Boot Haeser Walraven advocaten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Boot Haeser Walraven advocaten"

Transcriptie

1 Schadebeoordelingscommissie Hoorzitting: 2 juli 2010 om uur Aantekeningen mr. W.J. Haeser namens De raad van de Gemeente Emmen (hierna: "de Raad") inzake het verzoek om de vergoeding van planschade ex artikel 49 WRO van De Zuid-Oosthal B.V. (hierna: "De Giraf) Geachte Voorzitter, geachte commissieleden, 1 Inleiding 1.1 Er is geen aanleiding om De Giraf enige vergoeding op basis van artikel 49 WRO (oud) toe te kennen als gevolg van het vrijstellingsbesluit van 29 juli Geen enkele schadepost die vandaag op de agenda staat komt voor vergoeding in aanmerking. Ik licht dit per agendapunt toe. 2 Isolatiekosten Al in de bestaande situatie beperkte exploitatiemogelijkheden 2.1 Voordat sprake was van het vrijstellingsbesluit respectievelijk de woningbouw aan het Beatrixpark kon De Giraf al niet aan de geluidsvoorschriften van haar Hinderwetvergunning voldoen. Ik verwijs naar het akoestisch onderzoek van DGMR van 19 oktober In dit onderzoek is de geluidbelasting van de tennishal en de 1

2 Hondsrugzaal gemeten op de al bestaande woningen. Het betreft dus de woningen aan de Beatrixstraat, Kerkhoflaan en Emmalaan. 2.2 Voor de tennishal bedroeg de geluidbelasting op de bestaande woningen 58 db(a). Dat is een overschrijding van 28 db(a). Later is deze geluidsoverschrijding zelfs naar boven bijgesteld tot 32 db(a), omdat de al bestaande hoogbouw aan de Beatrixtsraat een geluidversterkend effect heeft. Ik wijs op de aanvullende notitie van DGMR d.d. 6 februari De geluidbelasting van de Hondsrugzaal op de bestaande woningen was 55 db(a). Dat maakt een overschrijding van 25 db(a). 2.3 Gezien de aanzienlijke geluidsoverschrijding heeft DGMR in haar opvolgend rapport van 14 april 2009 een uitgebreid pakket aan isolerende maatregelen beschreven die vereist waren om al in de bestaande situatie aan de geluidsvoorschriften te kunnen voldoen. In haar rapport van 29 mei 2009 komt DGMR tot de conclusie dat de isolerende maatregelen aan de tennishal dermate ingrijpend zijn, dat feitelijke sprake is van een algehele nieuwbouw. 2.4 De rapporten van DGMR tonen aan dat De Giraf al in de bestaande situatie een geluidsoverschrijding van 32 d(ba) moest overbruggen, om aan de geluidsvoorschriften te voldoen. Het college van burgemeester en wethouders heeft bij besluit van 24 juni 1991 De Giraf ook een dwangsom opgelegd wegens geconstateerde overtredingen van de geluidsvoorschriften. De Giraf was dus al in de bestaande situatie, voor het vrijstellingsbesluit, beperkt in haar mogelijkheden om (muziek)evenementen te organiseren. Geen vergoedingsplicht voor aanvullende isolerende maatregelen 2.5 In het akoestisch onderzoek van 6 februari 2008 heeft DGMR de geluidbelasting van de tennishal en de Hondsrugzaal gemeten op de nieuwe woningen aan het Beatrixpark. De geluidbelasting van de tennishal bedroeg 70 db(a). Dat brengt met zich een overschrijding van 40 db(a). De geluidbelasting van de Hondsrugzaal bedroeg 62 db(a), wat een overschrijding van 32 db(a) meebrengt. 2.6 De komst van de nieuwe woningen aan het Beatrixpark hebben de geluidsruimte van De Giraf dus met 8 respectievelijk 7 db(a) verkleind. Voor zover de isolatiekosten al voor vergoeding in aanmerking komen, kan dat alleen betrekking hebben op deze extra 7-8 db(a) geluidbelasting. Aan de vergoeding van deze extra isolatiekosten wordt echter niet toegekomen. Een redelijk handelend ondernemer zou namelijk nooit dergelijke investeringen hebben gedaan. Deze investeringen zouden economisch onrendabel zijn. Ik licht dit toe.

3 2.7 Hoewel in 1995 nog vijf muziekevenementen in de Giraf zijn gehouden is vanaf dat moment een teruggang te zien in het aantal muziekevenementen dat in De Giraf werd georganiseerd. In 1996 vinden nog twee muziekevenementen plaats ("Sixties Nacht" en "Mega Dance Party"). In 1997 worden drie muziekevenementen georganiseerd (Rene Froger, Guus Meeuwis en de Sixties Nacht). 2.8 Ook in het rapport van de Bedrijfsmilieudienst Drenthe van 10 december 1998 komt naar voren dat het aantal muziekevenementen terugliep. Daarbij is relevant dat De Giraf is gestopt met het organiseren van popconcerten, nu dit economisch niet rendabel meer was. Citaat uit het rapport: "De Giraf is gestopt met het organiseren van deze concerten (met uitzondering van de sixties). Dit omdat er, naast de geluidsoverlast, niet genoeg publieke belangstelling bestaat om deze evenementen rendabel te draaien. Hooguit bands die voor eigen (financieel) risico willen spelen zouden nog een optreden kunnen verzorgen. Dit heeft zich echter tot nu toe niet voorgedaan". 2.9 Een redelijk handelend ondernemer zou geen kostbare investeringen hebben verricht om een teruglopend (klein) aantal muziekevenementen te kunnen blijven organiseren. Ook de Bedrijfsmilieudienst Drenthe komt in haar rapport tot de conclusie dat isolerende maatregelen aan de tennishal financieel niet haalbaar zijn. De Bedrijfsmilieudienst stelt daarom ook voor om gebruik te maken van de zogenaamde "12 dagen-regeling" in de destijds geldende AMvB Horeca. Deze regeling maakte het mogelijk om 12 maal per jaar ontheffing te krijgen van de geldende geluidsvoorschriften. Hiervan heeft De Giraf ook feitelijk gebruik gemaakt Kort en goed: een redelijk handelend ondernemer had geen isolerende maatregelen getroffen. Dit was afgezet tegen het aantal muziekevenementen gewoonweg een te kostbare, onrendabele investering. De extra isolatiekosten kunnen daarom niet in het kader van planschade worden vergoed De door De Giraf ingebrachte second opinion van Witteveen+Bos d.d. 3 juni 2010 mist dan ook relevantie. Witteveen+Bos heeft in dit rapport de meerkosten van de isolatiekosten berekend als gevolg van de nieuwe woningen aan het Beatrixpark. Deze meerkosten, noch de initiële kosten zouden door een redelijk handelend ondernemer zijn gemaakt.

4 Beperking exploitatie is gevolg van milieuvergunning De vermeende beperking in de bedrijfsvoering van De Giraf is een direct gevolg van de geluidsvoorschriften uit haar milieuvergunning van 19 mei In deze milieuvergunning waren beperkende geluidsvoorschriften opgenomen, 2.13 Van belang is dat de milieuvergunning circa 10 maanden na het in werking treden van het vrijstellingsbesluit is verleend. Tegen de milieuvergunning zijn geen rechtsmiddelen aangewend. De onmogelijkheid om evenementen te organiseren komt dus niet voort uit het vrijstellingsbesluit, maar uit de beperkende geluidsvoorschriften in de milieuvergunning. Ook vanuit dat opzicht rust op de Raad geen vergoedingsplicht. Verhouding isolatiekosten - gederfde winst 2.14 Voor zover al zou worden toegekomen aan de vergoeding van de isolatiekosten, dan wenst de Raad wel te benadrukken dat de vergoeding van de isolatiekosten nooit de daadwerkelijke gederfde winst te boven kan gaan Als De Giraf al nadelige gevolgen heeft ondervonden van het vrijstellingsbesluit, dan zijn de nadelige gevolgen gelegen in het niet meer kunnen organiseren van optredens en evenementen. De planschade betreft dan dus de inkomstenderving van De Giraf, liever gezegd de winstderving Dat alsdan isolerende maatregelen worden getroffen is een begrijpelijke vervolgstap. Door het treffen van isolerende maatregelen kunnen de optredens en evenementen onverkort doorgaan, zodat de planschade kan worden voorkomen. Het maakt echter nog niet dat de isolatiekosten op zichzelf kunnen worden aangemerkt als planschade. Deze kosten zijn immers niet gemaakt: de isolerende maatregelen zijn en zullen niet worden getroffen De Raad heeft in het kader van een minnelijke regeling de mogelijkheden verkend om de vereiste isolerende maatregelen te vergoeden. Dat is echter niet vanzelfsprekend. De Raad had er ook voor kunnen kiezen om de gederfde winst aan De Giraf te vergoeden. Coulancehalve is evenwel voor de meer structurele oplossing gekozen, te weten het - zo mogelijk - vergoeden van de isolerende voorzieningen De daadwerkelijke winstderving van de Giraf als gevolg van het vrijstellingsbesluit is en blijft echter leidend bij de begroting van de planschade. Daarop wordt hierna ingegaan. De Giraf heeft geen inzicht kunnen verschaffen in haar omzet- c.q. winstcijfers. Dat betekent echter niet, zoals De Giraf lijkt te suggereren, dat dan maar de isolatiekosten als begrotingsmaatstaf moeten worden gehanteerd.

5 3 Exploitatie/inkomensderving Afwezigheid financiële gegevens voor risico van De Giraf 3.1 Voor zover daar al sprake van is, is de inkomensderving de schade die is toe te rekenen aan het vrijstellingsbesluit. Het is dus van groot belang om duidelijkheid te krijgen over de financiële gegevens. De Giraf heeft al eerder gemeld dat zij niet meer beschikt over de financiële gegevens die omzet- en winstcijfers inzichtelijk maken. Deze omstandigheid komt voor eigen rekening en risico van De Giraf. De Raad verwijst naar AbRS 8 september 2004 (nr /1) waaruit blijkt dat het aan de aanvrager is om aan te tonen welke omzet is behaald: "Appellante heeft voorts, zakelijk weergegeven, aangevoerd dat de rechtbank ten onrechte heeft overwogen dat niet is gebleken dat er een causaal verband is tussen de geclaimde schade en de verkeersbesluiten. De Afdeling stelt in dit verband vast dat appellante haar stellingen met betrekking tot het causaal verband tussen de verkeersbesluiten en de gestelde schade niet met bewijsstukken heeft onderbouwd, zoals omtrent de door haar gestelde voorbereidende werkzaamheden en de beweerdelijk daarmee gepaard gaande omleidingen in Ook heeft appellante niet aangegeven welke omzet in het volledige boekjaar 1999 is behaald en zijn de door haar aangekondigde bewijsstukken met betrekking tot de door haar ontwikkelde activiteiten in dat jaar niet overgelegd" In vergelijkende zin verwijst de Raad ook naar AbRS 28 februari 2007 (nr /1) waaruit blijkt dat het wegens tijdsverloop niet meer beschikbaar hebben van stukken voor risico van de aanvrager is. 3.2 Deze bewijslastverdeling die de Afdeling hanteert is terug te voeren op artikel 4:2 Awb. Op basis van deze bepaling dient de aanvrager (van in dit geval planschadevergoeding) de gegevens en bescheiden te verschaffen die voor de beslissing op de aanvraag nodig zijn en waarover de aanvrager redelijkerwijs kan beschikken. In het licht van de rechtspraak en de wet is het dus niet teveel gevraagd van De Giraf om haar boekhouding te overleggen. Integendeel, het feit dat deze boekhouding niet meer voorhanden is komt voor rekening en risico van De Giraf. Referentieperiode 3.3 Om de inkomensderving te bepalen worden in de rechtspraak doorgaans de drie jaren voorafgaand aan de planologische maatregel als referentieperiode gehanteerd.

6 Indien en voor zover al kan worden vastgesteld hoeveel de behaalde omzet en winst in deze jaren bedroeg, is de Raad van oordeel dat deze referentieperiode niet representatief is. 3.4 De aanwezige stukken schetsen het beeld dat De Giraf vanaf medio jaren '90 - geheel los van het vrijstellingsbesluit -te kampen had met een terugloop in het aantal evenementen. Dit als gevolg van onder meer toegenomen concurrentie en verminderde belangstelling. Ik verwijs nogmaals naar het rapport van Bedrijfsmilieudienst Drenthe van 10 december Deze correctie dient dus te worden aangebracht. Schadebeperkingsplicht 3.5 Bovendien heeft De Giraf niet voldaan aan haar schadebeperkingspiicht, zodat ook in dat opzicht een eventuele vergoedingsplicht aan de kant van de Raad dient te worden verminderd. De Raad wijst uw commissie nogmaals op het feit dat De Giraf geen stappen heeft ondernomen tegen de milieuvergunning uit De milieuvergunning is circa 10 maanden na het vrijstellingsbesluit verleend. Het behoorde De Giraf op dat moment duidelijk te zijn dat zij, gelet op de komst van de woningen aan het Beatrixpark, niet aan de geluidsvoorschriften in de milieuvergunning kon voldoen. 3.6 Al in de situatie zonder de woningen aan het Beatrixpark overschreed De Giraf de geluidsgrenswaarden aanzienlijk, hetgeen ook tot handhaving heeft geleid. Het had dus op de weg van De Giraf gelegen om rechtsmiddelen aan te wenden tegen de milieuvergunning. De Giraf had een beroep kunnen doen op de 12 dagen-regeling (hetgeen zij later ook heeft gedaan). Dat is echter niet gebeurd. De milieuvergunning is onherroepelijk geworden, zodat De Giraf gebonden was aan de (ontoereikende) geluidsvoorschriften. 4 Waardedaling onroerend goed 4.1 De Giraf heeft uw commissie verzocht om het punt waardedaling onroerend goed aan de agenda toe te voegen. Dat De Giraf een vergoeding wenst te zien voor deze vermeende waardedaling is nieuw. In haar inleidende planschadeverzoek van 29 juli 1999 heeft De Giraf niet om een dergelijke schadevergoeding gevraagd. Ook in de bezwaar- en beroepschriften nadien is altijd uitdrukkelijk aangegeven dat de geleden planschade bestaat uit isolatiekosten, inkomensderving, advieskosten en rechtsbijstandkosten. Het lijkt erop dat De Giraf in een onredelijk laat stadium haar

7 aanvraag uitbreidt. Hoe dan ook, er is geen sprake van een waardedaling die voor vergoeding in aanmerking komt. 4.2 De Giraf is kennelijk van mening dat de tennishal in waarde is gedaald ais gevolg van de beperkte exploitatiemogelijkheden. Dat was echter ook voor het vrijstellingsbesluit respectievelijk de woningen aan het Beatrixpark het geval. Wegens de grote geluidsproblematiek kon de hallen al nooit voor muziekevenementen worden gebruikt. Een waardedaling als gevolg van het vrijstellingsbesluit is dus niet aan de orde. 5 Juridische kosten / kosten adviseurs 5.1 Overeenkomstig meerdere uitspraken van de Afdeling komen de kosten van juridische bijstand binnen de kaders van artikel 49 WRO niet voor vergoeding in aanmerking, nu deze kosten niet voortvloeien uit de planologische mutatie. Zie bijvoorbeeld AbRS 28 november 1996 (BR 1998, p. 313). De Raad ziet geen aanleiding om in deze zaak daarvan af te wijken. 5.2 Bovendien houden vele juridische kosten van de Giraf verband met reeds eerder gevoerde gerechtelijke procedures waarvoor al een proceskostenveroordeling is uitgesproken conform artikel 8:75 Awb. Een vergoeding van deze kosten heeft dus al plaatsgevonden overeenkomstig de wettelijke proceskostenregeling. Daarvoor is geen plaats meer in deze planschadeprocedure. 5.3 Voor wat betreft de kosten van de adviseurs is het vaste rechtspraak van de Afdeling dat aanleiding kan bestaan voor een bijdrage in de deskundigenkosten indien het inroepen van de deskundige redelijk was en de kosten redelijk zijn. Hierbij speelt een belangrijke rol of de procedureverordening het inschakelen van een onafhankelijke deskundige voorschrijft. 5.4 Is dat het geval, dan is het niet redelijk dat de aanvrager eigen deskundigen in de arm neemt. Zie hiervoor onder andere AbRS 25 februari 2009 (nr /1). Nu gelet op de geldende procedureverordening van de gemeente een onafhankelijke schadebeoordelingscommissie moet worden benoemd (en is benoemd) komen de advieskosten van De Giraf niet voor vergoeding in aanmerking. 5.5 Bovendien is het opvallend dat De Giraf advieskosten van VKS als schade opvoert. Deze advieskosten zijn gemaakt voordat partijen in samenspraak DGMR de opdracht hebben verleend akoestisch onderzoek te verrichten. Het zou onredelijk zijn als deze advieskosten zouden worden vergoed. Bovendien is in de facturen van VKS duidelijk te zien dat de advieskosten ook betrekking hebben op brandveiligheidsonderzoeken.

8 Een dergelijk onderzoek moet in ieder geval worden verricht, zodat niet valt in te zien waarom de Raad deze kosten zou moeten vergoeden. 6 Wettelijke rente 6.1 Het moge duidelijk zijn dat de Raad zich op het standpunt stelt dat vergoeding van de wettelijke rente niet aan de orde is, nu er geen vergoedingsplicht is. Voor zover nog wel wordt toegekomen aan deze vraag, maak ik nog de volgende opmerkingen. 6.2 Ter uitvoering van de uitspraak van de voorzieningenrechter d.d. 29 juni 2004, heeft de Raad aan De Giraf al een voorschot betaald van ,-. Dit bedrag blijft dus buiten de berekening van de wettelijke rente. 6.3 Verder is de wettelijke rente pas verschuldigd vanaf het moment dat de Raad in verzuim is. Dit is het moment waarop inhoudelijk op het verzoek om vergoeding van de planschade kon beslissen. In de onderhavige situatie is het vrijstellingsbesluit op 31 augustus 1994 onherroepelijk geworden. Pas vanaf dat moment kon de Raad een beslissing op het planschadeverzoek nemen. Dit houdt in dat pas vanaf 31 augustus 1994 de wettelijke rente is gaan lopen. 7 Afrondende opmerkingen 7.1 Gezien het voormelde kan om meerdere redenen worden geconcludeerd dat artikel 49 WRO geen grondslag biedt om aan De Giraf een planschadevergoeding toe te kennen. Namens de Raad verzoek ik uw commissie dienovereenkomstig te adviseren.

Hierbij maakt de raad een zienswijze kenbaar naar aanleiding van het conceptadvies van uw commissie d.d. 20 augustus 2010.

Hierbij maakt de raad een zienswijze kenbaar naar aanleiding van het conceptadvies van uw commissie d.d. 20 augustus 2010. Notitie Vertrouwelijk Aan: Schadebeoordelingscommissie Emmen Mr. S.W. Boot Datum: 13 september 2010 T 010 217 93 30 Inzake: Zienswijze conceptadvies F 010 217 93 31 Referentie: 09010237 boot@bhwadvocaten.nl

Nadere informatie

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 7 10/896. Onderwerp: planschade De Zuid-Oosthal BV

Raadsvoorstel. jaar stuknr. Raad. categorie/agendanr. stuknr. B. en W RA B 7 10/896. Onderwerp: planschade De Zuid-Oosthal BV Raadsvoorstel jaar stuknr. Raad categorie/agendanr. stuknr. B. en W. 2010 RA10.0097 B 7 10/896 Onderwerp: planschade De Zuid-Oosthal BV Portefeuillehouder: A. Sleeking Dienst Beleid Fysiek ruimtelijke

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Emmen. Geachte leden van de raad,

Aan de raad van de gemeente Emmen. Geachte leden van de raad, Raadhuisplein 1 Correspondentieadres: ^@ Çjfï"* 7811APEmmen Postbus 30001 (âefi^î m Telefoon 14 0591 7800 RA Emmen y Aan de raad van de gemeente Emmen Dienst Beleid ons kenmerk uw brief van/kenmerk bijlage(n)

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2009:BJ1071

ECLI:NL:CRVB:2009:BJ1071 ECLI:NL:CRVB:2009:BJ1071 Instantie Datum uitspraak 04-06-2009 Datum publicatie 01-07-2009 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 07-5093 WWB Bestuursrecht

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 2004 20 Wonen en Ruimte A 10 onderwerp

Raadsvoorstel. 2004 20 Wonen en Ruimte A 10 onderwerp Raadsvoorstel jaar bijlagenr. commissie(s) categorie/agendanr. 2004 20 Wonen en Ruimte A 10 onderwerp Beslissing op bezwaarschrift inzake raadsbesluit tot afwijzing planschadevergoeding ex artikel 49 Wro

Nadere informatie

de Rechtspraak Rechtbank Noord-Nederland (0592) liet beroep van De Zuidoosthal B.V. en De Giraf B.V. te Emmen

de Rechtspraak Rechtbank Noord-Nederland (0592) liet beroep van De Zuidoosthal B.V. en De Giraf B.V. te Emmen INGEKOMEN 2 BEUW de Rechtspraak CU2'33fl «N3W0M30NI Rechtbank Noord-Nederland datum onderdeel contactpersoon doorkiesnummer ons kenmerk uw kenmerk bljlage(n) faxnummer afdeling onderwerp [XI AANTEKENEN

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Onderwerp: Verzoek Schoolstraat 10 en 12 Ossenzijl (Viswinkel) Nummer: Datum vergadering: 14-10-2008 Conceptbesluit: Samenvatting: Bijlagen: 1. De raad voor te

Nadere informatie

Nr JORI Houten, 23 mei 2000

Nr JORI Houten, 23 mei 2000 Nr. 2000-83-JORI Houten, 23 mei 2000 Aan de gemeenteraad Onderwerp Verzoek om planschadevergoeding van de heer P.J.M. Kamman en mevrouw E.H.W. Kamman- Croese op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke

Nadere informatie

ECLI:NL:RBAMS:2011:BQ4413

ECLI:NL:RBAMS:2011:BQ4413 ECLI:NL:RBAMS:2011:BQ4413 Instantie Rechtbank Amsterdam Datum uitspraak 19-04-2011 Datum publicatie 13-05-2011 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie awb 09-5337 wwb en awb 10-4936

Nadere informatie

2007. Nr. : Dnst. : BOWO. Planschadeverzoeken Oude Vest 49 en 53. Leiden, 7 augustus 2007.

2007. Nr. : Dnst. : BOWO. Planschadeverzoeken Oude Vest 49 en 53. Leiden, 7 augustus 2007. 2007. Nr. : 07.0100 Dnst. : BOWO Planschadeverzoeken Oude Vest 49 en 53. Leiden, 7 augustus 2007. Inleiding Op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bestaat voor een belanghebbende

Nadere informatie

Aan de commissie VROM

Aan de commissie VROM Made, 20 maart 2002 Commissievergadering d.d. 16 april 2002 Aan de commissie VROM Agendapunt: Onderwerp: Verzoek om planschadevergoeding Toelichting: De verzoek om planschadevergoeding is ingediend door

Nadere informatie

Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade

Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Aanvraagformulier tegemoetkoming planschade Wat is planschade? Onder planschade wordt verstaan inkomensderving of waardevermindering van een onroerende zaak, die het gevolg is van een beslissing van de

Nadere informatie

gericht tegen het besluit tot afwijzing van een verzoek om vergoeding van geleden planschade.

gericht tegen het besluit tot afwijzing van een verzoek om vergoeding van geleden planschade. Besluitvormende raadsvergadering: 16 september 2008 Portefeuillehouder: G.J.J. Burger AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2008/54 Datum : 26 augustus 2008 Onderwerp : Nemen van een beslissing op een bezwaarschrift

Nadere informatie

Tegemoetkoming in planschade 2014

Tegemoetkoming in planschade 2014 Tegemoetkoming in planschade 2014 Achtergrond informatie De Wet ruimtelijke ordening stelt in artikel 6.1 dat belanghebbenden die schade hebben geleden door een ruimtelijk besluit in aanmerking kunnen

Nadere informatie

2005. Nr. : 05.157. Planschadeverzoek de heer Van Groen. Leiden, 6 december 2005.

2005. Nr. : 05.157. Planschadeverzoek de heer Van Groen. Leiden, 6 december 2005. 2005. Nr. : 05.157. Dnst. : BOWO Planschadeverzoek de heer Van Groen. Leiden, 6 december 2005. Op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening bestaat voor een belanghebbende die schade lijdt

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: Mandatering afdoening planschade Buijtenland aan provincie. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: Mandatering afdoening planschade Buijtenland aan provincie. Geachte raadsleden, Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1080545 Uw kenmerk: Contact: Ir. P. Wunderink Bijlage(n): Doorkiesnummer: 0105061742 E-mailadres: p.wunderink@albrandswaard.nl

Nadere informatie

Jaargang 20 01 Nummer. planschadeverzoek van de heer Van Liere en mevrouw Kasius.

Jaargang 20 01 Nummer. planschadeverzoek van de heer Van Liere en mevrouw Kasius. Raadsvoorstel Datum Dienst/sector/afdeling DSO/JZ/S&M Jaargang 20 01 Nummer 213 Kenmerk DSO 01.102518/01.005439 BGS Onderwerp Bijlagen planschadeverzoek van de heer Van Liere en mevrouw Kasius. rapport

Nadere informatie

Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006

Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006 Agendapunt 15 2006 VOORSTELLEN Nr. 185 (1) Afdeling: CZ Leiderdorp, 31 oktober 2006 Onderwerp: Beslissing op bezwaar afwijzing planschade Spiegheldreef 2 Aan de raad. Beslispunten 1. het bezwaarschrift

Nadere informatie

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBASS:2012:2307, Bekrachtiging/bevestiging

Eerste aanleg: ECLI:NL:RBASS:2012:2307, Bekrachtiging/bevestiging ECLI:NL:RVS:2014:110 Instantie Raad van State Datum uitspraak 22-01-2014 Datum publicatie 22-01-2014 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201300676/1/A2 Eerste

Nadere informatie

Procedureverordening tegemoetkoming in planschade gemeente Tiel

Procedureverordening tegemoetkoming in planschade gemeente Tiel Nr. 5a, afdeling SO De raad van de gemeente Tiel; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders; gelet op hoofdstuk 6, afdeling 6.1 'Tegemoetkoming in schade', Wet ruimtelijke ordening (Wro); gelet

Nadere informatie

ECLI:NL:RBARN:2010:BN2186

ECLI:NL:RBARN:2010:BN2186 ECLI:NL:RBARN:2010:BN2186 Instantie Rechtbank Arnhem Datum uitspraak 06-07-2010 Datum publicatie 23-07-2010 Zaaknummer AWB 10/180, 10/181, 10/508, 10/513, 10/684 en 10/685 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken

Nadere informatie

Gemeente Heumen Procedureverordening tegemoetkoming in planschade, gemeente Heumen 2008

Gemeente Heumen Procedureverordening tegemoetkoming in planschade, gemeente Heumen 2008 Gemeente Heumen Procedureverordening tegemoetkoming in planschade, gemeente Heumen 2008 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:2617

ECLI:NL:CRVB:2017:2617 ECLI:NL:CRVB:2017:2617 Instantie Datum uitspraak 28-07-2017 Datum publicatie 01-08-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 12/3068 Wajong Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris)

Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris) Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2018-537 (mr. J.S.W. Holtrop, voorzitter en mr. W.H. Luk, secretaris) Klacht ontvangen op : 8 februari 2017 Ingediend door : Consument Tegen

Nadere informatie

PROCEDUREVERORDENING VOOR ADVISERING TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE GEMEENTE HARDENBERG

PROCEDUREVERORDENING VOOR ADVISERING TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE GEMEENTE HARDENBERG PROCEDUREVERORDENING VOOR ADVISERING TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE GEMEENTE HARDENBERG Artikel 1. Begripsbepalingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. aanvrager: degene die een aanvraag om tegemoetkoming

Nadere informatie

Made, 13 mei 2003. Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad. Agendapunt 8. Onderwerp. Voorstel. Financiële gevolgen

Made, 13 mei 2003. Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad. Agendapunt 8. Onderwerp. Voorstel. Financiële gevolgen Raadsvergadering 3 juli 2003 Aan de Raad Agendapunt 8 Made, 13 mei 2003 Onderwerp Voorstel Financiële gevolgen Verzoek om planschadevergoeding ex artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Overeenkomstig

Nadere informatie

Beslissing op bezwaar

Beslissing op bezwaar Beslissing op bezwaar Kenmerk: 29982/612264/612512 Betreft: beslissing op bezwaar tegen de vaststelling toezichtskosten 2012 van NostalgieNet B.V. Het Commissariaat voor de Media (hierna: het Commissariaat),

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2017:2013

ECLI:NL:RVS:2017:2013 ECLI:NL:RVS:2017:2013 Instantie Raad van State Datum uitspraak 26-07-2017 Datum publicatie 26-07-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201604962/1/A2 Eerste

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2014:185

ECLI:NL:RBNHO:2014:185 ECLI:NL:RBNHO:2014:185 Instantie Datum uitspraak 15-01-2014 Datum publicatie 31-03-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Noord-Holland AWB-13_2593 Bestuursrecht

Nadere informatie

Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur.

Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur. Spreker: Kees van der Lee Sinds 1996 werkzaam voor de SAOZ, vanaf 2001 als adjunctdirecteur. De SAOZ adviseert overheden inzake o.a. planschade- en nadeelcompensatieclaims van burgers en bedrijven (objectief

Nadere informatie

Wetstechnische informatie

Wetstechnische informatie Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Gemeente Oosterhout Officiële naam regeling Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade 2008 Citeertitel Procedureverordening

Nadere informatie

Bestuurdersaansprakelijkheid wegens het onverantwoord verstrekken van een risicovolle lening

Bestuurdersaansprakelijkheid wegens het onverantwoord verstrekken van een risicovolle lening Bestuurdersaansprakelijkheid wegens het onverantwoord verstrekken van een risicovolle lening Brondatum: 07-07-2015 Een bestuurder is aansprakelijk gesteld voor de niet afgedragen loonheffingen van een

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 201112017/1/V2. Datum uitspraak: 4 januari 2013 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak met toepassing van artikel 8:54, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) op het

Nadere informatie

Aan de commissie VROM

Aan de commissie VROM Made, 20 maart 2002 Commissievergadering d.d. 16 april 2002 Aan de commissie VROM Agendapunt: Onderwerp: Verzoeken om planschadevergoeding Toelichting: De verzoeken om planschadevergoeding zijn ingediend

Nadere informatie

Verzoek om tegemoetkoming in planschade als bedoeld in artikel 6.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro)

Verzoek om tegemoetkoming in planschade als bedoeld in artikel 6.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro) Aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Valkenburg a/d Geul T.a.v. de afdeling Bouwen en Wonen Postbus 998 6300 AZ Valkenburg aan de Geul Verzoek om tegemoetkoming in planschade

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2015:7800

ECLI:NL:RBDHA:2015:7800 ECLI:NL:RBDHA:2015:7800 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 02-07-2015 Datum publicatie 02-09-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 15_57 IBPVV Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Zevenaar.

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Zevenaar. CVDR Officiële uitgave van Zevenaar. Nr. CVDR608561_1 6 maart 2018 Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Zevenaar 2018 De raad van de gemeente Zevenaar; gelezen het

Nadere informatie

: vrijstelling art 19 WRO woonbebouwing Beatrixpark te Emmen

: vrijstelling art 19 WRO woonbebouwing Beatrixpark te Emmen Aan de Raad van gemeente Emmen p/a Burgemeester en Wethouders van Emmen t.a.v. de heer mr M. Groenewegen Postbus 30001 7800 RA EMMEN Datum: Uw referentie: adviescommissie: Communicatie: 17 september 2010

Nadere informatie

LJN: BO7059, Rechtbank Amsterdam, AWB 09/3604 AOW. Datum uitspraak: Datum publicatie:

LJN: BO7059, Rechtbank Amsterdam, AWB 09/3604 AOW. Datum uitspraak: Datum publicatie: LJN: BO7059, Rechtbank Amsterdam, AWB 09/3604 AOW Datum uitspraak: 23-09-2010 Datum publicatie: 13-12-2010 Rechtsgebied: Sociale zekerheid Soort procedure: Eerste aanleg - enkelvoudig Inhoudsindicatie:

Nadere informatie

Procedureverordening aanvragen om tegemoetkoming in planschade

Procedureverordening aanvragen om tegemoetkoming in planschade CVDR Officiële uitgave van Ede. Nr. CVDR8623_1 3 januari 2017 Procedureverordening aanvragen om tegemoetkoming in planschade De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 26 februari 2016 in de zaak tussen

uitspraak van de enkelvoudige kamer van 26 februari 2016 in de zaak tussen uitspraak RECHTBANK NOORD-NEDERLAND Zittingsplaats Groningen Bestuursrecht zaaknummer: LEE 14/3905 uitspraak van de enkelvoudige kamer van 26 februari 2016 in de zaak tussen [...], te [...], eisers, (gemachtigde:

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2016:1706

ECLI:NL:RBNHO:2016:1706 ECLI:NL:RBNHO:2016:1706 Instantie Datum uitspraak 26-02-2016 Datum publicatie 14-03-2016 Rechtbank Noord-Holland Zaaknummer AWB - 15 _ 5925 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

TOELICHTING PROCEDUREVERORDENING VOOR ADVISERING TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE 2008

TOELICHTING PROCEDUREVERORDENING VOOR ADVISERING TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE 2008 TOELICHTING PROCEDUREVERORDENING VOOR ADVISERING TEGEMOETKOMING IN PLANSCHADE 2008 Algemene toelichting Krachtens artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) kan degene die in de vorm van inkomensderving

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:4517

ECLI:NL:CRVB:2016:4517 ECLI:NL:CRVB:2016:4517 Instantie Datum uitspraak 23-11-2016 Datum publicatie 29-11-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14/4198 WW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

gelezen het voorstel van de Stuurgroep Fusie van 27 november 2018;

gelezen het voorstel van de Stuurgroep Fusie van 27 november 2018; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordwijk Nr. 25392 4 februari 2019 Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Noordwijk houdende regels omtrent tegemoetkoming in planschade Procedureverordening

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNHO:2016:1408

ECLI:NL:RBNHO:2016:1408 ECLI:NL:RBNHO:2016:1408 Instantie Rechtbank Noord-Holland Datum uitspraak 25-02-2016 Datum publicatie 10-03-2016 Zaaknummer AWB - 16 _ 134 Rechtsgebieden Bestuursprocesrecht Bijzondere kenmerken Voorlopige

Nadere informatie

3. Relatie met bestaand beleid De gevolgen kunnen worden uitgesplitst in wijzigingen en het overgangsrecht.

3. Relatie met bestaand beleid De gevolgen kunnen worden uitgesplitst in wijzigingen en het overgangsrecht. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: Agenda nr: Onderwerp: Planschade, de gevolgen van de nieuwe Wro Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Uw raad te informeren over de

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2015:7030

ECLI:NL:RBDHA:2015:7030 ECLI:NL:RBDHA:2015:7030 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 19-06-2015 Datum publicatie 22-06-2015 Zaaknummer AWB - 15 _ 3881 Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Voorlopige voorziening

Nadere informatie

Bijlagen Casus Zwolle

Bijlagen Casus Zwolle Bijlagen Casus Zwolle Gronden van het hoger beroep van de heer H.J. van der Kolk betreffende inzake uitspraak Rechtbank Zwolle Awb 08/914dd 29 januari 2009 Het hoger beroep

Nadere informatie

COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS. Uitspraak van het College van Beroep voor de Examens van Tilburg University

COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS. Uitspraak van het College van Beroep voor de Examens van Tilburg University COLLEGE VAN BEROEP VOOR DE EXAMENS Uitspraak van het College van Beroep voor de Examens van Tilburg University in de zaak tussen mevrouw X, appellante en de examencommissie van de Tilburg Law School, verweerster

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2014:3368

ECLI:NL:RVS:2014:3368 ECLI:NL:RVS:2014:3368 Instantie Raad van State Datum uitspraak 10-09-2014 Datum publicatie 10-09-2014 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201311559/1/A4 Eerste

Nadere informatie

ECLI:NL:RBZWB:2017:3691

ECLI:NL:RBZWB:2017:3691 ECLI:NL:RBZWB:2017:3691 Instantie Datum uitspraak 15-06-2017 Datum publicatie 20-07-2017 Rechtbank Zeeland-West-Brabant Zaaknummer AWB - 16 _ 2238 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Belastingrecht

Nadere informatie

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt :

Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Aan de Raad Made, 15 februari 2005 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Raadsvergadering: 3 maart 2005 Nummer raadsnota: 10 Onderwerp: Referendabel: ja nee Verzoek om planschadevergoeding.

Nadere informatie

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken:

De Commissie beslist met inachtneming van haar reglement en op basis van de volgende stukken: Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2017-312 d.d. 19 mei 2017 (mr. A.W.H. Vink, voorzitter, mr. B.F. Keulen en drs. L.B. Lauwaars en mr. E.C. Aarts, secretaris) Samenvatting Consument

Nadere informatie

Rechtbank Gelderland, 3 november 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:5687

Rechtbank Gelderland, 3 november 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:5687 N I E U W S B R I E F PLANSCHADE jurisprudentieoverzicht April 2018, nieuwsbrief 12 Rechtbank Gelderland, 3 november 2017, ECLI:NL:RBGEL:2017:5687 Gemeente Heerde, redelijkerwijs gemaakte kosten van rechtsbijstand

Nadere informatie

ECLI:NL:RBNNE:2016:2911

ECLI:NL:RBNNE:2016:2911 ECLI:NL:RBNNE:2016:2911 Instantie Rechtbank Noord-Nederland Datum uitspraak 21-06-2016 Datum publicatie 20-07-2016 Zaaknummer AWB - 15 _ 4196 Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Eerste aanleg

Nadere informatie

Het advies van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit

Het advies van de Commissie Wetenschappelijke Integriteit LOWI Advies 2015, nr. 10 Advies van het LOWI van 17 september 2015 ten aanzien van een verzoek van, bij het LOWI ingediend op 17 augustus 2015 betreffende het voorlopig besluit van het Bestuur van, inzake

Nadere informatie

Procedureregeling planschadevergoeding 2006 gemeente Helmond

Procedureregeling planschadevergoeding 2006 gemeente Helmond Procedureregeling planschadevergoeding 2006 gemeente Helmond Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Helmond; overwegende dat een regeling getroffen dient te worden teneinde op zorgvuldige

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2017:2487

ECLI:NL:CRVB:2017:2487 ECLI:NL:CRVB:2017:2487 Instantie Datum uitspraak 18-07-2017 Datum publicatie 24-07-2017 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 17/3961 PW Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

Aanvraagformulier Tegemoetkoming in planschade, gemeente Simpelveld 2011 Als bedoeld in artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro)

Aanvraagformulier Tegemoetkoming in planschade, gemeente Simpelveld 2011 Als bedoeld in artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) Toelichting Krachtens artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) kan degene die in de vorm van inkomensderving of vermindering van de waarde van een onroerende zaak schade lijdt of zal lijden als

Nadere informatie

ECLI:NL:RBOBR:2017:1690

ECLI:NL:RBOBR:2017:1690 ECLI:NL:RBOBR:2017:1690 Instantie Datum uitspraak 23-03-2017 Datum publicatie 27-03-2017 Zaaknummer 16_2753 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Rechtbank Oost-Brabant Belastingrecht Eerste

Nadere informatie

Procedureverordening planschade Arnhem 2011

Procedureverordening planschade Arnhem 2011 Artikel 1 Begripsbepalingen Voor de toepassing van deze verordening wordt verstaan onder: a. aanvraag: aanvraag om een tegemoetkoming in de schade als bedoeld in artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening;

Nadere informatie

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK

AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Raad vanstate 2011001 33/1/V6. Datum uitspraak: 20 april 2011 AFDELING BESTUURSRECHTSPRAAK Uitspraak na vereenvoudigde behandeling (artikel 8:54 van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb)) op het

Nadere informatie

: vrijstelling art 19 WRO woonbebouwing Beatrixpark te Emmen

: vrijstelling art 19 WRO woonbebouwing Beatrixpark te Emmen Aan de Raad van gemeente Emmen p/a Burgemeester en Wethouders van Emmen t.a.v. de heer mr M. Groenewegen Postbus 30001 7800 RA EMMEN Datum: Uw referentie: adviescommissie: Communicatie: Concept 20082010

Nadere informatie

Artikel 2: Indiening van de aanvraag en mededeling van ontvangst Eerste lid

Artikel 2: Indiening van de aanvraag en mededeling van ontvangst Eerste lid Toelichting bij de Procedureregeling planschadevergoeding 2005 Algemene toelichting Op grond van artikel 49 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) heeft een belanghebbende de mogelijkheid om van de

Nadere informatie

Advies bezwarencommissie. Postbus 250. Rentmeesterkantoor Reinders Folmer B.V. t.a.v. de heer ing. P.H. Reinders Folmer Postbus 21 2100 AE HEEMSTEDE

Advies bezwarencommissie. Postbus 250. Rentmeesterkantoor Reinders Folmer B.V. t.a.v. de heer ing. P.H. Reinders Folmer Postbus 21 2100 AE HEEMSTEDE Çjemeente Rentmeesterkantoor Reinders Folmer B.V. t.a.v. de heer ing. P.H. Reinders Folmer Postbus 21 2100 AE HEEMSTEDE Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900-1852

Nadere informatie

PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 1: EISEN WAARAAN EEN PLANSCHADEVERZOEK MOET VOLDOEN EN DE PLANSCHADEPROCEDURE

PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 1: EISEN WAARAAN EEN PLANSCHADEVERZOEK MOET VOLDOEN EN DE PLANSCHADEPROCEDURE PLANSCHADE SPECIALS, AFLEVERING 1: EISEN WAARAAN EEN PLANSCHADEVERZOEK MOET VOLDOEN EN DE PLANSCHADEPROCEDURE Deze eerste aflevering heeft betrekking op de vraag waaraan een verzoek om planschade dient

Nadere informatie

003. Verordening advisering planschade

003. Verordening advisering planschade 003. Verordening advisering planschade Inhoudsopgave 003. Verordening advisering planschade... 2 Raadsvoorstel verordening planschade... 3 003. Verordening advisering planschade 003. Verordening advisering

Nadere informatie

27 januari 2005 SROB/05/008

27 januari 2005 SROB/05/008 \s? m- Gemeente ê \Q002 Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp 27 januari 2005 SROB/05/008 Voorstel tot het afwijzen van 2 verzoeken om planschade i.v.m. de bouw van een loods aan de Kruisweg Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Aan de commissie VROM

Aan de commissie VROM Made, 21 maart 2002 Commissievergadering d.d. 16 april 2002 Aan de commissie VROM Agendapunt: Onderwerp: Verzoek om planschadevergoeding Toelichting: In de vergadering van de Commissie VROM van 22 januari

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:3651

ECLI:NL:CRVB:2016:3651 ECLI:NL:CRVB:2016:3651 Instantie Datum uitspraak 04-10-2016 Datum publicatie 10-10-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 16/5 WWB Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBMNE:2014:5220

ECLI:NL:RBMNE:2014:5220 ECLI:NL:RBMNE:2014:5220 Instantie Datum uitspraak 23-10-2014 Datum publicatie 28-10-2014 Rechtbank Midden-Nederland Zaaknummer AWB - 14 _ 2227 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursrecht

Nadere informatie

Procedureverordening voor advisering en tegemoetkoming in planschade gemeente Zwartewaterland.

Procedureverordening voor advisering en tegemoetkoming in planschade gemeente Zwartewaterland. pagina 1 van 8 Zoek regelingen op overheid.nl Gemeente Zwartewaterland Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl! Procedureverordening voor advisering en tegemoetkoming

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1901

ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1901 ECLI:NL:RBGEL:2013:CA1901 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 04-06-2013 Datum publicatie 04-06-2013 Zaaknummer AWB 13/675 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2015:1758

ECLI:NL:CRVB:2015:1758 ECLI:NL:CRVB:2015:1758 Instantie Datum uitspraak 02-06-2015 Datum publicatie 09-06-2015 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 14-3330 WWB Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBGEL:2016:2558

ECLI:NL:RBGEL:2016:2558 ECLI:NL:RBGEL:2016:2558 Instantie Rechtbank Gelderland Datum uitspraak 12-05-2016 Datum publicatie 19-05-2016 Zaaknummer AWB - 15 _ 7447 Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2012:BX4621

ECLI:NL:RVS:2012:BX4621 ECLI:NL:RVS:2012:BX4621 Instantie Raad van State Datum uitspraak 08-08-2012 Datum publicatie 15-08-2012 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201205237/1/A4 en 201205237/2/A4

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING SCHADE EX ARTIKEL 6.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro)

AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING SCHADE EX ARTIKEL 6.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro) AANVRAAGFORMULIER TEGEMOETKOMING SCHADE EX ARTIKEL 6.1 Wet ruimtelijke ordening (Wro) De vragen gemarkeerd met een * hoeft u alleen te beantwoorden als ze voor u van toepassing zijn. Gegevens aanvrager

Nadere informatie

2 1FEB datum onderdeel contactpersoon doorkiesnummer ons kenmerk uw kenmerk

2 1FEB datum onderdeel contactpersoon doorkiesnummer ons kenmerk uw kenmerk de Rechtspraak Rechtbank Gelderland [X] AANTEKENEN [ ] PER POST [ ] PER FAX het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tiel Manager Team Advies Postbus 6325 gemeente Tiel 4000 HH Tiel 2

Nadere informatie

Toelichting bij Procedureverordening planschade Westerwolde 2019.

Toelichting bij Procedureverordening planschade Westerwolde 2019. *ZEB6649E43F* Zaaknummer: Z/19/082779/D-234353 Toelichting bij Procedureverordening planschade Westerwolde 2019. Algemene toelichting Krachtens artikel 6.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) kan degene

Nadere informatie

uitspraak van de voorzieningenrechter van 22 december 2016 op het verzoek om voorlopige voorziening in de zaak tussen

uitspraak van de voorzieningenrechter van 22 december 2016 op het verzoek om voorlopige voorziening in de zaak tussen ECLI:NL:CBB:2016:406 Instantie College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum uitspraak 22-12-2016 Datum publicatie 09-01-2017 Zaaknummer 16/717 Rechtsgebieden Bestuursrecht Bijzondere kenmerken Voorlopige

Nadere informatie

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Renkum

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Renkum Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Renkum De raad van de gemeente Renkum; Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 december 2012; Gelet op artikel

Nadere informatie

ECLI:NL:RBROT:2016:1754

ECLI:NL:RBROT:2016:1754 ECLI:NL:RBROT:2016:1754 Instantie Rechtbank Rotterdam Datum uitspraak 09-03-2016 Datum publicatie 09-03-2016 Zaaknummer ROT 16/920 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Bestuursprocesrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:GHAMS:2013:2044 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer

ECLI:NL:GHAMS:2013:2044 Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak Datum publicatie Zaaknummer ECLI:NL:GHAMS:2013:2044 Instantie Gerechtshof Amsterdam Datum uitspraak 11-07-2013 Datum publicatie 17-07-2013 Zaaknummer 12-00035 Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Civiel recht Belastingrecht

Nadere informatie

ECLI:NL:RBDHA:2014:5556

ECLI:NL:RBDHA:2014:5556 ECLI:NL:RBDHA:2014:5556 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 22-04-2014 Datum publicatie 14-05-2014 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie AWB-13_10120

Nadere informatie

1.3 De Beroepscommissie heeft het principaal en het incidenteel beroep mondeling behandeld op 25 maart Beide partijen waren aanwezig.

1.3 De Beroepscommissie heeft het principaal en het incidenteel beroep mondeling behandeld op 25 maart Beide partijen waren aanwezig. Uitspraak Commissie van Beroep 2013-15 d.d. 24 mei 2013 (prof. mr. F.R. Salomons, voorzitter, mr. A. Bus, mr. F.H.J. Mijnssen, mr. F. Peijster en mr. A. Rutten-Roos, leden, en mr. M.J. Drijftholt, secretaris)

Nadere informatie

pagina 1 van 5 ECLI:NL:RBDHA:2014:6145 Instantie Rechtbank Den Haag Datum uitspraak 20-05-2014 Datum publicatie 04-06-2014 Zaaknummer Rechtsgebieden AWB-13_10151 Belastingrecht Bijzondere kenmerken Bodemzaak

Nadere informatie

ECGR/U200801064 Lbr. 08/127

ECGR/U200801064 Lbr. 08/127 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Modelverordening advisering planschade uw kenmerk ons kenmerk ECGR/U200801064 Lbr. 08/127 bijlage(n) 1 datum

Nadere informatie

Beslissen op verzoeken tegemoetkoming planschade eigenaren/ bewoners de Meeuwse Acker 12-33, 12-35, 12-37 en 12-43

Beslissen op verzoeken tegemoetkoming planschade eigenaren/ bewoners de Meeuwse Acker 12-33, 12-35, 12-37 en 12-43 Embargo tot vrijdag 6 maart 2015 Onderwerp Beslissen op verzoeken tegemoetkoming planschade eigenaren/ bewoners de Meeuwse Acker 12-33, 12-35, 12-37 en 12-43 Programma Stedelijke ontwikkeling BW-nummer

Nadere informatie

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 12 september 2013, nummer AWB 13/915, in het geding tussen belanghebbende

tegen de uitspraak van de rechtbank Gelderland van 12 september 2013, nummer AWB 13/915, in het geding tussen belanghebbende Uitspraak GERECHTSHOF ARNHEM-LEEUWARDEN Afdeling belastingrecht Locatie Arnhem nummer 13/01077 uitspraakdatum: 20 mei 2014 Uitspraak van de vierde meervoudige belastingkamer op het hoger beroep van drs.

Nadere informatie

het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden.

het college van burgemeester en wethouders van Leeuwarden. LJN: AU3784, Raad van State, 200501342/1 Print uitspraak Datum uitspraak: 05-10-2005 Datum publicatie: 05-10-2005 Rechtsgebied: Bestuursrecht overig Soort procedure: Hoger beroep Inhoudsindicatie: Bij

Nadere informatie

Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e

Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e Purmerend, Aan de gemeenteraad van Purmerend, Inleiding en probleemstelling: U ontvangt hierbij voor de 2 e maal een advies inzake de bezwaarschriften van de heer B.J.H. Brugge, De Goedemeent 15 en de

Nadere informatie

uitspraak RECHTBANK LIMBURG

uitspraak RECHTBANK LIMBURG uitspraak RECHTBANK LIMBURG Zittingsplaats: Roermond Bestuursrecht zaaknummers: AWB/ROE 141505 en AWB/ROE 14/506 uitspraak van de voorzieningenrechter van 2 april 2014 op het beroep en het verzoek om voorlopige

Nadere informatie

de Rechtspraak Rechtbank Noord-Holland het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland Postbus 1000 1140 BA Monnickendam

de Rechtspraak Rechtbank Noord-Holland het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland Postbus 1000 1140 BA Monnickendam Gemeente Watertand 2 4 APR 2015 INGEKOMEN de Rechtspraak Rechtbank Noord-Holland Gemeente Waterland APR' ZO ( (4ESCAND datum onderdeel contactpersoon doorkiesnummer ons kenmerk uw kenmerk bijlage(n) faxnummer

Nadere informatie

Besluit Wij verlenen u een meerjarige subsidie voor de periode 1 januari 2019 tot en met 31 december 2022 en wel als volgt:

Besluit Wij verlenen u een meerjarige subsidie voor de periode 1 januari 2019 tot en met 31 december 2022 en wel als volgt: 1233242 WONEN EN LEVEN Stichting Museum van Bommel van Dam t.a.v. de voorzitter de heer N. Bos p/a Deken van Oppensingel 6 5911 AD Venlo uw kenmerk uw brief d.d. onderwerp Subsidieverlening 2019 t/m 2022

Nadere informatie

GERECHTSHOF AMSTERDAM

GERECHTSHOF AMSTERDAM Uitspraak GERECHTSHOF AMSTERDAM kenmerk 13/00004 en 13/00005 30 juli 2014 uitspraak van de negende enkelvoudige belastingkamer op het hoger beroep van [X] te Uithoorn, belanghebbende, gemachtigde: [A]

Nadere informatie

CBE-1142 (030)

CBE-1142 (030) CBE-1142 (030) 253 1745 6 april 2004 beroep A. UITSPRAAK Het College van beroep voor de examens aan de Universiteit Utrecht (hierna: het College) heeft de volgende uitspraak gedaan op het beroep van: A.,

Nadere informatie

Samenvatting. 1. Procedure

Samenvatting. 1. Procedure Uitspraak Geschillencommissie Financiële Dienstverlening nr. 2011-359 d.d. 28 december 2011 (mevrouw mr. E.M. Dil-Stork, voorzitter, mevrouw mr. P.M. Arnoldus-Smit en mr. J.W.H. Offerhaus, leden, en mr.

Nadere informatie

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade.

Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Hulst. Nr. 124636 23 december 2015 Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade. De raad van de gemeente Hulst; Gelezen het voorstel van

Nadere informatie

ECLI:NL:CRVB:2016:3181

ECLI:NL:CRVB:2016:3181 ECLI:NL:CRVB:2016:3181 Instantie Datum uitspraak 22-08-2016 Datum publicatie 29-08-2016 Zaaknummer Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie Centrale Raad van Beroep 16/3877 PW-VV Socialezekerheidsrecht

Nadere informatie