Krimp en groei. Achterhoek, de SmartHub van Nederland

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Krimp en groei. Achterhoek, de SmartHub van Nederland"

Transcriptie

1 Achterhoek & Rijk: Samen Smart

2 Krimp en groei De Achterhoek is volop aan de slag om de negatieve gevolgen van bevolkingskrimp om te zetten in uitdagende toekomstscenario s. De effecten van krimp zijn volgens ons niet los te zien van het integrale sociaaleconomische Rijksbeleid. Wij zouden daarom graag zien dat het Rijk deze in de aanpak en besteding van middelen integraal meeweegt en hetzelfde behandelt als die van groei. Investeren in krimpgebieden draagt ons inziens bij aan een sterkere economie voor heel Nederland. Achterhoek, de SmartHub van Nederland Overheid, organisaties, ondernemers en inwoners zetten zich samen in om onze regio bloeiend en leefbaar te houden. Economische ontwikkeling heeft daarbij prioriteit. Wij willen een economisch nog krachtiger gebied worden door in te zetten op de kansen die Smart Industry biedt en door Smart Werken in zoveel mogelijk sectoren door te voeren. Dat willen we bereiken door de drie thema s van de Achterhoek Agenda 2020 centraal te stellen: Werken, Wonen en Bereikbaarheid. In deze waaier vindt u per thema wat de Achterhoek Nederland te bieden heeft en wat het Rijk kan bijdragen om ons gebied nog krachtiger te maken.

3 Toekomst in de Maak De Achterhoek, met van oudsher veel technische kennis, innovatiekracht en maakindustrie, is de ideale broedplaats waar Smart Industry kan gedijen. Smart Industry wordt ook wel de vierde industriële revolutie genoemd. Daarom profileren wij ons als SmartHub met de slogan Toekomst in de Maak. Wij begrijpen dat we alleen door samenwerken nieuwe ontwikkelingen kunnen oppakken en blijven innoveren. Samenwerken zit in onze genen! Graag doen we dat ook met u. Zo maken we samen de toekomst. Foppe Atema, voorzitter Achterhoek2020 Annemieke Traag, voorzitter Regio Achterhoek ACHTERHOEK AGENDA 2020

4 Achterhoek/Werken: Wat speelt er?

5 Kansen Zo n 45% van de bedrijven in de Achterhoek ziet Smart Industry als kans, vooral op het gebied van slim organiseren en slimme processen. Belangrijkste belemmeringen zijn tijd, kennis en geld; De grootste economische sectoren qua werkgelegenheid in de Achterhoek zijn maakindustrie (17%), gezondheidszorg (16,7%) en detailhandel/autohandel (12,4%). Beroepsbevolking In de Achterhoek zijn per februari niet-werkende werkzoekenden: 9,3% van de totale beroepsbevolking; De Achterhoek heeft te maken met ruim duizend lastig vervulbare vacatures en een krimpende (beroeps)bevolking; De beroepsbevolking in de Achterhoek bestaat voor de helft uit mensen met een middelbaar opleidingsniveau (mbo/havo/ vwo); De meeste moeilijk vervulbare vacatures zijn die op mbo-niveau. Studenten De verwachting is dat het aantal studenten in het vmbo/mbo de komende jaren redelijk stabiel blijft, maar dat er in de periode ca 20% minder studenten zijn; Werk over de grens Als de grens D-NL er niet zou zijn, zou het aantal beschikbare banen voor de Achterhoek met stijgen. (Bron: Kansenatlas van het ministerie BZK).

6 Achterhoek / Werken: Wat bieden en vragen wij?

7 1 Innovatieve opleidingen De Achterhoek zet in op de kansen die Smart Industry biedt; Huidige beroepen veranderen snel door technologische ontwikkelingen; de Achterhoek wil daarom een opleiding ontwikkelen op het gebied van Smart Industry met crossovers naar CREBOgeregistreerde opleidingen; De Achterhoek heeft een grote bereidheid om snel in te spelen op de markt en binnen kaders te experimenteren met het ontwikkelen van een middenkaderopleiding Smart Industry en een Associate degree Smart Industry. Wij vragen het Rijk daarom de belemmeringen weg te nemen die de nationale regelgeving nu opwerpt voor de spoedige totstandkoming van een middenkaderopleiding en een Associate degree Smart Industry, passend bij de snelle (technologische) ontwikkelingen in bedrijven en instellingen.

8 2 Sectorplan Achterhoek De Achterhoek heeft te maken met ruim duizend lastig vervulbare vacatures en een krimpende (beroeps)bevolking; Er is een overschot aan werknemers in bepaalde sectoren en een tekort in andere sectoren; Intersectorale mobiliteit is noodzakelijk om lastig vervulbare vacatures in de regio op te lossen; De meeste moeilijk vervulbare vacatures bevinden zich op mbo niveau; Werkenden en niet-werkenden zullen hun portfolio moeten verbreden met aanvullende (mbo-) opleidingen. Wij vragen het Rijk daarom de belemmeringen weg te nemen die de nationale regelgeving nu opwerpt rondom het volgen van een tweede mboopleiding op hetzelfde niveau.

9 3 Vitale scholen voor voortgezet onderwijs door samenwerking bij krimp Er is in het Achterhoeks (voortgezet) onderwijs grote bereidheid de handen ineen te slaan en keuzes ten dienste van de samenleving te maken met behoud en versterking van de menselijke maat. Wij vragen het Rijk daarom: De drempel om Samenwerkingsscholen en -stichtingen te vormen te verlagen; De fusietoets ten minste van zijn verbodselementen te ontdoen; Samenwerkingslocaties van meerdere besturen mogelijk te maken; De 50%-regel verder te versoepelen; De doordecentralisatie van de onderwijshuisvesting door schoolbesturen afdwingbaar te maken.

10 4 Stapeling van financiële effecten voortgezet onderwijs Ondanks het dalende leerlingenaantal wil de regio voortgezet onderwijs op voor alle leerlingen bereisbare afstand behouden, inclusief de extra onder druk staande richtingen voor beroepsonderwijs. Dit is belangrijk voor de vitaliteit van de Achterhoek en van het regionale bedrijfsleven; In de Achterhoek is een uitstekende samenwerking opgebouwd tussen de scholen voor voortgezet onderwijs. Wij vragen het Rijk daarom de stapeling van negatieve financiële effecten grondig te laten onderzoeken en maatregelen te overwegen. Dit wordt ingegeven door de meer dan 30% negatieve verevening Passend Onderwijs, de 2% bekostigingsdaling door verandering bekostigingsstelsel en veranderingen in de bekostiging praktijkonderwijs en leerweg ondersteunend onderwijs (lwoo).

11 5 Problematiek invalkrachten bijzonder primair onderwijs door Wet Werk en Zekerheid. De Achterhoek wil jonge onderwijskrachten kansen bieden op een structurele baan. Hierdoor wordt de qua leeftijd onevenwichtige personeelsopbouw in het onderwijs enigszins gecorrigeerd. Dit draagt bij aan de kwaliteit van onderwijs die noodzakelijk is om als regio aantrekkelijk te blijven voor jonge gezinnen; Na 1 juli valt niet uit te sluiten dat leerlingen naar huis worden gestuurd omdat schoolbesturen in krimpregio s leerkrachten geen vast dienstverband kunnen aanbieden. Wij vragen het Rijk daarom de Wet Werk en Zekerheid zodanig te wijzigen dat de ketenregeling niet van toepassing is voor het basisonderwijs in de erkende krimpgebieden. Door de toepassing van deze wet ontstaat versnippering van banen (ziektevervangingen van bijvoorbeeld één dag) waardoor jonge onderwijskrachten minder kans hebben op structurele inzet en de kwaliteit van het onderwijs in het geding komt.

12 6 Economische grensagenda De Achterhoek en Twente willen de kansen van grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland vanwege de ligging aan de landsgrens benutten; De Achterhoek en Twente zijn multilevel actief en via het netwerk Oost Nederland betrokken bij de voorbereiding van het landelijk actieplan Grensoverschrijdende Samenwerking Economie en Arbeid De Achterhoek brengt het concept van ontgrenzen in praktijk en schept daarmee voorwaarden voor oplossen van grenscasuïstiek; Het Sectorplan Achterhoek biedt 200 trajecten voor werkgevers/werknemers die hun aanbod/vraag grensoverschrijdend willen invullen. Wij vragen het Rijk daarom het landelijk actieplan Grensoverschrijdende Samenwerking Economie en Arbeid met instemming te begroeten en om concrete maatregelen te treffen en middelen beschikbaar te stellen om het plan uit te voeren.

13 7 Zorg en ondersteuning De gemeenten in de Achterhoek willen beleidsvrijheid en ruimte om te innoveren en te experimenteren om de taken in het sociale domein uit te voeren binnen de beschikbare budgetten; De gemeenten in de Achterhoek willen een betere aansluiting in de keten van ondersteuning en zorg, zodat afbakeningsvraagstukken tussen de Wmo, ZVW & Wlz tot het verleden gaan behoren. Wij vragen het Rijk daarom de beleidsvrijheid van gemeenten NIET te beperken en gemeenten ruimte te geven om te innoveren en te experimenteren. Daarnaast vragen wij het Rijk om de wetgeving in het sociaal domein beter op elkaar aan te laten sluiten zodat de keten van ondersteuning en zorg verbetert met als doel heldere, scherpe en praktische grenzen te stellen zodat afbakeningsvraagstukken worden voorkomen.

14 Achterhoek / Wonen: Wat speelt er?

15 Sloop: De geschatte omvang van het leegkomende (maatschappelijk, zakelijk en agrarisch) vastgoed in de Achterhoek in 2040 is meer dan m 2 ; De Achterhoek telt zo n agrariërs die tussen nu en 2030 zullen stoppen met hun bedrijf; Er is ca m 2 aan asbestdaken aanwezig, die in 2024 gesaneerd moeten zijn. Energie: De Achterhoek heeft als doel om in 2030 energieneutraal te zijn; Om de energietransitie die hiervoor nodig is te realiseren, is een mix nodig van energieopwekking (windenergie, zonnestroom en biomassa) en energiebesparing; Van de huidige energievraag wordt momenteel zo n 4,1% binnen de regio opgewekt; Doelstellingen voor energiebesparing zijn 20% voor elektriciteit en 55% voor gas in 2030.

16 Achterhoek / Wonen: Wat bieden en vragen wj?

17 1 Sloop De Achterhoek werkt toe naar een sloopstimuleringsprogramma om verpaupering in de kernen en het buitengebied te voorkomen. Middelen daarvoor zijn o.a. duurzaam slopen en hergebruik van sloopmateriaal. Wij vragen het Rijk daarom: Actieve betrokkenheid en continuïteit op het krimpdossier te tonen; Aanpassing door te voeren van de fiscale regeling voor stakingswinst bij beëindiging van bedrijven, door rekening te houden met kosten die ondernemers maken voor sloop (incl. asbestverwijdering) van bedrijfsgebouwen; Hergebruik van sloopmateriaal als verplicht onderdeel mee te wegen in de aanbesteding van (Rijks) infrastructurele en bouwwerken; Regels op te heffen in het Bouwstoffenbesluit die hergebruik van sloopmaterialen belemmeren.

18 2 Energie De Achterhoek wil energiebesparing en opwekking stimuleren, o.a. door de mogelijkheid van afbetaling via de energierekening voor particuliere investeerders; Met het project Zon op Erf wil de Achterhoek leegstaande schuren slopen (incl. asbestsanering) en de vrijkomende erven gebruiken voor opwekken van zonneenergie. Zonder SDE+ subsidie komen deze projecten echter niet van de grond; Achterhoekse corporaties willen investeren in duurzaamheid, maar hun investeringsruimte wordt steeds meer ingeperkt door o.a. de verhuurderheffing en het passend toewijzen. ACHTERHOEK /BEREIKBAARHEID: Wat speelt er? Wij vragen het Rijk daarom: De regels van Autoriteit Consument en Markt te versoepelen, zodat afbetaling van particuliere investeringen in energiebesparende maatregelen via de energierekening mogelijk wordt. Bottle-neck is dat de ACM vanwege consumentenbescherming een maximale termijn van vijf jaar hanteert voor een energiecontract. Dat is te kort om deze investeringen terug te verdienen; Een deel van het budget van SDE+ subsidie te reserveren en de regels voor de aanvraag voor middelgrote zonnestroom-projecten te versoepelen; Achterhoekse woningcorporaties aanspraak te laten maken op de korting op de verhuurdersheffing en toe te staan om bij de regeling van het passend toewijzen rekening te houden met de totale woonlasten in plaats van alleen de kale huursom.

19 Achterhoek / Bereikbaarheid: Wat speelt er?

20 Spoor Arnhem-Doetinchem Circa reizigers per werkdag (een van de drukste regionale spoorlijnen van Nederland); Traject Arnhem-Winterswijk staat op de zevende plaats in de nationale toptien van trajecten met treinstoringen (422 storingen tussen januari 2011 en mei 2016); Vier treinen per uur, per richting; Ontbrekend dubbelspoor van 11 km tussen Didam en Doetinchem. N18/A18 Van 2016 t/m 2018 wordt de N18 tussen Varsseveld en Enschede verbeterd (eerste fase N18); Het wegvak Varsseveld-Groenlo wordt hierin zeer beperkt meegenomen. Het blijft een eenstrooksweg, waardoor een verkeersfuik dreigt te ontstaan; Verkeersafwikkeling blijkt op tweestrooks wegen met inhaalstroken beter dan op conventionele tweestrookswegen. Lange Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV s) Ecocombi s, of LZV s (Langere Zwaardere Vrachtautocombinaties) zijn 25,25 meter lang en vervoeren tot 50 procent meer lading dan reguliere vrachtautocombinaties. Dat heeft bedrijfseconomische voordelen en vermindert de uitstoot van CO2. Een aantal Duitse deelstaten kiest ervoor om ecocombi s niet toe te staan, vooral vanwege verwachte concurrentie met het spoorvervoer. In de Achterhoek is daardoor een zeer belangrijk Euregionaal logistiek bedrijventerreinen niet bereikbaar voor ecocombi s.

21 Achterhoek / Bereikbaarheid: Wat bieden en vragen wij?

22 1 Spoor De Achterhoek streeft naar kwalitatief hoogwaardige voorzieningen, samengebracht op locaties die goed bereikbaar zijn voor alle inwoners. Als gevolg van de bevolkingskrimp wordt de fysieke afstand tot voorzieningen alleen maar groter; goede verbindingen zijn dus noodzakelijk, zoals een betrouwbare spoorverbinding van en naar de Achterhoek. Inzet op het dubbelspoor tussen Doetinchem- Arnhem en de spoorknoop Zutphen is daarvoor essentieel. Wij vragen het Rijk daarom: Te bezien of versoepeling van regelgeving bij de aanlegeisen van nieuw spoor voor regionale lijnen kan plaatsvinden, zodat aanlegkosten significant omlaag kunnen; Een pilot te starten voor het baanvak Doetinchem-Didam in het kader van versoepeling regelgeving aanlegeisen regionaal spoor en te bezien of hiervoor een aanvullende bijdrage mogelijk is.

23 2 N18 Een goede hoofdinfrastructuur is essentieel voor de economische ontwikkeling en leefbaarheid van een krimpregio. De rijksweg A18/N18 vormt de ruggengraat van het Achterhoekse wegennet. De Achterhoek is daarom verheugd dat in de periode 2016 tot en met 2018 de eerste fase N18 gerealiseerd zal worden. Het wegvak Varsseveld-Groenlo (tweede fase N18) wordt hierin echter zeer beperkt meegenomen. Een tweede fase is noodzakelijk om ook in de toekomst de bereikbaarheid van de Achterhoek te waarborgen, als randvoorwaarde voor een goede economische ontwikkeling. Wij vragen het Rijk daarom: Rijkswaterstaat opdracht te verlenen om samen met de Achterhoek een onderzoek te doen naar de tweede fase N18 (100 km/u tweestrooksweg met inhaalstroken) en de tweede fase N18 op het MIRT te agenderen.

24 3 Lange Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV s) Het stimuleren van de economie heeft voor de Achterhoek als krimpregio een hoge prioriteit. Hiervoor is ook een goede ontsluiting en bereikbaarheid van regionale bedrijventerreinen voor LZV s van belang. Het Euregionaal BedrijfsTerrein (EBT) in s Heerenberg, tussen haven Emmerich en de Achterhoek, biedt gunstige condities voor verdere logistieke bedrijvigheid. LZV s zijn echter niet toegestaan op het Duitse wegennet en het EBT is niet direct bereikbaar via de autosnelweg. Verruiming van de regels om via Duitsland rechtstreeks naar het EBT te kunnen rijden is belangrijk voor de economische ontwikkeling van de Achterhoek. Wij vragen het Rijk daarom afspraken te maken met de Duitse centrale overheid c.q. de Duitse deelstaat Nordrhein- Westfalen over de bereikbaarheid van het EBT in s Heerenberg voor LZV s door een (gedeeltelijke) opheffing van het LZVverbod in Duitsland.

25 Uitgave van Achterhoek2020 en Regio Achterhoek, mei Terborgseweg 21, 7001 GM Doetinchem (0314)

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50 Uitgave van Achterhoek2020 en Regio Achterhoek, mei Terborgseweg 21, 7001 GM Doetinchem (0314) Foto s: Annabel Hesselink, Carlo Stevering, Ton van Vliet en Regio Achterhoek ACHTERHOEK AGENDA 2020

Totale kosten: Dekking Provincie Gemeenten Derden Zie projecten Zie projecten Zie projecten Zie projecten. Zie projectenlijst

Totale kosten: Dekking Provincie Gemeenten Derden Zie projecten Zie projecten Zie projecten Zie projecten. Zie projectenlijst Uitvoeringsagenda 2.0 Achterhoek 2020 Programma 3: Bereikbaarheid Programmalijn 3.1: Fysieke infrastructuur - Bovenlokale bereikbaarheid Wat speelt er? Een goede bereikbaarheid is een zeer belangrijke

Nadere informatie

Ruimte voor initiatief en ondernemerschap

Ruimte voor initiatief en ondernemerschap Ruimte voor initiatief en ondernemerschap Verkiezingsprogramma VVD Winterswijk 2014-2018 Voorwoord Voor u ligt het verkiezingsprogramma van de VVD Winterswijk voor de periode 2014 2018. De VVD wil werken

Nadere informatie

Montferland. Voorwoord

Montferland. Voorwoord Montferland R U I M T E V O O R O N D E R N E M E N! Rob Visser, wethouder Economische Zaken Voorwoord De gemeente Montferland beschouwt werkgelegenheid als de motor van onze maatschappij. Het scheppen

Nadere informatie

Bijlage 1. Trends, kansen en bedreigingen. Achterhoek Agenda Coöperatie Achterhoek Werkplaats slim en snel verbinden

Bijlage 1. Trends, kansen en bedreigingen. Achterhoek Agenda Coöperatie Achterhoek Werkplaats slim en snel verbinden Bijlage 1. Trends, kansen en bedreigingen Demografische ontwikkelingen, economische-, energie- en klimaatcrisis. Wgr: bundeling van krachten op gemeentelijk niveau, tbv afstemming en cofinanciering projecten

Nadere informatie

Beter worden in wat we samen zijn!

Beter worden in wat we samen zijn! Beter worden in wat we samen zijn! Wie zijn we? Wat doen we? De gemeenten in de regio Stedendriehoek werken samen. Samen staan we sterk en maken we ons sterk voor het nog verder verbeteren van het VESTIGINGSKLIMAAT.

Nadere informatie

Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM NCLG Achterhoek 21 april 2016

Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM NCLG Achterhoek 21 april 2016 Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM NCLG Achterhoek 21 april 2016 Inhoudsopgave presentatie 1. Energietransitie: besparing, opwekking, ruimte 2. AGEM, stand van zaken 3. Programma Zon op Erf De urgente

Nadere informatie

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010

Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp. Den Haag -14 oktober 2010 Bijeenkomst voor Tweede Kamerleden over bevolkingskrimp Den Haag -14 oktober 2010 Programma 10.30 uur -Welkom voorzitter WWI 10.35 uur -Algemene inleiding door Pim de Bruijne, gedeputeerde Groningen 10.45

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen

Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen Voortgangsrapportage demografische ontwikkelingen Inleiding In deze voortgangsrapportage staat een actualisatie van de demografische gegevens over inwoners en huishoudens. Ook zijn een aantal algemene

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische

Ruimte is schaars en de ontwikkeling van bedrijventerreinen en havengebieden in samenhangende clusters als economische Op 20 maart 2019 zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De Provincie Zeeland staat voor belangrijke keuzes. Op het terrein van energie, gebiedsontwikkeling, economie en infrastructuur liggen

Nadere informatie

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Molenzoom. Kantoorlocaties in centrum van Houten. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Molenzoom Kantoorlocaties in centrum van Houten Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Molenzoom Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs spoorlijn Nabij centrumvoorzieningen op het

Nadere informatie

Economische visie. Gemeente Cranendonck

Economische visie. Gemeente Cranendonck Economische visie Gemeente Cranendonck Economische visie voor en door ondernemers Om in de toekomst de kansen en mogelijkheden op economisch gebied optimaal kunnen benutten, is een gezamenlijke koers en

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

2.3 Programma 3: De werkende gemeente

2.3 Programma 3: De werkende gemeente 2.3 Programma 3: De werkende gemeente Wat willen we bereiken? Algemeen Als gemeente kiezen we voor een strategische focus op werken en leren. Door het versterken van de economische ontwikkeling in onze

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

AGEM Holding B.V. Bestuur: Wethouders AGEM U.A. en Guus Ydema. AGEM Levering B.V. Directeur: Guus Ydema

AGEM Holding B.V. Bestuur: Wethouders AGEM U.A. en Guus Ydema. AGEM Levering B.V. Directeur: Guus Ydema Informatiebijeenkomst Leefbaar Buitengebied Oude IJsselstreek Jacquo Harbers 2 december 2015 Coöperatieve vereniging Achterhoekse Groene Energiemaatschappij U.A. Bestuur: wethouders gemeenten AGEM Holding

Nadere informatie

Ruimte voor oplossingen het inzetbare platteland! Kabinetsformatie 2017: de P10 biedt aan!

Ruimte voor oplossingen het inzetbare platteland! Kabinetsformatie 2017: de P10 biedt aan! Ruimte voor oplossingen het inzetbare platteland! Kabinetsformatie 2017: de P10 biedt aan! RUIMTE VOOR OPLOSSINGEN 1 Inleiding Het inzetbare platteland Nederland kent de komende jaren een aantal urgente

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

DE ENERGIE OM TE VERANDEREN

DE ENERGIE OM TE VERANDEREN DE ENERGIE OM TE VERANDEREN 22 november 2017 Jur Hofsteenge Paul Lankamp ENERGIE IN KRANTENKOPPEN 2 WIJ ZIJN ENEXIS GROEP Met onze circa 4.500 gedreven medewerkers werken we elke dag weer aan de stabiliteit

Nadere informatie

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND

AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Opsterland. Nr. 25469 16 februari 2017 AMBITIEDOCUMENT ZONNE-ENERGIE UITWERKING OMGEVINGSVISIE - GEMEENTE OPSTERLAND 1.INLEIDING ZONNE-ENERGIE IN OPKOMST Het

Nadere informatie

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018

Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat. Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 Bijeenkomst MKB Infra en Rijkswaterstaat Guido Hagemann/Arnold Breur 7 juni 2018 1 Inhoud De wereld van Rijkswaterstaat De opgave en strategische prioriteiten van Rijkswaterstaat Realisatie via het gedachtegoed

Nadere informatie

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten

De Koppeling Houten. Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen. Kantoorvestiging in de gemeente Houten De Koppeling Houten Zichtlocatie te midden van de Houtense voorzieningen Kantoorvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten de Koppeling Centrale ligging in Houten Zichtlocatie langs belangrijkste weg

Nadere informatie

Strategisch meerjarenplan. Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM Tafel van Groenlo februari 2016

Strategisch meerjarenplan. Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM Tafel van Groenlo februari 2016 Strategisch meerjarenplan Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM Tafel van Groenlo februari 2016 Inhoudsopgave presentatie 1. Energietransitie, besparing, opwekking, ruimte 2. Resultaten AGEM, stand van

Nadere informatie

Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016

Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016 Beleid vrijkomende bedrijfsbebouwing buitengebied Werkbijeenkomst landelijk gebied 20 april 2016 Agenda 1. Welkom 2. Inleiding (huidig beleid) 3. VAB s in Wierden - (Jochem Besten) 4. Leegstand perspectief

Nadere informatie

Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg

Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg Limburgse Arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg Dit pdf-bestand bevat de belangrijkste dia s uit de presentatie die in de LADworkshop van 24 mei 2018 is gegeven. De

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Onderzoeksrapport: zorgelijke terugloop leerwerkplekken mbo

Onderzoeksrapport: zorgelijke terugloop leerwerkplekken mbo Onderzoeksrapport: zorgelijke terugloop leerwerkplekken mbo - Algemene daling in aantal mbo-studenten. Deze daling wordt grotendeels veroorzaakt door de afname van het aantal leerwerkplekken. - Vooral

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Achterhoek Februari 2013

Arbeidsmarkt Achterhoek Februari 2013 Arbeidsmarkt Achterhoek Februari 2013 Inhoud Werkgelegenheid Vacatures Werkloosheid Bevolkingsontwikkeling Aandachtspunten komende jaren Activiteiten POA Achterhoek PAG 2 Structuur werkgelegenheid regio

Nadere informatie

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Bedrijventerrein Meerpaal. Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Bedrijventerrein Meerpaal Ruimte en kwaliteit aan de rand van Houten Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Meerpaal Directe aansluiting op A27 Goede infrastructuur op het terrein Hoogwaardige

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

Pas je huizen aan of breng je mensen in beweging? Kees Konings, DomaVita Vastgoedadvies

Pas je huizen aan of breng je mensen in beweging? Kees Konings, DomaVita Vastgoedadvies Transformatie bestaande woningvoorraad Pas je huizen aan of breng je mensen in beweging? Kees Konings, DomaVita Vastgoedadvies Kansen en uitdagingen voor West-Brabant Thema s/ Agenda: 1. Steden en (kleine)

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio STRATEGISCH PLAN 20152020 Excellent onderwijs voor een innovatieve regio introductie Met meer dan 10.000 studenten en ruim 800 medewerkers zijn we het grootste opleidingencentrum voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

26 januari 2017 Economische profilering SmartHub Achterhoek. Krimpcafé Noord-Nederland, Zwaagwesteinde

26 januari 2017 Economische profilering SmartHub Achterhoek. Krimpcafé Noord-Nederland, Zwaagwesteinde 26 januari 2017 Economische profilering SmartHub Achterhoek Krimpcafé Noord-Nederland, Zwaagwesteinde Opdracht Schrijf allen op een post-it max. 5 kernwoorden waar je eigen organisatie/gemeente/gebied

Nadere informatie

Bijgaand ontvangt u het jaarverslag over 2017 van Achterhoek Graag leggen wij ook financiële verantwoording af.

Bijgaand ontvangt u het jaarverslag over 2017 van Achterhoek Graag leggen wij ook financiële verantwoording af. Aan de colleges van de aan Regio Achterhoek deelnemende gemeenten Doetinchem ; 11 april 2018 Zaaknummer : 1330470/WSt/IvdH Onderwerp : Jaarverslag 2017 en financiële verantwoording Achterhoek 2020 Geacht

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kenmerk Uw kenmerk Goede voortgang in uitvoering samenwerkingsafspraken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Kenmerk Uw kenmerk Goede voortgang in uitvoering samenwerkingsafspraken > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Sterker, Slimmer, Schoner

Sterker, Slimmer, Schoner Sterker, Slimmer, Schoner D66 visie op duurzaamheid en groei C100 01-11-2014 Stientje van Veldhoven Groene genen Van Mierlo Terlouw Club van Rome Richtingwijzer: streef naar een duurzame en harmonieuze

Nadere informatie

Leegstand agrarisch vastgoed

Leegstand agrarisch vastgoed Leegstand agrarisch vastgoed Aard, omvang, duiding en oplossingsrichtingen 26 mei 2016, Edo Gies, Alterra Wageningen UR 2 Een stille revolutie op het platteland Dynamiek in de landbouw (1950 2016) 4 x

Nadere informatie

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming

Sámen werken aan. Voor gemeenten en MKB. erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB erduurzaming Sámen werken aan verduurzaming Voor gemeenten en MKB Gemeenten hebben forse ambities op het gebied van duurzaamheid, innovatie en lokale

Nadere informatie

Informatieavond 25 januari

Informatieavond 25 januari Informatieavond 25 januari Waarom is BoeN opgericht? Doelstellingen: lokaal Duurzaam Bewustwording Betaalbaar Onafhankelijk Wat wil BoeN? Werkgroepen: 1. Marketing en communicatie 2. Zonne energieprojecten

Nadere informatie

3.2 De omvang van de werkgelegenheid

3.2 De omvang van de werkgelegenheid 3.2 De omvang van de werkgelegenheid Particuliere bedrijven en overheidsbedrijven nemen mensen in dienst. Collectieve sector = Semicollectieve sector = De overheden op landelijk, provinciaal en lokaal

Nadere informatie

Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM KIVI 25 januari 2017

Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM KIVI 25 januari 2017 Presentatie Guus Ydema, directeur AGEM KIVI 25 januari 2017 Even voorstellen Ex-bestuurslid KIVI E (-2016) Vroeger: Hoogovens IJmuiden en KPN Telecom, ing. bureau Ebatech, Nuon Windenergie Vattenfall (2009),

Nadere informatie

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016

Woonvisie. Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Woonvisie Gemeente Nuth Raadsbijeenkomst 12 april 2016 Aanleiding Verschuiving van de volkshuisvestelijke opgave Sociale huur: Woningwet 2015 redelijke bijdrage Langer zelfstandig wonen Lokaal beleid 2

Nadere informatie

Duurzame en vitale regio met een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving

Duurzame en vitale regio met een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving Werkplaats Innovatieve & duurzame economie Werkplaats Slim & snel verbinden Werkplaats Kansrijk platteland Werkplaats Vitale leefomgeving Arbeidsmarkt De arbeidsmarkt anticipeert op de veranderende vraag

Nadere informatie

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal

Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal. Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Economische Beleidsvisie Gemeente Berg en Dal Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Berry Roelofs Millingen aan de Rijn, 5 oktober 2016 Inhoudsopgave 1 Economische foto 2 Missie en doelen 3

Nadere informatie

Toekomst voor Gelderland

Toekomst voor Gelderland Toekomst voor Gelderland Speerpunten om voor de VVD te stemmen Gelderland herstelt zich van een zware economische en financiële crisis. De werkgelegenheid komt langzaam uit een diep dal. De financiële

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

DEventer Energieke Verbinding Pilot ESCo

DEventer Energieke Verbinding Pilot ESCo DEventer Energieke Verbinding Pilot ESCo Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is een ESCo? 3. Wat is de meerwaarde van een ESCo? 4. Organisatie en positionering 5. Belemmeringen en risico s 1.1 DEventer Energieke

Nadere informatie

Onderzoek duurzame bedrijfsterreinen

Onderzoek duurzame bedrijfsterreinen Onderzoek duurzame bedrijfsterreinen In de afgelopen maanden heeft de Stichting Groene Hart samen met IVAM en Grontmij hard gewerkt aan het verduurzamen van vier bedrijfsterreinen ITC, gemeente Alphen

Nadere informatie

Actieve ondersteuning vanuit het Rijk voor experimentele initiatieven van scholen;

Actieve ondersteuning vanuit het Rijk voor experimentele initiatieven van scholen; Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Dhr. drs. S. Dekker Postbus 16375 2500 BJ 'S-GRAVENHAGE doorkiesnummer (070) 373 8875 betreft VNG reactie op advies Onderwijsraad "Grenzen aan kleine scholen".

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 31 289 Voortgezet Onderwijs 30 079 VMBO Nr. 351 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van de Tweede

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

Connecting the energy

Connecting the energy Connecting the energy Zonne-energie gratis laten gebruiken Energie besparen Softs concept. Een uniek idee Al jaren wordt er gesproken over verduurzaming. Maar woorden omzetten in daden is waar veel initiatieven

Nadere informatie

Kerncijfers & ontwikkelingen Gemeente Ede 2018

Kerncijfers & ontwikkelingen Gemeente Ede 2018 Voor cijfers op wijk- en buurtniveau: http://ede.buurtmonitor.nl UITGAVE Gemeente Ede, Kenniscentrum & afdeling Bestuur en Communicatie, november 2018, oplage 1200, info@ede.nl T. 140318 VORMGEVING Gemeente

Nadere informatie

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND

MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND MANIFEST NOVI NAAR EEN NIEUW NEDER LAND WERK ALS ÉÉN OVERHEID De fysieke en sociale leefomgeving van Nederland gaan de komende decennia ingrijpend veranderen. Transities in de energievoorziening, de landbouw,

Nadere informatie

Perspectief voor de Achterhoek

Perspectief voor de Achterhoek Perspectief voor de Achterhoek 1 Perspectief voor de Achterhoek Aanleiding Op 23 september organiseerde De Maatschappij met Rabobank Noord- en Oost-Achterhoek een interactieve bijeenkomst met als doel

Nadere informatie

Speech jaarvergadering oud ambtenaren Europese Instellingen op 21 april 2017 in PH Zwolle -------------------------------------------------------------------------------------------- dames en heren, Hartelijk

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen

Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Ontwikkelprogramma Demografische ontwikkelingen Leefbare en vitale dorpen in Berkelland 5 Doelenboom Wat speelt er? 6 Bewust worden? Veranderingen in Berkelland en de regio Achterhoek door de krimp lijken

Nadere informatie

Prestatie I/S Omschrijving Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten

Prestatie I/S Omschrijving Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Saldo Lasten Baten Actualisering bestedingen ten laste van de Reserve uitvoering Kwaliteit van Overijssel 1 Leefbaarheid kleine kernen 1 1.1 Zorgvuldige afweging van de ruimtelijke belangen 1.1.2 I - programmakosten 300-300

Nadere informatie

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten

Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten Regionaal Actieprogramma Aanpak Tekorten 29 november 2018 Platform VMBO zorg & welzijn Marie Susan van der Munnik (WGV Zorg & Welzijn) Ineke Slagter (WZW) Werkgeversverenigingen: even voorstellen WGV Zorg

Nadere informatie

Twente: de arbeidsmarktregio

Twente: de arbeidsmarktregio Twente: de arbeidsmarktregio oktober 2011 Twente in cijfers en feiten (algemeen) Regio met ca. 625.000 inwoners, + 2,5 miljoen binnen één uur rij-afstand Waarde van regio: 8 e stadsregio in Nederland in

Nadere informatie

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's 3. Economie Programma inleiding Een duurzame en evenwichtige groei van de Veerse economie is van belang voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid. Kernwoorden zijn: Vitaliteit innovatie tekorten op de

Nadere informatie

Transitieatlas beroepsonderwijs Achterhoek -Managementsamenvatting-

Transitieatlas beroepsonderwijs Achterhoek -Managementsamenvatting- Transitieatlas beroepsonderwijs Achterhoek -Managementsamenvatting- 1 TRANSITIEATLAS BEROEPSONDERWIJS ACHTERHOEK De Achterhoek is een bruisende regio die volop inzet op economische vitaliteit en leefbaarheid.

Nadere informatie

ONDERZOEK JONGWERKT BEHOEFTEN VAN JONGEREN IN EEN VERANDERENDE ARBEIDSMARKT

ONDERZOEK JONGWERKT BEHOEFTEN VAN JONGEREN IN EEN VERANDERENDE ARBEIDSMARKT ONDERZOEK JONGWERKT BEHOEFTEN VAN JONGEREN IN EEN VERANDERENDE ARBEIDSMARKT Aanleiding Stichting Jongwerkt wil jong talent boeien en binden. De mooie Achterhoek is een krimpgebied en legt zich toe op smart

Nadere informatie

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit!

De Cleantech Regio Stedendriehoek 1 daagt uit! Stedendriehoek 1 daagt uit! Eo Wijers-prijsvraag 2014-2015 1 Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen eo wijers-stichting voor ruimtelijke kwaliteit in de regio Stedendriehoek daagt

Nadere informatie

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c.

A15 Corridor. Conclusies A15. 4. De A15 is dé verbindingsschakel tussen vier van de tien Nederlandse logistieke hot spots i.c. A15 Corridor Conclusies A15 1. Een gegarandeerde doorstroming van het verkeer op de A15 is noodzakelijk voor de continuïteit en ontwikkeling van de regionale economie rond de corridor en voor de BV Nederland.

Nadere informatie

Voorzitter 1. Zorg voor iedereen

Voorzitter 1. Zorg voor iedereen Voorzitter, Wat de ChristenUnie betreft maken we deze Algemene Beschouwingen zo concreet mogelijk. Ik begin daarom meteen met een belangrijke conclusie: met het voorliggende collegewerkprogramma en de

Nadere informatie

EEN NIEUWE HOOFDSTRUCTUUR VOOR VERVOER VAN GOEDEREN PER SPOOR IN ONZE STAD EN REGIO. Vervoer gevaarlijke stoffen buiten de woonwijken om

EEN NIEUWE HOOFDSTRUCTUUR VOOR VERVOER VAN GOEDEREN PER SPOOR IN ONZE STAD EN REGIO. Vervoer gevaarlijke stoffen buiten de woonwijken om EEN NIEUWE HOOFDSTRUCTUUR VOOR VERVOER VAN GOEDEREN PER SPOOR IN ONZE STAD EN REGIO Vervoer gevaarlijke stoffen buiten de woonwijken om Inleiding Ontwikkelingen binnen Sittard-Geleen Ministerie van Verkeer

Nadere informatie

Energieakkoord: Wij zijn aan zet!

Energieakkoord: Wij zijn aan zet! Energieakkoord: Wij zijn aan zet! Energieakkoord in het kort - Akkoord over energiebesparing binnen de SER tussen overheid, natuur- en milieuorganisaties, vakbonden, energieproducenten, netbeheerders,

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART

TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART #LVOPDEKAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART TOEKOMSTVISIE LV OP DE KAART DIT IS Leidschendam-Voorburg is een actieve en betrokken gemeenschap waar mensen met plezier wonen, ondernemen en recreëren. Deze groene gemeente

Nadere informatie

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018

Collegebesluit Collegevergadering: 11 december 2018 ONDERWERP Prestatieafspraken 2019 SAMENVATTING Gemeente, de Heemsteedse woningcorporaties Elan Wonen en Pre Wonen en hun huurdersorganisaties Bewonersraad Elan Wonen en Bewonerskern Pre streven een gemeenschappelijk

Nadere informatie

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting

Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Reconnecting Rotterdam Port Samenvatting Aart de Koning, april 2010 De aanleiding: de concurrentiepositie van de haven van Rotterdam staat onder druk De haven van Rotterdam is altijd sterk verankerd geweest

Nadere informatie

ENERGIE IN EIGEN HAND

ENERGIE IN EIGEN HAND Zonne-energie voor bedrijven? ENERGIE IN EIGEN HAND De Stichting Beheer Bedrijvenpark Merm, heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor bedrijven om d.m.v. aanbrengen van zonnepanelen op het

Nadere informatie

Krimp in Fryslân. Inwonertal

Krimp in Fryslân. Inwonertal Krimp in Fryslân Bevolkingsdaling, lokaal en regionaal, is een vraagstuk van nu én de komende jaren. Hoewel pas over enkele decennia de bevolking van Fryslân als geheel niet meer zal groeien, is in sommige

Nadere informatie

Betekenisvol beleid voor een aantrekkelijke stad

Betekenisvol beleid voor een aantrekkelijke stad Betekenisvol beleid voor een aantrekkelijke stad De stad als bevolkingsmagneet Koos van Dijken functie 29 januari 2013 1 Betekenisvol beleid voor een aantrekkelijke stad Wat maakt de stad aantrekkelijk

Nadere informatie

Manifest. Input voor het coalitieakkoord. Gebaseerd op speerpunten vanuit het Gelderse platteland en de kleine kernen in onze provincie

Manifest. Input voor het coalitieakkoord. Gebaseerd op speerpunten vanuit het Gelderse platteland en de kleine kernen in onze provincie Manifest Input voor het coalitieakkoord Gebaseerd op speerpunten vanuit het Gelderse platteland en de kleine kernen in onze provincie Maart 2015 Geachte heer, mevrouw, Op het PlattelandsParlement Gelderland

Nadere informatie

Samen op reis voor een asbestvrije regio

Samen op reis voor een asbestvrije regio Samen op reis voor een asbestvrije regio de aantrekkelijke regio Een kans de jeugd heeft de toekomst energie-opwekking herbestemming van agrarisch vastgoed Een schoon en gezond Gelderland dat ruimte biedt

Nadere informatie

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om

Laat ZonOpDak voor je werken. Zakelijk Nederland schakelt om Laat ZonOpDak voor je werken Zakelijk Nederland schakelt om ZonOpDak De full service-oplossing van Eneco Zakelijk Besparen energiekosten én uw bedrijf snel verduurzamen? Kies dan voor kent. ZonOpDak; Nederlandop

Nadere informatie

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu

Beleggen in de toekomst. de kansen van beleggen in klimaat en milieu Beleggen in de toekomst de kansen van beleggen in klimaat en milieu Angst voor de gevolgen? Stijging van de zeespiegel Hollandse Delta, 6 miljoen Randstedelingen op de vlucht. Bedreiging van het Eco-systeem

Nadere informatie

CIV SMART TECHNOLOGY

CIV SMART TECHNOLOGY CIV SMART TECHNOLOGY Uitgebreide managementsamenvatting Plan van Aanpak Centrum voor Innovatief Vakmanschap Smart Technology Ten behoeve van subsidie aanvraag Regionaal Investeringsfonds door de partners

Nadere informatie

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek

Smart Industry. KvK Ondernemerspanel onderzoek KvK Ondernemerspanel onderzoek Smart Industry Algemene gegevens: Start- en einddatum onderzoek: 02-07-2014 tot 22-07-2014 Aantal deelnemende ondernemers: 484 (doelgroep mkb-topsectoren) In dit document

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt Overijssel (bijlage bij Investeringsvoorstel Iedereen in Overijssel doet mee )

Factsheet arbeidsmarkt Overijssel (bijlage bij Investeringsvoorstel Iedereen in Overijssel doet mee ) Factsheet arbeidsmarkt Overijssel (bijlage bij Investeringsvoorstel Iedereen in Overijssel doet mee 2016-2019 ) Economische kerngetallen uit de begroting (kerntaak 5: Regionale Economie) Er zijn 3 kerngetallen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2019 Nr. 116 BRIEF

Nadere informatie

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten

Werklandschap Meerpaal. Sport en werk centraal in Nederland. Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Werklandschap Meerpaal Sport en werk centraal in Nederland Bedrijfsvestiging in de gemeente Houten Kwaliteiten Werklandschap Directe aansluiting op A27 Gebiedsoppervlak van 10 ha Flexibele kavelgrootte

Nadere informatie

CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties

CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties CONVENANT ACHTERHOEK 2020 Coöperatief samenwerkende ondernemers, overheid en maatschappelijke organisaties De ondergetekenden: de ondernemers, hierbij vertegenwoordigd door de heer Gerrit Jan Pillen, voorzitter

Nadere informatie

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018

Strategische Agenda Helmond. Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Strategische Agenda Helmond Coalitie-onderhandelingen 4 april 2018 Staat van Helmond: Hoofddoelen strategische agenda Centrale ambitie: Meer banen Meer inwoners Meer banen Verwachte groei naar 101.000

Nadere informatie

Ondernemershuis en Pioneering Café. Succesvol Innoveren

Ondernemershuis en Pioneering Café. Succesvol Innoveren Ondernemershuis en Pioneering Café Succesvol Innoveren Welkom & toelichting programma Gertjan Brand en Stendert de Vries Programma 15.30 Welkom en toelichting programma Gertjan Brand & Stendert de Vries

Nadere informatie

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling Strategische agenda Auteur Datum Jan Bartling 13-09-2018 Strategische agenda digitalisering mbo 2 Strategische agenda digitalisering mbo Bronnen onderzoek Interviews 16 april: conferentie Consultatie Concretiseren

Nadere informatie

HAN en duurzame energie

HAN en duurzame energie Beroepsonderwijs tijdens de energie transitie HAN en duurzame energie Van buiten naar binnen. Tinus Hammink programma-manager SEECE Hogeschool van Arnhem en Nijmegen HBO en topsectoren; keuze van HAN 1.

Nadere informatie

Ambitiedocument ter voorbereiding van de Economische visie gemeente Berg en Dal

Ambitiedocument ter voorbereiding van de Economische visie gemeente Berg en Dal Ambitiedocument ter voorbereiding van de Economische visie gemeente Berg en Dal Uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Berg en Dal Buck Consultants International Nijmegen, 25 maart 2016 1 Economisch DNA

Nadere informatie

Stellingen Provinciale Staten

Stellingen Provinciale Staten Stellingen Provinciale Staten Thema s en onderwerpen Toelichting... 2 Algemene informatie... 3 Thema: Economie... 3 1.1 Samenwerking Duitsland *... 3 2.1 Landbouw... 3 3.1 Recreatie en toerisme... 4 Thema

Nadere informatie

Utrecht groeit van in 2018 naar bijna inwoners in 2040

Utrecht groeit van in 2018 naar bijna inwoners in 2040 Utrecht groeit van 350.000 in 2018 naar bijna 455.000 inwoners in 2040 De aantrekkingskracht van onze stad zorgt onvermijdelijk voor een flinke groei van het aantal inwoners. Tot het jaar 2040 neemt het

Nadere informatie

Economische agenda Oudewater

Economische agenda Oudewater Economische agenda Oudewater Vraag 1 Wat is -of ervaren jullie als- het grootste knelpunt in de gemeente Oudewater? 1: valt wel mee, 5: lig je echt wakker van. Vitalisering binnenstad Aantal % 1 10 21.8%

Nadere informatie

Opdrachtformulering G. Jansen Krimp

Opdrachtformulering G. Jansen Krimp Doetinchem 5 september 2013 Opdrachtformulering Liesbeth Spies, Onafhankelijk Voorzitter Achterhoek Agenda 2020 Aanleiding Opdrachtformulering G. Jansen Krimp In de Achterhoek is een ingrijpende demografische

Nadere informatie

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard

Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard Leerlingen en studenten naar onderwijssoort per 1-10 en woongemeente Lingewaard 2010/'11 2011/'12* Onderwijssoorten Leeftijd Lingewaard Lingewaard Totaal voortgezet onderwijs Leeftijd totaal 2751 2853

Nadere informatie

Waar gaat LLL over? Regio. Onderwijs continuïteit. Arbeidsmarkt macro economie. Overheid vitaliteit, fiscaal beleid

Waar gaat LLL over? Regio. Onderwijs continuïteit. Arbeidsmarkt macro economie. Overheid vitaliteit, fiscaal beleid Waar gaat LLL over? Onderwijs continuïteit Arbeidsmarkt macro economie Individu employability Sector Regio Overheid vitaliteit, fiscaal beleid Bedrijven continuïteit, concurrentie Arbeidsmarkt doelen Sectorbeleid

Nadere informatie

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0

Scholder an Scholder Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Scholder an Scholder 2.0 - Verenigen voor de toekomst Werken met de methodiek scholder an scholder 2.0 Opdracht Bestuurlijk Overleg Sport; 7 december 2016 Evaluatie van scholder an scholder (1.0) leert

Nadere informatie