Houvast. Aan de vraagzijde van het bestaan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Houvast. Aan de vraagzijde van het bestaan"

Transcriptie

1 Handreiking gesprekskringen bij het boek Houvast. Aan de vraagzijde van het bestaan Koen Holtzapffel (Utrecht, Boekencentrum 2017) Elk mens zoekt naar houvast in het leven, naar zin en betekenis, naar antwoorden op levensvragen. Vroeger werd dat houvast gegeven door het christelijke zingevingskader. Het functioneerde vaak als een automatisch antwoordapparaat. Voor veel mensen is dat kader inmiddels weggevallen. Zij staan als zinzoekers aan de vraagzijde van het bestaan. Wat geeft houvast? Volgens de auteur hoeven we niet van de vraag- naar de antwoordzijde van het bestaan over te steken om toch bronnen van zin te vinden die oriëntatie bieden. Die bronnen zijn te vinden in het dagelijks leven, in de kunst en ook nog steeds (of opnieuw) in het christelijke zingevingskader. Mits dat kader open, tolerant en inclusief gepresenteerd wordt en consequent benaderd vanuit levensvrágen. Dat heeft consequenties voor de manier waarop we bijbelverhalen lezen en spreken over Jezus en God. Het bijbelboek Job is een vragenboek, bij Jezus tellen vragen mee en God kan ook als vraag houvast geven. Voor wie op zoek is naar zin maar de antwoorden nog niet gevonden heeft. Voor wie de antwoorden gevonden dacht te hebben maar toch weer nieuwe vragen stelt.

2 Overzicht inhoud per hoofdstuk In het eerste deel van het boek (hoofdstukken 2 en 3) staat de vraagzijde van het bestaan centraal. Hoe spelen vragen een rol in ons leven en wat zijn zin- en levensvragen? In de hoofdstukken 4 tot en met 8 draait het om de vraag hoe een zogenoemd zingevingskader, in casu een christelijk zingevingskader, hierbij van betekenis zou kunnen zijn en antwoorden kan geven die wellicht houvast bieden. Houvast aan de vraagzijde van het bestaan. Gesteld wordt dat zo n kader alleen als open kader, naast andere kaders, van betekenis kan zijn. En niet alleen aan de antwoord- maar ook aan de vraagzijde van het bestaan gesitueerd moet worden. Zou het zo opnieuw een bijdrage kunnen leveren aan het zinstichtende en samenbindende verhaal waar we alleen en samen naar op zoek zijn in onze maatschappij? 1 In dit hoofdstuk introduceert de auteur de thematiek. Naast een toelichting op de indeling neemt hij al gelijk stelling voor wat betreft het onderscheid tussen geloof en ongeloof. 2 Ingegaan wordt op de betekenis van zinvragen in ons leven. Waarin onderscheiden zinvragen zich van andere vragen, zoals wetenschappelijke en filosofische vragen? Waarom en op welk nivo stellen we die vragen en hoe raken ze ons? Wat is dat eigenlijk, zin, en uit welke bronnen van zin kunnen we als mensen putten? Hoe geven en hoe ontvangen we zin? Ten slotte, hoe laten zinvragen zich verbinden met zinervaringen, met wat houvast geeft, met antwoorden en met geluk? 3 Vervolgens probeert de auteur met behulp van kunstuitingen, in het bijzonder de dichtkunst, de vraagzijde van ons bestaan nog beter in beeld te krijgen, vooral ook dichter (!) bij ons zelf te brengen. Bij ons hoofd én bij ons hart. Met name de brief van de dichter Rilke helpt ons hier verder, naast een aantal gedichten waarin op specifieke manier vragen aan de orde zijn. 4 Wat zijn de consequenties van deze verkenning voor onze opvatting van religie en geloof? Als religie verstaan wordt als een open zingevingskader en geloof als een in zeker vertrouwen zoeken en vinden van zin, hoe spelen vragen en antwoorden daarbij dan een rol en wat voor houvast geven ze? Gepleit wordt voor een visie op religie en geloof, niet alleen als een antwoord- maar ook als een vraagkader. Het is een visie die de vraagzijde van het bestaan serieus en zelfs consequent als uitgangspunt wil nemen, ook als het bijvoorbeeld gaat om het lezen van bijbelverhalen. Zonder verborgen agenda waarin de antwoorden toch al vaststaan. Er wordt afstand gedaan van elke pretentie om definitieve en absolute antwoorden te geven, respectievelijk de waarheid in pacht te hebben. Eerder gaat het om groeiende levenswijsheid of -inzicht in dialoog. Dialoog met jezelf, met je medemensen met wie je een gemeenschap vormt, en met een veelheid aan tradities. 5

3 Dit boek gaat in het bijzonder over de relatie tussen levensvragen en religieuze zingevingskaders. De opmerkingen zijn dus in principe niet beperkt tot het zingevingskader van het christendom. Maar omdat de auteur in dat zingevingskader het meest thuis is, en zonder toespitsing het gevaar van algemeenheden dreigt, concentreert hij zich verder op het zingevingskader dat christendom heet. Dat zingevingskader laat zich in ieder geval inspireren door bijbelverhalen, zowel uit het oude als nieuwe testament. Een van de bijbelverhalen waarin een specifieke levensvraag een belangrijke rol speelt is het bijbelboek Job. Hoe verhouden in dat grote vragenboek vraag en antwoord zich tot elkaar? 6 Wie spreekt over het zingevingskader van het christelijk geloof kan niet om de persoon van Jezus heen. Hoe spelen in zijn leven vragen een rol? Zouden we Jezus eens wat meer kunnen zien als vragensteller dan als diegene die op alles het definitieve antwoord weet? Hoe zou zijn leven zelf als een antwoord kunnen worden opgevat? 7 Natuurlijk dient elk religieus zingevingskader zich ook te verhouden tot God of het goddelijke. Voor veel mensen is God het grote antwoord op hun levensvragen. Maar er is ook een stroming, vroeger en nu, die God meer als (intrigerende of indringende) vraag benadert. Hoe moeten we dat zien en hoe verbinden we God als vraag met ons bestaan? 8 Ten slotte: in een boek dat vragen zo centraal stelt mag de poging niet ontbreken om toch iets van een antwoord te formuleren dat het puur subjectieve, voorlopige antwoord overstijgt. Een antwoord dat tenminste enig houvast biedt in de maalstroom van het leven. In dit hoofdstuk sluit de auteur zich achter aan in een lange en bonte stoet door de eeuwen heen, die het waagt met liefde. 9 Helemaal tot slot worden een paar conclusies getrokken uit alle voorgaande beschouwingen. Hoe kun je nu leven aan de vraagzijde van het bestaan en tegelijk gebruik maken van en mogelijk baat hebben bij het religieuze zingevingskader dat christendom heet en dat ons van oudsher als steun en toeverlaat is aangereikt, met alle plussen en minnen van dien? Vragen per hoofdstuk Het boek begint met twee citaten, een van Albert Camus en een van Primo Levi. Wat vindt u van die citaten? Zeggen ze min of meer hetzelfde of verschillen ze van elkaar en hoe dan? 1 Inleiding Wat vindt u van de uitspraak van Stef Bos dat onze snelle tijd geen plaats inruimt voor trage vragen. Is dat inderdaad een juiste typering van onze tijd?

4 Het woord houvast staat prominent in de titel van het boek. Waar denkt u aan bij het woord houvast en wat geeft u houvast in het leven? In het boek wordt religie omschreven als een open zingevingskader en geloof als een in vertrouwen zoeken en vinden van zin? Wat vindt u van die omschrijvingen? Zou u religie en geloof liever anders omschrijven? In het boek wordt afstand gedaan van het onderscheid tussen geloof en ongeloof. Is dat terecht? 2 Vragen en zinvragen Zou u de verschillende soorten vragen ook zo indelen als de auteur dat doet, of juist anders en hoe dan? Welke vragen zijn voor u belangrijk in het leven? Waar denkt u aan als u gevraagd zou worden naar de zin van uw leven? Wat maakt uw leven zinvol (of juist niet)? Wat vindt u van het verwijt vanuit de filosofie aan religie en geloof dat zij wel vragen stellen maar eigenlijk de antwoorden al kennen en dus niet echt (door)vragen? De verhouding tussen zinvragen, zinervaringen en zinantwoorden wordt in het boek schematisch als volgt weergeven: oorspronkelijke zinervaring 1, grens-, kern- of contrastervaring 1, zinvraag 1, zinantwoord 1 in combinatie met hernieuwde zinervaring 2 etc. etc. Spreekt dit schema u aan of zou u de volgorde anders zien. Hoe hangen voor u genoemde grens- kern- of contrastervaringen samen met levensvragen? Kunt u daarvan een voorbeeld noemen uit uw eigen leven? Wat zou een oorspronkelijke zinervaring zijn? Heeft dat iets van doen met geborgenheid, houvast, met wat in de psychologie genoemd wordt basic trust? Hoe zou in de bijbel zoiets als oergeborgenheid ter sprake komen? Er worden in dit hoofdstuk heel wat bronnen van zin genoemd. Is er een die voor u in het bijzonder betekenis heeft? Of zijn het er meerdere? Zou een bron te noemen zijn die niet in het overzicht is opgenomen? Is een bron van zin altijd een bron van inspiratie? Van de familie Obama wordt gesteld dat één vraag een centrale rol speelt in hun leven, het is hun levensvraag. Hebt u ook zo n levensvraag, of zijn het er meerdere, of is er eigenlijk niet zo n levensvraag te noemen? Deelt u wel eens een stuk(je) van uw levensverhaal met anderen? Zijn dat heel goede bekenden van u of juist niet? En hebt u wel eens de behoefte gevoeld om uw levensverhaal op schrift te stellen?

5 Hangen een zinvol en een gelukkig leven altijd met elkaar samen? Wat vindt u van de opvatting van Terry Eagleton dat wij vragen aan de wereld stellen maar dat de antwoorden die de wereld geeft onze vragen overstijgen. Zou daarvan een voorbeeld te noemen zijn? 3 Leef nu de vraag. Over vragen in versvorm Welk van de geciteerde gedichten spreekt u het meest aan en waarom? Zou u nog een ander gedicht kunnen noemen waarin (levens)vragen een rol spelen? Vragen stellen aan de stilte (Ellen Warmond): wat zou de dichteres daarmee kunnen bedoelen? Zou het advies van Rilke alleen voor jonge mensen gelden of voor iedereen? Wat zou dat kunnen betekenen, vragen leven? Kun je ook antwoorden leven? 4 Geloven als antwoord- én vraagkader, als zoeken naar zin Wat vindt u van onderstaand in het boek opgenomen schema? Zou u van alle vier een voorbeeld kunnen noemen? Religieus en open inclusief, dialogisch, zoek- en groeiontwerp Seculier en open inclusief, dialogisch, zoek- en groeiontwerp Religieus en gesloten exclusief, nadruk op eigen gelijk, antwoordgarantie Seculier en gesloten exclusief, nadruk op eigen gelijk, antwoordgarantie De auteur stelt dat veel bijbelverhalen niet allen antwoorden bevatten, maar ook daaraan ten grondslag liggende vragen. Bent u het daar mee eens? Wat vindt u van de gegeven voorbeelden en kunt u daar zelf nog voorbeelden aan toevoegen? Hoe komt traditie in dit hoofdstuk ter sprake en ziet u dat ook zo? Hoe zou u in het onderstaande schema zelf de verbindingen leggen? Is het bijvoorbeeld mogelijk om levensvragen van toen te verbinden met antwoorden van nu? Levensvragen van toen Levensvragen van nu Antwoorden van toen Antwoorden van nu

6 Gewaarschuwd wordt dat vrijzinnig vragen naar zin ook zo z n eenzijdigheden heeft. Nadruk op het hoofd (niet het hart), op het individu (niet de gemeenschap), op het hier en nu (niet de traditie) en op de vraag (niet het antwoord). Is die waarschuwing terecht? 5 Job en het grote vragenboek In dit hoofdstuk wordt een film besproken over een man die plotseling in een crisis terecht komt en dan allerlei vragen gaat stellen, in de hoop op een antwoord. Zijn er andere films of boeken waarin die thematiek aan de orde is? Wat voor positiefs zou u kunnen zeggen over de vrienden van Job. Is de oplossing die Abel Herzberg aanreikt in zijn Drie rode rozen behulpzaam bij het nadenken over de betekenis van het bijbelboek Job? Gesproken wordt van twee werkelijkheden, twee ordeningen, zowel door Susan Neiman als door Ellen van Wolde. Het zijn een natuurlijke en een morele ordening. Kunt u zich daar iets bij voorstellen? Zijn er ook andere ordeningen te (be)noemen? Hoe zou u een mogelijke relatie tussen God en de morele orde omschrijven? Spreekt het slot van het hoofdstuk aan, waarbij gesproken wordt van Jobs overgave, het is goed zoals het is? 6 Bij Jezus tellen vragen mee Is de hier gepresenteerde visie op Jezus als een zoekende, twijfelende en vragenstellende mens juist? En op Jezus als dwarsligger? Zou u een andere typering van Jezus kunnen geven? Hoe is Jezus nu precies antwoord in het gedicht van Gabriël Smit? 7 God als vraag Wat vindt u van het gegeven citaat van Buber over het woord God? Er wordt in het boek ruimte gevraagd voor heel verschillende beelden van God. Zou u iets kunnen vertellen over uw beeld van God? Of hebt u eigenlijk geen beeld van God, dat is natuurlijk ook mogelijk. God als zwakke kracht, spreekt die Godsvoorstelling aan? Zou het iets te maken kunnen hebben met de zachte krachten waarover Henriëtte Roland Holst spreekt in haar gedicht?

7 8 Liefde als antwoord? Over antwoorden aan de vraagzijde van het bestaan In veel tijdschriften en tv-programma s gaat het over liefde. Wat voor soorten liefde zijn daar aan de orde? Welk programma over liefde spreekt u aan? Wat betekent liefde voor u? Onvoorwaardelijke liefde, is zo n vorm van liefde mogelijk in het leven van alledag? Kunt u daarvan een voorbeeld noemen? Is het zinvol te onderscheiden tussen naastenliefde, vriendschap en lichamelijke liefde (tussen agapè, philia en eros)? Er wordt wel eens gesteld dat harttocht egoïstisch is en liefde onbaatzuchtig. Klopt dat? De auteur eindigt dit hoofdstuk met de uitspraak: inzien dat de zin, de betekenis van jouw leven samenhangt met de wijze waarop jij van betekenis voor anderen kunt zijn, ook dat is ontdekken wat liefde is. Bent u het met die uitspraak eens? 9 Tot slot Kan een mens leven aan de vraagzijde van het bestaan en baat hebben bij het christelijke zingevingskader, zoals de auteur stelt? Op wat voor mannier(en) dan? Uit het geciteerde onderzoek blijkt dat mensen behoefte hebben aan plekken om stil te staan bij levensvragen. Zijn de kerken zulke plekken, waarom wel/ waarom niet? Ziet u hierin een taak voor uw eigen geloofsgemeenschap, mocht u daartoe behoren. Zijn er andere plekken dan de kerk waar levensvragen overdacht worden of in ieder geval stil gestaan kan worden bij wat het betekent om mens te zijn? Wat vindt u van de in dit hoofdstuk genoemde vijf aandachtspunten. Zijn ze voor u bruikbaar, waarom wel/waarom niet? Staat u wel eens stil bij úw leven? Op welke momenten is dat? Deelt u daarvan wel eens iets met anderen? Helemaal tot slot: Elk hoofdstuk van het boek begint met één of meer citaten. Is er een citaat dat u in het bijzonder aanspreekt? Bij aanvang van de meeste hoofdstukken is een apart kader opgenomen met daarin wat persoonlijker bespiegelingen van de auteur over levensvragen. Welk verhaal spreekt u aan?

8 Zou u zelf ook een situatie uit het dagelijks leven kunnen noemen waarin levensvragen een rol speelden?

Antwoorden Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 Paragraaf 1 t/m 5

Antwoorden Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 Paragraaf 1 t/m 5 Antwoorden Levensbeschouwing Hoofdstuk 1 Paragraaf 1 t/m 5 Antwoorden door een scholier 3380 woorden 18 november 2010 5,2 35 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Paragraaf 1 samenvatting: 1.1 De vraag

Nadere informatie

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk

Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk Alles is genade en Stel, ik zoek een kerk De Werkgroep Vorming en Toerusting ontwikkelde een programma voor de parochies om te benutten bij de promotie dvd en het artikel Alles is genade uit het Identiteitsnummer

Nadere informatie

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus

vragen te stellen, Een nieuwe start: Gemeente van Jezus Christus Dienstnummer: 1316 zondag: 3 e zondag van de zomer datum: 07-07-2019 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Lucas 2:41-52 (BGT) liederen: Opw 733; 'Samen in het licht';

Nadere informatie

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente,

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente, Lieve gemeente, We zien het niet vaak in de Bijbel, maar in het verhaal dat we vandaag gelezen hebben is Jezus toch ronduit bot te noemen en buitengewoon onvriendelijk op het onbeschofte af, tegen een

Nadere informatie

Onderdak geven aan grote vragen van het leven

Onderdak geven aan grote vragen van het leven Onderdak geven aan grote vragen van het leven De Vereniging van Vrijzinnige Protestanten geeft op Vrijzinnigheid is nodig om de multiculturele samenleving leefbaar te houden en interessant te maken. eigen

Nadere informatie

EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL -

EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL - EEN KENNISMAKING MET DE BIJBEL - De Bijbel is voor veel mensen het belangrijkste boek in hun leven. Daarom wordt de Bijbel al eeuwenlang in veel talen vertaald en door veel mensen gelezen. Misschien vraag

Nadere informatie

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant

Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Midden-Brabant Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Richtinggevend kader levensbeschouwelijke identiteit PCPO Status van het beleidsdeel: Status DO GMR RvT Kwaliteitscyclus Instemming verleend 12-06-2017

Nadere informatie

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten

Tot een geloofsgesprek komen. I Ontmoeten Tot een geloofsgesprek komen I Ontmoeten Het geloofsgesprek vindt plaats in een ontmoeting. Allerlei soorten ontmoetingen. Soms kort en eenmalig, soms met mensen met wie je meer omgaat. Bij de ontmoeting

Nadere informatie

Een Visioen van Liefde

Een Visioen van Liefde Een Visioen van Liefde Orthen, april 2012 WIE ZIJN WIJ? De oorsprong van de gemeenschap San Salvator ligt in de rooms-katholieke traditie, en voelt zich van daaruit verbonden met de Bijbel, geïnspireerd

Nadere informatie

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Inleiding In de komende maanden willen we als kerkenraad een beleidsplan opstellen voor de komende vijf jaar. Iedereen die op dit moment op de één of andere manier

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 1, Heeft het leven zin?

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 1, Heeft het leven zin? Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 1, Heeft het leven zin? Samenvatting door een scholier 1618 woorden 28 november 2010 5,6 126 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Zin in zin Hoofdstuk

Nadere informatie

Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft

Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft Kunt u mij een (voor u) belangrijk verhaal over Jezus vertellen? Het belangrijkste verhaal is eigenlijk een samenvatting van alles wat Hij gedaan heeft Zijn twee belangrijkste geboden: Heb je God lief

Nadere informatie

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets

11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets 11 De ontdekking van de mens en de wereld - internet oefentoets Opdracht 1 Wat is de Sokratische methode? Opdracht 2 Waarom werd Sokrates gedwongen de gifbeker te drinken? Opdracht 3 Waarom zijn onze zintuigen

Nadere informatie

Visie pastoraal in Monsheide

Visie pastoraal in Monsheide Visietekst pastoraal in Monsheide I. Inleiding Onze christelijke levensbeschouwing, ontleend aan de stichtende Congregatie Sint-Vincentius à Paulo, trachten wij een eigentijdse invulling te geven. Vanuit

Nadere informatie

26 oktober 2014 Nationale Bijbelzondag. Echt geluk is voor.. Bij de zaligsprekingen uit de Bijbel in Gewone Taal Mattheüs 5 : 1-12

26 oktober 2014 Nationale Bijbelzondag. Echt geluk is voor.. Bij de zaligsprekingen uit de Bijbel in Gewone Taal Mattheüs 5 : 1-12 26 oktober 2014 Nationale Bijbelzondag. Echt geluk is voor.. Bij de zaligsprekingen uit de Bijbel in Gewone Taal Mattheüs 5 : 1-12 Een initiatief van het Nederlands Bijbelgenootschap om de Bijbel op een

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 3: februari 2019 Blijf bij wat je geleerd is

Preek 2 Timotheüs 3: februari 2019 Blijf bij wat je geleerd is Preek Gemeente van Christus, De ene na de andere golf slaat op het strand. Een zee met een flinke branding. Je ziet het wel voor je, denk ik. Wat is er mooier dan spelen met de krachten van de golven?

Nadere informatie

Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3

Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3 Volwassenencatechese In de R.K. Federatie H. Maria Magdalena Programma 2014-2015 INHOUDSOPGAVE Volwassenencatechese in de Federatie 3 Catechese en geloofsbeleving 3 Programma 2014-2015 5 Christen worden

Nadere informatie

Fundamenten van het Christelijk geloof. Deel 2: Omgang met God -Kringleidershandleiding-

Fundamenten van het Christelijk geloof. Deel 2: Omgang met God -Kringleidershandleiding- Fundamenten van het Christelijk geloof Deel 2: Omgang met God -Kringleidershandleiding- Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal Fundamenten

Nadere informatie

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua..

Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec jaar c. Antonius van Padua.. Feest van de heilige Familie en Oudjaar. viering zondag 20 dec. 2018 jaar c. Antonius van Padua.. Genade, vrede en verbondenheid, in de naam van de Vader, Zoon en Heilige Geest. Welkom U allen op deze

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Wat is de eigen en passende aard van ons spreken over God?

Wat is de eigen en passende aard van ons spreken over God? 1 VRAAG 1: Wat is de eigen en passende aard van ons spreken over God? (In 5 artikelen) Om een goed fundament te leggen voor de analyse van ons thema, moeten wij eerst duidelijkheid verkrijgen over het

Nadere informatie

Aurelius Augustinus. Wie was Augustinus

Aurelius Augustinus. Wie was Augustinus Wie was Augustinus Aurelius Augustinus Op 1 juli a.s. wordt de Augustinusparochie opgericht. Eind november is tijdens een parochieavond voor de vier samenwerkende parochies verteld over de Heilige Augustinus.

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN

DE L CKER EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN EEN LEUKE ONTDEKKING: MASTURBEREN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting

Nadere informatie

Aan het begin van het interview zelf kan het goed zijn om te zeggen dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Stel je open en uitnodigend op.

Aan het begin van het interview zelf kan het goed zijn om te zeggen dat er geen goede of foute antwoorden zijn. Stel je open en uitnodigend op. 1 Beste interviewer, Leuk dat je een iemand of aantal mensen in je omgeving wilt gaan interviewen. Om je een handvat te geven zetten we hieronder een paar dingen op een rijtje. Het format van het interview

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus

SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus SOLA SCRIPTURA VERKONDIGING 5 FEBRUARI 2017 Zusters en broeders, gemeente van onze Heere Jezus Christus Aan het eind van zijn leven schreef Maarten Luther: 1 "Alles wat ik gedaan heb, is het Woord van

Nadere informatie

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas:

Ik geloof, geloof ik. Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw. Mijn naam en klas: Ik geloof, geloof ik Levensbeschouwelijk dossier Griftland college Bovenbouw Mijn naam en klas: Bezinningsmomenten In de godsdienstlessen stonden de afgelopen jaren verhalen centraal en de verschillende

Nadere informatie

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties.

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties. Maria, leer ons bidden! Het gebed is er niet in de eerste plaats om ons te voldoen. Ze is onteigening van onszelf om ons in de gesteltenissen te plaatsen van de Heer, Hem in ons te laten bidden. In een

Nadere informatie

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 30, 15-18 lied Liedboek 62, 1.6. Mijn ziel is stil... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 15, 1-10 lied Liedboek 944, 1.3.4.

Nadere informatie

De Linkeroever. werkplaats voor levende spiritualiteit. Vier avonden over de vraag wat dat is, en wat ervoor nodig is om een spiritueel mens te zijn

De Linkeroever. werkplaats voor levende spiritualiteit. Vier avonden over de vraag wat dat is, en wat ervoor nodig is om een spiritueel mens te zijn Spiritualiteit? [Ralf Grossert] M1 Iets voor mensen die graag zweverig doen? Of moet je met je beide benen op de grond staan om spiritueel te kunnen zijn? En welke spiritualiteit past bij mij? Er is zoveel

Nadere informatie

Motieven 1: Een wereld

Motieven 1: Een wereld Motieven 1: Een wereld Doelstellingen: Doel eerste subthema Een wereld om vrij te zijn De catechisanten leren inzien dat vrijheid in Bijbelse zin bij het leven van mensen hoort en ze vormen een mening

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f

https://reports1.enalyzer.com/root/surveymanagement/getblob.aspx?blobid=31bfe83be43e4bf b98809f0f In welke leeftijdscategorie valt u? Number / Percentage Jonger dan 25 jaar; 6% 66 Tussen de 25 en 34 jaar; 120 Tussen de 35 en 44 jaar; 13% 145 Tussen de 45 en 54 jaar; 205 Tussen de 55 en 64 jaar; 28%

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies

THEMAONTMOETINGEN. Er zijn ontmoetingen rondom vier thema s: Waardevol opvoeden Zelfbewust zijn Investeren in je relatie Leven met verlies THEMAONTMOETINGEN Ieder mens heeft weleens vragen die hij niet zomaar kan beantwoorden. Bijvoorbeeld over wie je bent of wilt zijn, hoe je je relatie kunt versterken, hoe je omgaat met verlies of over

Nadere informatie

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst

Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst Gids voor de leraar rooms-katholieke godsdienst 1 1 Waarom heet dit vak Rooms-katholieke Godsdienst? Niet neutraal Specifiek mensbeeld Stevige vorming vereist Kennis van de Spreken vanuit eigen levensbeschouwing,

Nadere informatie

Eindexamen filosofie vwo II

Eindexamen filosofie vwo II Opgave 2 Over wetenschap en religie: zij die uit de hemel kwamen 7 maximumscore 2 een argumentatie waarom wetenschappelijke kennis niet als probleemloze bron van vooruitgang kan worden beschouwd: wetenschap

Nadere informatie

Handreiking gemeentethema Achter Jezus aan, ga je mee? t.b.v. het huisbezoek

Handreiking gemeentethema Achter Jezus aan, ga je mee? t.b.v. het huisbezoek Handreiking gemeentethema Achter Jezus aan, ga je mee? t.b.v. het huisbezoek Deze handreiking is bedoeld voor de ouderlingen ter voorbereiding op het huisbezoek wanneer het gemeentethema ter sprake wordt

Nadere informatie

Wie de zon in het water ziet schijnen Boek 4_Layout :54 Pagina 1. Wie de zon in het water ziet schijnen, heeft de hemel onder zich

Wie de zon in het water ziet schijnen Boek 4_Layout :54 Pagina 1. Wie de zon in het water ziet schijnen, heeft de hemel onder zich Wie de zon in het water ziet schijnen Boek 4_Layout 2 23-08-11 12:54 Pagina 1 Wie de zon in het water ziet schijnen, heeft de hemel onder zich Wie de zon in het water ziet schijnen Boek 4_Layout 2 23-08-11

Nadere informatie

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op.

leerplandoelen derde cyclus 1 Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Dit overzicht lijst alle leerplandoelen van de derde cyclus op. Je kan dit overzicht gebruiken om je jaarplan godsdienst op te bouwen. Op de bijhorende gele blaadjes van het leerplan lees je concreet welke

Nadere informatie

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent

Voor christenen is de Bijbel met name een geloofsboek. Dat betekent De Bijbel Een geloofsboek EWe kunnen vele wegen gaan met de Bijbel. De één ervaart het vooral als een mooi kunstobject. Vele kunstenaars hebben er inspiratie in gevonden om een kunstwerk te maken. We kennen

Nadere informatie

Bijbelcursus De Brug

Bijbelcursus De Brug Bijbelcursus De Brug Waarom? Waarschijnlijk heb jij een eigen unieke reden om meer over de Bijbel te willen weten. Dat is mooi, zo kom je meer te weten over de Bijbel. Aan de hand van deze cursus ga jij

Nadere informatie

Heroriëntatietrimester (HOT) Vrije Hogeschool. wij

Heroriëntatietrimester (HOT) Vrije Hogeschool. wij We leven in een bruisende, snelle tijd waarin veel van je wordt verwacht. Dit betekent onder andere dat je op basis van slechts enkele gesprekken en standaard tests direct de goede studie kiest en de druk

Nadere informatie

Wonderen, Werk & Geld

Wonderen, Werk & Geld Wonderen, Werk & Geld Marianne WilliaMson UitGeverij de Zaak oorspronkelijke titel: the law of divine Compensation, On Work, Money and Miracles Copyright 2012 Marianne Williamson Published by arrangement

Nadere informatie

Mijn gelijk en ons geluk

Mijn gelijk en ons geluk 1 Mijn gelijk en ons geluk Een model voor bezinning op het omgaan met verscheidenheid in de gemeente Als de kerkenraad besluit tot het starten van een bezinningsproject over omgaan met verscheidenheid,

Nadere informatie

Waarbij de behoefte van de mens om zeker te zijn van Gods aanwezigheid, en die vast te willen houden: Zijn liefde, Zijn hulp en redding.

Waarbij de behoefte van de mens om zeker te zijn van Gods aanwezigheid, en die vast te willen houden: Zijn liefde, Zijn hulp en redding. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Er is een interessante dynamiek zichtbaar in de teksten van vanmorgen, zowel in de Psalm als in de tekst van Johannes: Een dynamiek tussen mens en God. Waarbij de

Nadere informatie

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG?

WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG? WAAR WE VOOR STAAN VERWONDERING ONTMOETING LEVENSKUNST RITUELEN RELIGIEUS GEWORTELD WAT DOE JIJ VANDAAG? 4 7 8 11 12 17 18 WAAR WE VOOR STAAN Het Apostolisch Genootschap biedt ontmoetingsplaatsen voor

Nadere informatie

Johannes 1 : 12. wij noemen God onze Vader en wijzelf zijn dan zijn kinderen maar wat bedoelen we daarmee?

Johannes 1 : 12. wij noemen God onze Vader en wijzelf zijn dan zijn kinderen maar wat bedoelen we daarmee? wij noemen God onze Vader en wijzelf zijn dan zijn kinderen maar wat bedoelen we daarmee? vaak wordt gezegd: God zorgt voor ons als een Vader dat is waar maar het is meer Johannes legt het uit in vers

Nadere informatie

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente

leren omgaan met Diversiteit In je gemeente Geloven kun je niet alleen! Stap 1 Jouw kijk op de wereld 15 min. Kijken in de spiegel naar jezelf Wat vind je van je eigen lichaam? Wat vind je mooi? Als je zou mogen kiezen, welk deel zou je dan weghalen?

Nadere informatie

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, dood, Jezus, Opstanding, Pasen

Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, dood, Jezus, Opstanding, Pasen Het laatste woord... Leeftijd: 9-12 Thema: bijbel, bijbelse personages, dood, Jezus, Opstanding, Pasen In deze bijeenkomst staan de laatste kruiswoorden van Jezus centraal. Doelen van deze bijeenkomst:

Nadere informatie

OVERDENKING Wij volgen een leesrooster en daarin staat de tekst uit Deuteronomium aangegeven. Ik heb dat netjes gevolgd. Maar ik heb twee verzen meer

OVERDENKING Wij volgen een leesrooster en daarin staat de tekst uit Deuteronomium aangegeven. Ik heb dat netjes gevolgd. Maar ik heb twee verzen meer OVERDENKING Wij volgen een leesrooster en daarin staat de tekst uit Deuteronomium aangegeven. Ik heb dat netjes gevolgd. Maar ik heb twee verzen meer gelezen dan eigenlijk stond aangegeven. Die gaan over

Nadere informatie

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één

levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één levensbeschouwelijke identiteit van catent Scholen zijn als bomen Leven niet alleen Zonder grond en wortels Leeft geen school, niet één De scholen van Catent - afzonderlijk en gezamenlijk - zijn als een

Nadere informatie

WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Frans Holtkamp

WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Frans Holtkamp WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Frans Holtkamp Waarom katholiek onderwijs, door: Frans Holtkamp (versie: 13-11-2009) 1 WAAROM KATHOLIEK ONDERWIJS? Deze bijlage bestaat uit twee delen: een leestekst en een

Nadere informatie

Eerste druk, Roel Pomp Coverontwerp: Gé Albers

Eerste druk, Roel Pomp Coverontwerp: Gé Albers Lichtgelovig Eerste druk, 2014 2014 Roel Pomp Coverontwerp: Gé Albers isbn: 9789048433728 nur: 705 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl Hoewel aan de totstandkoming van deze uitgave

Nadere informatie

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek

Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Beleidsplan Protestantse Gemeente de Woldkerken te Schildwolde-Overschild-Hellum-Noordbroek Moge het geloof waarin we staan Hoorbaar worden in ons spreken. Moge de hoop die leeft in ons hart Zichtbaar

Nadere informatie

Presentatie voor: MOC Schilderswijk te Den Haag Datum: 22 januari 2015

Presentatie voor: MOC Schilderswijk te Den Haag Datum: 22 januari 2015 Presentatie voor: MOC Schilderswijk te Den Haag Datum: 22 januari 2015 Door: Dick Keus Programma Vragen: 1. Wat vind je het mooiste aan jouw religie? 2. Hoe merk je dat / heeft dat invloed op je dagelijks

Nadere informatie

Oud-katholiek worden en zijn. Een cursus over geloven en kerk zijn in deze tijd.

Oud-katholiek worden en zijn. Een cursus over geloven en kerk zijn in deze tijd. Oud-katholiek worden en zijn. Een cursus over geloven en kerk zijn in deze tijd. Vier bijeenkomsten over geloven en de Oud Katholieke Kerk. Een uitgewerkt programma aangeboden door de Werkgroep Vorming

Nadere informatie

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU.

Het haalt je volledig weg bij je intuïtie: de enige plek waaruit je gaat weten wat de juiste relatie is voor JOU. Vandaag ga je beginnen met een negativiteitsdetox, voor de rest van de tijd dat je met deze modules bezig bent. Door social media en tijdschriften en de gewone media krijg je mega veel beelden van hoe

Nadere informatie

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA

Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA Ef. 4, 1-6 preek NGKE -HA- 28-8-2016 Heel houden Deze vaas is een erfstuk. Ik vind hem niet direct mooi, maar hij zou best wel eens heel wat waard kunnen zijn. De vaas staat een beetje gevaarlijk bij ons

Nadere informatie

Een stap verder. Voetnoot bij de vastentijd om een stap verder te komen

Een stap verder. Voetnoot bij de vastentijd om een stap verder te komen Een stap verder. Voetnoot bij de vastentijd om een stap verder te komen EEN VOETNOOT BIJ DE VASTENTIJD OM EEN STAP VERDER TE KOMEN WAAROM DEZE VOETNOOT De veertigdagen- of vasten, de veertig dagen voor

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik vind het een droevig, tragisch verhaal. Mozes, de grote leider van het volk, mag het beloofde land zien, maar niet binnengaan. Achtervolgd door een

Nadere informatie

GELUK(T)! Editha Gerdingh

GELUK(T)! Editha Gerdingh GELUK(T)! GELUK(T)! Editha Gerdingh Auteur: Editha Gerdingh (Cover-)ontwerp: Editha Gerdingh Fotografie: Jay Mantri, Jonny Lindner, Nico Wall, Ryan McGuire ISBN: 9789463672580 www.lonked.com INHOUD INLEIDING

Nadere informatie

4 Opvattingen over kerk en godsdienst 1

4 Opvattingen over kerk en godsdienst 1 4 Opvattingen over kerk en godsdienst 1 4.1 Het prestige van de kerken De kerken zijn niet meer de gezaghebbende instanties van vroeger. Dat is niet alleen zo in Nederland. Zelfs in uitgesproken godsdienstige

Nadere informatie

Brochure MissionAlive Leergemeenschap

Brochure MissionAlive Leergemeenschap Brochure MissionAlive Leergemeenschap MissionAlive Leergemeenschap Verlangen Wil jij groeien in je geloof, ontdekken hoe je als christen van betekenis kunt zijn voor de mensen om je heen? Wil jij deel

Nadere informatie

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven

Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven Johannes 8:12 Jezus is de sleutel tot echt leven In het donker zie je niets. Niet waar je bent, niet hoe de wereld er uit ziet, niet wat je moet doen. In het licht ga je het allemaal begrijpen. Jezus zegt:

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

Gemeente in Christus,

Gemeente in Christus, Meditatie voor de dienst op 24 mei 2015, Pinksteren Gemeente in Christus, De grote vraag waar we ons als OP de laatste maanden over buigen, is: hoe blijven wij op een goede en verantwoorde manier kerk?

Nadere informatie

Geloven en redeneren. Samenvatting

Geloven en redeneren. Samenvatting Geloven en redeneren Samenvatting Historisch overzicht Pantheïsme en polytheïsme De spiltijd Het oosten Boeddhisme Confucianisme Taoïsme Het westen Jodendom, christendom, islam Filosofie Ontwikkelingen

Nadere informatie

Feest van het Koninkrijk

Feest van het Koninkrijk Feest van het Koninkrijk H and -out 1 e t h ema - a v o n d IN GODS AANWEZIGHEID Tijd voor gebed Neem de tijd om stil te worden door een moment van stilte te nemen voor je het gebed als opening van de

Nadere informatie

HC zd. 6 nr. 32. dia 1

HC zd. 6 nr. 32. dia 1 HC zd. 6 nr. 32 wie Jezus wil kennen moet de verhalen over hem lezen beschreven door Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes terecht worden ze evangelisten genoemd ze beschrijven het evangelie ze vertellen

Nadere informatie

DE L CKER DOELEN STELLEN

DE L CKER DOELEN STELLEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER DOELEN STELLEN Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken Maatschappijleer,

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY

DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DE L CKER JAPANSE MANGACULTUUR ALS HOBBY DOCENTENHANDLEIDING Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij

Nadere informatie

Didactische opmerkingen bij de belijdeniscursus Ja, ik geloof

Didactische opmerkingen bij de belijdeniscursus Ja, ik geloof Didactische opmerkingen bij de belijdeniscursus Ja, ik geloof Kees van Dusseldorp - Schildwolde, juni 2015 Leuk dat je met deze belijdeniscursus aan het werk gaat! Graag praat ik je even bij over de achterliggende

Nadere informatie

DE L CKER ZELFVERTROUWEN NA PESTEN

DE L CKER ZELFVERTROUWEN NA PESTEN ZELFVERTROUWEN NA PESTEN DOCENTENHANDLEIDING DE L CKER Leeftijd: 13-15 jaar, 16-18 jaar Geschikt voor: vmbo, havo en vwo vanaf de eerste klas Vakgebied en kerndoelen: Deze les vindt aansluiting bij vakken

Nadere informatie

Wie weet. Jan C. den Hertog. Relibris. raden naar kansen en betekenissen

Wie weet. Jan C. den Hertog. Relibris. raden naar kansen en betekenissen Wie weet raden naar kansen en betekenissen Jan C. den Hertog Relibris Colofon ISBN 978 90 5302 020 3 Productie 2010 uitgeverij relibris, Gorinchem/Utrecht www.relibris.nl Niets uit deze uitgave mag verveelvuldigd

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie

zondag 10 september 2017 in het Kruispunt

zondag 10 september 2017 in het Kruispunt zondag 10 september 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 33, 2-10 lied Liedboek 74, 1.2.7.13. Waarom, o God, verstoot Gij... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 10, 23-37 lied

Nadere informatie

VOORBEELD CASUS. Mag je publiekelijk ingaan tegen je baas? een socratisch gesprek uitgeschreven

VOORBEELD CASUS. Mag je publiekelijk ingaan tegen je baas? een socratisch gesprek uitgeschreven VOORBEELD CASUS een socratisch gesprek uitgeschreven Hieronder tref je een beschrijving van een socratisch gesprek van ca. 1 1/2 uur, in 5 stappen. Voor de volledigheid eerst nog even de gespreksstappen:

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode

Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Tuin van Heden kleuters (4- en 5-jarigen) Werken met kunst in de paasperiode Beleving Kleuters worden in hun omgeving overal geconfronteerd met de uiterlijke verschijnselen van Pasen: paasversieringen,

Nadere informatie

Identiteitsdocument Sprank

Identiteitsdocument Sprank Identiteitsdocument Sprank Christenen in hart en zorg Vanuit Gods liefde, zorgen wij voor elkaar. GOD Dit doen we samen met je familie en vrienden. Jij mag rekenen op een veilig thuis. Vragen over jouw

Nadere informatie

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding -

1 Johannes. - Kringleiderhandeleiding - 1 Johannes - Kringleiderhandeleiding - Beste kringleider, Hieronder vind je per hoofdstuk een aantal aanvullende gedachten bij het kringmateriaal over 1 Johannes. Met name wordt beschreven wat het doel

Nadere informatie

Kaart Naam Handleiding

Kaart Naam Handleiding Lesbrief Dialoog Lesoverzicht In deze les wordt de gespreksvorm Dialoog geïntroduceerd. De les is gebaseerd op een aantal kaarten uit de kinderkennisbank. In het overzicht hieronder kun je zien welke.

Nadere informatie

12 april 2015 Met Thomas onze wonden laten zien

12 april 2015 Met Thomas onze wonden laten zien 12 april 2015 Met Thomas onze wonden laten zien Laat eerst maar eens zien.. We zien en horen en lezen zoveel over hoe het in de wereld toegaat. Wat onze vrienden, familie, en, wie weet, onszelf overkomt

Nadere informatie

Handreiking voor verder studie gemeenthema Achter Jezus aan, ga je mee?!

Handreiking voor verder studie gemeenthema Achter Jezus aan, ga je mee?! NGK De Morgenster en GKv Noorderlicht Handreiking voor verder studie gemeenthema Achter Jezus aan, ga je mee?! Deze handreiking is bedoeld voor de zusters en broeders voor allerlei studiedoeleinden en

Nadere informatie

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand.

De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. De gelijkenis van het huis op de rots en op het zand. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2

Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december Lucas 2 Ontmoetingskerk Laren (NH) kerstavond 24 december 2018 - Lucas 2 Het gesloten doosje op de schoorsteenmantel had altijd iets geheimzinnigs. Als de kinderen hun ouders vroegen: wat zit er in, antwoordden

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing Humanisme - Christendom

Samenvatting Levensbeschouwing Humanisme - Christendom Samenvatting Levensbeschouwing Humanisme - C Samenvatting door een scholier 855 woorden 29 januari 2012 5,3 80 keer beoordeeld Vak Methode Levensbeschouwing Standpunt Begrippen 1) theïsme wel geloven in

Nadere informatie

Fernando Halman CommunicateTour

Fernando Halman CommunicateTour FERNANDO HALMAN Rotterdam RAH! We nodig je uit voor de unieke seminar van Fernando Halman waarbij hij zijn krachtige boodschap levert aan hogescholen en universiteiten. Colourful Business presents Fernando

Nadere informatie

TEAMWORK GEMEENTE ZIJN WE SAMEN, HOE DAN?

TEAMWORK GEMEENTE ZIJN WE SAMEN, HOE DAN? Themadag Zout en Licht Hilversum Mei 2017 TEAMWORK GEMEENTE ZIJN WE SAMEN, HOE DAN? Doel van dit onderwerp: Het verkrijgen van (meer) inzicht en begrip voor het belang van werken in een team. Het begrijpen

Nadere informatie

Voorbereiden op The Passion

Voorbereiden op The Passion Voorbereiden op The Passion Programma in vespervorm Thema: de weg, de waarheid en het leven Tijd: drie keer een uur The Passion is sinds de eerste uitvoering in 2011 een begrip geworden in Nederland. De

Nadere informatie

Spirituele zorg Wat kun je ermee? Carlo Leget

Spirituele zorg Wat kun je ermee? Carlo Leget Spirituele zorg Wat kun je ermee? Carlo Leget Palliatieve zorg Palliatieve zorg is een benadering die de kwaliteit van het leven verbetert van patiënten en hun naasten die te maken hebben met een levensbedreigende

Nadere informatie

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens.

Door onze keuze is er een breuk tussen God en mens. Probleem: breuk tussen en mens Door onze keuze is er een breuk tussen en mens. maakte de mens omdat Hij een vriend wilde. Hij wilde aanhoudend contact met de mens. Hij gaf de mens een verrassend mooi leven.

Nadere informatie

Dienst Geestelijke Verzorging

Dienst Geestelijke Verzorging Dienst Geestelijke Verzorging Wat een geestelijk verzorger voor u kan doen Dienst Geestelijke Verzorging 1. Inleiding 3 2. Wat kan een geestelijk verzorger voor u doen? 3 3. Hoe maak ik een afspraak? 5

Nadere informatie

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop)

Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Preek over zondag 25 (viering H. Avondmaal en bediening H. Doop) Gemeente van Jezus Christus, gasten, Vandaag zijn we getuigen geweest van de bediening van de Heilige Doop aan de kleine Linde Veenstra.

Nadere informatie

In de serie Twee op de kansel. Thema: Wat is ons essentieel?

In de serie Twee op de kansel. Thema: Wat is ons essentieel? In de serie Twee op de kansel Rabbijn Albert Ringer (Liberale joodse gemeente Rotterdam) Dr Christiane Berkvens-Stevelinck (Remonstranten Rotterdam) Thema: Wat is ons essentieel? Lezing : Deuteronomium

Nadere informatie

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel.

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. 36 Vervolgens ging Jezus met zijn leerlingen naar een plek die Getsemane genoemd werd. Hij

Nadere informatie