Veelgestelde vragen nieuwe pensioenregeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veelgestelde vragen nieuwe pensioenregeling"

Transcriptie

1 Veelgestelde vragen nieuwe pensioenregeling Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom de nieuwe pensioenregeling. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen? Neem dan contact met ons op. U vindt onze contactgegevens aan het einde van dit overzicht. Onderwerpen 1. Arbeidsvoorwaardelijk 2. Beleggingen 3. Rekenrente 4. Opbouw voor 2015 en vanaf Excedentregeling 6. Inhoud nieuwe pensioenregeling 7. Toekomstbestendigheid van het pensioenfonds 8. Wetgeving 9. Toeslagen 10. Juridische stukken 11. Premies pensioenregeling 12. Duur lopende overeenkomsten 13. Marktconforme regeling 14. Keuze van garantie naar eigen beheer 15. Financiële positie fonds 16. Algemeen 17. Bulletin Op weg naar een nieuwe pensioenregeling 18. Korten van rechten 19. Aanvullende verzekeringen 20. Medezeggenschap 21. Deskundigheid bestuur 22. Heeft u nog vragen? Pensioenfonds voor de Accountancy & Administratieve en Fiscale Dienstverlening Kamer van Koophandel nr IBAN NL80 INGB

2 Arbeidsvoorwaardelijk 1. Heeft de ondernemingsraad (OR) instemmingsrecht bij het wijzigen van de pensioenovereenkomst? Als een pensioenovereenkomst is ondergebracht bij een vrijwillig bedrijfstakpensioenfonds, dan heeft formeel de OR een instemmingsrecht bij het vaststellen of intrekken van een pensioenovereenkomst, maar niet bij het wijzigen daarvan. De verwachting is dat de Wet op de Ondernemingsraden medio 2015 wordt aangepast en dat ook voor wijzigingen instemming van de OR is vereist. Het pensioenfonds adviseert om over deze wijziging wel overleg met de OR te voeren en instemming aan de OR te vragen. 2. In hoeverre kan een werkgever zelf bepalen om de toekomstige pensioenpremies te maximeren (CDC-regeling)? De pensioentoezegging is geregeld in de arbeidsvoorwaarden van de werknemer. Een wijziging van de pensioenregeling moet met de werknemer afgestemd te worden. In onderling overleg kan de toekomstige maximering van pensioenpremies in de regeling door middel van de CDC-regeling worden afgesproken. 3. Er is sprake van versobering van pensioenen met ingang van 1 januari De werkgever heeft een toezegging gedaan van een pensioen met een opbouw van 2% en een ingangsdatum van 65 jaar. Is er nu sprake van een achteruitgang van de arbeidsvoorwaarden voor de werknemer en zo ja moet de werkgever de werknemer hiervoor compenseren? Werkgever en werknemer(s) moeten hierover in overleg treden. Inderdaad worden de fiscale mogelijkheden beperkt met ingang van 1 januari Dat geldt voor alle pensioenregelingen in Nederland. Daarbij wordt de waarde van het pensioenpakket versoberd. Daar staat tegenover dat pensioen veel duurder geworden is en uitvoering van pensioenregelingen duurder zou worden. Nu is het mogelijk om een sobere pensioenregeling te kunnen blijven voeren tegen dezelfde pensioenpremie. Afhankelijk van het gehele arbeidsvoorwaardenpakket, kunnen werkgever en werknemers overleg voeren om hier compensaties over af te spreken. In de regel gebeurt dit niet, omdat pensioen duurder geworden is en dezelfde premie betaald wordt. 4. Is het beter om de werknemers zelf het pensioen te laten regelen (of niet)? Nu zijn het allemaal voldongen feiten waar je voor staat. Pensioen is als uitgesteld loon een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Het zelf regelen van het pensioen zal een lagere uitkomst opleveren. Er zijn minder mogelijkheden beschikbaar en de risico s kunnen niet worden gedeeld. De kosten voor individuele regelingen zijn veel hoger. De voorstellen namens het pensioenfonds zijn door deskundige bestuurders en adviseurs ontwikkeld op basis van de omstandigheden die nu bekend zijn.

3 5. Door het maximale pensioengevend salaris van ,- bouwt de werknemer minder pensioen op, maar leidt dat dan ook tot lagere premies voor de werknemer? En profiteert de werkgever daar ook van doordat de werkgeversbijdrage ook minder wordt? Voor deelnemers met een salaris boven de ,- zal dit zowel een lagere pensioenopbouw als risicodekking voor het nabestaandenpensioen betekenen. De premies worden hierdoor ook lager. Welke gevolgen dit heeft in de verdeling van de pensioenlasten over de werkgever en deelnemer is door het pensioenfonds niet vast te stellen. Dit is afhankelijk van de afspraken die er zijn over de verdeling van pensioenlasten tussen de werkgever en de werknemer(s). Op dit moment kan wel gesteld worden dat veel bedrijven de vrijval van de pensioenpremie boven dit maximum, als compensatie ter beschikking stellen aan werknemers. 6. Staat het pensioenfonds afstandsverklaring toe? Het pensioenfonds staat voor reeds deelnemende werknemers geen afstandsverklaring toe. 7. Is elke werknemer verplicht deel te nemen? Uit hoofde van de uitvoeringsovereenkomst is de werkgever verplicht om alle deelnemers bij het pensioenfonds aan te melden. 8. Is het nu zo dat de werkgever in actie moet komen naar de werknemers toe? Moeten de werknemers met de keuze instemmen? En als niet ingestemd wordt? De pensioenregeling is een arbeidsvoorwaarde die in principe alleen gewijzigd kan worden als werkgever en werknemer dat samen overeenkomen. Een werknemer zal dus in principe moeten instemmen met een wijziging van de pensioenregeling. De werkgever mag de pensioenregeling echter wel eenzijdig - dus zonder instemming van de werknemer wijzigen als de werkgever daarvoor een zwaarwichtig belang heeft. In dat geval mag de werkgever de pensioenregeling dus zonder instemming van de werknemer wijzigen. 9. Is er een mogelijkheid dat een willekeurige werknemer niet meer mee doet met het pensioenfonds, ondanks dat de werkgever hiermee wel verder wil gaan? Het pensioenfonds staat voor reeds deelnemende werknemers geen afstandsverklaring toe. 10. Kan een werknemer individueel kiezen voor een regeling, of moeten alle werknemers bij een werkgever onder dezelfde regeling vallen? Kan bijvoorbeeld de helft van het personeel voor de CDC-regeling kiezen en de andere helft voor de zuivere middelloon? Per werkgever moet er sprake zijn van één regeling die voor het gehele personeel van toepassing is.

4 11. Er wordt genoemd dat de wijziging moet worden aangepast in de arbeidsvoorwaarden. Waarom? De huidige pensioenregeling zal ook in de arbeidsovereenkomst zijn vastgelegd. Nu de regeling wordt aangepast, zal deze aanpassing ook in de arbeidsovereenkomst aangepast moeten worden. Omdat wij geen inzage hebben in de per werkgever afzonderlijke gehanteerde arbeidsovereenkomst, lijkt het ons goed om de werkgever en de werknemer hier op te wijzen. 12. Mag de werkgever in het kader van versobering kiezen voor de zo voordelig mogelijke oplossing voor de werkgever? Kan deze er financieel beter van worden? De toezegging op een pensioen is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst tussen de werkgever en de werknemer. Een wijziging hiervan zal dus samen besproken moeten worden. Dat de werkgever er financieel beter van kan worden, lijkt niet aannemelijk. Het uitgangspunt van de nieuwe regeling is een op werkgeversniveau budget neutrale overgang. Hierdoor zullen de pensioenlasten over 2014 en 2015 gelijk zijn. Dit zal mede afhangen welke afspraken in de arbeidsovereenkomst over de verdeling van de pensioenlasten zijn gemaakt. 13. Wat als de werkgever en de werknemers er de komende weken niet uitkomen en er 19 december 2014 nog geen overeenstemming is? In dat geval kan de werkgever dit aan het pensioenfonds aangeven. Wij gaan dan voorlopig uit van de regeling die mogelijk is bij een budget neutrale overgang. In het eerste jaar zijn de te verzekeren pensioenen en premielasten in de CDC-regeling en de middelloonregeling gelijk aan elkaar. 14. En als er geen OR of personeelsvertegenwoordiging is, moet dan iedere werknemer apart instemmen met de nieuwe regeling? De pensioenregeling is een arbeidsvoorwaarde die in principe alleen gewijzigd kan worden als werkgever en werknemer dat samen overeenkomen. Een werknemer zal dus in principe moeten instemmen met een wijziging van de pensioenregeling. De werkgever mag de pensioenregeling echter wel eenzijdig - dus zonder instemming van de werknemer wijzigen als de werkgever daarvoor een zwaarwichtig belang heeft. In dat geval mag de werkgever de pensioenregeling dus zonder instemming van de werknemer wijzigen. 15. Hoeveel premie legt de werkgever en hoeveel de werknemer? Het pensioenfonds heeft geen inzage in de verdeling van de pensioenlasten tussen de werkgever en de deelnemers bij de afzonderlijke werkgevers. Het pensioenfonds brengt de volledige premie in rekening bij de werkgever. De hoogte van de werknemersbijdrage is een onderdeel van de arbeidsvoorwaarden die overeen worden gekomen tussen werkgever en werknemer.

5 Beleggingen 1. Door het loslaten van de garantie, worden de beleggingen van het fonds nog belangrijker. Wie gaat dat doen, welke afwegingen zijn er bij die keuze gemaakt, welke kosten zijn daarmee gemoeid? : De uitvoering van de beleggingen wordt tot op heden door Aegon Asset Management gedaan. Het bestuur is tevreden over de presentaties over de afgelopen jaren van Aegon Asset Management. Ook in de eigen beheer situatie zal het assetmanagement aan Aegon Asset Management uitbesteed worden. Het beleggingsmandaat zal voor de tot 2015 opgebouwde pensioenen ongewijzigd voortgezet worden. De beheerkosten in de nieuwe situatie zijn vergelijkbaar met de huidige situatie. In het jaarverslag over 2013 wordt hier aandacht aan besteed. Het bestuur heeft onlangs besloten om voor het aandelenbeheer van actief beheer over te gaan naar passief beheer. Hierdoor zullen de beheerkosten dalen. 2. Hoe garandeert Pensioenfonds Accountancy de kwaliteit van managen van beleggingsrisico's? Met name omdat dit volkomen nieuw is voor het pensioenfonds en het pensioenfonds relatief klein is. Het voeren van een goed asset management is voor het pensioenfonds zeker niet nieuw. Hoewel door de garantie in de oude situatie het beleggingsrisico uiteindelijk voor rekening van Aegon kwam, heeft het bestuur hier altijd veel aandacht aan besteed. Dit, omdat de resultaten ook belangrijk zijn voor de hoogte van de premiestelling en de te verlenen toeslagen. Het pensioenfonds heeft al een groot aantal jaren een aparte Beleggingsadviescommissie. Hierbij worden zij geadviseerd en begeleid door de beleggingsspecialisten van Towers Watson. De kennis en ervaring van het bestuur is nu al op het niveau wat voor een eigen beheer situatie nodig is. 3. Wie controleert de beleggingen van het pensioenfonds? De beleggingen worden gecontroleerd door de accountant van het fonds te weten EY. Verder worden alle beleggingsrapportages in de Beleggingsadviescommissie besproken en door Towers Watson beoordeeld.

6 4. Hoe is het beleggingsbeleid van het pensioenfonds en verandert hier iets aan per 2015? De strategische beleggingsmix voor 2014 is: Mandaat 2014 Beleggingscategorie Minimum Strategisch Maximum Aandelen 22,0% 27,5% 32,0% Vastrentend waarden 54,0% 58,8% 64,0% Vastgoed 4,0% 9,0% 14,0% Grondstoffen 0,0% 3,5% 5,0% Mix 0,0% 1,2% 2,0% Liquiditeiten -5,0% 0,0% 5,0% Renteafdekking 69% 74% 79% De keuze van het mandaat vanaf 2015 wordt op dit moment nog onderzocht. Hiervoor wordt een Asset Liability Management studie voor uitgevoerd om te bezien welke beleggingsmix en mate van afdekking van het renterisico vanaf 2015 het meest optimaal is. 5. Wat waren de rendementen de laatste jaren? De afgelopen 5 jaar was het beleggingsrendement: Inclusief renteafdeling Exclusief renteafdekking /- 1,1% 19,9% 18,9% 17,1% 15,1% 6,4% 11,9% 0,0% - - Meer uitgebreide informatie treft u aan in het jaarverslag over 2013 en de verkorte versie hiervan. U kunt deze vinden op onze website:

7 Rekenrente in de premieberekening 1. In de berekening van middelloonregeling in eigen beheer wordt uitgegaan van een rekenrente van 4%. Is dit wel realistisch? Wordt hier niet een te positief beeld geschetst? Het uitgangspunt is een budget neutrale overgang van de oude naar de nieuwe regeling. De premie is dan in 2014 gelijk aan de premie in De premie in de oude regeling, tot 2015 dus, was gebaseerd op een rekenrente van 4%.Het fonds heeft besloten om in de nieuwe regeling de jaarlijkse premie te baseren op verwacht rendement. Langdurig lijkt 4% niet onrealistisch. Het fonds mag daarbij voor de jaarlijkse premiestelling uitgaan van verwacht rendement, gegeven de gehanteerde beleggingsmix. Voor aandelen mag dan bijvoorbeeld uitgegaan worden van een rendement van 6,75%. Dan lijkt het hanteren van een rekenrente van 4% niet onrealistisch. Uiteraard moet dan wel de hierbij benodigde buffer voor de beleggingsrisico s gehanteerd worden, zoals voorgeschreven onder het nieuw Financieel Toetsingskader. Jaarlijks zal bekeken worden of voor de gelijkblijvende te betalen premie de fiscaal maximale pensioenregeling geboden kan worden (met een opbouw van 1,875%). Voor 2015 heeft het bestuur besloten een opbouw van 1,75% te hanteren, vanwege de lage rente op dit moment. Wat betreft het kortingsvraagstuk. Gegeven de huidige lage marktrente is het zeer aannemelijk dat het fonds in 2015 wat zal moeten korten. Aangezien echter een eventuele korting over tien jaar mag worden uitgesmeerd, zal dit naar verwachting resulteren in een beperkte korting. Opbouw voor 2015 en vanaf Vanaf 2015 worden de pensioenen van Pensioenfonds Accountancy niet langer gegarandeerd, daar ze niet langer zijn herverzekerd bij Aegon. Dit zal schelen in de kosten (Aegon). Maar in hoeverre kan dan voorkomen worden dat de opbouw na 2015 verwatert? Van mogelijke verwatering zal geen sprake zijn. De opbouw en het bijbehorend vermogen tot en met 2014 zal apart worden geadministreerd en belegd. Eventuele toekomstige indexaties (verhogingen) zullen uit dit vermogen moeten komen. Deze rechten kunnen in de toekomst niet gekort (verlaagd) worden. De toekomstige premies zullen belegd worden voor de toekomstige pensioenopbouw en kunnen leiden tot mogelijke overrente, dat dan voor de toekomstige pensioenopbouw tot indexatieruimte leidt. Deze pensioenen kunnen in de toekomst wel gekort worden. 2. De opgebouwde rechten tot eind 2014 gaan toch gewoon in op 65 jaar? Dit klopt, de pensioeningangsdatum van de tot 2015 opgebouwde pensioenen blijft 65 jaar. Voor de opbouw van de pensioenen vanaf 2015 is de pensioeningangsdatum 67 jaar. De deelnemer kan de opgebouwde pensioenrechten naar eigen wens vervroegen en uitstellen. Hierdoor kan in de praktijk het pensioen ingaan wanneer de deelnemer dit wens. Dit natuurlijk binnen de wettelijke grenzen.

8 3. Uit het tweede bulletin Op weg naar een nieuwe pensioenregeling blijkt dat de opgebouwde rechten tot 2015 worden gegarandeerd. Maar indexatie zit er niet in, omdat het fonds een negatieve overrente zou hebben. Wat is dat deel wat "achter blijft" straks nog waard als er niet geïndexeerd kan worden/gaat worden? De negatieve overrente in het gesepareerd beleggingsdepot was eind 2013 bijna 20 miljoen euro. Deze is met name ontstaan door de vanaf 2010 sterk gedaalde stand van de rente. Bij een aanhoudend lage rentestand zal deze naar verwachting niet snel ingehaald worden. Bij een rentestijging kan deze wel ingehaald worden. Of en op welke termijn er weer positieve overrente resultaten behaald worden hangt voornamelijk af van de wijziging van de stand van rente in de komende jaren. Op basis van bovenstaande zal de komende jaren waarschijnlijk geen toeslag kunnen verleend worden. Dit is (bijna) voor alle pensioenfondsen in Nederland het geval. 4. Blijft in de oude regeling het nabestaandenpensioen bestaan? De tot 2015 tegen opbouwpremie verzekerde nabestaandenpensioenen blijven bestaan. Het nabestaandenpensioen dat van toepassing is over de periode dat in de oude pensioenregeling door middel van de excedent module in de beschikbare premieregeling op risicobasis verzekerd was, blijft ook na 2015 tegen risicopremie verzekerd. 5. Het pensioen tot 2015 wordt uitbetaald door de verzekeringsmaatschappij Aegon. Door wie worden de pensioenuitkering in de nieuwe regeling uitbetaald? Het pensioenfonds Accountancy of worden deze ook via Aegon uitgekeerd? De pensioenen tot 2015 zijn herverzekerd bij Aegon, maar werden en worden door het pensioenfonds uitbetaald. De pensioenen opgebouwd in de nieuwe regeling worden ook door het pensioenfonds uitbetaald. De uitkering van de pensioenen over beide periodes worden dus beiden door het pensioenfonds gedaan.

9 Excedentregeling 1. Verandert er iets in de beschikbare premieregeling voor de mensen die ervoor gekozen hebben hun excedent deel niet om te zetten in een volledige middelloonregeling? Behoudt je dit recht van beschikbare premie of gaan we nu alsnog volledig naar middelloonregeling? Alleen de deelnemers die per 1 januari 2010 aan de regeling deelnamen hebben de mogelijkheid gekregen om het onderscheid tussen de basis- en excedentmodule te handhaven. De basismodule betreft een middelloonregeling met een garantie van de uitkering, de excedentmodule betreft een beschikbare premieregeling met individuele beleggingsfondsen zonder garantie. In de nieuwe regeling vervalt dit onderscheid. De gehele regeling wordt een middelloonregeling zonder een garantie van de uitkeringen. Dit omdat nu zowel in de nieuwe regeling als de oude beschikbare premieregeling de uitkomsten van de beleggingsrendementen bepalend zijn voor de toekomstige uitkeringen. Het tot 2015 in de beschikbare premieregeling opgebouwde vermogen in de individuele beleggingsfondsen blijft in deze fondsen belegd. 2. Voor 2010 hadden we een Beschikbare Premieregeling voor het excedent gedeelte. Vanaf 2010 zijn al onze medewerkers overgegaan naar de middelloonregeling. Het opgebouwde pensioen "excedent gedeelte" staat nog steeds. Hiervoor wordt nog steeds maandelijks een risico premie betaald. Komt er een mogelijkheid dit stukje opgebouwd pensioen over te hevelen? Uit de antwoorden op de vorige vragen blijkt dat deze individuele vermogens belegd blijven in de individuele beleggingsfondsen. Het fonds overweegt op een later moment of overheveling van deze individuele beleggingskapitalen in de toekomst ook kunnen worden ingebracht in de nieuwe pensioenregeling. De aparte risicopremies over deze periode blijven dus ook na 2014 van kracht.

10 Inhoud nieuwe pensioenregeling 1. Wat is een franchise? Dat is het deel van het salaris waarover geen ouderdomspensioen wordt opgebouwd. Dat is namelijk niet nodig. Iedereen ontvangt op de AOW-leeftijd van de overheid een AOWuitkering. Het pensioen van Pensioenfonds Accountancy komt daar bovenop. De franchise is dus eigenlijk het deel van het loon waarvoor de AOW al in een pensioen voorziet. De standaard franchise van het pensioenfonds is in De werkgever kan een afwijkende franchise met de werknemer hebben afgesproken. 2. Kan er binnen het pensioenfonds gekozen worden voor individualisering? De één kiest voor zekerheid en de ander voor meer risico. Of blijft dat beperkt tot de excedentmodule? Er kunnen geen individuele keuzes per deelnemer meer gemaakt worden. Het onderscheid tussen de basis- en de excedentmodule komt te vervallen. Dit omdat er één middelloonregeling komt die in eigen beheer wordt uitgevoerd. Hierdoor is er sprake van het zelfde risico in de gehele pensioenregeling. 3. Krijgen alle deelnemers straks een keuze (via de werkgever) uit toepassing van de CDCregeling of de zuivere middelloonregeling? Aparte keuze op deelnemersniveau kan niet worden gemaakt. De keuze hiervoor is alleen mogelijk op werkgeversniveau. 4. Klopt het dat bij de CDC-regeling, salarisverhogingen geen invloed hebben op de hoogte van het jaarlijks op te bouwen pensioen? Dat klopt niet. De CDC-regeling is ook een middelloonregeling er wordt jaarlijks een opbouwpercentage van de pensioengrondslag bepaald. De pensioengrondslag wordt bepaald op basis van het pensioengevend salaris in het betreffende jaar, daarin worden dus ook de salarisverhogingen in meegenomen. 5. Wat betekent de verhoging van de AOW-leeftijd voor de pensioenuitkering in relatie tot de gestegen levensverwachting? Zoals uitgelegd loopt dat redelijk gelijk op. Er wordt dus ook langer premie ingelegd. Stijgen de tot de 67 e te bereiken pensioenen daar er 2 jaar langer wordt opgebouwd? (65-67jaar) Dit klopt, de opbouw in de nieuwe regeling is tot 67 jaar. Dat is 2 jaar meer dan in de oude regeling. Aan de ene kant wordt het jaarlijkse opbouw percentage lager. Aan de andere kant de duur van het aantal jaren opbouw langer. Per deelnemer zal het verschillen of het totaal bereikbare pensioen stijgt of daalt.

11 6. In het webinar is aangegeven dat in de nieuwe pensioenregeling in eigen beheer een opbouwpercentage van 1,875% wordt beoogd. Toch bouwen we in 2015 maar 1,75% op. Heeft het fonds zulke hoge kosten of voorziet men nu al dat de opbrengsten tegenvallen? Waar bestaan deze kosten eigenlijk uit en wat wordt waarvoor uitgegeven? Deze keuze is niet gemaakt omdat verwacht wordt dat de uitvoeringskosten sterk zullen gaan stijgen maar omdat de stand van de rente in november historisch laag was. Wij verwachten dat de uitvoeringskosten in 2015 in lijn zullen zijn met die van In het jaarverslag en de verkorte versie daarvan worden de uitvoeringskosten nader toegelicht. In het jaarverslag kunt u dit vinden in hoofdstuk U kunt deze vinden op onze website: Waarom gaat men nu uit van een gemaximeerd budget? Alleen om de werkgever te pleasen? Wordt nu alle risico bij de werknemer gelegd? Wij denken dat de hoogte van de pensioenlasten zowel het belang van de werkgever als van de werknemer is. In de meeste gevallen worden deze lasten ook gedeeld. Wij hebben goed geluisterd naar wat er in de branche leeft en hebben gemeend daar rekening mee te houden. 8. Kan bij een gelijke premie in 2016 de opbouw bijvoorbeeld 1,82% zijn? En wie bepaalt dat? Dit is goed mogelijk. Het bestuur zal jaarlijks vaststellen wat het opbouwpercentage voor het komende jaar zal zijn. Hierbij zal de stand van rente zeer belangrijk zijn. 9. Wat voor een voordeel heeft een CDC regeling t.o.v. de huidige regeling? M.i. een verslechtering van de voorwaarden voor de werknemer, aangezien het risico nu volledig bij werknemer wordt neergelegd. Het voordeel zit met name in de beheersbaarheid van de pensioenlasten nu en in de toekomst. Zowel werkgevers als werknemers zijn hierbij naar onze mening gebaat. 10. Hoe kun je een nabestaandenpensioen uitrekenen als er niets zeker is van de opbouw? Wat gebeurt er dan bij voortijdig overlijden? Voor het nabestaandenpensioen wordt rekening gehouden met het totaal tot de pensioendatum te bereiken nabestaandenpensioen. Voor de toekomstige opbouw wordt hierbij rekening gehouden met het dat jaar vastgestelde opbouwpercentage vermenigvuldigd met het aantal jaren tot de pensioendatum. Het toekomstige nabestaandenpensioen is hier 70% van. Voor de totale dekking van het nabestaandenpensioen wordt hierbij het tot 2015 opgebouwde nabestaandenpensioen nog opgeteld.

12 11. De keuzemogelijkheden per werkgever kunnen deze ieder jaar opnieuw vastgesteld worden of wordt dit voor een x aantal jaren vastgesteld? Welke mogelijkheden en beperkingen zijn er voor een deelnemend bedrijf om bij een stijgende premie in de middelloon regeling te switchen naar de CDC-regeling. Kan je bijvoorbeeld na twee jaar in 2017 overstappen op de CDC-regeling? De keuze voor een CDC-regeling of zuivere middelloonregeling wordt voor een groter aantal jaren gemaakt. Het is gebruikelijk om dit voor een periode van 5 jaar te doen. 12. Mijn werkgever heeft een eigen regeling bij het pensioenfonds. Hoe wordt een vergelijking gemaakt naar een nieuwe regeling? Deze is immers niet het standaard voorgesteld huidig scenario en dus ook niet het voorgestelde toekomstige scenario. Hoe kan ik dit nu vergelijken? De aan de werkgever verstrekte rekentool is afgestemd op de specifieke regeling van de werkgever. De uitkomsten worden dus ook gepresenteerd op basis van de eigen regeling. 13. Ik word het komend jaar 65 en ga dan met pensioen, vanaf welke datum krijg ik pensioen? Wat betekent deze nieuwe regeling voor mij? Het tot 2015 opgebouwde pensioen heeft 65 als ingangsdatum. De opbouw over 2015 heeft 67 als ingangsdatum. De AOW zal volgens de huidige wetgeving op uw 65 e en 3 maanden ingaan. U kunt door uitstellen van uw pensioen op 65 jaar en vervroegen van uw pensioen op 67 jaar uw pensioen op één datum laten ingaan, bijvoorbeeld de AOW datum. 14. De term voorwaardelijke/zuivere middelloonregeling suggereert een defined benefit, maar dat is het niet. Het is toch veel eerlijker om van een collectieve beschikbare premieregeling te spreken? Het renterisico is toch in beide gevallen voor de deelnemer? De term collectief beschikbare premieregeling is een letterlijke vertaling van CDC. Collective Defined Contribution. Met de term voorwaardelijke middelloonregeling is bedoeld dat het principe van een middelloonregeling zeker aanwezig is, immers er wordt ieder jaar een % van de pensioengrondslag opgebouwd. Het voorwaardelijke zit hem in het mogelijk jaarlijks wisselend opbouwpercentage. 15. Deze rekentool geldt enkel voor het jaar 2015? Is er ook een langjarige verwachting? Het uitgangspunt van de hoogte van de premie bij de CDC-regeling wordt voor een aantal jaren, meestal 5, vastgelegd. Het opbouwpercentage van 1,75% voor 2015 is op basis van de situatie van eind 2014 vastgesteld en wordt jaarlijks getoetst en zo nodig aangepast. 16. Kan er ook nog voor een zuivere middelloonregeling gekozen worden, en is die dan gelijk aan de huidige regeling t/m ? De keuze voor een zuivere middelloonregeling is ook mogelijk. Deze is qua werking gelijk aan de middelloonregeling vóór 2015 er is echter geen garantie op van toepassing!

13 17. Is de keuze voor een budget neutrale oplossing een onder politieke druk ingegeven keuze geweest? Dit aangezien zij hebben aangedrongen op lagere pensioenpremies? Bij de budget neutrale oplossing is alleen gekeken naar de wensen van de accountancybranche zelf. De tarieven van het Pensioenfonds Accountancy zijn sinds 2010 gelijk gebleven. Andere pensioenfondsen hebben in deze periode vanwege de economische omstandigheden eerder moeten kiezen voor premieverhoging en/of verlagen van de opbouw. Wij combineren dit nu met de fiscale versoberingen die zijn doorgevoerd. 18. Wat is het voor/nadeel tussen de CDC-regeling en de volwaardige/zuivere middelloonregeling in de praktijk? Voordeel van een CDC-regeling is dat de pensioenlasten voor een langere tijd vaststaan. Nadeel kan zijn dat in die periode niet het beoogde opbouwpercentage ieder jaar kan worden opgebouwd. Nadeel van de volwaardige/zuivere middelloonregeling is dat de toekomstige pensioenlasten niet bekend zijn. Voordeel is dat het opbouwpercentage voor een aantal jaren vaststaat. Overeenkomst is dat voor beide regelingen de opbouw in eigen beheer plaats vind. Er is dus in beide regelingen geen garantie zoals deze bij een verzekeraar van toepassing is. Beide regelingen kunnen later dus ook indien nodig gekort worden. 19. Geldt het middelloonsysteem voor het nieuwe stelsel voor het gemiddelde loon van 2015 tot en met het loon op pensioendatum of wordt het eerdere loon ook meegewogen? Het middelloonsysteem was ook in de regeling van voor 2015 van toepassing en wordt in de nieuwe regeling voortgezet tot de nieuwe pensioendatum.

14 Toekomstbestendigheid van het pensioenfonds 1. Veel kleine pensioenfondsen zijn de laatste jaren gefuseerd. Kan ons pensioenfonds zelfstandig blijven of is fuseren gewenst? De omvang van het pensioenfonds is voldoende om zelfstandig door te kunnen gaan. Eén van de doelstellingen is om de uitvoeringskosten laag te houden. Wanneer er mogelijkheden zijn om de uitvoeringskosten te verlagen, zal het fonds dit zeker overwegen. In 2015 zal het bestuur zich weer oriënteren welke mogelijkheden er zijn om de uitvoeringskosten te verlagen. Dit kan zijn door een fusie met een ander pensioenfonds, het verbreden van de werkingssfeer naar bedrijfstakken die logisch bij het fonds passen of door deel te gaan nemen aan de nieuwe wettelijke mogelijkheid van een Algemeen Pensioenfonds (APF). Tot een APF kunnen meerdere pensioenfondsen toetreden met behoud van eigen identiteit. Belangrijkste voordeel is dat bestuurlijk veel zaken kunnen worden gebundeld waardoor er een voordeel in de uitvoeringskosten behaald kan worden. 2. Als ik het goed begrijp is het fonds een net zo n grote speler is dan de big four afzonderlijk zijn. Dit gedeelte van de presentatie kreeg ik niet goed mee. Kunt u dit nogmaals aangeven? Is het fonds een grote of kleine speler in de markt? Het aantal werknemers van de big four in Nederland in 2011 was: Kantoor Personeel Deloitte PwC KPMG EY Bron: Wikipedia/Accountancynieuws Het aantal actieve deelnemers eind 2013 van het pensioenfonds was Hiermee kunnen wij ons qua volume goed vergelijken met de big four. Als gevolg hiervan kunnen wij een zelfde inkooppositie innemen als het gaat om de uitbesteding van de werkzaamheden rondom het pensioenfonds. Alle andere werkgevers dan de big four kunnen hiermee hun voordeel doen.

15 Wetgeving 1. Welke situatie ontstaat er als de wetgever er niet in slaagt tijdig voor 1 januari 2015 duidelijkheid te geven over het FTK. Hoe gaat het pensioenfonds hier mee om en welke gevolgen heeft dit? De behandeling van het FTK heeft in oktober 2014 plaats gevonden. De behandeling in de Eerste Kamer is in december Wij verwachten dat de wetgeving tijdig van kracht wordt. Voor de premiestelling in 2015 heeft de wetgever al aangegeven dat uitgegaan mag worden van het oude FTK. Verder staat reeds nu al de pensioenregeling alsmede het premiepercentage vast, dat verandert niet meer. In de loop van 2015 zal het bestuur dan, mede gegeven de ontwikkeling in de wetgeving, de laatste elementen van de financiële opzet vaststellen. 2. Is het niet onlogisch dat we tegen een lage rente de voorzieningen moeten passiveren, terwijl het pensioenfonds structureel een hoger rendement haalt op zijn beleggingen? In Nederland is wettelijk bepaald dat de voorziening van een pensioenfonds berekend wordt op basis van de toekomstig verwachtte risicoloze rentevoet. Dit vanuit de prudentie gedachte. Met de huidige lage rente betekent dit dat pensioenfondsen relatief veel geld in kas moeten hebben voor de toekomstige verplichtingen. Dit ondanks de verwachting dat er in de toekomst een hoger rendement wordt gehaald. 3. Er wordt gesproken over het opbouwen van buffers, we betalen nu voor de huidige generatie pensioenontvangers en als er buffers opgebouwd worden blijft er dan wel wat over voor als wij met pensioen gaan? De buffers zijn bedoeld voor meer en stabiliteit bij de pensioenfondsen. Dit om toekomstige beleggingsrisico s beter te kunnen opvangen. Deze buffers zijn er juist voor bedoeld om er voor te zorgen dat de pensioenen die worden toegezegd ook kunnen worden nagekomen.

16 Toeslagen 1. In de laatste jaren is volgens mij slechts twee keer een indexatie toegepast. Hoe is dit voor de komende jaren? Gezien de huidige economische omstandigheden en de recent door de overheid doorgevoerde maatregelen dat pensioenfondsen hogere buffers moeten aanhouden is het de verwachting dat ook de komende jaren de kans op het verlenen van toeslagen (indexatie) gering is. 2. Als de tariefsgrondslagen dalen wordt bij middelloon niet de premie verlaagd in verband met buffers aanleggen. Is dit niet al in de premie meegenomen? Bij betere tarieven zou er toch ruimte moeten zijn voor indexatie? Bij CDC zou dan toch de premie omhoog moeten kunnen of achteraf indexeren? Ik neem aan dat elk jaar dan kennelijk vooraf de premies worden bepaald c.q. het opbouwpercentage? Wat als er meer rendement wordt behaald. Hoe wordt dit dan verdeeld CDC versus middelloon? In de premies zijn wel de wettelijk vereiste beleggingsbuffers meegenomen. De buffers die hier bedoeld worden zijn voor het in de toekomst zoveel als mogelijk stabiel blijven van de hoogte van premie. Hiervoor is bij de vaststelling van de premie geen rekening mee gehouden. Het klopt dat aan het einde van ieder jaar wordt bepaald wat de premie voor de middelloonregeling en de opbouw in de CDC-regeling het komende jaar zal zijn. Dit zal zodanig worden opgezet dat de opgebouwde rechten in zowel de middelloonregeling als de CDC-regeling gelijkwaardig aan elkaar zullen zijn. Eventuele buffers worden voor beide regelingen gelijkwaardig bepaald. 3. U geeft aan, eerst financiële buffers dan pas indicatie. Hoe reëel is het dan te verwachten dat er toeslagen verleend worden? Zoals ook in de presentatie van het webinar is aangegeven is mede hierdoor de kans dat de komende jaren toeslagen verleend kunnen worden klein.

17 Juridische stukken 1. Zal Pensioenfonds Accountancy de huidige opbouw per 65 jaar actuarieel ophogen naar 67 jaar per of wordt dit straks apart vermeld op het UPO? De tot 2015 opgebouwde rechten behouden als pensioendatum de leeftijd van 65 jaar. Dit wordt op het UPO ook zo vermeld. 2. Wat is het gevolg van het feit dat er nu per deelnemer meerdere pensioenpotjes ontstaan: vorige pensioenuitvoerder, pensioenregeling 1 van Pensioenfonds Accountancy en pensioenregeling 2 van Pensioenfonds Accountancy? Dit zal betekenen dat bij pensioeningang van meerdere pensioenuitvoerders pensioen ontvangen wordt. De bij het Pensioenfonds voor de Accountancy voor en na 2015 opgebouwde pensioen worden tezamen uitgekeerd, u ontvangt deze ook in 1 Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Op pensioenoverzicht.nl kunt u de pensioenen van de verschillende pensioenuitvoerders in één oogopslag zien. 3. Krijgen medewerkers een nieuwe pensioenovereenkomst/startbrief waarin de nieuwe voorwaarden worden vermeld? De deelnemers krijgen in de eerste drie maanden van 2015 een brief waarin bevestigd wordt welke pensioenregeling vanaf 2015 van toepassing is. 4. Is er al een concept reglement beschikbaar? Deze is nog niet beschikbaar. De verwachting is dat deze in de eerste drie maanden van 2015 beschikbaar zal zijn.

18 Premies pensioenregeling 1. Is het ook zeker dat de eerder aangekondigde premieverhoging per 1 januari 2015 niet aan de orde is? De wijziging van de regeling kan budgetneutraal worden doorgevoerd. Aan de hand van de rekentool dat aan elke werkgever wordt verstrekt kan gekeken worden of dit met de standaard parameters kan of dat deze aangepast dienen te worden. De eerste uitkomsten geven aan dat een budget neutrale overgang voor de meeste bedrijven mogelijk is. 2. Middels het rekenmodel komt naar voren dat de premie voor 60 plussers in de nieuwe regeling lager is dan de premie in de huidige regeling. Is dit correct? In de nieuwe regeling zitten elementen die leiden tot kostenstijging (denk aan de rekenrente), maar ook elementen die leiden tot een kostendaling (denk aan een lagere pensioenopbouw). Voor oudere werknemers werkt dit laatste zwaarder door dan bijvoorbeeld het rente effect. Duur lopende overeenkomsten 1. Is de wijziging van de pensioenregeling een reden waardoor de uitvoeringsovereenkomst tussentijds kan worden beëindigd? De afloopdata van de uitvoeringsovereenkomsten zijn en blijven van toepassing. De wijzigingen die het fonds doorvoert zijn geen reden tot tussentijdse beëindiging van de overeenkomst. In het voor alle bedrijven van toepassing zijnde uitvoeringsreglement wordt de mogelijkheid van uitvoering in eigen beheer ook als mogelijkheid genoemd.

19 Marktconforme regeling 1. Op welke punten wijken de kenmerken van de nieuwe regeling voor accountants af van andere pensioenregelingen? In Nederland worden diverse pensioensystemen gehanteerd zoals eindloon- en middelloonregelingen, middelloonregeling met een toekomstige maximering van de pensioenlasten (CDC-regeling) en de individuele beschikbare premieregelingen. Elke regeling heeft zijn eigen karakteristieken. Je kan in zijn algemeenheid niet spreken over het op enkele punten afwijken van andere pensioenregelingen. 2. Is de pensioenregeling van het Pensioenfonds Accountancy marktconform? Gezien de omvang van de hele branche is hier geen goed en eenduidig antwoord op te geven. Wel kan gezegd worden dat de regeling marktconform is voor soort gelijke bedrijven als die thans aan het pensioenfonds deelnemen. Dit kunnen wij afleiden aan de bedrijven die nieuw bij ons toetreden. Tevens is er een tendens waarneembaar dat in de branche vooral pensioenregelingen van toepassing worden en zijn waarvan de kosten van te voren duidelijk en beheersbaar zijn. Daar sluit de CDC-regeling van het fonds op aan. Keuze van garantie naar eigen beheer 1. Bij eigen beheer: Van welke experts wordt gebruik gemaakt om de pensioenregeling uit te voeren. Worden experts van bijvoorbeeld Aegon ingehuurd? Aegon blijft de uitvoerder voor het vermogensbeheer. Naast de specialisten van Aegon wordt het bestuur geadviseerd door de specialisten van Towers Watson. 2. Later weer keuze voor garantie mogelijk? De keuze voor het laten vervallen van de garantie is vooral ingegeven door de hoge garantiepremies die verzekeraars op dit moment vanwege de huidige marktomstandigheden in rekening brengen. Vijf jaar geleden waren de omstandigheden zodanig dat het herverzekeren van de garantie een goed besluit was. Wanneer de marktomstandigheden terugkeren naar de situatie rond 2009/2010 zal het bestuur zeker de keuze voor garantie weer in overweging nemen. 3. Premiestijgingen zijn nooit gewenst, is het niet beter nu alvast de pijn te nemen ter garantie voor later? De vraag die hierbij gesteld dient te worden is hoeveel prijsstijging de kantoren op dit moment kunnen hebben. De prijsstijging die nodig was om de garantie te handhaven was in ieder geval te hoog en het bestuur denkt dat met het in eigen beheer uitvoeren van de regeling op dit moment het maximale pensioenresultaat kan worden geboden.

20 4. Verzekering dekt risico's af. Dekkingstekorten ontstaan wanneer rekenrente daalt ten opzichte van het huidige niveau. Vandaar huidige onderdekking bij Aegon. Bij de huidige lage rentestand ligt verdere daling niet voor de hand. Is het niet zo dat de verzekeringspremie juist lager zou moeten zijn dan bijv. 5 jaar geleden? Verzekeraars, de DNB en de markt hebben in zijn algemeenheid geen rentevisie. Er dient rekening gehouden te worden dat de kans dat de rente stijgt net zo groot is als de kans dat de rente daalt. Verzekeraars moeten hiervoor hoge buffers aan te houden. Het risico dat zij verzekeren is gerelateerd aan de rendementsverwachtingen waarmee zijn van de toezichthouder moeten rekenen. Hierdoor is de kans op voldoende rendement kleiner en de buffers die zij hiervoor moeten aanhouden groter. Daarnaast hebben zij naast het effect van de rente ook te maken met het effect van het stijgen van de levensverwachtingen. Ook dit element zorgt voor een hoge garantiepremies. 5. Actuarieel is er al jaren gerekend met een stijgende levensverwachting. Bij de opbouw en premie is hier, neem ik aan, al jaren rekening mee gehouden. Ingangsdatum schuift nu met twee jaar op. De rente is al enkele jaren laag. Is dit risico alleen voor Aegon geweest en verliezen we daardoor nu de garantie? Het klopt dat dit risico bij Aegon verzekerd was en daardoor ook risico voorrekening van Aegon is. Nu het contract eind 2014 afloopt bieden zij voor de toekomst nu de meest recente tarieven aan. Dit zou een sterke stijging van de premies veroorzaken. Om deze reden heeft het bestuur besloten om de risico s in eigen beheer te nemen. Dit geeft op dit moment naar verwachting de hoogste pensioenuitkomsten op de langere termijn. 6. Kan er premie betaald worden om toch een garantie in te kopen op een middelloonregeling Dit is niet mogelijk. Financiële positie fonds 1. Wat is het dekkingspercentage op dit moment? De dekkingsgraad van het fonds was eind ,5%. Wij houden de dekkingsgraad per kwartaal bij. De dekkingsgraad per 30 september was 101,4%.

21 Algemeen 1. Indruk tijdens webinar gewekt dat het allemaal niet zo florissant gaat (meerdere hebben dat gevoel overgehouden) met het fonds. Het is niet zo dat het niet goed met het fonds gaat maar meer dat de huidige marktomstandigheden voor pensioenfondsen in zijn algemeen lastig zijn. Ook de communicatie hierover is niet makkelijk. 2. In welk tijdsbestek na nu zal de keuze (moeten) worden aangeboden / gemaakt? Uiterlijk 19 december 2014 zal de keuze bij ons bekend moeten zijn. 3. Worden deze sheets ergens gepubliceerd? De sheets van het webinar voor de deelnemers van 18 november jl. staat op onze website 4. Spelen bij de pensioenregeling van het pensioenfonds de perikelen rond waarde overdracht? dus bijbetaling en terug ontvangst van premie bij wisseling baan? Nee, de kosten van individuele waardeoverdracht worden binnen het fonds verrekend. De werkgevers krijgen hier geen nota voor. 5. Waarom is er ooit gekozen voor een garantieregeling wanneer het in alle gevallen resulteert in 20% tot 30% minder hoog pensioen? Deze uitkomst is van toepassing op de huidige marktopstandigheden, de prijs voor het verzekeren van de garantie was in het verleden lager waardoor dit in het verleden niet aan de orde was. Informatiebulletin Op weg naar een nieuwe pensioenregeling 1. Ik begrijp de berekening van het nog op te bouwen partnerpensioen in het cijfermatig voorbeeld niet. Waar komt het getal van ,- en ,50 vandaan? Dit is inderdaad een fout in het bulletin. In het bulletin dat nu op onze website staat is dit aangepast. U vindt het bulletin op:

22 Korten van rechten 1. Direct korten in 2015? korten op de uitkering of op de opbouw? Wanneer er van korten sprake zal zijn dan betreft dit de in 2015 opgebouwde rechten. Indien deze in 2015 ook zijn ingegaan dan betreft dit een korting van de uitkering voor het deel dan in 2015 is opgebouwd. Eind 2015 zal worden besloten over de opbouw in de CDCregeling. Dit besluit staat los van de vraag of er gekort moet worden. 2. Hoe groot is de kans dat de in 2015 op te bouwen rechten aan het einde van het jaar gekort moeten worden? Gegeven de huidige lage marktrente is het zeer aannemelijk dat het fonds in 2015 wat zal moeten korten. Aangezien echter een eventuele korting over tien jaar mag worden uitgesmeerd, zal dit naar verwachting resulteren in een beperkte korting. Aanvullende verzekeringen 1. Blijven de aanvullende verzekeringen, bijvoorbeeld de Anw-verzekering voor mijn partner in stand? Deze lopen ook nu nog via het fonds De Anw-hiaat verzekeringen zijn rechtstreeks bij Aegon verzekerd. Dit in de vorm van een mantelcontract met de werkgeversvereniging. Aegon heeft aangegeven deze verzekeringen per 1 januari 2015 te beëindigen. Het fonds heeft besloten deze dekking vanaf 1 januari ook aan te bieden. De werkgevers worden hiervan op de hoogte gesteld. 2. Hoe zit het met dekking van het ANW gedeelte. Als de opbouw daalt dan daalt deze premie toch ook? Hoe is dit nu geregeld? Zie hiervoor ook het antwoord op de vorige vraag. De Anw-verzekering is gerelateerd aan de uitkering van de wettelijke Algemene Nabestaanden Wet (Anw). De uitkering hiervan daalt niet.

23 Medezeggenschap 1. Is de deelnemersraad 100% akkoord met de nieuwe regeling? De deelnemersraad is betrokken geweest in de klankbordgroep. De deelnemersraad is door de wijziging van de wetgeving per 1 juli opgeheven. Dit betreft de Wet versterking bestuur pensioenfondsen. Er is nu sprake van een verantwoordingsorgaan. Een wijziging van de pensioenregeling is niet adviesplichtig voor het verantwoordingsorgaan. De inhoud van de nieuwe pensioenregeling is wel onderwerp van gesprek geweest. 2. Is het nieuwe pensioenfonds niet een instandhouding van werk voor zowel het bestuur van PFA alsmede de vermogensbeheerder? Na overgang naar een Algemeen Pensioenfonds is er dan nog inspraak door deelnemers? Nu zijn er werknemerszetels. Het pensioenfonds levert de aangesloten werkgevers en deelnemers nog steeds voldoende voordelen ten op zichtte van het zelf moeten regelen van een pensioenregeling. Na de invoering van de Wet versterking bestuur pensioenfondsen per 1 juli 2014 zijn de deelnemers en de gepensioneerden vertegenwoordigd in het bestuur van het pensioenfonds. De stemverhouding tussen de vertegenwoordigers van de werkgevers en de vertegenwoordigers van de deelnemers en pensioengerechtigden tezamen is evenredig dus paritair geregeld. Deze pariteit zal ook na de eventuele overgang naar een Algemeen Pensioenfonds van toepassing blijven. Dit dan in de het orgaan van belanghebbenden. Deskundigheid bestuur 1. Heeft het bestuur voldoende kennis? In de uitgave van november staat dat het bestuur eventueel aanvullende opleidingen gaat volgen. Zie bladzijde 4 van Op weg naar een nieuwe pensioenregeling. Het kennisniveau van het bestuur is voldoende, ook voor de situatie in eigen beheer. In de eigen beheersituatie worden de uitkomsten van de beleggingsresultaten nog belangrijker. Het bestuur heeft een aparte Beleggingsadvies Commissie die ook in de situatie van de garantie door Aegon al voldoende kennis had voor de eigen beheer situatie. Heeft u nog vragen? We helpen u graag op weg. U kunt telefonisch contact met ons opnemen via: (050) U kunt ons bereiken van maandag tot en met vrijdag van tot uur. Of stuur uw naar pensioen@pfaccountancy.nl. Als u belt of mailt, houd dan uw pensioennummer bij de hand. Wij kunnen u dan beter van dienst zijn.

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur

Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015. Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Nieuwe pensioenregeling vanaf 1 januari 2015 Jan Raaijmakers Aad van der Tak Michel Stok Voorzitter Manager Pensioenfonds Extern actuarieel adviseur Agenda 1. Rol klankbordgroep 2. Waarom een nieuwe pensioenregeling?

Nadere informatie

Een nieuwe pensioenregeling

Een nieuwe pensioenregeling Een nieuwe pensioenregeling De pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Accountancy wordt per 1 januari 2015 aangepast. Het bestuur heeft inmiddels de hoofdlijnen van de nieuwe regeling vastgesteld.

Nadere informatie

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen?

Gelden de kortingen op het pensioen per en voor beide regelingen? Veelgestelde vragen DE KORTINGEN Gelden de kortingen op het pensioen per 1-9-2016 en 1-3-2017 voor beide regelingen? Ja, de kortingen gelden zowel voor de middelloon als de CDC regeling, ongeacht het afgesproken

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst voor aangesloten werkgevers. April 2012

Informatiebijeenkomst voor aangesloten werkgevers. April 2012 Informatiebijeenkomst voor aangesloten werkgevers April 2012 Agenda Kenmerken SPNG Aanleiding Uitgangspunten en ondernomen stappen Wijzigingen in de regeling en premie Intermezzo: de pensioendriehoek Stappen

Nadere informatie

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram

2013 verkort in beeld. Ontwikkelingen. Pensioenen Beleggingen Organogram 02 verkort in beeld 03 Ontwikkelingen 05 08 10 Pensioenen Beleggingen Organogram Aantal deelnemers dat pensioen opbouwt Aantal personen dat een ouderdomspensioen ontvangt Aantal deelnemers met slapende

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 100.000 Pagina 1 van 7 Vragen en antwoorden Wat

Nadere informatie

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern

Principeakkoord cao-pensioenregeling Q&A Intern Voor publicatie op de websites van de vakorganisaties en Mijn PostNL Algemeen Is het echt nodig om de pensioenregeling aan te passen? Ja. De fiscale wetgeving voor pensioen wijzigt. Dit betreft met name

Nadere informatie

VEELGESTELDE VRAGEN. Algemeen

VEELGESTELDE VRAGEN. Algemeen Algemeen 1 Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiële situatie (en de situatie voor uw eventuele nabestaanden) bij pensionering,

Nadere informatie

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).*

7. Bouw ik nu meer/minder op? Bij Coop Pensioenfonds bouwt u 1,64% op (2016). Bij BPFL gaat u 1,875% opbouwen (2016).* Beste lezer, Dit overzicht met veelgestelde vragen hebben wij opgesteld naar aanleiding van de brief d.d. 10 november 2016 over de liquidatie van Coop Pensioenfonds. Heeft u een vraag die hier niet tussenstaat

Nadere informatie

Extra informatie pensioenverlaging

Extra informatie pensioenverlaging Extra informatie pensioenverlaging Wat is de invloed van de verlaging op mijn netto pensioen? Als u nog niet met pensioen bent, kunnen we u nu niet zeggen hoe uw netto pensioen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. Algemeen

Veelgestelde vragen. Algemeen Algemeen 1. Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiºle situatie (en de situatie voor uw eventuele nabestaanden) bij pensionering,

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl

Update! WIJZIGINGEN PENSIOENREGELING PER 1 JANUARI 2015. bpfhibin.nl Update! bpfhibin.nl stichting bedrijfstakpensioenfonds voor de handel in bouwmaterialen December 2014 Kunt u uw werknemers uitleggen wat er per 1 januari 2015 is veranderd aan hun pensioen? WIJZIGINGEN

Nadere informatie

Verslag Mandema Update mei 2014

Verslag Mandema Update mei 2014 Verslag Mandema Update mei 2014 Terwijl de leden van de Eerste Kamer zich op 20 mei jl. bogen over de Wet verlaging maximumopbouw- en premiepercentages pensioen, kregen onze relaties te horen wat de consequenties

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Pensioen Maandag 4 juli Extern actuarieel adviseur

Pensioen Maandag 4 juli Extern actuarieel adviseur Pensioen 2016 Maandag 4 juli 2016 Jan Raaijmakers Voorzitter Michel Stok Extern actuarieel adviseur Spelregels en webinar C Ga naar de helpbutton voor problemen met beeld en geluid U kunt vragen stellen

Nadere informatie

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen.

Je bouwt partnerpensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Voor je kinderen is er wezenpensioen. Hoe is jouw pensioen geregeld? Wat krijg je in onze pensioenregeling? Ouderdomspensioen Je bouwt ouderdomspensioen op met de pensioenregeling van Pensioenfonds Detailhandel. Je krijgt dit ouderdomspensioen

Nadere informatie

Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot

Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot Van gegarandeerd pensioen naar een pensioenspaarpot Ons pensioenstelsel is van oudsher een stelsel dat voor werknemers zekerheden biedt. Met zekerheden wordt hier verstaan: de werknemer weet al ruim voor

Nadere informatie

AANVULLENDE PENSIOENREGELING

AANVULLENDE PENSIOENREGELING AANVULLENDE PENSIOENREGELING Stichting Bedrijfspensioenfonds voor de Agrarische en Voedselvoorzieningshandel Uw pensioen is onze zorg. Inleiding Voor u ligt de brochure over de aanvullende pensioenregelingen

Nadere informatie

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan.

Waardeoverdracht. bij indiensttreding. Wat is waardeoverdracht? Is waardeoverdracht. verstandig? Goed om te weten. Een nieuwe baan. Waardeoverdracht bij indiensttreding Meer weten? www.kpnpensioen.nl Wat is waardeoverdracht? 4 Zoek en vind 11 Een nieuwe baan 3 Is waardeoverdracht verstandig? Goed om te weten 6 Zo vraagt u aan 10 9

Nadere informatie

3.4. Verplichtstelling en maximale hoogte van het pensioen

3.4. Verplichtstelling en maximale hoogte van het pensioen Bij een eindloonregeling bouwt u veel meer pensioen op als u gedurende uw werkzame leven behoorlijk carrière maakt (lees salarisstijgingen ontvangt). Want u ontvangt het pensioen over uw laatste en dus

Nadere informatie

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 5 februari 2014. Stand van zaken SVG. 1 van 20

Stichting Voorzieningsfonds Getronics 5 februari 2014. Stand van zaken SVG. 1 van 20 Stichting Voorzieningsfonds Getronics 5 februari 2014 Stand van zaken SVG 1 van 20 Programma Pensioenfonds SVG Wat speelt er rond de pensioenen? Financiële positie SVG Kortingsmaatregel Vooruitblik 2014-2015

Nadere informatie

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB

Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Uw eigen pensioenregeling bij Pensioenfonds PGB Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor uw werknemers. Daarom is het belangrijk dat dit goed is geregeld. Op een manier die bij uw bedrijf past.

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen?

1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? 1. Waarom moet het pensioenfonds ANWB extra maatregelen nemen? Het pensioenfonds staat er financieel niet goed voor. De twee belangrijkste oorzaken: 1. Nederlanders worden steeds ouder. Met name de laatste

Nadere informatie

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet?

Hoe bouwt u pensioen op? Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Wat krijgt u in onze pensioenregeling niet? U kunt vanaf 1 januari 2015 nettopensioen bij ons opbouwen. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in deze nettopensioenregeling. Dat is belangrijk om te weten, bijvoorbeeld als u van baan

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen

RBS pensioen update. Van premie tot pensioen RBS pensioen update Van premie tot pensioen Hoe is uw pensioen opgebouwd? Waarom zitten veel pensioenfondsen nu in de problemen? Hoe ziet de toekomst van pensioen in Nederland eruit? In deze RBS Pensioen

Nadere informatie

Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015

Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015 Toelichting Pensioen Akkoord Regeling 2015 Programma Wrap up proces tot op heden Achtergronden Proces Nieuwe regeling 2015 Impact van Pensioenregeling Vervolg traject Vragen en antwoorden 2 Wrap up: Achtergronden

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wijziging uitvoerder & pensioenregeling 2015 25 november 2014

Wijziging uitvoerder & pensioenregeling 2015 25 november 2014 Wijziging uitvoerder & pensioenregeling 2015 25 november 2014 1 Doel van deze bijeenkomst Toelichting waarom overstap naar nieuwe pensioenuitvoerder Toelichting waarom nieuwe pensioenregeling per 1-1-2015

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Welkom bij Delta Lloyd. U bouwt via pensioen bij ons op, zolang u in dienst bent bij deze werkgever. Dit geldt wanneer u 21 jaar of ouder bent. In dit Pensioen

Nadere informatie

Deelnemersbijeenkomsten. Grolsch Pensioenfonds

Deelnemersbijeenkomsten. Grolsch Pensioenfonds Deelnemersbijeenkomsten Grolsch Pensioenfonds 4 en 5 maart 2015 Pensioen in het kort Wie beslist er over je pensioen? Pensioenovereenkomst Arbeidscontract CAO werkgever werknemers Uitvoeringsovereenkomst

Nadere informatie

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst

Toelichting. Uniform Pensioenoverzicht 2015. Uitkeringsovereenkomst Toelichting Uniform Pensioenoverzicht 2015 Uitkeringsovereenkomst Actieve deelnemer Wat heeft u aan het Uniform Pensioenoverzicht? Het Uniform Pensioenoverzicht geeft inzicht in uw inkomen dat u van Hagee

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Beschikbare premieregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis

Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis Vragen & antwoorden over uw pensioen en de kredietcrisis Corporate Pensioen 4 Juni 2009 Vragen 1. Hoe zeker is mijn toekomstige pensioenvoorziening bij Nationale-Nederlanden? 3. Hoe weet ik hoeveel pensioen

Nadere informatie

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds?

Wat is nu precies de rol van de werkgever, de vakbonden en het bestuur van het pensioenfonds? Veelgestelde vragen en antwoorden Ontbinding Stichting Pensioenfonds Bavaria (in liquidatie) Wat gaat er op 1 april 2017 gebeuren? Dan gaan de opgebouwde pensioenaanspraken van de actieve en gewezen deelnemers

Nadere informatie

Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie

Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie Inhoudsopgave Het Garantie pensioen met vaste collectieve premie van Delta Lloyd Waarom Collectief Defined Contribution? 5 Wat is het? 5 De kracht van

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? De Ahold Pensioenregeling 2015 Geachte heer, mevrouw, Welkom bij Ahold Pensioenfonds! Als u 21 jaar of ouder bent, bouwt u vanaf uw datum in dienst pensioen bij ons op. Dit

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Pensioenen Oktober 2015

Pensioenen Oktober 2015 Pensioenen Oktober 2015 Agenda Waarom deze bijeenkomst? Waarom Pensioenfonds PGB? Pensioenregelingen 2016 Volgende stappen Vragen 2 Waarom deze bijeenkomst? Informeren over veranderingen op pensioengebied

Nadere informatie

Reglement. Compensatieregeling pensioen RTL Nederland

Reglement. Compensatieregeling pensioen RTL Nederland Reglement Compensatieregeling pensioen RTL Nederland 1 juli 2013 1 Inhoudsopgave Compensatieregeling pensioen RTL Nederland Artikel 1.1 Wat bedoelen we met bepaalde begrippen en afkortingen in dit reglement?

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling

JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling JOUW PENSIOEN VERANDERT Jij kiest je pensioenregeling INHOUD 2 Wie voert de pensioenregeling uit? Het pensioengebouw in Nederland De pensioenregelingen van RELX in Nederland Vergelijking CDC en IDC Welke

Nadere informatie

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland

Stichting Pensioenfonds Deutsche Bank Nederland Human Resources Stichting Pensioenfonds Nederland Toelichting Witteveenkader II en nieuw Financieel Toetsingskader 30 september 2014 kantoor Amsterdam Identifier Presentatie Seminar DNB 28 en 30 mei 2013

Nadere informatie

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling

Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Veelgestelde vragen nettopensioenregeling Vragen en antwoorden over pensioenopbouw en verzekeren nabestaandenpensioen over uw pensioengevend salaris boven 103.317 Stichting Pensioenfonds Hoogovens voert

Nadere informatie

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling

Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling Overzicht vragen gesteld tijdens inloopsessies met betrekking tot de nieuwe pensioenregeling 1. Waarom wordt het nieuwe pensioenreglement pas later uitgereikt? Antwoord: De pensioenregeling is gebaseerd

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013

Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit. Oktober 2013 Informatiebijeenkomst Pensioenen: actueler dan ooit Oktober 2013 1 Pensioenstelsel Individueel Pensioen fonds Overheid Lijfrente Pensioen AOW B E L A S T I N G 2 Programma bestuur en taken bestuur de pensioenregeling

Nadere informatie

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers?

Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? Verlenging van uw pensioencontract: wat verandert er voor u en voor uw werknemers? De verlenging van uw contract U ontvangt voor de verlenging van de pensioenregeling voor uw werknemers een voorstel voor

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw Pluspensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op

Nadere informatie

Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Pensioen

Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Pensioen Verzekeraar of Algemeen Pensioenfonds? Pensioen Het Een algemeen pensioenfonds als alternatief voor uw salaris-diensttijdregeling. Hard of zacht pensioen? Het grote verschil met een pensioenregeling via

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek

Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw werknemers en hun pensioen in de Metaal en Techniek Uw onderneming is actief in de Metaal en Techniek. Daarom is het pensioen van uw werknemers ondergebracht bij Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Nadere informatie

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 31 december 2014.

Het overzicht dat u nu heeft ontvangen, laat uw pensioensituatie zien zoals deze was op 31 december 2014. Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Wat krijg je in onze pensioenregeling?

Wat krijg je in onze pensioenregeling? Pensioen 1-2-3 Hoe is je pensioen geregeld? Excedentregeling In dit Pensioen 1-2-3 lees je wat je wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over jouw

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014

Pensioenfonds Robeco. Populair Jaarverslag 2014 Pensioenfonds Robeco Populair Jaarverslag 2014 2014 was een bewogen jaar voor Pensioenfonds Robeco door de sterk dalende rente en de veranderende wet- en regelgeving. In het jaarverslag blikken wij als

Nadere informatie

WELKOM! 22 april, NBC Congrescentrum, Nieuwegein

WELKOM! 22 april, NBC Congrescentrum, Nieuwegein WELKOM! 3061504048 Agenda: Algemene situatie pensioenland Wat betekent dit voor het BPF Textielverzorging? Herstructureringstraject Volgende bijeenkomst 23 juni 2 Algemene situatie pensioenland 3 Of verhoogt

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw pensioenoverzicht. Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch nog vragen?

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

01.01.2009-31.12.2009

01.01.2009-31.12.2009 Kosten & waardeoverzicht 2009 In dit overzicht vindt u informatie over uw pensioenbeleggingsverzekering in 2009. Hoe heeft de waarde van uw verzekering zich ontwikkeld? Hoeveel premie is in 2009 betaald?

Nadere informatie

Veelgestelde vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen en antwoorden Veelgestelde vragen en antwoorden Algemeen 1. Wat is een UPO? UPO staat voor Uniform Pensioenoverzicht. Het UPO geeft u inzicht in uw huidige en toekomstige financiºle situatie (en de situatie voor uw

Nadere informatie

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004

Ballast Nedam Pensioenfonds. Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden. Theo Bruijninckx 1 november 2004 Ballast Nedam Pensioenfonds Informatiebijeenkomst Premievrijen en gepensioneerden Theo Bruijninckx 1 november 2004 Onderwerpen Agendapunt 1: Jaarverslag 2003 Overzicht 2003 Herstelplan 2002 Agendapunt

Nadere informatie

Deelnemerspresentatie november 2018

Deelnemerspresentatie november 2018 Deelnemerspresentatie november 2018 1 Agenda Pensioen bij Saint-Gobain Introductie UnitedPensions Wat is er voor u geregeld? Pensioen bij pensionering Pensioen bij overlijden Premievrijstelling bij Arbeidsongeschiktheid

Nadere informatie

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld?

CAPGEMINI PENSIOENFONDS. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Stichting PENSIOENFONDS CAPGEMINI Nederland Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie

Nadere informatie

De feiten op een rij. De beschikbare premieregeling

De feiten op een rij. De beschikbare premieregeling De feiten op een rij De beschikbare premieregeling De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij De beschikbare premieregeling Verzekeraars bieden diverse pensioenregelingen aan, waaraan werknemers

Nadere informatie

Wijziging CDC-regeling TBI

Wijziging CDC-regeling TBI Wijziging CDC-regeling TBI Voorlichtingssessie tijdens deelnemersvergadering Stichting Pensioenfonds TBI 18 november 2014 Copyright 2014 Sprenkels & Verschuren. Geen enkele reproductie van het document

Nadere informatie

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht

Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Veelgestelde vragen Uniform Pensioenoverzicht Hieronder vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen rondom uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Heeft u na het lezen van deze veelgestelde vragen toch

Nadere informatie

Pascal Wegman en Inge Bakker 14 november Pensioen in beweging I N C O N T R O L Z I J N O V E R J O U W E I G E N S I T U AT I E

Pascal Wegman en Inge Bakker 14 november Pensioen in beweging I N C O N T R O L Z I J N O V E R J O U W E I G E N S I T U AT I E Pascal Wegman en Inge Bakker 14 november 2018 Pensioen in beweging I N C O N T R O L Z I J N O V E R J O U W E I G E N S I T U AT I E Introductie Wie zijn Pascal Wegman en Inge Bakker OR Adviseurs bij

Nadere informatie

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630

Datum Briefnummer Behandeld door Doorkiesnummer 15-2-2012 20120215 N.W. Dijkhuizen 630 Pensioenfonds Productschappen Bezoekadres Laan van Zuid Hoorn 165 2289 DD Rijswijk Postadres Postbus 3042 2280 GA Rijswijk Telefoon 070 4138630 Fax 070 4138650 E-mail info@pbodnl Website wwwpbodnl KvK

Nadere informatie

Laag 2 netto pensioenregeling. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Netto ouderdomspensioen. Netto nabestaanden- en wezenpensioen

Laag 2 netto pensioenregeling. Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Netto ouderdomspensioen. Netto nabestaanden- en wezenpensioen Laag 2 netto pensioenregeling Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Netto ouderdomspensioen Via uw werkgever KLM neemt u deel in de netto pensioenregeling van Pensioenfonds Vliegend Personeel KLM en bouwt

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in de Pensioenregeling Westland Utrecht Hypotheekbank (WUH). Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Pensioenfonds Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt

Nadere informatie

Hoe is uw pensioen geregeld?

Hoe is uw pensioen geregeld? Hoe is uw pensioen geregeld? Mevr. J. Jansen Voorbeeldstraat 51 2056 LG Voorbeeldplaats Geachte mevrouw Jansen, Welkom bij . U bouwt vanaf pensioen bij ons op. Dit doet

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE

ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE ONDERDEEL VAN EEN GEOLIEDE MACHINE PENSIOENMANTEL BESCHIKBARE PREMIE 1 november 2013 UW KAPITAAL ZIJN UW MENSEN SPECIAAL VOOR WTG Cappital: een unieke pensioenregeling voor WTG De pensioenregeling bij

Nadere informatie

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe

Pensioen Meer informatie over uw pensioenregeling. Pensioenfonds Avebe Pensioenfonds Avebe Pensioen 1-2-3 Meer informatie over uw pensioenregeling Welkom bij Pensioenfonds Avebe. In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Dat is belangrijk

Nadere informatie

De hoogte van het totale partnerpensioen staat vermeld op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) en op

De hoogte van het totale partnerpensioen staat vermeld op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) en op De Ahold Pensioenregeling 2015 Welkom bij Ahold Pensioenfonds! Met ingang van uw 21ste verjaardag of latere datum in dienst bouwt u pensioen bij ons op. Dit doet u via Ahold Delhaize. Elk pensioenfonds

Nadere informatie

Pensioen Nieuws. Wat komt er op ons af? #10 januari 14. Pensioenfonds

Pensioen Nieuws. Wat komt er op ons af? #10 januari 14. Pensioenfonds Pensioen Nieuws Een uitgave van Stichting Pensioenfonds AVEBE #10 januari 14 1 Wat komt er op ons af? Dekkingsgraad stabiel Alle pensioenen omhoog 2 Tijdelijke pensioenregeling 1 jaar verlengd 3 Anw-hiaatpensioenregeling

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl

Nadere informatie

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM

Aanpassing pensioenregeling een must. Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM Aanpassing pensioenregeling een must Presentatie: Marcel Brussee / voorzitter SPH Kees Lekkerkerker / directeur HRM 1 Aanpassing pensioenregeling een must Inhoud Marcel Brussee: Achtergrond wijzigingen

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Basispakket In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u

Nadere informatie

Pensioenbijeenkomst. 22 maart 2018

Pensioenbijeenkomst. 22 maart 2018 Pensioenbijeenkomst 22 maart 2018 Programma Welkom! Het fonds - mensen en cijfers* Financiële positie en beleid* Pensioenregeling en keuzes Actualiteiten 5 minuten 15 minuten 10 minuten 5 minuten Vragen?

Nadere informatie

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling?

Startbrief. 1. Algemeen. Waardeoverdracht. Informatie die u geeft. Wanneer bent u deelnemer in de Basisregeling? Startbrief Deze startbrief bestaat uit 3 delen: Algemeen, Basisregeling en Plusregeling. 1. Algemeen Uw werkgever: Tentoo Collective Freelance & Flex B.V. Uw pensioenuitvoerder: ABN AMRO Pensioenen Soort

Nadere informatie

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij

De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij De beschikbare premieregeling: de feiten op een rij 3 De beschikbare premieregeling In Nederland bestaan grofweg twee categorieën pensioenregelingen: beschikbare premieregelingen enerzijds en middelloon-

Nadere informatie

Geen verandering voor u. U kunt de beleggingsmogelijkheden voor uw werknemers beperken.

Geen verandering voor u. U kunt de beleggingsmogelijkheden voor uw werknemers beperken. De verschillen tussen het Zwitserleven Privilege BedrijfsPensioen GarantieKapitaal met RendementsCorrectie en het Zwitserleven Exclusief Pensioen Voor een vernieuwde overeenkomst, met een ingangsdatum

Nadere informatie

Notitie. inzake voorgestelde wijzigingen in de pensioenregeling. versie 31 mei 2012. Notitie wijzigingen in pensioenregeling

Notitie. inzake voorgestelde wijzigingen in de pensioenregeling. versie 31 mei 2012. Notitie wijzigingen in pensioenregeling Notitie inzake voorgestelde wijzigingen in de pensioenregeling versie 31 mei 2012 1 INHOUDSOPGAVE 0. KENMERKEN SPNG... 3 1. AANLEIDING... 4 2. UITGANGSPUNTEN EN ONDERNOMEN STAPPEN... 7 3. WIJZIGINGEN IN

Nadere informatie

Presentatie met uitleg per slide

Presentatie met uitleg per slide Presentatie met uitleg per slide 1 Terug- en vooruitblik In het principe cao-akkoord van december 2012 hebben we afspraken gemaakt over de noodzaak van een nieuwe en toekomstbestendige pensioenregeling

Nadere informatie

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG

2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 2011 in het kort TOELICHTING OP HET JAARVERSLAG 1 Toelichting op het jaarverslag In het jaarverslag legt het pensioenfonds uitgebreid verantwoording af over de ontwikkelingen, besluiten en gebeurtenissen

Nadere informatie

Veranderingen in de Pensioenwereld

Veranderingen in de Pensioenwereld Veranderingen in de Pensioenwereld Veranderingen in de Pensioenwereld staan voor de deur U hebt er vast al van gehoord, de pensioenwereld gaat de komende tijd drastische veranderingen doormaken. Zowel

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? Basisregeling In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze basisregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u

Nadere informatie

Wat krijgt u in onze pensioenregeling?

Wat krijgt u in onze pensioenregeling? Hoe is uw pensioen geregeld? In dit Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling. Pensioen 1-2-3 bevat geen persoonlijke informatie over uw pensioen. Die vindt u wel op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Nadere informatie