Onderwerp : Plan van aanpak verduurzaming gemeentelijk Vastgoed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp : Plan van aanpak verduurzaming gemeentelijk Vastgoed"

Transcriptie

1 Memo Aan : Gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 4 oktober 2016 Zaaknummer : Bijlage : Plan van aanpak verduurzaming gemeentelijke vastgoed Amendement SGP Onderwerp : Plan van aanpak verduurzaming gemeentelijk Vastgoed Toelichting Op 11 februari 2016 heeft u ingestemd de beleidsuitgangspunten en het (minimale) ambitieniveau zoals geformuleerd in de notitie Uitgangspunten verduurzamen gemeentelijke vastgoed van 5 januari De richting voor het verduurzamen van het gemeentelijke vastgoed ligt hiermee vast. In hoofdlijnen komt dit erop neer dat we circa 75% van onze kernvoorraad willen verduurzamen, waarbij 2 stappen in het label het minimale ambitieniveau is en label B het gemeentelijke streven. Tevens heeft de raad de wens geuit om, daar waar mogelijk, 75% van onze voorraad gebruik te laten maken van hernieuwbare energie. Wat betreft de beleidsdoelen sluit de gemeente tot nu toe aan bij de rijksdoelen uit het Energieakkoord. De uitkomst van het klimaatoverleg 2015 in Parijs is hierin nog niet verwerkt. Dit betekent op korte termijn minimaal label B of tweestappen, op middellange termijn (2030) naar een gemiddeld label A en op langere termijn (2050) naar een energieneutrale gebouwde omgeving. Energiebesparing draagt bij aan de (landelijke) milieudoelstellingen, waaronder het beperken van het energiegebruik en daarmee de CO 2 emissies. Uiteindelijke doel is om in 2050 een energie neutrale gebouwde omgeving te hebben. Bij de beleidsuitgangspunten hebben we de kernvoorraad 1 gedefinieerd als de voorraad die we, naar huidige inzichten, langer dan 5 jaar in beheer houden. De kernvoorraad is dynamisch; m.n. aantrekken en afstoten van gebouwen zijn hier debet aan. Om inzicht te krijgen in de huidige energieprestatie, de 0-situatie, hebben we voor 138 gebouwen een label op laten stellen. Voor 93 van deze gebouwen, de kernvoorraad, is een maatwerkadvies (EPA, EnergiePrestatieAdvies) opgesteld. We hebben nu inzicht in de 0-situatie van onze voorraad en weten hoe we onze kernvoorraad kunnen verduurzamen. We weten wat dit aan milieuwinst oplevert en wat het kost. De laatste stap is het daadwerkelijk uitvoeren en monitoren. In het bijgevoegde Plan van aanpak verduurzamen gemeentelijk vastgoed lichten we dit toe. 1 In de aantallen uit het vorige raadsvoorstel waren ook de niet labelplichtige gebouwen opgenomen, dit veroorzaakt de afwijking in de aantallen.

2 Samenvatting We hebben 138 labelplichtige gebouwen waarvan 93 tot de kernvoorraad behoren; We richten ons bij het verduurzamen alleen op de kernvoorraad, m 2 bvo verdeeld over 93 gebouwen; Na uitvoeren van de maatwerkadviezen 2 (het maatwerkpakket) heeft 84% van de m 2 bvo (56% van de gebouwen) in 2020 een label A; 1% van de m 2 bvo heeft een label B; 15% heeft een label C of lager; Dit is hoger dan de door de raad geformuleerde ambitie; Door deze ingrepen besparen we: m3 gas per jaar, kwh energie per jaar 726 ton CO 2 uitstoot per jaar, in 15 jaar ruim ton CO 2. In geld uitgedrukt besparen we per jaar op energiekosten, gemiddeld 5,31/ m 2 bvo per jaar. In 15 jaar circa 3 miljoen; De investeringskosten voor het verduurzamen zijn begroot op ex btw ( 26,87/ m 2 bvo gemiddeld), structureel per jaar; Om te weten of we daadwerkelijk het verwachte resultaat behalen gaan we na uitvoering de gebouwen opnieuw labelen. Hiervoor verwachten we eenmalig nodig te hebben; Voor 16 gebouwen kan er op gebouwniveau een aanvullende verduurzamingsingreep (maatwerk + pakket) gedaan worden om ook deze naar een label A te krijgen of minimaal 2 stappen te laten stijgen; Voor ,- extra, structureel ,- incl. btw, extra kunnen we ook deze onrendabele investering, het maatwerk + pakket, uitvoeren. Hierdoor besparen we aanvullend 108 ton CO 2 per jaar, waardoor we in 15 jaar totaal ruim ton CO 2 besparen. In geld uitgedrukt besparen we dan per jaar op energiekosten, gemiddeld 5,61/ m 2 bvo per jaar. In 15 jaar circa 3,7 miljoen; Aanvullend op het uitvoeren van het maatwerkpakket verwachten we nog 8 gebouwen te kunnen aansluiten op het warmtenet, de aansluitkosten hiervoor bedragen eenmalig ,-. We stellen 4 daken beschikbaar voor de postcode roos (energiecentrales), de investeringskosten worden uit crowdfunding gedekt; Voor 4 gebouwen zien we mogelijkheden SDE subsidie aan te vragen en daar circa 1000 PV cellen te plaatsen, de kosten hiervoor ramen we op ,- ex btw, structureel maximaal ,- per jaar, afhankelijk van de hoogte van de SDE subsidie; 2 Gezien de uitkomst van de adviezen kiezen we ervoor om daar waar mogelijk direct naar label A te verduurzamen i.p.v. via 2 stappen (B in 2020 en dan naar A in 2030). Dit achten wij legitiem omdat het merendeel van de kernvoorraad ook in 2030 nog in beheer is.

3 Tabel 1 Overzicht investeringskosten en dekkingspost Te investeren Dekking bedrag Kosten maatwerkpakket Vertaald naar kapitaallasten betekent dit een structurele post van Deze wordt gedekt uit bestaande onderhoudsbudgetten en huurverhoging kosten maatwerk + pakket Vertaald naar kapitaallasten betekent dit een structurele post van ,-, waarvoor middelen worden opgenomen in de Programmabegroting kosten ca 1000 PV cellen Vertaald naar kapitaallasten betekent dit een structurele post van Deze wordt gedekt uit een huurinkomsten en een opnieuw labelen na uitvoering maatregelen eventuele SDE subsidie ,- incidenteel extra, middelen worden opgenomen in de Programmabegroting kosten projectvoorbereiding enz. aansluitkosten warmtenet Gedekt binnen bestaande onderhoudsbudgetten totaal Argumenten en alternatieve beleidskeuzes Gedekt binnen programma duurzaamheid 1. Huidige (kern)voorraad (0-meting) Bij verhuur en verkoop is in veel gevallen een energielabel wettelijk verplicht. Voor onze labelplichtige voorraad ( m 2 bvo, 138 gebouwen) hebben we dit nu in beeld (tabel 2). Dit label, en dan met name de daaraan gekoppelde energie-index (EI) is de basis voor verdere monitoring. Onze kernvoorraad (tabel 3) hebben we bepaald op m 2 (93 gebouwen). Uit de tabellen blijkt dat onze (kern)voorraad al behoorlijk duurzaam is, maar dat er ook voldoende ruimte is om een flinke sprong te maken in de verder invulling van onze duurzaamheidambitie. Tabel 2 Overzicht labelplichtige gebouwen (138 ) 2016 Label Aantal BVO (m²) % BVO A % B % C % D % E % F % G % niet gelabeld % Totaal % 3 De kosten van het maatwerkpakket zijn opgebouwd uit als vervanging van reeds gepland onderhoud en voor extra verduurzamingsmaatregelen.

4 Tabel 3 overzicht kernvoorraad (93) in 2016 Label Aantal BVO (m²) % BVO A % B % C % D % E % F % G % Totaal % 2. Te behalen verduurzamingsambitie. Voor onze kernvoorraad ( m 2 bvo, 93 gebouwen) hebben we maatwerkadviezen laten opstellen om onze verduurzamingsambitie te realiseren. In dit maatwerkadvies wordt op gebouwniveau aangegeven welke ingrepen binnen een terugverdientijd van 15 jaar uitgevoerd kunnen worden, het maatwerkpakket. Dit advies geeft ook aan wat de berekende milieuwinst (beperken CO 2 uitstoot door energiebesparing) is en de kosten die daarmee gemoeid zijn. Door het uitvoeren van de voorgestelde maatwerkpakket voldoen we ruimschoots aan het ambitieniveau van de raad. We behalen voor 84% van onze m 2 s uit de kernvoorraad een label A. Hiermee verwachten we de volgende besparingen te realiseren: 726 ton CO 2 per jaar m 3 aardgas per jaar kwh elektriciteit per jaar. In tabel 4 is het verschil tussen de huidige situatie (2016) en de situatie na verduurzaming in 2020 weergegeven. In de grafieken ziet u het verschil in percentages (m 2 bvo). Tabel 4 situatie voor (2016) en na (2020) kernvoorraad, na uitvoeren maatwerkpakket Labels 2016 BVO BVO 2020 A B C D E F G Eindtotaal Grafiek 1 situatie in m 2 bvo 2016 Grafiek 2 situatie in m 2 bvo in 2020

5 ,Postbus 9022, 6710 HK Ede. Telefoon Gemeente Ede

6 3. Plan van aanpak: Uitvoering volgens principes Trias Energetica Bij het vaststellen van de beleidsuitgangspunten is ervoor gekozen aan te sluiten bij dit principe. In het plan van aanpak sluiten we hier ook bij aan. Dit betekent dat we in eerste instantie de energievraag gaan beperken. In tweede instantie zullen we kansen pakken om gebruik te maken van duurzame- en hernieuwbare energie. Hierbij sluiten we daar waar mogelijk aan op het warmtenet en plaatsen we PV cellen op daarvoor geschikte daken. Voor de derde stap, gebruik eindige (fossiele) energiebronnen efficiënt, ligt een opgave bij de huurder/gebruiker daar waar dit niet gebouwgebonden apparatuur betreft. We stellen voor dit op te pakken in het kader van het programma duurzaamheid. Al enige tijd werken we aan de 2e stap door gebouwen aan te sluiten op het warmtenet en het plaatsen van PV cellen op daarvoor geschikte daken. In aanvulling op het uitvoeren van het maatwerk+ pakket zien we kans nog 8 panden extra op het warmtenet aan te sluiten. Parallel aan het uitvoeren van de maatwerkadviezen gaan we verder met de uitrol van de postcoderoos (vergelijk Brandweerkzarne) en de aanbesteding van PV cellen op geschikte daken. Zowel de aansluiting op het warmtenet als het plaatsen van de PV cellen kan relatief makkelijk uitgevoerd worden zonder de structurele aanpak van de verduurzaming te belemmeren. Kanttekeningen 1. extra verduurzamingsmogelijkheden, het maatwerk + pakket Het voorgestelde maatwerkpakket voldoet ruimschoots aan de geformuleerde beleidsuitgangspunten. Ondanks dat is het mogelijk om nog een extra verduurzamingsslag te maken door het uitvoeren van een + pakket. Door hieraan uitvoering te geven kan de gemeente Ede haar kernvoorraad naar een flink hoger ambitieniveau brengen dan in de beleidsuitgangspunten geformuleerd. Kanttekening hierbij is dat de maatregelen uit dit maatwerk+ pakket onrendabel zijn. Dit betekent dat voor het uitvoeren van deze + eenmalig extra middelen van circa ,- ex btw nodig zijn. Door het uitvoeren van het, onrendabele + pakket heeft 86% van de m 2 bvo kernvoorraad in 2020 een label A. Dit zijn 61 gebouwen. Met het uitvoeren van het + pakket wordt naar verwachting 108 ton CO 2 extra per jaar bespaart. We beperken zo de totale CO 2 uitstoot met 834 ton per jaar. In onderstaande tabel 5 en de bijbehorende grafieken is dit weergegeven. Tabel 5 situatie voor (2016) en na (2020) uitvoering + pakket Labels 2016 BVO BVO 2020 A B C D E F G Eindtotaal Grafiek 1 situatie in m 2 bvo 2016 Grafiek 3 situatie in m 2 bvo in 2020

7 2. gebruikersgedrag De uitkomsten van de adviezen zijn gebaseerd op vastgestelde rekenmodellen (Vabi software) waarin het energiegebruik van de afgelopen jaren is opgenomen. Het huurdergedrag blijft van invloed op het daadwerkelijk behalen van de energiebesparing. Een goede voorlichting kan dit ondersteunen. We vragen aandacht om dit binnen het programma duurzaamheid, en mogelijk ook binnen de afdeling Samenleving en Beleid als het gaat om gesubsidieerde gebruikers, op te pakken. 3. overeenstemming huurder In de meeste gevallen zal voorafgaand overleg en overeenstemming met de huurder nodig zijn. We hebben berekend dat ca 80% van de verduurzamingsopgave betrekking heeft op gebouwen van 5 huurders. Hiervan heeft circa 50% betrekking op binnensport, ofwel 1 huurder. De restant 20% heeft betrekking op 30 kleinere huurders. 4. PV cellen bij grootverbruikers Veel van onze gebruikers vallen onder het begrip grootverbruiker. Uit de markt horen we steeds vaker dat plaatsen van PV niet rendabele is zonder SDE subsidies. Binnenkort kunnen we deze subsidies weer aanvragen. Zonder SDE zal de dekking volledig uit de huur opgebracht dienen te worden. Dit vergt naast een kritische beoordeling van de gebouwen waar we PV cellen willen plaatsen ook bereidheid van de huurder/gebruiker om een langere terugverdientijd te accepteren. Beoordelingsfactoren hierbij zijn beschikbaar dakoppervlak, huidige aansluiting, elekra gebruik overdag en restant levensduur van het gebouw. 5. Gemeente als gebruiker De gemeente is naast huurder van gebouwen, ook gebruiker van een groot aantal m 2 s uit de kernvoorraad. Hiervan heeft het merendeel label A. Om toch de duurzaamheidsambtitie van de gemeente uit te laten stralen, zal voor de betreffende eigen huisvesting de focus liggen op gebruik van duurzame en hernieuwbare energie (wamtenet, (aanvullend) plaatsen van PV cellen). Zoals gezegd is het plaatsen van PV cellen zonder SDE subsidie niet rendabel. Wel voldoen onze daken aan de beoordelingfactoren, beschikbaar, gebruik overdag en restant levensduur. Risico's 1. vertraging en/of geen overeenstemming met huurder.

8 U heeft aangegeven dat dekking daar waar mogelijk binnen de huur plaatsvindt. Daar waar sprake is van een noodzakelijke aanpassing van de huurprijs zullen we in overleg gaan met de huurder om tot overeenstemming te komen. Ervaring leert dat dit overleg niet alleen tijd kost maar ook leidt tot aanvullende gebruikerswensen. Omdat de grootste impact van de investering (ca 50%) ligt bij de grootste gebruiker (SSE), zullen we daar starten. Gezien de verdeling van de kosten (ca 80% van de kosten en baten en milieuwinst komt bij onze 5 grootste huurders terecht) verwachten wij dat we binnen de wettelijke kaders en financiële spelregels tot overeenstemming kunnen komen. Bij de overige ca 30 huurders, 20% van de verduurzamingsopgave, gaan we niet tot uitvoering over als we niet tot overstemming kunnen komen. 2. uitvoeringsrisico Bij de (voorbereiding van de) uitvoering kunnen zich altijd onvoorziene zaken voordoen, waaronder het aanbestedingsresultaat. Een zorgvuldig proces en goede communicatie is een belangrijke voorwaarden voor sturing. 3. wijziging in portefeuile We verduurzamen de kernvoorraad, gebouwen die we verwachten langer dan 5 jaar in beheer te hebben. De dynamiek van de omvang van de kernvoorraad zit met name in het toevoegen van tussentijdse aankopen en/of nieuwbouw. We nemen de verduurzamingsopgave op in het vastgoedbeleid om dit te waarborgen.

9 4. Geen SDE subsidie Zoals aangegeven is (SDE) subsidie een belangrijke voorwaarde voor de financiële rendabiliteit van PV cellen. Het niet verkrijgen van deze subsidie heeft tot nu toe geleid tot uitstel van het plaatsen van PV cellen. Zoals aangegeven is de gemeente zelf een van de grotere gebruikers. Wij adviseren de raad om vanuit onze voorbeeldfunctie, middelen beschikbaar te stellen voor de aanschaf van PV cellen indien er geen SDE subsidie voor onze eigen panden beschikbaar komt. Mogelijk kan de markt hierbij ook een rol spelen. Burgerparticipatie N.v.t. Communicatie Nadat u kennis heeft kunnen nemen van het plan van aanpak zullen we in contact treden met de betreffende huurders om de voorbereiding op te starten. Daar waar van toepassing zullen wij hierbij ook in overleg treden over de huurprijs Kosten, baten en dekking Naar aanleiding van uw amendement van 11 februari 2016 stelt u dat De kosten van de ingreep dienen daar waar mogelijk terugverdiend te worden uit de huur 4. Indien dit markttechnisch of anderszins niet mogelijk is, dan dienen de kosten betaald te worden uit de beleidsprogramma s die door deze ingreep (subsidie)voordeel hebben als gevolg van lagere exploitatielasten. Daarnaast geeft u aan op basis van de uitkomsten van de maatwerkadviezen bij de Perspectiefnota of zo spoedig mogelijk erna met een aanvullend raadsvoorstel te komen om onze ambitie te verwezenlijken. De kosten voor het te behalen resultaat zijn in beeld gebracht (zie tabel 1). Naast de directe investeringskosten voor de verduurzamingsopgave, krijgen we te maken met incidentele kosten voor het opnieuw labelen na uitvoering, kosten voor projectbegeleiding, voorbereiding, directievoering en toezicht op de uitvoering, aansluitkosten op het warmtenet en mogelijk plaatsen van PV cellen. Voor de uitvoering van het maatwerkadvies gaan we versneld een deel van het onderhoud in combinatie met verduurzamingsingrepen uitvoeren. De kosten van de verduurzamingsingrepen zijn in beeld gebracht. Deze nieuwe investeringen leiden tot hogere kapitaallasten en dus tot een hogere huur. Zoals bij de kanttekeningen aangegeven is het mogelijk een extra verduurzamingsslag te maken. Dit betekent ook niet-rendabele investeringen (uit het + pakket) uitvoeren. Structurele kosten: Uitgangspunt is dat de kosten gedekt worden uit de onderhoudsvoorziening (voor zover het de onderhoudscomponent betreft), uit de huur en uit eventuele SDE subsidie (PV cellen). We verwachten de uitvoering van de maatwerkpakketten binnen de huidige financiële kaders, waaronder huurafspraken, en het verkrijgen van SDE subsidies, op te kunnen lossen. Voor het uitvoeren van het + pakket verwachten we ,- structureel extra nodig te hebben. Zoals aangegeven betreft dit een investering die niet op gebouwniveau terug te verdienen is. Tabel 6 Overzicht raming structurele kosten (alle bedragen incl. btw) en dekking Structurele Kosten Onderdeel Kapitaallasten van de investering ( ) in verduurzaming kernvoorraad ( ) volgens basispakket maatwerkadvies) Kapitaallasten van de investering ( ) in het plaatsen van PV cellen Kapitaallasten van de investering ( ) in kosten verduurzaming kernvoorraad volgens + pakket Incidentele kosten: Dekking binnen de bestaande budgetten (51.000) en huurverhoging (89.000) Dekking uit SDE subsidies en huurafspraken Extra middelen PB Voor woningen treedt de Wet energieprestatievergoeding woningen in september 2016 in werking. Verhuurder en huurder moeten het samen eens worden over de hoogte van de vergoeding. Er komt nog een aanvullende regeling die huurders de garantie gaat bieden dat hun totale woonlasten niet te veel stijgen.

10 De incidentele kosten hebben betrekking op de aansluitkosten op het warmtenet, kosten voor het tussentijds opnieuw labelen (wettelijke verplichting) na uitvoering van de maatregelen, en kosten voor projectbegeleiding. De kosten voor projectbegeleiding worden gedekt uit het Programma Duurzaamheid. We kunnen de aansluitkosten op het warmtenet dekken uit de reguliere onderhoudsbegroting. Voor het extra tussentijds labelen zien we hier geen kans voor, waardoor we voor dit bedrag van incidenteel extra middelen vragen. Tabel 7 Overzicht raming incidentele kosten (alle bedragen incl btw) en dekking Incidentele kosten Onderdeel Dekking ,- kosten opnieuw labelen na uitvoering maatregelen. Extra bedrag van ,-, programmabegroting kosten voor, projectvoorbereiding, begeleiding, directie en toezicht ( ) verdeeld over: : : : : Programma Duurzaamheid Aansluitkosten warmtenet voor 8 gebouwen in de periode ( ) Onderhoudsbudget (vervanging CV ketels) Nadat deze memo besproken is in de gemeenteraad en de noodzakelijke middelen bij de Programmabegroting beschikbaar zijn gesteld, zullen we in contact treden met de betreffende huurders om de voorbereiding op te starten. Uitvoering/juridische toetsing en vervolgprocedure Alle betreffende huurders hebben in het voortraject een bericht gehad van de afdeling Vastgoed. Hierin zijn ze geïnformeerd over de duurzaamheidsambitie van de gemeente en het voornemen om hun pand te labelen en, voor zover van toepassing, van een maatwerkadvies te voorzien. Wij zullen het label beschikbaar stellen aan de huurders en in overleg treden over de uitvoering. Nadat deze memo besproken is in de gemeenteraad en de noodzakelijke middelen bij de Programmabegroting beschikbaar zijn gesteld, zullen we in contact treden met de betreffende huurders om de voorbereiding op te starten.

Bijlage: Plan van aanpak verduurzamen gemeentelijk Vastgoed

Bijlage: Plan van aanpak verduurzamen gemeentelijk Vastgoed Bijlage: Plan van aanpak verduurzamen gemeentelijk Vastgoed 4-10-2016 1. Inleiding Op 11 febr. 2016 heeft de Raad ingestemd de beleidsuitgangspunten en het (minimale) ambitieniveau zoals geformuleerd in

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende-/besluitvormende vergadering Datum vergadering 28 januari 2016 Zaaknummer : Onderwerp Raadsmotie inzake verduurzamen gemeentelijk

Nadere informatie

Uitgangspunten notitie Verduurzamen gemeentelijke Vastgoed (nav raadsmotie betreffende verduurzamen gemeentelijke vastgoed)

Uitgangspunten notitie Verduurzamen gemeentelijke Vastgoed (nav raadsmotie betreffende verduurzamen gemeentelijke vastgoed) Uitgangspunten notitie Verduurzamen gemeentelijke Vastgoed (nav raadsmotie betreffende verduurzamen gemeentelijke vastgoed) d.d. 5 januari 2016 1. Inleiding: Op Europees nivo zijn er afspraken gemaakt

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar

Raadsvoorstel. Voorgestelde beslispunten: 1 Samenvatting van het voorstel. 2 Aanleiding. Openbaar Raadsvoorstel Openbaar Voorstelnummer : 13RV000052 Onderwerp : Zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis Besluit in de raad : 25 september 2013 Portefeuillehouder : Drs. J. Baerends Naam steller : I.I.

Nadere informatie

Beeldvormende Bijeenkomst

Beeldvormende Bijeenkomst Beeldvormende Bijeenkomst Verduurzamen gemeentelijke vastgoedvoorraad (op basis EPA-U maatwerkadviezen) 22 maart 2016 Inleiding / doel van deze presentatie Uw raad te informeren en meenemen in de systematiek

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 342204 Datum : 23 augustus 2016 Programma : Bedrijfsvoering Blad : 1 van 5 Cluster : Bestuur Portefeuillehouder: dhr. H.C.V.

Nadere informatie

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Toelichting op de aanpak van de gemeente Breda Marcel van Embden (projectleider afdeling Vastgoedbeheer) Inhoud Klimaatnota gemeente Breda Wat is de insteek bij het

Nadere informatie

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad

VOORSTEL OPSCHRIFT AANHEF MOTIVERING. Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad VOORSTEL OPSCHRIFT Vergadering van 22 september 2015 bestemd voor de gemeenteraad Besluit nummer: 2015_BW_00714 Onderwerp: Extra Krediet Springplank - Besluitvormend Beknopte samenvatting: In verband met

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Duurzame renovatie Huis van de stad NIET INVULLEN Registratienummer: 16h0006829 / h160015391 Paraaf secretaris: Algemeen Datum: 4 mei 2016 Opsteller: B. Oudens

Nadere informatie

Gemeentelijk Vastgoed Dag

Gemeentelijk Vastgoed Dag Gemeentelijk Vastgoed Dag OnOnderwerpenderwerpen Stand van zaken op diverse niveau s Doelstelling en uitvoeringsprogamma Breda Welke methodiek: Breaam, EPA-U etc.? Kosteneffectieve Aanpak Businesscase

Nadere informatie

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad,

*Z075167D42B* Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus AA MIDDELHARNIS. Geachte raad, Gemeenteraad van Goeree-Overflakkee Postbus 1 3240 AA MIDDELHARNIS *Z075167D42B* Geachte raad, Registratienummer : Z -16-69161 / 8211 Agendanummer : 11 Portefeuillehouder : Wethouder Van der Vlugt Raadsvergadering

Nadere informatie

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten.

1.1/2.1 De zonne-energieinstallaties dragen bij aan het halen van de doelstellingen uit de Klimaatvisie Kempengemeenten. Raadsvoorstel Bevoegdheid Raad Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 25 oktober 2011 Registratienummer: 2011/66 Agendapunt nummer: 7 Onderwerp Besparing met zonne-energie Inleiding/aanleiding

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN

ENERGIEAKKOORD. Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN ENERGIEAKKOORD Gevolgen, verplichtingen en kansen THOMAS KOKSHOORN 2 - Wie zijn wij? - Visie Ekwadraat - Beleid - Doelstellingen - Middelen - Financiering Inhoud - Conclusies en aanbevelingen 3 INLEIDING

Nadere informatie

A.S. Wedzinga

A.S. Wedzinga Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email A.S. Wedzinga 040-2083573 swe@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 14raad00066 Toepassing zonnepanelen op gemeentelijke

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

Aan de slag met verduurzaming van gebouwen

Aan de slag met verduurzaming van gebouwen Aan de slag met verduurzaming van gebouwen Seminar Finance Ideas, 11 oktober 2018 Philip Blaauw directeur-oprichter Winst op drie gebieden PEOPLE PLANET PROFIT Ontzorging Energiebesparing Voldoen aan regelgeving

Nadere informatie

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen.

EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. 15-1 Collegevoorstel Afdeling: Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp EPA maatwerkadvies en energielabelling bestaande vrije sector woningen. Samenvatting Eén van de actiepunten uit BEN 2040 is het is ondersteuning

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel:

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: Voor raadsvergadering d.d.: 28-02-2017 Agendapunt: Onderwerp: Zon(nepanelen)

Nadere informatie

Bestuursvoorstel: B&W Registratienr: [ 44943]

Bestuursvoorstel: B&W Registratienr: [ 44943] COMMISSIESTUK Onderwerp: 1 e fase uitvoeringsprogramma Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed Besluit college d.d.: 1. Het concept uitvoeringsprogramma; Robuuste aanpak verduurzaming van de Bredase vastgoedportefeuille,

Nadere informatie

Verduurzaming 39 woningen Seringenlaan

Verduurzaming 39 woningen Seringenlaan Verduurzaming 39 woningen Seringenlaan Duurzaamheid Voor huurders: Beperking van energie voor een aangenaam binnenklimaat. Betaalbare woonlasten. Maatschappelijk: Zorgen voor een leefbare en duurzame woonomgeving.

Nadere informatie

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte

18 oktober Herhuisvesting beheer buitenruimte Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 18 oktober 2018 Onderwerp: Herhuisvesting beheer buitenruimte Gevraagde Beslissing: Aan de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel Te besluiten om: a.

Nadere informatie

Kennissessie: CO 2 neutraal het echte verhaal

Kennissessie: CO 2 neutraal het echte verhaal Ing. Vincent Keppel Accountmanager Vabi Kennissessie: CO 2 neutraal het echte verhaal TIP: Houd pen en papier bij de hand!!!! Ir. Roy Zold Directeur PVM welke data & welk doel Vraagstelling corporaties

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 20-4-2017 Franeker, 21-3-2017 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende duurzaamheidsmaatregelen te organiseren en realiseren

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 24 november 2016 16-078 Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Aan de raad, Onderwerp Verduurzamen gemeentelijke sportaccommodaties Gevraagde beslissing

Nadere informatie

Project Verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2015

Project Verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2015 Project Verduurzaming gemeentelijk vastgoed 2015 Voortgang (Lester Agten en Hans de Groot) Wat hebben we tot nu toe gedaan? Onderzoeksfase: Vastgesteld is Ambitie (gemiddeld energielabel A, minimaal B),

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 203302 Datum: 17 november 2015 Programma : Wonen en ruimte Blad: 1 van 7 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van

Nadere informatie

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien)

Begrotingswijziging. Saldo primitieve begroting (2016 is incl. onvoorzien) Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 30 juni 2016 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren; 2. De wijzigingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal

Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal 161125-01-VGB-04 Raadsvoorstel Aanvullend krediet LocHal_crdv 1 Raadsvoorstel Aanvullend krediet Renovatie van de LocHal Aanleiding Op 15 december 2014 heeft de gemeenteraad ingestemd met de renovatie

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: 1073345 Datum: 9 april 2013 Behandeld door: Tineke Bouchier, Karei Mens Afdeling/Team: Maatschappelijke Ontwikkeling, Ruimtelijke Ontwikkeling Onderwerp:

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 2019Z01304

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 21 april 2015 R05S002. Opvang en begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld / Oranjehuis

Datum Agendapunt Documentnummer. 21 april 2015 R05S002. Opvang en begeleiding van slachtoffers van huiselijk geweld / Oranjehuis Datum Agendapunt Documentnummer R05S002 Onderwerp Opvang en begeleiding van slachtoffers Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect Het realiseren van een regionale voorziening voor de opvang en begeleiding

Nadere informatie

Energielabel C verplichting voor kantoren

Energielabel C verplichting voor kantoren Energielabel C verplichting voor kantoren Aanstaande wetgeving regelt per 1 januari 2023 een ondergrens Selina Roskam Vakbeurs Energie - RVO.nl 1 2 Vakbeurs Energie - RVO.nl Energielabel C voor kantoren

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442

Raadsstuk. Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 Raadsstuk Onderwerp: Verhuur en exploitatie multifunctionele sporthal Duinwijck BBV nummer: 2013/520442 1. Inleiding De gemeenteraad heeft middelen gereserveerd voor de bouw van een multifunctionele badmintonhal

Nadere informatie

organisatie. wethouder Schreurs Van: M. Fransen Tel,nr,: 8833 Nummer: 14A.00414 Datum: 19 mei 2014

organisatie. wethouder Schreurs Van: M. Fransen Tel,nr,: 8833 Nummer: 14A.00414 Datum: 19 mei 2014 VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS Van: M. Fransen Tel,nr,: 8833 Nummer: 14A.00414 Datum: 19 mei 2014 Team: Vastgoed Tekenstukken: Ja Persoverleg: Nee Bijlagen: 2 Afschrift aan: N.a.v. (evt. briefnrs.):

Nadere informatie

Financiële bijdrage van de huurder bij investeringen in verduurzaming en vergroening

Financiële bijdrage van de huurder bij investeringen in verduurzaming en vergroening O P I N I E S T U K Financiële bijdrage van de huurder bij investeringen in verduurzaming en vergroening Bijna iedereen is het er wel over eens dat een significante vermindering van het energieverbruik

Nadere informatie

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37

Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude. Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Voorstel Van het college van burgemeester en wethouders Aan de raad van Zoeterwoude Vergadering : 31 augustus 2017 Nummer : 17/37 Afdeling : Ruimtelijk ontwikkeling Registernummer: bi/z17-015897-1776a

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 06 november 2018 NR.: RI

VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 06 november 2018 NR.: RI VOORSTEL AAN DE RAAD: Raadsvergadering d.d. 06 november 2018 NR.: RI-18-00417 Onderwerp: Meerjaren onderhoudsplannen en energielabels voor de gemeentelijke gebouwen. Agendapunt 5. Raadsvoorstelnummer 2018-70

Nadere informatie

u kunt er niet omheen

u kunt er niet omheen EPA-W Advies Het energielabel: u kunt er niet omheen Eigenaren van woningen zijn bij de verkoop of verhuur verplicht om een Energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Als erkend EPA-W Adviseur

Nadere informatie

Raadsvoorstel *17.I001330* 17.I Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14

Raadsvoorstel *17.I001330* 17.I Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14 Raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad Oirschot Vergaderdatum: 24 oktober 2017 Registratienummer: 2017/66 Agendapunt nummer: 14 Onderwerp Tijdelijke ondersteuning exploitatie kerk en gymzaal in Spoordonk

Nadere informatie

\ Raadsvoorstel Zaak 38565

\ Raadsvoorstel Zaak 38565 \ Raadsvoorstel Zaak 38565 Onderwerp: Openbaarheid: zonnepanelen op dak gemeentehuis Voerendaal Openbaar Portefeuillehouder: Wethouder Brauers Datum Raad: 06-07-2017 Nummer: \ Samenvatting Tijdens de raadsvergadering

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis.

Raadsvoorstel. Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Besluitvorming Huisvestingsfinanciën herontwikkeling raadhuis. Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: De reserve raadhuis

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit. Registratienr.: BP openbaar

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit. Registratienr.: BP openbaar pwi Nee Ja N ee Ja I SO.00005350bbsl vso.00005350e Collegevoorstel Registratienr.: BP17.00098 openbaar Ja Onderwerp EED Energiescan gemeentelijke gebouwen MijnGemeenteDichtbij Samenvatting Naar aanleiding

Nadere informatie

Benut alle kansen van zonnepanelen

Benut alle kansen van zonnepanelen 1 Benut alle kansen van zonnepanelen 2 5 voorbeelden: Pitch 1 3 Vabi Assets dag 2015 Klik om een thema te maken Vabi Assets dag 2015 Goed Wonen Joris Wismans 2650 woningen Toekomst Duurzaam woningbezit

Nadere informatie

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding

Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven. 1 Inleiding Bijlage I 20111278-07 Investeringen en energielasten Energiesprong woningbouw Maria van Bourgondiëlaan te Eindhoven Datum Referentie Behandeld door 13 december 2011 20111278-07 P. Smoor/LSC 1 Inleiding

Nadere informatie

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs

Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Raadsvoorstel Raadsnummer: 2014-049 Registratiekenmerk: Onderwerp: Nota Subsidie en tarievenbeleid Korte inhoud: Datum: 25 september 2014 Portefeuillehouder: M.L.C. Klein-Schuurs Voorstel 1. De nota Subsidie-

Nadere informatie

Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel)

Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel) Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel) Intake Met dit intakeformulier geeft u ons inzage in een aantal gegevens van uw woning. Dit zal de opnameduur in

Nadere informatie

Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016

Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016 Openbaar Onderwerp Uitvoeringsplan Verduurzaming Gemeentelijk Vastgoed 2016 Programma Sport & Accommodaties Portefeuillehouder R. Helmer-Englebert Samenvatting De Raad heeft het vliegwielprincipe Duurzaamheid

Nadere informatie

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen

Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke subsidieverordening stimulering aanschaf zonnepanelen bij particuliere woningen Voorbereidende raadsvergadering: 12 juni 2012 Besluitvormende raadsvergadering: 26 juni 2012 Portefeuillehouder: E. Damen AAN DE GEMEENTERAAD Nummer : 2012/36 Datum : 9 mei 2012 Onderwerp : Tijdelijke

Nadere informatie

We hebben een aantal stappen in het proces gezet:

We hebben een aantal stappen in het proces gezet: 6232842 I. De rapportage Gresco, integrale aanpak 24 gebouwen vast te stellen; II. De totale kosten voor de integrale aanpak 24 gebouwen vast te stellen op 6.580.000; III. De kosten voor Fase I van de

Nadere informatie

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Erik van der Steen HYS legal 1 HYS Legal Inleiding Triodos Bank: Waarom we graag duurzaam vastgoed financieren Jones

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis Winst en comfort uit duurzaamheid Bouw op onze kennis Even voorstellen "Het verschil tussen gewoon en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra, waarin samenwerking en krachtenbundeling mijn drijfveer

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.0787 B.18.0787 Landgraaf, 2 mei 2018 ONDERWERP: Zonnepanelenproject Burgerhoes en Sportpark Terwaerden Raadsvoorstelnummer:

Nadere informatie

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Raadsvergadering, 10 december 2013 Voorstel aan de Raad Nr.: 20131210 8 RV Agendapunt: 8 Datum: 19 november 2013 Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Resultaten. Nationale enquête duurzame prestaties Nederlandse gemeenten.

Resultaten. Nationale enquête duurzame prestaties Nederlandse gemeenten. Resultaten Nationale enquête duurzame prestaties Nederlandse gemeenten. 19 mei 2011 Inleiding De duurzame ambities verschillen per gemeente. Zo ook de daadwerkelijke invulling van deze ambities. Toch streven

Nadere informatie

Realisatie regionale voorziening opvang en begeleiding slachtoffers huiselijk geweld (Oranje Huis)

Realisatie regionale voorziening opvang en begeleiding slachtoffers huiselijk geweld (Oranje Huis) Portefeuille: P. van Bergen No. B15.000437 Dronten, 7 april 2015 Realisatie regionale voorziening opvang en begeleiding slachtoffers huiselijk geweld (Oranje Huis) Aan de gemeenteraad VOORSTEL Wij stellen

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL PROJECT VERDUURZAMING GEMEENTELIJK VASTGOED. Versienr. Datum Opsteller Toelichting (help)

RAADSVOORSTEL PROJECT VERDUURZAMING GEMEENTELIJK VASTGOED. Versienr. Datum Opsteller Toelichting (help) RAADSVOORSTEL PROJECT VERDUURZAMING GEMEENTELIJK VASTGOED 3-8-2015 RAADSVST15 H BecL01 gemeentelijk management team Portefeuillehouder Johan Varkevisser Ronde Tafel 8 oktober 2015 Opsteller L. Agten Debat

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie toepassing PV-systeem Oorlogsmuseum Overloon

Haalbaarheidsstudie toepassing PV-systeem Oorlogsmuseum Overloon Haalbaarheidsstudie toepassing PV-systeem Oorlogsmuseum Overloon Vraagstelling/doel. Doel is om het energieverbruik (elektra) middels toepassing van PV (Photo Voltaische energie) te reduceren, met als

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 27-10-2016 Franeker, 16-9-2016 Onderwerp Huisvesting Waadhoeke Portefeuillehouder Burgemeester E. van Zuijlen Doel Passende huisvesting te organiseren en realiseren voor

Nadere informatie

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel

Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel B&W ADVIES Kenmerk: 17BW000002 Datum advies: 2 januari 2017 Onderwerp: huur noodlokalen basisschool De Vallei Driel Advies: 1. regelen van tijdelijke huisvesting voor basisschool De Vallei voor de periode

Nadere informatie

Energiebesparing bestaande koopwoningen. Effecten stimuleringspakket

Energiebesparing bestaande koopwoningen. Effecten stimuleringspakket Energiebesparing bestaande koopwoningen Effecten stimuleringspakket Notitie Delft, juli 2013 Opgesteld door: Cor Leguijt Frans Rooijers 2 2 juli 2013 3.B17.1 Energiebesparing bestaande koopwoningen 1 Inleiding

Nadere informatie

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016

Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden. 11 februari 2016 Duurzaamheidsonderzoek en subsidiescan Combibad De Vliet te Leiden 11 februari 2016 1 Managementsamenvatting Inleiding De gemeente Leiden heeft in haar duurzaamheidsambitie doelen gesteld voor de korte

Nadere informatie

Naar een klimaatneutrale sportvereniging

Naar een klimaatneutrale sportvereniging Naar een klimaatneutrale sportvereniging Leidraad voor het maken van een eigen projectplan of Plan van Aanpak Inleiding Steeds meer sportverenigingen met een eigen accommodatie komen in actie om energie

Nadere informatie

B en W Adviesnota ADVIES. capaciteit voor het jaar 2018 om te voldoen aan de extra capaciteitsvraag vanuit diverse projecten en opdrachten.

B en W Adviesnota ADVIES. capaciteit voor het jaar 2018 om te voldoen aan de extra capaciteitsvraag vanuit diverse projecten en opdrachten. Onderwerp Budget voor inhuur projectcapaciteit SDW Zaaknummer Teammanager Marco Van de Voort B & W datum 8 mei 2018 Team Civiel en Verkeer Naam steller Marco Van de Voort Portefeuillehouder Ike Busser

Nadere informatie

A Isolatie verbeteren daken, vloeren en gevels; B Kozijnen en glas vervangen / zonwering automatiseren;

A Isolatie verbeteren daken, vloeren en gevels; B Kozijnen en glas vervangen / zonwering automatiseren; Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : Programma : Cluster : Portefeuillehouder: Informatie bij E-mailrtel.nr. : Evaluatiedatum 203302 Wonen

Nadere informatie

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5

IJsselstein. Raadsvoorstel. agendapunt. Aan de raad van de gemeente IJsselstein. Datum: 1 mei 2018 Blad : 1 van 5 Raadsvoorstel Gemeente IJsselstein agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 549215 Programma : Wonen & Ruimte Commissie : Ruimte Portefeuillehouder: Wethouder mr. N.P.L.M. Doesburg

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 16 september 2013 Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo Van: Wethouder Robbert Peek Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede behandeld door Jelger Takken toestelnummer 609 bijlagen

Nadere informatie

Conceptsamenvatting managementrapportage EnergiePrestatieAdviezen gemeente Hilversum

Conceptsamenvatting managementrapportage EnergiePrestatieAdviezen gemeente Hilversum Samenvatting managementrapportage EnergiePrestatieAdviezen gemeente Hilversum 1 Conceptsamenvatting managementrapportage EnergiePrestatieAdviezen gemeente Hilversum Naam bedrijf: EnerDeCo BV Adres: Zuiderspoorstraat

Nadere informatie

Plan van aanpak. Maart 2017

Plan van aanpak. Maart 2017 Plan van aanpak energieneutraal strategische maatschappelijke vastgoedportefeuille gemeente Haarlem Maart 2017 Rudie de Vries, Ingrid Broertjes & Ben van der Aa Stadszaken Afdeling Milieu en Afdeling Vastgoed

Nadere informatie

Energielabel. SKG-IKOB gecertificeerd BRL & BRL

Energielabel. SKG-IKOB gecertificeerd BRL & BRL Energielabel SKG-IKOB gecertificeerd BRL 9500-01 & BRL 9500-03 Geachte heer/mevrouw, Hierbij ontvangt u het energielabel welke wij voor u hebben opgenomen. Dit label hebben wij vervaardigd in samenwerking

Nadere informatie

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld

Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 Voorbeeld Duurzaamheidsmonitor 2017 De duurzaamheidsmonitor is vernieuwd. De hoeveelheid data is flink gecondenseerd en meer beeldend vormgegeven ten behoeve van de leesbaarheid.

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Datum 17 mei 2019 Onderwerp Uitvoering amendement kunstgrasvelden Wij willen Door de aanleg van kunstgrasvelden o.a. het meervoudig gebruik vergroten, het behoud van de sociale

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 00614963 Op voorstel B&W d.d.: 4 juli 2017 Datum vergadering: 11 juli 2017 Portefeuillehouder: Rol gemeenteraad: Herstelwerkzaamheden en meerjarenonderhoud

Nadere informatie

Update Nieuw stelsel energieprestaties 2020

Update Nieuw stelsel energieprestaties 2020 Update Nieuw stelsel energieprestaties 2020 Ons kenmerk 18112(HM)notitie update Op 1 januari 2020 gaat een nieuw stelsel in rondom de energieprestatie van gebouwen. Deze notitie beschrijft: 1 1 Waarom

Nadere informatie

Energie-Index advies tbv huursector

Energie-Index advies tbv huursector Energie-Index advies tbv huursector Ulft, 2 juli 2015. Project: ATAG E-I oplossingen Projectnummer: 2015-018 Woningtype: Rij-tussenwoningen bj 46/64, 65/74, 75/91 Opdrachtgever: ATAG Verwarming Nederland

Nadere informatie

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 16 11ini01587

VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 16 11ini01587 VOORBLAD VOOR RAADSBUNDEL, bundelnummer: 16 11ini01587 1. Onderwerp: aanschaf houtkachel ter verwarming van de gemeentewerf te Ulft 2. Voor welke raadscyclus: 3. Agendering: 4. Behandelwijze: 5. Indien

Nadere informatie

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017

23 november Begrotingswijziging 23 november 2017 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 23 november 2017 Onderwerp: Begrotingswijziging 23 november 2017 Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren.

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5

College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel. Ontwerpbesluit pag. 4. Toelichting pag. 5 2018MME22 College van Gedeputeerde Staten Statenvoorstel DATUM 19 december 2017 NUMMER PS AFDELING Domein Mobiliteit COMMISSIE MME STELLER Pauline Bredt DOORKIESNUMMER 06-22161118 DOCUMENTUMNUMMER 81C592AA

Nadere informatie

De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum

De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum Raadsvoorstel Zaaknummer Portefeuillehouder Voorstel 282625 De heer J. Franx, wethouder Verbouwing Jan Ligthartcentrum Aan de raad, 1. Beslispunten 1. instemmen met het naar voren halen van extra (noodzakelijke)

Nadere informatie

Voorstel Een krediet van 144.550 beschikbaar te stellen voor verduurzaming van sporthal Heuvelland.

Voorstel Een krediet van 144.550 beschikbaar te stellen voor verduurzaming van sporthal Heuvelland. Raadsvoorstel Griffiersnummer: B46 Onderwerp: Verduurzamen sporthal Heuvelland Datum B&W-vergadering: 19 mei 2015 Datum raadsvergadering: 25 juni 2015 Datum carrousel: nvt Portefeuillehouder: E. Weijers

Nadere informatie

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros

Prestatieafspraken Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros Prestatieafspraken 2018 2022 Gemeente Utrecht, Mitros en Huurdersnetwerk Mitros Inhoud: 1. INLEIDING... 3 2. PRESTATIEAFSPRAKEN 2018-2022... 3 3. ONDERTEKENING... 6 4. BIJLAGE 1A VOORRAAD MITROS... 7 5.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.

RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010. B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10. RAADSVOORSTEL 09.0158 incl erratum dd 26 januari 2010 Rv. nr.: 09.0158 B&W-besluit d.d.: 15-12-2009 / 26 januari 2010 B&W-besluit nr.: 09.1462 / 10.0091 Naam programma +onderdeel: Stedelijke Ontwikkeling

Nadere informatie

Feitelijke informatie Het bijgevoegde memo geeft een overzicht van de stand van zaken in relatie tot de inhoud van de motie.

Feitelijke informatie Het bijgevoegde memo geeft een overzicht van de stand van zaken in relatie tot de inhoud van de motie. Zaaknummer 00449154 Onderwerp Motie PvdA over zonnepanelen Collegevoorstel Aanleiding / voorgeschiedenis Op 30 juni 2015 nam de raad een motie van de PvdA aan om te onderzoeken of het plaatsen van zonnepanelen

Nadere informatie

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE 1 PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE BIJEENKOMST 3 DECEMBER 2015 Programma Duurzaam Landgraaf TON ANCION WETHOUDER GEMEENTE LANDGRAAF RONALD BOUWERS PROJECTLEIDER DUURZAAMHEID WIE ZIJN WIJ? PROJECTTEAM

Nadere informatie

Mondelinge vragen gesteld op de begrotingsmarkt. Vraag Gevraagd is om een overzicht van alle risico s en de aannames/berekeningen hierachter.

Mondelinge vragen gesteld op de begrotingsmarkt. Vraag Gevraagd is om een overzicht van alle risico s en de aannames/berekeningen hierachter. Mondelinge vragen gesteld op de begrotingsmarkt. Gevraagd is om een overzicht van alle risico s en de aannames/berekeningen hierachter. Overzicht alle risico s Zoals ook in de paragraaf weerstandsvermogen

Nadere informatie

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee

geen bij het project duurzame renovatie stadhuis Woerden. Advies: Akkoord te gaan met 17R Besluit : Akkoord Nee VOORSTEL AAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS & VOORSTEL AAN DE RAAD Van: B. Atema Tel nr: 8480 Nummer: 17A.01159 Datum: 26 oktober 2017 Team: Vastgoed Tekenstukken: Ja Bijlagen: Geen Afschrift aan: geen N.a.v.

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht

Integrale energiestrategie UU. Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integrale energiestrategie UU Fréderique Houben, Universiteit Utrecht Integraal en Samen! 2 3-10-2017 Integrale energiestrategie UU Universiteit Utrecht Opgericht in 1636 30.000 studenten en 7.500 medewerkers

Nadere informatie

Samen voor positieve energie. Zonder invloed op het klimaat. Gratis!

Samen voor positieve energie. Zonder invloed op het klimaat. Gratis! Samen voor positieve energie Zonder invloed op het klimaat. Gratis! 1 VISIE OP DE ENERGIETRANSITIE 2050 Geen fossiele brandstoffen gebruik De mens beïnvloedt het klimaat niet Energie is gratis Wij richten

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE DUURZAAMHEID

Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE DUURZAAMHEID Achtergrondinformatie Woonsymposium WONEN IN STAD.NL SESSIE DUURZAAMHEID donderdag 19 maart 2015 Duurzaamheid Duiding en context Groningen heeft de ambitie om in 2035 een energieneutrale stad te zijn.

Nadere informatie

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter

Energie besparing en woning verbetering voor VvE s. sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Energie besparing en woning verbetering voor VvE s sparen in grote stappen of in 1 x naar Nul op de meter Onderzoek doen en experimenteren met als doel: Mensen prettig laten wonen, leven en werken Experiment:

Nadere informatie

Overeenkomst uitvoering energiebesparende maatregelen

Overeenkomst uitvoering energiebesparende maatregelen Overeenkomst uitvoering energiebesparende maatregelen Stichting Woningbouw Slochteren, Stichting Bewonersraad Slochteren 1. Doelstelling, aanpak en reikwijdte 1.1 De overeenkomst richt zich op het bereiken

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 11 juli 2018 Kabinetsstandpunt allocatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 11 juli 2018 Kabinetsstandpunt allocatie > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE RAAD

MEDEDELING AAN DE RAAD MEDEDELING AAN DE RAAD Aan: In afschrift aan: Van: Datum: Onderwerp: Registratienr.: Zaaknr.: Bijlage(n): De gemeenteraad De buitengewone leden van de gemeenteraad Wethouder G.J.W. Toonen 14 augustus 2013

Nadere informatie