Kunstdieren. Een beeldend kunstproject. Beeldend Groep 3,4,5,6 primair onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kunstdieren. Een beeldend kunstproject. Beeldend Groep 3,4,5,6 primair onderwijs"

Transcriptie

1 Kunstdieren Een beeldend kunstproject Beeldend Groep 3,4,5,6 primair onderwijs

2 Kunstmenu Putten beeldend, groep 3-6 Colofon Ontwikkeling en tekst: Herziene versie en lay-out: i.o.v. Cultuurkust Marja Meijering Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust Klooster EN Harderwijk Tel: Mail: info@cultuurkust.nl copyright regionaal centrum voor cultuureducatie en amateurkunst Cultuurkust 2016 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, kopie of op welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

3 Kunstmenu Putten beeldend, groep 3-6 INLEIDING Knuffeldieren: smerig, zonder ogen, een gescheurd been Het maakt kinderen niet uit, ze houden van ze en slepen ze overal naartoe. In dit project maken leerlingen kennis met drie kunstwerken van kunstknuffeldieren. Gewone knuffeldieren zijn zacht, kun je lekker tegen je aandrukken en gemakkelijk beetpakken. Dan kan bij deze kunstknuffeldieren niet. De leerkracht werkt met de leerlingen drie weken op school aan het project. Aanvullend is er een workshop waar de leerlingen in aanraking komen met beeldend materiaal waarmee ze aan de slag gaan om hun eigen kunstdier te maken. DOELSTELLINGEN Het is nooit te vroeg om leerlingen met kunst in aanraking te brengen. Als kinderen kunst zien, raken ze ermee vertrouwd en leren ze het waarderen. Samen met leerlingen naar kunst kijken is verfrissend, spannend en vaak grappig. Ze nemen in zich op wat ze zien en reageren instinctief. In dit project staat het spelenderwijs leren kijken naar kunst centraal. Zo leren kinderen immers het beste en heeft u er als leerkracht het meest plezier in. DE LESSEN Deze lesbrief bevat kijkopdrachten en doe-opdrachten. Zo komen allerlei zintuigen aan bod en wordt er vakoverstijgend gewerkt, doordat verschillende (ontwikkelings)gebieden worden aangesproken. U kunt zelf kiezen welke onderdelen u wilt behandelen. VOORBEREIDING WORKSHOP We vragen u tot slot om voor de beeldende workshop samen met de leerlingen zoveel mogelijk toilet/keukenrollen, oude kranten en plastic (pet)flessen te verzamelen. Neem dit mee naar De Aker waar de workshop plaatsvindt. Ook is het fijn als er naast de leerkracht 1 of 2 creatieve ouders meegaan naar de workshop om de groepjes te helpen onderdelen in elkaar te zetten.

4 Kunstmenu Putten beeldend, groep 3-6 KIJKOPDRACHT 1 Kijken naar Tricky Kinderen leren kijken naar en praten over kunst en het vergelijken van de kunstknuffeldieren. De afbeelding van kunstknuffeldier Tricky (onderin lesbrief). Maak de leerlingen bekend met de begrippen kunst, kunstenaar en kunstwerk. Welke associaties hebben ze bij het horen van deze termen en wat denken ze al te weten? Laat de kinderen plaatsnemen in de kring. Laat de foto van Tricky zien. Leerlingen gaan duidelijk beschrijven wat ze zien. Uitgangspunt zijn de beeldaspecten: kleur, vorm en beweging. Geef leerlingen de kans om hun emoties te uiten. Probeer altijd de gedachtegang van leerlingen te volgen, vraag naar ervaringen, associatieve gedachten en ideeën. Leerlingen kunnen soms rare gedachtesprongen maken. Door goed te luisteren zorg je voor een maximale betrokkenheid. Het is nuttig en vooral leuk om uitspraken van leerlingen die een bepaalde gedachtegang hebben te noteren. Hier kan men in latere opdrachten dan weer op terugkomen of als startpunt gebruiken. Ook kan in de loop van het project een andere zienswijze ontstaan, dan de onbevangen beleving van een kunstwerk bij de eerste kennismaking. Mogelijke vragen: Lijkt het op een dier? Wat voor dier zou het kunnen voorstellen? Uit welke onderdelen bestaat het dier? (hoeveel poten, wel/ geen staart, grote of kleine oren, etc) Welke kleuren heeft het? Wat is er voor bijzonders te zien aan Tricky? Uit welke vormen bestaat het? Hoe beweegt het? Achtergrondinfo: Dit kunstdier is een hondje. Het is uit allemaal kleine stukjes opgebouwd, kleine speelgoedfiguurtjes. Bestaande spullen vormen dus een nieuwe vorm, Tricky genaamd.

5 KIJKOPDRACHT 2 Kijken naar Olifant en Beer Kinderen leren de verschillen en overeenkomsten te ontdekken en te benoemen tussen de kunstknuffeldieren en hun eigen knuffels. Voorbereiding: De kinderen mogen een eigen knuffelbeest van huis meenemen. De afbeeldingen van Olifant en Beer. Eigen knuffels van de kinderen. Laat de foto s van Olifant en Beer zien (onderin lesbrief). Leerlingen gaan duidelijk beschrijven wat ze zien. Uitgangspunt zijn de beeldaspecten: kleur, vorm, textuur en formaat. Mogelijke vragen: Wat voor dieren zouden deze kunstknuffeldieren kunnen voorstellen? Welke kleuren hebben ze? Uit welke onderdelen bestaan Olifant en Beer? (poten, wel/geen staart, grote of kleine oren, etc) Wat is hetzelfde? Wat zijn de verschillen? Zien deze kunstdieren er hetzelfde uit als een echte olifant en een echte beer? Van welk materiaal denk je dat deze beesten gemaakt zijn? Achtergrondinfo: Het beertje is van brons gemaakt, waardoor het heel zwaar is en hard aanvoelt. Zacht is het beertje ook al niet, het prikt zelfs, zijn huid lijkt wel te bestaan uit allemaal kleine spijkertjes. De olifant is wel heel zacht en licht van gewicht maar dit kunstdier is heel groot. Dit is geen knuffeldier dat je zo achter je aansleept of in je jaszak stopt. Kijk eens goed naar je eigen knuffelbeest en vergelijk ze met de kunstknuffelbeesten. Met welk kunstknuffeldier ga je jouw knuffel vergelijken? Leerlingen maken een keuze. Bespreek het materiaal en de textuur met de kinderen. Laat ze allerlei kenmerken noemen zoals zacht, ruw, dik, lang, harig, kaal, blauw, kapot en vergelijk ze daarna met onze kunstknuffelbeesten. Wat valt op? Help ze zoeken naar de overeenkomsten en de tegenstellingen in kleur, vorm, textuur, maat, gewicht of iets anders. Bespreek zintuiglijke begrippen als warm, koud, zacht, hard, ruw, wollig, glad, stekelig, plakkerig, licht of zwaar. Hun eigen knuffeldieren zullen waarschijnlijk meer knuffelbaar en aaibaar zijn.

6 KIJKOPDRACHT 3 Mooi, lelijk, droevig, vrolijk Eigen mening vormen en die leren beargumenteren. De drie afbeeldingen van de kunstknuffeldieren. Teksten van Beer, Tricky en Olifant uit de bijlage. Lees de teksten voor van de drie kunstknuffeldieren. Past de tekst bij de dieren? Filosofeer met de leerlingen over de kunstwerken. Het gaat over de persoonlijke beleving van een kunstwerk. Wat vind jij van de drie beelden? Vind je ze mooi, lelijk, droevig, vrolijk, saai? Waarom vind je dat? Als je een dier vrolijk of lief vindt, waar zie je dat aan? Als je een dier droevig of zielig vindt, hoe komt dat dan? Waar zie je dat aan? Wat doe jij als je droevig bent? Welk kunstknuffeldier zou jij graag op je kamer willen hebben? Laat een aantal leerlingen uitleggen waarom ze een bepaalde keuze maken.

7 DOE-OPDRACHT 1 Schaduwdieren Kinderen spelen met de beeldaspecten licht en schaduw, ontdekken nieuwe vormen en kunnen deze beschrijven en weergeven. Een lamp, groot tekenpapier, potloden, meerdere knuffeldieren van de kinderen. Laat de kinderen plaatsnemen in een halve cirkel. Zet een van de knuffeldieren van een leerling duidelijk zichtbaar neer. Leerlingen bekijken het dier goed. Hoe ziet het dier er aan de buitenkant uit, hoe groot is hij? Doe de lamp aan en bekijk met elkaar de schaduwvorm. (het licht in de klas kan uit, zodat de schaduw duidelijk te zien is) Hoe verandert het dier, wordt hij groter of kleiner, dikker of dunner? Uitgangspunt zijn de beeldaspecten: buitenvorm, licht en schaduw. Teken de schaduw Een paar leerlingen mogen de omtrek van de schaduw tekenen. Verander het standpunt van de lamp (hoger, lager, verder weg of dichterbij). Wat gebeurt er met de schaduw? Wie tekent deze nieuwe schaduw op het papier, past het er nog op? Deze spelopdracht kan herhaald worden met een van de andere dieren. Daarna kunnen de schaduwen met elkaar vergeleken worden. Van wie is de schaduw, waaraan kun je dat zien? Lijken ze nog op het echte knuffeldier?

8 DOE-OPDRACHT 2 De kleur van schaduw De kinderen werken samen en leren de verschillen in tekenmaterialen kennen. Meegenomen knuffels van leerlingen. Houtskool, krijt, wasco. Leerlingen werken per groepje aan de schaduwdieren die in de vorige les gemaakt zijn. Elk knuffeldier heeft een eigen karakteristiek wat in het materiaalgebruik tot uitdrukking komt. Zacht bijvoorbeeld met houtskool of krijt; kleur met wasco of verf. De schaduwvorm van het dier is anders dan die van het echte knuffeldier omdat het een schaduw is, maar de huid gaan we hetzelfde maken Deze kan helemaal worden ingekleurd, zoals het dier is (zacht, prikkelig, kleurig). Kleur de schaduw De leerlingen kleuren de schaduw in. Als er met houtskool wordt gewerkt kan dit ook geveegd worden tot een zacht oppervlak. Als er met potlood getekend wordt kunnen er streepjes en punten gezet worden. Als er met wasco gekleurd wordt, geef dan alleen de kleuren rood, geel en blauw. Lijken de schaduwen nog op schaduwen? Op welk dier lijken de tekeningen, waarom vind je dat? Is de huid van het dier zacht, prikkelig, ruw of kleurig? Bedenk een naam voor het nieuwe dier.

9 DOE-OPDRACHT 3 Een nieuwe jas Het ontdekken van de diversiteit van verschillende materialen. Klei en diverse materialen. Deze opdracht is gericht op het maken van texturen in klei. Zorg ervoor dat er genoeg variatie is in het aangeboden en verzamelde materiaal. Iedere leerling krijgt een homp klei, waarin texturen gedrukt mogen worden. Laat de leerlingen experimenteren met afdrukken van voorwerpen in de klei.. Dit kunnen eikels, potloden, stokjes, tandenborstels of andere gekke materialen zijn die op school of thuis te vinden zijn. Zodra de leerlingen de opdracht goed begrijpen, kiezen ze twee of drie verschillende materialen om een huidje te maken. Eerst maken de leerlingen van de klei een dier. Daarna gaan ze met de afdrukken die ze bij stap 1 hebben ontdekt een huid in de klei drukken. Zo ontstaan er allerlei patronen van streepjes, kuiltjes, gaatjes. Na afloop kun je met de kinderen de verschillende huidjes gaan bespreken. Laat de kinderen van elkaars dieren raden welke voorwerpen ze hebben gebruikt voor het afdrukken.

10 DOE-OPDRACHT 4 kijk eens waar ik woon! Fantaseren over de leefomgeving van kunstdieren. Verschillende soorten materialen, harde, zachte, stekelige, zoals blokken, stof, speelgoed. Kosteloos materiaal als bierdopjes, touw, prikkers, wol, stofjes, takjes, kastanjes... De drie knuffelkunstdieren zijn geen gewone knuffeldieren en ook geen gewone dieren. De plek waar hond, olifant of beer het liefst willen zijn is heel verschillend, dit zie je al aan hoe ze eruit zien. Wat zouden geschikte materialen kunnen zijn om een plek, hut of holletje te maken? Laat de kinderen materialen zoeken in de klas die ze vinden passen bij een van de drie dieren. Wat is er gekozen? Waarom past dit bij Tricky, beer of Olifant? Zoek geschikte materialen in het klaslokaal zelf, zoals doeken, blokken, speelgoed etc. Laat de kinderen in een kring zitten. Stel een aantal vragen zoals: Wat eet het dier? Wat poept het dier? Hoe loopt het dier? Waar slaapt het dier? Welke voetsporen laat dit dier achter? Het is belangrijk om goede vragen te stellen en hier dieper op in te gaan. Splits de klas op in drie groepen. Elke groep krijgt een dier toegewezen en maakt een leefomgeving voor het dier. Zo kunnen er drie heel verschillende leefomgevingen gemaakt worden met allerlei materialen uit de klas maar ook zelf meegenomen materialen. In de nieuwe leefomgeving komt het kunstknuffeldier te hangen. De bouwwerken worden besproken.

11 DOE-OPDRACHT 5 Geluiden op het strand Experimenteren met materialen om geluid mee maken. Bewegen naar aanleiding van het materiaal. Video van Theo Jansen = vervolgens film aanklikken. Materialen om geluid mee te maken. Kunstenaar Theo Jansen heeft een heel groot kunstdier gemaakt, namelijk een strandbeest. Bekijk de videobeelden. Welke geluiden kun je horen bij zijn bewegingen? Kun jij ook zo bewegen? De leerlingen mogen proberen de bewegingen na te bootsen. Zet ze in twee rijen en laat de bewegingen per rij verschillen, zodat dat het een mechanische beweging wordt. Maak een paar groepjes en deel een aantal geluidenmakers uit. Laat de leerlingen luisteren naar de verschillende geluiden van de materialen. Wat zou je horen als het strandbeest in beweging komt? En welke geluiden vind je passen bij Tricky, Beer of Olifant? Onderzoek bij welke dieren een bepaald geluid past. De leerlingen zetten het dier in beweging door het maken van geluiden.

12 BIJLAGE Teksten van Tricky, Beer en Olifant Tricky (kunstenaar: Ralph Lambertz) Mijn naam is Tricky en ik ben de helft van een tweeling. Mijn broertje heet ook Tricky net zoals mijn vader. Mijn broertje is nu op een andere school en ik denk vaak aan hem. Mijn vader is de hond van de kunstenaar, hij heeft mijn broertje en mij gemaakt. Onze vader stond er ook altijd zo bij toen hij nog klein was. Hij vond alles nogal eng en gevaarlijk. Dan ging hij met een ronde rug tegen een muur of heg staan. Vandaar onze naam Tricky. Dat is Engels voor een beetje gevaarlijk of zoiets. Mijn broertje en ik zijn van verschillende voorwerpen gemaakt. De kunstenaar vond die spullen in laden en kasten in zijn huis en schuur. Ook gebruikte hij speelgoed uit de kamer van zijn eigen kinderen, een meisje van tien en twee jongens van zeven, net als wij een tweeling. Deze spulletjes maakten samen een nieuwe vorm en dat ben ik. Groeten met een dikke lik, Tricky Beer (kunstenaar: Babette Degraeve) Ik,..Ik ben een bronzen beertje. Je mag me knuffelen... maar ik waarschuw je! Ik ben heel anders, niet zoals die andere knuffelbeesten die je zomaar je bed insleurt. Nee, ik ben gemaakt van brons, en brons is een heel sterk materiaal. Een beetje hard en zwaar ben ik dus wel, ook wat prikkelig en niet zo zacht.. Maar ik ben niet kapot te krijgen! Door het brons verlies ik al die eigenschappen die je van een normale knuffel zou verwachten. Zo zie je maar niet alles is zoals het lijkt! Beer Olifant (kunstenaar: Tonni van Sommeren) Ik ben een grote sterke olifant, maar er is toch iets aan mij wat anders is dan je denkt als je mij zo ziet zitten. Ja, ja raad maar eens. Ik zal het verklappen: ik ben helemaal niet zwaar. Ik ben namelijk gemaakt van schuim. Verder ben ik enorm nieuwsgierig, ik wil altijd heel veel weten van alles en iedereen. Gewone dingen zoals: waar houd je het meest van, welke boeken vind jij het spannendst, heb je veel vriendjes en vriendinnetjes, wat is je grootste wens, wat vind jij de mooiste kleur, wat is je lievelingsdier? Oh, oh, oh, oh, zie je nu wel, nu stel ik alweer zoveel vragen, zo nieuwsgierig ben ik, en ik zou nog wel veel meer over jullie willen weten. Nou dag, groetjes van de olifant

13 Kunstmenu Putten Beeldend, groep 3,4,5,6

14 Kunstmenu Putten Beeldend, groep 3,4,5,6

15 Kunstmenu Putten Beeldend, groep 3,4,5,6

Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend

Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend Lesbrief Kijken door het venster van de tijd Een beeldend project Beeldend bovenbouw primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: Vormgeving en Lay-out: i.o.v. Cultuurkust Marjo Potma & Alinde Hoeksma

Nadere informatie

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM VAN VERZAMELING TOT MUSEUM Erfgoed, natuur én beeldende kunst Cultureel erfgoed / beeldend Groep 1/2 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: i.o.v. Cultuurkust Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

ZET JEZELF OP DE FOTO

ZET JEZELF OP DE FOTO ZET JEZELF OP DE FOTO Een fotografieproject Digitale media onderbouw primair onderwijs Colofon Deze lesbrief hoort bij de leskist Zet jezelf op de foto. Ontwikkeling en tekst: Vormgeving en Lay-out: i.o.v.

Nadere informatie

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM

VAN VERZAMELING TOT MUSEUM VAN VERZAMELING TOT MUSEUM Een erfgoedproject inclusief museumbezoek Cultureel erfgoed Groep 1/2 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: i.o.v. Cultuurkust Alinde Hoeksma Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8

Wild Beest. Opdrachtenboekje. Basisonderwijs groep 5 t/m 8 Wild Beest Opdrachtenboekje Basisonderwijs groep 5 t/m 8 24 februari t/m 29 mei 2015 Wild Beest In dierentuin Dierenrijk zijn door een computerstoring bij een aantal kooien de elektronische sloten open

Nadere informatie

Ontwerp je eigen superbijzondere dier

Ontwerp je eigen superbijzondere dier Ontwerp je eigen superbijzondere dier Activiteit in de klas Doelgroep: basisonderwijs groep 1 t/m 4 Duur: ongeveer 1 uur Doelen: - Leerlingen zien hoe divers de natuur is; - Leerlingen denken na over vorm

Nadere informatie

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4

NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL DESTIJLUTRECHTAMERSFOORT.NL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 NEDERLAND VIERT 100 JAAR DE STIJL ONTDEK HET IN UTRECHT & AMERSFOORT! LESSUGGESTIES 100 JAAR DE STIJL GROEP 1 T/M 4 1 HANDLEIDING LESSUGGESTIES MONDRIAAN TOT DUTCH KLEURENPALET De leerlingen kunnen de

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 4: SCHADUWMONSTERS AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 4: SCHADUWMONSTERS

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke

Spinners. Veel plezier! Juf Els en juf Anke Spinners Een nieuwe rage: spinners! Heb jij ze al gespot in jouw klas? Vervelend, al dat speelgoed op school, of handig! spinners in de klas, daar kun je leuke, leerzame activiteiten mee doen! Wij bedachten

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles - kartonbeest (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. 90 Minuten.

Nadere informatie

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN)

REKENEN MET AFLATOUN HOEVEEL MUNTJES? (15 MINUTEN) MUNTJES!! (15 MINUTEN) MEL & JOL OP DE MARKT (30 MINUTEN) VAN GROOT NAAR KLEIN (15 MINUTEN) REKENEN MET AFLATOUN De leerlingen ontdekken dat er verschillende soorten munten zijn. Ze leren dat bepaalde voorwerpen verschillende waarden kunnen hebben. Ze leren sorteren op grootte, kleur en materiaal.

Nadere informatie

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant

Cultuurmenu schooljaar AV Groep 1-7 Markant Cultuurmenu schooljaar 2011 2012 AV Groep 1-7 Markant KIJKEN NAAR GEZICHTEN Groep 1 en 2 Keuze uit twee workshops Keuze 1: Een bijzonder gezicht Inhoud project Uit welke onderdelen is een gezicht opgebouwd?

Nadere informatie

B O O M A C T I V I T E I T E N H O E K

B O O M A C T I V I T E I T E N H O E K B O O M A C T I V I T E I T E N H O E K BOOMACTIVITEITENHOEK onderdeel van het programma De Verdwaalde Boom In de periode dat u bezig bent met het lesprogramma kunt u in uw lokaal een activiteitenhoek

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF 1: MASKERS VOOR DE BEESTENBENDE AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS EN DE BEESTENBENDE Copyright De Uitvinders Uitgave 2016 Versie 1.0 LESBRIEVEN LEERKRACHTENBESTAND LESBRIEF

Nadere informatie

IK ZIE, IK ZIE... BENNER

IK ZIE, IK ZIE... BENNER IK ZIE, IK ZIE... BENNER onderwijsprogramma primair onderwijs groep 5 t/m 8 INLEIDING Gerrit Benner vond de gewone wereld lang niet altijd even leuk, dus die schilderde hij ook niet. Maar achter die gewone

Nadere informatie

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN

KIJKWIJZER BEELDASPECTEN KIJKWIJZER BEELDASPECTEN SCHOOL: NAAM: Deze kijkwijzer kun je gebruiken voor elk kunstwerk of voorwerp van je keuze. Ga op zoek naar een kunstwerk wat je aanspreekt en vul aan de hand daarvan deze kijkwijzer

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Vormen van een raket Raketten

Vormen van een raket Raketten Vormen van een raket Raketten Vgroep 1-2 17 tijdsduur 65 minuten kerndoelen 1, 23, 32, 44, 45 en 54 lesdoelen De leerling: herkent een aantal wiskundige vormen: een cirkel, een driehoek, een rechthoek

Nadere informatie

ILLUSTREREN BIJ GEDICHTEN

ILLUSTREREN BIJ GEDICHTEN ILLUSTREREN BIJ GEDICHTEN Een literair én beeldend project Literair / beeldend Groep 3/4 primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: Alinde Hoeksma en Arjan Lagendijk Vormgeving en Lay-out: Alinde

Nadere informatie

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5

LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 LESBRIEF BIJ VOORSTELLING WOLFJE VAN THEATERGROEP ARTHUR GROEP 3-4-5 Wolfje is voorbestemd om een SprookjesWolf te worden. Hij is namelijk de oudste zoon van de oudste zoon in de oudstezonenfamilielijn.

Nadere informatie

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen.

Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Vak: MUVO Lesonderwerp: Hocus pocus circus: Een nieuw dier samenstellen a.d.h.v. verschillende materialen. Doelen: Eindtermen: Muvo 1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken

Nadere informatie

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht Flevolandse Verhalen Lesbrief met twee verwerkingslessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling SITUATIES/Laboratorium Flevoland in Museum De Paviljoens in Almere. Basisonderwijs middenbouw groep 3-4

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4

Lesvoorbereiding. Datum: 19 februari 2013 aantal leerlingen: 33 tijd: Groep: 4 Zakelijke gegevens Naam student: Jessica Gotink Lesvoorbereiding Stageschool: Daltonbasisschool de Vlier Winterswijk Iselinge klas: VR3C mentor/mentrix: Natascha Hulzink Datum: 19 februari 2013 aantal

Nadere informatie

NoNiksie kijkt in de spiegel

NoNiksie kijkt in de spiegel colofon NoNiksie kijkt in de spiegel Uitgave 2014 Nationaal Park WeerribbenWieden www.np-weerribbenwieden.nl Idee NoNiksie Natuurmonumenten samen met Natuurmuseum Brabant Illustraties Femke van Gent Vormgeving

Nadere informatie

Licht en donker Licht

Licht en donker Licht H Licht en donker Licht groep 1-2 09 tijdsduur 80 minuten kerndoelen 1, 32, 42 en 54 lesdoelen De leerling: weet dat licht nodig is om te zien kent een aantal lichtbronnen, waarvan sommige uit zichzelf

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 5 en 6. Type les Lesduur Omschrijving van de les Cardboardles-beest met bewegende delen (lesformat) Een les cardboards maken in aansluiting op het dagproject: Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Kriebels in je buik Wie ben ik? 1 Wie ben ik? Groep 1 80 min Begrippen Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Benodigheden Grote spiegel en/of handspiegeltjes

Nadere informatie

Techniekles Licht groepen 3 en 4

Techniekles Licht groepen 3 en 4 Techniekles Licht groepen 3 en 4 Stap 1 Introductie techniekles ca. 10 minuten De start van iedere les Licht in onder-, midden- en bovenbouw wordt ingeleid door het T-team. Als eerste een aandachtstrekker

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGENBESTAND LESBRIEF 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen bouwen

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen

DOCENT. Thema: natuur BOMEN BIJ MIJN SCHOOL. groep 3 en 4. Stadshagen In groep 1 en 2 hebben de leerlingen binnen dit thema geleerd dat er in de natuur verschillende kleuren, vormen en texturen te vinden zijn. De leerlingen in groep 3 en 4 richten zich in dit thema op bomen.

Nadere informatie

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2:

lesbrieven avonturenpakket de uitvinders en de verdronken rivier leerlingen werkblad Lesbrief 2: lesbrieven leerlingen werkblad Lesbrief 2: RAVIJN OVERSTEKEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 2) Het ravijn Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Brainstorm ravijn oversteken Bruggen

Nadere informatie

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 Les 1: Powerpoint en werkblad [30 40 minuten] Land van GRIJS [slide 1] INTRO Leerkracht vertelt: Stel je voor: dit is het Land van GRIJS, hier ver

Nadere informatie

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile?

Wat is evenwicht? Kan dat een bewegend kunstwerk zijn? Wat is een mobile? TITEL: Kunst wip-wap voorbereidende les Leerjaar PO groep 5 / 6. Type les Een voorbereidende les in aansluiting op: Kunst wip-wap, workshop. Lesduur 45 minuten. Omschrijving van de les Een les waarin de

Nadere informatie

Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4. handleiding

Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4. handleiding Ontdekdoos Kleuren groep 3 en 4 handleiding Uitgave: Amsterdams NME Centrum Ontdekdoos Kleuren Docentenhandleiding Het lesmateriaal mag vrij gekopieerd worden voor gebruik op school en is gratis te downloaden

Nadere informatie

Nieuwsbrief Koningsdag 2017

Nieuwsbrief Koningsdag 2017 Nieuwsbrief Koningsdag 2017 De Paasdagen zijn inmiddels geweest. We hopen dat iedereen fijne dagen heeft gehad. Over een week is het alweer Koningsdag. Dit laten we natuurlijk niet zomaar voorbij gaan.

Nadere informatie

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT

Hoe kunnen we WAT ACTIE zodat IETS VERANDERT Anouk Nooteboom Hand-out Cultuurhelden Delft Werkvormen creatief proces & passende vragen In dit document zijn een aantal werkvormen te vinden die toe te passen zijn binnen het creatief proces. Bij de

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Op de tafel lag een briefje van Theatercollectief Zonder Mouwen

Lesbrief bij de voorstelling Op de tafel lag een briefje van Theatercollectief Zonder Mouwen Lesbrief bij de voorstelling Op de tafel lag een briefje van Theatercollectief Zonder Mouwen Beste docent, Binnenkort gaat u met uw klas naar de voorstelling Op de tafel lag een briefje : een beeldende,

Nadere informatie

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz.

*Tijdens dit thema leren de kinderen verschillende plaatsen te benoemen bijv. op de kast, in het bedje, onder de tafel enz. WELKOM PUK!!! Van week 35 t/m 40 gaan wij van start met het thema Welkom Puk. De vakantie is weer voorbij, dat betekent dat er nieuwe baby s en kinderen bij ons op De Boerderij komen. Zo wordt ook Puk

Nadere informatie

Het feest van de olifant

Het feest van de olifant Het feest van de olifant door Marike Jongsma In een land hier ver vandaan leefde eens een mooie olifant. Olifant had vele vrienden in het woud. Maar zijn vrienden hadden olifant al een poosje niet meer

Nadere informatie

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk

Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman. : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking tekst : Peter van Dijk Lesbrief Colofon Voorstelling : Nog 100 nachtjes slapen Naar het gelijknamige boek van Milja Praagman Productie : Peter van Dijk Producent : STT-produkties, aanbieder van jeugd- & jongerentheater Bewerking

Nadere informatie

Les 6 Tegeltjes leggen

Les 6 Tegeltjes leggen Les 6 Tegeltjes leggen Kern In deze les maken en onderzoeken de leerlingen patronen vanuit één eenvoudige basistegel. De focus ligt op kenmerken van (regelmatige) patronen, zoals vormen van herhaling,

Nadere informatie

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw

Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Wegwijs in de wereld van de schilderkunst / Schilderijen Salon van de 21 e eeuw Lesbrief met enkele suggesties voor creatieve verwerkings- lessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling Le Peintre de

Nadere informatie

Lesbrief Schaap 507 Voorstellingsproject Theater

Lesbrief Schaap 507 Voorstellingsproject Theater Lesbrief Schaap 507 Voorstellingsproject Theater onderbouw primair onderwijs Colofon Ontwikkeling en tekst: André Verhagen Vormgeving en Lay-out: Alinde Hoeksma i.o.v. Cultuurkust Stichting Cultuurkust

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij

Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Lesbrief bij de voorstelling Aardblij Voor de groepen 1 en 2 van het basisonderwijs (4-6 jaar) Deze lesbrief is te gebruiken bij de voorstelling Aardblij. Aardblij is een voorstelling met zang, acrobatiek

Nadere informatie

Berta en Giovanni Berta and Giovanni

Berta en Giovanni Berta and Giovanni Lessuggesties bij Berta en Giovanni Berta and Giovanni van Gionata Bernasconi ISBN 9789490139049 verkrijgbaar in de boekhandel Korte inhoud van het boek Berta is een giraf en Giovanni een nijlpaard. Ze

Nadere informatie

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur

Lesbrief. In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur Lesbrief In Holland staat een Huis (AL) De Stilte/Huis voor Beeldcultuur In Holland staat een Huis is voor De Stilte en het Huis voor Beeldcultuur niet het oude liedje. In dit huis woont geen heer die

Nadere informatie

1. Een bocht. 2. Spiegelen

1. Een bocht. 2. Spiegelen Werkblad 1 en op de buitenplaats (bij les 3) Print deze opdrachten en knip ze in strookjes. Maak groepjes van 2 of 3 leerlingen. Verdeel de opdrachten onder deze groepjes. Een opdracht kan door meerdere

Nadere informatie

Bontje, de poes van de molen groep 3/4

Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Verhalend ontwerp over Olie- en Korenmolen Woldzigt in Roderwolde Bontje, de poes van de molen groep 3/4 Episode 1: Bontje, de poes van de molen Bontje is een lieve poes. Ze woont in een molen en is van

Nadere informatie

Lesbrief. Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland

Lesbrief. Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland Lesbrief Ets-beest (2+) Katrina Brown & Han Buhrs Engeland Ets-beest is een voorstelling voor en met een jong publiek. Op een groot vel papier worden lijnen van beweging, geluid en houtskool gemaakt -

Nadere informatie

Tip. In de herfst en winter is de maan vroeg in de ochtend goed te zien.

Tip. In de herfst en winter is de maan vroeg in de ochtend goed te zien. Reis naar de maan GROEP 3-4 22 20 & 50 minuten, verdeeld over twee lessen 1, 23, 46 en 54 De leerling: leert samenwerken leert bewegen op muziek leert luisteren naar ritme en muziek herkent vier fasen

Nadere informatie

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst

Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Kijkwijzer Ruimtelijke Kunst Beeldbeschrijving * Inhoudsopgave Deel I Deel II Deel III Deel IV Deel V Basisopdrachten Wat is het? Techniekverkenning Beeldbeschrijving Opdrachten voor thuis of in de klas

Nadere informatie

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun

Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Lesbrief bij Romeo is op Julia en Layla op Majnun Inleiding: U gaat binnenkort naar Romeo is op Julia en Layla op Majnun met uw klas. Voordat u deze theatervoorstelling bezoekt, kunt u al het een en ander

Nadere informatie

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam

Wie ben ik? Benodigheden. Lesdoelen. Begrippen. Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Kriebels in je buik Wie ben ik? 1 Wie ben ik? Groep 1 80 min Begrippen Ik, jij, groot, klein, uiterlijk, verschillen, overeenkomsten, haar, ogen, gezicht, lichaam Benodigheden Grote spiegel en/of handspiegeltjes

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak

Meetkunst. Les 3 Van ruimte naar plat. Ruimtesuggestie op het platte vlak Meetkunst Les 3 Van ruimte naar plat Ruimtesuggestie op het platte vlak In deze les bekijken leerlingen de indeling van een ruimte naar aanleiding van een aantal schilderijen waarbij verschillende begrippen

Nadere informatie

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte

Lesmap de suikerbakkerij HETGEVOLG. de suikerbakkerij. regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte de suikerbakkerij regie: Nelle De Maeyer spel: Osman Aden Hosow & Himat Shinwary foto: Kris Dewitte 1 De suikerbakkerij 4+ Ik ben 3 jaar. Mama draagt me in haar armen. In los zand. In los zand Het is heet.

Nadere informatie

Voor jezelf? Les 1 Welkom!

Voor jezelf? Les 1 Welkom! Voor jezelf? Les 1 Welkom! Welkom! Dit is de cursus Voor jezelf? Wil je voor jezelf beginnen? Droom je ervan een eigen bedrijfje te starten? Zou je dit ook kunnen? In deze cursus ga je dit onderzoeken.

Nadere informatie

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje

Inleiding van het project: Benodigdheden: - handpop - kist - versje Egeltje Kwast Inleiding van het project: - handpop - kist - versje In de klas is een egeltje gekomen. Genaamd egeltje kwast. Dit egeltje heeft een kist bij zich. Deze heeft hij gevonden in het grote kleurenbos.

Nadere informatie

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2

Docentenhandleiding Papegaai Paulo Groep 0, 1 en 2 Docentenhandleiding PAPEGAAI PAULO 'horen en vergeten, zien en onthouden, doen en begrijpen' Inleiding Sinds schooljaar 2013-2014 is er een les voor kleuters en (de oudste) peuters beschikbaar, Papegaai

Nadere informatie

Lesbrief Beestjes tekenen naar verhaal

Lesbrief Beestjes tekenen naar verhaal Lesbrief Beestjes tekenen naar verhaal Doelgroep: Groep 5 t/m 8 Lesduur: ± 45 minuten Leerstofgebied: Wereldoriëntatie, Kunstzinnige oriëntatie Werkvorm: Zelfstandig Doel van de opdracht: Het leren hoe

Nadere informatie

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop

ACTIVITEIT. Tuinkers in een eierdop THEMA: BUITEN IN DE NATUUR s Speelbrief APRIL 2016 In PIPPO april zaait aapje Pippo radijsjes in zijn moestuin, kopen Beertje Bruin en Papa Beer een bos bloemen voor Mama Beer, zoekt Muisje Meisje met

Nadere informatie

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland)

Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) lesbrief Lichtbende TUTU projectietheater (Nederland) bovenbouw (groep 5 t/m 8) www.stiltefestival.com E info@destilte.nl F facebook.com/ stiltefestival TUTU vertelt het verhaal van een kind dat haar dromen

Nadere informatie

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud:

Informatie bij de voorstelling. De Gruffalo. van Meneer Monster. Inhoud: Informatie bij de voorstelling De Gruffalo van Meneer Monster Inhoud: - Algemene informatie bezoeken voorstelling - Specifieke informatie en lessuggesties Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen een KUVO

Nadere informatie

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed

LESBRIEF. Er ligt een krokodil onder mijn bed LESBRIEF Er ligt een krokodil onder mijn bed Beste Leerkracht, U gaat met uw leerlingen naar de voorstelling Er ligt een krokodil onder mijn bed Van Theatergroep De Jonge Honden. Deze lesbrief is gemaakt

Nadere informatie

Werkblad. LES 9: Ouders. GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen.

Werkblad. LES 9: Ouders.  GROEP 5-6. Bijlage 1. Rood actief inspannen/ sporten. Oranje middelmatig inspannen. Werkblad Bijlage 1 Rood actief inspannen/ sporten Oranje middelmatig inspannen Rust Werkblad, vervolg Bijlage 2 Deze pagina zal vaker uitgeprint moeten worden om een beweegdagboek voor de hele week te

Nadere informatie

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging)

onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) onderwerp: Ik ruik mensenvlees ( drama- beweging) -lln. kn. zich soepel bewegen op de muziek; -lln. kn. sprookjesfiguren uitbeelden met de nadruk op één zintuig; -plezierbeleving; -lln. durven expressief

Nadere informatie

16. Luister naar wat ik vertel

16. Luister naar wat ik vertel 16. Luister naar wat ik vertel Tijdens deze activiteit: luisteren de kinderen naar beschrijvingen van kenmerken van verschillende voorwerpen uit de natuur. Hierdoor komen ze te weten over welk voorwerp

Nadere informatie

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN

SAFARIPARK BEEKSE BERGEN SAFARIPARK BEEKSE BERGEN Lespakket groep 7 en 8 Zo, wij zullen jou eens een spannend lesje leren! Groep 7 Opdracht 1 Wij hebben in het safaripark verschillende giraffen. Ga er eens goed voor zitten om

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s

Filosoferen over kunst. Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs. 4 k i d s de kunstuitleen arnhem thuis in beeldende kunst Filosoferen over kunst Educatief programma over kunst voor primair en voortgezet onderwijs 4 k i d s Verder kijken dan je neus lang is Zonder kunst is het

Nadere informatie

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV

Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV Nu nog beter... Toegepaste kunst Kunst BV H4 ~ periode B Toegepaste vormgeving Autonome kunst Inleiding INLEIDING In de eerste periode ben je vooral bezig geweest met het onderzoeken van vormen, materialen

Nadere informatie

Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat'

Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Lesbrief 'Vivi's fantastische pretflat' Kinderen van groep 8 gaan in drie lessen een stopmotion animatie maken. Per drietal krijgen ze een opdracht. Naar aanleiding van de opdracht maken ze een kort script

Nadere informatie

B. Lessuggesties bij het lied Daar zat een aapje op een stokje. 1. Kledingstuk maken voor knuffel ...

B. Lessuggesties bij het lied Daar zat een aapje op een stokje. 1. Kledingstuk maken voor knuffel ... doet zijn jas aan 1. Kledingstuk maken voor knuffel een kledingstuk (rok of broek) voor een knuffel knutselen De kinderen krijgen verschillende materialen ter beschikking om een rok of broek te ontwerpen

Nadere informatie

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs

lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs lesprogramma PO activerende lessen over respect voor het primair onderwijs Wordle van respect Duur Materialen een computer met internetverbinding Introductie Op 8 november is het de Dag van Respect. Deze

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn!

We wensen de kinderen alvast veel plezier met het geven van hun cadeautje. Wat zullen de mama s toch blij zijn! Nieuwsbrief Het is alweer bijna Moederdag, een belangrijk moment voor de kinderen om hun mama eens extra te verwennen! In deze nieuwsbrief vind u twee activiteiten met leuke ideeën om te knutselen met

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6

In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 In deze lesbrief vindt u lesideeën bij een selectie van onze Klavertjesboeken. - voor groep 3/4 en 5/6 Klavertje Een: De hut van Marion van de Coolwijk, AVI 2 Klavertje Twee: De draak van Harmen van Straaten,

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

OOST WEST THUIS BEST

OOST WEST THUIS BEST Lesmateriaal horend bij de theatrale dansvoorstelling OOST WEST THUIS BEST van Rauher Engel Foto: Kees van Putten Rauher Engel Concept & idee: Dagmar Chittka Auteur: Marleen Weijman 5 nov 09 Inleiding

Nadere informatie

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015.

LEESTIP. Speel- & Leerbrief JULI 2015 1. Marja Baeten. Pedagogisch kader kindercentra 0-4 jaar SPELEN MET WATER! JULI 2015. Pedagogisch werken met plezier s Speel- & Leerbrief JULI 2015 SPELEN MET WATER! Water: het kost bijna niets, het is bijna overal en het is zo heerlijk verfrissend in de zomer! Kortom, een prima speelmateriaal

Nadere informatie

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf!

Algemene lessen. Les 4: Maak een portret van jezelf! Algemene lessen Les 4: Maak een portret van jezelf! Lestitel: Maak een portret van jezelf! Leerdomein: beeld Lesduur: 100 minuten Leerplandoelen Leerplan muzische opvoeding, deelleerplan beeld van het

Nadere informatie

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht)

MENU. Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! 1. Help de boom - groep 1 t/m 4 (hoofdopdracht) MENU Tekenevenement Tussen de lijnen = GROEI! In deze bijlage wordt het menu voor het tekenevenement beknopt weergegeven. Per opdracht leest u: - het idee van de opdracht - de duur hiervan - de daarbij

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5-

LESMATERIAAL BOVENBOUW. Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect. Vo or Groep 5- LESMATERIAAL BOVENBOUW Lespakket CliniClowns Geen kinderachtig effect Vo or 8 Groep 5- LESMATERIAAL CLINICLOWNS, GEEN KINDERACHTIG EFFECT _ GROEP 5-8 In deze handleiding staat de lesbeschrijving voor groep

Nadere informatie

7.5 Script en plaatjes post-test

7.5 Script en plaatjes post-test 7.5 Script en plaatjes post-test De vorige keer waren we hier om Drakie wat beter te leren praten en Drakie heeft toen een heleboel van jou geleerd. Dat vond ie heel leuk. Vandaag gaan we wat dingen die

Nadere informatie

Beste docent, De voorstelling

Beste docent, De voorstelling Beste docent, U komt binnenkort met uw klas kijken naar de voorstelling Brrr! en daar kijken wij enorm naar uit. Het is een voorstelling waarbij kinderen ongedwongen kunnen genieten van een fabelachtig

Nadere informatie

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5

Lesbrief/informatie. Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Lesbrief/informatie Cultuurmenu projecten audiovisueel groep 1-5 Organisatie Cultuurmenu: Cultuurwijzer Nieuwstraat 379 7311 BR Apeldoorn 055-5213967 www.cultuurwijzerapeldoorn.nl De projecten zijn ontwikkeld

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL?

GROEP 5 EN 6 HOEZO AFVAL? GROEP 5 EN 6 Daar zit veel moois in! DIA 1 Doelen van deze les: Je leert op welke manieren je afval opnieuw kunt gebruiken. Je leert wat een circulaire economie is. Je bedenkt hoe je minder afval kunt

Nadere informatie

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat?

Inhoud. 1. Inleving en verbeelding. 2. Blind zijn en toch alles kunnen. 3. Blind en slechtziend. 4. Hulpmiddelen. 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 1. Inleving en verbeelding Inhoud 2. Blind zijn en toch alles kunnen 3. Blind en slechtziend 4. Hulpmiddelen 5. Niet kunnen zien, hoe is dat? 6. Blind zijn en de herinnering 7. Blind zijn en de verbeelding

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het

KunstAanBod KunstAanBod wil actieve kunst- en cultuureducatie stimuleren voor alle inwoners in Houten. De nadruk ligt op het woord actief: het De activiteitenfolder voor Zuid-Oost is er weer! Het nieuwe jaar is weer begonnen en we bieden ook nu weer te gekke activiteiten na schooltijd aan voor kinderen uit de wijk Zuid-Oost. Het aanbod is voor

Nadere informatie