Verslag van de vergadering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag van de vergadering"

Transcriptie

1 6e Directie Dienst 61 Welzijn vergadering van 3 maart 2009 Verslag van de vergadering aanwezig Van Der Sypt Liliane, Van Nieuwenhuyse Adhemar,Baert André Sar Destelbergen Van Wettere André, Vermeiren Mark SarGavere Fonck Florent Sar Melle De Bosschere Johnny, Versteirt Willy Sar Merelbeke Steurbaut Suzanne Sar Oosterzele Clement Serge, Sar Sint-Martens-Latem Van de Vyle Jean-Guy Sar Sint-Martens-Latem Persyn Luc LDC Ten Hove Curio Doris PAO, Sar Gent Oost Sleeuwaert Antoon Sar Gent-Noordwest Schatteman Bob Sar Rogge Rita seniorenraad Sar Deinze Van Renterghem Roland Sar Gent Noord-Oost Huib Hinnekint, deskundige, Sar Zulte Lossie Ingeborg, Sar Ann De Maesschallk Rwo Frans Meyfroodt provinciebestuur Verontschuldigd De Loire Jo Sar Merelbeke Marie-Louise Tanghe Sar Gent Noord Petra Van Poucke, provinciebestuur kenmerk betreft Agenda: regionaal platform voor lokale ouderenadviesraden regio Gent Verwelkoming (Ann De Maesschalck, voorzitter vergadering) Verslag bijeenkomst 11/09/08: goedkeuring en opvolging (Ann De Maesschalck) Informatie en vragen vanuit provincie Oost-Vlaanderen (Frans Meyfroodt) Recente provinciale publicaties - Ouderencahier - Handleiding voor lokale oudereadviesraden Het provinciaal ouderenbeleidsplan Toegevoegd agendapunt: weergave verslag van 17/2/2009, afstemmingsoverleg met provinciale ambtenaren, RWOcoördinatoren, vertegenwoordigers van de regio s in PAO Regionale uitwisseling Provinciale Adviesraad Ouderen (PAO) door Doris Curio - Verslag 16 december 2008: opvolging - Voorbereiding 24 maart: rondvraag en voorbereiding agendapunten vanuit regio Gent Provinciaal ouderenbeleidsplan: voorbereiding vragen en suggesties vanuit regio Gent Provinciaal forum de rol van de lokale ouderenadviesraad (10/02/09): evaluatie Provinciale werkgroep vorming participatie voor lokale besturen en ouderenadviesraden: opvolging Vragen vanuit de lokale ouderenadviesraden regio Gent: Ervaringsuitwisseling via bespreking van vragen of informatie: - Sociaal huis: hoe wordt hiermee omgegaan door de seniorenraden in de regio? (Merelbeekse seniorenraad) - Zorgstrategisch Plan: krijgen andere seniorenraden in de regio hierrond vragen en hoe wordt hiermee omgegaan? (Merelbeekse seniorenraad) - Resultaten behoeftenonderzoek: hoe wordt hiermee omgegaan door de seniorenraden in de regio? (Merelbeekse seniorenraad) Afspraken verdere werkwijze, data en mogelijke agenda

2 Afsluiting door voorzitter Verslag bijeenkomst 11/09/08: goedkeuring en opvolging Het verslag werd zonder opmerkingen goedgekeurd. Ter opvolging kwamen de volgende punten aan bod: Pagina 2, punt 3 tweede alinea Vraag rond schriftelijke informatie over de huidige RWO-regio-indeling: Vraagsteller heeft dit ondertussen zelf opgezocht. Pagina 2, punt 4. Informatie vanuit de provincie: Provinciaal aanspreekpunt ouderen. Petra Van Poucke staat in voor het ouderenbeleid, ouderenparticipatie en het provinciaal steunpunt toegankelijkheid. Zij participeert aan de commissie beleidsparticipatie van de Vlaamse Ouderenraad An De Bruycker behoort niet meer tot de werking ouderen Frida Van der Eecken : secretariaat en opvolging PAO, ouderenparticipatie Chantal Neeter : ondersteuning ouderen en regionale platformen ouderen Frans Meyfroodt : ouderenbeleid, ouderenzorg en vertegenwoordiger van de provincies in de Vlaamse ouderenraad, neemt ook deel aan de commissie zorg en wonen van de Vlaamse ouderenraad, voorzitter collegagroep provincies ouderen Pagina 5.punt 4. Provinciale Adviesraad Ouderen De vraag of de verslagen van de PAO op de provinciale website kunnen geraadpleegd worden : voorlopig niet. Ze zijn wel terug te vinden op de website van Pagina 5 Evaluatie van het ouderenparlement: Voor een volgend ouderenparlement, ingericht door de Vlaamse ouderenraad, wordt naar een andere fomule gezocht. Tot slot, er is weinig reactie gekomen op de afspraak dat iedere ouderenadviesraad de gegevens zou controleren ivm statuten, huishoudelijke reglementen, afsprakennota s en correcties zou doorgeven aan Ann De Maesschalck. Johnny De Bosschere merkt op dat de nieuwe statuten op de website van Merelbeke zijn aangepast. Informatie vanuit de Provincie (door Frans Meyfroodt)

3 Het ouderencahier en de handleiding voor lokale ouderenadviesraden Deze publicaties worden aan alle voorzitters van lokale seniorenadviesraden toegestuurd. De handleiding is een basis voor vorming in de Sar s. Op het Forum van 10 februari 2009 hebben de aanwezige voorzitters deze reeds gekregen, de ambtenaren betrokken bij het ouderenbeleid hebben van de handleiding een CD-rom ontvangen. De handleiding gaat ook naar alle OCMW voorzitters, voorzitters van college Burgemeester en schepenen. Het ouderencahier wordt ook gestuurd naar de lokale besturen, de lokale ambtenaren voor ouderenbeleid en heel wat zorgvoorzieningen. Ook de verenigingen voor ouderen krijgen een exemplaar. Het Provinciebestuur ziet de handlleiding voor lokale ouderenadviesraden als een vertrekpunt voor een aantal vormingssessies, die vanuit de provincie gecoördineerd zullen worden om de deskundigheid van de lokale ouderenadviesraad te bevorderen. Binnen de werkgroep vorming van de PAO wordt besproken wat er in de tweede helft van de legislatuur aan vorming zal aangeboden worden. In het najaar worden de vormingsprioriteiten voorgesteld aan de PAO en de regionale platformen. Provinciaal ouderenbeleidsplan Op de PAO van 24/03/2009 zal het advies rond dit ouderenbeleidsplan gefinaliseerd worden vanuit de PAO, rekening houdend met suggesties en reacties vanuit de regionale platformen naar de respectievelijke vertegenwoordigers van elke regio. (Het is niet de bedoeling dat de basisfilosofie in vraag wordt gesteld, maar dat er relevante opmerkingen worden gegeven vooral mbt de items over wat het provincaal beleid kan opnemen op de verschillende levensdomeinen). De resultaten van de screening lokale sociale beleidsplannen Ter opvolging van de vorige bijeenkomst, werd meegedeeld dat de resultaten op 24 maart 2009 aan de PAO worden voorgesteld. Tijdens de volgende regionale platformen zal hierover gecommuniceerd worden. De taak vanuit de provincie beperkt zich tot screening en communicatie met gemeenten als dit nodig is. Op de vraag of de resultaten van deze screening beschikbaar zullen zijn en opvraagbaar per gemeente kon geen antwoord gegeven worden. Dit wordt nagevraagd bij de desbetreffende ambtenaar.

4 Toegevoegd agendapunt: weergave verslag van 17/2/2009, afstemmingsoverleg met provinciale ambtenaren, RWOcoördinatoren, vertegenwoordigers van de regio s in PAO Tijdens de bespreking kwamen de volgende punten aan bod: samenstelling De samenstelling van de verschillende regionale platformen is verschillend. Er wordt een gelijkvormigheid van samenstelling nagestreefd. Alle voorzitters en secretarissen van de lokale ouderenadviesraden binnen de regio zijn in principe lid van het platform en worden uitgenodigd. Daar waar er nog geen ouderenadviesraad is opgericht, ontvangen de ambtenaren, betrokken bij het ouderenbeleid, een uitnodiging. Of dit nu specifiek voorzitter en secretaris moet zijn, wordt nog even in het midden gelaten. Misschien moeten we gaan naar een formule waarop maximaal twee of drie personen per lokale adviesraad vast in het regionaal platform zetelen, met eventuele wissel bij noodzakelijke vervanging of nodige expertise. Ook de lokale ambtenaar kan van deze delegatie deel uitmaken. De gemandateerde personen worden schriftelijk uitgenodigd, maar zouden ook persoonlijk aangesproken en gemotiveerd moeten worden indien ze niet komen, geen reactie geven op uitnodigingen van de platformen. Voor de politieke mandatarissen wordt a priori een ander forum voorzien. agenda De rwo-coördinatoren, de provinciale ambtenaren en de vertegenwoordigers van de platformen in de PAO bepalen in onderling overleg ruim op voorhand de agenda. Ieder lid van het regionaal platform kan agendapunten inbrengen door deze te signaleren aan bovengenoemde personen. Elke vergadering bestaat kan grosso mode uit 4 delen bestaan: een ruime mogelijkheid tot uitwisseling en mededeling, een terugkoppeling naar het provinciaal ouderenbeleid, regionale agendapunten en gemeenschappelijke agendapunten voor alle regio's. Ook al zijn er grote verschillen in de regionale dynamieken, toch dient er gestreefd te worden naar een minimale basis-uniformiteit van werking. De platformen komen minstens 2 maal per jaar samen. Meer samenkomsten kan ook. De uitnodigingen met de agenda vertrekken vanuit de rwo's.

5 voorzitterschap Meestal wordt nu het voorzitterschap opgenomen door de rwocoördinatoren. Er wordt naar gestreefd om op termijn ouderen zelf het voorzitterschap te laten opnemen. Ann De Maesschalck merkt op dat het in regio Gent gaat over 16 verschillende gemeenten, opgesplitst in vier subregio s. Indien we 4 keer zouden samenkomen per jaar zou iedere subregio opeenvolgend de kans krijgen om het voorzitterschap op te nemen. Er zal een profiel opgesteld worden waaraan de kandidaat zou moeten voldoen voor dit voorzitterschap. verslaggeving De verslaggeving is een belangrijk instrument in de communicatie tussen de PAO, de regionale platformen en de lokale ouderenadviesraden. Het verslag wordt in een eerste aanzet door Chantal Neeter, provinciaal ambtenaar, opgesteld en wordt in samenspraak met de rwo-coördinator en de betrokken provinciale ambtenaar in een definitieve versie vastgelegd. De verslagen worden vanuit het RWO naar alle gemandateerden van lokale ouderenadviesraden in de regio, de vertegenwoordiger in de PAO en de provinciale ambtenaren verstuurd. De verslagen staan niet op de provinciale website, maar kunnen steeds opgevraagd worden. De rwo's hebben de vrijheid hun verslagen al dan niet op hun website te plaatsen.) functie van de vertegenwoordiger van het regionaal platform in de PAO Doris Curio is hier de aangestelde persoon. Deze aanstelling is bevestigd in een vorig regionaal platform. Ze is de verbindingspersoon tussen het regionaal platform en de PAO. Ze verstrekt informatie vanuit de PAO naar het platform en geeft op haar beurt de verslaggeving weer van het regionaal platform op de PAO. Ze is de contactpersoon voor de lokale ouderenadviesraden. PLOR Men is in de lokale ouderenadviesraden over het algemeen niet zo gelukkig met al die afkortingen, dus ook niet met het letterwoord PLOR dat staat voor Platform voor Lokale OuderenadviesRaden. Er wordt overeengekomen de volle omschrijving te gebruiken. Verdere werkwijze

6 Er werd gevraagd om de verdere werkwijze eerst met de betrokken provinciale ambtenaren, RWO-coördinatoren, vertegenwoordigers van de regio s in PAO en met de PAO te bespreken Regionale uitwisseling 1. Provinciale Adviesraad Ouderen (PAO) door Doris Curio Verslag PAO 16/12/2008: opvolging. Tijdens de bespreking kwamen de volgende punten aan bod: - Er is nood aan meer eenvormigheid in de samenstelling, de taakstelling, adviesverlening van ouderenadviesraden. Maar de uniformiteit mag "geen keurslijf" worden. (Er moet ook aandacht zijn voor de eigenheid van elke gemeente afzonderlijk). Over de vertegenwoordiging van niet-georganiseerden, die soms op een ander terrein dan de seniorenvereniging (bv. vrijwilligerswerk) actief zijn, wordt ernstig nagedacht. De praktische handleiding voor lokale ouderenadviesraden, die op het provinciaal forum van 10 februari 2009 werd voorgesteld, zal een heel nuttig werkinstrument zijn en veronderstelt verdere opvolging en vorming. - De voorzitter van de PAO heeft de vergadering van het IPO (Interprovinciaal overleg voor provinciale ouderenadviesraden), waar alle voorzitters en secretarissen van de 5 provinciale ouderenadviesraden werden toe uitgenodigd toegelicht. Het was interessant en verrijkend om te horen waar andere provincies mee bezig zijn. Er is heel wat verschil tussen de provincies onderling. Provincies hebben hun eigen historiek inzake advisering van ouderen. Sommige provincies (zoals bv. Brabant) zijn nog niet lang gestart en zijn aan een inhaalbeweging bezig. Anderen (bv. Limburg) hebben al een goede praktijk opgebouwd inzake adviesverlening. In Oost-Vlaanderen zitten we al het verst voor wat het ouderenbehoeftenonderzoek betreft. Er valt heel wat te leren van elkaar. - De gids "Wegwijs in het culturaliseringsaanbod voor ouderzorg in Oost-Vlaanderen" werd voorgesteld door David Talloen, bestuurssecretaris bij de provinciale dienst maatschappelijke participatie, team insluiting en diversiteit. Is gratis te bekomen bij david.talloen@oost-vlaanderen.be, tel 09/ Kan nuttig zijn voor Gent vermits nieuwe statuten worden opgesteld en de intentie leeft om allochtone ouderen te laten vertegenwoordigen. - De provinciale begroting is op 3 december 2008 in de Provincieraad goedgekeurd.

7 EUR werd voorzien voor subsidies aan initiatieven in de sector ouderenparticipatie; ± EUR is voorzien voor werkingskosten; (hierin zijn de reiskosten en zitpenningen verrekend, waarvoor een totale som van EUR moet worden voorzien;) EUR (ipv EUR in 2008) wordt voorzien voor de seniorenverenigingen EUR werd overheveld naar dienst Cultuur waar de ouderenverenigingen vanaf 2009 zullen worden gesubsidieerd. Het merendeel van de leden van de vergadering van de PAO heeft zijn ongenoegen geuit over deze budgetverschuiving. Zij betreuren het feit dat ze als provinciale adviesraad vooraf niet gehoord zijn bij deze beleidsbeslissing. Zij willen ook duidelijk stellen dat ze niet akkoord gaan met deze verschuiving. Daarom zijn er nu brieven gestuurd naar alle seniorenverenigingen met de vraag waar ze subsidies willen onder geresorteerd zien, bij dienst Welzijn of Dienst Cultuur. - Project rond sociaal isolement van 80-plussers van het OCMW Gent, wordt omwille van de zware agenda en tijdsgebrek verdaagd naar een volgende vergadering. Opmerking van Luc Persijn dat dit toch een belangrijk agendapunt is wordt weerhouden. Het is wel een feit dat men nu niets meer aan de agenda van bv 24 maart 2009 kan toevoegen, maar dit agendapunt staat er sowieso op. Frans Meyfroodt merkte ook op dat er wel het één en ander reeds gebeurd vanuit de provincie in het kader van sociaal isolement, men is nu o.a. via gesubsidieerde initiatieven projecten aan het organiseren. Er is wel politieke gevoeligheid voor dit thema, zeker het laatste jaar. -De data van de volgende vergaderingen van de PAO worden nog eens meegegeven:24 maart 2009, 23 juni 2009, 22 september 2009, 8 december Voorbereiding PAO 24 maart: rondvraag en voorbereiding agendapunten vanuit regio Gent - Provinciaal ouderenbeleidsplan: voorbereiding vragen en suggesties vanuit regio Gent Het ontwerp ouderenbeleidsplan is ondertussen aan de voorzitters van elke seniorenraad toegestuurd. Dit ontwerp ouderenbeleidsplan is ook terug te vinden op de WRG-website Er wordt gevraagd bedenkingen schriftelijk door te geven vóór 13 maart 2009 aan hun vertegenwoordiger in de PAO. Voor dit platform is dit Doris Curio. De aangepaste teksten met opmerkingen worden vervolgens voorgelegd op de vergadering van de PAO van 24 maart Hierna wordt het ouderenbeleidsplan definitief afgewerkt, zodat het ten laatste in de eerste helft van juni door de Deputatie kan worden goedgekeurd, vóór de e.k. vergadering van de PAO van 23 juni 2009.

8 - Provinciaal forum de rol van de lokale ouderenadviesraad (10/02/09): evaluatie Dit is eigenlijk de enige openbare vergadering van de PAO. Een tiental aanwezigen van het regionaal platform voor lokale ouderenadviesraden regio Gent namen deel aan het forum. Opmerkingen over het voorbije forum mogen nog altijd aan Doris worden doorgegeven. - Provinciale werkgroep vorming participatie voor lokale besturen en ouderenadviesraden: opvolging De werkgroep vorming van het PAO heeft een sneuvelnota opgesteld inzake kadervorming. Het praktische handboek voor lokale ouderenadviesraden is reeds een belangrijk hulpmiddel, maar er is meer nodig. De Provincie heeft hier een belangrijke rol te vervullen. Zij moet de regie van de vorming voeren en het vormingsproces begeleiden. Zij is bijzonder goed geplaatst om op bovenlokaal en regionaal vlak ondersteuning te bieden. Volgende PAO-leden zijn lid van de werkgroep vorming : Doris Curio, Huib Hinnekint, Antoon Sleeuwaert, Toon Van Parijs, Roger Van Ranst Willy Vijverman en de provinciale ambtenaren. - De openbaarheid van de Provinciale adviesraad ouderen Er is een vraag van Johnny De Bosschere, Sar Merelbeke, waarom de vergaderingen van het PAO niet allemaal openbaar zijn zoals de meeste adviesraden in Merelbeke. Er zal hierover volgende vergadering een mededeling worden gedaan, ondersteund door het bestuur; Vragen vanuit de lokale ouderenadviesraden regio Gent: ervaringsuitwisseling via bespreking van vragen of informatie Tijdens de bespreking en ervaringsuitwisseling kwamen de volgende punten aan bod: - Sociaal huis: hoe wordt hiermee omgegaan door de seniorenraden in de regio? (Merelbeekse seniorenraad) Ann De Maesschalck lichtte kort de bedoeling van een sociaal huis toe. In het kader van het decreet lokaal sociaal beleid moeten gemeentebestuur, OCMW en alle andere relevante actoren beter gaan samenwerken om de sociale grondrechten voor iedereen te realiseren. In iedere gemeente moet in dit kader ook een sociaal huis worden opgericht. In Merelbeke is het oprichten van het Sociaal Huis verschenen in het infoblad. Er zijn ook 4 werkgroepen opgericht, rond wonen, thuiszorg

9 ,gezondheid en residentiële opvang. Het is een onafhankelijk huis en wordt met één loket bemand. In Melle is het OCMW de drager van het sociaal huis. De lokale ouderenadviesraad is hier tot nog toe niet bij betrokken. Een éénmansloket zorgt voornamelijk voor de doorverwijzing. In Deinze is dat ook zo. De dienst Welzijn is goed uitgewerkt. De stedelijke ouderenadviesraad is wel bij deze dienst betrokken. De dienst welzijn is toegankelijk voor ouderen. In Destelbergen is het sociaal huis ook het domein van het OCMW. Volgens Huib Hinnekint zijn er twee belangrijke aandachtspunten: in hoever komen ouderen hierbij aan hun trekken? in hoever zijn ouderen en/of de lokale ouderenadviesraad partners bij het organiseren van het sociaal huis? - Zorgstrategisch Plan: krijgen andere seniorenraden in de regio hierrond vragen en hoe wordt hiermee omgegaan? (Merelbeekse seniorenraad) Er werd gevraagd of andere ouderenadviesraden in de regio hierrond vragen krijgen, maar dit punt lijkt een typisch Merelbeekse thema. - Resultaten behoeftenonderzoek: hoe wordt hiermee omgegaan door de seniorenraden in de regio? (Merelbeekse seniorenraad) Dit agendapunt wordt naar latere datum verschoven. Afspraken verdere werkwijze, data en mogelijke agenda Afspraken verdere werkwijze: - Sociaal huis: hoe wordt hiermee omgegaan door de seniorenraden in de regio? Er werd afgesproken dat dit thema het hoofdagendapunt wordt van het volgende regionaal platform voor lokale ouderenadviesraden regio Gent. Ter voorbereiding zullen de lokale ouderenadviesraden nagaan hoe het sociaal huis in de eigen gemeente werkt. Ter voorbereiding kunnen de lokale ouderenadviesraden achtergrondinformatie terugvinden (o.a. het decreet lokaal sociaal beleid) terugvinden in de provinciale handleiding voor lokale ouderenadviesraden die aan elke voorzitter van de ouderenadviesraad werd toegestuurd. Meer informatie vind je ook via:

10 - Volgende bijeenkomst regionaal platform: 26 mei 2009 van 10 tot 12 uur (Provinciehuis) Voorlopige agenda: Verwelkoming (Ann De Maesschalck, voorzitter vergadering) Verslag bijeenkomst 03/03/08: goedkeuring en opvolging (Ann De Maesschalck) Regionale uitwisseling Provinciale Adviesraad Ouderen (PAO) door Doris Curio - Verslag 24 maart 2009: opvolging - Voorbereiding 23 juni 2009: rondvraag en voorbereiding agendapunten vanuit regio Gent Ervaringsuitwisseling en vragen vanuit de lokale ouderenadviesraden regio Gent: - Sociaal huis: hoe wordt hiermee omgegaan door de seniorenraden in de regio? Terugkoppeling over het provinciaal ouderenbeleid (Frans Meyfroodt) Provinciaal ouderenbeleidsplan: opvolging Afstemmingsoverleg met provinciale ambtenaren, RWOcoördinatoren, vertegenwoordigers van de regio s in PAO: opvolging Screening lokale sociaal beleidsplannen Antwoord rond publieke openstelling PAO Inventarisatie vormingsbehoeften Afspraken verdere werkwijze, data en mogelijke agenda Gent,

Regionaal Platform voor lokale ouderenadviesraden regio Gent

Regionaal Platform voor lokale ouderenadviesraden regio Gent Regionaal Platform voor lokale ouderenadviesraden regio Gent Verslag 11 september 2008 Aanwezigen en verontschuldigingen: zie lijst in bijlage Agenda: Verwelkoming (Frans Meyfroodt-voorzitter vergadering)

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 8 mei 2012 Verslag van de vergadering kenmerk betreft Regionaal Overleg Ouderenadviesraden

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering 6e Directie Dienst 61 Welzijn vergadering van 16 december 2008 Verslag van de vergadering aanwezig: Doris Curio, Jeanine De Bruycker, Annie D'hoker, Jean-Marc Beerens, Willy Goemaere, Gentiel Goethals,

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 5 februari 2013 aanwezig Luc Persyn(Ten Hove) Florent Fonck(Melle) Francine

Nadere informatie

1. Goedkeuring verslag vorige vergadering.

1. Goedkeuring verslag vorige vergadering. Welzijnsoverleg regio Gent vzw Dienst 61 Maatschappelijke Participatie Ouderen vergadering van 13/10/2009 Verslag van de vergadering aanwezig Destelbergen Liliane Van Der Sypt Didier Baert Ouderen-adviesraad

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering vergadering van 8 februari 2011 Koen Berwouts Rwo Huub Hinnekint Provinciale adviesraad Fonck Florent Melle Robrecht Schatteman Stedelijke seniorenraad Gent Van der Graaf Fr. Stedelijke seniorenraad Gent

Nadere informatie

kenmerk regionaal platform lokale seniorenraden Gent

kenmerk regionaal platform lokale seniorenraden Gent Vzw Welzijnsoverleg regio Gent Dienst 61 Maatschappelijke Participatie Ouderen vergadering van 12/10/2010 Verslag van de vergadering kenmerk betreft regionaal platform lokale seniorenraden Gent Aanwezig

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 14 februari 2012 aanwezig Koen Berwouts (RWO) JeanineSchollaert (PAO) Albert

Nadere informatie

Opmerkingen van de lokale adviesraad Destelbergen

Opmerkingen van de lokale adviesraad Destelbergen Welzijnsoverleg regio Gent vzw Dienst 61 Maatschappelijke Participatie Ouderen vergadering van 9 maart 2010 Verslag van de vergadering kenmerk betreft regionaal platform lokale ouderenadviesraden Gent

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering 6e Directie Dienst 61 Welzijn vergadering van 24 juni 2008 Verslag van de vergadering aanwezig: Jean-Marc Beerens, Doris Curio, Jeanine De Bruycker, Nele De Pagie, Adrien De Winne, Annie D'hoker, Willy

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering vergadering van 10 mei 2011 aanwezig Koen Berwouts Rwo Huub Hinnekint Provinciale adviesraad Fonck Florent Melle Robrecht Schatteman Stedelijke seniorenraad Gent Van der Graaf Fr. Stedelijke seniorenraad

Nadere informatie

Provinciaal participatiebeleid van ouderen

Provinciaal participatiebeleid van ouderen Provinciaal participatiebeleid van ouderen Provinciaal participatiebeleid van ouderen 5 pijlers : 1. Organiseren van inspraak en participatie bij het provinciaal ouderenbeleid 2. Subsidiebeleid : ouderenverenigingen,

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 januari 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/1 Welzijn. Ouderen. Vernieuwing van de statuten,

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

Kandidaturen hersamenstelling Provinciale Adviesraad voor Ouderen (PAO)

Kandidaturen hersamenstelling Provinciale Adviesraad voor Ouderen (PAO) Welzijnsoverleg Regio Gent v z w ( W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG & ONDERWIJS GEMEENTE KORTENAKEN 1.OPRICHTING Er wordt te Kortenaken een lokaal overleg kinderopvang en onderwijs opgericht, dat als adviesgevend orgaan wordt erkend.

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent: verslag 19 mei 2015

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent: verslag 19 mei 2015 Welzijnsoverleg Regio Gent v z w ( W R G ) WRG vzw Kasteellaan 479 bus 101 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag dinsdag 7 mei 2013

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag dinsdag 7 mei 2013 Welzijnsoverleg Regio Gent vzw (W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking Dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 25 september 2012 aanwezig: Jeanine Schollaert, voorzitter Huib Hinnekint Antoon

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Gemeente Brecht

Statuten Ouderenadviesraad Gemeente Brecht Statuten Ouderenadviesraad Gemeente Brecht 18.02.2013 Dit document vervangt de vorige uitgave van 14.05.2007 1. Oprichting en doelstelling Artikel 1: Oprichting en benaming Er wordt voor de gemeente Brecht

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

PROVINCIAAL FORUM 14 oktober 2014

PROVINCIAAL FORUM 14 oktober 2014 Latemse SeniorenAdviesRaad (LSAR) PROVINCIAAL FORUM 14 oktober 2014 Spreken is communiceren is zilver, goud. 1. Situering van de gemeente Sint-Martens-Latem = fusie van Sint-Martens-Latem & Deurle is

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG (INCLUSIEF HUISHOUDELIJK REGLEMENT)

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG (INCLUSIEF HUISHOUDELIJK REGLEMENT) STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG (INCLUSIEF HUISHOUDELIJK REGLEMENT) Voor principieel akkoord verklaard door het College in zitting van 24 september 2007 en gewijzigd na bespreking met de leden van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) HUISHOUDELIJK REGLEMENT MILIEURAAD (goedgekeurd gemeenteraad 10 juni 2013) Gelet op artikel 4 van de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de gemeente over het gemeentelijke milieu en natuurbeleid,

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent: verslag 30 september 2014

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent: verslag 30 september 2014 Welzijnsoverleg Regio Gent v z w ( W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013.

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Statuten 2013-2018 Algemeen Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK 2019-2025 Artikel 1 - Oprichting Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag 18 februari 2014

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag 18 februari 2014 Welzijnsoverleg Regio Gent vzw (W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest.

De ADOMA wordt in ieder geval om advies gevraagd over de verplichtingen in het kader van de samenwerkingsovereenkomst milieu met het Vlaams gewest. Statuten ADOMA Artikel 1 Er wordt een adviesraad voor milieu en natuur opgericht, hierna Adviesraad voor Duurzame Ontwikkeling en Milieu van de stad Antwerpen (afgekort ADOMA) genoemd. De ADOMA is tevens

Nadere informatie

Regionaal forum voor lokale ouderenadviesraden

Regionaal forum voor lokale ouderenadviesraden Welzijnsoverleg Regio Gent vzw (WRG) Martelaarslaan 204B ι 9000 Gent ι tel. 09 225 91 33 ι fax 09 233 35 89 ι info@wrg.be ι www.wrg.be Regionaal forum voor lokale ouderenadviesraden Verslag 4 maart 2008

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 3 september 2013 aanwezig: Christiane Roelandts Jean Marc Beerens Willy Goemaere

Nadere informatie

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 :

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : Algemeen : Art. 1 : De zetel van de gemeentelijke ouderenadviesraad is gevestigd in het gemeentehuis. Doelstellingen : Art. 2 : De gemeentelijke

Nadere informatie

Statuten Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur

Statuten Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur Statuten Gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur Artikel 1. Oprichting Het gemeentebestuur richt, op initiatief van de milieuverenigingen van Dilbeek, een gemeentelijke adviesraad voor milieu en

Nadere informatie

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat.

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. BIJLAGE 6 VOORBEELD-STATUTEN Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. ALGEMEEN Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend onder de naam...

Nadere informatie

Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN

Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) Gemeente Moorslede. STATUTEN Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1 De adviesraad LOK is een door het lokaal bestuur officieel erkende adviesraad, inzake kinderopvangmateries

Nadere informatie

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Seniorenadviesraad Kampenhout 1 Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Structureren in 4 stappen : -Oprichting adviesraad - Behoefteonderzoek - Opmaak beleidsplan - Opvolging van het beleid Structureren

Nadere informatie

stad brugge dienst welzijn / seniorenadviesraad BRUGGE

stad brugge dienst welzijn / seniorenadviesraad BRUGGE stad brugge dienst welzijn / seniorenadviesraad HUISHOUDELIJK REGLEMENT SENIORENADVIESRAAD BRUGGE ART. 1 DOELSTELLING De doelstelling van de Seniorenadviesraad Brugge is: Als een volwaardig contactorgaan

Nadere informatie

Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal beleid een haalbare kaart?

Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal beleid een haalbare kaart? Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 204b 9000 Gent tel. 09 225 91 33 - fax 09 233 35 89 plazzo@telenet.be http://users.telenet.be/plazzo Provinciale gespreksavond over Zelfzorg en lokaal sociaal

Nadere informatie

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN ARTIKEL 1: oprichting Op datum van 27 juni 1968 werd de Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd te Sint-Niklaas opgericht. Er is een hernieuwing van de statuten

Nadere informatie

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK)

Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) Statuten van het gemeentelijk adviesorgaan voor kinderopvang (LOK) 1 Erkenning Artikel 1: in de gemeente Kaprijke wordt het Lokaal Overleg Kinderopvang (LOK) opgericht conform de richtlijnen van het Besluit

Nadere informatie

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Artikel 1 - Doelstellingen De stedelijke Ouderenadviesraad van Gent, hierna kortweg Seniorenraad genoemd en opgericht door de Gemeenteraad op 20 oktober 1992, is als

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag dinsdag 22 oktober 2013

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag dinsdag 22 oktober 2013 Welzijnsoverleg Regio Gent vzw (W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Het Affligemse JeugdraadFundament

Het Affligemse JeugdraadFundament Het Affligemse JeugdraadFundament Statuten van de gemeentelijke jeugdraad Vastgesteld door de gemeenteraad tijdens de zitting van 11 juni 2013. Benaming en zetel Artikel 1. De jeugdraad van Affligem is

Nadere informatie

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling STATUTEN VAN DE SENIORENRAAD Artikel 1 De statuten van de gemeentelijke seniorenraad worden als volgt goedgekeurd : Oprichting zetel - status Artikel 1 Er wordt een gemeentelijke seniorenraad opgericht.

Nadere informatie

Statuten projectvereniging Berg en Nete

Statuten projectvereniging Berg en Nete 1 STATUTEN Statuten projectvereniging Berg en Nete Hoofdstuk 1: naam, zetel, doelstellingen en duur Artikel 1 - Naam van de projectvereniging De projectvereniging wordt genoemd projectvereniging Berg en

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2007 (BS 19 juni 2007) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Titel I. Algemene bepalingen

Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2007 (BS 19 juni 2007) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Titel I. Algemene bepalingen 1 Besluit van de Vlaamse Regering van 4 mei 2007 (BS 19 juni 2007) houdende het lokaal beleid kinderopvang Titel I. Algemene bepalingen Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang

Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang 2013-2019 Art. 1. Begrippen In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: 1 LOK: lokaal overleg kinderopvang 2 DVG: diensten voor gezinsopvang 3 IBO: initiatief

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1402757 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Ouderenbeleid Ontwikkeling,

Nadere informatie

Handboek sportraden. Weet raad met je sportraad

Handboek sportraden. Weet raad met je sportraad Weet raad met je sportraad Dat kan eveneens een doorslaggevend argument zijn voor het moeilijk aantrekken van jongeren. Honoreren kan met een vrijwilligersvergoeding: ofwel terugbetaling van de werkelijke

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING. donderdag 18 januari 2018 te uur onder het Voorzitterschap van de heer Dirk Abbeloos, Voorzitter

BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING. donderdag 18 januari 2018 te uur onder het Voorzitterschap van de heer Dirk Abbeloos, Voorzitter BIJZONDERE ALGEMENE VERGADERING Zitting van : donderdag 18 januari 2018 te 18.30 uur onder het Voorzitterschap van de heer Dirk Abbeloos, Voorzitter Aanwezig : Aandelen A Lasthebber Aantal stemmen BERLARE

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie Vlaamse Ouderenraad vzw 26 augustus 2011 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent.

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Ouderwerking omvat alle vormen van participatie door ouders in de Stedelijke Freinetschool De Boomgaard. De ouderraad overkoepelt de ouderwerking

Nadere informatie

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13.

Het adviesorgaan voor toerisme heeft zijn zetel en adres te 2460 Kasterlee, Markt 13. Statuten gemeentelijke adviesraad Adviesorgaan voor toerisme Goedgekeurd door de raad van bestuur dd. 19 maart 2013 Goedgekeurd door de gemeenteraad dd. 28 mei 2013 Artikel 1. Het adviesorgaan voor toerisme

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer:. 1406653 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Ouderenbeleid programmatie

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Deel 1 ALGEMENE VERGADERING Samenstelling van de Algemene Vergadering Procedure voor culturele verenigingen, organisaties en instellingen Art. 1 Een culturele organisatie, vereniging

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken

Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Huishoudelijk reglement gemeentelijke jeugdraad gemeente Alken Hoofdstuk 1: Doel Artikel 1: In de gemeente Alken is een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 9 juni 1993,

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 11 e Directie Dienst 113 Sport Provincieraadsbesluit betreft verslaggever CONVENANT MET HET INSTITUUT VOOR SPORTBEHEER De samenwerking met het Instituut voor Sportbeheer bestendigen via een convenant tussen

Nadere informatie

Statuten senioren adviesraad Hasselt

Statuten senioren adviesraad Hasselt STATUTEN Statuten senioren adviesraad Hasselt Goedgekeurd op 18.12.2018 Anne Oliestelder Thuisdiensten T 011 30 78 66 Anne.oliestelder@hasselt.be STATUTEN STEDELIJKE OUDERENRAAD Art.1. Benaming De adviesraad

Nadere informatie

Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties

Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties Kabinet Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties Koolstraat 35-1000 Brussel Tel : 02-552 64 00 Fax : 02-552

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen 9185 Wachtebeke Tel 09/345.01.35 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE Openbare zitting van 27 november 2014

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Stedelijke Seniorenraad Gent

Huishoudelijk Reglement Stedelijke Seniorenraad Gent Huishoudelijk Reglement Stedelijke Seniorenraad Gent SENIORENRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT Goedgekeurd op de Algemene Vergadering van 14 december 2011. Definities: Commissie: officiële door de Algemene

Nadere informatie

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Dominique Verté, Nico De Witte, Liesbeth De Donder, Sarah Dury, An-Sofie Smetcoren, Dorien Brosens, Emily Verté, Sofie Van Regenmortel, Deborah

Nadere informatie

Statuten. Lokaal Overleg Kinderopvang. M.i.v. 25/06/2019

Statuten. Lokaal Overleg Kinderopvang. M.i.v. 25/06/2019 Statuten Lokaal Overleg Kinderopvang M.i.v. 25/06/2019 Artikel 1. Oprichting 1.1. Er wordt in Beveren een adviesraad voor kinderopvang opgericht volgens het Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement 19/12/2010 Orchideeënlaan 17-1820 Steenokkerzee1 http://www.milieuraad.be/steenokkerzeel milieuraad1820@skynet.be Tel 02/254. 19.50 (secr. Milieudienst) Huishoudelijk reglement Artikel 1 Dit huishoudelijk

Nadere informatie

LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR?

LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR? LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR? WAT? Cijfers Aandachtspunten Wat kan je doen als lokaal bestuur? Regelgeving en initiatieven Project lokaal ouderenbeleid Cijfers Aantal 60-plussers

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden uitoefent overeenkomstig zijn statuten. Algemene

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet;

DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Agendapunt nr. 14: VASTSTELLEN REGLEMENT ADVIESRAAD VOOR LOKALE ECONOMIE DE GEMEENTERAAD Gelet op de artikelen 3, 43 2, 14 en 199 en 200 van het gemeentedecreet; Gelet op de omzendbrief BB 2007/03 van

Nadere informatie

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne

Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Statuten BEHEERSORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat de opdracht krijgt de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de adviesraden

Huishoudelijk reglement van de adviesraden Hoofdstuk 1. Erkenning door het gemeentebestuur Artikel 1 1. De gemeenteraad richt zeven op, namelijk: - Cultuurraad - Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening (GECORO) - Jeugdraad - Lokaal Overleg

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie

Statuten van de Provinciale Jeugdraad van West-Vlaanderen, goedgekeurd door de Provincieraad van West-Vlaanderen

Statuten van de Provinciale Jeugdraad van West-Vlaanderen, goedgekeurd door de Provincieraad van West-Vlaanderen Statuten van de Provinciale Jeugdraad van West-Vlaanderen, goedgekeurd door de Provincieraad van West-Vlaanderen HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1: In deze statuten wordt verstaan onder: Provincieraad:

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGENLIJST BEVRAGING VOORZITTERS LOKALE OUDERENADVIESRADEN

SCHRIFTELIJKE VRAGENLIJST BEVRAGING VOORZITTERS LOKALE OUDERENADVIESRADEN SCHRIFTELIJKE VRAGENLIJST BEVRAGING VOORZITTERS LOKALE OUDERENADVIESRADEN Januari 2010 Els Messelis & Gaby Jennes GEMEENTE:........................... PROVINCIE:........................... Inleiding en

Nadere informatie

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten

Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Stedelijke adviesraad toegankelijkheid statuten Artikel 1 : Oprichting adviesraad Er wordt een stedelijke adviesraad toegankelijkheid opgericht. Deze adviesraad is bevoegd alle materies te behandelen m.b.t.

Nadere informatie

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 1. DOELSTELLING : ADVIES EN INSPRAAK BIJ HET LOKAAL CULTUURBELEID 1.1. Met het oog op de voorbereiding en de evaluatie van het

Nadere informatie

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid

Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid ONTWERP Statuten Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid (Gemeenteraad 6 mei 2019) Art.1: Doelstelling van de Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid De doelstelling van De Stedelijke Raad voor Cultuurbeleid, afgekort

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR Artikel 1 Dit huishoudelijk reglement bepaalt de wijze waarop de gemeentelijke adviesraad voor milieu en natuur zijn bevoegdheden

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie

REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie REGLEMENT VAN DE GEMEENTELIJKE MILIEUADVIESRAAD VAN DE GEMEENTE GLABBEEK Aangepaste versie 2018-2025 Artikel 1: De gemeentelijke milieuadviesraad, afgekort als MAR-Glabbeek, is een door het gemeentebestuur

Nadere informatie

De zetel van het Welzijnsforum is gevestigd te 9300 Aalst, Grote Markt 3.

De zetel van het Welzijnsforum is gevestigd te 9300 Aalst, Grote Markt 3. STATUTEN WELZIJNSFORUM AALST 1. Oprichting Welzijnsforum Artikel 1 Stedelijke adviesraad Het Welzijnsforum is een stedelijke adviesraad die lokale welzijnsactoren in Groot-Aalst samenbrengt met het oog

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer: 1403691 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Nieuwe samenstelling Provinciale

Nadere informatie

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement

Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke. Huishoudelijk reglement Gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening van de gemeente Jabbeke Huishoudelijk reglement Artikel 1: Artikel 2: Artikel 3: De GECORO stelt een huishoudelijk reglement op met betrekking tot haar

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

Uittreksel uit de notulen van de Gemeenteraad Zitting van: 9 mei 2017 Aanwezig: Verontschuldigd:

Uittreksel uit de notulen van de Gemeenteraad Zitting van: 9 mei 2017 Aanwezig: Verontschuldigd: Zitting van: 9 mei 2017 Aanwezig: Aanwezig de dames en heren: Voorzitter : Stephan Titeca Burgemeester: Claude Van Marcke Schepenen: Rik Colman, Gino Devogelaere,,Koen Tack, Jeremie Vaneeckhout, Johan

Nadere informatie

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME

STATUTEN RAAD VOOR TOERISME STATUTEN RAAD VOOR TOERISME Artikel 1. Oprichting en doel 1. Het gemeentebestuur richt een adviesraad op met de naam "Raad voor Toerisme". Het betreft een adviesraad conform artikel 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013

Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Goedgekeurd in gemeenteraad van 31 januari 2013 Hoofdstuk 1: ERKENNING - ZETEL - DOEL Artikel 1: Het gemeentebestuur van Moorslede bevestigt de erkenning van de gemeentelijke jeugdraad Moorslede in uitvoering

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Huishoudelijk Reglement Hoofdstuk 1: Algemeen Artikel 1: naam De Federatie van Zelforganisaties in Vlaanderen wordt in dit reglement genoemd: FZO-VL. Artikel 2: maatschappelijke zetel FZO-VL heeft als

Nadere informatie

Afsprakenregeling Scheldemondraad. Afsprakenregeling tussen. de provincies. Zeeland, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen

Afsprakenregeling Scheldemondraad. Afsprakenregeling tussen. de provincies. Zeeland, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen Afsprakenregeling Scheldemondraad Afsprakenregeling tussen de provincies Zeeland, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen 26 mei 2008 De Provincieraden, de deputaties en de Gouverneurs van de provincies Oost-

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer: 1805298 Provincieraadsbesluit betreft Algemene vergadering SOLVA 12 december 2018 aanduiding provinciale

Nadere informatie

Statuten van de Seniorenraad van de stad Zoutleeuw

Statuten van de Seniorenraad van de stad Zoutleeuw Oprichting Zetel Status Statuten van de Seniorenraad van de stad Zoutleeuw Artikel 1: Er wordt een gemeentelijke seniorenadviesraad opgericht. Hij wordt erkend onder de naam Seniorenraad. Artikel 2: De

Nadere informatie

JEUGDRAAD JABBEKE. zaterdag 6 juni 2015 jeugdlokalen Vrijetijdscentrum Jabbeke DOCUMENTEN

JEUGDRAAD JABBEKE. zaterdag 6 juni 2015 jeugdlokalen Vrijetijdscentrum Jabbeke DOCUMENTEN JEUGDRAAD JABBEKE zaterdag 6 juni 2015 jeugdlokalen Vrijetijdscentrum Jabbeke DOCUMENTEN STATUTEN GEMEENTELIJKE JEUGDRAAD Artikel 1. Begripsbepaling 1.1. Jeugd : onder jeugd wordt de beleidscategorie verstaan

Nadere informatie

Statuten ADVIESORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne

Statuten ADVIESORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Statuten ADVIESORGAAN gemeentelijk gemeenschapscentrum van Herne Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat de opdracht krijgt de inrichtende overheid bij te staan bij het beheer

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE SENIORENADVIESRAAD BORGLOON.

STATUTEN GEMEENTELIJKE SENIORENADVIESRAAD BORGLOON. STATUTEN GEMEENTELIJKE SENIORENADVIESRAAD BORGLOON. WIJZIGING. Artikel 1. De bestaande statuten van de Seniorenraad Borgloon worden opgeheven en vervangen door de hiernavolgende tekst. BENAMING. Artikel

Nadere informatie

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP

STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP STAD BRUGGE MAATSCHAPPELIJKE BEGELEIDING STATUTEN STEDELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP ARTIKEL 1: De Stedelijke Raad voor Personen met een Handicap heeft als doel: 1. A. op te treden als volwaardig

Nadere informatie

Toepassingsveld van de afsprakennota

Toepassingsveld van de afsprakennota AFSPRAKENNOTA TUSSEN HET GEMEENTEBESTUUR EN DE GEMEENTELIJKE ADVIESORGANEN, -RADEN, COMMISSIES EN BESTUURSORGANEN 1 - Gelet op artikel 127 1, 1 van de gecoördineerde grondwet (oud - artikel 59 bis 2 G.W.)

Nadere informatie

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN

ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN ORGANIEK REGLEMENT BEHEERSORGAAN BIBLIOTHEEK ALKEN Titel I: Opdracht Artikel 1. Er wordt een beheersorgaan opgericht dat als opdracht krijgt de inrichtende overheid (gemeenteraad en college van burgemeester

Nadere informatie