Verslag van de vergadering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag van de vergadering"

Transcriptie

1 vergadering van 8 februari 2011 Koen Berwouts Rwo Huub Hinnekint Provinciale adviesraad Fonck Florent Melle Robrecht Schatteman Stedelijke seniorenraad Gent Van der Graaf Fr. Stedelijke seniorenraad Gent Van de velde Luc Gent noord Dorius Curio Gent Oost Willy Versteirt Merelbeke Johny De Bosschere Merelbeke Erna Rouaen St.Martens Latem Serge Clement St. Martems Latem Jean Pierre Van den NIeuwenhuysen Idem André Van Wettere Gavere Jozef Geirnaert Evergem Johan Depuydt Lochristi Roger Van Assche Idem Didier Baert Destelbergen Liliane Van der Sypt Idem An Delen Wachtebeke Frans Meyfroodt Provinciebestuur Petra Van Poucke Provincie bestuur Chantal Neeter provinciebestuur Verslag van de vergadering kenmerk betreft Verwelkoming door Koen Berwouts. Verontschuldigd : Mark Vermeiren Gavere Rita Rogger Deinze Henau Drieke Lochristi) Albert Huys De Pinte) 1.Goedkeuring vorig verslag regionaal platform ouderenadviesraden Gent De naam van Van der Graaf Francine was verkeerd genoteerd eveneens bestaat er geen Achilles. Op blz 3 stond bij Merelbeke dat ze subsidies genoten van de Vlaamse Overheid. Dit moet van het gemeentebestuur zijn. Land Van Rode "de Viersprong" wordt wel door de Vlaamse overheid betoelaagd. De seniorenraad van Sint-Martens-Latem:De paragraaf rond het budget dient geschrapt te worden en vervangen door "Het budget hiervoor wordt door alle betrokken organisatoren samengesteld, zodat elkeen vooraf weet'wat door wie' zal worden betaald. De paragraaf van de activiteiten tijdens de seniorenweek wordt vervangen door 'de eerste zondag wordt de seniorenweek officieel in het gemeentehuis ingehuldigd. Nadien volgt de opening van een fototentoonstelling, namelijk de Latemse senioren in actie, oa duivenmelkers, bolders, schietclubs en een receptie voor alle senioren wordt daarna gratis aangeboden. 2.Info vanuit de provincie Doris Curio kon niet aanwezig zijn op de provinciale ouderenadviesraad van 7 december Daarom werd het verslag door Petra Van Poucke toegelicht.

2 Het verslag van de PAO wordt als bijlage bij dit verslag meegestuurd. Voortaan zal het verslag van de PAO telkens meegestuurd worden met de uitnodiging voor het volgend regionaal platform. a)de interne staatshervorming zou enkel nog de grondgebonden materies aan de provincies overlaten. De Provincies, verenigd in de VVP, hebben geprotesteerd. Zij vinden dat het groenboek vooral de analyse maakt van de provincies, maar niet van de andere Vlaamse intermediaire niveau's. Het Vlaams Parlement heeft dan ook beslist dat de Minister zijn werk moet overdoen en de analyse grondiger maken in functie van effectief en efficiënt besturen. Vlaanderen heeft naast de provincie nog 36 andere intermediaire niveaus die niet geëvalueerd werden. b)mantelzorgpremie Vanuit de provincie zou er voor de volgende legislatuur een ambtelijk voorstel uitgewerkt worden om lokale initiatieven te versterken in plaats van de provinciale mantelzorgpremie. Eigenlijk mag het niet afhankelijk zijn van de woonplaats of men al dan niet van de premie kan genieten. Een provinciaal reglement zou wel een aantal minimum eisen koppelen aan deze ondersteuning. Doris Curio vraagt zich af hoeveel verschillende lokale mantelzorgpremies in Oost-Vlaanderen bestaan. 44 gemeenten doen dit, de premies naar de zorgbehoevende zelf wordt geen mantelzorgpremie genoemd. c)ouderenbeleidsplan Didier Baert: Zolang er geen uitvoeringsbesluiten zijn bij het decreet van de ouderenbeleidsparticipatie krijgt men nooit het gewenste niveau. Met de sportdecreten zijn de subsidies verdrievoudigd, dit is decretaal vastgelegd en dan kan men groeien. Huib Hinnekint: dank zij artikel 9 en 10 van het huidig decreet van 2004, namelijk dat er participatie op het lokale niveau moet zijn,weten nu toch heel veel mensen dat er bv een schepen van ouderen is, het is toch al een duwtje in de goede richting geweest. Petra Van Poucke: nu zijn er 63 gemeenten van de 65 die een seniorenraad hebben, Horebeke en Moerbeke zijn de enigen die er geen hebben, Lierde wordt via de cultuurraad vertegenwoordigt, dit is toch een vooruitgang op 10 jaar tijd. d) Vorming voor lokale ouderenadviesraden in Petra van Poucke De vorming die dit jaar aan de lokale ouderenadviesraden wordt aangeboden omvat zowel een open aanbod voor alle ouderenadviesraden (rond diverse thema s) als een intensieve begeleiding van één lokale ouderenadviesraad per regio. Deze intensieve begeleiding voor de voltallige ouderenraad zal 3 tot 4 begeleidingsnamiddagen of avonden omvatten.

3 De thema s van de vormingspakketten van het open aanbod alsook de oproep voor de intensieve begeleiding zal gebeuren via een schrijven aan zowel de voorzitters van de ouderenraden als naar het gemeentebestuur. Dit schrijven mag verwacht worden in de loop van april. Lokale ouderenadviesraden die willen inschrijven op het intensieve begeleidingstraject moeten dit ook motiveren. Uit de kandidaturen wordt 1 adviesraad per regio gekozen. Opmerkingen: Florent Fonck : kandidaten hiervoor zoeken via een vragenpakket opgesteld door de provincie. Didier Baert gaat deze vraag al voorleggen aan zijn bestuur. Alles valt of staat met de betrokken ambtenaren en het bestuur. Robrecht Schatteman vindt dat het feit dat men reageert belangrijker dan de motivatie. Huib Hinnekint brengt het initiatief naar voor van Limburg.In het jaar van de vrijwilliger gaat men aandacht hebben voor de ouderen die de ouderenadviesraad in de toekomst gaan opvolgen. De Bosschere Johnny vindt dat men beter 5 leden van iedere ouderenadviesraad zou samenbrengen om van elkaar te leren, dit zit nu niet in het pakket, is eigenlijk intervisie op het functioneren van een ouderenadviesraad. In de toekomst zullen ook één keer à twee keer per jaar de schepenen van ouderenbeleid en de ambtenaren samengebracht worden om van elkaar te leren. e)voorstelling behoefteonderzoek op 9 mei Frans Meyfroodt De uitnodiging voor de studievoormiddag op maandag 9/5/2011 wordt begin april 2011 verstuurd naar de voorzitters van ouderenadviesraden, lokale besturen en ambtenaren. Het programma bestaat uit een toelichting over de resultaten van het behoefteonderzoek van een 40-tal Oost-Vlaamse gemeenten. De provinciale gegevens worden vergeleken met de Vlaams gemiddelden. Professor Verté zal nadien het thema sociale cohesie nader toelichten en een aantal beschouwingen in relatie tot dit thema (zoals buurtbetrokkenheid, wonen, ) brengen. De powerpoint van dit studiemoment zal voor de afwezigen ook op de provinciale website geplaatst worden. In navolging van het behoefteonderzoek wil Frans Meyfroodt graag de gemeenten samenbrengen voor benchmark.

4 3. Evaluatie lokaal sociaal beleidsplan Koen Berwouts In het kader van de evaluatie van het sociaal lokaal beleidsplan is er een brief door minister Vandeurzen reeds vorig jaar verstuurd naar de steden en gemeenten.tegen 15 mei 2011 dient de evaluatie teruggestuurd te worden om aan te tonen dat de geplande driejaarlijkse evaluatie van sociaal lokale beleidsplannen effectief is gebeurd. Deze omzendbrief alsook de vragenlijst zal met dit verslag meegestuurd worden zodat ouderenadviesraden, die hierover niet geconsulteerd werden, hun bestuur kunnen vragen naar de stand van zaken. De vraag of de aanwezigen hiervan op de hoogte gesteld zijn, werd genuanceerd beantwoord: Destelbergen: Sommige adviesraden gaan in de maand mei bevraagd worden ter evaluatie. Merelbeke: Het zit wel in de traditie van de gemeente om advies te vragen aan de seniorenraad. Deze week wordt de evaluatie goedgekeurd van het bestaande ouderenbeleidsplan. In de brief van de minister staat wel niet in dat men vanuit de gemeente de ouderenadviesraad moet consulteren, er is geen sanctie aan verbonden. Als ouderenadviesraad moet men zelf alert zijn.de brief van de ouderenadviesraad aan het gemeentebestuur wordt doorg d met dit verslag. In Lochristi:het ouderenbeleidsplan van vorig jaar wordt pas in mei goedgekeurd, dus gaan we de evaluatie zeker in de ouderenadviesraad bekijken Sint-Martens-Latem: Is verwonderd en vraagt zich af of deze evaluatie nog op tijd rond zal geraken tegen 14 mei als men in de ouderenadviesraad daar nog niet van gehoord heeft. Wachtebeke:vanuit het behoefteonderzoek van professor Verté zijn er belangrijke punten opgenomen in het ouderenbeleidsplan. Van evaluatie hiervan is nog niets gehoord. Gent : Doris Curio heeft hiervan niets gehoord, Francine Van der Graaf weet dat er een mini-evaluatie doorgaat in oktober Evergem:rond sportbeleidsplan wordt op 22 februari een evaluatie opgezet. Gavere: men is nu begonnen met evalueren van het sociaal beleidsplan , in een werkgroep samen met de schepen, directeur van het rusthuis, verantwoordelijke van de serviceflats Destelbergen: men heeft geen ambtenaar en er wordt teveel los en ad hoc gewerkt. Meewerken aan het opstellen van een lokaal sociaal beleidsplan is nog niet evalueren. Sommige plannen worden naar de tijd van de verkiezingen geschoven.

5 Huib Hinnekint: een Hiva studie over de lokaal sociaal beleidsplannen geeft aan dat 70% ouderen geparticipeerd hebben aan het tot stand brengen van het plan, ze zouden dan ook moeten betrokken worden bij de evaluatie ervan. Het is ook belangrijk dat armoede en ouderen erin voorkomen. Dit is zeker een aandachtspunt voor de toekomst. Frans Meyfroodt: Het is niet zo belangrijk dat het tegen 14 mei 2011 gebeurt als wel dat het gebeurt. De lokale adviesraden moeten alert zijn en ernaar vragen bij hun lokaal bestuur. Enige ondersteuning daarbij is natuurlijk wenselijk maar zolang er geen uitvoeringsbesluiten zijn bij het decreet van ouderenbeleidsparticipatie worden er ook geen extra middelen ingezet. Belangrijk is ook de toets van het sociaal beleidsplan aan het ouderenbeleidsplan en omgekeerd : Wat staat erin, zijn er actieplannen geformuleerd, wat is er al dan niet gerealiseerd en waarom niet.? 4. Ondersteuning geestelijke gezondheidszorg naar de thuiszorg -Frans Meyfroodt Uit onderzoek blijkt dat er in Oost-Vlaanderen meer ouderen geestelijke gezondheidsproblemen zouden hebben dan in de rest van Vlaanderen. Hoe dit komt moet nog bestudeerd worden, maar naar aanleiding daarvan heeft het provinciebestuur drie jaar geleden een overeenkomst getekend met de 5 centra geestelijke gezondheidszorg euro werd toegekend voor de concrete interventie rond deze problematiek in de thuiszorg. De provincie heeft op deze manier willen meewerken aan het doorbreken van het taboe dat rust op dit soort problemen. De vraag voor een interventie moet uitgaan van de thuiszorgdiensten zelf met medeweten van de persoon, of op vraag van een individueel persoon. Het is steeds een ongedwongen begeleiding. De aanwezigen geven aan hierover niets te weten. Informatie rond de centra geestelijke gezondheidszorg kan men terugvinden op de website van het Oost- Vlaams overlegplatform geestelijke gezondheidszorgen : of op de website van de sociale kaart : De Vlaamse overheid geeft middelen om de outreach vanuit de centra naar de woonzorgcentra mogelijk te maken, ook in verband met dergelijk soort problemen. Minister Vandeurzen heeft in de eerstelijnsconferentie ook aangekondigd dat er geld voorzien wordt voor eerstelijnspsychologen, die moeten zorgen voor een goede zorgtoeleiding. Huib Hinnekint: Gebeurt er iets in het preventieve luik?

6 De logos hebben daar een taak in, de bekendmaking door de geestelijke gezondheidszorgcentra kan beter, huisdokters en eerstelijns werkers zouden daar ook voor kunnen zorgen. De volgende vergadering zal doorgaan op 10 mei vanaf 14 uur tot 16 uur in de Hoekzaal, provinciehuis Gent, Verslaggevers Chantal Neeter Frans Meyfroodt

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 8 mei 2012 Verslag van de vergadering kenmerk betreft Regionaal Overleg Ouderenadviesraden

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 14 februari 2012 aanwezig Koen Berwouts (RWO) JeanineSchollaert (PAO) Albert

Nadere informatie

1. Goedkeuring verslag vorige vergadering.

1. Goedkeuring verslag vorige vergadering. Welzijnsoverleg regio Gent vzw Dienst 61 Maatschappelijke Participatie Ouderen vergadering van 13/10/2009 Verslag van de vergadering aanwezig Destelbergen Liliane Van Der Sypt Didier Baert Ouderen-adviesraad

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering vergadering van 10 mei 2011 aanwezig Koen Berwouts Rwo Huub Hinnekint Provinciale adviesraad Fonck Florent Melle Robrecht Schatteman Stedelijke seniorenraad Gent Van der Graaf Fr. Stedelijke seniorenraad

Nadere informatie

kenmerk regionaal platform lokale seniorenraden Gent

kenmerk regionaal platform lokale seniorenraden Gent Vzw Welzijnsoverleg regio Gent Dienst 61 Maatschappelijke Participatie Ouderen vergadering van 12/10/2010 Verslag van de vergadering kenmerk betreft regionaal platform lokale seniorenraden Gent Aanwezig

Nadere informatie

Opmerkingen van de lokale adviesraad Destelbergen

Opmerkingen van de lokale adviesraad Destelbergen Welzijnsoverleg regio Gent vzw Dienst 61 Maatschappelijke Participatie Ouderen vergadering van 9 maart 2010 Verslag van de vergadering kenmerk betreft regionaal platform lokale ouderenadviesraden Gent

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering 6e Directie Dienst 61 Welzijn vergadering van 3 maart 2009 Verslag van de vergadering aanwezig Van Der Sypt Liliane, Van Nieuwenhuyse Adhemar,Baert André Sar Destelbergen Van Wettere André, Vermeiren Mark

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 5 februari 2013 aanwezig Luc Persyn(Ten Hove) Florent Fonck(Melle) Francine

Nadere informatie

Provinciaal participatiebeleid van ouderen

Provinciaal participatiebeleid van ouderen Provinciaal participatiebeleid van ouderen Provinciaal participatiebeleid van ouderen 5 pijlers : 1. Organiseren van inspraak en participatie bij het provinciaal ouderenbeleid 2. Subsidiebeleid : ouderenverenigingen,

Nadere informatie

Regionaal Platform voor lokale ouderenadviesraden regio Gent

Regionaal Platform voor lokale ouderenadviesraden regio Gent Regionaal Platform voor lokale ouderenadviesraden regio Gent Verslag 11 september 2008 Aanwezigen en verontschuldigingen: zie lijst in bijlage Agenda: Verwelkoming (Frans Meyfroodt-voorzitter vergadering)

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking Dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 25 september 2012 aanwezig: Jeanine Schollaert, voorzitter Huib Hinnekint Antoon

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent: verslag 19 mei 2015

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent: verslag 19 mei 2015 Welzijnsoverleg Regio Gent v z w ( W R G ) WRG vzw Kasteellaan 479 bus 101 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Kandidaturen hersamenstelling Provinciale Adviesraad voor Ouderen (PAO)

Kandidaturen hersamenstelling Provinciale Adviesraad voor Ouderen (PAO) Welzijnsoverleg Regio Gent v z w ( W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag dinsdag 7 mei 2013

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag dinsdag 7 mei 2013 Welzijnsoverleg Regio Gent vzw (W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag dinsdag 22 oktober 2013

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag dinsdag 22 oktober 2013 Welzijnsoverleg Regio Gent vzw (W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering 6e Directie Dienst 61 Welzijn vergadering van 24 juni 2008 Verslag van de vergadering aanwezig: Jean-Marc Beerens, Doris Curio, Jeanine De Bruycker, Nele De Pagie, Adrien De Winne, Annie D'hoker, Willy

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent: verslag 30 september 2014

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent: verslag 30 september 2014 Welzijnsoverleg Regio Gent v z w ( W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie vergadering van 3 september 2013 aanwezig: Christiane Roelandts Jean Marc Beerens Willy Goemaere

Nadere informatie

lokaal mondiaal beleid in cijfers

lokaal mondiaal beleid in cijfers lokaal mondiaal beleid o in cijfers Korte samenvatting Ÿ Enquête afgenomen om te peilen naar de inspanningen van steden en gemeenten op het gebied van mondiale solidariteit. Ÿ 6 van de 6 gemeenten hebben

Nadere informatie

Regionaal forum voor lokale ouderenadviesraden

Regionaal forum voor lokale ouderenadviesraden Welzijnsoverleg Regio Gent vzw (WRG) Martelaarslaan 204B ι 9000 Gent ι tel. 09 225 91 33 ι fax 09 233 35 89 ι info@wrg.be ι www.wrg.be Regionaal forum voor lokale ouderenadviesraden Verslag 4 maart 2008

Nadere informatie

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag 18 februari 2014

Regionaal overlegplatform ouderenadviesraden regio Gent Verslag 18 februari 2014 Welzijnsoverleg Regio Gent vzw (W R G ) WRG vzw Martelaarslaan 204B 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 directie Welzijn, Gezondheid,

Nadere informatie

2016 (in waarde van 2016) 2016

2016 (in waarde van 2016) 2016 Opbrengst 1 % APB / inwoner Opbrengst 100 OV / inwoner 2016 (in waarde van 2016) 2016 Ronse 28,46 Kluisbergen 9,44 Zele 35,59 Lierde 12,39 Zelzate 36,36 Horebeke 13,04 Eeklo 37,68 Zwalm 13,07 Sint-Laureins

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

CULTUURRAAD. Verontschuldigd: Geert Vandendriessche, Sarah Verstrate, Bruno Ceuppens, Tina Janssens, Hans-Peter Ott

CULTUURRAAD. Verontschuldigd: Geert Vandendriessche, Sarah Verstrate, Bruno Ceuppens, Tina Janssens, Hans-Peter Ott Verslag Bestuursvergadering Locatie De Warandepoort, vergaderlokaal 1 Tijdstip Woensdag 29 november 2017 om 20u Aanwezig: Angèle Hoovelts, Steuts, Rob Bartholomees, Rudy Geirnaert, Jean-Pierre Leonard,

Nadere informatie

Seniorenadviesraad Galmaarden

Seniorenadviesraad Galmaarden Seniorenadviesraad Galmaarden DE GEMEENTERAAD Gelet op het decreet van 7 december 2012 van de Vlaamse Regering houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 6 e Directie Dienst 62 Gezondheid Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0511562 betreft - verslaggever ZORG subsidies voor projecten en bijzondere doelgroepen in de ouderenzorg (62/03h09/fm/05002)

Nadere informatie

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen

Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Belgian Ageing Studies 10 jaar onderzoek door en voor ouderen Dominique Verté, Nico De Witte, Liesbeth De Donder, Sarah Dury, An-Sofie Smetcoren, Dorien Brosens, Emily Verté, Sofie Van Regenmortel, Deborah

Nadere informatie

Welzijnsoverleg Regio Gent

Welzijnsoverleg Regio Gent Welzijnsoverleg Regio Gent Res. Servaes, Martelaarslaan 204B, 9000 Gent Tel. 09-225 91 33 - fax 09-233 35 89 info@wrg.be WRG\WG\OUDEREN\03-0526-DM-cvdb Regionaal Overleg Senioren dd. 26 mei 2003 anwezigen:

Nadere informatie

LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR?

LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR? LOKAAL OUDERENBELEID WAT IS BELANGRIJK ALS LOKAAL BESTUUR? WAT? Cijfers Aandachtspunten Wat kan je doen als lokaal bestuur? Regelgeving en initiatieven Project lokaal ouderenbeleid Cijfers Aantal 60-plussers

Nadere informatie

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten

Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE. Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING NEVELE Statuten Provincie Oost-Vlaanderen Gemeente Nevele GEMEENTELIJKE RAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0609575 betreft verslaggever ZORG Subsidies 2006 voor projecten en bijzondere doelgroepen in de ouderenzorg de heer Jean-Pierre Van Der Meiren Mevrouwen en mijne

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 januari 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Peter Bellens Telefoon: 03 240 52 40 Agenda nr. 9/1 Welzijn. Ouderen. Vernieuwing van de statuten,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad departement Interne Organisatie dienst Juridische Aangelegenheden & Bestuurszaken dossiernummer:. 1501376 Verslag aan de Provincieraad betreft verslaggever Gemeentelijke Administratieve Sancties Rapportering

Nadere informatie

Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen BIJLAGE 2 Decreet van 30 april 2004 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Dit decreet wil onder meer de ontwikkeling van een lokaal ouderenbeleid

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ZORG subsidie voor zorgcircuitvorming en specifieke aandachtsgroepen in de geestelijke gezondheidszorg (62/03b07/fm/05003) de heer

Nadere informatie

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout.

Artikel 2. De zetel van de sportraad is gevestigd in het gemeentehuis van de gemeente Meerhout, Markt 1, te 2450 Meerhout. ERKENNING EN ZETEL Artikel 1. De gemeentelijke Sportraad wordt erkend als gemeentelijk adviesorgaan in uitvoering van het decreet van 6 juli 2012, zijnde het decreet houdende het stimuleren en subsidiëren

Nadere informatie

Verslag: Clusteroverleg openbare besturen/huizen van het kind 13/06

Verslag: Clusteroverleg openbare besturen/huizen van het kind 13/06 Verslag: Clusteroverleg openbare besturen/huizen van het kind 13/06 Locatie: Destelbergen Aanwezig: Anneleen Rimbaut (Wichelen), Hilde Nobels (Laarne), Ellen Leroy (Laarne), Delfien Versaevel (HvhK Destelbergen),

Nadere informatie

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling

Organisatie Algemene Vergadering samenstelling STATUTEN VAN DE SENIORENRAAD Artikel 1 De statuten van de gemeentelijke seniorenraad worden als volgt goedgekeurd : Oprichting zetel - status Artikel 1 Er wordt een gemeentelijke seniorenraad opgericht.

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 6 e Directie Dienst 62 Gezondheid Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0411827 betreft ZORG - Nieuw mandaat PRATO en voorstel van statutenwijziging (62/03i/fm/04002) verslaggever de heer Jean-Pierre

Nadere informatie

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat.

Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. BIJLAGE 6 VOORBEELD-STATUTEN Opgelet: gebruik dit voorbeeld als inspiratie voor een document op eigen maat. ALGEMEEN Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend onder de naam...

Nadere informatie

3. Inspraak - Participatie aan het beleid

3. Inspraak - Participatie aan het beleid kwaad berokkenen. Vaak is de zorgverlener zich dus niet bewust van de gevolgen van zijn handelingen (vandaar de be tussen haakjes). Voor Vlaanderen bestaat er een Vlaams Meldpunt Ouderenmis(be)handeling.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6 e Directie Dienst 62 Gezondheid Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ZORG Subsidie voor zorgcircuitvorming en specifieke aandachtsgroepen in de geestelijke gezondheidszorg (62/03b/fm/04007) de

Nadere informatie

gemeente- en provincieraadsverkiezingen 14 oktober 2018

gemeente- en provincieraadsverkiezingen 14 oktober 2018 gemeente- en provincieraadsverkiezingen 14 oktober 2018 Inhoud sp.a Oost-Vlaanderen in beeld verkiezingen 2018 info & afspraken sp.a Oost-Vlaanderen in beeld aantal afdelingen gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6e Directie Dienst 61 Welzijn Provincieraadsbesluit betreft verslaggever WELZIJN KINDEROPVANG Subsidiëring van vormingsinitiatieven voor opvoedingsondersteuning/opleiding leidinggevenden de heer Jean-Pierre

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen 9185 Wachtebeke Tel 09/345.01.35 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE Openbare zitting van 27 november 2014

Nadere informatie

Statuten van de Seniorenraad van de stad Zoutleeuw

Statuten van de Seniorenraad van de stad Zoutleeuw Oprichting Zetel Status Statuten van de Seniorenraad van de stad Zoutleeuw Artikel 1: Er wordt een gemeentelijke seniorenadviesraad opgericht. Hij wordt erkend onder de naam Seniorenraad. Artikel 2: De

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2011/2 over de aanpassing van het Decreet ouderenbeleidsparticipatie Vlaamse Ouderenraad vzw 26 augustus 2011 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies

Nadere informatie

Cultuurraad Sint-Martens-Latem. Algemene Vergadering augustus 2010

Cultuurraad Sint-Martens-Latem. Algemene Vergadering augustus 2010 Cultuurraad Sint-Martens-Latem Algemene Vergadering 2010 27 augustus 2010 Agenda Overzicht werking 2009/2010 Cultuurcafés 2009/2010 Evaluatie Cultuurbeleidsplan WG Kunsten en Erfgoed Bezoek aan Deurle

Nadere informatie

Seniorenadviesraad VERSLAG Vergadering van 18 december 2018

Seniorenadviesraad VERSLAG Vergadering van 18 december 2018 Aanwezig: Leaerts Gaby Aerts Paula Arijs Albertine Beets Bertha De Coster Raymonde De Meutter Joris Gevers Geert Goeminne Kristien Noppe Magda Poels Marcel Van Quickenborne Charles Vander Niepen Jacqueline

Nadere informatie

Verslag Dagelijks bestuur Secundair Onderwijs

Verslag Dagelijks bestuur Secundair Onderwijs Verslag Dagelijks bestuur Secundair Onderwijs 14 mei 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Vercauteren Magda A De Beleyr Jean-Paul A Roggeman Walter A De Caluwe Nora A Van Wolvelaer Frank

Nadere informatie

Omgevingsanalyse Lochristi

Omgevingsanalyse Lochristi PROVINCIE OOST-VLAANDEREN GEMEENTE LOCHRISTI Omgevingsanalyse Lochristi in het kader van het lokaal sociaal beleid 1 Inhoud KWANTITATIEVE OMGEVINGSANALYSE 1. Demografische indicatoren 1.1. Aantal inwoners

Nadere informatie

STATUTEN CULTUURRAAD

STATUTEN CULTUURRAAD STATUTEN CULTUURRAAD 1. DOELSTELLING Art.1 Het Decreet op het lokaal en geïntegreerd Cultuurbeleid van 12 juli 2001 bepaalt dat de organisatie van advies en inspraak voor het cultuurbeleid een bevoegdheid

Nadere informatie

Woonzorg. Identificatiegegevens. 1 [Q0001]Organisatienaam. 2 [Q0002]Straat + nummer. 3 [Q0003]Postcode. 4 [Q0004]Gemeente. 5 [Q0005]Naam invuller

Woonzorg. Identificatiegegevens. 1 [Q0001]Organisatienaam. 2 [Q0002]Straat + nummer. 3 [Q0003]Postcode. 4 [Q0004]Gemeente. 5 [Q0005]Naam invuller nput signalen - Woonzorg 1 van 11 23/05/2014 15:08 Woonzorg Het Provinciebestuur Oost-Vlaanderen is op dit ogenblik bezig met vervolgwerk op het provinciaal onderzoek rond woonzorgnetwerken en woonzorgzones

Nadere informatie

Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties

Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties Kabinet Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties Koolstraat 35-1000 Brussel Tel : 02-552 64 00 Fax : 02-552

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Maatschappelijke Participatie dossiernummer: 1506321 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Project Intergemeentelijke

Nadere informatie

Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van

Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van Notulen van de vergadering van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn van 2017-12-11 De voorzitter heeft de raad voor maatschappelijk welzijn van Liedekerke bijeengeroepen. De raadsleden hebben de oproeping

Nadere informatie

Ouderenbeleidsplan Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties

Ouderenbeleidsplan Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties Kabinet Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties Koolstraat 35-1000 Brussel Tel : 02-552 64 00 Fax : 02-552

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 10 e Directie Dienst 102 Land- en Tuinbouw Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0704919 betreft verslaggever PROVINCIAAL PLATTELANDSBELEID Samenstelling Provinciaal ManagementComité (PMC) de heer

Nadere informatie

SCHRIFTELIJKE VRAGENLIJST BEVRAGING VOORZITTERS LOKALE OUDERENADVIESRADEN

SCHRIFTELIJKE VRAGENLIJST BEVRAGING VOORZITTERS LOKALE OUDERENADVIESRADEN SCHRIFTELIJKE VRAGENLIJST BEVRAGING VOORZITTERS LOKALE OUDERENADVIESRADEN Januari 2010 Els Messelis & Gaby Jennes GEMEENTE:........................... PROVINCIE:........................... Inleiding en

Nadere informatie

Algemene Vergadering ARC. Wanneer: woensdag 17 mei 2017 om 20u30. Waar: polyvalente zaal CC De Herbakker. Aanwezig: zie aanwezigheidslijst Frida

Algemene Vergadering ARC. Wanneer: woensdag 17 mei 2017 om 20u30. Waar: polyvalente zaal CC De Herbakker. Aanwezig: zie aanwezigheidslijst Frida Algemene Vergadering ARC Wanneer: woensdag 17 mei 2017 om 20u30 Waar: polyvalente zaal CC De Herbakker Aanwezig: zie aanwezigheidslijst Frida AGENDA 1. Goedkeuring vorig verslag (23-11-2016) 2. Kunstwerk

Nadere informatie

SVR-Projecties van de huishoudens voor Vlaamse steden en gemeenten Gent en buurgemeenten

SVR-Projecties van de huishoudens voor Vlaamse steden en gemeenten Gent en buurgemeenten SVR-Projecties van de huishoudens voor Vlaamse steden en gemeenten 2015-2030 Gent en buurgemeenten Edith Lodewijckx, Ingrid Schockaert en Edwin Pelfrene Gent 7.5.2015 Inhoud presentatie Toelichting projectiemechanisme

Nadere informatie

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE

STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE STATUTEN GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG DE PINTE 1. Oprichting Art 1. Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs PROVINCIE OOST-VLAANDEREN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2016 vs. 2015 PROVINCIE OOST-VLAANDEREN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6

Nadere informatie

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent

Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Statuten Stedelijke Seniorenraad Gent Artikel 1 - Doelstellingen De stedelijke Ouderenadviesraad van Gent, hierna kortweg Seniorenraad genoemd en opgericht door de Gemeenteraad op 20 oktober 1992, is als

Nadere informatie

Welzijnsoverleg Regio Gent - Memorandum. Ontwerp voorstel. Regionaal overleg Ouderen adviesraden Regio Gent 14 februari 2012

Welzijnsoverleg Regio Gent -   Memorandum. Ontwerp voorstel. Regionaal overleg Ouderen adviesraden Regio Gent 14 februari 2012 Memorandum Ontwerp voorstel Regionaal overleg Ouderen adviesraden Regio Gent overzicht 1. Beleidsplan versus memorandum 2. Wat is een memorandum? 3. Mogelijke structuur 1. Inleiding 2. Afgebakende thema

Nadere informatie

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

BDO-BENCHMARK GEMEENTEN vs PROVINCIE OOST-VLAANDEREN BDO-BENCHMARK GEMEENTEN 2017 vs. 2016 PROVINCIE OOST-VLAANDEREN 1 INLEIDING Dit rapport toont u vrijblijvend enkele kerncijfers voor uw gemeente en de gemeenten binnen uw provincie. In totaal worden 6

Nadere informatie

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 :

STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : STATUTEN GOAR goedgekeurd in de gemeenteraad van 21 februari 2013 : Algemeen : Art. 1 : De zetel van de gemeentelijke ouderenadviesraad is gevestigd in het gemeentehuis. Doelstellingen : Art. 2 : De gemeentelijke

Nadere informatie

Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Gent 26 juni: verslag

Regionaal Platform Ouderenbeleidsparticipatie (RPO) Gent 26 juni: verslag Welzijnsoverleg Regio Gent v z w ( W R G ) WRG vzw Patijntjestraat 127A bus 001 9000 GENT 09 225 91 33 info@wrg.be www.wrg.be Bank: BE66 8804 1724 5143 Ondernemingsnummer: 418.092.962 Regionaal Platform

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen

Ontwerp van decreet. houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen stuk ingediend op 1716 (2011-2012) Nr. 6 28 november 2012 (2012-2013) Ontwerp van decreet houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en de beleidsparticipatie van ouderen Tekst aangenomen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke ouderenadviesraad

Huishoudelijk reglement gemeentelijke ouderenadviesraad Huishoudelijk reglement gemeentelijke ouderenadviesraad Artikel 1 Verwijzing naar wettelijke basis Decreet van 7 december 2012 houdende de stimulering van een inclusief Vlaams ouderenbeleid en beleidsparticipatie

Nadere informatie

OCMW Overleg. Verslag van de vergadering van 18 oktober 2005

OCMW Overleg. Verslag van de vergadering van 18 oktober 2005 Welzijnsoverleg Regio Gent vzw (WRG) Martelaarslaan 204B ι 9000 Gent ι tel. 09 225 91 33 ι fax 09 233 35 89 ι info@wrg.be ι www.wrg.be WRG/WG/OCMW/V04-1207-adm OCMW Overleg Verslag van de vergadering van

Nadere informatie

Lokale ouderenraden op de kaart

Lokale ouderenraden op de kaart Lokale ouderenraden op de kaart Resultaten barometerbevraging lokale ouderenraden 2017 Eerste editie Vlaamse Ouderenraad vzw Broekstraat 49-53 1000 Brussel www.vlaamse-ouderenraad.be Inhoud Inleiding...

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 6e Directie Dienst 62 Gezondheid Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0316291 betreft verslaggever ZORG Subsidies bijzondere doelgroepen thuiszorg - 2003 (62/03c/fm/03057) de heer Jean-Pierre Van

Nadere informatie

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad

Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Seniorenadviesraad Kampenhout 1 Structuur geven aan onze seniorenadviesraad Structureren in 4 stappen : -Oprichting adviesraad - Behoefteonderzoek - Opmaak beleidsplan - Opvolging van het beleid Structureren

Nadere informatie

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas

Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas Verslag Algemene vergadering Basisonderwijs Sint-Niklaas 5 februari 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Aanwezigheidslijst als bijlage toegevoegd aan het verslag. Documenten Vooraf verstuurd:

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN

SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Stad Eeklo Cultuurdienst Molenstraat 36 9900 EEKLO T 09 218 27 31 F 09 378 40 49 info@stad.eeklo.be SUBSIDIEREGLEMENT GEMEENSCHAPSVORMENDE CULTURELE PROJECTEN Gelet op het decreet van 12 juli 2012 betreffende

Nadere informatie

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013.

Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden. Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Statuten 2013-2018 Algemeen Statuten Ouderenadviesraad Destelbergen-Heusden Goedgekeurd door de ouderenadviesraad op 27/11/2013. Art. 1 Er wordt een gemeentelijke ouderenadviesraad opgericht en erkend

Nadere informatie

Het Affligemse JeugdraadFundament

Het Affligemse JeugdraadFundament Het Affligemse JeugdraadFundament Statuten van de gemeentelijke jeugdraad Vastgesteld door de gemeenteraad tijdens de zitting van 11 juni 2013. Benaming en zetel Artikel 1. De jeugdraad van Affligem is

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 6e Directie Dienst 62 Gezondheid Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ZORG Reglement provinciale mantelzorgpremie - nieuwe gecoördineerde versie (62/03303/fm/05009) de heer Jean-Pierre Van Der Meiren

Nadere informatie

Dagorde gemeenteraad. Zitting van 28 maart Geachte raadsleden,

Dagorde gemeenteraad. Zitting van 28 maart Geachte raadsleden, Dagorde gemeenteraad Zitting van 28 maart 2019 ons kenmerk: 563 datum 20-3-2019 Geachte raadsleden, We hebben de eer u voor de eerste maal uit te nodigen tot het bijwonen van de vergadering van de gemeenteraad

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 6 e Directie Dienst 61 Welzijn Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0515083 betreft verslaggever NOORD-ZUIDSAMENWERKING 12a/av/05026 : aanvullende werkingsubsidies voor organisaties met bovenlokale

Nadere informatie

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 1. DOELSTELLING : ADVIES EN INSPRAAK BIJ HET LOKAAL CULTUURBELEID 1.1. Met het oog op de voorbereiding en de evaluatie van het

Nadere informatie

Handboek sportraden. Weet raad met je sportraad

Handboek sportraden. Weet raad met je sportraad Weet raad met je sportraad Dat kan eveneens een doorslaggevend argument zijn voor het moeilijk aantrekken van jongeren. Honoreren kan met een vrijwilligersvergoeding: ofwel terugbetaling van de werkelijke

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE RAAD VOOR ONTWIKKELINGSSAMENWERKING HOOFDSTUK I Inleiding Artikel 1 De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking Affligem, afgekort als GROS, is een gemeentelijke

Nadere informatie

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III r e g l e m e n t Besluit van de gemeenteraad van Edegem van betreffende de financiële en logistieke ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking. De gemeenteraad

Nadere informatie

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE

STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE STATUTEN VAN DE GEMEENTELIJKE CULTURELE RAAD TE LICHTERVELDE Gelet op de eerdere oprichting van de gemeentelijke Culturele Raad in uitvoering van het decreet van 24 juli 1991 houdende organisatie van het

Nadere informatie

Besluitenlijst gemeenteraad Vergadering van donderdag 28 maart 2019

Besluitenlijst gemeenteraad Vergadering van donderdag 28 maart 2019 Besluitenlijst gemeenteraad Vergadering van donderdag 28 maart 2019 Conform de bepalingen uit het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (art. 285, 286 en 287) lijsten wij de besluiten uit de gemeenteraad

Nadere informatie

Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO

Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO Overzicht gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening - GECORO Door de invoering van het decreet ruimtelijke ordening moeten alle gemeenten een adviescommissie voor ruimtelijke ordening oprichten.

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN

SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN SENIORENADVIESRAAD SINT- NIKLAAS STATUTEN ARTIKEL 1: oprichting Op datum van 27 juni 1968 werd de Stedelijke Raad voor de Derde Leeftijd te Sint-Niklaas opgericht. Er is een hernieuwing van de statuten

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Welzijn, Gezondheid, Wonen, Jeugd en Ontwikkelingssamenwerking dienst Preventie, Hulpverlening en Zorg dossiernummer: 1305869 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever ZORG globaal dossier ouderenzorg

Nadere informatie

Verslag Algemene vergadering

Verslag Algemene vergadering Verslag Algemene vergadering 2 december 2013 Verslaggever: Jean-Paul De Beleyr Aanwezigheid Aanwezigheidslijst is als bijlage toegevoegd aan dit verslag. Documenten Vooraf verstuurd: 1 Uitnodiging en agenda

Nadere informatie

Penningmeester en RVB. RvB. Penningmeester en RVB. RvB

Penningmeester en RVB. RvB. Penningmeester en RVB. RvB WERKPLAN RVB 2019 JANUARI Aantal stemmen aan de clubs Indien nodig: oproep kandidaturen als bestuurder VVG en als kandidaat bestuurders KBGF aan de clubs (oproep versturen samen met een 'profiel' bestuurder)

Nadere informatie

Verslag van de vergadering

Verslag van de vergadering 6e Directie Dienst 61 Welzijn vergadering van 16 december 2008 Verslag van de vergadering aanwezig: Doris Curio, Jeanine De Bruycker, Annie D'hoker, Jean-Marc Beerens, Willy Goemaere, Gentiel Goethals,

Nadere informatie

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR

GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR GEMEENTE DE PINTE GEMEENTELIJKE ADVIESRAAD VOOR MILIEU EN NATUUR HUISHOUDELIJK REGLEMENT - Gelet op de overeenkomst tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Gemeente De Pinte over het gemeentelijk milieu- en

Nadere informatie

Studienamiddag Handhaving 17/11/2016

Studienamiddag Handhaving 17/11/2016 Studienamiddag Handhaving 17/11/2016 Verloop 13u: Verwelkoming door Sofie Vandelannoote algemeen directeur Veneco 13u15: Het op Bl zijnde handhavingsdecreet door Piet VanhouGe afdelingshoofd inspecbe RWO

Nadere informatie

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving

STATUTEN. Statuten stedelijke jeugdraad Waregem. Gemeenteraad 14 januari Titel I Een inleidende omschrijving STATUTEN Gemeenteraad 14 januari 2014 Statuten stedelijke jeugdraad Waregem Titel I Een inleidende omschrijving De stedelijke jeugdraad van Waregem is het parlement waar jongeren, met interesse voor het

Nadere informatie

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK

STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK STATUTEN LOKAAL OVERLEG KINDEROPVANG GLABBEEK 2019-2025 Artikel 1 - Oprichting Het lokaal overleg kinderopvang is een gemeentelijke adviesraad. Met de oprichting van deze gemeentelijke adviesraad lokaal

Nadere informatie