2. Behoudens de hieronder vermelde bepalingen, geldt aanvullend het algemene onderwijs- en examenreglement van de KU Leuven.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2. Behoudens de hieronder vermelde bepalingen, geldt aanvullend het algemene onderwijs- en examenreglement van de KU Leuven."

Transcriptie

1 Integrale Productontwikkeling Examenreglement Doelstellingen Art Dit examenreglement legt de regels vast die een vlot en correct verloop van de evaluatie en examens in het kader van de permanente vormingsopleiding Integrale Productontwikkeling moeten waarborgen. 2. Behoudens de hieronder vermelde bepalingen, geldt aanvullend het algemene onderwijs- en examenreglement van de KU Leuven. Algemene bepalingen Art. 2 Dit examenreglement wordt bekendgemaakt aan de cursisten die inschrijven voor de opleiding. Art. 3 Klachten over het toepassen van dit reglement moeten met een aangetekend schrijven worden ingediend p.a. Postuniversitair Centrum, KU Leuven Campus Kulak Kortrijk, E. Sabbelaan 53 bus 7643, 8500 Kortrijk. Art De examinatoren gaan na of een cursist over de nodige competenties beschikt die vereist worden ten aanzien van de opleiding. 2. Cursisten die een positief resultaat behalen voor de evaluatie (zie art. 7) en voldoende aanwezig zijn tijdens de contacturen (d.w.z. aanwezig zijn op minimaal 21 van de 26 hoorcolleges én aanwezig zijn op alle ontwerpzittingen), bekomen het getuigschrift van de opleiding. 3. Cursisten zetten bij aanwezigheid hun handtekening en dit gebeurt voor elke sessie. Indien men om een dwingende reden niet aanwezig kan zijn op een hoorcollege of ontwerpzitting, dan brengt de deelnemer de administratie daarvan op de hoogte. 4. Cursisten die de opleiding volgen, kunnen een attest van deelname krijgen met vermelding van hun aanwezigheden.

2 Voorwaarden voor deelname aan examens Art. 5 Een cursist kan slechts deelnemen aan de examens die voor de opleiding voorzien zijn als hij ingeschreven is als student aan de KU Leuven en het inschrijvingsgeld heeft betaald. Vrijstellingen Art. 6 Er kan geen vrijstelling worden toegekend. Indien men het getuigschrift wenst te behalen, is er geen opheffing mogelijk van de verplichting om deel te nemen aan de examens. Wijze en momenten van evalueren Art De cursisten worden geëvalueerd in het Nederlands, tenzij anders goedgekeurd door de examencommissie. 2. De evaluatie gebeurt aan de hand van de actieve participatie van de deelnemers, het gemeenschappelijk projectwerk en een individuele reflectienota. Voor meer details: zie bijlagen bij dit examenreglement. 3. Een exemplaar van beide werken (individuele reflectienota en gemeenschappelijk projectboek) zal in de archieven van beide opleidingsinstituten worden bewaard. Examencommissie Art. 8 De examencommissie van de opleiding Integrale Productontwikkeling bestaat uit de voorzitter, de secretaris en de examinatoren. De voorzitter van de examencommissie is W. Malfait, die ook de secretaris is. De examinatoren zijn de leden van het programmacomité. De examencommissie maakt onderling afspraken aangaande de taakverdeling bij de evaluaties. Beslissingen van de examencommissie Art. 9 Na evaluatie stelt de examencommissie per cursist het behaalde resultaat vast. Cursisten moeten voor zowel het gemeenschappelijk projectwerk als de individuele reflectienota een voldoende resultaat (tenminste 10/20) behalen.

3 Mededeling van de resultaten Art. 10 De resultaten van de evaluatie worden schriftelijk aan de cursisten meegedeeld. Herkansingen Art Herkansing is enkel mogelijk voor wie een onvoldoende score behaalt voor de individuele reflectienota. Voor het gemeenschappelijk projectwerk bestaat er geen mogelijkheid tot herkansing. 2. De cursisten die een herkansing wensen, moeten de secretaris hiervan op de hoogte brengen binnen de twee weken na het schriftelijk bekendmaken van de resultaten. In voorkomend geval zal een datum worden vastgelegd om een nieuwe evaluatie af te leggen. De examencommissie beslist onder welke vorm de herkansing zal plaatsvinden. 3. Na de eerste herkansing is geen herkansing meer mogelijk. Bemiddeling bij onregelmatigheden Art. 12 Onregelmatigheden of conflicten tussen een cursist en een examinator die het correcte verloop van de evaluatie in het gedrang brengen, worden door één van beide partijen zo spoedig mogelijk aan de voorzitter van de examencommissie meegedeeld. De voorzitter bemiddelt en neemt, zo nodig, voorlopige maatregelen om het correcte verloop van de evaluatie te waarborgen. De examencommissie neemt de uiteindelijke beslissing. Beroep Art. 13 Het beroep tegen de beslissing van de examencommissie moet worden ingesteld binnen een vervaltermijn van vijf kalenderdagen die ingaat na de mededeling van de oorspronkelijke beslissing van de examencommissie. Om beroep aan te tekenen volgt u de instructies omtrent de beroepsprocedure van KU Leuven (te raadplegen via

4 Bijlage 1 - Evaluatie van het projectwerk Voor het projectwerk worden de studenten door de begeleiders verdeeld in projectgroepen. Er wordt een opdracht gegeven die erin bestaat een opgelegd project in groepsverband uit te werken. Aan de hand van die uitwerking toont de student aan dat hij/zij voldoende inzicht heeft verworven om de geziene leerstof toe te passen. Het project dient te resulteren in een gemeenschappelijk eindproduct, onder de vorm van een prototype en met een begeleidend projectboek waarin alle relevante ontwerpbeslissingen en -ervaringen gedocumenteerd worden. De verschillende stappen van het doorlopen ontwerpproject moeten duidelijk blijken uit het projectboek. Het projectboek moet een chronologische database zijn van het ontwerpproces, relevant gedetailleerd en gedocumenteerd. Het projectboek bevat daarom ook de nodige relevante berekeningen, schema's, schetsen, Het projectboek bevat tevens een verslag van elk van de ontwerpzittingen. Dit verslag wordt alternerend door een ander groepslid opgesteld. Uit de verslagen moet duidelijk blijken dat alle deelnemers actief tot het projectwerk hebben bijgedragen. Het projectboek moet ook vlot, gestructureerd en overzichtelijk geraadpleegd kunnen worden, met i.h.b. een structuur die verwijst naar de opleidingsmodules Methodologie, Ontwerptechnieken en Bedrijfskundige aspecten. Deze drie onderscheiden modules uit de opleiding moeten duidelijk aan bod komen in het projectboek. Een wezenlijk doel van het projectboek moet zijn: wordt de informatie verworven tijdens het project hierdoor gemakkelijk toegankelijk gemaakt, kan ze retrospectief vanuit dat projectboek gebruikt worden door anderen die initieel niet betrokken waren bij het ontwerpproces? De globale evaluatie van het groepsresultaat in het kader van het projectwerk bestaat uit: Procesevaluatie: de beoordeling van het door de groep doorlopen ontwerpproces (wat is er onderweg allemaal gebeurd?). Productevaluatie: de beoordeling van het eindproduct van het gemeenschappelijk projectwerk.

5 Dit gebeurt concreet aan de hand van: Een tussentijdse presentatie waarbij het productidee/concept kort wordt voorgesteld aan de examencommissie, die er dan feedback op geeft. Een openbare eindpresentatie van het gemeenschappelijk projectwerk voor de examencommissie. Elke projectgroep stelt op de openbare eindpresentatie zijn productontwerp voor en krijgt hiervoor 25 minuten. Elk groepslid dient een gedeelte van de presentatie voor zijn of haar rekening te nemen. De examencommissie stelt daarna vragen over het uitgevoerde project. Zowel de tussentijdse presentatie als de eindpresentatie fungeren als een gelegenheid om de communicatieve vaardigheden bij te schaven. Dit is tevens een element waarmee rekening gehouden wordt bij de evaluatie. Een gemeenschappelijk projectboek dat digitaal ingediend dient te worden onder de vorm van één pdf-bestand. Het projectboek moet ook ingediend worden op papier in vijf exemplaren per groep. Daarnaast bestaat de evaluatie nog uit een individuele evaluatie door de begeleiders van het projectwerk m.b.t. de actieve participatie en het aandeel van elk groepslid in het gemeenschappelijk projectwerk (hoe de cursist gefunctioneerd heeft als lid van zijn projectgroep). Indien de examencommissie van oordeel is dat een cursist onvoldoende heeft bijgedragen tot het realiseren van het gemeenschappelijk projectwerk, dan kan besloten worden om de cursist een onvoldoende toe te kennen voor het gemeenschappelijk projectwerk.

6 Waar wordt rekening mee gehouden bij het beoordelen van het gemeenschappelijk projectwerk? We onderscheiden bij de beoordeling vier dimensies. Bij elk van deze dimensies dienen verschillende aspecten in acht te worden genomen. Een niet-exhaustief overzicht: 1 grondige raadpleging en verwerking van het beschikbare bronnenmateriaal lesmateriaal, andere literatuur, diepgang van het werk, 2 de resultaten en de originaliteit ervan, de graad van excellentie der resultaten trends vergelijking met eigen streefwaarden en uitgangspunten resultaten zijn het gevolg van de aanpak de reikwijdte van de resultaten de commercialiteit van het uitgewerkte product de technische realiseerbaarheid van het uitgewerkte product 3 de werkwijze, het proces, de graad van excellentie van de aanpak gezonde aanpak systematisch realistisch integratie de graad van ontplooiing horizontaal en verticaal doorheen processen en producten originaliteit en persoonlijke stellingname 4 de inzet, de vorm van het projectboek foutloos proper duidelijke ontwerptekeningen, 3D, gestructureerd en de presentatie boeiend duidelijk gestructureerd Daarbij moet bijzondere aandacht besteed worden aan het duidelijk stellen hoe de kennis uit de opleidingsmodules Methodologie, Ontwerptechnieken en Bedrijfskundige aspecten geïmplementeerd werd in het gemeenschappelijk projectwerk.

7 Bijlage 2 - Evaluatie van de individuele reflectienota De individuele reflectienota moet ingediend worden n.a.v. de openbare verdediging van het gemeenschappelijk projectwerk, en dit conform het hiertoe door de organisatie aangereikte sjabloon (met standaard kaft en voorpagina) en dit in vijf exemplaren. De reflectienota dient ook in elektronische vorm ingediend te worden. Te laat ingeleverde reflectienota s komen niet in aanmerking voor de betreffende examenperiode. Het is geenszins de bedoeling dat deze reflectienota een samenvatting is van de opleiding. Voor elke opleidingsmodule dient de student immers individueel een eigen, beknopte synthese te maken waarin hij/zij voor zichzelf de hoofdconclusies trekt uit die module en/of één (of meerdere) onderwerp(en) naar keuze uit de opleiding uitdiept. Dit vult de student aan met een persoonlijke, kritische reflectie op de inhoud van de cursus. Hierbij gaat de student de leerinhouden vertalen naar de eigen persoonlijke context of bedrijfscontext, en i.h.b. naar zijn initiële leerdoelstellingen bij de start van de opleiding. Welke elementen kunnen/zullen een verrijking of toegevoegde waarde zijn, op persoonlijk of professioneel vlak? Wat neemt hij/zij mee uit de opleiding? De drie opleidingsmodules Methodologie, Ontwerptechnieken en Bedrijfskundige aspecten moeten daarbij op evenwichtige manier aan bod komen. De uiteindelijke omvang van de (beknopte!) individuele reflectienota bestaat uit (minimaal) een vijftiental bladzijden, waarbij de drie opleidingsmodules voldoende evenwichtig aan bod komen. Het is uitdrukkelijk de bedoeling deze individuele reflectienota uit te werken in een beperkt aantal, overtuigende pagina s, waarbij men verplicht is zich te beperkten tot het belangrijkste, dit te ordenen en het irrelevante te schrappen.

8 Waar wordt rekening mee gehouden bij het beoordelen van individuele reflectienota? De beoordeling van de reflectienota wordt onder andere bepaald op de kwaliteit van de tekst. Hierin wordt het gepresteerde werk duidelijk en gestructureerd neergeschreven. Het is geenszins de bedoeling om er grote stukken cursussen of gedeelten van boeken in op te nemen. Verwachte inhoud van de reflectienota per opleidingsmodule: Methodologie De reflectienota moet aangeven hoe de cursist de ontwerpmethodologie concreet wil toepassen om efficiënter en doelbewuster om te gaan met onzekerheid in het ontwerpproces. Dit gedeelte heeft een groot deel te maken met attitude, systematiek en structuur. Ontwerptechnieken De reflectienota geeft een concreet overzicht van technieken die vandaag reeds worden gebruikt. Voor deze technieken wordt een concrete case study binnen de bedrijfscontext of persoonlijke context besproken. De technieken die niet worden gebruikt, maar potentieel kunnen worden gebruikt, worden ook aangegeven. Belangrijk hierbij is om aan te geven hoe men deze technieken zou kunnen introduceren binnen het bedrijf. Tenslotte moet voor de resterende technieken worden aangegeven waarom zij niet van toepassing zijn binnen de context. Bedrijfskundige aspecten In de reflectienota ligt de nadruk op het profileren en beschrijven van het type onderneming waarbinnen men functioneert. Naast het schetsen van deze bedrijfscontext, is het belangrijk om aan te geven hoe de onderneming haar innovatiepotentieel kan aanwakkeren of bestendigen. We onderscheiden bij de beoordeling drie dimensies. Bij elk van deze dimensies dienen verschillende aspecten in acht te worden genomen. Een niet-exhaustief overzicht : 1 grondige en kritische reflectie op de geziene stof lesmateriaal, andere literatuur, diepgang van het werk, 2 reflectie over de toepassing van het geleerde naar het bedrijf of de persoonlijke invalshoek toe Originaliteit en creativiteit van de toepassing, link tussen theorie en praktijk, persoonlijke reflectie en eigen inbreng,

9 3 de vorm van de reflectienota zakelijk foutloos proper duidelijk gestructureerd Daarnaast zijn er nog enkele specifieke aandachtspunten: De background en verwachtingen van de student over de cursus moeten vooreerst in een situering of inleiding worden verduidelijkt, alsook de professionele en/of persoonlijke context waarbinnen men opereert. Ook is er nood aan een duidelijke eindconclusie.

10 Bijlage 3 - Aandacht voor adequate bronvermelding Bronvermelding is een essentieel onderdeel van het presenteren van tekstmateriaal. Een auteur moet de bron identificeren van elk citaat, feit, statistiek, grafiek of opinie over een onderwerp in zijn document. Hij moet duidelijk aangeven waar hij elk beetje informatie haalt, en welke relevante bronnen hij heeft geraadpleegd. Als een auteur slordig is met de documentatie van zijn bronnen, of ze gewoonweg niet vermeldt, wordt het vertrouwen in de kwaliteit van het voorgestelde werk ondermijnd en erger nog, loopt de auteur het risico plagiaat te plegen. Plagiaat omvat het gebruik van ideeën, geschriften, kennis of uitvinding van anderen zonder correcte erkenning. In het hoger onderwijs, maar ook op andere plaatsen, wordt veel belang gehecht aan het inschatten van wat oorspronkelijk materiaal is en wat afkomstig is van anderen. De algemene regel voor het vermijden van plagiaat en voor een gepaste bronvermelding is eenvoudig: geef de lezer voldoende informatie zodat hij de gebruikte bronnen kan terugvinden en onderzoeken. Voor duidelijke gevallen van plagiaat wordt verwezen naar het onderwijs- en examenreglement van de KU Leuven. De kwaliteit van de bronvermelding is een onderdeel van de quotering.

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift integrale productontwikkeling (Kortrijk)

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift integrale productontwikkeling (Kortrijk) Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift integrale productontwikkeling (Kortrijk) Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op Getuigschrift integrale

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER SYNTRA BRUSSEL 2018 Examenreglement EPB-verslaggever Inhoud Dit les- en examenreglement voor EPB-verslaggever omvat volgende hoofdstukken: - Hoofdstuk 1 Algemeen - Hoofdstuk

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Prenatale Echografie en Foetale Geneeskunde

Beoordelingsreglement voor de opleiding Prenatale Echografie en Foetale Geneeskunde Beoordelingsreglement voor de opleiding Prenatale Echografie en Foetale Geneeskunde Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de Interuniversitaire opleiding

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Bijzondere Leergang Pensioenrecht

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Bijzondere Leergang Pensioenrecht Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Bijzondere Leergang Pensioenrecht Vooraf Dit basisreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding Getuigschrift Bijzondere

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Beoordelingsreglement voor de opleiding Gedragstherapie bij kinderen en jongeren Beoordelingsreglement voor de opleiding Gedragstherapie bij kinderen en jongeren Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding Gedragstherapie bij

Nadere informatie

Regels voor het schrijven, begeleiden en beoordelen van MAscripties

Regels voor het schrijven, begeleiden en beoordelen van MAscripties Regels voor het schrijven, begeleiden en beoordelen van MAscripties Algemene criteria 1. De scriptie is het schriftelijke verslag van een onderzoek dat een student heeft verricht in een grote mate van

Nadere informatie

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen...

1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4. 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4. 4 De inrichting van toetsen... Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Examencommissie... 3 3 Toelating... 4 3.1 Toelatingseisen... 4 3.2 Vrijstellingen... 4 4 De inrichting van toetsen... 5 4.1 Toelating tot de toetsing... 5 4.2 Schriftelijke

Nadere informatie

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling

Het Sectorwerkstuk. Naam leerling Het Sectorwerkstuk Nakijkboekje: Naam leerling Naam docent Titel werkstuk Het werkstuk wordt nagekeken met behulp Van de formulieren in dit boekje door de begeleider en eventueel (afspreken!) een andere

Nadere informatie

Aanvullend Evaluatiereglement

Aanvullend Evaluatiereglement Aanvullend Evaluatiereglement Secretariaatsmedewerker Boekhoudkundig bediende Hoofdzetel (Waterschei) Halmstraat 12 3600 Genk (Waterschei) admgenk@cttlimburg.be tel : 089 84 99 03 Regio Genk Mosselerlaan

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor cursisten van permanente vormingsopleidingen met getuigschrift 1

Beoordelingsreglement voor cursisten van permanente vormingsopleidingen met getuigschrift 1 Beoordelingsreglement voor cursisten van permanente vormingsopleidingen met getuigschrift 1 Voor trajecten van permanente vorming die leiden tot het behalen van een getuigschrift, met uitzondering van

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2016-2017 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Sint-Andries

Nadere informatie

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan

1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan 1. Centraal Examenreglement Beroepsopleidingen ROC Mondriaan Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Regeling van de examens Het examen Herkansen van examens

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2015-2016 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Antwerpen

Nadere informatie

FRAUDE EN PLAGIAAT REGELING STUDENTEN UvA. Vastgesteld door het College van Bestuur in 2008, laatstelijk gewijzigd mei 2010.

FRAUDE EN PLAGIAAT REGELING STUDENTEN UvA. Vastgesteld door het College van Bestuur in 2008, laatstelijk gewijzigd mei 2010. FRAUDE EN PLAGIAAT REGELING STUDENTEN UvA Vastgesteld door het College van Bestuur in 2008, laatstelijk gewijzigd mei 2010. Artikel 1 Definities 1. Onder fraude en plagiaat wordt verstaan het handelen

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3. Lestijden 40 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Graduaat Maatschappelijk werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 Code Ad3 Lestijden 40 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren)

Nadere informatie

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire masteropleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire masteropleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire masteropleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Toelichting Het examenreglement heeft als bedoeling de toepassing

Nadere informatie

Bijzondere examenreglementen

Bijzondere examenreglementen Bijzondere examenreglementen Versie goedgekeurd door de Academische raad d.d. 14.05.2007 Examenreglement van de K.U.Leuven 2007-2008 Onderafdeling 1 - Bijzondere bepalingen in verband met de verhandeling

Nadere informatie

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire postgraduaatsopleiding Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire postgraduaatsopleiding Innoverend Ondernemen voor ingenieurs Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire postgraduaatsopleiding Innoverend Ondernemen voor ingenieurs Toelichting Het examenreglement heeft als bedoeling de toepassing van het gelijkheidsbeginsel

Nadere informatie

Hogeschool van Amsterdam opleiding IAM/CMD. Beoordelingsformulier afstudeerproject Ondertekening. handtekening. Student Studentnr:

Hogeschool van Amsterdam opleiding IAM/CMD. Beoordelingsformulier afstudeerproject Ondertekening. handtekening. Student Studentnr: Beoordelingsformulier afstudeerproject 2011-12 Ondertekening naam handtekening Student Studentnr: Afstudeerdocent Tweede lezer Externe deskundige Organisatie: Datum Toelichting Het afstudeerproject bestaat

Nadere informatie

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels

Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Efficiënt presenteren Nederlands Vlot presenteren Frans Vlot presenteren Engels Een voordracht geven, een toespraak houden voor collega s, een kritisch publiek overtuigen of een lezing verzorgen voor vakgenoten,

Nadere informatie

Examinering NEVI PLP leergang 2013/2014 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Examinering NEVI PLP leergang 2013/2014 (onder voorbehoud van wijzigingen) NEVI PLP leergang 2013/2014 (onder voorbehoud van wijzigingen) De hoofdlijnen Verantwoordelijk voor de inhoud van de examinering is een examenbestuur NEVI PLP ten minste bestaande uit: een vertegenwoordiger

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR

ACADEMIEJAAR OPLEIDING TABAKOLOGIE EN ROOKSTOPBEGELEIDING interuniversitaire permanente vorming met getuigschrift ACADEMIEJAAR 2018 2019 Introductie De permanente vorming tabakologie en rookstopbegeleiding wordt jaarlijks

Nadere informatie

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN

FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN FACULTEIT DER GEESTESWETENSCHAPPEN REGELS VOOR HET SCHRIJVEN EN BEOORDELEN VAN BACHELORSCRIPTIES BIJ KUNST- EN CULTUURWETENSCHAPPEN (tot 1 september 2015 geldt dit reglement ook voor de BA Religiewetenschappen)

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Het schematiseren van probleemstellingen. met zelfgedefinieerde klassen werken.

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Het schematiseren van probleemstellingen. met zelfgedefinieerde klassen werken. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module A1 Basiskennis (4 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module wordt de basiskennis

Nadere informatie

Opleiding Master in de Fysica en Sterrenkunde. Procedure voor de evaluatie van de masterproef

Opleiding Master in de Fysica en Sterrenkunde. Procedure voor de evaluatie van de masterproef Opleidingsraad van 5/3/2013. Opleiding Master in de Fysica en Sterrenkunde Procedure voor de evaluatie van de masterproef De evaluatieprocedure is in voege vanaf academiejaar 2013-14. Voor het academiejaar

Nadere informatie

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire opleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire opleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire opleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Toelichting Het examenreglement heeft als bedoeling de toepassing

Nadere informatie

SPO. Examenreglement. Algemene bepalingen

SPO. Examenreglement. Algemene bepalingen SPO Examenreglement Algemene bepalingen Artikel 1 1. Dit examenreglement is van toepassing op de examens van SPO. In de hieronder genoemde bijlagen bij dit examenreglement staan de specifieke rechten en

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD

EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 1 (toepassingsgebied) Dit

Nadere informatie

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel Werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3

ECTS-fiche. Graduaat Sociaal-Cultureel Werk Module Geïntegreerde competentieverwerving 3 ECTS-fiche Opzet van de ECTS-fiche is om een uitgebreid overzicht te krijgen van de invulling en opbouw van de module. Er bestaat slechts één ECTS-fiche voor elke module. 1. Identificatie Opleiding Graduaat

Nadere informatie

Aan kandidaten en de deelnemers aan opleidingsmodules 1A en 1B van Trainer A

Aan kandidaten en de deelnemers aan opleidingsmodules 1A en 1B van Trainer A Mededelingen 2013 Aan kandidaten en de deelnemers aan opleidingsmodules 1A en 1B van Trainer A Aard van de opleiding U heeft zich ingeschreven (of wil zich inschrijven) voor de sporttakoverschrijdende

Nadere informatie

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5)

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) DOCUMENT: PER0002 Beheerder document: Daniël Coninckx Versie Datum: 01 november 2014 Procedure voor vrijstelling op basis van EVC EVK 1. Basis

Nadere informatie

DE EXAMENCOMMISSIE VOORLICHTING OVER DE EXAMENCOMMISSIE. mr. drs. Luuk Schoenmakers Voorzitter examencommissie SM&O/ISMB

DE EXAMENCOMMISSIE VOORLICHTING OVER DE EXAMENCOMMISSIE. mr. drs. Luuk Schoenmakers Voorzitter examencommissie SM&O/ISMB DE EXAMENCOMMISSIE VOORLICHTING OVER DE EXAMENCOMMISSIE mr. drs. Luuk Schoenmakers Voorzitter examencommissie SM&O/ISMB 1 AGENDA Wat is de examencommissie? Wat is de OER? BSA propedeuse & hoofdfase 1 (2e

Nadere informatie

: Afstudeerproject BSc KI : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 2, periode 5 en 6

: Afstudeerproject BSc KI : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : semester 2, periode 5 en 6 Studiewijzer BACHELOR OPLEIDING KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE Vak : Afstudeerproject BSc KI Opleiding : Bachelor Kunstmatige Intelligentie Studiejaar, Semester, Periode : 2015-2016 semester 2, periode 5 en

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer 91370. Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 2 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opdrachten

Nadere informatie

Stralingshygiëne op deskundigheidsniveau 4A HET EXAMENREGLEMENT. Bij- en. Nascholingscursus. Radiologisch. Laborant

Stralingshygiëne op deskundigheidsniveau 4A HET EXAMENREGLEMENT. Bij- en. Nascholingscursus. Radiologisch. Laborant HET EXAMENREGLEMENT Stralingshygiëne op deskundigheidsniveau 4A Bij- en Nascholingscursus Radiologisch Laborant Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Begripsbepalingen 3 Artikel 1 Wettelijk kader 5 Artikel 2 Algemene

Nadere informatie

Examenreglement 2014-2015

Examenreglement 2014-2015 Examenreglement 2014-2015 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1 Algemeen 3 Hoofdstuk 2 Toelating tot opleidingen en cursussen 4 Hoofdstuk 3 Onderwijsprogramma 5 Hoofdstuk 4 Getuigschrift 7 Hoofdstuk 5 Doel en vorm

Nadere informatie

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL

TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL TOTAALBEOORDELING PROFIELWERKSTUK HAVO 5 + SNEL NAAM LEERLING.. KLAS.. TITEL PWS VAK. NAAM BEGELEIDEND DOCENT DATUM Inhoud inleverdata Formulier 1 keuze van het onderwerp (stap 1) Beoordelingsmoment I

Nadere informatie

CC-02 Ver 0.2. Examenreglement

CC-02 Ver 0.2. Examenreglement CC-02 Ver 0.2 Examenreglement HISTORIEK VAN HET DOCUMENT Versie en datum van goedkeuring 0.0 12/01/2015 0.1 21/10/2016 0.2 26/11/2018 Reden van revisie Structurele en inhoudelijke wijzigingen op basis

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Opleiding Pastoraal werk(st)er in de zorg

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Opleiding Pastoraal werk(st)er in de zorg HUISHOUDELIJK REGLEMENT Opleiding Pastoraal werk(st)er in de zorg 1. ORGANISATIE 1.1 De BasisVorming Theologie (verder in de tekst afgekort als BVT) is een samenwerkingsovereenkomst tussen de vzw Bisdom

Nadere informatie

Fraudereglement. van de. Hogeschool van Amsterdam

Fraudereglement. van de. Hogeschool van Amsterdam Fraudereglement van de Hogeschool van Amsterdam 2011 1 Inhoud Artikel 1 Begripsbepalingen...3 Artikel 2 Reikwijdte...3 Artikel 3 Fraude...3 Artikel 4 Plagiaat...4 Artikel 5 Ernstige fraude...4 Artikel

Nadere informatie

Behaal je diploma secundair onderwijs

Behaal je diploma secundair onderwijs www.diplomasecundair.be Behaal je diploma secundair onderwijs INTKO is dé school voor Tweedekansonderwijs in de regio Halle-Vilvoorde. Ben je ouder dan 18 en heb je je diploma secundair onderwijs nog niet

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie mei 2013 met het oog op het academiejaar 2013-2014. Artikel 1: Algemene doelstellingen De

Nadere informatie

het verband tussen kwaliteitsmanagement en aansprakelijkheid weergeven een organisatie opdelen in processen en een processtroomschema opstellen.

het verband tussen kwaliteitsmanagement en aansprakelijkheid weergeven een organisatie opdelen in processen en een processtroomschema opstellen. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Bedrijfsbeleid (90 studiepunten) Module Kwaliteitszorg (11 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module leer je de basisvaardigheden

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar 2012-2013 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door Lessius in samenwerking met de rechtbank, de balie

Nadere informatie

Communicatie- en organisatietechnieken MODULECODE STUDIEPUNTEN 3 VRIJSTELLING MOGELIJK ja. D1 D2 D3 D5 D6 D7 MS Word, Visio e.a.

Communicatie- en organisatietechnieken MODULECODE STUDIEPUNTEN 3 VRIJSTELLING MOGELIJK ja. D1 D2 D3 D5 D6 D7 MS Word, Visio e.a. ECTS fiche Module info OPLEIDING STUDIEGEBIED AFDELING MODULE Handelswetenschappen en bedrijfskunde HBO Informatica MODULENAAM Communicatie- en organisatietechnieken MODULECODE A3 STUDIEPUNTEN 3 VRIJSTELLING

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2015-2016 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

Trefwoorden : fraude, onregelmatigheid, strafverzwaring Datum uitspraak : 12 april 2006

Trefwoorden : fraude, onregelmatigheid, strafverzwaring Datum uitspraak : 12 april 2006 Trefwoorden : fraude, onregelmatigheid, strafverzwaring Datum uitspraak : 12 april 2006 Hoofdoverwegingen : Het College is dan ook van oordeel dat het voor studenten duidelijk moet zijn geweest dat het

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT CURSUSSEN NATIONAAL DUIKCENTRUM

EXAMENREGLEMENT CURSUSSEN NATIONAAL DUIKCENTRUM EXAMENREGLEMENT CURSUSSEN NATIONAAL DUIKCENTRUM 1. HET REGLEMENT 1.1. Dit examenreglement geldt voor alle cursussen die onder auspiciën van het NDC worden gegeven. 1.2. Dit reglement wordt vastgesteld,

Nadere informatie

Aanvullend Evaluatiereglement

Aanvullend Evaluatiereglement Aanvullend Evaluatiereglement Intercultureel Werk Hoofdzetel (Waterschei) Halmstraat 12 3600 Genk (Waterschei) admgenk@cttlimburg.be tel : 089 84 99 03 Regio Genk Mosselerlaan 94 3600 Genk admgenk@cttlimburg.be

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES ARTIKEL 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a) de opleiding: de beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen; b) de examencommissie: de examencommissie

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten)

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module E2 Audit Plaats van de module in de opleiding: In één van de laatste modules van de opleiding leert de cursist

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT Opleiding juridisch / gerechtelijk expert September 2016

EXAMENREGLEMENT Opleiding juridisch / gerechtelijk expert September 2016 EXAMENREGLEMENT Opleiding juridisch / gerechtelijk expert September 2016 EXAMENREGLEMENT NVKVV vzw SEPTEMBER 2016 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Evaluatiemodaliteiten... 3 2.1 Examenvorm... 3 2.2 Examenorganisatie...

Nadere informatie

de vereiste integriteit in acht nemen.

de vereiste integriteit in acht nemen. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module A6 Programmeren 2 (5 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module leer je meer over

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie:

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Bij Organisatie: STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module Organisatie en communicatie Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt zicht op het belang van

Nadere informatie

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) kan de boekingsregels toepassen. kan personeelskosten boeken. kent de balansrubrieken

HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) kan de boekingsregels toepassen. kan personeelskosten boeken. kent de balansrubrieken STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Boekhouden/Accountancy (90 studiepunten) Module A1 Basis Dubbel Boekhouden Plaats van de module in de opleiding: Een eerste kennismaking met boekhouden. Na

Nadere informatie

Examenreglement MBO Utrecht

Examenreglement MBO Utrecht Examenreglement MBO Utrecht 2014-2016 Colofon Examenreglement Vastgesteld door het Management Team op : 30 maart 2015 Definitief vastgesteld door het College van Bestuur op : 22 april 2015 Instemming Ondernemingsraad

Nadere informatie

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten)

Faculteit Rechten. Universiteit Hasselt. Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Faculteit Rechten Universiteit Hasselt Reglement betreffende de bachelorscriptie (derde bachelor rechten) Versie 25 augustus 2010 Artikel 1: Algemene doelstellingen De bachelorscriptie is een bijzondere

Nadere informatie

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector

Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Examenreglement Quasir Opleiding klachtenfunctionaris zorgsector Reglement Examen opleiding klachtenfunctionaris zorgsector D.d. 30 september 2013 Artikel 1. Begripsbepalingen Instelling : Quasir BV Bevoegd

Nadere informatie

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL

Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid. Leg het fundament. Crebonummer Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL Beoordelingseenheid A Proeve van Bekwaamheid Leg het fundament Crebonummer 91370 Opleiding Sociaal Cultureel Werker Kwalificatieniveau 4 BOL/BBL EXAMENBANK PROVE2MOVE 1 e herziene druk: november 2013 ISBN:

Nadere informatie

Examenreglement BIJLAGE Inleiding. 2. Inschrijving en toelating. 3. Examens en examengedragscode

Examenreglement BIJLAGE Inleiding. 2. Inschrijving en toelating. 3. Examens en examengedragscode Examenreglement 1. Inleiding Dit specifiek examenreglement is van toepassing op de deelnemers aan het examen EPBverslaggever aan de Hogeschool Vives. Met de term de cursist en verwijswoorden als hij en

Nadere informatie

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen.

Je kunt een vrijstelling alleen bekomen op basis van eerder verworven competenties. Je moet dat via een attest of diploma kunnen aantonen. STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding Netwerken Module Communicatie- en organisatietechnieken Plaats van de module in de opleiding: De cursist krijgt de vereiste communicatieve en organisatorische vaardigheden

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 4546 16 maart 2011 Besluit van de Minister van Veiligheid en Justitie d.d. 15 maart 2011, nr. 5687494/11, houdende de

Nadere informatie

OPLEIDING INTEGRALE PRODUCTONTWIKKELING

OPLEIDING INTEGRALE PRODUCTONTWIKKELING OPLEIDING INTEGRALE PRODUCTONTWIKKELING VOOR WIE BINNEN EEN BEDRIJF METHODISCH EN EFFECTIEF PRODUCTEN WIL ONTWIKKELEN! VOOR WIE CREATIEVE IDEEËN WIL OMZETTEN IN EEN SUCCESVOL NIEUW PRODUCT! WAAROM DEZE

Nadere informatie

De student kan: Studeertijd:80 uren

De student kan: Studeertijd:80 uren STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding Boekhouden Accountancy Module Financiële analyse Plaats van de module in de opleiding: Ondernemingen verspreiden informatie over hun prestaties en financiële toestand

Nadere informatie

Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen

Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen Examenreglement opleiding AA/RA-Belastingaccountant Inleidende bepalingen Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder; a. NBA: de Nederlandse Beroepsorganisatie van accountants; b. bestuur: het bestuur

Nadere informatie

Deze regeling is van toepassing op een ieder die de opleiding in dit studiejaar volgt, ongeacht het moment, waarop hij de opleiding is begonnen.

Deze regeling is van toepassing op een ieder die de opleiding in dit studiejaar volgt, ongeacht het moment, waarop hij de opleiding is begonnen. Model Regels en Richtlijnen examencommissie (2015-2016) Inhoud 1. Toepassingsgebied 2. Algemeen 3. Samenstelling van de examencommissie 4. Taken van de examencommissie 5. Werkwijze van de examencommissie

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT DE REGELING VAN DE EXAMENS. Procedures rond het examen. Beoordeling

EXAMENREGLEMENT DE REGELING VAN DE EXAMENS. Procedures rond het examen. Beoordeling EXAMENREGLEMENT DE REGELING VAN DE EXAMENS Procedures rond het examen Artikel 1 1.1 De examens voor de diverse opleidingen bestaan uit een deelexamen per module. 1.2 Aan de cursisten wordt na afloop van

Nadere informatie

b. De examencommissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een aantal leden.

b. De examencommissie bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een aantal leden. Samenwerking van Quasir en De Bureaus Reglement Examen Opleiding Herstelcoach d.d. 13 december 2016 Artikel 1. Begripsbepalingen Instelling : samenwerking van Quasir en De Bureaus Bevoegd gezag : directie

Nadere informatie

Faculteit der Geesteswetenschappen Cluster Filosofie. Bachelor scriptiereglement voor de opleiding: Wijsbegeerte

Faculteit der Geesteswetenschappen Cluster Filosofie. Bachelor scriptiereglement voor de opleiding: Wijsbegeerte Faculteit der Geesteswetenschappen Cluster Filosofie Bachelor scriptiereglement voor de opleiding: Wijsbegeerte Vastgesteld door de Examencommissie CoH, clustercommissie Filosofie op 1-2-2019 Scriptiereglement

Nadere informatie

Tabel competentiereferentiesysteem

Tabel competentiereferentiesysteem Bijlage 3 bij het ministerieel besluit van tot wijziging van het ministerieel besluit van 28 december 2001 tot uitvoering van sommige bepalingen van het koninklijk besluit van 30 maart 2001 tot regeling

Nadere informatie

Dit reglement is een extract uit de Onderwijs- en Examenregeling van NOVI Hogeschool.

Dit reglement is een extract uit de Onderwijs- en Examenregeling van NOVI Hogeschool. EXAMENREGLEMENT Dit reglement is een extract uit de Onderwijs- en Examenregeling van NOVI Hogeschool. Art 5.1 Toetsing binnen de opleiding 1. Een tentamen ter afsluiting van een onderwijseenheid bestaat

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent 1. Algemeenheden 1.1. Het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, afgekort IAB, dient overeenkomstig artikel

Nadere informatie

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G)

Opleiding tot Webdesigner Schooljaar Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Schooljaar 2018-2019 Leerplan TSO 3 Webdesigner Grafische Technieken (06-07/1696/N/G) Inleiding De opleiding Webdesigner richt zich tot volwassenen met interesse voor een job als webdesigner/graficus.

Nadere informatie

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs

Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs universitair onderwijscentrum groningen hoger onderwijs Beschrijving Basiskwalificatie onderwijs 2008-2009 september 2008 Basiskwalificatie onderwijs 2 Wat is de basiskwalificatie onderwijs (BKO)? De basiskwalificatie

Nadere informatie

Toelichting bij de beoordelingslijsten

Toelichting bij de beoordelingslijsten Toelichting bij de beoordelingslijsten 1. Inleiding De beoordeling van de vaardigheden voor het profielwerkstuk kan op basis van drie beoordelingsmomenten worden uitgevoerd. Gedurende de oriëntatie - en

Nadere informatie

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK

PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK PROCEDURE VOOR VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVC-EVK Inhoud 1 ALGEMEEN: BASIS OM VRIJSTELLINGEN TE VERLENEN... 3 2 PROCEDURE VRIJSTELLING OP BASIS VAN EVK... 3 2.1 Procedure aanvraag vrijstelling o.b.v. EVK...

Nadere informatie

EXAMEN REGLEMENT. Ontdek meer dan 500 opleidingen op www.syntra-mvl.be

EXAMEN REGLEMENT. Ontdek meer dan 500 opleidingen op www.syntra-mvl.be EXAMEN REGLEMENT Ontdek meer dan 500 opleidingen op www.syntra-mvl.be EXAMENREGLEMENT VOOR DE CURSISTEN VAN DE LINEAIRE BASISCOMPONENTEN EN ACTUALISATIES ONDERNEMERSCHAPSTRAJECTEN SYNTRA (beroepskennis

Nadere informatie

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules

Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules Algemene informatie De directie van het centrum kan je vrijstellingen verlenen van opleidingsonderdelen (modules). Dat betekent dat je bepaalde modules

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES

Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES ARTIKEL 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. de opleiding: de beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen; b. de examencommissie:

Nadere informatie

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen

Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Milieunatuurwetenschappen Het doel van vrijstelling op grond van praktijkervaring is om vast te stellen welke cursussen uit de bacheloropleiding

Nadere informatie

Toelichting voor studenten bij het Centraal Examenreglement ROC WEST-BRABANT

Toelichting voor studenten bij het Centraal Examenreglement ROC WEST-BRABANT Toelichting voor studenten bij het Centraal Examenreglement ROC WEST-BRABANT Cohorten startend tussen 1 augustus 2014 1 augustus 2015 MIDDELBAAR BEROEPSONDERWIJS Inleiding Voor je ligt de toelichting bij

Nadere informatie

Portfolio vrijstellingsverzoek op grond van praktijkervaring

Portfolio vrijstellingsverzoek op grond van praktijkervaring Vrijstelling op grond van praktijkervaring binnen de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid Door relevante praktijkervaring ontstaat voor u de mogelijkheid vrijstelling te krijgen voor maximaal 5 modulen

Nadere informatie

Evaluatiecontract Sociologische vraagstukken

Evaluatiecontract Sociologische vraagstukken Evaluatiecontract Sociologische vraagstukken 1. Identificatie Opleiding GSCW Module Sociologische vraagstukken Code Aa1 Schooljaar 2015-2016 Semester 1 Lector Johan Delpire 2. Evaluatievormen 4 opdrachten

Nadere informatie

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT

CVO PANTA RHEI - Schoonmeersstraat GENT identificatie opleiding Fiscale wetenschappen modulenaam Projectwerk code module E1 goedkeuring door aantal lestijden 40 studiepunten datum goedkeuring structuurschema / volgtijdelijkheid link: inhoud

Nadere informatie

Postacademische vorming. Postgraduaat in de Integrale Productontwikkeling

Postacademische vorming. Postgraduaat in de Integrale Productontwikkeling Postacademische vorming Postgraduaat in de Integrale Productontwikkeling 2008-2009 Postgraduaat in de Integrale Productontwikkeling UITGANGSPUNTEN Er is in Vlaanderen binnen bedrijven en organisaties te

Nadere informatie

Examenreglement. voor het afnemen van het examen INBOUWSPECIALIST BEVEILIGINGSSYSTEMEN

Examenreglement. voor het afnemen van het examen INBOUWSPECIALIST BEVEILIGINGSSYSTEMEN Examenreglement voor het afnemen van het examen INBOUWSPECIALIST BEVEILIGINGSSYSTEMEN zoals bedoeld in de VbV regeling erkenning inbouwbedrijven beveiligingssystemen in/op voertuigen en werkmaterieel Vastgesteld

Nadere informatie

Reglement Onderzoekscollege en Bachelorscriptie Europese Studies

Reglement Onderzoekscollege en Bachelorscriptie Europese Studies Faculteit der Geesteswetenschappen Europese Studies Reglement Onderzoekscollege en Bachelorscriptie Europese Studies 2015-2016 Vastgesteld en goedgekeurd door de Examencommissie van het College of Humanities,

Nadere informatie

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten)

HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) STUDIEFICHE CVO DE AVONDSCHOOL Opleiding HBO5 Informatica Netwerkbeheer (90 studiepunten) Module A4 Multimedia (5 studiepunten) Plaats van de module in de opleiding: In deze module gaan we verder met het

Nadere informatie

Niet voldaan aan de hercertificeringsverplichtingen A-RMT of K-RMT periode 3 (2013-2015)?

Niet voldaan aan de hercertificeringsverplichtingen A-RMT of K-RMT periode 3 (2013-2015)? Niet voldaan aan de hercertificeringsverplichtingen A-RMT of K-RMT periode 3 (2013-2015)? Inleiding Een registratie in de registers A-RMT of K-RMT heeft steeds een looptijd van maximaal 12 maanden. Na

Nadere informatie

Richtlijnen masterproef: vraagstellingen

Richtlijnen masterproef: vraagstellingen Richtlijnen masterproef: vraagstellingen Master Geografie Master Geomatica & Landmeetkunde Academiejaar 2018-2019 1 BELANGRIJKE DATA Vr 21/12/19 DATVMP1 deadline keuze masterproef: vraagstellingen Vr 01/02/19

Nadere informatie

Examenreglement. Da Vinci College

Examenreglement. Da Vinci College Examenreglement van het Regionaal Opleidingencentrum Zuid-Holland Zuid Da Vinci College Dit reglement is vastgesteld op 2013 door het College van Bestuur en treedt in werking op 1 augustus 2013 Da Vinci

Nadere informatie

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel

Vlaamse overheid Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35, bus 10 1030 Brussel Evaluatie van beleid en beleidsinstrumenten Protocol tussen de entiteit 1 verantwoordelijk voor de (aansturing van de) evaluatie en (de instelling verantwoordelijk voor) het beleidsinstrument Vlaamse overheid

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD

EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 1 (toepassingsgebied) Dit

Nadere informatie

Reglement Certificaten en Diploma Groene Hart Praktijkschool, Alphen aan den Rijn

Reglement Certificaten en Diploma Groene Hart Praktijkschool, Alphen aan den Rijn Inhoudsopgave reglement Reglement Certificaten en Diploma Groene Hart Praktijkschool, Alphen aan den Rijn Art. 1. Algemeen Art. 2. Doel Art. 3. Begrippen Art. 4. Totstandkoming en wijziging Art. 5. Publicatie

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT

EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT Nederlandse Organisatie voor Expeditie en Logistiek EXAMENREGLEMENT TER VERKRIJGING VAN HET DIPLOMA VAN DE CURSUS DECLARANT In dit reglement wordt verstaan onder: Artikel 1 Definities FENEX : FENEX (Nederlandse

Nadere informatie

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Ondernemingscommunicatie Communicatievaardigheden. Lestijden 120

ECTS-fiche. 1. Identificatie. Ondernemingscommunicatie Communicatievaardigheden. Lestijden 120 ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Ondernemingscommunicatie Module Communicatievaardigheden Code O.C1 Lestijden 120 Studiepunten n.v.t. Ingeschatte totale 160 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE MASTERTHESIS WISKUNDE 1

REGLEMENT VOOR DE MASTERTHESIS WISKUNDE 1 REGLEMENT VOOR DE MASTERTHESIS WISKUNDE 1 I. Mogelijke onderzoeksgroepen, promotoren en thema s 1. De studenten kunnen hun masterthesis voorbereiden in alle onderzoeksgroepen van het Departement Wiskunde

Nadere informatie