Omzendbrief BB 2007/06

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Omzendbrief BB 2007/06"

Transcriptie

1 Omzendbrief BB 2007/06 Omzendbrief Aan de provinciegouverneurs Aan de colleges van burgemeester en schepenen Aan de voorzitters van de OCMW's Aan de voorzitters van de districtscolleges Datum: 13 juli 2007 Vlaams Ministerie van Bestuurszaken Agentschap voor Binnenlands Bestuur Afdeling Lokale en Provinciale Besturen Regelgeving en Werking Boudewijnlaan 30 bus Brussel Tel Fax binnenland-juridisch@vlaanderen.be Betreft: Procedure tot toekenning van eretitels aan lokale en provinciale mandatarissen - Titel X van het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris Inleiding Titel X van het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris geeft uitvoering aan artikel 69, artikel 274, 5, artikel 303, eerste lid, 2 en artikel 313, 1, derde lid van het Gemeentedecreet, aan artikel 67 van het Provinciedecreet en aan artikel 25, 6 van de wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn. In deze artikelen heeft de Vlaamse Regering de voorwaarden vastgesteld voor het toekennen van de eretitels aan de leden van de deputatie, de burgemeester, de schepenen, de voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn en de voorzitter en de leden van het districtscollege. Voortaan is dus niet meer de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, maar wel de Vlaamse Regering belast met het verlenen van de eretitels aan de schepenen van de gemeente en aan de voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn. Voor de ondervoorzitters van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, de gemeenteraadsleden, de districtsraadsleden, de provincieraadsleden en de leden van de raad voor maatschappelijk welzijn is er geen uitvoeringsbevoegdheid voor de Vlaamse Regering voorzien. Het behoort dan ook tot de gemeentelijke en provinciale autonomie te beslissen om zelf aan deze mandatarissen een eretitel toe te kennen en te bepalen onder welke voorwaarden en op welke wijze dat zal gebeuren. Deze omzendbrief strekt ertoe nader toe te lichten hoe de procedure, vanaf de aanvraag tot de uiteindelijke verlening van de eretitel, verloopt.

2 2 1.De aanvraag De eretitel kan worden aangevraagd door : a) de betrokkene; b) de gemeenteraad, de districtsraad of de provincieraad, zij het met instemming van de betrokkene; c) door de rechtsopvolgers van de mandataris of door de betreffende raad, met instemming van de rechtsopvolgers, in het geval de betrokkene reeds overleden is. Elk verzoek tot verlening van de eretitel van lid van de deputatie, van burgemeester, van schepen, van voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn, van schepen van rechtswege, van voorzitter van het districtscollege of van lid van het districtscollege moet, naargelang van het geval, de volgende gegevens en documenten bevatten: 1 de datum van : a) de besluiten houdende benoeming tot het ambt van burgemeester waarvoor om de eretitel wordt verzocht; b) de beslissingen van de provincieraad, gemeenteraad, van de raad van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, of de districtsraad houdende verkiezing tot het ambt waarvoor om de eretitel wordt verzocht (art. 65 BVR van 19 januari 2007). 2 de vermelding van de perioden waarin het ambt werd uitgeoefend en eventueel de redenen waarom de wettelijke duur van het mandaat werd ingekort (art. 65 BVR); 3 een getuigschrift van goed zedelijk gedrag dat niet mag zijn opgemaakt meer dan één maand voor de datum van indiening van het verzoek tot verlening van de eretitel (art. 65 BVR); 4 de vermelding van de tuchtmaatregelen, waarvan de betrokkene eventueel het voorwerp is geweest, volgens inlichtingen die verstrekt zijn door de bevoegde administratieve overheden (art. 65 BVR); 5 indien toepassing wordt gemaakt van artikel 59 van het, een afschrift van de beslissingen van de gemeenteraad houdende verkiezing tot het ambt van schepen (art. 66 BVR); 6 indien het gemeente-, het districts- of het provinciebestuur de aanvraag doet: a) een instemmingsverklaring van de betrokkene (art. 67 BVR); b) een afschrift van de gemeente-, districts- of provincieraadsbeslissing of de beslissing van de raad voor maatschappelijk welzijn tot indiening van het verzoek tot verlening van de eretitel (art. 67 BVR); c) indien de betrokkene reeds overleden is, een instemmingsverklaring van de rechtsopvolgers van de betrokkene (art. 70 BVR). 7 indien de betrokkene verzoekt om andere anciënniteitsjaren te laten tellen dan deze van het mandaat waarvoor hij of zij de eretitel aanvraagt, dan moeten naargelang het geval volgende stukken worden toegevoegd (art. 69 BVR):

3 3 a) een afschrift van het besluit houdende benoeming tot het ambt van burgemeester; b) een afschrift van de beslissingen van de raad voor maatschappelijk welzijn houdende verkiezing tot het ambt van voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn; c) een afschrift van de gemeenteraad houdende verkiezing tot het ambt van schepen; d) een afschrift van de beslissing van de districtsraad of het districtscollege houdende verkiezing tot het ambt van voorzitter of lid van het districtscollege; e) een afschrift van de beslissing van de provincieraad houdende verkiezing tot het ambt van gedeputeerde. De vereiste documenten worden gestuurd naar de provinciale afdeling van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur: - Agentschap voor Binnenlands Bestuur, provinciale afdeling Antwerpen, Koningin Elisabethlei 22-24, 2018 Antwerpen - Agentschap voor Binnenlands Bestuur, provinciale afdeling Limburg, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt - Agentschap voor Binnenlands Bestuur, provinciale afdeling Vlaams-Brabant, Ubicenter, 1 ste verdieping, Philipssite 5, 3001 Leuven - Agentschap voor Binnenlands Bestuur, provinciale afdeling Oost-Vlaanderen, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent - Agentschap voor Binnenlands Bestuur, provinciale afdeling West-Vlaanderen, Burg 4, 8000 Brugge 2.Onderzoek van de aanvraag De Vlaamse minister, bevoegd voor de binnenlandse aangelegenheden, laat alle informatie inwinnen, die hij nodig acht. Daartoe kan hij onder meer de provinciegouverneurs en de arrondissementscommissarissen met een onderzoek belasten (art. 68). De gouverneur wordt op basis van bovenstaand artikel met dit onderzoek belast. Het onderzoek behelst enerzijds de vaststelling dat de persoon voor wie de eretitel wordt aangevraagd van onberispelijk gedrag is (art. 57 BVR) en anderzijds dat deze persoon over voldoende jaren anciënniteit beschikt (art. 58 tot en met 63 BVR).

4 4 2.1.Onberispelijk gedrag Artikel 57 BVR bepaalt de term onberispelijk gedrag, zijnde het ontbreken van een zware strafrechtelijke veroordeling dan wel van een zware tuchtstraf of het niet bestaan van andere erg onterende feitelijkheden. Concreet betekent dit dat de gouverneur op basis van de melding van de betrokken administratieve overheden vaststelt dat er tegen de betrokkene geen zware tuchtstraffen werden uitgesproken. De gouverneur stelt verder op basis van het uittreksel uit het strafregister (model 1) vast of er al dan niet feiten bestaan die ertoe aanleiding geven om de eretitel te weigeren. De gouverneur kan daarbij het advies inwinnen van de procureurgeneraal bij het Hof van Beroep van het rechtsgebied waarin de gemeente gelegen is, teneinde te vernemen of de betrokkene een zware strafrechtelijke veroordeling heeft opgelopen en of er een informatie- of onderzoeksprocedure of gerechtelijke vervolgingen ten laste van de betrokkene hangende zijn. Een strafrechtelijke veroordeling van de betrokkene voor een overtreding die op generlei wijze een goed en efficiënt bestuur van de gemeente in het gedrang heeft gebracht, zal geen aanleiding geven tot een weigering van de eretitel (bijvoorbeeld een verkeersovertreding zonder samenhangend misdrijf). Als echter onbetwistbaar vaststaat, hetzij op basis van het gerechtelijke verleden van de kandidaat, hetzij op basis van bepaalde vervolgingen, hetzij door zijn vroegere optreden als hoofd van de politie, dat de betrokkene niet over het morele gezag beschikt om een eretitel te verkrijgen, wordt de titel geweigerd. Een uitgesproken maatregel van internering kan eveneens een erg onterende feitelijkheid uitmaken. Die maatregel wordt niet vermeld op het uittreksel uit het strafregister (model 1), maar een apart getuigschrift kan bij twijfel worden opgevraagd Anciënniteit De anciënniteitsvoorwaarden, zoals die gesteld waren in de wet van 10 maart 1980 en gewijzigd bij decreet van 26 maart 2004, werden grotendeels behouden. De voorwaarden tot het verlenen van de eretitel gaven nogal wat aanleiding tot ongenoegen. Dit ongenoegen hield in een aantal gevallen verband met het feit dat de loopbaan aaneensluitend moest zijn. Die voorwaarde wordt door het BVR opgeheven. Onderstaande tabel geeft een overzicht van de anciënniteitsvoorwaarden waaraan moet worden voldaan om aanspraak te maken op de eretitel van het desbetreffende mandaat.

5 5 MANDAAT(1) MINIMAAL VEREISTE ANCIËNNITEIT(1) (binnen eenzelfde bestuur) (2) MEEREKENBARE ANCIËNNITEIT (geen aaneensluitende periode : ervoor of erna) Burgemeester Of 10 jaar burgemeester De jaren als lid van de Of 6 jaar burgemeester + 6 jaar schepen Of 6 jaar burgemeester + 12 jaar deputatie gemeenteraadslid Voorzitter van het districtscollege (3) Of 10 jaar voorzitter van het districtscollege Of 6 jaar voorzitter van het districtscollege + 6 jaar lid van het districtscollege Of 6 jaar voorzitter van het districtscollege + 12 jaar lid van de districtsraad De jaren als lid van de deputatie, burgemeester, schepen of voorzitter van het OCMW Schepen Of 10 jaar schepen De jaren als lid van de Lid van het districtscollege (3) Of 6 jaar schepen + 12 jaar gemeenteraadslid Of 10 jaar lid van het districtscollege Of 6 jaar lid van het districtscollege + 12 jaar lid van de districtsraad Voorzitter van Of 10 jaar voorzitter van het het OCMW (4) OCMW Of 6 jaar voorzitter van het OCMW + 12 jaar OCMW-raadslid Gedeputeerde (5) Of 10 jaar gedeputeerde Of 6 jaar gedeputeerde + 12 jaar provincieraadslid/gemeenteraadslid Aanvullende opmerkingen bij deze tabel: deputatie, burgemeester of voorzitter van het OCMW De jaren als lid van de deputatie, burgemeester, schepen, voorzitter van het districtscollege of voorzitter van het OCMW De jaren als lid van de deputatie, burgemeester of schepen (1)Om de termijnen te berekenen wordt rekening gehouden met de periode waarin de deputatie de gemeenteraads- of districtsraadsverkiezingen hetzij heeft vernietigd overeenkomstig artikel 75 van de Gemeentekieswet van 4 augustus 1932, ingeval de Raad van State die beslissing heeft tenietgedaan, of heeft opgeschort overeenkomstig de wettelijke bepalingen die van toepassing waren vóór de inwerkintreding van de wet van 7 juli 1994 die de Gemeentekieswet van 4 augustus 1932 wijzigt of ingeval de Raad voor Verkiezingsbetwistingen of de Controlecommissie voor Verkiezingsuitgaven de gemeenteraads- of districtsraadverkiezingen heeft vernietigd, als de Raad van State die beslissing heeft tenietgedaan. Ook met

6 6 de periode waarin de installatie niet kon plaats vinden omwille van een ongegrond gebleken klacht wordt rekening gehouden voor de berekening van de termijnen. (2)De uitoefening van een ambt in een gemeente die later samengevoegd wordt met andere gemeenten of eraan wordt gehecht, wordt beschouwd als een ambt, uitgeoefend in de gemeente die de samengevoegde of de aangehechte gemeenten bevat. (3)De jaren als voorzitter van het bureau en als lid van het bureau worden gelijkgesteld met de jaren waarin de persoon een ambt vervulde als voorzitter en als lid van het districtscollege. (4)In de gemeenten waar beslist wordt in de bestuursperiode de voorzitter van het openbaar centrum toe te voegen aan het college van burgemeester en schepenen, kan de voorzitter van het openbaar centrum, die vanaf zijn installatie na de eerstvolgende algehele vernieuwing van de raden verkozen wordt, verkiezen de eretitel van schepen van rechtswege of de eretitel van voorzitter van de raad voor maatschappelijk welzijn te voeren. Na deze periode kan dit verzoek gebeuren door de mandatarissen in alle gemeenten. (5)De jaren als gedeputeerde of als provincieraadslid van de provincie Brabant worden meegerekend bij de berekening van de anciënniteit van het ambt, uitgeoefend in de provincie Vlaams-Brabant. Op basis van het door hem gevoerde onderzoek naar het onberispelijke gedrag van de betrokkene en naar de anciënniteitsvoorwaarden bezorgt de gouverneur een advies aan de Vlaamse minister, bevoegd voor binnenlandse aangelegenheden. 3.De toekenning van de eretitel en het recht om de eretitel te voeren Op basis van het advies van de gouverneur beslist de Vlaamse minister, bevoegd voor de binnenlandse aangelegenheden, de betrokkene de eretitel van het ambt al dan niet toe te kennen. De eretitel van het ambt van gedeputeerde, burgemeester, schepen, schepen van rechtswege, voorzitter van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn, voorzitter van het districtscollege of lid van het districtscollege mag niet gevoerd worden : 1 gedurende de periode dat één van die mandaten werkelijk wordt uitgeoefend; 2 door een door een provincie, gemeente of een openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn bezoldigd persoon. Als na de toekenning van de eretitel de betrokkene een zware strafrechtelijke veroordeling of een zware tuchtstraf oploopt of erg onterende feitelijkheden begaat, kan de Vlaamse Regering de eretitel intrekken. Ik verzoek u, mijnheer de provinciegouverneur in het volgende nummer van het Bestuursmemoriaal de datum van bekendmaking van deze omzendbrief in het Belgisch Staatsblad te vermelden.

7 7 Ik bezorg deze omzendbrief ook rechtstreeks aan alle provinciebesturen, gemeentebesturen, de OCMW-voorzitters en aan de voorzitters van de districtscolleges. Deze omzendbrief kan ook geraadpleegd worden via het internet op het volgende adres: Marino Keulen Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen en Inburgering

Gecoördineerde versie van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris 1

Gecoördineerde versie van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris 1 Gecoördineerde versie van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 januari 2007 houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris 1 De artikelen 1 tot en met 44 zijn opgeheven bij besluit

Nadere informatie

Omzendbrief BB 2007/05

Omzendbrief BB 2007/05 Omzendbrief BB 2007/05 Omzendbrief Aan de provinciegouverneurs Ter kennisgeving aan: - de colleges van burgemeester en schepenen, - de leden van de deputaties, - de voorzitters van de gemeenteraden, districtsraden

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD

VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD VERSLAG VAN DE VERGADERING VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 2/01/2010 Punt 1: secretariaat - Kennisneming van het ontslag van Willy Vanhooren als burgemeester Eddy Gryson, voorzitter gemeenteraad ; Jacques

Nadere informatie

VERKLARENDE NOTA RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN MAANDAG 25 FEBRUARI 2019

VERKLARENDE NOTA RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN MAANDAG 25 FEBRUARI 2019 1 VERKLARENDE NOTA RAAD VOOR MAATSCHAPPELIJK WELZIJN VAN MAANDAG 25 FEBRUARI 2019 Openbaar SECRETARIAAT 1. Goedkeuring notulen vorige zitting. Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (B.S. 15 februari

Nadere informatie

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober

Wat betreft het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap werd de gewijzigde regeling inzake politiek verlof reeds principieel goedgekeurd op 27 oktober Omzendbrief Vlaamse regering Kabinet van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport Kreupelenstraat 2, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553 23 11 - Fax (02)553 23 05 Datum: 8 december

Nadere informatie

27288 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD

27288 MONITEUR BELGE BELGISCH STAATSBLAD 27288 MONITEUR BELGE 10.08.2001 BELGISCH STAATSBLAD 2. Organisatiestructuur van de administratie Binnenlandse Aangelegenheden Om deze organisatorische integratie tussen de diensten die de gouverneur ondersteunen

Nadere informatie

De zitting vangt aan om uur. Aangezien het conferentiesysteem in extremis onklaar raakt, werd geen zittingsverslag van de zitting gemaakt.

De zitting vangt aan om uur. Aangezien het conferentiesysteem in extremis onklaar raakt, werd geen zittingsverslag van de zitting gemaakt. Gemeenteraad Zitting van 18 december 2018 Notule Aanwezig: Dirk Debaere: voorzitter; Kurt Windels: burgemeester; Enigo Vandendriessche, Martine Verhamme, Wilfried Vanacker, Nadine Verheye, Rob Kindt: schepenen;

Nadere informatie

Besluit van de Deputatie

Besluit van de Deputatie departement Personeel --- vergadering van 21 maart 2019 aanwezig Moens Kurt, wnd. voorzitter Grillaert Leentje Gillis Riet Charlier Anna Maria leden De Smet Albert, provinciegriffier dossiernummer: 1901374

Nadere informatie

Gemeente-, OCMW- en provinciedecreet gewijzigd voor meer efficiënte Vlaamse lokale besturen

Gemeente-, OCMW- en provinciedecreet gewijzigd voor meer efficiënte Vlaamse lokale besturen Gemeente-, OCMW- en provinciedecreet gewijzigd voor meer efficiënte Vlaamse lokale besturen 1. Wijzigingen aan onverenigbaarheden De personeelsleden van het OCMW kunnen niet meer zetelen in de gemeenteraad

Nadere informatie

Omzendbrief BB 2007/03

Omzendbrief BB 2007/03 Omzendbrief BB 2007/03 Omzendbrief Aan de provinciegouverneurs Aan de colleges van burgemeester en schepenen Aan de leden van de deputaties Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Stedenbeleid, Wonen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZ/11/005 BERAADSLAGING NR 11/004 VAN 11 JANUARI 2011 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS AAN

Nadere informatie

BESTUURSMEMORIAAL VU.Hilaire Ost, Provinciegriffier, Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200, Sint-Andries

BESTUURSMEMORIAAL VU.Hilaire Ost, Provinciegriffier, Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200, Sint-Andries INHOUD 23. PLP33 betreffende de jaarrekening 2002 van de politiezones. Algemene directie Directie Politiebeheer 24. Omzendbrief BA-2004/01 van 13 februari 2004 tot aanvulling van de omzendbrief BA-1998/01

Nadere informatie

Omzendbrief BB 2012/2

Omzendbrief BB 2012/2 Omzendbrief BB 2012/2 Vlaams Ministerie van Bestuurszaken Agentschap voor Binnenlands Bestuur Afdeling Lokale en Provinciale Besturen Regelgeving en Werking Boudewijnlaan 30 bus 70, 1030 BRUSSEL Tel. 02

Nadere informatie

De aansprakelijkheid van lokale besturen en mandatarissen. Geert Vandenwijngaert nhoud.. De aansprakelijkheid van de lokale mandataris.. De verzekering van de aansprakelijkheid van de lokale mandataris.

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.946/1/V van 21 augustus 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de provinciale mandataris 2/6 advies Raad van State

Nadere informatie

BESTUURSMEMORIAAL VU.Hilaire Ost, Provinciegriffier, Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200, Sint-Andries

BESTUURSMEMORIAAL VU.Hilaire Ost, Provinciegriffier, Provinciehuis Boeverbos, Koning Leopold III-laan 41, 8200, Sint-Andries Inhoud Bestuursmemoriaal nummer 16 van 25 augustus 2006 68. Omzendbrief BB 2006/10 - Verkiezingen van 8 oktober 2006 Ingave en doorsturen van de verkiezingsuitslagen. - Uitvoering van de artikelen 58bis

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris

Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20, gewijzigd

Nadere informatie

VR DOC.0475/2TER

VR DOC.0475/2TER VR 2018 1805 DOC.0475/2TER Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, artikel

Nadere informatie

Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd bij decreet van 2 juni 2006, inzonderheid op de artikelen 129, 136 en 143;

Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, zoals gewijzigd bij decreet van 2 juni 2006, inzonderheid op de artikelen 129, 136 en 143; Page 1 of 6 Opschrift Besluit van de Vlaamse Regering [houdende vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire gemeentepersoneel ter uitvoering van artikel 129, 136 en 143 van het Gemeentedecreet,

Nadere informatie

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Nummer 5 20 mei 2013 19de jaargang Inhoud Reglementen en verordeningen van de provincieraad Nr. 20 Nr. 21 Toepassing van de artikelen 244 en 245 van het Provinciedecreet

Nadere informatie

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Nummer 11 10 december 2018 24e jaargang Inhoud Reglementen en verordeningen van de provincieraad Nr. 29 Toepassing van de artikelen 244 en 245 van het Provinciedecreet

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1

VLAAMS PARLEMENT DECREET. houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat. van Kinderrechtencommissaris. Artikel 1 VLAAMS PARLEMENT DECREET houdende oprichting van een Kinderrechtencommissariaat en instelling van het ambt van Kinderrechtencommissaris Artikel 1 Dit decreet regelt een gemeenschaps- en gewestaangelegenheid.

Nadere informatie

Bestuursmemoriaal. Provincie Vlaams-Brabant. Nummer november de jaargang. Reglementen en verordeningen van de provincieraad

Bestuursmemoriaal. Provincie Vlaams-Brabant. Nummer november de jaargang. Reglementen en verordeningen van de provincieraad Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Nummer 10 20 november 2011 17de jaargang Inhoud Reglementen en verordeningen van de provincieraad Nr. 35 Overzichtslijst van de raadsbesluiten van de vergadering

Nadere informatie

AFDELING 3. RECHTSPOSITIE VAN DE REGERINGSCOMMISSARISSEN

AFDELING 3. RECHTSPOSITIE VAN DE REGERINGSCOMMISSARISSEN AFDELING 3. RECHTSPOSITIE VAN DE REGERINGSCOMMISSARISSEN BESTUURSDECREET BESTAANDE DECRETEN TOELICHTING/OPMERKINGEN Art. III.48. Deze afdeling is van toepassing op de regeringscommissarissen die aangewezen

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. ~rotocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. ~rotocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST ~rotocol nr. 157.442 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 14 NOVEMBER 2000 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

36840 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE

36840 BELGISCH STAATSBLAD Ed. 2 MONITEUR BELGE 36840 BELGISCH STAATSBLAD 27.07.2006 Ed. 2 MONITEUR BELGE TRADUCTION MINISTERE DE LA REGION WALLONNE [C 2006/202257] 7 JULI 2006. Omzendbrief betreffende de verkiezingen van de gemeenteraadsleden en de

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel

Nadere informatie

RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN ARREST Nr. R.Verkb. 1516/0002 van 25 januari 2016 in de zaak 1516/R.Verkb./0003 In zake: mevrouw Sandy NEEL, wonende te 2050 ANTWERPEN, Frederik Van Eedenplein 6/25 verzoekende

Nadere informatie

DE RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN VOOR DE PROVINCIE WEST- VLAANDEREN. RvV 2010.001 Norbert Cremery e.a. / Michèle Vandermeeren-OCMW De Panne

DE RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN VOOR DE PROVINCIE WEST- VLAANDEREN. RvV 2010.001 Norbert Cremery e.a. / Michèle Vandermeeren-OCMW De Panne DE RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN VOOR DE PROVINCIE WEST- VLAANDEREN RvV 2010.001 Norbert Cremery e.a. / Michèle Vandermeeren-OCMW De Panne De Raad voor Verkiezingsbetwistingen, Inzake: verkiezing ocmw

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST. protocol nr SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 165.481 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 12 JUNI 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 13 MAART 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. Amendementen ( ) Nr mei 2011 ( ) stuk ingediend op

Ontwerp van decreet. Amendementen ( ) Nr mei 2011 ( ) stuk ingediend op stuk ingediend op 1084 (2010-2011) Nr. 3 10 mei 2011 (2010-2011) Ontwerp van decreet houdende de organisatie van de lokale en provinciale verkiezingen en houdende wijziging van het Gemeentedecreet van

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.564/3 van 22 juni 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale mandataris 2/11 advies Raad van State 63.564/3

Nadere informatie

Gemeenteraad VAN donderdag 03 januari 2019

Gemeenteraad VAN donderdag 03 januari 2019 Gemeenteraad VAN donderdag 03 januari 2019 Aanwezig: Huub Broers: Burgemeester Jacky Herens, William Nijssen, Jean Levaux: Schepenen Benoît Houbiers, Grégory Happart, Jean-Marie Geelen, Michaël Henen,

Nadere informatie

Uittreksel uit de pocket Het statuut van de lokale mandataris. 4.1 De cumulatie van een lokaal politiek mandaat met een parlementair mandaat 1

Uittreksel uit de pocket Het statuut van de lokale mandataris. 4.1 De cumulatie van een lokaal politiek mandaat met een parlementair mandaat 1 Uittreksel uit de pocket Het statuut van de lokale mandataris (10 de herziene editie, oktober 2009) 4.1 De cumulatie van een lokaal politiek mandaat met een parlementair mandaat 1 Absolute en relatieve

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 23 januari 2009 tot wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 151;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 23 januari 2009 tot wijziging van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 151; 1 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de inwerkingtreding van diverse bepalingen van het decreet van 23 januari 2009 tot wijziging van het Gemeentedecreet, de uitvoering en inwerkingtreding van

Nadere informatie

Informatiesessie inwerkingtreding gemeentedecreet. Kabinet Vlaams minister Marino Keulen

Informatiesessie inwerkingtreding gemeentedecreet. Kabinet Vlaams minister Marino Keulen Informatiesessie inwerkingtreding gemeentedecreet Kabinet Vlaams minister Marino Keulen Situering Gemeentedecreet De bijzondere wet van 13 juli 2001 maakte Vlaanderen bevoegd voor het bestuur van gemeenten

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Afdeling Kanselarij Boudewijnlaan 30, bus 20 1000 Brussel

Nadere informatie

Voer hier uw titel in

Voer hier uw titel in Voer hier uw titel in Voer hier uw tekst in op niveau 1 Tweede niveau Voer Provincie- hier uw en titel in gemeenteraadsverkiezingen Voer hier uw tekst in op niveau 1 Zondag Tweede 14 niveau oktober 2012

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Statuten van de commissie 1. Artikel 1

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Statuten van de commissie 1. Artikel 1 CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN Statuten van de commissie 1 Artikel 1 Voor de toepassing van deze statuten moet worden verstaan onder: 1 de wet: de wet van

Nadere informatie

Artikel 7 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 31 januari 2003, wordt vervangen door wat volgt:

Artikel 7 van hetzelfde decreet, gewijzigd bij het decreet van 31 januari 2003, wordt vervangen door wat volgt: Uittreksel van decreet van 6 juli 2005 houdende de wijziging van diverse decreten, wat het statuut van de mandaathouders in de aan het Vlaams Parlement verbonden instellingen betreft [ ] HOOFDSTUK III

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris

Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris Besluit van de Vlaamse Regering houdende het statuut van de lokale en provinciale mandataris VERSLAG AAN DE VLAAMSE REGERING Dames en heren, Dit besluit tracht de voornaamste aspecten van het statuut van

Nadere informatie

VERSLAG VAN DE GEMEENTERAAD VAN 3 JANUARI 2019 OPENBARE VERGADERING

VERSLAG VAN DE GEMEENTERAAD VAN 3 JANUARI 2019 OPENBARE VERGADERING GR 03.01.2019 1 Gemeente Schoten Zitting geopend te 20.00 uur. VERSLAG VAN DE GEMEENTERAAD VAN 3 JANUARI 2019 Aanwezig: Verontschuldigd: Lieven De Smet, voorzitter. Maarten De Veuster, burgemeester. Iefke

Nadere informatie

DAGORDE VAN DE GEMEENTERAAD VAN DINSDAG 6 OKTOBER 2015

DAGORDE VAN DE GEMEENTERAAD VAN DINSDAG 6 OKTOBER 2015 GEMEENTE DENDERLEEUW Provincie Oost-Vlaanderen DAGORDE VAN DE GEMEENTERAAD VAN DINSDAG 6 OKTOBER 2015 OPENBARE ZITTING... 2 1. OPSTARTEN VAN DE PROCEDURE TOT AANSTELLEN VAN EEN NIEUW COLLEGE VAN BURGEMEESTER

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.098/3 van 4 april 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T Gemeenten met 5000 of meer inwoners Aan de kiezers van de gemeente ZOUTLEEUW Gemeentelijk hoofdbureau GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T De voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving VR 2016 0909 DOC.0940/4 RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 59.132/3 van 15 april 2016 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van

Nadere informatie

Met deze richtbedragen aan zak- en leefgelden worden volgende doelstellingen nagestreefd:

Met deze richtbedragen aan zak- en leefgelden worden volgende doelstellingen nagestreefd: Notulen van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 26 februari 2013 Aanwezig: Verschueren Ludo, voorzitter Janssens Sonja, ondervoorzitter Frans Rik, burgemeester Pauwels Koen, Dorikens Herman, Hendrickx

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire provinciepersoneel

Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire provinciepersoneel Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire provinciepersoneel DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Provinciedecreet van 9 december 2005, artikel 125 en 132,

Nadere informatie

Gelet op de organieke wet d.d. 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hierna de organieke OCMW-wet genoemd;

Gelet op de organieke wet d.d. 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hierna de organieke OCMW-wet genoemd; VLAAMSE OVERHEID DE GOUVERNEUR VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN Gelet op de organieke wet d.d. 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, hierna de organieke OCMW-wet genoemd; Gelet

Nadere informatie

Zitting van de gemeenteraad van woensdag 02 januari Openbare zitting

Zitting van de gemeenteraad van woensdag 02 januari Openbare zitting Provincie Oost-Vlaanderen - Arrondissement Oudenaarde Zitting van de gemeenteraad van woensdag 02 januari 2019 Aanwezig: MM. Verontschuldigd: Steven Vekeman, voorzitter; Jurgen Soetens, burgemeester; Erna

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.474/3 van 19 november 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende het gebruik van open standaarden door de provinciale besturen en tot

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 26 juni 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 26 juni 2017; Besluit van de Vlaamse Regering houdende de delegatie van diverse bevoegdheden inzake de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen, de stadsdistrictsraadsverkiezingen, de verkiezingen van de raad voor

Nadere informatie

Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep

Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep College van Procureurs-generaal Omzendbrief nr. COL 3/98 van het College van Procureurs-generaal bij de Hoven van Beroep Toegestuurd aan de dames en heren Toegestuurd aan de dames en heren Eerste Substituten,

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies nummer 06/04 van de Vlaamse Jeugdraad, gegeven op 1 februari 2006;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies nummer 06/04 van de Vlaamse Jeugdraad, gegeven op 1 februari 2006; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van de besluiten van de Vlaamse Regering van 12 september 2003 ter uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en de stimulering

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE. Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur;

DE BEROEPSINSTANTIE. Gelet op het decreet van 26 maart 2004 betreffende de openbaarheid van bestuur; Beroepsinstantie inzake de openbaarheid van bestuur Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Departement coördinatie Administratie Kanselarij en Voorlichting Boudewijnlaan 30 1000 Brussel tel. secretariaat:

Nadere informatie

Opschrift gewijzigd bij decreet van 12 februari 2004, art. 1 (inw. 29 maart 2004) (B.S )

Opschrift gewijzigd bij decreet van 12 februari 2004, art. 1 (inw. 29 maart 2004) (B.S ) MINISTERIE VAN HET WAALSE GEWEST [DECREET VAN 1 APRIL 1999 HOUDENDE ORGANISATIE VAN HET TOEZICHT OP DE GEMEENTEN, DE PROVINCIES EN DE INTERCOMMUNALES EN DE ÉÉNGEMEENTE- EN MEERGEMEENTENPOLITIEZONES VAN

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T Gemeenten met 5000 of meer inwoners Aan de kiezers van de gemeente AS Gemeentelijk hoofdbureau GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2018 B E R I C H T De voorzitter van het gemeentelijk hoofdbureau

Nadere informatie

Omzendbrief KB / ABB 2018 / 3

Omzendbrief KB / ABB 2018 / 3 Omzendbrief KB / ABB 2018 / 3 ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Omzendbrief betreffende de start van de lokale en

Nadere informatie

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant

Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Bestuursmemoriaal Provincie Vlaams-Brabant Nummer 1 20 januari 2013 19de jaargang Inhoud Reglementen en verordeningen van de provincieraad Nr. 1 Toepassing van de artikelen 244 en 245 van het Provinciedecreet

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 BERICHTEN UGA TM Division of Continuga TM nv 8501 KORTRIJK-HEULE tel. 056 36 32 00 fax 056 35 60 96 e-mail: sales@uga.be Februari 2012 GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 INSCHRIJVING VAN NIET-BELGISCHE

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20; Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de bekendmaking en raadpleegbaarheid van besluiten en stukken van het lokaal bestuur, betreffende de wijze waarop de reglementen en verordeningen van het lokaal

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 13

Inhoud. Woord vooraf... 13 Inhoud Woord vooraf... 13 Hoofdstuk 1 Het OCMW-decreet algemeen... 15 1. Waarom is er nu een Vlaams OCMW-decreet?... 15 2. Wat regelt het OCMW-decreet?... 15 3. Wanneer werd/wordt het OCMW-decreet van

Nadere informatie

Uittreksel uit het notulenboek van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 2 januari 2013

Uittreksel uit het notulenboek van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 2 januari 2013 STAD TONGEREN ARRONDISSEMENT TONGEREN PROVINCIE LIMBURG Uittreksel uit het notulenboek van de gemeenteraad. Openbare vergadering van 2 januari 2013 Aanwezig: Patrick Dewael, burgemeester-voorzitter (punten

Nadere informatie

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Huishoudelijk reglement van de commissie 1

CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN. Huishoudelijk reglement van de commissie 1 CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN EN DE BOEKHOUDING VAN DE POLITIEKE PARTIJEN Huishoudelijk reglement van de commissie 1 TITEL I UITOEFENING VAN DE BEVOEGDHEDEN MET BETREKKING TOT DE CONTROLE OP DE VERKIEZINGSUITGAVEN

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn

Huishoudelijk reglement gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn GR 22/1/2019 Punt 3 & punt 8 amendementen Groen-sp.a Huishoudelijk reglement gemeenteraad/raad voor maatschappelijk welzijn Amendement 1 Artikel Artikel 31, 1 Huidig voorstel 1 De gemeenteraad richt 2

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.312/3 van 14 mei 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2012 houdende

Nadere informatie

MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN

MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN MINISTERIE VAN BINNENLANDSE ZAKEN 25 MEI 1999. - Omzendbrief betreffende de inschrijving van de niet-belgische burgers van de Europese Unie als kiezers voor de gewone vernieuwing van de gemeenteraden Aan

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 63.670/3 van 6 juli 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van de tuchtprocedure voor het statutaire personeel van het lokaal

Nadere informatie

PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 31 JANUARI, 21 FEBRUARI EN 2 MEI 2005 DIE GEVOERD WERDEN IN HET

PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 31 JANUARI, 21 FEBRUARI EN 2 MEI 2005 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 216.693 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 31 JANUARI, 21 FEBRUARI EN 2 MEI 2005 DIE GEVOERD WERDEN IN HET

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking Pisad provinciaal intern verzelfstandigd agentschap (piva) dossiernummer: 1706073 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Uitkanteling

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet;

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Agendapunt nr. 14: VASTSTELLEN REGLEMENT ADVIESRAAD VOOR LOKALE ECONOMIE DE GEMEENTERAAD Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Gelet op de omzendbrief BB 2007/03 van

Nadere informatie

Transparantie en Politiek

Transparantie en Politiek Transparantie en Politiek Vragenlijst bestemd voor de kandidaten van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012. Transparency International is wereldwijd de belangrijkste organisatie die zich bezighoudt

Nadere informatie

Vergadering van 02 januari 2019

Vergadering van 02 januari 2019 PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE 1540 HERNE Vergadering van 02 januari 2019 Aanwezig: Kris Degroote, Voorzitter van de gemeenteraad Kris Poelaert, Burgemeester Carina Ricour, Lieven Vandenneucker, Lieven

Nadere informatie

Voordracht van kandidaten door kiezers in gemeenten met minder dan 5000 inwoners

Voordracht van kandidaten door kiezers in gemeenten met minder dan 5000 inwoners Gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 Voordracht van kandidaten door kiezers in gemeenten met minder dan 5000 inwoners gemeente:... Deze voordracht wordt bij voorkeur op digitale wijze aangemaakt

Nadere informatie

protocol nr Over

protocol nr Over Agentschap voor overheidspersoneel SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 259.837 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 7 APRIL 2008 DIE GEVOERD WERDEN

Nadere informatie

DE RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN OOST-VLAANDEREN

DE RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN OOST-VLAANDEREN DE RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN OOST-VLAANDEREN BESLUIT BETREFFENDE DE SCHEPENENVERKIEZING VAN 2 JANUARI 2007 TE LEDE Kenmerk: Lede/bezwaari Bezwaarindiener: de heer Edwin Brantegem DE RAAD VOOR VERKIEZINGSBETWISTINGEN

Nadere informatie

Notulen Zitting van 8 januari 2019

Notulen Zitting van 8 januari 2019 Gemeenteraad Notulen Zitting van 8 januari 2019 Samenstelling Aanwezig de heer Carl De Bie, voorzitter gemeenteraad; de heer Luc Vleugels, burgemeester; de heer Jan Moons, schepen; de heer David Geerts,

Nadere informatie

Amendementen. op het ontwerp van decreet

Amendementen. op het ontwerp van decreet ingediend op 687 (2015-2016) Nr. 2 23 mei 2016 (2015-2016) Amendementen op het ontwerp van decreet tot wijziging van de regelgeving voor ruimtelijke uitvoeringsplannen teneinde de planmilieueffectrapportage

Nadere informatie

1. Goedkeuring verslag. Het verslag van de zitting dd wordt goedgekeurd bij éénparigheid.

1. Goedkeuring verslag. Het verslag van de zitting dd wordt goedgekeurd bij éénparigheid. VERSLAG OCMW-raad DINSDAG 29 MEI 2018 aanwezig Axel Boen, voorzitter Rob Mennes, burgemeester Luc Vandekerkhof, Magda Schellemans, Albert Van Bogaert, Magda Claes, Tanya Jansegers, Ludovicus Remery, Ive

Nadere informatie

24 JUNI NIEUWE GEMEENTEWET. Hoofdstuk I. - Toepassingsgebied

24 JUNI NIEUWE GEMEENTEWET. Hoofdstuk I. - Toepassingsgebied 24 JUNI 1988. - NIEUWE GEMEENTEWET Hoofdstuk I. - Toepassingsgebied Art. 281. - De bepalingen van deze titel zijn toepasselijk op alle leden van het gemeentepersoneel, met uitzondering van het personeel

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Codex Hoger Onderwijs, gecodificeerd op 11 oktober 2013, artikel V.84, V.86 en V.259, 1;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op de Codex Hoger Onderwijs, gecodificeerd op 11 oktober 2013, artikel V.84, V.86 en V.259, 1; Besluit van de Vlaamse Regering tot aanpassing van een aantal verlofstelsels voor de personeelsleden van de hogescholen in de Vlaamse Gemeenschap en van de regeling inzake loopbaanonderbreking voor het

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Bezoldigingsregeling OCMW-voorzitter en OCMWondervoorzitter

INHOUD. Inleiding Bezoldigingsregeling OCMW-voorzitter en OCMWondervoorzitter INHOUD Inleiding 9 1 Bezoldiging en vergoedingen 13 1. Gemeente- en districtsraadsleden 15 1.1. Presentiegelden gemeenteraadsleden 15 1.2. Presentiegelden districtsraadsleden 21 1.3. Andere vergoedingen

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Afdeling Kanselarij Boudewijnlaan 30, bus 20 1000 Brussel

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 9e Directie Dienst 91 Kunst en Cultuur Provincieraadsbesluit betreft verslaggever SOCIAAL-CULTUREEL VOLWASSENENWERK Aangepast reglement met betrekking tot de toekenning van projectsubsidies in de sector

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 20 juni 2017 Technisch Beleidsdomein - Administratie & Technisch Ondersteunende Diensten

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 20 juni 2017 Technisch Beleidsdomein - Administratie & Technisch Ondersteunende Diensten Stad Borgloon College van burgemeester en schepenen GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 20 juni 2017 Technisch Beleidsdomein - Administratie & Technisch Ondersteunende Diensten 26 2017_CBS_00515 Aanvullend

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INLEIDING 9 GOED OM TE WETEN 13

INHOUDSOPGAVE INLEIDING 9 GOED OM TE WETEN 13 INLEIDING 9 GOED OM TE WETEN 13 HOOFDSTUK 1 DE VOORBEREIDING: OVER KANDIDATEN EN LIJSTEN 17 1.1 Het aantal raadsleden en schepenen 19 1. Hoeveel gemeenteraadsleden telt mijn gemeente? 19 2. Hoeveel schepenen

Nadere informatie

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving

RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving RAAD VAN STATE afdeling Wetgeving advies 64.475/3 van 19 november 2018 over een ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering houdende het gebruik van open standaarden door de lokale besturen en tot nadere

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Gecoördineerde versie -

Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Gecoördineerde versie - Huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Gecoördineerde versie - Historiek : Zitting van 26 februari 2013 Zitting van 17 september 2013 : wijziging artikel 1 2 Zitting van 29 april 2014 : wijziging

Nadere informatie

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur

DE BEROEPSINSTANTIE - Afdeling openbaarheid van bestuur Beroepsinstantie inzake openbaarheid van bestuur en hergebruik van overheidsinformatie Vlaamse Regering Diensten voor het Algemeen Regeringsbeleid Afdeling Kanselarij Boudewijnlaan 30, bus 20 1000 Brussel

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016

college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 11 maart 2016 Besluit A-punt GOEDGEKEURD cultuur, sport, jeugd en onderwijs Samenstelling de heer Bart De Wever, burgemeester

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 2;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 116, 2; Besluit van de Vlaamse Regering houdende regeling van de externe personeelsmobiliteit tussen sommige lokale en provinciale overheden onderling en tussen sommige lokale en provinciale overheden en de diensten

Nadere informatie

Vergadering van 30 april 2014

Vergadering van 30 april 2014 PROVINCIE VLAAMS-BRABANT GEMEENTE 1540 HERNE Vergadering van 30 april 2014 Aanwezig: Kris Degroote, voorzitter van de gemeenteraad Kris Poelaert, burgemeester, Carina Ricour, Marie-Louise Devriese, Lieven

Nadere informatie

OCMW-raad van vrijdag 4 januari 2019

OCMW-raad van vrijdag 4 januari 2019 OCMW-raad van vrijdag 4 januari 2019 Aanwezigen: Verontschuldigd: Kelders Lieve - voorzitter Wynants Ivo - burgemeester Wouters Leen, Janssens Maarten, Tachelet Tom, Wouters Nadine - schepenen Verhaert

Nadere informatie

Voorstel van bijzonder decreet

Voorstel van bijzonder decreet stuk ingediend op 1571 (2011-2012) Nr. 1 24 april 2012 (2011-2012) Voorstel van bijzonder decreet van de heer Ludo Sannen en de dames Veerle Heeren, Vera Celis, Kathleen Deckx, Kathleen Helsen, Goedele

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 april 2016 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging

Nadere informatie

Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten

Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten Bron : Wet van 22 april 1999 betreffende de beroepstucht voor accountants en belastingconsulenten (Belgisch Staatsblad,

Nadere informatie

DRAAIBOEK INSTALLATIE POLITIEKE ORGANEN

DRAAIBOEK INSTALLATIE POLITIEKE ORGANEN DRAAIBOEK INSTALLATIE POLITIEKE ORGANEN Stappenplan voor voordrachten, installatie gemeenteraad, OCMW-raad, politieraad e.a. VERSIE 2 oktober 2012 Voor alle Vlaamse gemeenten, met uitzondering van Drogenbos,

Nadere informatie