Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!"

Transcriptie

1 Brochure Rijksvastgoedportefeuillestrategie Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed! In opdracht van de Interdepartementale Commissie Rijksvastgoed Contact: 1 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

2 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed! Maatschappelijke meerwaarde creëren met publiek vastgoed staat volop in de belangstelling. Ook de rijksoverheid is er volop mee bezig. Vaak zorgen slimme combinaties van vastgoed (gebouwen, gronden, infrastructuur en water) en beleidsdoelen voor die meerwaarde. Vastgoed kan een substantiële bijdrage leveren aan doelen op het gebied van onder meer natuurontwikkeling, cultureel erfgoed, milieu, leefbaarheid, stedelijke ontwikkeling, (circulaire) economie en wonen. Het Rijk speelt met vastgoed actief in op actuele maatschappelijke vraagstukken, zoals de huisvesting van vluchtelingen en het opwekken van duurzame energie. De Interdepartementale Commissie Rijksvastgoed (ICRV) faciliteert en stimuleert belanghebbenden bij het Rijk en bij andere overheden om de vertaalslag te maken van beleid naar de inzet van (rijks)vastgoed en andersom. Dat heeft al tot inspirerende projecten geleid zoals de voorbeelden in deze brochure laten zien! Hoe? We hebben de vastgoedportefeuille van de rijksoverheid onderzocht op kansen om gezamenlijk méér te doen met vastgoed. Per provincie zijn deze beleid-vastgoedcombinaties letterlijk in kaart gebracht op en beschreven in provinciale rijksvastgoedplannen. Sommige van deze beleid-vastgoedcombinaties zijn al in uitvoering. Andere zijn in ontwikkeling of vergen nader onderzoek. De gepresenteerde kaart is dynamisch: gerealiseerde of minder kansrijke projecten vervallen en nieuwe worden toegevoegd. Uw ideeën en voorstellen zijn daarvoor een belangrijke bron. Zo faciliteert het Rijk een actieve, zakelijke samenwerking tussen maatschappelijke partners en wordt beleid rechtstreeks verbonden aan de uitvoeringspraktijk. Vastgoed is op die manier een middel om de beleidsambities van het Rijk en de decentrale overheden te laten landen in concrete uitvoering. Met wie? Zoekt u een professioneel netwerk dat kan helpen bij het creëren van concrete maatschappelijke meerwaarde met de inzet van rijksvastgoed en ander publiek vastgoed? Het secretariaat van de ICRV gaat graag met u in gesprek over uw ideeën en voorstellen. Het secretariaat werkt in opdracht van de ICRV concreet aan maatschappelijke meerwaarde uit vastgoed door middel van: onderzoek naar beleid-vastgoedcombinaties; het ontwikkelen van netwerken rondom specifieke onderwerpen; het uitvoeren van voorbereidende (gebieds)verkenningen; het organiseren van communities of practice ; het organiseren van Haagse besluitvorming over gebiedsontwikkelingsprojecten met rijksvastgoed; bijdragen aan MIRT1 projecten via MIRT onderzoeken. 1 Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. 2 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

3 De ambities van de Interdepartementale Commissie Rijksvastgoed zijn in deze brochure verwoord door de leden zelf. Ook staan hier enkele voorbeelden beschreven. Wij geven graag een toelichting en verheugen ons op een mogelijke samenwerking! De meest actuele informatie en de provinciale rijksvastgoedplannen vindt u op: Rijksvastgoed kan over sectorale en territoriale grenzen heen een bijdrage leveren aan het bereiken van maatschappelijke doelen. Peter Heij, dg Ruimte en Water, ministerie van IenM, voorzitter ICRV Legenda Vastgoedhandelen Verwerving Beheer: ingebruikgeving Beleidsthema Economie / werkgelegenheid Natuurontwikkeling Duurzame energie Beheer: ontwikkeling Verkoop Stedelijke ontwikkeling De beleid-vastgoedcombinaties, verspreid over de Nederlandse provincies (zie vanhetrijk.nl) Mobiliteit / infrastructuur Cultureel erfgoed Status beleidsvastgoedcombinatie Waterveiligheid en watervoorziening Te onderzoeken Bevolkingsdaling In ontwikkeling Huisvesting doelgroepen In uitvoering (Rijks)huisvesting Samenwerken is een veel gebruikt woord - het daadwerkelijk doen is vaak lastiger. In de rijksvastgoedplannen per provincie zie ik Rijk, provincie en gemeente elkaar opzoeken en vinden. Dat is de vruchtbare bodem waar maatschappelijke waarde uit ontstaat. Yvonne van der Brugge, waarnemend dg Rijksvastgoedbedrijf 3 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

4 Zonneakker vliegbasis Leeuwarden Het Kabinet heeft een ambitieuze doelstelling voor het duurzaam opwekken van energie. In de notitie Romte foar Sinne geeft de provincie Friesland aan waar en onder welke voorwaarden ruimte is voor opstellingen van zonnepanelen. Dit beleid wordt in de komende periode geactualiseerd aan de huidige discussies over omvang en ligging ten opzichte van gevoelige bestemmingen. In het landelijk gebied is plaatsing van zonneparken mogelijk bij een combinatie met functies zoals infrastructuur of nutsvoorzieningen. Ook rijksgronden en gebouwen komen hiervoor in beeld. Zo kan de vliegbasis Leeuwarden ruimte bieden voor de realisatie van zonneakkers. Beleid-vastgoedcombinatie (in ontwikkeling): Op de vliegbasis Leeuwarden en omgeving biedt Defensie circa tien hectare grond voor het aanleggen van zonneakkers. Via een openbare tender zoekt Defensie naar een exploitant. Voor uitvoering van concrete projectvoorstellen zal overleg gevoerd worden met de provincie. Deze bvc past binnen het programma Opwekking Duurzame Energie (ODE) waarvoor de ICRV het initiatief heeft genomen. Vliegbasis Leeuwarden Foto: Ministerie van Defensie De Rijksoverheid is grootgrondbezitter en bezit daarnaast duizenden gebouwen. Dat schept verplichtingen om dit vastgoed als een goed rentmeester te beheren, te onderhouden en te verduurzamen. Dat levert een bijdrage aan de vele maatschappelijke doelstellingen die de overheid heeft. De ICRV zorgt vanuit de verschillende invalshoeken voor een goede en transparante afweging. Meindert Smallenbroek, directeur Energie en Omgeving, ministerie van EZ 4 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

5 Marine Etablissement Amsterdam De gemeente Amsterdam werkt samen met partners aan een (her)ontwikkelplan voor het Marine Etablissement. Tot die tijd is er ruimte voor tijdelijke initiatieven om het gebied geleidelijk weer bij het centrum van Amsterdam te betrekken. Het Ministerie van Defensie trekt langzaam weg uit dit stukje Amsterdam. Hierdoor komt een gebied met een oppervlakte van 14 hectare vrij, bestaande uit deels monumentale opstallen, (semi-) openbare ruimten en water. Beleid-vastgoedcombinatie (in uitvoering): Door de (tijdelijke) verhuur van gebouwen aan partijen die passen bij de ontwikkeling, wordt het gebied openbaar toegankelijk. Een tijdelijke brug zorgt er voor dat het MEA beter toegankelijk wordt. Het ministerie van Defensie (ook lid van de ICRV) heeft opdracht gegeven voor deze herontwikkeling. Marine Etablissement Amsterdam Foto: Rijksvastgoedbedrijf De afstoting van het Marine Etablissement in Amsterdam laat zien welke nuttige rol het Rijksvastgoedbedrijf kan vervullen in het bereiken van een evenwichtig resultaat, waarin voor Amsterdam maatschappelijke meerwaarde wordt gecreëerd en Defensie uitzicht heeft op een redelijke opbrengst. Bert Kwast, strategisch adviseur, ministerie van DEF 5 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

6 Stationsgebied Utrecht CS De City Deal 'Healthy Urban Living' gaat over gezond stedelijk wonen en werken. De herontwikkeling van het stationsgebied CS maakt hier onderdeel van uit. Het Rijk beschikt hier al over een aanzienlijke vastgoedportefeuille maar heeft behoefte aan meer ruimte in dit stationsgebied. Beleid-vastgoedcombinatie (in ontwikkeling): Het Rijksvastgoedbedrijf onderzoekt samen met de gemeente Utrecht hoe het gebruik en de ontwikkeling van rijksgebouwen in het stationsgebied kan bijdragen aan de doelstellingen van de city deal. Het ICRV secretariaat voert de voorbereidende (gebieds)verkenning uit. Stationsgebied Utrecht Foto: ProRail De dynamiek in de huisvestingsvraag van het Rijk blijft door organisatieontwikkelingen groot. Ook wordt de komende jaren verder gewerkt aan de flexibele Rijksdienst. Dit alles leidt tot voortdurende wisselingen in de voorraad. De ambitie daarbij is verhoging van de kwaliteit van de (werk)omgeving, stroomlijnen van de dienstverlening en verduurzaming van de bedrijfsvoering. André Weimar, directeur Inkoop-, Facilitair- en Huisvestingsbeleid, ministerie van BZK 6 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

7 Nieuwe Natuur Flevoland Met het programma Nieuwe Natuur bevordert de provincie Flevoland de natuurontwikkeling in de provincie. De ambitie is onder meer om de Oostvaardersplassen te versterken als een natuurgebied van internationale betekenis. Het Rijk heeft een omvangrijke (agrarische) grondportefeuille in Flevoland. Beleid-vastgoedcombinatie (in uitvoering): Op verzoek van diverse provincies, waaronder de provincie Flevoland, zijn er afspraken gemaakt onder welke voorwaarden agrarische rijksgronden door middel van ruil of verkoop toebedeeld kunnen worden aan provincies voor het uitvoeren van natuurprojecten. Het ICRV secretariaat adviseerde over een adequate Haagse besluitvorming. Slenk Hollandse Hout Foto: Staatsbosbeheer 7 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

8 Kop van Noord-Holland: Building with Nature De haven van Den Helder heeft een belangrijke rol in relatie met de economie in de Kop van Noord Holland, natuurwaarden en waterveiligheid. Den Helder is de thuishaven van de Marine. De Waddenzee is eigendom van de Staat en in beheer bij Rijkswaterstaat. Beleid-vastgoedcombinatie (in ontwikkeling): Verkend wordt of door aanpassingen van de haveninfrastructuur building with nature haalbaar is waarmee zowel economische - als natuurdoelen worden gediend. Het initiatief voor het haalbaarheidsonderzoek ligt bij de provincie en de gemeente Den Helder. Aan rijkspartners zal te zijner tijd gevraagd worden kennis in te brengen om het project verder te kunnen ontwikkelen. Haven Den Helder Foto: Rijkswaterstaat 8 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

9 Rijkskantoren Lelystad Door het sluiten van rijksgebouwen verwacht de gemeente dat ca m 2 kantoorruimte vrijkomt in Lelystad. Hoe kunnen de vrijkomende rijksgebouwen en de directie omgeving een nieuwe bestemming krijgen, die een economische meerwaarde voor Lelystad heeft? Diverse rijkskantoren en een complex van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (maritieme archeologische collectie) zijn of zullen worden verkocht. Beleid-vastgoedcombinatie (in uitvoering): De provincie Flevoland, de gemeente Lelystad en het Rijksvastgoedbedrijf werken de voorkeursscenario s voor herontwikkeling van de rijksgebouwen in HanzePark, het Lelycentre en de Kustzone/RCE verder uit. Deze voorkeursscenario s komen naar voren uit een MIRT-onderzoek met een vastgoedeconomische analyse dat eind 2015 is afgerond. Er wordt ook een samenwerkingsmodel tussen publieke en private partijen opgezet. Het College van Rijksadviseurs ondersteunt de uitwerking met ontwerpend onderzoek. Rijkskantoor in Lelystad Foto: provincie Flevoland IenM wil maatschappelijke initiatieven ondersteunen en, als dat kan, koppelen aan bestaande initiatieven en assets. Een voorbeeld daarvan is het MIRT-onderzoek Lelystad waarin we het Rijksvastgoedbedrijf hebben gevraagd te bezien hoe de afstoot van vastgoed gekoppeld kan worden aan de beleidsdoelen van de gemeente. Donné Slangen, directeur Gebieden en Projecten, ministerie van IenM 9 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

10 WaalWeelde : naar optimaal beheer van de uiterwaarden De uiterwaarden van de grote rivieren zijn cruciaal voor het beschermen van de samenleving tegen overstromingen. Deze gronden zijn ook van grote (inter)nationale betekenis voor het natuur- en landschapsbehoud. Het Rijk (IenM, EZ) en de provincies zijn verantwoordelijk voor het beheer. De gronden in de uiterwaarden zijn strategisch verklaard. Het Rijk streeft naar de verwerving van de eigendom van deze gronden. Rijkswaterstaat is aangewezen als de materieel beheerder. Er zijn echter nog vele andere grondeigenaren. Ook het beheer is nog verdeeld over vele partijen. Daardoor is het nog niet overal optimaal afgestemd op de nationale en regionale beleidsopgaven. Beleid-vastgoedcombinatie (in uitvoering): Het Rijksvastgoedbedrijf analyseert in opdracht van het Bestuurlijk Overleg MIRT (2015) de grondstrategie uiterwaarden om het beheer efficiënter te organiseren. Als pilot is gekozen voor de uiterwaarden in het Gelderse deel van de rivier de Waal. In de Coördinatiegroep WaalWeelde werken de provincie Gelderland, de ministeries van IenM en EZ, en de uitvoerende diensten Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer met het Rijksvastgoedbedrijf samen. Het secretariaat van de ICRV ondersteunt deze analyse. De uitkomsten van het onderzoek zullen ook voor andere rivierengebieden in ons land bruikbaar zijn. Heesseltsche Uiterwaarden Foto: Rijkswaterstaat 10 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

11 De hoogwaardige transformatie van rijksgebouwen kan door koppeling aan andere maatschappelijke doelen een heel positieve bijdrage leveren aan de kwaliteit van de stedelijke woon- en leefomgevingen van de toekomst en ook een inspirerend voorbeeld zijn voor andere partijen over hoe innovatief opdrachtgeverschap kan leiden tot volledig duurzame en circulaire gebouwen. Ferdi Licher, programmadirecteur Bouwen en Energie, ministerie van BZK Iedere plek waar je iets wilt ondernemen of ontwikkelen, heeft zijn eigen geschiedenis, heeft een reden waarom het er zo uitziet zoals het er uitziet. Dát cultuurhistorische verhaal, met bijbehorend gebouwd, archeologisch en landschappelijk erfgoed, vormt een inspirerend vertrekpunt voor ruimtelijke plannen en ontwerpopgaven. Sander Bersee, directeur en waarnemend dg Cultuur, ministerie van OCW De ICRV werkt door de sectoren heen om de maatschappelijke meerwaarde van het rijksvastgoed te kunnen exploiteren. Netwerken van collega s in het beleid en in de uitvoering geven daarvoor de energie. Hans ten Velden, secretaris ICRV Bent u geïnspireerd door deze voorbeelden? Meer voorbeelden zijn te vinden op: Wilt u hier meer van weten of heeft u zelf ideeën? Neem contact op met het secretariaat van de ICRV, via: postbus.rvb.rijksvastgoedplan@rijksoverheid.nl 11 Maatschappelijke meerwaarde met publiek vastgoed!

12 Dit is een uitgave van het Rijksvastgoedbedrijf, in opdracht van de Interdepartementale Commissie Rijksvastgoed Juni 2017

Rijksvastgoed en beleidsopgaven in Flevoland Een provinciale uitwerking van de RVPS

Rijksvastgoed en beleidsopgaven in Flevoland Een provinciale uitwerking van de RVPS Rijksvastgoed en beleidsopgaven in Flevoland Een provinciale uitwerking van de RVPS Landelijke vastgoeddag 2 oktober 2014 Rijksvastgoedbedrijf Directie Portefeuillestrategie en Portefeuillemanagement Afdeling

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20952 2500 EZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 Postbus 20952 2500 EZ Den Haag www.rijksvastgoedbedrijf.nl

Nadere informatie

Intentieverklaring. Cultureel Erfgoed Rijksoverheid

Intentieverklaring. Cultureel Erfgoed Rijksoverheid Intentieverklaring Cultureel Erfgoed Rijksoverheid Intentieverklaring Cultureel Erfgoed Rijksoverheid 2 Intentieverklaring Cultureel Erfgoed Inleiding De Rijksoverheid is eigenaar van een deel van het

Nadere informatie

Rijksvastgoed Lelystad (onder voorbehoud)

Rijksvastgoed Lelystad (onder voorbehoud) Rijksvastgoed Lelystad (onder voorbehoud) AANLEIDING (1) Kabinetsbesluit 2011: concentratie van Rijkskantorenlocaties in select aantal plaatsen Aanleiding: - taakstellende besparing betreffende Rijkshuisvesting

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Inkoop-, Facilitairen www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2

Nadere informatie

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude

Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude Dames en heren, fijn om vandaag hier te zijn. Het is een feestelijke dag. Het Hembrugterrein staat weer op de kaart. We komen van ver, maar dit oude defensieterrein knettert weer van dynamiek en beloften.

Nadere informatie

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving

IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving IenM begroting 2015: inzetten op betere verbindingen in een schonere leefomgeving 16 september 2014-15:25 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu besteedt in 2015 9,2 miljard euro aan een gezond, duurzaam

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 29 juni 2018 Regionaal Ontwikkelprogramma

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 29 juni 2018 Regionaal Ontwikkelprogramma Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijksvastgoedbedrijf Portefeuillestrategie en Portefeuillemanagement Datum 29 juni 2018 Betreft Regionaal Ontwikkelprogramma

Nadere informatie

Sector- en keteninitiatieven

Sector- en keteninitiatieven Sector- en keteninitiatieven Conform 1.D.1, 1.D.2 en 3.D.1 Onderzoek naar initiatieven en toelichting op de actieve deelname aan het initiatief van A van Ooijen Woerden B.V. Auteur(s): Mevr. G.A.W. Mielke-van

Nadere informatie

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015)

Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) Landschap in de Omgevingsvisie Gelderland (dec 2015) 4.2 Natuur en landschap in Gelderland De provincie en haar partners streven samen naar een compact en hoogwaardig stelsel van onderling verbonden natuurgebieden

Nadere informatie

URD Delta oost Doel Resultaten Vervolg

URD Delta oost Doel Resultaten Vervolg URD Delta oost Doel Resultaten Vervolg URD Dag 7 februari 2014 Prof. E. van der Krabben Radboud Universiteit Drs. E. Opdam, NC Advies Gebiedsontwikkeling nat en droog Gebiedsontwikkeling nat en droog Doel:

Nadere informatie

Locaties voor energiecoöperaties

Locaties voor energiecoöperaties Locaties voor energiecoöperaties Waarom Burgers zijn steeds vaker betrokken bij het opwekken van duurzame energie. Zij organiseren in hun directe leefomgeving energieprojecten vanuit zogenaamde energiecoöperaties.

Nadere informatie

Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad

Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad ** Aan Provinciale Staten Onderwerp Concentratie Rijksvastgoed MIRT-onderzoek (Rijks)vastgoedstrategie Lelystad Provinciale Staten 2 juli 2014 Agendapunt 1. Beslispunten 1. Kennis te nemen van de ontwikkelingen

Nadere informatie

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019

Werklocaties. Nota Kantoren Rotterdam samengevat. 19 juni 2019 Werklocaties Nota Kantoren Rotterdam samengevat 19 juni 2019 2 Ruimtelijkeconomisch beleid voor kantoren in Rotterdam Voor een aantrekkelijke, economisch sterke stad is er evenwicht nodig tussen zowel

Nadere informatie

De Toekomst van Bedrijventerreinen. Gusta Renes

De Toekomst van Bedrijventerreinen. Gusta Renes De Toekomst van Bedrijventerreinen Gusta Renes Inleiding Beeldvorming bedrijventerreinen Veel (nieuwe) bedrijventerreinen Veel grond beschikbaar voor uitgifte Weinig samenwerking tussen gemeenten Lage

Nadere informatie

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems

Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid. Jaar van de Ruimte VvG congres 12 november Nathalie Harrems Perspectief op de nationale omgevingsvisie en grondbeleid Jaar van de Ruimte 2015 VvG congres 12 november 2014 Nathalie Harrems Directie Ruimtelijke Ontwikkeling Wat is er aan de hand? Tijdperk van de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 29 659 Evaluatie Staatsbosbeheer Nr. 139 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio

B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio B-140 Green Deal: Groene Gevangenis Veenhuizen: naar een gevangenis voorzien van duurzame energie uit de regio Partijen: De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen,

Nadere informatie

Verbinden van onder- en bovengrond

Verbinden van onder- en bovengrond Verbinden van onder- en bovengrond Herontwikkeling industriële locaties Inhoud - Korte toelichting locaties - Ontwikkelopgave - Verbinden onder- en bovengrond - Discussie Deventer 18 november 2010 Gerben

Nadere informatie

Naar een kennisprogramma Bodem & Ondergrond

Naar een kennisprogramma Bodem & Ondergrond Naar een kennisprogramma Bodem & Ondergrond Douwe Jonkers Directoraat-Generaal Ruimte & Water COB-congres 30 oktober 2014 Inhoud Aanleiding Thema s Werkwijze Start Kennisprogramma Bodem & Ondergrond Vandaag:

Nadere informatie

Aanvullende informatie Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied

Aanvullende informatie Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied Memo AAN VAN Raadsleden M. Bonouvrié ONDERWERP Aanvullende informatie Nota van Uitgangspunten bestemmingsplan Buitengebied DATUM 11 september 2012 REGISTRATIENUMMER 1101280/4283 Geachte raadsleden, Naar

Nadere informatie

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei

Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Green Deals gesloten voor stimuleren groene economische groei Burgers, bedrijven, milieu-organisaties en overheden hebben vandaag op initiatief van minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en

Nadere informatie

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta)

Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Agenda Stad Concernstaf CSADV Stadhuis Grote Kerkplein 15 Postbus 538 8000 AM Zwolle Telefoon (038) 498 2092 www.zwolle.nl Klimaatadaptatie in Zwolle (IJsselvechtdelta) Hoe houden we onze delta leefbaar

Nadere informatie

EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie

EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland? Master scriptie planologie D.F.G. van Nuland 2012 EHS-herijking van invloed op uiterwaardentransitie in Utrecht en Gelderland?

Nadere informatie

Wijzigingen Omgevingsplan Flevoland 2006

Wijzigingen Omgevingsplan Flevoland 2006 DEEL C Wijzigingen Omgevingsplan Flevoland 2006 Deel C Wijzigingen Omgevingsplan Flevoland 2006 Voor de belangrijkste tekstblokken uit het Omgevings plan Flevoland 2006 is hierna een voorstel gedaan voor

Nadere informatie

Omgevingsvisie en m.e.r.

Omgevingsvisie en m.e.r. Omgevingsvisie en m.e.r. Nieuwe aanpak voor m.e.r. Kennissessie Commissie m.e.r. - 5 juni 2018 1 Programma kennissessie Welkom en kennismaking Omgevingswet, omgevingsvisies en m.e.r., inleiding Ervaringen

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen EGH/ZHL november 2013 Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich

Nadere informatie

Initiatief Duurzaam GWW

Initiatief Duurzaam GWW Status Definitief Versie/revisie 1.0 Datum Opdrachtnemer Opgesteld door Gecontroleerd door Jeroen Winkelmolen John Liebrecht Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 1.1 Visie op samenwerken aan Duurzaamheid met

Nadere informatie

NEXT Landscape. OmgevingslabXL. 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg)

NEXT Landscape. OmgevingslabXL. 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg) NEXT Landscape OmgevingslabXL 15 mei 2017 Susanne Vleeshouwers (gemeente Tilburg) NEXT Landscape..? Van traditionele ordening. Economie Ecologie Sociaal naar nieuwe economische dragers. Dat verdient beter

Nadere informatie

erklaring van Altena

erklaring van Altena Verklaring van Altena Gezamenlijk willen wij, Agrarische Natuurvereniging Altena Biesbosch, Samenwerkingsverband Ondernemersverenigingen Altena (SOVA), Gemeente Aalburg, Gemeente Werkendam, Gemeente Woudrichem,

Nadere informatie

HERBESTEMMING (RIJKS)VASTGOED ALS GEBIEDSOPGAVE

HERBESTEMMING (RIJKS)VASTGOED ALS GEBIEDSOPGAVE HERBESTEMMING (RIJKS)VASTGOED ALS GEBIEDSOPGAVE HERBESTEMMING (RIJKS)VASTGOED ALS GEBIEDSOPGAVE informatiebijeenkomst 19 februari 2014 Martijn van der Mark Elien Wierenga: Paul Gerretsen Jonel Nugteren

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 20 april 2018 Rapportage plancapaciteit Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017

Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven. Emiel Reiding directeur NOVI. 5 juli 2017 Op weg naar een Nationale Omgevingsvisie: de opgaven Emiel Reiding directeur NOVI Aanleiding Omgevingsvisie Omgevingswet De maatschappij verandert Stapeling van wensen en claims op leefomgeving Herijken

Nadere informatie

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, Aptroot. De voorzitter van de vaste commissie voor Defensie, Van Beek

De voorzitter van de vaste commissie voor Financiën, Aptroot. De voorzitter van de vaste commissie voor Defensie, Van Beek 2012D01983 De commissie voor de Rijksuitgaven en de vaste commissies voor Financiën, voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, voor Infrastructuur en Milieu, voor Defensie, en voor Economische Zaken,

Nadere informatie

3. Provinciale doelen in relatie tot het IPO-basisniveau groene handhaving

3. Provinciale doelen in relatie tot het IPO-basisniveau groene handhaving De private boa-werkgevers zijn een lobby gestart in de richting van het rijk, vooral voor de eerste vier punten en naar de provincie voor het vijfde punt. Uit het overleg met de werkgevers blijkt dat zij

Nadere informatie

Samen geven we richting aan de koers van de NKC

Samen geven we richting aan de koers van de NKC Samen geven we richting aan de koers van de NKC ₀ ₀ ₀ In de aanloop naar de klimaattop in Parijs is eind 2014 de Nederlandse Klimaatcoalitie van start gegaan om CO2 reductie bij bedrijven en andere organisaties

Nadere informatie

Tussenbalans Statenfractie

Tussenbalans Statenfractie 2017 Tussenbalans Statenfractie Inhoudsopgave 1. Waar staan we?... 2 2. Uitgangspunt... 3 3. Waar gaan we aan werken de komende twee jaar?... 4 4. Contact en informatie... 5 Pagina 1 van 5 1. Waar staan

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Grip op de voorraad. Sturen op de kwaliteit van de vastgoedportefeuille. Purdey van Wissen Directie Portefeuillestrategie & -management

Grip op de voorraad. Sturen op de kwaliteit van de vastgoedportefeuille. Purdey van Wissen Directie Portefeuillestrategie & -management Grip op de voorraad Sturen op de kwaliteit van de vastgoedportefeuille Purdey van Wissen Directie Portefeuillestrategie & -management Even voorstellen Congres IFV 14 september 2017 Vastgoed voor Kunst

Nadere informatie

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting

De begroting van de provincie Utrecht voor Een samenvatting De begroting van de provincie Utrecht voor 2012 Een samenvatting Hoeveel gaat de provincie Utrecht in 2012 uitgeven? Waaraan en waarom? Dat leest u in deze samenvatting. U zult zien dat wij voor 2012 duidelijke

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 16 september 2013 Betreft Rijksprogramma SMASH

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum 16 september 2013 Betreft Rijksprogramma SMASH > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven!

Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Slimme zet! Vindingrijk in vastgoedopgaven! Postbus 711 3900 AS Veenendaal Kerkewijk 26 3901 EG Veendaal (T) 0318-55 19 60 (F) 0318-55 19 61 (M) info@ingeniousvastgoed.nl (I) www.ingeniousvastgoed.nl Haar

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord

Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Veelgestelde vragen Transformatie Schieoevers-Noord Wat is het plan voor Schieoevers? In 2010 heeft het college van B&W van de gemeente Delft de gebiedsvisie Schieoevers 2030 vastgesteld. De gebiedsvisie

Nadere informatie

Rijksbrede Initiatieven Duurzame Energie & Energiebesparing

Rijksbrede Initiatieven Duurzame Energie & Energiebesparing Rijksbrede Initiatieven Duurzame Energie & Energiebesparing Schakeldag 2015 25 juni 2015 Anita Baas, Michiel Bakker, Nelson Verheul Irma Thijssen Inhoud Rijksbrede aanpak & ambitie Rijksbrede programma

Nadere informatie

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS

HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS HERBESTEMMINGSINFORMATIE PROFESSIONALS www.herbestemmingnoord.nl Kenniscentrum Herbestemming Noord Het doel van Kenniscentrum Herbestemming Noord is een duurzame herbestemming tot stand te brengen met

Nadere informatie

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg

Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Werkconferentie agenda omgevingsvisie Limburg Na een regionale werkconferentie in Venlo, zijn op 24 september 2018 zo n 70 medewerkers van verschillende Zuid-Limburgse gemeenten, het Waterschap, het Rijk,

Nadere informatie

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011

Nieuwe Kijk. Wegen. in het. Landschap. Ontwerponderzoek december 2011 Nieuwe Kijk op Wegen in het Landschap Ontwerponderzoek december 2011 14 1. Inleiding 15 16 1.1 AANLEIDING Infrastructuur is de ruggengraat van het landschap. De komende jaren wordt er veel geïnvesteerd

Nadere informatie

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam Profielschets Voorzitter Raad van Toezicht Het Scheepvaartmuseum Amsterdam 1. Algemeen Het scheepvaartmuseum in Amsterdam is het belangrijkste maritieme museum van Nederland. Het is gevestigd in s Lands

Nadere informatie

Datum 24 april 2019 Beantwoording Kamervragen GroenLinks over het bericht in het FD over verdozing van het landschap

Datum 24 april 2019 Beantwoording Kamervragen GroenLinks over het bericht in het FD over verdozing van het landschap > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019Z07283

Nadere informatie

Onderwerp: Resultaten Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur en Ruimte en Transport 2016

Onderwerp: Resultaten Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur en Ruimte en Transport 2016 STATENBRIEF Onderwerp: Resultaten Bestuurlijk Overleg Meerjarenprogramma Infrastructuur en Ruimte en Transport 2016 Portefeuillehouder: gedeputeerde Bieze en gedeputeerde Meijers Kerntaak/plandoel: regionale

Nadere informatie

Bundeling wonen in nationale bundelingsgebieden,

Bundeling wonen in nationale bundelingsgebieden, Indicator 10 september 2014 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Het aandeel woningen en inwoners

Nadere informatie

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36

Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls :36 Verstedelijkingsopgave Delft: We geven de stad een kwaliteitsimpuls 30-05-2018 12:36 Delft heeft de ambitie om tot 2040 maar liefst 15.000 woningen, 10.000 banen en bijbehorende voorzieningen aan de stad

Nadere informatie

Ketensamenwerking in de regio. Foto plaatsen. Roadshow Midden-Nederland i.s.m. Provincie Flevoland. Lelystad, 8 juni 2017

Ketensamenwerking in de regio. Foto plaatsen. Roadshow Midden-Nederland i.s.m. Provincie Flevoland. Lelystad, 8 juni 2017 Foto plaatsen Ketensamenwerking in de regio Roadshow Midden-Nederland i.s.m. Provincie Flevoland Lelystad, 8 juni 2017 Ketensamenwerking in de regio Kern Omgevingswet (heel kort) en het belang van ketensamenwerking

Nadere informatie

De route naar circulaire afspraken. Evert Schut, Rijkswaterstaat

De route naar circulaire afspraken. Evert Schut, Rijkswaterstaat De route naar circulaire afspraken Evert Schut, Rijkswaterstaat Asfalt Impuls Initiatieven lopen soms vast in een doolhof van regels Komen er achter dat iedereen circulaire economie anders interpreteert

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET

OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET OMGEVINGSWET Saskia Engbers strateeg Ruimte gemeente Zwolle 25 februari 2016 24-2-2016 wij presenteren u... 2 Opzet presentatie 1. Hoofdlijnen Omgevingswet 2. Hoe past OGW in transformatie

Nadere informatie

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies

BESTUURSOVEREENKOMST GROND. EZ Provincies BESTUURSOVEREENKOMST GROND EZ Provincies September 2013 BESTUURSOVEREENKOMST GROND Ondergetekenden: A. de staatssecretaris van Economische Zaken B. de gedeputeerden Vitaal Platteland van alle provincies

Nadere informatie

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam

Werken bij Havenbedrijf Amsterdam Werken bij Havenbedrijf Amsterdam De Amsterdamse haven Als vierde haven van West-Europa speelt de Amsterdamse haven een belangrijke rol in de regionale en nationale economie. Door de strategische ligging

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Datum 29 november 2010 Betreft Uitvoering Nota Ruimte

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag. Datum 29 november 2010 Betreft Uitvoering Nota Ruimte > Retouradres Postbus 30940 2500 GX Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 8 Postbus 30940 2500 GX Den Haag Betreft Uitvoering Nota

Nadere informatie

BIJLAGEN. Ontwerp Omgevingsvisie

BIJLAGEN. Ontwerp Omgevingsvisie BIJLAGEN Ontwerp Omgevingsvisie Omgevingsvisie Samenvatting omgevingsvisie De omgevingsvisie is een integrale visie en een helder fundament voor het beleid van Hollands kroon en de uitvoering ervan voor

Nadere informatie

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening

Ruimtelijke ordening. Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening Ruimtelijke Ordening Ruimtelijke ordening (RO) in Nederland Vanuit de geschiedenis is RO al belangrijk in Nederland, denk bijvoorbeeld aan landinrichting en optimaliseren van de waterhuishouding.

Nadere informatie

PROFIELSCHETS RAAD VAN TOEZICHT. 1. Beschrijving van de aard en de omvang van de stichting

PROFIELSCHETS RAAD VAN TOEZICHT. 1. Beschrijving van de aard en de omvang van de stichting PROFIELSCHETS RAAD VAN TOEZICHT 1. Beschrijving van de aard en de omvang van de stichting NMG Een mooi en duurzaam Groningen. Dat is waar de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) voor staat. De organisatie

Nadere informatie

Overijssel kleurt groen in 2020

Overijssel kleurt groen in 2020 Overijssel kleurt groen in 2020 Natuur en Milieu Overijssel Circulaire economie Vitale leefomgeving Kracht van de samenleving Waarom een groen Overijssel? Winst voor iedereen: Vitale leefomgeving voor

Nadere informatie

BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering. Positieve energie

BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering. Positieve energie BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering Positieve energie BPD s duurzame gebiedsontwikkeling in uitvoering BPD wil vooroplopen met duurzame gebiedsontwikkeling. Voor ons gaat duurzame gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

AMROR INNOVATIE HET INNOVATIEPROCES OP ZICH, SAMENWERKEN EN AANBESTEDEN.

AMROR INNOVATIE HET INNOVATIEPROCES OP ZICH, SAMENWERKEN EN AANBESTEDEN. AMROR INNOVATIE HET INNOVATIEPROCES OP ZICH, SAMENWERKEN EN AANBESTEDEN. VAN PRANGENDE MAATSCHAPPELIJKE VRAGEN NAAR WOEST AANTREKKELIJKE OPLOSSINGEN ALLIANTIE AMROR PROJECT FUNBAR SACHA STOLP GEMEENTE

Nadere informatie

Gebiedsontwikkeling Binckhorst

Gebiedsontwikkeling Binckhorst Gebiedsontwikkeling Binckhorst Henk Harms, directeur Ontwikkeling en Realisatie Project De Zuid 16 mei 2019 Dag van de Projectontwikkeling Ligging Nabij het centrum, stations HS, CS en Voorburg. Water

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Cothen

Betrokken partijen Zonnepark Cothen Betrokken partijen Zonnepark Cothen Sunvest is een projectontwikkelaar gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van zonneenergie systemen. Sunvest ontwikkelt, beheert en onderhoudt een groot aantal

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

Verslag rondetafel klimaatbestendige stad en erfgoed. 16 februari 2017

Verslag rondetafel klimaatbestendige stad en erfgoed. 16 februari 2017 Verslag rondetafel klimaatbestendige stad en erfgoed 16 februari 2017 2 Klimaatbestendige stad en erfgoed Dat erfgoed plekken betekenis geeft, weten we. Daarnaast kan inzicht in het gebruik van erfgoed

Nadere informatie

Friesland In opdracht van Interdepartementale Commissie Rijksvastgoed

Friesland In opdracht van Interdepartementale Commissie Rijksvastgoed Rijksvastgoedplan Friesland In opdracht van Interdepartementale Commissie Rijksvastgoed Rijksvastgoedplan provincie Fryslân Colofon Dit is een uitgave van het Rijksvastgoedbedrijf Programma rijksvastgoedportefeuillestrategie

Nadere informatie

Geel in omgevingsvisies

Geel in omgevingsvisies Geel in omgevingsvisies De RWS-bijdrage aan de nationale, provinciale en gemeentelijke omgevingsvisies Peter Harmsen Adviseur ruimtelijke ontwikkelingen Waar zijn we van? 2 RWS BEDRIJFSINFORMATIE Duurzame

Nadere informatie

#landgoedbedrijf. Workshop B. Nieuwe omgevingswet. Jannemarie de Jonge

#landgoedbedrijf. Workshop B. Nieuwe omgevingswet. Jannemarie de Jonge #landgoedbedrijf Workshop B Nieuwe omgevingswet Jannemarie de Jonge Omgevingswet: nieuwe ruimte voor maatschappelijk ondernemende landgoederen? Achtergrond Omgevingswet Waarom stelselherziening aansluiting

Nadere informatie

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015

Deltaprogramma 2014. Bijlage F. Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F Bestuurlijke Planning DP2015 Deltaprogramma 2014 Bijlage F 2 Bestuurlijke planning In deze bijlage is de bestuurlijke

Nadere informatie

Impressie Regiotour MIRT in Noord Nederland 13 juni

Impressie Regiotour MIRT in Noord Nederland 13 juni Impressie Regiotour MIRT in Noord Nederland 13 juni Ron Lander en Nathalie Harrems openen de goed bezochte bijeenkomst in de schouwburg in Meppel. Naast het delen van kennis over de werkwijze in het Meerjarenprogramma

Nadere informatie

Links naar brondocumenten

Links naar brondocumenten Links naar brondocumenten PS-doelen en GS-taken Visie Ruimte en Mobiliteit Beleidsvisie Cultureel Erfgoed en Basisvoorzieningen Cultuur 2017-2020 Beleidsvisie en uitvoeringsstrategie regionale economie

Nadere informatie

Binden, bewaren, bezielen en betalen

Binden, bewaren, bezielen en betalen Binden, bewaren, bezielen en betalen voor landschap en erfgoed in Zuid-Holland Zuid-Holland heeft veel te bieden qua natuur, landschap en erfgoed. Er zijn talrijke partijen die zich daar voor inzetten:

Nadere informatie

Van Lodewijk Lacroix Telefoon Onderwerp Voorbereiding BO MIRT en gebiedsprogramma bereikbaarheid Rotterdam Den Haag

Van Lodewijk Lacroix Telefoon Onderwerp Voorbereiding BO MIRT en gebiedsprogramma bereikbaarheid Rotterdam Den Haag Grote Marktstraat 43 Postbus 66 2501 CB Den Haag Telefoon 088 5445 100 E-mail: informatie@mrdh.nl Internet: www.mrdh.nl Bankrekeningnummer: NL96 BNGH 0285 1651 43 M E M O KvK nummer:62288024 Aan Bestuurscommissie

Nadere informatie

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen

Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen SMART CITY UTRECHT Healthy Urban Living Slim, Gezond en Groen Brigitte Hulscher Program Manager Smart Cities, Marketing & Innovation Utrecht Jong en hoog opgeleid 334.862 inwoners, 20 % < 17, 18% 18-26,

Nadere informatie

Portefeuillehouder Verkeer Edwin Konings, Chiel de Jager

Portefeuillehouder Verkeer Edwin Konings, Chiel de Jager agendapunt : B-3 vergaderdatum : 3 september 2015 onderwerp : BO MIRT najaar 2015 aangemeld door : behandelend ambtenaar : paraaf afdelingshoofd : Portefeuillehouder Verkeer Edwin Konings, Chiel de Jager

Nadere informatie

Een nieuwe omgeving voor de archeologie: de Omgevingswet als kader.

Een nieuwe omgeving voor de archeologie: de Omgevingswet als kader. Een nieuwe omgeving voor de archeologie: de Omgevingswet als kader. 25 september 2013 SIKB OCW/ Directie Cultureel Erfgoed Monique Krauwer Hoe zat het ook alweer met de Omgevingswet? 40 ruimte-gerelateerde

Nadere informatie

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Nieuwe Hollandse Waterlinie Nota Ruimte budget 35 miljoen euro Planoppervlak 300 hectare Trekker Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Nieuwe Hollandse Waterlinie Stevige nieuwe ruggengraat voor de Linie De Nieuwe Hollandse

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties

Onderwerp: Gemeentelijke opschaling, regionale samenwerking en decentralisaties Voorstel aan de raad Nummer: 131027418 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: Steller: Afdeling: Telefoon: E-mail: G.M. Asselman BLD Beleid Burgemeester 2.6 Voor de Lelystedeling 2.6.1 Gemeentelijke

Nadere informatie

Achtergrondinformatie

Achtergrondinformatie Achtergrondinformatie Serious game Buurtje Bouwen 10 Lesopzet en achtergrondinformatie Buurtje Bouwen ACHTERGRONDINFORMATIE Huidige wetgeving Ruimtelijke ordening in Nederland is een door de Grondwet vastgestelde

Nadere informatie

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof)

Duurzame energie. Recreatie en toerisme. Behoud landschap en groenblauwe kwaliteit. VANG (Van Afval Naar Grondstof) RSA Speerpunten V oor u ligt een samenvatting van de Regionale Samenwerkingsagenda (RSA) voor Gooi en Vechtstreek. Deze agenda voor intergemeentelijke samenwerking kent een bijzondere geschiedenis, want

Nadere informatie

Intentieovereenkomst Stichting Het Huys ten Donck / gemeente Ridderkerk

Intentieovereenkomst Stichting Het Huys ten Donck / gemeente Ridderkerk Intentieovereenkomst Stichting Het Huys ten Donck / gemeente Ridderkerk Inleiding Het Huys ten Donck is een bijzonder gaaf bewaard gebleven historische buitenplaats en het betreft een beschermd rijksmonument

Nadere informatie

Programma Kies voor de toekomst van Brabant

Programma Kies voor de toekomst van Brabant Programma 2019-2023 Kies voor de toekomst van Brabant Beste Brabander! Voor je ligt de samenvatting van het verkiezingsprogramma 2019-2023 van D66 voor de provincie Noord-Brabant. D66 wil in Brabant en

Nadere informatie

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014

Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 Wijziging Verordening Romte Fryslân 2014 De Verordening Romte Fryslân 2014, zoals vastgesteld op 24 juni 2014, en in werking getreden op 1 augustus 2014, en laatstelijk gewijzigd op 18 februari 2015 wordt

Nadere informatie

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Perspectief Groene Hart Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 13 juni 2017 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Behandeld ambtenaar : mw L.G.J van Westbroek E-mailadres: lgj.van.westbroek@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017

aanbiedingsnota raad invullen organisatie beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 beeldvorming op 5 oktober 2017 oordeelvorming op n.v.t. besluitvorming op 26 oktober 2017 invullen organisatie registratienr. 17INT09157 casenr. BBV17.0501 voorstel over vaststellen Nota Zonne-energie

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20952 2500 EZ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag directie Vastgoed Rijnstraat 8 Postbus 20952 2500 EZ Den Haag www.rgd.nl

Nadere informatie

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare

IJsselsprong Zutphen. Nota Ruimte budget 20 miljoen euro. Planoppervlak 160 hectare Nota Ruimte budget 20 miljoen euro Planoppervlak 160 hectare IJsselsprong Zutphen Trekker Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Waterveiligheid als motor Bescherming tegen

Nadere informatie

In uw brief stelt u de volgende vragen dan wel maakt u opmerkingen waarop u graag een nadere toelichting wil:

In uw brief stelt u de volgende vragen dan wel maakt u opmerkingen waarop u graag een nadere toelichting wil: > Retouradres Postbus 16700, 2500 BS Den Aan de leden Van der Steur en Van der Linde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 16700

Nadere informatie

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011

Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief. Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Ruimtelijke kwaliteit in cultuurhistorisch perspectief Masterclass Schipborg 21 juni 2011 Drie thema s 1. Burgers aan de macht (over besluitvorming en sociale duurzaamheid vroeger en nu) 2. Nostalgie van

Nadere informatie

7) Kwaliteit van het openbaar bestuur

7) Kwaliteit van het openbaar bestuur 7) Kwaliteit van het openbaar bestuur Toelichting mutatie plandoel Samen met de bijstelling van budgetten stellen wij uw Staten voor om t.a.v. deze kerntaak een wijziging m.b.t. de plandoelen te accorderen.

Nadere informatie

Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE

Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE Format Ruimtelijke Onderbouwing (versie 1, aug 2014) INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 1.1. Algemeen 1.2. Aanleiding en doel 1.3. Plangebied 1.4. Leeswijzer 2. PLANBESCHRIJVING 2.1. Bestaande situatie 2.2. Gewenste

Nadere informatie

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog

Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon en erfgoed van de Tweede Wereldoorlog Statenmededeling Onderwerp Militair erfgoed Tweede Wereldoorlog en Oorlogsmuseum Overloon Aan Provinciale Staten van Noord-Brabant, Kennisnemen van Informatie over voortgang proces Oorlogsmuseum Overloon

Nadere informatie

Mobiliteit: kans of moet-je?

Mobiliteit: kans of moet-je? Mobiliteit: kans of moet-je? Martine Kooreman/Jan Bos UBR EC O&P Workflow Programma Introductie Positie Expertisecentrum Organisatie & Personeel Mobiliteit bij het Rijk Kader VWNW-beleid Rijk Rolverdeling

Nadere informatie