Seminar Kunstenaar Documentatie Stan Claassen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Seminar Kunstenaar Documentatie Stan Claassen"

Transcriptie

1 Seminar Kunstenaar Documentatie Stan Claassen Eindproduct: Script Alan: Goedemiddag, mijn naam is Alan Charlatan. Ik heet u graag van harte welkom bij mijn allereerste expositie hier in het Stedelijk Museum. U weet niet hoe... verrast ik ben dat jullie allemaal zijn gekomen. Ik wil graag snel beginnen, ik heb een hoop werk om te laten zien. Zowel oud als nieuw, dus degene van jullie die om een of andere reden besloten hebben zich in mijn werk te verdiepen zullen er misschien een paar herkennen. [Alan pakt het geheel blauwe doek] Alan: Mijn eerste werk, genaamt blauw compositie op doek, is mij erg dierbaar. Ik heb er enorm veel tijd aan besteed en het is mijn grote trots. Maar als het om eigen werk gaat betekent de mening van de kunstenaar natuurlijk niets. Daarom zou ik jullie graag om jullie mening willen vragen. Meneer! Wat is uw naam? [Reactie van publiek] Alan: Kijk is goed naar dit kunstwerk. Wat ziet u? [Reactie van publiek] Alan: Hm, en hoeveel zou u over hebben voor dit werk? [Reactie van publiek] Alan: U maakt een goed punt, ik zou het zelf met u eens zijn was het niet voor Jaques Connerie. Hij had dit te zeggen over blauwcompositie op doek: "Blauw compositie op doek is een revolutie in moderne kunst en een triomf voor de gehele kunstwereld. Met exact de juiste hoeveelheid verf en exact de juiste grootte van het doek weet Charlatan een schilderij te creeëren dat zowel een luisterrijk en onthutsend verhaal verteld als een deprimerende en marcabere leegte verbeeld. Het valt niet te betwisten dat Charlatan zich reeds gecertificeerd heeft als een van de grootste namen op de huidige kunstmarkt en blauw compositie op doek maakt dit feit onloochenbaar. Geschatte prijs: 160 duizend euro" Nu vraag je je misschien af; wie de fuck is Jaques Connerie. Jaques is een belangrijk kunstkenner. Zijn observaties en analyses overstijgen die van ieder ander. En weet je waarom hij zo belangrijk is? Omdat hij lang genoeg gedaan heeft alsof hij belangrijk is. En als je lang genoeg doet alsof je belangrijk bent, wordt je vanzelf belangrijk. Het is een beetje als een concert of een perconferentie binnenkomen door simpelweg te doen alsof je daar thuishoort. En als je dan eenmaal zo belangrijk bent als Jaques, kun je er ook voor zorgen dat andere mensen belangrijk worden, mensen zoals ik, door lang genoeg te zeggen dat zij belangrijk zijn. Mijn naam heeft nu impact. Een voorbeeld; [Alan pakt een leeg doek en een mes]

2 Alan: Wie van jullie zou graag dit lege doek met een mes willen bewerken? [Alan brengt het doek en het mes naar iemand in het publiek en laat hem/haar daarin snijden] Alan: Oke. Dit doek.. [Alan pakt het besneden doek op] Alan: Dit doek is niks waard. Het is gewoon een gescheurd stuk canvas. Nutteloos. Nu doe ik hetzelfde... [Alan snijd in het doek] Alan: Maar met één kleine aanpassing. [Alan pakt een pen en zet een handtekening onderaan het kunstwerk] Alan: Een handtekening. Mijn handtekening. Dit doek brengt nu meer geld op dan de meeste mensen in een jaar verdienen. Ik ben de koning Midas van de kunstwereld, alles wat ik aanraak verandert in kunst. Ik hoef er niet eens moeite voor te doen. Dit schilderij? [Alan pak het schilderij met gekleurde stippen] Alan: Binnen 10 minuten gemaakt. Maar omdat een stel pretentieuze idioten het zo nodig moesten overanalyseren is het nu 234 duizend euro waard. 234 duizend euro. [Alan begint te schreeuwen] Alan: Het zijn verdomme acht stippen op een wit doek! [Alan gooit het doek kapot op de grond] [Alan pakt het doek met daarop de tekst "Wat is er mis met jullie?"] Alan: Alfabetcompositie op canvas. Connerie noemt het een marcabere kijk op de menselijke conditie. Ik noem het 7 minuten werk. [Alan gooit het doek kapot op de grond] [Alan pakt het doek met de gekleurde vlakken en het woord "Kunst" in het midden] Alan: 13 minuten. 170 duizend euro. [Alan snijd het doek uit het frame en maak er een prop van] Alan: Ik verdien dit niet! [Alan gooit de prop weg en loopt boos naar de deur] [Alan draait zich om] Alan: Ik ben geen kunstenaar. De schilderijen die ik maak zijn geen kunst. Mijn werk is niet belangrijk.

3 [Alan loopt de kamer uit] Eindproduct: De kunstwerken

4 Museumverslag 1) Wat beleef je aan het werk Tinguely en wat voel je er bij? Waarom? Beeld, geluid, ritme inhoud, beweging etc. Sommig werk is erg indrukwekkend, zei het door complexiteit, grootte of beide. Maar ander werk is niet bepaald interessant (zoals een paar stukjes karton en metaal op een plaat die langzaam ronddraaien). De dynamiek van het geluid dat uit sommige werken van Tinguely komt is wel interessant. Iedere keer dat er een geactiveerd werd kwam er een enorm kabaal uit wat vervolgens andere museumbezoekers aantrok. 2) Heb je een favoriet werk en een die je niet goed vind. Welke en waarom? Maak fotootjes Mijn favoriete werk was niet zozeer een specifieke installatie maar een zaal met werk. De Roest & Vodden zaal. Hier kon je werken van Tinguely namelijk daadwerkelijk activeren, waardoor de intentie van deze werken veel beter overkwam dan alle statische installaties die in de zalen daarvoor stonden. Mijn minst favoriete werk was Méta-Malevich. Dit komt deels doordat het niet bewoog, maar zelf als het had bewogen was het nog steeds gewoon een paar stukjes metaal op een plank hout geweest. Geen gebruik van interessante materialen, geen interessante vorm, en geen duidelijke betekenis of functie. Het was simpelweg saai. Méta-Malevich Twee werken uit de Roest & Vodden zaal 3) Noem 5 keywords die op deze expo slaan: Saai, Interessant, Teleurstellend, Mooi, Abstract. 4/5) Zoek een kunstwerk in het Stedelijk dat je ontroert of inspireert + Zoek een kunstwerk dat je verschrikkelijk vind of je choqueert. Beschrijf: titel, maker, jaartal + rest formele analyse + gevoels analyse en maak een foto. Voor zowel vraag vier als vijf wil ik graag één werk pakken. Omdat dit werk me ontzettend geïnspireerd heeft ookal vind ik het verschikkelijk. Het werk Untitled (No. 1. Series of 5) van Alan Charlton. Gemaakt in 1948 en door het museum verworven in 1975.

5 Dit werk is, naar mijn mening, gewoon een grijs doek. Ik voel er geen emotionele connectie bij, ik zie er geen verhaal of tafereel in, het heeft geen interessante vormen, gebruikt geen opvallende materialen. Het is simpelweg een grijs doek. Het is voor mij onbegrijpelijk dat dit als kunst beschouwd wordt en dat mensen hier zoveel in zien. Het heeft me echter wel enorm geïnspireerd. Ik wil iets doen met dit onbegrip en mijn afgunst voor dit soort kunst, zei het om de kunst beter te begrijpen of om het belachelijk te maken. Untitled (No. 1. Series of 5)

6 Extra Documentatie Wat is het verschil tussen design en autonome kunst Design wordt vaak vanuit opdracht gemaakt, waarals autonome kunst onafhankelijk is. De autonome kunstenaar maakt iets wat hij/zij wilt maken, niet iets wat een bepaalde functie moet hebben. Mijn proces Geïnspireerd door de abstracte kunstwerken in het stedelijk en de beschrijvingen die er bij hingen begon ik met het bedenken van een concept. Mijn eerste impuls was om het stedelijk museum na te bootsen, met enorm simpele en betekenisloze schilderijen (bijvoorbeeld een gekleurd vlak of een aantal stippen op een wit doek) en hierbij enorm gedetailleerde beschrijvingen over wat alles betekende en wat mensen erbij zouden moeten voelen. Ik kwam er echter al snel achter dat dit simpelweg niet interessant genoeg zou zijn. Een beschrijving in tekstvorm was niet voldoende, er moest iemand zijn die over de werken vertelde. Hierbij was mijn eerste idee een kunstkenner, maar het leek mij uiteindelijk toch effectiever om de kunstenaar zelf over zijn werk te laten vertellen en zijn eigen mening te laten contrasteren met die van de kunstkenners. Zo ontstond het karakter van Alan Charlatan (afgeleid van Alan Charlton, wiens grijze schilderijen mijn grootste inspiratie waren). Een kunstenaar die een reeks doodsimpele schilderijen maakte om de absolute abstractie belachelijk te maken, maar door lovende woorden van kunstkenners ineens wereldberoemd werd. Mijn idee was om zijn minachting en onbegrip voor wat mensen van hem vinden in een soort one man show over te brengen. Ik ben begon met het makelijkste onderdeel; het maken van de schilderijen. Hier ben ik slechts zo n 45 minuten mee bezig geweest. Voor deze schilderijen heb ik geen referentie gebruikt, aangezien het de bedoeling was om ze zo simpel mogelijk te maken, wat al snel gebeurt is als je een aantal gekleurde stippen schildert of een heel doek blauw maakt. Vervolgens heb ik een kort script geschreven, waarvoor niet veel onderzoek nodig was behalve het op zoeken synoniemen voor woorden die zo pretentieus mogelijk klonken (dit voor de beschrijvingen van kunstkenners die Alan gedurende het stuk zou voorlezen). Gedurende het creeëren van alle elementen voor mijn presentatie ben ik niet tegen problemen aangelopen (behalve misschien wat verfvlekken in mijn kleren). Op de dag van de presentatie zelf ging het echter goed mis toen ik mijn tas met schilderijen in de trein vergat, waardoor ik het stuk helaas niet kon opvoeren.

Verslag CKV museum Rijksmuseum

Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag CKV museum Rijksmuseum Verslag door D. 1044 woorden 20 juni 2016 3,9 13 keer beoordeeld Vak CKV Informatie Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam Het Rijksmuseum is een heel belangrijk museum voor Nederland.

Nadere informatie

Inlichtingen Bij Als je iets wilt vragen, bel De lesbrief staat ook op de website: studio76dordt.

Inlichtingen Bij Als je iets wilt vragen, bel De lesbrief staat ook op de website: studio76dordt. LESBRIEF Workshop verbeelden door Rob van Roon, voor leden van Studio en Vrienden van het Beeldenpark Data zondag 9 oktober van 11 tot 13 uur: Beeldmateriaal verzamelen in het beeldenpark te Zwijndrecht

Nadere informatie

Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow

Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow Hoeveel weten jouw vriendjes en vriendinnetjes over jouw favoriete onderwerp? Test het met je zelfgemaakte quiz! Ga naar https://scratch.mit.edu/projects/112774047/.

Nadere informatie

1. Alfred houdt van kleuren maar is wel een serieus typje

1. Alfred houdt van kleuren maar is wel een serieus typje Exile on Main St. Voor de tentoonstelling Exil on Main St. heeft de directeur van het museum, Alexander van Grevenstein, negen Amerikaanse kunstenaars uitgekozen. Deze negen hebben altijd een beetje in

Nadere informatie

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn:

Auditieve oefeningen. Boek van de week: Verhaalbegrip: Taalbewustzijn: Auditieve oefeningen Boek van de week: 1; Nijntje in het museum 2; Krokodil en het meesterwerk 3; Kloddertje 4; Meneer Kandinsky was een schilder 5; Het kleine museum Verhaalbegrip: Bij elk boek stel ik

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken.

Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. BEELDENDE KUNST Bezoek aan galerie of atelier Max. 2 personen Wat heb je nodig? Fotocamera, pen, papier, KIJKWIJZER galerie/ atelier, SPIEKBRIEF: telefoneren, afspraak maken en vragen maken. Wat ga je

Nadere informatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie

Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie Excursieboekje Handvaardigheid Vmbo 4 (Groningen en Winsum), Havo 4 en 5. Coda Paper-Art & Museum de Fundatie 20 september 2013 Excursieboekje Coda Paper-Art & Museum de Fundatie In dit boekje vind je

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam

Amsterdam DNA is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is ontwikkeld door het Amsterdam Museum. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het

Nadere informatie

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++

ZOEKEN NAAR DE VOLMAAKTE VORM NIVEAU ++ NIVEAU ++ /5 Deze leskaart gaat over het zoeken naar de volmaakte vorm. Dat klinkt misschien wat verheven, maar je zult ontdekken dat deze zoektocht in de kunstgeschiedenis erg belangrijk is geweest. Piet

Nadere informatie

Kunstenaar Seminar Justus Sluijter

Kunstenaar Seminar Justus Sluijter Kunstenaar Seminar Justus Sluijter Museum bezoek Stedelijk 1. Wat beleef je aan het werk van Tinguely? Het werk van Tinguely vind ik extreem inspirerend. De wijze hoe hij breekbare objecten (want zo ziet

Nadere informatie

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27.

Spiekkaart Kunst. Pagina 1 van 5. 1. Over kunst en kunstenaars. U t o p i a r t 2 7 S p i e k k a a r t K u n s t. www.utopiart27. Pagina 1 van 5 Spiekkaart Kunst 1. Over kunst en kunstenaars 1.1. Wat is kunst? Wat zijn kunstwerken? Wat is een kunstenaar? Als mensen creatief aan de slag gaan maken ze kunstwerken. Mensen die kunst

Nadere informatie

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren

Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag CKV De Eiffeltoren Architectuurverslag door een scholier 1376 woorden 28 september 2006 6 162 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens De architectuurwijzer - Vorm De

Nadere informatie

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink

Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Researchverslag: rituelen Joanna Siccama GAR1-B 11-10-2014 leraar: Harald Warmelink Inleiding Om onderzoek te doen naar rituelen is het in eerste plaats belangrijk om te definiëren wat een ritueel is.

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht

Mediawijsheid. Werkblad Auteursrecht bij foto s. Foto s en auteursrecht Werkblad Auteursrecht bij foto s Foto s en auteursrecht Klik, klik Weer twee foto s gemaakt! Wist je dat je het auteursrecht hebt op foto s die je zelf, met jouw eigen creativiteit hebt gemaakt? Dat kunnen

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals boeken, tijdschriften, video, audio etc. Zo

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch

blok 11 groep 4 Malmberg s-hertogenbosch blok 11 groep 4 naam:... Malmberg s-hertogenbosch blok 11 les 6 0 Kleur de antwoorden van de tafel van 2 geel en de tafel van 5 rood. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Nadere informatie

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER

ZIE DE MENS - KIJKWIJZER ZIE DE MENS - KIJKWIJZER HAVO/VWO BOVENBOUW Welkom in Museum de Fundatie bij de tentoonstelling ZIE DE MENS - 100 jaar, 100 gezichten. Het uitgangspunt voor de tentoonstelling is het idee dat juist honderd

Nadere informatie

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland

Lesbrief. Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Lesbrief Vliegende Koe (4+) De Stilte Nederland Spelen is leuk en ernstig tegelijk. Als je er helemaal in opgaat, kan alles. Twee meisjes en een jongen gaan op de vleugels van de verbeelding de strijd

Nadere informatie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie

Geabstraheerd: beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie K2. beschrijf de voorstelling en wijze van abstractie Algemene gegevens Kunstwerk 1 Titel Mummy-board Maker Jaartal Materiaal/techniek Cedarhout, linnen en goud Kunststroming Egypte Algemene gegevens Kunstwerk 2 Titel Maker Jaartal Materiaal/techniek Medicijnen

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK

ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK ONLINE LESSUGGESTIE PHILIPPE VAN SNICK Informatie over de kunstenaar De Belgische kunstenaar Philippe Van Snick (geb. 1946) onderzoekt met minimale middelen de ruimtelijke mogelijkheden van schilderkunst.

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

LOOK & INSPIRE. Week 1

LOOK & INSPIRE. Week 1 ADRIANA BORGER 13 OKT 2015 LOOK & INSPIRE Week 1 Ik heb de hele week op mijn omgeving gelet, zoekend naar een voorwerp wat mij interesseerde. Helaas kwam ik aan het eind van de dag altijd thuis met lege

Nadere informatie

Gedichten werkboekje. Naam: Groep:

Gedichten werkboekje. Naam: Groep: Gedichten werkboekje Naam: Groep: Gedichten lezen 1. Wat valt je als eerste op bij dit gedicht? Bang Bang, dat ik het nooit vergeten zal. Ik zal het nooit vergeten. Ik zag hem daar voor het laatst in de

Nadere informatie

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek

Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek. Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Ontdek de Bibliotheek Welkom in de bibliotheek. Je gaat op ontdekking in de bibliotheek. Hierbij doe je een onderzoek naar verschillende soorten media; zoals

Nadere informatie

Introductie. Kunst 1.1

Introductie. Kunst 1.1 D 6 4 9656 9 Introductie In dit hoofdstuk word jij flink aan het denken gezet. Heb jij je wel eens afgevraagd wat kunst precies is? Wanneer is iets een kunstwerk en wanneer niet? In dit hoofdstuk ga je

Nadere informatie

CENTRAAL MUSEUM DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs. Goed om te weten:

CENTRAAL MUSEUM DE WERELD VAN UTRECHT. Werkblad voortgezet onderwijs. Goed om te weten: Voor de docent: grote groep? Deel de groep op en laat een deel opdracht 1, 2, 3, 4, 5 en een deel opdracht 6, 5, 4, 1, 2 maken in die volgorde. Weten waar de zalen zijn? Vraag het aan één van onze publieksmedewerkers

Nadere informatie

Thinking of Art Stijldocument

Thinking of Art Stijldocument Thinking of Art Stijldocument Niels de Jong GDD1A Inspiratie: M.C. Escher Inhoudsopgave Inleiding...2 1 Moodboard / stijlinspiratie kiezen...2 Kiezen stijlinspiratie...3 Beeldmateriaal in Moodboards...4

Nadere informatie

Scratch les 3: Spirograaf

Scratch les 3: Spirograaf Scratch les 3: Spirograaf Een kunstwerk maken Met programmeren kun je alles maken! Ook een kunstwerk! In deze les maken we zelf een kunstwerk met Scratch. En je leert ook over herhalingen en over variabelen.

Nadere informatie

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s

inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 2. Het schilderij 3. Het beeld 4. Het verhaal 5. De dans 6. Het gebouw 7. Filmpjes Pluskaarten Bronnen en foto s Kunst inhoud 1. Kunst! Wat is dat? 3 2. Het schilderij 7 3. Het beeld 9 4. Het verhaal 11 5. De dans 12 6. Het gebouw 13 7. Filmpjes 15 Pluskaarten 16 Bronnen en foto s 18 Colofon en voorwaarden 19 1.

Nadere informatie

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters.

De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Over dit boek De ontelbaren is geschreven door Jos Verlooy en Nicole van Bael. Samen noemen ze zich Elvis Peeters. Dit boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over een man die vlucht naar Europa.

Nadere informatie

Welkom bij buitenplaats Kasteel Wijlre!

Welkom bij buitenplaats Kasteel Wijlre! Welkom bij buitenplaats Kasteel Wijlre! Wat hebben plastic, afval en kunst met elkaar gemeen? Vandaag gaan we dat onderzoeken in drie tentoonstellingen: de Plastic Soupermarkt, de Bottle River en Rearranged.

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?!

DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! DOCENTENHANDLEIDING WHAT THE ART?! What the Art?! is een videoserie ontwikkeld door de Blikopeners van het Stedelijk Museum Amsterdam. Blikopeners zijn open-minded jongeren die in het Stedelijk Museum

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

Museumles. Instructie individuele opdracht: blij. Welkom het museum.

Museumles. Instructie individuele opdracht: blij. Welkom het museum. 1 Museumles Instructie individuele opdracht: blij Welkom het museum. Je hebt net een schilderij gekozen en één van de vier enveloppen opengemaakt. Je gaat aan het werk met de lesbladen uit deze envelop.

Nadere informatie

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen De Middeleeuwen kennen verschillende stijlen en uitingsvormen van religieuze thema s Om de leerlingen hier een goed inzicht in te geven en zelf mee aan te slag

Nadere informatie

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar

beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling te-ke-naar fo-to lijst-je et-sen e-zel kun-ste-naar Auditieve oefeningen kunst Hakken en plakken (hak de woorden in stukken, laat de kinderen het hele woord zeggen) beeld-je ver-ven plak-ken por-tret stil-le-ven schil-de-rij pa-let mu-se-um ten-toon-stel-ling

Nadere informatie

KUNST. voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs

KUNST. voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs l e r a r e n h a n d l e i d i n g M U U R Z O E K T KUNST voor groep 5 en 6 van het primair onderwijs M U U R Z O E K T K U N S T Tentoonstelling over het creatief proces van een kunstenaar Voor groep

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

EEN BOOM, EEN PAD EN EEN MUUR?! NIVEAU ++

EEN BOOM, EEN PAD EN EEN MUUR?! NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Een leskaart over de grenzen van herkenbaarheid. Wanneer maak je iets na en wanneer maak je iets nieuws? Deze kaart schakelt van bekend naar vreemd en weer terug. Ontdek kunst die je anders

Nadere informatie

10. Rondleiding in het museum

10. Rondleiding in het museum 10. Rondleiding in het museum Tijdens deze activiteit: bedenken en maken de kinderen een spelscript voor een rondleiding door het museum en spelen deze uit. Daarbij is aandacht voor het begrip tijd en

Nadere informatie

Q&A intervieuw. Nieuws. Blog. Kruiswoordpuzzel

Q&A intervieuw. Nieuws. Blog. Kruiswoordpuzzel Q&A intervieuw Nieuws Kruiswoordpuzzel Blog Q&A intervieuw Blog Nieuws Kruiswoordpuzzel Q & A Als Ervaringswerker TOS geven we psycho- educatie door het hele land. Wij beantwoorden de vraag: Hoe vinden

Nadere informatie

Lesbrief. Traverse (6+) Cie. Arcosm Frankrijk

Lesbrief. Traverse (6+) Cie. Arcosm Frankrijk Lesbrief Traverse (6+) Cie. Arcosm Frankrijk In de geborgenheid van een overvol huis zien we een man, alleen en geheel in beslag genomen door de dagelijkse beslommeringen. Identieke handelingen die hij

Nadere informatie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller Introductie Introductie Iedereen die wel eens in een museum met moderne kunst is geweest zal het gevoel wel herkennen: dit kan mijn kleine

Nadere informatie

15X hoe het wel moet. Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes. 15x hoe het wel moet

15X hoe het wel moet. Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes. 15x hoe het wel moet ELKE WEEK EEN HANDIGE TIP UIT ONZE NIEUWE SERIE: 15X hoe het wel moet Tips, trucs en tools mbt online marketing, design en reclamecampagnes 1. Duidelijke taal Praat met mensen, alsof ze échte mensen zijn.

Nadere informatie

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk.

Eigen werk maken. Kunstwerk namaken. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Lisanne Vinke Verwonderen Introduceer het kunstwerk. Lesformat onderzoekscyclus kunstles (OOL) Kunstwerk namaken Eigen werk maken 1. Verwonderen Introduceer het kunstwerk. 1. Verwonderen Introduceer een idee/opdracht/probleem. 2. Verkennen Bespreek wat de

Nadere informatie

Verder is het handig als je dit boekje bij de hand hebt. Je hoeft het niet helemaal te printen!

Verder is het handig als je dit boekje bij de hand hebt. Je hoeft het niet helemaal te printen! Haas krijgt bezoek Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas krijgt bezoek lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Je moet dat boekje dus bij de hand hebben. Je kunt het kopen, maar

Nadere informatie

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen

Creatures. Formaat: 50x40 cm Gerda van Leeuwen Dat een kunstenaar op zoek is naar de kern der dingen is een open deur. Het fascinerende is dat het zich steeds op een andere manier aandient en het niet verzadigd lijkt te raken. Dat is ook meteen de

Nadere informatie

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren

ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren ONVERGETELIJK Kunst bespreken met mensen met dementie en hun dierbaren 2013: ONVERGETELIJK STEDELIJK & ONVERGETELIJK VAN ABBE Doel: een ontspannen, sociale en inspirerende museumactiviteit organiseren

Nadere informatie

EMOTIE IN KUNST EMOTIE IN KUNST KIJKEN, VOELEN KIJKEN VOELEN SAMENWERKEN WETEN NADENKEN

EMOTIE IN KUNST EMOTIE IN KUNST KIJKEN, VOELEN KIJKEN VOELEN SAMENWERKEN WETEN NADENKEN Een opdracht voor groep 7 of 8 gericht op het begrijpen van emoties in kunst. Leerlingen leggen een link tussen emoties en kunst, door emotionele beelden uit een animatiefilm te vergelijken met emoties

Nadere informatie

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond?

7. Als je klaar bent met kauwen slik je de rozijn door. Merk het verlangen op om de rozijn door te slikken. Welke bewegingen maakt je mond? DE BEGINNERSGEEST OEFENING Heart Body & Mind WWW.PUREHBM.COM Tijd voor een eerste oefening! Deze oefening helpt je je aandacht in het hier en nu te brengen door al je zintuigen en bewuste aandacht te gebruiken.

Nadere informatie

Op reis door de hedendaagse kunst

Op reis door de hedendaagse kunst Op reis door de hedendaagse kunst Bijna iedereen gaat graag op reis; je ziet eens wat anders, ontmoet nieuwe mensen, beleeft avonturen en hebt plezier. Eigenlijk hoef je helemaal niet zo ver weg om die

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Intro. Is alles kunst of is niets kunst?

Intro. Is alles kunst of is niets kunst? Intro Is alles kunst of is niets kunst? In 2009 won ik de Zilveren Kei, mijn eerste kunstwedstrijd. Mijn hele leven ben ik al bezig geweest met het maken van van alles en nog wat. Ik keek om mij heen en

Nadere informatie

Leonie van Drunen Klas: 1VTA Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1.

Leonie van Drunen Klas: 1VTA Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1. Leonie van Drunen Klas: 1VTA 05-11-2014 Zelfreflectie verticale presentatie (Korthagen techniek) Stap 1. - Wat heb ik me voorgenomen? Om het gegeven thema ruimte te bepalen, heb ik mezelf eerst de vragen

Nadere informatie

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++

DE STIJL OF TOCH JE EIGEN STIJL? NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Deze leskaart gaat over (misschien wel) Nederlands beroemdste kunststroming: De Stijl. Initiatiefnemer was kunstenaar Theo van Doesburg. Samen met o.a. Bart van der Leck en Piet Mondriaan

Nadere informatie

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne

We hadden als opdracht in de weektaak: Kies een schilderij van het internet en bedenk er vragen bij. Dit schilderij van een koe had Lysanne Wij zijn in onze groep begonnen met het thema "Artotheek". Dat wil zeggen dat we op onze school een echte artotheek gaan opzetten. Om hierover meer te weten te komen gingen we donderdag 2 juni naar "Artotheek-

Nadere informatie

Binnen wacht het landschap - Marijn van Kreij schildert Picasso REVIEW Guus van Engelshoven

Binnen wacht het landschap - Marijn van Kreij schildert Picasso REVIEW Guus van Engelshoven Binnen wacht het landschap - Marijn van Kreij schildert Picasso 23.08.2018 REVIEW Guus van Engelshoven Issue no4 aug - sept 2018 Exchange - Fotografie - Eindexamens 2018 De afgelopen jaren werkte Marijn

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de kerstperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

Shadow Games T42 (Zwitserland)

Shadow Games T42 (Zwitserland) l e s b ri ef Shadow Games T42 (Zwitserland) +31 (0)76-515 49 84 t +31(0)76-513 81 25 stiltefestival techniek@destilte.nl 4811 TL Breda 4811 KB Breda F facebook.com/ +31(0)6-11 62 32 91 Nieuwe Huizen 41

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Beste leerkracht, Tot snel!

Beste leerkracht, Tot snel! LESMAP 1 Beste leerkracht, Binnenkort ga je met de klas kijken naar de voorstelling Plock! Hier vind je inspiratie om jouw klas alvast voor te bereiden op de voorstelling. Plock! is een voorstelling van

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer

Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer Haas wint een Beer Voorwoord Dit is het begeleidende e-book bij Haas wint een Beer Het is gemaakt door Marjolein van Muijden die jarenlange ervaring heeft met het begeleiden van kinderen met leesproblemen.

Nadere informatie

Inspire. Eindborrel. Presentaties

Inspire. Eindborrel. Presentaties 1 Inspire Inspire is een interactieve fysieke ruimte. In het concept inspire is het belangrijk om mensen te inspireren en te enthousiasmeren. per kwartaal komen er experts, passiedragers en ideedragers

Nadere informatie

I Een gesprek in de hel

I Een gesprek in de hel Disclaimer: Alle karakters in dit boek zijn fictief. Mensen die zichzelf toch denken te herkennen in een van de karakters moeten naar de psychiater, want alle personages zijn namelijk complete mafkezen.

Nadere informatie

De Grote Vraag: Maken in het PO, maar hoe dan?

De Grote Vraag: Maken in het PO, maar hoe dan? De Grote Vraag: Maken in het PO, maar hoe dan? 12 oktober 2018 Astrid Poot Ik heb groot respect voor het onderwijs. Voor het vakmanschap van leraren, voor de complexiteit van goede leerlijnen, en voor

Nadere informatie

"Winterdutje" weer voorbij

Winterdutje weer voorbij Museum SMAAK is een tijdelijk museum door senioren, voor iedereen in het indrukwekkende en historische pand van het Pieters en Bloklands Gasthuis, Amersfoort centrum. Het museum is precies een maand open:

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas ? HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees in de klas Slide 1 Dag allemaal! Dit ben ik! Die mevrouw in dat schilderij. Met die prachtige kraag en die dure zwarte jurk. Ik heb jullie nodig! Er is vannacht iets

Nadere informatie

Maak van je kind een maker!

Maak van je kind een maker! Maak van je kind een maker! En word er zelf ook één. Zes regels waarmee dat waarschijnlijk best wel lukt. 1 Welkom In dit boekje vertellen we over maken. Het is speciaal gemaakt voor ouders die samen met

Nadere informatie

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat.

Lever je verslag in een snelhechter in. Zorg dat je een mooi titelblad hebt, waar de naam van je boek, je eigen naam, klas en inleverdatum op staat. Boekverslag Van het boek dat je gelezen hebt moet je een verslag maken. In het verslag moeten al onderstaande punten aan de orde komen. Sommige antwoorden weet je meteen. Soms kunnen er ook vragen zijn,

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Ieper. Ervaringen Schilderijen :

Ieper. Ervaringen Schilderijen : Ieper Ervaringen Schilderijen : Tijdens het schilderen wist ik niet zo goed waar ik moest beginnen. Bovenaan, onderaan, in het midden Ik heb gekozen om eerst de achtergrond te el schilderen. Bij mijn ontwerp

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij?

Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode. Kernles 1: Kunstenaar, wat vertel je mij? Tuin van Heden 5 en 6 Werken met kunst in de paasperiode Opmerking vooraf: Voor de uitwerking van deze lessen hebben we doelen gehaald uit verschillende thema s van de betreffende graad. Na elk doel verwijzen

Nadere informatie

groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8

groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8 groep 5/6 Thema: Water groep 1/2 groep 3/4 groep 7/8 LEERKRACHTENKAART 1 thema: Water Wie ontwerpt de mooiste brug? OMSCHRIJVING: De leerlingen ontwerpen en bouwen een beweegbare brug over water voor voetgangers

Nadere informatie

GERHARD RICHTER OVER SCHILDEREN

GERHARD RICHTER OVER SCHILDEREN GERHARD RICHTER OVER SCHILDEREN INLEIDING Er was eens een heel beroemde kunstenaar uit Duitsland: Gerhard Richter. Veel mensen vinden hem dé allerbelangrijkste schilder van vandaag. Er wordt wel eens

Nadere informatie

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur

MOERASBOS IN STADSHAGEN. Thema: natuur DOCENT In het thema Natuur ontdekken de leerlingen van groep 7 en 8 dat er rond de jaartelling een bijzonder bos op de plek stond waar zij nu wonen. Dit moerasbos is in 2000 opgegraven door archeologen.

Nadere informatie

KUNSTWERKJE, KUNSTWERKJE AAN DE WAND... NIVEAU ++

KUNSTWERKJE, KUNSTWERKJE AAN DE WAND... NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Van schitterende schilderijen tot foeilelijke gedrochten, het museum schijnt er vol mee te hangen. Maar wat maakt een kunstwerk nou precies mooi of lelijk? En is dat eigenlijk wel belangrijk?

Nadere informatie

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem

Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk CKV Museum moderne kunst Arnhem Werkstuk door een scholier 1193 woorden 8 februari 2005 4 15 keer beoordeeld Vak CKV Inhoudsopgave Algemene gegevens Verwachtingen van de expositie Opbouw van de

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

De paashaas schildert eieren

De paashaas schildert eieren april 2015 vanaf 4 jaar De paashaas schildert eieren tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof De paashaas schildert eieren 1 In rood en groen en geel. Wat maakt hij er weer veel. Refrein: Paashaas, paashaas.

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit Doorlopende leerlijn literatuur Groep 7 Lessenreeks basis Deze leerlijn is ontwikkeld door Bibliotheek Zoetermeer. Schrijversbezoek Informatie over Schrijversbezoek Groep

Nadere informatie

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min.

BREED EN AVONTUURLIJK KIJKEN! - 3 min. HOE WORD IK EEN DETECTIVE? NAAM leerling: KLAS: Docent: Samengewerkt met (naam leerling: Kijk je wel eens naar een detectiveserie? Je ziet dan hoe een detective heel nauwkeurig observeert en onderzoekt

Nadere informatie

Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012

Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012 Berenkuil Thuisblijvers Week programma Schooljaar 2011-2012 Expositie Vrijdag ochtend komen alle groepen samen. Tijdens een overleg krijgt elke groep een taak om verschillende dingen in school te ondernemen

Nadere informatie

WAT IS HET PROBLEEM?

WAT IS HET PROBLEEM? Wat weten volwassenen van internet? Misschien wel minder dan jij. Daarom ga jij ze een presentatie geven over internet. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken! WAT IS HET PROBLEEM? Je hoort en leest alsmaar

Nadere informatie

Les 1 Ophelderen Leestekst: Bibliotheek

Les 1 Ophelderen Leestekst: Bibliotheek Les 1 Ophelderen Leestekst: Bibliotheek "Welkom. Dit is de allereerste les van de cursus Begrijpend lezen. Leuk dat jullie meedoen aan de cursus. De komende weken gaan we teksten lezen over allerlei leuke

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig?

Voorwoord !!!! Wat heb je nodig? Haas is op Kip Voorwoord Wat heb je nodig? Je gaat samen met je kind Haas is op Kip lezen. Dat is geschreven door Annemarie Bon. Deze leeshandleiding is van Marjolein van Muijden. De uitwerking en opmaak

Nadere informatie