1. Aanleiding ontwikkeling programma

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. Aanleiding ontwikkeling programma"

Transcriptie

1 In dit document leest u meer over de uitvoering van de Aanpak Organisatieklimaat. De Aanpak Organisatieklimaat is een bewezen effectieve methode voor het voeren van een geplande, gestructureerde dialoog over gezond en veilig werken om daarmee een gezond en veilig organisatieklimaat te creëren. Want een gezond en veilig organisatieklimaat zorgt voor gezondere zorgmedewerkers. De Aanpak is ontwikkeld door de Erasmus Universiteit Rotterdam en Stichting IZZ en is getoetst bij zorgorganisaties in de vier grootste branches, namelijk VVT, ZKH, GGZ en GHZ. De Aanpak heeft zowel een positief resultaat bij zorgorganisaties met een klassieke organisatiestructuur als bij zorgorganisaties met een zelforganiserende organisatiestructuur. 1. Aanleiding ontwikkeling programma Uit de resultaten van het zorgbrede vragenlijstonderzoek uit 2014 Gezond werken in de zorg blijkt dat het organisatieklimaat binnen zorgorganisaties een belangrijke beïnvloedbare factor is om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van zorgmedewerkers te verbeteren. Het organisatieklimaat verwijst naar de collectieve beleving die medewerkers hebben over het beleid, de procedures en de dagelijkse praktijk over fysieke of psychosociale gezondheid en veiligheid van medewerkers in hun organisatie. De onderstaande uitspraken van zorgmedewerkers geven een beeld van de verschillen in organisatieklimaat. Goed organisatieklimaat Ik merk dat de geestelijke belasting onder de collega's op onze woning heel belangrijk is. Door het soort werk wordt hier regelmatig over gesproken. Openheid naar elkaar en het bespreekbaar houden van onderwerpen hieromtrent maken het mogelijk het werk voor langere tijd vol te houden. We doen het als team echt samen! Slecht organisatieklimaat Hier geldt weer: op papier is alles goed geregeld, maar de praktijk is anders. Als je iets kwijt wil over geestelijke belasting merk je dat je vaak tegen een muur aanloopt, want het hoort bij je werk. De cliënt en zijn familie zijn vaak belangrijker dan de medewerkers. Dus kortom niet zo zeuren.

2 Er wordt op dit gebied veel aandacht besteed aan de geestelijke belasting. Er is ruimte voor gesprek als er iets is voorgevallen. Dit is een sterk punt van de organisatie. Helaas wordt er geen aandacht besteed aan de lichamelijke belasting en is het op de afdeling not done hierover te praten met elkaar. 2. Opbrengsten Aanpak Organisatieklimaat Periode na start Na 6 maanden Na 9 maanden Doel / opbrengsten Verbetert fysiek en psychosociaal organisatieklimaat van de zorgorganisatie. De beleving van medewerkers over het thema gezond en veilig werken is beter; het kennisniveau is hoger en de motivatie om veilig gedrag te vertonen is groter. + verbetert veiligheidsgedrag en begin afname lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten van zorgmedewerkers, vermindering fysieke en psychosociale arbeidsbelasting. Na 12 maanden + afname lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten, verlaging presenteïsme, verzuim en het zorggebruik van zorgmedewerkers. 3. Dimensies organisatieklimaat Een gezond en veilig organisatieklimaat bestaat uit verschillende dimensies: 1. prioriteit voor gezond en veilig werken bij het topmanagement (bestuurders en directeuren); 2. betrokkenheid van de teamleider / taakverantwoordelijke bij gezond en veilig werken; 3. groepsnormen en gedrag omtrent gezond en veilig werken binnen het team; 4. communicatie over gezond en veilig werken; 5. participatiemogelijkheden bij de verbetering van gezond en veilig werken. De Aanpak Organisatieklimaat is gericht op deze vijf dimensies. Een langdurige verbetering vindt alleen plaats als meerdere dimensies tegelijkertijd worden beïnvloed, zij beïnvloeden elkaar positief. 4. Inhoud Aanpak Organisatieklimaat Alle lagen van de organisatie gaan in deze aanpak met elkaar in gesprek en implementeren oplossingen om gezond en veilig te werken. De aanpak omvat een integraal programma van drie activiteiten die in een vaste volgorde drie x worden uitgevoerd. Daarna wordt het een onderdeel van de reguliere bedrijfsvoering. De 3 activiteiten zijn: 1) Gezond en Veilig samenwerken 2) Gezond en Veilig het team coachen 3) In gesprek met de bestuurder

3 De activiteiten hebben met elkaar gemeen dat het altijd gaat om het starten van een oplossingsgerichte dialoog op het gebied van Gezond en Veilig werken. Door deze dialoog leren medewerkers van elkaar en is er een grotere bereidheid om gezond en veilig gedrag te vertonen. Voor een optimale uitvoering van de Aanpak Organisatieklimaat bevelen wij een projectmanagementstructuur aan met hierin een fase van voorbereiden (A), het realiseren van de Aanpak Organisatieklimaat (B) en het borgen in de reguliere bedrijfsvoering (C). 5. Opbrengsten Aanpak Organisatieklimaat Periode na start Na 6 maanden Na 9 maanden Doel / opbrengsten Verbetert fysiek en psychosociaal organisatieklimaat van de zorgorganisatie. De beleving van medewerkers over het thema gezond en veilig werken is beter; het kennisniveau is hoger en de motivatie om veilig gedrag te vertonen is groter. + verbetert veiligheidsgedrag en begin afname lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten van zorgmedewerkers, vermindering fysieke en psychosociale arbeidsbelasting. Na 12 maanden + afname lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten, verlaging presenteïsme, verzuim en het zorggebruik van zorgmedewerkers. 6. Dimensies organisatieklimaat Een gezond en veilig organisatieklimaat bestaat uit verschillende dimensies: 1. prioriteit voor gezond en veilig werken bij het topmanagement (bestuurders en directeuren); 2. betrokkenheid van de teamleider / taakverantwoordelijke bij gezond en veilig werken; 3. groepsnormen en gedrag omtrent gezond en veilig werken binnen het team; 4. communicatie over gezond en veilig werken; 5. participatiemogelijkheden bij de verbetering van gezond en veilig werken. De Aanpak Organisatieklimaat is gericht op deze vijf dimensies. Een langdurige verbetering vindt alleen plaats als meerdere dimensies tegelijkertijd worden beïnvloed, zij beïnvloeden elkaar positief.

4 7. Inhoud Aanpak Organisatieklimaat Alle lagen van de organisatie gaan in deze aanpak met elkaar in gesprek en implementeren oplossingen om gezond en veilig te werken. De aanpak omvat een integraal programma van drie activiteiten die in een vaste volgorde drie x worden uitgevoerd. Daarna wordt het een onderdeel van de reguliere bedrijfsvoering. De 3 activiteiten zijn: 1) Gezond en Veilig samenwerken 2) Gezond en Veilig het team coachen 3) In gesprek met de bestuurder De activiteiten hebben met elkaar gemeen dat het altijd gaat om het starten van een oplossingsgerichte dialoog op het gebied van Gezond en Veilig werken. Door deze dialoog leren medewerkers van elkaar en is er een grotere bereidheid om gezond en veilig gedrag te vertonen. Voor een optimale uitvoering van de Aanpak Organisatieklimaat bevelen wij een projectmanagementstructuur aan met hierin een fase van voorbereiden (A), het realiseren van de Aanpak Organisatieklimaat (B) en het borgen in de reguliere bedrijfsvoering (C).

5 1) Gezond en veilig samenwerken Peiling Voor het team en de teamleider (of taakverantwoordelijke in een zelf organiserend team) is het belangrijk om vooraf aan de teambijeenkomst te weten welke thema s op het gebied van Gezond en Veilig werken spelen in het team. In de Aanpak Organisatieklimaat wordt gewerkt met een digitale tool voor de peiling. In deze peiling staan negen stellingen over Gezond en veilig werken waaraan ieder teamlid een score geeft (schaal 1-10). Alternatief voor het gebruik van deze peiling is het op papier laten beantwoorden van de stellingen. Ook kan gebruik worden gemaakt van bestaande mogelijkheden via het eigen interne netwerk om kleine vragenlijsten, stellingen of chats uit te voeren. Bijvoorbeeld via het Social Business Platform van KPN en Share point van Microsoft. De gestructureerde opzet van het vooraf (digitaal) voorbereiden van de teambijeenkomst staat garant voor een dialoog die sneller gaat over de dilemma s die spelen en de mogelijke oplossingsrichtingen. Teambijeenkomst Eenmaal per ronde vindt er een teambijeenkomst plaats. De teamleider zet de Aanpak Organisatieklimaat op de agenda van de teambijeenkomst. Hier vindt de feitelijke dialoog plaats. De medewerkers gaan met elkaar in gesprek over gezond en veilig werken. De teamleider presenteert de resultaten uit de peiling, inspireert met voorbeelden en nodigt de medewerkers uit hun eigen ideeën te delen. Problemen worden zoveel mogelijk direct opgelost en waar nodig achteraf besproken met andere belanghebbenden zoals medici, verwanten, facilitaire dienst of ergocoaches. Oplossingen kunnen op drie niveaus worden uitgevoerd. Belangrijk is om te onderzoeken of er eerst op niveau 1 maatregelen mogelijk zijn en zo verder te gaan naar niveau 2 en Welke maatregelen dragen bij aan het verbeteren van de gezonde en veilige werkomgeving (bronaanpak)? Kunnen bijvoorbeeld onveilige voorwerpen weggehaald worden of kan het zicht in afgesloten ruimtes worden vergroot? Als risico s in de werkomgeving worden weggenomen, dan worden de medewerkers hieraan ook niet blootgesteld. 2. Welke werkinstructies, protocollen en procedures dragen bij aan het verminderen van ongezonde en onveilige situaties? Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van methodisch werken. 3. Welke individuele competenties en coping strategieën kunnen de medewerkers aanleren om met stressvolle situaties om te gaan? Hoe vergroten ze bijvoorbeeld hun vermogen om ongezonde en onveilige situaties in te schatten en te de-escaleren? Het denken in oplossingsniveaus is het uitgangspunt bij de teambijeenkomst. Hierbij wordt uitgegaan van de professionaliteit van de medewerkers. 2) Gezond en veilig het team coachen Tijdens de drie teamcoachingssessies van een (externe) teamcoach krijgen de teamleiders (of taakverantwoordelijken) tools en methodieken aangereikt om hun eigen competenties, om een dialoog met het team te voeren, te verbeteren. Daarnaast leren ze ook hoe ze eigenaarschap voor de communicatie in het team kunnen creëren. Zodat ze in staat zijn gezamenlijke teamafspraken te maken over gezond en veilig werken. De medewerkers staan hierdoor in hun kracht en vergroten hun gezamenlijke verantwoordelijkheid op dit gebied.

6 Opbouw programma Teamleiders leren hoe ze een team coachen, zodat het zich ontwikkelt van een groep individuen naar een team die gezamenlijk verantwoordelijkheid neemt voor het verhogen van de gezondheid en veiligheid. Teamleiders leren hoe ze de kwaliteit van het communicatieproces tussen medewerkers onderling op de werkvloer kunnen verhogen, omdat dit een belangrijk onderdeel is van een gezond en veilig organisatieklimaat. Teamleiders leren hoe ze medewerkers kunnen uitnodigen tot nadenken over en komen tot gezamenlijke afspraken die bijdragen aan het verder verbeteren van een gezond en veilig organisatieklimaat. 3) In gesprek met de bestuurder De bestuurder (top managers) gaat in gesprek met het team over het creëren van een gezond en veilig organisatieklimaat op de werkvloer. Dit zijn vooraf aangekondigde, periodieke bezoeken van de bestuurder aan de afdelingen. De actiepunten uit het teamoverleg vormen de agenda voor dit gesprek. Tijdens deze bezoeken bevraagt de bestuurder de medewerkers, hij nodigt ze uit hun mening te geven en geeft ruimte aan eigen expertise en invulling. Nadien geeft de bestuurder terugkoppeling aan het topmanagement op wat hij gehoord en gezien heeft. Waar nodig neemt de bestuurder direct besluiten om issues die het gevoel van veiligheid blokkeren weg te nemen. 8. Businesscase De Aanpak Organisatieklimaat is wetenschappelijk getoetst o.l.v. Erasmus Universiteit Rotterdam. Tien zorgorganisaties hebben de Aanpak getest bij 235 teams en ongeveer medewerkers. De resultaten van de eerste vijf organisaties tonen duidelijk aan dat de Aanpak werkt. Het organisatieklimaat is verbeterd: er is een positief effect op de beleving. De Aanpak leidt tot gezonder en veiliger gedrag op de werkvloer. Ook is er een duidelijker commitment bij het management: gezond en veilig werken is een prioriteit. Naar verwachting levert de Aanpak jaarlijks per medewerkers gemiddeld op: -een besparing van op kosten van verzuim en presenteïsme -een daling van de klachten aan het bewegingsapparaat van 8,7% -een afname van de emotionele uitputting onder medewerkers van 7,2%

7 9. Succesfactoren - commitment van het bestuur - een gedreven projectleider met een goed draaiboek - inpassen in de bestaande projecten veilig en gezond werken - de oplossingsgerichtheid en gespreksbereidheid van medewerkers Randvoorwaarden voor uitvoeren Aanpak Organisatieklimaat Nr Onderwerp Voorwaarde 1. Planning en duur interventie programma De Aanpak duurt ongeveer 6 maanden (3 x ronde met 3 activiteiten). De ervaring leert dat de planning afhankelijk is van de frequentie van de teamoverleggen. De andere activiteiten worden hieromheen in gepland. De Aanpak duurt gemiddeld 1-2 uur per ronde / per team. 2. Inhoud en vorm van het programma 3. Teams 4. Randvoorwaarden betrokkenen van organisatie De Aanpak wordt gratis aangeboden. Voor het uitvoeren van de teamcoaching sessies en het gebruik van de online peiling worden kosten in rekening gebracht. Stichting IZZ investeert uren voor projectmanagement, het begeleiden van de interne projectleiders van de organisatie. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht. De Aanpak is gericht op het verbeteren van het fysieke en het psychosociale organisatieklimaat. Het programma is laagdrempelig met een zo groot mogelijk resultaat. Er vinden geen veranderingen in de organisatiestructuur plaats ten gunste van de Aanpak. De Aanpak vindt plaats binnen de zorgorganisatie op team- of afdelingsniveau. Het gaat niet om een interventie op individueel niveau. Idealiter doen er ongeveer 5 tot 8 teams per organisatie mee aan de Aanpak. Voor de teamcoachingsessies is het belangrijk dat er voldoende teamleiders / taakverantwoordelijken deelnemen zodat intern van elkaar geleerd kan worden. De medewerkers in de teams hebben (grotendeels) dezelfde werkzaamheden of behoren tot dezelfde beroepsgroep. Bijvoorbeeld uitsluitend teams in de verzorging of verpleging die met eenzelfde soort patiënten of cliënten werken, dit om het interne lerend vermogen te vergroten. De organisaties stellen een intern projectleider en tijd beschikbaar. Het is belangrijk dat er binnen de organisatie een contactpersoon is die voldoende zeggenschap heeft, de tijd en de middelen heeft om de Aanpak tot een succesvol einde te brengen. Deze projectleider is de contactpersoon van Stichting IZZ. Er is geen sprake van voorziene reorganisatie, disfunctioneren van leidinggevende of andere situaties die het leren van de teams negatief beïnvloeden. Voor de uitvoering van het programma hebben de deelnemende teams tijd beschikbaar.

8 10. Projectteam per zorgorganisatie Het projectteam bestaat uit de manager projecten van Stichting IZZ en het projectteam van de zorgorganisatie. In het projectteam van de organisatie zit de projectleider. Deze heeft de aanjaagfunctie binnen de organisatie. Een ondersteuner vanuit HR voor het maken en plannen van het draaiboek en het verzamelen van de adressen voor de online dialoog. Verder is het wenselijk dat er een afvaardiging van de organisatie aanwezig is; de bestuurder, een arbo - professional, medewerker vertegenwoordiging en teamleider / taakverantwoordelijke. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting IZZ, via

Aanpak Organisatieklimaat. Met elkaar praten maakt werken in de zorg gezonder. Plan de dialoog en verbeter de gezondheid van uw medewerkers

Aanpak Organisatieklimaat. Met elkaar praten maakt werken in de zorg gezonder. Plan de dialoog en verbeter de gezondheid van uw medewerkers Aanpak Organisatieklimaat Met elkaar praten maakt werken in de zorg gezonder Plan de dialoog en verbeter de gezondheid van uw medewerkers Aanpak Organisatieklimaat Het aantal fysieke en psychische klachten

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak 2.0 stap 3. voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak 2.0 stap 3. voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak 2.0 stap 3 voor projectleiders Stap 3: Realiseren Stap 3 is de echte (teamaanpak van de) dialoog. Het draait hier om communicatie over veiligheid en deelnemen aan de nieuwe

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak voor projectleiders Stap 3: Realiseren Stap 3 is de echte (teamaanpak van de) dialoog. Het draait hier om communicatie over veiligheid en deelnemen aan de nieuwe aanpak. Resultaat

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 Stap 3 voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 Stap 3 voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 Stap 3 voor projectleiders Stap 3: Realiseren Stap 3 is de echte (teamaanpak van de) dialoog. Het draait hier om communicatie over veiligheid en deelnemen aan de nieuwe

Nadere informatie

Handleiding voor projectleiders Aanpak Organisatieklimaat

Handleiding voor projectleiders Aanpak Organisatieklimaat Meer grip op Gezond en veilig werken Handleiding voor projectleiders Aanpak Organisatieklimaat IZZ is in 1977 opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. Als belangenbehartiger van ruim 410.000

Nadere informatie

Handleiding voor projectleiders Aanpak Organisatieklimaat

Handleiding voor projectleiders Aanpak Organisatieklimaat Meer grip op Gezond en veilig werken Handleiding voor projectleiders Aanpak Organisatieklimaat IZZ is in 1977 opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. Als belangenbehartiger van ruim 410.000

Nadere informatie

Handleiding voor projectleiders Aanpak Organisatieklimaat

Handleiding voor projectleiders Aanpak Organisatieklimaat Meer grip op Gezond en veilig werken Handleiding voor projectleiders Aanpak Organisatieklimaat IZZ is in 1977 opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. Als belangenbehartiger van ruim 410.000

Nadere informatie

De VeiligPlus-aanpak. Maak elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar. In vier stappen naar een continue dialoog over veiligheid en je veilig voelen

De VeiligPlus-aanpak. Maak elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar. In vier stappen naar een continue dialoog over veiligheid en je veilig voelen De VeiligPlus-aanpak Maak elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar In vier stappen naar een continue dialoog over veiligheid en je veilig voelen Sta je wel eens voor de deur, maar durf je niet naar binnen?

Nadere informatie

Veilig, gezond & vitaal werken. Handleiding Over werk(druk) gesproken voor projectleiders

Veilig, gezond & vitaal werken. Handleiding Over werk(druk) gesproken voor projectleiders Veilig, gezond & vitaal werken Handleiding Over werk(druk) gesproken voor projectleiders Handleiding Over werk(druk) gesproken voor projectleiders... Versie: mei 2018 Uitgave: VOION Postbus 2501 6401

Nadere informatie

De Aanpak Organisatieklimaat: duurzamer inzetbaar door een continue dialoog!

De Aanpak Organisatieklimaat: duurzamer inzetbaar door een continue dialoog! Bo Geboortezorg Bo college 11 oktober 2018 De Aanpak Organisatieklimaat: duurzamer inzetbaar door een continue dialoog! Anouk ten Arve & Babette Bronkhorst Marc Spoek, Manager Gezond Werken in de Zorg

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? 2. Voor wie is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld?

Veelgestelde vragen. 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? 2. Voor wie is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? Veelgestelde vragen 1. Waarom is de VeiligPlus-aanpak ontwikkeld? Alle professionals en cliënten in de gehandicaptenzorg moeten zich veilig voelen en zichzelf kunnen zijn. Dat is het doel van de VeiligPlus-aanpak.

Nadere informatie

De VeiligPlus-aanpak. Maak elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar. In vier stappen naar een continue dialoog over veiligheid en je veilig voelen

De VeiligPlus-aanpak. Maak elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar. In vier stappen naar een continue dialoog over veiligheid en je veilig voelen De VeiligPlus-aanpak Maak elk gevoel van onveiligheid bespreekbaar In vier stappen naar een continue dialoog over veiligheid en je veilig voelen Sta je wel eens voor de deur, maar durf je niet naar binnen?

Nadere informatie

Meer grip op Gezond en veilig werken. Handleiding opleiding teamcoaching. Onderdeel voor teamleiders in Aanpak Organisatieklimaat

Meer grip op Gezond en veilig werken. Handleiding opleiding teamcoaching. Onderdeel voor teamleiders in Aanpak Organisatieklimaat Meer grip op Gezond en veilig werken Handleiding opleiding teamcoaching Onderdeel voor teamleiders in Aanpak Organisatieklimaat IZZ is in 1977 opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. Als belangenbehartiger

Nadere informatie

Meer grip op Gezond en veilig werken. Handleiding opleiding teamcoaching. Onderdeel voor teamleiders in Aanpak Organisatieklimaat

Meer grip op Gezond en veilig werken. Handleiding opleiding teamcoaching. Onderdeel voor teamleiders in Aanpak Organisatieklimaat Meer grip op Gezond en veilig werken Handleiding opleiding teamcoaching Onderdeel voor teamleiders in Aanpak Organisatieklimaat IZZ is in 1977 opgericht door werkgevers en werknemers in de zorg. Als belangenbehartiger

Nadere informatie

Handleiding voor projectleiders

Handleiding voor projectleiders Meer grip op Gezond en veilig werken Handleiding voor projectleiders Als ledencollectief van 417.000 leden weet Stichting IZZ wat er in de zorg speelt. We monitoren, doen onderzoek en vertalen data en

Nadere informatie

Zorg voor de mantelzorger

Zorg voor de mantelzorger Zorg voor de mantelzorger Het geven van zorg aan je naasten is een taak van ons allen. Dat verwacht de overheid ook van ons. Maar voor zorgmedewerkers is mantelzorg verlenen een extra gezondheidsrisico.

Nadere informatie

Gezond(er) werken in de zorg

Gezond(er) werken in de zorg Gezond(er) werken in de zorg 3 november 2016 StAZ Medezeggenschapsdag Marc Spoek Bart de Klerk Spoorboekje 1. Introductie 2. Hoe gezond werk je zelf? 3. Gezond en Veilig werken 4. Aanpak NWZ Stichting

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak 2.0. voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak 2.0. voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak 2.0 voor projectleiders Inhoud Managementsamenvatting 3 Achtergrond 5 Succesfactoren VeiligPlus-aanpak 6 Vijf rollen 7 Vier stappen 9 Stap 1: Inspireren 10 Stap 2: Organiseren

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 voor projectleiders Inhoud Managementsamenvatting 4 Achtergrond 6 Succesfactoren VeiligPlus-aanpak 7 Vijf rollen 8 Vier stappen 11 Stap 1: Inspireren 12 Stap 2: Organiseren

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak voor projectleiders Inhoud Managementsamenvatting 3 Achtergrond 5 Succesfactoren VeiligPlus-aanpak 6 Vijf rollen 7 Vier stappen 9 Stap 1: Inspireren 10 Stap 2: Organiseren

Nadere informatie

Praktijktoets Aanpak Organisatieklimaat

Praktijktoets Aanpak Organisatieklimaat Praktijktoets Aanpak Organisatieklimaat Dr. Babette Bronkhorst december 2018 Wetenschappelijke toetsing van de Aanpak Organisatieklimaat binnen zorgorganisaties Stichting IZZ is in 1977 opgericht door

Nadere informatie

Jaarrapport Zorggebruik 2013. Managementsamenvatting. Inzicht in (arbeidsrelevant) zorggebruik van zorgmedewerkers

Jaarrapport Zorggebruik 2013. Managementsamenvatting. Inzicht in (arbeidsrelevant) zorggebruik van zorgmedewerkers Jaarrapport Zorggebruik 2013 Managementsamenvatting Inzicht in (arbeidsrelevant) zorggebruik van zorgmedewerkers 2 Jaarrapport Zorggebruik 2013 Managementsamenvatting In dit Jaarrapport Zorggebruik is

Nadere informatie

Handleiding Teamcoachingssessies 3.0 Onderdeel van de VeiligPlus-aanpak

Handleiding Teamcoachingssessies 3.0 Onderdeel van de VeiligPlus-aanpak Handleiding Teamcoachingssessies 3.0 Onderdeel van de VeiligPlus-aanpak Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 De VeiligPlus-aanpak in het kort... 2 Stap 3: Realiseren... 4 Teamcoachingssessies...

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak 2.0 stap 1. voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak 2.0 stap 1. voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak 2.0 stap 1 voor projectleiders Stap 1: Inspireren In de eerste stap gaat het erom dat bestuur en management van de organisatie het belang van veiligheid onderkennen en zich

Nadere informatie

Gezond werken in de zorg Onderzoeksrapport. Onderzoek naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting onder zorgmedewerkers

Gezond werken in de zorg Onderzoeksrapport. Onderzoek naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting onder zorgmedewerkers 1 Onderzoeksrapport Gezond werken in de zorg Gezond werken in de zorg Onderzoeksrapport Onderzoek naar fysieke en psychosociale arbeidsbelasting onder zorgmedewerkers 2 Onderzoeksrapport Gezond werken

Nadere informatie

Gezond werken in de zorg

Gezond werken in de zorg Gezond werken in de zorg Blijf in gesprek VOOR LEIDING- GEVENDE GEZOND WERKEN IN DE ZORG Blijf in gesprek Hoe ervaren uw medewerkers hun gezondheid en werkbelasting? In dit boekje staat de test Gezond

Nadere informatie

Handleiding Teamcoachingssessies Onderdeel van de VeiligPlus-aanpak

Handleiding Teamcoachingssessies Onderdeel van de VeiligPlus-aanpak Handleiding Teamcoachingssessies Onderdeel van de VeiligPlus-aanpak Handleiding Teamcoachingssessies, onderdeel van de VeiligPlus-aanpak pagina 16 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 De VeiligPlus-aanpak

Nadere informatie

Bijlage 6 Voorbeeldstellingen teampeiling

Bijlage 6 Voorbeeldstellingen teampeiling Bijlage 6 Voorbeeldstellingen teampeiling Fysieke arbeidsbelasting Iedere zorgmedewerker heeft te maken met lichamelijke inspanning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan specifieke lichaamshoudingen, (herhaalde)

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo IN GESPREK OVER HET ORGANISATIEKLIMAAT MEER GRIP OP GEZOND, VEILIG EN MET PLEZIER WERKEN IN HET HBO

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo IN GESPREK OVER HET ORGANISATIEKLIMAAT MEER GRIP OP GEZOND, VEILIG EN MET PLEZIER WERKEN IN HET HBO arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo IN GESPREK OVER HET ORGANISATIEKLIMAAT MEER GRIP OP GEZOND, VEILIG EN MET PLEZIER WERKEN IN HET HBO Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: Deze handreiking

Nadere informatie

Vrouwen lopen zichzelf vaak voorbij

Vrouwen lopen zichzelf vaak voorbij Vrouwen lopen zichzelf vaak voorbij Vrouwen lopen zichzelf vaak voorbij. Dit kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten, waar vaak weinig aandacht aan besteed wordt. Zo blijkt uit een onderzoek van

Nadere informatie

Handleiding Teamcoachingssessies vs2 Onderdeel van de VeiligPlus-aanpak

Handleiding Teamcoachingssessies vs2 Onderdeel van de VeiligPlus-aanpak Handleiding Teamcoachingssessies vs2 Onderdeel van de VeiligPlus-aanpak Handleiding Teamcoachingssessies, onderdeel van de VeiligPlus-aanpak pagina 16 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 De

Nadere informatie

Gezonder. werken in de zorg. Hoe gezond werken uw medewerkers?

Gezonder. werken in de zorg. Hoe gezond werken uw medewerkers? Gezonder werken in de zorg GEZONDER WERKEN IN DE ZORG Hoe gezond werken uw medewerkers? Doe samen met hen de test op de binnenzijde van deze pagina. Breng in drie stappen de gezondheid en werkbelasting

Nadere informatie

Rendement op investeren in gezondheid

Rendement op investeren in gezondheid Rendement op investeren in gezondheid 26 Augustus 2015 Marc Spoek Stichting IZZ Stichting IZZ Collectiviteit van werknemers en werkgevers in de zorg Inkoper van IZZ zorgverzekering bij Zorgverzekeraar

Nadere informatie

Duurzame Inzetbaarheid

Duurzame Inzetbaarheid Duurzame Inzetbaarheid Het vermogen van werknemers om gezond, plezierig en productief te werken, gedurende hun hele arbeidsleven. Het gaat met andere woorden om gezondheid, vakmanschap, motivatie, werk-privé

Nadere informatie

Organisatie Verbeter Cyclus

Organisatie Verbeter Cyclus Organisatie Verbeter Cyclus Creëer uw eigen verbetercultuur Creëer uw eigen verbetercultuur Succesvolle organisaties creëren een positieve verbetercultuur! Zij luisteren goed naar de cliënten en hun netwerk

Nadere informatie

Investeren in werkgeluk als business model

Investeren in werkgeluk als business model Investeren in werkgeluk als business model Zandvoort, 15 juni 2017 Visie op relatie medewerker - bedrijfsresultaat Gezondheid Succesvolle organisatie Bart van Opstal Client Consultant Health & Benefits

Nadere informatie

Vitaliteit voor de zorg

Vitaliteit voor de zorg Vitaliteit voor de zorg Wat kun je als professional doen? V&VN 2 oktober 2013 Anouk ten Arve, programma manager 1 Stichting IZZ van werknemers en werkgevers in de zorg Stichting IZZ Stichting met twee

Nadere informatie

2.1 Het gebruik van het ZLP en het inzetten van multidisciplinair overleg om aandacht voor levensvragen te borgen (Expertisenetwerk)

2.1 Het gebruik van het ZLP en het inzetten van multidisciplinair overleg om aandacht voor levensvragen te borgen (Expertisenetwerk) Opzet ontwikkeltrajecten BrabantZorg/ Catharinahof en TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) met het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen voor Kwaliteitsstandaard Levensvragen Juni 2014 Aanleiding Het Expertisenetwerk

Nadere informatie

Ergocoach Nieuwe Stijl. Samenvatting vragenlijst onderzoek Evaluatie Ergocoach augustus 2018

Ergocoach Nieuwe Stijl. Samenvatting vragenlijst onderzoek Evaluatie Ergocoach augustus 2018 Ergocoach Nieuwe Stijl Samenvatting vragenlijst onderzoek Evaluatie Ergocoach augustus 2018 Doel en aanpak Doel: inzicht krijgen in de behoefte van de ergocoach ideeën verzamelen voor de ergocoach nieuwe

Nadere informatie

Welkom. MeetUp Verzuim! 10 oktober 2017

Welkom. MeetUp Verzuim! 10 oktober 2017 Welkom MeetUp Verzuim! 10 oktober 2017 PROGRAMMA 10.00 uur Opening door dagvoorzitter Rolf de Wilde NU 91 10.10 uur Inleiding Verzuim en inzetbaarheid Anouk ten Arve 10.40 uur Pitches Aanpak verzuim met

Nadere informatie

Doel en opzet van de scan

Doel en opzet van de scan Dr. Joyce Rupert Doel en opzet van de scan Organisaties inzicht geven in waar zij staan wat betreft cultuur en gedrag en aandachtsgebieden in kaart brengen ter verdere verbetering Compliance én participatie,

Nadere informatie

Productblad. Vitaliteit. in beeld

Productblad. Vitaliteit. in beeld Productblad Vitaliteit in beeld onze expertise uw winst Waarom Bent u in gesprek met uw medewerkers over duurzame vitaliteit en inzetbaarheid? En wordt de eigen verantwoordelijkheid hierin benoemd en

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 Stap 4 voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 Stap 4 voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 Stap 4 voor projectleiders Stap 4: Blijven leren In de laatste stap draait het om het inbedden en verankeren van de dialoog in de dagelijkse werkpraktijk. Praten over

Nadere informatie

Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 Stap 2 voor projectleiders

Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 Stap 2 voor projectleiders Handleiding VeiligPlus-aanpak 3.0 Stap 2 voor projectleiders Stap 2: Organiseren Bij deze stap zorgen Bezieler, Projectteam en Ondersteuners ervoor dat de randvoorwaarden voor de aanpak die moet leiden

Nadere informatie

E-book. De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus

E-book. De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus E-book De 3 succesfactoren voor een effectieve HR-cyclus Inleiding Door Stefan op de Woerd Waarschijnlijk herken je het beeld dat er bij veel organisaties aan het begin van het jaar afspraken worden gemaakt

Nadere informatie

arbo 42 11-10-2013 17:27:30

arbo 42 11-10-2013 17:27:30 arbo 42 11-10-2013 17:27:30 e brengen een hoge werkdruk vaak in verband met een breed scala aan gezondheids- en veiligheidsrisico s, variërend van vermoeidheid en fysieke klachten tot hartziekten of ongelukken

Nadere informatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie

Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life voor duurzame gezondheid en vitaliteit van mens en organisatie Lumina Life is een uniek instrument dat medewerkers in de zakelijke markt helpt om duurzaam gezond en vitaal te kunnen blijven

Nadere informatie

duurzame inzetbaarheid in de praktijk

duurzame inzetbaarheid in de praktijk duurzame inzetbaarheid in de praktijk een proactieve integrale benadering Hester Wagenvoort 29 januari 2013 programma 1. impressie Elkerliek ziekenhuis 2. beleid en praktijk aanleiding activiteiten verleden,

Nadere informatie

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren?

Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Medicatieveiligheid in de langdurende zorg Veilige en verantwoorde medicatiezorg leveren? Vilans helpt mee Werken met medicatie is een risicovolle aangelegenheid. Een kleine lees- of schrijffout kan grote

Nadere informatie

SOM= Effectief en plezierig werken

SOM= Effectief en plezierig werken SOM= Effectief en plezierig werken 1 VRAGEN AAN U: Wordt in uw organisatie de werkplek effectief gebruikt? Zitten de collega s met een glimlach achter hun bureau? Vindt er bij u veel samenwerking tussen

Nadere informatie

Nieuwe teams met nieuwe taken. Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman

Nieuwe teams met nieuwe taken. Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman t Nieuwe teams met nieuwe taken Coby Franken - Trainer / adviseur Anita Jonkman i t Teams Zelfsturende teams Zelforganiserende teams Resultaatverantwoordelijke teams Autonome teams Zelf doen teams Bij

Nadere informatie

Van procenten naar personen. Effectief beïnvloeden van ziekteverzuim bij een VVT-organisatie

Van procenten naar personen. Effectief beïnvloeden van ziekteverzuim bij een VVT-organisatie Van procenten naar personen Effectief beïnvloeden van ziekteverzuim bij een VVT-organisatie De aanleiding Een VVT organisatie met een omzet van 190 miljoen die veel wijkverpleging biedt, had een bovengemiddeld

Nadere informatie

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012)

Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Bijlage 8.8: Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) Professionele leergemeenschappen (Verbiest, 2012) en netwerk-leren (De Laat, 2012) verhogen de kans op succesvol leren in het kader van een

Nadere informatie

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog

E-book. 49 vragen voor een effectieve continue dialoog E-book 49 vragen voor een effectieve continue dialoog Inleiding Door Jochem Aubel Veel organisaties hebben de ambitie om een continue dialoog op gang te brengen. Een doorlopend gesprek tussen medewerkers

Nadere informatie

Gezonder werken in de zorg

Gezonder werken in de zorg Gezonder werken in de zorg GEZONDER WERKEN IN DE ZORG Hoe gezond werkt u? In drie stappen brengt u met de test op de binnen zijde van deze pagina uw gezondheid en werkbelasting in kaart. Is er ruimte voor

Nadere informatie

Programma. De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid. Wat is het profiel van een duurzaam inzetbare medewerker?

Programma. De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid. Wat is het profiel van een duurzaam inzetbare medewerker? De OR in beweging met Duurzame Inzetbaarheid Jan Booij, tri-plus jan.booij@tri-plus.nl 0657-148149 Programma Wie ben ik Duurzame Inzetbaarheid? Wat speelt een rol? Aanpak Wat kun je als OR Afsluiting Wat

Nadere informatie

Voor mentaal fitte werknemers

Voor mentaal fitte werknemers Voor mentaal fitte werknemers Welkom Wij geloven in een wereld waarin iedereen zelf de regie heeft over zijn of haar mentale welzijn. We bieden medewerkers de handvatten om weerbaar te worden en de eigen

Nadere informatie

Agressie tegen hulpverleners. Walter Heijne, hoofd SEH Elisabeth/TweeSteden ziekenhuis

Agressie tegen hulpverleners. Walter Heijne, hoofd SEH Elisabeth/TweeSteden ziekenhuis Agressie tegen hulpverleners Walter Heijne, hoofd SEH Elisabeth/TweeSteden ziekenhuis Het ETZ beschikt over een van de grootste Spoedeisende Hulpen van Nederland. Jaarlijks behandelen, wij verdeeld over

Nadere informatie

Cultuurmeting in de forensische praktijk. In samenwerking met GGZ Eindhoven

Cultuurmeting in de forensische praktijk. In samenwerking met GGZ Eindhoven Cultuurmeting in de forensische praktijk In samenwerking met GGZ Eindhoven Doel van een cultuurmeting Inzicht krijgen hoe de organisatie richting geeft aan cultuuraspecten met het oog op veiligheid en

Nadere informatie

we invite you to grow

we invite you to grow we invite you to grow Talentprogramma Kwaliteitsverpleegkundige Zorgmanagement Bedrijfsvoering Medisch Verpleegkundig adviseur van het zorgproces 2 Doelgroep Verpleegkundigen niveau 4 en 5 met minimaal

Nadere informatie

Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ!

Van inzicht naar actie. Vitaliteitvoordezorg.nl. Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ! Vitaliteit voor de zorg 3 Vitaliteitvoordezorg.nl Nu met benchmark voor Ziekenhuizen, VVT, GGZ en GHZ! Gericht sturen op vitaliteit en inzetbaarheid van zorgmedewerkers Van inzicht naar actie Veel zorginstellingen

Nadere informatie

Vlaggensysteem RJ Inbedding in de organisatie / dia 2

Vlaggensysteem RJ Inbedding in de organisatie / dia 2 Vlaggensysteem RJ Inbedding in de organisatie 23-2-2015 / dia 2 Welkom en kennismaking 23-2-2015 / dia 3 Enkele stellingen 23-2-2015 / dia 4 Begeleiders moeten verplicht worden met kinderen en jongeren

Nadere informatie

Kwaliteitsdashboard Amstelring

Kwaliteitsdashboard Amstelring Kwaliteitsdashboard Amstelring Is jouw verpleeghuisorganisatie zich aan het oriënteren op het ontwikkelen en gebruiken van een dashboard? Lees dan deze publicatie met zeven praktijkvoorbeelden van verpleeghuizen

Nadere informatie

Resultaten Onderzoek September 2014

Resultaten Onderzoek September 2014 Resultaten Onderzoek Initiatiefnemer: Kennispartners: September 2014 Resultaten van onderzoek naar veranderkunde in de logistiek Samenvatting Logistiek.nl heeft samen met BLMC en VAViA onderzoek gedaan

Nadere informatie

Medewerkers in balans

Medewerkers in balans THEMA: Tussen Wet en Werkelijkheid Medewerkers in balans De Heuristische Methode (DHM) verbetert de mentale en fysieke inzet ORGANISATIE: PARTNERS: Kennismaken met ons Edda Heijting, interventieontwikkelaar

Nadere informatie

TEAMMONITOR. VOOR ZORGTEAMS ontwikkelen van zelforganisatie. Teamontwikkeling in de zorg

TEAMMONITOR. VOOR ZORGTEAMS ontwikkelen van zelforganisatie. Teamontwikkeling in de zorg TEAMMONITOR VOOR ZORGTEAMS ontwikkelen van zelforganisatie Teamontwikkeling in de zorg Zelforganisatie en meer autonome teams in de zorg (thuiszorg, wijkteams, gehandicapten-, jongeren en ouderenzorg,

Nadere informatie

De kracht van duurzame inzetbaarheid. 8 infographics met de belangrijkste inzichten uit een langjarig onderzoek in de Limburgse zorg

De kracht van duurzame inzetbaarheid. 8 infographics met de belangrijkste inzichten uit een langjarig onderzoek in de Limburgse zorg De kracht van duurzame inzetbaarheid 1 8 infographics met de belangrijkste inzichten uit een langjarig onderzoek in de Limburgse zorg De kracht van duurzame inzetbaarheid De kracht van duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Gezond werken in de zorg

Gezond werken in de zorg Gezond werken in de zorg VOOR MEDE- WERKER GEZOND WERKEN IN DE ZORG Doe de test Lees de tips in dit boekje en start vandaag nog met gezond werken in de zorg. Geef uw gezondheid een cijfer tussen de 1 en

Nadere informatie

Het Slimmer Werken-onderzoek 2013

Het Slimmer Werken-onderzoek 2013 Het Slimmer Werken-onderzoek 2013 In mei 2013 heeft Beklijf in opdracht van ErgoDirect International een online onderzoek uitgevoerd onder HR- en Arbo-professionals met als thema ʻSlimmer Werkenʼ. Slimmer

Nadere informatie

Tooling voor de HR-cyclus

Tooling voor de HR-cyclus Tooling voor de HR-cyclus De complete requirements checklist Tooling voor de HR-cyclus De complete requirements checklist Als je op zoek bent naar tooling voor de HR-cyclus, wil je graag een goede keuze

Nadere informatie

versie: 2005 Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen De Investors In People standaard

versie: 2005 Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen De Investors In People standaard versie: 2005 De Investors In People standaard Strategieën ontwikkelen om de prestaties van de organisatie te verbeteren Plannen Een Investor in People ontwikkelt effectieve strategieën om de prestaties

Nadere informatie

Business case Vrijwilligers/werk: vragenlijst over baten

Business case Vrijwilligers/werk: vragenlijst over baten Business case Vrijwilligers/werk: vragenlijst over baten Inzetten van vrijwilligers levert de organisatie opbrengsten op. Denk dan aan tijdwinst, meer aandacht voor de cliënt, grotere kwaliteit van zorg,

Nadere informatie

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus

E-book. In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus 7 5 6 3 4 2 1 E-book In 7 stappen naar een effectieve HR-cyclus Inleiding Het doel van de HR-cyclus is: medewerkers ondersteunen in het leren en presteren, zodat zij maximaal bijdragen aan het succes van

Nadere informatie

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Nazareth

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Nazareth Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Nazareth Toelichting De Smiley ; deze laat het volgende in één oogopslag zien: is hoger of gelijk aan 7,00 is lager dan 7,00 Bij gebrek aan respons

Nadere informatie

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012

Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord. Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Business Case depressiepreventie in Zuid- Holland Noord Nicolette van der Zouwe 29 mei 2012 Opzet Business Case depressiepreventie (BC dp) Waarom Hoe Veerkracht initiatieven Hoe nu verder in ZHN? GGD NL,

Nadere informatie

SPECIAL. Zicht op zorggebruik van zorgmedewerkers. Grote verschillen tussen zorgorganisaties

SPECIAL. Zicht op zorggebruik van zorgmedewerkers. Grote verschillen tussen zorgorganisaties HÉT MAGAZINE OVER GEZOND WERKEN IN DE ZORG 2 SPECIAL 2015 Zicht op zorggebruik van zorgmedewerkers Grote verschillen tussen zorgorganisaties 2 INZICHT SPECIAL 2-2015 ZORGGEBRUIK INHOUD LAAG ZORGVERBRUIK,

Nadere informatie

Wie is de baas? Een dubbelportret over zelforganisatie en leiderschap in de thuiszorg en verpleging.

Wie is de baas? Een dubbelportret over zelforganisatie en leiderschap in de thuiszorg en verpleging. Wie is de baas? Een dubbelportret over zelforganisatie en leiderschap in de thuiszorg en verpleging. Door: Ben Kuipers, Nicole Braham en Marion Herder Erasmus Universiteit Rotterdam Zowel in de thuiszorg

Nadere informatie

Verdiepingsdocument Spiegel Personeel & School

Verdiepingsdocument Spiegel Personeel & School Verdiepingsdocument Spiegel Personeel & School Opgemaakt februari 2019 door de VO-raad Ter ondersteuning van scholen die de Spiegel gaan inzetten. De Spiegel wat is het? Het realiseren van onderwijskundige

Nadere informatie

hr Duurzaam succesvol

hr Duurzaam succesvol hr Duurzaam succesvol Duurzaamheid is een thema binnen veel organisaties. Logisch, iedere organisatie wil graag goed gekwalificeerde, gemotiveerde en gezonde medewerkers. In steeds meer Cao s worden dan

Nadere informatie

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid

Workshop HR-scan. Naar een duurzaam HRM beleid Workshop HR-scan Naar een duurzaam HRM beleid Inhoud Voorstelling Wat is Human Resources? Overzicht bestaande tools Waarom de HRM Cockpit? Doel van de HRM Cockpit Opbouw van het model De HRM Cockpit Aan

Nadere informatie

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot

Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid. Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Bedrijfskundige opbrengsten van investeren in Vitaliteit en Gezondheid Prof. Dr. Gerard I.J.M. Zwetsloot Programma Workshop Eerste deel: Presentatie Visie op Gezond Ondernemen Een paar voorbeelden van

Nadere informatie

Werkstress is fysieke, mentale of sociale spanning die voortkomt uit werk. Werkstress kan nadelige

Werkstress is fysieke, mentale of sociale spanning die voortkomt uit werk. Werkstress kan nadelige SAMENVATTING Werkstressisfysieke,mentaleofsocialespanningdievoortkomtuitwerk.Werkstresskannadelige gevolgenhebbenvoorwerknemers,organisatiesendemaatschappijinhetalgemeen.opindividueel niveauhangtwerkstresssamenmetdepressie,angstenburnoutenmetfysiekegezondheidsrisico

Nadere informatie

EXPEDITIE VERZUIM IN ZZZ-TEAMS

EXPEDITIE VERZUIM IN ZZZ-TEAMS 1 EXPEDITIE VERZUIM IN ZZZ-TEAMS Enkele feiten over het onderzoek Het onderzoek vond plaats van 1 januari 2015 tot en met 1 december 2015. 9 zorgorganisaties deden mee aan het onderzoek. Organisaties die

Nadere informatie

Directeur Dienstverlening en directeur Bedrijfsvoering Slachtofferhulp Nederland

Directeur Dienstverlening en directeur Bedrijfsvoering Slachtofferhulp Nederland Directeur Dienstverlening en directeur Bedrijfsvoering Slachtofferhulp Nederland Organisatie Slachtofferhulp Nederland helpt slachtoffers van misdrijven, verkeersongelukken, vermissingen en calamiteiten.

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht

Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ. 15 December 2015 Domstad Utrecht Informatiebijeenkomst Proeftuinen vernieuwing KK GZ 15 December 2015 Domstad Utrecht Programma 14:00: Welkom en toelichting programma 14:15: presentatie vernieuwd KK GZ 14:45: presentatie proeftuinen 15:15:

Nadere informatie

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling.

Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. Beleid en implementatie aanpak ouderenmishandeling. 1. Sociaal beleid in breder verband Ontwikkelen beleid: een complex proces Het ontwikkelen en implementeren van beleid voor preventie en aanpak van grensoverschrijdend

Nadere informatie

Groepsverslag Stress Reductie Effect Meting na HeartMath coachtraject maart 2016

Groepsverslag Stress Reductie Effect Meting na HeartMath coachtraject maart 2016 Onderzoeksbureau Groepsverslag Stress Reductie Effect Meting na HeartMath coachtraject maart 2016 In opdracht van HeartMath Benelux Periode november 2012 tot en met maart 2016 De stress-rem (Stress Reductie

Nadere informatie

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Accountant

Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Accountant Vertrouwelijk INDIVIDUEEL RAPPORT Anneke Accountant 18-11-2016 Beste Anneke, Dit rapport geeft een totaaloverzicht van jouw energie- en stressbronnen op organisatie- en functieniveau. De antwoorden die

Nadere informatie

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging

Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging 13-0010/mh/rs/ph Alternatief voor Regeerakkoord Regie in eigen hand door persoonsgebonden en persoonsvolgende bekostiging Gevraagde actie: - Deelt u de filosofie van Regie in eigen hand? - Bent u bereid

Nadere informatie

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen

Projectplan. Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers. [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen Projectplan Aanpak laaggeletterdheid bij patienten en/of medewerkers [Naam organisatie] [auteur] [datum] Werken aan taal heeft veel voordelen [Naam organisatie] vindt het belangrijk om alert te zijn op

Nadere informatie

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Landrijt

Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Landrijt Verbeterplannen Samenspel mantelzorgers en vrijwilligers Landrijt Toelichting De Smiley ; deze laat het volgende in één oogopslag zien: is hoger of gelijk aan 7,00 is lager dan 7,00 Bij gebrek aan respons

Nadere informatie

Functioneel meten en vakmanschap www.divosa.nl

Functioneel meten en vakmanschap www.divosa.nl De sociale dienst als lerende organisatie Functioneel meten en vakmanschap www.divosa.nl De sociale dienst als lerende organisatie Functioneel meten en vakmanschap Prof. dr. Roland Blonk, Chris Goosen

Nadere informatie

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg

Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Werkgevers Helpdesk Mantelzorg Bijna een of de vijf werknemers heeft mantelzorgtaken. Dat werkt door in uw organisatie. Praktisch, maar ook financieel. Hoe voorkomt u overbelaste medewerkers ten gevolge

Nadere informatie

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon.

Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. Implementeren van een zorginnovatie. Heel gewoon. zorgvannu.nl Innoveren in de zorg, dat is heel erg zorg van nu. Het kan zelfs zo zijn dat wat je collega innovatief vindt, jij als dagelijkse routine ziet,

Nadere informatie

Nieuws van Keynote in mei

Nieuws van Keynote in mei Deze nieuwsbrief online lezen Nieuws van Keynote in mei Beste Rudolf, Uit het hoofd in de handen. In deze nieuwsbrief van deze maand vertel ik over de inhoud van de basiscursus Appreciative Inquiry en

Nadere informatie

VERZUIM EN INZETBAARHEID HEEFT U DE REGIE?

VERZUIM EN INZETBAARHEID HEEFT U DE REGIE? VERZUIM EN INZETBAARHEID HEEFT U DE REGIE? IN SAMENWERKING MET Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Verzuimbegeleiding... 4 2.1 Hoe is de verzuimbegeleiding georganiseerd?... 4 2.2 Wat willen organisaties verbeteren

Nadere informatie

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid

Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid 1 Nederlandse werkgevers en duurzame inzetbaarheid Inleiding Het streven naar gezonde werknemers die zo weinig mogelijk ziek zijn is een streven van iedere werkgever. Het werken aan duurzame inzetbaarheid

Nadere informatie

Benchmark 2015. Vitaliteit voor de zorg. De snelste weg naar vitale medewerkers

Benchmark 2015. Vitaliteit voor de zorg. De snelste weg naar vitale medewerkers Benchmark 2015 Vitaliteit voor de zorg De snelste weg naar vitale medewerkers 2 Onderzoeksrapport Vitaliteit voor de zorg Onderzoeksrapport Vitaliteit voor de zorg 3 Vitaal en energiek aan het werk Met

Nadere informatie

POSITIEVE INTERVENTIE BRENGT GEDRAGSVERANDERING

POSITIEVE INTERVENTIE BRENGT GEDRAGSVERANDERING POSITIEVE INTERVENTIE BRENGT GEDRAGSVERANDERING in dit geval innovatiekracht Februari 2016 Involve Sophiaweg 89 6523 NH NIJMEGEN www.involve.eu contact met ons op voor afspraken over het gebruik 1 Veranderen

Nadere informatie

Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) WHITEPAPER Een introductie op de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) 2 Wettelijk kader De Arbowet stelt een Risico Inventarisatie &

Nadere informatie