DE N.V. VEREENIGDE IJSFABRIEKEN EN HET KOELHUIS FRIGO TE IJMUIDEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE N.V. VEREENIGDE IJSFABRIEKEN EN HET KOELHUIS FRIGO TE IJMUIDEN"

Transcriptie

1

2 DE N.V. VEREENIGDE IJSFABRIEKEN EN HET KOELHUIS FRIGO TE IJMUIDEN KORTE BESCHRIJVING DOOR HET LID K. H. TUSENIUS, Directeur der N.V. Overgedrukt uit het Weekblad,,DE INGENIEUR 1931 no. 21. Algemeen gedeelte.

3 De N.V. Vereenigde IJsfabrieken en het Koelhuis Frigo te IJmuiden Het bedrijf der N.V. Vereenigde IJsfabrieken werd ruim 30 jaar geleden opgericht door de stichting van de IJsfabriek,,IJmuiden, de eerste ijsfabriek, welke te IJmuiden werd gebouwd. 54 Jaar geleden ontstond IJmuiden door den bouw van de eerste schutsluis, en eerst een 20-tal jaren daarna begon zich daar het visscherijbedrijf te ontwikkelen. De uitoefening van een visscherijbedrijf was ook toen reeds onmogelijk zonder dat er ijs ter beschikking was als middel tot conserveering van de gevangen visch op zee en voor het transport te land. In het begin van de ontwikkeling van IJmuiden wist men zich te behelpen met ijs, dat s winters verzameld werd uit vijvers en slooten, en weer wat later met den aanvoer van z.g. Noorsch ijs. De zachte winters en storing van den aanvoer over zee maakten het noodig dat men, om een regelmatige uitoefening van het visscherijbedrijf te verkrijgen, zich ging toeleggen op de fabricage van kunstijs. Inmiddels was de visscherijvloot te IJmuiden reeds gegroeid tot een 50-tal trawlers. Voor deze betrekkelijk kleine vloot was het in economisch opzicht een waagstuk een speciale kunstijsfabriek te bouwen, temeer daar de toenmalige visschersvloot een kwijnend bestaan leed. Reeds korten tijd na de totstandkoming van de IJsfabriek IJmuiden ging dan ook een groot deel van de stoomvisschersvloot failliet, waardoor de IJsfabriek IJmuiden genoodzaakt werd om haar afzetgebied te behouden, een groot deel van de vloot te koopen en in bedrijf te houden. Hierdoor was weliswaar de afzet van het product ijs verzekerd, maar tot aan het einde van den wereldoorlog Korte beschrijving door het lid K.H. TUSENIUS, Directeur der N.V.

4 2 N.V. VEREENIGDE IJSFABRIEKEN - KOELHUIS FRIGO. BEGANE GROND IJSFABRIEK NOORDPOOL. kon niet gesproken worden van een rendeerend bedrijf. De vloot breidde zich uit, en in de omgeving van de IJsfabriek IJmuiden verrees de IJsfabriek De Noordpool, terwijl de bestaande Noorschijs-handel zich tot aan den wereldoorlog als concurrent wist te handhaven. Na 25 jaar van moeizaam zich handhaven van deze IJsfabriek, had de koeltechniek zich zoodanig ontwikkeld, dat de geheele installatie totaal verouderd was en de noodzaak ontstond de geheele inrichting te moderniseeren. Deze verbouwing werd noodig en moest uitgevoerd worden gedurende de tweede helft van den wereldoorlog. Om de verbouwing goed te kunnen verrichten en tevens de clientèle van ijs te kunnen blijven voorzien, was men genoodzaakt de bovengenoemde IJsfabriek De Noordpool te koopen. Na gereedkoming van de nieuwe installatie van de IJsfabriek IJmuiden had dus de IJsfabriek IJmuiden de beschikking over een tweetal groote moderne ijsfabrieken, gelegen op betrekkelijk korten afstand van elkander. De overvloedige aanvoer van visch gedurende de laatste oorlogsjaren en de jaren daarna gaven gelegenheid tot ruimen afzet van ijs. Deze omstandigheid echter animeerde ook anderen tot den bouw van ijsfabrieken, zoodat in 1921 in Schaal 1 : 400. Fig. 2. IJmuiden per dag een kg ijs kon worden geproduceerd. De fabrieken IJmuiden en De Noordpool waren intusschen in exploitatie gegeven aan de N.V. Vereenigde IJsfabrieken. De exploitatie van deze complexen in één hand gaf aanmerkelijke bezuiniging. Nadat de productie-capaciteit van de verschillende fabrieken haar hoogtepunt had bereikt, verminderde echter de vischaanvoer zoodanig, dat er geen sprake van was, dat eenige fabriek ook maar loonend ijs kon produceeren. De koude-capaciteit was dus veel grooter dan de behoefte hieraan. Een en ander was oorzaak, dat gezocht werd naar middelen tot productief maken van de beschikbare koude en het meest voor de hand liggend was het gebruik van deze koude in koel- en vrieshuizen. Daartoe werden alle belendende en tusschenliggende perceelen geleidelijk aangekocht en ingericht tot koel- en vrieshuizen, waardoor ontstond het complex als op bijgaande teekeningen in platte gronden aangegeven, waardoor een uiterst modern complex tot koudeproductie ontstond. Waar oorspronkelijk een 6-tal stoomketels met daarbij

5 N.V. VEREENIGDE IJSFABRIEKEN - KOELHUIS FRIGO. BEGAGE GROND IJSFABRIEK IJMUIDEN. 3 Schaal 1 : 400. Fig. 3. behoorende stoommachines voor de aandrijving werden gebruikt, werd in den loop der jaren alles electrisch aangedreven, waarvoor de stroom geleverd wordt door het P.E.N., terwijl Dieselmotoren zorgen voor krachtopwekking gedurende den spertijd. Een 100-tal electromotoren van 300 tot 5 pk drijven de compressoren aan en de bijbehoorende hulpwerktuigen. De totale koudeproductie bedraagt calorieën per uur, de beschikbare koel- en vriesruimte is m 3, de grootste compressor, fabrikaat M.A.N., heeft een capaciteit van cal., de kleinste, van het fabrikaat Freundlich, cal. Bij vrijwel alle onderdeelen is het z.g. oververhittingssysteem toegepast, terwijl de nieuwste en modernste uitvindingen op koeltechnisch gebied een toepassing vinden. Ten tijde van het bezoek mag verwacht worden, dat het ijsbedrijf en vriesbedrijf volledig in gang zijn. Gedurende dezen tijd van het jaar worden de koel- en vriesruimten voor het grootste gedeelte gebruikt voor eieren en visch, beide artikelen natuurlijk streng van elkander gescheiden. Bij den bouwen inrichting van de koelhuizen is er op gerekend, dat levensmiddelen van den meest uiteenloopenden aard en van verschillende eigenaren geheel afzonderlijk van elkander kunnen worden opgeslagen, terwijl voor iedere ruimte een aparte koelbron aanwezig is. Als belangrijk mag worden beschouwd de watervoorziening; behalve het water, waarvan het ijs wordt geproduceerd, wordt gedurende den zomer 200 t water per uur uit den bodem opgebracht en door de condensatoren gepompt. Daar de gemiddelde waterstand meer dan 10 m

6 4 IJSGENERATOR VAN GEWAPEND BETON. Fig. 4. MACHINEKAMER IJSFABRIEK DE NOORDPOOL. Fig. 5. KOELHUIS,,FRIGO IJMUIDEN. ALGEMEENE VRIESRUIMTE TEMPERATUUR 10 C. TOT 15 C. Fig. 7. onder het maaiveld ligt, moeten hier diepwelpompen van verschillende constructie worden toegepast. Gedurende den winter wordt voor afkoelingsdoeleinden zeewater gebruikt. Het ijs wordt geproduceerd in 3 groote generatoren, welke ieder weerin 2 afdeelingen zijn verdeeld. Als bijzonderheid wordt vermeld, dat één van deze generatoren uitgevoerd is in gewapend beton. Al het gefabriceerde ijs wordt in breekmachines gemalen en dus in kleine stukjes afgeleverd aan stoomtrawlers of aan den vischhandel voor ijsverpakking van de visch. De IJmuider visschersvloot telt 200 stoomtrawlers, welke van tot kg ijs medenemen voor reizen, welke varieeren: van 7 dagen tot 30 dagen, in verband met haar grootte en afstand van de vischgronden. De dagafzet van ijs is zeer afwisselend; er komen dagen voor van kg, maar ook dagen van kg. Hierop is de productie, de voorraad, alsmede het transport ingericht. AANBOUW MACHINEKAMER IJSFABRIEK IJMUIDEN Fig. 6. KOELHUIS,,FRIGO IJMUIDEN. EEN DER VELE KOELLOKALEN. In ieder lokaal worden ± 1000 kisten eieren opgeslagen. Fig 8.

7 5 KELDER MET BANANENOPSLAG. BASSIN VOOR VISCHBEVRIEZING. PATENT OTTESES. Fig. 9. Fig. 10. Een meer interessant dan belangrijk onderdeel van het bedrijf is de toepassing van het patent OTTESEN, een methode tot snelle bevriezing van visch en andere vleeschwaren in pekel. Reeds van 1918 af hebben de Vereenigde IJsfabrieken dit patent geëxploiteerd als eenige licencehouders. De pekel, waarin de visch wordt gedompeld, heeft een zoo lage temperatuur, dat ijsafzetting plaats heeft; hierdoor dringt geen zout in de te bevriezen levensmiddelen. De moeilijkheid in de toepassing van dit systeem ligt in het feit, dat door de ijsafzetting in de pekel dit ijs zich vastzet op de verdampers en deze isoleert. De visch, bevroren in deze pekel, wordt afgespoeld met zoet water, waardoor een luchtafsluitende ijslaag ontstaat. Visch, op deze wijze door middel van koude geconserveerd, is na vele maanden bij consumptie niet van versche visch te onderscheiden. Alle schepen van de Maatschappij,,Nederland b.v. nemen op deze wijze geconserveerde visch mede voor uit- en thuisreis. Deze conserveeringsmethode van visch heeft als economisch voordeel, dat daardoor de vischprijzen, vooral van de fijnere vischsoorten, eenigszins gestabiliseerd worden. Tot afsluiting van deze korte beschrijving dient nog vermeld te worden, dat het gebouwencomplex, behalve de reeds omschreven hoofdgebouwen, bevat: kantoren, magazijnen, garages, werkplaatsen voor bankwerkers, vuurwerkers, houtbewerking, electriciens, drooginrichtingen, stallen, schaftlokalen, teekenkamer, waardoor het mogelijk is alle reparaties, nieuwbouw, expeditie enz. in eigen beheer uit te voeren.

8

9 DE N.V. VEREENIGDE IJSFABRIEKEN EN HET KOELHUIS FRIGO TE IJMUIDEN KORTE BESCHRIJVING DOOR HET LID K. H. TUSENIUS, Directeur der N.V. Overgedrukt uit het Weekblad,,DE INGENIEUR 1931 no. 21. Algemeen gedeelte.

10 De N.V. Vereenigde IJsfabrieken en het Koelhuis Frigo te IJmuiden Het bedrijf der N.V. Vereenigde IJsfabrieken werd ruim 30 jaar geleden opgericht door de stichting van de IJsfabriek,,IJmuiden, de eerste ijsfabriek, welke te IJmuiden werd gebouwd. 54 Jaar geleden ontstond IJmuiden door den bouw van de eerste schutsluis, en eerst een 20-tal jaren daarna begon zich daar het visscherijbedrijf te ontwikkelen. De uitoefening van een visscherijbedrijf was ook toen reeds onmogelijk zonder dat er ijs ter beschikking was als middel tot conserveering van de gevangen visch op zee en voor het transport te land. In het begin van de ontwikkeling van IJmuiden wist men zich te behelpen met ijs, dat s winters verzameld werd uit vijvers en slooten, en weer wat later met den aanvoer van z.g. Noorsch ijs. De zachte winters en storing van den aanvoer over zee maakten het noodig dat men, om een regelmatige uitoefening van het visscherijbedrijf te verkrijgen, zich ging toeleggen op de fabricage van kunstijs. Inmiddels was de visscherijvloot te IJmuiden reeds gegroeid tot een 50-tal trawlers. Voor deze betrekkelijk kleine vloot was het in economisch opzicht een waagstuk een speciale kunstijsfabriek te bouwen, temeer daar de toenmalige visschersvloot een kwijnend bestaan leed. Reeds korten tijd na de totstandkoming van de IJsfabriek IJmuiden ging dan ook een groot deel van de stoomvisschersvloot failliet, waardoor de IJsfabriek IJmuiden genoodzaakt werd om haar afzetgebied te behouden, een groot deel van de vloot te koopen en in bedrijf te houden. Hierdoor was weliswaar de afzet van het product ijs verzekerd, maar tot aan het einde van den wereldoorlog Korte beschrijving door het lid K.H. TUSENIUS, Directeur der N.V.

11 2 N.V. VEREENIGDE IJSFABRIEKEN - KOELHUIS FRIGO. BEGANE GROND IJSFABRIEK NOORDPOOL. kon niet gesproken worden van een rendeerend bedrijf. De vloot breidde zich uit, en in de omgeving van de IJsfabriek IJmuiden verrees de IJsfabriek De Noordpool, terwijl de bestaande Noorschijs-handel zich tot aan den wereldoorlog als concurrent wist te handhaven. Na 25 jaar van moeizaam zich handhaven van deze IJsfabriek, had de koeltechniek zich zoodanig ontwikkeld, dat de geheele installatie totaal verouderd was en de noodzaak ontstond de geheele inrichting te moderniseeren. Deze verbouwing werd noodig en moest uitgevoerd worden gedurende de tweede helft van den wereldoorlog. Om de verbouwing goed te kunnen verrichten en tevens de clientèle van ijs te kunnen blijven voorzien, was men genoodzaakt de bovengenoemde IJsfabriek De Noordpool te koopen. Na gereedkoming van de nieuwe installatie van de IJsfabriek IJmuiden had dus de IJsfabriek IJmuiden de beschikking over een tweetal groote moderne ijsfabrieken, gelegen op betrekkelijk korten afstand van elkander. De overvloedige aanvoer van visch gedurende de laatste oorlogsjaren en de jaren daarna gaven gelegenheid tot ruimen afzet van ijs. Deze omstandigheid echter animeerde ook anderen tot den bouw van ijsfabrieken, zoodat in 1921 in Schaal 1 : 400. Fig. 2. IJmuiden per dag een kg ijs kon worden geproduceerd. De fabrieken IJmuiden en De Noordpool waren intusschen in exploitatie gegeven aan de N.V. Vereenigde IJsfabrieken. De exploitatie van deze complexen in één hand gaf aanmerkelijke bezuiniging. Nadat de productie-capaciteit van de verschillende fabrieken haar hoogtepunt had bereikt, verminderde echter de vischaanvoer zoodanig, dat er geen sprake van was, dat eenige fabriek ook maar loonend ijs kon produceeren. De koude-capaciteit was dus veel grooter dan de behoefte hieraan. Een en ander was oorzaak, dat gezocht werd naar middelen tot productief maken van de beschikbare koude en het meest voor de hand liggend was het gebruik van deze koude in koel- en vrieshuizen. Daartoe werden alle belendende en tusschenliggende perceelen geleidelijk aangekocht en ingericht tot koel- en vrieshuizen, waardoor ontstond het complex als op bijgaande teekeningen in platte gronden aangegeven, waardoor een uiterst modern complex tot koudeproductie ontstond. Waar oorspronkelijk een 6-tal stoomketels met daarbij

12 N.V. VEREENIGDE IJSFABRIEKEN - KOELHUIS FRIGO. BEGAGE GROND IJSFABRIEK IJMUIDEN. 3 Schaal 1 : 400. Fig. 3. behoorende stoommachines voor de aandrijving werden gebruikt, werd in den loop der jaren alles electrisch aangedreven, waarvoor de stroom geleverd wordt door het P.E.N., terwijl Dieselmotoren zorgen voor krachtopwekking gedurende den spertijd. Een 100-tal electromotoren van 300 tot 5 pk drijven de compressoren aan en de bijbehoorende hulpwerktuigen. De totale koudeproductie bedraagt calorieën per uur, de beschikbare koel- en vriesruimte is m 3, de grootste compressor, fabrikaat M.A.N., heeft een capaciteit van cal., de kleinste, van het fabrikaat Freundlich, cal. Bij vrijwel alle onderdeelen is het z.g. oververhittingssysteem toegepast, terwijl de nieuwste en modernste uitvindingen op koeltechnisch gebied een toepassing vinden. Ten tijde van het bezoek mag verwacht worden, dat het ijsbedrijf en vriesbedrijf volledig in gang zijn. Gedurende dezen tijd van het jaar worden de koel- en vriesruimten voor het grootste gedeelte gebruikt voor eieren en visch, beide artikelen natuurlijk streng van elkander gescheiden. Bij den bouwen inrichting van de koelhuizen is er op gerekend, dat levensmiddelen van den meest uiteenloopenden aard en van verschillende eigenaren geheel afzonderlijk van elkander kunnen worden opgeslagen, terwijl voor iedere ruimte een aparte koelbron aanwezig is. Als belangrijk mag worden beschouwd de watervoorziening; behalve het water, waarvan het ijs wordt geproduceerd, wordt gedurende den zomer 200 t water per uur uit den bodem opgebracht en door de condensatoren gepompt. Daar de gemiddelde waterstand meer dan 10 m

13 4 IJSGENERATOR VAN GEWAPEND BETON. Fig. 4. MACHINEKAMER IJSFABRIEK DE NOORDPOOL. Fig. 5. KOELHUIS,,FRIGO IJMUIDEN. ALGEMEENE VRIESRUIMTE TEMPERATUUR 10 C. TOT 15 C. Fig. 7. onder het maaiveld ligt, moeten hier diepwelpompen van verschillende constructie worden toegepast. Gedurende den winter wordt voor afkoelingsdoeleinden zeewater gebruikt. Het ijs wordt geproduceerd in 3 groote generatoren, welke ieder weerin 2 afdeelingen zijn verdeeld. Als bijzonderheid wordt vermeld, dat één van deze generatoren uitgevoerd is in gewapend beton. Al het gefabriceerde ijs wordt in breekmachines gemalen en dus in kleine stukjes afgeleverd aan stoomtrawlers of aan den vischhandel voor ijsverpakking van de visch. De IJmuider visschersvloot telt 200 stoomtrawlers, welke van tot kg ijs medenemen voor reizen, welke varieeren: van 7 dagen tot 30 dagen, in verband met haar grootte en afstand van de vischgronden. De dagafzet van ijs is zeer afwisselend; er komen dagen voor van kg, maar ook dagen van kg. Hierop is de productie, de voorraad, alsmede het transport ingericht. AANBOUW MACHINEKAMER IJSFABRIEK IJMUIDEN Fig. 6. KOELHUIS,,FRIGO IJMUIDEN. EEN DER VELE KOELLOKALEN. In ieder lokaal worden ± 1000 kisten eieren opgeslagen. Fig 8.

14 5 KELDER MET BANANENOPSLAG. BASSIN VOOR VISCHBEVRIEZING. PATENT OTTESES. Fig. 9. Fig. 10. Een meer interessant dan belangrijk onderdeel van het bedrijf is de toepassing van het patent OTTESEN, een methode tot snelle bevriezing van visch en andere vleeschwaren in pekel. Reeds van 1918 af hebben de Vereenigde IJsfabrieken dit patent geëxploiteerd als eenige licencehouders. De pekel, waarin de visch wordt gedompeld, heeft een zoo lage temperatuur, dat ijsafzetting plaats heeft; hierdoor dringt geen zout in de te bevriezen levensmiddelen. De moeilijkheid in de toepassing van dit systeem ligt in het feit, dat door de ijsafzetting in de pekel dit ijs zich vastzet op de verdampers en deze isoleert. De visch, bevroren in deze pekel, wordt afgespoeld met zoet water, waardoor een luchtafsluitende ijslaag ontstaat. Visch, op deze wijze door middel van koude geconserveerd, is na vele maanden bij consumptie niet van versche visch te onderscheiden. Alle schepen van de Maatschappij,,Nederland b.v. nemen op deze wijze geconserveerde visch mede voor uit- en thuisreis. Deze conserveeringsmethode van visch heeft als economisch voordeel, dat daardoor de vischprijzen, vooral van de fijnere vischsoorten, eenigszins gestabiliseerd worden. Tot afsluiting van deze korte beschrijving dient nog vermeld te worden, dat het gebouwencomplex, behalve de reeds omschreven hoofdgebouwen, bevat: kantoren, magazijnen, garages, werkplaatsen voor bankwerkers, vuurwerkers, houtbewerking, electriciens, drooginrichtingen, stallen, schaftlokalen, teekenkamer, waardoor het mogelijk is alle reparaties, nieuwbouw, expeditie enz. in eigen beheer uit te voeren.

conserveeren van de vangst ijs gebruikt.

conserveeren van de vangst ijs gebruikt. Koelen en Bevriezen van Visch aan Boord van Schepen. Proefnemingen om Visch, Direct na het Vangen, te Bevriezen. Overzicht der Uitgevoerde Installaties en Bereikte Resultaten. Door IR. D. J. MINK. EENIGE

Nadere informatie

g AÏerinzagelegging 8203791

g AÏerinzagelegging 8203791 Octrooiraad g AÏerinzagelegging 8203791 Nederland NL @ Maritieme gecontroleerde opslag van schadelijk materiaal. Int.Cl 3.: G21F9/24, G21F9/36// B65D 88/78. @ Aanvrager: Adviesbureau Bongaerts, Kuyper

Nadere informatie

Mededeelingen No. 42 van de

Mededeelingen No. 42 van de Mededeelingen No. 42 van de Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek. I. Verslag der Vier en Twintigste Algemeene Vergadering op 30 Juni 1922 te s-gravenhage. Voordracht van den heer J.M. Bottemanne

Nadere informatie

Wilkin & Sons Kwaliteit behouden. Casestudy

Wilkin & Sons Kwaliteit behouden. Casestudy Wilkin & Sons Kwaliteit behouden Casestudy Wilkin & Sons werd meer dan 125 jaar geleden opgericht. Het bedrijf dat als boerderij begon, teelt ook nu nog allerlei zachte vruchten en steenvruchten, zoals

Nadere informatie

ATP Opdracht 5: Koeltechnieken. Wat heeft bier te maken met koeling?

ATP Opdracht 5: Koeltechnieken. Wat heeft bier te maken met koeling? ATP Opdracht 5: Koeltechnieken 1. Inleiding We hebben tot nu toe onder andere geleerd dat de temperatuur van groot belang is om de kwaliteit van de goederen te behouden. Om aan de koudeketen te voldoen

Nadere informatie

Uit den oude doos : Ons Zuiden Limburg + Brabantse Illustratie, 13 juli 1934, door Willy Verster Ingezonden door: Bas van Straten

Uit den oude doos : Ons Zuiden Limburg + Brabantse Illustratie, 13 juli 1934, door Willy Verster Ingezonden door: Bas van Straten Uit den oude doos : Ons Zuiden Limburg + Brabantse Illustratie, 13 juli 1934, door Willy Verster Ingezonden door: Bas van Straten HET INTERESSANTE VISCHBEDRIJF DER FIRMA WIJNBELT & CO. TE WOUDRICHEM Bij

Nadere informatie

- Business uitvoering

- Business uitvoering - Business uitvoering Sommige airco's zijn verkrijgbaar in een business uitvoering, dit houdt in dat de buitenunit is voorzien van een hoge- en lagedrukbeveiliging. Deze beschermt de compressor bij storingen.

Nadere informatie

Nieuwe polyvalente NMBS-werkplaats Melle

Nieuwe polyvalente NMBS-werkplaats Melle Nieuwe polyvalente NMBS-werkplaats Melle Bouw van nieuwe polyvalente werkplaats De NMBS start in juni 2014 met de bouw van een nieuwe polyvalente werkplaats op de terreinen van het vroegere rangeerstation

Nadere informatie

Bedrijfsomschrijving Vrieshuis Douwe Broersma te Stroobos

Bedrijfsomschrijving Vrieshuis Douwe Broersma te Stroobos Bedrijfsomschrijving Vrieshuis Douwe Broersma te Stroobos Vrieshuis Douwe Broersma te Stroobos is een opslagbedrijf waar diepgevroren visproducten worden opgeslagen. De vis wordt ingevroren per schip aangeleverd

Nadere informatie

Mededeelingen No. 54/55 van de. Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek.

Mededeelingen No. 54/55 van de. Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek. Mededeelingen No. 54/55 van de Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek. I. Verslag der 31 ste Algemeene Vergadering op 12 april 1927 te Velsen (met afbeeldingen). II. Onderzoekingen in het Natuurkundige

Nadere informatie

Met stoom en water. Project voor MBO Techniek

Met stoom en water. Project voor MBO Techniek Met stoom en water Voor: Studenten van de MBO opleidingen op het gebied van Middenkader Engineering en Procestechniek / Operationele techniek en verwante opleidingen. Door: Wetterskip Fryslân, Stichting

Nadere informatie

Mededeelingen No. 80 der. Nederlandse Vereeniging voor Koeltechniek

Mededeelingen No. 80 der. Nederlandse Vereeniging voor Koeltechniek Mededeelingen No. 80 der Nederlandse Vereeniging voor Koeltechniek =========== I. Verslag der 52 ste Algemeene Vergadering van 21 December 1937 te IJmuiden II. De studie en opleiding van den Koeltechnischen

Nadere informatie

DSM No. 43 HENSCHEL FABIA / 21767 / 1930

DSM No. 43 HENSCHEL FABIA / 21767 / 1930 DSM No. 43 HENSCHEL FABIA / 21767 / 1930 Henschel & Sohn, KASSEL Georg Christian Carl Henschel stichtte in 1810 de Henschel nschel-werke in Kassel. Zijn zoon Carl Anton Henschel sticht in 1837 een tweede

Nadere informatie

Mededeelingen No. 31 van de Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek.

Mededeelingen No. 31 van de Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek. Mededeelingen No. 31 van de Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek. I. Inhoudsopgave der Mededeelingen Nos. 1 tot en met 30. II. Vereenigingszaken. DECEMBER 1917. GEDRUKT TER BOEK- EN STEENDRUKKERIJ

Nadere informatie

(Frans/Goofy) ( )

(Frans/Goofy) ( ) (RDM-collectie Johan Journée) www.kombuispraat.com (Frans/Goofy) (28-03-2010) Dit verhaal is zo goed mogelijk overgeschreven uit de oud-hollandse schrijfwijze van de jaren 30. Het verhaal gaat over het

Nadere informatie

Gebied 3 Uiterwaarden

Gebied 3 Uiterwaarden Gebied 3 Uiterwaarden het gebied is roodgekleurd op de kaart Gebiedsbeschrijving Welstandsnota Overbetuwe 2010, gebied 3 Uiterwaarden 69 Structuur Langs de rivieren Rijn en Waal liggen buitendijks uiterwaarden.

Nadere informatie

Markt oplossingen met decentrale koelinstallaties Chris van der Lande Uniechemie BV Apeldoorn

Markt oplossingen met decentrale koelinstallaties Chris van der Lande Uniechemie BV Apeldoorn Markt oplossingen met decentrale koelinstallaties Chris van der Lande Uniechemie BV Apeldoorn Kenmerken Centraal Koeler per cel >compressorset centraal in machinekamer >condensor extern Vertakt stelsel

Nadere informatie

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING

ENERGIE & KLIMAATBESCHERMING Om bij te dragen aan de bescherming van het klimaat, beperken we de CO2-voetafdruk in onze gehele waardeketen. Daarbij kijken we verder dan alleen onze eigen activiteiten. Ook door nauw samen te werken

Nadere informatie

Mijne Heeren. INRICHTING VAN EEN MODERN KOELHUIS.

Mijne Heeren. INRICHTING VAN EEN MODERN KOELHUIS. I. VOORDRACHT gehouden door het lid C. G. VATTIER KRAANE op de Eerste Algemeene Vergadering op Zaterdag 17 April 1909, als inleiding tot het bezoek aan het Koelhuis der N.V.,,Vriesseveem, Hoogte Kadijk

Nadere informatie

Voordracht van het lid J.F.H. Koopman:,,Een nieuwe constructie van Compressie-Koelmachines en eenige toepassingen der kunstmatige koude

Voordracht van het lid J.F.H. Koopman:,,Een nieuwe constructie van Compressie-Koelmachines en eenige toepassingen der kunstmatige koude 1. Voordracht van het lid J.F.H. Koopman:,,Een nieuwe constructie van Compressie-Koelmachines en eenige toepassingen der kunstmatige koude 2. 1 e Gedeelte. Een nieuwe constructie der Compreasie-Koelmachines.

Nadere informatie

LZTi. Lucht / water warmtepompen. De ideale alles-in-één oplossing

LZTi. Lucht / water warmtepompen. De ideale alles-in-één oplossing LZTi Lucht / water warmtepompen LZTi De ideale alles-in-één oplossing De ideale alles-in-één oplossing Lucht, een eindeloze bron van energie. Een geschenk van moeder natuur dat onze aarde niet vervuilt,

Nadere informatie

TE KOOP Calpe

TE KOOP Calpe TE KOOP 376989 Calpe 1.100.000 KENMERKEN Prijs 1.100.000 Woningtype Villa Woonruimte 460m² Perceeloppervlakte 3.800m² Woontype Bestaande bouw Stad Calpe Adres 376989 OMSCHRIJVING Luxe villa te koop in

Nadere informatie

Archief van Maggi s Producten Maatschappij N.V., en rechtsopvolger

Archief van Maggi s Producten Maatschappij N.V., en rechtsopvolger Archief van Maggi s Producten Maatschappij N.V., en rechtsopvolger Tessa de Boer Algemene kenmerken Toegangsnummer: 1291 Periode: 1897-1983 Archiefvormer Maggifabriek, Nestlé Inleiding Julius Maggi begon

Nadere informatie

Museale kennis, Vraag; Hoe oud is het schip? Antwoord;

Museale kennis, Vraag; Hoe oud is het schip? Antwoord; Museale kennis, Vraag; Hoe oud is het schip? Antwoord; Het is in November 1900 opgeleverd, bouwplaats, werf De Nachtegaal, Westelijke eilanden Amsterdam, Bickerseiland, eigenaar werf J.F.Meursing. Opdrachtgeverbouw

Nadere informatie

inhoud 1. IJs 2. De ijspegel 3. De ijsberg 4. Kunstijs 5. De ijsbeer 6. De polen 7. Sporten op ijs 8. Beelden van ijs 9.

inhoud 1. IJs 2. De ijspegel 3. De ijsberg 4. Kunstijs 5. De ijsbeer 6. De polen 7. Sporten op ijs 8. Beelden van ijs 9. IJs inhoud 1. IJs 3 2. De ijspegel 4 3. De ijsberg 5 4. Kunstijs 6 5. De ijsbeer 7 6. De polen 8 7. Sporten op ijs 9 8. Beelden van ijs 11 9. Goochelen met ijs 12 10. Filmpje 13 Bronnen 14 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

Gearchiveerd op 01/09/2014

Gearchiveerd op 01/09/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... PPV 28 Infrastructuur, inrichting en hygiëne - Groothandel primaire plantaardige producten

Nadere informatie

TOCHTWERING & INDUSTRIEDEUREN

TOCHTWERING & INDUSTRIEDEUREN TOCHTWERING & INDUSTRIEDEUREN TOCHTWEREND ZELFHERSTELLENDE SNELLOOPDEUR Onze volledig zelfherstellende snelloopdeuren worden voorzien van een flexibele onderloopbeveiliging. De kans op beschadigingen,

Nadere informatie

Duurzame klimaatinstallaties in Etten-Leur Woonbond Kennis- en Adviescentrum 6-11-2015 Siem Goede

Duurzame klimaatinstallaties in Etten-Leur Woonbond Kennis- en Adviescentrum 6-11-2015 Siem Goede Duurzame klimaatinstallaties in Etten-Leur Woonbond Kennis- en Adviescentrum 6-11-2015 Siem Goede Vraagstelling Inventariseren van de WKO-installaties van de complexen Wachter-Valpoort en Contrefort-Chrispijn.

Nadere informatie

Innovatieve koeltechniek aan boord van visserijtrawlers

Innovatieve koeltechniek aan boord van visserijtrawlers Innovatieve koeltechniek aan boord van visserijtrawlers Week van de koude 8 december 2009 Gea Grenco Jan Gerritsen Innovatie koeltechniek aan boord van visserijtrawlers Makreel Makreel Voorkoelen in RSW-tanks

Nadere informatie

Het Nieuwe Telen van Amaryllis Amazone Amaryllis Deel 2 : energiemonitoring

Het Nieuwe Telen van Amaryllis Amazone Amaryllis Deel 2 : energiemonitoring Het Nieuwe Telen van Amaryllis Amazone Amaryllis 2011-2012. Deel 2 : energiemonitoring Het Nieuwe Telen Amaryllis : Deel 2 Energiemonitoring projectnummer 1400007415 Januari 2013 Energiemonitoring Plantmonitoring

Nadere informatie

Paarden 6 mnd., 250 450 kg 11 11,6 127,6 36,6 402,6 17,5 192,5 Paarden 6 mnd., > 450 kg 4 15,0 60,0 47,6 190,4 22,0 88,0 Totaal 204 645 303

Paarden 6 mnd., 250 450 kg 11 11,6 127,6 36,6 402,6 17,5 192,5 Paarden 6 mnd., > 450 kg 4 15,0 60,0 47,6 190,4 22,0 88,0 Totaal 204 645 303 Paardenhouderij in het nieuwe mestbeleid Oosterwolde, 13 januari 2006 Vanaf 1 januari 2006 vallen paarden en pony s onder de Meststoffenwet. Dit levert veel (nieuwe) problemen op. In dit bericht worden

Nadere informatie

TE KOOP. Het Laar 3 te Maarheeze

TE KOOP. Het Laar 3 te Maarheeze Het Laar 3 - Maarheeze Het Laar is fraai en landelijk gelegen in het buitengebied van Maarheeze. Aan Het Laar bevinden zich boerderijen en landhuizen, allen gesitueerd op ruime percelen en diverse bestemmingen,

Nadere informatie

Deze examenopgave bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 4 opgaven en omvat 24 vragen.

Deze examenopgave bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat uit 4 opgaven en omvat 24 vragen. SPD Bedrijfsadministratie Examenopgave JAARREKENING DONDERDAG 10 MAART 2016 08.45-11.45 UUR Belangrijke informatie Deze examenopgave bestaat uit 11 pagina s, inclusief het voorblad. Dit examen bestaat

Nadere informatie

Gearchiveerd op 02/01/2014

Gearchiveerd op 02/01/2014 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... DIS 2470 Detailhandel (met verwerking) : Infrastructuur, inrichting en hygiëne [2470]

Nadere informatie

Serie TK. Snelloop-Spiraaldeuren voor vrieshuizen

Serie TK. Snelloop-Spiraaldeuren voor vrieshuizen Serie TK Snelloop-Spiraaldeuren voor vrieshuizen 02 Serie TK Bij diepvriesproducten mag de koudeketen tijdens de opslag en bij de transport niet worden onderbroken. Dit vereist enorme hoeveelheid energie

Nadere informatie

IJS FABRIEK IJS MAKEN

IJS FABRIEK IJS MAKEN IJS FABRIEK IJS MAKEN Rekenen voor vmbo-groen en mbo-groen Colofon RekenGroen. Rekenen voor vmbo- groen en mbo- groen Module IJsfabriek IJs maken Leerlingtekst Versie 1.0. November 2012 Auteurs: Monica

Nadere informatie

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen

Open en gesloten WKO systemen. Open systemen Open en gesloten WKO systemen Open systemen Een kenmerk van open systemen is dat er grondwater onttrokken en geïnfiltreerd wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen doubletsystemen, monobronsystemen

Nadere informatie

Schooljaar: 2015-2016 TRANSPORT 3.2. Kenmerken / Eigenschappen van Transportmiddelen KLAS 2A 2B 2C 2D 2G. Algemene Techniek Mnr.

Schooljaar: 2015-2016 TRANSPORT 3.2. Kenmerken / Eigenschappen van Transportmiddelen KLAS 2A 2B 2C 2D 2G. Algemene Techniek Mnr. TRANSPORT 3.2 Schooljaar: 2015-2016 Kenmerken / Eigenschappen van Transportmiddelen KLAS 2A 2B 2C 2D 2G Algemene Techniek Mnr. Baromeo 3.2. De kenmerken van Transportmiddelen Hiernaast zie je een moderne

Nadere informatie

Molenmaker Techniek B.V. Sneek

Molenmaker Techniek B.V. Sneek December 2015 Molenmaker Techniek B.V. Sneek Inhoud 10 jaar Molenmaker Techniek B.V. www.mts-cilinders.nl Eigen transport Lopende projecten Gerealiseerde projecten 10 jaar Molenmaker Techniek B.V. Dit

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING INBOUWVRIESKAST EEK101VA

GEBRUIKSAANWIJZING INBOUWVRIESKAST EEK101VA GEBRUIKSAANWIJZING INBOUWVRIESKAST EEK101VA INHOUD DEEL 1: VOORBEREIDINGEN 30-31 Veiligheidsvoorschriften Aanbevelingen Het apparaat inschakelen DEEL 2: GEBRUIK VAN DE VRIEZER 32 Thermostaatinstellingen

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

WELLNESS HARBOUR T LEUKEN. VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen.

WELLNESS HARBOUR T LEUKEN. VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen. WELLNESS HARBOUR T LEUKEN VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen. Wellness harbour t Leuken Jachthaven t Leuken is een naam die al tientallen jaren een begrip is in de watersport. Gastvrijheid

Nadere informatie

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee

Inhoud 1. De zee is groot 2. Zonder zee geen leven 3. Golven 4. De zee is zout 5. De zee en rivieren 6. De kleur van de zee De zee Inhoud. 1. De zee is groot 3 2. Zonder zee geen leven 4 3. Golven 5 4. De zee is zout 6 5. De zee en rivieren 7 6. De kleur van de zee 8 7. De kust en de branding 9 8. Sporten op zee 10 9. Werken

Nadere informatie

Duurzame energie. Warmte- en koudelevering door Cogas. www.cogas.nl

Duurzame energie. Warmte- en koudelevering door Cogas. www.cogas.nl Duurzame energie Warmte- en koudelevering door Cogas www.cogas.nl Duurzame energie Stelt u zich eens voor: een woning die u warmte biedt in de winter, heerlijke verkoeling in de zomer en dat zelfs op milieuvriendelijke

Nadere informatie

STERK IN CONSTRUCTIE!

STERK IN CONSTRUCTIE! STERK IN CONSTRUCTIE! INSTALLATIES & CONSTRUCTIES VAN VAN SCHETS SCHETS TOT TOT INSTALLATIE INSTALLATIE EN EN NAZORG NAZORG Van Wijk voert complete ontwerptrajecten uit van machines, metaal- en constructie

Nadere informatie

Antarctica. De avonturiers Opdrachtenboekje. Uitgaven van het Pass

Antarctica. De avonturiers Opdrachtenboekje. Uitgaven van het Pass Antarctica De avonturiers Opdrachtenboekje Uitgaven van het Pass Dit opdrachtenboekje behoort tot Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Voornaam Naam Naam Naam Naam Naam Naam Team Naam van de school

Nadere informatie

Naam: WATER. pagina 1 van 8

Naam: WATER. pagina 1 van 8 Naam: WATER Geen leven zonder water Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te

Nadere informatie

De spoorweg en het rollend materieel.

De spoorweg en het rollend materieel. HOOFDSTUK i. De spoorweg en het rollend materieel. 1. Het rijden over de spoorbaan. Het spoorwegbedrijf vormt een onderdeel van het groote verkeersapparaat, waarover de menschheid beschikt. Het verkeer,

Nadere informatie

Reisje naar Ireland. Met Pieter Kramer (Z 525), Henk Mulder (Mulder Transport) en Jacob van Urk (UK 158)

Reisje naar Ireland. Met Pieter Kramer (Z 525), Henk Mulder (Mulder Transport) en Jacob van Urk (UK 158) Reisje naar Ireland Met Pieter Kramer (Z 525), Henk Mulder (Mulder Transport) en Jacob van Urk (UK 158) Doel : bekijken van, praten over : - Invriezen langoustines aan boord. - Aanlandplicht. - Levende

Nadere informatie

Airconditioning Altijd het juiste klimaat in zomer en winter

Airconditioning Altijd het juiste klimaat in zomer en winter Airconditioning Altijd het juiste klimaat in zomer en winter Antwerpen Rotterdam WAAROM AIRCONDITIONING Tegenwoordig is airconditioning geen luxe meer maar vervult een belangrijke functie in woon- en werkomgeving.

Nadere informatie

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende voorwaarden... 3 Hoofdstuk 2 Ruimtelijke randvoorwaarden... 5

Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende voorwaarden... 3 Hoofdstuk 2 Ruimtelijke randvoorwaarden... 5 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleidende voorwaarden... 3 Artikel 1 Definities... 3 Hoofdstuk 2 Ruimtelijke randvoorwaarden... 5 Artikel 2 Recreatie... 5 Gemeente Gilze en Rijen 2 Ruimtelijke randvoorwaarden

Nadere informatie

De Noordzee HET ONTSTAAN

De Noordzee HET ONTSTAAN De Noordzee De Noordzee is de zee tussen Noorwegen, Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De Noordzee is een ondiepe (30-200 m) randzee van de Atlantische oceaan met

Nadere informatie

levensmiddelen industrie TempWeb draadloze bewaking en registratie via internet Pa kwh ºC %rv IO CO 2

levensmiddelen industrie TempWeb draadloze bewaking en registratie via internet Pa kwh ºC %rv IO CO 2 levensmiddelen industrie TempWeb draadloze bewaking en registratie via internet ºC %rv IO CO 2 Pa kwh Eén systeem voor opslag en transport Ik word gewaarschuwd als er iets mis is, waar ik ook ben. Dat

Nadere informatie

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal

Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Toelatingsvoorwaarden voor opslagbedrijven voor producten afkomstig van categorie 2- en 3 materiaal Bijlage III.7.1. bij het koninklijk besluit van 16 januari 2006 tot vaststelling van de nadere regels

Nadere informatie

Alles Over Verbranding. KARA heeft de techniek, de kennis en ervaring

Alles Over Verbranding. KARA heeft de techniek, de kennis en ervaring Alles Over Verbranding KARA heeft de techniek, de kennis en ervaring 100 JAAR ERVARING Verbranden mag dan eenvoudig lijken, maar thermische conversie van biomassa is een complex proces. Voor een optimale

Nadere informatie

VOOROVERLEG OMGEVINGSVERGUNNING

VOOROVERLEG OMGEVINGSVERGUNNING VOOROVERLEG OMGEVINGSVERGUNNING Gegevens bevoegd gezag Referentienummer datum ontvangst Aanvraaggegevens Ingediend op Projectomschrijving Aanvrager 1. Persoonsgegevens aanvrager Burgerservicenummer / KVK

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV4500 HP Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Klein Siberiëstraat

Nadere informatie

Van Gelder te Ridderkerk

Van Gelder te Ridderkerk Van Gelder te Ridderkerk Van Gelder te Ridderkerk Van Gelder te Ridderkerk Van Gelder groente & fruit is de AGF-specialist met het grootste assortiment van Nederland. En dat mag gezien worden vanuit hun

Nadere informatie

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen.

Soms moet de lucht omhoog omdat er een gebergte ligt. Ook dan koelt de lucht af. Er ontstaan wolken en neerslag. Dit is stuwingsregen. Samenvatting door een scholier 1790 woorden 1 juni 2016 7,9 13 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde BuiteNLand samenvatting Aardrijkskunde hoofdstuk 2: KLIMATEN 2.1 Klimaten Waardoor is het niet

Nadere informatie

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s)

- Op de terugweg hiervan kwamen ze op één punt bijeen, Utrecht. ( auto s) Samenvatting door Saskia 1046 woorden 8 april 2014 7,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Aardrijkskunde De Geo 2.4 Files oplossen Files 29 mei 1955 was er in Nederland de eerste file. Duizenden inwoners van

Nadere informatie

Mededeelingen No. 81 der Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek =======

Mededeelingen No. 81 der Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek ======= Mededeelingen No. 81 der Nederlandsche Vereeniging voor Koeltechniek ======= I. Verslag der 53 ste Algemeene Vergadering van 1 April 1938 te Rotterdam. II. Jaarverslag over het 30 ste Vereenigingsjaar,

Nadere informatie

Flexibiliteit in totaaloplossingen

Flexibiliteit in totaaloplossingen Flexibiliteit in totaaloplossingen www.totalsystems.nl Custom made onder één dak Total Systems is specialist in het ontwerpen, ontwikkelen en bouwen van geavanceerde, compleet geautomatiseerde machines

Nadere informatie

DE RAAD VAN BEROEP VOOR DE DIRECTE BELASTINGEN TE s-gravenhage,

DE RAAD VAN BEROEP VOOR DE DIRECTE BELASTINGEN TE s-gravenhage, RAAD VAN BEROEP voor de DIRECTE BELASTINGEN te s-gravenhage. Aangeteekend per post aan partijen toegezonden 26 Mei 1937 De Secretaris van den Raad van Beroep voor de directe belastingen te s-gravenhage

Nadere informatie

TWIN-COOL. Onafhankelijk.

TWIN-COOL. Onafhankelijk. TWIN-COOL. De TWIN-COOL is een elektrisch aangedreven koelmachine en heeft geen eigen dieselmotor nodig voor de aandrijving. Dit zorgt voor een grote bedrijfszekerheid, bespaart brandstofkosten en is geruisloos.

Nadere informatie

Optimaliseer uw bedrijfsprocessen. in ideale omstandigheden!

Optimaliseer uw bedrijfsprocessen. in ideale omstandigheden! Optimaliseer uw bedrijfsprocessen in ideale omstandigheden! Geachte, Binnen de pharmaceutische sector is een optimale klimaatbeheersing van essentieel belang. Zowel bij R&D als tijdens het productieproces

Nadere informatie

Zuigercompressoren. met benzine- of dieselmotoren. voor geheel onafhankelijke perslucht. Benzine-diesel aangedreven compressoren.

Zuigercompressoren. met benzine- of dieselmotoren. voor geheel onafhankelijke perslucht. Benzine-diesel aangedreven compressoren. Zuigercompressoren met benzine- of dieselmotoren voor geheel onafhankelijke perslucht Benzine-diesel aangedreven compressoren.indd 1 25-9-2012 15:34:26 Veelzijdige motoraangedreven voor geheel onafhankelijke

Nadere informatie

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat

Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Lesbrief www.leopold.nl Auteur: Enzo Pérès-Labourette / ISBN 978 90 258 7316 5 Leeftijd: 5-8 jaar Thema: Noordpool, natuur, dieren, reizen, klimaat Wat ik bomen wil vertellen Voor het lezen Vertel aan

Nadere informatie

AKA - Gräper Compact transformator- en verdeelstations

AKA - Gräper Compact transformator- en verdeelstations AKA - Gräper Compact transformator- en verdeelstations Alberts & Kluft (AKA) is een adviserende elektrotechnische handelsonderneming en vertegenwoordigt een aantal gerenommeerde fabrikaten op het gebied

Nadere informatie

We hebben als doel efficiënt de allerbeste tractoren te produceren.

We hebben als doel efficiënt de allerbeste tractoren te produceren. 5 We hebben als doel efficiënt de allerbeste tractoren te produceren. Deze voorwaarde lag aan de basis van het project Fendt ahead². De eerste spadesteek gebeurde in maart 2011. Ongeveer 16 maanden later

Nadere informatie

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet.

Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. BESLUIT Besluit van de directeur-generaal van de Nederlandse mededingingsautoriteit als bedoeld in artikel 37, eerste lid, van de Mededingingswet. Zaaknummer 2647/Thermo King - Grenco I. MELDING 1. Op

Nadere informatie

Bedrijfshal met kantoorruimte

Bedrijfshal met kantoorruimte Bedrijfshal met kantoorruimte gelegen aan de Tieblokkenlaan 10 te Turnhout groot 0.82.71 ha 1. Algemene beschrijving Te koop staat een zeer ruim bedrijfscomplex bestaande uit productie- en distributieruimten

Nadere informatie

Geef uw klanten. de service die ze zoeken.

Geef uw klanten. de service die ze zoeken. Geef uw klanten de service die ze zoeken. Geachte, Talrijke producten uit diverse sectoren moeten steevast in gekoelde omstandigheden bewaard worden. Maar dit is meteen een enorme investering, die u misschien

Nadere informatie

AUT-ARK I. is een drijvende passiefwoning met Europees passiefhuis certificaat

AUT-ARK I. is een drijvende passiefwoning met Europees passiefhuis certificaat by AUT-ARK I is een drijvende passiefwoning met Europees passiefhuis certificaat De woning heeft geen kade aansluiting meer nodig en is dus volledig zelfvoorzienend (autark). Hij is uiterst duurzaam middels

Nadere informatie

Rittal The System. Faster better worldwide. Elbert Raben Product Manager Rittal bv Jack Quadflieg Sales Manager Jaeggi België/Nederland

Rittal The System. Faster better worldwide. Elbert Raben Product Manager Rittal bv Jack Quadflieg Sales Manager Jaeggi België/Nederland Rittal The System. Faster better worldwide. Elbert Raben Product Manager Rittal bv Jack Quadflieg Sales Manager Jaeggi België/Nederland Compressorless Datacenter cooling Thank you for your attention! with

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV/DAF2500 Dryfast Kreekweg 22 NL - 3133 AZ - Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: + 31-(0)104730011 Website: www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Dryfast Klein Siberiëstraat

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Gebruikershandleiding TTV 4500 Dryfast BV Kreekweg 22 3133AZ Vlaardingen Tel: +31-(0)10-4261410 Fax: +31- (0)104730011 www.dryfast.nl E-mail: info@dryfast.nl Inhoudsopgave 1. Algemene informatie 2. Veiligheid

Nadere informatie

Nu ben ik Woonachtig in Voorschoten en leraar ICT aan het ROC Leiden. Mijn grote passie in mijn vrije tijd is fotograferen.

Nu ben ik Woonachtig in Voorschoten en leraar ICT aan het ROC Leiden. Mijn grote passie in mijn vrije tijd is fotograferen. Hans Klopper, fotografie Ik woon niet in Zaandam-Zuid, maar ben wel een ras-zaankanter. Geboren en getogen in Zaandijk en de middelbare school doorlopen in Zaandam, Kattegat, Zuiddijk, Mavo De Werf, (bestaat

Nadere informatie

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit

DE RYCK Klima. 1 kw primaire energie 2,25 kw warmte. ŋ verlies op motor 10% netto vermogen op WP 34% geeft warmte afvoer verwarmingscircuit DE RYCK Klima LUWAGAM : pomp lucht-water aangedreven met gasmotor PAUL DE RYCK Werking op laag niveau (buitenlucht min. 0 C) omzetten naar warmte op hoog niveau (buiswater max. 50 C) Serreverwarming buis

Nadere informatie

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water.

Water kan ook veranderen is waterdamp. Het wordt dan een gas. Maar heter als 100 graden kan water niet worden. Dit is het kookpunt van water. Water Zonder water kun niet Zonder water kun je niet leven. Als je niet genoeg drinkt, krijgt je dorst. Als je dorst hebt, heeft je lichaam water tekort. Je raakt dit water vooral kwijt door te plassen

Nadere informatie

ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT

ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT ETAP Lichtpaviljoen E EN INDRUKWEKKENDE BELEVING VAN LICHT Een unieke visie in verlichting 50 jaar ervaring ETAP heeft sinds haar oprichting in 1949 een solide plaats veroverd op de Europese verlichtingsmarkt.

Nadere informatie

Bewaar uw delicatessen. in perfecte omstandigheden.

Bewaar uw delicatessen. in perfecte omstandigheden. Bewaar uw delicatessen in perfecte omstandigheden. Geachte, Binnen de vleesindustrie is koeling van cruciaal belang. Gedurende het volledige proces, van voorverwerking tot verpakking en opslag, is een

Nadere informatie

Examen AA ICAIS-2 / BIV2

Examen AA ICAIS-2 / BIV2 Examen AA ICAIS-2 / BIV2 DATUM: 21 juni 2018 TIJD: 13.30-16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 10 opgaven (5 pagina s inclusief voorblad). Controleer of dit examen compleet is! Vermeld

Nadere informatie

De locomotor. II km/h; IV km/h. HOOFDSTUK IV.

De locomotor. II km/h; IV km/h. HOOFDSTUK IV. HOOFDSTUK IV. De locomotor. 9. De benaming. Een locomotor is een kleine, door een verbrandingsmotor voortbewogen locomotief, welke hoofdzakelijk voor rangeerdoeleinden gebruikt wordt en zoo noodig ook

Nadere informatie

VERKOOPINFORMATIE. Wachtelstraat 52-52B en 54 te Gouda

VERKOOPINFORMATIE. Wachtelstraat 52-52B en 54 te Gouda VERKOOPINFORMATIE Wachtelstraat 5-5B en 5 te Gouda Meridiaan 39, 801 DA Gouda Postbus 96, 800 AB Gouda TE KOOP Monumentale bedrijfspanden De Producent Wachtelstraat 5, (5B) en 5 80 EV Gouda KOOPSOM.500.000,--

Nadere informatie

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op? Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ.

Nadere informatie

Typen woonverblijven in de Nederlandse Antillen

Typen woonverblijven in de Nederlandse Antillen Typen woonverblijven in de Nederlandse Antillen Sean de Boer Inleiding Dit artikel gaat in op de verschillende typen woonverblijven en hun kenmerken die op de eilanden van de Nederlandse Antillen voorkomen.

Nadere informatie

Inhoud inhoud blz. 1. Alles over ijs 2. Het water bevriest 3. IJspegels en ijsbloemen 4. Neerslag 5, Kunstijs 6. De polen 7.

Inhoud inhoud blz. 1. Alles over ijs 2. Het water bevriest 3. IJspegels en ijsbloemen 4. Neerslag 5, Kunstijs 6. De polen 7. IJs Inhoud inhoud blz. 1. Alles over ijs 3 2. Het water bevriest 4 3. IJspegels en ijsbloemen 5 4. Neerslag 6 5, Kunstijs 7 6. De polen 8 7. De gletsjer 9 8. De ijsberg 10 9. Sporten op ijs 11 10. IJsweetjes

Nadere informatie

voeding TempWeb draadloze bewaking en registratie via internet Pa kwh ºC %rv IO CO 2

voeding TempWeb draadloze bewaking en registratie via internet Pa kwh ºC %rv IO CO 2 voeding TempWeb draadloze bewaking en registratie via internet ºC %rv IO CO 2 Pa kwh Eén systeem voor opslag en transport Ik word gewaarschuwd als er iets mis is, waar ik ook ben. Dat geeft zekerheid en

Nadere informatie

Maatwerk voor elk zwaar vervoersprobleem

Maatwerk voor elk zwaar vervoersprobleem Maatwerk voor elk zwaar vervoersprobleem t: +31 (0)78-673 31 88 f: +31 (0)78-673 41 56 Maatwerk voor elk zwaar vervoersprobleem P. Ruizeveld B.V. bestaat al meer dan 60 jaar en heeft een solide geschiedenis

Nadere informatie

Programma.» Waarom warmtepompen?» Hoe werkt een Warmtepomp?» Wat is C.O.P.?» Verschillende warmtepompen/ bronnen.» Investering / terugverdienen

Programma.» Waarom warmtepompen?» Hoe werkt een Warmtepomp?» Wat is C.O.P.?» Verschillende warmtepompen/ bronnen.» Investering / terugverdienen Programma» Waarom warmtepompen?» Hoe werkt een Warmtepomp?» Wat is C.O.P.?» Verschillende warmtepompen/ bronnen.» Investering / terugverdienen Waarom Warmtepompen? Beter gebruik van primaire energie bronnen.

Nadere informatie

CO2 PRESTATIELADDER JAN DE NUL NV VOORTGANGSRAPPORTAGE Totaal

CO2 PRESTATIELADDER JAN DE NUL NV VOORTGANGSRAPPORTAGE Totaal Page 1 of 5 1. Evolutie van de CO2-uitstoot Scope 1 Scope 2 Scope 3 Totaal Fractie Scope 1 Fractie Totaal Diesel ( intern verkeer / generator ) 294 ton CO2e 0.7% 0.6% Aardgas 961 ton CO2e 2.4% 2.0% Brandstof

Nadere informatie

koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder

koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder koel- en vriestechniek airconditioning elektrotechniek Bewust verder Dijksma Koudetechniek is specialist in het creëren van een optimaal bewaarklimaat voor producten in onder meer de agrarische sector

Nadere informatie

ENERGOTECH INFRAROOD VERWARMING. Zwarte Goorderweg 1 E Profort Import bv PD Stoutenburg-Noord (A foort)

ENERGOTECH INFRAROOD VERWARMING. Zwarte Goorderweg 1 E Profort Import bv PD Stoutenburg-Noord (A foort) ENERGOTECH INFRAROOD VERWARMING terrasverwarming EnergoInfra is een all-round, aanvullende of algemene verwarming voor serres, balkons, terrassen en is ook effectief als een plaatselijke (spot-verwarming)

Nadere informatie

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld:

De meest optimale installatie is een zuinige installatie. Daarvoor dienen 3 componenten goed op elkaar te worden afgesteld: Besteco wil aan de hand van een korte, eenvoudige uitleg algemene informatie verstrekken omtrent warmtepompinstallaties en waar de aandachtspunten liggen. De meest optimale installatie is een zuinige installatie.

Nadere informatie

WINTERGARDENS. Transparante wooncultuur. De wintertuin

WINTERGARDENS. Transparante wooncultuur. De wintertuin WINTERGARDENS Finest Living Transparante wooncultuur De wintertuin Betrek de natuur rond om uw huis in de vormgeving van uw leefruimte. Verruim uw woonruimte, door de overgangszones van het huis naar de

Nadere informatie

Change the script. Join the vibe! vibers voor de bouw

Change the script. Join the vibe! vibers voor de bouw Miscanthus beton Change the script. Join the vibe! NNRGY BV introduceert een nieuw materiaal: vibers. Gemaakt van Olifantsgras dat groeit op Hollandse bodem. vibers is een oergewas dat gecombineerd met

Nadere informatie

Productpresentatie PreSpec De-Icer Prills: Partners in innovatieve oppervlakte behandelingen

Productpresentatie PreSpec De-Icer Prills: Partners in innovatieve oppervlakte behandelingen Productpresentatie PreSpec De-Icer Prills: De huidige problematiek: Bent u goed voorbereid op sneeuw, ijs en de daarbij behorende gladheidsproblematiek? Vertragingen in het verkeer, ongevallen met als

Nadere informatie

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING INLEIDING Vanwege de oprakende fossiele brandstoffen worden we met zijn alle gedwongen op zoek te gaan naar verbeterde of alternatieve energieopwekkers. Van hout naar kolen naar olie naar gas en nu naar

Nadere informatie

Interieur koelen, verwarmen en ventileren in één oplossing

Interieur koelen, verwarmen en ventileren in één oplossing brakel interieurgroep Where climate meets interior Interieur koelen, verwarmen en ventileren in één oplossing Een innovatief totaalconcept voor een optimaal binnenklimaat. De Crystal Wall gedraagt zich

Nadere informatie