zondag 10 september 2017 in het Kruispunt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "zondag 10 september 2017 in het Kruispunt"

Transcriptie

1 zondag 10 september 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 33, 2-10 lied Liedboek 74, Waarom, o God, verstoot Gij... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 10, lied Liedboek 320 Wie oren om te horen heeft... uitleg en verkondiging Gemeente, lieve mensen van onze Heer, Dit is een heel bekende. De barmhartige Samaritaan. U kent dit gedeelte goed. ---bekend--- Ook wie niet zoveel met geloof en bijbel heeft kent dit verhaal vaak wel. Vanwege de duidelijke boodschap. Zodat ik even dacht: wat moet ik u nu nog aan nieuwe dingen vertellen over deze tekst die u al zoveel keer gehoord hebt en waar u ongetwijfeld een beeld bij hebt. Maar toen las ik in de literatuur dat Martin Luther - daar let ik nu een beetje op ivm 500 jr reformatie - aan deze parabel liefst 10 verschillende preken heeft gewijd; hij vond het een heel belangrijke tekst. Toen dacht ik: waar zeur ik over? Zover ben ik nog niet.

2 De parabel over de barmhartige Samaritaan is ons, mag ik misschien wel zeggen, lief, het woord Samaritaan roept associaties aan zorg en hulpverlening op. Zo is het bij ons, maar in de tijd van Jezus moeten velen zich er juist aan geërgerd hebben. Want Samaritanen waren mensen die niet te vertrouwen waren, dat waren halve heidenen. Samaritanen waren de bewoners van het gebied tussen Judea en Galilea. Ze stamden af van Israël, maar ze golden als onrein, want ze hadden zich heel vergaand vermengd met de omliggende stammen. De tempel in Jeruzalem was voor hen verboden gebied. Van zulke mensen viel niets goeds te verwachten. Dat Jezus zijn verhaal nu zo construeert dat het een Samaritaan is die de wil van God doet - dat was voor velen een onmogelijke voorstelling. Hij heeft zich daar waarschijnlijk geen vrienden mee gemaakt. ---naaste--- Een wetgeleerde vraagt aan rabbi Jezus hoe zijn leven goed terecht komt, hij vraagt naar het eeuwige leven. En Jezus geeft een antwoord dat geen enkele jood verbaasd kan hebben: God liefhebben met heel je hart en je naaste als jezelf. Duidelijk. Iedereen is het daarover eens. "De dingen van God zijn zo vreselijk simpel" zei ooit een hoogleraar theologie in Duitsland (Helmut Thielicke). Maar de man vindt het blijkbaar niet zo simpel.

3 "Maar wie is eigenlijk mijn naaste?" is zijn vraag. Wie is mijn naaste? Voordat ik verder ga, wil ik even een vraag stellen: Zouden wij dat ook hebben gevraagd? Zou u dat hebben gevraagd? Ik heb het vermoeden dat wie de naaste is vandaag voor ons niet de belangrijkste vraag zou zijn. Ik denk dat we vandaag eerder naar dat andere gebod zouden vragen: wie of wat is dan mijn God? Hoe wij God moeten zien, wat we ons onder hem/haar moeten voorstellen, dat lijkt me voor de meeste mensen vandaag een veel grotere vraag dan wie onze medemens is. We hebben meer problemen met het beeld van God dan met de rol van de medemensen. Maar in de tijd van Jezus was dat misschien anders. Dat men geen probleem had met een onzichtbare eeuwige God, maar wel met de concrete medemens. Wie hoort er bij? Voor wie moet ik mij verantwoordelijk voelen? Een vraag die speelde in die tijd. Ben ik er voor mijn groepsgenoten? Voor alle wetsgetrouwe mensen? Voor alle volksgenoten? Of voor alle mensen? Voor joden - of ook voor anderen? Heidenen? Jezus antwoordt met het verhaal van de barmhartige Samaritaan. Hij construeert: Een mens is slachtoffer van rovers geworden. Hij ligt daar waar jij langskomt.

4 Je weet niet waar deze hulpbehoevende mens vandaan komt, of hij rijk of arm is, gelovig of ongelovig. Al deze dingen zijn niet zichtbaar en hij kan het ook niet meer zeggen. Priester en leviet moeten joden helpen. Zij moeten ook de wet naleven. Dus afstand houden van mensen die hen onrein zouden maken. De Samaritaan van wie niemand het had verwacht, stopt en helpt. Degene van wie je het niet zou verwachten, die helpt. In het voorbeeld van Jezus. Laten we weer even stoppen, voor we verdergaan, en ons realiseren, dat in onze dagen vaak omgekeerde beelden te zien zijn. Dat mensen van wie je hulp verwacht, tot een bedreiging worden. Groepen mensen, gedreven door haat en bereid tot geweld, drommen samen rond onderkomens van vluchtelingen en bedreigen deze mensen, die juist onmenselijke toestanden ontsnapt zijn. Hoe kan het dat mensen de sensoren voor "ontferming" zomaar kwijtraken? Hoe kan het dat een mens immuun wordt voor de nood waarin een ander verkeert? En de behoeften van een ander niet ziet? Er is toch iets grondig mis als je b.v. de beelden van St Maarten van de afgelopen dagen ziet - en het je niets doet? Dan moet je toch eerst naar jezelf kijken?

5 ---blikrichting--- Naar jezelf. De vragensteller wilde een definitie van de ander. Maar Jezus wijst hem er op dat er een definitie van hemzelf nodig is. Jezus zegt: identificeer je met het slachtoffer, en definieer het niet. Als jij daar lag, als jij het slachtoffer was, absoluut op hulp aangewezen, zou je je druk maken over de afstamming van degene die je helpt? Stel, je wordt overvallen en verwaarloosd door tempel en wet, maar geholpen door een verwerpelijk individu, wie is dan je naaste? Je kiest je naaste niet uit, en je beslist niet rationeel vooraf of je een naaste wil zijn. Je wordt tot naaste als je reageert op zijn nood en de ander dat zo ervaart. Jezus verandert de blikrichting van de vragensteller. En laat hem naar zichzelf kijken. Eerst verbind je je met de ander. Je laat je door zijn nood en behoefte raken. Je begint niet met de definitie van de ander. Compassie, medelijden, is een zaak van het hart. Niet van het trekken van lijnen. Jezus en deze wetgeleerde zijn het theologisch gezien over alle dingen eens. Ze waarderen beiden de wet. Ze zeggen beiden waar het op aankomt.

6 De wetgeleerde geeft alleen maar juiste antwoorden. Ze zitten volledig op een lijn. Met zijn inzicht en kennis is niets mis. Maar daarmee ben je er dus niet als er nood op je pad komt. Dat gaat nog niet over de liefde in je hart. De wetgeleerde citeert het Sjema Israel, de geloofsbelijdenis van het Godsvolk. In het Sjema wordt de mens niet gevraagd om in God te geloven, maar God lief te hebben! Geloven kan zich afspelen in je hoofd, liefde vraagt overgave en inzet. Taal van je hart. Als ik het goed begrijp is het dus niet alleen plichtsbesef en verantwoordelijkheid, waar het op aankomt. Het gaat er om je te laten raken. Ontferming. Barmhartigheid. Dat is een categorie die zich niet door regels, wetten of richtlijnen laat vastleggen. Ook niet door afspraken die je vantevoren maakt. Je naaste - dat is degene die jouw ontferming wakker roept. Als je liefde in je hart hebt, dan is dat iedereen die in nood is. De redenen om voorbij te gaan, zoals Priester en Leviet doen, zijn altijd redenen van het hoofd. Rationele overwegingen. Regels. Gevaren. Je weet niet wat er allemaal bij komt kijken. Wees op je hoede. Misschien zijn de rovers nog in de buurt? Weet u wat de meeste mensen doen als ze in de avond buiten iemand horen roepen?

7 Ramen en gordijnen dicht, en het licht uit. Heb ik gelezen. ---rol--- Als ik zou vragen: wie van de personen in het verhaal zou u willen zijn? Ik denk dat 90% van u dan zouden kiezen voor de Samaritaan. "Ik wil barmhartig zijn, ik wil hulp verlenen". Dat is wat je meeneemt als boodschap. De oude kerk heeft eeuwenlang het accent anders gelegd: ze vroeg niet om identificatie met de Samaritaan, maar met het slachtoffer. Wij zijn degene die hulp nodig heeft. En actief begaan zijn met de gevallen mens - dat is nou typisch Jezus! Jezus is de Samaritaan. Hij redt ons van onze zonden en onze wonden en brengt ons naar het huis van God waar wij veilig zijn. Hij is onze naaste geworden, en hij staat voor ons in en betaalt wat er nodig is. Martin Luther dacht in deze richting. Ik weet niet of dat in al zijn 10 preken naar voren kwam. Calvijn moest daar weer niets van hebben. De reformatoren zitten minder op een lijn dan Jezus en de wetgeleerde. We hoeven het de Oude Kerk niet na te doen. Maar hulp aan je laten gebeuren is misschien wel de grotere kunst. Beseffen dat je zelf geholpen moet worden maakt je gevoelig voor ontferming. Maakt je hart klaar voor het tonen van barmhartigheid.

8 Hoe dan ook: het is goed om aan Jezus te denken, zijn beeld voor ogen te hebben. Dat kan ons helpen en inspireren om te doen zoals hij deed: verbondenheid voelen, een hart vol ontferming laten spreken, en handelen - waar je ook maar kunt helpen. Amen. Jan-Hendrik Kip stilte muziek door gemeenteleden lied Liedboek 838 O grote God die liefde zijt...

zondag 14 juli 2019 in het Kruispunt

zondag 14 juli 2019 in het Kruispunt zondag 14 juli 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Deuteronomium 30, 9-14 9 De HEER, uw God, zal u voorspoed geven in alles wat u onderneemt, u kinderrijk maken en uw vee en uw land vruchtbaar

Nadere informatie

Preek van de week: zondag 10 september Predikant: Arend Linde. De Vredehorst. Lezing: 2 Kronieken 28:8-15 Lucas 10: Verhaal.

Preek van de week: zondag 10 september Predikant: Arend Linde. De Vredehorst. Lezing: 2 Kronieken 28:8-15 Lucas 10: Verhaal. Preek van de week: zondag 10 september 2017 Predikant: Arend Linde De Vredehorst Lezing: 2 Kronieken 28:8-15 Lucas 10: 23 37 1. Verhaal. Ontmoeting. Veel jaren later ontmoetten toevallig de priester, de

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

zondag 28 oktober 2018 in het Kruispunt

zondag 28 oktober 2018 in het Kruispunt zondag 28 oktober 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 59, 9-19 lied Liedboek 859, 1. 2. Schuldig staan wij voor u... lezing nieuwe testament (lector) Marcus 10, 46-52 lied Liedboek

Nadere informatie

zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt

zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt zondag 28 februari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Exodus 6, 2-8 lied Liedboek 103 c, 1. 2. 3. Loof de koning, heel mijn wezen... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 13, 1-9 lied

Nadere informatie

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt

zondag 31 december 2017 in het Kruispunt zondag 31 december 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 8, 11-15 lied Liedboek 266 Die ons schiep... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 2, 22-40 lied Liedboek 517, 1.2.3. Christus,

Nadere informatie

zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel

zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel zondag 24 september 2017 in het Kruispunt Schrift en Tafel lezing oude testament (lector) Jesaja 66, 5-14 lied Liedboek 811 Zoals een moeder zorgt... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 6, 24-34 lied

Nadere informatie

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente,

Preek De vrouw die Jezus beslissing veranderde. Lieve gemeente, Lieve gemeente, We zien het niet vaak in de Bijbel, maar in het verhaal dat we vandaag gelezen hebben is Jezus toch ronduit bot te noemen en buitengewoon onvriendelijk op het onbeschofte af, tegen een

Nadere informatie

13 september startzondag: naar buiten. Lezing Lucas 10, Voorganger ds. Hetty Boersma

13 september startzondag: naar buiten. Lezing Lucas 10, Voorganger ds. Hetty Boersma 13 september startzondag: naar buiten Thema Goede buren Lezing Lucas 10, 25-37 Voorganger ds. Hetty Boersma Gemeente van Christus, gasten, Ruim een jaar geleden is een groep jongeren vanuit deze kerk naar

Nadere informatie

Het verhaal van de echo. Preek over Lukas 10:25-37. Ja, jongens en meisjes,

Het verhaal van de echo. Preek over Lukas 10:25-37. Ja, jongens en meisjes, Het verhaal van de echo. Een man en zijn zoon lopen in het bos, plotseling struikelt de jongen en omdat hij een scherpe pijn voelt roept hij: Ahhh. Verrast hoort hij een stem vanuit de bergen die Ahhhh

Nadere informatie

zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt

zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt zondag 26 maart 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Zacharia 8, 19-23 lied Liedboek 1016 Kom, laat ons opgaan... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 6, 1-15 lied Liedboek 836, 1.2.3.

Nadere informatie

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt

zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt zondag 2 juli 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 30, 15-18 lied Liedboek 62, 1.6. Mijn ziel is stil... lezing nieuwe testament (lector) Lucas 15, 1-10 lied Liedboek 944, 1.3.4.

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf.

Je moet de Heere God liefhebben met heel je hart en ziel, met al je kracht en verstand. En je moet je naaste net zo lief hebben als jezelf. stippenboekje Toen de Heere Jezus op de aarde was, kwam er op een dag een man naar Hem toe. Die man vond zichzelf heel goed. Dat wilde hij bewijzen en tegelijk Jezus iets verkeerds laten zeggen. Daarom

Nadere informatie

DAG 1: Voorbeelden Lees Johannes 13:12-17 Als je van lego iets gaat bouwen, gebruikt je vaak een voorbeeld. Dat voorbeeld maak je na. Ook op school gebruik je vaak voorbeelden. Bij schrijven, bij knutselen

Nadere informatie

Begroeting. Hartelijk welkom allemaal.

Begroeting. Hartelijk welkom allemaal. Begroeting Hartelijk welkom allemaal. Schoenen en voeten, het thema van onze vieringen in deze vastentijd. Trek je schoenen aan en ga op pad. Waarheen? Op weg naar Pasen. Langs allerlei wegen voert ons

Nadere informatie

Kinderdienst Lukas 10: Wie heb jij lief?

Kinderdienst Lukas 10: Wie heb jij lief? Kinderdienst Lukas 10: Wie heb jij lief? -6-3-2016 Orde van dienst: Welkom (door.) Sing-in: Breng ons samen Sela Van A tot Z Hij alleen. Votum en zegengroet Sela Inleiding: Wie heb je lief?. zingen: Heer,

Nadere informatie

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017

School Gezinsdienst. Prinses Julianakerk Scheveningen. Zondag 5 februari 2017 School Gezinsdienst Prinses Julianakerk Scheveningen Zondag 5 februari 2017 Thema: Heb je naaste lief! Voorganger: Arjo van der Steen Organist: Frans van Riessen Het verloop van de dienst Welkom Zingen:

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Goede buren. Startzondag Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 20 september 2015

Protestants Kralingen. Goede buren. Startzondag Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 20 september 2015 Protestants Kralingen Goede buren Startzondag Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 20 september 2015 Voor de dienst 2 liederen oefenen met muziekmeester Peter de Jong van de Nieuwe Park Rozenburgschool:

Nadere informatie

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus,

Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Overdenking 11 november 2012, Lev.19:1-2, 9-18, Mc. 12: 28-34 ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Wees heilig, want ik, de Heer jullie God, ben heilig. En dan volgen, met andere woorden dan wij meestal

Nadere informatie

Preek Oogstdienst Eerlijk delen

Preek Oogstdienst Eerlijk delen Preek Oogstdienst Eerlijk delen...samen met de ICAD Zondag 11 november 2018, 10.00 uur Voorganger: ds. Bert de Wit Lezing uit het Oude Testament: Leviticus 19:1-2,9-18 19 1 De Heer zei verder tegen Mozes:

Nadere informatie

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 43, 9-12 lied Liedboek 513 God heeft het eerste woord... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 5, 13-16 lied Liedboek 838, 1.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

1. Jezus trok verder, onderweg naar Jeruzalem. Zo begint de Evangelielezing.

1. Jezus trok verder, onderweg naar Jeruzalem. Zo begint de Evangelielezing. Lukas 13, de nauwe deur, - 1 Rheden, 21 augustus 2016. Lezingen: Psalm 23 en Lukas 13:22-30. Thema: de nauwe deur.. Lieve Mensen, Gemeente van Christus, 1. Jezus trok verder, onderweg naar Jeruzalem. Zo

Nadere informatie

De Hoeksteen 14 juli 2013 Maurits de Ridder. Deuteronomium 30 : 9-14 Lucas 10 : Gemeente van Christus Jezus onze Heer,

De Hoeksteen 14 juli 2013 Maurits de Ridder. Deuteronomium 30 : 9-14 Lucas 10 : Gemeente van Christus Jezus onze Heer, De Hoeksteen 14 juli 2013 Maurits de Ridder Deuteronomium 30 : 9-14 Lucas 10 : 25-37 Gemeente van Christus Jezus onze Heer, "Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in het land?". Wie kent

Nadere informatie

Zondag 7 juli Wat moeten we doen? Lezingen: Deuteronomium 30 : 1 9 Lucas 10 : Wat moet ik doen om het eeuwige leven te beërven?

Zondag 7 juli Wat moeten we doen? Lezingen: Deuteronomium 30 : 1 9 Lucas 10 : Wat moet ik doen om het eeuwige leven te beërven? Zondag 7 juli 2019 - Wat moeten we doen? Lezingen: Deuteronomium 30 : 1 9 Lucas 10 : 25 37 Wat moet ik doen om het eeuwige leven te beërven? Dat is vast niet alleen de vraag van een wetgeleerde, die daarmee

Nadere informatie

Preek van de leek Zondag 19 juni 2016 10.00 uur Duinzichtkerk

Preek van de leek Zondag 19 juni 2016 10.00 uur Duinzichtkerk Preek van de leek Prof. dr. Ruerd Ruben (hoogleraar Impactanalyse, Wageningen Universiteit) Liturgie door ds. Ineke Bakker Zijn goede bedoelingen goed genoeg? Zondag 19 juni 2016 10.00 uur Duinzichtkerk

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Wie van u zit of Facebook? Ik vind het een prachtig medium om op te delen en op de hoogte te blijven van elkaars wel en wee. Maar er zitten ook nadelen

Nadere informatie

zondag 17 juni 2018 in het Kruispunt

zondag 17 juni 2018 in het Kruispunt zondag 17 juni 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Job 10 lied Liedboek 941, 1.2.3. Waarom moest ik uw stem... lezing nieuwe testament (lector) Marcus 4, 26-34 lied Liedboek 923 Wil je

Nadere informatie

Overweging 10 juli 2016 Lezingen: Deuteronomium 30: 9-14 en Lukas 10: 21-37

Overweging 10 juli 2016 Lezingen: Deuteronomium 30: 9-14 en Lukas 10: 21-37 Overweging 10 juli 2016 Lezingen: Deuteronomium 30: 9-14 en Lukas 10: 21-37 Lieve gemeente, mensen van God, Wat moet ik doen om deel te krijgen aan het leven van de Eeuwige? Vroeger heb ik geleerd dat

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De Heer heeft mij al in de moederschoot geroepen We hebben het net gelezen uit Jesaja 49. En we hebben gezongen uit psalm 139: Gij hebt mij immers zelf

Nadere informatie

zondag 3 september 2017 in het Kruispunt

zondag 3 september 2017 in het Kruispunt zondag 3 september 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 6, 8-13 lied Liedboek 912, 1. 2. 3. Neem mijn leven... lezing nieuwe testament (lector) Marcus 7, 31-37 evangelielied Liedboek

Nadere informatie

zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt

zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt zondag 13 maart 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 58, 1-10 lied Liedboek 537, 1. 2. Zo spreekt de Heer die ons... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 20, 9-19 lied Liedboek

Nadere informatie

zondag 24 april 2016 in het Kruispunt

zondag 24 april 2016 in het Kruispunt zondag 24 april 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Deuteronomium 6, 1-9 lied Liedboek 791, 1. 2. 3. Liefde, eenmaal uitgesproken... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 13, 31-35

Nadere informatie

zondag 19 juni 2016 in het Kruispunt

zondag 19 juni 2016 in het Kruispunt zondag 19 juni 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 17, 16-26 lied Liedboek 655 Zing voor de Heer een nieuw gezang... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 8, 26-39 lied Liedboek

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid)

Protestants Kralingen. Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 31 mei 2015 zondag Trinitatis (Drie-eenheid) Protestants Kralingen orgelspel: Allein Gott in der Höh sei Ehr J.S. Bach zondag Trinitatis

Nadere informatie

zondag 4 februari 2018 in het Kruispunt

zondag 4 februari 2018 in het Kruispunt zondag 4 februari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) 2 Koningen 4, 18-21. 32-37 lied Liedboek 142, 1. 3. 4. Tot God de Heer hief ik mijn stem... lezing nieuwe testament (lector) Markus

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

OVERSTAPDIENST 2 juli 2017

OVERSTAPDIENST 2 juli 2017 OVERSTAPDIENST 2 juli 2017 Vriendschap Wie is mijn vriend? Voor Voor wie wie ben ben ik ik een een vriendin? vriend(in)? De Bron Start met een gezamenlijk ontbijt Ds. Nelleke Beimers, voorganger Atty Westerink,

Nadere informatie

Het grote gebod. Het gaat er om, Hem lief te hebben met ons hele hart. We lezen daarover ook in Marcus 12:28 en verder:

Het grote gebod. Het gaat er om, Hem lief te hebben met ons hele hart. We lezen daarover ook in Marcus 12:28 en verder: - 1 - Het grote gebod Wij worden in de Schrift, zowel in het oude- als ook in het nieuwe testament, opgewekt om de Heere lief te hebben met ons hele hart, met alles wat in ons is. Daar is de Heere in geïnteresseerd.

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : dhr. J. van der Leij

Welkom in de Menorah. : dhr. J. van der Leij Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : ds. A.H. Boschma : mw. F. Tuinenga : dhr. J. van der Leij : dhr. P. de Jong Lied voor de dienst: Lied 216: 1, 2 en 3 Lied voor de dienst:

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

zondag 7 februari 2016 in het Kruispunt

zondag 7 februari 2016 in het Kruispunt zondag 7 februari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 6, 1-8 lied Liedboek 985 Heilig, heilig, heilig... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 5, 1-11 evangelielied Liedboek 531

Nadere informatie

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg

Eredienst 31 december uur Voorganger: ds H. van den Berg Eredienst 31 december 19.30 uur Voorganger: ds H. van den Berg Thema: Weet u hoe groot God is? Votum / zegengroet Psalm 90: 1 en 3 Gebed Jesaja 40: 12-31 Liedboek 460: 1, 4 en 5 Jesaja 40: 28 Verkondiging

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

zondag 1 mei 2016 in het Kruispunt

zondag 1 mei 2016 in het Kruispunt zondag 1 mei 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Joël 2, 21-27 lied Liedboek 678, 1. 2. 3. 4. Vrees niet, gij land... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 14, 23-29 lied Liedboek

Nadere informatie

Preek Maartenskerk zondag 12 juni 2016 Lukas 10, (herziene Naardense Bijbel) Teun Kruijswijk Jansen I Een paar weken geleden hoorde ik het

Preek Maartenskerk zondag 12 juni 2016 Lukas 10, (herziene Naardense Bijbel) Teun Kruijswijk Jansen I Een paar weken geleden hoorde ik het Preek Maartenskerk zondag 12 juni 2016 Lukas 10, 23-37 (herziene Naardense Bijbel) Teun Kruijswijk Jansen I Een paar weken geleden hoorde ik het volgende: ergens aan een rustige weg in Zeeland was op zaterdagmorgen

Nadere informatie

y03 Lucas 10.4 Rinze IJbema - Lucas 10:

y03 Lucas 10.4 Rinze IJbema - Lucas 10: Rinze IJbema - Lucas 10: 25-37. [1] Ik hoop dat je je wandelschoenen hebt aangedaan vanmorgen, want we gaan wat wandelen vandaag. We gaan drie keer op reis van Jeruzalem naar Jericho. Drie keer, want vandaag

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Orde voor de viering op zondag 7 april 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk 5 e zondag van de 40 dagen

Orde voor de viering op zondag 7 april 2019 aanvang uur in de Goede Herderkerk 5 e zondag van de 40 dagen Orde voor de viering op zondag 7 april 2019 aanvang 10.00 uur in de Goede Herderkerk 5 e zondag van de 40 dagen Voorganger: ds. Jur Mellema Lector Mw. Dinie Krijgsman Kind van de zondag:hanneke Seton organist:

Nadere informatie

Ik wil in deze preek een aantal lijnen neerleggen. Hier en daar wat prikkelen. Om woensdag en in het vervolg het gesprek goed op gang te brengen.

Ik wil in deze preek een aantal lijnen neerleggen. Hier en daar wat prikkelen. Om woensdag en in het vervolg het gesprek goed op gang te brengen. Lezen: Matteüs 5:13-16; 1 Korintiërs 9:19-23; 1 Korintiërs 14:23-25; 1 Petrus 2:9-12 Thema: Communicatie; Korte preek omdat ook Bob Fu als spreker aanwezig zal zijn (https://www.youtube.com/watch?v=zle-mddve_s)

Nadere informatie

"een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord."

een goed verstaander heeft genoeg aan een half woord. Wijkgemeente Regenboog Zoetermeer (POR-dienst) Datum: 19 augustus 2018 KOMEN Welkom Aanvangslied: Lied 274: 1, 2, 3 (Wij komen hier ter ere van uw naam) Stilte Groet en bemoediging Psalm van de zondag:

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Johannes 4, 12 en zondag 21b Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen: Gezang 131 : 1, 2 en 4 4. Lezing van de wet 5. Zingen:

Nadere informatie

zondag 20 maart 2016 in het Kruispunt

zondag 20 maart 2016 in het Kruispunt zondag 20 maart 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 50, 4-7 lied Liedboek 586 Zie de mens... lezing nieuwe testament (lector) Lukas 19, 28-40 lied Liedboek 554 Welkom, welkom, koning

Nadere informatie

Lezingen: Genesis 14:17-20 / Psalm 110 / Matteüs 22: Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Lezingen: Genesis 14:17-20 / Psalm 110 / Matteüs 22: Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Pagina 1 Preek ds. Bert Ridder, gehouden in de morgendienst van 30 maart 2014 (vierde zondag 40- dagentijd) in de Gereformeerde Kerk Almkerk. Lezingen: Genesis 14:17-20 / Psalm 110 / Matteüs 22:41-46.

Nadere informatie

vertrouwen Markus 7:24-30 Matth. 15:21-28

vertrouwen Markus 7:24-30 Matth. 15:21-28 vertrouwen Markus 7:24-30 Matth. 15:21-28 Matth. 15:21-28 GNB 21 Jezus ging daarvandaan naar het gebied van Tyrus en Sidon. 22 Een Kananese vrouw uit die streek kwam naar hem toe. Ze riep: Heer, Zoon van

Nadere informatie

Orde van dienst op zondag 10 september 2017 De Regenboog, aanvang 10:00 uur

Orde van dienst op zondag 10 september 2017 De Regenboog, aanvang 10:00 uur Orde van dienst op zondag 10 september 2017 De Regenboog, aanvang 10:00 uur Voorganger : Mw. Petra Vossegat-de Bruin, Zoetermeer Organist : Dries Piening Lector : Wietske van der Wiel Collectes - Diaconie

Nadere informatie

Viering voor de vijfde zondag van de missiemaand

Viering voor de vijfde zondag van de missiemaand Viering voor de vijfde zondag van de missiemaand 29 oktober 2017 30 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 591 Mensen, wij zijn geroepen om te

Nadere informatie

zondag 2 juni 2019 in het Kruispunt

zondag 2 juni 2019 in het Kruispunt zondag 2 juni 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) 1 Samuel 12, 19-24 19 Ze vroegen Samuel: Bid voor ons, uw dienaren, tot de HEER, uw God, dat we niet hoeven te sterven. Want we hebben

Nadere informatie

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:.

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:. ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week 2018 28 tot en met 31 augustus Grote Kerk Hilversum dit boekje is van:. Themalied Couplet 1: Ik heb gehoord, van een man, Die een storm stoppen kan. Die een storm stoppen

Nadere informatie

zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt

zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt zondag 03 januari 2016 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 60, 1-6 lied Liedboek 453, 1. 2. 3. Wachters van de tijd... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 2, 1-12 evangelielied

Nadere informatie

GEZINSMIS RONDOM PATER DAMIAAN. Samenstelling van de Mis

GEZINSMIS RONDOM PATER DAMIAAN. Samenstelling van de Mis GEZINSMIS RONDOM PATER DAMIAAN Onder de noemer zorg dragen voor elkaar vond op zaterdag 14 november 2009 een gezinsmis plaats m.m.v. het jeugdkoor De Grenslandzangers uit Schinveld. Heel bijzonder werd

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

De barmhartige Samaritaan

De barmhartige Samaritaan De barmhartige Samaritaan Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt bij de Samaritaan en de gewonde reiziger (Lucas 10:30-35). Dit verhaal is een parabel en behoort tot de kernverhalen. Leerplandoelen

Nadere informatie

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14

Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 Zondag 18 juni 1 e zondag na Trinitatis Ik heb je nodig Lezing: Jesaja 12 - Mattheus 9:35 10:14 In deze tijd van het jaar gaan veel mensen op pad voor een paar dagen, een paar weken of zomaar een dagje

Nadere informatie

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018

Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Inleiding op de dienst van Epifanie, 7 januari 2018 Gemeente, op deze zondag Epifanie de verschijning van Jezus zongen we zojuist over hoe de geweldige gedreven wind onze tongen los slaat. De melodie lijkt

Nadere informatie

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt zondag 14 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Numeri 20, 2-13 lied Liedboek 655 Zing voor de Heer... lezing nieuwe testament (lector) Johannes 2, 1-11 lied Liedboek 525, 1.4.5.

Nadere informatie

Teksten 11 juni 2017 Soms wordt woestijn oase

Teksten 11 juni 2017 Soms wordt woestijn oase Teksten 11 juni 2017 Soms wordt woestijn oase - Woord van Welkom Ons leven verbeeld als een reis, van oorsprong naar bestemming door verschillende landschappen, geel en groen, soms alleen, soms met een

Nadere informatie

Dag van de godsdienstleerkracht

Dag van de godsdienstleerkracht De prezi vind je zo: http://prezi.com/pnfofjrc3qkh/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share Dag van de godsdienstleerkracht Back to the point : het levensbeschouwelijke zichtbaar maken Peter De

Nadere informatie

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14

Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Zondag 22 mei 2011 - Kogerkerk - 5e zondag van Pasen - kleur: wit - preek Deuteronomium 6, 1-9 & 20-25 // Johannes 14, 1-14 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Twee prachtige lezingen vanochtend. Er

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Thema: Ik ben een vreemdeling op aarde, verberg uw geboden niet voor mij

Thema: Ik ben een vreemdeling op aarde, verberg uw geboden niet voor mij Thema: Ik ben een vreemdeling op aarde, verberg uw geboden niet voor mij Thema: Ik ben een vreemdeling op aarde, verberg uw geboden niet voor mij Voorganger: Ds. J.W. Stam, Alkmaar Organist: Mevrouw T.

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Zin op Zondag 2 juli 2017 Lucas 10: Ds. A.J.Wouda

Zin op Zondag 2 juli 2017 Lucas 10: Ds. A.J.Wouda Zin op Zondag 2 juli 2017 Lucas 10: 38-42 Ds. A.J.Wouda Geliefden van God Mensen die hier thuis zijn, gasten en mensen die thuis de viering meebeleven Toen ik dacht aan Tjeerd, Eisje en Griet nu zij stoppen

Nadere informatie

Preek de Wet van Mozes

Preek de Wet van Mozes Lieve gemeente, Aan Rabbi Hillel werd eens gevraagd of hij de hele Thora kon opzeggen terwijl hij op 1 been stond. Hij nam de uitdaging aan, ging op 1 been staan en zei: Behandel de ander niet zoals je

Nadere informatie

Zondag 11 November 2018

Zondag 11 November 2018 Protestantse Gemeente te Rijssen Open Hof Zondag 11 November 2018 Liturgie : Pw Trijnie Hoogsteen en Mw. Jose Bosch Verkondiging: Ds. Astrid Gouma Ouderling van Dienst: Mw. Ria Smeijers Organist: Dhr.

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus, Donderdag 21 april 2011 - Witte Donderdag - Kogerkerk - preek Exodus 12, 15-20 / Johannes 13, 1-15 (17) Lieve mensen, gemeente van onze Heer Jezus Christus, Het evangelie van Johannes is als een woordenspel,

Nadere informatie

zondag 3 december 2017 in het Kruispunt advent 1

zondag 3 december 2017 in het Kruispunt advent 1 zondag 3 december 2017 in het Kruispunt advent 1 lezing oude testament (lector) Jesaja 40, 1-11 koor en ensemble Ga, stillen in den lande... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 21, 1-9 lied Liedboek

Nadere informatie

Jezus die ons is voorgegaan

Jezus die ons is voorgegaan Zondag door het jaar TUINDORPKERK - UTRECHT 6 september 2015 Jezus die ons is voorgegaan voorganger: ds. Piet Jan Rebel organist: Willeke Smits lezing: Leen Wijbrans Ensemble Psalmen voor Nu Jaargang 4,

Nadere informatie

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout

DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout DUINZICHTKERK - zondag 15 oktober 2017 Wijkgemeente Archipel- Benoordenhout voorganger ds. Corrie van Duinen; ouderling: Stan Butijn; diaken: Willemien de Vlieger; organist: Gert Boersma DE INTREDE - de

Nadere informatie

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard

Kerk: Brugkerk, Kroonplein 1 te Lemelerveld Aanvang: 9.30 uur Organist: Anky Pekkeriet Voorganger: ds. Kees Benard Orde van dienst voor zondag 15 oktober 2017, schoolkerkdienst Is dat Eerlijk? - over werken en waardering, delen en dankbaarheid Met medewerking van de Regenboogschool en ouders en kinderen van de Heideparkschool

Nadere informatie

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt

zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt zondag 5 mei 2019 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jeremia 32, 36-41 36 Maar toch-dit zegt de HEER, de God van Israël, over deze stad, waarover jullie zeggen: Door het zwaard, de honger

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 24 november 2013 * 10e zondag van de herfst * preek Maleachi 3, 19-24 = 4, 1-6 / Lucas 21, 5-19 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de ideale wereld zou het mogelijk zijn, dat

Nadere informatie

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt

zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt zondag 7 januari 2018 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 61,1-4. 62,11-12 lied Liedboek 530 De Geest des Heren is op hem... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 3, 13-17 lied Liedboek

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

Welkom in de Menorah. : dhr. H. Meijer. Naam van de zondag : 3 e zondag van de zomer

Welkom in de Menorah. : dhr. H. Meijer. Naam van de zondag : 3 e zondag van de zomer Welkom in de Menorah Voorganger Ouderling v. dienst Lector Organist : ds. Jan N. Jurjens : mw. S. Faber : dhr. H. Meijer : dhr. P. de Jong Naam van de zondag : 3 e zondag van de zomer Lied voor de dienst:

Nadere informatie

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen.

3. a. Nee. b. Ze denken dat hij in de menigte meeloopt met vrienden, bekenden of familieleden. c. Drie dagen. Antwoorden Bijbelstudie 1 1. d. Van Nazareth naar Jericho = 97,5 km Van Jericho naar Jeruzalem = 24 km Totaal: 97.5 + 24 = 121,5 km e. 4,05 dagreizen 2. Derde rondje. Benadruk bij het beantwoorden van

Nadere informatie

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst )

Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) 1 Wat is de ware eredienst? (Romeinen 12:1 startpreek jaarthema Eredienst ) Liturgie zondagmiddag 12 september 2010 te Hardinxveld-Giessendam: Belijdenis van afhankelijkheid Vredegroet van God (1 Tim.1)

Nadere informatie

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost

Maatwerk in de kerk. Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Renatakerk Christelijke Gereformeerde Kerk Enschede Oost Datum: 2 december 2018 Dienst: Middagdienst Voorganger: ds. De Jong uit Doetinchem Welkom en mededelingen Maatwerk in de kerk Zingen: Liedboek Gezang

Nadere informatie

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof)

Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Handelingen 13:42-49 (Follow-dienst met als thema: mensen uitnodigen in het geloof) Stel, je bent gaan stappen met een groep. En één van je vrienden is zo dronken als een tor. Als jullie besluiten naar

Nadere informatie

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers

Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers Liturgie kinderdienst 18 februari 2018 Thema: Ik zorg voor jou Muziek: Young Company en Henk Kremer (orgel) Voorganger: Heidi Ebbers We zingen: (met Young Company) Met open armen Kom, als je honger hebt

Nadere informatie

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus

Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli de zondag van de zomer. PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestants Kralingen PELGRIMAGE NAAR ROME In het spoor van apostel Paulus Protestantse Gemeente Kralingen Hoflaankerk, 26 juli 2015 6 de zondag van de zomer VOORBEREIDING verwelkoming en mededelingen

Nadere informatie

alle kinderen en leerkrachten van Het gebint

alle kinderen en leerkrachten van Het gebint Orde van dienst: Kerk en Schooldienst zondag 30 oktober 2016 Predikant: Organist: Met medewerking van: ds. Bram Verduijn Margriet Withaar alle kinderen en leerkrachten van Het gebint Intrede De Kerkenraad

Nadere informatie

Gemeente van de Heer Jezus Christus,

Gemeente van de Heer Jezus Christus, Gemeente van de Heer Jezus Christus, Marcus vertelt ons vandaag opnieuw een verhaal, een verhaal wat hij al eerder heeft verteld. Voor de luisteraar lijkt het verhaal als twee druppels water op dat van

Nadere informatie