 6 4 Algemene inhoud 7 5 8 6 Algemene inhoud 9 7 10 8 10 9 10 11

GB53 GB54 Titel GB54 ten opzichte van GB53. 4 2 Algemene inhoud 5 3 Algemene inhoud 6 4 Algemene inhoud 7 5 8 6 Algemene inhoud 9 7 10 8 10 9 10 11 GB53 GB54 Titel GB54 ten opzichte van GB53. 4 2 Algemene inhoud 5 3 Algemene inhoud 6 4 Algemene inhoud 7 5 8 6 Algemene inhoud 9 7 10 8 10 9 10 11 Algemene inhoud Introductie Kaarten foto s en Satelliet

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN BOUWWERVEN IN CIRCULAIRE ECONOMIE HERFST 2017 Gewestelijk Programma voor Circulaire Economie Bouwsector Isabelle SOBOTKA 2 DOELSTELLINGEN VAN DE PRESENTATIE N N Presentatie

Nadere informatie

RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN

RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN Lien Poelmans (VITO) Studiedag Basisbereikbaarheid 29 maart 2019 VITO Not for distribution 1 RUIMTELIJKE VERSNIPPERING IN VLAANDEREN Toestand van urban sprawl in

Nadere informatie

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013

Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 Verstedelijking & Infrastructuur Ruimteconferentie 2013 1 PBL project Verstedelijking & Infrastructuur Analyseren van verwachte knelpunten en kansen bij afstemming verstedelijking en infrastructuur Samenhang

Nadere informatie

vrijdag 14 september ONTHARDINGSFORUM Filip Dujardin - sequence n 1 - Kortrijk is omgeving

vrijdag 14 september ONTHARDINGSFORUM Filip Dujardin - sequence n 1 - Kortrijk is omgeving vrijdag 14 september ONTHARDINGSFORUM Filip Dujardin - sequence n 1 - Kortrijk is omgeving Sloop als onderdeel van ruimte maken watervoorziening veel verharding = minder infiltratie, minder reserve opbouw

Nadere informatie

Herbestemming op het Vlaamse platteland

Herbestemming op het Vlaamse platteland Herbestemming op het Vlaamse platteland Een meerledige uitdaging Dr. ANNA VERHOEVE Inspiratiemoment herbestemming platteland 2 december 2016 vraagstuk midden in de actualiteit DS 1/12 Een meerledige uitdaging

Nadere informatie

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Bron: Cijfers FOD Economie-ADSEI 2015: definitieve cijfers 2016: voorlopige (!

Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen Bron: Cijfers FOD Economie-ADSEI 2015: definitieve cijfers 2016: voorlopige (! Aankomsten en overnachtingen Oost-Vlaanderen 2016 Bron: Cijfers FOD Economie-ADSEI 2015: definitieve cijfers 2016: voorlopige (!) cijfers Studiecel Toerisme Oost-Vlaanderen, april 2017 1 ALGEMEEN OOST-

Nadere informatie

Ruimte voor landbouw. Jona Lambrechts

Ruimte voor landbouw. Jona Lambrechts Ruimte voor landbouw Jona Lambrechts Inhoud Nood aan ruimte voor land- en tuinbouw Hoe krijg je als gemeente zicht op die ruimte? Hoe kan je als gemeente ruimte bieden? Provinciale en Vlaamse beleidsprocessen

Nadere informatie

Regionale. bijdrage aan. een stapsgewijze oplossing van een. wereldprobleem

Regionale. bijdrage aan. een stapsgewijze oplossing van een. wereldprobleem Regionale bijdrage aan een stapsgewijze oplossing van een wereldprobleem De vraag naar opbrengst van land (voedsel, hout, biobrandstof en katoen) zal in 2050 met 30 tot 80% verder toenemen. Planbureau

Nadere informatie

Klimaatverandering en onze voedselzekerheid

Klimaatverandering en onze voedselzekerheid Klimaatverandering en onze voedselzekerheid Prof. Dr. Martin Kropff Rector Magnificus Wageningen University Vice-president Raad van Bestuur Wageningen UR Ons klimaat verandert Ons klimaat verandert Oplossingsrichtingen

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN HET STEDELIJK WATER BEHEER. De grenzen tussen openbaar en particulier terrein vervagen

DE TOEKOMST VAN HET STEDELIJK WATER BEHEER. De grenzen tussen openbaar en particulier terrein vervagen DE TOEKOMST VAN HET STEDELIJK WATER BEHEER Riolering is niet sexy Het ligt ook allemaal maar onder de grond Geen rioolbeheerder die deze woorden vreemd in de oren klinken. Toch houden wij ons bezig met

Nadere informatie

Verstedelijking en groen in de Metropoolregio

Verstedelijking en groen in de Metropoolregio Verstedelijking en groen in de Metropoolregio Metropoollab Delft 15 maart 2012 Rienk Kuiper 1 Omkering stad land: 1960 2 Omkering stad land: 1970 3 Omkering stad land: 1980 4 Omkering stad land: 1990 5

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie