Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groen gas. Duurzame energieopwekking. Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Welke keuzes en wat levert het op?"

Transcriptie

1 Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Groen gas Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 3 PJ. Extra inspanning 200 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 6 PJ. Maximaal haalbaar 500 miljoen m 3 groen gas. Opbrengst: 15 PJ. Wat is nodig bij Maximaal haalbaar? - Er is in Noord-Nederland de potentie om tot 500 miljoen m 3 groen gas te produceren. Ga je hier overheen dan zal er op grote schaal biomassa moeten worden geïmporteerd vanuit de rest van Nederland of van over de grens. - Regelgeving en facilitering door de overheid is hier van belang. - Een leveranciersverplichting en een afnameverplichting.

2 UITLEGKAART Groen gas Welk gebruik? De grootte van de productie van groen gas is gebaseerd op het aanbod van lokale biomassa. Groen gas wordt op een aantal centrale locaties (hubs) geproduceerd en van daaruit in het landelijke gasnet gebracht. Welke aantallen? De Noordelijke ambitie is de productie, opwerking en transport van 500 miljoen m 3 groen gas in Noord-Nederland. Hierbij gaat men uit van de biomassa die in Noord-Nederland kan worden vrijgemaakt voor de opwekking van groen gas. Welke ontwikkeling? Er wordt nu op een aantal locaties groen gas geproduceerd in Noord-Nederland. Attero in Wijster levert stortgas uit de afvalberg en wordt één van de groen gas verdeelpunten in Noord-Nederland. Ook de oude Suikerunie wordt een groen gas leverancier en verdeelpunt. Er zijn nu vijf van dit soort Groengashubs in ontwikkeling. Specialisten verwachten dat, voortgaande in het huidige tempo, in Noord-Nederland in miljoen m 3 groen gas wordt geproduceerd.

3 Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Windenergie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 100 molens erbij op land. 0 molens op zee. Opbrengst: 5,6 PJ. Extra inspanning 200 molens erbij op land. 30 molens op zee. Opbrengst: 8,9 PJ. Maximaal haalbaar 300 molens erbij op land. 210 molens op zee. Opbrengst: 17,5 P.J Wat is nodig bij Maximaal haalbaar? - Op land: Voor het halen van de 1150 MW doelstelling is veel meer draagvlak nodig en effectieve sturing van de overheid. Betrokkenheid van de omgeving is essentieel. Omgeving moet direct profijt hebben van de windmolens. - Op zee: Hiertoe moet er fors geïnvesteerd worden in een hub op zee, inclusief de aansluiting van de parken op transportkabel. - Actieve betrokkenheid nautische wereld (zeevaart, visserij) bij uitvoeren en realisatie plannen is vereist.

4 UITLEGKAART Windenergie Welk gebruik? Windmolens leveren elektriciteit voor het grote elektriciteitsnet. De grote van de molens varieert van 200 KW. tot 3,5 MW. Er bestaan ook kleinere windmolens. Kleine windmolens hebben een beperkte omvang, die meestal tussen de Kwh kunnen leveren. Dit is ongeveer genoeg voor tweederde van het gebruik van een gemiddeld huishouden (grote molens van 3 MW leveren ongeveer het 1000-voudige). Welke aantallen? We rekenen in de scenario s met nieuwe molens van 3 MW. Windmolens draaien niet altijd en produceren gemiddeld rond 24% van het opgesteld vermogen. Een windpark van 100 MW levert dus ongeveer 24 MW. aan vermogen. Welke ontwikkelingen? Er zijn nu ongeveer 530 windmolens op land en geen op zee in Noord-Nederland. Deze vertegenwoordigen een vermogen van ongeveer 530 MW. Nieuwe molens hebben een gemiddeld vermogen van 3 MW. Voor windparken op zee zijn er boven Schiermonnikoog drie plekken aangewezen. Er is voldoende plek voor in totaal 700 MW aan opgesteld vermogen.

5 Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Bodemenergie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 10% van alle bestaande gebouwen (niet woningen) worden voorzien van een WKO-systeem. Opbrengst: 2,1 PJ. Extra inspanning 25% van alle bestaande gebouwen (niet woningen) worden voorzien van een WKO-systeem. Opbrengst: 5,3 PJ. Maximaal haalbaar 50% van alle bestaande gebouwen (niet woningen) worden voorzien van een WKO-systeem. Opbrengst: 10,5 PJ. Wat is nodig bij Maximaal haalbaar? - Een onderzoeksverplichting naar de mogelijkheden voor WKO bij alle renovatie- en nieuwbouwprojecten. - WKO wordt bij alle renovatie- en nieuwbouwprojecten als gewenste techniek in de bestekken meegenomen. - Volle investeringen in vervroegde vervanging van oude verwarmingssystemen in oudere gebouwen. - Combinaties maken van complete pakketten aan isolatie maatregelen en facilitering door de overheid voor vergunningverlening en ondergrondse ruimtelijke ordening.

6 UITLEGKAART Bodemenergie Welk gebruik? De bodem is te gebruiken voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Warmte Koude opslag (WKO) is een vaak kosteneffectieve methode om de temperaturen in de bodem te gebruiken. WKO systemen slaan warmte en koude op in de bodem zodat deze kunnen worden gebruikt wanneer het nodig is. Een ander veelbelovend gebruik van de bodem is geothermie: het gebruik van de warmte uit de hete diepe lagen van de aarde. Met geothermie kan op grote schaal warmte worden gewonnen voor bijvoorbeeld ruimteverwarming. Welke aantallen? Er wordt nu ongeveer 0,4 PJ aan duurzame energie uit de bodem gehaald in Noord-Nederland. Dat gebeurt door de toepassing van WKO systemen. Er is nog geen geothermie project in Noord-Nederland. Welke ontwikkelingen? WKO systemen zijn een bestaande en bewezen techniek. Deze systemen worden vooral bij grotere gebouwen (kantoren, instellingen) al veel toegepast. Experts verwachten dat er voor 2020 mogelijk 1 geothermie project gaat worden gerealiseerd. Grotere kansen voor geothermie liggen er na 2020.

7 Totaalgebruik 2010: 245 Petajoule (PJ) Zonne-energie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 5 % van potentiële daken met zonnecellen (huishoudens èn utiliteit/bedrijven). Op 5% van daken zonneboilers. 4 zonnecentrales van 1 MW. Opbrengst: 0,93 PJ. Extra inspanning 20% van potentiele daken met zonnecellen (huishoudens èn utiliteit/bedrijven). 10 % van daken zonneboilers. 20 zonnecentrales van 1 MW. Opbrengst: 3,2 PJ Maximaal haalbaar 100 % van daken met zonnecellen (huishoudens èn utiliteit/bedrijven). 25% met extra zonneboilers. 50 zonnecentrales van 1 MW. Opbrengst: 14,4 PJ Wat is nodig bij Maximaal haalbaar? - Verplichting zonne-energie bij nieuwbouw en renovatie. - Actieve ondersteuning zonnecentrales. - Het wegnemen van mogelijke juridische drempels bij de kleinschalige opwekking van duurzame energie. - Subsidies.

8 UITLEGKAART Zonne-energie Welk gebruik? Zonnepanelen produceren stroom op de plek waar het wordt gebruikt. Het is dus niet altijd nodig om de elektriciteit te transporteren over het elektriciteitsnet. Zo worden netwerkverliezen vermeden en energie bespaard. Stroom die niet wordt gebruikt, kan aan het lokale netwerk worden terug geleverd. 1 woning met 20 m 3 zonnecellen levert ongeveer 2750 kwh per jaar op. Dit is ongeveer 2/3 van het gebruik van 1 huishouden. Welke aantallen? Bij de berekeningen wordt uitgegaan van een schatting van het potentiële beschikbare dakoppervlak voor de woningbouw en de bedrijvigheid.we rekenen met zonnecentrales met een oppervlakte van 1 hectare. Deze hebben een vermogen van ongeveer 1 MW. Welke ontwikkelingen? Op dit moment is een klein deel van de daken bedekt met zonnepanelen. We schatten dat er nu in Noord-Nederland zo n 0,03 PJ aan zonne-energie wordt opgewekt. Gezien de prijsontwikkelingen van zonnepanelen en landelijke acties rond gezamenlijke inkoop, verwachten we de komende jaren een stijging.

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2

Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Totale uitstoot in 2010: 14.000 kiloton CO 2 Industrie Welke keuzes en wat levert het op? Huidig beleid 1% besparing op gas en elektra per jaar. Totaal is dat 8 % besparing in 2020. Opbrengst: 100 kiloton.

Nadere informatie

Grenzeloos CO 2 neutraal!! KLIMAATBELEIDSPLAN 2013 2020. Gemeente De Marne

Grenzeloos CO 2 neutraal!! KLIMAATBELEIDSPLAN 2013 2020. Gemeente De Marne Grenzeloos CO 2 neutraal!! KLIMAATBELEIDSPLAN 2013 2020 Gemeente De Marne 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 1 Inleiding 4 1.1 Uitgangssituatie 4 2 Het Proces 6 2.1 Samenvatting van het Noordelijk Klimaatperspectief

Nadere informatie

Perspectieven voor Duurzame Energie in Noord-Holland. ECOFYS Kanaalweg 15-G 3526 KL Utrecht T: +31 (0)30 662-3300 www.ecofys.com

Perspectieven voor Duurzame Energie in Noord-Holland. ECOFYS Kanaalweg 15-G 3526 KL Utrecht T: +31 (0)30 662-3300 www.ecofys.com Perspectieven voor Duurzame Energie in NoordHolland ECOFYS Kanaalweg 15G 3526 KL Utrecht T: +31 (0)30 6623300 www.ecofys.com Deze pagina is bewust leeg gelaten. Perspectieven voor Duurzame Energie in NoordHolland

Nadere informatie

Het technisch potentieel van lokale decentrale duurzame energie opwek oplossingen in 2020 literatuur onderzoek. November 2012

Het technisch potentieel van lokale decentrale duurzame energie opwek oplossingen in 2020 literatuur onderzoek. November 2012 Het technisch potentieel van lokale decentrale duurzame energie opwek oplossingen in 2020 literatuur onderzoek November 2012 Inhoud 1. Inleiding 2. Samenvatting 3. Realisatie overheidsdoelstellingen 4.

Nadere informatie

Visie op Duurzame Energie West-Brabant

Visie op Duurzame Energie West-Brabant Visie op Duurzame Energie West-Brabant Pieter Klep Theo Voskuilen Rapportnummer: 05PK10062000 BuildDesk Benelux B.V., Delft, 7 december 2010 BuildDesk Benelux i COLOFON BuildDesk Benelux B.V., Delft Postbus

Nadere informatie

nieuwe turf Brochure over de mogelijkheden voor Duurzame energie en energiebesparing in de regio Oostermoer.

nieuwe turf Brochure over de mogelijkheden voor Duurzame energie en energiebesparing in de regio Oostermoer. Op zoek naar het nieuwe turf Brochure over de mogelijkheden voor Duurzame energie en energiebesparing in de regio Oostermoer. Opgave Windenergie Het Rijk heeft zichzelf tot doel gesteld om in 2020 6000

Nadere informatie

ROUTEKAART DRECHTSTEDEN

ROUTEKAART DRECHTSTEDEN ROUTEKAART DRECHTSTEDEN Effecten van energiebesparings- en duurzame energiemaatregelen voor de Drechtsteden 2012-2015 met doorkijk naar 2020 mei 2012 Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Leeswijzer 4 Doelstelling

Nadere informatie

Energievisie gemeente Hendrik-Ido-Ambacht

Energievisie gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Energievisie gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Het CQteam is een adviestak van HVC en verleent primair de aandeelhoudende gemeenten van HVC advies op het gebied van duurzame energie. September 2010 2 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Visiedocument Energieneutrale Gemeente. Pijnacker-Nootdorp

Visiedocument Energieneutrale Gemeente. Pijnacker-Nootdorp Visiedocument Energieneutrale Gemeente Pijnacker-Nootdorp 16 januari 2012 2 Samenvatting In opdracht van de gemeenteraadsfracties van D66 en GroenLinks Pijnacker Nootdorp heeft Green Spread dit visiedocument

Nadere informatie

achtergrondinformatie over Eindhoven Energieneutraal

achtergrondinformatie over Eindhoven Energieneutraal achtergrondinformatie over Eindhoven Energieneutraal Waar om deze achtergrondinformatie? Dit is een interactieve pdf die achtergrondinformatie biedt bij het boekje Eindhoven Energieneutraal dat door de

Nadere informatie

600 het aanbod voor de ontwikkeling van windenergie in fryslân van

600 het aanbod voor de ontwikkeling van windenergie in fryslân van aanbod600 het aanbod voor de ontwikkeling van windenergie in fryslân van Platform Duurzaam Fryslân Colofon Aanbod600, voor ontwikkeling van windenergie in Fryslân Ontwikkeld door: Pride Finance en Platform

Nadere informatie

Visiedocument Energiecoo peratie Coevorden

Visiedocument Energiecoo peratie Coevorden Visiedocument Energiecoo peratie Coevorden Coöperatieve energie Documentnr RPT-2013-009 Auteur Johan Boekema Datum donderdag 19 december 2013 Adres Dit visiedocument geeft weer wat de missie en visie van

Nadere informatie

4 Energie. 4.1 Inleiding

4 Energie. 4.1 Inleiding 4 Energie 4.1 Inleiding Veruit de meeste energie wordt nu nog opgewekt met fossiele brandstoffen: olie, gas en kolen. Diverse sectoren spannen zich in om de energievoorziening duurzamer te maken. Dit is

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Welke duurzame energie win(d)t? Een doorkijk naar de ontwikkelingen in Nederland tot 2020 Steeds meer bedrijven en particulieren produceren duurzame energie. Op dit moment wordt nog maar 5% van de energiebehoefte

Nadere informatie

Gemeente Langedijk CO 2 -neutraal

Gemeente Langedijk CO 2 -neutraal Gemeente Langedijk CO 2 -neutraal Nulmeting CO 2 -emissie en scenarioanalyse CO 2 -reductie Datum: 14 november 2012 Projectnummer: 11808 Status: Definitief Opdrachtgever: Gemeente Langedijk Contactambtenaar:

Nadere informatie

Regio West-Brabant. Regionale duurzame energiedoelstelling in termen van bruto eindverbruik

Regio West-Brabant. Regionale duurzame energiedoelstelling in termen van bruto eindverbruik Regio West-Brabant Regionale duurzame energiedoelstelling in termen van bruto eindverbruik Opdrachtgever Regio West-Brabant Kristie van Damme Postbus 503 4870 AM Etten-Leur Uitgebracht door INNAX bouwkundig

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma 2012-2013

Uitvoeringsprogramma 2012-2013 Uitvoeringsprogramma 2012-2013 Duurzaamheid onderdeel laten zijn van de toekomst van Aa en Hunze begint met een visie. Het is echter duidelijk dat het perspectief dat wij hier schetsen alleen kan worden

Nadere informatie

-Vertrouwelijk- Ir. M.R. Mooij Drs. J.C. Jol. September 2007 PDCSNL072549 Copyright Ecofys 2007. in opdracht van: De gemeente Zoetermeer

-Vertrouwelijk- Ir. M.R. Mooij Drs. J.C. Jol. September 2007 PDCSNL072549 Copyright Ecofys 2007. in opdracht van: De gemeente Zoetermeer Ecofys the Netherlands BV P.O. Box 8408 NL-3503 RK Utrecht Kanaalweg 16-G NL-3526 KL Utrecht The Netherlands www.ecofys.nl -Vertrouwelijk- T +31 (0)30 280 83 00 F +31 (0)30 280 83 01 E info@ecofys.nl ENERGIEKANSENKAART

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

Duurzame energie in Castricum

Duurzame energie in Castricum Verkenning van de mogelijkheden voor duurzame energie Datum: 11 april 2012 Projectnummer: 11881 Status: Definitief Opdrachtgever: Uitgevoerd door: Gemeente Castricum Raadhuisplein 1 Postbus 1301 1900 BH

Nadere informatie

Positioning paper Warmtepompen in smart grids

Positioning paper Warmtepompen in smart grids Positioning paper Warmtepompen in smart grids Maart 2013 2 Positioning paper Dit document is bedoeld om beslissers en beleidsmakers binnen netwerkbeheerders, centrale en decentrale overheden, grotere installatiebedrijven,

Nadere informatie

Doorgaan met duurzame groei

Doorgaan met duurzame groei Doorgaan met duurzame groei September 20 sloot een groot aantal betrokkenen het Energieakkoord voor duurzame groei. Kernklanten van BNG Bank spelen een belangrijke rol bij het bereiken van de doelstellingen.

Nadere informatie

Groningen duurzaam warm Visie en strategie voor ontwikkeling en gebruik van duurzame warmte en koude in de stad Groningen

Groningen duurzaam warm Visie en strategie voor ontwikkeling en gebruik van duurzame warmte en koude in de stad Groningen Groningen duurzaam warm Visie en strategie voor ontwikkeling en gebruik van duurzame warmte en koude in de stad Groningen Inhoud 3 1 Inleiding 4 2 Warmte en koude 6 2.1 Feiten en achtergronden 8 2.2 Ontwikkelingen

Nadere informatie

Energievisie Heusden: meebewegen in de energietransitie

Energievisie Heusden: meebewegen in de energietransitie Energievisie Heusden: meebewegen in de energietransitie Heusden heeft energie De eindigheid van de fossiele brandstoffen, de economische afhankelijkheid en de sterke prijsstijging ervan vragen om nieuwe

Nadere informatie

Energie10. Wet- en regelgeving en beleid. Inspanningen

Energie10. Wet- en regelgeving en beleid. Inspanningen Energie10 Vrijwel geen onderwerp is in het milieuveld het afgelopen jaar zo veel in de aandacht geweest als energie. Energie en meer algemeen het klimaat staan volop in de belangstelling, zowel wereldwijd

Nadere informatie

Duurzame energievisie Lingewaard

Duurzame energievisie Lingewaard 14INT02137 Notitie Duurzame energievisie Lingewaard Voorstel tot aanpassing van de kadernotitie duurzaamheid 2012-2015 Oktober 2014 Afdeling Beleids- en Projectontwikkeling Team Ruimtelijk Beleid Opgesteld

Nadere informatie

Update raming zonne-energie

Update raming zonne-energie Duurzame Energie in Amsterdam: kansen aan de horizon Update raming zonne-energie Rapport Delft, december 2009 Opgesteld door: A. (Ab) de Buck J.H.B. (Jos) Benner H.J. (Harry) Croezen C. (Cor) Leguijt D.

Nadere informatie

Energiek Brabant. Een scenariostudie naar de energievoorziening van Noord-Brabant in 2040

Energiek Brabant. Een scenariostudie naar de energievoorziening van Noord-Brabant in 2040 Energiek Brabant Een scenariostudie naar de energievoorziening van Noord-Brabant in 2040 Han van Kasteren (Telos) Wim Konz (Telos) Patrick van Schijndel (TU/e) Ruben Smeets (Telos) Corné Wentink (TU/e)

Nadere informatie

Duurzame energie in Amsterdam: kansen aan de horizon

Duurzame energie in Amsterdam: kansen aan de horizon CE Delft CE Delft Oplossingen voor Oplossingen milieu, economie voor milieu, en technologie economie en technologie Oude Delft 180 Oude Delft 180 2611 HH Delft 2611 HH Delft tel: tel: 015 015 2 150 2 150

Nadere informatie

De relaties tussen bronnen en effecten van energiegebruik worden toegelicht aan de hand van de volgende structuur:

De relaties tussen bronnen en effecten van energiegebruik worden toegelicht aan de hand van de volgende structuur: 4 Energie 4.1 Inleiding Veruit de meeste energie wordt nu nog opgewekt met fossiele brandstoffen: olie, gas en kolen. Diverse sectoren spannen zich in om de energievoorziening duurzamer te maken. Dit is

Nadere informatie