Het EPCglobal-netwerk: Wereldwijd paspoort voor RFID

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het EPCglobal-netwerk: Wereldwijd paspoort voor RFID"

Transcriptie

1 Het EPCglobal-netwerk: Wereldwijd paspoort voor RFID

2 Het EPCglobal-netwerk: Wereldwijd paspoort voor RFID U heeft te maken met eisen op het gebied van tracking & tracing. U wilt uw concurrenten voor blijven en tegelijkertijd kosten besparen. Consumenten worden kritischer. U zoekt daarom altijd naar mogelijkheden om uw bedrijfsprocessen efficiënter te laten verlopen. Gelukkig staat de techniek ook niet stil. De laatste ontwikkeling is RFID. De mogelijkheden daarvan nemen een grote vlucht sinds de creatie van het EPCglobal-netwerk. Wat is het en wat kunt u ermee? Scannen met RFID Radio Frequency Identification (RFID) is een techniek die het mogelijk maakt items draadloos te identificeren. RFID wordt al tientallen jaren gebruikt, bijvoorbeeld in skipassen, autosleutels of toegangspasjes. Sinds enkele jaren wordt gekeken hoe de techniek in de logistieke keten kan worden toegepast. Voor RFID zijn een tag en een scanner nodig. De RFID-tag is een microchip met antenne. De scanner (ook wel lezer of reader genoemd) kan de gegevens op de microchip op afstand uitlezen met behulp van radiogolven. De RFID-reader is via een computer verbonden aan een database. Wat is het verschil tussen RFID-tags en barcodes? Ook barcodes bevatten informatie over producten en ook barcodes kunnen worden gescand. Het grote verschil is dat een RFID-tag bij het scannen niet zichtbaar hoeft te zijn. Dat kost minder mankracht en kan het aantal leesfouten aanzienlijk verkleinen. Een ander voordeel is dat meerdere RFID-tags tegelijk uitgelezen kunnen worden. Het grootste voordeel is echter te behalen als in de hele keten op een uniforme manier met RFID wordt gewerkt en informatie wordt gedeeld. Hiervoor is het EPCglobal-netwerk opgezet.

3 Een wereldwijde standaard voor RFID Het EPCglobal-netwerk is een compleet samenhangend systeem waarmee items van productie tot aflevering te volgen zijn. Het is een combinatie van de technische voordelen van RFID met de praktische mogelijkheden van een netwerk. Elk item uniek In het EPCglobal-netwerk heeft elk item een eigen unieke identificatiecode. Deze Electronic Product Code (EPC) kan een EAN-artikelcode zijn, aangevuld met een serienummer. Een item kan een consumentenproduct zijn, maar ook een doos of een pallet. Het nummer dient alleen ter identificatie. De achterliggende informatie over het item (de naam, het merk, maar bijvoorbeeld ook de productie- of houdbaarheidsdatum) zit niet in de EPC-tag, maar ligt vast in een database. Geautomatiseerd scannen Items met een EPC-tag zijn te scannen zonder menselijke tussenkomst. Bovendien kunnen meerdere items tegelijkertijd gescand worden. Denk aan een pallet met 48 dozen alle 48 dozen, met ieder hun eigen EPC-tag, kunnen in één keer gescand worden in plaats van alleen de pallet als geheel. Doordat het scannen veel gemakkelijker en goedkoper wordt, is het mogelijk om items veel vaker in de keten, automatisch, te lokaliseren. Bovendien kan bij het scannen extra informatie worden opgeslagen, bijvoorbeeld de temperatuur van het product op het moment van scannen. Op de voet volgen van elk product Via het EPCglobal-netwerk is alle informatie wereldwijd via internet ter beschikking aan betrokken partners in de keten. Zo is op elk moment, voor meerdere partijen, duidelijk waar een item zich bevindt, welke weg het heeft afgelegd en onder welke condities. Onbegrensde mogelijkheden Op deze manier wordt de weg van items in de keten heel zichtbaar. Daardoor ontstaan nieuwe mogelijkheden: het nauwkeuriger en efficiënter beheren van de voorraad het verbeteren van beschikbaarheid van producten op het schap het monitoren van versheid van producten in de keten het tegengaan van diefstal en lekkage het voldoen aan de eisen van tracking & tracing het efficiënt en gericht uitvoeren van eventuele recalls het bestrijden van namaak het volgen van RTI s (Returnable Transport Items, zoals kratten)

4 Nooit meer tellen Een pallet met verschillende dozen producten komt aan in het distributiecentrum van een retailer. Doordat alle dozen zijn voorzien van een eigen EPC-tag, hoeft men de inhoud van de pallet niet handmatig te controleren. Door de pallet door een poort met RFID-readers te halen, worden in één keer alle dozen gescand en is bekend wat er op de pallet staat. Echte versheid Certificaat van echtheid Omdat elk product zijn eigen unieke EPC-tag krijgt en omdat elke stap in de keten wordt vastgelegd, valt heel eenvoudig te achterhalen of het om originele of nagemaakte producten gaat. Een krat met zakjes sla is voorzien van een EPC-tag én een temperatuursensor. Op elk moment dat de krat langs een reader komt, registreert deze zowel het unieke EPC-nummer van de krat als de temperatuur op dat moment die de versheid van de sla beïnvloedt. Deze gegevens worden vastgelegd in een database. Op het moment dat de krat in de winkel aankomt is daardoor bekend hoe lang de sla daadwerkelijk vers is. Men weet dus welke krat het eerst de winkel in moet. Betrouwbaar Het EPCglobal-netwerk is een onderdeel van de wereldwijde GS1-standaards. Dit garandeert dat de standaard wordt ontwikkeld in samenwerking met het internationale bedrijfsleven. Ook worden de GS1-standaards reeds op grote schaal toegepast. Wanneer u het EPCglobalnetwerk wilt gaan gebruiken, hoeft u dus niet in één keer al uw processen aan te passen. Het EAN-codesysteem met de vertrouwde barcodes is nog gewoon te gebruiken naast het EPCglobal-netwerk: Het EAN-nummersysteem dat wordt gebruikt voor barcodes, is ook de basis voor het nummersysteem van het EPCglobal-netwerk. Bestaande EAN-artikelcodes kunnen eenvoudigweg worden aangevuld met een serienummer. Gegevens over producten met een barcode kunnen ook in het EPCglobal-netwerk worden opgeslagen.

5 De onderdelen van het EPCglobal-netwerk Het EPCglobal-netwerk bestaat uit de volgende onderdelen: Electronic Product Code Een nummersysteem dat elk object uniek identificeert. De bestaande EAN-artikelcodes kunnen hierin worden opgenomen. De EAN-artikelcode wordt dan aangevuld met een EAN-serienummer. EPCglobal tags en readers Het EPCglobal-netwerk bevat standaards voor tags en readers en de wijze waarop deze communiceren. EPC Middleware EPC Middleware interpreteert wat de reader leest en vertaalt dit naar informatie voor de interne bedrijfssystemen. EPC Information Systems (EPC-IS) EPC-IS is een informatiesysteem bij een bedrijf. EPC-IS maakt EPC-data beschikbaar voor het EPCglobal-netwerk zodat handelspartners deze gegevens kunnen raadplegen. Discovery Services Dit zijn services die gebruikers in staat stellen data over een EPC te vinden in het EPCglobal-netwerk. Een belangrijk onderdeel hiervan is de Object Name Service. Deze werkt als een index. Het is een database waarin vastligt in welke EPC-IS de gegevens over de verschillende EPC s zijn terug te vinden. ONS EPC-IS EPC-tag reader Middleware De EPC-gegevens worden via een beveiligde internetomgeving uitgewisseld.

6 Voordelen van het EPCglobal-netwerk voor uw bedrijf De potentiële voordelen van het EPCglobal-netwerk zijn voor elk bedrijf anders. Dit hangt onder andere af van het soort producten waarmee u te maken heeft, van uw logistieke processen en van uw huidige mate van automatisering. Het opstellen van een business case helpt u om helder te krijgen waar voor u de grootste voordelen zitten en of de investeringen opwegen tegen die voordelen. In sommige gevallen zult u misschien zelfs tot de conclusie komen dat barcodes prima voldoen. Deelnemen aan de ontwikkeling Verschillende componenten van het EPCglobal-netwerk zijn gereed, andere zijn volop in ontwikkeling. Dit gaat in nauw overleg met het internationale bedrijfsleven. U kunt ook betrokken zijn bij deze ontwikkeling. Om van het EPCglobal-netwerk gebruik te kunnen maken of om zelf mee te werken aan de verdere ontwikkeling ervan, kunt u zich aanmelden bij EPCglobal. Dit doet u via GS1 Nederland. Uw aanmelding geeft u recht op: toegang tot het EPCglobal-netwerk (in ontwikkeling) informatie over het gebruik van het EPCglobal-netwerk informatie uit eerste hand over pilotprojecten en implementaties deelname aan de gebruikersgroep en medewerking aan de verdere ontwikkeling en uitbouw van de standaards.

7 Meer informatie EPCglobal GS1 Nederland Voor meer informatie over de mogelijkheden van het EPCglobalnetwerk kunt u contact opnemen met de Customer Service van GS1 Nederland, via onze website of telefoonnummer (020) Op onze website vindt u aanvullende, actuele informatie over RFID en het EPCglobal-netwerk. EPCglobal is in 2003 opgericht als joint venture van GS1 (voorheen EAN International) en GS1 US (voorheen UCC). Zij heeft tot doel het EPCglobal-netwerk te beheren, verder te ontwikkelen en uit te dragen. Dit gebeurt in samenwerking met de verschillende partijen uit de handel en industrie. EPCglobal is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk. GS1 Nederland vertegenwoordigt EPCglobal in Nederland. GS1 Nederland (voorheen EAN Nederland) speelt een actieve en leidende rol in het bevorderen van de toepassing van wereldwijde open standaards voor automatische identificatie en elektronische communicatie ten behoeve van bedrijven, consumenten en overheid. GS1 Nederland is een neutrale organisatie zonder winstoogmerk met ruim deelnemende bedrijven uit 30 branches. GS1 Nederland is aangesloten bij GS1. GS1 Nederland Teksten uit deze brochure mogen zonder voorafgaande toestemming worden overgenomen, mits voorzien van bronvermelding. Uitgave september Tekst: GS1 Nederland Ontwerp: DWBH Eindredactie: Jack Nouws/MaisQueNada Drukwerk: Loodswerk

8 Tourniairestraat KK Amsterdam Postbus BK Amsterdam T +31 (0) (0) customer service F +31 (0)

RFID in the Real World

RFID in the Real World Een handvat voor de IT-audit van een RFID-systeem Een handvat voor de IT-audit van een RFID-systeem vrije Universiteit amsterdam April 2007, Amsterdam Teamnummer: 715 Studentnaam 1: Tiny Monden Studentnummer:

Nadere informatie

Privacyrechtelijke aspecten van RFID

Privacyrechtelijke aspecten van RFID Privacyrechtelijke aspecten van RFID Privacyrechtelijke aspecten van RFID Een productie van: In samenwerking met: In opdracht van: Colofon Dit is een uitgave van ECP.NL, Platform voor enederland in opdracht

Nadere informatie

Privacyrechtelijke aspecten van RFID

Privacyrechtelijke aspecten van RFID Privacyrechtelijke aspecten van RFID enkel voor interne verspreiding binnen de Werkgroep Privacy en RFID van ECP.NL ECP.NL, maart 2005 Leidschendam mr. Bart W. Schermer mr. Marjolijn Durinck Colofon Dit

Nadere informatie

oé~äjíáãé=îçäöéå=éå=áçéåíáñáåéêéå=î~å=éêççìåíéå=áå=çé= ëìééäó=åü~áå=ãkäkîk=ocfa

oé~äjíáãé=îçäöéå=éå=áçéåíáñáåéêéå=î~å=éêççìåíéå=áå=çé= ëìééäó=åü~áå=ãkäkîk=ocfa oé~äjíáãé=îçäöéå=éå=áçéåíáñáåéêéå=î~å=éêççìåíéå=áå=çé= ëìééäó=åü~áå=ãkäkîk=ocfa gçêáë=m^ij^kp éêçãçíçê=w mêçñk=gé~ååé=p`eobrop = báåçîéêü~åçéäáåö=îççêöéçê~öéå=íçí=üéí=äéâçãéå=î~å=çé=öê~~ç= e~åçéäëáåöéåáéìê=áå=çé=äéäéáçëáåñçêã~íáå~

Nadere informatie

Breed scala van mogelijkheden voor RFID in de zorg

Breed scala van mogelijkheden voor RFID in de zorg Breed scala van mogelijkheden voor RFID in de zorg Enige tijd geleden verscheen in de media een bericht over een bar waarin vaste klanten een drankje kunnen bestellen na identificatie op basis van een

Nadere informatie

EDI - Electronic Data Interchange Tips en advies om EDI te implementeren in de Modesector Datum: 24 maart 2014, versie: 1.0

EDI - Electronic Data Interchange Tips en advies om EDI te implementeren in de Modesector Datum: 24 maart 2014, versie: 1.0 EDI - Electronic Data Interchange Tips en advies om EDI te implementeren in de Modesector Datum: 24 maart 2014, versie: 1.0 Inhoud 1 Wat is EDI? 4 1.1 Waarom is dit belangrijk? 4 1.2 Wat levert het op?

Nadere informatie

Privacy en andere juridische aspecten van RFID: unieke identificatie op afstand van producten en personen

Privacy en andere juridische aspecten van RFID: unieke identificatie op afstand van producten en personen Privacy en andere juridische aspecten van RFID: unieke identificatie op afstand van producten en personen Privacy en andere juridische aspecten van RFID: unieke identificatie op afstand van producten

Nadere informatie

P7 4D voortgangsregistratie

P7 4D voortgangsregistratie Het 4D Voortgangsregistratiesysteem is een systeem dat op elk gewenst moment van alle onderdelen inzicht kan geven waar ze zich bevinden en wat de status is. Er wordt gebruik gemaakt van bestaande informatie

Nadere informatie

RFID TAGS: een onderzoek bij bevoorrechte getuigen

RFID TAGS: een onderzoek bij bevoorrechte getuigen UNIVERSITEIT GENT FACULTEIT ECONOMIE EN BEDRIJFSKUNDE ACADEMIEJAAR 2008 2009 RFID TAGS: een onderzoek bij bevoorrechte getuigen Masterproef voorgedragen tot het bekomen van de graad van Master in de Toegepaste

Nadere informatie

Medewerkers in de detailhandel in 2020

Medewerkers in de detailhandel in 2020 Medewerkers in de detailhandel in 2020 2 Medewerkers in de detailhandel in 2020 Medewerkers in de detailhandel in 2020 2020 lijkt misschien nog ver weg, maar de tijd gaat snel. Deze brochure beschrijft

Nadere informatie

Business Case Elektronische pakbon en palletlabel in de bouw en installatiesector 31 maart 2014

Business Case Elektronische pakbon en palletlabel in de bouw en installatiesector 31 maart 2014 Business Case Elektronische pakbon en palletlabel in de bouw en installatiesector 31 maart 2014 Inhoud Managementsamenvatting 1 1 Inleiding 4 1.1 Doelstelling 4 1.2 Onderzoek 5 1.3 Met dank aan 9 2 Achtergrond

Nadere informatie

Applicatie Integratie in de zorg: implementatie tips uit de praktijk

Applicatie Integratie in de zorg: implementatie tips uit de praktijk Applicatie Integratie in de zorg: implementatie tips uit de praktijk Veel zorginstellingen geven aan informatievoorziening te willen verbeteren. Om bijvoorbeeld de cliënt meer centraal te stellen of Het

Nadere informatie

Masterproef RFID als hulpmiddel voor de verbetering van voorraadbeheer in een keten

Masterproef RFID als hulpmiddel voor de verbetering van voorraadbeheer in een keten 2012 2013 FACULTEIT BEDRIJFSECONOMISCHE WETENSCHAPPEN master in de toegepaste economische wetenschappen: handelsingenieur: operationeel management en logistiek Masterproef RFID als hulpmiddel voor de verbetering

Nadere informatie

Patiëntveiligheid omhoog, kosten omlaag. Stappenplan implementatie GS1-traceerbaarheid ziekenhuizen 6 november 2013 versienummer 001

Patiëntveiligheid omhoog, kosten omlaag. Stappenplan implementatie GS1-traceerbaarheid ziekenhuizen 6 november 2013 versienummer 001 Patiëntveiligheid omhoog, kosten omlaag Stappenplan implementatie GS1-traceerbaarheid ziekenhuizen 6 november 2013 versienummer 001 Met dank aan Naam Functie Organisatie Justin Bitter Manager bedrijfsvoering

Nadere informatie

Transport, doe het slim

Transport, doe het slim Transport, doe het slim an deur tot deur Wat is het? Het gaat hier om de uitgaande goederenstroom, van deur tot deur. Daarbij horen documenten en labels, mogelijkheden tot tracking en tracing, het volume

Nadere informatie

Praktijkinstructie Werkveldoriëntatie 3 (ICT05.3/CREBO:53272)

Praktijkinstructie Werkveldoriëntatie 3 (ICT05.3/CREBO:53272) instructie Werkveldoriëntatie 3 (ICT05.3/CREBO:53272) pi.ict05.3.v1 ECABO, 1 april 2002 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Ondersteuning op open source software

Ondersteuning op open source software Ondersteuning op open source software oktober 2007 OSOSS Tekst en opmaak: Daniël Vijge Stichting ICTU OSOSS (Open Source als Onderdeel van uw Software Strategie) Wilhelmina van Pruisenweg 104 Postbus 84011

Nadere informatie

uw zending in goede handen

uw zending in goede handen uw zending in goede handen nationaal en internationaal een vertrouwde naam TNT Express is een wereldwijd opererende express dienstverlener. Vele organisaties kennen ons als betrouwbare partner die zendingen

Nadere informatie

DFAX. Automatisch faxen versturen via de computer en DAS 4

DFAX. Automatisch faxen versturen via de computer en DAS 4 Automatisch faxen versturen via de computer en DAS 4 Deze uitgave is gedrukt op chloorvrij papier Alle rechten zijn voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van Deltec BV

Nadere informatie

De mkb-accountant en Cloud Computing

De mkb-accountant en Cloud Computing De mkb-accountant en Cloud Computing November 2014 De tekst van deze brochure is tot stand gekomen met medewerking van NEMACC, het mkb kenniscentrum waarin NBA en de Erasmus Universiteit Rotterdam hun

Nadere informatie

Ontdek zelf de mogelijkheden:

Ontdek zelf de mogelijkheden: Content Management Systemen (internet) applicatie ontwikkeling Hét cliëntregistratiesysteem voor Vangnet en Advies Hét cliëntregistratiesysteem voor Vangnet en Advies Ontdek zelf de mogelijkheden: Unieke

Nadere informatie

Het papier-efficiënte kantoor. Efficiënte toegang tot actieve documenten

Het papier-efficiënte kantoor. Efficiënte toegang tot actieve documenten 2 Het papier-efficiënte kantoor Efficiënte toegang tot actieve documenten DE WEG NAAR EEN PAPIER-EFFICIËNT KANTOOR OVERMATIG PAPIERGEBRUIK Fase Stage 1 1 Uw behoefte: > Beveiliging van uw informatie verbeteren

Nadere informatie

E-Factureren voor accountants- en administratiekantoren. Fou-Khan Tsang en Tonny Dirkx

E-Factureren voor accountants- en administratiekantoren. Fou-Khan Tsang en Tonny Dirkx E-Factureren voor accountants- en administratiekantoren Fou-Khan Tsang en Tonny Dirkx Colofon Deze publicatie is kosteloos te bestellen en te downloaden op http://www.e-factureren.info ECP-EPN heeft Fou-Khan

Nadere informatie

Zicht op de keten Auto-ID gemeengoed voor bedrijf en werknemers

Zicht op de keten Auto-ID gemeengoed voor bedrijf en werknemers Met de huidige stand van de technologie snelle internetverbindingen, mobiele communicatie, Global Position Systems en nu ook RFID lijkt in principe alles op elk moment te traceren. Maar wanneer is het

Nadere informatie

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter in vogelvlucht Alle huishoudens in Nederland krijgen een nieuw soort energiemeter aangeboden: de zogenaamde slimme meter. Deze digitale

Nadere informatie

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter

De slimme meter. Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter Informatie over de nieuwe energiemeter De slimme meter in vogelvlucht Alle huishoudens in Nederland krijgen een nieuw soort energiemeter aangeboden: de zogenaamde slimme meter. Deze digitale

Nadere informatie

Brochure AMF Service en onderhoud

Brochure AMF Service en onderhoud Brochure AMF Service en onderhoud AMF Service en onderhoud AMF Service en onderhoud maakt onderdeel uit van de complete bedrijfssoftware AMF. AMF Bedrijfssoftware is modulair opgezet. U kunt hierdoor klein

Nadere informatie

DE KRACHT VAN DIGITALE SAMENWERKING

DE KRACHT VAN DIGITALE SAMENWERKING DE KRACHT VAN DIGITALE SAMENWERKING een uitgave van hoofdbedrijfschap detailhandel, mkb-nederland en ministerie van economische zaken DE KRACHT VAN DIGITALE SAMENWERKING een uitgave van hoofdbedrijfschap

Nadere informatie

Totaalconcept. op elkaar afgestemde softwaremodules en diensten die samen tot De nieuwe kijk op marketing & sales leiden.

Totaalconcept. op elkaar afgestemde softwaremodules en diensten die samen tot De nieuwe kijk op marketing & sales leiden. Totaalconcept CRM-software kunt u overal kopen. Net als adressen voor uw direct mailacties. En ook software voor e-mailmarketing is er in overvloed. Maar één leverancier, die alle benodigde producten en

Nadere informatie

Unified Communications voor ondernemers

Unified Communications voor ondernemers Unified Communications voor ondernemers Inleiding Voor u ligt een boekje over Unified Communications, een technologie waarmee u alle vormen van communicatie kunt integreren: vaste telefoon, mobiele telefoon,

Nadere informatie