Designing logistics support systems

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Designing logistics support systems"

Transcriptie

1 and spare inventories and spare inventories and spare inventories and spare inventories Welkom allemaal bij mijn lekenpraatje. Ik zal in een ruime tien minuten proberen uit te leggen waar ik de afgelopen vier jaar onderzoek naar heb gedaan. Dat onderzoek is uitgemond in het proefschrift dat ik vanaf drie uur ga verdedigen. Ik stel u eerst mijn beide broers, die vandaag mijn paranimfen zijn: Guus en Daaf. Verder zal ik het vaak over we hebben. Dat betekent dan meestal mijn begeleiders, Matthieu van der Heijden, Marco Schutten en Henk Zijm, en ikzelf. In mijn onderzoek heb ik geprobeerd met wiskundige modellen te bepalen hoe het onderhoud van kapitaalgoederen georganiseerd moet worden. Vandaar de titel: designing logistics support systems. Het gaat dan om vragen als: waar moet ik welke onderdelen repareren, waar heb ik dan apparatuur nodig, en waar moet ik voorraden reserve-onderdelen neerleggen. Deze vragen worden samengevat in de twee termen in de ondertitel: level of repair analysis of, en spare inventories of voorraden reserve-onderdelen in goed Nederlands. Beide termen zal ik in de komende tien minuten proberen uit te leggen, zodat duidelijk wordt wat mijn onderzoek heeft ingehouden. Eerst zal ik echter aan de hand van een aantal voorbeelden uitleggen wat kapitaalgoederen zijn, want dat is het type goederen waarvoor mijn onderzoek relevant is.

2 Introductie Kapitaalgoederen Dit is een kapitaalgoed dat door ASML gemaakt wordt. Het wordt gebruikt voor lithografie in de productie van chips voor computers. Het heeft alle kenmerkende eigenschappen van een kapitaalgoed: dat betekent dat het duur is en technisch complex en dat het een vrij lange levensduur heeft. Waarschijnlijk krijgt het apparaat tijdens deze levensduur wel eens een mankement. Een mobiele telefoon of PC-monitor gooi je dan vermoedelijk weg, maar een kapitaalgoed is daar te duur voor. Verder is ook het niet-beschikbaar-zijn van een kapitaalgoed duur, in dit geval omdat de hele productielijn stil valt als het apparaat ermee ophoudt. Daarom wordt een kapitaalgoed in het algemeen gerepareerd door het component dat niet meer functioneert te vervangen door een wel-functionerend component, een reserve-onderdeel. Op die manier kan het kapitaalgoed zo snel mogelijk verder werken. Vervolgens kan het kapotte onderdeel gerepareerd of afgestoten en vervangen worden. Introductie Kapitaalgoederen Dit is een ander kapitaalgoed, namelijk een CT-scanner van Philips Healthcare. De kosten van het niet-beschikbaar-zijn zijn hier hoog omdat patiënten naar huis gestuurd moeten worden wanneer de CT-scanner niet meer functioneert.

3 Introductie Kapitaalgoederen Ook een F-16, in dit geval van de Nederlandse luchtmacht, is een kapitaalgoed. Het is duur en technisch complex en de levensduur is een ruime 25 jaar. De kosten van het niet-beschikbaar-zijn zijn hoog, bijvoorbeeld omdat grondtroepen niet meer beschermd kunnen worden als de F-16 niet meer de lucht in kan. Verder is de F-16 een mooi voorbeeld omdat de militaire wereld voorop loopt op het gebied van level of repair analysis en in iets mindere mate ook in het nadenken over voorraden reserve-onderdelen. Introductie Kapitaalgoederen Dit is het laatste voorbeeld van een kapitaalgoed. U heeft het eerder gezien, en wel op de kaft van mijn proefschrift. Vermoedelijk heeft u in de colofon al gelezen dat we hier de Hr. Ms. De Zeven Provincie n zien. Het heeft twee opvallende radar-systemen van Thales Nederland aan boord, naast een aantal minder opvallende: het hoogst uitstekende, vierkante ding midden op het schip is een APAR of active phased array radar, en het zwarte ding achterop is een SMART- L. Ik beschouw nu niet het hele schip, maar slechts e e n radarsysteem. De kosten van het niet-beschikbaar-zijn van een radarsysteem zijn hoog omdat het schip kwetsbaar wordt en haar missie mogelijk moet staken. In de afgelopen vier jaar heb ik vrij veel samengewerkt met Thales Nederland, dat zit in Hengelo, en we hebben daar ook een case study uitgevoerd. Het systeem in onze case study bestaat uit zo n onderdelen, waarvan er ruim 200 relevant zijn voor mijn onderzoek. Van de andere onderdelen staat bij voorbaat vast wat er mee moet gaan gebeuren: denk als eenvoudig voorbeeld aan schroefjes of bedrading die je altijd ruim genoeg op voorraad moet hebben en die je direct vervangt als er wat mee mis is.

4 Introductie Wereldkaart Stel nu dat Thales Nederland drie radarystemen verkoopt aan de Koninklijke Nederlandse Marine. De marine gaat ervan uit dat de schepen waarop deze radarsystemen komen te staan gemidddeld zo verdeeld gaan zijn over de wereld: eentje is er in de buurt van Europa, een tweede is in het Caribisch gebied, bijvoorbeeld vanwege drugspatrouilles in de buurt van de Antillen, en een derde schip is ergens in het Midden-Oosten of vlakbij Somalië, vanwege piraterij. Er zijn schattingen gemaakt van hoe vaak elk onderdeel gemiddeld kapot zal gaan, maar het is uiteraard niet bekend welk onderdeel wanneer precies kapot zal gaan. Ook is niet bekend op welk schip een onderdeel als eerste kapot zal gaan. 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 6/ 15 Introductie Wereldkaart Introductie Wereldkaart Als we kijken naar één onderdeel, dan kunnen we twee reserve-exemplaren in Den Helder neerleggen en daar ook reparatie-apparatuur aanschaffen. Als er op een schip nu een onderdeel kapot gaat, moeten we dat naar Den Helder verschepen en vanaf daar een reserve-onderdeel laten komen. Dit zal tijd kosten. Een andere oplossing is om op elk schip een reserve-onderdeel neer te leggen, maar nog steeds de reparaties in Den Helder uit te laten voeren. Dit kost iets meer reserve-onderdelen, maar zorgt ervoor dat als het component faalt, het snel vervangen kan worden, zodat de radar snel weer functioneert. Een derde optie is om alleen de subcomponenten van het onderdeel aan boord van het schip te hebben liggen en op elk schip te kunnen repareren, oftewel de subcomponenten kunnen vervangen. Dit bespaart kosten op de reserve-onderdelen, omdat de subcomponenten goedkoper zijn, maar zorgt er wel voor dat op elk schip reparatie-apparatuur beschikbaar moet zijn en een opgeleide engineer die de reparaties kan uitvoeren.

5 Gegeven zijn een productontwerp en een reparatienetwerk. Bepaal: voor elk component of het gerepareerd of afgestoten moet worden op het moment van falen, waar in het netwerk dit te doen, waar in het netwerk apparatuur te plaatsen, zodat de laagst mogelijke kosten behaald worden. Gegeven zijn een productontwerp en een reparatienetwerk. Bepaal: voor elk component of het gerepareerd of afgestoten moet worden op het moment van falen, waar in het netwerk dit te doen, waar in het netwerk apparatuur te plaatsen, zodat de laagst mogelijke kosten behaald worden. Gegeven zijn een productontwerp en een reparatienetwerk. Bepaal: voor elk component of het gerepareerd of afgestoten moet worden op het moment van falen, waar in het netwerk dit te doen, waar in het netwerk apparatuur te plaatsen, zodat de laagst mogelijke kosten behaald worden. Beschrijving Gegeven zijn een productontwerp en een reparatienetwerk. Bepaal: voor elk component of het gerepareerd of afgestoten moet worden op het moment van falen, waar in het netwerk dit te doen, waar in het netwerk apparatuur te plaatsen, zodat de laagst mogelijke kosten behaald worden. Er moeten dus verscheidene vragen beantwoord worden. In de praktijk worden niet alle vragen tegelijkertijd beantwoord. Meestal wordt eerst een aantal vragen beantwoord in de level of repair analysis. Gegeven zijn een productontwerp en een reparatienetwerk. Dus we weten welke componenten in het product zitten, welke componenten weer andere subcomponenten bevatten, en we weten welke locaties er in ons netwerk zitten, dus hoe ver bijvoorbeeld de schepen gemiddeld van de basis in Den Helder af zijn. 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 7/ 15 Beschrijving Beschrijving Vervolgens moet worden bepaald voor elk component in het productontwerp, of het gerepareerd moet worden of afgestoten en vervangen mocht het een keer falen, waar in het reparatienetwerk die reparatie moet plaatsvinden of waar het component afgestoten kan worden, en waar eventuele onderhoudsapparatuur geplaatst moet worden. Het doel is om zo laag mogelijke kosten te behalen over de gehele levensduur van het product, dus typisch tien tot vijfentwintig jaar. Te denken valt bij de kosten aan de manuren van de service-engineers, transportkosten van onderdelen, vervanging van afgestoten componenten en kopen van bulk-items zoals schroeven, olie, et cetera. Verdere kosten bestaan uit de eenmalige training van service-engineers, afschrijvings- en rente-kosten van de onderhoudsapparatuur en het onderhoud van de apparatuur.

6 Centraal repararen (i.p.v. op elk schip): lange afstand = hoge transportkosten op één locatie apparatuur = lage vaste kosten Gegeven zijn een productontwerp, een reparatienetwerk en de -beslissingen. Bepaal: voor elk component op welke locatie welke hoeveelheid reservedelen neergelegd moet worden, zodat de laagst mogelijke voorraadkosten behaald worden, waarbij een bepaalde beschikbaarheid van de kapitaalgoederen gegarandeerd is. Centraal repararen (i.p.v. op elk schip): lange afstand = hoge transportkosten op één locatie apparatuur = lage vaste kosten Een afweging die in de speelt is bijvoorbeeld de volgende: als je centraal repareert, dan moet je onderdelen van elk schip naar je centrale locatie, bijvoorbeeld Den Helder, vervoeren. Dat leidt tot hoge transportkosten. Aan de andere kant betekent het wel dat je maar op één plek dure apparatuur hoeft aan te schaffen. Dit is dus een kostenafweging. Merk op dat de voorraden reserve-onderdelen hier nog helemaal niet worden meegenomen. Voor de level of repair analysis bestonden nog geen goede wiskundige modellen, dus daar besteed ik grofweg de eerste helft van mijn proefschrift aan. 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 8/ 15 Spare Beschrijving Spare stocking Spare stocking Spare stocking Gegeven zijn een productontwerp, een reparatienetwerk en de -beslissingen. Bepaal: voor elk component op welke locatie welke hoeveelheid reservedelen neergelegd moet worden, zodat de laagst mogelijke voorraadkosten behaald worden, waarbij een bepaalde beschikbaarheid van de kapitaalgoederen gegarandeerd is. Die voorraden reserve-onderdelen worden pas meegenomen als de level of repair analysis al is opgelost. Gegeven zijn een productontwerp, een reparatienetwerk en de -beslissingen. Bepaald moet dan worden voor elk component op welke locatie welke hoeveelheid reservedelen neergelegd moet worden. Het doel is om zo laag mogelijke voorraadkosten te bereiken, maar wel zodanig dat een bepaalde beschikbaarheid van de installed base behaald wordt. Dat betekent dat bijvoorbeeld geëist wordt dat de radarsystemen 95% van de tijd functioneren. 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 9/ 15

7 Centraal neerleggen (i.p.v. op elk schip): lange afstand = lange doorlooptijd = lange tijd niet beschikbaar één reserve-onderdeel kan op meerdere locaties gebruikt worden = weinig reserve-onderdelen Voer uit Spare Centraal neerleggen (i.p.v. op elk schip): lange afstand = lange doorlooptijd = lange tijd niet beschikbaar één reserve-onderdeel kan op meerdere locaties gebruikt worden = weinig reserve-onderdelen Een afweging die in het spare stocking probleem speelt is bijvoorbeeld de volgende: als je componenten centraal neerlegt, duurt het lang voor een reserve-onderdeel op het schip aanwezig is als een component kapot gaat, en het kapotte component weer centraal aanwezig en gerepareerd is. Slechts één reserve-onderdeel hebben kan daarom te weinig zijn, omdat je het risico hebt dat op een ander schip hetzelfde onderdeel kapot gaat. Van de andere kant kan een onderdeel dat centraal ligt opgeslagen wel voor alle schepen gebruikt worden, terwijl een onderdeel op een schip alleen voor dat schip gebruikt kan worden. Dit leidt tot weinig benodigde onderdelen in totaal. Hier zit dus een conflict dat je in een wiskundig model oplost. Naar dit probleem is al veel onderzoek gedaan en ik heb me hier dan ook niet mee beziggehouden. Waarom vertel ik er dan over? Dat wordt zo duidelijk. 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 10/ 15 Joint problem Sequentieel Sequentiële aanpak Sequentiële aanpak Sequentiële aanpak Zoals ik heb beschreven wordt in het algemeen eerst de uitgevoerd en wordt daarna het spare stocking probleem opgelost. En dit geeft een probleem. Voer uit 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 11/ 15

8 -afweging: transportkosten kosten voor apparatuur Resultaat: centraal repareren Gevolg: lange doorlooptijden = veel reserve-onderdelen Voer uit Pas inputs aan Joint problem Sequentieel Probleem van sequentiële aanpak Probleem van sequentiële aanpak Probleem van sequentiële aanpak -afweging: transportkosten kosten voor apparatuur Resultaat: centraal repareren Gevolg: lange doorlooptijden = veel reserve-onderdelen Het probleem is het volgende: In de wegen we af dat centraal repareren tot hoge transportkosten leidt, maar tot lage kosten voor onderhoudsapparatuur, omdat we apparatuur maar op één locatie hoeven aan te schaffen. Omdat de kosten voor apparatuur vaak hoger zijn dan die voor transport, zal er vaak centraal gerepareerd worden. Wat niet wordt meegenomen in de is dat dit leidt tot relatief hoge doorlooptijden. Het duurt lang voor een gerepareerd component op het schip aanwezig is, dus er zijn relatief veel reserve-onderdelen nodig. Het resultaat is dat we wel de laagste -kosten bereiken, maar niet de laagste totale kosten, dus -kosten plus voorraadkosten. 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 12/ 15 Joint problem Oplossingen Voer uit Pas inputs aan De tweede helft van mijn proefschrift besteed ik daarom aan twee methoden waarmee we het voornoemde probleem van de sequentiële aanpak aanpakken. We hebben een iteratieve methode ontwikkeld. Daarin lossen we nog steeds de twee problemen na elkaar op, maar we hebben een manier ontwikkeld om de resultaten terug te koppelen. We passen dan het -probleem een beetje aan, zodanig dat we in dat probleem de invloed meenemen van onze -beslissingen op de uiteindelijke voorraden reserve-onderdelen. Op die manier komen we na een aantal keer rond te gaan, dat noemen we een aantal iteraties, tot een oplossing met hogere -kosten, maar lagere kosten in totaal. 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 13/ 15

9 1 0 Sequentieel Genereer opties Iteratief Perform spare stocking Voorraadkosten Variable kosten Vaste kosten Kies beste optie Joint problem Oplossingen 1 Dat is hier goed te zien: we bereiken 10% kostenbesparing in de Thales-case, en tot 35% in onze theoretische tests. 10% kostenbesparing betekent over de levensduur van twaalf radarsystemen, want daar gaat het om in de case-study, een besparing van enkele miljoenen euro s. Voorraadkosten 0 Sequentieel Iteratief Variable kosten Vaste kosten 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 14/ 15 Joint problem Oplossingen Geïntegreerde aanpak Geïntegreerde aanpak Geïntegreerde aanpak Genereer opties Perform spare stocking Kies beste optie Vervolgens hebben we ook nog een methode ontwikkeld die gegarandeerd de optimale oplossing vindt, onder bepaalde aannamen die ik nu niet nader zal toelichten. Deze aanpak komt neer op het aflopen van alle mogelijke -oplossingen en het oplossen van een spare stocking probleem voor elk van deze -oplossingen. We doen dat op een slimme manier zodat de rekentijd niet te ver uit de hand loopt, maar voor de Thales-case hebben we met deze aanpak ongeveer twee dagen nodig, terwijl de iteratieve aanpak maar anderhalve minuut kost. De iteratieve aanpak komt op de Thales-case op vrijwel dezelfde resultaten als de geïntegreerde aanpak en ook in onze theoretische tests blijkt de iteratieve aanpak het erg goed te doen. In de praktijk raden we daarom aan de iteratieve aanpak te gebruiken. 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 15/ 15

10 and spare inventories and spare inventories Ik hoop dat ik u een indruk heb kunnen geven van waar ik onderzoek naar heb gedaan. Als u meeneemt dat het gaat om het onderhoud van kapitaalgoederen, en dan met name om welke componenten gerepareerd moeten worden, waar dat moet gebeuren, waar apparatuur neergezet moet worden en hoeveel voorraden reserve-onderdelen er neergelegd moeten worden, dan ben ik al heel tevreden. Dank u wel.

Designing logistics support systems

Designing logistics support systems Designing logistics support systems Level of repair analysis and spare parts inventories Lekenpraatje 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente 3/ 12 8 Januari 2010 Rob Basten Universiteit Twente

Nadere informatie

Functie centraal depot bij het optimaliseren van collecties

Functie centraal depot bij het optimaliseren van collecties Resultaten onderzoekinstituut Dinalog Functie centraal depot bij het optimaliseren van collecties Gerlach van der Heide, Rijksuniversiteit Groningen, september 2014 De Rijksuniversiteit Groningen doet

Nadere informatie

System availability up; life cycle cost down

System availability up; life cycle cost down Symposium IOP-IPCR project, Breda, 2 dec. 2010 System availability up; life cycle cost down Introductie Geert-Jan van Houtum Prof. of Reliability, Quality, and Maintenance INHOUD Omvang van onderhoud d

Nadere informatie

System availability up; life cycle cost down

System availability up; life cycle cost down Symposium IOP-IPCR project, Breda, 2 dec. 2010 System availability up; life cycle cost down Ideeën voor vervolg Jürgen Donders, Gordian Logistic Experts B.V. Geert-Jan van Houtum, TU/e INHOUD Kennisnetwerk

Nadere informatie

Opbrengstscan zonnepanelen

Opbrengstscan zonnepanelen Opbrengstscan zonnepanelen Gratis en onafhankelijk advies voor uw woning Anoniem voorbeeldadvies Aan: Datum Uw naam Adres Postcode, Plaats..-..-. Opbrengst Mogelijkheden van uw dak Met geavanceerde software

Nadere informatie

De toegevoegde waarde van een duurzame werkplek

De toegevoegde waarde van een duurzame werkplek De toegevoegde waarde van een duurzame werkplek Zó maakt u automatisering onderdeel van uw duurzaamheids-doelstelling Dat duurzaamheid een belangrijke kernwaarde is binnen het bedrijfsleven spreekt voor

Nadere informatie

Model-driven Distributed Software Deployment

Model-driven Distributed Software Deployment Technische Universiteit Delft, EWI, Afdeling Software Technologie Philips Research, Healthcare Systems Architecture, Eindhoven 17 Maart 2009 Introductie Software Engineering Software Deployment Model-driven

Nadere informatie

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1

Introductie. Transportmiddelen. Opdracht 1 Les 4. Transport Introductie De onderdelen voor de pennen in de fabriek van Pennenland bv moeten van de Verenigde Staten naar de fabriek in Nederland worden verplaatst. We noemen het verplaatsen van deze

Nadere informatie

Ruimtebesparend scannen. Uitgebreide veelzijdigheid.

Ruimtebesparend scannen. Uitgebreide veelzijdigheid. KV-S1037-serie compacte scanners Ruimtebesparend scannen. Uitgebreide veelzijdigheid. De vrijheid om met informatie te werken zoals u dat wilt Hoge scanprestaties in een compacte behuizing Beide modellen

Nadere informatie

groepsportfolio M0302E 28 oktober 2016 Carmen, Anne, Floor & Jauke [subtitel] update update update update update update update update update update

groepsportfolio M0302E 28 oktober 2016 Carmen, Anne, Floor & Jauke [subtitel] update update update update update update update update update update [Media, Informatie en Communicatie] of [Communicatie] [Titel] [subtitel] [Plan van Aanpak] [Naam] [Klas] groepsportfolio M0302E 28 oktober 2016 Carmen, Anne, Floor & Jauke UPDATE MO302E ANNE CARMEN JAUKE

Nadere informatie

Ingaande hanteert Kabeltex na het verstrijken van de eerste contractsduur de wettelijke opzegtermijn van één maand.

Ingaande hanteert Kabeltex na het verstrijken van de eerste contractsduur de wettelijke opzegtermijn van één maand. Voorwaarden Kabeltex hanteert, afhankelijk van de dienst die wordt afgenomen, verschillende algemene voorwaarden. Opzegtermijn. Ingaande 01-01-2010 hanteert Kabeltex na het verstrijken van de eerste contractsduur

Nadere informatie

Inkjet codeersystemen

Inkjet codeersystemen Inkjet codeersystemen Betrouwbaar, efficiënt, nauwkeurig alphajet CONSUMENTEN GOEDEREN cosmetica BARCODE CHEMICALIËN farmaceutica bouwmaterialen INDUSTRIËLE GOEDEREN elektronica componenten voedingsmiddelen

Nadere informatie

De (on)mogelijkheden van reparatie

De (on)mogelijkheden van reparatie De (on)mogelijkheden van reparatie Natuur & Milieu en Stichting Repair Café hebben een onderzoek gedaan onder ruim 400 coördinatoren van Repair Cafés in Nederland. Doel is om te kijken hoe het is gesteld

Nadere informatie

Lesbrief Logistiek; Kennismaking voor groep 8

Lesbrief Logistiek; Kennismaking voor groep 8 Lesbrief Logistiek; Kennismaking voor groep 8 Ir. F.G.H. Jager Project Coordinator Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Economie en Bedrijfskunde f.g.h.jager@rug.nl Drs. G.C. Spronk Junior onderzoeker

Nadere informatie

De verborgen kosten van foodkleding

De verborgen kosten van foodkleding De verborgen kosten van foodkleding Wanneer u de aanschaf van bedrijfskleding overweegt, is het verstandig alle kosten op een rijtje te zetten. Met alleen de aanschaf bent u er immers nog niet. Het reinigen

Nadere informatie

Zonnestroom opwekken met de daken van Viveste

Zonnestroom opwekken met de daken van Viveste Zonnestroom opwekken met de daken van Viveste Welkom Waarom zonnestroom opwekken? Koppeling met visie trias energetica 1e stap: beperk verbruik door bv. isolatie, renovaties 2e stap: duurzaam opwekken

Nadere informatie

De Energiezuinige Wijk - De opdracht

De Energiezuinige Wijk - De opdracht De Energiezuinige Wijk De Energiezuinige Wijk De opdracht In deze opdracht ga je van alles leren over energie en energiegebruik in de wijk. Je gaat nadenken over hoe jouw wijk of een wijk er uit kan zien

Nadere informatie

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3

Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting M&O Marketing & logistiek hoofdstuk 3 Samenvatting door Joelle 1347 woorden 24 juni 2018 6,3 3 keer beoordeeld Vak M&O M&O Samenvatting hoofdstuk 3 Logistiek = integrale goederenstroombeheersing

Nadere informatie

industriële verpakkingen schijndel schijndel Van Leeuwenhoekweg 35 5482 TK Schijndel T 073-5442060 F 073-5478375 www.schijndel-iv.

industriële verpakkingen schijndel schijndel Van Leeuwenhoekweg 35 5482 TK Schijndel T 073-5442060 F 073-5478375 www.schijndel-iv. industriële verpakkingen schijndel schijndel Van Leeuwenhoekweg 35 5482 TK Schijndel T 073-5442060 F 073-5478375 www.schijndel-iv.nl Het unieke van de Meilink Groep De Meilink Groep biedt een totaalconcept

Nadere informatie

PUBLIEKSVERSIE. Quli als middel voor online ondersteuning: een evaluatieonderzoek. Auteur(s) Miranda van Berlo MSc.

PUBLIEKSVERSIE. Quli als middel voor online ondersteuning: een evaluatieonderzoek. Auteur(s) Miranda van Berlo MSc. PUBLIEKSVERSIE Quli als middel voor online ondersteuning: een evaluatieonderzoek Auteur(s) Miranda van Berlo MSc. Datum Maart 2016 Inhoud Samenvatting... 3 1. Inleiding 4 1.1 Doelstellingen Quli... 5 1.2

Nadere informatie

De zakelijke telefonie-oplossing uit de cloud. The next-generation telephone system.

De zakelijke telefonie-oplossing uit de cloud. The next-generation telephone system. De zakelijke telefonie-oplossing uit de cloud. The next-generation telephone system. Over NFON De NFON cloud wordt gebouwd door NFON AG, een toonaangevende aanbieder van cloud telefoniediensten in München,

Nadere informatie

Servicecontracten Snel weer bereikbaar na een storing in uw telefooncentrale

Servicecontracten Snel weer bereikbaar na een storing in uw telefooncentrale Servicecontracten Snel weer bereikbaar na een storing in uw telefooncentrale Telefonisch niet meer bereikbaar door een storing in de telefooncentrale? Daar sta je als bedrijf niet vaak bij stil. Het is

Nadere informatie

4 Installatie van het stuurprogramma

4 Installatie van het stuurprogramma 1 Introductie Bedankt voor het aanschaffen van de Trust 100MB Speedshare USB adapter. De Trust 100MB Speedshare USB adapter biedt een eenvoudige installatie zonder het te hoeven openen van uw PC en verkrijgt

Nadere informatie

Wat is de optimale grootte van een dc?

Wat is de optimale grootte van een dc? Wat is de optimale grootte van een dc? De laatste 10 tot 15 jaar is er een duidelijke trend dat distributiecentra (dc s) steeds groter worden. Dit geldt zeker voor dc s van dienstverleners, maar ook voor

Nadere informatie

Leerlingen weten dat er in een democratische rechtsstaat verschillende manieren zijn om conflicten op te lossen en dat rechtspraak daar één van is.

Leerlingen weten dat er in een democratische rechtsstaat verschillende manieren zijn om conflicten op te lossen en dat rechtspraak daar één van is. HOE LOSSEN WE DIT OP? DE WERKVORM IN HET KORT Wat doe je als je een probleem of ruzie hebt? In het ergste geval moet je naar een rechter. Die bepaalt dan wie er gelijk heeft. Maar meestal kun je problemen

Nadere informatie

Examen VMBO-GL en TL - COMPEX

Examen VMBO-GL en TL - COMPEX Examen VMBO-GL en TL - COMPEX 2008 tijdvak 1 woensdag 28 mei totale examentijd 2 uur economie CSE GL en TL COMPEX Vragen 1 tot en met 22 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer niet

Nadere informatie

Welkom bij DWARSKRACHTEN van de Bouwagenda

Welkom bij DWARSKRACHTEN van de Bouwagenda Welkom bij DWARSKRACHTEN van de Bouwagenda Kerncoalitie Koene Talsma (Vz), Arie Bleijenberg, Lindy Molenkamp, Maaike Ritzen, Marco Hofman, Maurice van Rooijen en Richard Mulder Bernard Wientjes Voorzitter

Nadere informatie

Stichting Repair Café Den Haag

Stichting Repair Café Den Haag Stichting Repair Café Den Haag Beleidsplan maart 2016 www.repaircafedenhaag.nl repaircafe.denhaag@gmail.com Inleiding Vanaf 2011 is Repair Café in Den Haag actief, het viel tot oktober 2013 onder de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Datum : 21 augustus 2007 Nummer PS : PS2007BEM34 Afdeling : PMF Commissie : BEM Registratienummer : 2007INT Portefeuillehouder : Binnekamp

Datum : 21 augustus 2007 Nummer PS : PS2007BEM34 Afdeling : PMF Commissie : BEM Registratienummer : 2007INT Portefeuillehouder : Binnekamp S T A T E N V O O R S T E L Datum : 21 augustus 2007 Nummer PS : PS2007BEM34 Afdeling : PMF Commissie : BEM Registratienummer : 2007INT201571 Portefeuillehouder : Binnekamp Titel : Parkeren rond de nieuwbouw

Nadere informatie

Project 7 Pratende plant Docent Project 7 - Pratende Plant Docent

Project 7 Pratende plant Docent Project 7 - Pratende Plant Docent Project 7 Pratende plant Docent Project 7 - Pratende Plant Docent Titel Pratende Plant 2 lessen Doel De leerlingen leren in deze twee lessen een opdracht namaken en een nieuw prototype maken met behulp

Nadere informatie

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs

Koninklijk Instituut Van Ingenieurs Koninklijk Instituut Van Ingenieurs De beroepsvereniging van ingenieurs en techniekstudenten KIVI Regio Leiden Bavak Security Thema: Integrated Security Management Optimale beheersbaarheid door geïntegreerde

Nadere informatie

Occasion Informatiezuilen, touch computers, statieven en touchmonitoren. In juli, aug. & sept. 10% extra zomerkorting. PresTop D-317-TS.

Occasion Informatiezuilen, touch computers, statieven en touchmonitoren. In juli, aug. & sept. 10% extra zomerkorting. PresTop D-317-TS. PresTop Occasions Occasion Informatiezuilen, touch computers, statieven en touchmonitoren Alle producten zijn te bezichtigen in ons Occasion Centre. Maak vandaag nog een afspraak! 1 jaar garantie op alle

Nadere informatie

Dutch - NL OTTERBOX GLOBAL BEPERKTE GARANTIE ("BEPERKTE GARANTIE") BEPERKTE GARANTIE

Dutch - NL OTTERBOX GLOBAL BEPERKTE GARANTIE (BEPERKTE GARANTIE) BEPERKTE GARANTIE Dutch - NL OTTERBOX GLOBAL BEPERKTE GARANTIE ("BEPERKTE GARANTIE") BEPERKTE GARANTIE Otter Products, LLC d/b/a OtterBox en zijn wereldwijde dochterondernemingen (gezamenlijk, "Otter") garandeert dat zijn

Nadere informatie

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt

Introductie. Havens als belangrijk knooppunt Les 3. Havens Introductie De onderdelen voor de pennen van Pennenland bv komen uit de Verenigde Staten. De bedrijven die deze onderdelen aan Pennenland verkopen (leveranciers) verschepen hun onderdelen

Nadere informatie

Bosch Security Systems Servicehandleiding Benelux

Bosch Security Systems Servicehandleiding Benelux Bosch Security Systems Servicehandleiding Benelux 2 Servicehandleiding Nederland Inhoudsopgave 1. ALGEMEEN 3 2. BOSCH REPARATIECENTRUM EUROPA 3 3. HET SERVICEPROCES 4 4. REPARATIES BINNEN DE GARANTIEPERIODE

Nadere informatie

math inside Model orde reductie

math inside Model orde reductie math inside Model orde reductie Model orde reductie Met het voortschrijden van de rekenkracht van computers en numerieke algoritmen is het mogelijk om steeds complexere problemen op te lossen. Was het

Nadere informatie

Maatwerk voor elk zwaar vervoersprobleem

Maatwerk voor elk zwaar vervoersprobleem Maatwerk voor elk zwaar vervoersprobleem t: +31 (0)78-673 31 88 f: +31 (0)78-673 41 56 Maatwerk voor elk zwaar vervoersprobleem P. Ruizeveld B.V. bestaat al meer dan 60 jaar en heeft een solide geschiedenis

Nadere informatie

1 Transportproblemen. 1.1 Het standaard transportprobleem

1 Transportproblemen. 1.1 Het standaard transportprobleem 1 Transportproblemen 1.1 Het standaard transportprobleem Dit is het eenvoudigste logistieke model voor ruimtelijk gescheiden vraag en aanbod. Een goed is beschikbaar in gekende hoeveelheden op verscheidene

Nadere informatie

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. Praktijkonderwijs. Versie 24 mei 2018

Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel. Praktijkonderwijs. Versie 24 mei 2018 Handleiding voorbereidende les bij Provinciespel Praktijkonderwijs Versie 24 mei 2018 INHOUD Inleiding... 2 Tijdsverloop... 2 Wat doet de provincie?... 3 Filmpje Hoe werkt de provincie?... 6 Vragen stellen

Nadere informatie

e-domotica toepassingsvoorbeeld: Woonkamer in- en uitschakelen

e-domotica toepassingsvoorbeeld: Woonkamer in- en uitschakelen e-domotica toepassingsvoorbeeld: Woonkamer in- en uitschakelen 2 NEDERLANDS e-domotica Woonkamer in- en uitschakelen Inhoudsopgave 1.0 Introductie...2 1.1 Te gebruiken accessoires...2 2.0 Instellen van

Nadere informatie

Meer dynamiek en samenwerking in de levenscyclus van een Asset. AMC Seminar Berend Jongebloed Den Helder, 30 Oktober 2014

Meer dynamiek en samenwerking in de levenscyclus van een Asset. AMC Seminar Berend Jongebloed Den Helder, 30 Oktober 2014 Meer dynamiek en samenwerking in de levenscyclus van een Asset AMC Seminar 2014 Berend Jongebloed Den Helder, 30 Oktober 2014 Meer dynamiek In gebruik zijnde Wapensystemen laten profiteren van de continue

Nadere informatie

Uw onderhoud zal ons een zorg zijn. Presentatie: Bert Jan de Keijzer, Maintenance & support

Uw onderhoud zal ons een zorg zijn. Presentatie: Bert Jan de Keijzer, Maintenance & support Uw onderhoud zal ons een zorg zijn Presentatie: Bert Jan de Keijzer, Maintenance & support Deze presentatie IHC Parts & Services Dienstverlenende activiteiten wereldwijd Toegevoegde waarde voor eind gebruiker

Nadere informatie

3DPro Printservice De Chamotte 2 4191 GT Geldermalsen Tel 085-4872150 Email info@kisprint.nl

3DPro Printservice De Chamotte 2 4191 GT Geldermalsen Tel 085-4872150 Email info@kisprint.nl Full Color 3D printing en 3Dpro Printservice is een toonaangevend leverancier van 3D-content-to-print oplossingen. Voor professionals en consumenten met materialen zoals kunststoffen, metalen en keramiek.

Nadere informatie

DYNAMISCHE AUTOPILOOT VOOR DE BINNENVAART

DYNAMISCHE AUTOPILOOT VOOR DE BINNENVAART DYNAMISCHE AUTOPILOOT VOOR DE BINNENVAART 1-5-2015 Nieuwe autopiloot zorgt voor reductie brandstof, CO2, fijnstof en NOX èn een behouden vaart VOOR-INFORMATIE 1. ACHTERGROND VAN HET PROJECT NAVMATE Marine

Nadere informatie

Koning & Hartman maakt het verschil

Koning & Hartman maakt het verschil Koning & Hartman maakt het verschil KH Smart Manufacturing KH Smart Manufacturing Smart Made Simple Smart Made Simple Nieuwe technologieën volgen elkaar steeds sneller op en leiden tot nieuwe concepten,

Nadere informatie

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben.

Het leger. Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom we een leger hebben. Het leger Thema: Bestaat vrede? Samenleving Nederland De overheid Moeilijkheid; *** Tijd: *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je meer over het leger. Je kunt vertellen wat het leger doet en waarom

Nadere informatie

Concurrent Engineering als strategie voor het ontwerpen van bouwwerken

Concurrent Engineering als strategie voor het ontwerpen van bouwwerken Concurrent Engineering als strategie voor het ontwerpen van bouwwerken Presentatie P5 Ewold Jonker Lab Design & Construction Management 1 Concurrent Engineering Geïntegreerd en gelijktijdig Ontwerpen van

Nadere informatie

HOE LOSSEN WE DIT OP?

HOE LOSSEN WE DIT OP? HOE LOSSEN WE DIT OP? DECEMBER 2014 AAN DE SLAG MET #7 WAT HEB JE NODIG? 7 posters met de antwoordmogelijkheden. De posters kunt u hier downloaden: http://prodemos.nl/content/downl oad/15656/73148/file/prodemos_

Nadere informatie

SERVICE. De toegevoegde waarde van AxFlow Service

SERVICE. De toegevoegde waarde van AxFlow Service De toegevoegde waarde van AxFlow Service U bent actief in een bedrijfsproces waarbij techniek en continuïteit een essentiële rol spelen. Maar... bent u er werkelijk gerust op dat uw processen gewoon doorgaan?

Nadere informatie

De echte waarde van VR & AR in smart buildings Wieland Hendriksen The Urban Future

De echte waarde van VR & AR in smart buildings Wieland Hendriksen The Urban Future De echte waarde van VR & AR in smart buildings Wieland Hendriksen The Urban Future De Echte Waarde van VR en AR in Smart Buildings Wie zijn wij? NHTV Join Venture University of Applied Sciences Breda Academy

Nadere informatie

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips

ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips ENERGIEZUINIG WONEN 10 tips 1 Je woning isoleren en begin daar waar isoleren het meeste oplevert, dus waarmee je je energievraag zo veel mogelijk terugbrengt. Veel mensen kopen eerst zonnepanelen om energie

Nadere informatie

10% Occasion prijslijst +31 (0) 499 36 76 06 1.199,- 790,- 1.640,- 1.499,-

10% Occasion prijslijst +31 (0) 499 36 76 06 1.199,- 790,- 1.640,- 1.499,- PresTop Occasions Occasion Informatiezuilen, touch tafels, statieven en touchmonitoren Alle producten zijn te bezichtigen in ons Occasion Centre. Maak vandaag nog een afspraak! Occasion prijslijst November

Nadere informatie

Informatie voor de leerkracht Introductie nieuw concept (pagina 1) Programmeren met Bomberbot (pagina 1)

Informatie voor de leerkracht Introductie nieuw concept (pagina 1) Programmeren met Bomberbot (pagina 1) Leerlingen herkennen dat de moderne technologie om ons heen geprogrammeerd is door mensen. Leerlingen begrijpen dat een computer-programma bestaat uit een set instructies die een computer uitvoert en dat

Nadere informatie

WELKOM BIJ BOMBERBOT! LES 2: SEQUENTIES I LES 2: SEQUENTIES I WAAR GAAT DEZE LES OVER? INTRODUCTIE

WELKOM BIJ BOMBERBOT! LES 2: SEQUENTIES I LES 2: SEQUENTIES I WAAR GAAT DEZE LES OVER? INTRODUCTIE WELKOM BIJ BOMBERBOT! Bij onze lessen horen ook nog een online game, waarin de leerlingen de concepten die ze geleerd krijgen direct moeten toepassen, en een online platform, waarin u de voortgang van

Nadere informatie

Werken in de Cloud. Prijzen.xls. Geschikt voor. Werken in de cloud

Werken in de Cloud. Prijzen.xls. Geschikt voor. Werken in de cloud Pag. 1 Downloads.xls Facturatie.xls Voorraad.xls Prijzen.xls Prijzen.xls Werknemers.xls Klantgegevens.xls Prijzen.xls Voorraad.xls xls Werknemers.xls Voorraad.xls Werknemers.xls Downloads.xls Werknemers.xls

Nadere informatie

Solution Dag 2015. refresh-it. Printing. Frits de Boer Frenk Tames 1 12.06.2015

Solution Dag 2015. refresh-it. Printing. Frits de Boer Frenk Tames 1 12.06.2015 Solution Dag 2015. refresh-it Printing Frits de Boer Frenk Tames 1 12.06.2015 Agenda. 1. Welkom Frits de Boer 2. Samsung Printing Frenk Tames 3. Rondleiding Tonerfabriek ARP Supplies 2 12.06.2015 Solution

Nadere informatie

Aangezien de TRIOS in onze ogen een onderdeel is van een gehele 3Shape workflow hierbij een toelichting van de diverse mogelijkheden en voordelen.

Aangezien de TRIOS in onze ogen een onderdeel is van een gehele 3Shape workflow hierbij een toelichting van de diverse mogelijkheden en voordelen. Aangezien de TRIOS in onze ogen een onderdeel is van een gehele 3Shape workflow hierbij een toelichting van de diverse mogelijkheden en voordelen. Er zijn vele opties om Uw praktijk optimaal digitaal in

Nadere informatie

OFFICE DOCUMENT&ICT SOLUTIONS VAN BYOD NAAR WYOD: HET VOLGENDE PROBLEEM? - DE BESTE ZAKELIJKE LAPTOPS - BETAALBAAR VIDEOVERGADEREN MET HOGE KWALITEIT

OFFICE DOCUMENT&ICT SOLUTIONS VAN BYOD NAAR WYOD: HET VOLGENDE PROBLEEM? - DE BESTE ZAKELIJKE LAPTOPS - BETAALBAAR VIDEOVERGADEREN MET HOGE KWALITEIT OFFICE DOCUMENT&ICT SOLUTIONS Financiering Leasen: de beste optie? Heb je nieuwe apparatuur nodig maar niet de middelen om die direct te kopen? Dan kan leasen een optie vormen. Het leasen van apparatuur

Nadere informatie

Workshop Low Cost High Value Service Delivery Models

Workshop Low Cost High Value Service Delivery Models Workshop Low Cost High Value Service Delivery Models 9 februari 2012 2011 - All rights reserved Noventum Service Management Consultants Ltd. 1 Low Cost High Value Service Delivery Models Low cost delivery

Nadere informatie

Workwear service that works.

Workwear service that works. that works. Inhoudsopgave Over Berendsen 3 Onze 6 Uitgifte en inname systemen 8 CL proces 10 Over Berendsen Onze missie: We doen waar we goed in zijn, zodat u kunt doen waar u het beste in bent. Wat onze

Nadere informatie

Rapportage Januari 2012

Rapportage Januari 2012 Rapportage Januari 2012 Studenten Helpdesk Faculteit CiTG k. 1.79 015-2784002 Studhelpdesk-citg@tudelft.nl www.studenthelpdesk.citg.tudelft.nl Introductie Bij dezen de eerste rapportage van het nieuwe

Nadere informatie

HR-isolatie. voor de spouw

HR-isolatie. voor de spouw HR-isolatie voor de spouw Over de noodzaak van isolatie in de bouw bestaat allang geen discussie Waarom isoleren? meer. Voor de hedendaagse nieuwbouw gelden op dit vlak allerlei wettelijke voorschriften

Nadere informatie

Het aesfactuur-package

Het aesfactuur-package Het aesfactuur-package A Eskwadraat TEXniCie hektex@a-eskwadraat.nl 27 mei 2014 1 Introductie Met het aesfactuur-package kunnen facturen worden gemaakt, in de vorm van een eenvoudige tabel. In combinatie

Nadere informatie

EM6053 Video Balun Set

EM6053 Video Balun Set EM6053 Video Balun Set 2 NEDERLANDS EM6053 Video Balun Set Inhoudsopgave 1.0 Introductie...2 1.1 Functies en kenmerken...2 1.2 Inhoud van de verpakking...3 2.0 Wat heb je nodig?...3 2.1 Voor je gaat beginnen...3

Nadere informatie

Stichting Repair Café Den Haag Beleidsplan November

Stichting Repair Café Den Haag Beleidsplan November Stichting Repair Café Den Haag Beleidsplan November 2018 www.repaircafedenhaag.nl repaircafe.denhaag@gmail.com Inleiding Vanaf 2011 is Repair Café in Den Haag actief. Tot oktober 2013 viel het Haagse Repair

Nadere informatie

Administratieve Organisatie

Administratieve Organisatie Administratieve Organisatie MediaMarkt Eindhoven Ekkersrijt SEMESTERCOACH Rob Verhoeven THEMA Live Performance BEGELEIDER Pascal Galesloot Managementsamenvatting In dit document wordt de administratieve

Nadere informatie

Corda Liften B.V. "HET CORDA CONCEPT!" Duurzaam. Besparen. Vrijheid. Liftbeheer volgens Corda Liften B.V.

Corda Liften B.V. HET CORDA CONCEPT! Duurzaam. Besparen. Vrijheid. Liftbeheer volgens Corda Liften B.V. Corda Liften B.V. Duurzaam Besparen "HET CORDA CONCEPT!" Vrijheid Liftbeheer volgens Corda Liften B.V. KWALITEIT D st D Centraal in het Corda Concept staan duurzaamheid en kostenbesparing. De eerste stap

Nadere informatie

Controle over al uw importzendingen

Controle over al uw importzendingen Controle over al uw importzendingen Het Express Import systeem Met TNT Express heeft u uw importzendingen zelf in de hand. Express Import is een TNT Express systeem waarbij u alle touwtjes in handen heeft.

Nadere informatie

Omvormers. Aanbod Kwaliteit Performance

Omvormers. Aanbod Kwaliteit Performance Omvormers Aanbod Kwaliteit Performance Bart van den Bosch Sinds 1997 zonne energie Bij toon aangevende fabrikant van omvormers net gekoppelde zonne energie systemen autonome energie voorziening systemen

Nadere informatie

beheer en managementsysteem voor minicontainers

beheer en managementsysteem voor minicontainers beheer en managementsysteem voor minicontainers WAAROM IDENTIFICATIE? Al ruim 25 jaar wordt afval ingezameld met minicontainers. De minicontainer heeft daarmee een vaste plek in het straatbeeld verworven.

Nadere informatie

Calibratie, Onderhoud & Service voor Cleanroom Meetapparatuur

Calibratie, Onderhoud & Service voor Cleanroom Meetapparatuur Calibratie, Onderhoud & Service voor Cleanroom Meetapparatuur Inhoudsopgave Voordelen van een servicecontract Calibratie contract Calibratie+ contract Support Contract Normen voor calibratie en onderhoud

Nadere informatie

Het EPCglobal-netwerk: Wereldwijd paspoort voor RFID

Het EPCglobal-netwerk: Wereldwijd paspoort voor RFID Het EPCglobal-netwerk: Wereldwijd paspoort voor RFID Het EPCglobal-netwerk: Wereldwijd paspoort voor RFID U heeft te maken met eisen op het gebied van tracking & tracing. U wilt uw concurrenten voor blijven

Nadere informatie

POCKET PCS WERELDWIJDE GARANTIEVERKLARING EN TECHNISCHE ONDERSTEUNING

POCKET PCS WERELDWIJDE GARANTIEVERKLARING EN TECHNISCHE ONDERSTEUNING POCKET PCS WERELDWIJDE GARANTIEVERKLARING EN TECHNISCHE ONDERSTEUNING Algemene voorwaarden BEHALVE VOORZOVER UITDRUKKELIJK VERMELD IN DEZE GARANTIEVERKLARING, VERLEENT HP GEEN ANDERE GARANTIES OF VOORWAARDEN,

Nadere informatie

TCO aandrijvingen. Energiekosten Onderhoudskosten Stilstandskosten

TCO aandrijvingen. Energiekosten Onderhoudskosten Stilstandskosten TCO aandrijvingen TCO aandrijvingen Energiekosten Onderhoudskosten Stilstandskosten Energiekosten Bewustwording van kosten van een elektromotor Hoeveel energie verbruikt een 1kW elektromotor op jaarbasis

Nadere informatie

Talent4U 4. Lessenserie voor het vmbo. Maintenance. Inhoud. Talent4U. Maintenance

Talent4U 4. Lessenserie voor het vmbo. Maintenance. Inhoud. Talent4U. Maintenance 4 1 Lessenserie voor het vmbo Inhoud Introductie... 2 Opdracht 1 Practicum... 3 Hoe werkt de mengtank?.... 4 Opdracht 2 Het echte werk.... 9 Opdracht 3 Werken als maintenance technician.. 10 Opdracht 4

Nadere informatie

Welk deel van een collectie moet gecentraliseerd worden? Gerlach van der Heide

Welk deel van een collectie moet gecentraliseerd worden? Gerlach van der Heide Welk deel van een collectie moet gecentraliseerd worden? Heide van Onderzoek in samenwerking met: Prof. Dr. K.J. Roodbergen Dr. N.D. van Foreest COPE congres, 1 November 2013 Inhoud presentatie van en

Nadere informatie

Stichting Repair Café Capelle aan den IJssel

Stichting Repair Café Capelle aan den IJssel Stichting Repair Café Capelle aan den IJssel Wiekslag 3 2903 VA Capelle aan den IJssel info@repaircafecapelle.nl Telefoon 06-23 221 645 Inhoud Inleiding... 3 1. Missie/visie... 4 1.2 Doelstelling... 4

Nadere informatie

De kansen voor de Circulaire Economie - met oog op recycling - Ton Bastein

De kansen voor de Circulaire Economie - met oog op recycling - Ton Bastein De kansen voor de - met oog op recycling - The Limits to growth Verscheen in 1972 Uitgangspunt: Één wereld Overshoot Exponentiële groei Actie (o.a.): Systeemveranderingen Resource efficiency Recycle Vervangen/Substitutie

Nadere informatie

imagine. change. Omdat WerkPlek voor u werkt Ricoh WerkPlek De beste zorg voor uw werkplek

imagine. change. Omdat WerkPlek voor u werkt Ricoh WerkPlek De beste zorg voor uw werkplek imagine. change. Omdat WerkPlek voor u werkt Ricoh WerkPlek De beste zorg voor uw werkplek Een complete werkplek inclusief hard- en software zonder zorgen? Laat WerkPlek voor u werken Thuis, op kantoor

Nadere informatie

Aanvraagformulier Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2014

Aanvraagformulier Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2014 S AMENVATTI NG Ok t ober2015 Aanvraagformulier Nieuwe opleiding macrodoelmatigheidstoets beleidsregel 2014 Basisgegevens Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): X Nieuwe opleiding Nieuw Ad programma

Nadere informatie

MSS Micro SCADA Systeem

MSS Micro SCADA Systeem Wijnand van Asseldonk / Alex Otten MSS Micro SCADA Systeem Agenda ICT in een oogopslag Aanleiding ontwikkeling MSS Keuzemogelijkheden Uitwerking van de keuze Aanvullende wensen ICT in een oogopslag Opgericht

Nadere informatie

Nieuw: controllers van Syel Europe

Nieuw: controllers van Syel Europe INDUSTRIËLE ELEKTRONICA Nieuw: controllers van Syel Europe De compacte controller die intelligent én voordelig is. voor seriebouw en klantspecifieke toepassingen voor complexe berekeningen én eenvoudige

Nadere informatie

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT!

DIT PROGRAMMA EN EEN ADOBE ID DIENT TE GEBEUREN VOORDAT U BOEKEN KOOPT! BELANGRIJKE NOOT OVER e-books: e-books in epub formaat, zijn beveiligd met DRM (Digital Rights Management) Om digitale E-Books te kopen, downloaden en lezen op uw ereader, epub formaat, heeft u het programma

Nadere informatie

Efficiënt hergebruik van Medische apparatuur

Efficiënt hergebruik van Medische apparatuur Efficiënt hergebruik van Medische apparatuur Medical Equipment Project Management Rigging, Crating, Shipping Dit is een uitgave van Mediproma B.V. Daar waar waardevolle medische apparatuur op een andere

Nadere informatie

Goedkoop of duurkoop. Automobilisten voelen minder binding met hun garage. Een eerste indruk is geld waard

Goedkoop of duurkoop. Automobilisten voelen minder binding met hun garage. Een eerste indruk is geld waard Goedkoop of duurkoop Een eerste indruk is geld waard. Ook in de automotive sector. De klant die een schone werkplaats binnenstapt en geholpen wordt door deskundige monteurs in strakke bedrijfskleding,

Nadere informatie

De computer gebruiken op het Kennemer College, locatie Mavo

De computer gebruiken op het Kennemer College, locatie Mavo De computer gebruiken op het Kennemer College, locatie Mavo Inhoudsopgave Inleiding... 5 Richtlijnen voor computergebruik... 7 Inloggen op de pc... 8 E-mail en webmail... 9 Magister... 11 De website van

Nadere informatie

Feeding the world with solar power.

Feeding the world with solar power. Feeding the world with solar power. inteqnion-solar.com Zonne-energie. Duurzame energiebron van de toekomst. De markt voor energievoorziening is volop in beweging. Fossiele brandstoffen als gas en olie

Nadere informatie

Alignment, Vibrations & Mounting Solutions

Alignment, Vibrations & Mounting Solutions Alignment, Vibrations & Mounting Solutions www.multalign.nl Inhoud MultAlign Services 3 Loctite Fixmaster Marine Chocking 4 Toepassen van Loctite Fixmaster 4 Classificatie documenten Loctite Fixmaster

Nadere informatie

Euro Gitterboxen De optimale oplossing voor productieketens

Euro Gitterboxen De optimale oplossing voor productieketens Euro Gitterboxen De optimale oplossing voor productieketens PAKi Logistics Feiten en getallen Euro Gitterboxen Meer dan 20 miljoen Euro Gitterboxen zijn door heel Europa in gebruik. De Euro Gitterbox is

Nadere informatie

Dutch summary. Nederlandse samenvatting. Een bijdrage aan de grijp-puzzel

Dutch summary. Nederlandse samenvatting. Een bijdrage aan de grijp-puzzel Dutch summary Nederlandse samenvatting Een bijdrage aan de grijp-puzzel Mensen kunnen op allerlei manieren van elkaar verschillen. Sommige mensen hebben kleine handen, andere juist grote, sommige mensen

Nadere informatie

ling van die eigenschap binnen het model geldt. In het bijzonder bij het wiskundig modelleren van een programma kan een eigenschap met wiskundige zeke

ling van die eigenschap binnen het model geldt. In het bijzonder bij het wiskundig modelleren van een programma kan een eigenschap met wiskundige zeke De Nederlandse samenvatting van een proefschrift is bij uitstek het onderdeel van het proefschrift dat door familie en vrienden wordt gelezen. Voor hen wil ik deze samenvatting dan ook schrijven als een

Nadere informatie

te veel vrije slag koppeling W124 Geplaatst door Rob Hackert - 08 jan :29

te veel vrije slag koppeling W124 Geplaatst door Rob Hackert - 08 jan :29 te veel vrije slag koppeling W124 Geplaatst door - 08 jan 2014 18:29 Hallo Benz liefhebbers... Mijn W124 200D heeft ongeveer 2.5 cm vrije slag voordat de hydrauliek voor de ontkoppeling gaat zorgen. Daardoor

Nadere informatie

HANDLEIDING MICROSOFT POWERPOINT RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN

HANDLEIDING MICROSOFT POWERPOINT RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN HANDLEIDING MICROSOFT POWERPOINT RADBOUD UNIVERSITEIT NIJMEGEN Bas van Gestel, 16 januari 2005 Wat is MS Powerpoint? MS Powerpoint is een programma waarmee je digitale diavoorstellingen kunt maken, inclusief

Nadere informatie

Circulair Congres TKI-BBE Ronald Zwart, Platform Bio-Energie 08 mei 2019

Circulair Congres TKI-BBE Ronald Zwart, Platform Bio-Energie 08 mei 2019 De Toekomst van Bio-energie Circulair Congres TKI-BBE Ronald Zwart, Platform Bio-Energie 08 mei 2019 De Toekomst van Bio-energie Bio-energie is vandaag de belangrijkste bron van hernieuwbare energie in

Nadere informatie

Datum 4 december 2018 Betreft Beantwoording vragen van het lid Karabulut over export van dual use - goederen en wapens naar Saudi-Arabië

Datum 4 december 2018 Betreft Beantwoording vragen van het lid Karabulut over export van dual use - goederen en wapens naar Saudi-Arabië Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20061 Nederland www.rijksoverheid.nl Datum 4 december 2018 Betreft Beantwoording vragen

Nadere informatie

Nefit ModuLine Easy. Nefit houdt Nederland warm. Easy De slimste thermostaat

Nefit ModuLine Easy. Nefit houdt Nederland warm. Easy De slimste thermostaat Nefit ModuLine Easy Nefit houdt Nederland warm Easy De slimste thermostaat Nefit Easy De slimme thermostaat die verder gaat Nefit Easy is de eerste slimme thermostaat die alleen maar voordelen heeft. U

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 27 830 Materieelprojecten Nr. 110 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Den Haag, 17 juni

Nadere informatie

Flowserve Corporation. Innovatie Event Ki< MPi - 7 december 2016 Nieuw, on-line diagnose systeem voor meertraps pompen Jan Verhoeven

Flowserve Corporation. Innovatie Event Ki< MPi - 7 december 2016 Nieuw, on-line diagnose systeem voor meertraps pompen Jan Verhoeven Flowserve Corporation Innovatie Event Ki< MPi - 7 december 2016 Nieuw, on-line diagnose systeem voor meertraps pompen Jan Verhoeven 1 Innovatie bij Flowserve Flowserve, wereldwijd leverancier van centrifugaal

Nadere informatie

P7 4D voortgangsregistratie

P7 4D voortgangsregistratie Het 4D Voortgangsregistratiesysteem is een systeem dat op elk gewenst moment van alle onderdelen inzicht kan geven waar ze zich bevinden en wat de status is. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande informatie

Nadere informatie

HR-isolatie. voor het hellende dak

HR-isolatie. voor het hellende dak HR-isolatie voor het hellende dak Over de noodzaak van isolatie in de bouw bestaat allang geen discussie Waarom isoleren? meer. Voor de hedendaagse nieuwbouw gelden op dit vlak allerlei wettelijke voorschriften

Nadere informatie