De etnocentrische rem op wonen in hogere dichtheid Enkele onvoorziene resultaten van een woonpadenonderzoek en enkele voorstellen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De etnocentrische rem op wonen in hogere dichtheid Enkele onvoorziene resultaten van een woonpadenonderzoek en enkele voorstellen"

Transcriptie

1 De etnocentrische rem op wonen in hogere dichtheid Enkele onvoorziene resultaten van een woonpadenonderzoek en enkele voorstellen Bruno Meeus Sint-Lucas Hogeschool voor Architectuur

2 Inhoud Verdichting & superdiversiteit Een onverwachte bron van informatie Methodologie van woonpadenonderzoek De racialisatie van de woonbuurt Voorbij het antistedelijk etnocentrisme? Zekerheid en exclusiviteit: suburbaan en in de stad Wat zeggen de cijfers? Wat nu?

3 Verdichting & superdiversiteit - Voorspelde bevolkingstoename Vlaanderen - Vraag naar duurzaam ruimtegebruik - Verdichting - Dichtstbevolkte ruimtes zijn grote en kleine steden - Van etnische minderheden naar superdiversiteit

4 Een onverwachte bron Zou u in Ledeberg willen wonen? Ik weet dat van mijn schoonouders die daar dus gewoond hebben dat dat nu een migrantenbuurt is, dat dat nu een achtergestelde buurt is. Dat is totaal niet wat wij. Neen, daar zou ik totaal niet willen wonen. (Vrouw, 43, De Pinte) Als je voor een barbeque naar de Turk kan gaan, en voor lekkere olijven en het beste lamsvlees dat nog betaalbaar is. Dat is een waarde die je nergens anders nog zo direct vindt. (Man, 34, Ledeberg)

5 Woonpadenonderzoek Algemeen doel: - Onderzoek naar woonwensen van de Vlaamse middenklasse - Analyse van woonpaden met kwalitatieve onderzoeksmethode - Inzicht krijgen in de diepgeworteldheid van de woonwensen en de overeenstemming met (historische) beleidskeuzes

6 Woonpadenonderzoek Voorbij traditionele verklaringen voor verhuisbewegingen zoals: De Vlaming wil een eigen vrijstaande woning in het groen omdat: - de prijzen hem de stad uitdrijven, - hij een baksteen in zijn maag heeft, - er kinderen op komst zijn. Dus: deels exploratief en deels verklarend

7 Woonpadenonderzoek Selectie van respondenten plussers - sociaal-ruimtelijke segmentering van woningmarkt - Buurten als proxy om diverse bevolking te bereiken - 8 buurten in Gentse woningmarkt (+ 4 in Hasselt) brieven - Diversiteit aan woningen - Selectie obv leeftijd - 98 diepte-interviews waarvan 74 in Gent

8

9 Woonpadenonderzoek Respondenten naar leeftijd Netto-gezinsinkomen naar tewerkstelling Leeftijdscategorie 30 tot tot tot tot tot tot tot tot tot Aantal respondenten

10 Woonpadenonderzoek eigendomsstatuut aantal private bouwer 22 private koper 40 private huurder 2 sociale huurder 8 andere 2 hoogst behaalde diploma aantal lager onderwijs 2 secundair onderwijs 18 postsecundair niet-hoger 3 hogeschool - korte type 22 universiteit - lange type

11 Woonpadenonderzoek

12 Racialisatie van de woonbuurt 1. Afhankelijk van de kennis van de stad, worden woonbuurten op verschillende schalen geracialiseerd De binnenstad R: Wel ja, ik ga soms eens naar de Patersholfeesten, maar dat is de echte binnenstad en ik juich de renovatie wel toe, maar ik ga het zeggen zoals het is: ik vind het eigenlijk een beetje veel vreemdelingen. Als je zo door die feesten gaat... vreemdelingen en zo echt compact, en zo zelfs een stukje op straat wonen, en dat is gestimuleerd door de mentaliteit van die vreemdelingen, allez, ik ga dat niet afkeuren, maar het is te compact wonen. (Man, 59, Huise)

13 Racialisatie van de woonbuurt 1. Afhankelijk van de kennis van de stad, worden woonbuurten op verschillende schalen geracialiseerd De buurt O: Brugse Poort? R: Dat is een volksbuurt hé, de 'Brugse Puurte'. Nee daar zou ik niet willen wonen. Ik ken het ook minder, maar de sfeer ligt mij er minder. O: Welke sfeer is dat dan? R: Het is heel druk, veel buitenlanders, winkels die gerund zijn door buitenlanders. Voor mij geen aangename woonomgeving. (Vrouw, 57, Brusselse Poort)

14 Racialisatie van de woonbuurt 1. Afhankelijk van de kennis van de stad, worden woonbuurten op verschillende schalen geracialiseerd De straat R: Sinds de laatste jaren. Alles wat verkocht wordt daar komen vreemdelingen toe é. Die Turken dat is nog niets, maar die Kosovaren en weet ik veel wat allemaal... O: En hoe zit dat hier in de straat? R: In de straat niet echt, hier in de straat is het goed, omdat het hier allemaal eigenaars zijn é, maar langs ginder toe is het enorm. (Vrouw, 40, Ledeberg)

15 Racialisatie van de woonbuurt 1. Afhankelijk van de kennis van de stad, worden woonbuurten op verschillende schalen geracialiseerd Het dorp R: Het Oudenaardse is al niet echt bedreigd door de vreemdelingen, en de armoede van onze landelijke gemeente zit eigenlijk in Zingem. Het lokaal opvoedingscentrum en een asielcentrum zitten daar. (...) Het vreemdelingenprobleem is hier in feite niet in Huise, dat bestaat hier niet. (Man, 59, Huise)

16 Racialisatie van de woonbuurt 2. Nederlands is verdwenen O: Ledeberg? R: Ken ik, dat gebeurt dat ik naar de markt ga in Ledeberg. Ik zie dan wel in die zijstraten dat het een beetje vuil is en er wonen daar ook veel vreemden, maar ik heb daar natuurlijk niks tegen. Maar ik zou me daar niet zo thuis bij voelen, je kunt er niet goed contact mee leggen hé, ik denk dat het daar overspoeld is van de vreemden. Het wonen daar lijkt mij moeilijk, als je niet kan babbelen met de mensen in de buurt. (Vrouw, 55, De Pinte) P: Ja, daar zou je bijvoorbeeld al geen Nederlands moeten praten in de Brugse Poort denk ik, dat zou daar zeker niet aanvaard worden. (Man, 74, De Pinte)

17 Racialisatie van de woonbuurt 3. Vreemdelingen worden met achterstelling geassocieerd O: Ledeberg? R: Nee nee. Ik heb iemand gekend die in Ledeberg woont, en nee hoor, for God's sake no thank you. Komaan jongens, wie woont er daar nu, allemaal Marokkanen en vreemdelingen. Dat is werkelijk het uitschot dat daar woont. Ledeberg no way. (Man, 58, Brusselse Poort) R: Ik heb de indruk dat daar heel veel werklozen wonen, je voelt het bijna. En allochtonen, maar niet echt Turken, ik heb de indruk dat de zwarte bevolking daar meer toeneemt, waar ik geen moeite mee heb é, maar t is vooral die verpaupering, dat grauw uitzicht. (Vrouw, 66, Miljoenenkwartier)

18 Voorbij het antistedelijk etnocentrisme? 1. Wonen in de stad is niet meer verkeerd R: In die tijd, ook veel van mijn vrienden, wilde iedereen bouwen op de buiten. ( ) Dat was de mentaliteit en de sfeer van toen: Naar den buiten! (...) de mentaliteit is ook veranderd, nu is in de stad wonen in een klassiek huis met een klein tuintje niet meer verkeerd. In de tijd was dat toch niet. Je moest een tuin hebben en bomen hebben. (Man, 69, Brusselse Poort)

19 Voorbij het antistedelijk etnocentrisme? 2. De stad is mooi geworden O: Is de stad veel veranderd? R: Ja Veel verbeterd. Gent is schoon geworden. Vroeger was het ook schoon, maar op een andere manier, we wisten van niet beter. ( ) De buitenwijken zouden ze ook wat moeten vernieuwen, want het is allemaal in het centrum nu. (Vrouw, 79, Nieuw-Gent)

20 Voorbij het antistedelijk etnocentrisme? 3. De wijken worden aangepakt O: Ledeberg? R: Goh ja, je zit daar ook met gemengde wijken é. ( ) Op dat moment zijn wij daar niet gaan zoeken, maar nu zie je wel dat de buurt daar serieus aan het opwaarderen is. Stad Gent steekt daar veel energie in om dat daar leefbaar te maken. Maar moest dat toen geweest zijn, wij zouden daar ook wel gaan zoeken zijn. (Vrouw, 51, Miljoenenkwartier)

21 Voorbij het antistedelijk etnocentrisme? 4. Minder etnocentrisme in de stad? R: 15 jaar geleden is er iemand uit West-Vlaanderen mij komen bezoeken hier in Gent. En we liepen door Oudburg en ik weet nog dat die vriendin vroeg om in het terugkeren als het donker was niet terug door die straat te moeten, waarschijnlijk omdat er te veel vreemdelingen rondliepen. En dat waren dan eigenlijk allemaal maar restaurantjes. Ik heb ook een klein nichtje dat hier eens rondliep en begon te wenen omdat ze een neger zag. Voor mij is dat ondertussen al allemaal normaal, ik sta daar niet meer bij stil. (Vrouw, 52, Ledeberg)

22 Zekerheid en exclusiviteit 1. De zekerheid van een prijzig perceel R: Neen, daar is hier geen gevaar voor. Dat er hier een instroom zou komen, dat bestaat niet omdat dat hier toch niet te betalen is. Hiernaast heeft er een week een huis te koop gestaan en het was onmiddellijk weg, voor euro, en dat is een huis zonder comfort. (Man, 44, Huise) R: Ze mogen hier komen wonen, de vreemdelingen... en dan nog, ze kunnen niet, dat is niet ter sprake. (Vrouw, 55, De Pinte)

23 Zekerheid en exclusiviteit 2. De zekerheid van het opwaarderingsverhaal? R: Neen, daar maak ik me geen zorgen over, ik zie hier niet direct vreemdelingen binnenkomen in dat gebouw en in de buurt ook niet, integendeel, ze zijn de buurt nog aan het opwaarderen op verschillende plaatsen. Naar het schijnt wordt dat hier de mooiste buurt van Gent (Man, 58, Brusselse Poort) R: Maar hier dicht in de omgeving zie je heel veel wat wij eigenlijk noemen marginalen. Wij distantiëren ons daar van. P: Ja, het is niet dat wij daar vies van zijn, maar t is gewoon ja, je kan niet zeggen dat je daar een binding mee hebt. O: En hadden jullie dat dan niet gezien toen je dit huis gekocht had? P: Neen. We hadden ook eigenlijk geen idee van de marginalen die hier woonden, dat dat hier zo veel was. (Man, 34, Ledeberg)

24 Wat zeggen de cijfers? Ideale woonbuurt volgens verstedelijkingsgraad

25 Wat zeggen de cijfers?

26 Wat nu? Twee belangrijke aspecten 1. Eigendom als levensverzekering creëert angst voor waardedaling en voorkeur voor exclusiviteit 2. Stedelijk beleid gaat uit van voordelen van het stimuleren van sociale mix in stedelijke buurten door ze aantrekkelijker te maken voor de middenklasse. Steden gaan voor deze groep in concurrentie met elkaar en met suburbane gemeenten Wat zijn de voordelen van deze vorm van sociale mix-beleid?

27 Wat nu? Voordelen: 1. Voor de stad: de fiscale basis gaat er op vooruit 2. Voor kansarmen: aandacht voor de buurt, eventuele kans om diverser netwerk op te bouwen, stigmatisering buurt vermindert 3. Voor middenklasse: contact met diversiteit, nabijheid van voorzieningen Nadelen: 1. Voor de stad: er worden zeer veel publieke middelen ingezet om concurrentie met de rand aan te gaan voor een groep die misschien geen interesse heeft 2. Voor de kansarme: wordt uit de stedelijke woningmarkt geprijsd, heeft minder toegang tot bestaande op hem gerichte voorzieningen, minder politiek gehoord 3. Voor middenklasse: stedelijk starten wordt zeer moeilijk omdat rent gap snel aan het verdwijnen is

28 Wat nu? Voorstellen: 1. Starten met investeren (sociaal maar ook privaat) in sporten onderaan de woningladder op plaatsen die centraal gelegen zijn suburbaan en in de stad in plaats van bovenaan 2. Fiscaal voordeel eigenaarschap afbouwen en hier voor gebruiken 1. Investeren in centraal gelegen voorzieningen (onderwijs, buurtsport, sociaal-cultureel werk) en bestaande initiatieven die sociale stijging van zittende bevolking bevorderen 1. Transnationale sociale stijging versterken

HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE Sociale homogeniteit als voorwaarde bij het zoeken naar een woonplaats. Bruno Meeus, Nick Schuermans & Pascal De Decker

HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE Sociale homogeniteit als voorwaarde bij het zoeken naar een woonplaats. Bruno Meeus, Nick Schuermans & Pascal De Decker HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE Sociale homogeniteit als voorwaarde bij het zoeken naar een woonplaats Bruno Meeus, Nick Schuermans & Pascal De Decker HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE Sociale homogeniteit als

Nadere informatie

HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE Sociale homogeniteit als voorwaarde bij het zoeken naar een woonplaats. Bruno Meeus, Nick Schuermans & Pascal De Decker

HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE Sociale homogeniteit als voorwaarde bij het zoeken naar een woonplaats. Bruno Meeus, Nick Schuermans & Pascal De Decker HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE Sociale homogeniteit als voorwaarde bij het zoeken naar een woonplaats Bruno Meeus, Nick Schuermans & Pascal De Decker HET ZEKERE VOOR HET ONZEKERE Sociale homogeniteit als

Nadere informatie

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST

Opgave en. toekomstperspectief EEN NIEUWE TOEKOMST 3 EEN NIEUWE TOEKOMST Opgave en toekomstperspectief De aandacht die er binnen het huidige politieke en bestuurlijke klimaat is voor de verbetering van wijken als Transvaal, is een kans die met beide handen

Nadere informatie

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19

Enkele reis Europa Enkele reis Europa.indd 3 Enkele reis Europa.indd : :19 Enkele reis Europa Ali (27 jaar): In Irak zou niet meer Naam: Ali Leeftijd: 27 jaar Komt uit: Irak Woont in België: 3,5 jaar Ik ben kunstenaar. Ik maak kalligrafieën. Dat zijn teksten met mooi versierde

Nadere informatie

Zuurstof voor de Brugse Poort

Zuurstof voor de Brugse Poort Zuurstof voor de Brugse Poort p. 1 De inhoud 1. Inleiding Zuurstof voor de Brugse Poort 2. Informatie inspraak participatie 3. Cultuur in de stadsvernieuwing 4. De parken 5. Duurzamere (cultuur-)participatie

Nadere informatie

SESSIE 2 Waar willen we naartoe met onze buurt? 12 juli Gent

SESSIE 2 Waar willen we naartoe met onze buurt? 12 juli Gent SESSIE 2 Waar willen we naartoe met onze buurt? 12 juli 2019- Gent Welkom! 1.Vicinia? Vicinia zoekt naar wat buurten sterker maakt. Als vzw kan Vicinia rekenen op de actieve steun van BNP Paribas Fortis,

Nadere informatie

Interculturaliteit binnen welzijn en gezondheid

Interculturaliteit binnen welzijn en gezondheid Interculturaliteit binnen welzijn en gezondheid Algemene vergadering RWO -Oudenaarde 11 juni 2012 Inhoud Terminologie: ECM Enkele vragen Overzicht van de immigratie Aanwezigheid in regio Oudenaarde Enkele

Nadere informatie

De stad en wijk als motor voor sociale mobiliteit

De stad en wijk als motor voor sociale mobiliteit De stad en wijk als motor voor sociale mobiliteit Prof. Dr. Stijn Oosterlynck Stijn.Oosterlynck@uantwerpen.be Centrum OASeS & Urban Studies Institute University of Antwerp Inhoud Stad als oord van problemen?

Nadere informatie

Levuur RWO. Sandra Jansen Bert Hendrickx

Levuur RWO. Sandra Jansen Bert Hendrickx Levuur RWO Sandra Jansen Bert Hendrickx Inhoud Methodologie Totaal Geslacht Leeftijd Diploma Belang Conclusie 2 Inhoud Methodologie Totaal Geslacht Leeftijd Diploma Belang Conclusie 3 Methodologie Doelstelling

Nadere informatie

DPN/Laddering-vragenlijst

DPN/Laddering-vragenlijst DPN/Laddering-vragenlijst Beginpagina In dit deel van de vragenlijst wordt uw ideale en uw minimale woonprofiel vastgesteld. Tevens vragen we waarom u een voorkeur heeft voor bepaalde kenmerken van de

Nadere informatie

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016

Muntel/Vliert. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Muntel/Vliert Ten noorden van de Binnenstad ligt de wijk Muntel/Vliert. De wijk bestaat uit drie verschillende buurten: de Muntel, de Vliert en Orthenpoort. In de wijk wonen

Nadere informatie

Woonregio Hoekse Waard. Provincie Zuid Holland

Woonregio Hoekse Waard. Provincie Zuid Holland FACTSHEET De Grote Omgevingstest is een woon- en leefomgevingsonderzoek naar de beleving, voorkeuren en keuzemotieven van bewoners in de provincie Zuid-Holland. Samenstelling Levensfase BEWONERS LEVENSFASE

Nadere informatie

Ruimtelijk rendement. en de woonwensen. van Vlamingen. Meer doen met bouwgrond. Op naar een hoger ruimtelijk rendement

Ruimtelijk rendement. en de woonwensen. van Vlamingen. Meer doen met bouwgrond. Op naar een hoger ruimtelijk rendement Ruimtelijk rendement en de woonwensen van Vlamingen Meer doen met bouwgrond. Op naar een hoger ruimtelijk rendement Studiedag 13/12/2016, zaal De Schelp Vlaams Parlement Ann Pisman, ann.pisman@rwo.vlaanderen.be

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Wonen in multifunctionele woonkernen

Wonen in multifunctionele woonkernen Herziening RSL2 Ontwerp 27 november 2017 Wonen in multifunctionele woonkernen Inleiding Kernnota Thema s Stadsdelen & Deelruimten Prioritaire Projecten 101 Wonen in multifunctionele woonkernen B. Bestaande

Nadere informatie

Jong spreekt Jong. Lectoraat grootstedelijke ontwikkeling Dick Lammers, Wouter Reith, Vincent Smit

Jong spreekt Jong. Lectoraat grootstedelijke ontwikkeling Dick Lammers, Wouter Reith, Vincent Smit Jong spreekt Jong Lectoraat grootstedelijke ontwikkeling Dick Lammers, Wouter Reith, Vincent Smit Programma 13.00 uur Inleiding; Vincent Smit 13.10 uur Jong spreekt jong; Dick Lammers en Wouter Reith Korte

Nadere informatie

Wonen in multifunctionele woonkernen

Wonen in multifunctionele woonkernen Herziening RSL2 Ontwerp 7 maart 2017 Wonen in multifunctionele woonkernen Inleiding Kernnota Thema s Stadsdelen & Deelruimten Prioritaire Projecten 99 Wonen in multifunctionele woonkernen B. Bestaande

Nadere informatie

Woonwensen enquête. 5. Bent u tevreden met uw huidige woning? zeer tevreden, omdat.. tevreden, omdat ontevreden, omdat.. zeer ontevreden, omdat.

Woonwensen enquête. 5. Bent u tevreden met uw huidige woning? zeer tevreden, omdat.. tevreden, omdat ontevreden, omdat.. zeer ontevreden, omdat. Woonwensen enquête Huidige woonsituatie 1. Wat zijn uw persoonsgegevens? Naam. Straat en huisnummer. Postcode en Plaats. 2. In wat voor type woning woont u? eengezinswoning appartement/flat met/zonder

Nadere informatie

Dries de Burggrave. Taak 2: lichtplan Gent 1MAK A

Dries de Burggrave. Taak 2: lichtplan Gent 1MAK A Dries de Burggrave Taak 2: lichtplan Gent 1MAK A 2015-2016 De verschillende types verlichting Functionele verlichting In de binnenstad van Gent is er functionele verlichting nodig, dit om er voor te zorgen

Nadere informatie

Migratie in Utrecht. Renée Langedijk,Natalie Bakker, Wouter Smit en Boy Trip 3D

Migratie in Utrecht. Renée Langedijk,Natalie Bakker, Wouter Smit en Boy Trip 3D Migratie in Utrecht Renée Langedijk,Natalie Bakker, Wouter Smit en Boy Trip 3D Inhoudsopgave - Inhoudsopgaven - Inleiding - Welke etnische groepen zijn er in utrecht? - Hoe kun je bepaalde etnische groepen

Nadere informatie

De Woonwens van de Vlaming anno 2013. Academische zitting & exclusieve enquêteresultaten

De Woonwens van de Vlaming anno 2013. Academische zitting & exclusieve enquêteresultaten De Woonwens van de Vlaming anno 2013 Academische zitting & exclusieve enquêteresultaten De Woonwens van de Vlaming anno 2013 Kwantitatief onderzoek woonconcept Huyzentruyt Hoe woont de Vlaming vandaag?

Nadere informatie

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt.

Ik weet dat mijn gegevens anoniem zullen worden toegevoegd aan een databestand dat voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt wordt. Hallo, Door deze vragenlijst in te vullen help je mee aan een onderzoek naar het leefklimaat op jouw groep. Hierbij gaat het om wat jij vindt van de ondersteuning van de medewerkers, de sfeer en wat je

Nadere informatie

Leefbaarheid in Winssen: resultaten van een enquêteonderzoek

Leefbaarheid in Winssen: resultaten van een enquêteonderzoek Leefbaarheid in Winssen: resultaten van een enquêteonderzoek Hogeschool van Arnhem en Nijmegen i.s.m. Krachtig Winssen 20 September 2017 1. Krachtige Kernen 2. Diepte-interviews 3. Exploratieve workshop

Nadere informatie

Atlas van achtergestelde buurten in Vlaanderen en Brussel

Atlas van achtergestelde buurten in Vlaanderen en Brussel Atlas van achtergestelde buurten in Vlaanderen en Brussel 2008 Interprovinciale Samenwerkingsovereenkomst, Steunpunten Sociale Planning Instituut voor Sociale en Economische Geografie, KULeuven 1 Atlas

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Met deze vragenlijst stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven tussen de 1 (zeer negatief) en de 10 (zeer

Nadere informatie

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering!

Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Beste vrienden, Goeiemiddag in Gent, stad in volle groene verandering! Vooreerst, en vanuit de grond van mijn hart: Bedankt! Bedankt om al weken keihard campagne te voeren. Bedankt voor jullie tijd, energie,

Nadere informatie

Stadsbouwmeester Gent stelt visienota 'Samen stad bouwen' voor

Stadsbouwmeester Gent stelt visienota 'Samen stad bouwen' voor 16 november 2018, 10:00 (CET) Stadsbouwmeester Gent stelt visienota 'Samen stad bouwen' voor Met de visienota 'Samen stad bouwen' stelt Peter Vanden Abeele voor hoe hij het eerste mandaat van Gentse stadsbouwmeester

Nadere informatie

Nog steeds in. Helmond 77%

Nog steeds in. Helmond 77% De trends volgens de Helmonders Bijlage 4 Resultaten enquête Stadspanel Onderzoek en Statistiek Gooitske Marsman Augustus 2011 Inleiding Helmond heeft een start gemaakt met het project dat uiteindelijk

Nadere informatie

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal'

Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Oefenkansen Nederlands in 10 Gentse wijken dankzij 'Tuupe veur taal' Met 'Tuupe veur taal' creëert de Stad Gent samen met vier partners oefenkansen Nederlands voor anderstaligen in tien Gentse wijken.

Nadere informatie

Johan van Caeneghem. Het Schemerhuis

Johan van Caeneghem. Het Schemerhuis Johan van Caeneghem Het Schemerhuis 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De nieuwe weg Hé, kijk daar eens, zegt Jay. Wat is dat?, vraagt Johanna. Dat is een weg, zegt Jay. Dat kan niet, zegt Johanna.

Nadere informatie

Ik keek naar haar oren. Van dichtbij zagen ze er nog wat zachter en hariger uit dan van veraf. En ze bewogen. Terwijl Ariane de rest van haar kop

Ik keek naar haar oren. Van dichtbij zagen ze er nog wat zachter en hariger uit dan van veraf. En ze bewogen. Terwijl Ariane de rest van haar kop 1. Imara We hebben een nieuwe bij ons in de klas. Een zebra. Ze heet Ariane en ze is er nu een week. Toen Ariane kwam liep ze nog best wel achter met rekenen, maar dat heeft ze al bijna allemaal ingehaald.

Nadere informatie

De Gevonden Grot Module Dans Groep 5-6

De Gevonden Grot Module Dans Groep 5-6 De Gevonden Grot Module Dans Groep 5-6 Teksten: Stella van Lieshout Illustraties: Tjarko van der Pol ABC Cultuur is een initiatief van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk www.abccultuur.nl DE GEVONDEN

Nadere informatie

U kunt uw antwoorden op deze vragen t.e.m. zondag 29 oktober 2017 aan ons bezorgen via

U kunt uw antwoorden op deze vragen t.e.m. zondag 29 oktober 2017 aan ons bezorgen via Vragenlijst beoordeling van een luwteplek in Gent Stad Gent, Dienst Milieu en Klimaat 2017 U kunt uw antwoorden op deze vragen t.e.m. zondag 29 oktober 2017 aan ons bezorgen via http://www.stad.gent/luwteplekken.

Nadere informatie

Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen

Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen Thuis voelen in Nederland: stedelijke verschillen bij allochtonen Jeroen Nieuweboer Allochtonen in, en voelen zich minder thuis in Nederland dan allochtonen elders in Nederland. Marokkanen, Antillianen

Nadere informatie

Woonwensenonderzoek 2015

Woonwensenonderzoek 2015 Woonwensenonderzoek 2015 2 maart 2016 Waar gaan we het over hebben? Beknopte schets woningmarkt Boxtel Ontwikkeling bevolking en huishoudens 2000-2015 Wie wonen er in Boxtel? Hoe wonen de inwoners van

Nadere informatie

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang

Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang Leefbaarheid en bevolkingskrimp: Groningers waarderen leefbaarheid positief, al zien ze wel achteruitgang In de provincie Groningen bevinden zich drie krimpregio s: De Eemsdelta, De Marne en Oost- Groningen.

Nadere informatie

Is uw dorp of wijk in de toekomst nog leefbaar?

Is uw dorp of wijk in de toekomst nog leefbaar? Is uw dorp of wijk in de toekomst nog leefbaar? Maken Groningers zich zorgen over de toekomst van hun dorp of wijk? Door allerlei ontwikkelingen staat de leefbaarheid in de provincie Groningen onder druk.

Nadere informatie

JONGERENPEILING WONEN IN EDE

JONGERENPEILING WONEN IN EDE JONGERENPEILING WONEN IN EDE ACHTERGROND EN OPZET Eind 2015 is de Woonvisie Ede 2030 vastgesteld. Sindsdien heeft de gemeente Ede gewerkt aan de vertaling van de Woonvisie naar het woningbouwprogramma

Nadere informatie

Een stad om in te wonen

Een stad om in te wonen Een stad om in te wonen Woningmarkt Aantrekkelijke woonstad Vitale wijken & buurten Beleidskader Wonen is een basisbehoefte ~ Vlaamse wooncode Vlaams Regeerakkoord: groen & dynamisch stedengewest Wonen

Nadere informatie

Bijlage 3: Interview cliënt

Bijlage 3: Interview cliënt Bijlage 3: Interview cliënt Zowel cliënt als een vader Hoeveel kinderen heb je? 3 kinderen. 1 zoontje en 2 dochters En hoeveel jaar zijn ze? Mijn dochters zijn 11 en 8 jaar. En mijn zoontje is 5 jaar.

Nadere informatie

1. Denkt u er over na om te verhuizen?

1. Denkt u er over na om te verhuizen? 1. Rechte tellingen Open huizen route De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s neemt het aantal woningverkopen toe ten opzichte van een jaar geleden. 1. Denkt u er

Nadere informatie

Resultaten peiling Enschedepanel Woonwensen en bouwkavels

Resultaten peiling Enschedepanel Woonwensen en bouwkavels Resultaten peiling Enschedepanel Woonwensen en bouwkavels Inleiding Onder de leden van het EnschedePanel is in maart/april 2017 een enquête gehouden. Deze vragenlijst is ook opengesteld voor niet-leden.

Nadere informatie

Onderzoek naar Een nieuwe toekomst voor de pastorij in Nieuwerkerken. Greet De Brauwere (Hogeschool Gent) in opdracht van de stad Aalst

Onderzoek naar Een nieuwe toekomst voor de pastorij in Nieuwerkerken. Greet De Brauwere (Hogeschool Gent) in opdracht van de stad Aalst Onderzoek naar Een nieuwe toekomst voor de pastorij in Nieuwerkerken Greet De Brauwere (Hogeschool Gent) in opdracht van de stad Aalst Het onderzoek: Centrale vraag Welke diverse ideeën leven bij buurtbewoners

Nadere informatie

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit

WoON-themarapport. Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Woningbouwplanningen van kwantiteit naar kwaliteit Middelburg, december 2013 Colofon SCOOP 2013 Samenstelling Dick van der Wouw Nadet Somers SCOOP Zeeuws instituut voor sociale en culturele ontwikkeling

Nadere informatie

Jongerengemeenteraad

Jongerengemeenteraad Verslag Ruimte, Economie en Duurzaamheid Verslag van Jongerengemeenteraad Vergaderdatum 3 juli 2019 Aanwezig Jongerengemeenteraad, ambassadeur raadsleden, ambtelijke ondersteuning Afwezig Verslaglegging

Nadere informatie

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016

Rosmalen noord. Wijk- en buurtmonitor 2016 Wijk- en buurtmonitor 2016 Rosmalen noord Het stadsdeel Rosmalen ligt ten oosten van de rijksweg A2 en bestaat uit Rosmalen zuid en Rosmalen noord. Het oorspronkelijke zanddorp Rosmalen is vanaf eind jaren

Nadere informatie

Scène 1: Ik ging juist een ei bakken.

Scène 1: Ik ging juist een ei bakken. Scène 1: ( Een man en een vrouw komen de scène op. De man blijft ergens midden op de toneelvloer staan. De vrouw zet zich neer op een stoel achterin de ruimte.) HELP!!! Ik wil hier niet zijn. Geweldig!

Nadere informatie

Vindt u de buurt waar u woont een zeer prettige, een prettige, een onprettige of een zeer onprettige buurt om in te wonen?

Vindt u de buurt waar u woont een zeer prettige, een prettige, een onprettige of een zeer onprettige buurt om in te wonen? 6 BUURTBELEVING Vindt u de buurt waar u woont een zeer prettige, een prettige, een onprettige of een zeer onprettige buurt om in te wonen? zeer prettig prettig onprettig zeer onprettig Hieronder zijn enkele

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

DE WERELD VAN DE GROTE STAD

DE WERELD VAN DE GROTE STAD DE WERELD VAN DE GROTE STAD VIER KENMERKEN VAN HET BEGRIP STAD Een bepaalde omvang, per land verschillend Een hoge bebouwingsdichtheid in vergelijking met het omringende gebied Een beroepsbevolking die

Nadere informatie

Woningmarktrapportage

Woningmarktrapportage Woningmarktrapportage 4 e kwartaal 2017 In deze uitgave Aanbod neemt iets toe Aantallen transacties blijven enorm Prijsstijgingen nog niet ten einde Druk op de regio wordt steeds groter Utrecht De woningmarkt

Nadere informatie

Armoedebarometer 2012

Armoedebarometer 2012 Armoedebarometer 2012 Jill Coene An Van Haarlem Danielle Dierckx In opdracht van Decenniumdoelen 2017 Armoede in cijfers Kinderen geboren in een kansarm gezin verdubbeld tot 8,6% op tien jaar tijd - Kwalijke

Nadere informatie

LANDELIJK WONEN IN VEGHEL LANDELIJK WONEN. ECHT VRIJ WONEN. ROYALE KAVELS OP DE SCHEIFELAAR LANDELIJK WONEN 1

LANDELIJK WONEN IN VEGHEL LANDELIJK WONEN. ECHT VRIJ WONEN. ROYALE KAVELS OP DE SCHEIFELAAR LANDELIJK WONEN 1 LANDELIJK WONEN IN VEGHEL LANDELIJK WONEN. ECHT VRIJ WONEN. ROYALE KAVELS OP DE SCHEIFELAAR LANDELIJK WONEN 1 Vrijheid. Alle ruimte hebben. Een mooi en ver uitzicht. Met alle tinten groen. Je heerlijk

Nadere informatie

De THUIS-wijk. Belgen voelen zich thuis in hun buurt

De THUIS-wijk. Belgen voelen zich thuis in hun buurt Evy Raes. Beeld uit de ILIV- Thuis in beeld -fotoreportage 2013 De THUIS-wijk Belgen voelen zich thuis in hun buurt De buurt is belangrijk voor de Belg. Hoe men zich voelt in zijn buurt heeft een impact

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt Buurtnummer: Met deze enquête stellen wij u een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven van 1 (zeer negatief) tot 10 (zeer

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Eindverslag enquête. 1. Antwoorden per stelling + quote s 2. Rangschikking van de prioriteiten 3. De respondenten 4. Conclusie

Eindverslag enquête. 1. Antwoorden per stelling + quote s 2. Rangschikking van de prioriteiten 3. De respondenten 4. Conclusie Eindverslag enquête 1. Antwoorden per stelling + quote s 2. Rangschikking van de prioriteiten 3. De respondenten 4. Conclusie Stelling 1. Betaalbare woningen Met de huidige geplande sociale woonprojecten

Nadere informatie

Stedelijke ontwikkeling taak 2: lichtplan Gent

Stedelijke ontwikkeling taak 2: lichtplan Gent Stedelijke ontwikkeling taak 2: lichtplan Gent Dries Cosijns Joachim Verstuyft Wie is Roland Jéol? In 1989 ontwierp De Franse atelier Roland Jéol het eerste lichtplan van de hele wereld voor de stad Lyon.

Nadere informatie

1. Voor welk festival heeft u de kaartjes al binnen? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Voor welk festival heeft u de kaartjes al binnen? (meerdere antwoorden mogelijk) Festivals Het festivalseizoen staat voor de deur. De line-ups van diverse festivals in de regio zijn bekend. 7 6 63% Ik bezoek dit jaar geen festivals waar ik kaartjes voor moet kopen 1. Voor welk festival

Nadere informatie

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N

W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N W O O R D E N B O E K V A N D E V L A A M S E D I A L E C T E N UNIVERSITEIT GENT Vragenlijst 134 Vakgroep Nederlandse Taalkunde JANUARI 2002 Blandijnberg 2 9000 Gent VARIA 2 Dialect van :..................................................(stad,

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken?

Wat was voor jou de belangrijkste reden om aan dit project mee te werken? Carpe Diem! Afgelopen december vertrokken vijf Nederlandse dames naar het prachtige Zuid-Afrika om hier mee te werken aan een summerschool in een township in Hermanus. Dit is een project van People4Change,

Nadere informatie

rhenen schets-museumkwartier deel 1

rhenen schets-museumkwartier deel 1 rhenen schets-museumkwartier deel 1 Opdrachtgever: Gemeente Rhenen Stedenbouwkundig ontwerp: Aad Trompert, Amersfoort Architectuur: Van Leeuwen Architecten, Veenendaal 2 mei 2011 rhenen museumkwartier

Nadere informatie

Nieuwe woonpatronen van middenklassegezinnen in Amsterdam. Willem R. Boterman Universiteit van Amsterdam Urban Geographies

Nieuwe woonpatronen van middenklassegezinnen in Amsterdam. Willem R. Boterman Universiteit van Amsterdam Urban Geographies Nieuwe woonpatronen van middenklassegezinnen in Amsterdam Willem R. Boterman Universiteit van Amsterdam Urban Geographies Inwoners Amsterdam 1900-2020 900000 850000 800000 1958: 872.000 2013: 800.000 750000

Nadere informatie

Meertaligheid in een monoculturele schoolcontext Oprit 14 naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen

Meertaligheid in een monoculturele schoolcontext Oprit 14 naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen Meertaligheid in een monoculturele schoolcontext Oprit 14 naar een schooltraject zonder snelheidsbeperkingen Loes Vandenbroucke & Noël Clycq Oprit 14 onderzoek Doel: Verklaren van (problematische) schoolloopbanen

Nadere informatie

Grote Woononderzoek Deelmarkten, woonkosten en betaalbaarheid

Grote Woononderzoek Deelmarkten, woonkosten en betaalbaarheid Grote Woononderzoek 2013 Deelmarkten, woonkosten en betaalbaarheid Kristof Heylen HIVA - KU Leuven Studiedag Wonen in Vlaanderen anno 2013. De resultaten van het grote woononderzoek 2013 Brussel, Vlaams

Nadere informatie

Als het snel moet gaan, is bouwen met houtskelet ideaal. www.sibomat.be

Als het snel moet gaan, is bouwen met houtskelet ideaal. www.sibomat.be Als het snel moet gaan, is bouwen met houtskelet ideaal. www.sibomat.be Wie zegt baksteen in de maag, denkt aan Luc D. (46). Bouwen zit in zijn bloed. Nadat hij zijn eerste woning had gerenoveerd, wilde

Nadere informatie

Fact sheet. Concentraties van allochtone ouderen en jongeren,

Fact sheet. Concentraties van allochtone ouderen en jongeren, Fact sheet nummer 1 maart 2004 Concentraties van allochtone ouderen en jongeren, 1994-2003 Waar in Amsterdam wonen allochtone jongeren en ouderen? Allochtonen wonen vaker dan autochtonen in gezinsverband

Nadere informatie

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop.

Inhoud. Het leven van Escher. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld op z n kop. Inhoud. Blz. 1. Blz. 2. Blz. 3. Blz. 4. Blz. 5. Blz. 6. Blz. 7. Blz. 8. Blz. 9. Blz. 10. Blz. 11. Kaft Inhoud Het leven van Escher. Moeilijke jaren. Weiland wordt vogel. Kringloop metamorfose. De wereld

Nadere informatie

Verhuisplannen en woonvoorkeuren

Verhuisplannen en woonvoorkeuren Verhuisplannen en woonvoorkeuren Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 Bevolkingsdaling ontstaat niet alleen door demografische ontwikkelingen, zoals ontgroening en vergrijzing of

Nadere informatie

De complexiteit van de grootstad: een stad is geen land. De complexiteit van de grootstad: een stad is geen land

De complexiteit van de grootstad: een stad is geen land. De complexiteit van de grootstad: een stad is geen land De complexiteit van de grootstad: een stad is geen land Eric Corijn Vrije Universiteit Brussel BEOstudiedag- Brussel 16.03.2012 De complexiteit van de grootstad: een stad is geen land Eric Corijn Vrije

Nadere informatie

Noden van familiebetrokkenen

Noden van familiebetrokkenen Noden van familiebetrokkenen Soetkin Claes soetkin.claes@familieplatform.be Samenwerking PC St. Hiëronymus Informatie rond noden en ervaringen familiebetrokkenen Kwalitatief onderzoek interviews Interviews

Nadere informatie

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte

Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Oegstgeest aan de Rijn: realisatie van een woningbouwbehoefte Stap 1 van de Ladder voor Duurzame Verstedelijking schrijft voor dat een stedelijke ontwikkeling past binnen de regionale behoefte. Provincie

Nadere informatie

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland

Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en recreatie in Flevoland Ruimtelijke patronen rond vrije tijd en in Flevoland Dr. Roel Rutten (Universiteit van Tilburg) Nienke van Boom MSc. (NHTV Academy for Leisure) Ateliersessie Flevoperspectieven Recreatie en Vrije Tijd

Nadere informatie

S I N T P A N C R A S I K O S S E N L A N D T W E E U N I E K G E L E G E N B O U W K A V E L S

S I N T P A N C R A S I K O S S E N L A N D T W E E U N I E K G E L E G E N B O U W K A V E L S C A S T R I C U M B E V E R W I J K E R S T R A A T W E G S I N T P A N C R A S I K O S S E N L A N D T W E E U N I E K G E L E G E N B O U W K A V E L S EEN EIGEN WONING BOUWEN EEN DROOM DIE UITKOMT...

Nadere informatie

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving

Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Waardering van leefbaarheid en woonomgeving Burgerpeiling Woon- en Leefbaarheidsmonitor Eemsdelta 2015 In de Eemsdelta zijn verschillende ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de leefbaarheid.

Nadere informatie

KAMPERPOORT WELKOM ALLEENSTAANDEN, GEZINNEN EN KLEINE ONDERNEMERS

KAMPERPOORT WELKOM ALLEENSTAANDEN, GEZINNEN EN KLEINE ONDERNEMERS KAMPER ECHT EIGENZINNIG De Kamperpoort is een stoere stadswijk met karakter dicht tegen het historisch centrum van Zwolle. Er is plaats voor bijzondere bouw die elders in de stad geen plaats heeft. Je

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Josephwijk Roosendaal omwonenden

Veel gestelde vragen Josephwijk Roosendaal omwonenden Veel gestelde vragen Josephwijk Roosendaal omwonenden 1. Hoeveel woningen gaat Alwel slopen en hoeveel woningen komen er terug? We slopen 229 huurwoningen. Alwel heeft een visie met een programma van eisen

Nadere informatie

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus

De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus De 4 de pijler onder de loep BTC-Infocyclus 4de pijler What s in a name? Belgische ontwikkelingssamenwerking 1ste pijler = overheid (nationaal, Vlaanderen, provincie en gemeenten) 2de pijler = Internationaal

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

Wijkperspectief Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje

Wijkperspectief Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje Wijkperspectief Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje Tuinwijk oude wijk in nieuw jasje VOORWOORD Voor u ligt het wijkperspectief. Hierin vindt u een toekomstschets van de wijk. Hoe mooi, leefbaar en compleet

Nadere informatie

Dorpen in verandering de veranderende positie van lokale voorzieningen

Dorpen in verandering de veranderende positie van lokale voorzieningen de veranderende positie van lokale voorzieningen Frans Thissen Afdeling Geografie, Planologie en Internationale Ontwikkelingsstudies Nisse, een dorp in verandering 1955 Nisse, een dorp in verandering 1979

Nadere informatie

P. Beugelink 23 jaar, getrouwd met W. van Jeveren, 2 maanden geleden bevallen van haar eerste kind, gestopt met werken na geboorte

P. Beugelink 23 jaar, getrouwd met W. van Jeveren, 2 maanden geleden bevallen van haar eerste kind, gestopt met werken na geboorte Opdracht week 2 Interviews P. Beugelink 23 jaar, getrouwd met W. van Jeveren, 2 maanden geleden bevallen van haar eerste kind, gestopt met werken na geboorte zwanger zijn, in verwachting zijn Emotioneel,

Nadere informatie

HET GOUDEN PAND 2010

HET GOUDEN PAND 2010 HET GOUDEN PAND 2010 Oostende, 1 juni 2010 Beste Oostendenaar, Geachte eigenaar van een waardevol pand, Op 12 september organiseert vzw Dement Oostende voor de vierde keer de uitreiking van Het Gouden

Nadere informatie

Voorkeur woonmilieu (20-35 jaar) Voorkeur woonmilieu (alle leeftijden) Voorkeur woonmilieu (50-65 jaar) Voorkeur woonmilieu (35-50 jaar) Page 1 of 18

Voorkeur woonmilieu (20-35 jaar) Voorkeur woonmilieu (alle leeftijden) Voorkeur woonmilieu (50-65 jaar) Voorkeur woonmilieu (35-50 jaar) Page 1 of 18 WOONMILIEU'S Voorkeur woonmilieu (alle leeftijden) Voorkeur woonmilieu (20-35 jaar) Suburbaan Suburbaan Landelijk Landelijk Stadscentrum Stadscentrum Dorps Dorps Stedelijk - buitenwijken Stedelijk - buitenwijken

Nadere informatie

Basisscholen in Oud-West

Basisscholen in Oud-West Basisscholen in Oud-West Van 21 februari tot en met 27 februari 2008 kon het bewonerspanel van Oud-West vragen beantwoorden over de samenstelling van de basisscholen in Oud-West. In totaal 346 van de 875

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTE LEEFBAARHEID OLLAND

RESULTATEN ENQUÊTE LEEFBAARHEID OLLAND RESULTATEN ENQUÊTE LEEFBAARHEID OLLAND April 2018 Deze enquête is een initiatief van de Dorpsraad Olland, Welzijn De Meierij en Gemeente Meierijstad. Resultaten Enquête Volwassenen Aantal respondenten:

Nadere informatie

Marktonderzoek Waterrijk

Marktonderzoek Waterrijk Marktonderzoek Waterrijk Almelo Amersfoort, 30 juli 2010 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 1.1 Aanleiding van het onderzoek 2 1.2 Onderzoeksvraag 2 1.3 Methode 2 2 Beoordeling plan Waterrijk 3 2.1 Waterrijk

Nadere informatie

Vlaamse Scholenbouw via dbfm

Vlaamse Scholenbouw via dbfm Vlaamse Scholenbouw via dbfm Scholenprogramma Vlaams Bouwmeester Inhaalbeweging scholenbouw in Vlaanderen via DBFM - Decreet 7 juli 2006 - AGIOn organiseert het project en de selectie van de private partner

Nadere informatie

Volkshuisvesting naar Weens voorbeeld als antwoord op de wooncrisis

Volkshuisvesting naar Weens voorbeeld als antwoord op de wooncrisis Volkshuisvesting naar Weens voorbeeld als antwoord op de wooncrisis Studiedienst PVDA Limburg Stefanie Kerckhoven 1. De crisis op de woningmarkt... 2 1.1 Voor wie is kopen nog betaalbaar?... 2 1.2 Van

Nadere informatie

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018

Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 2 Programma Zelfbouw Rotterdam 2015-2018 pakjeruimte.nl zelfbouw@rotterdam.nl facebook.com/zb010 pinterest.com/pakjeruimte Programma zelfbouw rotterdam 2015-2018

Nadere informatie

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht

Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht 1 Interview met de Spaanse arts Betty Cerda de Palou, 63 jaar oud en sinds 32 jaar in Maastricht Betty: Ik ben Betty Cerda de Palou. Ik woon in Maastricht al 32 jaar. Ik ben 63 jaar. Ik ben arts, maar

Nadere informatie

Stadsvernieuwingsproject Ledeberg leeft

Stadsvernieuwingsproject Ledeberg leeft Stadsvernieuwingsproject Ledeberg leeft Participatief Beleid VVBB 24 september 2010 Uitgangspunt Het stadsbestuur hecht veel belang aan de betrokkenheid van de Gentenaar bij de ontwikkeling van de stad

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

Enquête leefbaarheid in uw buurt

Enquête leefbaarheid in uw buurt Enquête leefbaarheid in uw buurt In deze enquête stellen wij u graag een aantal vragen over de leefbaarheid in uw buurt. U kunt steeds een rapportcijfer geven tussen de 1 (zeer negatief) en 10 (zeer positief).

Nadere informatie

6 ROYALE VRIJE KAVELS Creëer

6 ROYALE VRIJE KAVELS Creëer 6 ROYALE VRIJE KAVELS Creëer ORANJEWOUD UW DROOMVILLA AAN DE RAND VAN PARKLANDSCHAP ORANJEWOUD villa UW DROOM IN HET GROEN Uw droomwoning bouwen in Oranjewoud? Dat kan! Aan de Koningin Julianaweg, bij

Nadere informatie

Actualiteitsdebat Hervorming Secundair Onderwijs. Vlaams Parlement, 18 januari 2017

Actualiteitsdebat Hervorming Secundair Onderwijs. Vlaams Parlement, 18 januari 2017 Actualiteitsdebat Hervorming Secundair Onderwijs Vlaams Parlement, 18 januari 2017 Tussenkomst Jo De Ro (Open Vld) Maar vooral beste ouders en leerkrachten die thuis dit actueel debat aan t volgen zijn:

Nadere informatie

1. Ik ben tevreden met mijn huidige woning

1. Ik ben tevreden met mijn huidige woning Wonen De landelijke woningmarkt trekt weer aan. In vrijwel alle Nederlandse regio s nam het aantal woningverkopen in 2014 toe ten opzichte van 2013. In hoeverre ben je het (on)eens met de volgende stelling?

Nadere informatie

Hartelijk welkom allemaal hier in het Memoriaal van de Vlaamse Ontvoogding en Vrede ter gelegenheid van onze nationale feestdag.

Hartelijk welkom allemaal hier in het Memoriaal van de Vlaamse Ontvoogding en Vrede ter gelegenheid van onze nationale feestdag. Dames en heren, Vlaamse vrienden, Hartelijk welkom allemaal hier in het Memoriaal van de Vlaamse Ontvoogding en Vrede ter gelegenheid van onze nationale feestdag. Zoals de naam het aangeeft, dient een

Nadere informatie

Omgevingsanalyse Lochristi

Omgevingsanalyse Lochristi PROVINCIE OOST-VLAANDEREN GEMEENTE LOCHRISTI Omgevingsanalyse Lochristi in het kader van het lokaal sociaal beleid 1 Inhoud KWANTITATIEVE OMGEVINGSANALYSE 1. Demografische indicatoren 1.1. Aantal inwoners

Nadere informatie