Gemeente in Christus,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente in Christus,"

Transcriptie

1 Meditatie voor de dienst op 24 mei 2015, Pinksteren Gemeente in Christus, De grote vraag waar we ons als OP de laatste maanden over buigen, is: hoe blijven wij op een goede en verantwoorde manier kerk? Hoe willen wij gemeente zijn en hoe geven we dat organisatorisch en financieel vorm? Pinksteren wordt wel gezien als het begin van de kerk. De eerste gemeente ontstond eigenlijk nav de preek van Petrus. De beschrijving die we net lazen van de eerste gemeente klinkt ons daarbij wel heel ideaal in de oren. Ze verkochten al hun bezittingen en verdeelden de opbrengst onder degenen die iets nodig hadden. 46 Elke dag kwamen ze trouw en eensgezind samen in de tempel, braken het brood bij elkaar thuis en gebruikten hun maaltijden in een geest van eenvoud en vol vreugde. Dit is in onze huidige samenleving en met een christelijke traditie die in 2000 jaar gegroeid is, niet meer op deze manier vanzelfsprekend. Maar hoe dan wel? In de zoektocht hoe om te gaan met de kerkgebouwen in Gorinchem, en waar alle wijken hun plaats straks vinden om hun diensten te houden, valt me iets op in de tekst over de eerste gemeente. Zij kwamen samen in de tempel, maar vierden hun onderlinge verbondenheid vooral bij elkaar thuis. Daar hadden ze geen vaste plaats voor nodig, geen specifiek kerkdak. Zij waren overal thuis als zij het brood met elkaar konden delen. Ik zie daar wel een parallel met het pinkstergebeuren zelf. De leerlingen zaten in een afgesloten ruimte. Maar eenmaal aangeraakt door de Geest vlogen de deuren open en gingen zij naar buiten om anderen te ontmoeten. In het onderlinge contact, in de verbondenheid met anderen, daar gebeurt het. Je kunt nog zo begeesterd zijn, nog zo overvloeien van enthousiasme en inspiratie het gaat erom om anderen daarin te laten delen. Het is net als met verliefd zijn: je kunt dat een hele tijd voor jezelf houden. Maar pas als je het kunt delen, kun je er volop van genieten. In de kern gaat het in de kerk dus om gemeenschap. Jezus was daar bij uitstek het voorbeeld van: in alles wat hij deed, straalde hij medemenselijkheid uit. Wie er ook tegenover hem stond, hij had oog en oor voor die ander. Zelf was hij aangeraakt door Gods Geest, dat was de bron die blijvend aan het overstromen was in hem. Daaruit wilde hij delen met allen die daarvoor open wilden staan.

2 Vanuit een goddelijke bevlogenheid, inspiratie, begeestering, hoe je het ook wilt noemen, samen een gemeenschap vormen. Dat is waar Pinksteren dus uiteindelijk op uitloopt. Dat klinkt prachtig. En toch ook wel wat ideaal. Zo eenvoudig is het nu ook weer niet om samen een gemeenschap te vormen. Hoe doe je dat, omzien naar elkaar? En hoe doe je dat blijvend op een verantwoorde manier? Juist in deze tijd is dat voor het OP een spannende vraag. Er zijn in een gemeente mensen die graag iets doen, mensen die graag meedenken, er zijn mensen die liever op de achtergrond blijven. Er zijn mensen die heel goed weten wat ze wel en niet geloven, er zijn mensen die vooral vragen hebben en dat ook prima vinden. En er zijn mensen die zoekende zijn. Er zijn mensen die het niet eens zijn met de gang van zaken, er zijn mensen die hun eigen weg zoeken in wat aangeboden wordt, er zijn mensen die het nemen zoals het komt zonder daar al te veel over na te denken. Er zijn mensen die in verschillende levensfasen zitten. Jonger of ouder, met nieuwe en prikkelende vragen, met antwoorden die ontstaan zijn uit levenservaring. Mensen met zekerheden of juist met vragen die zich in een nieuwe levenssituatie ineens opdringen. Mensen die door de voordeur van het OP naar binnen komen, blij een gemeente te hebben gevonden die bij ze past. En mensen die stilletjes of aangekondigd door de achterdeur vertrekken, omdat het OP niet of niet meer bij ze past. Een gemeente is zo divers als er mensen zijn. En mensen zijn zelf gedurende hun leven ook aan verandering onderhevig. Er worden verschillende talen gesproken in een gemeente. Iedereen spreekt vanuit de eigen levenssituatie. En dat is maar goed ook. Als we allemaal met één mond zouden spreken, krijgen we toren van Babel -achtige taferelen. We zouden denken de waarheid in pacht te hebben en met zijn allen kritiekloos één kant op stormen. De hemel in of de afgrond in. Met naastenliefde en Pinkstergeest zou het in elk geval weinig meer te maken hebben. Om elkaar open en begripvol en met respect te blijven verstaan, in al die verschillende situaties, lukt alleen op de adem van de Geest. We zien dat aan het voorbeeld van Jezus. We zien dat ook terug in het scheppingsverhaal zoals Pastorale dat zong:

3 die dag boetseerde Hij, niet uit het licht van de hemel, maar uit het stof van de aarde mij, blies adem van leven in mijn neusgaten, ik werd een levende ziel, een mensje Hij sprak tot mij: Het is niet goed als jij alleen blijft, mensenkind. Zou ik niet iemand die jou roept en zoekt en vindt en antwoord geeft voor je maken? Iemand die jou aanziet dat wij leven. Samenleven is fundamenteel voor een mens. Afgelopen week in de krant werd nog een onderzoek gepubliceerd over mensen die geen lid zijn van een gemeenschap. Mensen zonder kinderen, zonder partner, zonder lidmaatschap van een vereniging. Mensen die niet zo handig zijn in het aangaan van contacten. Zij redden zich prima, al is het minder comfortabel dan misschien zou kunnen. Maar er komt een moment dat zij zich niet meer prima redden. Soms door lichamelijk ongemak, soms doordat ze zelf geen oplossingen voor problemen kunnen verzinnen, soms ook doordat de muren op hen afkomen. De onderzoekster vertelde dat hulp door professionals maar moeizaam werd toegelaten. Deze mensen zijn zó gewend om alles alleen te doen. Maar als de hulpverlener dan mocht helpen, vond men vooral de aandacht fijn. Zij komt voor mij. Zij luistert naar mij. En ik mag haar altijd bellen. Nu is er in elk geval één iemand die weet dat ik er ben. Zoals Oosterhuis dicht: Iemand die jou aanziet. Dat wij leven. Dat is blijkbaar de kern. Hoe zijn wij dan samen gemeente?

4 Vanuit al die verschillen tussen mensen en tussen levenssituaties, is het in elk geval belangrijk om elkaar heel serieus te nemen, om ruimte te maken voor ieder standpunt zonder dat je het met alles eens hoeft te zijn, en om heel goed naar elkaar te luisteren. Misschien is dat nog wel het belangrijkst. En het moeilijkst. Mensen zeggen vaak niet wat ze precies bedoelen. Of zeggen maar een klein stukje terwijl er een heel verhaal onder schuilgaat. Afgelopen week leerde ik bijv. het volgende op een cursus: als iemand zegt ik ben helemaal klaar met de kerk, is dat niet hetzelfde als ik ga er definitief mee stoppen. Dit soort stevige uitspraken vormen een taal die je kunt leren verstaan. Want wat blijkt: meestal zijn mensen ambivalent. Spelen er twee kanten van de zaak, en staat op dat moment vooral de ene kant op de voorgrond. Vaak vindt iemand het ook erg dat hij niks meer met de kerk heeft. Daar gaat een verlangen onder schuil. Graag zou diegene het anders zien. De kerk gaat hem aan het hart, alleen loopt hij nu ergens tegenaan waar hij moeite mee heeft. Als dat in een gesprek bespreekbaar kan worden, kan dat heel waardevol zijn. Kun je gaan zoeken: wat speelt er, hoe zou jouw ideale gemeente eruit zien, en kunnen we daar op de een of andere manier ruimte voor maken? Dat lukt met name wanneer je je beiden realiseert: onze gemeenschap, hoe verschillend ook, wordt gedragen door de Adem van de Geest. Met de verschillende taal die wij misschien spreken, zijn we beiden even welkom. En zelfs nodig voor een evenwichtige en stabiele gemeenschap. Gods Geest, de heilige Geest, de Pinkstergeest het is een heel abstract en moeilijk te begrijpen iets. Misschien kunnen we er nu wel het volgende van zeggen: God is op zoek naar ons. Blies adem van leven in onze neus. Hij wil steeds opnieuw, in welke situatie dan ook, onze zielen en levens in vuur en vlam zetten. Ongeletterde vissers, tollenaars en vrouwen die niet meetelden, ontvingen de gave om in vreemde talen te spreken. Zij spraken niet in één taal, maar in ieders taal. In jouw taal. Als jij wordt aangesproken in jouw taal, besef je: er is Iemand die roept en zoekt en vindt en antwoord geeft. Er is iemand die mij aanziet. Ook jij, met de taal die jij spreekt, doet ertoe en hoort erbij.

5 Als wij als gemeenschap gedragen worden door deze begeestering, dan maakt het niet zoveel uit onder welk kerkdak wij bij elkaar komen. Maar als wij ons in vuur en vlam laten zetten door Gods Geest, kunnen we wel een open en hartelijke gemeenschap vormen, die een warme uitstraling naar buiten zal hebben. En ik ben ervan overtuigd dat het alleen deze levenshouding is, van openheid, respect, van willen zoeken en vinden van die ander, die de problemen in onze wereld aan kan. Zo vieren wij, dragend en gedragen door Gods Geest, vandaag als meertalige gemeenschap onder een nieuw kerkdak, Pinksteren! Amen. Ds. Kirsten Slettenaar

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p.

Lesoverzicht. 1. Bidden p De Kerk p De priester p Vergeving p De Bijbel p Delen p Het offer p. Lesoverzicht 1. Bidden p. 4 2. De Kerk p. 10 3. De priester p. 17 4. Vergeving p. 23 5. De Bijbel p. 28 6. Delen p. 35 7. Het offer p. 41 8. De H. Communie p. 48 9. Zingen voor God p. 55 10. Heilig worden

Nadere informatie

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel.

Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel ik zo n puzzel. Lezen: Handelingen 18:24-19:7 Preek over doop met de heilige Geest (??) Voorbeeld voordat de kinderen van groep 4 en 5 naar KBC gaan: Jongens en meisjes, wie van jullie puzzelt wel eens? En dan bedoel

Nadere informatie

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn,

aanroeping van de Geest-, Door de Geest is Hij aanwezig, is Hij bezig in het brood en in de wijn, Dienstnummer: 1259 zondag: 8 e zondag van de herfst datum: 12-11-2017 plaats: De Bron, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): 1 Korintiërs 10:16-17; Johannes 6:51-57 liederen: ps 25:2,4; Weerklank

Nadere informatie

Startzondag 14 september 2014 Vieren en Verbinden

Startzondag 14 september 2014 Vieren en Verbinden Startzondag 14 september 2014 Vieren en Verbinden Hoera, voor altijd verbonden. Het zou een reclame voor de kerk kunnen zijn. Voor altijd verbonden met God, met elkaar, van jong tot oud. U begrijpt natuurlijk

Nadere informatie

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente,

Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl. Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Exodus 3, 1-15 Belijdenis- en doopdienst 9 oktober 2011 Wehl Thema: 'Ik heb je bij je naam geroepen!' Gemeente, Er wordt vandaag gedoopt de naam van een mensenkind wordt verbonden met die van God. In onze

Nadere informatie

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35

De krachtige gemeente. De krachtige gemeente Handelingen 2:42-47 en 4:32-35 De krachtige gemeente Hand. 2:41-47 Degenen die zijn woorden aanvaardden, lieten zich dopen; op die dag breidde het aantal leerlingen zich uit met ongeveer drieduizend. 42 Ze bleven trouw aan het onderricht

Nadere informatie

Contact houden met onze Schepper

Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper Contact houden met onze Schepper ZEVENDE ZONDAG VAN PASEN 20 mei 2007 Woord- en Communieviering met Mariaverering Woord van welkom Wij komen samen in de naam van de Vader,

Nadere informatie

Gemeente in Christus,

Gemeente in Christus, meditatie voor 3 mei 2015 thema geloof EN wetenschap Gemeente in Christus, Misschien heb je wel eens gehoord van de film The Matrix, of misschien heb je m zelfs wel eens gezien. De film gaat over een kleine

Nadere informatie

Orde van Dienst. voor zondag 3 februari Thema: Een nieuw begin

Orde van Dienst. voor zondag 3 februari Thema: Een nieuw begin Omzien naar elkaar Protestantse Gemeente Nuenen Orde van Dienst voor zondag 3 februari 2019 Thema: Een nieuw begin Voorganger: Ds. Marlies Schulz Gastvrouw: Sonja de Jong, Lector: Nanny Kamphorst, Diaken:

Nadere informatie

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk?

Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Efeziërs 4 en NGB 27 Leerpreek: Wat is de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Aan alle jongeren in België

Aan alle jongeren in België Aan alle jongeren in België Beste jongeren, De paus roept regelmatig elke twee of drie jaar bisschoppen van de hele wereld bijeen, om samen na te denken over belangrijke thema s uit het leven van de Kerk

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart

Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Donderdag 14 mei 2015 Hemelvaart Bij Lucas 24 : 36 53 Als mensen willen zeggen dat iets écht onmogelijk is, als iets ongeloofwaardig is dan horen we ze wel eens zeggen: Ja hoor, als Pasen en Pinksteren

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Filippenzen 2, 3 5 Huwelijksdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Gezang 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 6 Zingen :

Nadere informatie

Gemeente van Jezus Christus,

Gemeente van Jezus Christus, 1 Gemeente van Jezus Christus, Ons verhaal van vanmorgen vertelt over de tweede wonderbare broodvermenigvuldiging, zoals dat tegenwoordig genoemd wordt. De eerste keer was nadat de leerlingen teruggekomen

Nadere informatie

Orde van dienst 11 oktober 2015, uur kerkschooldienst. Voorganger: ds. Dick Steenks Organiste: Seline Loef-Haalboom *** Orgelspel

Orde van dienst 11 oktober 2015, uur kerkschooldienst. Voorganger: ds. Dick Steenks Organiste: Seline Loef-Haalboom *** Orgelspel Orde van dienst 11 oktober 2015, 17.00 uur kerkschooldienst Voorganger: ds. Dick Steenks Organiste: Seline Loef-Haalboom *** Orgelspel Welkom en drempelgebed We gaan staan Zingen Samen stil (Zitten of

Nadere informatie

Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: RBK, 7 mei 2017

Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: RBK, 7 mei 2017 Johannes 16: 16 23a en 1 Petrus 2: 11 20 RBK, 7 mei 2017 Met de kinderen Gaat over vragen en antwoorden. Durven jullie alles te vragen? Aan mij? Wat zou je willen vragen maar durf je niet zo goed? Denk

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Twee weken geleden zijn we begonnen met lezingen uit het Marcus-evangelie. Een bijzonder evangelie waarin de vraag centraal staat: wie is Jezus? Hoe

Nadere informatie

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente.

Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Geliefde gemeente van de Heer Jezus Christus, Beste gasten en alle vrienden van de gemeente. Ben je ooit aan iets begonnen met een prut houding? Zo van: dit is niks, dit was niks en dit zal ook nooit wat

Nadere informatie

EUCHARISTIEVIERING GOUDEN JUBILEUM OKRA 27 APRIL 2010

EUCHARISTIEVIERING GOUDEN JUBILEUM OKRA 27 APRIL 2010 TREFPUNT WATOU EUCHARISTIEVIERING GOUDEN JUBILEUM OKRA 27 APRIL 2010 Orgelspel Verwelkoming: Hartelijk welkom allemaal. Okra Watou bestaat dit jaar 50 jaar. Vandaag willen we dit gouden jubileum samen

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus

Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag lijden voor de Kerk van Jezus Christus AVONDMAALSVIERING KONINGSKERK 13-09 - 2009 door ds. L. Krüger Schriftlezing: Koloss. 1: 24-29 (NBV) Ik ben blij dat ik nu voor u lijd Ik ben blij dat ik voor mijn geloof mag lijden Ik ben blij dat ik mag

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd

Uitleg van het thema. De Bijbel wereldwijd Uitleg van het thema De Bijbel wereldwijd Gedicht: Een Boek De buurvrouw heeft een mooi boek met allemaal mooie verhalen Ik wil ook graag zo één mama, ik zal het zelf betalen Verhalen over lang geleden,

Nadere informatie

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam

Handelingen 4:13 21 januari 2018 Vrijmoedig in Jezus' Naam Preek Gemeente van Christus, Een opdracht om mee te beginnen, vanmorgen. Neem eens even een reclamefilmpje in gedachten. Een reclamefilmpje dat je echt goed vindt. Zo één die je onthoudt. Oké Iedereen

Nadere informatie

KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis. Opnieuw beginnen

KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis. Opnieuw beginnen KERK EN SCHOLENDIENST 22 mei 2016 in de tuin van Het Wooldhuis Opnieuw beginnen voorganger: ds. Hans van Solkema i.s.m. de Linde, de Springplank en de Gouden Emmer begeleiding: Ons Genoegen ONTMOETEN welkom

Nadere informatie

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1

De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 1 Preek over 1 Korintiërs 12:7 Geliefden in Christus, De Geest van God is onzichtbaar. Je kunt Hem alleen zien in wat Hij doet. Wat zie je dan? Dia 1 Bij de officiële komst van de Geest op Pinksteren zagen

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8

Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Welkom bij Vandaag is er kinderdienst voor groepen 1-8 Breng ons samen Sela U roept ons samen als kerk van de Heer, verbonden met U en elkaar. Wij brengen U lof, geven U alle eer: eendrachtig, veelstemmig

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen week zaten we met elkaar aan tafel. Ik had gekookt en had 5 gehaktballen gemaakt. Alle 5 even groot, tenminste, dat was de bedoeling. Maar

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Preek Gemeente van Christus,

Preek Gemeente van Christus, Preek Gemeente van Christus, Het woord bestond nog niet, anders waren ze vast zo genoemd. Weigerambtenaren. Daniël 3 gaat over drie Joodse mannen die weigeren te knielen. Ze staan in dienst van de koning,

Nadere informatie

Preek 27sep2015, Opstandingskerk Tilburg - Bezield om vuur en zout te zijn. (slot Vredesweek 2015) Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Preek 27sep2015, Opstandingskerk Tilburg - Bezield om vuur en zout te zijn. (slot Vredesweek 2015) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Preek 27sep2015, Opstandingskerk Tilburg - Bezield om vuur en zout te zijn. (slot Vredesweek 2015) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, - Het spat er van af in de beide lezingen: wij en zij! - Meester,

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Kees Baanstra

Welkom in de Hoeksteen. Voorganger: Kees Baanstra Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Kees Baanstra Lezen : Lezen Johannes 15: 1-17 Gezang 167 : 1, 2 en 3 Breng ons samen (Sela) Gezang 179a Gezang 119 : 3 en 5 Gezang 132 : 2, 4 en 6 Lied 456 : 2 Welkom

Nadere informatie

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool

Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool Handreiking bij 40 DAGEN GEBED voor groep 4-8 van de basisschool NAAM September 2009 In september en oktober 2009 was de Levend evangelie Gemeente bezig met het onderwerp 40 DAGEN GEBED. Om gemeente breed

Nadere informatie

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1

1 Korintiërs 12 : 27. dia 1 1 Korintiërs 12 : 27 kerk in deze (21 e ) eeuw een lastige combinatie? want juist in deze tijd hoor je veel mensen zeggen: ik geloof wel in God maar niet in de kerk kerk zijn lijkt niet meer van deze tijd

Nadere informatie

Waarom een Zondagboek?

Waarom een Zondagboek? Waarom een Zondagboek? Voor jou Op zondag ga je naar de kerk. Misschien vind je dat wel heel gewoon. Dat doen we toch altijd? Maar eigenlijk is het heel bijzonder. Want in de kerk luisteren we naar de

Nadere informatie

Zondag 9 juni Doop van Fem Rhijnsburger en Jens van Keulen

Zondag 9 juni Doop van Fem Rhijnsburger en Jens van Keulen Zondag 9 juni 2019 Doop van Fem Rhijnsburger en Jens van Keulen Voorganger: Ds. Rianne van der Nagel-Meter Organist/Pianist: Tjeerd Kiers Protestantse Gemeente te Linschoten - Opgang en intrede Welkom

Nadere informatie

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk?

Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Efeziërs 5 en NGB 28 Leerpreek: Waarom meedoen met de kerk? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook

Nadere informatie

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs

Kinderviering. In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs In samenwerking met Vera Vastesaeger Coördinator Pastoraal op School, Basisonderwijs Intredelied: Ga je mee Ga je mee? Zeg niet nee, maar sta op en doe mee. Zet je voetstappen in die van mij. Volg het

Nadere informatie

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U!

Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst. Alles geef ik U! Welkom bij de Kinder-Dankdagdienst woensdagmiddag 7 november 2018 met als thema Alles geef ik U! Markus 12: 41-44 Voorganger: Ds. Ria Scheltens-Ritzema Pianist: Sipke de Boer Welkom d.m.v. filmpje, we

Nadere informatie

Liedjes eerste communie 2018

Liedjes eerste communie 2018 Liedjes eerste communie 2018 Nr. Titel 1 00 Welkom 2 01 Super-blij (Welkom) 3 02 Oeps (Schuldbelijdenis) 4 03 Kom laat ons zingen (Gloria) 5 04 God kent jou (Tussenzang) 6 05 Met mijn handen gevouwen (Voorbeden)

Nadere informatie

Welkom in de Hoeksteen

Welkom in de Hoeksteen Welkom in de Hoeksteen Startzondag 2016: Werken met kringen In deze dienst vieren we het Heilig Avondmaal Voorganger: ds. Sieds de Jong Lezen : Handelingen 2 : 43-47 Openbaring 3 : 13-22 Gezang 119 : 1,

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

Het oude verhaal. Het oude verhaal

Het oude verhaal. Het oude verhaal Het oude verhaal In De Gereformeerde Kerken worden een drietal kenmerken beleden (zuivere prediking, sacramentsbediening en tuchtuitoefening) waaraan de ware kerk te herkennen is (zie bijv. art. 29 NGB).

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016

Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 Liturgie bij de avonddienst op 14 februari 2016 We luisteren naar: Zie hoe Jezus lijdt voor mij (Sela) Zie hoe Jezus biddend strijdt met de pijn, verlatenheid. Zo alleen, verwond roept Hij: Mijn God, waarom

Nadere informatie

Dagthema: Op Nieuw Overweging 31 december 2017 Jan Meijer

Dagthema: Op Nieuw Overweging 31 december 2017 Jan Meijer Dagthema: Op Nieuw Overweging 31 december 2017 Jan Meijer Lector: Francesca Emma... We bedoelen toch allemaal hetzelfde, hebben ook de behoefte om ergens bij te horen en in liefdevolle vriendelijkheid

Nadere informatie

Gemeente van Christus,

Gemeente van Christus, Dan. 7,1-14; Mat.26,57-68 Witte donderdag 17 april 2014 Viering van het HA Ds. A.J.Wouda Gemeente van Christus, Iedereen droomt elke nacht. Maar lang niet elke droom weet je nog als je wakker wordt. En

Nadere informatie

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV

Handelingen 2. Hand. 2: 36-eind HSV 36 Laat dan heel het huis van Israël zeker weten dat God Hem tot een Heere en Christus gemaakt heeft, namelijk deze Jezus, Die u gekruisigd hebt. 37 En toen zij dit hoorden, werden zij diep in het hart

Nadere informatie

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam.

Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Je ziet het niet, toch gebeurt het Leeftijd: 9-12 Thema: avondmaal, Jezus, kerk, lichaam Verdiepingsbijeenkomst over hoe we in het Avondmaal verbonden zijn met Christus en met elkaar als één lichaam. Doelen

Nadere informatie

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda. Filippenzen 4: 4-9. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Zondag 16 december, 3 e advent dienst met HA ds. A.J.Wouda Filippenzen 4: 4-9 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Een paar verzen uit een brief van Paulus aan de gemeente in Filippi, een klein havenstadje

Nadere informatie

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018

Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 Baalderdienst Zondag 10 juni 2018 AVG: Wet op Privacy In deze dienst zullen foto s worden gemaakt, die op de facebookpagina en website van onze gemeente worden geplaatst. Als u niet herkenbaar in beeld

Nadere informatie

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging.

Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad in deze viering en door deze verkondiging. Overdenking zondag 29 januari 2017 kleur groen Ds. A.J. Wouda Psalm 37: 1-11 en Matteüs 5: 1-12 4 e zondag van Epifanie Gemeente van Christus, geliefde mensen van God, Gelukkig ben je Dat is de rode draad

Nadere informatie

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het

De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het De wereld op zijn kop! Kan de wereld op zijn kop staan? Met gym heb je het vast wel eens geprobeerd Op je kop staan, bedoel ik, soms lukt het Maar het duurt maar heel even dat op de kop staan De wereld

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Handelingen 2, 42 Ochtenddienst H. Avondmaal Na votum en zegengroet zullen we voor de Here jubelen in ons lied door met elkaar van Psalm 81 de verzen 1 en 2 te zingen.

Nadere informatie

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018

Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Kinder Woord Dienst van Oase Elke keer dat je komt, krijg je een Bijbel verhaal, Verzamel ze en je hebt je eigen Bijbel! Wie is Jezus voor jou? Zaterdag 13 januari 2018 Jezus als het Lam van God. Navertelling

Nadere informatie

Sterdienst 8 februari 2015 Oosterkerk: Thema: Mag ik mij even voorstellen, n.a.v. Lukas 19, 1 10 Jezus en Zacheus. Ds.

Sterdienst 8 februari 2015 Oosterkerk: Thema: Mag ik mij even voorstellen, n.a.v. Lukas 19, 1 10 Jezus en Zacheus. Ds. Sterdienst 8 februari 2015 Oosterkerk: Thema: Mag ik mij even voorstellen, n.a.v. Lukas 19, 1 10 Jezus en Zacheus. Ds. Evert Jan Hefting Mag ik me even voorstellen? Mijn naam is Zacheüs, oppertollenaar

Nadere informatie

Samen één in de liefde van Christus

Samen één in de liefde van Christus Samen één in de liefde van Christus Eerst twee voorbeelden: Je bent verliefd Je hebt elkaar lief Hoe laat je dat aan elkaar merken? * door een complimentje; * door tijd en aandacht; * door iets leuks te

Nadere informatie

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende

Ons is een rijk evangelie toevertrouwd. Bemoedigingen vanuit de Schrift. Jouw rol als leidinggevende Ons is een rijk evangelie toevertrouwd Bemoedigingen vanuit de Schrift Jouw rol als leidinggevende Wat is jouw ideaal als het gaat over het delen van het evangelie met jouw kinderen, tieners of jongeren?

Nadere informatie

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5

Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Lezen: Lucas 24:1-12 Tekst: Lucas 24:32-35 Thema: Gezonden worden gaat en verkondigt 40 dagen 5 Pasen! Gemeente geliefd door Jezus, De afgelopen 40 dagen tijd zijn we opgelopen met 2 mannen op weg naar

Nadere informatie

Hartelijk Welkom bij

Hartelijk Welkom bij Hartelijk Welkom bij Tienduizend redenen Opwekking 733 De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij mag overkomen, laat mij nog zingen

Nadere informatie

Jaarthema NGK Dalfsen

Jaarthema NGK Dalfsen Jaarthema NGK Dalfsen Seizoen 2015-2016 Breng ons samen Verbonden van hart tot hart Aanvaard elkaar daarom ter ere van God, zoals Christus u heeft aanvaard Romeinen 15 vers 7 Jaarthema 2015-2016: Leven

Nadere informatie

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019

Preek 2 Timotheüs 1:6 6 januari 2019 Preek Gemeente van Christus, Het is altijd een indrukwekkend iets. Het moment waarop iemand neerknielt en de handen opgelegd worden. Veel stelt het niet voor, zou je misschien zeggen. En toch is het tegendeel

Nadere informatie

Vorige week hebben we onze startzondag gevierd met het thema: Deel je leven. Wat mij betreft jammer dat het niet meer op het bord stond.

Vorige week hebben we onze startzondag gevierd met het thema: Deel je leven. Wat mij betreft jammer dat het niet meer op het bord stond. Zondag 18 september 2016 Lezing: Lucas 15 : 1 10 Vorige week hebben we onze startzondag gevierd met het thema: Deel je leven. Wat mij betreft jammer dat het niet meer op het bord stond. En we begonnen

Nadere informatie

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel.

Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. Groot Nieuws meditatie zondag 23 april, verzorgd door Ds. Folkert de Jong van de Gereformeerde Kerk in Andel. 36 Vervolgens ging Jezus met zijn leerlingen naar een plek die Getsemane genoemd werd. Hij

Nadere informatie

LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019

LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019 LITURGIE VOOR DE AANGEPASTE KERKDIENST OP ZONDAG 19 MEI 2019 Thema: Wie heeft dat gemaakt? Voorganger : Ds. Fokko Kuipers Muzikale medewerking wordt verleend door: Muzikale groep uit Vierhouten Beamer

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51)

Wij hebben lief omdat Hij ons eerst heeft liefgehad (1 Johannes 4:19 - NBG51) Preek door de week+ Zondag 18 juni 2017 Prediker: Wigle Tamboer Titel: De liefde van weleer Bijbel: Openbaring 2:1-7 (NBV) Schrijf aan de engel van de gemeente in Efeze: 'Dit zegt Hij die de zeven sterren

Nadere informatie

Liturgie Kom-in-de-kerk-dienst/ aangepaste dienst Emmen, 9 oktober 2016 Thema: juich jij mee voor God?

Liturgie Kom-in-de-kerk-dienst/ aangepaste dienst Emmen, 9 oktober 2016 Thema: juich jij mee voor God? Liturgie Kom-in-de-kerk-dienst/ aangepaste dienst Emmen, 9 oktober 2016 Thema: juich jij mee voor God? 0. Inzingen: E&R 62 (Dit is de dag) en Gezang 160:1,2 1. Votum Onze hulp is in de naam van de HERE

Nadere informatie

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen

wat is passend? naar aanleiding van Paulus brief aan de Kolossenzen wil ik dat uitwerken voor 4 categorieën vier kringen vandaag wil ik dit gebod toepassen op het geloofsgesprek onderwerp van de gemeenteavond komende week onze overtuiging is dat zulke gesprekken hard nodig zijn voor de opbouw van onze gemeente tegelijk is

Nadere informatie

Christus als leerling volgen

Christus als leerling volgen Christus als leerling volgen Voorbereiding voor de huisbezoeken van 2014/2015 Het was in Antiochië dat de leerlingen voor het eerst christenen werden genoemd. In onze verhouding tot de Heer kan het waardevol

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

LITURGIE. openluchtdienst 28 juni uur. thema: Jij en die ander

LITURGIE. openluchtdienst 28 juni uur. thema: Jij en die ander LITURGIE openluchtdienst 28 juni 2015 15.00 uur thema: Jij en die ander voorganger: Durk Muurling muziek: Harry, Wilma, Debbie, Bendja, Rianne, Wim Woord van welkom We zingen staande: opwekking 539 Kom

Nadere informatie

Jouw hand mijn glimlach

Jouw hand mijn glimlach Jouw hand mijn glimlach Oecumenische viering: Week van Gebed voor de eenheid zondag 22 januari 2017 Sint Catharijnekerk Welkom: (allen gaan staan indien mogelijk) Openingslied: "U die mij kent" (melodie:

Nadere informatie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie

40-dagenboek. Zeven bouwstenen. voor een groeiende gemeente. Kees de Vlieger. Een Kerygma studie 40-dagenboek Zeven bouwstenen voor een groeiende gemeente Kees de Vlieger Een Kerygma studie 1 Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl

Nadere informatie

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam

Goede buren. Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Goede buren Startzondag 13 september 2015 m.m.v. Jeugdkoor Joy uit Streefkerk o.l.v. Vincent van Dam Voorganger: ds. Joke van der Neut Organist: Alex Hommel Orgelspel Welkom door ouderling van dienst Jan

Nadere informatie

Kennismakingsvragen:

Kennismakingsvragen: Kennismakingsvragen: 1. Als je op een onbewoond eiland belandde, welke 3 dingen zou je dan in ieder geval bij je willen hebben? 2. Wat is je vroegste jeugdherinnering? 3. Wat heeft je doen besluiten om

Nadere informatie

Zondag 4 juni 2017, Pinksteren, uur, Pauluskerk

Zondag 4 juni 2017, Pinksteren, uur, Pauluskerk Zondag 4 juni 2017, Pinksteren, 10.30 uur, Pauluskerk lezing Nieuwe Testament: Handelingen 2: 1-13 lezing Nieuwe Testament: Openbaring 22: 6-17 uitleg en verkondiging Zusters en broeders, gemeente van

Nadere informatie

Onderwerp: Een andere

Onderwerp: Een andere Onderwerp: Een andere Lezen : Johannes 14 : 15-26 Timotheüs 3 : 1-7 Opwekking 708 Psalm 98 : 1 en 2 Opwekking 689 Gezang 102b : 2 en 4 Lied 675 : 1 en 2 In deze dienst is er: Ichtûs Kidzz Voor wie? Voor

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Ontmoetingskerk zondag 18 januari 2015

Ontmoetingskerk zondag 18 januari 2015 Ontmoetingskerk zondag 8 januari 05 Marcus : 4-0 Vissers van mensen voorganger: ds. Hans van Walsum lector: Corine Platerink organist: Anja Vlasblom / m.m.v. de muziekgroep o.l.v. Henk Vis SAMENKOMEN Orgelspel

Nadere informatie

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen?

Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Preek over Psalm 1,1 a.2 (jeugddienst): Hoe kan ik tijd met God doorbrengen? Gemeente van onze Heer Jezus Christus! Ze zitten met z'n tweeën op haar kamer: Reinier en Marloes. Ze kennen elkaar al een poosje.

Nadere informatie

En als Heilige Geest is God ons het meest nabij gekomen. Hij woont in allen die geloven.

En als Heilige Geest is God ons het meest nabij gekomen. Hij woont in allen die geloven. Zondag 11 juni zondag Trinitatis Drie-eenheid Lezingen: 2 Korintiërs 13 : 11 13 Mattheüs 28 : 16 20 Vandaag vieren we zondag Trinitatis, zondag van de Drieeenheid. Als afsluiting van de feestperiode van

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Ruimte voor verstilling

Ruimte voor verstilling Ruimte voor verstilling Mededelingen door de ouderling van dienst Frans Elbertsen Pastoraal Ouderling, sectie 4 Lied 700 vers 1, 2 en 3 Lied 700 vers 1, 2 en 3 Lied 700 vers 1, 2 en 3 Lied 700 vers 1,

Nadere informatie

Orde van dienst voor zondag 2 september 2018 Startzondag Een goed gesprek Voorgangers: Gertjan Robbemond en ds. Lyonne Verschoor-Schuijer mmv

Orde van dienst voor zondag 2 september 2018 Startzondag Een goed gesprek Voorgangers: Gertjan Robbemond en ds. Lyonne Verschoor-Schuijer mmv Orde van dienst voor zondag 2 september 2018 Startzondag Een goed gesprek Voorgangers: Gertjan Robbemond en ds. Lyonne Verschoor-Schuijer mmv gelegenheidskoor DoH olv Leo Lommers -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

PINKSTEREN. Zondag 4 juni 2017 Martinikerk Bolsward

PINKSTEREN. Zondag 4 juni 2017 Martinikerk Bolsward PINKSTEREN Zondag 4 juni 2017 Martinikerk Bolsward 1 Voorganger: ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot m.m.v. Oegandees kinderkoor 2 Voorbereiding Mededelingen vanuit de kerkenraad Stil gebed

Nadere informatie

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13

Mei-juni Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord. Dinsdag. Indringend. Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Mei-juni 2017 Weekthema: De kracht van en de toegang tot Gods Woord Dinsdag Indringend Lezen: Hebreeën 4: 12-13 Drie dingen worden gezegd van het boek dat je zojuist in handen had. Het is levend, krachtig

Nadere informatie

Hemelhoog 436 = Opwekking 176 ('U bent mijn schuilplaats, Heer')

Hemelhoog 436 = Opwekking 176 ('U bent mijn schuilplaats, Heer') 1 juli 2018 17.00 uur PR Barkema orgel/piano: Piet Noort schriftlezing: Mijndert Blijdorp eer geven aan God votum en vredegroet Hemelhoog 436 = Opwekking 176 ('U bent mijn schuilplaats, Heer') luisteren

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

En dat gevoel, die vreugde, daar gaat het over in onze tekst van vandaag:

En dat gevoel, die vreugde, daar gaat het over in onze tekst van vandaag: Het delen van het leven Zoals de meesten van jullie weten ben ik geen intensieve gebruiker van Facebook of Instagram. Toch vervullen deze media een behoefte die ik heel goed herken en zelf ook heb. Vaak

Nadere informatie

Tentdienst Gelselaar zondag 28 augustus thema:

Tentdienst Gelselaar zondag 28 augustus thema: Tentdienst Gelselaar zondag 28 augustus 2016 thema: voorganger: ds. Co Janssen Ouderling van dienst: Dinie Kossink mmv: The Ballad Singers aanvang: 9.30 uur Orde van dienst The Ballad Singers zingen enkele

Nadere informatie

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt

zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt zondag 5 feb 2017 in het Kruispunt lezing oude testament (lector) Jesaja 43, 9-12 lied Liedboek 513 God heeft het eerste woord... lezing nieuwe testament (lector) Matteus 5, 13-16 lied Liedboek 838, 1.

Nadere informatie

Voorganger: ds. Reinoud Koning Ouderling: Ed van Steendelaar Organist: Ans Kuus Piano: Lydia van den Broek Koster: E. vd Heuvel / A.

Voorganger: ds. Reinoud Koning Ouderling: Ed van Steendelaar Organist: Ans Kuus Piano: Lydia van den Broek Koster: E. vd Heuvel / A. Voorganger: ds. Reinoud Koning Ouderling: Ed van Steendelaar Organist: Ans Kuus Piano: Lydia van den Broek Koster: E. vd Heuvel / A. vd Bor Welkom door de ouderling van dienst stil gebed Lied aan het begin

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring )

De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) De gelijkenis van de onbeschaamde vriend. ( of over gebedsverhoring ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie