Goede ideeën fietsexcursie 19 en 20/11/14

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Goede ideeën fietsexcursie 19 en 20/11/14"

Transcriptie

1 Goede ideeën fietsexcursie 19 en 20/11/14 Opzet: Op 19 en organiseerde de VSV een excursie naar het Fietscongres Nederland. Wij vonden het een zeer geslaagde tweedaagse en zouden het geweldig vinden als we de positieve energie van onze groep zouden kunnen vertalen in concrete realisaties. Daarom werden in de bus alle goede ideeën voorgesteld en vinden jullie deze terug in dit verslagje. Diegene die het eerste zijn idee realiseert, krijgt van ons een prijs. We weten momenteel niet meer dan dat die prijs fantastisch zal zijn en te maken zal hebben met fietsen, suggesties zijn dus welkom! Deelnemers Wout Baert Fietsberaad Ideeën Uit de contacten met Fietsberaad Nederland blijkt dat er al veel onderzocht is en dat we het warme water niet opnieuw moeten uitvinden (paaltjes stellen in Nederland en in bv dezelfde problemen). We gaan dus geen dubbel werk doen, maar wel de middelen zo efficiënt mogelijk inzetten. We gaan gezamenlijke bijeenkomsten organiseren van het Fietsberaad Nederland-. De tweedaagse onderdompeling in het fietsbeleid was zeer leuk en smaakt naar meer. Kathy Blondeel Gemeentebestuur Kaprijke Elk fietsidee is op zich de moeite, maar om het te realiseren, moet het wel betaalbaar zijn. Autoloze zondagen bestaan al, maar er is ook nood aan een soort van fietsweek, Kaprijke wil dat graag organiseren. Concreet proberen we om de autoparking aan de school te vervangen door mobiele fietsstallingen. Guido Vaganée Raf Bogaerts Indienen van een kandidatuur voor Fietsgemeente. Opstellen van een fietsbeleidsplan voor Bonheiden.

2 Gemeentebestuur Bonheiden Bezoek met alle gemeenteraadsleden aan Zwolle. Ik presenteer mijn plan op het volgende Nederlandse Fietscongres in Utrecht (juni 2015). Chris Brouwers Provincie Antwerpen Het is goed dat we met een grote, enthousiaste delegatie zijn. De volgende keer ware het goed als de helft van de deelnemers mandatarissen zouden zijn. We moeten een community oprichten van fietsprofessionals zodat we gemakkelijk ideeën kunnen uitwisselen en gemakkelijk kunnen communiceren. Tina Caers Provincie Antwerpen Omdat belijning een belangrijke concrete maatregel kan zijn, gaan we op korte termijn samen met FLOW op de fietssnelweg Antwerpen-Mechelen experimenteren met belijning. We doen het volgens de regels van de kunst, met een voor- en nameting om te kijken wat de effecten zijn. We plaatsen alleen nog paaltjes als het noodzakelijk is. Nathalie Claessens Vlaams Parlement Wout De Meester Stadsbestuur Sint- Niklaas Als Sint-Niklaas Fietsstad wordt, zullen we daar uitgebreid over communiceren. We gaan enkel fietsbeugels plaatsen als het echt nodig is. We bekijken of we flexibele fietsparkeervakken kunnen invoeren. Een therapeutische sessie voor de zogenaamde moeilijke partners inzake fietsbeleid zou welkom zijn. De Duits/Nederlandse dagvoorzitster was geweldig, kan die eens niet naar België komen? Tim De Roeck MINT NV Nederland heeft een voorsprong, maar toch voert men dezelfde inhoudelijke discussies (auto versus fiets, plaats van de fiets in de stad, ) Het verkeersmodel BRUTUS is interessant om tot meer fietsrealisaties te komen. Dit zouden we ook in moeten toepassen. Carolina De Winne Het viel op dat er in Nederland bijna geen enkele fietser fluo of helm draagt. Ook in Nederland was er in het begin weerstand tegen fietsstraten; maar na de aanleg was er wel enthousiasme. Er is dus nood aan voldoende sensibilisatie om mensen en organisaties te overtuigen.

3 Patty Delanghe Mobiliteitsbedrijf Stad Gent Als Gent een echte fietsstad wil worden, (of een echte fietsregio:) ) : Dan moeten we kijken of we fietsers veel meer in de voorrang kunnen steken. Geen gemakkelijke oefening, en veel partijen en stakeholders te overtuigen in de toekomst, maar ik ga er in elk geval voor. Fietsparkeren: door het massaler wordende fietsgebruik moeten we beginnen nadenken over onze strategie van fietsparkeren, moeten we Gent volzetten met fietsstallingen,? Moeten we niet veel meer dingen uitproberen in de vorm van proefprojecten: schilder een vlak op de grond met een fietsicoon, en mensen zullen zelf misschien hun fietsparkeergedrag regelen, We moeten nu kijken naar de problematieken + oplossingen van onze Noorderburen, en idd niet het warm water uitvinden (dixit Wout) Pieter Derudder Apps kunnen interessant zijn en je kan er veel gegevens mee verkrijgen, maar gebruikers moeten ook weten dat ze in staat zijn om heel informatie te verzamelen. De Nederlandse bitterballen waren lekker, gelukkig is het Belgische bier lekkerder. We gaan een kwaliteitscheck doen bij onze bestaande fietssnelwegen. Ik ben voor onder de indruk van de eerste dag. Nederland is echt wel gezegend met een prachtige infrastructuur. Steven Fagard Provincie Vlaams- Brabant Nederland kan ook snel zaken realiseren, zo brengen zij een idee van de Provincie Vlaams-Brabant (Bike Print) in de praktijk. Gelukkig gaat het soms ook in de andere richting. Het is bv goed dat FLOW dat onderzoek deed voor de Provincie Vlaams-Brabant nu ook actief is in Nederland. We zouden een netwerk voor fietsprofessionals moeten oprichten. We gaan proberen om busverplaatsingen in de scholen te vervangen door actieve verplaatsingen. Binnenkort hebben we hiervoor een afspraak op het kabinet van de minister van onderwijs. Karen Foubert VSV Stijn Goossens FLOW nv De beleving, timing, deling van ervaring zijn bij gedragsbeïnvloeding vaak belangrijker dan rationele argumenten. Ik zal dit vanaf nu toepassen bij de VSV. Uit de sessie over de Fietsgemeente Nederland heb ik geleerd dat het belangrijk is om kandidaten Fietsgemeente/Fietsstad duidelijk te maken hoe ze het kunnen worden, hoe ze er het best over communiceren en hoe ze ook Fietsgemeente/Fietsstad kunnen blijven. De fietsrotonde in Zwolle is schitterend, maar met een turborotonde zou het nog beter gaan. Ook wij zouden het principe van de turborotonde (tijdige scheiding tussen voertuigen die rechtsaf gaan en rechtdoor rijden) meer kunnen toepassen.

4 Het valt op dat er in Nederland geen fluo gedragen moet worden om veilig te fietsen. Carl Hanssens Stadsbestuur Sint- Niklaas Eddy Klynen VSV Goede infrastructuur leidt tot goed gedrag. In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, zijn Nederlandse fietsers wel gedisciplineerd. Naast goede infrastructuur speelt de fiets ook een belangrijke rol. Een goede fiets maakt fietsen veel interessanter, we moeten daar dan ook voldoende aandacht aan besteden. Verbetering structuur van het fietsbeleid zodat de persoonlijke positieve energie gemakkelijker leidt tot betere resultaten. Ervaringsuitwisseling met Nederland om de leesbaarheid van de fietssnelwegen te verbeteren. O.a. aandacht voor aanpassing van de bestaande reglementering, bebording, enz. Belijning kan een nuttige maatregel zijn, als het fietspad/snelweg voldoende breed is. Ook vergevingsgezinde infrastructuur naast het fietspad (bv grasdals) zijn belangrijk. Tot gisteren was ik tegenstander van fietstunnels, Zwolle toont echter aan dat fietstunnels zelfs attractief kunnen zijn (verhoging van de weg, beperkte hoogteverschillen, gebogen wanden, natuurlijk licht, frisse kleuren, goed onderhouden, ) Wachttijdvoorspellers zouden we ook moeten invoeren. Decentralisatie leidt in Nederland blijkbaar tot goede resultaten. Bart Nobels Provincie Vlaams- Brabant De e-bike die collegae aan elkaar kunnen doorgeven is een interessant idee om mensen de voordelen van de elektrische fiets te laten ervaren. In Nederland worden de ziekenhuisdata consequent gebruikt voor de ongevallencijfers. Dat geeft een veel beter van het totaal aantal fietsongevallen. Er is heel wat kennis, maar die zit nu nog verspreid, het zou goed zijn om die te bundelen. Nederland organiseert volgend jaar de week van de fietstellingen, waarom doen we dat ook niet in? Het volgende Velo City Congres vindt plaats in Nantes (2-5/6/15). De volgende keer misschien in Arnhem en Nijmegen, we zouden hier telkens vanuit duidelijk aanwezig moeten zijn. Easypad geeft de mogelijkheid om fietspaden in verschillende elementen aan te leggen en nadien ook weer uit elkaar te halen. Ann Plas Stadsbestuur Gent

5 Ilse Smitz Sven Taeldeman Het valt op dat er heel veel mensen en organisaties zich inzetten voor de verbetering van het fietsbeleid, dat geeft energie. Ik probeer daar aan mee te werken. Er is meer nood aan internationale kennis- en ervaringsuitwisseling. Het Fietscongres Nederland was goed, wel jammer dat men zo weinig aandacht besteedde aan de fiets. Met al hun producenten zou dat beter moeten kunnen. Jammer genoeg ook weinig vrouwen. Ook het fietswereldje is een mannenwereldje. De vrouwen die er wel waren, waren natuurlijk op alle gebied toppie! Het is belangrijk om ambitieus te zijn, voldoende moed aan de dag te leggen en voldoende middelen te voorzien. Concreet kan belijning functioneren als een goede geleider. Karin Van Asch Stadsbestuur Lier Katrien Van Daele Stadsbestuur Oostende David Van Proeyen Sammy Cappaert Stadsbestuur Antwerpen Joris Vandecasteele Rijlesgever Roel Vanderbeuren Stadsbestuur Gent Opstellen en uitvoeren van een fietspaaltjesplan voor de stad Lier om eenzijdige ongevallen te vermijden. Enkel plaatsing van paaltjes als er een probleem is. De sessie Trends in Mobiliteit was zeer goed en toonde nogmaals aan hoe belangrijke ruimtelijke ordening is voor het mobiliteitsbeleid. In Nederland krijgt men met de OV-pas toegang tot de fietsparkings in de stations. Dat zou bij ons ook interessant zijn. Als De Lijn de afstand tussen de haltes een beetje zou vergroten, waren er minder haltes, zou openbaar vervoer minder kosten, en zouden we die middelen kunnen gebruiken voor fietsbeleid. Nederland heeft een voorsprong betreffende fietsbeleid, maar Nederland kan ook van ons leren, o.a. wat communicatie betreft. De organisatie van een gezamenlijk congres zou goed zijn. We mogen niet dezelfde fouten maken als in het verleden. Voor auto s hebben we de wegen verbreed. De vraag is of we dat ook moeten doen voor fietsinfrastructuur. Maken snelle (e)-fietsen niet beter gebruik van de rijbaan? Fietsparkeren aan het station van Utrecht lijkt sterk op dat aan Gent-Sint- Pieter. Alleen is het in Gent moeilijk omdat we het op een verdieping willen realiseren. In Nederland gebruikt men echter bijna overal verschillende verdiepingen. We gaan bekijken of dat in Gent ook een optie is.

6 De kruising van de Coupure met de Nieuwe Wandeling is moeilijk te realiseren door bezwaren van W&Z; misschien kan het toch door enkele kleine aanpassingen. Arnhem heeft een goede, duidelijke en snelle interne organisatie. We bekijken of dit ons kan inspireren. Nu verliezen we soms tijd. Nederland geeft soms de indruk dat men repressiever wil optreden tegen fietsers. Vooraleer wij dit nog maar overwegen, moeten we wel beseffen dat het fietsgebruik er veel hoger ligt. Laat ons dus eerst proberen om meer mensen op de fiets te krijgen, vooraleer we repressiever willen optreden. Koen Vanneste Provincie West- Bram Verheire Provincie West- Het Guldensporenpad in West- is volgens de Fietsersbond de beste fietssnelweg van, maar als je het vergelijkt met Nederland kan het nog beter (bv fietsers in de voorrang). Ook duidelijke afspraken met ruimtelijke planners zijn nodig. We moeten ook afspreken welke de minima zijn voor onze fietssnelwegen. Een eenvoudige markering van de fietspaaltjes kan al het verschil maken. We zouden dus beter als we al een paaltje plaatsen, het in te leiden via markeringen. Het Vlaamse Fietscongres kan gerust concurreren met het Nederlandse, alleen moet onze infrastructuur beter.

#sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente!

#sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente! #sterkfietsbeleid ook in jouw gemeente! FIETSBERAAD VLAANDEREN is hét kenniscentrum voor fietsbeleid. Goede praktijken delen en investeren in nieuw en praktijkgericht onderzoek vormen de focus. Zo stimuleert

Nadere informatie

Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer

Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Organiseer uw gemengd verkeer Het beste Fietsplan is een Autoplan! (?) Mobiliteitsbeleid Gent Historische schets Tim Scheirs Mobiliteitsbedrijf Stad Gent Vanaf

Nadere informatie

1.1 De snelle fietser De speedpedelec trekt een sprintje. Zijn andere richtlijnen voor de wegbeheerder nodig? En komen die ten goede van elke fietser?

1.1 De snelle fietser De speedpedelec trekt een sprintje. Zijn andere richtlijnen voor de wegbeheerder nodig? En komen die ten goede van elke fietser? 08.45 uur WELKOM & KOFFIE 09.30 uur PROLOOG Inleiding moderator Naar een stad op maat van de fiets Factoren die het fietsgebruik beïnvloeden: leren uit het verleden, lessen voor de toekomst Eddy Klynen

Nadere informatie

Eddy Klynen Coördinator VSV. 09.35 u. Fietsstad worden? Keuzes maken! Filip Watteeuw Schepen van mobiliteit en openbare werken

Eddy Klynen Coördinator VSV. 09.35 u. Fietsstad worden? Keuzes maken! Filip Watteeuw Schepen van mobiliteit en openbare werken 08.45 u. Onthaal 45 09.30 u. OPENING 09.30 u. Welkomstwoord en inleiding door de dagvoorzitter Eddy Klynen Coördinator VSV 5 09.35 u. Fietsstad worden? Keuzes maken! Filip Watteeuw Schepen van mobiliteit

Nadere informatie

WELKOM. Stuurgroep Leirekensroute van 27 oktober 2015 te Opwijk. Leirekensroute Dossier 2015 Stuurgroep 27 oktober 2015 te Opwijk

WELKOM. Stuurgroep Leirekensroute van 27 oktober 2015 te Opwijk. Leirekensroute Dossier 2015 Stuurgroep 27 oktober 2015 te Opwijk WELKOM Stuurgroep Leirekensroute van 27 oktober 2015 te Opwijk AGENDA Welkom Overzicht van de actoren Alle stappen sinds de laatste stuurgroep van 20 mei 2015 Project Fietsberaad Vlaanderen De tellingen

Nadere informatie

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet?

Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Fietsen, het spreekt van zelf, of niet? Ook bij minder weer Wat cijfers Gent = 250,000 inwoners UGent + Hoge scholen = > 65,000 students Gemiddeld 2,6 fietsen per huishouden > 200,000 fietsbewegingen per

Nadere informatie

De slimme. kilometerheffing voor vrachtwagens

De slimme. kilometerheffing voor vrachtwagens Een Tandje bij voor de Fiets Vlaams Fietsbeleidsplan Bespreking De slimme Commissie OPE 28 april 2016 kilometerheffing voor vrachtwagens Ben Weyts Vlaams minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Vlaamse

Nadere informatie

Nijmegen Fietsstad. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Embargo tot 19 mei Onderwerp. Programma Mobiliteit

Nijmegen Fietsstad. Alleen ter besluitvorming door het College. Collegevoorstel Embargo tot 19 mei Onderwerp. Programma Mobiliteit Embargo tot 19 mei 2016 Onderwerp Nijmegen Fietsstad Programma Mobiliteit BW-nummer n.v.t. Portefeuillehouder H. Tiemens Samenvatting Nijmegen voert al jaren een actief fietsbeleid, als integraal onderdeel

Nadere informatie

Feddema-Wardenaar, MY

Feddema-Wardenaar, MY Page 1 of 5 Feddema-Wardenaar, MY Van: noreply@fietsberaad.nl Verzonden: woensdag 3 oktober 2012 8:20 Aan: griffie Onderwerp: Nieuwsbrief Fietsberaad - oktober 2012 U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u

Nadere informatie

Het Vergevingsgezinde Fietspad

Het Vergevingsgezinde Fietspad Het Vergevingsgezinde Fietspad Van concept naar praktijk Peter Morsink 7 juni 2016 Aandachtspunten 1. Aanleiding en doel van het project 2. Visie op het vergevingsgezinde fietspad 3. Resultaten in vogelvlucht

Nadere informatie

Lekker Fietsen in s-hertogenbosch

Lekker Fietsen in s-hertogenbosch Lekker Fietsen in s-hertogenbosch Arnold Bongers verkeerskundig ontwerper Koen van Waes verkeersplanoloog 1 Inhoud Den Bosch Ontwikkeling fietsbeleid Fietsbalans Koersnota Lekker Fietsen Infrastructuur

Nadere informatie

Utrecht wereldfietsstad Mobiliteit en bereikbaarheid 7 juli Lot van Hooijdonk

Utrecht wereldfietsstad Mobiliteit en bereikbaarheid 7 juli Lot van Hooijdonk Utrecht wereldfietsstad Mobiliteit en bereikbaarheid 7 juli 2018 Lot van Hooijdonk Waarom vindt Utrecht fietsen zo belangrijk? Onderdeel van inzet op Healthy Urban Living / gezonde stad. Fiets en voetganger

Nadere informatie

Coaching lokaal fietsbeleid Stijn Dhondt - VSV

Coaching lokaal fietsbeleid Stijn Dhondt - VSV #Fietscongres2016 Coaching lokaal fietsbeleid Stijn Dhondt - VSV POTENTIEEL LOKALE BESTUREN VSV FIETSPROJECTEN COACHING Wat is een kwalitatief fietsbeleid? Kennismaking Aan de slag met de Quickscan GEMEENSCHAPPELIJK

Nadere informatie

Kindvriendelijke ruimte en mobiliteit. Carl Hanssens Schepen voor mobiliteit, economie en werk

Kindvriendelijke ruimte en mobiliteit. Carl Hanssens Schepen voor mobiliteit, economie en werk Kindvriendelijke ruimte en mobiliteit Carl Hanssens Schepen voor mobiliteit, economie en werk 5/05/2015 Profiel Sint-Niklaas 1 van de 13 Vlaamse centrumsteden Kernstad en 3 deelgemeenten 74.000 inwoners

Nadere informatie

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer

Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Actieplan Verkeersveiligheid fietsverkeer Súdwest-Fryslân Lokale aanpak, Veilig Fietsen! Inleiding Aanleiding De beleidsimpuls Verkeersveiligheid is een actieplan van de minister van Infrastructuur en

Nadere informatie

Raamcontract fietsdata en verkeersonderzoek

Raamcontract fietsdata en verkeersonderzoek Raamcontract fietsdata en verkeersonderzoek Infodag 25 oktober 2017 1-25/10/17 10u00 11u00 12u00 Agenda Het raamcontract: doel, mogelijkheden en gebruik Dienstverlening: Signco, Krycer, Siemens Broodjeslunch

Nadere informatie

Hoofddoelstelling. Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen INFRASTRUCTUUR. Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge

Hoofddoelstelling. Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen INFRASTRUCTUUR. Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge FIETS PLAN BRUGGE Hoofddoelstelling Lange termijn visie op fietsbeleid in Brugge Brugge wordt DÉ fietsstad van Vlaanderen Veiligheid Fietscomfort INFRASTRUCTUUR Strategische doelstelling Het stadbestuur

Nadere informatie

Vergevingsgezinde Fietspaden - veilig en gezond op de fiets

Vergevingsgezinde Fietspaden - veilig en gezond op de fiets Vergevingsgezinde Fietspaden - veilig en gezond op de fiets NVC collegetour Peter Morsink, Jos Hengeveld 20 september 2016 Aandachtspunten - presentatie 1. Aanleiding en doel van het project 2. Visie op

Nadere informatie

DE PROVINCIE ALS COÖRDINATOR FIETSBELEID

DE PROVINCIE ALS COÖRDINATOR FIETSBELEID PROVINCIAAL FIETSBELEID DE PROVINCIE ALS COÖRDINATOR FIETSBELEID De Vlaamse provincies namen de laatste jaren tal van initiatieven inzake fietsbeleid. Ze hebben de ambitie om uit te groeien tot het fietsbestuur

Nadere informatie

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Opvallende elementen in parkeerbeleid Europese steden Koen Vande Sompele, Traject VSV 12/04/2016 page 2 Overzicht parkeerbeleid en

Nadere informatie

Fietsveiligheid in Sliedrecht

Fietsveiligheid in Sliedrecht Fietsveiligheid in Sliedrecht Bevindingen en aanbevelingen Fietsersbond Drechtsteden 2015-08 -bb De Fietsersbond maakte een scan van de fietsveiligheid in de gemeente Sliedrecht ter ondersteuning van de

Nadere informatie

10op10 subsidies... 2. Subsidies voor kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur - fietsfonds... 3

10op10 subsidies... 2. Subsidies voor kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur - fietsfonds... 3 Mobiliteit 10op10 subsidies... 2 Subsidies voor kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur - fietsfonds... 3 Subsidies voor kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur toeristische fietspaden... 4 Projectsubsidies mobiliteit

Nadere informatie

Lekker Fietsen in Fietsstad s-hertogenbosch

Lekker Fietsen in Fietsstad s-hertogenbosch Lekker Fietsen in Fietsstad s-hertogenbosch Koen van Waes (Gemeente s-hertogenbosch) Arnold Bongers (Gemeente s-hertogenbosch) Samenvatting Door de aanpak binnen Lekker Fietsen is de gemeente s-hertogenbosch

Nadere informatie

20-punten FietsACTIEplan voor Geel (versie 2018) Fietsers maken de stad!

20-punten FietsACTIEplan voor Geel (versie 2018) Fietsers maken de stad! 20-punten FietsACTIEplan voor Geel (versie 2018) Fietsers maken de stad! Website: www.fietsersbond.be/geel E-mail en nieuwsbrief: fietsersbondgeel@gmail.com Facebook: www.facebook.com/fietsersbondgeel

Nadere informatie

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter

CROW- FIETSBERAAD. Tymon de Weger voorzitter CROW- FIETSBERAAD Tymon de Weger voorzitter 1 TYMON DE WEGER Van huis uit Vervoereconoom 2006-2009 Wethouder Verkeer en Milieu in Utrecht 2017 Wethouder Stichtse Vecht 2 INHOUD Wat is het Fietsberaad?

Nadere informatie

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele

Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele tot uw beschikking Snel en stressvrij op uw bestemming geraken? Na de trein verder op de fiets! Blue-bike maakt de verplaatsing met de trein af door comfortabele stadsfietsen te voorzien aan de Belgische

Nadere informatie

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k

Verkeersveiligheidspla. n Harderwij k Verkeersveiligheidspla n Harderwij k Verkeersveiligheidsplan Harderwijk aanleiding insteek route input analyseren strategie acties per thema programma actiepunten en verder Aanleiding Mobiliteitsvisie

Nadere informatie

PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN PIETER DERUDDER DIENSTHOOFD MOBILITEIT PROVINCIE OOST-VLAANDEREN Participatiestrategie Doelstellingen Een gedragen netwerk creëren Doelgroepen Gemeentebesturen Buurprovincies Vlaams Gewest (verschillende

Nadere informatie

VSV VERKEERSVEILIGHEID

VSV VERKEERSVEILIGHEID VSV VERKEERSVEILIGHEID VSV IN HET KORT Decreet Ambitie Principe VERKEERSVEILIGHEID VERKEERSVEILIGHEID VLAAMS HUIS VERKEERSVEILIGHEID Stuurgroep Olv minister 4 Werkkamers Educatie & sensibilisering Handhaving

Nadere informatie

Deelfietsen Velo Antwerpen: lessen na 4 jaar gebruik

Deelfietsen Velo Antwerpen: lessen na 4 jaar gebruik Deelfietsen Velo Antwerpen: lessen na 4 jaar gebruik David Van Proeyen 9 juni 2015 Vandaag 9 juni 4 jaar! 2 3 Wat is Velo? Netwerk van 1800 publieke fietsen en 150 stations Publiek fietsdeelsysteem voor

Nadere informatie

hier komt de voettekst 1

hier komt de voettekst 1 Provinciale infodagen mobiliteitsdecreet 28 februari 2013 Vereniging van Vlaamse provincies provincie Antwerpen Chris Brouwers diensthoofd Mobiliteit Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit Dienst

Nadere informatie

Juryrapport Fietsstad 19 mei 2016

Juryrapport Fietsstad 19 mei 2016 0 Juryrapport Fietsstad 2016 Juryrapport Fietsstad 19 mei 2016 De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan

Nadere informatie

De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016

De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016 De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016 FIETSBERAAD VLAANDEREN is hét kenniscentrum voor fietsbeleid. Goede praktijken delen en investeren in nieuw en

Nadere informatie

Terreinkennis. grondige en volledige analyse beleidsinstrument algemeen en specifiek vergelijken: - tussen gemeenten - (2007)

Terreinkennis. grondige en volledige analyse beleidsinstrument algemeen en specifiek vergelijken: - tussen gemeenten - (2007) Terreinkennis grondige en volledige analyse beleidsinstrument algemeen en specifiek vergelijken: - tussen gemeenten - (2007) - 2012-2018 Fietsrapport Azura 2018 na 2012... de toestand van de fietsinfrastructuur

Nadere informatie

Zwolle. Ronduit Veilig. De Zwolse fietsrotonde

Zwolle. Ronduit Veilig. De Zwolse fietsrotonde Zwolle Ronduit Veilig De Zwolse fietsrotonde eerste schets ONTWERP In Zwolle is in 2013 de eerste fietsrotonde van Nederland gerealiseerd. Het idee voor de fietsrotonde is ontstaan als oplossing voor de

Nadere informatie

Campagnevoorbeeld: Lekker Fietsen. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. Fietsberaad, 12 februari 2010

Campagnevoorbeeld: Lekker Fietsen. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. Fietsberaad, 12 februari 2010 Campagnevoorbeeld: Lekker Fietsen Fietsberaad, 12 februari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne: Lekker Fietsen. Aan het eind van dit document staat het campagnemateriaal.

Nadere informatie

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014

Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014 Parkeerbeleid in al zijn facetten Mobiliteitsacademie VSV 1 december 2014 Opvallende elementen in parkeerbeleid Europese steden Vincent Meerschaert, Traject VSV 30/10/2014 page 2 Overzicht parkeerbeleid

Nadere informatie

Statenfractie Zuid-Holland

Statenfractie Zuid-Holland Statenfractie Zuid-Holland Voorstel: verkenning naar een thematische fietsroute, die de Kennisas in Zuid-Holland met elkaar verbindt; van Noordwijk naar Rotterdam: het Sciencepad. PvdA Zuid-Holland Petra

Nadere informatie

Fietsen door groen. Het fietsenplan van D66 Breda

Fietsen door groen. Het fietsenplan van D66 Breda Fietsen door groen Het fietsenplan van D66 Breda VOORWOORD De fiets hoort bij Breda. Iedereen kent het gevoel, over het stuur gebogen soms door weer en wind. Fietsen is milieuvriendelijk en gezond. Fietsen

Nadere informatie

Fietsconferentie III

Fietsconferentie III Fietsconferentie III Infrastructuurstudie en parkeerplan Stadhuis dinsdag 27 oktober 2015 1 1. Situering Het fietsbeleid is een speerpunt voor het stadsbestuur van Sint-Niklaas. Om deze beleidsintentie

Nadere informatie

verslag Verslag fietsostrade Theaterzaal Vooruit tot uur Annemie De Wolf Deskundige communicatie

verslag Verslag fietsostrade Theaterzaal Vooruit tot uur Annemie De Wolf Deskundige communicatie Externe communicatie en burgerzaken Communicatie Telefoon 03 460 06 11 Fax 03 460 06 36 verslag datum plaats duur verslag Verslag fietsostrade 5 september Theaterzaal Vooruit 20.00 tot 22.30 uur Annemie

Nadere informatie

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden MAILING AAN RESPONDENTEN, 18 MEI 2018 Persbericht d.d. 18 april 2018 Meerderheid raadsleden wil 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm in dorp en stad Nieuwe lichting

Nadere informatie

Nijmegen Duurzaam Bereikbaar Beleidsnota Mobiliteit

Nijmegen Duurzaam Bereikbaar Beleidsnota Mobiliteit Nijmegen Duurzaam Bereikbaar Beleidsnota Mobiliteit 2011 2020. Een eerste reactie van de Fietsersbond afdeling Nijmegen Nijmegen 14 september 2011 Nijmegen@fietsersbond.nl www.fietsersbond.nl www.fietsersbondnijmegen.org

Nadere informatie

Evaluatie Fietspaaltjes: cameraobservaties

Evaluatie Fietspaaltjes: cameraobservaties Evaluatie Fietspaaltjes: cameraobservaties Op weg naar Duurzaam Veilige fietsinfrastructuur Peter Morsink, Jos Hengeveld Nationaal Fietscongres Fietsberaad Workshop Veilig Fietsen deel II 21 november 2013

Nadere informatie

Wat doet de provincie eigenlijk voor Kapelle-op-den-Bos?

Wat doet de provincie eigenlijk voor Kapelle-op-den-Bos? Wat doet de provincie eigenlijk voor Kapelle-op-den-Bos? Deze vraag krijg ik regelmatig. Telkens neem ik de tijd om uit te leggen dat de provincie als streekmotor verrassend veel doet voor Kapelle-op-den-

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR 2019-2020 De Mobibus D OELSTELLING Met de Mobibus wil de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) scholen helpen om het thema verkeer en mobiliteit te integreren

Nadere informatie

Mobiliteitsbeleid Provincie Oost-Vlaanderen. Samen Mobiel & Stand van Zaken 19/05/2011

Mobiliteitsbeleid Provincie Oost-Vlaanderen. Samen Mobiel & Stand van Zaken 19/05/2011 Mobiliteitsbeleid Provincie Oost-Vlaanderen Samen Mobiel & Stand van Zaken 19/05/2011 Overzicht presentatie 1. Inleiding 2. Educatie en sensibilisatie 3. Trage Wegen 4. Fietsinfrastructuur Overzicht presentatie

Nadere informatie

Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Nota Fietsstrategie

Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Nota Fietsstrategie v o o r d r a c h t 1 november 2016 Corr.nr. 2016-64.129, VV Nummer 77/2016 Zaaknr. 647708 Voordracht van Gedeputeerde Staten aan Provinciale Staten van Groningen ter vaststelling van de Nota Fietsstrategie

Nadere informatie

TUSSENTIJDSE EVALUATIE VAN HET FIETSPLAN 2010-2015 VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. Etienne Holef R&D verantwoordelijke

TUSSENTIJDSE EVALUATIE VAN HET FIETSPLAN 2010-2015 VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST. Etienne Holef R&D verantwoordelijke TUSSENTIJDSE EVALUATIE VAN HET FIETSPLAN 2010-2015 VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST Etienne Holef R&D verantwoordelijke - Context - Doelstelling - Methodologie - Resultaat - Conclusie 2 Fietsplan

Nadere informatie

OPLEIDING SPEED PEDELECS. Persmoment 30 april 2019

OPLEIDING SPEED PEDELECS. Persmoment 30 april 2019 OPLEIDING SPEED PEDELECS Persmoment 30 april 2019 SPEED PEDELECS, MOBILITEIT EN VERKEERSVEILIGHEID VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT SPEED PEDELECS: DEFINITIE Snelle elektrische fiets Motor met hoofddoel

Nadere informatie

Ruim baan voor de fiets

Ruim baan voor de fiets Ruim baan voor de fiets Ruim baan voor de fiets Nederland telt meer fietsen dan inwoners. Alleen ook het daadwerkelijk gebruiken van die fiets, dat kan nog wel vaker. Zo pakken we voor het woon-werkverkeer

Nadere informatie

Fietssnelwegenplan Oost-Vlaanderen. Conclusies consultatieronde en fietssnelwegenkaart

Fietssnelwegenplan Oost-Vlaanderen. Conclusies consultatieronde en fietssnelwegenkaart Fietssnelwegenplan Oost-Vlaanderen Conclusies consultatieronde en fietssnelwegenkaart Historiek Reeds geruime tijd ondersteunt de Provincie de realisatie van fietsinfrastructuur Ondersteunen van gemeentes

Nadere informatie

Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven

Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Mobiliteitsacademie VSV - 1 december 2014 Tim Asperges Adviseur mobiliteit stad Leuven Fietsparkeerbeleid Fietsdiefstal is een grote barrière voor fietsgebruik

Nadere informatie

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL VERSIE 2016-2017 De Mobibus IN ENKELE WOORDEN De Mobibus is een mobiele interactieve tentoonstelling die zich richt op de tweede graad van het secundair onderwijs.

Nadere informatie

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede

Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Inspiratiebijeenkomst Twente blijft fietsen! Fietsvisie Enschede 2012-2020 Welkom Hans van Agteren wethouder verkeer, milieu,

Nadere informatie

Voorstel van resolutie. betreffende de fiets als volwaardig transportmiddel

Voorstel van resolutie. betreffende de fiets als volwaardig transportmiddel stuk ingediend op 2251 (2013-2014) Nr. 1 23 oktober 2013 (2013-2014) Voorstel van resolutie van de heren Dirk de Kort en Steve D Hulster, de dames Tine Eerlingen en Karin Brouwers, de heer Jan Roegiers

Nadere informatie

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad

IJsselstein: een fietsvriendelijke stad Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer 482318 Programma 3 Commissie Ruimte Portefeuillehouder: Drs I.C.J. Nieuwenhuizen Informatie bij : H Hellinga

Nadere informatie

FIETSTUNNELS WAT IS VEILIG EN WAT NIET?

FIETSTUNNELS WAT IS VEILIG EN WAT NIET? FIETSTUNNELS WAT IS VEILIG EN WAT NIET? Fietstunnels. Wat is veilig en wat niet? Op 16 maart bracht wethouder Jan van Loon een werkbezoek aan Zwolle. Een stad met een prachtige oude binnenstad en veel

Nadere informatie

Suggesties Fietsersbond voor mobiliteit in Heist-op-den-Berg

Suggesties Fietsersbond voor mobiliteit in Heist-op-den-Berg Suggesties Fietsersbond voor mobiliteit in Heist-op-den-Berg Om van Heist-op-den-Berg een aangename fietsgemeente te maken is er veel werk aan de winkel. Dit heeft het voordeel dat het mogelijk is om in

Nadere informatie

1.2 Samenwerking en participatie voor meer en veiliger fietsen

1.2 Samenwerking en participatie voor meer en veiliger fietsen 08:45 Onthaal met koffie en thee 09:30 Opening Welkomstwoord en inleiding door de dagvoorzitter Eddy Klynen (Coördinator VSV) Fietsstad worden? Keuzes maken! Filip Watteeuw (Schepen van mobiliteit en openbare

Nadere informatie

PERSOONLIJKE UITNODIGING

PERSOONLIJKE UITNODIGING PERSOONLIJKE UITNODIGING Brussel, oktober 2011. Geachte heer, In opdracht van het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken, en in het kader van het themajaar Smart Mobility van de Nederlandse ambassade

Nadere informatie

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem

13/04/2016. Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven. Fietsparkeerbeleid. Leuven fietsstad. Fietsparkeren een GEWENST probleem Fietsparkeerbeleid Fietsparkeerbeleid op lokaal niveau Case Leuven Mobiliteitsacademie VSV 12 april 2016 Tim Asperges Adviseur mobiliteit stad Leuven Fietsdiefstal is een grote barrière voor fietsgebruik

Nadere informatie

Lokaal fietsbeleid en de provincies

Lokaal fietsbeleid en de provincies Lokaal fietsbeleid en de provincies Provinciaal fietsbeleid Provinciaal mobiliteitsbeleid mobiliteitsdecreet: gewijzigd op 1 maart 2013 provinciaal mobiliteitscharter = afsprakenkader tussen provincies

Nadere informatie

KpVV-publicaties en -bijeenkomsten, december 20

KpVV-publicaties en -bijeenkomsten, december 20 Page 1 of 5 Feddema-Wardenaar, MY Van: Kennisplatform Verkeer en Vervoer [info@kpvv.nl] Verzonden: donderdag 5 december 2013 12:11 Aan: griffie Onderwerp: KpVV Flits november 2013 nr. 76 Wilt u de nieuwsbrief

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. GO LEFT: Zekerheid. VOOR IEDEREEN. Sp.a gaat een nieuwe strijd aan om mensen opnieuw zekerheid te geven! #onzegemeentewerkt

NIEUWSBRIEF. GO LEFT: Zekerheid. VOOR IEDEREEN. Sp.a gaat een nieuwe strijd aan om mensen opnieuw zekerheid te geven! #onzegemeentewerkt NIEUWSBRIEF GO LEFT: Zekerheid. VOOR IEDEREEN Sp.a gaat een nieuwe strijd aan om mensen opnieuw zekerheid te geven! Daisy Hoste 10 opvolger Vlaams Parlement en Oona Wyns 3 plaats Europees Parlement GO

Nadere informatie

Fietsstrategie voor Rotterdam

Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Fietsstrategie voor Rotterdam Het fietsgebruik in Rotterdam zit in de lift. Het aantal fietsers op een gemiddelde dag is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 40.000

Nadere informatie

Datum: 16 juni 2014 Zaaknr.: HG Documentnr.: GemHG/INTERN/ Van afdeling : BOO Opgesteld door: mevrouw drs. G.S.L.C.

Datum: 16 juni 2014 Zaaknr.: HG Documentnr.: GemHG/INTERN/ Van afdeling : BOO Opgesteld door: mevrouw drs. G.S.L.C. gemeente Hardinxveld-Giessendam RAADSVOORSTEL EN -BESLUIT Datum: 16 juni 2014 Zaaknr.: HG 19790 Documentnr.: GemHG/INTERN/15791 Van afdeling : BOO Opgesteld door: mevrouw drs. G.S.L.C. Roomer (SRO) Portefeuillehouder

Nadere informatie

Factsheets De Liemers

Factsheets De Liemers Factsheets snelfietsroute De Liemers Informatie over De Liemers, de snelfiets route tussen Arnhem en Zevenaar. 9 factsheets met infor matie, kosten en planningen. Uitgave mei 2011 Factsheets De Liemers

Nadere informatie

Mobiliteit en Fietsbeleid in Bonheiden

Mobiliteit en Fietsbeleid in Bonheiden Mobiliteit en Fietsbeleid in Bonheiden UITGANGSPUNT: KINDEREN BAAS De sensibiliseringscampagne van het gemeentebestuur van Bonheiden is een succes. Op een jaar tijd staat er meer dan 236.000 kilometer

Nadere informatie

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier.

In tegenstelling tot wat de website verder suggereert, werd de lokale Fietsersbond nauwelijks betrokken bij dit dossier. Heraanleg Leenstraat Advies Fietsersbond september 2017 Achtergrond Op de website van de gemeente staat te lezen dat de veiligheid van de fietser de belangrijkste reden is voor de heraanleg van de Leenstraat:

Nadere informatie

Gemeentelijk verkeers- en vervoerplan (GVVP) 2e klankbordgroepbijeenkomst 16 maart 2017

Gemeentelijk verkeers- en vervoerplan (GVVP) 2e klankbordgroepbijeenkomst 16 maart 2017 Gemeentelijk verkeers- en vervoerplan (GVVP) 2e klankbordgroepbijeenkomst 16 maart 2017 Agenda 1. Opening en terugkoppeling proces 19:00 19:10 2. Toelichting beleidsgedeelte GVVP 19:10 19:30 3. Stellingen

Nadere informatie

Brabanthallen, s-hertogenbosch. Sharon Steintjes stagiaire SWOV. Nationale Verkeersveiligheids-congres 2016

Brabanthallen, s-hertogenbosch. Sharon Steintjes stagiaire SWOV. Nationale Verkeersveiligheids-congres 2016 Nationale Verkeersveiligheids-congres 2016 21-04-2016 Brabanthallen, s-hertogenbosch Workshop Hoe krijgen we veilige fietsinfrastructuur gerealiseerd? Sharon Steintjes stagiaire SWOV Workshop Eén van de

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 469186 Datum : 22 augustus 2017 Programma : 3 Blad : 1 van 5 Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. J.H. Lappee Informatie

Nadere informatie

Infomoment duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid. Programma. Fietsbeleid 18/02/2013. Wat kan de Provincie voor U betekenen?

Infomoment duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid. Programma. Fietsbeleid 18/02/2013. Wat kan de Provincie voor U betekenen? Infomoment duurzaam lokaal mobiliteitsbeleid Wat kan de Provincie voor U betekenen? Programma Gebiedsgerichte mobiliteit Beleid trage wegen Beheer Bovenlokaal Functioneel Fietsnetwerk (BFF) BFF werd opgemaakt

Nadere informatie

GEZONDE MOBILITEIT EN VERKEERSVEILIGHEID STIJN DHONDT

GEZONDE MOBILITEIT EN VERKEERSVEILIGHEID STIJN DHONDT GEZONDE MOBILITEIT EN VERKEERSVEILIGHEID STIJN DHONDT VERKEERSVEILIGHEID & GEZONDHEID VERDELING DOODSOORZAKEN VLAANDEREN (2011) 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Andere externe oorzaken Infectieziekten

Nadere informatie

Zwartboek fietsobstakels. in de gemeente Deventer

Zwartboek fietsobstakels. in de gemeente Deventer Zwartboek fietsobstakels in de gemeente Deventer 2 Voorwoord Eindelijk lente. We hebben er even op moeten wachten, maar nu is het zover. Voor de fietser is het aangename seizoen aangebroken. Geen gladheid

Nadere informatie

Ik weet niet of u het zich bewust bent, maar het is vandaag dierendag. En dat kan ik hier in Emmen niet voorbij laten gaan!

Ik weet niet of u het zich bewust bent, maar het is vandaag dierendag. En dat kan ik hier in Emmen niet voorbij laten gaan! Jaarrede Ank Bijleveld-Schouten, voorzitter van het IPO op 4 oktober 2017 in Emmen ------------------------------------------------------------------------------------------------------ Beste mensen, Gefeliciteerd!!

Nadere informatie

Aanpak enkelvoudige fietsongevallen. Sanering fietspaaltjes Amersfoort

Aanpak enkelvoudige fietsongevallen. Sanering fietspaaltjes Amersfoort Aanpak enkelvoudige fietsongevallen Sanering fietspaaltjes Amersfoort woensdag 31 oktober 2012 Aanpak enkelvoudige fietsongevallen Sanering fietspaaltjes Amersfoort Hans Godefrooij fietsen en lopen innovatie

Nadere informatie

Deelfietsen in Deinze. 9 juni 2015 Marit De Wilde

Deelfietsen in Deinze. 9 juni 2015 Marit De Wilde Deelfietsen in Deinze 9 juni 2015 Marit De Wilde Deinze deelt fietsen 2 Blue-Bike Opgestart door Blue-mobility nv Geïnspireerd op de OV fiets uit Nederland Blue-bike? 3 Deelfietssysteem Abonnement: 10/jaar

Nadere informatie

FIETSSNELWEGEN IN WEST-VLAANDEREN

FIETSSNELWEGEN IN WEST-VLAANDEREN FIETSSNELWEGEN IN WEST-VLAANDEREN WAT ZIJN FIETSSNELWEGEN? Fietssnelwegen brengen je vlot, veilig en comfortabel over langere afstand op je bestemming. Vlaanderen telt 110 van die routes, samen goed voor

Nadere informatie

Volg vanaf het station Antwerpen-Centraal het spoor richting station Antwerpen-Berchem.

Volg vanaf het station Antwerpen-Centraal het spoor richting station Antwerpen-Berchem. DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE VAN HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL TOT HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL Volg vanaf het station Antwerpen-Centraal

Nadere informatie

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015]

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] 2015 Fietsersbond Deventer gst [UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] Aantal respondenten t/m 24 september 2015: 26 leden van de Fietsersbond Deventer e.o. Dit is ongeveer 12 % van het ledenbestand met e-mail.

Nadere informatie

Intentieverklaring Fietsdata

Intentieverklaring Fietsdata Intentieverklaring Fietsdata Te ondertekenen tijdens het Nationale Fietscongres, 21 juni 2018, te Rotterdam Aanleiding en beleidskader De Intentieverklaring Fietsdata is opgesteld in het kader van Tour

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

BASISOPLEIDING VOOR MOBILITEITSCOÖRDINATOREN MODULE 1 Thema: Mobiliteitsmanagement in al zijn facetten Locatie: Provincie Oost-Vlaanderen, Gent-Zuid

BASISOPLEIDING VOOR MOBILITEITSCOÖRDINATOREN MODULE 1 Thema: Mobiliteitsmanagement in al zijn facetten Locatie: Provincie Oost-Vlaanderen, Gent-Zuid BASISOPLEIDING VOOR MOBILITEITSCOÖRDINATOREN MODULE 1 Thema: Mobiliteitsmanagement in al zijn facetten Locatie: Provincie Oost-Vlaanderen, Gent-Zuid 09.45 uur Mobiliteit en duurzame ontwikkeling Kirsten

Nadere informatie

LEKKER FIETSEN! in de gemeente Alkmaar FIETSPLAN

LEKKER FIETSEN! in de gemeente Alkmaar FIETSPLAN LEKKER FIETSEN! in de gemeente Alkmaar FIETSPLAN 2016 2020 Actualisatie Fietsplan 2014 INHOUD Inleiding 3 Thema 1 Netwerk en routes 5 Thema 2 Veiligheid 7 Thema 3 Gebruikscomfort 9 Thema 4 Fietsparkeren

Nadere informatie

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid

Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Het digitale stadspanel over bereikbaarheid Enkele resultaten uit de digitale enquête onder het Nijmeegse stadspanel over het thema bereikbaarheid 1. Inleiding Eind augustus / begin september jl. is het

Nadere informatie

Bereikbare handelskernen

Bereikbare handelskernen Bereikbare handelskernen Bereikbaarheid handelskernen Bereikbaarheid handelskernen Bereikbaarheid & beleving Parkeren Duurzame mobiliteit Logistiek Mobiliteitsdruk Verschillende vervoersmodi Van informatieverstrekking

Nadere informatie

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio.

Maak Plaats! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Maak plaats voor Hoorn! Wie Hoorn binnenrijdt maakt kennis met de Poort van Hoorn. Het stationsgebied is het mobiliteitsknooppunt van Hoorn en de regio. Iedere dag is het hier een komen en gaan van duizenden

Nadere informatie

TEDEWEST. 1. Fietssnelwegen in netwerk 2. Masterplan Leie-Schelde 3. Fietsfonds

TEDEWEST. 1. Fietssnelwegen in netwerk 2. Masterplan Leie-Schelde 3. Fietsfonds TEDEWEST 1. Fietssnelwegen in netwerk 2. Masterplan Leie-Schelde 3. Fietsfonds 1 Fietssnelwegen in netwerk Fietssnelwegen zijn doorgaande fietsroutes op een kwalitatief hoogwaardige infrastructuur. Ze

Nadere informatie

Nieuwsbrief maand Maart 2012

Nieuwsbrief maand Maart 2012 Nieuwsbrief maand Maart 2012 Beste ouders, LENTE!!! Het voelt goed en het doet me goed. Terugblikken op een drukke maar geslaagde tweede trimester. Vooruitkijken op ook een drukke maar leuke veelbelovende

Nadere informatie

Het Europese CHAMP-project brengt een aantal toonaangevende fietssteden samen.

Het Europese CHAMP-project brengt een aantal toonaangevende fietssteden samen. Het Europese CHAMP-project brengt een aantal toonaangevende fietssteden samen. CHAMP geeft hen de gelegenheid ideeën en ervaringen uit te wisselen met andere fietskampioenen. Zo kunnen ze hun eigen beleid

Nadere informatie

Fietsberaad, kenniscentrum voor fietsbeleid

Fietsberaad, kenniscentrum voor fietsbeleid Fietsberaad, kenniscentrum voor fietsbeleid Fietsberaad, kenniscentrum voor fietsbeleid Fietsberaad, kenniscentrum voor fietsbeleid Blue-Bikes in Deinze Blue-Bikes in Deinze en New York Deinze deelt fietsen

Nadere informatie

Feddema-Wardenaar, MY

Feddema-Wardenaar, MY Page 1 of 5 Feddema-Wardenaar, MY Van: noreply@fietsberaad.nl Verzonden: vrijdag 2 november 2012 9:34 Aan: griffie Onderwerp: Nieuwsbrief Fietsberaad - november 2012 U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u

Nadere informatie

Level 5 OPDRACHTGEVER

Level 5 OPDRACHTGEVER Vragen over de opdracht Stel ze dan eerst aan je docent. Als hij/zij jullie Vragen over de Eureka!Day Mail deze naar: info@eurekacup.nl START OPDRACHTGEVER OPDRACHT AANPAK MEER... OPDRACHTGEVER Je loopt,

Nadere informatie

10op10 subsidies Subsidies voor kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur - fietsfonds... 3

10op10 subsidies Subsidies voor kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur - fietsfonds... 3 Mobiliteit 10op10 subsidies... 2 Subsidies voor kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur - fietsfonds... 3 Subsidies voor kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur toeristische fietspaden... 4 Projectsubsidies mobiliteit

Nadere informatie

ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE F1 VAN HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL TOT HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL

ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE F1 VAN HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL TOT HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL DIENST MOBILITEIT Departement Ruimtelijke Ordening en Mobiliteit ROUTEBESCHRIJVING VAN DE FIETSOSTRADE F1 VAN HET STATION MECHELEN-NEKKERSPOEL TOT HET STATION ANTWERPEN-CENTRAAL Vertrek op de parking aan

Nadere informatie

- - - 11 12 Gevaarlijk kruispunt Onvoldoende kwaliteit snelle fietsroute Te smal profiel voor fietsstraat/fietspad Afstelling VRI onvoldoende voor snelle fietsroute Gevaarlijk kruispunt Onvoldoende

Nadere informatie

FietsGEN Stand van zaken

FietsGEN Stand van zaken FietsGEN Stand van zaken Infouitwisseling FB, GRACQ 1 oktober 2014 www.vlaamsbrabant.be Aanleiding FietsGEN 2008, 2010: resoluties Brussels en Vlaams parlement - aanpak verkeerscongestie Brussel en Vlaamse

Nadere informatie