Gemeente-, OCMW- en provinciedecreet gewijzigd voor meer efficiënte Vlaamse lokale besturen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente-, OCMW- en provinciedecreet gewijzigd voor meer efficiënte Vlaamse lokale besturen"

Transcriptie

1 Gemeente-, OCMW- en provinciedecreet gewijzigd voor meer efficiënte Vlaamse lokale besturen 1. Wijzigingen aan onverenigbaarheden De personeelsleden van het OCMW kunnen niet meer zetelen in de gemeenteraad van dezelfde gemeente. Ook het omgekeerde geldt: de personeelsleden van de gemeente kunnen niet meer zetelen in de OCMWraad van diezelfde gemeente. Een uitzondering geldt voor het onderwijzend personeel van de gemeente. Een andere wijziging gaat over de onverenigbaarheden voor aanverwanten. Tot nu toe konden bloed- of aanverwanten tot en met de tweede graad of echtgenoten niet zetelen in de gemeenteraad van eenzelfde gemeente. Deze onverenigbaarheid beperkt men nu voor aanverwanten tot de eerste graad. Hetzelfde geldt voor de OCMW-raad en de provincieraad. 2. Wijzigingen personeel 2.1. Evaluatie secretarissen en financieel beheerders Gemeente Het evaluatiecomité voor de evaluatie van de gemeentesecretaris, de adjunct-gemeentesecretaris en de financieel beheerder bestaat voortaan uit het college van burgemeester en schepenen en de voorzitter van de gemeenteraad. OCMW De evaluatie van de OCMW-secretaris en de financieel beheerder gebeurt voortaan door het vast bureau in plaats van door de OCMW-raad. Zo er geen vast bureau werd opgericht, gebeurt de evaluatie door de OCMW-raad. Provincie De evaluatie van de provinciegriffier en de financieel beheerder gebeurt voortaan door een evaluatiecomité, bestaande uit de deputatie en de voorzitter van de provincieraad Beroepscommissie voor tuchtzaken De decreetgever schaft de hervormingsbevoegdheid van deze commissie af. Zij behoudt de bevoegdheid om een bestreden beslissing te vernietigen als het beroep gegrond is. Zij kan voortaan ook besluiten om niet onmiddellijk over te gaan tot een uitspraak en eerst de tuchtoverheid in de gelegenheid stellen om onwettigheden te herstellen binnen een bepaalde termijn. Dit geldt zowel bij de gemeente, de provincie en het OCMW. Let wel: de tuchtvorderingen die op het moment van de inwerkingtreding van deze bepalingen hangende zijn, moet men verder afhandelen volgens de 'oude' bepalingen Samenwerking gemeenten-ocmw secretaris of 1 financieel beheerder voor gemeente en OCMW samen Het Gemeentedecreet en het OCMW-decreet beperken momenteel de mogelijkheid om te werken met één secretaris of financieel beheerder tot gemeenten met niet meer dan inwoners. In deze gemeenten kan men werken met 1 secretaris, die overeenkomstige taken uitoefent bij hetzij de gemeente hetzij het OCMW, afhankelijk van het bestuur waarbij hij in dienst is. Hetzelfde geldt voor de financieel beheerder. This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

2 Deze beperking schrapt men: de OCMW-secretaris kan tegelijk het ambt van gemeentesecretaris van dezelfde gemeente uitoefenen, mits een volstrekte meerderheid van stemmen van de OCMW-raad. Ook het omgekeerde geldt: de gemeentesecretaris van de gemeente kan tegelijkertijd het ambt van OCMWsecretaris uitoefenen bij het OCMW van diezelfde gemeente; de financieel beheerder van het OCMW kan tegelijk het ambt van financieel beheerder van de gemeente uitoefenen, mits een volstrekte meerderheid van stemmen van de OCMW-raad en omgekeerd: de financieel beheerder van de gemeente kan tegelijk het ambt van financieel beheerder van het OCMW uitoefenen. In de gevallen die de Vlaamse regering bepaalt, kan het ambt van financieel beheerder van de gemeente/het OCMW ook worden uitgeoefend door de gewestelijke ontvanger. Voorheen was dit slechts mogelijk voor gemeenten met minder dan inwoners. Elke gemeente en haar OCMW beslissen zelf of ze van deze samenwerkingsmogelijkheid gebruikmaken Overdragen en ter beschikking stellen personeel De gemeenteraad kan personeel ter beschikking stellen van, of overdragen aan het OCMW dat de gemeente bedient mits: naleving van de geldende rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel; en goedkeuring door de OCMW-raad. Ook het omgekeerde geldt: de OCMW-raad kan personeel ter beschikking stellen van, of overdragen aan de gemeente die door het OCMW wordt bediend, als de geldende rechtspositieregeling van het personeel nageleefd wordt en de gemeenteraad dit goedgekeurd heeft. De Vlaamse Regering kan daartoe minimale voorwaarden vaststellen, Samenwerking bij werving en selectie De OCMW s onderling, de gemeenten onderling, of de gemeente en het OCMW van dezelfde gemeente kunnen een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor: het gezamenlijk werven en selecteren van het personeel en; het aanleggen van een gemeenschappelijke wervingsreserve. Voor de uitvoering van de gezamenlijke werving en selectie zoals bepaald in de samenwerkingsovereenkomst, passen ze zo nodig de respectievelijke rechtspositieregelingen van hun personeel aan. 3. Specifieke bepalingen voor mandatarissen 3.1. Uittredingsvergoeding uitvoerende mandatarissen Burgemeester, schepenen, OCMW-voorzitter en -ondervoorzitter De uittredende burgemeester en schepenen krijgen in de toekomst een uittredingsvergoeding ten laste van de gemeente; de OCMW-voorzitter en -ondervoorzitter krijgen deze ten laste van het OCMW. Uittredingsvergoeding burgemeester en schepenen De Vlaamse regering bepaalt het bedrag van deze vergoeding en houdt hierbij rekening met het inwonersaantal. This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

3 Uittredingsvergoeding OCMW-voorzitter Voor de OCMW-voorzitter is deze uittredingsvergoeding gelijk aan de uittredingsvergoeding van een schepen van de gemeente die door het OCMW wordt bediend. Ze omvat ook de vergoeding voor zijn opdracht als lid van het college van burgemeester en schepenen. Uittredingsvergoeding ondervoorzitter De uittredingsvergoeding van de ondervoorzitter is gelijk aan: uittredingsvergoeding van de voorzitter x uittredingsvergoeding van de schepen uittredingsvergoeding burgemeester De gedeputeerden De gedeputeerden die hun mandaat beëindigen kregen reeds een uittredingsvergoeding, en dit onder dezelfde voorwaarden als de uittredingsvergoeding van de leden van het Vlaams Parlement. Vanaf 3 december 2018 veranderen de voorwaarden voor de toekenning van de uittredingsvergoeding. Er is wel een overgangsmaatregel voorzien. De toekenningsvoorwaarden voor de uittredingsvergoeding zullen in de toekomst identiek zijn voor alle uitvoerende lokale mandatarissen van het Vlaamse Gewest. Grenzen uittredingsvergoeding De Vlaamse regering stelt de wijze van betaling, de toekenningsvoorwaarden en de duur van deze uittredingsvergoeding vast binnen de hierna bepaalde grenzen: een maand uittredingsvergoeding per gepresteerd jaar, met een maximum van twaalf maanden; de vergoeding wordt niet uitgekeerd aan: uittredende mandatarissen die worden verkozen of benoemd tot: - (onder)voorzitter van het OCMW, resp. lid van de deputatie, resp. burgemeester of schepenen; - provinciegouverneur; - ambassadeur; - lid van het parlement; - lid van een Gemeenschaps- of Gewestregering; - minister of staatssecretaris; - lid van het Grondwettelijk Hof uittredende mandatarissen die een bezoldigd ambt hebben aanvaard in een internationale of parastatale instelling. de uittredingsvergoeding vervalt indien de betrokkene een beroepsinkomen verwerft. Hierbij kan de betrokkene aanvragen het verschil bij te passen indien dit inkomen lager zou liggen dan de uittredingsvergoeding Mandatendatabank De Vlaamse Regering voorziet in een decretale basis voor een mandatendatabank. Die decretale basis is nodig omwille van de vereisten gesteld door de Privacywet. De databank bevat de gegevens van de mandatarissen van de provincie, de gemeente en het OCMW. Deze databank bevat volgende gegevens van de mandatarissen: voornaam; achternaam; geslacht; geboortedatum; rijksregisternummer; de naam van de lijst waarop de mandataris is verkozen als gemeenteraadslid resp. provincieraadslid; begin- en einddatum van zijn mandaat. This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

4 Voor de gemeente- en provincieraadsleden bevat de databank ook volgende gegevens: de naam van de fractie waartoe hij behoort of; eventueel, de melding dat hij als onafhankelijke zetelt, en; eventueel, de bevoegdheden die hij toegewezen krijgt. De gegevens zullen publiek toegankelijk zijn tot de vernieuwing van de OCMW-raad, resp. gemeenteraad. Op de website zullen alle gegevens vermeld worden, met uitzondering van het rijksregisternummer en de geboortedatum. Door deze databank, kunnen de bepalingen uit het provinciedecreet, resp. gemeentedecreet en OCMWdecreet, over mededeling van gegevens i.v.m. mandatarissen geschrapt worden. We denken hier bijvoorbeeld aan de bepaling die voorziet dat de Vlaamse regering op de hoogte moet gebracht worden van de eedaflegging van de OCMW-raadsleden, resp. gemeenteraadsleden of provincieraadsleden. De Vlaamse Regering zal dit verder regelen. 4. Specifieke bepalingen voor OCMW-verenigingen 4.1. Publiekrechtelijke externe verzelfstandiging: de OCMW-verenigingen Jaarsalaris bij OCMW-verenigingen beperkt Geen enkel personeelslid van de OCMW-vereniging krijgt een jaarsalaris dat gelijk is aan, of hoger dan het jaarsalaris van de secretaris van het deelnemende OCMW, waarvan de zetel gevestigd is in de gemeente met het grootste aantal inwoners. Het OCMW overkoepelt immers niet alleen de eigen diensten en instellingen, met aan het hoofd van het personeel de OCMW-secretaris, maar ook alle verzelfstandigde eenheden die voortkomen uit het bestuur van het OCMW. Het is dan ook verantwoord dat de personeelsuitgaven begrensd worden Tuchtregeling bij OCMW-verenigingen Men kan in de OCMW-vereniging niet afwijken van de tuchtregeling zoals die in het OCMW-decreet is geregeld Privaatrechtelijke externe verzelfstandiging: de woon-zorgcentra Er zijn momenteel twee soorten van privaatrechtelijke externe verzelfstandiging: verenigingen van privaat recht die dienen voor de gehele of gedeeltelijke exploitatie van een ziekenhuis of van ziekenhuisgebonden activiteiten; ze hebben steeds de vorm van een vzw; verenigingen of vennootschappen van privaat recht die dienen voor het vervullen van sociale doeleinden uitgezonderd de exploitatie van een ziekenhuis of ziekenhuisactiviteiten; ze hebben de vorm van een vzw of vennootschap met sociaal oogmerk. Nu komt er een nieuwe privaatrechtelijke OCMW-vereniging, specifiek voor de woon-zorgcentra. 5. Beperking jaarsalaris autonome gemeente- en provinciebedrijven en gemeentelijke en provinciale extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm beperkt Men beperkt het jaarsalaris van de personeelsleden van de autonome gemeente- en provinciebedrijven en de gemeentelijke en provinciale extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm. This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

5 Zo mag geen enkel personeelslid van een: autonoom gemeentebedrijf of een gemeentelijke extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm (gemeentelijke vennootschap, vereniging of stichting) een jaarsalaris krijgen dat gelijk is aan, of hoger dan het jaarsalaris van de gemeentesecretaris van de oprichtende gemeente; autonoom provinciebedrijf of een provinciaal extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm (provinciale vennootschap, vereniging of stichting) een jaarsalaris krijgen dat gelijk is aan, of hoger dan het jaarsalaris van de provinciegriffier van de oprichtende provincie. Het gemeentebestuur, resp. provinciebestuur, overkoepelt immers niet alleen de eigen diensten en instellingen, met aan het hoofd van het personeel de gemeentesecretaris resp. provinciegriffier, maar ook alle verzelfstandigde eenheden die voortkomen uit het gemeente-, resp. provinciebestuur. Het is dan ook verantwoord dat de personeelsuitgaven begrensd worden. 6. Vereenvoudiging administratief toezicht Zoals ook werd opgenomen in het Witboek Interne Staatshervorming, geeft de Vlaamse overheid meer autonomie aan de lokale besturen. De decreten sleutelen dan ook hier en daar aan de rol van de toezichthoudende overheid. Eén van die wijzigingen gaat over het toezicht op de personeelsformatie. De vaststellingen en wijzigingen van de personeelsformaties vallen voortaan onder het gewone algemeen bestuurlijk toezicht. Het toezicht op de personeelsformatie wordt hierdoor hoofdzakelijk een klachtentoezicht, en geeft geen aanleiding meer tot een verplicht optreden wegens een twijfelachtige financiële haalbaarheid van de personeelsformatie. De decreetgever schrapt de inzendingsplicht van een kopie van de besluiten over de personeelsformatie naar het college van burgemeester en schepenen (enkel de OCMW's) en de provinciegouverneur. Ook voor volgende besluiten geldt er geen inzendingsplicht meer: de besluiten tot oprichting van intern verzelfstandigde agentschappen; de besluiten genomen op basis van het rapport van de externe auditcommissie (gemeente en OCMW) resp. het Rekenhof (provincie); de besluiten over de deelname aan intergemeentelijke samenwerkingsverbanden; de besluiten van de gemeenteraad resp. provincieraad betreffende het aangaan van beheers- en samenwerkingsovereenkomsten met een gemeentelijk resp. provinciaal extern verzelfstandigd agentschap, evenals de besluiten tot wijziging ervan; de besluiten tot toetreding in een gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm (OCMW); de besluiten van de gemeenteraad over de vaststelling van de gemeentelijke dotatie aan de politiezone (gemeente). Deze besluiten komen nu op de overzichtslijst van genomen raadsbeslissingen. This information is provided via our website and is explicitly subject to the websitedisclaimer:

INHOUD. Woord vooraf 17

INHOUD. Woord vooraf 17 Woord vooraf 17 1 Het OCMW-decreet algemeen 21 1. Waarom is er nu een Vlaams OCMW-decreet? 23 2. Wat regelt het OCMW-decreet? 23 3. Wanneer werd/wordt het OCMW-decreet van kracht? 25 4. Welke zijn de uitgangspunten

Nadere informatie

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet)

Het provinciedecreet voert wel een nieuwheid in, nl. het budgethouderschap. (art. 154 e.v. Provinciedecreet) WERKINSTRUMENTEN VAN DE PROVINCIES VOOR HET VOEREN VAN HET PROVINCIAAL BELEID Het is de algemene regel dat de provincies de hun toevertrouwde opdrachten zelf uitvoeren via hun administratie. Veel van hun

Nadere informatie

Extern verzelfstandigde agentschappen in privaatrechtelijke vorm Dr. Steven Van Garsse Manager Vlaams Kenniscentrum PPS Overzicht Inleiding Begrip Wanneer Welke vorm Statuut PEVA s praktisch Onderscheid

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie departement Personeel --- vergadering van 21 maart 2019 aanwezig Moens Kurt, wnd. voorzitter Grillaert Leentje Gillis Riet Charlier Anna Maria leden De Smet Albert, provinciegriffier dossiernummer: 1901374

Nadere informatie

Titel IX. Inwerkingtreding en overgangsbepalingen.

Titel IX. Inwerkingtreding en overgangsbepalingen. De gecoördineerde grondwet....... 67 Titel I. Het federale België, zijn samenstelling en zijn grondgebied.............. 67 Titel Ibis. Algemene beleidsdoelstellingen van het federale België, de gemeenschappen

Nadere informatie

INHOUD Woord vooral Het Gemeentedecreet algemeen Politieke organisatie

INHOUD Woord vooral Het Gemeentedecreet algemeen Politieke organisatie INHOUD Woord vooral 17 1 Het Gemeentedecreet algemeen 21 1. Waarom is er nu een Vlaams Gemeentedecreet? 23 2. Waarom kwam het Gemeentedecreet er in 2005? 23 3. Wat regelt het Gemeentedecreet? 24 4. Wanneer

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 13

Inhoud. Woord vooraf... 13 Inhoud Woord vooraf... 13 Hoofdstuk 1 Het Gemeentedecreet algemeen... 15 1. Waarom is er nu een Vlaams Gemeentedecreet?... 15 2. Waarom kwam het Gemeentedecreet er in 2005?... 15 3. Wat regelt het Gemeentedecreet?...

Nadere informatie

45990 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE

45990 BELGISCH STAATSBLAD MONITEUR BELGE 45990 BELGISCH STAATSBLAD 03.08.2012 MONITEUR BELGE VLAAMSE OVERHEID Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed N. 2012 2263 [C 2012/35889] 29 JUNI 2012. Decreet tot wijziging van het Provinciedecreet

Nadere informatie

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober Omzendbrief Vlaamse regering Kabinet van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport Kreupelenstraat 2, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553 23 11 - Fax (02)553 23 05 Datum: 8 december

Nadere informatie

Voer hier uw titel in

Voer hier uw titel in Voer hier uw titel in Voer hier uw tekst in op niveau 1 Tweede niveau Voer Provincie- hier uw en titel in gemeenteraadsverkiezingen Voer hier uw tekst in op niveau 1 Zondag Tweede 14 niveau oktober 2012

Nadere informatie

Verzelfstandiging in het Gemeentedecreet

Verzelfstandiging in het Gemeentedecreet Verzelfstandiging in het Gemeentedecreet Verzelfstandiging in het gemeentedecreet Doel gemeentedecreet: gemeenten een keuzemenu aanbieden Twee soorten verzelfstandiging: - Intern: geen rechtspersoonlijkheid:

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 13

Inhoud. Woord vooraf... 13 Inhoud Woord vooraf... 13 Hoofdstuk 1 Het Gemeentedecreet algemeen... 15 1. Waarom is er nu een Vlaams Gemeentedecreet?... 15 2. Waarom kwam het Gemeentedecreet er in 2005?... 15 3. Wat regelt het Gemeentedecreet?...

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. tot wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli Tekst aangenomen door de plenaire vergadering

Ontwerp van decreet. tot wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli Tekst aangenomen door de plenaire vergadering stuk ingediend op 1467 (2011-2012) Nr. 18 20 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet tot wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 Tekst aangenomen door de plenaire vergadering Stukken in het

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 13

Inhoud. Woord vooraf... 13 Inhoud Woord vooraf... 13 Hoofdstuk 1 Het OCMW-decreet algemeen... 15 1. Waarom is er nu een Vlaams OCMW-decreet?... 15 2. Wat regelt het OCMW-decreet?... 15 3. Wanneer werd/wordt het OCMW-decreet van

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 46359 Art. 2. De minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit. Gegeven te Brussel, 10 juli 2012. ALBERT Van Koningswege : De Minister van Volksgezondheid, Mevr. L.

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. tot wijziging van het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn

Ontwerp van decreet. tot wijziging van het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn stuk ingediend op 1558 (2011-2012) Nr. 9 20 juni 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk

Nadere informatie

AGB of vzw? De motiveringsplicht bij verzelfstandiging volgens het gemeentedecreet

AGB of vzw? De motiveringsplicht bij verzelfstandiging volgens het gemeentedecreet AGB of vzw? De motiveringsplicht bij verzelfstandiging volgens het gemeentedecreet Anneleen Christiaens Agentschap Binnenlands Bestuur 1. Uitgangspunt bij verzelfstandiging Het uitgangspunt bij de vraag

Nadere informatie

Omzendbrief BB 2007/06

Omzendbrief BB 2007/06 Omzendbrief BB 2007/06 Omzendbrief Aan de provinciegouverneurs Aan de colleges van burgemeester en schepenen Aan de voorzitters van de OCMW's Aan de voorzitters van de districtscolleges Datum: 13 juli

Nadere informatie

Decreet tot wijziging van het decreet van 19 december 2008 betreffende de

Decreet tot wijziging van het decreet van 19 december 2008 betreffende de Decreet tot wijziging van het decreet van 19 december 2008 betreffende de organis... pagina 1 van 14 Decreet tot wijziging van het decreet van 19 december 2008 betreffende de organisatie van de openbare

Nadere informatie

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

ONTWERP VAN DECREET TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zitting 2008-2009 18 februari 2009 ONTWERP VAN DECREET betreffende de organisatie en erkenning van toeristische samenwerkingsverbanden TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie: 1853 (2008-2009)

Nadere informatie

Omzendbrief BB 2007/03

Omzendbrief BB 2007/03 Omzendbrief BB 2007/03 Omzendbrief Aan de provinciegouverneurs Aan de colleges van burgemeester en schepenen Aan de leden van de deputaties Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen

Nadere informatie

nr. 237 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS Lokale besturen - Financieringsmogelijkheden

nr. 237 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS Lokale besturen - Financieringsmogelijkheden SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 237 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 2 januari 2017 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN,

Nadere informatie

Algemene Vergadering VVSG Brussel, 7 december 2016

Algemene Vergadering VVSG Brussel, 7 december 2016 Decreet Lokaal Bestuur: een stand van zaken Algemene Vergadering VVSG Brussel, 7 december 2016 Inhoud Context en voorgeschiedenis Politieke organisatie Personeel Organisatie BBC en Financiën Verzelfstandiging

Nadere informatie

Verslag vergadering gemeenteraadscommissie algemeen beleid op 08/09/2015

Verslag vergadering gemeenteraadscommissie algemeen beleid op 08/09/2015 Verslag vergadering gemeenteraadscommissie algemeen beleid op 08/09/2015 Aanwezig: C. De Jonghe, voorzitter; G. Soete, M. Declerck, J.M. Dedecker, D. Demarcke, L. Feys-Peelman, K. Devos, commissieleden

Nadere informatie

nr. 274 van KURT DE LOOR datum: 17 december 2014 aan LIESBETH HOMANS Administratie Binnenlands Bestuur - Juridische adviezen

nr. 274 van KURT DE LOOR datum: 17 december 2014 aan LIESBETH HOMANS Administratie Binnenlands Bestuur - Juridische adviezen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 274 van KURT DE LOOR datum: 17 december 2014 aan LIESBETH HOMANS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BINNENLANDS BESTUUR, INBURGERING, WONEN, GELIJKE

Nadere informatie

Uittreksel uit de pocket Het statuut van de lokale mandataris. 4.1 De cumulatie van een lokaal politiek mandaat met een parlementair mandaat 1

Uittreksel uit de pocket Het statuut van de lokale mandataris. 4.1 De cumulatie van een lokaal politiek mandaat met een parlementair mandaat 1 Uittreksel uit de pocket Het statuut van de lokale mandataris (10 de herziene editie, oktober 2009) 4.1 De cumulatie van een lokaal politiek mandaat met een parlementair mandaat 1 Absolute en relatieve

Nadere informatie

Personeel- en organisatiebeleid Leidt u de dans? Marijke De Lange en Katleen Janssens VVSG-stafmedewerkers personeel 1. Lokaal bestuur als werkgever Wie is werkgever? Secretaris = hoofd van personeel Functiebeschrijving,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 2;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 2; Besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling van de externe personeelsmobiliteit tussen sommige lokale en provinciale overheden onderling en tussen sommige lokale en provinciale overheden en de diensten

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de provinciale mandataris

Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de provinciale mandataris Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de provinciale mandataris DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Provinciedecreet van 9 december 2005, artikel 17, 1, 2, eerste lid, en 3, artikel 17,

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.946/1/V van 21 augustus 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de provinciale mandataris 2/6 advies Raad van State

Nadere informatie

Gelet op de organieke wet d.d. 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hierna de organieke OCMW-wet genoemd;

Gelet op de organieke wet d.d. 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hierna de organieke OCMW-wet genoemd; VLAAMSE OVERHEID DE GOUVERNEUR VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN Gelet op de organieke wet d.d. 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hierna de organieke OCMW-wet genoemd; Gelet

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

DECREET. houdende oprichting van de naamloze vennootschap Mijnschade en Bemaling Limburgs Mijngebied

DECREET. houdende oprichting van de naamloze vennootschap Mijnschade en Bemaling Limburgs Mijngebied VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van de naamloze vennootschap Mijnschade en Bemaling Limburgs Mijngebied HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1 Dit decreet regelt een gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

Aanpassingen gemeenteen OCMW-decreet: bent u nog mee?

Aanpassingen gemeenteen OCMW-decreet: bent u nog mee? Aanpassingen gemeenteen OCMW-decreet: bent u nog mee? Informatiesessies VVSG Hasselt, 20 juni 2012 Torhout, 21 juni 2012 Sint-Niklaas, 26 juni 2012 Programma Situering van de wijzigingen Bestuurlijke aspecten

Nadere informatie

Verzelfstandiging van Lokale Besturen. Door Sven De Spiegeleer 26 juni 2008

Verzelfstandiging van Lokale Besturen. Door Sven De Spiegeleer 26 juni 2008 Verzelfstandiging van Lokale Besturen Door Sven De Spiegeleer 26 juni 2008 Inhoudstafel A. Historiek, de verzelfstandiging in de Nieuwe Gemeentewet B. Verzelfstandiging in Gemeentedecreet en Provinciedecreet

Nadere informatie

Verzelfstandiging in provincies: van mogelijkheden naar toepasbaarheid, wenselijkheid en noodzaak Over verzelfstandiging

Verzelfstandiging in provincies: van mogelijkheden naar toepasbaarheid, wenselijkheid en noodzaak Over verzelfstandiging Verzelfstandiging in provincies: van mogelijkheden naar toepasbaarheid, wenselijkheid en noodzaak Het verzelfstandigingdebat en de hieraan gekoppelde voornemens en initiatieven komen langzaam maar zeker

Nadere informatie

Art Dit hoofdstuk is niet van toepassing op de leden van het gemeentepersoneel in contractueel dienstverband.

Art Dit hoofdstuk is niet van toepassing op de leden van het gemeentepersoneel in contractueel dienstverband. 15 JULI 2005. Gemeentedecreet HOOFDSTUK VI. - Tucht. Afdeling I. - Toepassingsgebied. Art. 118. Dit hoofdstuk is niet van toepassing op de leden van het gemeentepersoneel in contractueel dienstverband.

Nadere informatie

Inhoud Verzelfstandiging in het gemeentedecreet Budgethouderschap IVA s 2

Inhoud Verzelfstandiging in het gemeentedecreet Budgethouderschap IVA s 2 Budgethouderschap en intern verzelfstandigde agentschappen Studiedag 8 maart 2007 Mechelen Inhoud Verzelfstandiging in het gemeentedecreet Budgethouderschap IVA s 2 Inhoud Verzelfstandiging in het gemeentedecreet

Nadere informatie

Bijgewerkte handleiding mandatenbeheer

Bijgewerkte handleiding mandatenbeheer Mandatendatabank: mandatenbeheer alle besturen, versie 1.2, bijgewerkt tot 24/02/2014 Bijgewerkte handleiding mandatenbeheer De handleiding werd opgesteld voor gemeente en OCMW. U kan de handleiding naar

Nadere informatie

Raad 7 januari Kennisgeving van de verkiezing en van het onderzoek van de geloofsbrieven van de OCMWraadsleden

Raad 7 januari Kennisgeving van de verkiezing en van het onderzoek van de geloofsbrieven van de OCMWraadsleden Raad 7 januari 2013 1 RAAD 7 januari 2013 Aanwezig: Ilse Lacante, voorzitter van de gemeenteraad Chris De Ridder, Roger Van Driessche, Jan Claus, Els Van der Velden, Lieve Fierens, Kristien Sestig, Gwenda

Nadere informatie

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde.

Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. STATUTEN Projectvereniging Wijk-werkorganisatie Leie en Schelde. 1. BENAMING, ZETEL, DOEL, DUUR Artikel 1 De voornoemde stads- en gemeentebesturen sluiten een intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie

Intergemeentelijke samenwerking in kader van wijk-werken

Intergemeentelijke samenwerking in kader van wijk-werken Intergemeentelijke samenwerking in kader van wijk-werken Overzicht Inleiding 1. Interlokale vereniging A. Inleiding B. Oprichting C. Beheerscomité D. Beherende gemeente E. Personeel Overzicht: 2. De projectvereniging

Nadere informatie

Het Brussels model van Goed Bestuur

Het Brussels model van Goed Bestuur Het Brussels model van Goed Bestuur Regeling van de bezoldigingen, systeem van transparantie en deontologische regels 28 november 2017 Het Brussels model van het Bestuur Inleiding Nieuwe sterke maatregelen

Nadere informatie

Checklist met veranderingen voor OCMWverenigingen van publiek recht na inwerkingtreding decreet lokaal bestuur

Checklist met veranderingen voor OCMWverenigingen van publiek recht na inwerkingtreding decreet lokaal bestuur Checklist met veranderingen voor OCMWverenigingen van publiek recht na inwerkingtreding decreet lokaal bestuur Pieter Vanderstappen en Emme Vandeginste Op 1 januari 2019 worden de meeste bepalingen van

Nadere informatie

Gemeentelijke verzelfstandiging: van oud naar nieuw Marijke De Lange Stafmedewerker personeel VVSG Doel van deze toelichting Veel nood aan informatie over personeelskwesties bij verzelfstandiging wat zegt

Nadere informatie

DECREET STRATEGISCHE ADVIESRADEN goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 9 juli 2003 HOOFDSTUK I. Definities en toepassingsgebied.

DECREET STRATEGISCHE ADVIESRADEN goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 9 juli 2003 HOOFDSTUK I. Definities en toepassingsgebied. DECREET STRATEGISCHE ADVIESRADEN goedgekeurd door het Vlaams Parlement op 9 juli 2003 HOOFDSTUK I Definities en toepassingsgebied Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Voorontwerp van decreet betreffende het Vlaams Pensioenfonds en het publieke pensioenstelsel voor de werknemers van de diensten van de Vlaamse overheid en andere besturen DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel

Nadere informatie

Gecoördineerde versie van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris 1

Gecoördineerde versie van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris 1 Gecoördineerde versie van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris 1 De artikelen 1 tot en met 44 zijn opgeheven bij besluit

Nadere informatie

Rasschaert Advocaten. Gemeentelijke VZW s en verzelfstandiging. 1. Begrip verzelfstandiging (1/3) 1. Begrip verzelfstandiging (2/3)

Rasschaert Advocaten. Gemeentelijke VZW s en verzelfstandiging. 1. Begrip verzelfstandiging (1/3) 1. Begrip verzelfstandiging (2/3) Gemeentelijke VZW s en verzelfstandiging Wim Rasschaert VVJ 17 februari 2011 1. Begrip verzelfstandiging (1/3) Verzelfstandiging: een lokaal bestuur heeft de mogelijkheid rechtspersonen op te richten die

Nadere informatie

tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005

tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 stuk ingediend op 1493 (2011-2012) Nr. 2 3 mei 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 Amendementen Stukken in het dossier: 1493 (2011-2012) Nr.

Nadere informatie

POLITIEKE ORGANISATIE

POLITIEKE ORGANISATIE 2 POLITIEKE ORGANISATIE 1. De OCMW-raad 6. Hoeveel leden telt de OCMW-raad? Het aantal leden van de OCMW-raad is al decennia hetzelfde en hangt af van het aantal inwoners. Enkel in de OCMW s van de gemeenten

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Voorontwerp van decreet betreffende het Vlaams Pensioenfonds en het publieke pensioenstelsel voor de contractuele personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid en andere besturen DE VLAAMSE REGERING,

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. tot wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli ( ) Nr. 1 2 februari 2012 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet. tot wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli ( ) Nr. 1 2 februari 2012 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1467 (2011-2012) Nr. 1 2 februari 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet tot wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 verzendcode: BIN 2 Stuk 1467 (2011-2012) Nr. 1 INHOUD Memorie

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT:

DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding; BESLUIT: Voorontwerp van decreet houdende de regels voor de vrijwillige samenvoeging van gemeenten en tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 en van het decreet van 5 juli 2002 tot vaststelling

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. ~rotocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. ~rotocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST ~rotocol nr. 157.442 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 14 NOVEMBER 2000 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris

Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20, gewijzigd

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 november 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01061

gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 november 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01061 gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 november 2017 Besluit nummer: 2017_GR_01061 Onderwerp: Omvorming van PWA Gent - vzw naar een extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm

Nadere informatie

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: "VTC");

1. De Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer (hierna: VTC); Vlaamse Toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer Beraadslaging VTC nr. 41/2013 van 9 oktober 2013 Betreft: aanvraag tot wijziging en uitbreiding van de machtiging 05/2013 van

Nadere informatie

OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJKE WELZIJN

OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJKE WELZIJN PROVINCIE ANTWERPEN GEMEENTE BRECHT OPENBAAR CENTRUM VOOR MAATSCHAPPELIJKE WELZIJN VERSLAG RAAD : 16/02/2016 Aanwezig : A. Van Dyck, voorzitter. L. Bennenbroek, C. Dierckx, J. Dignef, M. Van Dyck, F. Vangilbergen,

Nadere informatie

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt :

Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en. Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : Het VLAAMS PARLEMENT heeft aangenomen en Wij, REGERING, bekrachtigen hetgeen volgt : DECREET houdende de controle op de communicatie van de Vlaamse overheid Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps-

Nadere informatie

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 19 juni 2018 De OCMW-raad

1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 19 juni 2018 De OCMW-raad Lijst met ontwerpbesluiten van de OCMW-raad van dinsdag 3 juli 2018 OPENBARE ZITTING Bestuur en Beleid Notulen 1. Goedkeuren van de notulen van de openbare zitting van de OCMW-raad van 19 juni 2018 - OCMW-decreet

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 19

INHOUDSOPGAVE. Woord vooraf 19 Woord vooraf 19 1 Het Decreet Lokaal Bestuur in het algemeen 23 1. Waarom een Decreet Lokaal Bestuur? 25 2. Wat regelt het Decreet Lokaal Bestuur? 26 3. Verdwijnt er ook regelgeving door het Decreet Lokaal

Nadere informatie

TOELICHTENDE NOTA. Vergadering van de gemeenteraad van 23 maart Goedkeuring notulen van de vorige vergadering

TOELICHTENDE NOTA. Vergadering van de gemeenteraad van 23 maart Goedkeuring notulen van de vorige vergadering TOELICHTENDE NOTA Vergadering van de gemeenteraad van 23 maart 2016 Goedkeuring notulen van de vorige vergadering Gaat de gemeenteraad akkoord met de notulen van de vorige vergadering? Agendapunt 1 Onderwerp

Nadere informatie

DRAAIBOEK INSTALLATIE POLITIEKE ORGANEN Stappenplan voor voordrachten, installatie gemeenteraad, OCMW-raad, politieraad e.a. aangepaste versie 5 december 2006 Voor alle Vlaamse gemeenten, met uitzondering

Nadere informatie

Eindverslag nr. 2011/1

Eindverslag nr. 2011/1 Samenwerkingsovereenkomst van 29 februari 2008 tussen de Vlaamse regering, de vertegenwoordigers van de lokale overheden als werkgevers en de representatieve vakorganisaties, art.10 en Huishoudelijk reglement,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN D E G E M E E N T E R A A D. Zitting van 1 maart 2007

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN D E G E M E E N T E R A A D. Zitting van 1 maart 2007 Aanwezig: VAN DESSEL Vital, Burgemeester; Paul Dams, Koen De Vadder, Marie-Louise Maes, Bert De Wit en Monique Goris, Schepenen;, Voorzitter; Wouters André, Van Espen Rosa, Van Beughem Nadia, Wuyts Katleen,

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 165.481 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 12 JUNI 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

VR DOC.1381/2

VR DOC.1381/2 VR 2015 1812 DOC.1381/2 Voorontwerp van decreet houdende de regels voor de vrijwillige samenvoeging van gemeenten en tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 en van het decreet van 5

Nadere informatie

tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005

tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 stuk ingediend op 1493 (2011-2012) Nr. 1 15 februari 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet tot wijziging van het Provinciedecreet van 9 december 2005 verzendcode: BIN 2 Stuk 1493 (2011-2012) Nr. 1 INHOUD

Nadere informatie

Federaal Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De heer Rudy Demotte - Minister Kunstlaan Brussel. Brussel, 30 september 2009

Federaal Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De heer Rudy Demotte - Minister Kunstlaan Brussel. Brussel, 30 september 2009 Federaal Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid De heer Rudy Demotte - Minister Kunstlaan 7 1210 Brussel Uw kenmerk : Ons kenmerk : NDG d431 Bijlage(n) : Contact : Nele De Gols 02 211 55 35 Betreft

Nadere informatie

19 DECEMBER 2008. - Decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW-decreet)

19 DECEMBER 2008. - Decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW-decreet) 19 DECEMBER 2008. - Decreet betreffende de organisatie van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn (OCMW-decreet) HOOFDSTUK VI. - Tucht. Afdeling I. - Toepassingsgebied. Art. 117. Dit hoofdstuk

Nadere informatie

VR DOC.0475/2TER

VR DOC.0475/2TER VR 2018 1805 DOC.0475/2TER Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel

Nadere informatie

Decreet Lokaal Bestuur: een stand van zaken

Decreet Lokaal Bestuur: een stand van zaken Decreet Lokaal Bestuur: een stand van zaken Ronde van Vlaanderen VVSG Gent, Malle, Leuven, Hasselt, Roeselare Maart 2017 Inhoud Context en voorgeschiedenis Politieke organisatie Personeel Organisatie BBC

Nadere informatie

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur

Statuten gemeentelijke adviesraad voor leefmilieu en natuur Verwijzing naar wettelijke basis Het decreet van 05/04/1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en de uitvoeringsreglementering. Doelstellingen In de gemeente is een gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 9 SEPTEMBER 2009.

ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 9 SEPTEMBER 2009. ZITTING VAN DE RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN KRUISHOUTEM VAN 9 SEPTEMBER 2009. Aanwezig: della FAILLE d HUYSSE Baron Bernard, voorzitter. GHEYSENS Rudy, NEIRINCK Rita, DE BRUYNE Patrick, BRAECKMAN

Nadere informatie

AFDELING 3. RECHTSPOSITIE VAN DE REGERINGSCOMMISSARISSEN

AFDELING 3. RECHTSPOSITIE VAN DE REGERINGSCOMMISSARISSEN AFDELING 3. RECHTSPOSITIE VAN DE REGERINGSCOMMISSARISSEN BESTUURSDECREET BESTAANDE DECRETEN TOELICHTING/OPMERKINGEN Art. III.48. Deze afdeling is van toepassing op de regeringscommissarissen die aangewezen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/005 BERAADSLAGING NR 11/004 VAN 11 JANUARI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.564/3 van 22 juni 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris 2/11 advies Raad van State 63.564/3

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN 1.OPRICHTING Er wordt te Kortenaken een lokaal overleg kinderopvang en onderwijs opgericht, dat als adviesgevend orgaan wordt erkend.

Nadere informatie

Juli 2007 1 OVERZICHT REGELGEVING GEOGRAFISCH INFORMATIE SYSTEEM VLAANDEREN

Juli 2007 1 OVERZICHT REGELGEVING GEOGRAFISCH INFORMATIE SYSTEEM VLAANDEREN 1 OVERZICHT REGELGEVING GEOGRAFISCH INFORMATIE SYSTEEM VLAANDEREN I. GIS-DECREET Decreet van 17 juli 2000 houdende het Geografisch Informatie Systeem Vlaanderen (B.S., 2 september 2000 1, in werking 12

Nadere informatie

rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel

rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel gemeentepersoneel In dit en in de volgende nummers van het Vlaams Tijdschrift voor Sportbeheer zullen we de verschillende elementen van van het gemeentepersoneel toelichten. In dit artikel gaan we dieper

Nadere informatie

Vergadering van 24 januari 2018

Vergadering van 24 januari 2018 PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE 1540 HERNE Vergadering van 24 januari 2018 Aanwezig: Kris Degroote, voorzitter van de gemeenteraad Kris Poelaert, burgemeester Lieven Vandenneucker, Carina Ricour, Marie

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking --- dossiernummer:. 1402910 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Team Sociale Planning en Netwerking - Regionaal Welzijnsoverleg

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 13 MAART 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS

Nadere informatie

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT OCMW-HOEGAARDEN RAAD voor MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. ZITTING van 07.01.2013

PROVINCIE VLAAMS-BRABANT OCMW-HOEGAARDEN RAAD voor MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. ZITTING van 07.01.2013 PROVINCIE VLAAMS-BRABANT OCMW-HOEGAARDEN RAAD voor MAATSCHAPPELIJK WELZIJN. ZITTING van 07.01.2013 Aanwezig: DAGORDE: Jean Pierre Taverniers (van punt 1. t.e.m. punt 3) - de voorzitter van de gemeenteraad

Nadere informatie

AFDELING 4. HET STUURORGAAN VLAAMS INFORMATIE- EN ICT-BELEID

AFDELING 4. HET STUURORGAAN VLAAMS INFORMATIE- EN ICT-BELEID AFDELING 4. HET STUURORGAAN VLAAMS INFORMATIE- EN ICT-BELEID BESTUURSDECREET Art. III.74. Er wordt een stuurorgaan Vlaams Informatie- en ICT-beleid opgericht. Het stuurorgaan heeft, binnen de krijtlijnen

Nadere informatie

Gemeenteraad VAN donderdag 03 januari 2019

Gemeenteraad VAN donderdag 03 januari 2019 Gemeenteraad VAN donderdag 03 januari 2019 Aanwezig: Huub Broers: Burgemeester Jacky Herens, William Nijssen, Jean Levaux: Schepenen Benoît Houbiers, Grégory Happart, Jean-Marie Geelen, Michaël Henen,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 6e Directie Dienst 61 Welzijn Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0616809 betreft verslaggever HUISVESTING Aandeelhouderschap huisvestingsmaatschappijen en kredietvennootschappen - vertegenwoordiging

Nadere informatie

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat de opdracht krijgt de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer

Nadere informatie

CULTUURRAAD NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP

CULTUURRAAD NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP Stuk 7 8 (B.Z. 1979) - Nr. 1 ARCHIEF VLAAMSE R/4,qD =RUGBEZORGEN CULTUURRAAD VOOR DE NEDERLANDSE CULTUURGEMEENSCHAP BUITENGEWONE ZITTING 1979 13 JUNI 1979 VOORSTEL VAN DECREET - van de heer W. SEEUWS C.S.

Nadere informatie

Statuten van de gehandicaptenadviesraad Kasterlee (GARK)

Statuten van de gehandicaptenadviesraad Kasterlee (GARK) Statuten van de gehandicaptenadviesraad Kasterlee (GARK) Goedgekeurd door de gemeenteraad dd. Artikel 1. Oprichting De raad is opgericht volgens artikel 200 van het gemeentedecreet om het gemeentebestuur

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.474/3 van 19 november 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende het gebruik van open standaarden door de provinciale besturen en tot

Nadere informatie

Wijziging Gemeentedecreet juni Bepalingen mbt externe verzelfstandiging

Wijziging Gemeentedecreet juni Bepalingen mbt externe verzelfstandiging Wijziging Gemeentedecreet juni 2012 1 Bepalingen mbt externe verzelfstandiging Bijzondere gemeenteraadscommissie artikel 39 GD Artikel 39 GD Art. 12. In artikel 39, 1, van hetzelfde decreet wordt een tweede

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2. DEUGDELIJK BESTUUR AFDELING 1. RECHTSPOSITIE VAN DE PERSONEELSLEDEN

HOOFDSTUK 2. DEUGDELIJK BESTUUR AFDELING 1. RECHTSPOSITIE VAN DE PERSONEELSLEDEN HOOFDSTUK 2. DEUGDELIJK BESTUUR AFDELING 1. RECHTSPOSITIE VAN DE PERSONEELSLEDEN BESTUURSDECREET BESTAANDE DECRETEN TOELICHTING BIJ DE WIJZIGINGEN Art. III.22. Tenzij het anders is vermeld in deze afdeling,

Nadere informatie

SAMENWERKING GEMEENTE-OCMW op vlak van de ondersteunende diensten JURIDISCHE AANDACHTSPUNTEN

SAMENWERKING GEMEENTE-OCMW op vlak van de ondersteunende diensten JURIDISCHE AANDACHTSPUNTEN UNIVERSITEIT ANTWERPEN ONDERZOEKSGROEP MANAGEMENT & BESTUUR SAMENWERKING GEMEENTE-OCMW op vlak van de ondersteunende diensten JURIDISCHE AANDACHTSPUNTEN 1. Samenwerkingsvormen voor ondersteunende diensten...

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 5838 BELGISCH STAATSBLAD 02.02.2006 MONITEUR BELGE LUXEMBOURG LUXEMBURG NAMUR NAMEN HAINAUT HENEGOUWEN BRABANT WALLON WAALS-BRABANT BRUXELLES BRUSSEL VLAAMS-BRABANT BRABANT FLAMAND LIMBURG LIMBOURG ANTWERPEN

Nadere informatie

uitdaging gemeente De financiële uitdagingen voor de nieuwe gemeentebesturen

uitdaging gemeente De financiële uitdagingen voor de nieuwe gemeentebesturen 2007 Deze studie werd gerealiseerd in december 2006 (met de tot dan beschikbare informatie) door de Researchafdeling van Dexia Bank in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)

Nadere informatie