Postbus EA s Gravenhage. ieder. rekening. terug in. Dit heeft. volgens ons

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Postbus EA s Gravenhage. ieder. rekening. terug in. Dit heeft. volgens ons"

Transcriptie

1 Tweede Kamer der Staten Generaal Vaste Commissie voor OCW Postbus EA s Gravenhage Datum: 3 juli 2017 Betreft: AO voortgangsrapportage passend onderwijs 5 juli 2017 Geachtee Kamerleden, Op woensdag 5 juli spreekt u met demissionair staatssecretaris Dekker over de Elfde voortgangs rapportage passend onderwijs. Het passendee onderwijs dat een passende plek beloofde aan ieder kind. Het passend onderwijs dat leerlingen uitdaagt en uitgaat van mogelijkhedem n. Onderwijss dat rekening houdt met de behoeften van kinderen en jongeren met ontwikkelingsproblemen. Dat hen zou voorbereiden op een vervolgopleiding enn een plek in de samenleving. Wij, de ouders van deze kinderenn en jongeren, zien dezee resultaten helaas h nog onvoldoende terug in de onderwijspraktijk. Hoewel er zeker scholen, samenwerkingsverbanden en leraren zijn die zich bijzonder hard inspannen en daarbij constructief samenwerken met derden, is het resultaat van het passend onderwijs in Nederland wat Balans en de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) betreft absoluut onvoldoende. Rapporten van de Inspectie voor het Onderwijs, O de Algemenee Rekenkamer, DUO en diverse onderzoeken en de rapportages van Balans en de NVA bevestigen dit zorgelijke beeld. Er zijn veel kinderen met leer en ontwikkelingsproblemen zoals dyslexie, autisme, DCD, ADHD die op dit moment niet de ondersteuning in het onderwijs krijgen aangeboden waar zij recht op hebben. Zij krijgen niet de passende leeromgeving aangeboden waarbinnen zij zich kunnen ontwikkelen. Het overwegend positieve beeld dat de heerr Dekker schetst in zijn Kamerbrief van 20 juni 2017 bij de Elfde voortgangsrapportage herkennen wij niet. Wij onderkennen goede voorbeelden en positieve intenties. Maar er is zeker geen sprake s van een transformatie en passend onderwijs voor ieder kind. Dit heeft volgens ons meerdere oorzaken, die ik graag met u deel.

2 1. Kennis over preventie, goed leesonderwijs en dyslexie hulpmiddelen ontbreekt Het leesonderwijs in Nederland is i slecht en gaat hard achteruit, zowel in het PO als in het VO (2017, Staat van het Onderwijs). Ruim 45% van de leerlingen met dyslexie krijgt op dit moment geen hulpmiddelen in het primair onderwijs (BM mei 2017). De leerkrachten en de ondersteuningsteams hebben bovendien onvoldoendee kennis van de beschikbare hulpmiddelen en weten niet wanneer ze die kunnen inzetten bij leesproblemen (onderzoek DUO 2017). Preventieve interventies blijven daardoor achterwege, waardoorr het aantal leerlingen met leesproblemen dat vastloopt toeneemt in zowel het primair als het voortgezet onderwijs. 2. Onvoldoende kennis over ontwikkelingsproblemen en onvoldoende ondersteuning op maat Leerlingen met een ontwikkelingsprobleem krijgen vaak te laat of niet de ondersteuning op maat die zij nodig hebben. De groepsgrootte in het primair onderwijs is niet af, maar toegenomen onder druk van de bekostigingssystematiek. Kinderen die een ander programma nodig hebben dan het standaardprogramma komen onvoldoende tot hun recht. Hierdoor iss de kansenongelijkheid van kinderenn met ontwikkelingsproblemen toegenomen. Ook het onderwijs voor hoogbegaafde kinderen is absoluut nog niet gerealiseerd. De meeste leraren en ondersteunin ngsteams hebben nog altijd te weinig kennis van de onderwijsbehoeften van hoogbegaafde kinderen. Een voorbeeld: Een leerling van zes jaarr in groep 1 mett een zwak werkgeheugen wordt nu vaak niet opgemerkt. Maar zonder passende interventie zal deze leerling zijn leeftijdgenoten niet kunnen bijhouden en toenemend onderpresteren als hij 10 jaar is. Dan moet vaak nog worden uitgezocht wat hiervan de oorzaak is. Als ouders daar nu niet zelf hard achteraan gaan en er alle energie in steken, dan is de leerling daarvan de dupe. Daarom is kennis bij leerkrachten zo essentieel, evenals ondersteuning in de klas, vroege diagnose, ondersteuning op maat en samenwerken met ouders. Aanpak thuiszitters blijft achterwege, steeds meer leerlingen krijgen vrijstellingg van de leerplicht Nog altijd zijn er circa thuiszitters. Naar schatting heeft de helft tot een derde van hen autisme (bron: VAB rapportage langer dan drie maanden thuis zou zitten zonder een passend aanbod. Dat gaan we op 2016). Het doel van passend onderwijs was dat vanaf 2020 geen enkel kind deze manier echt niet behalen met elkaar. Bovendien is het aantal kinderen met een vrijstelling van de leerplicht in de afgelopen jaren ook fors toegenomen. Het gaat omm een verdriedubbeling sinds 2006 (bron: onderzoek naar thuiszitters, Rijksoverheid 2016). Deze kinderen zijn geheel verstoken van onderwijs, terwijl elk kind het recht heeft om zich te ontwikkelenn en te ontplooien (VN Kinderrechtenverdrag).

3 5 februari 2017 aantal thuiszitters kinderen gaan langer dan drie maanden niet naar school, dat zijn thuiszitters kinderen hadden in 2011 een vrijstelling van de leerplicht, nu zijn dat er maanden, binnen die tijd moet er eenn passende nieuwe plek voor een kind zijn 16 uur in vier weken verzuimen telt hett Ministerie vann Onderwijs als spijbelen Leraren krijgen weinig waardering De werkdruk van leraren is te hoog. Er is te weinig differentiatie in het vak. Zij krijgen te weinig betaald en hebben te weinig mogelijkheden om zich te ontwikkelen en e door te groeien. Leerkrachten geven aan dat zij bezwijken onder de werkdruk en dat zij grote behoefte hebben aan extra handen in de klas. Ook vinden zij dat zij te weinig kennis hebben over ontwikkelingsproblemen in relatiee tot het onderwijs. Toenemend aantal ouders investeert in extra ondersteuning na schooltijd Het aantal ouders dat extra investeert in goede ondersteuning na schooltijd neemt toe. Dezee ouders vinden de basis die wordt geboden in het huidige onderwijs onvoldoende. Zij investeren daarom toenemend in extra ondersteuning buiten school, om dit tekort op tee vangen en hun kinderen zoveel mogelijk kansen te bieden voor de toekomst. Zorgen over gebrek aan afstemming tussen gemeente onderwijs zorg en ouders Er is onvoldoende afstemming tussen zorg, gemeenten, onderwijs enn ouders. Ditt heeft negatieve gevolgen voor kwetsbare leerlingen. Ook de gemeenten maken zich toenemend t zorgen over de leemten in het onderwijs, die zich in een later stadium vertalen in problemen met leerlingen en gezinnenn waarvoor de gemeentee verantwoordelijk is. Goed leesonderwijs op school heeft bijvoorbeeld een positief effect op de afname van het aantal leerlingen dat een beroep doet op dyslexiezorg zoals onderzoek en behandeling. Goede hulp vanuit de gemeenten g aan kwetsbare gezinnenn met jonge kinderen, heeft een positief effect op deze kinderen op school en leidt tot vermindering van de werkdruk van de leerkracht. Vroegsignalering en consultatiemogelijkheden van deskundigen op school, kan escalatie en secundaire problemen voorkomen. Daardoor neemtt de druk op de leerkracht af en is de leerling beter geholpen. Samenwerking en e goede verdeling van taken waarbij het kind centraal staat, iss daarom van groot belang. Ook vanuit kosteneffectiviteit.

4 Gebrek aan transparantie & governance problemen In 2016 heeft OCW 2,4 miljard euro besteed aan passend onderwijs. Maar zicht op de uitgaven hiervan is er niet. Het op 17 mei verschenen rapport van de Algemene Rekenkamer onderschrijft deze problematiek. De horizontale verantwoording die in het passend onderwijs voor meer transparantie had moeten zorgen, heeft absoluut gefaald. Het interne toezicht inn samenwerkingsverbanden is bovendien niet onafhankelijk. De slagerr keurt nu zijnn eigen vlees. Wil het onderwijs serieus worden genomen door potentiële leraren en e door zijn externe stakeholders (gemeenten, de zorgsector, wetenschappers, ouders) en wil het bovendien ook draagvlak behouden in de samenleving, dan moet het roer om. Voorstellen tot verbetering oormerken van het budget passend onderwijs; vernieuwen van de governance structuur waarbij 7 onafhankelijke ledenn in een Raad van Toezicht worden benoemd, van wie er 1 het perspectief van ouders van zorgleerlingen vertegenwoordigt; verbeteren van de kennis van leraren en ondersteunend personeel op het gebied van hulpmiddelen bij dyslexie en preventie van leesproblemen; normering invoeren voor groepsgrootte (maximaal 24 leerlingen) en de bekostigingssystematiek aanpassen (kindgebonden); investeer in preventie en samenwerking tussen zorg, onderwijs en gemeente aan de voordeur (triage); bij preventiee hoort ook het actief benaderen en helpen van ouders o die helemaal niett betrokken zijn. Zij moeten beter worden toegerust zodat zij hun kinderen kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Ouders van kinderen met ondersteuningsvragen moeten extra hulp krijgen in de begeleiding van hun kind; realiseren van ondersteuning op de scholen, bijvoorbeeld in de vorm vann een remedial teacher die zowel de leerlingen als de leraren hulp op maat kan bieden. Als wij kansenongelijkheid in hett onderwijs willen aanpakken en passend onderwijs tot een succes willen maken, dan moeten we met elkaar heel hard aan de slag en een aantal zaken fundamenteel anders gaan organiseren. De belangen in hett onderwijs zijn groot; dee sector gaat t dit niet alleen voor elkaar krijgen. Het onderwijs heeft hulp van buitenaf nodig om te komen tot eenn strategischee visie op de toekomst. Laten we het onderwijs serieuss nemen en gezamenlijk de schouders eronder zetten.

5

Geachte leden van de vaste commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Geachte leden van de vaste commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Tweede Kamer der Staten-Generaal Vaste commissie OCW Postbus 20018 2500 EA Den Haag De Bilt, 11 september 2016 Onderwerp: Positionpaper over het wetsvoorstel vaststellen van het handelingsdeel van het

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Charlois (18OR00) Charlois 18OR00 Directeur Lydia van den Hoonaard Adres Clemensstraat 117 3082 CE ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg 16 september 2013

Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg 16 september 2013 Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg 16 september 2013 Arjan Reniers a.reniers@hco.nl Instructie Onze school beschikt over een ondersteuningsprofiel en ik weet (in grote lijnen) wat daarin staat. Ja

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 21 860 Weer samen naar school Nr. 63 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAPPEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

Nadere informatie

marit.vanluijn@vanuitautismebekeken.nl

marit.vanluijn@vanuitautismebekeken.nl Symposium Autisme in verbinding met zorg en onderwijs 2 maart 2016 marit.vanluijn@vanuitautismebekeken.nl Omdat een andere blik je leven verrijkt! Missie waar streven we naar? Een inclusieve samenleving,

Nadere informatie

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM

CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM CONTOUREN ACTIEPLAN JGZ PREVENTIE SCHOOLVERZUIM Snel terug naar school is veel beter! Meerjarenprogramma 2017-2020 Schoolverzuim is een actueel en groeiend maatschappelijk probleem. De JGZ-sector heeft

Nadere informatie

Beleidsvoorstel thuiszitters Programma Activiteitenplan : uitwerking & 5.5 SWV VOVSO Noord-Limburg 31.01

Beleidsvoorstel thuiszitters Programma Activiteitenplan : uitwerking & 5.5 SWV VOVSO Noord-Limburg 31.01 Beleidsvoorstel thuiszitters Programma Activiteitenplan 2016-2017: uitwerking & 5.5 SWV VOVSO Noord-Limburg 31.01 Dit beleidsdocument is opgesteld na overleg met het netwerk ondersteunings coördinatoren

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 638 Dyslexie en dyscalculie Nr. 1 BRIEF VAN DE MINISTER EN STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010

Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010 Onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen in Rotterdam Een rapportage van Stichting Ouders010 Inleiding Het primair onderwijs voor hoogbegaafde leerlingen heeft de laatste jaren steeds meer aandacht gekregen

Nadere informatie

Passend onderwijs vanuit de leraar bezien

Passend onderwijs vanuit de leraar bezien Passend onderwijs vanuit de leraar bezien Onderzoek vanuit de Algemene Onderwijsbond 30 oktober 2013 1 Inleiding Na aanleiding van de tweede voortgangsrapportage passend onderwijs benoemde staatssecretaris

Nadere informatie

Onderzoek Passend Onderwijs

Onderzoek Passend Onderwijs Rapportage Onderzoek passend onderwijs Utrecht, juni 2016 DUO Onderwijsonderzoek drs. Vincent van Grinsven drs. Liesbeth van der Woud Postbus 681 3500 AR Utrecht telefoon: 0302631080 e-mail: info@duo-onderwijsonderzoek.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Passend Onderwijs Nummer 3 januari 2017

Nieuwsbrief Passend Onderwijs Nummer 3 januari 2017 Deze nieuwsbrief Passend Onderwijs van het ICOZ gaat over de thuiszitters. Sinds de invoering van passend onderwijs augustus 2014 valt de term thuiszitters regelmatig. In de media wordt regelmatig aandacht

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Onderwijsinspectie Vernieuwing in het toezicht

Onderwijsinspectie Vernieuwing in het toezicht Onderwijsinspectie Vernieuwing in het toezicht Het onderwijs verandert, het toezicht verandert mee Toezicht moet aansluiten op de praktijk van het onderwijs en de verwachtingen die ouders, leerlingen en

Nadere informatie

Nascholingsaanbod 2015/ Jolanda Roelfsema (MA)

Nascholingsaanbod 2015/ Jolanda Roelfsema (MA) Nascholingsaanbod 2015/2016 Jolanda Roelfsema (MA) www.dyslexie-specialist.nl Ee NASCHOLINGSAANBOD 2015/2016 Welkom bij Dyslexie in het onderwijs In deze brochure leest u meer over het nascholingsaanbod

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum 20 december 2016 dyslexieverklaringen

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA..DEN HAAG. Datum 20 december 2016 dyslexieverklaringen >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016

RMC Noord-Kennemerland. Presentatie PORA 6 januari 2016 Presentatie PORA 6 januari 2016 Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voorstellen Doel -functie Wanneer is er sprake van (dreigend) voortijdig schoolverlaten? -een jongere die nog geen 23 is én -niet in

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Schalm (18ZU00) De Schalm 18ZU00 Directeur Hiske de Koning Adres Katendrechtsestraat 61 3072 NS ROTTERDAM Telefoon

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Investeer in uitwisseling en deskundigheidsbevordering; dit heeft te maken met een attitude. En ik neem u vandaag graag mee in wat denkrichtingen van

Investeer in uitwisseling en deskundigheidsbevordering; dit heeft te maken met een attitude. En ik neem u vandaag graag mee in wat denkrichtingen van 1 Investeer in uitwisseling en deskundigheidsbevordering; dit heeft te maken met een attitude. En ik neem u vandaag graag mee in wat denkrichtingen van het NKD. 2 Voor maatschappelijke en functionele partijen.

Nadere informatie

Nieuwsbrief passend onderwijs

Nieuwsbrief passend onderwijs November 2014 Uitgelicht Pionieren in passend onderwijs: ervaringen van ouders Wat vinden ouders van de ondersteuning aan hun kind binnen passend onderwijs? Ouders binnen de samenwerkingsverbanden Sterk

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

Preventieve Ambulante Begeleiding

Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding 1. Wat is Preventieve Ambulante Begeleiding Preventieve Ambulante Begeleiding is een kortdurende dienstverlening in de vorm van ondersteuning en advisering door een ambulant

Nadere informatie

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS QUICKSCAN

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS QUICKSCAN VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS QUICKSCAN 1 = zeer oneens 2 = oneens 3 = eens 4 = zeer eens Zorgniveau 1 Leestijd 1. Leerkrachten in groep 1 en 2 besteden minimaal 5 uur per week aan doelgerichte taalactiviteiten

Nadere informatie

Datum 7 maart 2018 Antwoord op Kamervragen over de begeleiding van leerlingen in en de kwaliteit van het particulier onderwijs.

Datum 7 maart 2018 Antwoord op Kamervragen over de begeleiding van leerlingen in en de kwaliteit van het particulier onderwijs. >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag.. Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Themadirectie Jeugd, Onderwijs en Zorg IPC 2450 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014

Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Achtergrondinformatie formatiemeter 2014 Aanleiding De formatierichtlijn leerplichtfunctie dateert uit 2007. Een aantal ontwikkelingen is aanleiding om de formatierichtlijn in 2013 tegen het licht te houden.

Nadere informatie

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium)

Schoolportret samenwerkingsverband Roermond. vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en met gymnasium) Schoolportret samenwerkingsverband Roermond vo- docenten over Passend onderwijs (vmbo tot en

Nadere informatie

Primair Onderwijs Onze referentie

Primair Onderwijs Onze referentie >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE DEN HAAG.. Primair Onderwijs IPC 2400 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ

Nadere informatie

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T)

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) TRIPLE T Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) Passend onderwijs Een ontwikkeling die parallel loopt aan de transitie Jeugdzorg en die met name vanwege de sterk inhoudelijke samenhang

Nadere informatie

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR

VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR VRAGENLIJST PRIMAIR ONDERWIJS DYSLEXIEMONITOR INHOUDSOPGAVE Zorgniveau 1: Goed lees- en spellingonderwijs Stap 1: Leestijd blz. 3 Kwaliteit instructiegedrag blz. 3 Klassenmanagement blz. 4 Stap 2: Juist

Nadere informatie

Onderwerp en positionering van de beleidsdoorlichtingen In de beleidsdoorlichtingen van de ADR staan de volgende beleidsdoelstellingen centraal:

Onderwerp en positionering van de beleidsdoorlichtingen In de beleidsdoorlichtingen van de ADR staan de volgende beleidsdoelstellingen centraal: >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Financieel-Economische Zaken IPC 5350 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING BIJ

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING BIJ RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK NAAR DE KWALITEITSVERBETERING BIJ BASISSCHOOL HOUTWIJK Plaats : Den Haag BRIN-nummer : 19MZ-1 Arrangementsnummer : 77298 Registratienummer : 2863555 Onderzoek uitgevoerd

Nadere informatie

INFORMATIERONDES THUISZITTEN: HALEN EN BRENGEN

INFORMATIERONDES THUISZITTEN: HALEN EN BRENGEN INFORMATIERONDES THUISZITTEN: HALEN EN BRENGEN INFORMATIERONDES THUISZITTEN: HALEN EN BRENGEN Het Landelijk Thuiszittersoverleg voerde twee informatierondes uit, in het primair en in het voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Datum 4 juli 2017 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Van Meenen (D66) over het bericht onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte leerlingen,

Datum 4 juli 2017 Antwoord op schriftelijke vragen van het lid Van Meenen (D66) over het bericht onderwijs aan ernstig meervoudig beperkte leerlingen, >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Primair Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen'

Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' Checklist bij 'Een doorgaande lijn PO - VO voor hoogbegaafde leerlingen' 3.1 Het management Op managementniveau worden zeven standaarden onderscheiden, die elk een aantal indicatoren omvatten. Na het scoren

Nadere informatie

De AOb pleit daarom voor de volgende maatregelen om de lumpsum weer toereikend te maken:

De AOb pleit daarom voor de volgende maatregelen om de lumpsum weer toereikend te maken: Bijlage 594653 bij brief 594653 t.b.v. AO Lumpsum 6maart 2019 Lumpsum 3.0 Schoolbesturen krijgen een grote pot geld voor onder meer salarissen, leermiddelen, schoonmaak en onderhoud. Deze pot, de lumpsum,

Nadere informatie

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School

Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel. Naam School 1 LOGO SCHOOL Samenvatting Schoolondersteuningsprofiel Naam School Algemene gegevens School Zalmplaatschool BRIN 10QX 00 Directeur Nico Bakker Adres Aalreep 8-10 Telefoon 010-4167408 E-mail directie@ Bestuur

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Openbare Montessori Basisschool Tuinstad Schiebroek/ Ter Bregge (17FY00) Algemene gegevens School BRIN Tuinstad Schiebroek 17FY00 Directeur René

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio

Jaarverslag 2014-2015. Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio Jaarverslag 2014-2015 Regionaal Bureau Leerplicht/RMC Oosterschelderegio 1 2 Jaarverslag RBL Oosterschelderegio 2014-2015 Inleiding Op 1 april 2015 bestond het RBL 5 jaar. We hebben dit gevierd met een

Nadere informatie

Afspraken mbt protocol dyslexie Van Dijckschool Bilthoven. Inhoudsopgave:

Afspraken mbt protocol dyslexie Van Dijckschool Bilthoven. Inhoudsopgave: 11-12-2007 Inhoudsopgave: 1. Dyslexie...3 1.1 Wat is het dyslexieprotocol?...3 1.2 Doel van het Protocol Dyslexie....3 1.3 Inhoud van het protocol...3 2. Preventie en interventiehandelingen...4 2.1 Groep

Nadere informatie

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014

Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs. Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Speciaal Gewoon overstappen van speciaal naar regulier onderwijs Cees de Wit, Maartje Reitsma Schoolpsychologencongres 2014 Wie zijn jullie? Wie zijn wij? Recht op onderwijs dat is gericht op: - de ontplooiing

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. De Aquarel

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. De Aquarel RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK De Aquarel Plaats : Zwolle BRIN nummer : 13YV C1 Onderzoeksnummer : 291638 Datum onderzoek : 6 februari 2017 Datum vaststelling : 17 mei 2017 Pagina 2 van 10

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK OP OBS OETKOMST IN KOLHAM

RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK OP OBS OETKOMST IN KOLHAM RAPPORT VAN BEVINDINGEN TUSSENTIJDS KWALITEITSONDERZOEK OP OBS OETKOMST IN KOLHAM Plaats : Kolham BRIN-nummer : 13DT Onderzoek uitgevoerd op : 22 juni 2010 Rapport vastgesteld te Groningen: 13 september

Nadere informatie

Workshop Passend Onderwijs NVOR. 29 maart 2018 Harry Nijkamp

Workshop Passend Onderwijs NVOR. 29 maart 2018 Harry Nijkamp Workshop Passend Onderwijs NVOR 29 maart 2018 Harry Nijkamp 1 Inhoud workshop Passend Onderwijs bestuurlijk/juridisch bezien: 2 complexe opgaven: Hoe gaat het met governance passend onderwijs? Hoe gaat

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2012 2013 33 106 Wijziging van enkele onderwijswetten in verband met een herziening van de organisatie en financiering van de ondersteuning van leerlingen

Nadere informatie

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht

Relatief. Gouda Overige gemeenten (incl.verhuizing) Totaal leerplicht Samenvatting Leerplicht en Kwalificatieplicht 2016-2017 gemeente Gouda Taakstelling - Visie Het bevorderen van deelname aan het onderwijs van alle leerplichtige leerlingen, het voorkomen van ontsporingen

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL

RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL RAPPORT ONDERZOEK IN HET KADER VAN HET ONDERWIJSVERSLAG 2008-2009 DE DR. J.A. GERTH VAN WIJKSCHOOL School : de dr. J.A. Gerth van Wijkschool Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17UD Onderzoeksnummer :

Nadere informatie

Passend. onderwijs. Zo zit het! Floor Kaspers 3 juli 2017 Assen

Passend. onderwijs. Zo zit het! Floor Kaspers 3 juli 2017 Assen Passend onderwijs Zo zit het! Floor Kaspers 3 juli 2017 Assen Wat is passend onderwijs? Nieuwe manier van organiseren ondersteuning op school Gestart op 1 augustus 2014 Scholen werken samen in de regio

Nadere informatie

Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap

Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap Ouders, schoolondersteuningsprofiel en medezeggenschap Floor Kaspers December 2013 (gevalideerd 1-10-2017) Handreiking Inhoud Inleiding 2 1. Wat is het schoolondersteuningsprofiel? 3 Wat staat er in ieder

Nadere informatie

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer

Uw brief van Ons kenmerk Contactpersoon Zoetermeer OC enw De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen Europaweg 4 Postbus 25000 2700 LZ Zoetermeer Telefoon (079)

Nadere informatie

Jeugd. Passend onderwijs. Werkveld schoolpsycholoog gaat veranderen. Wilma Lozowski - beleidsmedewerker sector Jeugd NIP.

Jeugd. Passend onderwijs. Werkveld schoolpsycholoog gaat veranderen. Wilma Lozowski - beleidsmedewerker sector Jeugd NIP. Passend onderwijs Werkveld schoolpsycholoog gaat veranderen Wilma Lozowski - beleidsmedewerker sector Jeugd NIP 20 november 2009 Nieuwe wetgeving op komst 2 november 2009 Brief staatssecretaris Dijksma

Nadere informatie

ILO-alumniconferentie Passend onderwijs

ILO-alumniconferentie Passend onderwijs ILO-alumniconferentie Passend onderwijs 6 juni 2013 In het mooie Vakbondsmuseum de Burcht kwamen op 6 juni jl. 43 deelnemers (waarvan 28 alumni) naar de eerste ILO-alumniconferentie. Voordat 5 experts

Nadere informatie

Introductie van de referentieniveaus in het primair onderwijs

Introductie van de referentieniveaus in het primair onderwijs Introductie van de referentieniveaus in het primair onderwijs Achter de schermen wordt op dit moment hard gewerkt aan de invoering van de referentieniveaus in het primair onderwijs. Uit de veldraadpleging

Nadere informatie

RAPPORTAGE 3 e kwartaal 2016

RAPPORTAGE 3 e kwartaal 2016 RAPPORTAGE 3 e kwartaal 2016 Opgesteld door: Anja Baars Ria Vrolijk Kwartaalrapportage 3 e kwartaal 2016 SWV passend onderwijs Apeldoorn PO 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 MT... 4 Wijk... 7 MDO... 14 Kwartaalrapportage

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS BINNEN AMSTERDAM/DIEMEN INLEIDING OP DE LAATSTE STUDIEMIDDAG VAN SAMENWERKINGSVERBAND ZUID 18 MAART 2014

PASSEND ONDERWIJS BINNEN AMSTERDAM/DIEMEN INLEIDING OP DE LAATSTE STUDIEMIDDAG VAN SAMENWERKINGSVERBAND ZUID 18 MAART 2014 PASSEND ONDERWIJS BINNEN AMSTERDAM/DIEMEN INLEIDING OP DE LAATSTE STUDIEMIDDAG VAN SAMENWERKINGSVERBAND ZUID 18 MAART 2014 Lastig evenwicht Formele objectiviteit: rechtsgelijkheid, centrale criteria, eenduidige

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN De Mare (18SV00) De Mare 18SV00 Directeur Reinder. Eggens Adres Grift 50 3075 SB ROTTERDAM Telefoon 0102917514 E-mail

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Blyvliet (18WG00) Blyvliet 18WG00 Directeur Marjan. Dekker Adres Hillevliet 96 3074 KD ROTTERDAM Telefoon 0104849228

Nadere informatie

Veelgestelde vragen (FAQ) EED Ernstige Enkelvoudige Dyslexie-ondersteuning SWV Brabantse Wal

Veelgestelde vragen (FAQ) EED Ernstige Enkelvoudige Dyslexie-ondersteuning SWV Brabantse Wal Veelgestelde vragen (FAQ) EED Ernstige Enkelvoudige Dyslexie-ondersteuning SWV Brabantse Wal Inhoud Basisondersteuning: waarvoor zijn scholen verantwoordelijk, op het gebied van lees- en/of spellingsproblemen?...

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 december 2016 Betreft Maatschappelijke opvang

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 21 december 2016 Betreft Maatschappelijke opvang > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsprofiel

Onderwijsondersteuningsprofiel Onderwijsondersteuningsprofiel 2017-2018 Naam school CBS Sjaloom. Rutten Ingevuld op 20 maart 2018 Typering van de school als onderwijsondersteuningsvoorziening cbs Sjaloom is een dorpsschool met een leerlingen

Nadere informatie

Concept Ondersteuningsprofiel

Concept Ondersteuningsprofiel Concept Ondersteuningsprofiel 1. Inleiding 2. Algemene gegevens l 2a. Contact en vaststellingsgegevens l Naam: Adres: Naam school Brin: Telefoon: E- mail: Opgesteld namens Datum directie en team Directeur

Nadere informatie

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk 1: En wat kunnen jullie betekenen voor hoogbegaafde kinderen. Het is aan de school om aanbod te hebben voor hoogbegaafde

Nadere informatie

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013

Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis. NVA Congres 2013 Dr. Ellen Luteijn GZ psycholoog en werkzaam bij Kentalis NVA Congres 2013 Autisme en onderwijs NVA 4 oktober 2013 Ellen Luteijn Inhoud Hoe kan onderwijs passend zijn voor leerlingen met ASS? Passend Onderwijs

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Naam school: Kennedyschool Datum besproken in Team 24-11-2014 Datum advies MR 25-11-2014 A. ALGEMEEN: Om vanuit een gezamenlijk kader te werken aan basiszorg, basisondersteuning

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN School voor Speciaal Basisonderwijs Sonnevanck (20RD00) Directeur Martine - Remijn Adres Zwartewaalstraat 38 3081

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd

Schoolondersteuningsprofiel. 12ZQ00 De Bongerd Schoolondersteuningsprofiel 12ZQ00 De Bongerd Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 6 1 Typering van de school... 7 2 Kwaliteit basisondersteuning... 7 3 Basisondersteuning... 8 4 Deskundigheid

Nadere informatie

Datum 4 november 2016 Schriftelijk overleg over het SO over het advies van de Raad van State inzake de rekentoets

Datum 4 november 2016 Schriftelijk overleg over het SO over het advies van de Raad van State inzake de rekentoets >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA.DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA.DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG Communicatie Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF MEI Themanummer Thuiszitters. Aandacht voor thuiszitters

NIEUWSBRIEF MEI Themanummer Thuiszitters. Aandacht voor thuiszitters NIEUWSBRIEF MEI 2017 Themanummer Thuiszitters Deze nieuwsbrief is bestemd voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met ons samenwerkingsverband. Deze brief wordt gezonden naar de besturen en

Nadere informatie

Regionaal Kennis en Expertise Centrum Weert. Raadscommissie 20-03-2013 WE MAKEN ONS ZORGEN

Regionaal Kennis en Expertise Centrum Weert. Raadscommissie 20-03-2013 WE MAKEN ONS ZORGEN Regionaal Kennis en Expertise Centrum Weert Raadscommissie 20-03-2013 WE MAKEN ONS ZORGEN - Voortdurende groei (V)SO - Voortdurende groei wajong - Onvoldoende opvang voor jongeren in Weert: thuiszitters

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS in het VMBO: nu en straks. Irma Miedema januari 2015

PASSEND ONDERWIJS in het VMBO: nu en straks. Irma Miedema januari 2015 PASSEND ONDERWIJS in het VMBO: nu en straks Irma Miedema januari 2015 i.miedema@sardes.nl Passend Onderwijs in 4 zinnen verantwoordelijkheid voor alle leerlingen (exclusief cluster 1 en 2) bij de schoolbesturen

Nadere informatie

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015

RMC regio Haaglanden. Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie. Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 RMC regio Haaglanden Extra kansen voor jongeren in een kwetsbare positie Loes Evers en Monaim Benrida Ministerie van OCW 5 juni 2015 Programma Eerste deel Korte toelichting op brief extra kansen voor jongeren

Nadere informatie

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK NTC-VO-SCHOOL KARLSRUHE

RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK NTC-VO-SCHOOL KARLSRUHE RAPPORT KWALITEITSONDERZOEK NTC-VO-SCHOOL KARLSRUHE School : ntc-vo-school Karlsruhe Plaats : KARLSRUHE - DUITSLAND BRIN-nummer : 29YW Onderzoeksnummer : 127784 Datum schoolbezoek : 22 en 23 november 2012

Nadere informatie

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim op grond van de Leerplichtwet 1969

Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim op grond van de Leerplichtwet 1969 Bijlage 1 Definities en cijfers schoolverzuim op grond van de Leerplichtwet 1969 1. Definities schoolverzuim In de Leerplichtwet 1969 (hierna: de Leerplichtwet) worden verschillende soorten schoolverzuim

Nadere informatie

TECHNISCH RAPPORT HOOFDSTUK 1 PASSEND ONDERWIJS. De Staat van het Onderwijs 2015/2016. April 2017

TECHNISCH RAPPORT HOOFDSTUK 1 PASSEND ONDERWIJS. De Staat van het Onderwijs 2015/2016. April 2017 TECHNISCH RAPPORT HOOFDSTUK 1 PASSEND ONDERWIJS De Staat van het Onderwijs 2015/2016 April 2017 5a Iets minder leerlingen naar (voortgezet) speciaal Tabel 1. Percentage leerlingen in de soorten in het

Nadere informatie

30 Welke typen zorgleerling komen in uw klas(sen) het meest voor? Meerdere antwoorden mogelijk, maximaal drie.

30 Welke typen zorgleerling komen in uw klas(sen) het meest voor? Meerdere antwoorden mogelijk, maximaal drie. 30 Welke typen zorgleerling komen in uw klas(sen) het meest voor? Meerdere antwoorden mogelijk, maximaal drie. Meerkeuze Vraag / variabele Welke typen zorgleerling komen in uw klas(sen) het meest voor?

Nadere informatie

Spreektekst Jaarverslag OCW

Spreektekst Jaarverslag OCW Spreektekst Jaarverslag OCW Ten eerste wil ik de rapporteurs bedanken. Naast de verbeterpunten waar de rapporteurs namens de hele commissie op in zullen gaan wil ik namens de VVD drie punten accentueren.

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. De Goudvink

Schoolondersteuningsprofiel. De Goudvink Schoolondersteuningsprofiel De Goudvink 2018-2019 Bijeen Inleiding Het schoolondersteuningsprofiel Het school-ondersteuningsprofiel (SOP) brengt onze school, zowel kwalitatief als kwantitatief, in beeld.

Nadere informatie

Raad van Toezicht en MR: tegenpolen of partners?

Raad van Toezicht en MR: tegenpolen of partners? Raad van Toezicht en MR: tegenpolen of partners? Kennismakingsronde en thema workshop Governance en onderwijs Positie en rol bestuurders Functies en rollen MR en Intern Toezicht Hoofdlijnen Wetsvoorstel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 17134 26 juni 2013 Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 13 juni 2013, nr. JOZ/499515,

Nadere informatie

concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp

concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp concept indicatorenset Monitor Passend Onderwijs en Jeugdhulp dinsdag 2 december 2014 toelichting Om de hulp en ondersteuning voor kinderen en gezinnen zowel op school als thuis in samenhang te realiseren

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 2018 Onderwijs Op De Regenboog werken we in iedere groep op verschillende niveaus door te differentiëren in tempo, instructie, hoeveelheid en moeilijkheidsgraad. Daarbij blijven

Nadere informatie

Algemene Rekenkamer..,

Algemene Rekenkamer.., Algemene Rekenkamer BEZORGEN Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA Den Haag Lange Voorhout 8 Postbus 20015 2500 EA Den Haag T 070 3424344 E W voorlichting@rekenkamer.nl

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag

Nadere informatie

Welkom! 7e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013

Welkom! 7e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013 Welkom! SLO nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling 7 e landelijke netwerkdag voor begaafdheidscoördinatoren en - begeleiders 28 november 2013 www.talentstimuleren.nl Tijd Programma Onderdeel 10.00-10.25

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 7 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Babylon Taalschool (08GN00) Babylon Taalschool 08GN00 Directeur Mieke der Kinderen Adres Van Speykstraat 109 3014

Nadere informatie

Dyslexiezorg in transitie. Naar een toekomstbestendige benadering

Dyslexiezorg in transitie. Naar een toekomstbestendige benadering Dyslexiezorg in transitie Naar een toekomstbestendige benadering Inleiding De zorg voor kinderen met dyslexie is een hot topic. Een onderwerp dat heel wat verdergaat dan discussies in de media en politiek

Nadere informatie

TIJD. Een integrale aanpak is niets nieuws, VOOR EEN INTEGRALE AANPAK! Kans om leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in samenhang op te lossen

TIJD. Een integrale aanpak is niets nieuws, VOOR EEN INTEGRALE AANPAK! Kans om leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in samenhang op te lossen 8 DYSLEXIE ALGEMEEN dyslexie TIJD VOOR EEN INTEGRALE AANPAK! Kans om leesproblemen, laaggeletterdheid en dyslexie in samenhang op te lossen DOOR ANNETTE ROETENBERG EN HARRY KLEINTJENS Een integrale aanpak

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs.

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het lid Çelik over de groeiende afstand tussen de schoolbesturen en de werkvloer in het onderwijs. a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Tweede kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA 'S GRAVENHAGE Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl Uw brief

Nadere informatie

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs Projectgroep Combifuncties Onderwijs

Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs Projectgroep Combifuncties Onderwijs Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2011 Projectgroep Combifuncties Onderwijs Resultaten Monitor Combifuncties Onderwijs 2011 1. Inleiding De projectgroep Combifuncties Onderwijs wil in de periode

Nadere informatie

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Beste leraar, Op 1 augustus 2014 wordt de wet passend onderwijs ingevoerd. Dit betekent dat er een aantal zaken anders geregeld zijn voor leerling, leraar en ouder.

Nadere informatie