Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar"

Transcriptie

1 Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Sint-Andries Antwerpen in samenwerking met de rechtbank, de balie en de politie van Antwerpen. Dit basisreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding Gerechtsvertalen en tolken. Toetredingsovereenkomst Artikel 1: Door de inschrijving ontstaat een contract Door de inschrijving voor deze permanente vormingsopleiding accepteert de cursist de voorwaarden waaronder deze opleiding wordt georganiseerd en die in dit basisreglement zijn opgenomen. Artikel 2: Contracttype Cursisten schrijven zich in voor de volledige opleiding met het oog op het behalen van een getuigschrift. Toelatingsvoorwaarden Artikel 3: Algemeen Kandidaatcursisten met een diploma van Bachelor in de toegepaste taalkunde, Master in het vertalen, of Master in het tolken kunnen inschrijven zonder verdere voorwaarden, voor die talen waartoe zij zijn opgeleid en waarvoor zij een minimum van 50 verworven studiepunten in hun curriculum kunnen bewijzen. Kandidaatcursisten met een Vlaams diploma van het hoger secundair onderwijs kunnen worden toegelaten indien zij slagen voor een initiële screening voor het Nederlands en voor de specifieke screenings voor de talen waarvoor zij gecertificeerd wensen te worden. Artikel 4: Specifieke toelatingsvoorwaarden Kandidaatcursisten uit de EER met een diploma van buiten de Vlaamse gemeenschap worden enkel toegelaten voorzover hun diploma is gelijkgesteld met hogervermelde diploma s. Zij moeten ook aan de hogervermelde taalvoorwaarden voldoen. Kandidaatcursisten van buiten de EER kunnen worden toegelaten indien hun diploma door de organisatie als gelijkwaardig aan de hogervermelde diploma s wordt erkend. Zij moeten ook aan de hogervermelde taalvoorwaarden voldoen.

2 Kandidaatcursisten van buiten de EER die niet in het bezit zijn van een diploma dat als gelijkwaardig met een van de hogervermelde diploma s kan worden erkend, kunnen worden toegelaten tot de initiële screenings via een assessmentprocedure die peilt naar het algemene niveau van de kandidaat. Inschrijvingen en studiegelden Artikel 5: Inschrijven is een overeenkomst tot stand brengen Door de inschrijving wordt een overeenkomst gesloten met rechten en plichten voor beide partijen. Artikel 6: Inschrijvingsmodaliteiten De inschrijving is definitief van zodra de organisatie alle noodzakelijke documenten ontvangen heeft, en na betaling van de studiegelden. Artikel 7: Inschrijvingsprocedure Eerste fase: Een cursist schrijft zich in voor 1 september 2016 volgens de procedure die als bijlage bij dit reglement is opgenomen. Bij inschrijving betaalt hij voor de taalscreening Nederlands of de administratieve kost voor kandidaten die vrijstelling van screening aanvragen. Tweede fase: Na een succesvolle screening voor Nederlands, schrijft hij in voor de specifieke screenings in de andere talen door betaling van het inschrijvingsgeld. Derde fase: Na een succesvolle screening voor de andere talen schrijft hij in voor de opleiding door betaling van het studiegeld. Artikel 8: Inschrijvingsgelden De inschrijvingsgelden zijn als volgt vastgelegd: EUR voor de screening Nederlands EUR per specifieke screening EUR studiegeld EUR administratieve kost voor kandidaten die vrijstelling van screening aanvragen volgens de bepalingen van dit Onderwijs- en Examenreglement EUR per examen in het geval van een uitbreiding Terugbetaling van de inschrijvingsgelden voor de screenings of examens is onder geen enkele voorwaarde mogelijk, terugbetaling van het studiegeld voor de cursus is enkel mogelijk bij schriftelijke uitschrijving voor 1 januari 2017.

3 Opbouw van de opleiding Artikel 9: Structuur van het programma De opleiding omvat vijf opleidingsonderdelen: - juridische vorming, - politieverhoor, - juridisch Nederlands en terminologieleer, - gerechtstolken, en - gerechtsvertalen. De opleidingsonderdelen juridische vorming en juridisch Nederlands en terminologieleer zijn verplichte opleidingsonderdelen. Het opleidingsonderdeel politieverhoor is een verplicht opleidingsonderdeel voor cursisten die een getuigschrift voor het tolken willen behalen. De cursisten volgen ofwel gerechtstolken of gerechtsvertalen, of beide. Artikel 10: Kalender De initiële screenings vinden plaats tijdens het eerste semester, tussen 1 september en 23 december 2016 op dinsdag-, woensdag- of donderdagavond. De resultaten voor de schriftelijke toelatingsproef Nederlands worden uiterlijk 14 kalenderdagen na het examen bekendgemaakt. De resultaten van de mondelinge toelatingsproef Nederlands worden uiterlijk 7 kalenderdagen na het examen bekendgemaakt. De resultaten van de taalspecifieke screenings worden uiterlijk 23 december 2016 bekendgemaakt. De lessen worden georganiseerd tijdens het tweede semester, tussen 09 januari en 14 mei 2017, op dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond en zaterdagvoormiddag. Een lessenrooster wordt begin januari meegedeeld. De eerste examenperiode loopt van 15 mei tot 30 juni 2017, examens worden georganiseerd op dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond en zaterdagvoormiddag. De resultaten worden bekendgemaakt op 06 juli. De nabespreking van de examens vindt plaats op 7 juli (namiddag). De tweede examenperiode loopt van 21 augustus tot 11 september 2017, examens worden georganiseerd op dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond en zaterdagvoormiddag. De resultaten worden bekendgemaakt op 14 september. De nabespreking van de examens van de tweede examenperiode vindt plaats op 15 september (namiddag). Artikel 11: Vrijstellingen Cursisten met een Belgisch diploma van Master in de rechten - worden volledig vrijgesteld voor het opleidingsonderdeel Juridisch Nederlands en terminologieleer, en gedeeltelijk vrijgesteld voor het de opleidingsonderdeel Juridische vorming. Zij volgen van dat

4 opleidingsonderdeel wel de onderwijsleeractiviteit deontologie en leggen daarover examen af. Cursisten die eerder de opleiding Gerechtsvertalen en/of -tolken met succes voltooiden en een uitbreiding wensen voor talen en/of vaardigheden, kunnen mogelijk vrijgesteld worden voor bepaalde modules. Alle vrijstellingen moeten aangevraagd worden voor 1 september 2016 volgens de procedure die als bijlage bij dit reglement is opgenomen. Examenreglement Artikel 12: Organisatie van de examens Er worden twee examenperiodes georganiseerd. Een eerste examenperiode na het eind van de colleges (mei-juni), een tweede examenperiode na 15 augustus. De exacte periodes worden vermeld in de kalender. Artikel 13: Examenvorm en evaluatieactiviteiten De beschrijving van de examenvorm en de evaluatieactiviteiten wordt vastgelegd in de ECTS-fiches per opleidingsonderdeel. Voor elk opleidingsonderdeel wordt een examen georganiseerd. Meerdere examens kunnen op hetzelfde moment in opeenvolging plaatsvinden. Examens worden georganiseerd op dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond en zaterdagochtend, kandidaten zorgen dat zij zich vrij kunnen maken op deze dagen gedurende de volledige examenperiode, individuele verschuivingen in het examenrooster zijn niet mogelijk. Artikel 14: Inschrijven en aanwezigheid Cursisten schrijven zich binnen de vooropgestelde deadline in voor het examen. Zij zijn 10 minuten voor het voorziene aanvangsuur aanwezig op het examen. Cursisten die omwille van een ernstige reden niet kunnen deelnemen aan een examen, melden dit ten laatste 24 uur voor het voorziene aanvangsuur per aan de secretaris van de examencommissie via gvt.tt@kuleuven.be. Enkel in geval van overmacht wordt een melding achteraf aanvaard. Cursisten die afwezig waren, leveren bovendien zo snel mogelijk en altijd binnen de 5 werkdagen een officieel attest in dat hun afwezigheid verantwoordt. Artikel 15: Inhalen van examens Er worden geen inhaalexamens georganiseerd. Cursisten die omwille van heirkracht niet kunnen deelnemen aan een examen in de eerste examenperiode, kunnen het examen afleggen tijdens de tweede examenperiode.

5 Cursisten die niet deelnemen aan een examen zonder geldige reden, kunnen niet deelnemen aan een volgende examenperiode. Artikel 16: Hernemen van examens Cursisten die niet slagen voor een examen, kunnen dit examen hernemen in de volgende examenperiode. Wie niet slaagt voor het volledige programma, kan de opleidingsonderdelen waarvoor hij niet geslaagd was hernemen in het aansluitende academiejaar. De cursist schrijft zich binnen de vooropgestelde deadline in voor de cursus, neemt deel aan de lessen van de opleidingsonderdelenwaarvoor hij niet geslaagd was en legt er opnieuw examen over af. De resultaten van de opleidingsonderdelen waarvoor hij al geslaagd was worden overgedragen. Deze overdracht is enkel mogelijk naar het meteen aansluitende academiejaar. Trissen is niet toegestaan. De cursusprijs wordt in dit geval per individueel dossier vastgelegd door de examencommissie. Artikel 17: Beoordeling Voor elk opleidingsonderdeel wordt een examen georganiseerd. Resultaten worden uitgedrukt in een cijfer op 10, een cijfer op 20, een cijfer op 40, of volgens het systeem geslaagd/niet geslaagd. Artikel 18: Examencommissie De examencommissie bestaat uit 5 leden: 3 examinatoren, een secretaris en een voorzitter. De campusdecaan fungeert als voorzitter. De secretaris is niet stemgerechtigd. Artikel 19: Bevoegdheden van de examencommissie De examencommissie legt na elke examenperiode de cijfers vast. De examencommissie oordeelt na elke examenperiode over het al dan niet slagen van de cursist, volgens de deliberatiecriteria. De examencommissie kan uitzonderlijk een door een examinator voorgesteld cijfer aanpassen, indien zij oordeelt dat dit cijfer kennelijk onredelijk is. In dat geval wordt de beslissing zorgvuldig gemotiveerd. Indien een cursist een examenresultaat betwist en de voorzitter oordeelt dat de betwisting ontvankelijk en mogelijk gegrond is, bestudeert de examencommissie het dossier (ECTSfiche, evaluatiefiches, examendocumenten, motivatie van de cursist) en neemt zij een nieuwe beslissing of bekrachtigt zij de eerdere beslissing.

6 Artikel 20: Criteria voor slagen voor een opleidingsonderdeel Voor de tolkexamens wordt het resultaat van de examens uitgedrukt volgens het systeem geslaagd/niet geslaagd. De vertaalexamens krijgen een eindcijfer op 40, cursisten moeten slagen voor de drie onderdelen van het examen en moeten geslaagd zijn voor het beoordelingsluik taalbeheersing. Zij moeten in totaal minstens 28/40 halen om te slagen voor het opleidingsonderdeel. De resultaten voor de overige examens worden uitgedrukt in een cijfer op 10 of een cijfer op 20, de cursist slaagt voor deze examens indien hij ten minste 5 punten op 10 of 10 punten op 20 behaalt. Artikel 21: Criterium voor het slagen voor de opleiding De cursist slaagt voor een opleiding indien hij voor alle opleidingsonderdelen is geslaagd. Tekorten worden niet gedelibereerd. Er worden geen afwijkingen toegestaan. Artikel 22: Onregelmatigheden De procedures en verloop uit het algemene onderwijs- en examenreglement van de Faculteit Letteren, campus Sint-Andries Antwerpen worden gevolgd. Artikel 23: Mededeling van de resultaten In de kalender van de opleiding is aangegeven op welk moment de cursisten kennis kunnen nemen van hun resultaten. Artikel 24: Bespreking en inzagerecht In de kalender van de opleiding is aangegeven op welk moment de cursisten hun examen kunnen inzien en/of bespreken met de examinator of zijn plaatsvervanger. Artikel 25: Examenbetwistingen Cursisten die, na inzage van hun examen en/of bespreking met de examinator of zijn plaatsvervanger op de in dit reglement vastgelegde datum, hun examenresultaat wensen te betwisten, kunnen dit doen tot 3 kalenderdagen na inzage, door middel van een gemotiveerd schrijven via een aan de voorzitter van de examencommissie. Indien de voorzitter oordeelt dat de betwisting ontvankelijk en mogelijk gegrond is, roept hij de examencommissie opnieuw samen. De commissie beoordeelt het dossier en neemt een beslissing. De nieuwe beslissing wordt genomen binnen een termijn van 15 kalenderdagen nadat de cursist beroep heeft aangetekend.

7 Artikel 26: Initiële screenings Artikels 14, 17, 22, 23, en 25 zijn ook van toepassing op de initiële screenings. Er worden geen herkansingen georganiseerd. In afwijking op artikel 17 worden de initiële screenings beoordeeld volgens het systeem geslaagd/niet geslaagd. Kandidaten moeten een minimumscore van 80 % behalen op de screenings om te kunnen slagen. Er zijn geen vaste inzagemomenten voor de examens van de screenings. Inzage van de examens is enkel mogelijk na persoonlijke afspraak. Artikel 27: Rechten en plichten Voor aspecten die niet expliciet benoemd werden in dit Onderwijs- en Examenreglement en zijn bijlagen zijn de bepalingen van het algemene examenreglement van de Faculteit Letteren, campus Sint-Andries, Antwerpen van toepassing. Artikel 28: Voorzitter en secretaris van de opleiding Voorzitter: Prof. dr. Hendrik J. Kockaert Campusdecaan Sint-Andriesstraat Antwerpen Tel: Secretaris: Prof. dr. Paul Pauwels Sint-Andriesstraat Antwerpen GVT.TT@kuleuven.be Tel: Artikel 29: Bijlagen De procedurebeschrijving en ECTS-fiches die als bijlagen werden toegevoegd, maken integraal deel uit van dit Onderwijs- en Examenreglement.

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken cursusjaar 2015-2016 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door KU Leuven, Faculteit Letteren, campus Antwerpen

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar

Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar Onderwijs- en examenreglement opleiding gerechtsvertalen en tolken academiejaar 2012-2013 De opleiding gerechtsvertalen en tolken wordt georganiseerd door Lessius in samenwerking met de rechtbank, de balie

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Bijzondere Leergang Pensioenrecht

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Bijzondere Leergang Pensioenrecht Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Bijzondere Leergang Pensioenrecht Vooraf Dit basisreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding Getuigschrift Bijzondere

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen

Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Beoordelingsreglement voor de opleiding Getuigschrift Vervolmaking in de pedagogische wetenschappen Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor cursisten van permanente vormingsopleidingen met getuigschrift 1

Beoordelingsreglement voor cursisten van permanente vormingsopleidingen met getuigschrift 1 Beoordelingsreglement voor cursisten van permanente vormingsopleidingen met getuigschrift 1 Voor trajecten van permanente vorming die leiden tot het behalen van een getuigschrift, met uitzondering van

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Gedragstherapie bij kinderen en jongeren

Beoordelingsreglement voor de opleiding Gedragstherapie bij kinderen en jongeren Beoordelingsreglement voor de opleiding Gedragstherapie bij kinderen en jongeren Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de opleiding Gedragstherapie bij

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie Oost-Vlaamse Bestuursacademie aanwezig André Denys, gouverneur-voorzitter Marc De Buck, Alexander Vercamer, Ivan Verleyen, Frans Van Gaeveren Jean-Pierre Van Der Meiren, Carina Van Cauter, leden Albert

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD

EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 1 (toepassingsgebied) Dit

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming Paulo - Bestuursopleiding dossiernummer: 1504713 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Opleiding lokaal toezichthouder milieuhandhaving vastlegging nieuw examenreglement

Nadere informatie

ACADEMIEJAAR

ACADEMIEJAAR OPLEIDING TABAKOLOGIE EN ROOKSTOPBEGELEIDING interuniversitaire permanente vorming met getuigschrift ACADEMIEJAAR 2018 2019 Introductie De permanente vorming tabakologie en rookstopbegeleiding wordt jaarlijks

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD

EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD EXAMENREGLEMENT TEN BEHOEVE VAN HET INTERUNIVERSITAIR EXAMEN GEDEELTELIJKE GELIJKWAARDIGHEID DIPLOMA ARTS VLAAMSE INTERUNIVERSITAIRE RAAD Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 1 (toepassingsgebied) Dit

Nadere informatie

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire opleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire opleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire opleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Toelichting Het examenreglement heeft als bedoeling de toepassing

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER

EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER EXAMENREGLEMENT EPB-VERSLAGGEVER SYNTRA BRUSSEL 2018 Examenreglement EPB-verslaggever Inhoud Dit les- en examenreglement voor EPB-verslaggever omvat volgende hoofdstukken: - Hoofdstuk 1 Algemeen - Hoofdstuk

Nadere informatie

Stad Antwerpen College van burgemeester en schepenen

Stad Antwerpen College van burgemeester en schepenen Samenstelling: de heer Patrick Janssens, burgemeester; de heren Leo Delwaide, Marc Van Peel, mevrouw Chantal Pauwels, de heren Robert Voorhamme, Ludo Van Campenhout, Eric Antonis, Erwin Pairon, Tuur van

Nadere informatie

Beoordelingsreglement voor de opleiding Prenatale Echografie en Foetale Geneeskunde

Beoordelingsreglement voor de opleiding Prenatale Echografie en Foetale Geneeskunde Beoordelingsreglement voor de opleiding Prenatale Echografie en Foetale Geneeskunde Vooraf Dit beoordelingsreglement bevat de algemene bepalingen die van toepassing zijn op de Interuniversitaire opleiding

Nadere informatie

VOOR HOUDERS VAN EEN MASTERDIPLOMA GENEESKUNDE BEHAALD BUITEN DE EUROPESE ECONOMISCHE REGIO MET HET OOG OP HET BEHALEN VAN DE EVENTUELE

VOOR HOUDERS VAN EEN MASTERDIPLOMA GENEESKUNDE BEHAALD BUITEN DE EUROPESE ECONOMISCHE REGIO MET HET OOG OP HET BEHALEN VAN DE EVENTUELE EXAMENREGLEMENT INTERUNIVERSITAIRE NIVEAUTEST OPLEIDING ARTS VOOR HOUDERS VAN EEN MASTERDIPLOMA GENEESKUNDE BEHAALD BUITEN DE EUROPESE ECONOMISCHE REGIO MET HET OOG OP HET BEHALEN VAN DE EVENTUELE STUDIEDUURVERKORTING

Nadere informatie

Aanpassingen OER 14-15

Aanpassingen OER 14-15 Aanpassingen OER 14-15 Algemeen: aanpak Focus: vereenvoudiging, inkorting, verheldering Daarnaast: mogelijkheden voor optimalisatie -ervaringen faculteiten en diensten -ervaringen beleid -externe regelgeving

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1 Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar 2014-2015 Inhoudstafel 1 Onderwijsreglement 1.1 Toelatingsvoorwaarden...3 1.2 Inschrijvingsregels...5

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2018-2019

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement (OER)

Onderwijs- en Examenreglement (OER) Onderwijs- en Examenreglement (OER) 2014-2015 Waar vind je het terug? http://www.kuleuven.be/onderwijs/oer Kies dan Facultaire onderwijs-en examenreglementen En selecteer Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT Opleiding juridisch / gerechtelijk expert September 2016

EXAMENREGLEMENT Opleiding juridisch / gerechtelijk expert September 2016 EXAMENREGLEMENT Opleiding juridisch / gerechtelijk expert September 2016 EXAMENREGLEMENT NVKVV vzw SEPTEMBER 2016 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Evaluatiemodaliteiten... 3 2.1 Examenvorm... 3 2.2 Examenorganisatie...

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Opleiding Pastoraal werk(st)er in de zorg

HUISHOUDELIJK REGLEMENT. Opleiding Pastoraal werk(st)er in de zorg HUISHOUDELIJK REGLEMENT Opleiding Pastoraal werk(st)er in de zorg 1. ORGANISATIE 1.1 De BasisVorming Theologie (verder in de tekst afgekort als BVT) is een samenwerkingsovereenkomst tussen de vzw Bisdom

Nadere informatie

Aanvulling onderwijs- en examenreglement 2014-2015 RITS School of Arts

Aanvulling onderwijs- en examenreglement 2014-2015 RITS School of Arts Aanvulling onderwijs- en examenreglement 2014-2015 RITS School of Arts 1.1 Aanvullingen op de Onderwijsregeling (OR) 1.1.1 Organisatie van het academiejaar OR Artikel 6 Organisatie van het academiejaar

Nadere informatie

Aan kandidaten en de deelnemers aan opleidingsmodules 1A en 1B van Trainer A

Aan kandidaten en de deelnemers aan opleidingsmodules 1A en 1B van Trainer A Mededelingen 2013 Aan kandidaten en de deelnemers aan opleidingsmodules 1A en 1B van Trainer A Aard van de opleiding U heeft zich ingeschreven (of wil zich inschrijven) voor de sporttakoverschrijdende

Nadere informatie

Bijzondere examenreglementen

Bijzondere examenreglementen Bijzondere examenreglementen Versie goedgekeurd door de Academische raad d.d. 14.05.2007 Examenreglement van de K.U.Leuven 2007-2008 Onderafdeling 1 - Bijzondere bepalingen in verband met de verhandeling

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Sint-Andries Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 32 3 502 15 00 www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat Conferentietolken 2016-2017

Nadere informatie

Bij het quoteren worden geen negatieve cijfers toegekend per vraag van een examen, uitzondering: toepassing van gis -correctie.

Bij het quoteren worden geen negatieve cijfers toegekend per vraag van een examen, uitzondering: toepassing van gis -correctie. Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen: (OER: Onderwijs- en Examenreglement AJ 11-12) In dit document worden een aantal belangrijke topics samengebracht en onder de aandacht gebracht ten behoeve

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1 Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar 2015-2016 Inhoudstafel 1 Onderwijsreglement 1.1 Toelatingsvoorwaarden...2 1.2 Inschrijvingsregels...4

Nadere informatie

Aanvulling onderwijs- en examenreglement RITCS School of Arts

Aanvulling onderwijs- en examenreglement RITCS School of Arts Aanvulling onderwijs- en examenreglement 2015-2016 RITCS School of Arts 1.1 Aanvullingen op de Onderwijsregeling (OR) 1.1.1 Organisatie van het academiejaar OR Artikel 6 Organisatie van het academiejaar

Nadere informatie

RITCS School of Arts Aanvulling onderwijs- en examenreglement

RITCS School of Arts Aanvulling onderwijs- en examenreglement RITCS School of Arts Aanvulling onderwijs- en examenreglement 2017-2018 1.1 Aanvullingen op het onderwijsreglement (OR) 1.1.1 Organisatie van het academiejaar OR Artikel 6 Organisatie van het academiejaar

Nadere informatie

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende

informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende informatiegids vrijstellingen campus Brugge en campus Oostende Inhoud Wat is EVK? Wat is EVC? Kom je in aanmerking voor een vrijstelling op basis van een EVK? Hoe kun je vrijstellingen verkrijgen? Kom

Nadere informatie

EXAMEN REGLEMENT. Ontdek meer dan 500 opleidingen op www.syntra-mvl.be

EXAMEN REGLEMENT. Ontdek meer dan 500 opleidingen op www.syntra-mvl.be EXAMEN REGLEMENT Ontdek meer dan 500 opleidingen op www.syntra-mvl.be EXAMENREGLEMENT VOOR DE CURSISTEN VAN DE LINEAIRE BASISCOMPONENTEN EN ACTUALISATIES ONDERNEMERSCHAPSTRAJECTEN SYNTRA (beroepskennis

Nadere informatie

AANVULLING OP HET ALGEMEEN ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT EN DE ALGEMENE RECHTSPOSITIEREGELING. ו Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound

AANVULLING OP HET ALGEMEEN ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT EN DE ALGEMENE RECHTSPOSITIEREGELING. ו Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound AANVULLING OP HET ALGEMEEN ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT EN DE ALGEMENE RECHTSPOSITIEREGELING RITCS ו Royal Institute for Theatre, Cinema & Sound 2018-2019 RITCS Aanvulling OR ER 2018-2019 1 1. Aanvullingen

Nadere informatie

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel

Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Besluit inzake het inrichten van de Doctoraatsopleiding Vrije Universiteit Brussel Gelet op het decreet van 12 juni 1991 betreffende de universiteiten in de Vlaamse Gemeenschap, zoals gewijzigd, verder

Nadere informatie

Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014

Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014 Postgraduaat Conferentietolken Hogeschool-Universiteit Brussel 2013-2014 Doelgroep Het Postgraduaat Conferentietolken aan de HUB staat open voor houders van het diploma Master in het Tolken of een ander

Nadere informatie

CVO Sint-Lukas Hogere Leergangen Paleizenstraat Brussel tel: 02/ fax:02/

CVO Sint-Lukas Hogere Leergangen Paleizenstraat Brussel tel: 02/ fax:02/ CVO Sint-Lukas Hogere Leergangen Paleizenstraat 70 1030 Brussel tel: 02/250.11.30 fax:02/250.11.11 ivan.dewitte@sintlukas.be EXAMENREGLEMENT 1. Inleiding... 2 2. De evaluatiemodaliteiten in het H.O.S.P...

Nadere informatie

BISDOM ANTWERPEN EXAMENREGLEMENT

BISDOM ANTWERPEN EXAMENREGLEMENT BISDOM ANTWERPEN HOGER INSTITUUT VOOR GODSDIENSTWETENSCHAPPEN ANTWERPEN EXAMENREGLEMENT ART. 1 INLEIDING Dit reglement legt de regels vast die een vlot en correct verloop van de examens aan het HIGW-Antwerpen

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding

Specifieke lerarenopleiding Aanvraag tot vrijstelling van een of meerdere modules. Algemene informatie De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

Nadere informatie

Aanvullingen bij het examenreglement Studiegebied industriële ingenieurswetenschappen

Aanvullingen bij het examenreglement Studiegebied industriële ingenieurswetenschappen Aanvullingen bij het examenreglement Studiegebied industriële ingenieurswetenschappen Academiejaar 2012-2013 Artikel 7: Standaardtraject of flexibel traject De studieomvang van een voltijds studieprogramma

Nadere informatie

SPECIFIEK REGLEMENT NT2. Voorwaarden. Inschrijvingen

SPECIFIEK REGLEMENT NT2. Voorwaarden. Inschrijvingen SPECIFIEK REGLEMENT NT2 Voorwaarden Minimumvoorwaarde (categorie2): Elke nieuwe kandidaat moet een diploma hoger secundair onderwijs (minstens 12 jaar scholing) hebben. Dit document moet voorgelegd worden

Nadere informatie

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken

Tolken voor Europa. Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Antwerpen Faculteit Letteren Sint-Andriesstraat 2 2000 Antwerpen tel. 03 206 04 91 fax 03 206 04 99 inge.dergent@kuleuven.be www.arts.kuleuven.be/antwerpen Tolken voor Europa Postgraduaat

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1 Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar 2019-2020 Inhoudstafel 1 Onderwijsreglement 1.1 Toelatingsvoorwaarden... 2 1.2 Inschrijvingsregels...

Nadere informatie

EXAMENCONTRACT VOOR HET VERWERVEN VAN EEN DIPLOMA

EXAMENCONTRACT VOOR HET VERWERVEN VAN EEN DIPLOMA EXAMENCONTRACT VOOR HET VERWERVEN VAN EEN DIPLOMA TUSSEN DE ONDERGETEKENDEN, De Vrije Universiteit Brussel met zetel te 1050 Brussel, Pleinlaan 2, die rechtspersoonlijkheid geniet bij wet van 28 mei 1970

Nadere informatie

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire postgraduaatsopleiding Innoverend Ondernemen voor ingenieurs

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire postgraduaatsopleiding Innoverend Ondernemen voor ingenieurs Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire postgraduaatsopleiding Innoverend Ondernemen voor ingenieurs Toelichting Het examenreglement heeft als bedoeling de toepassing van het gelijkheidsbeginsel

Nadere informatie

Ombudsdienst Letteren OMBUDSDIENST & EXAMENS. december 2017 WELKOM!

Ombudsdienst Letteren OMBUDSDIENST & EXAMENS. december 2017 WELKOM! Ombudsdienst Letteren OMBUDSDIENST & EXAMENS december 2017 WELKOM! Inhoud van de sessie Introductie: examenreglement en ombudsdienst Examenregeling, -commissie en resultaten Toleranties en derde examenperiode

Nadere informatie

INFOSESSIE OMBUDSDIENST & OER. Examenreglement

INFOSESSIE OMBUDSDIENST & OER. Examenreglement INFOSESSIE OMBUDSDIENST & OER Examenreglement 2015-2016 structuur 1. ombudsdienst 2. OER 1. basisbegrippen 2. studievoortgang 3. tolerantie 4. examenregels 5. evaluatie 3. tips 1. Ombudsdienst Art. 84.

Nadere informatie

Onderwijs op maat: een start met voorsprong

Onderwijs op maat: een start met voorsprong Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Academiejaar 2014-2015 Onderwijs op maat: een start met voorsprong Infobundel Office Management Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Nationalestraat

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1 Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar 2016-2017 Inhoudstafel 1 Onderwijsreglement 1.1 Toelatingsvoorwaarden...2 1.2 Inschrijvingsregels...4

Nadere informatie

Orde van Vlaamse Balies

Orde van Vlaamse Balies Orde van Vlaamse Balies www.advocaat.be Koningsstraat 148 B 1000 Brussel T +32 (0)2 227 54 70 F +32 (0)2 227 54 79 info@advocaat.be REGLEMENT BETREFFENDE DE BEROEPSOPLEIDING HOOFDSTUK 1: ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1. Onderwijs- en Examenreglement Thomas More

Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1. Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Onderwijs- en Examenreglement Thomas More 1 Onderwijs- en Examenreglement Thomas More Academiejaar 2018-2019 Inhoudstafel 1 Onderwijsreglement 1.1 Toelatingsvoorwaarden... 2 1.2 Inschrijvingsregels...

Nadere informatie

Examenreglement Van de examendienst van IPC Groene Ruimte BV

Examenreglement Van de examendienst van IPC Groene Ruimte BV Examenreglement Van de examendienst van IPC Groene Ruimte BV Inleiding Het examenreglement beschrijft regels, procedures en voorschriften die van toepassing zijn op de organisatie en beoordeling van examens.

Nadere informatie

Examenreglement Kandidaat 2017

Examenreglement Kandidaat 2017 1 Examenreglement Kandidaat 2017 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Inschrijvingen 3. Examenafname 4. Beroepsprocedure 5. Beoordeling en bekendmaking resultaten 6. Inzage 7. Copyright en geheimhoudingsverplichtingen

Nadere informatie

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting.

De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstellingsprocedure SLO De directie van het centrum kan vrijstellingen van opleidingsonderdelen (modules) verlenen. Deze kunnen leiden tot studieduurverkorting. Vrijstelling van een module resulteert

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK)

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK) GEZ Gezondheidszorg Departement Gezondheidszorg Campus Oude Luikerbaan 79 3500 Hasselt Verantwoordelijke EVK Ann Bancken (ann.bancken@khlim.be) Academiejaar

Nadere informatie

Specifiek reglement examen EPB-verslaggever met verwijzing naar het Onderwijs- en examenreglement van Thomas More Kempen vzw.

Specifiek reglement examen EPB-verslaggever met verwijzing naar het Onderwijs- en examenreglement van Thomas More Kempen vzw. Specifiek reglement examen EPB-verslaggever met verwijzing naar het Onderwijs- en examenreglement van Thomas More Kempen vzw. Inleiding Dit specifiek examenreglement is van toepassing op deelnemers aan

Nadere informatie

AFWIJKENDE TOELATING AUHL Reglement

AFWIJKENDE TOELATING AUHL Reglement AFWIJKENDE TOELATING AUHL Reglement Goedgekeurd door de RvB AUHL op 12.11.2013 Situering Dit reglement geeft uitvoering aan artikel 65 van het structuurdecreet van 4 april 2003 en aan artikel 49, 2 van

Nadere informatie

Examens en ombudsdienst. Yasmine Sidhoumi Faculteit Sociale Wetenschappen

Examens en ombudsdienst. Yasmine Sidhoumi Faculteit Sociale Wetenschappen Examens en ombudsdienst Yasmine Sidhoumi Inhoud 1 Examenregeling 1 Examenrooster (IER) 2 Blok- en examenplanning 3 Verloop schriftelijke en mondelinge examens 2 Ombudsdienst FSW 1 Ombuds 2 Ombudsdienst:

Nadere informatie

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire masteropleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit

Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire masteropleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Examenreglement ten behoeve van de interuniversitaire masteropleidingen waarvoor inschrijving kan worden genomen aan meer dan één universiteit Toelichting Het examenreglement heeft als bedoeling de toepassing

Nadere informatie

INFOSESSIE OMBUDSDIENST & OER. Examenreglement

INFOSESSIE OMBUDSDIENST & OER. Examenreglement INFOSESSIE OMBUDSDIENST & OER Examenreglement 2015-2016 structuur 1. ombudsdienst 2. OER 1. basisbegrippen 2. studievoortgang 3. tolerantie 4. examenregels 5. evaluatie 3. tips 1. Ombudsdienst Art. 84.

Nadere informatie

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent

Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent Reglement voor het toelatingsexamen van accountant en/of belastingconsulent 1. Algemeenheden 1.1. Het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten, afgekort IAB, dient overeenkomstig artikel

Nadere informatie

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH

POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen. Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH POSTGRADUAAT Pediatrische revalidatie bij neurologische aandoeningen Academiejaar 2013-2014 ABBV BOBATH Inschrijving en inschrijvingsgeld Het studiegeld bedraagt 123 euro per studiepunt plus een vast jaarlijks

Nadere informatie

Ouderinfo-avond Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking

Ouderinfo-avond Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking Ouderinfo-avond 25-10-2016 Flexibel hoger onderwijs: creditsysteem en studievoortgangsbewaking Inleiding Doel is volgende begrippen toe te lichten o o o o Studiepunten Centraal in alle begrippen Leerkrediet

Nadere informatie

Examenreglement Kandidaat 2018

Examenreglement Kandidaat 2018 1 Examenreglement Kandidaat 2018 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Inschrijvingen 3. Examenafname 4. Beroepsprocedure 5. Beoordeling en bekendmaking resultaten 6. Inzage 7. Copyright en geheimhoudingsverplichtingen

Nadere informatie

Administratieve kalender voor studenten

Administratieve kalender voor studenten Wanneer? Wat? Hoe / waar? Vanaf eerste infodag Nieuwe studenten kunnen inschrijven voor nieuw academiejaar Website Odisee Voorinschrijving + via de dienst Studentenadministratie 23-24 juni Bekendmaking

Nadere informatie

INFOSESSIE OMBUDSDIENST & OER

INFOSESSIE OMBUDSDIENST & OER INFOSESSIE OMBUDSDIENST & OER 1. ombudsdienst 2. OER 1. basisbegrippen 2. studievoortgang 3. tolerantie 4. examenregels 5. evaluatie 3. tips 1. Ombudsdienst Art. 84. Ombudsdiensten i.v.m. de onderwijsverzorging

Nadere informatie

Hogeschool Universiteit Brussel Dienst Studentenadministratie. Handleiding voor het samenstellen van een individueel jaarprogramma(isp)

Hogeschool Universiteit Brussel Dienst Studentenadministratie. Handleiding voor het samenstellen van een individueel jaarprogramma(isp) Hogeschool Universiteit Brussel Dienst Studentenadministratie Handleiding voor het samenstellen van een individueel jaarprogramma(isp) Academiejaar 2012-2013 Beste student(e) Je bent een van de vele studenten

Nadere informatie

Studietraject. Academiejaar

Studietraject. Academiejaar Studietraject Academiejaar 2018-2019 Studietrajectbegeleider Ilse Loockx Inhoud sessie 1. Wie ben ik? 2. Opbouw bachelor enkele begrippen 3. KU Loket - ISP en IER 4. Wat is studietrajectbegeleiding? 5.

Nadere informatie

Onderwijs op maat: een start met voorsprong

Onderwijs op maat: een start met voorsprong Studiegebied Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Academiejaar 2013-2014 Onderwijs op maat: een start met voorsprong Infobundel Office Management Departement Handelswetenschappen en Bedrijfskunde Nationalestraat

Nadere informatie

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)?

Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Leerkrediet Informatie Voor wie is het leerkrediet (en dus deze folder)? Diplomacontract: je volgt een opleiding met de bedoeling een diploma te behalen voor de volledige opleiding Creditcontract: je volgt

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT DE REGELING VAN DE EXAMENS. Procedures rond het examen. Beoordeling

EXAMENREGLEMENT DE REGELING VAN DE EXAMENS. Procedures rond het examen. Beoordeling EXAMENREGLEMENT DE REGELING VAN DE EXAMENS Procedures rond het examen Artikel 1 1.1 De examens voor de diverse opleidingen bestaan uit een deelexamen per module. 1.2 Aan de cursisten wordt na afloop van

Nadere informatie

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster

Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster Handleiding voor het samenstellen van een individueel collegerooster voor studenten van campus Brussel en campus Parnas Academiejaar 2014-2015 1. Waar vind ik de inhoud van mijn vakken? Kies in de programmagids

Nadere informatie

Examenreglement Kandidaat 2019

Examenreglement Kandidaat 2019 1 Examenreglement Kandidaat 2019 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Inschrijvingen 3. Examenafname 4. Beroepsprocedure 5. Beoordeling en bekendmaking resultaten 6. Inzage 7. Copyright en geheimhoudingsverplichtingen

Nadere informatie

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING

STUDIEGIDS (v. 3.0) INLEIDING STUDIEGIDS (v. 3.0) DEZE STUDIEGIDS GEEFT EEN OVERZICHT VAN DE OPLEIDINGEN EN DE VOORWAARDEN. VANAF 2014 KUNNEN SOMMIGE COLLEGES VIA INTERNET GEVOLGD WORDEN. ANDERE COLLEGES VEREISEN DAT DE STUDENT DE

Nadere informatie

Faculteit Letteren. Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid

Faculteit Letteren. Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN. Programma infodag. Bereikbaarheid Faculteit Letteren Infodag: woensdag 6 september 2017 CAMPUS SINT-ANDRIES ANTWERPEN Programma infodag Bereikbaarheid 1 Programma infodag 6 september 2017 INFOMARKT 14-17 u. doorlopend Bachelor in de toegepaste

Nadere informatie

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs

Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB. PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Leidraad voor aanvragen van vrijstellingen (EVK - EVC) Departement HB PBA Bedrijfsmanagement: Accountancy-Fiscaliteit in avondonderwijs Academiejaar 2012 2013 1. PROCEDURE 1.1 Aanvragen van je vrijstellingen

Nadere informatie

ZIN EN ONZIN VAN HET OER

ZIN EN ONZIN VAN HET OER ZIN EN ONZIN VAN HET OER 0 RECHTEN VOOR STUDENTEN Het onderwijs- en examenreglement (OER) van de KU Leuven bundelt alle belangrijke regels waarmee een student rekening moet houden. De onderwerpen variëren

Nadere informatie

Erasmusreglement Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW)

Erasmusreglement Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) Erasmusreglement Hoger Instituut voor Wijsbegeerte (HIW) Geldig vanaf academiejaar 2015 2016 1 Uitgaande studentenmobiliteit 1.1 Toepassingsgebied Dit onderdeel van het reglement is van toepassing op uitgaande

Nadere informatie

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat

FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat FAQ Frequently Asked Questions Master na master Notariaat Toelatingsvoorwaarden... 1 Inschrijving... 2 Studietraject... 3 Stage... 4 Werken en studeren... 5 Cursusmateriaal... 5 Lessenrooster... 6 Examens...

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENTEN 2012/2013 versie 28/09/2012 goedgekeurd RvB + addenda Pagina 1 van 21

EXAMENREGLEMENTEN 2012/2013 versie 28/09/2012 goedgekeurd RvB + addenda Pagina 1 van 21 EXAMENREGLEMENTEN 2012/2013 versie 28/09/2012 goedgekeurd RvB + addenda Pagina 1 van 21 EXAMENREGLEMENT VOOR DE CURSISTEN VAN DE LINEAIRE BASISCOMPONENTEN EN ACTUALISATIES ONDERNEMERSCHAPSTRAJECTEN SYNTRA

Nadere informatie

MEMO. Nieuwigheden in OER 09-10. 1. Algemene veranderingen

MEMO. Nieuwigheden in OER 09-10. 1. Algemene veranderingen STUDENTENBELEID STUDENTENVOORZIENINGEN STUDENTENADVIESDIENSTEN NAAMSESTRAAT 80 BUS 5415 BE-3000 LEUVEN AAN VAN DATUM C.C. Studentenadviesdiensten Ruth Stokx 2009-06-25 KATHOLIEKE UNIVERSITEIT LEUVEN MEMO

Nadere informatie

DEPARTEMENTALE AANVULLING OP HET ALGEMEEN ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT EN DE ALGEMENE RECHTSPOSITIEREGELING

DEPARTEMENTALE AANVULLING OP HET ALGEMEEN ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT EN DE ALGEMENE RECHTSPOSITIEREGELING DEPARTEMENTALE AANVULLING OP HET ALGEMEEN ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT EN DE ALGEMENE RECHTSPOSITIEREGELING Departement Onderwijs en Pedagogie 2018-2019 EDU/DR/2018/33 d.d. 12.06.2018 Aanvullingen AOR-AER-RP

Nadere informatie

Besluit houdende de goedkeuring van het examenreglement van CVO Elishout- COOVI CVO ELISHOUT COOVI EXAMENREGLEMENT

Besluit houdende de goedkeuring van het examenreglement van CVO Elishout- COOVI CVO ELISHOUT COOVI EXAMENREGLEMENT BIJLAGE Bijlage nr. 1 Besluit houdende de goedkeuring van het examenreglement van CVO Elishout- COOVI CVO ELISHOUT COOVI EXAMENREGLEMENT Inhoudsopgave I. Inleiding II. De examenperioden III. De examenvorm

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT VAN LUCA SCHOOL OF ARTS

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT VAN LUCA SCHOOL OF ARTS ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2016-2017 VAN LUCA SCHOOL OF ARTS 1 Inhoudsopgave Vooraf TITEL I: ONDERWIJSREGLEMENT Afdeling 1. Toelatingsvoorwaarden Afdeling 2. Inschrijvingsregels 2.1. Inschrijvingsregels

Nadere informatie

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC)

2. Vrijstellingen o.b.v. ervaring als verpleegkundige, vroedvrouw, (=EVC) Aanvraag vrijstellingen Hoe dien je een vrijstellingsdossier in? 1. Vrijstellingen obv diploma s, getuigschriften, (=EVK) Je kan vrijstellingen aanvragen o.b.v. eerder behaalde diploma s, getuigschriften,...

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT Qualified Controller HOFAM

EXAMENREGLEMENT Qualified Controller HOFAM EXAMENREGLEMENT Qualified Controller HOFAM ARTIKEL 1. BEGRIPSBEPALINGEN In dit examenreglement wordt verstaan onder NIVE Opleidingen: HOFAM: Examencommissie: Voorzitter: Dagvoorzitter: Corrector: Examinator:

Nadere informatie

EXAMENREGELEMENT Versie en ingangsdatum 19 maart 2015

EXAMENREGELEMENT Versie en ingangsdatum 19 maart 2015 De bepalingen uit dit reglement zijn van toepassing op examens van het Praktijk Centrum Bomen. Het examenreglement is beschikbaar via de website www.pcbomen.nl. Voor examens die ten behoeven van derden

Nadere informatie

Dit examenreglement is door het bestuur VASN vastgesteld op 7 juni 2016.

Dit examenreglement is door het bestuur VASN vastgesteld op 7 juni 2016. STATUS : Definitief DATUM : juni 2016 ONDERWERP : tot Agrarisch Specialist in het Notariaat NUMMER : 20457789 Dit examenreglement is door het bestuur VASN vastgesteld op 7 juni 2016. 1 Het bestuur van

Nadere informatie

ZIN EN ONZIN VAN HET OER

ZIN EN ONZIN VAN HET OER ZIN EN ONZIN VAN HET OER 2015-2016 0 RECHTEN VOOR STUDENTEN Het onderwijs- en examenreglement (OER) van de KU Leuven bundelt alle belangrijke regels waarmee een student rekening moet houden. De onderwerpen

Nadere informatie

Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Brussel

Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Brussel Postgraduaat Conferentietolken KU Leuven Campus Brussel 2017-2018 Doelgroep Het Postgraduaat Conferentietolken aan de KU Leuven in Brussel staat open voor houders van het diploma Master in het Tolken of

Nadere informatie

Artikel 1 Bepalen van de opleidingsprogramma s en studietrajecten

Artikel 1 Bepalen van de opleidingsprogramma s en studietrajecten ARTEVELDEHOGESCHOOL STUDIECONTRACT POSTGRADUATEN 2014-2015 ONDERWIJSREGELING, EXAMENREGELING en RECHTSPOSITIEREGELING Versie Academische Raad 30 juni 2014 Deel 1 Onderwijsregeling 1. Organisatie van de

Nadere informatie

Algemene informatie voor studenten: 1 ste examenperiode januari/februari academiejaar

Algemene informatie voor studenten: 1 ste examenperiode januari/februari academiejaar Algemene informatie voor studenten: 1 ste examenperiode januari/februari academiejaar 2018-2019 Inhoud Algemene kalender... 1 Kerstvakantie... 1 Examenperiode... 1 Intersemestriële vakantie... 1 Start

Nadere informatie

ZIN EN ONZIN VAN HET OER

ZIN EN ONZIN VAN HET OER ZIN EN ONZIN VAN HET OER 0 RECHTEN VOOR STUDENTEN Het onderwijs- en examenreglement (OER) van de KU Leuven bundelt alle belangrijke regels waarmee een student rekening moet houden. De onderwerpen variëren

Nadere informatie

Aanvullend Evaluatiereglement

Aanvullend Evaluatiereglement Aanvullend Evaluatiereglement Secretariaatsmedewerker Boekhoudkundig bediende Hoofdzetel (Waterschei) Halmstraat 12 3600 Genk (Waterschei) admgenk@cttlimburg.be tel : 089 84 99 03 Regio Genk Mosselerlaan

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT VAN LUCA SCHOOL OF ARTS

ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT VAN LUCA SCHOOL OF ARTS ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT 2017-2018 VAN LUCA SCHOOL OF ARTS 1 Inhoudsopgave Vooraf TITEL I: ONDERWIJSREGLEMENT Afdeling 1. Toelatingsvoorwaarden Afdeling 2. Inschrijvingsregels 2.1. Inschrijvingsregels

Nadere informatie

Jaarlijks wordt er een lijst van deze bilaterale akkoorden met partnerinstellingen bekendgemaakt.

Jaarlijks wordt er een lijst van deze bilaterale akkoorden met partnerinstellingen bekendgemaakt. Studenten uitwisselingsreglement Dit reglement is van toepassing voor de studenten die op uitwisseling (wensen te) gaan tijdens het academiejaar 2014-2015. 1. Programma voor de mobiliteit van studenten

Nadere informatie

HOOFDSTUK I Algemene bepalingen

HOOFDSTUK I Algemene bepalingen BIJLAGE EXAMENREGLEMENT VOOR DE CURSISTEN VAN DE LINEAIRE BASISCOMPONENTEN EN ACTUALISATIES ONDERNEMERSCHAPSTRAJECTEN SYNTRA (beroepskennis en geïntegreerd) Dit examenreglement is een uitvoering van het

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT 'METSELMORTELLABORANT BV'

EXAMENREGLEMENT 'METSELMORTELLABORANT BV' EXAMENREGLEMENT 'METSELMORTELLABORANT BV' Uitgave 1 januari 2010 Artikel 1 Inleiding Dit reglement is van toepassing op het examen ter verkrijging van het diploma Metselmortellaborant BV, uitgeschreven

Nadere informatie

Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES

Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES Onderwijs- en examenreglement ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEFINITIES ARTIKEL 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder: a. de opleiding: de beroepsopleiding voor bedrijfsjuristen; b. de examencommissie:

Nadere informatie

DEPARTEMENTALE AANVULLING VAN HET ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT

DEPARTEMENTALE AANVULLING VAN HET ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT DEPARTEMENTALE AANVULLING VAN HET ONDERWIJS- EN EXAMENREGLEMENT Departement Design & Technologie 2015-2016 In wat volgt staan een aantal aanvullingen op het algemeen onderwijsreglement (AOR) en het algemeen

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT 'BETONLABORANT BV'

EXAMENREGLEMENT 'BETONLABORANT BV' EXAMENREGLEMENT 'BETONLABORANT BV' Uitgave september 2013 Artikel 1 Inleiding Dit reglement is van toepassing op het examen ter verkrijging van het diploma Betonlaborant BV, uitgeschreven door de Betonvereniging.

Nadere informatie