Museale kennis, Vraag; Hoe oud is het schip? Antwoord;

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Museale kennis, Vraag; Hoe oud is het schip? Antwoord;"

Transcriptie

1 Museale kennis, Vraag; Hoe oud is het schip? Antwoord; Het is in November 1900 opgeleverd, bouwplaats, werf De Nachtegaal, Westelijke eilanden Amsterdam, Bickerseiland, eigenaar werf J.F.Meursing. Opdrachtgeverbouw C.B., RWS district Dordrecht. Wat is het voor een schip? Het is een ijsbreker en/of directie vaartuig, door Rijks Waterstaat besteld en bestemd voor de het vaargebied rond Dordrecht. Christiaan Brunings is een bekende naam bij RWS, hij was directeur enzv. Wat voor motor/machine staat erin? Een stoom installatie Het is een schroefschip, de schroefas zelf wordt aangedreven door een stoommachine, de energie, het vermogen, wordt opgewekt dmv een stoominstallatie. Zo een installatie alleen al weegt kg, inclusief water en kolen, en neemt ruim 50% van de ruimte van het schip in beslag. Motoren werden wel al toegepast, maar kwam niet in aanmerking, de voortstuwing van een ijsbreker/sleepboot moet onmiddellijk een grote toename, naar meer vermogen, kunnen leveren, dat kon een motor toen nog niet.

2 Waaruit bestaat de stoom installatie? Bestaat uit 3, drie, belangrijke elementen, 3 warmtewisselaars. 1. De Ketel, externe warmte wisselaar. Hier worden de calorieën uit de brandstof, in ons geval kolen, vrijgemaakt en overgedragen aan het water, 60% van de vrijgemaakte calorieën wordt benut, 40% verdwijnt via straling en uitlaatgassen. (Hedendaagse kolen hebben een boven verbrandingswaarde van 6000 cal cal verlies dus.) Van die calorieën wordt minstens 90% gebruikt om ketelwater in stoom om te zetten, 10% wordt opgeslagen in de stoom, en veroorzaakt temperatuurverhoging/drukverhoging van de stoom. 2. De compound machine, een 2 traps expansie machine, 2 cilinders. Door het drukverschil tussen de ketel en de machine stroomt de stoom van de ketel naar de machine. In de machine worden de calorieën, in de stoom opgeslagen, omgezet in vermogen. (reken 10 kg stoom per IPK, stoom koelt af van 168 o C tot 60 o C, levert 100 cal./kg,) Via zuiger en drijfstang wordt het vermogen aan de schroefas overgedragen. 1 PK komt overeen met 663 cal. 3. De condensor, een oppervlakte condensor, dit in tegenstelling met de ejectie condensor, direct aan de machine gekoppeld, hier ontstaat door middel van koud water een onderdruk, de stoom heeft hierdoor de gelegenheid zich over een langere weg te verplaatsen, en, zeer belangrijk, bij lagere temperatuur te condenseren, zodat er meer calorieën aan de stoom onttrokken kunnen worden, Let Op, hoe natter de stoom, onverzadigde stoom, de LD cilinder verlaat, des hoger het rendement.de stoom wordt weer tot voedingwater gecondenseerd, en terug naar de ketel gepompt.

3 De installatie is ontworpen voor plus/minus 225 IPK, Indicateur Paardekrachten, 225 IPK is het economische vermogen, 6 a 7 % rendement. Dit wordt ontwikkelt bij 145 omw/min, 18 a 20 km/uur. In geval van ijsbreken kan de installatie wel 260 IPK ontwikkelen, bij 160 omw/min. dit is niet economisch, de kolen vliegen de schoorsteen uit. Condensor koelwater zal zeer warm worden! Wat voor ketel is het? Het is een zg Schotse ketel, ontwikkeld in de 2 de helft van de 19 de eeuw, het is een grote cilindrische romp van SM staal, oorspronkelijk geklonken, tegenwoordig gelast. Een Vlampijp ketel met terugkerende gassen, betekent, de hete gassen, vrijgekomen in de vuurgang, stromen naar achteren, stijgen op in de vuurkist, en stromen weer naar het front van de ketel, door de vlampijpen, verlaten via de rookkast en schoorsteen de ketel. Wat voor machine is het? Het is een stoommachine, Compound Machine, dit is een machine waarin de calorieën, door de stoom aangevoerd, over meerdere cilinders worden benut. Compounding noemt men dit. Dit kan in 2,3 of 4 trappen gebeuren, over 2 of meer cilinders. De stoom dient als transporteur van calorieën, vergelijk het met benzine. Door het creëren van een vacuüm, onderdruk, kan de stoom meer calorieën afstaan en kan er meer vermogen worden ontwikkeld. Hoe is Compounding ontstaan? Compounding was al lang voor 1800 bekend, maar James Watt had tot 1800 het alleenrecht, patent, op stoommachines, dit waren atmosferische machines, nauwelijks expansie. Compounding had geen nut.

4 In 1800 begonnen The Cornish Engineers,en met name Woolf te experimenteren met stoom van hogere druk, dus hogere calorische waarden, en deze te laten expanderen over meerdere cilinders, dit heet compounding. Compounding beperkt het temperatuur verschil stoom in stoom uit van de cilinders. In de industriële kringen spreekt men over Woolfse machines. Nadeel was dat de krukken van de krukas onder een hoek van 180 graden stonden, dit geeft dus dode punten, hetgeen omkeren van draairichting en starten, noodzakelijk tijdens manoeuvreren problematisch maakt. Wanneer en waardoor werd deze machine populair als voortstuwingsmachine? Door een vinding van G.M. Röntgen, Nederlands marine officier en oprichter van de Nederlandse Stoommachine Maatschappij. Even een profiel van de man, onverbrekelijk verbonden met compounding en voortstuwing G.M Röntgen, geboren in Oost Friesland, toen net door Napoleon aan Nederland toegewezen,opgeleid in de Marineschool Enkhuizen, daarna Toulon, na 1814 in dienst van de Nederlandse Marine, uitgezonden naar Indonesië, gestrand met nog 1000 man in Porthmouth, wegens grote interesse voor de ontwikkelingen bij de Britse marine tijdens het gedwongen oponthoud in Porthmouth aldaar gestationeerd, en niet verder naar Indonesië gereisd. Werd adviseur Koning Willem 1 en Ministerie. Oprichter van de Nederlandse Stoommachine Mij, te Rotterdam, en gevestigd op het eiland Fijenoord. Werkte tot 1825 samen met Cockrill Seraing. Deze leverde de machines, doch dit was geen succes. In 1825 besloot de NSM zelf machines te gaan bouwen. In 1829 draaide een CM op de Hercules.

5 Wat was deze vinding van Röntgen? Door het opvangen van de AS (afgewerkte stoom) van de HD cilinder, in een receiver, koelkast noemde Röntgen dit, en de stoom daar op te slaan tot het de LD cilinder in kan stromen, was men in staat de krukken van de krukas onder een hoek, 90 graden bij een 2 cilinder, te plaatsen en de machine in praktisch elke stand te starten. Klinkt technisch, doch het was meer knutselen. Hierover later meer. De CM op de CB kan gezien worden als een laatste in zijn soort. De veel economischer motor, de gloeikopmotor of voorverbrandings motor waren in sinds 1890 in opmars, doch ongeschikt voor sleepboten, net zo ongeschikt waren stoominstallaties voor kleine beurt/visser schepen, het liet nauwelijks ruimte voor vracht. Op sleepboten en passagiersschepen verdween de Compound Machine verdrongen door de snellopende Triples of horizontale machines. Zijn grotere achterneef, lange slag, begon in 1850 de opmars, 1869 was cruciaal, Sulzer bv bracht eind 19 de eeuw standaard machines op de markt, de Triple Expansie Machie, de TEM zal tot in Wereld Oorlog 2 de vrachtmarkt domineren.(hoofdzakelijk tgv de enorme vloot uitbreiding in de 20 tiger jaren, de crisis en eenvoud, Nederlandse Mailschepen gaan al snel over op Dieselmotoren) Links; 1. Hoofdbedrijf 1.1. Schotse ketel 1.2. Compound machine 1.3. Condensor 1.4. Aanhangende voedingwaterpomp

6 2. Hulpbedrijf 2.1. Condens/lucht pomp 2.2. Koelwater pomp 2.3. Warm Water Bak 2.4. Algemene dienst pomp 2.5. Voedingwater ejector 2.6. Lens ejector 2.7. Stoom Generator 2.8. Pers voorwarmer 3. Dekwerktuigen 3.1. Stuurmachine 3.2. Ankerwinch 3.3. Stoomfluit 4 Algemeen 4.1. Bunkers 4.2. Asleidingen, schroefas afdichting, schroef schroefraam ketelwater tank 4.4. Roer aandrijving, roerkoning, roer 4.5. telegraaf, mk-stuurhut Schoorsteen

7

Rondgang in de machine kamer. Een foto impressie met onderschrift. Nummering komt overeen met de leidingsystemen.

Rondgang in de machine kamer. Een foto impressie met onderschrift. Nummering komt overeen met de leidingsystemen. Amsterdam 13-06-2013 Rondgang in de machine kamer. Een foto impressie met onderschrift. Nummering komt overeen met de leidingsystemen. Stoom, water, machine, ketel, condensor warmwaterbak. Chaotisch, dat

Nadere informatie

Vacuüm en oorzaken voor het wegvallen hiervan

Vacuüm en oorzaken voor het wegvallen hiervan Vacuüm en oorzaken voor het wegvallen hiervan Inleiding: Begrippen als druk, KG/CM 2 of BAR moeten nauwkeurig worden gedefinieerd. Zo heeft men ata, atmosferische, ato, overdruk, en ijdel of vacuum, onderdruk.

Nadere informatie

Instructies Machinekamer Schroefstoom Schip SS Christiaan Brunings

Instructies Machinekamer Schroefstoom Schip SS Christiaan Brunings Instructies Machinekamer Schroefstoom Schip SS Christiaan Brunings 1 Schema's Dit hoofdstuk bevat de schema's van de leidingen e.d.. Vooralsnog zijn alleen de schema's voor stoom en 'technisch' water opgenomen.

Nadere informatie

De stoominstallatie met: ketel, turbine, condensor en voedingspomp. Eigenlijk wordt maar weinig energie nuttig gebruikt in een installatie:

De stoominstallatie met: ketel, turbine, condensor en voedingspomp. Eigenlijk wordt maar weinig energie nuttig gebruikt in een installatie: Si Klas 3 Pagina 1 Inleiding 3F maandag 29 januari 2018 11:03 De stoominstallatie met: ketel, turbine, condensor en voedingspomp. Eigenlijk wordt maar weinig energie nuttig gebruikt in een installatie:

Nadere informatie

Koelwater. Voeding water, stoom, condens, koelwater nodig om de afgewerkte stoom na de werktuigen te transformeren tot water.

Koelwater. Voeding water, stoom, condens, koelwater nodig om de afgewerkte stoom na de werktuigen te transformeren tot water. Rondgang machinekamer 4 Koelwater. Voeding water, stoom, condens, koelwater nodig om de afgewerkte stoom na de werktuigen te transformeren tot water. Klw Afsl 1&2 Kwl = Koelwater Asl = Afsluiter. Een afsluiter

Nadere informatie

Duplex pomp AMSTERDAM Zuigerstoomwerktuigen.

Duplex pomp AMSTERDAM Zuigerstoomwerktuigen. AMSTERDAM 12-05-2016 Duplex pomp Zuigerstoomwerktuigen. Een zuigerstoomwerktuig komt in beweging doordat via stoomschuiven beurtelings onder en boven de zuiger stoom wordt toegelaten, terwijl de andere

Nadere informatie

Stoom, wat is dat eigenlijk en wat doet dat,

Stoom, wat is dat eigenlijk en wat doet dat, Stoom, wat is dat eigenlijk en wat doet dat, Om het eenvoudig te houden, Stoom is de transporteur van Calorieën, tegenwoordig Joules, deze calorieën worden door verbranding van brandstof, in ons geval

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis De stoommachine

Werkstuk Geschiedenis De stoommachine Werkstuk Geschiedenis De stoommachine Werkstuk door een scholier 1617 woorden 7 januari 2002 5,9 1225 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inleiding: Ik heb dit onderwerp gekozen omdat het me interessant leek.

Nadere informatie

Men kan door toevoeging van hydrazine lucht bestrijden..

Men kan door toevoeging van hydrazine lucht bestrijden.. De ketel De ketel is de primaire warmtewisselaar, alle energie vrijgemaakt uit de brandstof passeert de ketel, 60% van die energie wordt naar de secundaire warmtewisselaar(s) getransporteerd door het drukverschil

Nadere informatie

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING

Informatieblad. Warmtepompen INLEIDING INLEIDING Vanwege de oprakende fossiele brandstoffen worden we met zijn alle gedwongen op zoek te gaan naar verbeterde of alternatieve energieopwekkers. Van hout naar kolen naar olie naar gas en nu naar

Nadere informatie

oefenopgaven wb oktober 2003

oefenopgaven wb oktober 2003 oefenopgaven wb1224 2 oktober 2003 Opgave 1 Stoom met een druk van 38 bar en een temperatuur van 470 C wordt geëxpandeerd in een stoom-turbine tot een druk van 0,05 bar. De warmteuitwisseling van de turbine

Nadere informatie

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel.

1.4 De tweeslag motor. Afbeelding 7. Het tweeslag proces, de uitvoering volgens Detroit Diesel. 1.4 De tweeslag motor Bij de tweeslag motor duurt het arbeidsproces tweeslagen, dus een neerwaartse en een opwaartse slag. Duidelijk zal zijn dat deze motor zelf geen lucht aan kan zuigen. Bij deze motor

Nadere informatie

De stoominstallatie met: ketel, turbine, condensor en voedingspomp. Eigenlijk wordt maar weinig energie nuttig gebruikt in een installatie:

De stoominstallatie met: ketel, turbine, condensor en voedingspomp. Eigenlijk wordt maar weinig energie nuttig gebruikt in een installatie: dinsdag 29 januari 2019 14:43 De stoominstallatie met: ketel, turbine, condensor en voedingspomp. Eigenlijk wordt maar weinig energie nuttig gebruikt in een installatie: Een simpele installatie heeft een

Nadere informatie

Si-1. Programma van dit semester. 1e deel stoomtabellen 2e stoomketels. Wat is koken? een verschijnsel

Si-1. Programma van dit semester. 1e deel stoomtabellen 2e stoomketels. Wat is koken? een verschijnsel pvb2si Pagina 1 Si1 dinsdag 31 januari 2017 8:46 Programma van dit semester. 1e deel stoomtabellen 2e stoomketels Wat is koken? een verschijnsel dan gaat de vloeistof veranderen in damp Voorstelling: moleculen

Nadere informatie

Menu. Inleiding Algemene informatie Toepassingen Berekening van warmteoverdracht. 360º aanzicht platenwarmtewisselaar

Menu. Inleiding Algemene informatie Toepassingen Berekening van warmteoverdracht. 360º aanzicht platenwarmtewisselaar Menu Inleiding Algemene informatie Toepassingen Berekening van warmteoverdracht 360º aanzicht platenwarmtewisselaar demontage van platenwarmtewisselaar vloeistofstromen door platenwarmtewisselaar Warmtewisselaar:

Nadere informatie

Motorvermogen,verliezen en rendementen

Motorvermogen,verliezen en rendementen Hoofdstuk 3 Motorvermogen,verliezen en rendementen 1) Het indicatordiagram In het vorige hoofdstuk werd een pv diagram opgesteld van de cyclus die doorlopen werd. Dit diagram beschrijft eigenlijk het arbeidsproces

Nadere informatie

Thermodynamica - A - PROEFTOETS- AT01 - OPGAVEN.doc 1/7

Thermodynamica - A - PROEFTOETS- AT01 - OPGAVEN.doc 1/7 VAK: Thermodynamica A Set Proeftoets AT01 Thermodynamica - A - PROEFTOETS- AT01 - OPGAVEN.doc 1/7 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER! Beschikbare tijd: 100 minuten Uw naam:... Klas:...

Nadere informatie

AMSTERDAM De Sentinel stuurmachine

AMSTERDAM De Sentinel stuurmachine AMSTERDAM 04-12-2914 De Sentinel stuurmachine Het volgende is een beschrijving van de Sentinel stuurmachine, een product van Alley & MacLellan. De figuren zijn ontleend aan Lichtenbelt (1919). Deze figuren

Nadere informatie

[Samenvatting Energie]

[Samenvatting Energie] [2014] [Samenvatting Energie] [NATUURKUNDE 3 VWO HOOFDSTUK 4 WESLEY VOS 0 Paragraaf 1 Energie omzetten Energiesoorten Elektrisch energie --> stroom Warmte --> vb. de centrale verwarming Bewegingsenergie

Nadere informatie

Wat is pneumatiek? A B C. Tip Zie de woordenlijst voor een verklaring van de gebruikte uitdrukkingen.

Wat is pneumatiek? A B C. Tip Zie de woordenlijst voor een verklaring van de gebruikte uitdrukkingen. Wat is pneumatiek? Wat betekent het woord pneumatiek? Het Nederlandse woord pneumatiek komt van het Grieks woord pneumatikos, dat van de wind komend betekent Tegenwoordig duiden we met het woord pneumatiek

Nadere informatie

Technische problemen historische pleziervaartuigen langer dan 20 meter

Technische problemen historische pleziervaartuigen langer dan 20 meter Pleziervaartuigen langer dan 20 meter moeten na de invoering van de Europese richtlijn voor de binnenvaart en de Binnenvaartwet voldoen aan technische eisen. Hieronder volgt een overzicht van inventarisatie

Nadere informatie

Steeler Explorer 47. L x B x D: 14,10 m x 4,60 m x 1,25 m. Materiaal: Staal. Bouwjaar: 2013. Motor: 1x 210 PK - Vetus Deutz

Steeler Explorer 47. L x B x D: 14,10 m x 4,60 m x 1,25 m. Materiaal: Staal. Bouwjaar: 2013. Motor: 1x 210 PK - Vetus Deutz Steeler Explorer 47 L x B x D: 14,10 m x 4,60 m x 1,25 m Materiaal: Staal Bouwjaar: 2013 Motor: 1x 210 PK - Vetus Deutz Ligplaats: In verkoophaven 545.000,- BTW betaald Omschrijving: Dit motorjacht is

Nadere informatie

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting

4 keer beoordeeld 4 maart Natuurkunde H6 Samenvatting 5,2 Samenvatting door Syb 763 woorden 4 keer beoordeeld 4 maart 2018 Vak Natuurkunde Methode Pulsar Natuurkunde H6 Samenvatting PARAGRAAF 1 Er zijn veel verschillende soorten energie: Bewegingsenergie

Nadere informatie

Duurzame klimaatinstallaties in Etten-Leur Woonbond Kennis- en Adviescentrum 6-11-2015 Siem Goede

Duurzame klimaatinstallaties in Etten-Leur Woonbond Kennis- en Adviescentrum 6-11-2015 Siem Goede Duurzame klimaatinstallaties in Etten-Leur Woonbond Kennis- en Adviescentrum 6-11-2015 Siem Goede Vraagstelling Inventariseren van de WKO-installaties van de complexen Wachter-Valpoort en Contrefort-Chrispijn.

Nadere informatie

Visie Courtier de Bateaux. BTW n.v.t.

Visie Courtier de Bateaux. BTW n.v.t. Établissement: Vlaardingen (pays Bas du Ouest) Maastricht (pays Bas du Sud) Pont de Présentation Briare le Canal (France 45) www.courtierdebateaux.fr info@ courtierdebateaux.fr woonschip 80.000 BTW n.v.t.

Nadere informatie

Evolutie der houtkachels.

Evolutie der houtkachels. Evolutie der houtkachels. Drie generaties houtkachels en de toekomstmogelijkheden. Vuur maken, kunnen mensen al bijna 2 miljoen jaar. 1 Vuur ontstaat door drie factoren. Brandstof Temperatuur Zuurstof

Nadere informatie

Doel is: Verdieping m.b.v. 2 REWIC Readers en koppeling aan de natuurkunde-les. periode 3 Rendementsverbetering door aftapvoorwarming en herverhitting

Doel is: Verdieping m.b.v. 2 REWIC Readers en koppeling aan de natuurkunde-les. periode 3 Rendementsverbetering door aftapvoorwarming en herverhitting 3 C=meng, E, en B=maint Pagina 1 programma 3e jaar woensdag 27 januari 2016 12:31 Doel is: Verdieping m.b.v. 2 REWIC Readers en koppeling aan de natuurkundeles periode 3 Rendementsverbetering door aftapvoorwarming

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars

Visie Doeve Makelaars Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 7 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 7 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 7 e bijeenkomst programma Testje Motoren Koeling Aandrijving Stuurinrichting Controles voor vertrek Controles tijdens de vaart Controles tijdens lang stilliggen Onderdelen van de voorstuwing

Nadere informatie

Stoomkracht Burgers en Stoommachines Groep 8 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen Hoofdopdrachten Materialen;

Stoomkracht Burgers en Stoommachines Groep 8 Handleiding voor de leerkracht Informatie voor de geschiedenislessen Hoofdopdrachten Materialen; Stoomkracht Burgers en Stoommachines Groep 8 Handleiding voor de leerkracht Deze handleiding en de opdrachten zijn bedoeld als aanvulling op de geschiedenislessen over burgers en stoommachines. De lesonderdelen

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

MAGASRO HOUTGESTOOKTE CV KETELS

MAGASRO HOUTGESTOOKTE CV KETELS MAGASRO HOUTGESTOOKTE CV KETELS MAGASRO VERBRANDINGSPRINCIPE STOKEN MET COMFORT Hout vullen, aansteken en al het andere verloopt automatisch. De grote verbrandingsruimte zorgt voor een lange verbrandingsduur.

Nadere informatie

Met stoom en water. Project voor MBO Techniek

Met stoom en water. Project voor MBO Techniek Met stoom en water Voor: Studenten van de MBO opleidingen op het gebied van Middenkader Engineering en Procestechniek / Operationele techniek en verwante opleidingen. Door: Wetterskip Fryslân, Stichting

Nadere informatie

Amsterdam 18 april 2003 De ketel De ketel is de primaire warmtewisselaar, alle energie vrijgemaakt uit de brandstof passeert de ketel, 60% van die

Amsterdam 18 april 2003 De ketel De ketel is de primaire warmtewisselaar, alle energie vrijgemaakt uit de brandstof passeert de ketel, 60% van die Amsterdam 18 april 2003 De ketel De ketel is de primaire warmtewisselaar, alle energie vrijgemaakt uit de brandstof passeert de ketel, 60% van die energie wordt naar de secundaire warmtewisselaar(s) getransporteerd

Nadere informatie

Nicholson 35. Jachtmakelaardij Lemmer Nautic Vuurtorenweg HJ Lemmer +31(0)

Nicholson 35. Jachtmakelaardij Lemmer Nautic Vuurtorenweg HJ Lemmer +31(0) Jachtmakelaardij Lemmer Nautic Vuurtorenweg 20 8531 HJ Lemmer +31(0)514-564994 info@lemmernautic.nl http://www.lemmernautic.nl Nicholson 35 Vraagprijs: 49.000 L x B x D: 10.74 x 3.18 x 1.68 meter Materiaal:

Nadere informatie

Klassiek Motorjacht 15.55

Klassiek Motorjacht 15.55 Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

37.500,-prijs incl. BTW. ex Tanker 252 ton / Casco Woonschip Visie Doeve Makelaars

37.500,-prijs incl. BTW. ex Tanker 252 ton / Casco Woonschip Visie Doeve Makelaars Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

Bereken het thermische rendement van een Rankine cyclus met keteldruk 180 bar en een condensatiedruk 0,05 bar.

Bereken het thermische rendement van een Rankine cyclus met keteldruk 180 bar en een condensatiedruk 0,05 bar. OPDRACHTEN* OPDRACHT 1 Bereken het thermische rendement van een Rankine cyclus met keteldruk 180 bar en een condensatiedruk 0,05 bar. OPDRACHT 2 Bereken het thermische rendement van een stoomturbinecyclus

Nadere informatie

TE KOOP Challenger Schottelvaartuig

TE KOOP Challenger Schottelvaartuig TE KOOP Challenger Schottelvaartuig Dit type boten staat bekend om hun schottelaandrijving: dit is een schroef die 360 graden kan draaien, waardoor het schip geen roer heeft. Deze vaartuigen zijn vanaf

Nadere informatie

1.6 Alternatieve aandrijving

1.6 Alternatieve aandrijving 1.6 Alternatieve aandrijving In deze paragraaf worden alternatieve aandrijvingen behandeld. Er wordt dieper ingegaan op elektrische aandrijving waarbij batterijgestuurde aandrijving en aandrijving door

Nadere informatie

Het Ts diagram van water en stoom

Het Ts diagram van water en stoom PvB-7 Si Pagina 1 Het Ts diagram van water en stoom woensdag 1 februari 2017 12:51 Rendement uit verhouding van oppervlakten Het oppervlak binnen de kringloop (1-2-3-4)= nuttig gebruikte warmte Oppervlak

Nadere informatie

Zuigermachines. Verbrandingsmotoren 12u HOC F. Daerden 12u HOC M. Van Overmeire. Pompen 12u HOC P. Kool. Labo s 5 Proeven NN

Zuigermachines. Verbrandingsmotoren 12u HOC F. Daerden 12u HOC M. Van Overmeire. Pompen 12u HOC P. Kool. Labo s 5 Proeven NN Zuigermachines Verbrandingsmotoren 12u HOC F. Daerden 12u HOC M. Van Overmeire Pompen 12u HOC P. Kool Labo s 5 Proeven NN Frank Daerden ZW102 frank.daerden@vub.ac.be (02 629)2863 Inwendige Verbrandingsmotoren

Nadere informatie

voorstellen Nico Persoon Docent energietechniek

voorstellen Nico Persoon Docent energietechniek Dieselmotoren voorstellen Nico Persoon Docent energietechniek Historisch overzicht 1680 Christiaan Huygens tracht arbeid te verrichten door kruit in een cilinder te verbranden. 1817 Sterling beschrijft

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars

Visie Doeve Makelaars Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

Anodes op kunststof en houten schepen

Anodes op kunststof en houten schepen BAARS ANODE Anodes op kunststof en houten schepen Inhoud: 1. Algemeen 2. Enkelschroefsvaartuig 3. Dubbelschroefvaartuig 4. Enkelschroefvaartuig met uitstekende schroefas 5. Saildrive, hekdrive of buitenboordmotor

Nadere informatie

TENTAMEN THERMODYNAMICA 1 Wb april :00-12:00

TENTAMEN THERMODYNAMICA 1 Wb april :00-12:00 TENTAMEN THERMODYNAMICA 1 Wb 4100 13 april 2011 9:00-12:00 Linksboven op elk blad vermelden: naam, studienummer en studierichting. Puntentelling: het tentamen bestaat uit 14 meerkeuzevragen en twee open

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars

Visie Doeve Makelaars Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

1) Viertakt principe. A) De 4 taktmotor

1) Viertakt principe. A) De 4 taktmotor Hoofdstuk 1 Grondbegrippen 1) Viertakt principe A) De 4 taktmotor B) Het arbeidsproces 1 e slag: Inlaatslag: Nadat de inlaatklep is geopend, gaat de zuiger van het BDP naar beneden. Hierdoor ontstaat een

Nadere informatie

- Uitvoeringsvormen van scheepsdieselmotoren. - Snellopende 4-slag trunkzuigermotoren. - Middelsnellopende 4-slag trunkzuigermotoren

- Uitvoeringsvormen van scheepsdieselmotoren. - Snellopende 4-slag trunkzuigermotoren. - Middelsnellopende 4-slag trunkzuigermotoren - Uitvoeringsvormen van scheepsdieselmotoren - Snellopende 4-slag trunkzuigermotoren - Middelsnellopende 4-slag trunkzuigermotoren - Langzaamlopende 2-slag kruishoofdmotoren Samengesteld door : R. van

Nadere informatie

Hoofdstuk 3. en energieomzetting

Hoofdstuk 3. en energieomzetting Hoofdstuk 3 Energie en energieomzetting branders luchttoevoer brandstoftoevoer koelwater condensator stoomturbine generator transformator regelkamer stoom water ketel branders 1 Energiesoort Omschrijving

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t.

Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t. Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

Rapport van taxatie. betreffende. mslb Argo

Rapport van taxatie. betreffende. mslb Argo Rapport van taxatie betreffende mslb Argo INHOUDSOPGAVE TAXATIEOMSTANDIGHEDEN 5 INDELING VAN VOOR NAAR ACHTER 5 BIJBEHOREN EN ACCESSOIRES 5 ALGEMENE INDRUK 6 TAXATIE 7 2 ALGEMENE GEGEVENS RAPPORT VAN :

Nadere informatie

VAK: Thermodynamica - A Set Proeftoets 01

VAK: Thermodynamica - A Set Proeftoets 01 VAK: Thermodynamica - A Set Proeftoets 01 Thermodynamica - A - PROEFTOETS- set 01 - E_2016 1/8 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER! Beschikbare tijd: 100 minuten Uw naam:... Klas:...

Nadere informatie

Warmte. Hoofdstuk 2. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte

Warmte. Hoofdstuk 2. Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Warmte Hoofdstuk 2 Warmte is Energie Vaak zetten we Chemische energie om in Warmte Brandstoffen verbranden: Brandstof Zuurstof voldoende hoge temperatuur (ontbrandingstemperatuur) 1 Grootheid Symbool Eenheid

Nadere informatie

kettingen moeten ook gelijktijdig ingehieuwd kunnen worden kettingen moeten ook gelijktijdig kunnen worden gestoken.

kettingen moeten ook gelijktijdig ingehieuwd kunnen worden kettingen moeten ook gelijktijdig kunnen worden gestoken. ANKERLIER BRUNINGS ANKERLIER. Een zeer belangrijk hulpwerktuig. Een anker waarborgt de veiligheid van het schip, als noodrem, als anker bij averij, als hulp bij afmeren en ontmeren. Bij letgo anker moet

Nadere informatie

(indien van toepassing)

(indien van toepassing) Opgesteld door: CCV Examenonderdeel Code: Naam: Toetsvorm: Kennis Schip VKS Schipper Schriftelijk: meerkeuzevragen 1. De kandidaat heeft kennis van de constructie van het schip. De kandidaat 1.1 Kan de

Nadere informatie

Werkstukhulp Van Snelkookpan tot Stoommachine

Werkstukhulp Van Snelkookpan tot Stoommachine Werkstukhulp Van Snelkookpan tot Stoommachine (Disclaimer) Het Stoommachinemuseum kan geen enkele verantwoordelijkheid nemen voor ongelukken die ontstaan zijn door het uitvoeren van de in deze tekst genoemde

Nadere informatie

Gesoldeerde Platenwarmtewisselaars

Gesoldeerde Platenwarmtewisselaars Gesoldeerde Platenwarmtewisselaars Algemene Documentatie L-Line gesoldeerde platenwarmtewisselaars Constructie Gesoldeerde platenwarmtewisselaars zijn pure tegenstroom warmtewisselaars. De gesoldeerde

Nadere informatie

HeatMaster 25 C 25 TC 35 TC 45 TC 70 TC 85 TC 120 TC

HeatMaster 25 C 25 TC 35 TC 45 TC 70 TC 85 TC 120 TC made in Belgium With the future in mind HeatMaster 25 C 25 TC 35 TC 45 TC 70 TC 85 TC 120 TC Condenserende gasketel met dubbele functie HeatMaster condensatie op CV HeatMaster condensatie op CV en sanitair

Nadere informatie

Introductie 1) 2) 3) 4) 5) J79 - Turbine Engines_ A Closer Look op youtube: toets form 1 okt 2013

Introductie 1) 2) 3) 4) 5) J79 - Turbine Engines_ A Closer Look op youtube:   toets form 1 okt 2013 Introductie zondag 4 september 2016 22:09 1) 2) 3) 4) 5) Inleiding: Wat gaan we doen? introductiefilm over onderdelen J79 herhaling hoofdonderdelen en toestands-diagrammen. Natuurkunde wetten toegepast

Nadere informatie

Camping Knuffel Stadswandeling

Camping Knuffel Stadswandeling Stadswandeling Brouwershuis Vandoorne. Dit huis was tijdens W.O. I Ortskommandatur. De voortuin is afgezoomd met ijzeren hek tussen gietijzeren zuiltjes die ook het poorthek flankeren. Vijfwegenstraat

Nadere informatie

Amsterdam 29 juni Vermogens verdeling dmv schuifstand

Amsterdam 29 juni Vermogens verdeling dmv schuifstand Amsterdam 29 juni 2004 Vermogens verdeling dmv schuifstand Lichtenbelt citeert de enige goede verticale machine is een machine op zijn kop. Hiermee kunnen wij het doen, de tijd om het tegendeel te bewijzen

Nadere informatie

Het Nieuwe Telen van Amaryllis Amazone Amaryllis Deel 2 : energiemonitoring

Het Nieuwe Telen van Amaryllis Amazone Amaryllis Deel 2 : energiemonitoring Het Nieuwe Telen van Amaryllis Amazone Amaryllis 2011-2012. Deel 2 : energiemonitoring Het Nieuwe Telen Amaryllis : Deel 2 Energiemonitoring projectnummer 1400007415 Januari 2013 Energiemonitoring Plantmonitoring

Nadere informatie

White Paper Warmtepompsysteem

White Paper Warmtepompsysteem White Paper Warmtepompsysteem Inleiding Een warmtepompsysteem is voor veel mensen inmiddels een bekend begrip, toch ontstaat er nog steeds veel onduidelijkheid over de werking van het systeem. Dit blijkt

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Stoomtreinen (algemeen)

Spreekbeurtinformatie Stoomtreinen (algemeen) Spreekbeurtinformatie Stoomtreinen (algemeen) Stoomtram Documentatie Centrum/Museumstoomtram Hoorn-Medemblik Geschiedenis Zowel de toepassing van rails als het gebruik van stoommachines vindt zijn oorsprong

Nadere informatie

Gipon Hoogaars 900. Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t.

Gipon Hoogaars 900. Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t. Doeve Makelaars/taxateurs vof Sworn & EMCI certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL-3133 AV Vlaardingen Havennummer 703 Tel +31(0)10 248 98 30 Mobiel +31(0)653 20 20 84 Email

Nadere informatie

IJsbreker Walvis, met CBB

IJsbreker Walvis, met CBB Doeve Makelaars/taxateurs vof Sworn & EMCI certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL-3133 AV Vlaardingen Havennummer 703 Tel +31(0)10 248 98 30 Mobiel +31(0)653 20 20 84 Email

Nadere informatie

Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t.

Visie Doeve Makelaars. BTW n.v.t. Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

Klimaatbeheersing (2)

Klimaatbeheersing (2) Klimaatbeheersing (2) E. Gernaat (ISBN 978-90-808907-6-3) Uitgave 2016 1 Natuurkundige begrippen 1.1 Warmte () Warmte is een vorm van energie welke tussen twee lichamen met een verschillende temperatuur

Nadere informatie

NIVEAU 5. STOOMTECHNIEK EPT: Proefexamen

NIVEAU 5. STOOMTECHNIEK EPT: Proefexamen NIVEAU 5. STOOMTECHNIEK EPT: Proefexamen TIJD 2 UUR:TOEGESTANE HULPMIDDELEN, REKENMACHINE, STOOMTABEL EN h-s en T-s DIAGRAM. Wat wordt verstaan onder het triple punt? 2. Bereken de entropie van natte stoom

Nadere informatie

Damen Vlet ,--

Damen Vlet ,-- Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel E-mail Website +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84

Nadere informatie

GASMOTOREN i Het Basisboek. inkijkexemplaar GASMOTOREN. Het Basisboek. Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster. www.verbrandingsmotor.

GASMOTOREN i Het Basisboek. inkijkexemplaar GASMOTOREN. Het Basisboek. Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster. www.verbrandingsmotor. GASMOTOREN Het Basisboek Onder redactie van: Ing. A.J. de Koster Inhoud 1.0 Inleiding gasmotoren 7 1.1 Geschiedenis van de gasmotoren 7 1.2 Werking van de gasmotor 8 1.3 Samenvatting 13 1.4 Vragen 13 1.5

Nadere informatie

ETC ontdek energie voorbereidende les Leerjaar PO groep 6, 7 en 8. Een les ter voorbereiding op een workshop bij het hightechbedrijf ETC Nederland.

ETC ontdek energie voorbereidende les Leerjaar PO groep 6, 7 en 8. Een les ter voorbereiding op een workshop bij het hightechbedrijf ETC Nederland. TITEL ETC ontdek energie voorbereidende les Leerjaar PO groep 6, 7 en 8. Type les Een les ter voorbereiding op een workshop bij het hightechbedrijf ETC Nederland. Lesduur 45 minuten. Omschrijving van de

Nadere informatie

STOOMTURBINES - A - PROEFTOETS- AT01 - OPGAVEN.doc 1/5

STOOMTURBINES - A - PROEFTOETS- AT01 - OPGAVEN.doc 1/5 VAK: Stoomturbines A Set Proeftoets AT01 STOOMTURBINES - A - PROEFTOETS- AT01 - OPGAVEN.doc 1/5 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER! Beschikbare tijd: 100 minuten Uw naam:... Klas:...

Nadere informatie

"De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel. "Weet jij een voorbeeld van zo n pomp?

De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel. Weet jij een voorbeeld van zo n pomp? Van zuigen tot pompen "De meest gebruikte pomp is de zuigerpomp, legt Fred uit aan Karel "Weet jij een voorbeeld van zo n pomp? Karel denkt even na Een zuigerpomp "Een vetspuit misschien? Karel gokt op

Nadere informatie

krijgen van het lucht/brandstof mengsel. Om een betere vulling tijdens deze inlaatslag te krijgen kunnen we een turbo toepassen.

krijgen van het lucht/brandstof mengsel. Om een betere vulling tijdens deze inlaatslag te krijgen kunnen we een turbo toepassen. Diesel in de winter Onder normale omstandigheden zult u geen enkel probleem hebben met uw dieselmotor. In de winterperiode kunnen er wel problemen ontstaan. Indien u geruime tijd niet getankt heeft en

Nadere informatie

Amsterdammer ex-politie 14.60

Amsterdammer ex-politie 14.60 Doeve Makelaars/Taxateurs vof Sworn & EMCI Certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL - 3133 AV Vlaardingen Tel Mobiel +31 (0)10 248 98 30 +31 (0)653 20 20 84 E-mail Website

Nadere informatie

De meest gehoorde vraag is ; hoe lang de WhisperGen wel niet moet draaien om voldoende energie te leveren voor een gehele installatie.

De meest gehoorde vraag is ; hoe lang de WhisperGen wel niet moet draaien om voldoende energie te leveren voor een gehele installatie. Veel gestelde vragen Er worden ons veelvuldig vragen gesteld over de werking en toepassing van de WhisperGen in scheeps- en woning installaties. De meest voorkomende ze zullen hieronder behandeld worden.

Nadere informatie

Hydrauliek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013

Hydrauliek 1 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 AOC OOST Almelo Groot Obbink 01-09-2013 Inleiding In de land- en tuinbouw wordt veel gewerkt met hydraulische installaties, Een trekker heeft een hydraulische hefinrichting waarmee werktuigen opgetild

Nadere informatie

Motorkarakteristieken

Motorkarakteristieken Motorkarakteristieken Aan de orde komen: Vermogen Draaimoment of motorkoppel Elasticiteit Vermogensmeting Motorkarakteristieken pag 95 Vermogen Men onderscheidt: het inwendig of geïndiceerd vermogen P

Nadere informatie

In deze bijlage wordt de aangevraagde verandering uitgebreid beschreven. De verandering in deze aanvraag is:

In deze bijlage wordt de aangevraagde verandering uitgebreid beschreven. De verandering in deze aanvraag is: Bijlage 1: Veranderingen in de bedrijfsactiviteiten In deze bijlage wordt de aangevraagde verandering uitgebreid beschreven. De verandering in deze aanvraag is: Het plaatsen van een tweede turbine met

Nadere informatie

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec)

Kernenergie. kernenergie01 (1 min, 22 sec) Kernenergie En dan is er nog de kernenergie! Kernenergie is energie opgewekt door kernreacties, de reacties waarbij atoomkernen zijn betrokken. In een kerncentrale splitst men uraniumkernen in kleinere

Nadere informatie

Δh c = 2000 +c. u = c cosα [m/s] 2 α 1 = intreehoek [ ] u = schoepsnelheid [m/s] c 1 = intreesnelheid [m/s] c 2 = uittrede snelheid [m/s] 2.

Δh c = 2000 +c. u = c cosα [m/s] 2 α 1 = intreehoek [ ] u = schoepsnelheid [m/s] c 1 = intreesnelheid [m/s] c 2 = uittrede snelheid [m/s] 2. Formule van Zeuner: 0 0 a c = 000 Δh +c Hierin is: c 0 = de theoretische uitstroomsnelheid van de in m/s. h 0 = de theoretische of isentropische warmteval in kj/kg. c a = de aanstroomsnelheid van de van

Nadere informatie

ex IJsselmeerkotter 14.88 49.500,--

ex IJsselmeerkotter 14.88 49.500,-- Doeve Makelaars/taxateurs vof Sworn & EMCI certificated Brokers & Valuers S&P Yachts & Ships Westhavenkade 87c NL-3133 AV Vlaardingen Havennummer 703 Tel +31(0)10 248 98 30 Mobiel +31(0)653 20 20 84 Email

Nadere informatie

PROJECT H FROM O. Versie: 1. Dhr. Joosten. Maritiem Instituut Willem Barentsz. Door: Bart Enting, Bart Ruijter. Marijn Grevink,

PROJECT H FROM O. Versie: 1. Dhr. Joosten. Maritiem Instituut Willem Barentsz. Door: Bart Enting, Bart Ruijter. Marijn Grevink, PROJECT H FROM O Versie: 1 Dhr. Joosten Door: Bart Enting, Bart Ruijter & Marijn Grevink, Voorwoord Onder invloed van onder andere de economische crisis, zijn de olie prijzen torenhoog gestegen. Rederijen

Nadere informatie

CONVECTIEVERWARMING WARME LUCHT GENERATOREN * CONDENSATIE TOESTELLEN * KLASSIEKE TOESTELLEN. Van 59 tot 310 Kw. Van 32 tot 1.

CONVECTIEVERWARMING WARME LUCHT GENERATOREN * CONDENSATIE TOESTELLEN * KLASSIEKE TOESTELLEN. Van 59 tot 310 Kw. Van 32 tot 1. CONVECTIEVERWARMING BVBA BLONDEAU & ZONEN Fabriekstraat, 56 B - 2547 Lint Tel. +32-3/454.38.50 Fax +32-3/454.38.44 info@blondeau.be www.blondeau.be WARME LUCHT GENERATOREN * CONDENSATIE TOESTELLEN Van

Nadere informatie

3.3 Straddle Carriers

3.3 Straddle Carriers 3.3 Straddle Carriers 3.3.1 Inleiding Straddle carriers worden aangedreven door dieselmotoren (6 of 8 cilindermotoren). Deze motoren voldoen allen aan de Tier 3 standaard, de nieuwere uitvoeringen aan

Nadere informatie

21 e jaargang april 2012 No129.

21 e jaargang april 2012 No129. 21 e jaargang april 2012 No129. VAN DE REDACTIE Dankzij een drietal leden kunnen we weer een blad uitgeven. Zij namen de moeite om een stukje te schrijven. Wij hopen dat de overige leden ook eens in de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Routekaarten voor het museumbezoek 17 Handleiding 17 Molenzaal 18 Ketelhuis 19 Waterschapszaal 20 Machinekamer 21

Inhoudsopgave. Routekaarten voor het museumbezoek 17 Handleiding 17 Molenzaal 18 Ketelhuis 19 Waterschapszaal 20 Machinekamer 21 Inhoudsopgave Blz. Educatief rollenspel in Museum De Cruquius 3 Inhoud 3 Materiaal 3 Doelgroep en groepsgrootte 3 Aansluiting op het onderwijs 3 Voorbereiding in de klas 4 Inhoud 4 De strijd tegen de Waterwolf

Nadere informatie

Eneco WarmteWinner. Eneco Smart Energy. Postbus BA Rotterdam EBE.CSM.WARMTEWINNER.10/17

Eneco WarmteWinner. Eneco Smart Energy. Postbus BA Rotterdam   EBE.CSM.WARMTEWINNER.10/17 Eneco WarmteWinner Eneco Smart Energy Postbus 1014 3000 BA Rotterdam www.eneco.nl/warmtewinner EBE.CSM.WARMTEWINNER.10/17 Inhoud Introductie Introductie 3 De Eneco WarmteWinner 4 Werkingsprincipe 7 Hybride

Nadere informatie

NNPC PUBLICATIE BALLASTWATER

NNPC PUBLICATIE BALLASTWATER NNPC PUBLICATIE 2015 1 BALLASTWATER 2 / ballastwater / NNPC ballastwater / Inleiding Er zijn de laatste tijd opvallend veel ladingschades die direct of indirect te maken hebben met ballastwater. Veel van

Nadere informatie

Een beginners handleiding voor energie en vermogen

Een beginners handleiding voor energie en vermogen Een beginners handleiding voor energie en vermogen Waarom moet je leren over energie en vermogen. Het antwoord is omdat we allemaal energie verbruiken in ons dagelijks leven om te verwarmen, te koelen,

Nadere informatie

THERMODYNAMICA 2 (WB1224)

THERMODYNAMICA 2 (WB1224) THERMODYNAMICA 2 (WB1224) donderdag 2 februari 2006 14.00-17.00 u. AANWIJZINGEN Het tentamen bestaat uit twee of drie open vragen en 15 meerkeuzevragen. Voor de beantwoording van de meerkeuzevragen is

Nadere informatie

Adviesbureau SAM. Energieverlies door lekke condenspotten. Tanja Wolf. Adviseur Energie/Stoom 9 maart 2010

Adviesbureau SAM. Energieverlies door lekke condenspotten. Tanja Wolf. Adviseur Energie/Stoom 9 maart 2010 Adviesbureau SAM Energieverlies door lekke condenspotten Tanja Wolf Adviseur Energie/Stoom 9 maart 2010 1 ADVIESBUREAU SAM Opleiding HTS WTB Functies: - Verkoop condenspotten en stoomappendages - Product

Nadere informatie

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit.

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. VTI Aalst: een school van techniek en toegepaste wetenschappen. De Beer Gino, http://users.telenet.be/laboee/

Nadere informatie

Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect

Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect Werkstuk Aardrijkskunde Broeikaseffect Werkstuk door een scholier 1310 woorden 20 juni 2006 6,2 45 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Het Broeikaseffect Inhoudsopgave Inleiding 1.0 Wat is het broeikaseffect?

Nadere informatie

VAK: Stoomturbines - A Proefexamen Set 01

VAK: Stoomturbines - A Proefexamen Set 01 VAK: Stoomturbines - A Proefexamen Set 01 STOOMTURBINES - A - PROEFTOETS- 01 - E+A_2016 1/9 DIT EERST LEZEN EN VOORZIEN VAN NAAM EN LEERLINGNUMMER! Beschikbare tijd: 100 minuten Uw naam:... Klas:... Leerlingnummer:

Nadere informatie

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4

Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting Natuurkunde hoofdstuk 4 Samenvatting door Jel 1075 woorden 17 maart 2018 8 3 keer beoordeeld Vak Methode Natuurkunde Nova 1 Warmtebronnen en brandstoffen. Warmtebronnen thuis en op school.

Nadere informatie

EXAMEN STOOMTURBINES EPT (nr 120)

EXAMEN STOOMTURBINES EPT (nr 120) EXMEN STOOMTURINES EPT (nr 120) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------- atum : Tijdsduur : 2 uur Tijd : 13.30 15.30 uur antal vragen

Nadere informatie

WARMTEPOMPEN GROND-WATER

WARMTEPOMPEN GROND-WATER REGESS ENERGY WARMTEPOMPEN GROND-WATER Waarom is het gunstig om de warmtepomp van REGESS ENERGY te kiezen? Beperking van verwarmingskosten tot 7%, niet afhankelijk van enige brandstof, milieuvriendelijk

Nadere informatie